Un produs Blogger.

miercuri, februarie 08, 2023

Structurile asociative ale rezerviștilor au o agendă neadecvată solicitărilor de moment ale majorității pensionarilor militari.

50 comments

 

Punctul I al Memoriului pe care domnul general Hurdubaie îl semnează în numele asociațiilor cadrelor militare în rezervă patronate de instituțiile militare este o însăilare de sofisme juridice care să justifice eliminarea pensiilor militare din proiectul de lege privind pensiile de serviciu, în loc să propună președinților celor 2 camere ale Parlamentului introducerea în lege a unor amendamente care să elimine actualele inechități strigătoare la cer din sistemul pensiilor militare, în care neterminații au pensii anticipate duble sau... și mai mult decât cei pensionați la limita de vârstă, anterior Legii 223/2015. 
Punctul 1 este o pledoarie pentru păstrarea actualei situații  din sistemul pensiilor militare, în acord cu tot ce au pus la cale, în ultimii ani, decidenții  financiari și juridici din sistemul național de apărare împotriva pensionarilor militari mai în vârstă, numiți peiorativ varșoviști. 
Mă așteptam ca în condițiile în care OUG nr. 59/2017 este pe cale să fie scoasă din uz prin excepțiile ridicate la CCR de câțiva pensionari de excepție, domnii din asociațiile de rezerviști să ceară introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a proiectului de lege Pl x-nr. 310/2017 de respingere a OUG nr. 59/2017, pentru a fi eliminate definitiv inechitățile pe care acea ordonanță le-a introdus în sistemul de pensii militare.
Este bună propunerea de a fi reintrodus pe ordinea de zi a proiectului PL x-nr. 199/2020, dar trebuia făcut un minim de efort pentru a propune adaptarea acelui proiect la realitatea din anul 2023, când nu mai este de actualitate etapa cuantumului minim. Cred dânșii că Gorghiu și Ciolacu   se pricep să legifereze în domeniul pensiilor militare?
Nici nu îndrăznesc să le sugerez  propunerea alinierii pensiilor militare la contributivitate, în sensul în care sunt aliniate toate celelalte pensii speciale, în acord și cu cerințele Comisiei Europene, pentru că ei înțeleg că vorbesc de funie în casa spânzuratului, adică  de calculul exclusiv contributiv al cuantumului pensiilor militarilor. 
Domnule general Hurdubaie, L 4/2023 este o inițiativă legislativă a Guvernului României nu a ministerelor de Finanțe sau Muncii. Negați dreptul Guvernului de a avea inițiativă legislativă în domeniul pensiilor militare? 





50 de comentarii:

Leo spunea...

- Agenda este a guleraților, al căror vector de testare și de influență sunt acești indivizi cu o carieră legendată din timp.
- Dacă STĂTEM fără să jelbărim în aceste zile ce trebuie și unde trebuie , ne merităm soarta.
- BRAVO FLAVIUS , am auzit că iar i-ai măciucit azi pe gulerații lui măciucă savantul. Ce se mai aude de la masa de lucru comună cu Valică ? Se mișcă ceva ? (nu , nu în pantaloni ci pe la justiție ca să nu te prindă cu pantalonii în vine data de 23 feb. , ziua lui 4x4)
- @Leon , ți-a raspuns ceva la epistolă ăsta nou și habarnist de la MFA ?
Dar fosta șefă a senatului ?
Dacă nu , atunci pune-l și pe Mitică să miște ceva și pe la prietenii lui ,acum conserve în așteptare...D)))

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
marvas66@yahoo.com spunea...

Asta vrea ciuca, militarii care au slujit, Varsovist sau Natoist, 35-40 de ani in armata Romanie, sa fie cu pensiile la nivelul soldatilor care, fara diploma de bac, iasa la pensie de la ISU, pompieri, armata, jandarmi, cu pensie dubla fata de un ofiter superior, la 45 de ani... Ciuca a primit ordin sa distruga Romania, a inceput cu ce stia cel mai bine sa distruga, cu armata Romaniei, a continuat balbajit cu pnl... Acum e hotarat sa distruga Romania cu ajutorul austriecilor si rusilor

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Nu-i mai zori să depună acțiuni în instanță până la publicarea deciziei CCR de admitere a excepției formulate de excepționalul 4x4!
O pot face și după aceea, timp de un an, dar fără să se mai complice cu formularea vreunei excepții de neconstituționalitate a OUG 59/2017. Introduc o simplă cerere de despăgubiri și actualizare pensie, la care atașează decizia CCR.

