Un produs Blogger.

miercuri, februarie 15, 2023

Așa cum i-a promis lui @Stelicu, CE a început monitorizarea alinierii pensiilor militare la principiul contributivității

134 comments

 Presa din ultimele zile... dar și politicienii semnalează că Banca Mondială a venit la București cu Raportul final de reformă a pensiilor speciale. Răzbat nemulțumiri ale CE față de forma Proiectului de lege privind pensiile de serviciu pe care Guvernul l-a înaintat spre dezbatere la Senat.  

Din Comunicatul CE rezultă că tranșa a 3-a de plăți PNRR depinde de îndeplinirea recomandărilor ca toate pensiile de serviciu, inclusiv cele militare să fie revizuite și aliniate principiului contributivității de calcul. De fapt, recomandarea privind alinierea la contributivitate se referă numai la pensiile militare, pentru că restul pensiilor de serviciu sunt deja calculate și în sistemul contributiv.

Pe acest blog cunoaștem încă din 3 ianuarie pretențiile CE, în privința aplicării Jalonului 215 din PNRR, prin amabilitatea userului @Stelică.

Mulți cititori au luat à la lejer acest răspuns al CE la un memoriu al cărui conținut l-am prezentat AICI.

Presa de astăzi evidențiază că principalul obstracol în aplicarera Jalonului 215 este însuși premierul Ciucă, beneficiar al unei pensii militare de aproape 20 000 lei.
Poziția exprimată pe acest blog, în special de admin, este de susținere a calculului pensiilor militare și în sistemul contributiv, așa cum sunt calculate și celelalte pensii speciale, în plată urmând să fie păstrat cuantumul mai avantajos pensionarului militar. Această abordare exclude desființarea pensiilor militare și trecerea lor în sistemul public de pensii.

134 de comentarii:

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alkan spunea...

Rămâne sa se stabilească formula de recalculare. Speram sa fie favorabila pentru toți pensionarii in plata. În felul acesta vor fi incluse și stagiile ulterioare realizate după data pensionari dar anterior datei de 01.01.2016

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Se confirmă și asta nu odată ! Ai noștri guvernanți fac reformă doar dacă sunt "strânși cu ușa" !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si eu am produs cutremure de gradul plutonier pe scara icter in UE, Wold Bank si NATO cerand, prin numeroase jălbării, ca pensiile otcăitorilor sa fie calculate pe contributivitate, asa cum cereau jamboanele PNNR inca de pe timpul lui Stefan Cel Mare-incălecătorul de fecioare si mancator de berbecuti si mioare! Ca mine, au mai facut asta inca cel putin 5 camarazi pe care ii stiu ancorati in aceste actiuni petitionare, si au facut-o, ca si mine, la fel de repetitiv, asa ca pietroiul s-a urnit in detrimentul lui Malaimare Ciucălae & mafiotii clocarii & copy paste cu doua autostrazi paralele si rosii pe țurloaie! Iac-așa, ca sa ma aflu si eu util in treabă!

Leon spunea...

"Vă mulțumim pentru mesaj! Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE).

Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan.

Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității. Revizuirea face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii și reprezintă un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României”(Romania libera) !

gigi 2 spunea...

Ce pensie o fi avand dl. general Balaceanu de a sarit ca ars sa nu se schimbe pensiile militare. Sustine ca sunt calculate pe contributivitate, total gresit.

reddog spunea...

Comisia asta Europeană a cerut aviz de undeva sau e așa de capul ei? 😁

RD spunea...

Domnule @Huhu, va spun sincer ca apreciez blogul dumneavoastra, cel mai vechi si plin de subiecte importante pentru pensionarii militari, insa ori nu intelegeti ce scrie in jalon, ori nu vreti sa intelegeti, ori luati doar ceea ce va convine!

In jalonul 215, ca o concluzie ar trebui sa ramana doar pensiile magistratilor pentru ca au CCR de partea lor (si CCR beneficiaza de astfel de pensii), iar celelalte categorii, adica 6 la numar, inclusiv cele militare, trebuie sa fie trecute exclusiv pe contributivitate.

Pe final ati scris:

'Această abordare exclude desființarea pensiilor militare și trecerea lor în sistemul public de pensii.'

Exclus! Prin acest jalon, CE doreste ca toate pensiile 'speciale' (fara magistrati) sa fie trecute doar pe contributivitate si trecerea lor in sistemul public de pensii.

Si aici nu este adevarat:

'Poziția exprimată pe acest blog, în special de admin, este de susținere a calculului pensiilor militare și în sistemul contributiv, așa cum sunt calculate și celelalte pensii speciale, în plată urmând să fie păstrat cuantumul mai avantajos pensionarului militar. '

Unde scrie ca in plata ar urma sa fie pastrat cuantumul mai avantajos pensionarului militar din moment ce jalonul 'cere' ca pensionarii militari in acest sa fie inclusi in 'Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale'?

CE este de 3 lei. De ce nu au fost trecute si pensiile militare in acest jalon de la bun inceput? La inceput au fost trecute doar celelalte 6 categorii de pensii 'speciale'.
Au aprobat PNNR pe 'genunchi'? Cum mai ziceau unii din Romania, ca PNNR a fost facut pe 'genunchi'.

As putea sa spun, da domnule Huhu, aveti dreptate, cuantumul avantajos va ramane in plata (pentru ca m-ar avantaja si pe mine personal), insa nu este adevarat, iar lumea care citeste pe aici, ar trebui sa vada adevarul.

@Viorel, dumneavoastra nu vedeti ca gasim pe aici fel si fel de pareri, de 'surse' pe internet? Nu am vazut niciodata raportul BM. Nici in toamna anului 2022, nici in februarie 2023! Cel putin nu l-am vazut noi, cetatenii, nu politicienii (si nici aia toti, doar cativa).



marin spunea...

Noi jelbărim ca pensiile militare pentru rezervistii romani sa fie calculate exact ca pentru toti militarii din statele NATO ,care au pensii militare si nu pensii + 1000 lei pentru TO.
Nu putem fi si aici tot de mana a doua.
Jelbărim cerând pensii militare similare cu pensiile militare din țările NATO.
Militari doar la drepturi si obligatii si civili la pensie nu se poate.
UE i se vor prezenta sistemele de pensii militare din toate tarile NATO , astfel sa cunoasca ca militarii romani sunt in NATO si trebuie sa li se respecte dreptul la pensii militare sistem NATRO.
Agaricii din USR sa faca intai armata apoi sa faca reguli la pensiile militare. Sper sa nu mai auzim de ei ca adunatura de partid veci.
UE si BM nu face reguli cu militarii romani cat timp apartin de NATO. UE sa-și faca armata si sa-i faca reguli la pensii.

bogdan spunea...

Toti discutam despre rezervisti. Repet, unii suntem apropiati de activi ca si cuantum al POSIBILEI lor pensii/ Nu vor fi doua masuri una cei foarte vocali aici pe contributivitate ( pt ca le cresc pensiile zic ei hmmmmmmm oare ?) si a doua masura pentru activi, o masura care sa le asigure o pensie atractiva. Soldele trebuie sa creasca enorm pt ca activii sa primeasca o pensie atractiva, noroc ca inca suntem cuplati.

Sunteti siguri de actualizare in caz de recalculare ? siguri siguri ?

luchy19 spunea...

Ce grozăvie !? Presupun că toate țările membre NATO, cel puțin cele din Europa, au acest principiu al contributivitații , nu ?
Lăcomia ofițerilor ne a adus în această situație și îmi asum ce spun întrucât pensiile dumnealor ating valori astronomice, dar nici cu unii subofițeri nu îmi este rușine. Dacă valoarea pensiilor se oprea la suma de 8000 lei pentru ofițerii și 5000 la subofițeri cred că media nu putea să manipuleze și să creeze atâta ură și adversare în societatea civilă.
Asta este, cei mai nenorociți vor fi subofițeri din MAPN, cei mai de jos...de săracii SGP ii ce să mai zic....

Huhu Rezea spunea...

RD
In Jaloanele 214 și 215 nu se dispune desființarea pensiilor speciale ci revizuirea lor si alinierea la principiul contributivității.
Nu înțelegi d-ta ce înseamnă aliniere la contributivitate si nici nu realizezi ca celelalte pensii speciale sunt deja aliniate la contributivitate încă de la înființarea lor prin legi speciale.Numai ciucani nu vor ca pensiile lor să fie calculate și în puncte de pensie ca să se delimiteze cât din ele se plătește de la bugetul de stat și cât de la bugetul de asigurări.
Toți cei care doresc ca lucrurile să rămână așa cum sunt în prezent, cu inechități strigătoare la cer, o dau repede pe snoava că JALONUL 215 ar cere desființarea pensiilor militare. Din păcate snoava este difuzată și de structurile asociative aliniate patronilor lor

Ionel spunea...

"Una dintre replicile venite la acest comunicat al Comisiei Europene a fost următoarea:„Ajutati romanii sa scape de pensiile speciale. Cum puteti permite asemenea barbarii sociale in interiorul UE ?”
La această întrebare, Reprezentanța Comisiei Europene a oferit următorul răspuns:
„Vă mulțumim pentru mesaj! Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE)."

https://romanialibera.ro/la-zi/comisia-europeana-romania-este-obligata-sa-faca-reforma-pensiilor-speciale-inclusiv-a-pensiilor-militare-ca-sa-primeasca-banii-din-pnrr/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Veste buna pentru cei care ii privesc aceasta masura reparatorie:
https://www.stiripesurse.ro/alerta-guvernul-a-decis-restituirea-pensiilor-taiate-neconstitutional_2793725.html

Sense spunea...

@dle H, dumneata nu înțelegi ca pt activii actuali orice forma de aliniere la principiul contributivitatii va însemna o scădere majora a viitoarei pensii. Ca sa nu piardă ar trebui ca partea necontributiva sa fie asemănătoare ca a magistraților, mai mare decât partea contributiva. Nicio varianta de pensie militara care va avea și parte contributiva nu va acorda o parte necontributiva care sa acopere "pierderea", nici măcar pe aproape.
Tu vorbești de parca activii nu ar exista.
Nu poți să-i spui unuia care va ieși peste câțiva ani la pensie ceva de genul "mai băiete, eu am ieșit acum mulți ani, nu mi s-a părut strigător la cer sa pap o pensie speciala care nu avea nicio treaba cu contributivitatea, insa acum vreau o varianta de calcul care să-ți scadă ție pensia" și sa te miri ca nu te aplaudă.

reddog spunea...

Ia toată lumea alinierea!
Toți rași in cap.
Cei mai tari în clont sunt cei care au luat ajutoare.
Știm, era inflație mare. 😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Guițatul in păpușoaie trebuie sa dispara, si Drulă Slin da cu levierul rău de tot peste sârma din râtan, țipând pițigăiat si fonfăit la grohotei:
-,,Țiba la cotineață, înșoricatule, ca destul ai sorghit fleoșteoloacele cu tărâțoaie si din trocurile celorlați! Nia la cotineață, îmbuhăitule, ca o sa ti se sparga mațul gros de la lăturoaile inlăcomite in plus! Zât la culcuș sa nu te iau la o tocană de leviere pe schinare, dihanie însârmată!''...
Poate ca abia de acum șeptelul de cochite despicate vor avea in cocinele CAP-ului dreptate!

RD spunea...

Stiu ca celelalte pensii 'speciale' sunt deja aliniate la contributivitate, insa vom vedea in curand daca eu nu am inteles bine ce inseamna alinierea la contributivitate asa cum ati spus sau daca dumneavoastra si alti pensionari militari nu ati inteles bine ce inseamna cu adevarat jaloanele 214 si 215 in privinta pensiilor militare.

Ciucanii, asa cum spuneti dumneavoastra sau oricare ar fi, vor face ce doreste CE ca sa primeasca banii de care sunt dependenti toti romanii, inclusiv politicienii!

Eu am inteles ceva si cred ca doar pensiile magistratilor vor ramane asa cum sunt acum, iar celelalte 6 categorii, printre care si cele militare, vor fi trecute exclusiv pe contributivitate.
Sper sa fi inteles gresit si sa fie ca dumneavoastra!
Dar in jalon scrie 'reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale'.

Chiar va rog sa-mi dati un exemplu de 'pensie ca să se delimiteze cât din ele se plătește de la bugetul de stat și cât de la bugetul de asigurări'. Sa zicem ca ar fi ca dumneavoastra, cum ar arata o pensie militara asa cum ati spus mai sus. Un model, chiar va rog! Sa zic pentru un pensionar militar care a iesit la limita de varsta dupa 25 de ani de activitate!

Si eu cred ca jalonul 215 cere desfiintarea pensiilor militare (alaturi de celelalte fara magistrati). Si nu sunt ciucan, cu oscar sau ce se mai scrie pe aici, neterminat ori cu doar 10-15-20 de ani de activitate.

Altceva, pana sa fie adaugate si pensiile militare in acest jalon, erau doar celelalte 6 categorii, iar ele erau calcualte si pe contributivitate! De ce au fost incluse doar ele daca e asa cum ziceti, ca nu se urmareste eliminarea pensiilor speciale si nu erau incluse doar cele militare deoarece nu sunt calculate si pe puncte ca in sistemul public de pensii spre deosebire de celelalte 6 categorii?

Liviu PO spunea...

Trebusoara cu pastrarea cuantumului mai avantajos ar cam trebui pusa in cui,nu de alta,dar ma apuc si eu de jalbe...Felicitari lui Stelian,Flavius si altor curajosi ca ei.Daca ar mai fi fost o mie ca ei,dar pusi bine in punctele cheie ale acestui stat, alta era situatia in tara astazi...nu eram de rasul lumii si a Europei.Domniile lor au profil de barbati de stat,iar altii plangaciosi:Vai cum se poate la gradul meu,trebuie sa ramana asa... au profil de slugi.Curaj in continuare si da DOAMNE!O alta tema de atac dupa aceasta victorie (sper...) e trebusoara cu recompensarea pe viata a celor care au fost in TO.Cum e posibila o asemenea marlanie?Veteranii care au luptat la Stalingrad si nu au acceptat diviziile rusinii in schimbul prizonieratului in Siberia si la minele de carbuni din Urali, nu au primit nimic,dar copii lor primesc acum cate ceva pentru jertfa lor...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La ce am latrat mai sus am uitat sa atasez acest link:
stiripesurse.ro/drula-contrazice-comisia-europeana-in-scandalul-pensiilor-speciale-ciuca-nu-vrea-sa-si-o-taie_2793280.html

RD spunea...

@Sense, cine a spus ca doar activii ar suferi, nu si cei deja pensionati (militari)?
Pe contributivitate ar scadea atat pensiile celor de acum, dar si celor care vor deveni pensionari!

Simdum spunea...

Daca imi da cineva adresa de mail ii trimit Contractul si Actul aditional la contract de la Banca Mondiala, in limba englezeasca

bogdan spunea...

Unii cred ca sunteti rupti de realitate rau de tot. Vehiculati sume , praguri de pensii pe categorii de militari....
Ofiterii maxim 8000, deci al mai instelat general al armatei 8000. cand am dat exemple oncrete de muncitori la STAT cu salar 4500 si PENSIE 6500 inginerii la aceeasi institutie ajung la pensii de 11/12/13/000 lei. Orice pitipoanca de la primarii fie la arhive fie secretariat fie taxe si impozite etc. depaseste 5000 usor

Si da sgp si subofiterii din MApN AU CELE MAI MICI PENSII . Vedeti unde a fost sarit calul la pensii unde au fost exagerarile....se stie doar.

akord 75 spunea...

