Un produs Blogger.

luni, februarie 13, 2023

Recomandările unui avocat în situația unei posibile decizii de neconstituționalitate a OUG nr. 59/2017 pe care CCR o va da în ședința din 23 02 2023

113 comments

 De interes sunt recomandările de la punctul III din materialul de mai jos, respectiv cum trebuie să se acționeze înainte și după data de  23 februarie 2023.

Criticile privind discriminările introduse în lege prin OUG nr. 59/2017 au fost respinse în câteva decizii al CCR  și nu are rost să mai insistăm asupra lor.


113 comentarii:

Paul Puiu spunea...

https://www.aktual24.ro/surse-pensiile-militarilor-vor-fi-reduse-drastic-banca-mondiala-cere-sa-fie-45-din-media-salariului-pe-ultimele-11-luni-ciolacu-se-teme-sa-mai-preia-functia-de-premier/
Surse: Pensiile militarilor vor fi reduse drastic, Banca Mondiala cere sa fie 45% din media salariului pe ultimele 12 luni. Ciolacu se teme sa mai preia functia de premier
Surse politice anunta ca Banca Mondiala a venit cu o varianta de eliminare a pensiilor speciale care le-a dat fiori reci liderilor PSD, in special lui Marcel Ciolacu💩💩💩, care se pregateste sa preia functia de prim-ministru. Daca pensiile speciale nu vor fi eliminate, transa a treia din banii PNRR nu va mai ajunge in Romania iar totul va pica in carca noului premier, adica a lui Ciolacu.

Conform surselor, citate de Libertatea, ultima varianta venita de la Banca Mondiala pentru calcularea pensiilor militarilor si politistilor prevede urmatoarea formula de calcul: 45% din ultimele 12 luni sau 65% din venitul mediu din intreaga cariera.🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Budulăi se pare ca e pe lista noir de remaniere, fiind dur luat la junghiuri de colegii de partid pentru reforma esuata la pensiile speciale! Adica este un incapabil! El habar nu are nici acum ca TOATE pensiile speciale, care sunt si cele militare, trebuiesc croite pe CONTRIBUTIVITATE, conform jamboanelor PNNR, si este foarte rau si cretinesc din partea lui sa trimita sageti otravite cu declaratii veninoase ca pensiile militare trebuiesc scazute, adica taiate basist, cum se afirma in toate mediile scrise si audio-vizuale. Un ministru ratat, supus si executant al ordinelor Fiolei prin retele subterane, ce trebuie urgent detronat si cu un altul mai cpabil schimbat! Timpul imi va da dreptate afirmatiilor mele de aici!

ovidiuzid spunea...

Eu cred ca doamna avocat vorbeste aiurea. Dacă va fi declarată neconstituțională OG 59 (bine ca ea nu stie de 114 ca nu are de unde) este clar ca toate pensiile stabilite dupa aceasta modificare - intre 15.09.2017 și 29.12.2018 vor fi recalculate din oficiu ca nu au baza legala. Sunt nule. NU trebuie sa mai faca nimeni nici un demers comun catre instanță. Poate o solicitare la CSP.

Leo spunea...

BRAVO ONORABILE ,
deja acum ai dat PEȘTE.

A spunea...

Nu se pune problema integrării la pensii speciale, ci vorbim de categoria pensiilor ocupaţionale. (...) Ne-am spus punctul de vedere de foarte mult timp încoace, iar dacă există observaţii din partea Băncii Mondiale, din partea oricărei alte instituţii, sunt convinsă că comisiile de resort vor ţine cont de aceste observaţii”, a spus Gorghiu la Senat, conform Agerpres.
Din ceea ce am înţeles de la Guvern, înainte de elaborarea acestei legislaţii - şi nu s-au dat puţini bani pe studii la Ministerul Muncii pentru a elabora această legislaţie - s-au făcut discuţii, s-au făcut consultări cu toţi cei care sunt afectaţi. Din punctul meu de vedere, acest proiect trebuie să să îşi demonstreze viabilitatea în Parlament şi apoi în faţa Curţii Constituţionale. Cred că domnul ministru Budăi a înţeles foarte bine care sunt solicitările Comisiei Europene, care este practica Curţii Constituţionale atunci când a elaborat proiectul de lege”,


https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/psd-guvernul-va-discuta-cu-banca-mondiala-despre-forma-finala-a-raportului-privind-pensiile-speciale-2250399

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De la preluarea functiei, Budai se lauda zilnic si permanent ca se duce sa negocieze la Bruxelles pensiile speciale si a facut-o abia foarte tarziu, abia la sfarsitul toamnei, anul trecut. Urlau toti la el sa negocieze procentul ala nenorocit de 9,4 a slinosului, el zilnic promitea ca o s-o faca, dar abia foarte tarziu s-a dus la negociere. PSD a ignorat total institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, golindsistemele
deoameni caresi-audat demisiilesi punands aparareatarii inpericol, dar mai ales numind numai ministrii profund afoni si incapabili, precum acel popă penticostal, sau Fifor, ACUM PE MUTUL ASTA SECRETOS SI INCAPABIL, CU BUBE PE CAP LA DOCTORAT, TOTI SABOTANDU-NE DUSMANOS! Nici Basescu nu si-a permis acest dezastru la pensiile militare, cum au facut-o astia de la pesedea! Au refuzat pana si draftul oug 199, asa ca eu sunt acrit de sabotajele lor! Cu noi o termina repede aceasta crima a taierilor pensiilor miitare, caci oricum si asa ne trateaza ca pe niste gunoaie, dar sa vedem noi ce o sa faca cu magistratii si cu ceilalti din pensiile speciale, ca astia o sa le sara in cap! Asa ca nu de pomana sunt eu furios pe lichelele patrunse in PSD, sa-l distruga cu acesti impostori sabotori, infiltrati de Ciolanus ca sa-l elimine din politica, pe langa actiunile dusmanoase ale Fiolei, si daca au picat in plasa asta, atunci praful se va alege de toata sandramaua lui pesedeaua!

Huhu Rezea spunea...

@Ovidiu
Eu zic că d-ta vorbești aiurea.
Acțiunile în instanță nu au numai rolul de a obliga Casele Sectoriale să procedeze la actualizare ci si de a obține despăgubiri pentru prejudiciile aduse de ordonanță, în limitele termenului de prescripție de 3 ani.
Art. 84 din OUG 114/2018 modifică art. 60 introdus prin ordonanță neconstituțională și va avea aceeași soartă ca și OUG 59/2023.

Huhu Rezea spunea...

Leo
Ți se pare că acest material prezintă ceva in plus de ceea ce discutăm noi pe blog în ultima vreme? NU!
L-am postat la cererea voastră pentru a le închide gura celor care zic că vorbim prostii pe acest blog.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Scuze pentru scrisul necorectat si usor... tremurat, ca in bancul cu Bulă, care l-a intrebat tov. 'nțătoare la Glădiniță ce-i place cel mai mult in viata lui de rahat si el i-a raspuns bucuros: ,,Imi place cel mai mult, cand fac pipilică, sa-mi țină bunica țurubica cu degetele, mai ales ca are Parkinson si asa tare ii mai tremură mana pe cocoșel''...

Leo spunea...

Este tocmai ce trebuie ONORABILE.
UNDIȚA și mai apoi PEȘTELE.
Iată BINOMUL complet - și pt. cei cărora le este lene să pescuiască.
Mi-a zis valică , că pe FLAVIUS îl ține la încălzire până după 23 feb, ca să vedem ce și cum cu AMR-ul de 9 zile deja - și că UNDIȚA a fost foarte utilă.
SĂ STĂTEM SĂ TREACĂ AMR-ul !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Paul Puiu spunea...

