Un produs Blogger.

luni, februarie 27, 2023

Scenarii de reformă propuse de Banca Mondială pentru pensiile militare

53 comments

 Nu avem un document oficial al Raportului Băncii Mondiale, așa că ne mulțumim cu ce au strecurat oficialii prin presa care îi deservește.

Ințelegem că mondialii au recomandat strategii distincte pentru pensiile militare, separat de strategiile pentru pensiile de serviciu  civile.

O recomandare comună, exprimată într-o formulare criptată într-un limbaj pentru experți, ar fi:

Alinierea principiilor de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu - experții consideră că un astfel de sistem „ar permite portabilitatea drepturilor de pensie obţinute cu serviciul militar şi ar permite o tranziţie mai uşoară în şi în afara armatei, deschizând calea unei convergenţe ulterioare a parametrilor sistemului militar cu cel general”. 

Dacă mă forțez, din acest eliptic text eu înțeleg că experții cam recomandă desființarea administrării pensiilor militare prin Casele de Pensii Sectoriale.

Să trecem peste principiile de administrare a pensiilor militare  și să analizăm scenariile recomandate, strict, numai pentru calculul pensiile militare:



Scenarii de reformă propuse de Banca Mondială pentru pensiile militare şi impactul preconizat: 

​1. Menţinerea actualelor prevederi legislative

Acest scenariu ia în considerare o rată de înlocuire de 65% pentru o formulă de beneficii pentru carieră pe 25 de ani, cu o reducere (sau creştere) de 1% pentru fiecare an de serviciu sub (sau peste) ţinta de 25 de ani şi baza de venit de 6 luni pentru calcul a pensiilor. Include, de asemenea, indexarea anuală a prestaţiilor de 2,8% în 2022, 7,8% în 2023 şi inflaţia decalată de 2 ani, după aceea, urmând regulile actuale de indexare.

În ipoteza că salariile în economie vor creşte mai mult decât inflaţia, este de aşteptat ca adecvarea relativă a beneficiilor să scadă. În timp ce pensia medie brută astăzi reprezintă aproximativ 77% din salariul mediu pe economie, se preconizează că acest raport va scădea la 63% până în 2030 şi va scădea sub 50% până în 2037. 

Impactul pe termen lung al reformelor ce au vizat pensiile militare în trecut (în principal reducerea ratei de înlocuire la 65% şi trecerea la indexarea în funcţie de rata inflaţiei) ar reduce rata beneficiilor pe termen lung la niveluri comparabile cu pensia generală sistem.


2. Perioada de referinţă de 12 luni 

Această modificare are un impact modest asupra cheltuielilor cu pensiile şi asupra nivelurilor pensiilor în comparaţie cu scenariul de bază. Cheltuielile totale cu pensiile sunt reduse cu cel mult 2% în perioada de simulare şi rămân la niveluri similare faţă de valoarea de referinţă pe toată perioada de simulare (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,72% PIB).

3. Rata de înlocuire de 45%

Acest scenariu presupune o modificare a formulei, astfel încât rata ţintă de înlocuire să scadă la 45% pentru o carieră de 25 de ani în sistem.

Impact: Acest scenariu ar reduce semnificativ cheltuielile cu pensiile şi nivelul beneficiilor. Cheltuielile cu pensiile urmează o traiectorie descendentă mai marcată după 2027, ajungând la 0,6% din PIB până în 2047 şi apropiindu-se de 0,5% din PIB până în 2070 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,62% din PIB). Nivelurile relative ale beneficiilor scad mai rapid în acest scenariu, raportul beneficiilor scăzând sub 60% până în 2032 şi sub 40% până în 2047.

Cu toate acestea, adecvarea beneficiului va scădea substanţial, eliminând potenţial economiile de cheltuieli proiectate.

Până în 2070, rata beneficiilor va converge către cea proiectată pentru sistemul general de pensii datorită ratei de indexare mai scăzute utilizate. Acest lucru poate duce la presiuni sporite de a revizui salariile militare, de a implementa măsuri ad-hoc pentru a ţine evidenţa între salariile din economie şi pensiile militare sau de a schimba regulile de indexare – oricare dintre acestea ar putea elimina economiile proiectate.

Aşadar, acest scenariu nu ar duce la reducerea cheltuielilor pe termen lung. 


4. Perioada de referinţă la nivelul întregii cariere

Acest scenariu evaluează impactul prelungirii perioadei de referinţă pentru calcularea câştigurilor medii de la perioada curentă de 6 luni la o medie pe întreaga carieră.