Aparut acum 2 ore si ceva....
https://www.dcnews.ro/pensiile-militare-pensii-speciale-generalul-balaceanu-problema-afecteaza-securitatea-romaniei_905616.html

PS sii... blaaa bla,bla

akord 75 spunea...

@reddoaga
maine sa veniti cu tatal tuns,la scoala:)))

Viorel spunea...

Reddog. Eu sunt tare în clonț, dar nu am luat ajutoare decât pe hârtie de la Tribunal pentru că la CAp. mi-a dat pas.

Simdum spunea...

Daca imi da cineva adresa de mail ii trimit Contractul si Actul aditional la contract de la Banca Mondiala, in limba englezeasca, de preferinta YAHOO

Huhu Rezea spunea...

Este publicat pe blog prin iulie anul trecut

https://www.huhurez.com/2022/07/contrar-declaratiilor-din-ultima-vreme.html

akord 75 spunea...

...tot acum 2 ore
https://www.dcnews.ro/pensii-militare-pensii-speciale-gorghiu-nu-vad-alta-solutie-decat-un-dialog-constant-si-corect-intre-ministrul-muncii-si-comisia-europeana_905629.html

A spunea...

@ CFI
Drula ala e un prost.NU contest ca pensia lui Ciuca e exorbitanta,bine ca si militar ,dar generalizand...boul ne vrea la jumate sa inteleg!

xmax spunea...

EXECUTIA ce va veni asupra Guvernului si Parlamentului este exceptionala!!!!
Oare se vor si intimpla aceste ipoteze de lucru, cu toate presiunile CE si a Bancii Mondiale???
Intrebare: Ce ar trebui sa se intimple in ROMANIA, ca totusi acestea sa nu fie doar o utopie????

mosmartin16 spunea...

Ionel, vezi că răspunsul Reprezentanței nu e limitat la ce ai arătat tu ! Acolo se vorbește și de...revizuirea pensiilor speciale, inclusiv militare !

Sense spunea...

Vai domn Ifrim, cum!? Nu va mai place de USR-iști? Nu mai schimbați complimente pe email?
Poate le iese și ne trec pe contributivitate. O sa va amintiți cu părere de rău de pensia actuala.

totoiany48@gmail.com spunea...

Citesc acest blog.Prezinta teme f importante ,mai ales pentru pensionari militari. Și comentariile dau substanță tematicile,dar în cazul de fata se fac multe presupuneri care au ca baza un material, PNNR, întocmit de doua persoane îndoielnice ca pregătire și patriotism,am numit pe Ghinea zis slinosu' și premierul cu ...4 la treapta .Asa ca ...mai puține contradictii/ contre ,om trai și om ... .

reddog spunea...

Akord75
Tatăl meu nu mai trăiește.
A fost subofițer și sincer nu dădea nici 2 bani pe ofițerii plângăcioși.

raul spunea...

Pana in 2010 ,nu s-a pus in societatea romaneasca,problema pensiilor militare!Atunci a venit cretinul de Basescu ,crescut in pm dintr-un salariu de ofiter ,ca ma-sa n-a muncit in viata ei si s-a cacat pe el ca stie ce fac militarii !Cretinul,in goana lui dupa voturi ,a divizat societatea romaneasca ,antagonizand diverse categorii sociale,profesionale etc!Poporul asta prost ,a pus botul ,amestecand mere cu pere ,civili cu militari,tineri cu batrani ,intelectiali cu gunoieri etc ,etc!Rezultatul il vedem azi ,inclusiv ,din pacate si la noi!V-a ciuruit si v-ati lasat ciuruiti,dragilor!Vad ca va bucurati la firimiturile ce raman,in loc sa vrem friptura ce-o meritam!Ati ales!Dar aveti grija la ce va doriti ,ca s-ar putea sa vi se intample!Amin!

Leo spunea...

Aluna Burghiu habar nu are ce vorbește , auzi că pensiile militare sunt pensii ocupaționale.
Hal de juristă la conducerea Senatului. O RUȘINE BLONDĂ VOPSITĂ.
Și câți sunt ca ea în frunte cu ăsta nou și habarnist de la MFA sau cu Bunelul.
ROMÂNIE OCHII PLÂNȘI VOR SĂ TE VADĂ ! (DREPTATEA)

Cătălin spunea...

TARA ASTA ESTR CONFUSA DE BANCA MONDIALA, UE SAU DE GUVERNUL ROMANIRI? DACA UN JEGOS, SLUGA LA UE A INTRODUS NISTE CONDIȚII CA PRNSIILR SA NU SE MAI POATA MAJORA 70 DE ANI DE ACUM INAINTE PRIN PNRR-UL SCULII, ASTA INSEAMNA CA E CORECT? DACA UNII CRAPA DE INVIDIE CA ALTII AU PRNSIA MAI MARE XA EI ASTA INSEAMNA CA E INCORECT? MI-E SCARBA DR TOTI ASA ZISI MINISTTII CARE AU VANDUT TARA STTAINILOR SI DE UNII COLEGI XARE SE UITA CU INVIDIE IN "OGRADA" VECINULUI.

Sebi spunea...

Spuneti-mi si mie careva, ca nu mai sunt la curent dupa betia de Craciun, din care m-am trezit ieri.
Dintre toate geniile alea care o tot dau de pereti, s-a gandit cineva sa solicite oficialilor CE - cu respectul si consideratia de rigoare... de care poate fi suspectat intelectualiceste un paduche - sa defineasca sau macar sa explice cu vorbe simple, asa ca pentru tonti, "principiul contributivitatii"?
Daca da, multumesc anticipat pentru un link cu raspunsul european.
Daca nu... cred ca pot sa ma imbat la loc, fara nicio grija. Cat timp pensia si setea se mai afla intr-un echilibru de bun simt.

Cătălin spunea...

A FOST APROBATA OUG-UL DE RESTITUIRE A CASS. DOVADA O GASITI AICI:https://www.economica.net/guvernul-va-incepe-din-luna-martie-sa-restituie-contributiile-de-asigurari-de-sanatate-retinute-pentru-pensiile-mai-mari-de-4-000-de-lei_647891.html

akord 75 spunea...

Ma gandeam la "o chestie"....ironic-ridicola si chiar absurda
Fiecare dintre maharii din CE (luati om cu om si bob cu bob cum se zice) provine dintr-o tara europeana in care Fortele Armate au sisteme de pensii militare in diferite moduri de calcul,mai mult sau mai putin asemanatoare, dar NICIUNA DINTRE ELE NU este in sistem contributiv.
Ce simplu ar fi sa vada mai intai cum e in tarile lor si apoi sa vorbeasca in numele altora.Ce-o fi atat de greu???
Se impun 2 concluzii
1-ori sunt idioti
2-ori fac un experiment sa vada pana unde poate ajunge gradul de revolta
.....mai curand ambele.
Cei care jalbariti,poate strecurati si intrebarea la modul politicos desigur nu cum zic eu..
"Baaa p*letilor" la voi in tara cum e cu armata baaa cretinilor? Ia mergeti si intrebati fiecare pe la voi pe acolo pe la meapeneurile voastre si facem si aici la fel.Ce o tot l*bari*i atata si va faceti ca nu stiti care-i treaba?....dav-as _UE! Vedeti cum e la voi si in "curtile"voastre, ca sunteti fo 27 de bosorogi si o baba si gata...se rezolva.Nici nu trebuie sa cereti aprobare lu' unchiu' Sam pentru asta"... Na!!!!

Ati vrut model? Uite ca v-am dat eu "model" voi doar sa-l scrieti frumos asa tip "poezea de dragoste" in stil diplomatic(apelati la Cristian Diaconescu sau la maimutoiu' ala de Geoana pt partea diplomatica. Aoleeooo ,ca mi-am adus aminte de Geoana si iar ma enervez.Hai Pa!!
Incercati si cu "arvocatu" de doi bani Aurescu Bogdan

Cătălin spunea...

INVIDIOSII SI SCLAVII GLOBALISTILOR "MOR" DE GRIJA PENSIILOR MILITARE:https://m.dcnews.ro/pensii-militare-si-pensii-speciale-augustin-zegrean-reactioneaza-dupa-decizia-comisiei-europene-nu-ar-trebui-sa-aiba-niciun-efect-o-discutie-inutila_905613.html

akord 75 spunea...

Reddog
Nici al meu.Asta-i viata.Moartea e singura certitudine in timpul vietii.
Dar macar a fost militar nu civil "cu statut"
Se mai zice si "asimilat" sau popular "militar vopsit"

PS Mai bine incercati ca ofiter de credite.Au toate bancile asa ceva
dar nu e pentru oricine.Ceva carte e musai sa stii.
Pulanul si catusa nu sunt de ajuns

reddog spunea...

Tot pentru Akoarda75
Eu nu dau nici măcar 1 ban gaurit pe ofițerii plângăcioși.
Nu cred că acești câțiva ofițeri trambalăi plângăcioși care mai scriu pe aici sunt reprezentativi pentru ofițerimea romana.
Daca ar fi așa e grav și rușinos pentru ei.
Multi plâng așa cu lacrimi de crocodil.
Plus că unii scriu pe aici fără să aibă AVIZ de la neveste.
Practic niste distruși. 😁

bogdan spunea...

Daca trebuie sa scada pensiile , sa scada, DAR SA SCADA TOATE LA FEL NAIBII. Scad 50% sa scada TOATE CU 50% pana vor face toti jalbe in gradina Edenului la marul CONTRIBUTIVITATII.

Asta se numeste ECHITATE.

Alex spunea...

Viitorii pensionari militari ptr.a avea un punct de pensie in prezent,trebuie sa aiba solda de 7.400 lei brut(sper ca este pe aproape).Sunt curios cati dintre cei activi au aceasta suma.Marea majoritate ar avea pe luna in jur de 0,50-0,60 puncte.
Asta ar duce la pensii "fabuloase" de pana in 1.600 de lei.Poate gresesc,dar pensiile mici vor deveni foarte,foarte mici ,iar cele mari cum este a lui MaCiuca va ramane rezonabila.Asa ne trebuie ca in 1989 le-am pus tara in brate mizerabililor.Am mai spus-o de multe ori ca nu m-am asteptat o secunda, ca soarta pensiilor miltarilor sa poata fi batjocorita de o curvistina din politica romaneasca. Cat ne mai conduc acesti hoti,plagiatori,incapabili si oportunisti va fi din ce in ce mai greu.Am omis sa spun prosti.

reddog spunea...

Akoarda75
Pai ce sa zic, viu sau mort să veniți cu el tuns.
Unii mai au 2 (doua) bășini până la Câmpiile Elizee și o ard cu actualizările.
E de rasu' plansu' 😁
Daca ii actualizează vor pleca dincolo cu un zâmbet mare pe fata.
Iliescu gen. 😁
Mie sincer mi se cam rupe de genul asta de așa zis militari care stau toată ziua cu pulanele gardienilor de pârnaie în guriță.
Eu sunt ok, acum sunt pe la Marea Roșie. ✌️💪🇷🇴
Cu pulanul din dotare evident. 😁
Atenție prin Brașov, poate pune Godina pulanul pe dvs.
Mars!

Lucas8 spunea...

Susținătorii militari ai pensiilor contributive, o minoritate recentă și vocală, sunt conștienți de existența celor peste 30000 de militari care au ieșit din sistem la vârste similare militarilor din țările membre NATO, care au ieșit din sistem ca urmare a desființării unor unități militare în vederea intrării României în NATO și UE, militari care nu poartă vina acestor decizii. Prin urmare stagiul minim de cotizare stabilit la 20 de ani in anul 2010 s-a datorat acestor militari care nu au avut șansa să rămână în sistem până la vârste matusalemice, cărora dacă li s-ar fi aplicat stagiul minim de cotizare de 35 de ani, ar fi avut pensiile diminuate cu 70-80% față de cele stabilite în baza Legii nr.164/2001. Oricum au avut de suferit și de pierdut, li s-au diminuat pensiile cu ,,doar’’ 25-30%, fară să beneficieze de cuantumul cel mai avantajos, în timp ce acelora care acum tot clamează contributivitatea, datorită acestui algoritm li s-au umflat cuantumurile în mod artificial și exagerat. Calculați pensia raportată la stagiu minim de cotizare din sistemul contributiv, respectiv 35 de ani ( ci nu de 20 de ani ) și o să constatați că 60% dintre pensiile militarilor vor fi mai mici decât salariul minim net pe economie. Așadar, acești profitori doresc în continuare să se ,, cațere pe cadavre’’ folosindu-se de vechimea disponibilizaților, pentru a parveni!
Intr-o carieră militară, performanța și nivelul ierarhic, responsabilitățile funcției, contează cel puțin la fel de mult ca și vechimea. Altfel s-ar inversa piramida specifică sistemului militar. Ce s-ar întâmpla cu militarii profesioniști care nu pot rămâne în sistem să lupte în teatrele de operațiuni până la 55-60 de ani? Cum se poate calcula contributivitatea angajatului care din cauza legislației incidente nu a contribuit o perioadă de ani sau a contribuit angajatorul în contul angajatului însă fără o evidență clară, sau angajatului căruia îi este interzis prin statut să contribuie din mai multe surse de venit, interdicție care nu se aplică civililor? Prin restrângerea unor drepturi si libertati cetatenesti, militarilor li se interzice posibilitatea de a contribui în sistemul public de pensii din alte surse de venit, din desfasurarea mai multor activitati lucrative( ex PFA), asa cum au dreptul persoanele civile, pentru a avea un punctaj mai mare și o pensie mai mare.
Mulți susținători ai pensiilor contributive pentru militari sunt fie naivi, fie cei care au profitat de conjunctura creată în anul 2010, fie infiltrați care vizează dezbinarea militarilor. Problema contributivității pentru militari a fost îndelung studiată de oficialii ministerului de resort atât în țara noastră cât și in tările membre NATO. Iar concluzia a fost că ierarhia militară în sistem piramidal nu ar mai funcționa, ieșirile la pensie la vârste matusalemice care să confere o pensie decentă în sistem contributiv ar bloca procesul de permanentizare și împrospătare a forțelor de reacție suple și rapide, formate din personal tânăr și calificat conform dinamicii realităților, progresului din domeniul tehnologic și strategiilor militare.
Toată această tevatură cu pensiile militarilor a fost concepută în laboratoarele partidelor politice, în mod populist și are scopul de a atrage voturile populației pauperizate care este manipulată prin mass-media obedientă de faptul că pensiile militare sunt cauza nefericirii lor. Și așa se va perpetua acest subiect până când fie un conflict militar le va deschide ochii, fie o reacție de protest de tip maidan va pune capăt acestei situații în care militarii cu toate că mai au obligații militare după pensionare, sunt în permanență umiliți și hărțuiți.
Concluzionând, noi trebuie să urmărim doar alinierea principiilor juridice referitoare la pensiile militarilor cu cele din armatele ţărilor membre NATO, unde militarii sunt beneficiari de pensii de serviciu ori ocupaționale, denumite pensii militare de stat !!

Lucas8 spunea...