Toate pensiile militare stabilite sau calculate dupa data de 15.09.2017 si pana in prezent sunt plafonate de art 60, al. 1 din OUG 59/2017, numai dezinformati!!!Prin OUG 59/2017 s-a modificat diar art 60!!! Prin OUG 114/2018 in art 60 au mai fost introduse alinianele 2-4 care se refera la abrogarea actualizarii si reglementeaza indexarea pensiilor militare!!!!!Plafonarea pensiilor militare rezulta din continutul deciziilor de pensionare!!! PLAFONAREA pensiilor militare sau SUPRAIMPOZITAREA pensiilor militare este un abuz marca PSD 💩💩💩care nu isi gaseste cadrul legal in Codul Fiscal!!! Orice taxa sau impozit trebuie reglementat potrivit prevederilor constitutionale de Codul Fiscal!!! Pentru ca Plafonarea Pensiilor Militare sa nu apara ca o suprataxare nu a fost reglementata in Codul fiscal fiind un artificiu financiar creat de PSD💩💩💩care in loc de suprataxa a denumit-o generic plafonare💩💩💩🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Din 23 februarie CCR va stabili că art. 60 din L 223/2015 fost modificat neconstituțional de guvern. Neconstituționalitatea unei ordonanțe de urgență nu poate fi acoperită de nicio reglementare ulterioară, nici măcar de legea de adoptare a respectivei ordonanțe, lege care nici nu există în cazul OUG 59/2017.
După logica ta strâmbă și plafonarea la 85% dispusă prin art. 30 din L 223/2017 ar fi tot o supraimpozitare.

bogdan spunea...

In afara de OMM ce alte elemente nu sunt valorificate la cei pensionati dupa 2017.(pentru eventualitatea reducerii de la 65 la 43%)
Dupa calcul meu daca intra OMM si celelalte elemente nevalorificate cuantumul ramane cam acelasi. Daca se face cu actualizare clar ar creste bine de tot.

DINU spunea...

Ovidiuzid spunea...
”Dacă va fi declarată neconstituțională OG 59 (bine ca ea nu stie de 114 ca nu are de unde) este clar ca toate pensiile stabilite dupa aceasta modificare - intre 15.09.2017 și 29.12.2018 vor fi recalculate din oficiu ca nu au baza legala. Sunt nule.”

Posibil.
Insa o eventuala decizie de neconstitutionalitate nu este aplicabila si pensiilor stabilite dupa 0.01.2019?

De ce nu nu ar fi aplicabila atat timp cat prevederea acestei ordonante prin care s-a limitat pensia neta la salariul net nu a fost abrogata, si este si acum in vigoare, iar pe deciziile de pensie, baza legala pentru limitarea pensiei nete este OUG 59/2017 si nu OUG 114/2018?

Prin OUG nr. 114/2018, actualizarea a pensiilor militare cu rata inflatiei introdusa de OUG 59/2017, a fost inlocuita cu cea de indexare a pensiilor militare cu rata inflatiei.

OUG 114/2018, a modificat Legea nr. 223/2015 prin adaugarea unor noi prevederi la art. 59 si art. 60 (ambele modificate deja de OUG nr. 59/2017) principala modificare vizand actualizarea/indexarea pensiilor militare .

In contextul dat, care poate fi modalitatea prin care o eventuala decizie de neconstitutionalitate poate fi aplicabila si pensiilor de dupa 01.01.2019?

csej spunea...

E important ce părere au activii.Fara activi suntem ca inexistenti.Cu 65% pensie din venitul mediu din întreaga activitate fără OMM si contributia la pensia suplimentară suntem condamnați să mergem cu cersitul prin tarile occidentale.Prosti o fi activii care mai stau prin sistemul de apărare,ordine publică,siguranta nationala.Sa scoată condamnatii din pușcării sa apere România contra lui Putin.
Am avut numai guvernanti tâmpiti.Au distrus economia,au distrus armata.Au crezut ca daca intrăm în NATO ne apara altii iar noi stau cu burta la soare.Uite ca nu-i asa.Nu au investit nimic in armata iar acum e tarziu.Daca Ucraina cedează rusii prind curaj si nu se vor mulțumiți numai cu atât.De fapt Putin spune că vrea situația de dinainte de 1990.

M spunea...

Variantă de lucru

Plafonarea pensiilor militare prin raportare la pensie medie netă (PMN) și, respectiv, la gradul militar.
În felul ăsta se produce eliminarea inechităților dintre generații, eliminarea pensiilor nesimțite, eliminarea situațiilor în care subofițerii și pensii mai mari decât ofițerii!


Generali - 3 X PMN
Ofițeri - între 2 și 2,8 X PMN
Subofițeri - între 1 și 1,8 X PMN
SGP - la 0,8 X PMN

Rezolvă și pe Domnul soldatul prin eliminarea pensiilor nesimțite, și pe Domnul Moș Martin prin eliminarea inegalităților.

Generali - maxim 5.217 lei - mai mare decât 90% dintre pensiile românilor
Ofițeri - 3.478 la 4.870 lei - mai mare decât 80% dintre pensiile românilor
Subofițeri - 1.739 la 3.130 lei - mai mare decât 60% dintre pensiile românilor
SGP - maxim 1391 lei - mai mare decât 40% dintre pensiile românilor

Gata! Sunteți mulțumiți? Ați învins!

Huhu Rezea spunea...

Soldatule
Dacă te mai prind că dai indicații tâmpite nu te mai public!
Observ că ești și orgolios și invidios că ți-au luat-o alții înainte.
Ti-am mai spus că până ajunge dosarul tău la CCR, dacă va mai ajunge, OUG 59/2017 este demult terminată.

M spunea...

😁 Știe cineva cum s-ar putea face media între veniturile din întreaga carieră?
Care ar fi elementul comun de referință? Ce facem cu inflația?

Fiți domnilor serioși! Ar trebui să blocheze legea salarizării!!!!

65% dintr-un salariu de 10.000 de lei este 6.500 lei.

45% dintr-un salariu de 14.500 de lei este 6.525 lei.

Bine bă, facem pensia 45% dar creștem salariul cu 50%.
(Nici nu e mult! La sănătate sunt locuri unde au crescut salariile cu 300%).

Bine, bine... Imediat un frustrat ar cere să i se actualizeze și lui pensia cu salariul activului? 😂

PS - v-am povestit acum câteva luni când în California (parcă) au sărit unii că de ce pompierii au pensia 85% din salariu iar militarii numai 60%. OK, au zis legiuitorii! Facem și pensiile pompierilor tot 60%! Mai apoi le-au crescut salariile astfel încât nu numai că au acoperit diferența ba chiar acum au pensii mai mari decât aveau înainte când se calcula cu 85%. 😂

csej spunea...

M@la pensia pe care o apreciezi tu ce prost se mai angajaza SGP?Am un vecin care a lucrat ca angajat in Romania un timp și 15 ani in Spania cu un salariu net de 1000 euro. Apreciază că va avea o pensie apropiată de 4000 lei.Daca speranta lui se va adeveri nu sfătuiesc pe nimeni sa piardă vremea in Romania.

reddog spunea...

Salutări de Sf Valentin pentru Anaconda de la arma ochiu' și timpanu' din partea armei penitenciare.

Ionescu Claudiu spunea...

Avocata care a postat asa ceva e o idioata, confunda art 59 cu art 60, vb despre salariul minim, ABERATII, pt papagali.

Eu am facut acțiunea, dar de data asta HUHULE, o țin doar pentru mine.
Ca m-am saturat de plagiatori

Leon spunea...

@Huhu Rezea, OuG.59, Guvernul TUDOSE a dat-o cam pe repede inainte:
1.In Comunicatul din 3 august 2017, aceasta Ordonanta, dar si altele, NU figurau pe Ordinea de zi a sedintei din 4 august.
2.Din postarea de mai jos se poate constata foarte usor, ca SGG a uitat sa ceara Avizul CL, obligatoriu dealtfel:
"UPDATE 12.59: Şedinţa de Guvern anunţată pentru joi, la ora 13,00, a fost reprogramată pentru vineri, la ora 13,00, potrivit unui anunţ al Biroului de presă al Executivului, citat de Agerpres. Potrivit surselor citate, şedinţa de Guvern se va desfăşura după reunirea Consiliului Economic şi Social.

Potrivit aceloraşi surse, mai multe ordonanțe sunt în circuitul de avizare, iar până la ora 13:00 nu s-ar obține aceste avize. Cel mai probabil ședința de Guvern va avea loc mâine, la ora prânzului."