Impact: Rezultatele acestei eventuale modificări ar fi similare cu rezultatele menţionate pentru scenariul anterior (rata de înlocuire de 45%). Ca şi în scenariul precedent, cheltuielile cu pensiile scad sub 0,6% din PIB după 2047 şi sub 0,5% după 2068 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,61% din PIB).

De asemenea, raportul mediu al beneficiilor urmează un model foarte asemănător ca în scenariul anterior. Raportul dintre pensia militară medie şi salariul mediu pe economie scade în acest scenariu sub 60% după 2029 şi ajungând la 30% până în 2060, cu prestaţii medii puţin mai mici spre sfârşitul perioadei.

53 de comentarii:

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Banca Mondială are în vedere - în calitate de consultant al guvernului - problematica reducerii cheltuielilor bugetare ( prin raportare și proiecție pe vreo juma de veac...cică, cam prin 2070 ! ), că de asta-i zice bancă și-i cu banii în cap ! Ea nu are în vedere problematica eliminării inechităților profunde existente în interiorul sistemului pensiilor militare și care-i strict problema alor noștri guvernanți, a lui...Ăăăăă..."Ciucă al nost'" ! Vedem curând cum se va rezolva această ultimă problemă ! Doar nițică răbdare ! Lucrurile încep să se clarifice ! Noapte bună, oameni buni !

bogdan spunea...

Ce spune scenariul 1
1. Menţinerea actualelor prevederi legislative.
Ce spune senariul 2
2. Perioada de referinţă de 12 luni
Dupa aceea se incepe cu 1%, 25 de ani etc lucruri care se regasesc deja (cred). Parerea mea ca va ramane EXACT proiectul guvernului cu 12 luni scenariul 1 combinat cu 2 fara recalculare.

RD spunea...

@Viorel,

Unii experți din presă care au raportul BM nepublicat pe nicăieri (cum ar fi Ministerul Muncii) poate azi, luni, parlamentarii revenind la 'muncă', cred că acele variante (cică) propuse de BM reprezintă reformarea pensiilor militare...

Când așa cum ați spus, există Ordinul Militar, Pensia Suplimentară..

Și da, ce indexare de 2,8% și 7,8%? Probabil că în altă țară!

Negocierea unora pe 'barba' sutelor de mii de pensionari militari (vreo 200) se va da la nivelul oamenilor inteligenți și corecți (Guvernul României și Comisia Europeană).

Acest raport e ca și cum eu vin cu variantele mele și la care am primit o 'gălăgie' de bani.

Mi-e scârbă de politică!



Alkan spunea...

Sunt recomandările BM oferite contra modestei sume de 25 milioane de euro. Urmează sa fie aplicata varianta stabilita de CE, a declarat M. Budai.

csej spunea...

Seamănă tot lege speciala doar ca urmărește scădere.65% din ce nu este clar.Ce drepturi salariale lunare se iau in calcul?Aici legiuitorul manevrează cum vrea.Grupele de muncă dispar?Ce se intampla cu OMM si contributia la pensia suplimentară?Variantele propuse de BM asa cum sunt date in presa sunt eliptice.
În final cred ca in final se va proceda in asa fel incat Ciuca sa ramana cu pensie 18000 si pe cale de consecinta beneficiază si muritorii de rand.

Leo spunea...

Ce a produs BM este mană cerească pt. Ciu și banda lui.

nastyboy spunea...

Parerea mea. Si ati vazut, cred, ca ceea ce am prevazut pana acum, cu referire la mersul si demersul legate de L4 s-a adeverit. PLx 199 nu este mort, dar nu cred ca se va aplica chiar acum. In exprimarea si calculele savante ale BM transpare "influenta" guleratilor. Priviti cu atentie raspunsul MApN catre fundatia lui Găbiţă de acum 1 an, publicat si de Onorabil. Asadar, cred ca scenariul 1 va fi aplicat, fara a se modifica o virgula.

Evident ca este vorba despre 25 de ani vechime efectiva. Daca s-ar incerca o combinatie scenariul 1 + scenariul 2, practic varianta nr.2 o va inghiti pe prima ca si pondere in cheltuieli viitoare raportate la evolutia PIB pana in 2070, care-i si intrece. Asadar, se va aplica masura 1, cu cel mai mare impact pozitiv asupra cheltuielilor bugetare.