Pentru luchy 19
PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO:
Turcia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
Italia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
Ungaria
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
- Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
Belgia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
- Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
- Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
Franţa
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
- Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
- Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
Germania
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
Marea Britanie
- Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
- Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
- Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
- Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
[Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
Olanda
- Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
Polonia
- Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
- Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
- Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
S.U.A.
- legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
- pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
PENSIA MILITARA MEDIE IN UNELE STATE MEMBRE NATO
Pensionarul militar român are o pensie medie de 600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu din România. În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună

RD spunea...

@Sebi, îți spun ceva ca o concluzie pentru tot PNNR, nu doar pentru jalonul 215, cel cu pensiile 'speciale': CE guvernează România cu ajutorul sclavilor de politicieni. Înainte nu erau prea multe dovezi clare, dar acum ne-am lămurit cu acest PNNR. Ei spun când e bine (adică atunci când le convine) și când e greșit.

Lucas8 spunea...

'Militarii, în definitiv, nu primesc salariu, ci soldă. Putem să discutăm de contributivitate în condițiile în care avem solde?! Dar, repet, din 2017 militarii au contributivitate. Lucrul acesta trebuie văzut nu doar în deplină concordanță cu drepturile militarului, care rămâne militar indiferent de poziția sa în activitate, rezervă sau retragere, dar, repet, pentru asigurarea stabilității într-o instituție esențială în România ce are și componenta activă și componenta în rezervă.', a concluzionat Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei.

Huhu Rezea spunea...

@Lucas
Ce te ofuschejezi așa pe alinierea la contributivitate dacă d-ta poți rămăne în plată cu cuantumul special? Ai vechime în serviciu cam subțirică?
Nu vrei să-l întrebi pe general ce înseamnă calculul contributiv al pensiei militare? Precis nu știe dacă i se năzare că are contributivitate din anul 2017.
De contribuit am contribuit încă din anul 2001, dar cu 5%... pentru a fi asigurați pentru pensie militară.

Lucas8 spunea...

REGIMUL JURIDIC AL PENSIILOR MILITARE DE STAT ESTE CEL AL UNOR PENSII OCUPAȚIONALE.
Pensiile ocupaționale, pot fi stabilite prin lege sau prin convenții colective, pot fi administrate public sau privat, au caracter facultativ sau opțional, și AU LA BAZĂ RAPORTUL JURIDIC DE MUNCĂ SAU RAPORTUL DE SERVICIU STABILIT ÎN CONCRET ÎNTRE UN ANUMIT ANGAJATOR ȘI ANGAJAȚII SĂI.
SCOPUL lor este acela de a asigura o pensie suplimentară sau complementară la pensiile publice, ori SĂ LE ÎNLOCUIASCĂ, cum este cazul Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.
Plata pensiilor ocupaționale se realizează nu prin redistribuirea unor fonduri publice(de ex.,bugetul asigurărilor sociale de stat), ci în urma CAPITALIZĂRII UNOR FONDURI DE PENSII CONSTITUITE PRIN CONTRIBUȚII PROVENIND ÎN GENERAL DE LA ANGAJATORI(de ex. M.Ap.N., M.A.I, etc ), dar uneori și de la angajați (de ex., militarii și polițiștii au contribuit lunar la bugetul de stat, veniturile pe care militarii le obțin din solde, fiind impozitate absolut identic, și se rețin la sursă contribuțiile legale ca în cazul oricărui salariat din sistemul public).
Pensiile ocupaționale AU LA BAZĂ PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, ÎN SENSUL CĂ FIECARE BENEFICIAR PRIMEȘTE REZULTATUL INVESTIȚIILOR REALIZATE EXCLUSIV ÎN CONTUL RESPECTIVULUI BENEFICIAR, de către angajator (de ex. M.Ap.N., M.A.I, etc ).
Pensiile militare sunt o excepție de la sistemul de drept comun în materie de asigurări sociale. În România, pensiile ocupaționale au fost reglementate ca pensii distincte față de cele publice abia prin Legea nr.1/2020. Anterior, din cauza vidului legislativ, pensiile militare de stat au fost atribuite în mod peiorativ ,,pensiilor speciale'' care au un statut juridic diferit, în sensul că așa-numitele „pensii speciale” sunt alcătuite din pensia socială pentru limită de vârstă (contributivă) și un supliment plătit din bugetul de stat.
În România, tradițional pensiile militare de stat sunt plătite nu din bugetul asigurărilor sociale de stat, ci exclusiv și în întregime din bugetul de stat ( unde se varsă și contribuțiile sociale ale militarilor, prin stopaj la sursă din solde realizat de stat, prin angajatorii M.Ap.N., M.A.I, etc). În acest caz statul nu realizează o politică socială, ci acționează în calitate de angajator( adică, statul prin M.Ap.N. își asumă un militar, de la intrarea în sistem și până la moarte, deoarece nu există calitatea de ,,fost militar'' ci doar de militar activ sau în rezervă/retragere.Jurământul militar este valabil pe toată durata vieții!)).
Pentru a distinge între pensiile sociale publice și pensiile ocupaționale, CJUE a preluat din concluziile Avocatului general Jacobs formulate în cauza C-7/93, Beune o serie de 41 criterii printre care se numără:
- reglementarea prin lege a negocierilor care au loc între angajați și angajatori cu privire la astfel de pensii ocupaționale( de ex., interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți - Secțiunea a 3-a a Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare).
- prestații suplimentare ori complementare (de ex., obligațiile militare ale pensionarilor militari bărbati și femei la declararea stării de asediu/mobilizare/război, fiind rezerviști operaționali, conform Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare).
- caracterul de înlocuire al asigurărilor sociale de stat (pensiile sociale).
- gestiunea prin entități autonome a fondurilor destinate pensiilor ocupaționale( de ex., Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N., M.A.I, etc) și care să fie distincte de autoritățile publice prin care sunt gestionate pensiile sociale.
- participarea statului cu fonduri publice doar în măsura în care este și se manifestă exclusiv ca angajator(de ex., M.Ap.N., M.A.I, etc) și nu ca înfăptuitor al unei politici sociale prin bugetul asigurărilor sociale de stat.
(Cauza C-7/93, Beune, Rec.1994).
Din această perspectivă, REGIMUL JURIDIC AL PENSIILOR MILITARE DE STAT ESTE CEL AL UNOR PENSII OCUPAȚIONALE.
(Sinteza OPINIEI concurentă la DECIZIA nr.900 a CCR din 15 decembrie 2020)

Simdum spunea...

De mai mulţi ani se discută si în aceste abordări se face referire la principiul contributivităţii , dar fără ca cei mai mulţi care fac trimitere la acesta să cunoască, efectiv şi în mod real, în ce constă el, care sunt elementele fundamentale pe care se bazează, care este ideea esenţială pe care se întemeiază.
Atât în Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, în vigoare pe perioada 1 aprilie 2001 - 31 decembrie 2010, cât şi în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în vigoare de la 1 ianuarie 2011, principiul contributivităţii este definit (aproape) identic, aşa după cum rezultă şi din textele comparative prezentate mai jos:
în Legea nr. 19/2000:
în Legea nr. 263/2010:
Art. 2. Sistemul public se organizează şi funcţionează având ca principii de bază:
e) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; .
De ce BAS are deficit??? De ce nu se imparte la cei care adevarat au dreptul???
Art. 2. Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principii de bază:
c) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; .
Conform definiţiei din Legea nr. 263/2010, principiul contributivităţii constă
(1) în constituirea fondurilor de asigurări sociale pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, şi
(2) în acordarea drepturilor de asigurări sociale din contribuţiile de asigurări sociale plătite.
Ca definiţie în lege, principiul contributivităţii sună foarte frumos în sensul că:
-sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează pe baza acestui principiu de bază ;
-fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii;
Si atunci de ce se dau bani de la bugetul de stat???
-drepturile de asigurări sociale se cuvin fiecăruia numai în funcţie de contribuţiilor de asigurări sociale plătite.
În aceste condiţii, fiecare pensie este stabilită numai şi numai în funcţie de contribuţiile efectiv achitate de salariatul respectiv pe parcursul anilor de muncă.
Pai contributie e doar dupa 01.04. 2001, cum se rezolva contributiva???
Autenticul principiu al contributivităţi în stabilirea pensiilor trebuie să se fundamentează pe următoarele elemente:
Pensia fiecăruia se stabileşte numai în funcţie de contribuţiile achitate, asigurându-se o corelaţie depline între
(a) contribuţiile achitate pe parcursul anilor de muncă, şi
(b) veniturile de care beneficiază sub formă de pensie, principiu care se poate exprima şi prin:

Simdum spunea...

„Egalitate în contribuţiile plătite = egalitate în veniturile obţinute din pensii”,
„contribuţii egale plătite = venituri din pensii egale”;
„persoanele care sunt similare din punct de vedere al mărimii contribuţiilor plătite trebuie să fie similare şi din punct de vedere al mărimii veniturilor din pensii”;
„persoanele care au plătit aceleaşi contribuţii trebuie să fie tratate în mod asemănător, adică să primească aceleaşi venituri din pensie”.
Celor care prin legi ale statului raman nu au contribuit, cum se rezolva problema???
'Acum, legat de PNRR, această continuă dispută, discuțiile dacă sunt sau nu pensii speciale... când este clar că pensiile militare sunt pensii de serviciu. Sigur că, din 2017, militarii au contributivitate exact cum au cei din viața civilă. În definitiv, acum prin contributivitatea acestora, o parte din fondurile necesare pentru pensii, pentru crearea și stabilitatea fondului de pensii a MApN, fond care este administrat de Casa de pensii sectorială, se realizează. Însă nu putem să vorbim de contributivitate pentru toate generațiile de militari pentru că nu au fost asemenea reguli. Or, militarul a venit în Armată în regulile momentului, respectiv doar cu această idee că el trebuie să își facă datoria pentru apărarea țării. Regulile au fost stabilite în timp și în timp schimbăm regulile astfel încât să discutăm și în privința militarilor de această contributivitate. Doar că o ducem în trecut. Contributivitate nu a existat decât în ultima perioadă.', a zis Virgil Bălăceanu.

Simdum spunea...

Această tevatură cu pensiile militarilor a fost concepută în laboratoarele partidelor politice, în mod populist și are scopul de a atrage voturile populației pauperizate care este manipulată prin mass-media obedientă de faptul că pensiile militare sunt cauza nefericirii lor. Și așa se va perpetua acest subiect până când fie un conflict militar le va deschide ochii, fie o reacție de protest de tip maidan va pune capăt acestei situații în care militarii cu toate că mai au obligații militare după pensionare, sunt în permanență umiliți și hărțuiți.
Hai sa desfiimtam SAOPSN!!!!
CA E COSTISITOR. Intrebare: CE PUI IN LOC??? Civilul de la turnatorie sau minerul???

Simdum spunea...

Sistemul pensiilor militare de stat nu au acest principiu de baza cuprins in Legea 223/2015.
Militarii activi au CAS platit din solda bruta 5% incepand cu 01.04.2001 prin diminuarea soldei nete cu 5%, pana in 31.12.2010 (Legea 164, art. 78, Art.78 din Legea nr.164/2001 prevede ca:
(2) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, -01.04.2001- contributia pentru pensia suplimentara va deveni contributie individuala la bugetul de stat, pentru prestatiile prevazute la art.4.
(3) Cota de contributie individuala este de 5%. Baza lunara de calcul pentru care se va determina contributia individuala o reprezinta SOLDA LUNARA BRUTA.).
Incepând cu 01 01 2011, personalul militar în activitate a plătit CAS la Fondul Naţional de Pensii, potrivit Legii 263/2010, până la 01 01 2016, şi contribuţie individuală la bugetul de stat, egală procentual cu CAS, începând cu ianuarie 2016, potrivit Legii 223/2015-legea pensiilor militare de stat pana la 31.12.2017. Cota a fost de 10,5%. Cei 5,5% adaugati nu au afectat netul soldei.
Incepand cu 1 ianuarie 2018 a intervenit o modificare fiscala substantiala prin transferul contributiilor de la angajator la angajat !
Daca pana atunci solda neta se determina din cea bruta, scazandu-se CAS ( contributia la pensie ) de 10,5 %, CASS ( contributia la sanatate ) de 5,5 % si impozitul de 16% din ceea ce ramanea dupa scaderea celor doua contributii...din data de 01.01.2018, contributiile aplicate soldei brute s-au stabilit astfel...
- CAS = 25 % din brut !
- CASS = 10 % din cuantumul brut în plată> 4000 lei )
- impozit = 10 % pentru suma cuprinsa intre 2000 brut si ceea ce ramane dupa scaderea CAS si CASS din solda bruta !
Prin urmare, incepand cu data susmentionata au crescut soldele brute cu 25% CIBS fara a afecta netul.
La art. 31 din Legea 223/2015:
Articolul 31(1) Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.(2) Termenele de declarare și de plată a sumelor reprezentând contribuțiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislația fiscală pentru declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale.(la 01-01-2018, Articolul 31 din Secțiunea 1, Capitolul II a fost modificat de Articolul VI din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 82 din 8 noiembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 902 din 16 noiembrie 2017 )

Lucas8 spunea...

Este ilogic si discriminatoriu ca militarilor să li se impună să fie pensionari contributivi, însă în același timp să le limitezi dreptul la contribuție. Mă refer explicit la faptul că militarilor spre deosebire de civili, le este interzis să contribuie la pensii și din alte surse decât din veniturile profesiei militare, cum ar fi din activități legate de administrarea unei firme, de practicarea oricărei a 2-a profesii legale (statutul cadrelor militare le interzice) sau dintr-o funcție publică în care poți fi ales (primar sau parlamentar, de exemplu), pentru a avea a doua, a treia contribuție, astfel a obține un punctaj mai mare și implicit o pensie mai mare.
Nu este acceptabil nici faptul ca daca militarii ar fi facuti contributivi la fel ca ceilalti oameni ai muncii, pensionarii din Armată mai trebuie sa aiba si atributii la mobilizare/asediu/razboi dupa pensionare. Cum le explici militarilor activi ori celor care doresc să urmeze o carieră militară această inepție, care nu se manifestă deloc întâmplător în celelalte state membre UE si NATO?

Simdum spunea...

Dle HUHU: Cand a inceput restructurarea Armatei romane prin 1996 si acut din 1998 daca stiu aritmetica ca sa scazi de la 300 000 la 75000, tre sa renunti la unii. nu ai cum sa i muti de aici colo. ii excluzi ca sa ramana altii. Fondurile de atunci le a dat NATO sau SUA. WHAT EVER??? Compensatii cf OG7/98.
Se trebuia redusa ARMATA.
Ce a urmat cu tampenii compensatorii se resimte la unii si acum. ISTORIA CONTINUA...

csej spunea...

Maimuță cand o mănâncă in curs se scarpina pana îi dă sângele.Ce ne trebuia 223/2015?Nu era mai buna legea lui Oprea?La valoarea de acum a punctului de pensie si cu inflația nu aveam dureri de cap.Nemancatii au vrut pt ei o lege cu dedicatie si acum pagubim toti.Sa scoată dela naftalină legea lui Oprea , sa aplice indexările cu inflația , sa manevreze grupele ,sa introducă cine a avut al 13-lea salariu,compensatia pentru alimente și se iese la vopsea.

monteoru spunea...