VICTOR spunea...

O variata de determinare a tuturor veniturilor în întreaga cariera :
1. Se determina numărul de puncte din întreaga cariera ( identic ca pe contributivitate ) ex.80 puncte
Se înmulțesc nr de puncte cu valoarea actuala a punctului de pensie de ex 1.785 lei
Se determina totalul veniturilor : ex 80 x 1.785 = 142.800 lei / an
Se determina veniturile medii / luna de ex 142.800 lei / 12 = 11.900 lei × 65% = 7.735 lei

E o varianta !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ai primit cumva "argumente" pentru a acoperi lipsa de procedură în adoptarea OUG 59/2017 cât și a OUG 57/2007, ambele adoptate în ședința de guvern din 04 08 2017 si pentru ambele s-a cerut avizul CL abia pe 07 08 2017, cu adresa SGG nr.183, conform documentelor de la Caseta tehnica a PL x 310/2017?
Cu ceva vreme în urmă ne spuneai că toate recomandările CL au fost însușite de Guvern, care ar fi operat modificările în conținutul ordonanței.
Uite că în adresa de înaintare a proiectului către Senat nu au introdus în titlu cuvântul "completare" Titlul recomandat de CL apare abia în forma publicată în. MO pe 07 08 2017.
Iată dovada:
https://www.cdep.ro/proiecte/2017/300/10/0/gv391.pdf

Huhu Rezea spunea...

@Ionescu Claudiu de Drăgășani
Ce mai faci domnule, cum ai restituit banii primiți de la CPS după ce ai pierdut recursul?
Nu vorbește deloc prostii avocată. Ba... aș zice că este surprinzător cât de corect știe legislația în domeniul pensiilor militare. Nu sunt mulți avocați de acest fel în țară.
Constatarea neconstituționalității extrinseci a OUG 59/2017 ar elimina și modificarea adusă art. 59, în care gulerații au încercat diversiunea de a confuziona actualizarea cu indexarea. DE UNDE ERA SĂ ȘTIE TUDOSE SAU OLGUȚA CU CE SE MÂNÂNCĂ CELE DOUĂ OPERATIUNI DISTINCTE?

Leon spunea...

@Huhu Rezea, asa este, mi-a scapat acest amanunt !
A incurcat-o Mihai BUSUIOC, Secretarul General al Guvernului!
Si la Senat a trimis Denumirea initiala a Proiectului, binenteles dupa adoptarea in Guvern:
https://senat.ro/legis/PDF/2017/17L209AD.PDF

Burebista spunea...

În afara subiectului... Salariul de grad majorat, s-a acordat pentru luna ianuarie numai pentru zilele de după data aprobării Hotărârii de Guvern...

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Salutare, pentru confirmare!
Si când eu îți spuneam că HG nr. 28/13 01 2023 nu poate fi aplicată retroactiv pe țineai tare în clonț.

Leon spunea...

@Bure, cand se publica Proiectul cu restituirea CASS la TRANSPARENTA, sa ne comunici si noua !

Burebista spunea...

👍 Abia luna viitoare vor lua salariile/soldele de grad majorate complet.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Cine s-o publice în transparență dacă draftul n-a fost redactat de Ministerul de Finanțe?
O să apară pe pagina SGG la actele normative care se vor discuta în sedința de guvern.

Leon spunea...

Huhule, punem pariu ca pana la Sedinta de Guvern, il vedem mai inainte la CES sau CL, si poate la Min.Finantelor/Muncii ?

Huhu Rezea spunea...

Nu pun pariu!🫢

bogdan spunea...

Pe langa topic scuze.

Tare cred ca nu BM a scos procentul de 45%. Daca pui 45 % adaugi OMM si pensia suplimentara ajungi tot acolo sau aproape.Asta este valabil celor dupa 2017. Prea bate calculul sa se valorifice toate datele. Credeti ca BM a pritocit acest procent ? Eu nu cred.

M spunea...

@csej

Nu așa dragul meu! Respectă TOATE prevederile cerute de mailu-rile trimise de colegii noștri? RESPECTĂ!

Dacă dublăm să zicem pensia la SGP atunci se dublează și cea de subofițer, ofițer și general, nu? Că doar nu dai SGP-ului 2.600 și subofițerului 1.700! Nu? Atunci generalul ajunge la vreo 11.000 și urlă unii: "pensie nesimțită!"

Raportul dintre salariul generalului și cel al SGP-ului (conform Legii salarizării) e de 1:4,5. Ia o pensie convenabilă pentru SGP, înmulțește-o cu 4,5 (să se păstreze raportul) și oricum o dai îți iese o pensie "nesimțită" pentru general! Înțelegi, dragul meu camarad? Ar merge doar dacă ne orbește ura față de generali și zicem că nu merită pensie deloc!

@Victor

Da, este o variantă! Dar....

Dacă am găsit punctajul total (80 de puncte în exemplul domniei tale) de ce nu îl înmulțești direct cu valoarea punctului de referință (conform Legii 127/2019) și ai gata pensie contributivă!!!!

😂 Dumneavoastră înmulțiți practic numărul total de puncte realizat de asigurat cu o valoare de referință obținută din Nr. puncte x Punct pensie x 65/1200.
Adică pensie contributivă dar cu alți indicatori.
Sigur, ați dat un exemplu pur teoretic!

Oricum asta înseamnă că pentru noi valoarea punctului de referință va fi 96 lei în timp ce pentru civili o să fie 75 lei. Tot contributivă ar fi și pensia militară dar mai proastă de exemplu decât a zariștilor.

mosmartin16 spunea...

Ciolacu, ieri...sau gura păcătosului adevăr grăiește : "Legea ( n.n. - cu referire la pensiile speciale ), în schimb, cred că, cu toții, noi politicienii ne-am jucat prea mult timp" ! Auzi la el...s-au jucat !!! Vă dați seama in mâinile cui sunt destinele noastre ?! Pfuu... Dacă Banca Mondială propune pensii militare de 45 % din media soldelor din ultimele 12 luni ( asta ca să nu fac trimitere la varianta b), cea care ar viza întreaga activitate profesională, cu acel 65% )...atunci ceea ce propun eu în documentație - cu titlu de exemplu, pentru funcția corespunzătoare gradului de colonel - respectiv, 8 variante cu pensii nete maxime în plată de la 7000 la 11000...cum o fi ?! E rău, e bine ?! Nu e destul ?! E prea puțin ?! Sănătoși să fim ! P.s. - de la cabinetul comisarul european pentru muncă și asigurări sociale, Nicolas Schmit, am primit răspunsul în sensul că documentația a fost distribuită atât acestuia, cât și echipei in cauză pentru analiză ! Sănătate și să fim mereu "îndrăgostiți" de ce e frumos și bun !

ovidiuzid spunea...

Domnule Huhu.
Eu nu gandesc aiurea.
Asa ati spus si cand v-am spus ca pentru acest motiv am atacat la curtea constitutionala exceptia de neconstitutionalitate. Acum se pare ca acum imi dati dreptate.
Art. 84 din OUG 114/2018 nu modifica art. 60 introdus prin ordonanță neconstituțională, modifică Legea 223/2015 cu modificările și completările aduse ulterior.
Ar fi foarte bine sa fie așa cum spuneți dar in OG 114 nu face nicio referire la OG 59 ci la Legea 223.
Pe de alta parte OG 59 va fi declarata neconstitutionala nu pentru continutul ei ci pentru procedura prin care a fost aprobată. Continutul ei privind această speta (modificarea art. 60) a fost declarat constitutional.
Daca nu se va declara si OG 114 neconstitutionala nu avem ce face.
Poate stie doamna avocat ca se pare ca e in cautare de clienti dupa urma carora sa castige niste banuti.
Asa am gasit si eu un avocat cand am deschis actiunea in instanta si cand am auzit cati bani a cerut am hotarat sa ma reprezint singur ca daca nu au lucrat in sistem avocatii nu cunosc toate legile care privesc sistemul național de apărare și este un esec din start angajarea unui asemenea avocat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, Ce ne-am face fara schemele tale, din pacate nereale, cu calcule contabile anti clocare, care, daca ar fi si reale, ar falimenta rezervele militare barosane si perpetuu in gomflare la pensioare?! Eu m-am amuzat de ziua indragostitilor, dar cred ca e doliu in inima năimiților si neostoiților obezi in cele financire, dupa ce ti-au citit aceste calcule falimentare! Ha,ha,ha...

mosmartin16 spunea...

