Un produs Blogger.

joi, februarie 23, 2023

CCR va decide pe 21 03 2023 soarta OUG 59/2017 și a articolului modificator nr. 84 din OUG nr. 114/2018

190 comments

Incă o dată să menționam elementele de identificare ale dosarului pentru a aduce mulțumire  domnului pensionar al Casei de Pensii Sectoriale a MAI, domnul Sebănoiu V Bogdan, și avocatului său, pentru că, în premieră,  au formulat această excepție de neconstituționalitate motivată pe nerespectarea de către Guvern a procedurii de adoptare a unei ordonanțe de urgență, respectiv nesolicitarea avizului Consiliului Legistativ, înainte de a adopta OUG  nr. 59 din 04 08 2017. O armată de asociații ale rezerviștilor nu a fost capabilă să descopere acea lipsă de procedură, deși era vizibilă din documentele de la Fisa actului normativ de la Senat și Camera Deputaților - Pl x 310/2017

Lista dosarelor care se judecă pe data de 23 februarie 2023.

Nu-mi venea să cred că exista o asemenea dovadă de neconstituționalitate a acelei ordonanțe când, pe 01 12 2022, de Ziua Națională a României, autorul excepției a anunțat în premieră pe blog ca are pe rolul CCR  un dosar în care atacă extrinsec OUG 59/2017. Comentariul pe care-l prezint mai jos,  pentru a fi citit și recitit, l-am ținut cap de afiș, spre disperarea celor care  au impus eliminarea actualizării pensiilor militare, până când și câteva asociații asociative au ajuns să dea comunicate despre evenimentul de azi de la CCR. 

Poate că dacă alt user, @Camaradul, nu-mi semnala atunci excelentul material documentar al magistratului asistent al CCR, Benke Károly, și nu anunța că are pe rolul unei instanțe din București o excepție deja admisă pentru înaintare la CCR, excepție motivată în baza recomandărilor din acel material,  nici @Skoda nu se grăbea să facă publică isprava sa. Ii mulțumesc și sunt încrezător în reușita sa.


Skoda 4x4 noreply-comment@blogger.com

1 dec. 2022, 13:53
către eu
Skoda 4x4 a adăugat un comentariu nou la postarea dvs. „Americanii de la Deveselu vor defila la Monumentul eroilor romanațeni ”:

La multi ani ROMANIA , si tuturor militarilor indiferent de arma ,nu am vrut sa mai comentez dar ce spune,,Camaradul" ma face sa cred ca mai exista luptatori pentru drepturile privind pensiile militare : personal am dosar la CCR, trimis de Tribunal din luna mai 2021 privind neconstitutionalitatea OUG.59/2017-nu pe articole,capitole,etc. ci INTEGRAL. Daca macar unul dintre noi(am aflat ca mai sunt dosare la CCR ptr.oug.59/2017)va avea castig, am impresia ca va urma o mare,,nucleara" in domeniul pensiilor militare .Cu stima

Postare de Skoda 4x4 pe huhurez.com la 1 dec. 2022, 13:53

Singura sincopă care s-ar putea întâmpla astăzi la CCR nu ar fi respingerea excepției, respingere imposibilă... după jurisprudența CCR,  ci amânarea judecării dosarului din lipsă de timp, având  numărul de ordine  204 pe Lista dosarelor ședinței de astăzi. 
Ca un castel de nisip se va dărâma și iluzia că neconstituționala OUG 59/2017 se va perpetua prin. art. 84 din OUG 114/2018.
Responsabilii cu inițierea proiectelor de acte normative din sistemul de  apărare ar trebui să se grăbească să pună L 223/2015  în acord cu decizia CCR, cât timp este în dezbatere la Senat proiectul L4/2023.

190 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Decide-ne, Jupâne, soarta de om, sau câine, ce o s-o avem de mâine si cu asta noi vom rămâne, sa ne ajunga banii măcar sa avem de-o pâine, si daca fi-va sa avem parte de sfanta ta dreptate, fie ca Dumnezeu din ceruri, de acolo, de departe ca sa te umple de ale vietii lungi ecouri in valuri si aurelati de victoriosii aguști lauri, cat si cu ale sanatatii scumpe si bătute cu nestemate daruri! Doamne, ajută!

Petrut spunea...

Doamne ajuta sa fie bine de data asta ..!

ifrim spunea...

Succes domnul Bogdan,pe ei,pe ei și pe mama lor!

micutzul spunea...

In buna tradiție românească CCR o să amane cauza până când L4 ajunge in MO. Și nu maieste foarte mult. Cel mult o lună! Astfel se termină cu 59 și 114 dar recalcularea intervine in baza proiectului L4 transformat atunci in lege!
Orice ar face guleratii recalcularea se face!
Idioții (militari, sereisti,polițiști etc.) care ne-au faultat atâția ani la pensii și-au tăiat singuri craca .

Paul Puiu spunea...

Huhurez, stai linistit precum si toti ceilalti care sunteti interesati ca stiu baietii de la CCR ce au de facut, adica mai mult ca sigur ca se va amana verdictul ca sa aibe timp politrucii sa schimbe modalitatea de calcul a pensiilor a pensiilor militare, inclusiv a celor in plata, adica pentru toti si ca decizia sa nu isi mai produca efectele, ca sa nu creeze un impact bugetar major!!! Va dati seama ce inseamna racalcularea pensiilor💩💩💩🤬🤬🤬🤮🤮🤮 pentru rezervistii din perioada 15.09.2017-31.12.2018 si o eventuala actualizare a pensiilor militare pentru toti rezervistii trecuti in rezerva pana in 31.12.2018!!!!!💩💩💩🤮🤮🤮🤬🤬🤬

Jhony spunea...

Nu vrem decât DREPTATE
Prea și-au bătut joc de noi în tot acest timp!

Andreottis spunea...

Bun, se judeca, se constata necinstitutionalitatea, se da termen guvernului sa remedieze. Pa. De ce e bucuria asta asa mare?

Leon spunea...

@Huhu Rezea, spuneam odata ca cei de la MAI sunt mai pregatiti dpv Juridic decat cei de la MApN !
In sedinta de astazi de la ora 10, se afla pe rol 37 Dosare privind OuG 59/2017, si numai unul de la SRI si inca unul de la MApN, celelalte 35 sunt de la MAI..!
Sunt pe masa CCR 243 de Dosare, si este posibil ca Decizia sa fie amanata la o data ce va fi comunicata astazi.
Observam cat de greu se ajunge la CCR, de exemplu, Dosarul nr.900D a fost inregistrat in data de 04.04.2022, desi dosarul era la Curtea de Apel Bacau inca din anul 2019 !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, ca cei de la MApN nu au depus dosare si explicatia este simpla: Tribunalele si Curtile de Apel nu au admis accesul la CCR, asa cum am patit eu, chiar daca am adus ca probatoriu dosarele deja admise, chiar si ICCJ sustinand parerea instantelor teritoriale, pe principiul ca sangele apa nu se face, mana-n mana pe solutii de cacao, care au motivat Hotararile ca nu este obligatoriu ca eu, sau alti petenti-reclamanti, sa ajungem acolo!!! Ca mine, au patit si altii cu care tin legatura, dar nu scriu pe aici s-o spuna sa nu se faca de bacanie gratuita, dar sunt foarte multi. Da, exista instante care respecta decizii subterane si secretizate, prin circulare interne, ca militarii sa fie sabotati la drepturi de pensii si sa nu aiba acces la CCR, Bacaul judiciar facandu-se remarcat pentru aceste slugarnicii politice!Inca ma zbat pentru asta... Se pare ca @Leo stie cate ceva din taraseniile astea cu accesul interzis la CCR, citind ceva, candva, despre asta pe aici, si daca stie ce stie il rog frumos sa ne spuna si noua despre dosarele trantite sa nu aiba acces la CCR.

Leo spunea...

@Leon
Problematica excepției din dosarul 4x4 este simplă și evidentă ca să nu fie soluționată azi. Dacă se va amîna , asta ar fi cel mai rău semn deoarece sunt susceptibile anumite manevre pe care bine le-a sesizat vâscu suge sevă.
Deci nu sunt motive de amânare , pricina fiind extrem de simplă ( de fapt și H-ul a zis că jud. raportor are deja decizia scrisă)

Huhu Rezea spunea...

Citind lista dosarelor din sedința de astăzi a CCR, par multe dar ele pot fi conexate. Mai bine de 150 de dosare vizează litigii bancare privind darea în plată.
Chiar si dosarele privind OUG 59 se pot conexa in două-trei dezbateri separate. Toate cele care formulează excepții intrinseci privind punctul 3 al art VII vor fi respinse prin aceeași decizie iar cele care formulează excepții extrinseci vor fi grupate în una sau două conexări.
Așa că nu sunt șanse de amânare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.stiripesurse.ro/un-pensionar-militar-prezinta-flutura-ii-de-salariu-de-cand-era-activ-am-scos-aceste-dovezi_2805185.html

Alkan spunea...

CCR ar trebui sa se pronunțe astăzi asa cum a procedat în cauza CASS la sesizarea unor magistrati.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se lucreaza la o noua lege a pensiilor militare?
https://www.stiripesurse.ro/video---demn-de-lectii-de-oratorie--cum-a-ocolit-ciolacu-subiectul-pensii-speciale-noi-pentru-grefieri-banca-mondiala-sa-dea-solutii_2805150.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iese cu panarama in strada:
https://www.bugetul.ro/luna-martie-vine-cu-proteste-politistii-ies-in-strada/

Andrimar spunea...

La data publicării OUG in MO, 07.08.2017, adică de când începe să aibă efect juridic ,exista avizul CES.N au publicat OUG in MO până n au avut avizul CES.Aici se găsește un posibil motiv de respingere.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Slugile codase ale Europei mai asteapta caci Bulgaria e mai buna si desteaptă: https://www.stiripesurse.ro/lovitura-grea-pentru-romania-bulgaria-ne-ia-fata-si-va-adera-la-moneda-euro-inaintea-noastra_2805285.html?utm_medium=notification&utm_source=site&utm_ca

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Skoda 4x4 spunea...

Am onoarea sa va salut :

Sedinta s-a terminat ,Curtea a ramas in pronuntare ." Steptem putintel :)))

George Gegea spunea...

Indiferent de decizie ni se va cere să luptăm. Sincer nu prea cred că doresc să îi apăr pe cei care ne tot înjură pentru dreptul de a avea o pensie.

Paul Puiu spunea...

Textul art 60 din OUG 59/2017 nu a fost motivat pe exceptie intriseca de neconstitutionalitate si de discriminare in raport cu restul pensiilor militare cat si cu celelalte categorii de pensii!!!Nimeni nu a expus in contestatia pe neconstitutionalitate ca de fapt plafonarea este de fapt o suprataxare a pensiilor militare incepand din 15.09.2017!!! Sintagma plafonare legiferata prin OUG 59/2017 este de fapt o mascare a supraimpozitarii tuturor pensiilor militare care reprezinta o impozitare suplimentara de 32,5% a veniturilor stabilite din pensia bruta!!! Legal aceasta supraimpozit trebuia sa fie reglementat de codul fiscal!!! Ca sa evite de clasa politica sau politruci conflictul de neconstitutionalitate au gasit sau inventat aceasta formula de supraimpozitare care din punct de vedere fiscal este ilegala!! Practic pensiile rezervistilor sunt supraimpozitate fara ca plafonarea sa fie reglementata in codul fiscal si sa existe o metodologie de calcul a supraimpozitarii!! In acest context reprezentantii caselor de pensii sectoriale au inventat un algoritm de calcul pentru adaptarea OUG 59/2017 care nu a fost publicat in monitorul oficial ca metodologie de calcul pentru ca se stia ca supraimpozitarea sau plafonarea pensiilor militare nu era reglementata de normele fiscale din codul fiscal!! Aceasta anomalie nu a fost analizată de nici un magistrat din interes sau nestiinta, foarte putin probabil si nici de membrii CCR pentru a nu crea un blocaj financiar brusc bugetului de stat sau sa se produca un impact negativ!!!!!

ovidiuzid spunea...