Dupa restructurare cine te-a pus sa iesi in rezerva la 42-45 ani?Ai crezut ca ai prins pe D-zeu de picior?Dupa ce te-ai pensionat pe la 45 ani ai mai avut neamprostia sa te mai angajezi si la stat.Pensie +salariu.Te-ai mai si laudat pela civili ca esti tu tare si mare.Normal ca civilul se revolta.
Revolta si in randurile noastre.O fi corect ca sa aiba pensii mai mici fiindca au avut nesansa sa se nasca mai devreme?Uite astea au dus sa ne intre batul in cur.
Ciuca,pensie 20000 lei?Ia vedeti similarii lui si nu sunt putini ce pensie au.
Contributivitate nu legea 223/2015 care e pentru unii muma si pentru altii ciuma.

Liviu spunea...

Parerea mea este ca legea pensiilor militare o sa ramana asa cum e acum in parlament!BM si CE spun doar ca RECOMANDA ROMANIEI nu OBLIGA!Sunteti multi aici egoisti si inconstienti care vorbiti dar nu stiti nimic cum ar fi cu pensia pe contributivitate la fel ca la civili!In mintea voastra de oameni pierduti credeti ca o sa mareasca o pensie macar?Interesul BM si CE este sa scada toate!Multi va bucurati si credeti ca o sa vi se dubleze pensiile dar tare imi e teama ca daca o sa faca pana la urma pensiile militare pe contributivitate(eu sunt sigur ca nu) o sa stati la urgente cu preinfarcturi si atacuri cerebrale!Stiti ca sunt multi sgp-isti si subofiteri care au venit dupa varsta de 30 ani in armata?Ce pensie vor avea acesti amarati pe contributivitate ca taranii care au muncit la CAP!Cine naiba o sa mai stea in sistem si asa isi dau demisia pe capete?

bogdan spunea...

Domnilor aceasta refprma vizeaza reducerea cheltuielior . Ar trebui sa creasca pensiile mici neactualizate ( asa este sunt prea mici) in jur de 100000 de pensii.

Cat de greu credeti ca este sa prezinte celor de la CE, BM un calcul care sa prezinte acest lucru ?

ORICE MASURA va fi luata trebuie sa prezinte scadere de cheltuieli.

Daca cintributivitatea va insemna scaderea TUTUROR pensiilr in afara de cativa neterminati care schelalaie de 1500 de ani de canad mananca pensie va fi contributivitate.

Daca se aplica un procent mai mic iarasi vor scadea multe.

Cred ca va fi un procenta mai mic care va impaca cat de cat activii si le va permite sa valorifice toate elementele OMM etc.

Automat tot noi nesimtitii de Cicani vom castiga ceva, singurii raportati la net.

INDIFERENT CE VA FI CHIAR CREDETI IM ACTUALIZARE ? VOR FACE ASTA CA SA CREASCA 100.000 DR PENSII

Parerea mea.

Dan B. spunea...

@All:

Văd pe aici, printre comentatori, destui imbecili, în frunte cu administratorul blogului, care susțin teoria contributivității pensiilor militare, în ideea că i-ar avantaja un asemenea sistem. Oare, nu le este clar că eventualul număr total de puncte se va împărți, la fel ca celorlalte categorii socio-profesionale, adică la un stagiu complet de cotizare de 35 ani, concomitent cu creșterea vârstei de pensionare?
Eu sunt adeptul principialității, în sensul că sistemul pensiilor militare trebuie să respecte „jaloanele” lui Cuza, adică fără tembela contributivitate, inițiată de cretinii Băsescu-Boc-Oprea, „frații” într-ale filozofiei ai lui Huhu.
Așadar, pensia militară nu trebuie să fie rezultatul contributivității, sens în care apreciez ca fiind corectă sintagma „soldă de rezervist”, introdusă într-o lege specială.

Pe de altă parte, jălbuitorul analfabet Palagheanu, cel care redactează greșit (ortografic și cu majuscule deranjante cititorului), prezintă o țidulă (falsă sau nu) semnată de șeful unei unități (de alimentație publică?), în care se fac aluzii la „jaloane” (din poligonul auto sau din sistemele de pensii militare europene?) aiuristice privind PNRR (nu PNNR, cum eronat au înțeles unii?). Este lăudabilă inițiativa lui, dar, cred eu, agramatismul lui a determinat, probabil, direcționarea „hârtiei igienice” pentru răspuns, către unul ceva mai mare-n funcție decât portarul instituției (că veni vorba de credibilitate).

Dintr-un alt punct de vedere, este criticabilă zicerea cu „să moară capra vecinului”, corect fiind ca pensia mea să fie majorată în cuantum, decât scăzută altora, chestie care ține tot de principialitate. Realizați că prin eliminarea grupelor de muncă, a diferitelor sporuri și indemnizații, inclusiv prin împărțirea numărului total de puncte la 35 ani, cuantumul pensiei voastre va fi sub valoarea salariului minim pe economie, deci corespunzătoare unui ajutor social? Eu, de bine-de rău, am o pensie la jumătatea celei corect calculate potrivit Legii 223/2015, în cuantum mulțumitor, stabilit de Legea 164/2001.
Mi-a rămas întipărită pe memoria vizuală uriașa manifestație a pensionarilor militari din 24 ianuarie 2011, singura manifestare care a reunit mii de protestatari, din păcate singura de atunci. Din acel moment, timp de 11 ani , am „jălbuit” (intelectua), fără succes, MApN, MMPS, CPS, TB și CAB, întrucât se adoptase stilul de lucru al SRI, cel cu protocoale secrete semnate și de Parchetul General, ÎCCJ, ba și plicuri galbene și kaki la instanțele inferioare.

Ceea ce se întâmplă acum este consecința pasivității, automulțumirii celor care au refuzat să se alăture manifestațiilor de protest, organizate de diferitele sindicate și organizații ale pensionarilor militari.
Îmi este scârbă de momentul în care guvernanții noștri, ahtiați după fondurile europene, vor proceda anticonstituțional, la achiesarea deciziei UE și BM, în sensul că noua lege va avea consecințe retroactive, fără a rămâne în plată cuantumul avantajos.
Și, apropo, alinierea pensiilor militarilor la contributivitate va induce desființarea pensiei militare de stat!

Huhu Rezea spunea...

Ho ho,ho hoooou!
Trimișii guleraților au năvălit cu texte aiuritoare despre reforma pensiilor de serviciu.
Stați, măi, la locurile voastre !
Cei care au ieșit la pensie la limită de vârstă nu au a se teme de nicio reformă.
Cei care au dat buzna să rupă porțile unităților, să cumpere clasări medicale de apți și inapți, ca să iasă la pensie anticipată cu 15-20 de ani vechime, și-au asumat riscul de a tremura de frica unui calcul contributiv, care acordă pensie proporțional cu vechimea în serviciu, nu speculativ pentru veniturile din 6 luni.

Lucas8 spunea...

pt Leo
Alina Gorghiu chir știe ce spune. Sistemul pensiilor militare de stat din România este reglementat de Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, fiind un sistem ocupaţional( nu speciale) care se încadrează în pilonul al II - lea privind schemele ocupaționale (profesionale) guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificată prin Directiva 97/96/EC.

Paul Puiu spunea...

Este foarte trist și umilitor pentru cei ce au același grad, aceiași funcție , aceiași vechime să aibă pensia cu 60% mai mică ca și omologii lor, pensionați după 2016. În disperarea lor au propus tot felul de variante, cele mai multe se refereau la revenirea pe „contributivitate”, crezând că pensia va urma cursul celor civile. Majoritatea dintre aceștia credeau că se va revenii la pensia ce au avut-o până în 2016 și vor primii și măririle ce s-au dat civililor. Nu au realizat că acele situații juridice prevăzute în vechea lege nu mai sunt și s-au încăpățânat să nu creadă nici un argument a nimănui. Nu au realizat că o trecere la alt model de calcul ar putea fi mult mai defavorabil. Este normal , speranța moare ultima. Aveți grijă ce vă doriți, se poate să fie mai rău ca înainte. Până atunci să ne rugăm să fie bine, deși este foarte greu până alții hotărăsc pentru noi în schimbul „unui pumn de arginți”

Huhu Rezea spunea...

@Lucas
Alina Gorghiu repetă ca un papagal ce spune șeful ei de partid.
Nici ea și nici d-ta nu ați citit Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale.
Dacă vrei să nu rămâi cum ești citește aici

https://www.huhurez.com/2022/07/pensiile-militare-nu-sunt-pensii.html

Dan B. spunea...


@Palagheanu:

De ce vrei, neapărat, să-mi demonstrezi că ești un soldat prost nativ și neinstruit, un agramat venit de la coada vacii, dar strecurat, prin indolența recrutorilor, în structura militară? Chiar crezi că era necesar să-mi reamintești cât de idiot poți fi?
Cum adică „dute”, „uităte”? Nici părinții nu ți-au insuflat „setea de carte”, ci doar „setea alcoolistului”? Deh, „ce naște din pisică, …..”, tot bețiv se numește!
Apropo, pupatul în cur este un „sport” practicat de cei nevolnici la bucile potentaților, dta fiind campion la această disciplină „sportivă”, parcursul dtale în acest blog fiind unul definitoriu.
Chiar dacă ți-ai schimbat fotografia, unde păreai ceva gen „imbecil a la Boc”, figura-ți idioată nu-ți dezminte personalitatea imundă.
Și dacă chiar am multe clase peste cele absolvite de dta, recunosc că nu am darul ghicitului în zațul de cafea (beau Amigo), cu privire noua revoluție din 2989.

M spunea...

Aseară la B1 tv, Drulă Rangă a fost într-un delir Marxist populist.
În ceea ce privește pensiile speciale a spus cam așa: "pensiile speciale trebuie să scadă. Generalul Ciucă are pensia de 18.000 de lei. Este capabil să facă România să piardă zeci de miliarde de euro decât să accepte să i se scadă pensia la 9.000 de lei, ceea ce oricum e o pensie foarte mare, iar diferența să fie împărțită la cei 4 milioane de pensionari cu pensii mici."

Ce constatăm?
1. Obsesia USR nu sunt pensiile speciale in general ci cele militare. Rangă nu s-a referit la cele ale magistraților de exemplu!

2. Este o problemă personală nu una de principii!

3. Populismul este evident! Cât ar crește pensiile civile dacă îi luăm de tot pensia lui Ciucă?

4. Ideile unuia dintre colegii noștri care trimite mailuri peste tot se suprapun pe cele marxiste ale USR.

5. Un partiduleț cu sub 10% are tupeul să ia decizii pentru toți românii la fel ca unii, doi-trei dintre noi.

6. USR se plasează clar că fiind partidul cu politici împotriva militarilor României.

Huhu Rezea spunea...

@M
Dacă din delirul lui Drulă iese o reformă echitabilă a pensiilor militare, așa cum își dorește și colegul pe care-l blamezi că trimite jalbe, tot este bine.

mosmartin16 spunea...

M, de ce nu concretizezi cele afirmate, dar cu argumente, nu generalități ?!

mosmartin16 spunea...

M, încă ceva...dacă cumva ai dorit să faci trimitere - voalat și neelegant - la mine ! Știi cât ar rezulta pensia netă în plată a lui Ciucă ? Vorbesc de varianta 1 din documentația mea ( cea mai avantajoasă dintre cele 8 variante ) ! Ea ar fi de 16354 lei ! Ce zici, cum e ?!

mosmartin16 spunea...

Tot pentru M, dacă "io" am fost cumva al tău "andrisant" ! Nu am fost, nu sunt și nu voi fi implicat ori simpatizant politic ! Poate și de asta pot gândi și susține neîngrădit ideile, fără sarcini ori directive pentru "roboței" ! Regula 1 : când ceva nu îți e clar, te documentezi, citești, analizezi, compari, evaluezi, întrebi ! Așa ai făcut tu ?! Nu cred ! Fii sănătos...spus fără ironii ori "voalări" !

monteoru spunea...

Dan B fii calm.In 2013 era sa ajung pe coparseu. Prin legea Boc-Oprea am pierdut 18%.Fac parte din cei 26.500.Cu toate ca legea m-a ars nu pot sa nu fiu sincer.Cei cu vechimea completa adica 35 ani de vechime efectiva, majoritari in 2010 au iesit in castig.Eu am strigat in fata Parlamentului si la Cotroceni"iesi afara javra ordinara" pentru ca a refuzat sa accepte cuantumul cel mai avantajos.
Am pensia in plata conform legii 164/2001 pe care o apreciez ca este corecta.Legea 223/2015 este o porcarie si o inginerie financiara ce creiaza avantaje numai unii.Tu poti explica corectitudinea legii care permite ca un subofiter -agent sa aiba pensie mai mare decat un colonel-comisar sef numai ca s-a nascut mai tarziu?Eu iti vorbesc in cunostinta de cauza.
Daca este sa compar pensia mea in baza legii 223/2015 si o lege ca la civili prefer legea dela civili.Am luat punctajul din decizia emisa in baza OuG 1/2011 am realizat punctajul mediu anual folosind stagiul complet de cotizare de 35 ani,am adaugat cuantumul aferent OMM pentru 25 ani si rezultatul este pozitiv respectiv mai mare decat cel pe 223 dar mai mic pe legea 164.
Incearca si fa calculul.Sunt curios cum iesi.
Daca ai lucrat in viata civila cu atat mai bine.Cine a lucrat sa-i fie de bine.Eu nu am acceptat ca un fost neica nimeni ajuns patron sa ma comande.

M spunea...

@huhu Rezea

Păi până mai ieri mă acuzai că sunt USR-ist și neomarxist!

Acum vă place Drulă??? De ce nu? Ia calculează punctajul unei solde a unuia activ ACUM!

Material de studiu
https://www.bugetul.ro/dupa-ce-le-au-intrat-salariile-pe-card-politistii-au-publicat-fluturasii-de-salariu-imi-bag-cv-la-lidl-salariul-mai-mic-decat-in-constructii/

Lucas8 spunea...

Pt Monteoru
Repostez, observ că nu se vrea cunoașterea adevărului.Toate angajamentele de natură salarială și de pensii pentru militarii țării, asumate prin aderarea la NATO, trebuie respectate!
PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO:
Turcia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
Italia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
Ungaria
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
- Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
Belgia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
- Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
- Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
Franţa
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
- Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
- Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
Germania
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
Marea Britanie
- Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
- Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
- Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
- Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
Olanda
- Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
Polonia
- Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
- Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
- Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
S.U.A.
- legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
- pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;

Lucas8 spunea...

