Un produs Blogger.

luni, februarie 06, 2023

Cutremure devastatoare în Turcia

58 comments

Cutremurele de suprafață din Turcia și Grecia nu au influențat niciodată zona seimică de mare adâncime din Vrancea, asigura celebrul seismolog Mărmureanu.  

Viitorul mare cutremur în Vrancea nu va avea loc înainte de anul 2040, afirmă același seismolog care a studiat ritmicitatea marilor cutremure din Vrancea din ultimele secole în care  există consemnări.

Priviți cât de prost au construit dezvoltatorii imobiliari din zona seimică a Turciei!



Un bloc de 4 etaje s-a prăbușit după 8 ore de la cutremurul de 7,8 grade




58 de comentarii:

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Groaznic. Să intri în bloc după 6-7 ore de la cutremur ca apoi să mori sub dărâmături.

Mihai spunea...

Siria cere asistență Israelului după cutremurul devastator, guvernul de la Ierusalim gata să o ofere – prim ministrul Benjamin Netanyahu

Leo spunea...

- Știați că Mărmureanu este căsătorit cu dna. RICHTER ? Asta mai da asociere.
- Mi-e simpatic Mărmureanu , dar e depășit iar când îl asculți repede începe să te doară capul fiindcă greu se înţelege ce spune. Azi la ora 17 pe A3 , ne-a spus că are influență și cu activitatea seismică din RO , deci se contrazice , ce-o fi cu el.
Ce a spus foarte interesant totuși despre cutremurul din 1977 , a zis că În 1977 s-a finalizat ce s-a întâmplat în 1944 iar când a vrut să explice l-a întrerupt porumbela.
- Oricum, nu-i văd bine pe cei ce locuiesc pe Magheru , în Centrul Vechi sau în blocurile gri din Sălăjan.

M spunea...

Sper să nu enervez pe prea mulți dar am să urez succes și să se întoarcă cu bine pompierilor militari români care la ora la care va scriu au aterizat la Adana și au început descărcarea echipamentelor.

În noaptea asta se vor afla în marș către locația stabilită de autoritățile turce iar mâine vor intra în dispozitivul de căutare-salvare.

Precizez că unitatea românească RO – USAR (Romanian – Urban Search and Rescue) s-a alarmat și mobilizat extrem de rapid și că reprezintă o unitate complet independentă care își asigură întregul suport logistic (cazare, hrănire, comunicații etc.)
În zona de dispunere este anunțat cod portocaliu de ger deci condițiile vor fi extrem de dificile!

Succes Pompierilor militari români!

🚒👨‍🚒🇷🇴

ifrim spunea...

Samsarii imobiliari,arhitecții ar trebui să calculeze proiectele să reziste la cutremure de minim 9 grade.Dar pentru maximizarea profitului lasa că merge și cu fier beton mai subțirel,compoziția cimentului mai diluat normal că pică blocurile!

GG spunea...

Ai dreptate @Soldatul! Ne mai rămâne ceva bun în tara asta? Tara de tâmpiți,prosti și hoți.Ti-ar fura și cenușă din Vatra astia.
Cel mai mare cutremur nu a fost în '77,sa țineți minte asta.Sa ne rugam,ca în ce privește guv....sunt praf și pulbere!

M spunea...

@ifrim

După 1977 blocurile trebuie proiectate sa reziste la un cutremur de cel puțin 8.

@soldatul

Tot timpul cînd au fost cutremure în turcia imediat după un an sau doi a lovit România.

Aveți dovezi? Ultimul cutremur mare în Turcia a fost în 1999. La noi, după acest cutremur a fost chiar o perioadă de liniște seismică. Abia în 2004 am avut un cutremur mare.

Deci? Părere personală sau ați prelucrat datele statistic?

A spunea...

@M
Am citit si eu un pic despre USAR,acum,nu stiam ca are MAI-ul asa ceva.Am vazut ca este acreditat ,etc...
Intrebarea mea este,pentru ca stii cu ce se mananca,Este o unitate de sine statatoare,formata din acelasi personal?
Daca da,cu ce se ocupa cand nu sunt interventii la cutremure,pentru asta am inteles ca sunt acreditati?
Daca nu,cum fac,ii aduc de prin unitatile de prin tara?Daca ies la pensie cum se face...?
Am inteles ca acreditarea e pentru un team.
Sper sa nu imi spui ca e vre-un sistem gen Kosovo sau Afganistan al Mapn,ca MOR!!!!

