Un produs Blogger.

luni, februarie 27, 2023

Pronunțarea CCR în excepțiile formulate împotriva OUG 59/2017 s-a amânat pe data de 21 03 2023

34 comments

 



Intre timp, s-a modificat schimbarea.  Se pronunță pe 21 03 2023
Așteptăm să se publice și lista cu dosarele în pronunțare din data de 21 03 2023.

34 de comentarii:

Marinel73 spunea...

superb , asteapta probabil sa intre in vigoare noua lege a salarizarii

xmax spunea...

.... se așteaptă un răspuns și de la CE... cel de la BM îl avem...

Huhu Rezea spunea...

CE decide, nu doar răspunde!

Logan spunea...

De ce sa decida CE?....eu cand am iesit la vot nu am votat CE.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, am mai verificat cateva dosare si vad ca apare aceeasi informatie, ,,Dosar in pronuntare si Termen 21.03.2023,, !
Daca NU le-a separat pe cele cateva care au solicitat neconstitutionalitatea extrinseca a OuG.59 de cele care atacau articole din Ordonanta, si care pana in prezent au fost TOATE RESPINSE, inseamna ca sunt sanse mici sa fie Admisa solicitarea lui Bogdan !
Este greu de crezut ca Pronuntarea se va face pe doua spete..!

Leo spunea...

SĂ RESETĂM CRONOMETRUL
AMR 24 zile

Skoda 4x4 spunea...

Leon - nu vreau sa mai vorbesc despre Speranta ,cunoastem toti ce este ,dar...sa Speram .

Petrut spunea...

Lipsa de respect fata de fostii militari ce asteptau de ani de zile asta...As or sa patesca si viitori pensionari militari din tarile vecine noua la est ,lupta ,nu se contribuie la Buget pentru soldele lor si apoi li se vor reduce pensiile botezete de viitorii lor politicieni ca "nesimtite "

Mihai spunea...

@ Leon
Facusi pe undeva cateva extimari putin gresite.
Dar si eu am incurcat putin cifrele la SMBE luind in calcul ca fiind 6986 in de 6 689 . Asa ca mai am 300 avans pana ma depaseste SMBE. Cu iesire in 2003. La 01.2016 = SMBE X 2.1 . La 65 mai adaug ceva din av,civila.
Problema este cu totul alta . Una era puterea de cumpare din cuantum in 2016 si cu totul alta in 2023. Nut in favoarea 2016.
Multa napasta pe romani,Leon. Vorba olteneasca , ai bani mănâci , nu ai bani nu mănânci !! Aici ne aduseră !!! Cred ca se trage si de la nunta Olgutei cu dar facuta in Postul Pastelui cu dispensa de la Preafericitul Patriarh spre a acoperi rapid de tot ceva mișmașuri la plata conaculului cu clante aurite. Chiar si lui Livache cu Irinuca ,tot de acolo cred ca i se trage.

Simdum spunea...

Marmota invelea ciucalata. am gresit cu 20 de zile ca ziceam ca amana dupa 11 04, dar intre timp a intervenit BM cu variante si astea tre rumegate si aprobate de STAPAN cam in mai, asa ca calindaru are modificari extrinseci cu consecinte intrinseci, sau FUTAI CURAT.... daca se sta capra sau ca proasta in targ... e ca SOARTA, ce ti e scris in frunte ti i pus, ca unii vad ca renunta la DESTIN, ca cum iti asterni asa dormi...

csej spunea...

Dacă legea care se coace este dezavantajoasă privind pensiile militare România riscă să rămână fără apărare,ordine publică,siguranta nationala.
CCR asteapta apariția legilor privind pensiile speciale.

Simdum spunea...

IN URMATORII TREI ANI SI POATE MAI MULT, CCR, NU VA DA NICI O DECIZIE FAVORABILA PENTRU MILITARI, PENTRU CA ASTFEL SI AR SAPA SINGURI GROAPA!!!!
DISCREDITAREA MILITARULUI IN OPINIA COLECTIVA, LE AMPLIFICA PIEDESTALUL!!! ASA CA ARDE L PE TARAN!!!! MAGISTRATUL NU VA RECUNOASTE NICIODATA CA ARE MAI PUTINE INTERDICTII SI INCOMPATIBILITATI COMPARATIV CU UN MILITAR!!!