Domnule Leon si domnule HUHU
Sunt mai multe dosare pe neconstitutionalitatea OG 59.
Daca observati sub fiecare nume sunt puse trei stelute.
Au fost selectate cateva dosare de la cateva instante care au aceeași speta.
Și eu sunt printre cei care au contestat OUG 59 pe aceeași spetă (cand i-am spus domnului Huhu zicea ca nu am nicio sansa, iar acum il lauda pe domnul Bogdan si avocatul sau, deși nu trebuia neaparat un avocat, eu m-am reprezentat singur) dar nu apar pe aceste liste ca foarte multi dealtfel.
După luarea deciziei se va comunica si celorlati care au procese pe rol.
Spuneti ca sunt multi de la MAI dar uitati-vă pe întreaga listă sa vedeti ca majoritatea contesta art. VII pct. 3, iar cativa art. VII pct. 3 și intreaga ordonanță.

Cătălin spunea...

MULT SUCCES BRAVULUI NOSTTU CAMARAD SI MII DE MULTUMIRI, CA A STIUT CUM SA ACTIONEZE SI A AVUT "FORTA" DE A AJUNGE PANA LA C.C.R INTR-O CHESTIUNE CARE NE PRIVESTE PE NOI TOTI.ACESTA ESTE ADEVARATUL REPREZENTANT AL PENSIONARILOR (LIDERUL INFORMAL) ALĂTURI DE HUHU-REZ, NU SEFII DE SINDICATE SI ASOCIATII, CARE NU AU OBTINUT NIMIC CONCRET PENTRU MEMBRII STRUCTURILOR PE CARE LE CONDUC (CEL PUTIN PANA ACUM).

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Skoda
Intreabă avocatul dacă s-au mai conexat și alte dosare cu cel al d-tale.

akord 75 spunea...

Nu e pe topic dar merita citit

https://www.bugetul.ro/un-pensionar-militar-publica-fluturasii-de-salariu-din-perioada-in-care-era-activ-satul-de-atatea-emisiuni-la-care-se-tot-dezbate-subiectul-pensiilor-speciale-ale-militarilor-care-nu-au-avut-cont/

Skoda 4x4 spunea...

Am vorbit cu avocatul si da au fost separate dosarele cu exceptiile intriseci de cele extrinseci ,dar o fost o singura pledoarie/discutie pe oug.59,jud.raportor a lasat la latitudinea Curtii interpretarea textelor ,procurorul a cerut respingerea exceptiilor de neconstitutionalitate ,iar punctul de vedere al Av.Poporului a fost ca si cel al dl.avocat(singurul de altfel)- FELICITARI dL.avocat Dumitru Prepelita din Brasov.
Asteptam sa vedem solutia C.C.R.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc celor care detaliaza postarile mele preluate din presa online! Ala care si-a pastrat cupoanele vechi este un tipicar: Eu zvarl totul la gunoi de le gasesc toti dracii! Nu pastrez hotarari judecatoresti, nu pastrez facturi, bonuri si tot felul de gunoaie samairite siinflame dand mereu peste ele, am zvarlit mii de poezii si scrieri, amaruncatlagunoitoata colectiadeziare la care am scris,amrupt poze ale trecutului, inutile pentru mine, absolut nici o hartoaga numai pastrez ce sunt gunoaie si nu tin in prajmamea, nici de-aldracului! Anilu a pitit poze, dar i-amzis sa le fereasca de ochii mei vigilenti si mana mea lungă sa arunce tot ce vrea sa ma intoarca in trecutul de mare rahat! Asta noapte am avut glicemia mare si m-am razbunat umpland doi saci mari degunoi cu toate hainele (boarfeleinutile) pe care de ani de zile nu le imbracam, dar le tineam ca numar si ca ii placeau lui Anilu! Peste cateva zile iau la mana si pantofaria care-mi sta in garleaja si le fac...papucii! M-ama crit si sunt iritat permanent de tot ce-mi aglomereaza casa si miscarile, gasi-le-ar toti dracii de borfeturi! Auzi la el, sa pastreze cupoane de atatia ani...Nu-l sufoca si-l strang de garleaja, ca pemine?

Papillon1969 spunea...

Poziția 150 din listă, dosar nr. 1517D/2020.

Viorel spunea...

akord 75. Ce am publicat eu la ora 13:27 ? Se vede că a venit primăvara și ați început muncile agricole pentru că ne vizitați, citiți și comentați cam răruț și pe sărite.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Akord, eu stiam ca la Militari NU se retinea Ajutor de Somaj, n-am auzit ca militarii sa intre in somaj !
Se retinea acest Ajutor de Somaj numai la Personalul civil din Unitatile Militare !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astept Hotararea, ca pe tata din groapa! Cu lumanarea in mana o astept. Cu inima la gat si infrigurat. Cu sperante si incredere astept revenirea Hristosului CCR-ist. E caramida peste capetele seci ale clocarilor copy paste, peste tartacutele măligoase ale tuturor copy pastelor MApN si politicienilor de carton asfaltat, cat si a gregarilor gretosi, care-si spun ciocărlani momârlani cu talentos de Bufteas dă ciobani! E o zi sfanta, daca se da o Hotarare academica si cerebrala, si merita sa-i ridicam un monument de lupta impotriva IMPOSTURII SI PROSTIEI LEGISLATIVE DIN POLITICA MAFIOTĂ! AVE, CCR! SLAVA, REZERVELOR MILITARE SCHINGIUITE PE CRUCEA NEDREPTATILOR! SCLAVA AETERNA LATINA, ROMANISTANA ACTA ESTEM ESUATA! VIVAT NOSTRUM HONORIUM HUHUREZUM! GLORIE, PENSIONARILOR DIN SISTEMUL DE APARARE, ORDINE PUBLICA SI SIGURANTA NATIONALA!

ofiter pensionar spunea...

Doar cadrele militare active nu plăteau contribuția pentru fondul de șomaj; militarii angajați pe baza de contract nu erau cadre militare.

Skoda 4x4 spunea...

Dl. Viorel

Nu stiu/nu cred ca au avut puncte de vedere in speta de astazi,altfel scorul era altul,acum e bara/bara ,asteptam.

Ptr.Dl.Palass
De unde stiti ? din sala ? procedura dvs.se aplica la instantele de judecata pe fond/apel nu la CCR ,nu intelegeti ca hotararea era deja luata ???
O asteptam cu DRAG .

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
xmax spunea...

Care este termenul de deliberare a soluțiilor din cadrul ședințelor CCR?

Viorel spunea...

Xmax. Normal astăzi, iar Decizia se emite în maxim 30 zile.

Brenda spunea...

Dar astăzi vom știi soluția?

reddog spunea...

Salve Camarazi!

Rambo așteaptă hotărârea că pe toarsu Stalin, secretar general al mujicilor roșii rusi.
Se știe că și Rambo a fost secretar la pecerea.
Va scriu din tren în apropiere de Venetia.
Am vizitat Roma și Florența.
Mai multe despre această operațiune specială din Orientul Mijlociu și Europa am scris dincolo la Cezar.
Acolo suntem un mic grup de militari intelectuali.

Alkan spunea...

Ședința s-a terminat, Curtea Constituțională a rămas în pronunțare!
23 februarie 2023, 12:00
(...) Singura sincopă care s-ar putea întâmpla astăzi la CCR nu ar fi respingerea excepției, respingere imposibilă... după jurisprudența CCR, ci amânarea judecării dosarului din lipsă de timp, având numărul de ordine 204 pe Lista dosarelor ședinței de astăzi.
Ca un castel de nisip se va dărâma și iluzia că neconstituționala OUG 59/2017 se va perpetua prin. art. 84 din OUG 114/2018.
Responsabilii cu inițierea proiectelor de acte normative din sistemul de apărare ar trebui să se grăbească să pună L 223/2015 în acord cu decizia CCR, cât timp este în dezbatere la Senat proiectul L4/2023.
În ședinta de astăzi, sunt pe rol 37 Dosare privind OUG 59/2017 (unul de la SRI, unul de la MApN, celelalte 35 sunt de la MAI ).
Sunt pe masa CCR 243 de Dosare, și este posibil ca Decizia sa fie amânată la o dată ce va fi comunicată astăzi. (...)

Andreottis spunea...

243 exceptii doar azi 23.02.2023. Probabil in 12 luni ajung si la cea cu Oug159 :)))

Huhu Rezea spunea...

In condițiile în care ședinta de astăzi a CCR s-a terminat în jurul prânzului și dacă în cursul acestei zile nu apare un comunicat al CCR, semnul nu este bun.
De regulă se da Comunicat când este admisa cel puțin o excepție. Să fi găsit vreun motiv de inadmisibilitate?

Leon spunea...

Dupa Sedinta din 16.02.2023, CCR a uitat sa dea un Comunicat !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu a fost nevoie să se dea un comunicat după ședinta din 16 02 pentru că toate excepțiile analizate au fost respinse ca neintemeiate sau ca inadmisibile.
In cazul nostru nu ar putea fi invocată netemeinicia.

akord 75 spunea...

@Viorel
Cand am postat link-ul al dumitale inca nu aparuse
Sunt mereu pe aici si citesc ineptiile debitate de dumneata si altii.Nici nu mai are rost sa mai spun altceva decat ca aveti noroc cu Huhu
Cand vad pe unii numiti PP, CFI,M si altii chiar ca imi piere orice chef de scris.Pe dumneata te-a descris "A"(parca el era) absolut complet, sincer si real.Esti exact asa cum te-a descris doar ca dumeata nu-ti dai seama ca "palaria" ti-e muuult prea mare.Ai o parere absolut distorsionata despre propria-ti persoana
PS trimite-ti gramatica la reciclare in special pe zona de folosire a cratimei .Hai pa!

@Bure
Ati facut o aluzie la persoana mea in care spuneati ca ar fi bine ca CFI sa vada ce venituri are fata de mine si cu cat mi-a crescut pensia
Va raspund acum pe scurt.Din 2016 pana in acest moment pensia mi-a crescut cu contravaloarea a 3 cartuse de tigari dintre cele mai ieftine(19 lei),cresterea incluzand si indexarea din acest an bineinteles
Mai departe va dati seama ca CFI mai are un pic si ma depaseste fara alte calcule sofisticate oricum acum se discuta doar despre pensionarii incepand cu 2016 '17 restul au murit....pentru alde Bogdan,pompierul M,sau chiar majurul CI(asa se autointituleaza alunecosul Viorel
O seara buna!....."ne auzim" cand ne citim :)
PS De fapt intre mine si CFI sau Viorel nici nu e mare diferenta eu fiind un parlit de lt col(la max pe vremea aia) in servicu de lupta permanent toata cariera si in CS care erau o raritate.Acum are asa ceva orice dactilografa....daaa oskar(si multe altele) tot n-am prins ca inca nu se "nascusera"...Ele doar au fost "fatate" stim cu totii de ce si de cine.Altii doar au avut bafta sa fie "victime colaterale"

Vnvncl spunea...

Toate dosarele pe Legea 52/2020 au fost rezolvate/publicate soluțiile până la ora 19. Doar dosarele pe OUG 59 sunt în așteptare!

akord 75 spunea...

Apropo ca am uitat
Nu vi se pare ca BM din "consultant" al guvernului pe PNRR a ajuns pur si simplu sa decida ce si cum sa se faca?
Iar MaCiuca si guvernoiu stau cu limba scoasa si asteapta sa li se spuna. Si ce zice BM se executa intocmai si la timp...
....care BM cu functionarimea lor ne-a mai fript de vreo 3-4 ori din '90 incoace
Si BM nici macar nu e in Europa/UE sau poate o fi si n-am aflat eu
Asta arata cine suntem cat contam si unde se fac experimentele oricarui idiot. M poate sa-i pupe in dorsala in continuare El stie de ce ca e "pa enteres"propriu si personal.In rest manipulare cat cuprinde din parte lui M ca prost nu e doar se face....

akord 75 spunea...

@Leon
Nici eu nu stiam,asta-i link-ul, nu eu am scris ,in schimb ne-a lamurit pe amandoi dl "ofiter pensionar"
Ii multumesc si dansului dar si dvs, ca nici nu observasem

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75, bine zis: Ei, cei de la B.M, nu au putere decizionala, dar au fost platiti de politicieni sa ne razuiasca si facandu-se hulpoi prefacuti ca nu pot sa-i opreasca! Da, se vorbeste acum de taieri de pensii, asta obligatoriu trebuind sa se faca la magistraturi, dar acolo e friptura care face buba si care ii duce in chirie la puscarie, dar pot asigura ca, daca incearca la Amata si Politie, adios guvernare ca va sari in aer!