Aseara, ministrul Câciu afirma ca actuala varianta a L223, fara nicio modificare, deja reduce treptat cheltuielile. Dar, parerea mea, ar trebui sa facem si noi niste jalbe pentru un calcul pe contributivitate, in urma caruia sa se pastreze varianta mai favorabila. Asta, asa, ca sa vada dl.Huhu cat de interesati suntem de parerile dumnealui. Si de firele albe, bineinteles. Am onoarea sa va salut! O sa vada ei ce-o sa patim noi!

Cezar spunea...

Sa nu uitam ca este pe tapet si IMPOZITAREA PROGRESIVA
ASA CA CEI CARE JUBILEAZA...SA NU SE GRABEASCA...
NB
SI PENTRU ACEASTA SOLUTIE AU LUAT "EXPERTII"..LU PESTE PRAJIT ZECI DE MILIOANE DE DOLARI??
PAI SOLUTIA ASTA AM DAT.O MOI DE ACUM 5 ANI SI NU NUMAI EU....
CINEVA TREBUIE SA RETURNEZE BANII SI SA FACA CUNOSTIINTA CU HOTEL JILAVA

Leon spunea...

"Sunt 12 miliarde de lei, dar această pondere a cheltuielior cu pensiile speciale scade de 3 ani de zile. În 2020 aveam 0.96% din PIB, apoi 0.93 % în 2021, 0.84% în 2022, iar anul acesta închidem cu 0.78%”, a spus ministrul Adrian Caciu
Cam asta recomanda BM, scaderea procentului din PIB cu pensiile de serviciu !
Varianta 1, este actuala lege in vigoare cf.OuG.59 si OuG.114.
Procentul de 2,8% este indexarea din 2022 de 2,6% plus 0,2% indexarea de 10% ptr.pensiile militare mai mici, iar 7,8% reprezinta indexarea din 2023 de 5,1% si diferenta de 2,7% este media la indexarile suplimentare !!

Cezar spunea...

Sa nu uitam ca o solutie si mai buna cu adevarat REVOLUTIONARA..ZACE BLOCATA LA CAMERA DEPUTATILOR!! ESTE PROIECTUL PLX.199 CU TOATE AVIZARILE!!
PARCHETUL TREBUIE SA SE AUTOSESIZEZE...CINE A BLOCAT.O PENTRU A ARUNCA ZECI DE MILIOANE DE EURO UNOR PAFARISTI STRAINI?
SI ASTIA TREBUIE PREMIATI CU NISTE CATUSE DE ARGINT...

Arfy spunea...

Banca este doar un fel de specialist acceptat prin care se dă un aviz necesar pentru PNNR. Toate variantele au fost făcute de către specialiștii militari în pensii. Rămâne de văzut care din cele trei variante va fi aleasă de către politic. În rest, efortul zbaterile prin scrieri aici pe blog sunt pentru amuzament(pentru unii frustrați, descărcări nervoase și jigniri, mulți nu înțeleg că un pensionar nu mai are ierarhie militară și gradul militar este trecut doar pe cupon și la unii, eventual, pe cruce iar funcțiile avute, nicăieri). Paul Puiu a "mirosit" amânarea Curții până când va fi elaborată noua lege! De Paște se vor ciocni cupoane înroșite!

Burebista spunea...

Indexarile la care se face referire în raportul BM sunt la întreaga anvelopa cu plata pensiilor militare. Mai exact media cu care s a indexat bugetul pentru plata tuturor pensiilor militare. Pentru ca România s a angajat prin PNRR ca pe termen mediu și lung sa reducă cheltuielile cu pensiile militare este foarte clar din raportul BM ca se vor aplica una din primele 2 variante.... Când se vorbește despre rata de înlocuire BM se refara la cuantumul pensiei raportat la veniturile avute în activitate.

mosmartin16 spunea...

Reforma la pensiile militare sau...Caragiale e printre noi ! ,,E admirabila, sublima, dar lipseste cu desavarsire,,! ,,Din dou una, dati-mi voie... ori sa se revizuiasca, primesc ! dar sa nu se schimbe nimica, ori sa nu se revizuiasca, primesc ! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele... esențiale...,, ! ,,Ai putintica rabdare, stimabile ! Ma scoti din tatani..." ! ,,Curat murdar,, !!

Mihai spunea...