Paul Puiu spunea...

Huhule, avand in vedere ca suntem numai in 27.02.2023 si au trecut de la adoptarea OUG 59/2017 numai putin de 5 ani si 2 luni, potrivit art 2517 din Codul Civil termenul de precriptie extinctiva de 3 ani este depasit!!! In cazul unui deznodamand favorabil, ceea ce este foarte greu de crezut ca va fi asa din partea membrilor CCR, ce vor putea obtine rezervistii si in retragere in urma unei cereri la casa sectoriala de pensii sau in urma unei actiuni in instanta???? Si chiar daca ar fi un verdict favorabil eu consider ca casele sectoriale de pensii MAI si MAN nu vor avea prea multe batai de cap sa respinga cererile de revizuire daca va exista o motivare de la CCR in care se ca preziza ca a intervenit prescriptia si ne se mai pot produce efecte asupra pensiilor militare intrucat prin OUG 114/2018 plafonarea si abrogarea actualizarii raman in vigoare!!!!😜😜😜😜🤫🤫🤫

RD spunea...

@Unknown,

Nu romanii decid in Romania.. In functie de intamplari, americanii, BM, CE, decid ce se intampla la noi! De zeci de ani se stie! Voturile romanilor sunt degeaba din punctul meu de vedere!


@Paul Puiu,

Fiecare este liber sa creada ce doreste, insa eu ma 'concentrez' pe ce se va intampla acum cu pensiile militare, nu pe OUG 59. Fiecare are dreptul sa viseze.. Eu prefer sa ma rezum la realitatea din Romania si la ura oamenilor asupra pensiilor militarilor! Si la ce se va intampla in curand cu pensionarii romani. CCR = POLITICIENII! Judecatorii de la CCR sunt numiti cumva de populatie sau de politicieni? :)



Huhu Rezea spunea...

@Puiu
De aceea am recomandat că acei care cer despăgubiri după ce CCR va da decizia de admitere pentru OUG 59/2017, in al doilea capăt de cerere să formuleze excepție de neconstituționalite a art. 84 din OUG 114/2018, excepție motivată printre altele așa cum a decis CCR în Decizia nr. 983/2009 și considerentelor magistratului asitent Benke Karoly expuse recent pe blog aici
https://www.huhurez.com/2023/02/art-84-din-oug-nr-1142018-fiind.html


Casele Sectoriale nu vor putea din oficiu să restituie drepturi retroactiv nici măcar pentru o zi. Doar dacă se dispune prin lege sau prin hotărâre judecătorească. Instanțele nu pot acorda despăgubiri dincolo de termenul de trei ani de prescripție, socotiți de la momentul sesizării instanței.
Cei care au dosare pendinte pe rol vor fi mai avantajați, pentru că se dau trei ani înapoi de la momentul sesizării instanței.
DE exemplu Skoda poate primi despăgubiri în instanta, prin repunerea pe rol a dosarului suspendat de la Dâmbovița, cu sume echivalente cu sumele neprimite începând cu data pensionării sau cel mult din anul 2018.

Liviu PO spunea...

Nu va mai faceti planuri cu pielea ursului din padure.Parca vad ca ne vom stuchi in san cand vom vedea motivarea respingerii...Au mai mult de trei saptamani sa ticluiasca o motivare!!!

Huhu Rezea spunea...