Leon spunea...

@M, Pompieri si Medici plus 2 Voluntari Civili cu 2 Câini de cautare:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.stiripesurse.ro/amp.php%3Farticle_id%3D2778405&ved=2ahUKEwj7mZebs4H9AhUsl4sKHW42AjUQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw1xEvpJvLZSRqZSVL7VKnf_

reddog spunea...

Leon
Sunt 4 câini în echipă nu 2. 😁
Și câteva pisici cu 2 picioare.
Pe Facebook armenii se amuzau despre turci.
Și turcii au făcut asta când a fost un cutremur prin Armenia.
Au conflicte vechi, armenii nu-i uita pentru genocidul ăla.

A spunea...

@soldatul
Sa inteleg ca sunteti inginer structurist?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Allah akbar si Dumnezeule mare, ce urgie catastrofala asupra Turciei si Siriei a putut sa se abata, fara nici un fel de mila sau avertisment! Fereasca-ne si pe noi de asa ceva!
Dupa cutremur, Procuratura turca va umple puscariIle cu samsarii imobiliari contemporani, si daca va uitati la imaginile in miscare, sau statice, veti observa ca foarte multe cladiri aproximativ sau total noi, rezidentiale, sunt recente si in lacomia si goana lor dupa castiguri fabuloase nu au consolidat legal si dupa normativele de stat cladirile cu insertiile-armaturile metalice din betoane, evident ca si aceste betoane foarte proaste calitativ... Il sustin si pe @Leo la ce afirma, dar dupa o presupusa si eventuala catastrofa seismica de la noi, absolut nici un golan politic din administratiile locale, responsabili cu consolidarile, disciplina in constructii si infrastructura locativa n-ar avea tangente cu justitia, total inutila si asa inexistenta, dar, in Turcia, Erdogan va taia in carne vie cu asa ceva...
Mi-e si frica sa mai exprim adjectivalul ,,cutremurator'' ce se intampla mereu si seismic si la pensiile militare romanistane... Doamne, fereastra si-o bucata de usa veche si cu asa ceva! Deci... Profit de ocazie sa fac si o paralela seismic-sindicala, cu un link mioritic si cazon, cutremurator de gradul 12 pe scara icter si pancreatic din partea SNAOP de la Interne, caci cel de la MApN este decedat total si cu toate parastasele la zi! Iata linkul:
https://www.stiripesurse.ro/se-anunta-un-nou-scandal-politistii-nu-agreeaza-o-noua-lege-a-
salarizarii-daca-actuala-nu-se-aplica-integral_2778530.html
Felicitari pompierilor salvatori romani, cat si toata compasiunea, regretul, empatia si solidaritatea fata de poporul turc, prieten, si cei care au avut si au de suferit de pe urma acestui cataclism apocaliptic in Turcia prietena si colega NATO! Dumnezeu sa binecuvanteze Turcia si Siria in aceste clipe extrem de grele si dureroase!

Leo spunea...

FLAVIUS , se pare că vrea să te contacteze GHINDĂ.
Te rog să fi milos cu el.

Leon spunea...

@Red, stiu ca sunt 4 caini, dar eu m-am referit la cei doi civili care au plecat de bunavoie sa ajute la gasirea si salvarea unor oameni necajiti (asa am scris,"plus 2 Voluntari Civili cu 2 Câini de cautare:")..!
Dumnezeu sa ni-i aduca acasa pe TOTI TEFERI SI SANATOSI.. .!!

reddog spunea...

Leon
Câinii pompierilor sunt din rasa Ciobanesc german/belgian
Unul e roșu. ❤️
Din ce vad unul din câinii voluntarilor este labrador.
Am văzut și pisicuțele. 😁


https://www.agerpres.ro/social/2023/02/06/cutremur-in-turcia-video-arafat-echipa-ro-usar-care-va-pleca-in-turcia-formata-din-60-de-persoane-si-4-caini-de-cautare-galerie-foto--1055077

M spunea...