Leo spunea...

E posibil ca FLAVIUS, să vrea să meargă la 2 capete. Unul ca să-l prindă pe felie pe 23.02 și altul ca să-l prindă pe felie intrinsec.
Deocamdată văd că tace ca șoșoiul în păpușoi. Tace și face în acest sens.
Important este că FACE.

reddog spunea...

Alături de camarazii de la arma Gulerati! ✌️💪🇷🇴

A spunea...

@marvas66@yahoo.com
vrea ciuca, militarii care au slujit, Varsovist sau Natoist, 35-40 de ani in armata Romanie, sa fie cu pensiile la nivelul soldatilor care, fara diploma de bac, iasa la pensie de la ISU, pompieri, armata, jandarmi, cu pensie dubla fata de un ofiter superior, la 45 de ani...
Marvas,pe langa faptul ca doar Mapn are soldati fara BAC,ai idee cat e pensia unuia care a fost in armata ca si sergent angajat,MAC,SGP,sau alte titulatiri pe care le-a avut in decursul timpului?Ma refer la o vechime de 30 ANI?Stii sau doar vorbesti asa fara sa judeci?
E,iti spun eu,2500 atat,tine cont ca suma asta o putea lua oriunde ar fi lucrat in MEDIUL PRIVAT.
Dumneata, NU vrei sa compari 2500 cu 9000 cat are colonelul!!!!De la cap se impute treaba stimabile,da,vad ca esti adeptul "corb la corb nu-si scoate ochii"Vorbim de ECHITATE sau despre ce vorbim?
BTW,nici din astia fraieri nu se mai gasesc,tocmai de aceea le-au schimbat statutul,le-a acordat si lor OMM...si altele,poate poate mai vine vre-un prost sa slujeasca.Dumneata of.superior ti-ai facut datoria ,si tine cont,cu ajutorul alora,aia au muncit indirect pentru tine,da?Sa nu uiti asta.
Atat timp cat salatiul de incadrare e sub minimul pe economie fiid asistati sociali,Mapn pompeaza bani la solda sa respecte legislatia muncii,consider ca dumneata "ai jucat in alta liga".
Iti vizezi doar PROPRIUL interes si atat.

mosmartin16 spunea...

Huhu, tu crezi că dacă sunt "ghenerali" ( în rezervă ) se și pricep la problematică ?! Sunt convins că mulți dintre ăști "lideri" din puhoiul de asociații...fie că sunt habarniști, fie că au orgolii nemăsurate și-s prea plini de ei, fie pun interesul personal înaintea unor principii ! caractere... cu literă mică, în cazul multora dintre ei ! Trist, foarte trist...

Huhu Rezea spunea...

Decât să mai și participe la lucrările comisiile din Parlament cu asemenea suficiențe juridice... mai bine lipsă.

mosmartin16 spunea...

Apropo de "jelbărit" ! Documentația pe care o am ( 11 pagini concrete, argumentate și juridic și logic și constituțional și exemplificat ) o pot utiliza în diferite modalități ( expediere la diverse adrese, prezentare în fața unor persoane, entități, etc. ) ! Aștept propuneri ale voastre, dragi camarazi, în legătură cu diferite moduri în care să procedez ! Vă sunt recunoscător și vă mulțumesc ! Doamne ajută !

mosmartin16 spunea...

Reperele documentației : recalculare - actualizare - eliminare totală inechități !

raul spunea...

Adriane,iar vorbesti prostii ,daca un colonel pensionat in 2 000 are 3000 si ceva cat ai vrea sa aiba un caporal,baiete???Adu colonelul la zi ,la fel ca ala cu 7000 si da-i si caporalului 4 000,sunt de acord!

