Gânduri despre trecut, prezent și viitor

Un produs Blogger.

12 februarie 2018

Protocol între Casa Naţională de Pensii şi casele de pensii sectoriale privind aplicarea Legii 263/2010 şi a L 223/2015

21 comments
Mulţumiri domnului IT din Tg. M

21 de comentarii:

 1. Corect si oportun !. Acum se elimina orice dubii cu privire la aplicarea art. 77 din Legea 223/2015 si art. 192 din Legea 263/2010 modificat cu OUG 103/2017. Felicitari administratorului blogului!.

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca este vorna de Protocolul de la Art. 25 alin (2) din L .223/2015 , eu nu pricep urmatorul aspect :
  De la data intrarii in vigoare a L 223/2015 , adica 01.01.2016 si data semnarii Protocolului 09.05.2017 , a trecut cam un an jumătate. Cum au procedat casele in acest an jumatate fara Protocol ? Este vorba despre acest Protocol , prevazut de art 25 ?

  RăspundețiȘtergere
 3. @Leonard
  Protocolul este aplicabil și în art. 26, 109 alin ()6, 110 alin (3).
  Inexistența unui protocol nu împiedică aplicarea legii. Protocolul cuprinde doar înțelegeri de natură birocrată în sprijinul funcționarilor și beneficiarilor caselor de pensii.

  RăspundețiȘtergere
 4. Stagiile de cotizare de la data de 01.01.2016 până în prezent mai pot fii valorificate acum? Sau trebuie sa astept împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani?

  RăspundețiȘtergere
 5. @Băltărețu
  Trebuie așteptată împlinirea vârstei de 65 ani.

  RăspundețiȘtergere
 6. Domnule H,

  In art.2 alin.2 se vorbeste despre dreptul la OPTIUNE al solicitantului in ceea ce priveste valorificarea stagiului civil adaugat doar intr-unul dintre sisteme, ceea ce este foarte corect.
  De ce eu sunt obligat, fortat sa accept ca stagiul meu civil adaugat sa fie capturat de CPS si neplatit in plus fata de pensia mea militara?

  De ce nu pot sa OPTEZ , asa cum spune protocolul, sa valorific stagiul civil pe legea civila?

  Cu multumiri.

  RăspundețiȘtergere
 7. @Iosif
  Atenție, dreptul de opțiune se referă numai la perioadele asimilate stagiilor de cotizare
  Stagiile civile valorificate în decizia de recalculare ca vechime cumulată rămân captive pensiei militare chiar dacă nu au contat pentru calculul procentului de pensie.

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 9. D-le H,

  Atunci ce inseamna "perioade asimilate stagiilor de cotizare" ?

  Cu multumiri,

  RăspundețiȘtergere

 10. @Iosif
  Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare potrivit L 263/2010?

  În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

  · a beneficiat de pensie de invaliditate;

  · a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

  · a satisfacut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

  · a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

  · a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

  · a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

  · a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenti de poliţie sau student al unei instituţii de învaăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională pentru formarea cadrelor militare, politiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.

  RăspundețiȘtergere
 11. Atentie, la perioadele asimilate trebuie vechime mnima in serviciu de 15 ani.

  RăspundețiȘtergere
 12. In emisiunea lui Radu Tudor,dl.Fifor ne-a aburit rau de tot.A spus ca recalcularea pensiilor a echilibrat sistemul.Asa de bine l-a echilibrat incat diferenta la pensie intre doi militari cu acelasi grad,functie si vechime,iesiti la pensie in perioade diferite,a crescut pana la raportul de 1/3.

  RăspundețiȘtergere
 13. Domnule H !
  Am rugamintea sa lamuriti problema pe intelesul tuturor dand cateva exemple concrete. Un ex.- din 42 de ani munciti 21 sunt in armata si 21 in civil - diferenta de 17 ani din civil care nu a fost valorificata pentru stabilirea pensiei militare poate fi valorificata la civili la implinirea varstei de 65 ani ?

  RăspundețiȘtergere
 14. marian,
  iarta-ma daca ma bag sa-ti raspund neintrebat, dar din intamplare cam avem situatii similare.....si m-am mai documentat..
  se intelege din ce ai scris ca ai 21 ani in serviciu + 4 ani civil = 25 de ani vechime efectiva valorificata pt. pensia militara. Apoi , cei 17 ani din civilie nevalorificati in pensia militara , se utilizeaza când vei implini 65 de ani in sistemul public de pensii si-ti vor calcula o pensie "pe contributivitate" , pt. cei 17 ani . Deci vei avea 2 pensii la 65 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 15. @Marian
  Depinde ce înțelegi prin stagii civile nevalorificate în pensia militară.
  Pot să fie stagii civile incluse în pensia calculată /recalculată până la 01 01 2016 și apoi au devenit inutile pentru că procentul de pensie depășește 85% la recalcularea pe Legea 223/2015. In acest caz nu mai poți să foloșești respectivele stagii pentru deschiderea unui nou drept la împlinirea vârstei de 65 ani.
  Dacă ai stagii civile, cele 21 de care vorbești, care nu apar nici măcar în vechimea cumulată a deciziei de pensie militară le poți folosi, indiferent de număr, pentru deschiderea unui nou drept.
  Nu am înțeles cum din 25 ani vechime civilă ți-au folosit numai 4 pentru pensia militară. Poate ai ieșit la pensie după 01 01 2016!

  RăspundețiȘtergere
 16. Maestre,
  cred ca este o greseala materiala când ai scris ca omul are "25 de ani vechime civila".
  Din situatia prezentata , rezulta ca are 25 de ani vechime valorificata pt. pensia militara:
  21 ani ca militar + 4 ani ca civil , dar valorificati pt. pensia militara.
  Restul de 17 ani sunt stagii civile , nevalorificate in pensia militara a omului , care se vor valorifica la 65 de ani, când isi va deschide dreptul de pensie in sist public , si va primi o pensie pe contributivitatea a celor 17 ani ...

  RăspundețiȘtergere
 17. Nu fiți atât de scorțoși în legătură cu invitarea Olguței la întâlnirea cu șefii asociațiilor de rezerviști!
  Din intervențiile anterioare s-a vazut că domnul ministru a înțeles dezastrul produs de OUG nr. 59/2017 mai ales în privința pensiilor mici, cu un cuantum sub 2000 lei și, după cum vedeți în ultimele slide-uri din video, nu sun puține.
  OUG 59/2017 nu are numai Art. VII, pentru pensii militare. Ea se referă și la înghețarea tuturor pensiilor speciale, cca 8-9 000, care au în componența lor și părți contributive și sunt plătite de casele teritoriale din subordinea ministerului Muncii.
  Așa că, ministrul muncii, în calitate de inițiator al Ordonanței, trebuie convins că ordonanța trebuie modificată pentru a ieși din sfera de neconstituționalitate relevată de Decizia nr. 872/2010 a CCR prin care s-a statuat că este discriminatorie o prevedere legala care crează condiții avantajoase sau dezavantajoase viitorilor pensionari.
  Problema este că șefii de asociații nu sunt atât de bine pregătiți în domeniul juridic pentru a face față unei discuții de specialitate, nu în lozinci, cu LOV și.... mai au și orgoliul de a nu lua cu ei juriști care se pricep în legislația pensiilor, juriști pe care ar trebui să-i țină aproape permanent, nu cum face domnul Dogaru, când dă comunicate ridicole din punct de vedere juridic.
  Niște cititori, asiduu antipesediști, au uitat că pensiile contributive au fost introduse în România de o guvernare de dreapta, liberalo-țărănist-pedistă, prin anul 2000.

  RăspundețiȘtergere
 18. Multumesc dlor Leonard si Huhu pentru raspuns. Situatia mea concreta este cea descrisa de dl. Leonard. Beneficiez de pensie militara dupa 21 ani de armata si 4 ani de munca in viata civila( din 21 ani in total). O sa fac o petitie la CPS pentru a solicita sa-mi comunice cati ani din activitatea mea nu au fost valorificati pe L223.

  RăspundețiȘtergere
 19. @marian
  Nu înțeleg de ce îți mai bați capul atâta cu adrese și alte demersuri când ai pe Nota de calcul a pensiei anii utilizați pentru vechimea cumulată.
  Cînd faci 65 ani soliciți CPS eliberarea Adeverinței anexa la Protocol cu care te prezinți la casa teritorială.
  Acolo au ei toate stagiile civile pentru care ai plătit CAS.

  RăspundețiȘtergere
 20. @mos martin
  Olguța nu stie să facă deosebirea între indexarea și actualizarea pensiilor militare și unii o acuză că ea a redactat Art. VII din OUG 59/2017.
  Operațiunea reglementată de art 60 al L 233 se numea actualizarea întregii pensii militare nu actualizarea doar a soldei de funcție sau a inventatului cuantum compus al soldei de funcție. Apropos, acum o să ne trezim cu denumirea de partea fixă a soldei lunare?

  Operaţiunea presupune aplicarea procentelor prevăzute de legea salarizării, pentru toate elementele salariale care compun solda lunară, la noua valoare majorată cu 15% a soldei de funcţie.

  RăspundețiȘtergere
 21. Nu o fi stiind LOV(E), multe maruntisuri.
  In schimb i-a "mirosit" si stie bine "politica" LICHELELOR.
  Tres bien LOV. Go ahead LOV !

  RăspundețiȘtergere