Pt Monteoru, continuare:
Prin urmare noi trebuie să urmărim alinierea legislatiei nationale la standardele legislatiei UE și NATO în domeniul pensiilor militarilor și salarizării, ci nu struțo-cămila lui Oprea care tot pensie speciala este dacă ne referim la stagiul minim de cotizare redus la 20 de ani de la 35 de ani pentru cei din sistemul public de pensii, motiv de nemulțumiri ale opiniei publice. Ce garantii ai dumneata ca peste doua luni nu se emite un OUG cu stagiul minim de cotizare de 35 de ani ? Câtă minte v- a mai rămas? Vă urmăriți doar interesele de moment pe spinarea disponibilizaților!!!! Cum explici militarilor activi acest lucru, ca ei nu au dreptul sa contribuie din mai multe surse de venit la fondul de pensii, pentru un punctaj mai mare si implicit pentru o pensie mai mare, în conditiile in care cei din viata civila au acest drept( al doilea job, administrare PFA, etc)? Cum iti închipui un militar profesionist , un pilot militar, scafandru, performând la 60 de ani, gârboviți și cărunți, prin teatrele de operațiuni ori la război? Cum explici această ineptie expusa public tinerilor doritori sa urmeze o carieră militară, ce atractivitate au aceștia pentru această carieră, și care va fi calitatea resursei umane care intră in armată? Cum oferi predictibilitate și speranță legitima acestora? Stimabile, sunt multe de analizat și pentru acest aspect nu e suficientă autosuficiența.
Greu mai gasesti oameni echilibrati . Majoritatea actuală provine din oportuniști care au singura preocupare de a parveni , manipulând în stânga și în dreapta.
Stimabile,nu sunt decât panseuri lirice de pseudo-militar( ca Oprea al tău!), poeme militare pentru delectarea unui segment al militarilor( se știu ei care, și de ce!) iubitor de sânge.
Cu plăcere!

Lucas8 spunea...

Pt Liviu:
Ai punctat foarte bine. Această reformă urmărește strict diminuarea cheltuielilor cu pensiile așa-zis speciale, în a cărui malaxor au fost introduse si pensiile militare de stat, din rațiuni pur populist-electorale a unui partid dovedit aservit intereselor meschine să nu spun străine. Ar fi naiv să credem că după această reformă va fi vreo pensie crescută. Deja au și speculat unele televiziuni faptul ca in varianta actuala a legii, pensiile nu vor fi tăiate ci crescute( așa cum ar fi normal pentru inlăturarea inechităților din sistem prin actualizare) Însă, din acest motiv, in Camera Deputaților, cameră decizională, pe fondul presiunii mediatice cu pierderea celor 3 mld de euro din PNRR, vor fi depuse amendamente in sprijinul reducerii cheltuielilor cu beneficiarii acestor pensii. Indiferent de formulele de calcul , pensiile militare vor fi toate diminuate și plătite la noile cuantumri, nici măcar nu se pastrează cuantumul cel mai avantajos, altfel nu și-ar atinge scopul.Nu este o lege reparatorie pentru inlăturarea inechitătilor ci pentru diminuarea acestora. Prin această abordare, pe moment se vor reduce pensiile foarte mari cu procente cuprinse intre 30-49%( peste 50% CCR respinge noua lege pe motiv de confiscare a veniturilor din pensie) în timp ce majoritatea vor rămâne la cuantumuri puțin mai mici decât cele aflate în plată, nesemnificativ insa pentru a scoate sindicatele politistilor si a rezerviștilor în strada. Nu ar da bine pe plan international, facându-se experimente pe seama militarilor români cu un război imprevizibil la granițele țării, fapt mentionat si de Banca Mondiala anterior. Iar pentru cei care au participat în teatrele de operațiuni, singurii care conteaza in ochii decidentilor politici, vor fi majorate actualele indemnizatii pentru a le astupa gura si a nu reclama pe diferite căi de relationare cu fosti camarazi din armatele altor țări membre NATO , la forurile internaționale inclusiv la NATO, moment in care clasa politică iresponsabilă va fi pusă in situația de a oferi lămuriri cu privire la oportunitatea acestei legi in contextul actal de securitate.Poate dl. Geoană ar dori să se implice , tot din ratiuni electorale, avand in vedere alegerile przidentiale de anul viitor.Oricum nu ar fi rea o părere oficială din partea dumnealui pe această temă! cele spuse de mine sunt doar opiniile mele și cred că nu sunt departe de adevăr! Rămâne de văzut!

RD spunea...

Drulă e un papagal, la fel ca restul USR-iștilor. USR a intrat pe 'piața' politic Parlamentară cu anumite 'puncte' care ating 'emoțional' cetățenii României. Prima, jos pensiile speciale, a doua jos politicieni cu dosar penal și așa mai departe.

Cum să calculezi pensiile pe contributivitate dacă tot vrem echitate în România, când atâția ani beneficiarii de pensii militare nu au plătit 25% pentru pensii? Le bagi proecentele din burtă? Când în NATO atâtea țări nu au pensionarii militari trecuți pe contributivitate sau și pe contributivitate, vor USR, cetățeni inconștienți, CE, să fim trecuți pe contributivitate. Doamne, câtă prostie și răutate!


Terminați cu echitatea la pensiile militare! Niciodată nu va fi așa ceva. Așa cum nu mai este de peste 5 ani.


RD spunea...

@Huhu Rezea,

Am iesit la limtia de varsta si-mi spuneti ca nu trebuie sa ma tem de reforma pensiei mele militare? As vrea sa rad, daca nu ar fi vorba si de pensia mea.. Dupa ce vom fi trecuti exclusiv pe contributivitate, voi fi curios daca veti mai spune asa ceva. Doar ca eu nu sunt atat de visator ca dumneavoastra si vad realitatea si anume ca dupa ce vom fi trecuti pe contributivitate, 90% din pensii vor fi diminuate (acord 10% pentru exceptii, nu am dosarele tuturor pensionarilor miloitari in fata).

Huhu Rezea spunea...

@RD
Nu-mi da d-ta lecții despre pensia contributivă când eu am primit 5 ani o asemenea pensie si știu cu ce se mânâncă. D-ta vorbești despre pensia contributivă din auzite sau asmuțit de fricoșii care nu au pensie militară pentru limită de vârstă.
Dacă azi s-ar stabili calculul contributiv eu aș primi cu 1000 de lei mai mult. Asa, ar primi, proporțional cu vechimea în serviciu lucrată, toți cei 68% dintre cei care la recalcularea din 2016 au rămas în plată cu pensia contributiva mai avantajoasă.
Plimbă asemenea scenarii pe alte site-uri, că aici sunt mulți cititori care nu se tem de alinierea la contributivitate.

Dan B. spunea...

@All:

Din păcate, azi, când grupul protestatarilor din spatele tastaturii s-a întărit considerabil, existând recente victime ale guleraților din fruntea MApN (cei care, alături de Jianu, Roșu și Cipu, conduc cu adevărat ministerul) și care, până mai ieri, erau militari activi, încearcă „să dreagă busuiocul”, fără ca, la vremea protestelor organizate în capitală, să se ralieze, cu familiile lor, celor care, îndurând arșița sau gerul, și-au programat prezența în Pta Victoriei, Pta Constituției, Universitate, Palatul Cotroceni, Parlament, ministerele de care au aparținut și partidele politice guvernante.
Culmea a fost că o prezență mult mai numeroasă a protestatarilor a fost marcată, spre rușinea noastră, de colegi chiar din județele mai îndepărtate (SB, CJ, CT, DJ, Gj, AG, PH, IS, BC ș.a.), căci „capitaliștii” s-au simțit confortabil în fotoliu de acasă.
Și ne mai mirăm de ce militarul a ajuns „oaia neagră” a societății, fiind victimă, consecutiv sau chiar concomitent a PSD, PNL, PMP USR.
Apreciez că Legea 164/2001 a fost o lege corectă, iar perfectabilitatea ei ca lege organică, în deplină rezonanță cu prevederile Legii 80/1995, ar fi reușit să nu creeze disensiuni între pensionarii militari, între aceștia și cei civili.
Acum, când este prea târziu, ați devenit „ultrarevoluționari”, în condițiile în care fiecare dintre noi am ajuns a fi cobaii globalismului, în nicio țară de pe lumea asta neexistând pensie militară de stat aliniată la contributivitate (apropo, asta s-a instutuționalizat în 2001).
Dormi în pace, militare, țara, din om, neom te face!
Ați văzut ce consecințe protestatare are creșterea cu numai doi ani a vârstei de pensionare, deși la noi s-a vehiculat inclusiv vârsta de 70 ani pentru trecerea în rezervă?
Un singur lucru îmi pare bun, acela de înlocuire a termenului „pensie militară” cu cel al „soldei de rezervist”!

Dan B. spunea...

@Huhu:

Faci ce faci și-ți etalezi tembelismul în stare pură!
N-ai priceput că se urmărește diminuarea cheltuielilor statului (2,5% la MApN) cu pensiile speciale? Nu chiar tu și „ursulețul căcăcios” ați promovat apartenența pensiei militare de stat la „pensiile speciale”?
Desigur, trecerea pensiei militare de stat pe contributivitate anulează, de facto, Legea 223/2015, dar să n-ai impresia că efortul financiar al statului va fi degrevat de cuantumul fondului de pensii al ministerului, căci banii cheltuiți pe pensii vor fi redirecționați către achiziția de fier vechi de la „licurici”, partenerii NATO.
Reiterez că, acum, ai o pensie stabilită în baza Legii 119/2010 (cuantumul avantajos), dar și ca numărul total de puncte s-a-mpărțit la un stagiu minim de 20 ani, nu la 35, așa cum se prevede în instrucțiunile „consultantului” Banca Mondială, noul număr de ani fiind universal valabil pentru toate categoriile socio-profesionale. Și, uite așa, este destul de probabil să primești o pensie contributivă, aflată în ecartul ajutorului social și al salariului minim brut pe economie.
Și, în idioțenia ta, refuzi publicarea comentariilor care nu rezonează cu cretinitățile tale! Apropo, am o pensie pentru limită de vârsta de la bun început, însă tărtăcuța ta nu asimilează principiile legice.

Liviu spunea...

D-le Huhu nu vreau sa va dezamagesc dar visati frumos cand spuneti ca la cel putin 68% dinpensionarii militari le vor creste pensiile pe contributivitate!In primul rand trecerea pe contributivitate este luata in considerare de BM si CE pt reducerea bugetului de pensii si clar daca la cel putin 68% le creste o sa fie dezastru pt ideea BM si CE!Al doilea aspect de unde stiti d-voastra ce o sa prevada legea pensiilor militare pe contributivitate sa stititoate conditiile si sa aveti curajul sa spuneti ca vor creste 68% din ele?Fiti mai echilibrat si cumpatat in discutii pt ca nici o entitate internationala nu are interesul sa ajute romanii!BM si CE ne vor mai saraci si sa murim cat mai repede si sa luam imprumuturi din belsug de la ei pt ca Romania are parca prin cele 5 tari din UE cu datoria externa xea mai mica!

RD spunea...

@Huhu,

Ce a fost in 2016 e 2016. Cum si viitoarea lege nu va fi identica cu cea pe care ati avut dumneavoastra si restul calculata pensia!
Nu dau lectie, doar ca multi pensionari militari printre care si dumneavoastra sunteti atat de siguri, desi nu stiti sigur cum ar fi mutarea tuturor pensiilor militare exclusiv pe contributivitate in 2023, nu in 2016!

Normal ca dumneavoastra insistati cu contributivitatea pentru ca va convine, nu filmele cum ca jalonul 215 cere ca pensiile militare sa fie calculate si pe contributivitate si ca ramane cuantumul favorabil, adica cel 'special', desi in jalon scrie clar: reducerea cheltuielilor!

Eu nu ar trebui sa am frica deoarece am iesit la limita de varsta insa pe sistemul nostru actual, de pensii militare.

Asa cum politicienii vin si pleaca, asa cum partidele intra si ies din Parlamentul Romaniei, asa si recalcularea pensiilor nu sunt la fel ca in urma cu nu stiu cati ani! Am ajuns la concluzia ca sunteti documentat in privinta pensiilor militare, insa sunt oarecum dezamagit pentru ca nu vedeti cu adevarat ce cere acest jalon inclusiv pentru noi, pensionarii militari.

Am citit multe articole de pe diferite site-uri, Facebook si asa mai departe, insa nu am crezut 100% in tot ce se scrie pe acolo deoarece am vazut atatea greseli intentionate sau neintentionate si mi-am dat seama cum sta treaba cu informatiile gasite pe internet.

Asa cum nici raportul din toamna, nici cel din iarna anului 2023, nu a fost publicat de Guvernul Romaniei, cel facut de BM.
Raportul e cel public oficial de Guvern, nu doua foi trimise de nu stiu cine pe un site sau altul.
Asa cum niciodata nu am crezut 100% ca BM a spus ca pensiile militare sa nu fie reformate din cauza razboiului din Ucraina!
Clickurile aduc bani, de aceea senzationalul este important acolo unde se produc bani (pe Facebook, pe siteuri.

Bruno Simba spunea...

Nu ma tem de alinierea la contributivitate, eu chiar doresc calculul componentei contributive cu orice risc,stiu si eu cu ce se mananca dupa ce am primit pensie pe contributivitate 5 ani.In conditiile actuale ale legii 223/2015,fara actualizari si schilodita de fel si fel de ordonante,tinand cont si de procentele ce se vehiculeaza de BANCA MONDIALA,vom fi sigur asistatii sociali ai Romaniei in cel mai scurt timp.Daca continuam sa primesc pensiea si in prezent pe contributivitate asi avea pensia cu 1500 lei mai mult decat cea calculata pe haiduceasca lege 223/2015,cu indexari simbolice si alea acordate cand doresc guvernantii,vezi cazurile prorogarii acestora.Toti stim de ce tin unii cu dintii sa nu se schimbe nimic la pensiile militare,nu mai vin cu exemple aici am facut-o in alte ocazii.M-am saturat sa-mi spuna civilii ca am pensie nesimtita in conditiile in care pensia lor este mai mare decat a mea. Sanatate si sa auzim de bine.

Huhu Rezea spunea...

Liviu
Te știam mai informat.
Cum poți să mă intrebi de unde stiu eu cum va fi calculul contributiv?
Calculul contributiv este cel din sistemul public. Eu de unde știu să-mi calculez cuantumul contributiv?
Nu vreau să mai aud că un neterminat are pensia mai mare decât altul care are pensie pentru limită de vârstă. Legea 223/2015 poate fi denumită legea favorabilă pentru neterminați, cea care a golit de specialiști instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu nu te înțeleg ! Cum îi poți permite acestui defect, care scoate numai rahat din gura aia spurcată și căruia îi zice Dan B ( B de la bou, iar D de la dobitoc!) să tot scrie pe aici ?! Tu nu vezi că tembelul ăsta criminal nu are leac nici la Socola, nici la Iași ?! Fă puțin bine pentru ca noi, ca să putem comunica aici civilizat și aplicat, fără voma asta de ..."Buzilă" ! Seară frumoasă, camarazi !

mosmartin16 spunea...

Și ca să mă cobor la mintea nebunului criminal, Dan B : căcăcios ești tu, cu măta, dobitocule !🤣🤣🤣

reddog spunea...

Rambo și Cezar trebuie aliniați.
Și raționalizați.

Alex spunea...

Cine stie ce porcarii de formule de calcul se vor folosi! Am impresia ca multi vor plange dupa pensiile pe care le-au avut.Ceea ce face B.M.nu o face ptr.a elimina inechitatile existente ,ci ptr.a mai taia din cuantumurile tuturor.Acei cretini de la B.M.ar trebui intrebati daca ceilalti militari din U.E.au toti,dar toti ,pensii contributive,si numai atunci sa se faca acest lucru si la noi.
Daca se vroia a face ceva ptr.noi ,s-ar fi facut toate demersurile ptr.efectuarea actualizarii.In prima faza macar actulizarea soldei de grad ca la activi ar fi fost ceva.
In urma aplicarii noi legi ,sigur pensiile mici vor deveni mai mici,iar cele ca ale lui Maciuca vor deveni de bun simt.Sa dea D-zeu sa nu fie asa ,darla cat de mult ne iubesc jegurile din conducerea tarii....nu se stie.