MIHAI spunea...

Structurile asociative....deh = zero

A spunea...

@ raul
Baiete,cum sa spun ,caporalul pensionat in ianuarie 2023 are 2500,mai scriu o data sa intelegi?
Caporalului i-am dat 2500 in ianuarie 2023...cum sa ii dau 4000?Mai desenez sau....
Hai ca mai desenez....
La saraciile de subof cu pensii de 3400 ,care au iesit in 2018,cat sa le dau?Ia sa vedem..
Hai domnu' Raul...sa auzim propunerea!!!
Detaliaza termenul iar !

akord 75 spunea...

Adrian este cam marxist-leninist cam asa....si un pic bolsevic si putin cooperatist.Ramane sa faca o propunere de genul "'babutei cu patrunjel"
Da shi maica ala manca cu doua guri? ...si sa punem toate bunurile "la comun"
In concluzie draga tovarase Adrian propun ca bugetul de salarii/pensii al MApN sa se imparta exact la numarul de angajati si fiecaruia sa-i se "dea" ....."parte egala fiecare si sa traim ca frati"
"Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob să ne unim,
Internaţionala
Prin noi s-o făurim!."
rezulta: tractorist = cosmonaut.....WTF!!!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, eu tac si fac! Clocarii stau ciuliti, dar eu nu-i alimentez decat cu proaste surprize pentru ei! Tacerea e de aur...

nastyboy spunea...

@mosmartin16 astazi este joi, mâine este vineri. Mergi la cabinetul deputatului din circumscriptia ta (daca se intampla sa fie si membru al Comisiei de Aparare este exceptional) de preferinta sa fie cotizant al partidului PSD sau al partidului PNL, ii explici in 5 minute substanta demersului tau, lasi memoriul cu numar de inregistrare, hai noroc si...la mai mare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Absolut nimic despre pensiile mici si medii, de 48 lei-1000 lei-1500 lei- 2000lei-3000 lei sau 4000 lei, ci doar de ale lor, ca sa ramana nesimtite, ba chiar sa li se dubleze, daca s-ar putea! Nu,zau!? Alo, gomflatilor imbuibati si cu pretentii de inalt ingalonati, renuntati, mai intai, la doctoratele voastre copy paste, ordinare, care v-au adus gradele de jenerali din termometre, cu stelele aurite de pe sticlele de wisky la apelul de seara al bocancilor, si pe urma sa va treziti vorbind prostii in numele tuturor!

mosmartin16 spunea...

Leo, Nastyboy, mulțumesc mult pentru sfaturi și precizări !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

,,Sindicatele'' semnatare la acest cearceaf boțolit, plin de căcăreze bezmetice si semnaturi sunt doar resturi insignifiante din birourile lor si unele persoane ratacite, ici-colo, din ele, cate or mai fi nedecedate sau retrase din cauza inutilitatii acestor ,,sindicate'' de buzunar, daca mai sunt, in afara de presedinti, cat despre membrii pot sa afirm cu tarie ca sunt aproape inexistenti. Ei, acesti anonimi marunti si fara nici o valoare sindicala, sa dicteze cum si cat sa fie pensiile militare, tinandu-se cont ca acesti ,,presedinti'' au pensiile cat calul lui Decebal?! Au iesit astia in strada vreodata, pentru ,,drepturi,'' cand râgâiau cu buricii plesnindu-le de bine la lăfăielile de bunastare din troace?! Hmmm...

totoiany48@gmail.com spunea...

Pentru MOSMARTIN , apreciez ca materialul ar trebui vizualizat și de cei care ...postează pe acest blog .
Documentul are multe pagini,optați pentru simplificarea lui și adăugați, eventual, anexe .
,,Adrisantii,, nu pot ,,digera,,o matrice de o asemenea dimensiune și bănuiesc cu multe calcule .
O părere!

mosmartin16 spunea...