Pentru un milion de euro le mai fac si eu patru scenarii plus 3 gratuite
Hahalerele au dat-o pe BM scapand de implicare!
Inteleg ca cele 8 variatiuni ale dnului mos martin le-au trecut la cele vesnice.Amin !

kostas spunea...

Observ ca peste tot, pensionarii se inflameza de procentul pensiei din baza de calcul. Nu intelegeti ca poate sa fie si 100% sau 500%, ca tot 58,5% din baza de calcul o sa fie pensia?

Trofin spunea...

Toată gălăgia de până azi se reduce la sloganul lui Huhurează - Decât o pensie specială de rahat mai bine o pensie contributivă .Dacă nu se aplică niciunul dintre scenariile BM, ar trebui ca cei care au plătit studiul respectiv să plătească din propriul buzunar costurile gogoșilor primite de la banca respectivă. Pentru ca BM să producă cele 4 scenarii , a beneficiat de toate datele cunoscute în prezent precum și acelea prognozate. Atunci , de ce mama naibii nu s-au apucat de lucru economiștii și finanțiștii noștri produși pe bandă rulantă la școlile mult recunoscute azi în lume? Sau mergem pe principiul că orice școală de nivel înalt vor face românii de azi , tot români rămân, adică NULITĂȚI.
HuHuLe , cântă mai bine SLAVA UCRAINA că te pricepi mai bine și este sincron cu blogul pe care îl patronezi.

Xman spunea...

@viorel
Ar fi un fel ce inlocuire a soldei(care include toate elementele activilor in lumea civilizata si in tarile independente) cu pensia.Cei de la bm sunt obisnuiti sa lucreze cu oameni corecti,iar nu cu indivizi care au inventat baza de calcul a pensiilor...Ei au mers pe varianta cea mai simpla de proiectie:bugetul pentru soldex65%,au previzionat pib-ul pana in 2070(sunt formule de previzionare),au verificat daca se incadreaza cheltuielile pentru pensii aici ,incluzand si o inflatie agregata pentru 50 de ani si au luat banii.Nu dureaza mai mult de o zi toata trebusoara asta.Le-as fi facut aceasta previzionare si pentru 10,000 de $,dar de,da mai bine la reputatia unui guvern colonial sa plateasca la stapan 25,000,000...Oricum,adio actualizare,dar totusi poate o recalculare la nivel de 2018 castigata cu zbucium prin instante,daca pica 59.Vae Victis!The rest is silence...

Leon spunea...

Marius Budai zboara astazi spre Madrid pentru o intalnire oficiala cu omologul din Spania si,daca are timp,cu diaspora romana din zona !
A pasat formularea unui raspuns pentru CE Generalului Ciuca, dar dupa o discutie aplicata cu ministri responsabili de pensiile de serviciu, Aparare, Interne, Externe, Transporturi, Justitie !!

Gogu Pintenogu spunea...

Lui măCiucă și mai ales "duamnei" lui le convine varianta cu 6 luni pentru calculare. Vă dați seama cât pierde madam dacă se calculează la 12 luni sau pentru întreaga carieră? Nu ne mai gândim la celelalte "duamne" (cel puţin colonel bineînţeles) de prin minister sau alte structuri de conducere ale MApN! Toate pe filiera directă (adică avansate direct, fără şcoală militară).

nastyboy spunea...

Erată. Cu mii si mii de scuze. La comentariul meu anterior, am prezumat ca in analiza BM privind reforma pensiilor militare se face referire la o vechime de 25 de ani si presupuneam ca este vorba despre vechimea efectiva (fara spor de conditii). Am vrut sa spun, evident, conform formei actualizate a L 223, de vechimea cumulata. Si alta data, si alta data...o sa jelberlim mai cu spor, sper!

nr. 1 spunea...