Paul Puiu spunea...

Huhurez pe data de 08.02.2023 in topicul tau ,,Numărătoare inversă pentru OUG nr. 59/2017 se încheie azi, 23 02 2023” spune-le la baieti ce comentariu am facut eu!!!!Daca nu ai timp iti amintesc eu:
Pe 23.02.2023 va fi o amanare stabilita pentru o viitoare respingere a cererii actiunii!!!!!😂😂😂😂🫡🫡🫡
In alt articol ti-am spus ca pentru militari si politisti CCR are o logica juridica diferita decat in cauzele inncare judeca interesele magistratilor!!!
Huhurez ti-am spus ca avizul pentru ordonante si ordonante de urgenta nu e obligatoriu e doar consultativ, fapt pentru care nu constituie un motiv de neconstitutionalitate si cererea va fi respinsa!!!
Doar nu ati crezut ca vor inceta efectele sa recunoasca abuzurile marca PSD si sa ajunga Olguta, Tudose si cine au semnat ordonanta de rasul curcilor innconditiile in care exista in sertare pe Parchetul de ICCJ plangeripebale impotriva lor care nu s-au prescris si asteapta prescriptia raspunderii penale!! Eu mi-am pierdut de mult increderea in justitia din Romania unde doar interesele clasei politice primeaza si ale clasei politice sub pretextul de a nu se crea un impact bugetar negativ!!!!
Cine credea ca vine actualizarea si inlaturarea plafonarii este doar un credul care crede in SF-uri si basme si le place sa vizeze frumos!! Daca nu erau vatamate interesele legitime ale magistratilor in cazul CASS militarii si politistii ar fi platit in continuare contributia in continuare!!🤣🤣🤣🤣
Inca odata se dovedeste obedienta CCR fata de clasa politica care infaptuiesc justitia dupa propriile lor artificii sau teorii juridice care nu au legatura cu legislatia in vigoare sau logica juridica!!!!
Am onoarea sa va salut si sperati in continuare ca va fi bine odata!!!!! Eu zic sa fim multumiti toti cu cuantumul actual al pensiilor militare si cu resturile pe care le primim prin indexare cpe carr ni le arunca politrucii in bataie de joc, ca la caini sau sclavi, indexari cu indicii de inflatie potrivit vointei politrucilor ca nu se produca un impact bugetar negativ ca pretext🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

Până la această oră niciunul din dosarele cu excepții pe OUG 59/2017 din lista ședinței de astăzi nu a primit soluție, în timp ce toate dosarele referitoare la bănci, cca 175, au primit soluții de respingere. Nu cred că plenul CCR nu s-a pronunțat pe aceste dosare.
Faptul că nu există un comunicat nu este un semn bun.
Incep să mă tem de eroare materială a Tribunalului Dâmbovița comisă în Incheierea de sesizare a CCR, în care a scris OUG nr. 58/2017

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75, concentreaza-te pe idei constructive si atragatoare si lasa postatorii sa se elibereze de stres prin scris! Mai scrie-ne si tu despre eclipsele de lună, animalele de la Zoo, cainii de companie, femelele si escapadele amoroase din jurul UM cand erai activ, de alea, alea, de celelalte, de bautele cu strigaturi, daca n-ai fost zgarciogar, ca daca scrii numai de pensii in lait motiv tinzi sa te plafonezi la genialitatea ta unica, fata de noi, niste zgârâietori pe pereți cu bureți!Eu, cand scriu despre baloane cu silicoane si jamboane cu pulpane trecute prin epilatoare, @ Onorabilul le inteapa cu acul sa pice la exmenul de publicare, si poate ai tu noroc sa te evaluam la scrisul tau formdabil, fata de novicii de noi, niste umili sclavi bâzgalitori de bloc-notes-uri! Hai, pa, si, succesuri rasunatoare in literatura beletristica, geniule si genune unică!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Sa stătem calmi, @ Onorabile: Ce daca am pierde? Ori pierdem un bou? Priviti la curajul meu de a da chiept cu esecul, mai ales la cei 1400 lei pensie! Rau e daca un medic i-ar spune unuia ca l-a depistat, duca-se pe pustii,cu o boala incurabila, dar asa este vorba de argintii Satanei, de ochiul dracului cu care, oricum, nu ne ducem pe lumea cealalta,iar cu saracia ne-am invatat ca dracul cu tamaia! Sa fim noi sanatosi, carjele si bastoanele sa ne tina bine si tinerei si cu trompele de elefanti catre stele, ca de murit nu murim noi nici de foame, nici de sete si nici de saracie, ca apostolii lui Hristos cand au plecat in lume sa propovaduiasca invataturile profetice! Pace noua si sperante in sanatate, si vreau ca toata lumea sa fie vesela, nu trista, ca nu ne-am pierdut averile la pacanele!Sanatate!

akord 75 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
xmax spunea...

Situația devine comica... de rîsu-plînsu..
Jalnic... Groaznic....
Probabil atîta merită MApN și MAI

Leon spunea...

@Huhu Rezea, nu este vorba de nici-o eroare materiala, mai degraba conteaza consecintele unei Admiteri, o Decizie destul de dificila..!

RD spunea...

Referitor la situația pensiilor militare, Tudose îi acuză din nou pe cei din Uniunea Salvați România, despre care afirmă că măsurile pe care vor să le implementeze va afecta cadrele militare, singura categorie de personal care este instruită să acționeze în caz de război. Situația este cu atât mai gravă cu cât la granițele țării noastre se derulează un conflict armat.

Pensiile militare nu sunt pensii speciale

”Pensiile militare n-au nici o treaba cu cele speciale. Băieții deștepți de la USR, au găsit de cuviință sa amestece și pensiile militarilor în această chestiune și suntem nevoiți acum pe baza semnăturii guvernului de acum doi ani să le stricam viața oamenilor care reprezintă armata României în condițiile în care avem conflict la granită. Dacă totuși începe un conflict, oamenii ăștia sunt primii care pleacă de acasă cu o pușca în mână. Ei pleacă de acasă în cinci minute.

Nu e vorba de a tăia pensia, toata lumea spune că pensiile militare sunt prea mari. În statele NATO, a fi general într-o armată este un titlu mare. Ciucă a făcut armata și după ce a ieșit la pensie a intrat în politică. Vrem o țară ca afară dar doar acolo unde ne convine. El a ieșit la 50 de ani la pensie pentru că așa este legea. Atât este limitarea. Nu faci politică cat esti militar. Nu sunt avocatul lui Ciucă” a adăugat europarlamentarul Mihai Tudose.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Râd gulerații de tine că nici până acum, după 6 ani, nu ai aflat că tăierea actualizării a fost făcută de gulerați care l-au asmuțit pe ministrul Țuțuianu că nu mai au bani pentru pensiile militare. Ministerul Muncii a fost inițiator doar pentru că restul pensiilor speciale erau platite prin CNPP.
Esta ca și când l-ai acuza acum pe Budăi că el a formulat partea din L 4 privind pensiile militare.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Simdum spunea...



"Această lege prin care se propun unele măsuri este evident şi clar că vor conduce la diminuarea pensiilor, practic toate pensiile de serviciu care se plătesc din bugetul Ministerului Muncii ştiţi foarte bine că au două componente, o componentă însemnând suma care i se cuvine beneficiarului, în funcţie de cât a contribuit pe perioada vieţii active, iar diferenţa până la pensia de serviciu, suma care se acordă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii. Cu excepţia magistraţilor, toate categoriile de personal - şi aici mă refer la personalul auxiliar din Justiţie, la personalul din Curtea de Conturi, la funcţionarii publici parlamentari, la personalul navigant şi diplomaţi - li se reduce procentul de la 80 la 65%. Adică astăzi dacă un diplomat ieşea la pensie, beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din veniturile realizate în ultimele şase luni de activitate. Acest 80% prin lege se propune a fi 65%. Dacă e să facem o estimare individuală pe situaţia actuală, pentru că practic noile pensii ar intra în sistemele calculate pe măsură ce se pensionează alte categorii din sistemul respectiv. Deci nu se face o recalculare, că ştiţi foarte bine, pensiile sunt un drept câştigat, e foarte dificil să intervii şi să diminuezi. Dar contribuţia statului s-ar reduce cu circa 32% pe această diminuare de procent de la 80 la 65%", a precizat Pescaru.

Ea a adăugat că magistraţii sunt singura categorie profesională care nu are această diminuare, rămânând cu procentul de 80%.

"V-am spus că singura categorie care nu are această diminuare este cea a magistraţilor. Practic, pe Legea 303, prin care sunt stabilite pensiile de serviciu pentru magistraţi, rămâne procentul de 80%. Singura modificare care s-a făcut a fost că perioada - cele 12 luni care constituie bază de calcul pentru pensia de serviciu - rămâne la latitudinea beneficiarului să o aleagă din ultimii 10 ani de activitate. Şi mai este şi o modificare aici care, în opinia mea, ar conduce la diminuarea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, faptul că în vechea lege pentru fiecare an suplimentar peste cei 25 de ani de vechime, necesari pentru beneficia de pensie de serviciu, se dădea o majorare cu 1% procentului de 80. Adică dacă avea 26 de ani de vechime nu mai se aplica 80%, aplica 81%. Şi a fost abrogată această prevedere, deci nu mai lasă posibilitatea depăşirii procentului de 80%", a explicat Pescaru.

Secretarul de stat a spus că anul acesta suma alocată din bugetului de stat pentru pensiile speciale este de aproximativ 1,4 miliarde lei, menţionând că pensiile militare se plătesc din bugetele MAI, MApN şi SRI şi însumează 11,1 miliarde de lei.

"Impactul actual, deci anul acesta partea suportată din bugetul de stat pentru pensiile speciale este de circa 1,4 miliarde în bugetul Ministerului Muncii, iar pensiile militare, care se acordă unui număr mult mai mare de beneficiari, se plătesc din bugetul Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, SRI şi însumează 11,1 miliarde lei. Ele reprezintă, dacă e să facem o comparaţie, cam 10% din cheltuielile cu asistenţa socială din bugetul asigurărilor sociale de stat, care anul ăsta este de 110 miliarde lei", a concluzionat Pescaru.

inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se află în dezbatere la Comisia pentru buget-finanţe din Senat.

Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

"Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, (...) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. AGERPRES/(A-AS - autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Simdum spunea...

Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon Senat Daniela Pescaru MF Pensiile de serviciu se vor calcula la 65 din venituri, faţă de 80% în prezent
2023-02-21 12:49:57113 afisări

Toate pensiile de serviciu, cu excepţia magistraţilor, s-ar putea calcula la 65% din veniturile realizate în ultimele şase luni de activitate, faţă de 80%, prin adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, a declarat marţi Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la Comisia pentru buget-finanţe din Senat.

Paul Puiu spunea...

Ce zicea Curtea Constitutionala despre pensiile militarilor...
EXTRAS DIN
DECIZIA NR. 20/02.02.2000 A CCR
(in dosarul 5A/2000)

"Curtea Constitutionala retine ca instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si pentru magistrati nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, ea constituind o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale carora trebuie sa li se supuna militarii si magistratii.
Astfel, aceste statute speciale stabilite de Parlament prin legi sunt mult mai severe, mai restrictive, impunand militarilor si magistratilor obligatii si interdictii pe care celelalte categorii de asigurati nu le au. Intr-adevar acestora le sunt interzise activitati ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sa le asigure posibilitatea efectiva de a-si crea o situatie materiala de natura sa le ofere dupa pensionare mentinerea unui nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii."

Cătălin spunea...

DACA MILITARII VOR FI "INTRODUSI" FORTAT PE "CONTRIBUTIVITATE SI NU VOR MAI AVEA NICIUN PRIVILEGIU, ATUNCI TREBUIE MODIFICAT STATUTUL CADRELOR MILITARE ASTFEL INCAT MILITARII SA AIBE ACELEASI DREPTURI CU CIVILII. "DEMENȚII" CARE PROMOVEAZA ASEMENEA PROIECTE LEGISLATIVE INTTODUCAND SI MILITARII IN ACEEASI OALA CU CIVILII, O FAC DIN RATIUNI ELECTORALE, NEREALIZAND CA AVEM UN RAZBOI LA GRANITA.