@Adrian

Pompierii au în general mai multe calificări. E o unitate
Am găsit un articol care sistematizează foarte bine informația și îl reproduc aici:

În perioada 26 – 29 mai 2014, a avut loc ultima etapă a procesului de certificare INSARAG a echipei româneşti de căutare – salvare urbană de nivel mediu (RO - USAR).

Programul de acreditare a debutat în anul 2011, realizându-se în mai multe etape, sub atenta îndrumare a unor experţi din cadrul Agenţiei Federale pentru Asistenţă Tehnică la Dezastre – THW Germania.

Timp de trei zile, echipa RO - USAR (Romanian - Urban Search and Rescue), formată din 48 de salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU) şi alte unităţi subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a fost în măsură să gestioneze consecinţele unui cutremur major, parcurgând toate etapele - alertare, activare celulă de criză, pregătirea forţelor, a materialelor şi a documentelor, controlul medical, deplasarea şi, nu în ultimul rând, intervenţia propriu-zisă. Aceasta din urmă a constat în salvarea victimelor afectate de seism şi s-a axat, în principal, pe: crearea de breşe în elementele constructive din beton sau cărămidă în plan orizontal sau vertical, sprijinirea elementelor constructive care ameninţau cu prăbuşirea, respectiv, ridicarea şi mutarea elementelor de construcţie care încarcerau victimele.

Intervenţiile s-au desfăşurat în mod continuu, salvatorii fiind în măsură să lucreze timp de 36 de ore pentru gestionarea situaţiilor generate.

Activităţile au fost atent urmărite, pe toată durata desfăşurării acestora, atât de echipa de clasificatori, formată din zece experţi în domeniu, membri ai echipelor acreditate INSARAG (Australia, Belgia, Suedia, Finlanda, Elveţia, Marea Britanie, Ungaria şi Rusia), care au deja experienţă în asistenţa internaţională, cât şi de echipe de observatori care intenţionează să urmeze acest program.

Certificarea unei astfel de echipe derivă din necesitatea armonizării capabilităţilor naţionale de răspuns la dezastre cu standardele internaţionale (ONU şi UE), România fiind, în egală măsură, un stat ce a beneficiat de sprijin internaţional, dar care a şi oferit asistenţă celorlalte ţări afectate de dezastre.

Echipa română a primit felicitări din partea reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, demonstrând, prin profesionalismul componenţilor săi, că se ridică la standardele internaţionale, astfel obţinând acreditarea pe baza căreia va fi în măsură să intervină, sub egida ONU, în ţările afectate de dezastre şi calamităţi.


Din câte îmi amintesc se face re-acreditare o dată la 3 ani sau la 5 ani.

M spunea...

@Leon

Dă-l naibii, Doamne iartă-mă pe Arahat!

Uite ce zice și dracului:
La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical - doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU.

Pompierii militari nu trec de statutul de "persoane".
"Persoanele" alelalte sunt "medici" sunt "asistenți". Voluntarii sunt deosebiți, și mai participat....
Mai avea puțin și spunea și despre câini ce rasă sunt și cum îi cheamă!

Pompierii militari.... sunt niște persoane din partea unei instituții...

Arahat a fost, este și va rămâne unul dintre acei frustrați mizerabili care urăsc sincer militarii. A fost de râsul curcilor când și-a inventat el o uniformă pentru el și ai lui, le-a pus și un fel de grade pe umăr iar doctorașii lui se așteptau să le dai raportul, eventual și salutând în poziția drepți! Ceea ce nu am făcut niciodată spre enervarea lor care se precipitau să ne pârască la Arafat!

Foarte, foarte, foarte rar l-am auzit zicând câte un cuvânt de bine către pompierii militari. Grija lui este SMURD și mai ales personalul medical de la SMURD.

Nu mai zic nimic.

A spunea...