A spunea...

@HUHU
Eu am crezut in prostia mea ca septagenarii sunt mai aproape de d'zeu cu sufletul si mai calculati.
Azi m-am cacat pe mine citit replicile plide e "amor" ale multora.Sunt mai rau ca "pustimea"
Am ras grav,jur:):)
V-as propune sa realizati un topic separat de toate unde fiecare sa isi verse naduful ,pe limba lui bineinteles.Un topic unde sa se razboiasca in adjective in voie.Un topic al razboiului verbal,de racorire.
Intercalarile de comentarii pline de "umor"(asa le vad din prisma mea,traiesc senzatia unui spectacol de comedie) cu discutiile despre lucruri serioase fac ca cele din urma sa fie un pic greoi de urmarit.Te fura peisajul,ca sa spun:)Tare neaosi sunt septagenarii...n-am crezut :)
Pariez ca va fi cel mai vizionat tipic din tot blogul.
PS:Am sa postez si eu,cu siguranta:)n-am cum sa rabd :):):)

Lucas8 spunea...

În ceea ce privește reformarea sistemului de pensii, din cadrul 𝘗𝘭𝘢𝘯𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘕𝘢𝘵̦𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘥𝘳𝘦𝘴𝘢𝘳𝘦 𝘴̦𝘪 𝘙𝘦𝘻𝘪𝘭𝘪𝘦𝘯𝘵̦𝘢̆, pensiile militare au fost introduse mișelește de către unii politicienii trădători ai poporului român,netransparent, fără HG si aprobare in Parlament, fără studii de impact privind afectarea securității naționale prin plecarea din sistem prin demisii ori pensionare. Mai mult, fără constrângere de la UE la momentul elaborării ci din rațiuni populist-electorale. În acest sens, instituția militară a susținut excluderea pensiilor militare din categoria pensiilor speciale supuse reformei, având în vedere următoarele argumente:
- sistemul pensiilor militare de stat este unul distinct, specific personalului militar;
- pensiile militare de stat au la bază principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și polițiștii de penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei militare;
- este un sistem de pensii existent și în alte state ale Uniunii Europene;
- modificarea cadrului normativ al pensiilor militare de stat poate constitui o motivație pentru trecerea în rezervă/retragere a personalului militar, respectiv de scădere a atractivității carierei militare;
- instituirea pensiei militare, cu tradiție în statul român, a apărut ca o necesitate izvorâtă din statutul profesional al militarilor, care impune anumite interdicții sociale pe care celelalte categorii de asigurați nu le au.
Noua redimensionare a cuantumului pensiilor de serviciu ale militarilor echivalează cu exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu, contrar contractului la intrarea în sistem, modificând astfel regulile jocului în timpul jocului, având în vedere că militarii pensionați mai au obligații militare.
Notă:
...Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii memorandumul, cu observații, fără a aviza propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii.
Ce s-a întâmplat ulterior se știe. Europarlamentarii unui partid de o anumită orientare, au insistat la Bruxxelles pentru a nu se negocia jalonul 215 , mai mult,intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale așa cum a fost prevăzut.
PS S-au prevăzut 2 miliarde de euro pentru consultanță în PNRR, abonate la bani fiind cu predilecție firmele de casă ale aceluiași partid.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
iulian spunea...

Ati luat-o razna rau cu contributivitatea. Sigur ați lucrat în armată?...mai și trimiteti depeșe puerile pe la nu stiu ce autoritati, ca sa-i convingeti de nivelul de inteligenta al castei

reddog spunea...

Se știe că mulți septuagenari sunt iubitori de arginți.
Exemple elocvente sunt camarazii poligloți Rambo și Cezar.

Huhu Rezea spunea...

@Iulian
Cred că d-ta ai luat-o razna dacă nu te interesează reforma care să înlăture gravele inechități din sitemul de pensii militare, inechități susținute rușinos de aparatul juridic și financiar din instituțiile militare, dar din păcate și de o parte a beneficiarilor de pensii din ultima perioadă.
Calculul contributiv este doar una din posibilitățile de înlăturare a inechităților, dar nu singura.
Cea mai apropiată măsură pare a fi actualizarea pensiilor militare după căderea OUG 59

A spunea...

@Viorel
Ba urmasu' lu' Fane Babanu' intaiul Betiv al Moldovei,-
- Ti-am spus ca nu intelegi minic din ceea ce citesti.
- Ti-am spus sa nu te mai chinui sa raspunzi ca e degeaba.
- Apa nu curge la deal
- La BT. la tine nunta e cu cafteala obligatoriu ?
- folosesc WC-ul (pe românește) iti sangereaza neuronul
- Separarea blogului pe categorii de comentatori nu ar da sarea și piperul blogului și ar devein monoton, cum sunt uneori și unele subiecte care nu prea interesează publicul.TU intelegi ceea ce ai scris?Ai inteles ceea ce am scris?Eu nu cred.
- Nu intelegi nimic,tu esti pe adaptare,parca esti Nistor Irina.
- Daca te plictisesti sa-mi spui,stai relaxat si bagate doar acolo unde simti ca poti sa si iesi.Se pare ca rahatul pentru tine e ca si nisipurile miscatoare,cu cat "ragai" mai mult cu atat te scufunzi mai adanc.Oprestete din comentat,lasa mascar gradele sa ramana plutind!
PS:REITEREZ,AM STRICAT VORBITORUL,NU MAI INCERCA.
Cu "dragoste" Adrian

Lucas8 spunea...

Am încercat să obțin un răspuns la intrebarea redată mai jos, de la acest europarlamentar, dar fară succes: ,,Un eurodeputat primește o pensie de 1400 de euro pe lună pentru fiecare mandat de cinci ani petrecut la Bruxelles, potrivit anului 2019. Când dezbateți public propunerea de eliminare a acestui privilegiu pentru europarlamentarii români, cuprinderea lor în PNRR, pe modelul mult hulitelor pensii militare în medie de 3500 de lei ale pensionarilor militari, rezerviști operaționali în caz de asediu/război, pensii ocupaționale care se acordă în toate statele membre UE și NATO?'' vezi https://www.facebook.com/lucaslucasslucas/posts/pfbid02dphpwsZGpXhjQZpgG7NsYMwWcLMf2jDdHuYPMDiVg1qShyMnvpbHjkcVtNdvHMhEl

O să spună unii că pensiile eurodeputatilor este suportat de bugetul Uniunii Europene...Și bugetul UE din ce fonduri este alimentat? Contribuția României la bugetul Uniunii Europene este de 1,4% din Venitul Naţional Brut, ridicându-se astfel la suma de 2,357 miliarde de euro, ca o consecință a Mecanismului European de Reziliență și Redresare al Comisiei Europene. Din această contribuție cu bani publici se plătesc salariile si pensiile speciale de mii de euro ale europarlamentarilor.

Lucas8 spunea...

Cu acest activism de șantier ne merităm soarta. Cum vă gândiți să fie înlăturat inechitățile făcute celor cu pensii de serviciu, care nu au avut voie să exercite în timpul activității drepturile de care se bucură ceilalți cetățeni?Cu o grilă de salarizare aferentă militarilor cuprinsă intre 1- 4,35 dintr-o grila națională de 1-12? Militarul cu gradul și funcția cea mai mare din Armată, Șeful Statului Major General(general cu 4 stele) are coeficientul de ierarhizare de 4,35 cât are păpușarul de la teatru( cu tot respectul)!!!? Cum echivalați riscurile, incompatibilitățile, interdicțiile, restrângerile de beneficii de care toți ceilalți au avut parte sau chiar au abuzat? Cum echivalați faptul că militarilor le este interzis să aibă o altă sursă de venit decât cea din Armată, în timp ce orice alt cetățean poate cumula mai multe venituri de la stat și/sau privat, mai multe venituri însemnând mai multe contribuții la fondul de pensii, un punctaj mai mare și implicit o pensie mai mare? De curând un subofițer face pușcărie pt că a indrăznit și el ca pe lângă salariul ,,nesimțit,, de 3200 lei să mai aibă un job part-time. Statul și poporul te vrea sclav în uniformă la dispoziție 24/24, 7 zile din 7, iar la pensie să te egalizeze cu o putoare, bombardier de facebook.

Burebista spunea...

Huhurez, singura măsură echitabilă pentru pensionarii militari este actualizarea tuturor pensiilor militare conform legii actuale 223 , FĂRĂ PĂSTRAREA CUANTUMULUI AVANTAJOS. LA FEL TREBUIA FĂCUT ȘI ÎN 2017 CÂND S A MODIFICAT LEGEA... NU CUM A FOST ATUNCI CÂND OUG 59 S A APROBAT PE 4 AUGUST... DAR S A APLICAT ÎNCEPÂND CU 15 SEPTEMBRIE..??? DE CE?? CA SĂ APUCE SĂ IASĂ LA PENSIE SMECHERII... NU TĂTICU... TREBUIA SA SE RECALCUKEZA DIN NOU TOATE PENSIILE MILITARE CONFORM MODIFICĂRILOR ADUSE DE OUG 59 FĂRĂ CUANTUM AVANTAJOS... ATUNCI SĂ VA FI VĂZUT EU OE CEI CARE FACEȚI PARTE DIN PROCENTUL DE 68% CARE AU RĂMAS CU PENSIILE MILITARE ÎN PLATĂ DATORITA CUANTUMULUI AVANTAJOS CUM ATI FI PLÂNS PE LA TV ȘI PRIN PIEȚE LA MITINGURI.. 🤣

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Vezi cum greșești dacă nu știi drept constituțional.
Nu se putea face recalcularea din 2016 fără pastrarea în plată a cuantumului mai avantajos, pentru că acel cuantum calculat pe L 119/2010 sau recalculat pe L 263/2010 era un drept câștigat protejat prin deciziile CCR.
In 2010 când pensiile militare au fost transformate în pensii contributive, cuantumul necontributiv calclculat pe L 164/2001 nu era un drept câștigat și a fost constituțional să fie diminuat prin recalculare.
La fel ca în 2010 s-ar întâmpla și acum, dacă s-ar trece pe contributivitate exclusivă.
Actualele cuantumuri necontributive în totalitate nu sunt drept câștigat și ar putea fi micșorate fără nicio teamă pentru legiuitor că va interveni CCR în sprijinul pensionarilor care refuză ca și pensia lor să aibă o componentă contributivă precum toate celelalte pensii speciale

Lucas8 spunea...

Rezervistul voluntar, luat de pe strada si pregatit trei saptamani de MApN primeste o solda incepând de la 900 lei pentru gradul de soldat si creste in funcție de gradul și funcția de încadrare în planurile de mobilizare ajungând să depășească 1500 de lei. Și își vede liniștit de serviciul din viața civilă.
Militarii de cariera când ies la pensie devin din oficiu rezervisti operaționali , având gradele si funcțiile avute în acivitate, dar fără să fie remunerați ca și rezerviștii voluntari. De ce? pentru că aceștia primesc o pensie de serviciu, adică pensie militară de stat. Acest aspect este doar unul din multiplele motive raționale pentru care militarii din toate țările nu sunt incluși în sistemul public de pensii. Daca ar fi beneficiari de pensii in sistemul public de pensii atunci în perioada activa ar trebui sa se anuleze orice interzicere si restrictionare a drepturilor si libertătilor cetățenești, să fie remunerati după Codul muncii ci nu 24/24, 7zile/7. În plus ar trebui să benefieze și ei de solda de rezervist similar celei care o primesc rezerviștii voluntari, altfel ar fi o crasă discriminare. Dacă aduni pensia din sistemul public de pensii cu solda de rezervist operațional ar rezulta același cuantum cu cel al pensiei militare de stat, și în cele mai multe cazuri s-ar depăși cuantumurile acuale ale pensiilor de serviciu.


Lucas8 spunea...

Cum comentați această postare. Poate aveți și aici un cuvânt de spus. https://www.facebook.com/dan.burz.18/posts/pfbid0JhZteoNKjKgSbn5g5na7G4UzrPtT4g1VEkUJ2zniwXWfvUgcTyktsYWe1qRYKF6Yl

Burebista spunea...

Huhurez, pensiile voastre ale celor pensionați înainte de 1 ianuarie 2016 nu au fost niciodată calculate după contribuțiile plătite de către voi sau de către instituțiile unde a-ți activat.... Principiul contributivitatii pe care îl tot calmați atât dvs cât și politicienii sau chiar CCR, ÎNSEAMNĂ CA SALARIAȚII DIN PREZENT PLĂTESC O PARTE DIN VENITUL LOR CĂTRE BUGETUL DE PENSII, DAR NU PENTRU PLATĂ PENSIILOR LOR VIITOARE CI PENTRU PLATĂ PENSIILOR ACTUALE. CALCULUL PUNCTAJULUI NU ARE NICIO LEGĂTURĂ CU SUMELE CONTRIBUIE DE A LUNGUL CARIEREI.. PUNCTAJUL SE STABILEȘTE PRINTR-O FORMULA. LA FEL SE STSBILESTE ȘI PENSIA MILITARĂ, TOT PRINTR-O FORMULĂ. SINGURELE PENSII CONTRIBUTIVE SUNT CEKE DIN PLIONUL 2 UNDE BANII DIN CONTRIBUȚII CHIAR SOARTIN CELUI CARE A CONTRIBUIT... RESTUL DE CAS SAU CIBS ESTE UN FEL DE PLATĂ SOLIDARA PENTRU CEI CARE SUNT LA PENSIE ÎN PREZENT.
DEGEABA O TOT ROSTOGOLOTI CU CONTRIBUTIVA, CA NU O SA MAI PRIMIȚI NICIO DAT PUNCTAJUL MEDIU PE CARE ÎL AVEAȚI ÎN 2015...ACUM PENSIILE DVS, ALE CELOR RĂMAȘI ÎN PLATĂ CU CUANTUMUL AVANTAJOS SUNT PENSII MILITARE DE STAT ȘI LA O EVENTUALA RECALCULARE PE LEGEA ACTUALA CU PLAFONAREA LA NET NU MAI BENEFICIAZĂ DE AVEA DECIZIE A CCR PRIVIND OARTEA DIN PENSIE XAKCUJATA PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII... DECI PENSIILE POT SA SCADĂ.

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Adevăr grăiești că pensiile celor 68% sunt acum pensii militare care nu mai sunt protejate ca drept câștigat, dar acum se vede că nu te pricepi la calcule.
Nu are cum să scadă vreuna din cele 68% de pensii după ce valoarea unui punct de pensie a crescut de la 830 lei la 1750 lei si suma punctajelor anuale a rămas tot ca in 2016.
Deci, în caz de trecere pe calculul exclusiv contributiv, în puncte de pensie, niciuna din cele 68% pensii nu va avea nevoie de aplicarea cuantumului mai avantajos.

ifrim spunea...

Pentru cei care suntem în rezervă deci sub 63 ani vreți să ne băgați pe contributivitate precum civilii dar bănuiesc că ne scoateți din lucrările de mobilizare în caz de război și dispare ordinul de prezentare din livretul militar la nuș' ce UM.Nu concordă pensie civilă și obligații militare!

kostas spunea...

