Un produs Blogger.

miercuri, februarie 07, 2018

Conform CNPP, pensionarii militari iși pot deschide un nou drept de pensie în sistemul public la împlinirea vârstei de 65 ani

27 comments
Document preluat de pe blogul mosalecu.blogger.ro pentru informarea celor care încă mai muncesc după obținerea unei pensii militare pentru limită de vârstă.
Singura condiție care se pune este ca pensionarul militar  să fi împlinit vârsta de 65 ani.
Cea de-a doua condiție pentru deschiderea unui nou  drept de pensie este indeplinită prin recunoașterea conf. art. 192 din L 263/2010a stagiilor ca militar, consemnate în decizia de pensie militarã.
Pentru calculul pensiei civile sunt utilizate doar stagiile civile...acelea câte sunt, de la 1....la n stagii anuale.


27 de comentarii:

Leon spunea...

Felicitari Domnilor Huhu Rezea si MosAlecu..! De informatii de acest gen avem nevoie pe aceste bloguri, nu de politica de doi bani facuta de unii colegi !
Este foarte clar acum: cine are stagii de cotizare neprinse in Decizia de pensie militara le poate valorifica la Casele teritoriale de pensii, la varsta de de 65 ani Barbatii sau 60 ani si 9 luni Femeile( in aceasta luna ),chiar si pentru minim 1 an complet.
Leonard, prietene, acum ai priceput ?

Aurel spunea...

Cred că vorbesc prostii.In primul rând că nu cunosc o frază din L 223.
Mi-au răspuns prin email după 2 luni spunanidu-mi că la vârsta standard de 65 ani pot valorifica stagiile civile necuprinse in alt sistem dacă îndeplinesc stagiul minim de cotizare prevăzut in anexă la L 263.
Cum am doar 6 ani neînregimentați pe L 223 nu am mai făcut demersuri.
Răspunsul dat aici se pretează măi degrabă perioadei când eram trecuți pe contributivă.

Iosif spunea...

Domnule Leon,

Dar cu stagiile civile prinse cu forta in decizia de pensie militara, fara sa aduca nici un leu beneficiu pentru ca vechimea militara era arhisuficienta pentru atingerea plafonului de 85% si chiar 100% , cum ramane?

CONFISCARE, NATIONALIZARE, FURACIUNE ?

Alegeti d-voastra termenul corect.

Cu stima,

Leo spunea...

@ Aurel
Iti spun ceva , dar te rog frumos sa nu ma spui Maestreului. Si nici lui Leon.
Poti sa ma spui lui Tehnocrat ...
Deci:
Daca ai n ani ( pana in 15) de stagiu de cotizare realizati in sistemul public dupa 01.01.2016 , si fiind pensionar militar procedezi astfel:
- Iei o Adeverinta pt. aceste stagii de la CNP Judeteana , care are inregistrate aceste stagii realizate dupa 01.01.2016.
- Faci o cerere catre CPS ca sa-ti valorifice aceste stagii. La aceasta Cerere catre CPS , depui Adverinta de la Casa de pensii precizata mai sus.
Cum ti se valorifica ?
"PREFER" sa fiu discret...

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Stagiile civile pot fi şi anterioare datei de 01 01 2016 cu condiția sa nu fie valoridicate ca vechime cumulată în Decizia de pensie militară.
@Aurel
Nu te lua după @Leonard.
Dacă ar exista o asemenea procedură secretă de calculare/recalculare ea nu aR putea fi aplicată decât unora caracoperitului Turcescu.

sw_worker spunea...

Stagiul de cotizare in sistemul public se valorifica prin punctaj, cum se inatmpla, ca pentru acelasi tip de stagiu (munca) unii cetateni sa-l valorifice prin punctaj, si altii obligatoriu (L223) prin vechime, care in foarte multe cazuri inseamna valorificarea prin anularea (furtul) acestui stagiu ? (mie mi-au furat 15 ani de stagiu de cotizare).

Trofin spunea...

Lipseste o nuanta in precizarile facute de Casa de Pensii Publice , nu se spune nimic in legatura cu stagiul minim de cotizare la sistemul public de pensii pentru acordarea unei pensii publice. Ramane in atentie dispozitia de la art. 77 din Legea 223/2015 , respectiv : " ... in conditiile protocoalelor incheiate intre entitatile implicate ." . Dispozitia de la art. 192 din Legea 263/2010 este mai sofisticata si raspunde conditiilor cand a fost emisa legea respectiva .

zambo spunea...

Dar cu conditiile de munca deosebite sau speciale lucrate in armata de ce nu se tine cont pentru reducerea varstei de pensionare in sistemul public.

Huhu Rezea spunea...

@zambo
Așa prevede legea.
Problema este că o parte din sporul pentru condițiile de muncă se pierde prin plafonarea procentului de pensie la 85% .
Văd ca mulți dintre cititori sunt atât de uituci că nu mai ştiu cine a dat OUG 57/2015.

zambo spunea...

Dar eu nu am pesie militara,vreau sa ies mai repede la pesie la 62 ani si cu o vechime 40 ani.Cu anii lucrati in armata 10 ani in conditii speciale as avea acest drept.Ma ajuta numai la reducerea anilor nu si la procent la pensie.Asa ar fi corect.De aceste conditii beneficiaza si civilii cu care am lucrat pe santierele economiei natinale,si lor se dau.

stefanrezmives@yahoo.com spunea...

