Un produs Blogger.

miercuri, februarie 07, 2018

Conform CNPP, pensionarii militari iși pot deschide un nou drept de pensie în sistemul public la împlinirea vârstei de 65 ani

11 comments
Document preluat de pe blogul mosalecu.blogger.ro pentru informarea celor care încă mai muncesc după obținerea unei pensii militare pentru limită de vârstă.
Singura condiție care se pune este ca pensionarul militar  să fi împlinit vârsta de 65 ani.
Cea de-a doua condiție pentru deschiderea unui nou  drept de pensie este indeplinită prin recunoașterea conf. art. 192 din L 263/2010a stagiilor ca militar, consemnate în decizia de pensie militarã.
Pentru calculul pensiei civile sunt utilizate doar stagiile civile...acelea câte sunt, de la 1....la n stagii anuale.


11 comentarii:

 1. Felicitari Domnilor Huhu Rezea si MosAlecu..! De informatii de acest gen avem nevoie pe aceste bloguri, nu de politica de doi bani facuta de unii colegi !
  Este foarte clar acum: cine are stagii de cotizare neprinse in Decizia de pensie militara le poate valorifica la Casele teritoriale de pensii, la varsta de de 65 ani Barbatii sau 60 ani si 9 luni Femeile( in aceasta luna ),chiar si pentru minim 1 an complet.
  Leonard, prietene, acum ai priceput ?

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred că vorbesc prostii.In primul rând că nu cunosc o frază din L 223.
  Mi-au răspuns prin email după 2 luni spunanidu-mi că la vârsta standard de 65 ani pot valorifica stagiile civile necuprinse in alt sistem dacă îndeplinesc stagiul minim de cotizare prevăzut in anexă la L 263.
  Cum am doar 6 ani neînregimentați pe L 223 nu am mai făcut demersuri.
  Răspunsul dat aici se pretează măi degrabă perioadei când eram trecuți pe contributivă.

  RăspundețiȘtergere
 3. Domnule Leon,

  Dar cu stagiile civile prinse cu forta in decizia de pensie militara, fara sa aduca nici un leu beneficiu pentru ca vechimea militara era arhisuficienta pentru atingerea plafonului de 85% si chiar 100% , cum ramane?

  CONFISCARE, NATIONALIZARE, FURACIUNE ?

  Alegeti d-voastra termenul corect.

  Cu stima,

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Aurel
  Iti spun ceva , dar te rog frumos sa nu ma spui Maestreului. Si nici lui Leon.
  Poti sa ma spui lui Tehnocrat ...
  Deci:
  Daca ai n ani ( pana in 15) de stagiu de cotizare realizati in sistemul public dupa 01.01.2016 , si fiind pensionar militar procedezi astfel:
  - Iei o Adeverinta pt. aceste stagii de la CNP Judeteana , care are inregistrate aceste stagii realizate dupa 01.01.2016.
  - Faci o cerere catre CPS ca sa-ti valorifice aceste stagii. La aceasta Cerere catre CPS , depui Adverinta de la Casa de pensii precizata mai sus.
  Cum ti se valorifica ?
  "PREFER" sa fiu discret...

  RăspundețiȘtergere
 5. @Leonard
  Stagiile civile pot fi şi anterioare datei de 01 01 2016 cu condiția sa nu fie valoridicate ca vechime cumulată în Decizia de pensie militară.
  @Aurel
  Nu te lua după @Leonard.
  Dacă ar exista o asemenea procedură secretă de calculare/recalculare ea nu aR putea fi aplicată decât unora caracoperitului Turcescu.

  RăspundețiȘtergere
 6. Stagiul de cotizare in sistemul public se valorifica prin punctaj, cum se inatmpla, ca pentru acelasi tip de stagiu (munca) unii cetateni sa-l valorifice prin punctaj, si altii obligatoriu (L223) prin vechime, care in foarte multe cazuri inseamna valorificarea prin anularea (furtul) acestui stagiu ? (mie mi-au furat 15 ani de stagiu de cotizare).

  RăspundețiȘtergere
 7. Lipseste o nuanta in precizarile facute de Casa de Pensii Publice , nu se spune nimic in legatura cu stagiul minim de cotizare la sistemul public de pensii pentru acordarea unei pensii publice. Ramane in atentie dispozitia de la art. 77 din Legea 223/2015 , respectiv : " ... in conditiile protocoalelor incheiate intre entitatile implicate ." . Dispozitia de la art. 192 din Legea 263/2010 este mai sofisticata si raspunde conditiilor cand a fost emisa legea respectiva .

  RăspundețiȘtergere
 8. Dar cu conditiile de munca deosebite sau speciale lucrate in armata de ce nu se tine cont pentru reducerea varstei de pensionare in sistemul public.

  RăspundețiȘtergere
 9. @zambo
  Așa prevede legea.
  Problema este că o parte din sporul pentru condițiile de muncă se pierde prin plafonarea procentului de pensie la 85% .
  Văd ca mulți dintre cititori sunt atât de uituci că nu mai ştiu cine a dat OUG 57/2015.

  RăspundețiȘtergere
 10. Dar eu nu am pesie militara,vreau sa ies mai repede la pesie la 62 ani si cu o vechime 40 ani.Cu anii lucrati in armata 10 ani in conditii speciale as avea acest drept.Ma ajuta numai la reducerea anilor nu si la procent la pensie.Asa ar fi corect.De aceste conditii beneficiaza si civilii cu care am lucrat pe santierele economiei natinale,si lor se dau.

  RăspundețiȘtergere
 11. La Protocolul dintre Casa Natională de Pensii și Casa Sectorială de pensii nu s-a stabilit și o metodologie de aplicare a protocolului.Din acest motiv Casele Județene de Pensii aplică un calcul propriu pentru pensia civilă în plată ; astfel m-am trezit în prima lună de pensionar civil cu 6 ( șase lei ).Acest fapt s-a întâmplat neținând cont în calculație de achitarea obligațiilor salariale, de principiul contributivității.Am studiat și Legea 263/2010 - art.107 și Legea 223/2015 - art.109 al.5 și nu includ cazul nostru în speță. Știe cineva care este modalitatea de calcul a pensiei civile după pensia militară ? MULȚUMESC ANTICIPAT !

  RăspundețiȘtergere