Totoiany, documentația e întradevăr amplă ( pe 12 puncte mari ) ! Dacă aș posta esența ei, probabil unele aspecte nu ar fi înțelese și ar da prilej la diverse comentarii, inclusiv "binevoitoare" ! Să dea cel de Sus ca - măcar unele dintre cele abordate - să fie însușite de decidenți ! Esența e că eu am în vedere - în mod concret - 8 noi modificări / completări la legislația în vigoare și care sunt în măsură atât să èlimine inechitățile profune, cât și să asigure pensii mai mult decât decente !

Paul Puiu spunea...

Cand cineva i-a o initiativa si face sau depune o expunere ne aratam imediat vizibil deranjati, mai ales daca nu ne sustine interesele, dar delasarea sau nepasarea si garagara ieftina o sustinem ca e ok pentru ca alimenteaza prostii!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬

mosmartin16 spunea...

Aici sunt de acord cu tine, Paul puiu ! Weekend minunat, camarazi !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Inseamnă că ești de acord cu agenda asociațiilor de rezerviști.Adică să fie scoase pensiile militare din proiectul PNRR... ca să rămână cum sunt....

CEZAR spunea...

ASTA VOR TOTI GUSATII...
SA SCRIEM PESTE TOT SI MAI ALES LA IOROPA...SA NU SE LASE PACALITI DE NISTE PAFARISTI CARE DE CIND SE STIU AU FURAT CU CREIONUL CHIMIC !!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

MOȘ
@Leon tocmai ne-a spus că săptămâna viitoare vine o comisie a BĂncii Mondiale la București , exact pe tema pensiilor speciale și a Jalonului 2015 și 214 din PNRR.
ACUM , AZI e momentul să trimiți materialul la adresele pe care ți le-am dat mai sus.

mosmartin16 spunea...

Huhu, nicicum nu sunt de acord cu agenda asociațiilor ! Probabil m-am exprimat eu insuficient de clar ! Am dorit să spun că nu sunt de acord cu gargara și vorbe de dragul vorbelor ! Pensiile militare trebuie recalculate și eliminate inechitățile la ele ! Punct ! Te salut !

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc Viorel și Leo ! Analizez și văd cum acționez !

mosmartin16 spunea...

Leo, eu pot trimite unde ai arătat tu adresele de mail, dar cele 12 pagini sunt în limba română și conțin - în sumar - următoarele tot 12 ...să zicem capitole : 1.inechitățile profunde existente la pensiile militare 2.cauzele acestora 3.argumente constituționale care permit rezolvarea problematicii în cauză 4.principiul de bază al abordării problematicii 5.raportul pensii egale - baze de calcul identice 6.raportul baze de calcul identice - elemente salariale identice 7.elemente salariale utilizate în compunerea soldei lunare din baza de calcul a pensiei 8.actualizarea elementelor salariale în cadrul procesului de recalculare 9.exemplu de pensie netă în plată - în cuantum maxim - pentru funcția corespunzătoare gradului de colonel 9.1.reglementările în vigoare utilizare în determinarea cuantumului din exemplul luat în calcul 9.2.măsuri, modificări și completări legislative necesare cadrului normativ existent 10.variabile care conduc la cuantumuri mai mici decât la cel din exemplul luat 11.parametri care pot determina alte 7 variante de cuantumuri nete maxime în plată pentru funcția de colonel și din care poate fi aleasă varianta optimă 12.beneficiile stabilirii / recalculării pensiilor prin prisma reglemantărilor în vigoare și a modificărilor / completărilor propuse la acestea ! Exemplul prezentat se poate aplica pentru oricare funcție corespunzătoare gradelor militare existente ! Întrebare : documentația ar fi utilă și înțeleasă de către cei din organismele externe ?! Nu e prea concretă și aplicată la realitatea de la noi ?!

mosmartin16 spunea...

Viorel, cum îi pot contacta pe cei doi ? Și cum îi pot determina să facă ceea ce spui, fără a vedea documentația și a o înțelege ?! Asta ar necesita - inclusiv - o discuție aplicată pe problemă pentru a putea răspunde la orice eventuală neclaritate pe care o au !

Leo spunea...

Dragă Moșule,
Acum nu mai e timp de analiză. Analiza e gata.
ACUM E TIMPUL ACȚIUNII.