Huhu Rezea spunea...

Ieri, o realizatoare de la RTv a rămas interzisă când un invitat, pare rezervist, i-a spus că un alt rezervist și-a calculat pensia pe contributivitate și, după socoteli, ar cam trebui să-i majoreze actuala pensie militară.
Dacă ar ști toți clănțăii că 68% din pensiile militare înghețate în anul 2017 ar crește prin trecerea pe contributivitate, nu ar mai vorbi despre desființarea pensiilor militare.

Leo spunea...

ONORABILE,
Exact acest lucru l-a spus în urmă cu 2 zile, simpaticul domn Leonte (cel cu tabelele la emisiuni) că daccă pensiile militare ar trece pe contributivitate la peste 80% dintre pensionari li s-ar mări pensia militară.
Atunci m-am convins total că Leonte este un om F. informat.

Leo spunea...

Și tot despre contributivitate , CALDĂ de la Mircică
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Ce să facă și Mircică? Ajută și el cum poate tagma guleraților.
Fuge ca dracu de tămâie de deciziile CCR care au statuat regimul pensiilor militare mult mai aproape de regimul pensiilor speciale, cu deosebirea că din calcul ele nu au nicio componentă contributivă.
Sunt tot mai multe neșanse ca decizia pe dosarul 1801D/2021 să fie astăzi cu RI.

Leo spunea...

Întârzierea este semn RĂU.
Să sperăm că nu e4ste așa.
La cât de evidentă și cu precedent de A pt. același motiv de neconstituționalitate, ar fi trebuit să nu mai stea nimeni dintre capoatele vișinii pe gânduri.
Capoatele vișinii nu vor să creeze CUTREMUR, punând înaintea Constituției, interesele lor și ale politicienilor.

Leon spunea...

Leo, ar putea creste majoritatea pensiilor militare numai daca VPR > 66 lei (1785/27) si adaugarea procentelor OMM !
PS.Incearca o simulare cu Punctajul Total pe care il ai in Decizia cf.OuG 1/2011...!

xmax spunea...

Inca odata CCR ne-a demonstrat ce poate!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, hai noroc cu vin pelin! Fara contributivitate, viata va fi trista, frate, pensiile lesinate, cu schinările cocârjate, bolnavi la prostate si de dragoste nu vom avea parte la trompița cu pompița fâța scârța, hâța pârța! Pana la pozitia pe spate si cu căpreoarele rășchirate la constitutionalitate, pentru a pensiilor amor, sa avem grija aprior la ceatârnele cocoșmenelor cu cu dor sa ne punem cate o ațică de mărțisor, cum se pun curpeni cu catarame tălăngilor! Baftales cumucles la cordales!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, e semn bun, tataie, ca doar nu am pierdut la păcănele nimic, sau la babaroaze! Ori, pana acum, n-am mai pierdut noi nimic ca sa nu pierdem si acum? Ie-te fleica Marioarei cu izmenele de pe gard, ca doar astea mereu ni s-au dat, de cand ne stim, ca doar nu suntem magistrati sa avem parte de bunaciuni, ci doar numai sa-i votam, ca prostii! Bine, bine ca prosti, pana acum, dar data viitoare nu-mi mai ies eu din pijamale si papuci de casa, cu telecomanda intr-o mana si cu cealaltă la bâjbâială in dugheala pe sub pilotă sa-mi...caut telefonul! Ha!

Xman spunea...

@huhu
Daca va fi agreata pana la urma formula civila,VPR pentru militari va rezulta dintr-un numitor diferit.Barem atat...

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Pensia militară rămasă în plată pe contributivitate în anul 2016, și indexata la zi, ar creste pe L 127/2019 cu peste 1000 lei la cei cu suma puntajelor mai mare de 100, dacă stagiul mediu de cotizare care împarte valoarea punctului de pensie de 1785 din anul 2023 este de 30 ani.
1785: 30=59,5 --»punctajul de referință
100 x 59,5= 5 950 lei
5950 +20% OMM= 7140 lei
Fiecare își poate calcula pensia contributivă dacă înmulțeste suma punctajelor de pe deciziile din perioada 2011-2015 cu 59,5 si adaugă sporul OMM de 10%, 15% sau 20%

Brenda spunea...

La 156...... Puncte?

nr. 1 spunea...

Dle PP , nici o DECIZIE a CCR nu spune ca la aceeasi situatie juridica, unii (mai smecheriti) sa aiba pensii de 3 ori mai mari decat cei pensionati cu mai multi ani in urma! @all. Nu am citit in Deciziile CCR ca stagiul de cotizare adaugat trebuie musai inghesuit in art 29 al L223/2015 ,astfel incat cei cu vechime militara mare sa piarda in totalitate contributiile facute la fondul de pensii civile! Nu am citit nici ca pensia suplimentara(pentru multi urmarea a zeci de ani de contributie personala la fondul pentru pensia suplimentara) trebuie confiscata si anulata pe nedrept! Oare marii comandanti de asociatii, ligi, sindicate stiu despre aceste lucruri? Daca unii cu pensii de 5 cifre la aktiv(in buna parte nemeritate si nejustificate) tot bat campii si campiile cu ! sa ne multumim cu ce avem! este treaba lor! inechitatile si nedreptatile trebuie sa fie eliminate, cu sau fara PNRR!

Leon spunea...

Huhule, asa este, dar sunt foarte puțini penionari cu 100 de puncte !
Majoritatea sunt intre 60-70 Total puncte !
Leo, câte puncte ai pe Decizia militara ??

Florin spunea...

@Brenda
Brut de 11148, net 10233

Alexandru spunea...

Ptr Brenda, la 156 calculați ce va este greu, vreți mură in gură, sau nu știți, sau nu meritați!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ce este greu de văzut?
Crește și la cei care au suma punctelor numai 50 de puncte. Crește cu mai puțin, dar crește! Mă refer la cuantumul contributiv din 2015, indexat până în prezent.

@Brenda
Când îți calculezi cuantumul care ți s-ar cuveni pe L 127 ne soui și nouă.

magda spunea...

Huhule, ziceai mai sus de de fufarina aceea de la Romtv care ar fi ramas interzisa dupa ce i-a spus contraamiralul Ciorobea despre acel pensionar militar? Te informez si va informez ca atat ea cat si Lili Ruse( ultima intr-a asa zisa emisiune de dezbatere pe pensii atentia liderii militarilor sa nu mai vorbeasca de pensiile lor...asta ca sa vedeti) sunt veritabili vectori de imagine ai propagandei ostile pensiilor militare.Induc in eroare marea masa a pensionarilor ca daca s-ar taia pensiile speciale si in special cele militare ca-s mai multe,le-ar creste cu un metru in plus la pensionarii civili sau stim si alte ,,exemplare speciale'' din presa care spun ca doar cei din teatre ar trebui sa aiba pensii militare de parca i-a trimis ma-sa de acasa cu tinuta,armament si tehnica inclusiv transport in acele teatre. Ba unii merg si mai departe( cred ca acestia din urma vor sa se ajunga la impuscaturi fratricide) ca doar militarii mapn sunt militari iar aia din servicii si interne nu...vectori negativi cat cuprinde si pe banii nostri...sau nu?
Credeti ca procentele acelea de 45% sau de 65& au aparut chiar asa intamplator in conditiile in care raportul BM nici nu era intocmit.Ba chiar si acum se zice ca raportul e la guvern...pai,a confirmat cineva...ce,este SSID?

Xman spunea...

Sunt 66 de dosare pe oug 59.Oare numai a lui skoda e pe extrinseca?

Huhu Rezea spunea...

@magda
Cădea sub masă rtv-ista daca Ciorobea știa să spună că peste 68% dintre pensionarii militari recalculati în anul 2016 sunt acum eligibili pentru o pensie mai mare pe calculul contributiv.
Din păcate, informația este stupid blocată de gulerați.
Dacă ar fi larg mediatizată, nu ai mai auzi niciun gureș clamând trecerea pensiilor militare pe contributivitate.

Huhu Rezea spunea...

Din considerentele Deciziei CCR nr.463/2022

"În ceea ce priveşte Legea nr. 223/2015, Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor este o măsură care urmăreşte înlăturarea, în timp, a discrepanţelor inerente între cei pensionaţi sub imperiul legii anterioare şi cei pensionaţi după intrarea în vigoare a noii reglementă"

Brenda spunea...

DLE H , aștept cât va fi VPR la 127, și vedem , sânt și eu curioasa daca ne trec pe aceasta lege,eu vreau.

Paul Puiu spunea...

Ptr Xman:
Cred ca la skoda 4x4 exceptia era seaca sau demiseaca si a ramas cu pelin amar sec pana la urma de la baietii de la CCR, ca toti ceilalti!!!🤣🤣🤣😂😂😂
Din pensia mea plafonata si a celorlalti mii de rezervisti cu pensii plafonate se platesc salariile si pensiile de lux ale magistratilor si a restului clientelei politice!!! Nu erau ei prosti sa pronunțe un verdict favorabil ca sa-si taie ei craca de sub picioare!!!!
Erau prea multi bani in joc si se facea gaura la buget!!!😂😂😂😂😂🤣🤣🤣

ovidiuzid spunea...

Alt program de televiziune in afara de RTV nu aveți in grila de programe?
Domnule Huhu mai acum cateva zile ați postat un mesaj prin care spuneați ca aveti 125 de puncte pe care l-ați șters. Acum ați ajuns la 100.
Ce funcții de mareșal ați avut unii dintre dumneavoastră de spuneți ca aveti 100, 150 de puncte?

Huhu Rezea spunea...

@Ovidiu
Esti bolând rău!
Eu am dat exemple, pentru cei care în 2016 au rămas în plată cu cuantumul mai avantajos.
Ca să ai 100 puncte nu trebuia decât să ai peste 30 de stagii anuale, vechime în serviciu și stagii ulterioare pensionarii, la care se adăuga sporul pentru condiții de muncă, pensie suplimentară și OMM. Pe vremea aceea nu se ieșea la pensie cu ultima soldă brută ci cu media soldelor brute din întreaga activitate. Nu-ți convenea să ieși anticipat la pensie.

GO spunea...

Va informez ca Elita a reintrat in lupta, insa cu alte arme. Departe, pe la PE, CE, NATO CJUE etc. Acuzatia pe care merg este de promovarea unor politici fasciste contra militarilor pensionati (sin in paralel si contra celor activi - ma refer la salarizare). Privind doar pensiile, in scopul sustinerii aceleiasi cauze - desi eu folosesc alte arme (cele clasice fiind dovedite ca inutile), am nevoie de sprijin pentru efectuarea unui calcul cat mai exact (nu neaparat la virgula), in urmatoarea situatie:

- Care ar fi acum pensia unui cetatean civil pensionat in anul 2017 cu 2500 lei la acel moment, in conditiile in care an de an i s-a indexat pensia cu rata inflatiei + 50% din cresterea salariului mediu brut?

- Cat este acum pensia unui militar pensionat in acelasi an 2017 - dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2017 avand la momentul pensionarii tot 2500 lei pensie ca si civilul mentionat (soldat de exemplu), in conditiile in care an de an, i s-a indexat pensia doar cu rata inflatiei, fara ca aceasta sa ii fie majorata si cu 50% din cresterea salariului mediu brut? A nu uita ca in 2021, militarii nu au beneficiat nici macar de indexare cu rata inflatiei.

Merg interntionat pe suma de 2500 lei, deoarece aceasta era pensia stabilita in acel an unui soldat/gradat pensionat. Pot si alte sume, desigur, conditia este sa fi aiba cuantumuri egale in anul 2017, pentru a putea sustine existenta discriminarii privind mentinerea puterii de cumparare, intre militari si civili, dupa iesirea la pensie.

Relevanta fiind diferenta intre cele 2 cuantumuri dupa 6 ani, pentru a putea sustine cauza pensiilor militarilor, si pentru a demonstra ca diferenta de tratament privind mentinerea puterii de cumparare a pensiilor si dupa pensionare, este in vizibila in defavoarea militarilor.

Multumesc si numai bine. Asadar, daca este sa fie bal, sa fie pana la cap. Intentia mea este sa declansez mecanismul de verificare contra Romaniei pe statul de drept, privind respectarea drepturilor si libertatile funamentale si pentru militari, in aceeasi masura ca pentru ceilalti cetateni. Bafta!