Indiferent de varianta aleasă ( din cele 8), primul pas, adică cel referitor la eluminarea - în totalitate - a inechităților profunde...se realizează ! Într-o eventuală etapă doi, se poate acționa si asupra impactului bugetar prin formula impozitării, după ce s-a făcut ordine în debandada existentă ! S-auzim numai de bine !

monteoru spunea...

Privind pensiile militare nu am incredere in nici un avocat.Am un fost colaborator care dupa ce a spus adio MApN a ajuns avocat.Are vechime ca avocat aprox.15 ani.Cat timp acesta sta in patratica lui dece eu sa cred ca am succes sa ma judec cu MApN.
In 2011 am angajat avocat si am dat-o in bara cu succes.Avantaj avocat ca a jumulit aprox.15 idioti la vremea aceea.
Cea mai buna alegere este influentarea la Banca Mondiala,UE.
In ultima instanta mers ca la civili decat cu 45% din 12 luni sau 65% din toata activitatea.Mai baieti,noi am avut salarii mari atat in perioada impuscatului cat si dupa.Mai o grupa de munca,inflatia, mai un OMM plus contributie la pensia suplimentara si tot ne ducem mai sus de 45%.
Tunurile pe noi se datoreaza celor care in neindestularea lor au devenit nesititi obtinand -hai sa fim corecti.Dece salariul de merit si Oskarul sa aiba pondere in pensie?Cum naiba de ai pensie mai mare decat salariul cand tu ca pensionar stai cu burta la soare? Asta e valabil nu numai la noi ci si la civili.Trei pensii dracul a mai vazut?
Banca Mondiala nu are nevoie de armata.Astia sunt finantisti si la ei banul dicteaza.Nu o doare nicaieri ca Romania se afla in esalonul intai al NATO.

Huhu Rezea spunea...

@Ovidiu
Hai să fim rigurosi!
Art. 84 din OUG 114/2018 modifică articolele 59 și 60 din Legea nr. 223/2015 cu modificările și completările ulterioare, adică și cu modificările și completările aduse de OUG 59/2017.Acest articol din OUG 114 nu modifică cu nimic dispozițiile articolelor 59 și 60 din legea inițială.

Articolul 84
Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 59 va avea următorul cuprins:
Articolul 59
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică.
(2) Cuantumul pensiilor militare de stat nu se indexează dacă rata medie anuală a inflației menționată la alin. (1) înregistrează valori negative.
2. Articolul 60 va avea următorul cuprins:
Articolul 60
(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
(2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză.
(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din operațiunile de indexare anterioare.
(4) Dispozițiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

bogdan spunea...

Ma uit si ma minunez cum unii colegi chiar cred ca se vor elimina inechitatile dintre pensii. Am spus si repet atat timp cat activii nu sunt decuplati de noi CIUCANEZII prin majorari salariale substantiale care sa permita pastrarea ubui cuantum apropiat de cel de acum (cu eliminarea multor elemente din calcul) pensiile recente vor ramane ......tot asa.

Parerea mea.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
reddog spunea...

Daca nu se acorda ajutoarele și soldele compensatorii nu se pot elimina inechitatile.
De Sf Valentin Rambo și Cezar se gândesc la fostele iubiri.
Adică la mormanele alea de bani primite drept ajutoare.

Ieri am jucat tenis de masa cu o englezoaica, un rus și un israelian.
I-am ars pe toți.✌️💪🇷🇴
Am avut o discuție interesanta și cu o americanca.
Era fana Sleepy Joe și steagul ăla cu curcubeul.
I-am dat maxim când i-am zis că Trump a fost un bun președinte. 🤣

Skoda 4x4 spunea...

Corect dl.H , mai "steptam putintel.
Cine intelege bine ,cine nu....tot la fel.
Succesuri /sanatate tuturor pensionarilor ,in special Soldatului .
Ps...sa nu uit de punga cu Dero..:)))

bogdan spunea...

Pentru Viorel

Chiar sperati la abrogarea acelei ordonante ( si eu beneficiez daca este abrogata sa ne intelegem.) ? Vedeti ce zbateri sunt acum cu tot felul de calcule si procente din baza de calcul. O sa mai vorbim pe blog dar tineti minte ( acum exprim PAREREA MEA) singurii iesiti nesifonati prea tare vor fi CIUCANEZII am mai spus, singurii plafonati la net la care are de unde sa fie facuta scaderea. MAREA majoritate sa fie din nou la ,,cuantumul avantajos ,, inca 5 ani.

Cat despre suma de 1000 de lei hmm.....nu este prea ok dar, eu ma multumesc fara acea suma, daca eu nu primesc nu vreau ca celor care o au sa fie taiata altfel ma transform in V...T

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

Inca un cutremur destul de puternic de data asta.
Mult mai puternic resimtit decat cel de ieri .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bogdanel, sa STATEM si să așteptăm nițel, chiar bând si cate un păhărel, ca altfel ne demoralizăm la cerebel până-l facem nefunctional si tembel! De data asta, lucrează forțoasa si pârțoasa, adicatelea forumul european cu misiuni de can-can, țank-trank-pank, si le dă cu șpițul dă bocanc in curpenii politicienilor dă gang si ăluia din prepeleag cu gatul in ștreang, sau World Bank carele le-a tras-o șleap peste cap sa nu ia jambonul PNNR peste crac ca pe un simplu fleac, adicătelea definiția fiind distanța aia dintre două chestii ca niste imense prăpastii in care-si vâră bornăurile introvertiții, sau la volumul cât al hărții care acoperă pereții cuprostii a unui ceaun dă alaun dă săpun dă pă pirostii! Ce merveilleurs ironii, măi copchi, imi văd ochii!
Se cam aud schelălăiturile chelăcăielilor lichelelor, infometatelor, turbatelor si clocarilor din tabăra double vipuștilor si copy pastelor, la modul hilar-căprar cu cioc dă mărar ca li se vor strange gregar funiile de par la cuantumurile șontoroage cu hernii boșoroage si grele si la doldoroaiele teșcherele, bre, e-he-heee!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@bogdan,

Am inceput să mă amuz ironic când citesc de pensionari militari, ba varșoviști, ba ciucani. Pentru mine suntem toți pensionari militari și punct. Că s-a ieșit pe legi diferite într-un fel sau altul e altceva.
N-o să am ură pentru cei care au luat salarii compensatorii și alte beneficii și nici pentru cei care au luat OSCAR, chiar dacă nu am beneficiat de nimic din ce am scris mai devreme.
Dar bineînțeles că sunt mulți pensionari care doresc răul celor care câștigă mai mult.
Până la urmă se aliază cu oricine ca să sufere toți.
Nu-mi place să spun niciodată.. Dar sunt șanse foarte mici ca să fie vreodată echitate între beneficiarii pensiillor militare.

Mihai spunea...

Un cutremur care ne-a scos din casa.
Suntem inca in curte.
Foatrte puternic ,s-a miscat toata casa ,mobila parca fierbea sub casa.
Doamne fereste !

Mihai spunea...

Nu mai am incredere in orocaitorii de prin televiziuni.
Ceva se intampla!!!
Daca vine unul de scara logaritmica 7 nu raman multe in picioare.
Cred ca a fost de suprafata .
Sau experimenteaza oltenii vreo bomba cu praz in vreo mina inchisa de Ciorbea.

mosmartin16 spunea...

Viorel, nu ai înțeles nimic !

mosmartin16 spunea...