@M
:):):)
Exact asta am citit si mi-a dat ceva virgule.
De aceea am decis sa te intreb pentru ca poate esti in tema.
Sa inteleg ca nu stii,aia cu calificarile,o stiu si eu...si e o prostie..ma rog..ba pe SMURD azi,una liber iar pe incendiu...e...ceva acolo..nimic profi.
MA gandesc ca baietii astia astepta cutremure in rest ,se antreneaza.Daca e o unitate aparte.
Cred ca e tare sa fii acolo...
GATA,am gasit ceva.USISU astia sunt unitate separata la Ciolpani,acolo in "inima"IGSU,aha.
Deci baietii sunt specializati pe dezastre in general,ca au si acreditare in salvare urbana la cutremure e altceva..Ma speriasem ca aveti trupe strict specializate
App., la ce le trebuiau aia 2 voluntari daca sunt unitate speciala?Adica,gandesc ca acolo sunt cei mai cei,bine dupa burtile unora...sa spunem ca au somat ceva vreme.Nu's aia de au fost la foc in Grecia?Acolo am inteles ca erau din mai multe unitati,si imi dadeau impresia ca ar fi fost ceva gen Afganistan in varianta Mapn(riscam sa castigam)
.

A spunea...

@red
Tu la elefantii aia de-i treg cainii le spui pisicute?
https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/16170791.jpg
Incep sa cred ca trebuie sa ai ceva pentru USISU,anume,burta:)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, Ghinda a fost supervizata si acordata la Stejărel-extrema urgență ca sa rasară un gorun viguros!

A spunea...

@M
Mai bine nu ii dadeau la tv m-am enervat iar,nu schimbam nimic niciodata.
I-am numarat.18 ofiteri,30 de adjutanti(minim) grasi .
Bun raportul.

M spunea...

@Adrian

Da, e U.M. 0629 Ciolpani. Ciolpani nu e "inima IGSU" 😁
Dacă mai căutați o să îi găsiți și pe la exerciții pe Otopeni la dezastre aviatice și pe la misiuni împreună cu Jandarmeria montană.

La incendiile de pădure în primul rând sunt importante autospecialele alese.

Au fost luate autospeciale și echipaje de la mai multe unități pentru că ne mai trebuiau și nouă! 😁

Nu, nu suntem ca la MApN. Am rămas șocat când mi-a povestit un camarad de la Armată cum a fost la plecarea în Afganistan. Mă rog! Nu sunt în postura să critic. Știu însă cum se făcea selecția la polițiștii care plecau în Afganistan!!!! Colegul de la MApN zicea că dacă s-ar face asta la ei nu ar mai putea să plece nimeni! 😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Incredibil, dar adevarat:
stiripesurse.ro/un-cercetator-olandez-a-prezis-cutremurul-din-turcia-cu-trei-zile-inainte_2778660.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

stiripesurse.ro/turcia-declara-doliu-national-timp-de-sapte-zile-bilantul-depaseste-2600-de-morti_2778825.html

stiripesurse.ro/video-imagini-dramatice-din-turcia-filmate-cu-drona-cladiri-puse-la-pamant-fum-si-oameni-debusol_2778870.html

stiripesurse.ro/jale-si-durere-mare-in-nordul-siriei-familii-intregi-sunt-sub-ruine-le-auzim-vocile-si-nu-e-nimeni-sa-ne-ajute-sa-ii-scoatem_2778880.html

Mihai spunea...

O situatie absolut dureroasă.
Regretabil ca nu se manifesta aceasi solidaritate si cu Siria unde este aceeasi situatie. Chiar si lui Huhurez i-a stat in gat sa mai adauge in titlu si Siria.
Inca mai simt sentimentele traite in 1977 ca elev -student in Bucuresti.Alarma - paza obiective daramate -cursuri -paza.
Doamne fereste si ajuta-i pe cei in necaz.




reddog spunea...

M
Cum adică nimeni?
Ar pleca cei de la FOS MApN.
Adică cei cu bereta verde și cuțitul Sica.
Unii de pe la pompieri sunt cam umflați se pare.
Și la propriu și la figurat. 😁

https://safos.mapn.ro/events/2

reddog spunea...