Leon spunea...

Pentru cei care inca n-au aflat, Magistratii, inclusiv cei de la CCR, NU sunt cuprinsi in OuG.59/2017, deci ar putea sa pronunte o Decizie corecta in privinta celor 6 categorii de beneficiari de pensii de serviciu !
PS. Sunt surprins ca din randul celor 5000 de pensii de serviciu, NU au procese pe rolul instantelor, ma refer la Diplomati, Grefieri, Aviatori, F.P.parlamentari, Curtea de Conturi !!

Leo spunea...

@Leon
- 61
- DA

GO spunea...

Astept calculele. Pana atunci va readuc aminte celor care ati pierdut firul faptul ca privind menținerea puterii de cumpărare a pensiilor militare, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a prevăzut în varianta originala adoptată de Parlamentul României, una din 2 metode (aplicabilă fiind doar una pentru același an - respectiv cea mai avantajoasă beneficiarilor), astfel :

- fie actualizarea pensiilor militare de stat - ori de câte se majorează veniturile salariale ale militarilor în activitate – aceasta fiind și un principiu de bază al existenței pensiilor militare de stat, în condițiile în care militarii români deși pensionați, intră în rezerva armatei după pensionare;
- fie indexarea pensiilor militare cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea salariului mediu pe brut pe economie, după modelul pensiilor stabilite cetanilor civili, aliniate la principiul contributivității.

Oricare dintre cele 2 variante, a avut menirea de a păstra puterea de cumpărare a pensiilor stabilite militarilor.

Numai ca ulterior ordonanțele de urgență OUG nr. 59/2017 și OUG nr. 114/2018, au eliminat complet din textul legii, in mod complet posibilitatea de actualizare a pensiilor militare de stat - ori de câte se majorează veniturile salariale ale militarilor în activitate.

Dar - si aici este problema de care ma agat, au eliminat din textul legii si componenta de majorare periodică a pensiilor militare cu 50% din creșterea salariului mediu pe brut pe economie, adaugata pe langa indexarea cu rata inflatiei.

Rezultatul matematic este evident. În timp ce pensiile stabilite contributiv sunt majorate anual cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea salariului mediu pe brut pe economie, pensiile militare sunt majorate doar cu rata inflației. Acest fapt determină creșterea progresivă a cuantumurilor pensiilor alineate la principiul contributivității – cu 2 elemente, iar a pensiilor militare doar cu unul dintre cele 2 elemente. Din acest motiv s-a ajuns la situația în care militarii pensionați mai demult în trecut (sunt zeci de mii de cazuri), să constate că ar avea cuantumuri ale pensiilor militare mai mari, dacă acestea ar fi (re)calculate prin aliniere la contributivitate.

Din punctul meu de vedere, fenomenul este produs cu premeditare perversa și cu rea intenție, de către clasa politică din România. Care nici nu are curajul răspunderii să desființeze complet pensiile militare – deoarece acest fapt ar atrage și abrogarea din legislație a tuturor interdicțiilor de drepturi și libertăți exercitate asupra militarilor. În același timp, clasa politică a modificat în mod pervers legea de pensionare pentru militari, încât efectul este cel menționat de mine: militarii au „pensii speciale”, cu un avantaj financiar relativ în momentul pensionării față de pensiile contributive, avantaj care însă se transformă în timp, în dezavantaj complet față de pensiile aliniate la principiul contributivității.

Dupa cum am precizat, eu nu mai incurc in amanunte cu justitia etc., ci acuz direct statul roman de promovarea unor politice fasciste la adresa armatei.

Huhu Rezea spunea...

Or fi grefierii de la CCR în grevă? Azi este și zi scurtă...

Paul Puiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Vnvncl spunea...

Xman unele sunt pe excepție extrinsecă iar altele pe intrinsecă , adică art.VII pct.3

Vnvncl spunea...

Paul Puiu ai toate țiglele pe casă?

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Dacă ți-ai propus să produci spam pe blog, repetând același mesaj de zeci de ori, fiind nevoit să rânesc după tine, te banez de nu te vezi!

Paul Puiu spunea...

Huhule hai ca va dau o informatie, s-a amanat pronuntarea pe exceptiile ridicate impotriva OUG 59/2017, pentru 21 martie 2023!🫡🫡🫡🫡

Florin spunea...

@Paul Puiu
Cine va judeca acuzatia de fascism, tot niste fascisti!!!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, astazi Grefieul Sef, ramane peste program, face ore suplimentare !

Viorel spunea...

Stimați colegi pensionari. Cu regret vă anunț că, cu excepția unui dosar în care s-a strecurat o eroare, urmând ca CCR să se pună de accord, toate celelalte dosare au fost respinse. Probabil aceeași soartă va avea și ultimul. Sper să nu înjurați sau să împușcați poștașul pentru că v-a adus o veste proastă.

Brenda spunea...

Vor să vadă încotro vor merge cu pensiile militare.....

Pătru Mihăiță spunea...

Pe site-ul CCR apare încă „termen dosar”. De unde aveți informația? Ca să nu mai zic că pe diferite grupuri de pe FB s-a lansat ideea că CCR s-ar fi exprimat că a fost o eroare materială privind înregistrarea cu dată greșită a avizului, care de fapt ar fi fost anterior datei de 04.08.2017.
https://www.facebook.com/groups/1566214290427313/posts/1874016746313731/?comment_id=1874019526313453&notif_id=1677236446814097&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Huhu Rezea spunea...

Emil Pascut spune pe site-ul Diamantul că pronuntarea s-ar fi amînat pentru 21 martie pe toate dosarele vizând OUG 59.
Până nu se dă un comunicat nu credem.
Nici nu ar avea de ce să amâne toate dosarele cîtă vreme pentru excepțiile intriseci puteau să dea soluția respingerii.

Pătru Mihăiță spunea...

Pe site-ul CCR apare încă „termen dosar”. De unde aveți informația? Ca să nu mai zic că pe diferite grupuri de pe FB s-a lansat ideea că CCR s-ar fi exprimat că a fost o eroare materială privind înregistrarea cu dată greșită a avizului, care de fapt ar fi fost anterior datei de 04.08.2017.
https://www.facebook.com/groups/1566214290427313/posts/1874016746313731/?comment_id=1874019526313453&notif_id=1677236446814097&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Leon spunea...

@Gelule, bag'seama ca in ultimul timp,fiind plecat pe Frontul de la Rasarit, nu ai avut timp sa mai urmaresti acest blog !
Repet ceea ce am mai scris pe blog:
1.In ultimii 6 ani, Pensia medie bruta la Civili a crescut cu 87%, 2003 lei in Ianuarie 2023/1071 lei in Decembrie 2017.
2. In aceeasi perioada Pensia medie bruta la Militari(MApN) a crescut cu NUMAI 17,5%, 4700/4000 lei.
3.Daca in anul 2017, Raportul intre Pensia medie bruta din MApN si Pensia medie bruta la Civili era de 3,73 (4000/1071) in anul 2023 a scazut la 2,35 (4700/2000).
In cativa ani se vor EGALIZA.. !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am facut socoteala pe contributiva si voi avea uriasa majorare la pensie de... 28 de lei, adica de la 1400 lei la 1428 lei! Deci, acest guvern imi va imbunatati substantial calitatea vietii, va elimina saracia si lipsurile ca si inechitatile, perpetuate la mine din 2011, cu o înnodare din 2017, mai ales ca e un guvern majoritar democrat-social! Cu ce se deosebeste PSD de PNL, sau PDL? Sau, cu ce se deosebesc Olguta Vasilescu de Alina Gorghiu, Mihai Tudose de Câțu ori Budăi de Raluca Turcan, cand azi am luat o paine neagra de 9 lei 1 kg, ceapa cu 5,50 lei 1 kg si cartofi cu 3,5 lei kilogramul? Daca maine as vota, de ce n-as pune stampila pe PNL, cand de fapte e aidoma cu PSD la apucaturi, cum bine zice GO, fasciste, si-l felicit pentru tematica si redeschiderea blogului, si chiar as avea motivatia sa-i votez pe liberali ca nu ei au inventat si aplicat criminal oug 57, oug 59 si 114? Ce mi-e unul si ce mi-e celalalt? Poftim? Ca PSD ne dau pomeni prin hartii valorice si nu bani, de parca banii ar avea acid sulfuric sa ne arda buzunarele si ei ne protejeaza dandu-ne doar aceste pomeni inselatoare? Asta, numai daca as mai fi un cretin, ca la scrutinul trecut, cand m-am dus ca prostanul, parasind domiciliul sa votez PSD, cu speranta ca va repara gafa cu eliminarea actualizarilor... Te poti pune cu lichelele si mincinosii perversi?!

Brenda spunea...

Așa au primit ordine, până când vor vedea ce vor stabili cu PENSIILE militare

mosmartin16 spunea...

Așteptăm comunicatul CCR !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu mai asteptam nimic, intrucat s-au pronuntat ca oug a fost o eroare legislativa, care n-a produs nici o paguba materiala, si pe 23 Martie se comunica Hotararea!
m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02Gy6eni9cS7iEWaVj6Jw1xhoy3DQZgbwjgh6MLuGeHhbd2tC1jm161s27RzAVkKEpl&id=100001008898332&sfnsn=mo

Huhu Rezea spunea...

@Din cauza spamului Comisarului, comentariile vor fi permise doar invitaților.

Huhu Rezea spunea...

Când se amînă pronunțarea, în lista generală a dosarelor, în ultima rubrică se trece data cînd CCR se va pronunța.

Huhu Rezea spunea...

Pentru dosarele care s-au dezbătut ieri si nu s-a comunicat nicio soluție înseamnă că ele au rămas în pronunțare pentru o dată ulterioară care va fi afișată în ultima rubrică de pe tabloul general al dosarelor CCR, fără să fie nevoie de un Comunicat.
Avem exemplul Dosarului nr.404D/2019 care se află pe lista dosarelor în pronunțare din 28 02 2023, dar s-a mai aflat pe lista dosarelor în pronunțare din 31 ianuarie 2023 cât și din 15 decembrie.

Viorel spunea...

Petru Mihăiță. „CCR s-ar fi exprimat că a fost o eroare materială privind înregistrarea cu dată greșită a avizului, care de fapt ar fi fost anterior datei de 04.08.2017”. Să nu o frece la rece și cu călcâiul pe deasupra. Să spunem că a greșit data înregistrării Avizului (sus în dreapta), dar nu poți greși încă de două ori. O dată în text și a 3-a oară la sfârșit în stânga (București / Nr. 644/7.08.2017).

Huhu Rezea spunea...

Secretariatul General. al Guvernului nu a gresit numai la avizul pentru OUG 59 ci si pentru avizul pentru OUG 57 tot din 04 08 2017. Am postat Fisele de dosar de pe site-ul Consiliului Legislativ care. corespund cu datele de la Fisa Pl x 310/2017 Parlament.
Eu cred că cei 9 judecători nu au obținut o majoritate pentru a tranșa decizia iar președintele Enache a solicitat amânarea.

Huhu Rezea spunea...

Totodată, amânarea ar fi justificată pentru dosarele în care s-a invocat excepția lipsei avizului Consiliului Legislativ, nu și pentru celelalte dosare.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorele, multumesc pentru etalare!

Huhu Rezea spunea...

@Viorele
N-ai fost atent la postarea anterioară privind Dosarul 404D/2019 care este amânat la pronunțare de prin noiembrie, în ședinte din decembrie,ianuarie, ultima fiind anunțată în ședința din 28 februarie. N-ai să vezi vreun comunicat CCR despre acele rămase în pronunțare.
Dacă plenul CCR se pronunța ieri pe unul din dosarele privind excepțiile pe OUG 59/2017, astăzi apăreau soluțiile in rubricile corespunzătoare fiecărui dosar, așa cum au apărut soluțiile din dosarele privind băncile.
In zilele următoare va apărea în evidență dosarelor CCR menționată data când CCR se va pronunța in toate dosarele vizând OUG 59 din ședința de ieri.

Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Dosarele rămase în pronunțare nu se amestecă cu dosarele care se dezbat in acea zi. Dacă mergi la data de 28 02 vei găsi în continuarea listei dosarelor în dezbatere o altă listă cu dosarele în pronunțare, listă în care. se află si dosarul 404D/2019.
Dacă este adevărat că pronunțarea s-a amânat pentru 21 martie, trebuie să așteptăm publicare listelor in dezbatere și în pronunțare din acea dată.
Concomitent, de va menționa data pronunțării și in Evidența generală a Dosarelor cu care a fost sesizată CCR.
Probabil, o situație neprevăzută a impus amânarea pronunțării într-un număr atât de mare de dosare vizând excepțiile ridicate pentru același act normativ.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Totul poate fi ok la Ograda crrrrr, daca politicul moțat si frezonul lins cu scuipat nu va interveni negativ, prin cai subterane, prin metode, hai sa-i zicem alintat si amical, mafiote, FIIND NUMITI POLITIC DE PARTIDE ACOLUȘICA: la o cafea cu wisky in separeu dintr-un bistrou cu patron dintr-un partid la guvărnare, va las aici sa ghiciti si ce partid ar putea face asta, sau la o cabana de munte izolata, ori inr-un asternut de pat la un hotel de aiurea, numai sa poata ,,beneficiarul'' s-o faca, chiar si cu pastila de putut, caci mandolina cu cinci unghii nu mai e la modă...
Ia sa fi fost si ei implicati, ca se hotara in cateva minute, ca la chestia oablă cu CAS! Dar in ce viteza de OZN, cu 'jde mii km/h, ca l-ar speria si pe Avyanic din cala MIG-ului si cu cheia franceza sa regleze jeturile la turboreactoare!
Sa nu uitam si de alea domestice ca, la ora asta, oile sunt gestante cu burta la gura si gata sa livreze mieii de Paste, care vor deveni carlani pana atunci, la 100 lei kg, daca nu e quine comunitar bagabonț, bucurestean, si cand zic carlani ma gandesc la noii pensionari ciucani si pensiile lor fericite, umflate ca mierosii cozonaci de Pasti, vanduti tot cu 100 lei bucata, 50% aer si 50% E-uri, pentru ca faina deja a fost expusa la Muzeul cerealelor, fiind pe cale de disparitie din cauza scumpirilor! Pace voua, crestini in asteptarea Lui Hristos gornistul cu o Hotarare in proțap, care sa va aduca vestea cea mare din Ograda crrrrr, secreta si tainica precum Sfantul Mormant de la Ierusalim!
Stati linistiti ca ne va fi bine, va spun, ca si pana acum! Al naibii de bine... De bine ce-mi este, am inceput să dau țâță la paduchi, copiindu-i pe aia care ne conduc destinele catre prapastie...

M spunea...

@Leon

In ultimii 6 ani, Pensia medie bruta la Civili a crescut cu 87%, 2003 lei in Ianuarie 2023/1071 lei in Decembrie 2017.👍

Și atunci de ce nu vrem să avem același mecanism de indexare ca și pensiile civile? De ce?

Era nasol ca în ăștia 6 ani aproape să se fi dublat pensia? Bag mâna în foc că asta ar fi făcut și să se reducă unele "inechități" (adică cele legate de cuantumurile pensiei. Celelalte inechități ar fi rămas)!

Despre decizia CCR nici nu mai comentez! Am spus părerea mea: cât timp magistrații nu au nimic de câștigat nu o să ne dea dreptate!

Huhu Rezea spunea...

Da, indexare ca la civili, dar numai după ce toate pensiile militare vor fi actualizate cu toate creșterile de funcție și grad prevăzute de L 153/2017. Adică să plecăm toți de la aceleași valori ale soldelor de grad și funcție. Nu mă refer și la alte elemente salariale care s-au adăugat la soldele brute în ultimii ani.

ovidiuzid spunea...

HUHU hotarastete.
Ori contributivitate ari Legea 223.
Daca esti pe contributivitate (100 de puncete) ce treaba mai ai cu actualizarea solidelor de grad si functie?
Sau joci la 2 capete.
Comentriile anterioare nu vrei sa le publici ca te afecteaza. ...... (pun puncte sa nu jignesc ca tine)

Huhu Rezea spunea...

@ovidiu
Dacă nu înțelegi deviza blogului de pe prima pagina și ce spun eu de câțiva ani, mai pe înțelesul d-tale eu vreau alinierea pensiilor militare la calculul contributiv ca la magistrați și la celelalte pensii speciale, adică și calcul contributiv și calcul procentual din baza de calcul, în plată rămânând cuantumul cel mai mare dintre cele 2 variante.
In legea pensiilor militare se pot intercala 2 prevederi similare cu cele pe care ministrul Predoiu le-a propus zilele acestea în proiectul de lege pentru grefieri:

Art. 179
(3) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislaţiei în vigoare privind sistemul de pensii publice.
(4) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice se acordă cuantumul cel mai avantajos.

Ce zici?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M -E bine ce zice @Onorabilul ca, mai intai, sa se faca actualizarile, ălea care se faceau candva, cand domnea Basarab-Intaiul Descalecator, si fii sigur ca vor fi si ultimile din toata istoria viitoare si zbuciumata a Arma...ghedonului, ca pe urma o sa ne umflăm buhăit si o sa râgaim gazos, ca vacile scapate in lucerna, sau la montă, din cauză de zdroghiți numai de indopari, ca gansacii de Craciun, cu indexari microscopice si cantarite pe cantare analitice, de bijutieri, nu si bijuterii ca Bia Dragusanca, Cherida Zăvoranca sau Andreua Toncioaica!

ovidiuzid spunea...

Domnule maresal HUHU cu 100 puncte (ne cerem scuze ca mai exista si doamna exmaresal Brenda cu 150 puncte (cred ca le-a adunat pe fiecare luna nu media anilor)) parca ai revenit la normal.
Ai inceput sa gandesti foarte bine.
Este foarte bine sa se calculeze in cele 2 variante si sa se acorde cuantumul cel mai avantajos, cum a fost si la intrarea in vigoare a legii 223/2015.

RD spunea...

@Huhu Rezea,

Din ce am mai citit si eu pe aici si prin alte parti, nu exista in alte tari NATO si/sau UE ca pensiile militare sa fie cu doua componente: contributivitate + suport de la stat. Si vreti ca Romania sa fie prima tara din NATO? Eu nu spun ca ar fi rau asa ceva, insa nu exista in alte tari NATO! Daca exista, chiar va rog sa-mi aratati in ce tari? In plus, nici in acel jalon nu scrie despre asa ceva, nici de rezolvarea inechitatilor, ci pur si simplu de diminuarea lor. Cred ca putini (cum sunteti si dumneavoastra) cred ca in jalonul 215 pensiile 'speciale' trebuie as fie cu doua componente, cum am scris mai sus! Nu a fost (probabil) niciodata in Romania asa ceva si acum 'inventam noi apa calda' la pensiile militare din NATO?

Rezolvarea inechitatilor poate avea loc doar daca se vrea politic printr-un proiect gen PLX ca in trecut, nu prin jalonul 215!

Cei care au fost trecuti pe contributivitate pe vreamea lui Boc si Base, de ce credeti ca daca vom fi trecuti iar pe contributivitate (si cei care nu au fost pana acum), vor avea aceeasi situatie ca atunci? Mai ales ca ne asteapta o noua lege pentru sistemul public si cu siguranta se vor schimba multe. Care sunt acelea? Nu avem de unde sa stim ceva sigur, doar sa banuim!

Au trecut atatia ani de la trecerea pe contributivitate, se schimba multe in viata!

Eu nu inteleg ce vrea mai exact domnul Huhu! Cred ca nici dumnealui nu mai e sigur! Ba pe contributivitate, ba pensie 'speciala' cu doua compononente cum nu se mai gaseste in alte tari NATO pentru pensiile militare!

Nu spun ca nu-mi doresc actualizarea pensiilor militare, dar nici nu doresc ca vreo pensie militara sa fie scazuta indiferent de numele lui si ce a facut in viata! A iesit cu decizie, semnata, aprobata? Da! Pai si atunci? Si sa-l jignesc pe x sau y deoarece el are mai mult decat mine! Ura si inividia sunt la nivel inalt si intre vezi Doamne 'camarazi'... Aiurea 'camarazi'. E fumata de mai mult timp in sistemul pensiilor militare!

Huhu Rezea spunea...

@Ovidiu
D-ta abia acum pricepuși ce susțin eu aici de ani de zile.
In primii cinci ani de aplicare a L 223/2015 numai cei nou pensionați aveau această opțiune și numai la deschiderea dreptului de pensie, nu și ulterior.
Atunci era prea mică valoarea unui punct de pensie pentru a apta pentru calculul contributiv la deschiderea dreptului de pensie.
Ceea ce există în celelalte legi speciale de pensii și care se poate aplica și la noi nu este o opțiune ci un calcul concomitent pentru toți pensionarii și permanent.
Uită-te la oameni serioși, uită-te la structurile asociative cum nu înțeleg avantajele unui calcul asemănator pentru pensionarii militari, calcul care exclude calculul exclusiv contributiv cum cer useriștii.
Deci, acest calcul nu presupune desființarea pensiilor militare ci doar calculul lor, în paralel, si în varianta contributivă.
Dacă nu acceptă un calcul acceptat și de magistrați, să nu se mire bățoșii noștri militari când valul propagandei va impune calculul exclusiv contributiv, adică trecerea pensiilor militarilor în sistemul public de pensii.

A spunea...

Citind comentariile de pe blog,azi,am sunat un fost coleg ce s-a pensionat in 2017.L-am intrebat cate puncte are.Raspuns :49,xxxx.Pensia lui in anul 2017 a fost mai avantajoasa pe legea 223 decat pe contributivitate,in speta 3500,in jur,azi are aproape 3900,adica ,cam cat as fi luat eu in 2022 daca nu aveam Oscar.In concluzie,tote cresterile alea "imense" ce au avut loc intre 2017 si 2022 au fost fix ca si bani cat indexarile pensionarilor.Considerati ca va avea mai mult pe principiul mult ravnit?Eu zic ca nu.
Am citit ceea ce a spus fiecare si am dedus urmatoarele.
Daca se face actualizare si trecere pe contributivitatea,atunci la grade egale ..etc..etc.cei mai in varsta vor avea pensiile mai mari,cam ca vinul,cu cat e mai vechi cu atat e mai bun.Asta nu o consider echitate.
MM/sof nu vor depasi 50 de puncte ,poate cei ce s-au pensionat prin 2000 sa aiba 60.Atunci,intreb,e normal ca unii sa-si creasca pensia prin dublare iar unii sa o scada prin injumatatire?
Asta e echitatea ce o sustineti?
In speta referindu-ma la mine,eu pensionat in 2022 va urma sa am o pensie de max 3000 iar cel pensionat in 2000-2010 ,care a beneficiat de toate cele ,sa aiba o pensie mai mare cu 600-700?Nu prea inteleg?E etic sau ....???
PS:In privinta temei mult disputate ,pentru mine personal e suficient doar urmatoarele:
-Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.Din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
-Ei se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.
-Atat timp cat nu le sunt afectate interesele proprii le deservesc pe ale "stapanilor".

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hulpavii recidivisti sunt zgandariti la trecutul penal, dar asta doar de ochii lumii, ca se mai face cate ceva ca sa-si justifice salariile uriase din fabricile de dusumele si parchete laminate, in rest se vor sfarsi cu prescrierea faptelor, neurmarire sau suspendare:

evz.ro/ancheta-in-cazul-generalilor-care-l-ar-fi-sprijinit-pe-traian-basescu-la-alegerile-din-2009-va-fi-reluata-solutia-de-clasare-a-fost-anulata.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD, @A, @Onorabile, eu am inteles foarte clar ca acum se lucreaza, pe repede inainte, la o noua lege a pensiilor militare! O sa traim si o sa vedem.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Nu înțelegi pentru ca nu vrei să gândești. Crezi în șabloane propagandistice.
Este foarte simplu dacă vrei să înțelegi reglementarea propusă de ministrul Predoiu pentru grefieri, reglementare existenta in toate celelalte pensii speciale.Nici nu cred că ți-ai aruncat ochii peste cele 4 rânduri scrise cu litere boldite.
Rămâi în plată cu cuantumul care te avantajează.
Același lucru este valabil și pentru nedumeririle lui @Adrian. El mai are un meci cu CCR. Tipic, românesc! Când nu ne place o decizie contestăm organul.....