Viurel tată, eu am luat ca exemplu funcția corespunzătoare de colonel ! Pentru o astfel de funcție poate fi aleasă una din 8 variante ! În funcție de 3 parametri ( pe care nu-i detaliez aici din lipsă de spațiu ) fiecare variantă are un maxim net : una de vreo 7000, alta de vreo 7500 ș.a.m.d., iar ultima pe la 11000 ! Așa cum am făcut exemplificarea în documentație pentru funcția de colonel, tot așa se poate face calculul și pentru fiecare funcție corespunzătoare gradelor militare din Armata română, pe fiecare variantă ! Doar nu o să scriu eu aici kilometri ca tu să pricepi !🤣 Sănătos...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe care cotremurul in lichituri va băgară, vă păliră, va dârdăiră la oscioare si la căpreoare până la infricoșare cu cișare, oare?! Pe la Moldovioara nu dădu damblala cu dârdâiala, si nici nu văzui daca in Valea Covurluiului, Lăleștiului sau in tot judele Vasluiului nu si-au abandonat păhăroaiele si sticloaiele, ocupându-le mânurile, sa sară prin toate ferestrele si peste toate pârleazurile fără să risicheasca sărăcan beuturile...

Huhu Rezea spunea...

@avy
Ce este cu voi la Sibiu de vă zgâlțâie oltenii prin cutremurul de la Tg Jiu? Spre Vâlcea, la numai 100 km, au trimis unde mai molcome.

Mihai spunea...

Huhurez.
Nu- mi explic.Nici nu ma asteptam ca zona Gorj sa fie zona seismica.
Noi am mai prins cutremure cand eram la Buzau.
Acolo se manifestau mereu ,unul chiar destul de puternic.
Asta insa a fost prin manifestare de o intensitate resimtita mult mai mare.
A fost si de durata.
A inceput de parca fierbea pamantul sub casa apoi au inceput sa se miste in casa toate.
Am iesit urgent afara pana inca mai zgaltaia.Dupa calmare mi-am verificat toata instalatia de gaz ,nu cumva sa se fisurat vreo conducta sau aparatura.

Banuiesc ca oltenii in loc sa scoata prazul in toamna cand pamantul era moale il scot acum cand pamantul este inghetat 💥💥

bogdan spunea...

Pentru Viorel

A se citi VARSOVIST.

Huhu Rezea spunea...

@avy
Voi trebuie să va temeți de zona seismică Tara Loviștei, nordul Vâlcii, Făgăraș, Câmpulung Muscel.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Prăzarii fierbinți din Gorj, Dolj si Mehedinți azi au clănțănit cu multă căldură din dinți, ca daca goleau zaibarul in stomac si nu-l desertau pe crac, si nu păstrau prazul in geanta diplomat nu se mai scutura pamantul ca valul pe lac...

csej spunea...

Numai umblati cu propuneri de valori ale pensiilor.7000 lei colonel pensie?!.Esti nebun tataie.Eu unul ma rog sa-mi ramana pensia in plata nu cea stabilită la recalcularea in baza lui 223/2015.Uite eu colonel cu functie de colonel timp de 6 ani nu am acceptat să fiu retrogradat pe o functie inferioară gradului am renuntat la armata la o vechime de peste 30 ani fără salarii compensatorii.Ce tot belesti pula cu cu ajutoarele?Mai pula bleagă stii cate erau ajutoarele?Sase solde.Stii cate salarii compensatorii primea unul care mai avea unul,doi ani pana la varsta normală de pensionare adica 55 ani?
Un idiot tot o trage cu casele.Mai boule de apartament cumpărat la un pret convenabil in 2000 a beneficiat si mă-sa si tac-tu.Nu mi-a dat MApN nimic.
Stii cat era inflația in 2000 sau 2001?Peste 120%.Stăteam la coadă la trezorerie ca din pensie sa cumpăr titluri de stat.Daca nu valorificam mostenirea dela părinți muream de foame.Nevoia m-a transformat din om cu studii superioare in administrator de pământ.Idiotule ai auzit de general care in 2000 presta in Bucuresti taximetrie?Afla ca general fost comandant de armata avea pensie mai mica decat veniturile lunare ale unui plutonier adjutant.Numai mânca cacat.
De regula sunt un om ponderat si retinut in vocabular dar nu suport neam prostia.

Semaka spunea...

Pentru olteni.
Mai treceți pe la biserica sau o manastire și spuneti o rugăciune ca nu strica mișcarea.
Este valabil și pentru Cornel chiar dacă este din Onești.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

@ Huhurez
Da ,de zona Fagaras stiam ca ar fi seismica.
Nu-mi explic ( daca este adevarat) cum Ceasescu planuise sa contruiasca o centrala nucleara si in zona Fagaras.
Specialistii sunt cam depasiti ,atat pe meteo cat si pe seimologie.
In 10 secunde totul poate deveni ruina. Pericol si cu barajele astea neitretinute corespunzator.
Interesant si modul de descarcare mai puternica ;
Tg Jiu - Craiova ,Tg Jiu -Hunedoara -Timisoara, Tg Jiu -Sibiu - Cluj



mosmartin16 spunea...

Csej, cui te adresezi așa de nervos și necontrolat ?!🤣 Calmează-te, că nu ajută ! Și nici vocabularul ! Ce zici, crezi că doar aruncând angoasele...rezolvi ceva ?!🤣 Arată că ai fost militar adevărat și că îți poți păstra autocontrolul și la vârsta pe care o ai ! Gând bun !

mosmartin16 spunea...

Csej, dacă cumva mi te adresezi mie - doar în ceea ce privește acel 7000 lei net - nu și pentru celelalte vorbe grele ale tale și care nu sunt legate de afirmații ale mele...iată, în sinteză, cum stă treaba : acel 7000 lei net maxim ( și care e una dintre cele 8 variante ) vizează următoarele coordonate : gradul = colonel ! funcția corespunzătoare gradului de colonel, cu coeficient maxim, respectiv 2,74 ! gradația maximă ( aplicată în procent de 22,98% la solda de funcție ) ! procentul maxim de 20 % pentru OMM ! elementele salariale din baza de calcul actualizate ! Toate astea într-un proces de recalculare, reglementat ! Iar reglementările necesare - pe lângă cele în vigoare din Legea 153 și 223 - sunt doar câteva ! E atât de simplu...

Alex spunea...

Avocata spune ceva, dar cred ca este paralela fața de ...realitate. Deja au dat la tv variantele propuse pentru pensiile militarilor de Banca Mondiala cu 45% din media salariilor pe ultimul an sau 65% din media salariilor pe toata perioada de activitate. Cel putin asa am inteles eu. Acum ne intrebam, sa va tine cont si de Deciziile Curții Constituționale? Teoretic, raspunsul ar fi da, dar in practica s-au intâmplat multe.

Huhu Rezea spunea...

@Domnule Alex

Avocata nu vorbeste despre proiectul pe Jalonul 215 din PNRR. Vorbeste despre cum trebuie actionat dacă se admite neconstituționalitatea OUG 59.
Nu puteți să comentați fără a aduce reproșuri cuiva?

Florin spunea...

Am coleg, aceeași funcție, același grad. Am ieșit la pensie în 2016, el 2020. Diferenta între mine și el este de 1500 și pentru ca a mai fost în teatru, "La verdeață", mai primește 1000. De ce ar vrea sa se schimbe ceva!!!

Militar de la 14 ani spunea...

Mare ratat e acest specimen care-și spune csej cu studii superioare. Care or fi alea? Probabil a provenit din muncitori. Asta e! Armata avea nevoie de imbecili din toate păturile sociale și le-a zis că dacă fac o școală de ofițeri devin intelectuali. Prostănac! Auzi la el, nu a acceptat retrogradarea pe o funcție inferioară, de parcă ar fi putut fi retrogradat pe o funcție superioară. Uite că nu-i place nici recalcularea. Degeaba ai făcut 30 de ani în armată, ai venit prost și ai plecat tot prost. Genul mahalagiu, limbaj de CAP. Se pare că ai ajuns acolo unde trebuia să fii de la început, la munca pe ogor. Pentru asta te respect!

mosmartin16 spunea...