CNN zice că până acum au murit în Turcia 1762 de persoane iar în Siria 1073

In Romania la cutremurul din 1977 au murit 1570 de persoane.


Victime

Printre victimele cutremurului s-au numărat și câteva personalități marcante:

A. E. Baconski
Doina Badea
Alexandru Bocăneț
Savin Bratu
Toma Caragiu
Daniela Caurea
Florin Ciorăscu
Tudor Dumitrescu
Mihai Gafița
Despina Ghinokastra Istrati
Alexandru Ivasiuc
Filofteia Lăcătușu
Mihaela Mărăcineanu
Corina Nicolescu
Mihail Petroveanu
Eliza Petrăchescu
Liviu Popa
Corneliu M. Popescu
Veronica Porumbacu
Ioan Siadbei
Tudor Stavru
Nicolae Vatamanu
Viorica Vizante
Ion State

https://www.cnn.com/2023/02/05/europe/earthquake-hits-turkey-intl-hnk/index.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cutremurul capriorilor pamantului din 1977 m-a prins in Scoala Militara-Pitesti citty, anul 1 semestrul 2, fiind in perioada de dormitor, programul de seara cu spalat si ferchezuit inainte de culcare, fiind la parter intr-un pavilion cu 4 etaje cu elevi Auto, TAB-isti si tractoare de Artilerie, multi sarind pe geamuri de la etaje, mai ales de la pavilioanele tanchistilor, speriati ca niste țobolani! Eu, mare viteaz, aproape ca ma găgasem pe mine, tălică, de frică... De ce sa mint, ca un ticalos, ca nu m-am speriat de moarte, fratilor, desi ma dadeam cocosel ortodox si pintenog pe langa gainile catolice de la liceele MIU, la balurile scămoaselor! Ce viteji eram noi, in tineretile noastre zbuciumate si pline de testosteroni nebunatici, risipiti in jeturi tulburi prin cabinele closetelor! Cine a trecut prin acel cutremur, acum nu i se mai fâlfâie, bre!

A spunea...

@M
Sunteti la fel ca la MAPn.Priveste videoul din linkul lui red.Ai sa vezi acolo proba.
Daca tu imi spui ca aia sunt elita salvatorilor din RO...atunci...e de rau!
Chiar l-am ascultat pe Arafat la A3,spunea ca sunt 200 la Ciolpani si cate 25 in fiecare inspectorat specializati pe dezastre.
Bun,atunci din aia 200 de elita de la Ciolpani,nu gaseu altii mai tinerei si mai svelti,unii de nu au nevoie de scaunel sa se lege la sireturi?A?
Siiii...nu iti pare ca sunt cam multi cu mapa in plutonul ala?Zic...
PS:
Colegul din Mapn,cel ce a povestit cum a fost plecarea in Afganistan,ti-a specificat ca era vorba de "noncombatanti",or ba?
Normal ca era imbulzeala si dat la gioale la Logistica, Operatii ,Comunicatii.

Sa vezi ce se da la gioale pe functiile permanente din bazele din Europa..:):)
Am fost acum ceva timp la o testare STANAG,obigatorie pentru astfel de misiuni internationale.Langa mine,o hahalera de lt.col de logistica(banca langa banca),il stiam de cand era locotenet.
Zice"auzi colegu,te pricepi la astea"
Zic .."da,de ce?"
Zice..pai eu stiu, inteleg engleza dar mai greu ma exprim si cu scrisul..,am 2 stagii de cate 2 ani in Belgia si acum am nevoie sa plec iar...nu poti sa-mi arati si mie?
BA...imi venea sa-l scuip..zau...nu i-am aratat nimic,evident...

Leon spunea...

Unele Viețuitoare prevestesc Cutremurul:
https://www.stiripesurse.ro/imagini-incredibile-inaintea-cutremurului-din-turcia-pasarile-o-iau-razna-complet-video_2779305.html

M spunea...

@Adrian

😁
Ești dintre cei pe care îi bănuiam că se vor simți enervați că urez succes unor camarazi.
Bine! Să fii sănătos!

Eu îi respect pe toți care își fac datoria chiar daca arată sau nu ca Mister Univers!
Pe toți! Nu ar trebui să existe asemenea orgolii!