La Protocolul dintre Casa Natională de Pensii și Casa Sectorială de pensii nu s-a stabilit și o metodologie de aplicare a protocolului.Din acest motiv Casele Județene de Pensii aplică un calcul propriu pentru pensia civilă în plată ; astfel m-am trezit în prima lună de pensionar civil cu 6 ( șase lei ).Acest fapt s-a întâmplat neținând cont în calculație de achitarea obligațiilor salariale, de principiul contributivității.Am studiat și Legea 263/2010 - art.107 și Legea 223/2015 - art.109 al.5 și nu includ cazul nostru în speță. Știe cineva care este modalitatea de calcul a pensiei civile după pensia militară ? MULȚUMESC ANTICIPAT !

Vasilie spunea...

Dar de ce 65 de ani ?, nu se ia in considerare perioada lucrata in grupa I/II de munca, conditii deoasebite/speciale, pentru a se reduce varsta de standard de pensionare ?

Huhu Rezea spunea...

Reducerea vârstei standard de pensionare in civilie te arde serios la punctajul mediu anual.
Gulerații nostri au conceput legea pensiilor militare în așa fel încât ei să nu piardă nimic la pensie, chiar daca au o vechime în serviciu de numai 10-15 ani. De aia tremură acum de frică să nu cumva neomarxiștii și liberalii băsescizați să treacă militarii pe contributivitate.
Pe contributivitate n-ai să mai vezi neterminați sub 55 de ani cu pensii anticipate sau cu vârsta standard redusă.

Leon spunea...

Cititi si Art.192 modificat din L.263/2010, care ar putea acorda o pensie anticipata si anticipata partial mai devreme cu pana la 5 ani(cu penalizare) pentru un stagiu complet de 35 de ani( cumulat cu vechiea ca militar) !
Punctajul mediu anual se calculeaza NUMAI pentru anii lucrati in civilie si se impart la 35 de ani..!!
Incercati o intrebare la Casa teritoriala de pensii.

Huhu Rezea spunea...

Cum sa mai ia pensie anticipata dacă deja este pensionar militar?
Pensia civilă ulterioară pensie militare se stabileste in totalitate potrivit actualelor norme ale L 263/2010 cu stagiul complet corespunzător Anexei 5 din lege. Nu mai e nevoie de niciun Protocol de calcul.
6 lei pensie contributivă corespunde unui PMA=0,00416.

Leon spunea...

Pai @zambo zice ca NU are pensie militara..!

Unknown spunea...

Am pensie militara din anul 1999 luna sept. Din anul 2001 sept.am fost angajat ca pers.tesa la 2 firme de securitate pana la 31.01.2021. Am inaintat adev.cu stagiile de cotizare la CSP A M.AP.N.BUCURESTI pana la 31.12.2015 si conform calculelor reiesite pentru 13 ani suma modica calculata s-a adaugat la pensia militara! Din 01.01.2016 nu am mai trimis acele adev.de cotizare deoarece legea s-a schimbat , iar eu mai am lucrati 5 ani si una luna adica pt.perioada 01.01.2016 - 31.01.2021!
Va intreb ce fac cu cei 5 ani si 1 luna pentru a-mi lua drepturile de pensie cuvenite! Va mutumesc frumos!

Unknown spunea...

Bună ziua Am o vechime de 32 de și 7 luni, din care 15 ani cadru militar și 17 ani și 7 luni în civil (15 ani și 8 luni grupa 1 de muncă). Stagiul militar satisfăcut 1 an si 4 luni. Se poate lua și pensie militară și pensie din sistemul public ? Mulțumesc!

Cezar spunea...

Cred ca pe ..eventualul Plx-199..Da..dar cu pebalizarea aferenta..pîna la vechimea militara de 25 ani
Restul la civil..evident si absolut normal!

Unknown spunea...

Daca ies la pensie din sistemul militar si ma angajez la o firma privata, lucrez cativa ani pot solicita si pensie civila in functie de anii lucrati???? Sau ce se intampla cu anii care ii lucrez (avand calitatea de pensionar militar), sau cati ani trebuie sa lucrez ca sa benficiez si de pensie civila.Va multumesc.

scorteanu alexandru spunea...

Buna ziua .Sunt pensionar militar din acest an,cu vechime in sistemul militar de 15 ani.Am 52 de ani.Am in sistemul public de pensii o vechime de 18 ani dintre care 16 ani in grupa I de munca. Pot beneficia si de pensie civila? Astept un raspuns.Va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

Da, când împliniți limita de vârstă prevăzută în Anexa 5 la L 263/2010 pentru data dvs de naștere.

MAC. spunea...

Vă rog să fiți mai explicit, și eu sunt în situația Dv.Beneficiem de reducerea vârstei de pensionare ?

Unknown spunea...

Am 2 ani și 10 luni lucrati in civilie pe contributivitate după pensionarea din armată Pt această perioadă mică mai pot solicita vreo pensie civilă sau o mărire a pensiei militare eventual? după 65 ani Am ieșit cu pensie milit la 50 ani in Mai 2017 Mă puteți ajuta cu un sfat va rog Mulțumesc anticipat

Huhu Rezea spunea...

Continuă să lucrezi până la 65 ani, când poți să-ți deschizi un nou drept de pensie, dar la Casa teritorială de pensie, indiferent ce vechime vei reuși să faci.

Unknown spunea...

Voi obține pensie civilă la 65 ani chiar daca nu voi îndeplini cei minim 15 ani vechime necesari de cotizatie pt obținerea unei pensii civile ? Va mulțumesc încă o dată

Gabriel G spunea...

Un fost coleg a lucrat, ca pensionar militar, inca 6 ani pe care i-a valorificat la Casa de pensii (civila), la implinirea varstei de 65 ani. Intrebarea mea este: se aplica reducerea varstei cu 2 ani in cazul celor care au locuit in orasele pentru care se acorda reducerea varstei pentru gradul mare de poluare, astfel incat sa pot solicita valorificarea vechimii in viata civila la varsta de 63 ani?
Multumesc