Ii recomand și lui @Stelică să completeze capătul 2 al cereri de la Tribunal, Dosar nr. 67/99/2013, și cu exceptia de neconstituționalitate a art. 84 din OUG 114/2018, astfel încât instanța să-i admită cererea și în Incheierea de sesizare a CCR Tribunalul să introducă numai excepția pentru art. 84 din OUG nr. 114/2018.
Este de presupus că până când Tribunalul Iași îi va fixa primul termen, OUG 59/2017 să fi fost deja declarată în întregime neconstituțională.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu-mi bat capul cu maruntisuri, mai ales ca sunt pregatit pentru orice decizie luata. Mai rau este ca Finantele si Muncii se bat rau de tot sa apere clocarii si imbuibatii copy paste, in detrimentul celor cu pensiile mici si medii din Armata si Politie! Sa se gandesca bine ce fac cu saracii armatei si politiei ca-i spulber cu niste petitii dezvaluitoare de le zboara cele 30 de miliarde de euro pe jaloanele PNNR cat ai zice,,peste!'' Clocarilor, faceti dreptate la pensiile mici si medii PRIN POLITIC si ACUM, asa cum le-ati distrus voi TOT PRIN POLITIC, ca altfel ma tin de capul vostru sa fiti razuiti de tot, ca o sa stau pe capul UE SI WORLD BANK, O VECIE, PANA VA VAD TERMINATI DEFINITIV, daca sunteti mafioti si caposi si nu realizati ca trebuie urgent ca pensiile mici si medii sa creasca URGENT! Ce va fac in dosarul judecat azi cu voi la Bacau, si n-am sa ma las de capul vostru nici rupt, o sa va fac si in acest caz, pana o sa-mi dati inapoi ce mi-ati furat golaneste si stau din 2011 cu pensia inghetata de la actualizari, altii din 2017!Sa nu uitati ca m-am facut si mai al dracului cu voi! Eu am pierdt totul si nu mai am nimic de pierdut, dar sa va vad pe voi cand o sa pierdeti din mana mea si din ambitiile mele de a va vedea termnati cu abuzurile si lafaielile la pensii, prin justitie!

Alkan spunea...

Sa fim optimiști.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Nu amesteca excepțiile intrinseci cu cele extrinseci.
Noi pe blog am vorbit de excepția intrinsecă cu privire numai la preambulul art. VII, punct 3 în sensul că Guvernul si-a depășit competențele acordate de Constituție; el nu putea emite o ordonanță de modificare a unei legi care acordă un dreptul de actualizare a pensiilor militare. Acolo contestam eliminarea actualizării din Legea 223/2015, nu conținutul nou introdus de ordonanță în lege.De aceea am spus că Guvernul putea introduce punctul 3 al Art. VII din OUG 59 oriunde în lege, nu în locul actualizarii din art. 60.
Si din Expunerea de motive a ordonanței se vede că Guvernul si-a propus să contracareze prin ordonanța o dispoziție aprobată de Parlament.
Or, @skoda a atacat prin excepția extrinseca nu numai aroganta Guvernului de a modifica o lege ci si întreg conținutul ordonanței.
Pâna la pronunțarea deciziei CCR, atât OUG 59 cât și art.84 din OUG 114/2018 se. bucură de prezumția de constituționalitate.
După publicarea deciziei CCR de declarare ca neconstituționala a OUG 59/2017 este pusă sub semnul întrebării și constituționalitatea art. 84, care nu a făcut altceva decât să reia, să modifice și să completeze modificările introduse de OUG 59 in Legea 223/2015. Dar aceea neconstituționalitatea trebuie s-o constate tot CCR. Eu am prezentat pe blog de ce are succes și cum se motivează o asemenea excepție.
Mă surprinzi cu afirmația că prescripția ar putea fi întreruptă de un proiect de lege sau de declarațiile ministrului Dâncu. O fi comisarul cam aerian în probleme juridice, dar mă mir că nu a ripostat la acele interpretări eronate cu care l-ai contrat.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Am auzit eu , că problema e în lucru la greu pe masa de lucru a lui Flavius.....

Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Las-o dracu‘ cu indicațiile despre prescripție.
Tu, pentru tine, întrerupi prescripția dacă formulezi o acțiune în instanța sau il pui în intârziere pe debitor. Împotriva OUG 59 se pot ridica n excepții, cu condiția să nu se repete cele asupra cărora CCR s-a pronunțat.
Dacă formulezi o cerere de actualizare înainte de publicarea Deciziei CCR îm MO, este obligatoriu să formulezi o excepție, oricare, împotriva OUG 59/2017, altfel instanța îți respinge acțiunea la primul termen pentru că nu poate să decidă împotriva OUG cât ea este constituțională.
După publicarea deciziei poți cere despăgubiri, obligarea CPS să-ți actualizeze pensia în termenul legal de prescripție, fără să mai formulezi excepții împotriva OUG 59.
In ambele cazuri poți însă invoca excepții împotriva art. 84 din OUG 114, motivându-le așa cum cum s-a pronunțat CCR în alte situații similare, motivații pe care le. găsești pe topiceleanterioare.
Pentru că am în plata cuantumul contributiv, mai avantajos, indexat în până in prezent, nu am încă un interes procedural să formulez acțiune. Crezi că aștept indicații de la d-ta?