Dar bine, la MAI toți sunt niște nenorociți și toți la MApN sunt niște Rambo nedescoperiți (mai puțin cei de la Logistica, Operatii, Comunicatii) care ar trebui scuipați.

Înțeleg că tot ce facem noi vă pute, că suntem incompetenți, grași, leneși. Acum că ne-ai luminat mata cum și ce să facem pe viitor o să știm!

Bine că ați lucrat la MApN că uite, cât timp ai fost acolo, nu a atacat nimeni România că praf îi făceați!

Gata! Dacă nu ai înțeles mesajul de suport pentru colegii plecați în misiune și simți nevoia să arunci cu noroi, nu am să îți fiu partener!

A spunea...

@M
Gata,iar ai intrat in transa.Stai drept si judeci stamb.
Eu am inteles mesajul suport,si apreciez gestul autoritatilor romane.
Ti-am spus doar ca sunteti la fel ca cei din Mapn,nu stiu ce ai inteles tu!
Sistemul are aceeasi organizare,aceleeasi hibe.
Tu te superi ca magarul pe samar,crezi ca consider ca sunteti altfel decat mapn-istii,gresit.
Nu le tin partea alor mei,ca sa spun asa,stiu cum sunt si ce pot,insa, am ramas surprins DOAR de trupele de elita prezentate,atat.
PS:
Nu le mai tine partea,nu iti va face nimeni statuie,e scump betonul.
Realist priveste lucrurile cu ochii larg deschisi si impartial.
Ce limba ascutita ai...valeu...veninos,veninos😂

M spunea...

@Adrian

1. Vorbim altădată despre critici. Acum ăia au plecat în misiune!

2. Țin partea oricărui camarad! Ne înjură destul alții!

3. Aceste ajutoare sunt mai mult acțiuni diplomatice, de solidaritate! Nu în ăia 50 de români stă salvarea turcilor!

4. Procesul de selecție este diferit pentru că misiunile și contextul de desfășurare sunt diferite! Chiar de la evaluarea psihologică, care e primul test, totul se desfășoară în funcție de cerințele misiunii.

Că tot a venit vorba!
Primul test la noi e cel psihologic, pe calculator! Calculatorul are băgate în el baremele. Treci sau nu treci! La voi cum se dă testarea psihologică pentru misiuni internaționale?

Să îți fie clar: am să îmi apăr colegii și camarazii in fața oricui! Dacă ați avut funcții de comandă atunci mă aștept de la domnia ta să faci la fel! Un militar trebuie să își apere colegii in fața oricui. 😁 Poți să îi critici, separat, între 4 ochi!

Leon spunea...

Si Craiova a fost afectata de Cutremurul din seara zilei de 4 martie '77:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ziaruldecraiova.ro/imaginile-cutremurului-din-77-craiova-blocuri-scoli-biserici-prabusite-zeci-de-morti-si-sute-de-raniti-sumarul-unui-dezastru&ved=2ahUKEwiTmYyyg4T9AhUpmIsKHVARClkQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw0QpZy8aTjDsi46eibSBQ5o

A spunea...

@M
TU chiar te asteptai sa spun ca am dat pe hartie igienica?:)
Pai,daca si aia anuala am dat pe calculator,tu cam ce crezi despre cele pentru misiuni care NU se dau in unitate?
App,aia cu STANAG-ul se dadea la 3 ani, "mizeria" aia de clasificare expira!Bine,sunt multe functii in care ca sa accezi iti trebuie un anumit nivel al acreditarii,daca nu il ai,pas.
Acreditarea are nici o valoare in viata civila,ca nici un curs pe care l-am facut ,fie el si de limbi straine (asta e partea frumoasa la MAPN).
Nu stiu alea de PSI si SSM,chiar le detest,cred ca au devenit cele mai importante domenii in armata romana de cativa ani,apa si focul existand de cand se mergea cu caruta si se tragea cu arcul. .Datorita lipsei de specialisti cred ar fi indicat ca functiile sa le faca cu specializare POMPIERI.Personal cu studii de pompieri,nu....ca nu merge la "razboinici":)
PS:Ultima testare anuala a cunostintelor militare(aia de care se tine cont in aprecierea de servici anuala) am dat-o online,pe server, cu id pentru fiecare...nu e asa ca e sic?Am bufnit 2 ca deh,de unde sa stiu eu regulamentul de ceremonii ..HA..HA..HA.
A se tine cont de sistemul de informarizare a fiecarei structuri!Probabil ca sunt unitati care nu au un cabinet de psiho informatizat,e normal,si aici sigur sunteti inaintea Mapn-ului ca si dotari.
Un militar trebuie să își apere colegii in fața oricui.CORECT,daca consideram ca e o cutuma.Cum nu apare in nici un regulament propozitia enuntata ,imi rezerv dreptul de a fi indisciplinat:)