Viorel, eu ți-am spus că tu nu pricepi ! Atât poți ?!🤣 Ce naiba, tu nu pricepi că pe varianta de 7000 lei net maxim pentru colonel ( dacă s-ar alege această variantă din alte 7 posibile prim prisma unor parametri )...pensiile nete - pentru funcție de colonel - ar fi sub acest cuantum, în funcție de diverse variabile ?! Iată câteva variabile : gradul mai mic deținut pentru acea funcție de colonel ; coeficient de funcție ( pentru colonel ) mai mic de 2,74 ; gradație mai mică de 7 ; procent mai mic sau deloc pentru solda de comandă ; procent mai mic sau inexistent pentru OM, etc. ! Uff...greu mai pricepi !🤣

reddog spunea...

Cutremurul poate e un semn.
Poate se dau ajutoarele.
E o ipoteza.
Discuție cu americanca din Israel.
Eu- De unde ești?
Ea- USA
Eu- Buna tara.
Ea- Așa și așa
Ea- Tu de unde ești?
Eu- (sigur pe mine) Din cea mai tare din lume.
Ea- Și care ar fi tara aia?
Eu- (foarte sigur pe mine) Romania
Ea- Pe bune? Interesant!
În călătorii uneori le mai dau teme de gândire unora.
Chiar și aliatului strategic. 😁
Pe urmă am mai vorbit de una alta.
Mai mult de istorie.
Prin altele promovez turistic Romania. 🇷🇴

Sense spunea...

@mosmartine, dacă colonelului la maximum ii dai 7000, celui la minim trebuie să-i scazi măcar 500 ca să faci o diferență între un cdt de regiment/brigada și un colonel dintr-un birou.
Continuând raționamentul Lt.col la maxim începi de la sub 6500 ca să nu ia mai mult decât colonelul.
Continui tu asa scăzând din grad în grad și apoi arata-i lui Cornel, pmt fără vechime, fără gradații, fără coeficient la maxim, etc cam cât ar lua.
Apoi spune-i și unui agp cât ajunge la el. Bineînțeles, ținând cont ca trebuie să-i departajezi pe toți începând cu soldatul și terminând cu cap.cls I.

reddog spunea...

Cercetătorul olandez zice sa fim pregătiți.

"Frank Hoogerbeets, un cercetător olandez, care a prezis cutremurul din Turcia cu 3 zile înainte ca acesta să se producă, publică într-o postare pe Twitter de astăzi, 14 februarie, o predicție despre România.”Din 1900 până în prezent, în România au avut loc cinci cutremure de magnitudine M6 și patru de magnitudine M7, cele mai multe dintre ele la adâncime (90-150 km). Ultimul M7 a avut loc în 1990 și ne aflăm în fereastra pentru următorul”.




Cercetătorul olandez care a prezis cutremurul din Turcia, mesaj alarmant pentru România: ”Ne aflăm în fereastră pentru următorul”

https://m.ziare.com/cercetator/cercetator-olandez-previziune-cutremuri-turcia-mesaj-ingrijorator-romania-1789004?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

bogdan spunea...

Pentru Florin

SI NU ARE DREPTATE ? Trebuie sa fii nebun sa vrei ca pensia ta sa scada. Asta nu prea se vrea a intelege pe aici si totusi asta se vrea a fi echitatea, nu ca toate sa creasca catre aceeasi suma ci ca unele sa scada CLAR altele sa creasca CLAR.

mosmartin16 spunea...

Sense, eu nu am zis că varianta ( din cele 8 ) cu colonel maxim 7000 e cea mai ok ! Eu am arătat că pot fi 8 variante ! Dar varianta cu circa 11000 net maxim funcție de colonel...e ok ?! Deci...e de unde alege varianta optimă ( din cele 8) și aplicabilă tuturor !

Paul Puiu spunea...

https://evz.ro/supraimpozitarea-pensiilor-speciale-augustin-zegrean-explica-pe-intelesul-tuturor-ce-se-intampla-cu-aceste-venituri-facand-referire-la-militari.html
Pensiile speciale reprezintă unul dintre cele mai controversate subiecte ale momentului. Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a vorbit despre supraimpozitarea pensiilor speciale și despre prevederile din Constituție cu privire la această categorie de venituri. Pentru a se face înțeles, oferă drept exemplu militarii, care „nu au contribuit niciodată la pensii”🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Viorel spunea...

Moș martin 16. Ceea ce nu am înțeles din comentariul dumneavoastră este de ce ați limitat pensiia Col. la suma de 7.000 lei dacă are toate elementele la maxim cum i-ați prezentat lui Csej. 7.000 mi se pare puțin.

Relu spunea...

@bogdan: de ce e CLAR ca unele pensii ar trebui sa scada? Au fost pensiile alea calculate din burta ca asa a vrut beneficiarul? Sunt bani furati de undeva? A fost legea neconstitutionala?Zegrean e cam pe langa cu pensiile militare, da o duma deasta in spatiul public si lumea il crede ca doar a fost judecator la CC. In schimb nu vine nimeni sa arate contrariul.

Viorel spunea...

Paul Puiu. Când vreți să postați ceva, veniți cu informații la cald și nu cee ace afirma domnul Zegrean pe 8 iulie 2022. Comisar, comisar, dar nu prea sunteți vigilent. Aș a-ți fost și în activitate ?

A spunea...

@Viorel
:)-nu stiu cum ti-a venit dar nu prea merge presupunerea.
ce cauta Capitanul si plutonierul acolo?Cumva ramanem cu 10 ani vechime minima pentru pensie?
Chiar si asa,in 10 ani...trece de plutonier.In alta ordine de idei,daca eu MMpr cu 1.67 aveam solda mai mica decat Lt.-ul,cum crezi ca o pot avea pensia cat un capitan?:):)
@ csej
Cred ca bag in rahat,dar asta e ...
Sunteti prima persoana pe care o vad publicata cu un asemenea limbaj.Mai mult ca sigur aproape toti ce suntem pe aici avem acest vocabular,inevitabil zic eu ,datorita serviciului prestat in trecut sau prezent de catre unii insa nu il folosim la adresa vreunui "membru" al acestui blog.
Deoarece fac parte din aceasi categorie ,a celui caruia ii adresati injurii,consider ca sunt si eu vizat ca si multi altii ce doar citesc.Am mai primit ceva "javre NATO-iste proaste si inculte",la persoana respectiva nici nu doresc sa ii mai scriu numele,ma dezgustat total atitudinea.Am trecut-o pe lista " stricat vorbitorul"
Consider ,ca ceea ce ati spus este adevarata perere a dumneavostra despre militarii mai tineri,asemanatoarea colegului cu "javrele" , probabil faceti parte din aceeasi promotii si dupa cum se vede cu aceleeasi conceptii.Am mai scris o data aici faptul ca unii dintre dumneavoastra va considerati ultimii cunoscatori ai "artei militare" iar restul ce s-au nascut din intamplare mai tarziu sunt doar prosti si soferi.
Daca considerati ca e corect,asta e,sa spunem ca poate aveti dreptate,insa daca noi "maidanezii" am arunca cu astfel de vorbe catre generatiile mai vechi,cum a-ti percepe-o?
V-ai gandit vre-o data la speta asta?Sunt convins ca nu......Aici intervine respectul.
Uita-ti,cu tot respectul pentru varsta dumneavoastra,nu pentru grad,am sa va corectez eu un pic vis a vis de ceea ce ati afirmat.
-Cred ca confundati anii in privinta inflatiei,in anul 2000 inflataia a fost 45.6%
- Mata si tata au cumparat apartamentul in anul 1990-1991,nu mai dau legea pentru ca e inutil
-faptul ca ati renuntat din orgoliu la cariera militara,din Pdv-ul meu a fost o greseala,STIATI cu exactitate ca sunt avantajati cei cu cel mai mare numar de ani pana la pensionare,la dvs,era clar ca nu se merita,insa a fost decizia fiecaruia,nu va gonit nimeni dupa cum stie toata lumea.
-Nu stiu de ce nu ati primit locuita de servici dat fiid faptul ca erati colonel din 1994,dupa cum ati spus,imi e greu sa cred,e parerea mea si sper sa nu deranjeze.
-Nu e o rusine sa muncesiti,ati dat exemplul cu lucratul pamantului versus studii superioare ,bun,a fost o alegere,de ce nu v-ati angajat pe studii superioare,doar sunti si inginer ..sau nu?
Si eu sunt pensionar,cu o pensie de 950 eur,insa prestez in continuare si mai castig 1500 eur,pentru ca sunt un incult si prost.Daca as fi ramas in continuare,imi dadea mie cineva salariul de 2500 de eur la un amarat de MMpr?..niciodata.
PS:NU ii mai suparati pe colegii ce spera la pensii de 7000,e dreptul fiecaruia,insa,consider ca AVETI dreptate.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
bogdan spunea...