Revista Capital a publicat amanunte despre recomandarile BM, amanunte ascunse sub pres de gulerati si cei cu 5 cifre la aktiv! Pe gulerati si pe cei cu pensii super smecherite ii doare la basca de inechitati, ei doresc doar pastrarea cu orice pret (inclusiv pierderea a miliarde de euro) a cuantumurilor smecherite! BM recomanda ,printre altele , in vederea reducerii inechitatilor din sistemul de pensii din Romania , impunerea unui impozit progresiv pe pensiile speciale, la suplimentul acordat de stat ! Spune BM- un mecanism eficient de reducere a inegalitatilor rezultate ar fi impozitarea speciala a cotei din beneficiul finantat de la bugetul de stat ! La pensiile militare cf CCR , nu exista parte contributiva ci totul este considerat supliment acordat de stat! Iata de ce un calcul ca la magistrati cu o componenta contributiva si una acordata de stat ar fi ff utila si la pensiile militare, altfel impozitul progresiv va lovi in intregime cuantumul! Mai e problema celor 4 variante care in fond vor duce la scaderea continua a cuantumurilor celor ce se vor pensiona in viitor in timp ce pensiile in plata in acest moment ar ramane neclintite(unele modeste si submodeste, altele, la aceeasi situatie juridica de 2-3 ori mai mari decat ale celor pensionati cu mai multi ani in urma) ! Deci, avantaj clar pentru cei cu pensii supersmecherite in momentul de fata(majoritatea dintre ei depasind de mult si cu mult varsta de rechemare in activitate) care ar ramane cum au fost adica superavantajoase si urmand calea unor indexari anuale ! Mi-e greu sa cred ca actualii activi (deci tocmai cei cu obligatii militare sporite fiind in activitate sau se vor pensiona si raman in rezerva activa a Armatei)vor accepta asa ceva !

M spunea...

@Viorel

Rata de înlocuire este procentul din venitul avut de un angajat înainte de pensionare care este plătit prin pensie. Pensia este văzută ca un venit de înlocuire.

Vali spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Avianyc, încă puțintică răbdare și apoi om vedea ce va fi ! Deocamdată sunt propuneri ale BM, dar Comisia europeană este cea care va decide ! Așadar...nițică răbdare și o să vedem varianta finală...adoptată !

Cătălin spunea...

ADEVARUL DESPRE UCRAINA CARE NU ESTE PREZENTAT DE TELEVIZIUNI: https://youtu.be/fEd5uhUfjq8

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sclava Romania cu pensii kaka maka! Ia di colea, rumâne, pi pâne si pi bune:
bugetul.ro/sunt-gata-noile-taloane-de-pensie-seful-casei-de-pensii-actiunea-a-fost-finalizata-sumele-care-vor-fi-restituite-sunt-evidentiate-distinct-pe-talonul-de-pensie/

csej spunea...

Ce va place sa lalaiti.Ce nu e clar?Sunt puși pe economii.Cei cu pensii mari și foarte mari vor pierde daca accepta sa piardă si Ciuca.Cei cu pensii mici mai vedem.
În Parlament se vor duce pe tema pensiilor militare lupte la baioneta.

mosmartin16 spunea...

Corect, nr.1 ! Să vedem "dacă rămânem tot cu Caragiale"...din Haimanale !

mosmartin16 spunea...

Corect ar fi : întâi eliminare inechități prin recalculare, iar apoi - dacă se impune - acea impozitare progresivă mentionată de BM ! Om vedea curând soluția adoptată de legislativ !

Petrut spunea...

Mi-e rusine profunda ca Guvernul meu ,roamnesc nu este in stare sa faca o lege ,mai ales o Lege a Pensiilor ce privesc militarii ,mai si platesc sa vina altii pe bani grei s-o faca fara a sti de fapt situatia de facto a celor ce au "servit Patria" Sper ca la alegerile viitoare sa stim pe cine alegem !

Doru spunea...

Ce se va întâmpla cu stagiile realizate ulterior trecerii în rezervă care au fost integrate în sistemul militar ( 15 ani / la cererea mea , recunosc , m-au păcălit , ca pe mulți alți colegi ) pentru care am primit doar vechime ( vechime cumulată 45 ani

M spunea...

Banca Mondială a avut posibilitatea să compare diferite sisteme de pensii militare iar propunerea lor este echilibrată! Ar fi fost mișto o actualizare? Da, sigur că da! Dar soluția găsită de OUG 59 a fost considerată bună. Asta e!

Indexarea cu inflația este de altfel și soluția folosită în celelalte state NATO. Este posibil ca la un moment dat OMM să fie scos din plafonare.

Reducerea procentului la 45% a fost considerat în mod corect o eroare pentru că ar fi dus la presiuni pe creșterea soldelor (suma soldelor din întreaga carieră + suma pensiilor până la ieșirea din sistem la loc cu verdeață ar fi trebuit să rămână constantă).

O altă palmă și-au luat încrâncenații care credeau că se face mare economie dacă se calculează pe 12 luni în loc de 6. Simularea a arătat că economia este de 2%.