Citesc si ma uimesc unii care sunt atat de incuiati la minte si atat de simpli in gandire. Unii spun ca nici un militar din NATO nu are pensia calculata pe contributivitate. Altii spun ca pe contributivitate ar iesi pensii mici si multi vor plange. Altii ca contributiva nu este de nasul lor ca ei sunt militari si au valoare, au onoare militara. Si multe alte motive sunt invocate, numai ca pensiile lor sa nu fie calculate pe contributivitate. De ce! De ce nu vreti sa aveti si pensie pe contributvitate si pensie militara, astfel incat partea contributiva sa fie garantata si nimeni sa nu aiba mai putin decat aceasta. Voi chiar nu intelegeti ca sunt doar doua variante: 1) Ca pensia militara sa fie mai mare decat pensia contributiva si atunci beneficiezi de pensia militara, 2) Ca pensia militara sa fie mai mica decat pensia contributiva si atunci beneficiezi de pensia contributiva. In ambele situatii iesi in avantaj. Daca nici acum unii nu pricep ca e bine ca pensiile noastre sa fie calculate SI pe contributivitate, inseamna ca sunt probleme la mansarda si nu merita explicatii la infinit pe aceasta tema.

DINU spunea...

Huhu Rezea spunea...
"@RD
... Dacă azi s-ar stabili calculul contributiv eu aș primi cu 1000 de lei mai mult. ..."

In mod cert in ce va priveste stiti cum stau lucrurile.
Dincolo de asta, cred ca aveti dreptate in ceea ce spuneti si cu referire la multi care au optat pentru pensie calculata potrivit Legii 223/2015 daca nu chiar pentru majoritatea dintre acestia,desigur in anumite conditii.

Am mers toti, orbeste, pe ideea ca pensia calculata pe Legea 223/2015 este mai avantajoasa, si nu am prevazut efectele produse de modificarile aduse prin OUG 57/2016 si OUG 59/2017, in sensul ca, in timp ce pensiile civile aproape s-au dublat, pensiile militare au ramas aceleasi.
E posibil sa fi fost mai avantajos calculul de la momentul deschiderii dreptului la pensie, dupa intrarea in vigoare a legii desi n-as zice ca e general valabil.

Multi au recurs la tot felul de artificii cu oskaruri si sporuri acordate pe ultimele 6 luni si astfel ca s-a ajuns la situatia in care - de exemplu - pensia este de 6.500 lei iar salariul din activitate, anterior celor 6 luni (deci fara oskaruri si alte sporuri) a fost de doar aproape 4.000 lei.

Insa, exceptand artificiile facute ptr cei cu oskaruri si sporurile adaugate pe ultimele 6 luni , ptr toti ceilalti - care au lucrat in conditii speciale de munca si au indeplinit cel putin stagiul minim prevazut de lege, cred ca ar fi fost mai avantajos stabilirea pensiei in baza Legii 263/2010).

Asta ptr ca potrivit Legii 263/2010, la punctajul rezultat se adauga inca 50 % pentru conditii speciale de munca iar la acest punctaj, se acorda inca 41 % - aferent indicelui de corectie. Cred ca ar fi fost mai avantajos chiar si atunci cand calculul punctajului mediu se facea prin impartirea la vechimea de 35 ani din sistemul public si nu la 25 ani cat era stagiul minim pentru militari
Dar, se putea trece pe contributivitate in termen de 5 ani de la aparitia Legii 223/2015 si se pare ca am scapat momentul.
Se poate sa ma insel, insa la o prima vedere - in conditiile expuse mai sus - subscriu la ceea ce spuneti. Si asta mai ales ca in ceea ce va priveste stiti despre ce vorbiti.

Negritoiu spunea...

Burebista,
Nu stiu cu ce ti-au gresit cei pensionati inainte de 1 ianuarie 2016 de vorbesti cu atata ura despre pensiile acestora.Spui ca nu au contribuit,personal sau prin angajator,la fondul de pensii.Oare,asa e? Dar ceilalti au contribuit personal? Ai uitat ca la introducerea acestei contributii sumele respective au fost compensate astfel incat netul a ramas acelasi? La fel si cu CASS-ul. De ce te temi de calculul contributiv sau a unei laturi contributive? Nu ai iesit in rezerva la limita de varsta sau ai beneficiat de tot felul de manarii pe de la care te temi ca o sa le pierzi ?Ai invatat si tu ceva de la Tv:striga cat poti de tare a.i. sa-ti acoperi interlocutorul. S-a cam terminat cu vrajeala.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Dinu

1. Atunci de ce să nu ne facem obiectiv ca să ne mai acorde, nu cinci ani dar măcar trei în care să putem opta pentru pensie contributivă?

2. Cei 68% avantajați în 2011 sunt numai dintre pensionari. Pensionarii sunt cam jumate din militari.
Contributivitatea îi dezavantajează pe toți actualii activi.
Din cei 68% unii au ieșit natural din sistem și au fost înlocuiți cu unii care și ei ar fi dezavantajați de contributivitate.

Trăgând linie maxim 20% dintre militari (activi, în rezervă și în retragere) ar fi avantajați de contributivitate, majoritatea fiind exact cei mai bătrâni.

3. Eu sunt suficient de bătrân să îmi fie bună contributivitatea dar să mă ia dracu dacă vreau sa impun soluția bună pentru mine tuturor celorlalți!!!!

DINU spunea...

M spunea...
"@Dinu

1. Atunci de ce să nu ne facem obiectiv ca să ne mai acorde, nu cinci ani dar măcar trei în care să putem opta pentru pensie contributivă? ..."

Nu sunt un fan al contributivitatii.
Insa, as zice ca e firesc sa ma gandesc la cuantumul mai avantajos si la o cat de cat echitate in adevaratul sens al cuvantului.

Pai, cum sa nu gandesc asa cand, unul care s-a pensionat in 2018 are pensie de doar 58 - 60 % din pensia unui camarad de-al sau (cu aceeasi functie) care se pensionase anterior, in 2017 (pana la OUG 59), la o varsta de sub 50 de ani si care a avut vechimea efectiva mai mica. Si vorbesc in cunostinta de cauza.

Ce fel de echitate este asta?

Nu sunt sub nici o forma adeptul principiului sa moara caopra vecinului, pana la urma probabil ca fiecare am fi facut la fel, ideea e, nu sa le scada pensia celor din perioada 2016 -2017, ci sa se aplice acea echitate de care vorbeam.

Intr-o alta privinta, cum sa fie echitabil cand unul care s-a pensionat are pensia semnificativ mai mare decat coleguk sau care a ramas in activitate?
Cum sa fie echitabil cand unele pensii sunt limitate la salariul net si altele nu?
Fiecare cred ca gandeste asa.

Iar daca cuantumul mai avantajos al pensiei va fi pe contributivitate, de ce n-as opta pentru un astfel de calcul. Doar sa stiu care din cele doua variante e mai avantajoasa.

Desigur, pentru a fi mai avantajos trebuie sa ai cel putin stagiul minim, sa fi lucrat in conditii speciale (apropo de cei 50 % care se adauga punctajului) si, nu in ultimul rand sa fi avut salariul un pic mai mare.
Sa nu uitam ca la pensie calculata in baza Legii 263/2010 se adauga si OMM, pensia suplimentara iar pensia nu este limitata la salariul net.
Ma repet nu sunt adeptul contributivitatii, insa situatia am expus-o mai sus.

Este drept ca in cazul multora chestiunea legata de salariu este cam la limita, insa, la fel de drept este ca potrivit Legii 223/29015, cei mai avantajati de Legea 223/2015 au fost cei pensionati pana la plafonarea cu OUG 59, care "s-au miscat" si si-au umflat salariile pe ultimele 6 luni. Culmea, multi dintre acestia au fost vesnici lucratori de birou.

Leon spunea...

"Cererea de plată numărul trei este cea mai complicată şi complexă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a subliniat Marcel Boloș.

„Dintre toate cererile de plată, cea mai complicată și cea mai laborioasă este cererea de plată numărul trei”, a zis ministrul Marcel Boloș.

Dintre cele mai sensibile jaloane sunt proiectul de lege privind pensiile speciale, ordonanţa de urgenţă privind guvernanţa companiilor de stat, guvernanţa corporativă pentru sectorul energetic, continuarea măsurilor în ceea ce priveşte decarbonizarea şi, respectiv, a ducerii la bun sfârşit a măsurilor ce ţin de decarbonizare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă."(dcnews)..!

Lucas8 spunea...

Este nemaiîntâlnit in tările membre UE, ca militarilor să li se impună să fie pensionați în sistem contributiv, însă în același timp să le fie limitat dreptul de a contribui. Mă refer explicit la faptul că militarilor spre deosebire de civili, le este interzis prin statut să contribuie la fondul public de pensii ori la bugetul de stat și din alte surse de venit, altele decât cele din veniturile profesiei militare, cum ar fi de ex. din activități economice, de administrare
a unei entități economice, de practicarea oricărei a 2-a profesii legale (statutul cadrelor militare interzice) sau dintr-o funcție publică în care poți fi ales (primar sau parlamentar, de exemplu), pentru a avea o a doua, a treia contribuție, și astfel a obține un punctaj mai mare și implicit o pensie mai mare. De ce unui profesor îi este reținut postul pentru a putea fi ales parlamentar, unul sau mai multe mandate , apoi se poate întoarce liniștit la catedră în funcția avută anterior, în timp ce unui militar îi este interzis acest drept constituțional? Cum compensează statul militarilor, la pensie, această restrângere a unui drept constituțional?
Nu este acceptabil nici faptul că daca militarii ar fi trecuți pe contributivitate, pensionarii din Armată mai trebuie sa aiba si atributii la mobilizare/asediu/razboi dupa pensionare. Cum le explici militarilor activi ori celor care doresc să urmeze o carieră militară această nemotivantă abordare, care nu se manifestă deloc întâmplător în celelalte state membre UE si NATO? De ce o țineți langa cu această inepție preluată din gândirea prăfuită a unor politicieni populiști și corupți? Știți că pentru acest terorism mediatic din mass-media la adresa militarilor activi, cu predilectie la adresa pensionarilor militari, în ultimii 3 ani au trecut in rezervă prin demisie peste 28000 de militari? Este un veritabil război informațional îndreptat impotriva Armatei prin intermediul mass-mediei, a subsolurilor infecte ale internetului, a televiziunilor patronate de străini. Cui servește? Vă spun eu: dușmanilor acestei țări!
Iar unii dintre voi vă gândiți strict în mod oportunist cum v-ar avantaja pe moment o nouă lege de pensionare. Trist și cinic!
Dar la militarii activi v-ați gândit, ori i-ați întrebat ce își doresc? Sau după voi potopul?!
Nu vă mai indignați ca niște fecioare stătute, facându-vă că nu știți de ce toate statele din lumea asta, cele civilizate ma refer, au pensii militare de stat pentru militarii lor. Câtă minte v-a mai rămas?
Acest suport mediatic , are un singur scop indiferent de subiectul dezbătut: trecerea pensiilor militarilor români în sistemul public de pensii. Este dubios faptul că unele persoane care se pretind inteligente nu pot vedea in perspectivă, și se gândesc doar la avantajele lor de moment și la capra vecinului, expectorând tot veninul din dotare atunci când nu ești de acord cu gândirea lor.
Întrebați militarii activi ce îsi doresc, pe militarii profesioniști pe care vreți să-i țină statul în teatrele de operațiuni, ori la instrucție în țară, să lupte pana la 65 de ani, gârboviți și cărunți. Se dorește oare blocarea intrării în sistem a tinerilor mai bine pregătiți din punct de vedere militar pentru a răspunde exigențelor războiului modern? De ce nu vreți mai bine ca România, deja membră NATO să se alinieze la standardele de profil NATO in domeniul salarizării și a pensiilor militarilor?! Am postat anterior in ce condiții și la ce vârste se pensionează militarii celorlalte țări membre NATO. Sau dați o căutare pe Sfântul Goagăl și vă convingeți, dacă ar mai fi nevoie.
În toate țările membre UE, militarii activi/rezerviști pensionari militari, sunt mulțumiți, iar societatea civilă îi privește cu respect. Am avut ocazia să discut acest subiect cu multe persoane din unele țări membre NATO, și în nici o altă țară nu se terorizează mediatic militarii, nu se discută nici măcar pe la colțuri în mod peiorativ, despre pensiile militarilor lor.
PS Infiltrații să se abțină, știm cine sunteți și ce rang purtați prin țara asta.
Cu plăcere! Toate bune și succes la contributivitate!

Huhu Rezea spunea...

@Lucas
Mai termină cu tămâierile pe la capul pensiilor militare!
Nu vrei să pricepi că actualul mod de calcul al pensiilor militare determină cuntumuri mai mici decât calcului din sistemul public de pensii pentru aproape 50% dintre pensionarii militari?
Legea 223/2015 a fost croită pentru cei angajați direct în instituțiile militare, cu oarece vechime în civilie, și care după 10-15 ani de armată au tulit-o la pensie? Si pentru ei baza de calcul este aleasă din 6 luni, ca și pentru cel care are vechime în serviciu de 30 ani.
Cu ce mă încălzește pe mine că pensia se numeste militară dar este mai mică decât dacă ar fi calculată în sau si în sistemul public de pensii?

M spunea...

@Dinu

Stați că nu am înțeles!

Deci sunteți sau nu sunteți de acord să se permită, pentru cei care vor, (adică jumate din pensionarii militari, după evaluarea lui Huhu) să treacă pe contributivitate?

Da/Nu

Chestia cu "echitatea" este o marotă!

Eu nu am nicio problemă că altul are pensia mai mare decât mine. Cel care mi-a luat locul și a ieșit și el la pensie după 3 ani are pensia cu 30% mai mare decât mine. Așa, și?
Să fie sănătos! Mie îmi ajunge pensia? Da!
Am făcut niște ajustări că așa e la pensie și îmi e foarte bine!

Să dea Dumnezeu să vi se tripleze la toți pensiile și a mea să rămână așa cum e! Nu o să auziți din partea mea un cuvânt! Dar după cum vă văd și dacă vi le triplează, pe unii tot o sa îi roadă invidia.

Să mor eu dacă vă înțeleg!

Văd că tot se duc unii în instanță! De ce nu merge niciunul dintre ăia 50% care au pensia militară mai mică decât cea contributivă să ceară socoteală guvernului?
Ăsta e clar "discriminare" pentru că am plătit că toți ceilalți impozit dar noi s-a calculat o pensie mai mică!
Aud?


PS - cum văd că e la modă dacă ai o idee să o trimiți la tot universul am început și eu să trimit, în numele rezerviștilor români, propunerea asta la UE, la NATO, la toate partidele.

a) Beneficiarii prevederilor legii 223/2015 pot solicita stabilirea pensiei pe baza modului de calcul prevăzut în Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.
b) Solicitarea de stabilire a pensiei pe baza modului de calcul prevăzut în Legea nr. 263/2010 se face pe baza unui formular tipizat pus la dispoziție de Casele de pensii sectoriale.
c) Plata drepturilor de pensie nou stabilite de vă face în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii/formularului tipizat.
d) Solicitarea pentru revenirea la modul de calcul prevăzut de prezenta lege nu se poate face mai devreme de un an.


Mulțumiți?

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu turcule!
Nu este nevoie decât de un articol adăugat la Legea 223/2015 în care să se prevadă că pensia calculată potrivit acestei legi nu poate fi mai mică decât pensia calculată în sistemul public de pensii.

akord 75 spunea...