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.antena3.ro/amp/lista-centre-romania-strang-ajutoare-victime-cutremure-turcia-donatii-bunuri-bani-665099.html&ved=2ahUKEwjauo2Ii4T9AhUFlIsKHWzDAUgQFnoECEIQAQ&usg=AOvVaw0boENryfuv-rEr59U4llpO

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/video-cum-actioneaza-salvatorii-romani-in-turcia-situatia-este-una-cu-adevarat-dramatica_2781325.html

M spunea...

@Leon

👍

Guvernul României a aprobat suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Leon spunea...

@M, a plecat spre Turcia si a 2 Echipa de Pompieri Militari Salvatori spre Turcia!
Vad ca pe colegii de pe blog nu-i impresioneaza deloc DRAMA sinistratilor din Turcia si Siria..!
PS. Promit ca, dupa Adoptarea OuG privind Restituirea CASS ptr.12 luni, o sa trimit un E-mail la CPS a MApN, in care solicit ca Suma respectiva sa fie Donata intr-un Cont de sprijin pentru Turcia&Siria !

reddog spunea...

Leon
Turcii sa ne restituie sabia lui Ștefan cel Mare și pe urmă mai vedem cum ii ajutăm.
Deocamdată i-am ajutat prin aceaata echipa de de salvatori.

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/nicolae-ciuca-a-aprobat-pentru-siria-corturi-paturi-saltele-paturi-saci-de-dormit-si-caciuli_2783750.html

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/kit-supravietuire-cutremur-ce-trebuie-sa-contina-iata-documentul-pe-care-trebuie-sa-l-descarci-planul-familiei_904825.html

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/minune-a-salvatorilor-romani-din-turcia-dupa-9-ore-de-sapaturi-au-scos-in-viata-o-femeie-de-sub-daramaturi-video_2785125.html

M spunea...

@Leon

Pe un site cunoscut ca fiind oficiosul USR un comentator trăgea concluzia că pompierii militari români sunt incompetenți și leneși pentru că au salvat doar 4 oameni în timp ce colegii lor maghiari au salvat 20. 😡

Leon spunea...

https://www.libertatea.ro/stiri/de-ce-sunt-mai-vulnerabile-la-cutremur-cladirile-cu-magazine-la-parter-un-inginer-roman-explica-la-ce-trebuie-sa-fim-atenti-intr-un-apartament-4440323

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.stiripesurse.ro/amp.php%3Farticle_id%3D2785790&ved=2ahUKEwjdwYzl_Ir9AhXDgSoKHdwkBXkQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw2j-PL8uxjq89gXiPdS3_gy

Leon spunea...

"O echipă – oameni şi câini – de la Centrul Național de Educare Canină de la Craiova a plecat, în 10 februarie, spre Turcia, pentru a-i ajuta pe salvatorii care luptă să găsească victime sub dărâmături, în urma devastatoarelor seisme produse zilele trecute. Liviu Ionescu, președintele centrului, care conduce echipa, a declarat: “Plecăm spre Turcia cu şase câini de salvare (din rasele Ciobănesc german, Ciobănesc alb elvețian, Jack Terrier, Labrador și Golden Retriever), campioni și vicecampioni mondiali, antrenați pentru astfel de misiuni. Sperăm să reușim să salvăm cât mai multe vieți”. Acţiunea se desfăşoară sub egida Asociaţiei Chinologice Române, membru al Federaţiei Chinologice Internaţionale."(Cuvantul libertatii).