În rest mi se confirmă că orcii ruși sunt disperați și se agață cu ghearele de orice prilej pentru a promova jegul rusesc! La un topic atât de important pentru militarii României aceste personaje sulfuroase își permit să bruieze subiectul cu obsesia fascisă rusă! O dovadă a mizeriei de la răsărit!

Cum spunea poetul rus Lermontov: Adio Rusie nespălată!

Sorin spunea...

Sa nu mai inghitim orice subiect aruncat pe televiziuni.
De ex aplicarea impozitării progresive. Deocamdată nu exista, pe termen scurt, o orientare politica consolidata. Mai mult, din unele studii, a rezultat ca nu aduce nicio imbunatatire sistemului fiscal, dimpotrivă. În plus impozitarea progresiva trebuie aplicata tuturor veniturilor, profitului, etc, nu doar pensiilor și, mai mult, doar unor pensii.

Marcell spunea...

@Petrut
Nu trebuie să vă fie rușine. Este o stare "perfect normală". V-ați întrebat când a avut România ultimul guvern patriot, în slujba Țării și nevândut străinilor? Este atât de simplu. România este o junglă. Scapă cine se descurcă și cine poate. Militarii? O turmă împrăștiată. Nu se pune problema dacă suntem "mâncați" sau nu ci de către cine și în ce mod. Din păcate.

Negritoiu spunea...

nr.1 spunea:
. . . . Deci,avantaj clar pentru cei cu pensii supersmecherite in momentul de fata(majoritatea dintre ei depasind de mult si cu mult varsta de rechemare in activitate) . . . .
Serios? Da un singur exemplu de militar in retragere(sof,Mm.,of sau General)care are o pensie supersmecherita de patru sau cinci cifre! Dar concret:nr.talon de pensie,anul trecerii in rezerva,gradul si valoarea bruta a pensiei. Si,in special,motivul pt.care o consideri supersmecherita. Nu intereseaza numele si arma in care a activat.
Domnule''number one''(cum l-a gratulat KWI pe Rares Bogdan),nu este prima oara cand introduci ideea periculoasa a deosebirii dintre militarii in rezerva si cei aflati in retragere. De ce? Ce ti-au facut? Ar trebui sa le multumesti:de la ei ai invatat meserie(daca ai invatat ceva) si datorita trecerii lor in rezerva(de multe ori fortati de imprejurari-vezi aderarea la NATO )ai prins o functie de conducere.
As dori sa cred ca paragraful respectiv a fost o greseala de redactare. Postarile tale anterioare au fost interesante si pline de continut,asa cum sper sa fie in continuare.Sa avem o zi buna,

Leon spunea...

Stati linistiti, Alinuta ne apara:
https://www.stiripesurse.ro/alina-gorghiu-face-primul-anunt-pentru-militarii-revoltati-de-reglementarea-pensiilor-lor_2810205.html

Brenda spunea...

DLE PETRUȚ, PE CINE? numiți!

Leon spunea...

Pentru cei care inca n-au aflat care este DIFERENTA intre Pensia MINIMA garantata ( 1125 lei Indemnizatia Sociala) si AJUTORUL SOCIAL acordat de Primarii si care NU beneficiaza de pensie:
"VENITUL MINIM GARANTAT este reglementat prin Legea 416/2001, iar de la 1 martie 2023 va avea următoarele valori:

169 de lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;

305 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;

427 de lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;

529 de lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;

630 de lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;44 de lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie."(Stiripesurse).
PS. Nu-i asa ca acesti Sarmani sug sangele poporului ??.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aluna Burghiu ne sare in ajutor, ăi, flăcăi, cățălindu-l pe Budigăi să se ocupe de noi:!
stiripesurse.ro/alina-gorghiu-face-primul-anunt-pentru-militarii-revoltati-de-reglementarea-pensiilor-lor_2810205.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, astia sunt cei care stau pe prispa la umbra, cu berea in labă, si refuza serviciul, oricate locuri de munca li s-ar oferi, aici deosebindu-se cocalarii si bombardierii cat si fratii rurali din Vaslui & zona folclorica adiacenta de jur imprejur. Si Oltenia e renumita in domeniu... De anul asta li se taie macaroana, daca refuza munca prin contract. Offf, dar pana cand?!!!

Leo spunea...

@Leon , prietene
Trimite-i și lui Mercea de la scmd acest mesaj , că prea le încurcă pe la TV-urile pe unde este invitat..

Ionel spunea...