PS
eu tocmai am trimis "my opinion" la adresele respective.
La BM trebuie să retrimiţi imediat şi pe e.mailul pe care-l primeşti .......

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Greșit!
Stelica a trimis textul compus și tradus în limba engleză de @Flavius.

Viorel spunea...

Atunci Cornel merită felicitările noastre, urări de sănătate și o sticlă de visiki (pe românește).

Viorel spunea...

Domnul meu Huhu Rezea. M-ați indus în eroare. De la sursa în cauză (Domnul Director de societate Stelică, care ieri și-a deschis Societate personală pe 10 coduri CAEN) am aflat că întreaga petiție trimisă Comisiei Europene a fost scrisă în limba română.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

PS
Moșule,
Să trimiți pt. fiecare adresă de e.mail în parte și nu printr-un email la toți 3.
Să nu fi luat și ei năravul de la românașii noștri ca să se lase unul pe altul..........

Relu spunea...

@mosmartin: bazele de calcul nu sunt la fel nici la pensiile civile asa ca nu mai cauta solutiile magice care te vor avantaja. Un medic nu are aceleasi elemente cuprinse in baza ca un sudor pentru ca nu au avut ambii aceleasi elemente salariale nici in timpul activitatii. Nici macar un medic de acum 10 ani nu are aceiasi baza constituita din aceleasi elemente salariale pentru simplul fapt ca nu le-a avut in activitate.

mosmartin16 spunea...

Relu, "ia deschide tu cartea" și vezi Legea 164 / 2001 privind pensiile militare de stat și care a fost în vigoare...nu mai puțin de vreo 10 ani ! Ia vezi tu acolo din ce elemente salariale era constituită baza de calcul a pensiei...apoi vorbește în cunoștință de cauză ! Sunt destui care își dau cu părerea fără a se documenta ! "Cetește bre'" !

mosmartin16 spunea...

Tot pentru Relu ! Bre', io nu caut soluții magice care să mă avantajeze ! Tu poți pricepe că prin aplicarea celor menționate în documentație ( și pentru care nu e loc aici în a o prezenta )...pensia mea ar scădea ??! Așa-i că nu-ți vine a crede ?! Și știi de ce?! Pentru că ție nu îți e clară diferența dintre principiu și interes personal ! Te înțeleg, nu poți vedea dincolo de buzunarul propriu și crezi că toți sunt ca tine ! E greu tare să-i faci să înțeleagă pe unii ca tine ! Fii sănătos !

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc, Leo !

Simdum spunea...

Am facut un calcul amanuntit unei pensii civile pe legea cu indicele de corectie 2023 de 1,41, desi din formula lor ar trebui sa fie 1,23, dar la asa o scadere ar avea scandal cat casa poporului, si facand procentul salariu net/pensie neta, mi a dat aprox 68%. deci la sistemul public nu e nici o problema daca se depaseste 65%. MULTUMESC POLITRUCILOR SI SAVANTILOR DIN ministerul muncii!!!!

Simdum spunea...

Pe site ul CNPP, daca iti deschizi cont, pentru perioada lucrata in civilie sunt toate datele pentru calculul pensiei incepand cu 01.04.202301.

Relu spunea...

@mosmartin : ia deschide cartea si explica unui medic de pe la ATI de ce ar trebui sa aiba pensia unui medic de familie sau a unui medic de pe la o policlinica si care medici de familie si policlinica nu au lucrat ca ala de la ATI. Ambii iesiti in aceiasi zi daca vrei.E aceiasi treaba, legea e la fel dar ala de la ATI are mai multe in baza. Si tare sunt curios care e inima asa mare si buna sa renunte la banii lui.

Relu spunea...

@mosmartin: multumesc de urari, la fel.

Relu spunea...

@mosmartin: nu imi spune mie de principii spune-le alora care au iesit si cu plati compensatorii. Sau aia nu si-au urmarit interesul personal? Nu merge pe cartea lu' tov. Iliescu ca s-a fumat demult. Fiecare iese la pensie in functie de interesul personal nu de interesul comun, cine sustine altceva e ipocrit.