Huhu Rezea spunea...

A fost publicată doar lista dosarelor care se dezbat pe data de 21 03 2023.
Urmează în zilele următoare să fie publicată și lista dosarelor în pronunțare.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Deciziile de pensii militare,asimilate contractelor de asigurări sociale,nu pot fi calculate pe principiul ALEGERII VENITURILOR SALARIALE MAI AVANTAJOASE, sub sancțiunea Nulității ABSOLUTE prevăzute de art 1225 alin 2 cod civil raportat la art 1247 alin.3 cod civil, Ele, Deciziile de Pensii Militare,trebuiau recalculate pe criteriul Alegerii Funcției și Gradului aferent acesteia, așa cum rezultă din art 28 alin 3 și art 60 alin 1 din LG 223/2015.Deasemenea, în referire la Decizia CCR,cu privire la modificarea art 60 alin 1,nu are o altă variantă decât ,,admiterea" ,pt că, OUG 59/2017 art Vll,dpdv penal,prin modificarea art 60 alin 1,dispus faptul ca, să NU fie majorate pensiile militare aflate în plată la data de 01.01.2016 așa cum rezultă din art 28 alin 3 și art 60 alin 1 , ÎN FAVOAREA CELOR CARE SAU PENSIONAT DUPĂ ACEASTĂ DATĂ,dovada fiind făcută de Controalele Curții de Conturi,la Casele de pensii militare în 2020,la MAI-Decizia Nr 5/Xll/2020.CCR nu poate să aibă o altă variantă decât admiterea,pt că,art 60 alin 1 reprezintă Spiritul legii 223/2015 și acest articol nu viza decât Pensiile militare AFLATE ÎN PLATĂ LA 01.01.2016,NU și pe cei care se pensionau după,pt că acestora le-au fost actualizate și majorate drepturile salariale în TIMP REAL, până la ieșirea lor la pensie.



Leo spunea...

Viorele
Acesta este stilul de răspuns al lichelelor în care fac din negru alb și invers și din păcate însușit de instanțe.
Decisiv va conta Decizia CCR din 21.03.2023 , dar semnele nu sunt bune de la capoatele vișinii care sunt în cârdășie cu sistemul politic și implicit cu sistemul mafiot din MFA.
Ai formulat în dosarul tău 104 excepție și pt. Art. VII pct.3 sau numai pt. aviz ?
Vezi că până la primul termenpoți modifica cererea inițială și să introduci capete de cerere cu excepția și a Art. 84 din OUG 114 cum ne-a spus Amabilul recent.

CEZAR spunea...

PLX-199..cel care are TOATE AVIZELE SI STA BLOCAT LA SENAT...ESTE SINGURA SOLUTIE PENTRU MILITARI !LOGICA...CINSTITA ..ETC!

GG spunea...

Ciobanasule@,mergi la Latrina ta și lasa plx199,tu nu auzi ca se va face o noua lege? Sau ești dus? Plxul,este legat de L.153,și este tras n gara Chitila pe linie moartă unde au crescut boscheți de 3 metri😄

Cezar spunea...

Daaa Plx..199..se va transforma in NOUA LEGE A PENSIILOR MILITARE
CE NU.I CLAR???

Huhu Rezea spunea...

CCR încă nu a publicat Lista dosarelor în pronunțare din data de 21 03 2023.

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu am glumit!
O lună de zile de la ultimul comentariu nu te mai public decât dacă aduci în premieră o informație foarte importantă.
Poate, între timp, scapi de dependența de blog.🤔

reddog spunea...

M
Puteți veni dincolo pe blogul partener.
Sunt și câțiva infiltrați de la bleu ciel și kaki care mai sar calul uneori in rest e ok.

https://cezar-armya.blogspot.com/?m=1