RD spunea...

@Huhu,

Am citit ce ati scris si eu sunt de acord, ramai in plata cu cuantumul care te avantajeaza.. Dar nu scrie in jalon despre asa ceva. Nu am auzit sa existe in alte tari NATO asa ceva. Eu nu ma exprim in functie de ce imi convine.. Ci in functie de ce s-a mai intamplat in Romania si in tarile NATO in legatura cu pensiile militare. De aceea am mai intrebat daca exista in alte tari NATO in sistemul pensiilor militare ca el sa fie alcatuit din doua componente si nu mi-a zis nimeni ca da, in Franta Germania si asa mai departe (am dat un exemplu).

Sa nu credeti ca citesc pe sarite, dimpotriva, de multe ori recitesc mesajele.

Mai ales cand politicienii de la Guvernare spun ca pensiile militare nu sunt speciale, iar celelalte 6 cateogrii, da (pentru ca au doua componente, primesc bani si de la bugetul statului si pe contributivitate).

Mai scriu inca o data: ar fi bine sa fim calculati si pe contributivitate si pe partea de la stat, iar componenta mai mare sa ramana in plata, insa neavand exemplu din trecut in sistemul pensiilor militare, imi este cam greu ca se va intampla asa ceva.

Ma confundati.. Nu cred in propagandistice asa cum ati spus, citesc ce este legat de ce ma intereseaza (pensiile militare), nu inseamna ca trebuie sa fiu de acord cu toate. Asa cum am inteles diferit ce 'vrea' jalonul 215. Nu inseamna sa jignesc spunandu-va ca nu vreti sa ganditi pentru ca gandim diferit.

@CFI, eu am inteles ca e o nebunie pentru pensionarii militari.

Burebista spunea...

Se poate verifica foarte ușor dacă avizul consiliului legislativ a fost dat înainte de 4 august 2017 sau chiar pe 7 august. Orice număr de înregistrare de pe un document, în speță avizul, trebuie sa aibă corespondent dată și oră când a fost admis de comisie precum și numărul de înregistrare la data când a fost trimis spre guvern. Acele date nu pot fi modificate prea ușor. Dacă ar fi fost foarte o eroare materială aceasta ar fi trebuit sa fie deja îndreptată pana ca dosarul sa ajungă la CCR. În ședința de judecata a dosarului, CCR ar fi trebuit sa vorbească despre acea eroare iar avocatul petentul ui ar fi trebuit sa ceara verificarea celor susținute de CCR la sediul consiliului legislație precum și la guvern pentru ca aceste documente se transmit de la o instituție la alta cu posta secreta în format fizic. E foarte simplu de demonstrat dacă cineva minte în aceasta speță..

Cătălin spunea...

INCA ODATA "STATUL PARALEL" ISI DA ULTIMA SUFLARE DESI ACESTA ARE REPREZENTANTI PANA LA CELE MAI INALTE NIVELURI. MAI FAC ODATA REMARCA ACEEA CONSACRATA DEJA "MI-E SCARBA DE TOT CE INSEAMNA JUSTITIE IN ROMANIA".

Burebista spunea...

Și referitor la legea pensiilor pentru grefieri... A-ți observat ca în această lege dispare plafonarea la net??? Și mai important deschiderea dreptului de 3penyru un grefier care la data pensionării nu mai este în funcția respectiva se face folosind ca baza de calcul media salariilor unui grefier din activitate cu toate sporurile pe care le are activul... Adică nu cum sa făcut la militari și polițiști în 2016 prin resonstructie a bezei de calcul numai cu elemente avute la data pensionării...
65% din brutul bazei de calcul minus impozit este mai mult decât 58,5% din brut... Ex 10000 brut 6500 pensie brută, 450 impozit 6050 pensie netă... Fâțe de 5850 salariul net și pensie plafonată... Deci grefierii vor câștiga la netul în plată precum și actualizarea pensiilor odată cu creșterea salariilor grefierilor din activitate..

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
A spunea...

Din punctul meu de vedere,eu contest deciziile oricarui organ numit politic pentru orice decizie ce are ca si speta implicarea politicului,cu exceptia intereselor proprii organului.

Nu sunt in masura sa comentez limbajul de lemn de la cocluziile CCR- ului,dar observ faptul ca daca isi doreste sa "puna ravasele la cos" gaseste spe' exceptii "seci" sau "demiseci".
PS; Nu ma asteptam sincer sa fie intr-un fel azi raspunsul,atat timp cat au tot amanat-o...stiau despre ce e vorba avand sute de astfel de procese...citeau doar titlul si era suficient sa stie raspunsul,insa, NU AU DORIT .De ce? Cred ca vom intui in curand.

Pentru dvs, o intrebare,aveti cunostinta,la pensiile civile se aplica aceelasi sistem al echiatii?In speta ,un muncitor,profesor,medic cu 35 de ani de contributie pensionat in 2005 are aceeasi pensie ca si omologul sau pensionat in 2022? De curiozitate ,as dori sa imi raspundeti.
Insa cu da sau nu.(sa nu considerati ca am ceva cu echitatea)

A spunea...

Continuare
Am sa merg putin mai repede
daca DA- ce considerati ca ii impiedica pe legiuitori sa ne considere la fel ca celelalte categorii?
daca NU- de ce ati considera ca trebuim a fi tratati diferit fata de celelalte categorii?

bogdan spunea...

PENTRU RD
Ce te face sa crezi ca se doreste echitate. Este care pe care, scapa cine poate, ,,camarazi,, auzi, Ura pentru rezervistul cu o pensie mai mare este un cult, fiecare traieste pentru el, pentru familia lui, ratele lui etc. Sunt care nu mai cunosc cata pensie iau de grija pensiei altora..

bogdan spunea...

Da, sa te lase sa alegi intre L 223 si contributivitate rezolva partial problema.

CEZAR spunea...

Rodica Mos


DE PE FB..CITIRE..si nu numai !



Nu vor ca și ei beneficiază de acea pensie și cum sa renunțe la acei bani la bătrânețe
Răspunde18h
Petre Padina
VOR ARUNCA VINA PE PENSIILE MILITARE....CARE NU SINT SPECIALE SI NICI NESIMTIT DE MARI...cu exceptia lu CIUCA SI A CITORVA MAGISTRATI MILITARI...ca nu-i asa s-au lipit si ei de cine trebuie ..!!
Răspunde1m
Petre Padina
RETINETI..UN OFITER SUPERIOR STRIGA PESTE TOT....adica EU...STOPATI >>TAIATI PENSIILE SPECIALE...RECALCULATI SI ELIMINATI MARILE INECHITATI ATIT LA MILITARI CIT SI LA CIVILI...!!!!!!!

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Din câte știm, doar dosarul lui @Skoda și... poate, încă vreo câteva au ridicat excepția lipsei avizului CL.
Alt motiv stă la baza amânării tuturor dosarelor care vizau OUG 59.Poate că nu au mai avut majoritate pentru a continua pronunțarea, poate că au terminat programul zilei...
Dacă era vorba numai de eroarea materială, pe care răspândacii guleraților au difuzat-o cu mult timp înainte, chiar si pe acest blog, era amânat numai dosarul lui @Skoda.
D-ta chiar nu știi că OUG 59/2017 a introdus plafonul mediei soldelor nete numai pentru beneficiarii L 223/2015, nu și pentru celelalte categorii de pensii speciale? La magistrați se bagă cuantumul net abia acum, în proiectul L4/2023.

Leon spunea...

Interesant acest proiect de lege:
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25010

Cezar spunea...

Militarii Adevarati adica apartinind MApN..vor doar atit:
PENSII MILITARE CALCULATE FIX CA IN ARMATELE NATO/UE !
NIMIC ALTCEVA !
Nb
Pina acum proiectul PLX.199..AVIZAT DE TOTI..SI BLOCAT IN CAMERA LA SENAT..SE APROPIE IN PROPORTIE DE 95 % DE NATO..!

DE CE STA BLOCAT SI NU SE APLICA????

Leo spunea...

Motivul amânării ?
E simplu.
Capoatele vișinii nu au căzut la pace cu politicul zilei pt. avantajele sistemului judiciar și îi țin în șah cu excepția pe oug 59/2017 pe care dacă o vor admite, va fi un cutremur major în sistemul MAFIOTIZAT al MFA , MAI , ....
Cum adică , se vede de pe lună simplitatea și claritatea excepției lui 4x4 + practica CCR și tu nu ești în stare ca să te pronunți , la data programată chiar de tine însuți .
O RUȘINE a CAPOATELOR VIȘINII PĂTATE DE JEGUL POLITICIENILOR.

Burebista spunea...

Aloooo. Huhu Rezea... Este vorba despre GREFIERI, CARE NU SUNT MAGISTRAȚI ȘI CARE AU FOST ÎN OUG 59...

Huhu Rezea spunea...

Aloo... Bureb!
Dacă ți-e lene să citești ordonanța, iți plasez aici ce modificare a introdus pentru grefieri. A schimbat ca și la militari denumirea indexării anule în actualizare.

Articolul II
La articolul 68^5 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în Institutul Național de Expertize Criminalistice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.197 din 14 decembrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (10) se modifică și va avea următorul cuprins:
(10) Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.

Leon spunea...

Mai este pe rol la CCR in data de 02.03.2023:
8. Dosar nr.2375D/2019
Curtea de Apel Bucureşti
Dosar nr. 15.809/3/2018
(723/2019)
- Grosu Ionel
***
- Casa de Pensii Sectorială a
Ministerului Afacerilor Interne
- Comisia de Contestații a
Ministerului Afacerilor Interne
- Excepția de neconst. a disp.
art.59 din Legea nr.223/2015
privind pensiile militare de
stat, modificat prin art.VII
pct.2 din Ordonanța de
urgență a Guvernului
nr.59/2017

Burebista spunea...

Iar în legea nouă nu mai apare acel articol cu plafonarea capisci?? 🤣 😱 Grefierii e mai deștepți decât militarii.. 🤣 La noi în Plx 199 guleratiiau păstrat și art cu plafonarea. Bine era un avantaj ca se acorda Omm peste plafonare asa cum este normal.

Huhu Rezea spunea...

Bure
Nici n-a fost vreodată o asemenea reglementare în legea grefierilor sau a celorlalte pensii speciale.
Până la OUG 59/2017 pensiile lor se actualizau la valorile salariilor celor in activitate, iar ordonanța a modificat și a introdus actualizarea in funcție de inflație.Dacă nu au modificat în proiect, după declararea ca neconstituțională a OUG 59 se revine si la iei la actualizarea în raport cu salariul de bază al grefierului în activitate.

M spunea...

Domnilor,

Da, toți vrem actualizarea. Toți am câștiga! Clar?

Să zicem însă că partenerul de negociere nu vrea să accepte asta! De ce? Din nenumărate motive. Eu vă dau unul: "bombardarea" cu mailuri cu propuneri fanteziste, care au ca și idee generală tăieri ale pensiilor activilor, induce reacția de opoziție la orice fel de schimbare a cadrului actual!
Nu toți sunt atât de idioți să propună tăierea propriilor pensii!

Acum câteva zile într-o discuție a conducerii PNL se vorbea despre creșterea salariilor la Curtea de Conturi. O voce (cred că doamna Gheorghiu Alina) a spus: "nu uitați că ei sunt pe pensii speciale și dacă creștem salariile cu 25% creștem și toate pensiile!!!"
Nu comentez corectitudinea ci doar percepția!
Vă mai amintiți de Vipera Roșie care dădea vina pe actualizări pentru apariția pensiilor speciale nesimțite?

Atunci ce facem? Ce facem când partenerul de negociere nu vrea sau nu poate să accepte una din condițiile noastre?
Ne proțăpim pe picioarele din-dărăt, cu copitele în țărână și zicem că ori e ca noi ori nimic? Păi așa avem acum: NIMIC!

Vedeți vă rog domnilor că la toate pensiile speciale se scoate actualizarea! Gândiți flexibil! 😁 Nu mai zic că flexibilitatea în gândire este o caracteristică a oamenilor inteligenți!!!

Cu cât au crescut soldele în ultimii 6-7 ani? Să zicem că s-au dublat! Păi atunci indexarea, cu același procent cu cel al pensiilor civile, ne-ar fi asigurat și nouă pensii duble!