Pentru Relu

Am spus ca asta se vrea de catre unii colegi, asa se intelege echitatea de catre unii parteneri de discutie.

Cătălin spunea...

PTOPUNERILE BM IN CEEA CE PTIVESTE PENSIILE MILITARE VIITOARE (PE SURSE):https://www.stiripesurse.ro/surse-banca-mondiala-propune-romaniei-o-noua-baza-de-calcul-a-pensiilor-militare_2790175.html

reddog spunea...

Moș Martin ar putea fi mai generos că doar nu da de la dumnealui.
Ce mă frapează e că în alea 12 pagini nu suflă un cuvânt despre ajutoare și solde compensatorii.
Cei doi camarazi faimoși, Rambo și Cezar ar spune: Daca ajutoare nu e nimic nu e!

A spunea...

https://www.news.ro/politic-intern/ionut-stroe-despre-legea-pensiilor-speciale-forma-acestei-legi-din-pacate-exista-doua-comunicari-de-la-comisia-europeana-nu-este-una-tocmai-corecta-a-fost-retrimisa-la-ministerul-muncii-1922402714472023022121018862

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Pentru Sense ! Ca să te dumirești puțin ! Deci, plecând cu un calcul prin prisma celor menționate în documentație,dacă luăm varianta cea mai proastă de aplicat pentru toți rezerviștii ( repet, dintre 8 posibile ) și în care pentru funcția de colonel pensia netă maximă în plată ar fi de circa 7000 lei ...iată ce pensie netă ar rezulta ( repet, pe această a 8-a variantă ) pentru un subofițer care : a avut gradul de plt.adj.șef ! a fost pe funcție corespunzătoare gradului avut,cu coeficient minim, pentru studii medii ! a avut gradația 7 și implicit OMM rezultat ! Pensia netă ce rezultă - pe varianta 8 - prin prisma celor susmenționate este de 3479 lei ! Dacă aplicăm varianta 7, ( unde pensia netă maximă pentru colonel este mai mare de 7000 ), implicit pensia pentru exemplul de subofițer luat mai sus este mai mare decât cei 3479 lei ! Și tot așa pentru fiecare dintre celelalte 6 variante tot mai avantajoase ! E mult de detaliat, dar calculele sunt ușor de făcut în baza documentației ! S-auzim de bine !

mosmartin16 spunea...

P.s. Totul depinde de varianta aleasă ( dintre cele 8 ) și care ar fi aplicată rezerviștilor ! Pot reveni și cu un exemplu - pentru plt.adj.șef - de cuantum net maxim al pensiei pe varianta 1 ( cea mai avantajoasă, adică cea în care colonelul are circa 11000 net ) ! Dacă dorește cineva ! Noapte bună, camarazi !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sense spunea...

@mosmartin, dacă plt.adj.sef ia 3479, un soldat va lua binisor sub 2000.
Că nu ai cum sa înghesui atâtea grade/functii într-un interval mai mic.
La sub 2000 sgp-ii, nu vei mai avea armata.
PS. gradația maxima nu presupune implicit și OMM maxim.

bogdan spunea...

Pentru Viorel

Am mai spus aici , oare daca la 65% raman nevalorofocate 20% OMM si alte elemente pensia suplimentara si ce se mai ia in calcul atunci nu cumva la 45% se valorifica toate pentru acelesi net ?
Poate gresesc este o parere

A spunea...

@Viorel
Ai cunoscut în viața ta de biban (biban pentru că sigur ești promoție după 1989) Sof. care au stat câte 10-13 ani cu același grad ? Unul am fost eu care am stat pe funcția de Sof. stat major nivel 3 la S. 1 Personal timp de 13 ani pentru că Mr. Grecu din unitate și-a trimis gagica (P.c.c.) la Curs Sof. de Log. La Chitila, a devenit Sg.maj., mi-a luat funcția vacantă prin pensionare pe care trebuia să o ocup eu (Plt.adj.) iar după câțiva ani au plecat împreună la minister unde cred că sunt încă activi și trăiesc bine mersii.
:)Am cunoscut la viata mea unul...si nu numai unul,EU sunt un exemplu care a stat 13 ani la acelasi grad.Stii foarte bine de ce,adica ar trebui sa stii ca ai fost la S1.Cand am spus ca si pe perioada activitatii au fost inechitati..tu nuuuuuu...nuuuuu.Iti mai aduca aminte ca incepand cu 2000 pana in 2006 au bubuit functiile statelor de organizare ?Fiecare si-a facut statul asfel incat a macinat MM si SOf.Multi au plecat deoarece nu mai aveau cum sa avanseze.Au ramas in prima faza fara "pleava" cu studii si au inceput sa faca la apelul bocancilor sof. sau pe repede inainte.Nu mai detaliez pentru ca stii cum au stat treburile.
Despre cum se justifica 200E ai mei ce te racaie la ficat,:),pai e simplu,nu m-am lovit de birou NICIODATA,am mai spus ca aveam 17 subordonati ,si INTAMPLATOR am prin majorarea soldei(nu integral).Si, 1.67 e adj.la maxim..e la luptatori Viorele,aia care intradevar "ara"cu raspunderi de vieti omenesti ,si ,da,ai dreptatea,un fleac fata de 1.65 al tau de la comandament.
Despre Spiritul lui Haret,ce sa spun,nu il am pe ala,am studii superioare inca din activitate,INSA ,dupa cum bine stii noi nu aveam posibilitatea de a accesa tagma OF decat aveai IEFS sau PSIHOLOGIA.
Si dupa cum bine mai stii ,dar nu recunosti,functiile cu studii superioare in armata romanismanistanului pentru mm si sof erau :consilier al comandantului,specialist SSM ,specialist PSI,restul....LA GARA .
PS:Sa nu te macine mult dota lui Ciuca,NU,nu o am pentru ca nu am adunat 120 de T.O.,culmea ar fi fost sa am si acei 1000 si sa am mai putin ca tine pensionat in 2016..pai nu?Ti-ar fi placut ,este?
Faptul ca am mai mult este DOAR pentru ca din greseala m-am nascut mai tarziu.Tot tercheaberchea eram la salarizare(60% fata de asistenta de la SJU).In timp ce tu stateai cu burta la soare,pensionar fiind,eu faceam "tarasuri pe coate si genunchi" zi de zi pe aceasi remuneratie ca si tine,o fi fost bine,nu o fi fost...
CA sa fiu FOARTE CORECT,din 2016 pana in 2020,TU ai luat pensie cat aveam eu salariu(poate mai mare) in conditiile enuntate mai sus,adica eu am bagat si tu ai stat .Daca nu primeam Oscar,aveam aceeasi pensie ASTAZI,te-ar fi coafat nu?Asta e adevarul!!!!!!!Colegii mei care nu au OSCAR,eu fiid o exceptie,am mai spus-o,au cat tine,multumit?Sper ca da!!!!

Leon spunea...

"Vă mulțumim pentru mesaj! Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE).

Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan.

Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității. Revizuirea face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii și reprezintă un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României”(Romania libera) !

kostas spunea...

Daca pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, ce importanta are ca se pleaca cu calculul pensiei de la 45% sau de la 65%, pentru o vechime de 25 ani? Mai ales daca se adauga pensii suplimentare si OMM la brut. Oricum pensia neta o sa fie plafonata la 58,5% din media soldelor brute. O sa fie cumva altfel?

mosmartin16 spunea...

Sense, io am spus că varianta 8 e cea mai puțin avantajoasă ! Pe măsură ce faci calcule mergând către varianta 1, lucrurile se tot schimbă în bine ! Sper că ai înțeles !

mosmartin16 spunea...