Dintre variantele mentionate, "o rată de înlocuire de 65% pentru o formulă de beneficii pentru carieră pe 25 de ani, cu o reducere (sau creştere) de 1% pentru fiecare an de serviciu sub (sau peste) ţinta de 25 de ani şi baza de venit de 6 luni pentru calcul a pensiilor" mi se pare a fi cea mai rezonabila. Ar fi fost bine sa permita si un calcul contributiv sau sa aiba si o componenta contributiva. Asta in ce priveste viitorul, pentru ca atata timp cat este premier cine este si presedinte asisderea, eu am mai scris aici, nu va fi nicio recalculare. Asi vrea sa il vad si eu pe unul dintre noi, rezervist cu 20 000 pensie, ca isi taie craca de sub picioare !

nr. 1 spunea...

D-le Negritoiu , aveti dreptate, formularea la care va referiti nu este cea mai potrivita privind cadrele active, in rezerva si in retragere, fapt care ma obliga la clarificari. Evident, un cadru militar are indatoriri de la depunerea Juramantului fata de Tara pana la final. Ceea ce am vrut sa pun in evidenta este faptul ca daca se modifica sa zicem algoritmul de calcul al pensiei militare (12 luni in loc de 6 luni , cu avantaj teoretic pentru calculul pe 6 luni) nu mi se pare corect ca pensiile celor ce vor iesi la pensie dupa intrarea in vigoare a noii legi sa fie calculate pentru 12 luni iar cele mai vechi sa ramana calculate dupa vechea formula(6 luni). Se spune in Avizul dat de CSM la proiectul de modificare a pensiilor de serviciu: Recalcularea trebuie sa vizeze toate Deciziile de pensionare emise pana la intrarea in vigoare a noii Legi, indiferent daca au fost puse in plata sau nu pana la acest moment. Exceptarea Deciziilor de pensionare emise dar nepuse in plata , ar genera fara nici o justificare, un tratament diferentiat intre beneficiarii dreptului la pensia de serviciu. Cu privire la unele pensii excesiv de avantajoase! Pentru clarificari si a va face o imagine clara si la obiect cu situatie pensiilor militare (Aparare) la nivelul lunii aprile 2022(acum situatia nu poate fi diferita cu mult) , va rog sa analizati cu atentie documentul RP 678/02.05.2002 emis de CPS MApN SI RP 542/30.03.2022 ACELASI EMITENT!. Veti observa ca sunt cateva mii bune (cred ca peste 4000) de pensii peste 10.000 lei in conditiile in care magistrati militari sunt 137! Cea mai mare pensie de magistrat este de 39158 lei iar in tabelul RP 678 gasim 2 pensii peste 39000 lei ce nu apartin magistratilor Idem cu 544 beneficiari cu pensii de peste 12000 lei, 428 peste 13.000 lei, 383 peste 14000, 378 peste 15000 lei samd! Nu putem nega ca multe dintre ele sunt justificate de gradul, functia, vechimea militara , esalonul avut la pensionare insa posibil cele mai multe nu se justifica! Pensia militara cea mai mare ar trebui sa apartina celui ce a detinut cel mai mare grad , cea mai mare functie, cea mai mare vechime militara efectiva(in cazul de fata celor ce au detiunt functia de Sefi ai Apararii )! Se intampla acest lucru? Departe de lumea dezlantuita dle Negritoiu! E corect oare ? Nu prea as crede! O seara buna si multa sanatate!

Huhu Rezea spunea...

@leon
Cred că și Alinuța Gorghiu a învățat la facultate că legile se clasifică după modul de adresare în legi generale, aplicabile tuturor, și legi speciale, aplicabile numai unei categorii de persoane.
Cum Legea pensiilor militare se aplică numai militarilor, polițiștilor și penitenciariștilor, este o lege specială, derogatorie de la legea generală. L 263/2010.
In drept exită și un principiu... specialia generalibus derogant, potrivit căruia norma specială derogă de la norma generală și la concurența dintre ele se aplică norma specială.
Așa că nu este o bagatelă denumirea de lege specială.

Known spunea...

M, nu uita, soarele rasare la Rasarit nu la Apus!!!

Known spunea...

Sursa https://ik-ptz.ru/ro/exam-tests---2014-for-physics/proshchai-nemytaya-rossiya-stihi-o-nemytoi-rossii.html

Known spunea...

M,
Uimit? În mod clar, textul nu este la înălțimea unui poet strălucit. De ce la revedere, Rusia? Poetul nu pleca în străinătate în 1841. La revedere - sună ridicol.