Dinu spunea... (17 februarie 2023 la 15:15)
"Culmea, multi dintre acestia au fost vesnici lucratori de birou."

Nu!! Culmea e ca va adresati in intreaga postare exact unuia care corespunde perfect profilului descris.....+ toate sporurile inventate sau neinventate plus "oskarul" de rigoare,obligatoriu in acest caz
Stiti dvs. Acela de care sustine ca e nesemnificativ in pensie
Eu de vre-o 2-3 ani nu reusesc sa-l determin sa spuna macar titlul "lucrarii de excelenta"
Ca de atunci e pensionar(mai precis de la inceputul anului 2021).Si dvs vb de 2018???...eheee beleaua e mult mai mare
PS V-am spus ca sa va explicati anumite lucruri ce altminteri ar aparea ca inexplicabile.Deocamdata va manipuleaza destul de usor dar cu timpul.....
Eu am o problema nu suport mincinosii manipulatorii si cei care iti baga pe gat "adevaruri" lipsite de logica desi aparent parca ar avea
In rest doar gargara de genul "eu sunt cel destept eu sunt cel frumos eu va lamuresc pe toti eu am intotdeauna dreptate"...cam cunosc "fauna" prin zona asta 😂
PS Are si asta un nume in psihiatrie 😂

RD spunea...

Domnule Huhu, poate vreti sa puneti pe bloc intr-o noua postare bucata de la de la 22:53 pana la 28:01 se vorbea despre pensiile militare!

https://www.youtube.com/watch?v=eH2ZDIYhMCI&t=620s

Iată discuția purtată cu reprezentantul USR, partidul său fiind cel căruia i se arogă meritele pentru elaborarea PNRR:

Răzvan Dumitrescu: Eu când văd că pensiile militarilor sunt considerate pensii speciale, adică încadrabile la pensia unui magistrat, sau la pensia unuia din ăla care la 45 de ani iese la pensie și după aia se apucă de video-chat... Nu se poate așa ceva. Pensiile militarilor sunt de mizerie față de celelalte, cum să le bagi la aceeași categorie de pensii speciale? Cine naiba, atunci când a redactat chestia asta în PNRR, nu s-a prins de această chestiune total diferită a pensiilor militarilor? Or să plece ăștia din armată, cu conflict în estul țării, pe capete.

Ștefan Pălărie: Deja se petrece lucrul acesta. Numărul de aplicanți pe noi poziții este în scădere. Interesul pentru MApN și MAI este în continuă scădere. PNRR-ul este o ocazie post pandemică de a se recupera din decalajul dintre țările civilizate, țările de vest, și țările care sunt mult în spate, cu multe probleme nerezolvate. Adică este un prilej de reformă care a venit la pachet cu modificări legislative și cu fonduri alocate pentru diferite scopuri. În segmentul pensiilor era o realitate cât se poate de tristă și atunci, și acum, și se pare că nu se vrea să se rezolve în niciun fel. Și anume: tu ai nevoie să revii la o stare de normalitate care să aibă principalul principiu de lucru cel al contributivității.

Răzvan Dumitrescu: Nicăieri în lume pensia militarilor nu este pe contributivitate. În toate țările NATO, pensiile militare nu au legătură cu contributivitatea. Aceste pensii nu aveau ce să caute în categoria pensiilor speciale.

Ștefan Pălărie: Acum, discuțiile acestea tehnice trebuie lămurite și rezolvate pe un proiect. Trebuie găsită o soluție.

Răzvan Dumitrescu: Dar Comisia Europeană zice NU.

Ștefan Pălărie: Asta e problema domnului Budăi.

Răzvan Dumitrescu: Problema e că dacă Comisia nu acceptă modificările pentru că așa am redactat noi documentul, pierdem banii toți.

Ștefan Pălărie: Documentul PNRR a venit și a spus foarte clar că e nevoie de reformă în domeniu.

Continuarea interviului poate fi urmărită în înregistrarea video de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=eH2ZDIYhMCI

teo spunea...

Buna ziua, am o intrebare la cei care cunosc detalii despre modul de calcul a pensiilor militare potrivit legii 263/2010 adică pe contributivitate și anume Suma punctajelor anuale se împarte la cat 20,25,30,35? pentru a rezulta punctajul mediu anual indicator important in stabilirea cuantumului pensiei pe contributivitate. Dacă este 20 cum a fost am înteles eu, dar nu sunt sigur in perioada 2010-2016 atunci e bine, daca e 35 este dezastru. Eu am simulat pentru mine avand toate elementele necesare și anume solde lunare (subofiter), coeficient majorare grupă, coeficient majorare pensie suplimentară precum și indicele de corectie care nu e de neglijat 2020-1,41, indice care cei iesiti inainte de 2011 nu il au, vechime efectivă 31 ani. Am vazut tot felul de calcule cum ca ar fi mai bine pe contributivitate (d-l HUHU), chiar deviza blogului o spune si mă gândeam că ar putea cei care stiu acest lucru să mă lamureasca si pe mine, din calculelele nu rezulta acest lucru.

Huhu Rezea spunea...

Suma punctajelor anuale nuse va mai împărți la nimic ci se va înmulți cu un punct de referința care va fi de cca 60, rerzultat din impărtirea valorii punctului de pensie de 1785 la un stagiu complet de cotizare mediu folosit pe L 263, care va fi de cca 27-30 de ani.

teo spunea...

Bună, d-le Huhu acest algorit de calcul este stipulat undeva în legea 263? Eu în argumentarea mea m-am consultat cu un consilier de la CJP și astazi daca am fi trecuti pe contributivitate modul de calcul se bazeaza pe punctajul mediu anual realizat de-a lungul carierei rezultat din raportul dintre suma punctajelor anuale la numarator și stagiul complet de cotizare la numitor (35 , daca tot zicem ca trebuie să fim egali, dar la militari cred ca ar trebuii sa fie mai mic), punctajele anuale se stabilesc prin raportul dintre suma punctajelor lunare la numărător și 12 la numitor, punctajul lunar se obține prin raportul dintre solda bruta lunara la numarator și salariul mediu brut lunar la numitor, la rezultat se adauga coeficientii de majorare potrivit grupelor de munca precum si coeficientii pentru pensia suplimentara. Ce ar mai fi de adaugat este că PMA-ului pentru cei iesiti la pensie dupa anul 2011 li se aplica un coeficient de corectie care pentru anul 2020,2021,2022,2023 este de 1,41 coeficient care nu este de neglijat.Analizand logica d-voastra pentru a avea o pensie de 6000 ar trebuii să ai ca suma a punctajelor anuale 100, ceea ce m-as mira să se poată obține la cum arata salariul mediu brut lunar. Si am să detaliez un exemplu subofiter (plt.adj. sef) solda bruta 7500 ron, decembrie 2022, salariul mediu brut pe economie conform INS decembrie 2022 7107 ron rezulta un puntaj lunar de 1,055297, majorat cu coeficientul de grupă (speciala)0,5 = 1,58293, majorat cu coeficientul corespunzator pensiei suplimentare (17% dupa februarie 1999)rezulta = 1,85202. Sa zicem ca omul a lucrat 30 ani rezulta 55,56, aplicand indicele de corectie 1,41 rezulta 78.34044 puncte anuale *60 = 4700.Pot sa zic că solda bruta este a unui subofiter MAI care beneficiază de toate sporurile posibile, noapte ,toxicitate, SDSL, SDSLM, ore suplimentare la maxim, in MApN solda bruta este mult mai mica undeva la 5500 cu tot ce decurge. Ce mai vreau să remarc solda bruta dupa 2018 este mult mai mare datorita faptului ca, contribuțiile au fost incluse in solda bruta, deci în cei 30 de ani de activitate e posibil ca solda bruta sa fie mai mică decat salariul minim brut pe economie (e o certitudine cel putin la subofiteri)cu tot ce decurge. Referitor la un ofiter pe functie de executie mă îndoiesc ca poate ajunge la 100 puncte mai ales daca a iesit la pensie inainte de anul 2011. Eu sunt convins ca exista mari inechitati datorita eliminarii actualizarii pensiei militare ceea ce a dus, ca cei iesiti la pensie cu mulți ani in urma sa aibe o pensie mizerabila si nu este de acceptat, dar eu cred că se putea gasii o alta forma de reparare nu acceptarea interventiei CE prin PNNR, acest lucru ducand la umilirea lucratorilor din AOPSN, fiind catalogati ca militari de mana a doua fata de acelasi lucratori din NATO. Cred ca trebuia sa ne aliniem la NATO cu tot ce decurge. Acuma ce varianta se va gasii vom vedea. Eu cred ca prin recalculare toti vom avea de pierdut indiferent de data trecerii in rezerva!!! Am onoarea sa va salut!!!

teo spunea...

Am scris mult în postarea anterioara dar era necesar să analizam corect modul de calcul.
Acuma d-le Huhu fie ca împarti suma punctajelor anuale la 30 (sa zicem ca ar fi stagiu complet de cotizare, dar la civilie 35) rezultand PMA(punctaj mediu anual) indicator la care se raportează astazi calculul pensiilor in sistem contributiv, fie ca imparti valoarea punctului de pensie la 30 rezultand punctul de referinta este acelasi lucru, mă mir că nu ați observat.
Exemplul 1: Suma puncte realizate in cariera =100, stagiu complet de cotizare =30 ani, rezulta
PMA (punctaj mediu anual)= 100/30 = 3,33333, rezulta conform calculului aplicabil
azi 3,33333 x 1785 = 5950
Exemplul 2: Suma puncte realizate in cariera =100, stagiu complet de cotizare =30 ani,
Valoare punct pensie 1785, rezulta coeficient de referinta (amintit de d-
voastră) 1785 /30 = 59,5, rezulta suma puncte anuale 100* coeficiebt de
referinta 59,5 = 5950
Deci altă Mărie cu altă palarie. Deci nu cred că cu ati observat că va pierde toti la greu. Am înteles că la momentul cand s-a trecut pe contributivitate pentru cei care s-a recalculat adică cei in rezerva s-a luat ca stagiu complet de cotizare 20 ani (stagiul Găbiță), rezultând pensii frumoase, pentru cei care au trecut în rezervă după intrarea in vigoare a legii pensiilor stagiul complet de cotizare a fost 25 de ani.
Concluzionez că cei care sunt adepții trecerii pensiilor militare pe contributivitate nu cunosc modul de calcul al acesteia și sunt în mare eroare, crezând că daca in 2011 aveau o sumedenie de puncte (raportat la stagiu complet de cotizare de 20 ani)se vor menține și acuma la recalaculare, ei se înșeală amarnic punctajul se va obține raportat la stagiul complet de cotizare de 35 ani, indiferent că se va raporta la PMA sau coeficientul de care amintiți d-voastra.Și nu pot să nu amintesc valoarea salariului mediu brut pe economie, care influențează negativ cuantumul pensiilor în general si tot odata solda bruta lunara care una a fost acum 20 de ani și alta acuma cu contrubuțiile inserate ăn solda brută. Daca gresec eu modul de abordare a acestui subiect va rog să ma combateți cu exemple concludente care să cuprinda media soldelor brute, stagiul complet de cotizare la care se raporteaza pensia, vechime în carieră. Am onoarea să vă salut!!!

teo spunea...

@Crysty Te rog să te uiți pe siteul Senatului României la rubrica Urmărirea procesului legislativ, inserezi la număr lege L4 an 2023, si citește avizul CSM pentru recalcularea pensiilor magistratilor să vezi cum motivează calcând ăn picioare art. 15 din Constituția României. Si acesta viz vine de la magistrați nu de la instalatori sau tarani cooperatori, vine de la cei la care apelezi sa judece un caz de acesta de respectare a unor principii!

Huhu Rezea spunea...

@teo
Ai bunul simț și nu te lua în clonț cu cei care au fost pensionari pe Legea 164/2001, L 119/2010, L 263/2010 și acum sunt pensionari pe L 223/2015.
Nu vrei să-l întrebi pe unul care a avut 100 de puncte pe L 263/2010 ce pensie recalculată are pe L 223/2015?
Iți spun eu că nu depășește 4500 lei, după toate imdexările de după anul 2017.

In altă ordine de idei, nu da d-ta lecții Consiliului Superior al Magistraturii cum interpretează principiul constituțional al neretroactivitățiii legii civile.
Condițiile de acordare a pensiei nu pot fi modificate in defavoarea pensionarului iar cuantumul pensiei contributive nu poate fi micșorat prin recalculare. Cuantumul pensiei necontribitive, așa cum este pensia militară, poate fi micșorat prin recalculare dar numai pentru viitor, de la data intrării în. vigoare a legii de recalculare. Nu-ți afectează cu nimic sumele primite pînă la data legii de recalculare.

Huhu Rezea spunea...

@Cristy
Ar trebui să te uimești că sunt pensionari militari, cu funcție identică, care au pensia pe jumătatea celei pe care o primești d-ta... deși au vechime mult mai mare decât d-ta.
Nu este normal să-și dorească fie și calculul contributiv, dacă gulerații nu fac actualizare? Așa... ca și ei să fie afectați de propria nesăbuință când au eliminat actualizarea! Politicul a eliminat actualizarea în anul 2017 la vaietele socotitorilor din sistemul de apărare.

teo spunea...

@HUHU D-le am tot respectul pentru toți militarii atât activi cât și in rezerva, dar aș dorii același tratament, în sensul că nu m-am luat în clonț cu nimeni am dorit sa aflu cum vedeți d-voastră și alții acest demers în limita decenței și sper că și informat. Constatarea mea e că nu sunteți la curent cu modul de calcul pe contribuțivitate dovada raspunsul la postarea inițială de la d-voastă. As vrea dacă sunteți corect să imi spuneți vă rog la ce stagiu de cotizare se raportează PMA (punctul mediu anulal) pe legea 263/2010 a unui militar care are 100 puncte prin recalculare.Am spus că in sistemul de pensii militare sunt mari inechitați și sunt de neacceptat, dar prin postările mele am încercat să obțin niste date care sustin pensiile pe contributivitate observând că pe acest blog aș putea obține aceste date, poate m-am înșelat crezând că opiniile se pot spune liber, fără ca cineva să se simtă lezat (intenția nu a fost aceasta). Am onoarea să vă salut.

Huhu Rezea spunea...

@teo
Când vrei să înveți ceva de pe un blog, întrebi sau îti spui opinia cum vezi d-ta problema, fără să reproșezi cuiva, inclusiv moderatorului, că nu știe, nu este la curent etc. Astfel, dovedești că ești un tip conflictual.
Stagiul complet de cotizare prezent, indicator care stă la baza calcului PMA, este 35 de ani, începând din anul 2015. Il poți afla din Anexa 5 a legii din sistemul publlic.
Acest indicator nu are nicio contribuție la calculul sumei punctajelor anuale.
In prezent, suma punctajelor anuale de 100 se împarte la 35 pentru a afla PMA.

teo spunea...

@huhu
Am demonstrat cu exemple anumite concluzionări de ale mele și sunt deschis să primesc observații care să combată acele exemple ale mele dar nu le-am primit și asta nu înseamnă să fii conflictual. Se pare că am cam deranjat, îmi cer scuze, nu o să se mai întâmple.Am onoarea să vă salut!!!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.