P.s. Sense, normal că am luat în calcul faptul că una sunt anii pentru gradație și alta pentru OMM ! Ăsta e un aspect prea simplu pentru a nu fi înțeles !

luchy19 spunea...

Adriane, de ce atâta ura între militari, dar mai ales între subofițerii ? De ce unii colegi care au primit OSCAR ul consideră că l au meritat, dar cei care au fost în TO și primesc acea indemnizație de 1000 lei sunt ÑISTE NENOROCIȚI ȘI ORDINARI, . Ce ar dori colegii noștri, cum văd dumnealor dreptatea. Cine I de vină, cei care au primit locuințe, cei care au primit salarii compensatorii, cei fără Oscar, cei care au fost în TO.
Cum VREȚI DUMNEAVOASTRĂ SĂ FIE PENSIONARUL
MILITAR PENTRU A NU NE MAI INJURA CA LA UȘA CORTULUI. FOLOSIM UN LIMBAJ SUBURBAN SI PLIN DE URA.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
A spunea...

@Viorel
🫣Tie personal am sa ti raspund direct,pentru ca ai un defect.NU POTI PENTRU CA NU VREI.(meteahna marca S1-personal)
-Nu intelegi pentru ca nu vrei
-Sa-i spui lu'Mutu ca nu stii cand tu ai fost la S1.
- Nu are nici o treaba cu prostiile ce le indrugi acolo despre instructie pana in 2006 cu raspunsul ce ti -am dat.
-Nu tu imi raspunzi mie ci eu incerc sa ti raspund tie,poate nu te ai prins.
-Alambicata povestirea,aha,descifrezi concluziile CCR -ului si ceea ce scriu eu nu,i'auzi,plm🤔
-Nu am spus luptatori ci subordonati
-Ti am explicat cum ai avut pensie cat am avut salariu sa nu te mai zgarii pe ochi privind la altii.
-Aia cu studiile nu ai vrut sa o intelegi,si nici nu e necesar.Plm,tu o arzi cu spiritul lui Gogu si vrei ca eu sa fac sluj in fata ta.😡
-Am fost comandant de nava in ultima parte a carierei.🥸
- Nu mai scriu ca oricum ai sa spui ca nu intelegi,asa,din principiu.
- Creezi diversiune prin postarile tale astfel incat sa nu spui vre o data DA ,E ADEVARAT,IMI CER SCUZE.😉
Ps: Nu te chinui sa raspunzi,postarile tale nu le mai citesc,la fel ca si a celorlalti 3.
Sanatate!

@luchy19
Nu stiu sa iti raspund si eu sunt consternat.Ar trebui sa te adresezi celui cu care incerc sa ma inteleg,Viorel.
Poate te lamureste el.
Daca e sa spun ce am inteles din toata tevatura asta,ar suna cam asa:
-Toata lumea sa aiba aceeasi pensie in functie de grad
-Sa nu conteze ca ai fost la grupe speciale,in razboi sau la canal.
-Sa se steaga trecutul,si sa nu te uiti la ce au avut altii.
-Sa taci din gura si sa CITESTI DOAR pentru ca esti din start prost si incult.
Daca le respecti pe astea,poate nu ne mai injura,insa NU garantez.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

Eu nu am înțeles: 45% din ce? Adică 45% din brut sau din net? 😁 Că dacă e din brut e cu totul și cu totul altceva!

A spunea...

@M
:),din brut ,evident:)
Daca am fost calculati la 65% ,vom fi calculati la 45%
Probabil pierdem 20% din pensie.fiind plafonati la net,eu nu pierd nimic,compensez cu OMM:)(cred, in nesabuinta mea)
Noi cei dupa 2017,la cei iesiti pe alte legi cum au sa calculeze?

M spunea...

@Adrian

Din brut se scade:
25% CASS
10% CAS
10% IMPOZIT
TOTAL 45%
Deci netul este 55% din brut (cum am zis, 45% ia statul).

Propunere cuantum pensie 45%:
45% + OMM (20%) = 54% din brut.

😂 Asta înseamnă că pensia = salariu (fără haine și hrană).

Greșesc?

Viorel spunea...

Domnule M. Cu scuze pentru observație.
CAS (Contribuții asigurări sociale = pensii) = 25%;
CASS (Contribuții asigurări sociale de sănătate) = 10%;
Impozit = 10%.

A spunea...

@M
Clar gresesti la calcul.:)
Sper sa ne lumineze HUHU
Eu nu stiu cum e cu salariu in care sa primesc si hainele.Se primeau separat in functie de echipamentul pe care il primeai ,restul luai diferenta de bani.
Eu oricum aveam pensia cat salariul fara norma de hrana!Acum daca la voi a fost prinsa ca si drept salarial...mmmm ,da ce sa spun pe plus cu 1200 fata de je.Dar nu cred :)
Indiferent cum,am spus ca sunt tare curios cum o sa faca cu 45% pentru cei neplafonati!

raul spunea...

Brici,de la 80%,la 65%,la 45%,mai tovarasi n-ar fi bine sa nu ne mai dea pensie deloc ,sa fie civilii multumiti???

A spunea...

@M
Stai ca la o pipa ma traznit
Priveste un pic,sper sa nu se supere huhu ca scriu la aceeasi tema t spe postari
Deci.
Presupunand ca pe 23 ,OUG 57 neconstitutionala si art 59 si 60 revin la forma initiala din 223 /2015.DA
Bun,guvernantii presati de BM si CE trebuie sa aplice 45%.
pai cam asa le sugerez.
Actualizeaza pensiile la caderea oug (ramane 223 curata)si aplica pensiile de la procentul de 45%(cerut de BM pentru PNNR)
Efortul bugertar va fi mai mare,clar.
Cred insa ca se bate tare pe contributivitate,si aici noi dupa 2017..plop,dupa cum am mai citit prin presa,nu prea au cum sa ne calculeze.
Asa ca am sa raman la previziunea mea de la 45% calcul la 12 luni pe ultimii 5 ani pentru viitorii pensionari si actualizare pentru pensionari cu recalculare de 45% de la noul brut:)
Am rupt pisica in doua.
Nu intelege nimeni:):):)

M spunea...

@Viorel

Corect, domnule! Așa este! Am pus S-ul aiurea!!!! Cifrele însă rămân, nu?

@raul

De aceea am întrebat. Uneori 45% din ceva e mai mult decât 80% din altceva!

@Adrian

Eu am prins amândouă situațiile. Și când toți domnii de pe la țară erau îmbrăcați în kaki că ne rămâneau bani și luam pardesie, pantofi și haine de iarnă pe care le dădeam să le poarte la biserică.... Și perioada când statul a ajuns la concluzia că e prea complicat și ne-au dat banii să ne luăm singuri, de a ajuns o cămașă de uniformă să coste de zici că e făcută de Versace!

M spunea...

@Adrian

Acum am văzut continuarea!

Depinde cum vreți să spun!
Dacă vreți să vă mângâi pe neuronul afectiv atunci vă zic că musai se face actualizare, că inechități, că nu se mai poate....

Dacă vreți însă să fiu sincer vă spun că nu mai vedem actualizări, cu sau fără neconstituționalitate!

Era un ziarist de la Antena 3 care, cu ochii lăcrimoși, zicea că din cauza pensiilor militare nu luăm banii din PNRR și asta face să nu construim 20.000 de kilometri de autostradă, 10.000 de spitale, 50.000 de școli, 1.000.000 de creșe și așa mai departe! 😁

A aruncat un bou o pietricică și un partid în lipsă de alte idei, a transformat-o în avalanșă!

Dacă se vrea se potolește treaba dar nu cred că se vrea! Vă mai amintiți de "Parlament cu 300 de parlamentari"? Am făcut și referendum!
Așa, și? Când nu a mai fost interes politic s-a așezat praful!

Poate sunt eu suspicios dar nu cred că ferma de troli a Rusiei va lăsa să moară un subiect atât de suculent și de profitabil pentru ei. Pur și simplu nu cred! E o lovitură la adresa SNAOPSN dintr-o țară considerată "inamică"!!!
Eu nu as lăsa un asemenea subiect dacă aș fi de partea cealaltă!