Un produs Blogger.

marți, octombrie 01, 2019

70 de ani de la crearea Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó

12 comments
Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó Despre acest sunet ascultă ), 
Aceasta este denumirea Republicii Populare Chineze în transcrierea romanizată, sistem  Pinyin, din limba chineză, sistem în baza căruia şi capitala Pekin, cum ştiam noi în tinereţe, Capitala Nordului în limba chineză, a devenit Beijing.
100 000 de militari au participat astăzi la o grandioasă paradă militară în Piaţa Tiananmen, pentru a marca 70 de ani de comunism.
La 01 oct 1949  liderul comunist Mao Zedong a proclamat Constituția  după încheierea bătăliei decisive a războiului civil împotriva soldaților lui Chiang Kai-shek. 




12 comentarii:

Patrascioiu spunea...

Isteti chinezii.Cand a fost cazul au abandonat comunismul promovat de Lenin si Stalin.Acum au un comunism de fatada.Interesant e ca poza lui Mao este expusa.Economic chinezii au cucerit lumea.Ei produc pentru toate buzunarele.Nu stiu daca am vazut bine dar unele autovehicule parca poarta emblema unor firme constructoare de automobile de prestigiu.
Unul Milica,general al subofiterilor nu se poate sa nu fie ranchiunos.Atata il duce muschii lui.Asta imi aminteste de o intamplare hazlie.Aveam de prezentat spre aprobare documente 00 la esalonul suparator.Insotitor subofiter.Pana sa ajungem la poarta esalonului subofiterul a fost abordat de o tiganca din aceea cu fusta lunga care ii cerea o mica atentie.Tiganca ca sa-l cucereasca a inceput sa-i acorde grade peste grade,mai intai colonel si mai apoi general.Intamplarea a facut ca tocmai in momentul in care subofiterul o injura o pasare nerespectoasa i-a aterizat un gainat pe epolet.Atat i-a trebuit tigancii.Mai subofiter te-am facut colonel si mai apoi general dar si pasarile se gainateaza pe galonul tau.

M spunea...

@civil - și eu am fost curios. E vorba de adoptarea a două moduri diferite de transcriere a ideogramelor în alfabet latin.
China este o țară uimitoare. Am avut ocazia să o vizitez de mai multe ori și am înțeles că vorba romanesca spusă cu superioritate, "chinezisme", arată doar lipsa de înțelegere.

Gigi spunea...

În anii '70,'80,țara noastră,a detașat mulți specialiști pentru a pune pe picioare diferite domenii de activitate economică.
Acum,acest popor de oameni demni,patrioți și muncitori,au ajuns să fie o super putere economică și nu numai.
În timp ce ei, au evoluat,noi am involuat,numai suntem în stare sa exploatăm nici măcar resursele naturale, care nu ducem lipsă,trebuie să vina altii să le exploateze.
Nici măcar drumuri nu mai suntem în stare să construim.
Bine că avem candidați multi la sefie.Asta ca să nu fiu rău să le spun altcumva.

Liviu PO spunea...

Sa ne fereasca Dumnezeu de ganduri rele din partea domniilor lor...

Gigi spunea...

***Iată o stire apărută azi pe un site,nu mai rețin care,spre rușinea mea,care demonstrează că si politicienii chinezi au apucături din astea de a strânge averi de sfidează orice normă de bun simț,demontrând prin aceasta că AVARITATEA nu are frontiere,că banul este"OCHIUL DRACULUI".
Dar iată drspre ce este vorba:
Polițiștii chinezi,au găsit în casa unui fost primar 13 tone de aur în lingouri,bani si alte obiecte,în vloare de peste 50 mld.€+case***

Leon spunea...

Daca in noiembrie iese Presedinte tot Iohannis, in ianuarie 2020 solicit azil politic si ma mut cu sotia in China; cu 1000 de euro(suntem amandoi pensionari..!) cred ca putem trai decent chiar si departe de tara..!

reddog spunea...

Leon

Puteti sa va pregatiti bagajele. 😁

Luati in calcul si Coreea de Nord.
China e deja Occident pe langa tara umflatului atomic din Coreea de Nord.

PS:Poate convingeti cati mai multi din pesedea sa vi se alature. 😁

F16 spunea...

leon, mon cher, esti imbecil!!!

Liviu PO spunea...

@gigi
E ceva mai putin,dar oricum mult:568,770,280 euro...

Fost parasutist spunea...

Gigi, 13 t de aur nu fac 50 mld euro. "Stirea" e ceea ce se cheama a fi o gulguta. In rest, la 1,35 mld de oameni e firesc sa gasesti oameni cu tot felul de apucaturi.

Leon spunea...

@F16,...merci beaucoup..!
Puteai scrie toata fraza in franceza:..."mon cher, tu es un idiot"..:)).

Gigi spunea...

@fost parașutist
Am căutat site respectiv si pt.o mai bună documentare intrați si va convingeți:
https://fr.sputniknews.com/internațional 20190926104216165498,preluat de site Stirile Pro tv.