Citiți un manual de negociere! Sau continuați așa și o luăm în mână cu toții!

Burebista spunea...

Huhu Rezea, v-am trimis pe mail legea nouă (statutul grefierilor). Am greșit puțin în postarea de mai sus. În noul statut pensiile se actualizează numai cu rata inflației.
În schimb nu mai au plafonarea introdusa de oug 59 și modificată de oug 114... De fapt Grefierii și restul specialilor, bineînțeles în afara magistraților, nu au primit indexari anul trecut și nici anul acesta. Au pensiile înghețate din 2019...
Oricum 65% din brut minus impozit este un pic mai mult decât 58.5%. Dacă se va reintroduce CAS la pensii prin lege la ce depășește 4000 brut, practic vor avea în jurul a 58,5% din brut.. Sau chiar mai puțin.. La exemplul meu.. 10000 brut, 6500 pensie brută, 250 CAS, 425 impozit, 5825 lei net, mai puțin cu 25 lei decât salariul net 5850 lei.
Am șters și repostat comentariul pentru ca erau unele greșeli de tastare. 🤣

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Măi omule, înțelege o dată că OUG 59/2017 a plafonat numai pensiile militare, nu si celelalte pensii speciale.
Art. 84 din OUG 114/2018 modifică numai Legea 223/2015, nu și celelalte legi speciale pentru pensii.
Dacă au reluat în proiectul actual dispoziția privind actualizarea cu inflația, înseamnă că grefierii nu vor mai beneficia de neconstituționalitatea OUG 59/2017.

Leon spunea...

Nu stiu daca Pensiile militare vor mai ramane in proiectul L 4/2023, dar celelalte pensii de serviciu ar trebui sa respecte principiile propuse pentru Magistrati:
1. Pensia NETA, NU trebuie sa depaseasca media VENITURILOR NETE in cele 12 luni alese.
In acest fel NU mai conteaza Procentele retinute pentru CASS si IMPOZIT( se retin din Brut, nu din Net) .
2. ACTUALIZAREA in functie de cresterile salariale ale omologilor aflati in activitate.
In acest fel pensiile vor tine pasul cu aceste cresteri si dispar diferentele la pensii stabilite in perioade diferite.
3. RECALCULAREA pensiilor aflate in plata cu actualizarea la zi a veniturilor, si mentinerea in plata a cuantumului avantajos pana cand majorarile ulterioare depasesc acest cuantum.
3. LIMITAREA Sporurilor numai la cele PERMANENTE la stabilirea/recalcularea pensiilor.
In alta ordine, n-ar fi rau ca d-ul Ciolacu sa puna urgent pe Ordinea de zi a CD proiectul de RESPINGERE a OuG nr.59/2017, Pl x nr.310/2017 si elementele de baza sa fie preluate in noul proiect aflat la Senat, L 4/2023, chiar inaintea publicarii Deciziei CCR in MO !
Acest proiect a fost pe Ordinea de zi a CD in cateva sedinte din 2020, dar ulterior a disparut din peisaj..!!

Burebista spunea...

Articolul IX
(1) Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, cu modificările și completările ulterioare, precum și indemnizația pentru limită de vârstă, prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, cu completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu, respectiv al indemnizației pentru limită de vârstă.
(2) Pensia de serviciu netă/Indemnizația pentru limită de vârstă netă reprezintă pensia de serviciu/indemnizația pentru limită de vârstă stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.
(3) Venitul net reprezintă venitul brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu/indemnizației pentru limită de vârstă din care s-au dedus contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.
Articolul X
Prevederile art. VII pct. 3 și ale art. IX alin. (1) intră în vigoare la data de 15 septembrie 2017.

Burebista spunea...

Eee... Cum e Huhu Rezea? La ce categorii a plafonat oug 59 pensia la nivelul de max salariul net (media)...???

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Dacă ți-e lene să citești OUG 59/2017, fie-i numele blestemat, uite aici linck-ul:

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/192154

Să informezi cititorii în care articol ai găsit că se plafonează și celelalte pensii speciale la cuantumul net! Curaj, că nu este mult de citit!

Burebista spunea...

Huhurez... Art IX DI. OUG 59 DIN 2017 PLAFONEAZĂ TOATE PENSIILE SPECIALE ÎN AFARA CELOR MILITARE CARE SUNT PLAFONATE DE ART VII.. ȘI ALE MAGISTRAȚILOR CARE NU SUNT ÎN OUG 59 ȘI NICI NU SUNT PLAFONATE.

Leon spunea...

Huhule, sunt plafonate de Art.IX din OuG.59 !

Burebista spunea...


Articolul IX
(1) Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, cu modificările și completările ulterioare, precum și indemnizația pentru limită de vârstă, prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, cu completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu, respectiv al indemnizației pentru limită de vârstă.
(2) Pensia de serviciu netă/Indemnizația pentru limită de vârstă netă reprezintă pensia de serviciu/indemnizația pentru limită de vârstă stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.
(3) Venitul net reprezintă venitul brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu/indemnizației pentru limită de vârstă din care s-au dedus contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.
AŞA cum în deciziile de pensie militară de după 15.09.2017 scrie pensie netă plafonata în plată Cfm art VII... Din oug 59
În deciziile celorlalte pensii speciale scrie pensie netă plafonata în plată Cfm art IX din oug 59 din 2017...

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Ai dreptate, eu nu mai citeam și acel art. IX recapitulativ care nu privea pensiile militare.

Șoimul spunea...

M,prietene, văd că ești extrem de preocupat de cheltuielile guvernanților cu pensiile militarilor, actualizarea ar duce la cheltuieli exagerate (zici tu )dar vezi aproape dublarea in ultimi șase ani a pensiilor civile și vei înțelege că ar fi drept ca și noi să fim ,, actualizați "

Burebista spunea...

👍. Numai ca la celelalte categorii de pensii speciale baza de calcul o reprezinta VENITUL brut (media) din care se deduc taxele de 41, 5% rezultând VENITUL net(media) fara sa spună dacă pentru acel venit brut încasat sau plătit taxele în activitate. Pe când la militari și polițiști baza de calcul o reprezinta solda%salariul brut din care s-au plătit taxele și nu venitul brut în care aveam și norma de hrană care era totodată și un venit net lunar ce se adaugă la venitul net din salariu. La celelalte categorii în legile lor nu s a modificat baza de calcul brută = venitul brut cu toate sporurile și drepturile permanente. Ori norma de hrană a fost toată cariera un venit permanent brut dar neimpozitat deci și în același cuantum net. Știți foarte bine ca pe adeverințele de salariu necesare pentru contractarea unui credit se trecea tot venitul net inclusiv norma de hrană. Ba char dacă era nevoie mai luam o adeverința separat în care scria ca beneficiez și de bani pentru echipament lunar pe ultimele 3 luni.. 🤣
Asta este diferența între speciali și militari/ polițiști după 15.09.2017.. Pe noi ne-au ars la veniturile nete cu 1050 lei lunar.. Nu mai spun și de cei 260 de haine dar care nu îi mai luai dacă aveai nevoie sa iei echipament sau luai mai puțin... La MAI banii de echipamente după ce a venit la minister domnul Oprea sau acordat lunar și nu odată pe an cum se acordau pe vremuri prin luna iulie.. De exemplu eu care am ieșit la pensie în luna mai am beneficiat de bani de echipament decât până în aprilie, 4 luni... Restul pe 8 luni în contul omenia.. 🤣

Leo spunea...

HAL de Justiție română. Dosar fără părți.
https://portal.just.ro/88/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8800000000057087&id_inst=88

Brenda spunea...

Mai ,acesta ,exmaresala, a greșit nu are puncte 150 ci 156,67...... Ce sa îți fac?

RD spunea...

@bogdan

Normal că e vrăjeală treaba asta cu echitate. Fiecare vrea să aibă pensia cât mai mare și mi se pare normal. Nu-mi plac vorbele false că vrem echitate.

Brenda spunea...

Nu dragă ,nu 170 ci numai 156... Dar greșești, mult, tocmai că pe generali ii cam caută....dar ești așa departe de asta că nu merită să mai comentez , fii sigur că este mai mult decât pe merit.

Leon spunea...

@Brenda, am postat mai devreme un link, dar n-ai avut timp sa-l deschizi !
Sa-l rugam pe Admin, sa ne traduca ce scrie in acest proiect inregistrat la Senat cu nr.L 44/2023 ..!!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Cum se scrie la tine în Moldova?
Uite-l pe ălă că nu se kișâ in chișoare!

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea, Doar o mică, corectură. Când eram copil se spunea closet (unele băbuțe mai folosesc și astăzi denumirea). De obicei se spune WC. În Ardeal, budă (am auzit în Șc.Mil.). Habar nu aveam la ce se referă.

Leo spunea...

Stelică,
Dacă NIMENI a scris CAS în loc de CASS , atunci justiția îl regulariza prin procedura cu același nume , dar nu Înregistrai dosar între NIMENI și NIMENI.
Și aceeași Justiție se mișcă foarte repede. Cred că vrea să-și decline competența ca să scape cât mai repede de dosar.
https://portal.just.ro/109/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10900000000182115&id_inst=109

Huhu Rezea spunea...

Leo
Luni o să apară completările și corecturile pe portal. Ieri s-a terminat programul pentru grefieră, tocmai când inregistra acel dosar. Sau... era ocupată cu studierea proiectului de lege pentru grefieri.

Slivă spunea...

D-l Viorel.... cumva la 01325?
Scuze dacă deranjez...!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Modificarea care se propune in L 263/2010 se referă la dreptul de pensie de urmas provenit dintr-un sistem de pensii neintegrat sistemului public si nebugetat.
Pensile militare sunt pensii bugetate.
Soțul supraviețuitor îsi va putea păstra dreptul său de pensie din sistemul public concomitent cu dreptul de pensie de urmas dintr-un sistem neintegrat sistemului public și nebugetat. DE exemplu dacă sotul decedat era sau avea drept de pensie ca avocat, sistemele de pensii pentru culte sau altele in care fondurile de pensii nu sunt bugetare.

Leon spunea...

Multumim Huhule !
Da, cred ca despre asta e vorba !

Viorel spunea...

Slivă. La 01247 Galați 1983-1997 (1988-1990 mutat BDS la UM 02666 București, revenit în 1990).

M spunea...

@Șoimul

văd că ești extrem de preocupat de cheltuielile guvernanților cu pensiile militarilor....

Nu am spus asta!

😁 Chiar dumneavoastră observați că s-a făcut "dublarea in ultimi șase ani a pensiilor civile"! Cum s-a făcut asta? Prin actualizare sau prin indexare?

Eu spun că actualizarea nu este singura soluție ba chiar că, prin neînțelegerea rolului ei, această operațiune a devenit toxică!

Civilul înțelege atât: militarilor le cresc pensiile odată cu creșterea soldelor și nouă NU ne cresc pensiile odată cu salariile, ne dau doar niște indexări!

Să fim deștepți, zic, și să spunem și noi: vai, aveți dreptate! Ca să fie echitabil să ne crească și nouă pensiile militare doar cu același procente pe care le primiți și voi!
Și eu zic mai departe: să se anuleze toate actualizările pe care le-am primit în ultimii 6 ani ca pensionari militari și să fie înlocuite cu ce ați primit voi!"

V-ar strica dublarea pensiei pe care o aveați în 2016?


Vă atrag atenția că nici cea mai meseriașă actualizare nu o să vă dubleze pensia!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Șoimul spunea...

M, dacă rămâneam pe contributivitate aveam creșterea precum pensiile civile
Ar fi perfectă și varianta pe care ai expuși mai sus dar,nu ne-au dat nici ce prevedea legea, dapăi să pună diferența.

Viorel spunea...

Slivă. Emană și tu niște repere dacă ești gălățean și ai fost la UM 01325 pe B-dul. George Coșbuc.

Unknown spunea...

Cornel
Astazi, 27 februarie, se va pronunta decizia cu privire la ordonanta 59?

Huhu Rezea spunea...

CCR nu a operat încă pe site-ul său data la care a fost amânată pronunțarea în dosarele cu excepțiile pe OUG 59/2023 din ședința avută pe 23 02 2023.

Skoda 4x4 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.