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/vesti-bune-de-la-salvatorii-romani-din-turcia-au-scos-de-sub-darmaturi-un-barbat-video_2787795.html

M spunea...

@Leon

Echipele de salvare austriece și germane au anunțat retragerea din zonă din cauza instabilității și a situației tensionate.

Din ce știu eu echipele trimise la anumite locații unde au apărut indicii că ar fi supraviețuitori au fost atacate pe traseu și, uneori chiar sub amenințarea armei, li s-a cerut să acționeze în alte locații unde sub dărâmături s-ar fi aflat rude ale atacatorilor.

Trimiterea de voluntari fără a fi organizați în echipe oficiale și sub protecția statutului turc cred că este o greșeală (am văzut o știre cum că 4 voluntari români au plecat pe cont propriu).

Leon spunea...

@M, ai nostri mai raman: "Am discutat cu şeful misiunii (...). În unele misiuni pe care le execută sunt însoţiţi de jandarmi, pentru protecţia lor, dar nu neapărat că au motive să plece de acolo. Deci este o zonă care este cu foarte multe clădiri dărâmate, mai apare o persoană sau alta care încalcă regulile ordinii publice şi pentru asta s-a decis să se cheme un sprijin şi să fie întăriri, o echipă de jandarmi când ei lucrează. Dar nu se pune problema retragerii, chiar am fost rugaţi să mai rămânem o perioadă (...) şi echipele noastre vor rămâne până ni se va spune că s-a terminat faza de căutare-salvare şi atunci noi suntem pregătiţi imediat să-i aducem înapoi", a declarat, sâmbătă, Raed Arafat, potrivit Agerpres."(dcnews).

Leon spunea...

"În această dimineaţă, echipa RO USAR 2 a salvat de sub dărâmături un bărbat în vârstă de 35 ani, după o misiune continuă de 12 ore. După ce a fost identificată victima, cu ajutorul senzorilor de amplificare a sunetelor, salvatorii au realizat în mod progresiv accesul printre elementele prăbuşite, pentru a-i oferi o mască cu oxigen”, conform ISU Bucureşti- Ilfov.

Tânărul de 35 de ani, indentificat drept Mustafa Sarigul, a fost scos de sub dărâmături în orașul Hatay, la 149 de ore după ce au avut loc cele două mari cutremure, notează Al Jazeera.

În acţiunile de salvare au fost implicaţi personal medical şi voluntari turci."

M spunea...

@Leon

Da, știu. Pe forumurile pompierilor apar zilnic postări de pe acolo. Au fost mai multe cazuri în care turci disperați și venit să solicite ajutor. Am înțeles că sunt și hoți îmbrăcați în uniforme de salvatori turci care fură ce găsesc! Ar fi vorba că doi hoți au fost împușcați când au încercat să fugă. Nu comentez ce s-a găsit în buzunarele lor din motive evidente!

De aceea spuneam: Trimiterea de voluntari fără a fi organizați în echipe oficiale și sub protecția statutului turc cred că este o greșeală.
Pompierii militari români nu se tem de nimic! Decât de trecerea pensiilor pe contributivitate, după părerea unora! 😂

Leon spunea...

https://m.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/doi-soti-din-sua-au-murit-imbratisati-in-pat-in-cutremurul-din-turcia-se-mutasera-recent-aici-pentru-un-tratament-de-fertilizare-2250023

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/video-ciuca-si-bode-i-au-asteptat-pe-aeroport-pe-salvatorii-romani-care-s-au-intors-din-turcia-ne-ati-facut-mandri-sunteti-eroii-nostri_2793955.html

CEZAR spunea...

2.. plagiatori scirbosi...intimpina eroii....!!!

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/poveste-impresionanta-din-turcia-3-oameni-au-fost-salvati-de-sub-daramaturi-la-260-de-ore-de-la-cutremur_2796165.html

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/ies-la-iveala-noi-date-despre-catastrofa-din-turcia-bilantul-ajunge-la-aproape-50000-de-morti_2838835.html