Am citat de la sursa indicata.

Relu spunea...

@Negritoiu: inseamna ca pensia lui Cornelius e smecherita.Si a lui e tot cu 4 cifre.Dar e mica.

RD spunea...

Cu ce ma avantajeaza pe mine personal ca Alinuta sau Marcel spun ca 'pensiile militare nu sunt speciale'? Cu nimic. Banii conteaza, nu vorbele! De luni de zile au ramas doar vorbele pana cand vom vedea si deciziile aplicate, nu doar spuse!

Indiferent de ce se v-a intampla, tot vor fi pensionari militari nemultumiti respectiv multumiti!

Nici acum nu a aparut raportul BM: https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa

Eu nu am cum sa cred tot ce apare pe atatea site-uri! De ce nu pun raportul oficial pentru a fi citit si de oameniii obisnuiti? Sau poate o fi pe vreundeva si nu l-am cautat unde trebuia!

Pentru mine e clar ca pensiile militare nu mai au treaba cu NATO! Adica ar fi trebuit sa aiba legatura cu NATO, dar noi suntem exclusi de Guvern, BM, CE pentru ca suntem romani..
Avand in vedere ca nu mai suntem priviti ca in cazul multor tari membre NATO si/sau CE, sa fim trecuti oficial ca pensii speciale precum celelalte categorii!
Pana acum eram considerati ca pensionari militari din NATO si acolo nu exista calcul cu doua componente!

Leon spunea...

"Conducerea Coaliției a decis constituirea unui grup de lucru pentru formularea unui set de amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale, care să reflecte recomandările finale ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene”, se arată în comunicatul transmis luni. Potrivit documentului, din grupul de lucru vor face parte toți miniștrii care gestionează în prezent pensiile de serviciu, în timp ce „obiectivele principale” ale acestuia sunt „reducerea ponderii în PIB a costurilor cu pensiile speciale, asigurarea echității în raport cu pensiile din sistemul contributiv și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel încât țara noastră să poată absorbi toate fondurile europene disponibile în acest program”, transmite Biroul de presă al social-democraților. Noile reglementări presupun ca vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu să crească treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv, în timp ce nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate. Totodată, pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu. De asemenea, se vor „restrânge condițiile de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen să fie cu totul excepționale”, se arată în document."(digi 24) !

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/coalitia-a-facut-un-grup-de-lucru-pentru-pensiile-speciale-pensionarea-anticipata-in-cazuri-exceptionale-2266035

RD spunea...

Violeta Alexandru: Forţa Dreptei depune un proiect legislativ pentru desfiinţarea pensiilor speciale

Deputatul neafiliat Violeta Alexandru a declarat marţi că va depune, împreună cu colegii săi de la Forţa Dreptei, în Parlament, un proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale.

„Forţa Dreptei depune un proiect legislativ pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Adevărul este că nu este niciun proiect depus în acest moment. Coaliţia nu a făcut decât să schimbe pe ici pe colo, nimic substanţial, legislaţia privind pensiile speciale, iar Forţa Dreptei consideră că ne trebuie un moment T0 în care toate să fie eliminate, cele care se pot fi eliminate, pentru că ale magistraţilor sunt protejate de decizii ale Curţii Constituţionale, iar cele din sistemul militar au nevoie de o cu totul altă abordare, în opinia noastră”, a spus Violeta Alexandru la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că „restul pensionarilor speciali” trebuie să înţeleagă că, atâta vreme cât principiul în România este de a primi pensie pe contributivitate, şi aceştia trebuie să se alinieze acestui principiu.

„Urmează ca după acest moment T0 să curăţăm tot ce înseamnă sporuri, care la unii intră, la alţii nu intră în calculul pensiei, curăţăm tot ce înseamnă abuzuri şi manieră piloasă de a se încadra în grupe în zona publică fără o justificare a condiţiilor deosebite în care a lucrat cineva. Deci acolo e o zonă în care trebuie să facem curăţenie”, a menţionat Violeta Alexandru

RD spunea...

PSD: Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate. Se vor restrânge condițiile de pensionare anticipată pentru cei cu pensii de serviciu/ Grup de lucru pentru a transpune în legea pensiilor speciale recomandările Comisiei Europene și ale Băncii Mondiale

Potrivit PSD, noile reglementări vor urmări transpunerea următoarelor principii:

- Vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va crește treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv;
- Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;
- Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu;
- Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale.