Un produs Blogger.

Ce inseamna actualizare?

Prin actualizarea soldelor de grad si funcție nu primim toti - cei cu acelasi grad si aceeasi functie - cresteri egale. Fiecare primeste in baza de calcul doar ceea ce ii lipseste din valoarea actuala a soldelor de grad si functie pentru activi.

duminică, octombrie 20, 2019

Un APEL arogant al Casei de Pensii Sectoriale a MAI

61 comments
Este evident că Tribunalul Hunedoara nu a înțeles că salariul de funcție  care a intrat în baza de calcul a pensiei polițistului contestator are un caracter compozit, potrivit legislației salarizării din periooada 2009-2017, dar este o mare aroganță și  o inepție juridică să vii în 2019 să raportezi intreg salariul compus al salariului de funcție la coeficienții și valoarea sectorială de referrință din anul 2009, știut fiind că doar o parte componentă a cuantumului compus este calculat conform acelor indicatori  valabili în anul 2009.
Este descalificant pentru domnul Munteanu, directorul Casei, să scrie într-n document oficial că o creștere a soldei/salariului de funcție și stabilirea unui prag minim ar fi aplicabile doar celor în activitate,  înainte de 15 sept 2017. 
Vă place sau nu vă place domnilor directori de case sectoriale, art. 60  din L 223/2017 prevedea actualizarea pensiilor militare ori de câte ori se majorau soldele de grad și de funcție ale celor din activitate sau cu contracte de muncă, așa cum duceți dvs. în derizoriu instituția actualizării pensiilor militare. Stabilirea unui prag minim pentru solda/salariul de funcție este tot o majorare pentru cei cu venituri mici, in special subofițeri și sgp-iști, care intră și ea sub incidența articolului 60 privind actualizarea. 
Domnule director, Legea 152/2017 nu a introdus un nou element în salariul/solda brut/ă lunar/ă ca să veniți dvs să spuneți că nu se aplică militarilor care nu l-au avut. Acea lege a majorat cu 15% un element salarial exitent  în toate soldele și salariile militarilor și polițiștilor și, mai mult, i-a stabilit și un cuantum minim.
Citind aceste sofisme ale directorului înțelegem cum s-a ajuns ca nici salariul/solda de funcție în cuantum compus al/a  celor mai defavorizați pensionari militari  să nu fie comparat/ă cu salariul minim pe economie.
Simplificând, Apelul trebuia să cuprindă o singură frază, respectiv că salariul de funcție în cuantum compus al polițistului contestator este mult mai mare decât salariul minim pe economie. 
De altfel,vâzând și deciziile Curții de Apel Alba Iulia din ultima perioadă, acesta va fi și motivul pentru care va admite apelul.






















61 de comentarii:

Leo spunea...

Este dosarul lui Claudiu Ionescu , comisarul luptător care a scris şi pe acest blog şi s+a luat în beţe pe tema "compozitului" cu MAESTRU. Vom vedea ce se va întâmpla la Curţile de Apel cu dezlegarea unor chestiuni de drept pt. care a fost sesizat[ ICCJ de către Curțile de Apel și sunt suspendate 3 procese doar ce știu eu.

jupderval spunea...

huhu,
Eu am pus odata problema, legata CUANTUMUL COMPUS AL SOLDEI DE FUNCTIE, care nu exista in nici o legislatie. Directorul CPS a MAI, sa vina cu baza legala care a inventat acest CUANTUM COMPUS AL SOLDEI DE FUNCTIE si sa nu mai faca analogii intre legi.Daca acest CUANTUM COMPUS AL SOLDEI DE FUNCTIE, chiar exista, atunci solda de functie, solda de merit, indemnizatia de dispozitiv, sporul de confidentialitate, nu ar mai existat ca elemente distincte, si ar fi disparut din algoritmul de formare al SOLDEI LUNARE BRUTE.Cu analogiile lor inventate au ajuns pana la concluzia precum ca SOLDA DE FUNCTIE are de fapt doua definitii : odata SOLDA DE FUNCTIE se calculeaza ca produsul dintre coeficientul de ierarhizare al functie ( CI ) si valoarea de referinta sectoriala ( VRS) si se mai defineste si : SOLDA DE FUNCTIE = SOLDA DE FUNCTIE + SOLDA DE MERIT + INDEMNIZATIA DE DISPOZITIV + SPORUL DE CONFIDENTIALITATE. Ca urmare a cestei ULTIME ABERATII, eu vin si intreb pe d-nul director al CPS a MAI, SOLDA DE COMANDA SE CALCULEAZA DIN PRIMA SOLDA DE FUNCTIE , SAU DIN A DOUA. La fel se intampla si cu Gradatiile de vechime si cu celelalte sporuri. Sa vina cu baze legale valide, cu coeficienti de ierarhizare ai functiei ( CI) CARE SA NU FIE LA SECRET si sa mai lase ANALOGIILE .

M spunea...

Din cate imi amintesc este obligatoriu sa fie atacata orice decizie nefavorabila a instantei. Altfel il baga astia la abuz in serviciu.

Dan spunea...

Solda de functie e calculata de toate CPS-urile dupa ureche prin incalcarea tuturor legilor in vigoare .De ce va mai mirati ? Ce !ege in afara de 'omerta" e respectata intr-un stat pur mafiot ?

Huhu Rezea spunea...

@derval
Repeți enervant această zisă lipsă a bazei legale a cuantumului compozit!
Pentru d-ta o duzină de acte normative care reglementează salarizarea în perioada 2010-2017 nu constituie baza legală?
Spuneam că valoarea de referință sectorială și coeficienții de ierarhizare din anul 2009 ultraactivează, prin mulțimea de acte normative din perioada amintită, pânâ in anul 2022, când se intră pe coeficienții soldei de funcție corespunzătoare gradației ZERO din Legea 153/2017.
Dacă vrei să vezi din care soldă de funcție se determină alte elemente salariale ale soldei lunare brute analizează-ți propriile decizii de recalculare/actualizare.

Dan spunea...

Solda de functie e calculata de toate CPS-urile dupa ureche prin incalcarea tuturor legilor in vigoare .De ce va mai mirati ? Ce !ege in afara de 'omerta" e respectata intr-un stat pur mafiot ?

Iosif spunea...

Dle H,

Este cu adevarat enervant sa nu gasesti in nici un text de LEGE - nu acte normative de nivel inferior - definitia clara a SOLDEI DE FUNCTIE COMPUSA, ca element salarial primar, ocrotit de Constitutie, echivalent al salariului de baza minim brut garantat in plata pe tara si generator al tuturor celorlalte elemente secundare de salarizare.
V-am mai rugat sa precizati LEGEA si art. care definesc aceasta noua notiune juridica si imi scot palaria.
Cand HG nr.1/2017 spune clar, sa inteleaga orice idiot, "fara sporuri si adaosuri" si Legea nr.207/2017 spune clar ca "solda de functie - si nu solda de functie compusa, compozita, etc -nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata" ce ne facem ca nu intelegem?
Si cand in decizia mea de pensie in anexa 1 apare clar valoarea soldei de functie calculate ca CIx197,3 lei - ce se poate mai clar intr-un document official?

Problema este de ce militarii nu se pot alinia la prevederile Legilor in vigoare dar demnitarii o pot face?

De exemplu, sporul de noapte de 25% la ce se raporteaza? La solda de functie ca produs CIxVRS sau la solda de functie compusa?

De ce "duzina de acte normative" - ce rusine, ce mizerie, asa se plateste sistemul national de aparare? Ce este aceea stabilitate a sistemului juridic, predictibilitate, accesabilitate, claritate? - specifica peste tot ca nu se considera majorare a drepturilor salariale si se acorda numai daca se pastreaza aceleasi conditii de munca? Pai daca sporurile au intrat in interiorul soldei de functie compusa si se contopesc cu aceasta atunci cum se mai tine evidenta lor?

Cand se utilizeaza legi abrogate si se incalca ordinea de drept prin ultraactivari recunoscute cum este?
Ma alatur rugamintii d-voastra ca Directorii Caselor de pensii sectoriale sa nu jigneasca inteligenta militarilor si sa recunoasca cu demnitate ca s-au supus presiunilor generale exercitate asupra domniilor lor. Putem intelege si ierta.

Cu stima,

Iosif spunea...

Dle H,

Ca sa nu vorbesc "dupa ureche" rog sa prezentati, pentru echilibrul care va caracterizeaza si rationamentul juridic si hotararea nr.879/2019 din 30.09.2019 a Tribunalului Suceava care, in final,
"IN NUMELE LEGII HOTARASTE:

Admite cererea de chemare in judecata….in contradictoriu cu CSP a MAI. Obliga parata la actualizarea pensiei militare de serviciu de care beneficiaza reclamantul prin echivalarea salariului de functie - nu compusa, nu compozita n.r. - cu sbmbtgp, CARE NU INCLUDE SPORURI SI ADAOSURI, in valoare de 1450 lei, incepand cu data de 01.02.2017, potrivit HG nr.1/2017....."

Stimati colegi, nu va furnica un pic pe spate...IN NUMELE LEGII....IN NUMELE LEGII...IN NUMELE LEGII....

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Constituția garantează dreptul la pensie, nu și cuantumul ei!
Ca și d-ta, sunt judecători care se pierd în hățișul legislativ din ultimii 10 ani privind salarizarea cadrelor militare și, din neatenție, pun mai presus un act normativ de rang inferior, cum este HG nr. 1/2017, in locul dispozițiilor de lege sau ordonanță.
Nu vei gasi niciun act normativ cu rang de lege, ulterior anului 2010, în care să se spună că solda/salariul de funcție este compus numai din CIF x VRS(197,33 lei)
Așa va rămâne până în anul 2022. Abia atunci dispare cuantumul compozit al soldei de funcție.
Raționamentul corect, care cred că va fi însușit și de ICCJ, care va dezlega această chestiune de drept,este cel al Curții de Apel Cluj, într-o decizia comentată indelung pe acest blog.

Iosif spunea...

Dle H,

Cam multi judecatori "se pierd in hatisul legislativ" si sunt "neatenti". Cata delicatete...

In legatura cu golirea de continut a dreptului la pensie sunt teorii foarte interesante. Dupa unii se poate, dupa altii...nu prea, vorba calatorului caruia Nasul ii cere biletul in tren.

De exemplu, pensia mea CONTRIBUTIVA pentru stagiul civil adaugat DUPA trecerea in rezerva, ca angajat civil intr-o intreprindere privata, DOBANDITA IN AFARA RAPORTURILOR DE MUNCA CU M.Ap.N., a fost "golita" complet, CA UN BANCOMAT, de cuantumul aparat de Deciziile CCR 872 si 874 /2010 . Se chiama cumva FURT, EXPROPRIERE sau CONFISCARE?

Este "Maretia Dreptului" conform unor clasici inca in viata.

Sa speram ca noua conducere a ICCJ va scapa in contextul actual de toate presiunile politice, va judeca conform propriei constiinte si va da o decizie de indrumare fundamentata correct si cu "atentie".

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

"Iosif
Nici instanţele şi nici CCR nu pot înlocui legislativul.
Câtă vreme vechimea în civilie se exprimă în puncte adăugate la procentul de pensie, nu se cheamă că ţi-a confiscat acea vechime cumulată. Mulţi chiar au nevoie de acea vechime pentru a ajunge la plafonul de 85%.
Chiar d-tale ţi-a spus CCR că nu poate intra în competenţele legislativului sau ale instanşelor de judecată.
Oricând, dacă este voinţa, legislativul poate reglementa că vechimea din civilie, rămasă captivă în vechimea de recalculare a pensiilor militare, poate fi valorificată la casele civile în măsură în care prisoseşte, plafoanelor stabilite de legea pensiilor militare.

Dan spunea...

Sau ca grupele de munca ale invalizilor militari care au au fost confiscate abuziv si retroactiv ca sa nu se poata cere pensie militara anticipata (la fel ca orice militar care nu e ranit in misiuni ) tot din 'maretia dreptului' fac parte ? Stat mafiot!

Dan spunea...

Am 48,8 de ani de munca cumulat(grupa AC) ca militar plus 2 ani civil si degeaba !Am 57 de ani si sunt prea tinerel" pentru pensie militara anticipata desi sunt grav bolnav multiplu operat ! Am fost un bou ca am slujit un stat mafiot ! Colegii din promotie șunt morti ( cu doua exceptii) !

Iosif spunea...

Dle H,

Rog sa comunicati o errata.
Pct.34 din Decizia CCR nr.237/2019 tocmai asta face, abiliteaza puterea judecatoreasca si puterea legislativa sa resolve aceasta problema.

Eu nu am muncit dupa trecerea in rezerva ca militar, am muncit ca civil ceea ce inseamna ca, pt. aceasta perioada nu ma supun legii speciale militare, ci regimului comun pentru toti salariatii din Romania, respectiv Codului Muncii, Codului Fiscal, Legii nr.263/2010 si mai nou Legii nr.127/2019.

Intr-o exprimare mai academica, "ce are sula cu prefectura?"

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Nicio erata!
CCR nu are cum să abiliteze niște autorități cu prerogative pe care ele le au de la Constituție.
Legislativul legiferează, administrativul aplică legea și, dacă acesta din urmă greșește repară instanțele.

Patrascioiu spunea...

Au imbarligat lucrurile astfel incat ei sa procedeze cum vor.Cine poate pune mana pe regulamentul de aplicare a legii 223?
Nu inteleg cum puteti sustine PSD avand in vedere ca ne-au mintit cu punerea in aplicare a propunerilor Consiliului Consultativ?Asta nu pot intelege.

Patrascioiu spunea...

Eu nu cred ca lucrurile se rezolva in justitie.MApN face si desface astfel incat in final sa aiba castig de cauza.In opinia mea numai fortarea mainii guvernului si parlamentului ne rezolva problemele.Umblatul cu miloaga semnifica slabiciune.Daca nu gasim intelegerea guvernului Romaniei,Parlamentului Romaniei,NATO atunci trebuie,vorba lui Olescu, orientare catre in alta parte.Mamaliga trebuie sa exploteze odata.

Sorina spunea...

Deci indexare cu inflatie în ian 2020? Păi ăștia spun ca a fost negativa

Leon spunea...

@Sorina, cu speranta ca OUG. nr.114/2018 NU va fi respinsa de CD, la 1 ianuarie 2020, pensiile militare vor fi INDEXATE cu procentul de 4,6% (inflatia anului 2018 ),in baza Art.84 din aceasta Ordonanta..!

CEZAR spunea...

Tehnocrat ..da de stire

Pe directia principala ..Namoloasa -Hurzicati -Bucale....ataca el "Cardiacii si Diabeticiii"..pe flankuri vin carele de lupta ..adica cei netransportabili ..in carucioare si fortonasele dupa ei..
Hai ca i-am spart....!!

Huhu Rezea spunea...

Nici liberalii nu pot respinge in totalitate OUG 114.
Majorarea cu 4,6% se aplică din oficiu, indiferent dacă îi spune actualizarea ca în OUG 59/2017 sau indexare ca în OUG 114/2018.
Ar fi nevoie de alt act normativ dacă nu se aplică, se aplică mai puţin sau se aplică mai mult de 4,6%. Ar însemna că se derogă de la articolul din legea pensiilor militare, aşa cum s-a derogat prin OUG nr. 57/2015, când s-a indexat pensiile militare cu 5%, mai mult decât inflatia. Textul respectiv începe cu „prin derogare de la art. 59 din L 223&2015” și deșteptii de finanțiști și juriști de la MApN și SRI au interpretat că această derogare ar însemna că acea indexare s-ar aplică temporar, numai în 2016

Patrascioiu spunea...

De 2 luni o lombosciatica nu-mi permite sa ma deplasez fara durere atroce .Stenturile stau la locul lor.Voi fi acolo cu toate ca simt ca nu e suficient.Sarut mana pe la politicul existent arata slabiciune.Suntem vinovati ca am asistat fara sa facem nimic cum e praduita Romania.Culmea este ca am mai si asigurat si asiguram protectie celor ce au facut-o.Fiindca nu ne e la indemana sa construim un partid,putem sa penetram unul deja existent ,sa-i schimbam orientarea si astfel militarii sa ajunga la putere pe cale democratica.E o ideie.

Sorina spunea...

Ok ada sa fie

Sorina spunea...

Liberali spun de pensiile civile pe care le vor crește din ianuarie acum ar fi posibil sa se faca si c3va la pensiile militare în sensul actualizării lor ada cum trebuie sa de bată fierul cat e cald🔪

Huhu Rezea spunea...

@Sorina
Liberalii vor profita propagandistic de uituci ca tine.
O vor ține langa că vor majora punctul de pensie cu 4,6% de la 01 01 2020, măsură pe care PSD
ar reluau-o abia din septembrie, dar majorarea ar fi de 40%. PSD a majorat anticipat punctul de pensie cu 10% de la 01 09 2019.

jupderval spunea...

Daca nu se schimba legea pensiilor pentru civili, indexarea trebuia aplicata de la 01.01.2019 cu un procent de aproximativ 29 % ( salariul mediu brut 2018- salariul mediu brut pe 2017, totul impartit la salariul mediu brut pe 2017 , rezultatul il inmultim cu 100/ 2 la care adaugam inflatia pe 2017 DE 4,7 % adica ( 4600-3100)/3100 x 100/2 + 4,7 = aproximativ 29 %. 29 % acopera toate indexarile pe care le-a dat PSD-ul in ultimii 6 ani. Nici nu mai fac calculul pentru 2018, 2017, 2016, 2015. ACUM CALCULATI CU CAT A FURAT PSD-UL PE PENSIONARII CIVILI.

jupderval spunea...

rectific, inflatia pe 2017 a fost de 1,3%.

Leon spunea...

@jupderval, esti intro mica/mare eroare, deoarece incepand cu anul 2013, valoarea p.p.pentru anul urmator foloseste indicatorii cunoscuti definitiv pentru anul calendaristic anterior, comunicati de INS.(OUG.nr.1/2013):
- indexarea din ianuarie 2016 trebuia: inflatia anului 2014 (1,10%) + 50% din 3,3% (2298/2223 )= 1,1%+1,65%= 2,75%, dar guvernul Ciolos, prin DEROGARE a crescut valoarea p.p cu 5% deci mai mare de 2,75%.
- indexarea din ianuarie 2017 trebuia: inflatia din 2015 (-0.6%) + 50% din 5%(2415/2298), adica : -0,6%+2,5% = ?, dar guvernul PSD a crescut valoarea p.p cu 5,25%.
- indexarea din ianuarie 2018 trebuia: inflatia din 2016(-1,5%) + 50% din 11%(2681/2415) adica: -1,5% + 5,5% =?,dar guvernul PSD a crescut IN AVANS(iulie 2017) v.p.p cu 9%..!
- indexarea din ian.2019, trebuia: inflatia din 2017(+1,3%) + 50% din 17%(3131/2681), adica, 1,3% + 8,5% = 9,8%, dar guvernul PSD a crescut IN AVANS(iulie 2018) vpp cu 10%.
- indexarea POSIBILA in IANUARIE 2020 facuta de guvernul PNL: inflatia din 2018 (4,6%) plus 50% din 33%(4162/3131), adica 4,6% + 16,5% = 21%; Scazand 15%, data IN AVANS de guvernul PSD (SEPTEMBRIE 2019), cu diferenta de 6% se va indexa vpp in ianuarie 2020..!
Si cam atat va face guvernul PNL in tot anul 2020 pentru pensionarii civili !
Posibil sa indexeze chiar cu 10%, dar majorarea de 40% din septembrie 2020 va fi ELIMINATA..!

Leo spunea...

Dear Master ,
nu reușesc să găsesc dacă este înregistrat la ICCJ , dosarul din link+ul de mai jos.
http://portal.just.ro/32/SitePages/dosar.aspx?id_inst=32&id_dosar=11000000000097810
Help me please ................
Thank you

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Ti-am mai dat acest link.
https://www.scj.ro/CMS/0/PublicMedia/GetIncludedFile?id=20282

Sesizarea este nesoluționată, la poziția 36

Leo spunea...

DA MAESTRE ,
așa este , numai că l-am pierdut crezând că se salvează singur pe laptop.
Atunci nu era înregistrat la ICCJ cauza. Soluția dată de ICCJ va fi foarte importantă inclusiv pt. prietenul luptător Vasile Iosif dar și pt. Flaviu și Claudiu și încă câțiva luptători împotriva SISTEMULUI MAFIOTIZAT din MFA.

jupderval spunea...

Leon@,
Vad ca esti destul de scrupulos, dar incurci borcanele, tu folosesti salariul mediu brut stabilit prin legile de buget, nu pe cel stabilit de INS ,asa cum pretinzi( ex : sal. mediu brut in 2018 a fost de 4357 lei nu 4162 lei). In al doile rand chiar si indexarea stabilita de tine pentru anul 2019 de 9,8 %, trebuia data de la 01.01.2019, nu de la 01.09.2019. Chiar daca s-a dat de la 01.09.2019 - 15 %, media idexarii pe anul 2019 este de 5%,fata de 9,8 % cat ai zis tu, si nu mai pui ca aceasta indexare de 15 %, multi pensionari nu au mai prins-o, pentru ca au murit, adica vreo 200.000 de oameni. Cand faci o analiza fa-o din toate punctele de vedere.

Huhu Rezea spunea...

"jupderval
D-ta esti cam turc liberal!
Numai uitucii şi răuvoitorii nu ştiu că de vreo 2-3 ani majorările punctului de pensie s'au acordat în avans faţa de data de 01 01 a anului viitor, in luna septembrie, peste valoarea indicelui de inflaţie.
Poţi să spui altceva, că nu s'a acordat şi 50% din cresterea căştigului mediu brut, cum prevede art 102 din L 263/2010.

Arfy spunea...

Pe 25 oct, la mitingul pensionarilor militari, vor fi prezenți cei cu pensia mai mică de 2.999 de lei. Ceilalți sunt oarecum amorțiți și nu văd că trebuie cerut corectarea legii pentru că îi orbește suma, la unii destul de mare, înscrisă pe talon! O să fie un mare fâs al legumelor de toamnă și un prilej de reîntâlnire pentru un mic și o bere sau o pastramă de batal cu vin roșu! Să nu uităm de noul președinte în persoana super pregătitei de TR! Punem botul... votul!

CEZAR spunea...

sâmbătă, octombrie 19, 2019
CEZAR spunea...
Tehnocrat ..da de stire

Pe directia principala ..Namoloasa -Hurzicati -Bucale....ataca el cu "Cardiacii si Diabeticiii"..pe etc
-----------------------------------------------------
Completare VVV IMP.!! TOP SECRET...
Marele Strateg -SUB TZU..al zilelor noastre..ia in considerare si lupta de ..gherila !
Adica fiecare pe coate si genunchi si cu cutitul in gura
Verificati-va protezele..si mai ungeti.le ca sa clampane bineeeeeee...
Mare strateg...ii batem de se .c---a pe noi !

jupderval spunea...

Huhu,
Eu sunt mai statician decat INS-ul. Indexarile s-au dat odata pe an. Indexarile cuprind si cresterea de 50 % din salariul mediu brut, nu numai inflatia. Avansurile care s-au dat, nu acopera ceace trebuia sa se dea in 2 ani consecutivi, nu mai pui ca, numai la noi la romani, inflatia este mai mica decat rata de crestere a preturilor. Numai la noi la romani , inflatia se raporteaza ca medie la luna trecuta , nu la anul trecut. Cand faci media inflatiei de la luna la luna, in loc de la an la an este normal ca preturile sa creasca si inflatia sa scada, si de ce oare se face asa ?.

Ionescu Claudiu spunea...

Domnilor, nu va mai lamentati, de vineri avem o decizie definitiva, data de CA Cluj. Si 5 decizii castigate pe fond, la Suceava, in 3 complete diferite.
Teoria mea prinde contur si abia astept sa- mi vina randul...

CEZAR spunea...

NB si P.S.1..2...3....
Marele nostru strateg--Kutuzov---in ultima faza ( !!..) Transmite pe toate retelele de comunicatii format 5 G !!!(va dati seama
Ilustrii nostri fosti Mari Comandanti (sic)..actualmentii..mari si nepretuiti Teoreticieni Militari..ca alde Mares..Daogaru...Princinosu..Dan B(asta a ramas fara furajarea de iarna clar )etc.. etc ..sa nu uite sa-si mareasca cuponul de pensie militara kaky...cam cat portretul lui Barna de pe pereti si sa-l dea la fiecare luptator sa-l poarte in par sa vada poporul cum ii OROPSESC GUVERNANTII !!

Leon spunea...

@jupderval,
Castigul salarial mediu brut de 4357 lei pentru anul 2018 nu este relevant; asa spune INS:

"Conform prevederilor legislatiei nationale in vigoare (OUG nr.79/2017 cu modificarile si completarile ulterioare), contributiile de asigurari sociale, respectiv cele de asigurari sociale de sanatate care cadeau in sarcina angajatorului au fost transferate in sarcina salariatului si, incepand cu anul 2018, sunt suportate în totalitate de salariat, fiind reflectate in cuantumul brut al castigului salarial. In consecinta, indicatorul „castigul salarial mediu brut lunar” produs si diseminat incepand cu anul 2018 nu mai este comparabil cu seriile de date anterioare. Aceste prevederi legale nu influenteaza comparabilitatea datelor pentru seriile de „castig salarial mediu net lunar.”
Cu mici exceptii, raportul dintre Salariile medii brute prevazute in Bugetele anuale si Castgul salarial comunicat de INS, se mentine( pentru 2019 este chiar mai mic de 17%, rezulta un procent de 14,7%: 3223/2809 )..!
Sper totusi ca viitoarea guvernare PNL sa nu inghete vpp asa cum au facut in perioada 2009-2012..!

Huhu Rezea spunea...

"jupderval

La 1 iulie 2017, punctul de pensie a ajuns la 1.000 de lei, fiind majorat cu 9%. Majorarea s-a făcut prin ordonanță de urgență, aprobată imediat după instalarea Guvernului Grindeanu, și prin derogare de la prevederile în vigoare ale Legii sistemului unitar de pensii publice (nr. 263/2010). De ce? Pentru că era a doua majorare operată în cursul anului 2017, după ce punctul de pensie fusese mărit la 917,5 lei (5,25%), începând cu 1 ianuarie 2017.

BONIFATIE spunea...


Dincolo de interpretarea textelor de lege, din mesajele domnilor colegi de blog se desprinde, printre altele, o constatare defavorabilă nouă, adică:
1. atunci când legiuitorul nu vrea să ne mărească pensiile „ultraactivează” unele acte normative defavorabile, astfel cum ați expus mai sus;
2. când Statul este dator la popor, atunci prorogă achitarea obligațiilor (de ex. vezi drepturile bănești câștigate prin hotărâri judecătorești ”întinse” pe câțiva ani). Cei care mor, între timp, le primesc în Rai. Faptul că le pot primii moștenitorii, care au habar de aceste drepturi, nu-l mai „încălzește” pe beneficiar.
D-le HUHU!
Dvs. îi răspundeți d-lui IOSIF „prin ricoșeu”, adică unul vorbește de lege iar celălalt de moralitatea legii care, într-adevăr, este la mâna legiuitorului, adică a politrucilor (termenul de politician este prea pretențios).
Exemplific modul de comunicare cu @IOSIF cu o glumă: „Un neamț intră într-un restaurant și comandă o ciorbă. Ospătarul, dorind să fie gentil, îl întreabă: e bună ciorba? Neamțul, tot ca să fie gentil, îi răspunde: e fierbinte!”
Ne tot aburesc cu modificarea Legii nr.223/2015 de 4 ani, modificare pe care ar fi putut și pot să o rezolve, cinstit și cu diligență, în câteva zile (vezi a treia viteză cosmică cu care își votează legile ce le umplu buzunarele).
Niște nulități de oameni, cu excepțiile de rigoare care nu confirmă regula.
Apropo de MITINGUL din 25 octombrie 2019. Să vedem câți își închid calculatoarele pentru a-și mișca fundurile în Piața Victoriei.
EU o să vin de la 500 km. Pentru bucureștenii care n-au bani pentru metrou, toată... desconsiderarea, ca să mă exprim eufemistic.
MITINGUL nu este al SCMD, ci al tuturor pensionarilor militari, și nu numai.
PATRIA este POPORUL, din care și noi facem parte, cu ONOARE, iar nu tagma jefuitorilor (citându-l cu aproximație pe Lăpușneanu).
Cu respect pentru toți!



corcodel 1 spunea...

Pentru Leon
Ideea ca indexarile acordate la pensiile civile sint mai mari decit ceea ce ar fi rezultat din aplicarea legii nr. 263 din 2010 este corecta!
Calculele si valorile pe care le prezentati sint perfect gresite!

jupderval spunea...

PE INTELESUL TUTUROR, AM SA CALCULEZ CE A CASTIGAT SI CE AR FI TREBUIT SA CASTIGE UN PENSIONAR IN ANUL 2018 SI 2019, PENTRU O PENSIE DE 1000 LEI, IN VARIANTA PE CARE A FOLOSIT-O GUVERNUL ACTUAL SI IN VARIANTA CARE ERA IN LEGE INAINTE DE A O MODIFICA psd-UL, POATE VEDE SI D-NUL budai.

1 VARIANTA GUVERNULUI :
2018, INDEXARE 10 % DE LA 01.07. 2018
- 1000 X 10 %= 100 LEI.
100 LEI X 6 LUNI ( CAT A RAMAS PE 2018) = 600 LEI ( ATAT A CASTIGAT PENSIONARUL IN PLUS IN 2018),
2019, INDEXARE 15 % DE LA 01.09. 2019,
1100 X 15 % =165 LEI
165 LEI X 4 LUNI ( CAT A RAMAS PE 2019)= 660 LEI (ATAT A CASTIGAT PENSIONARUL IN PLUS PENTRU ANUL 2019)

TOTAL CASTIG PENTRU ANULUL 2018 + 2019 =1260 LEI
2.VARIANTA VECHE, INAINTE DE MODIFICAREA LEGII DE CATRE PSD SI LUAND DATE FURNIZATE DE LEON 9 CARE SUNT ORICUM MAI MICI DECAT CELE REALE), ADICA :
2018, INDEXARE 4 %, DE LA 01.01.2018,
1000 X 4 %= 40 LEI,
40 X 12 = 480 LEI ( ATAT AR FI CASTIGAT PENSIONARUL PENTRU ANUL 2018)
2019, INDEXARE 9,8 % ( DESI AR FI TREBUIT SA FIE MAI MARE ), DE LA 01.01.2019,
1040 X 9,8 %= 102 LEI
102 LEI X 12 =1224 LEI ( ATAT AR FI TREBUIT SA CASTIGE PENSIONARUL IN PLUS PENTRU ANUL 2019)

TOTAL CASTIG VARIANTA 2 =480+ 1224 = 1704 LEI.

REALITATEA ESTE URMATOAREA: PENSIONARUL A PIERDUT IN VARIANDA d-nul budai, 444 lei pe 2 ani, adica a pierdut 26 % DIN CAT AR FI TREBUIT SA PRIMEASCA.

Va intreb pe dumneavoastra d-le HUHU, LEON : CE S-A DAT IN AVANS ?


Huhu Rezea spunea...

@Ionescu
CA Cluj nu a judecat cauza dedusă judecății, Apelul fiind anulat ca tardiv, din neglijența Insp de Jandarmi Sălaj.
Practica CA Cluj este bine cunoscută în litigiile vizând cuantumul compozit al soldei/salariului de funcție.

Huhu Rezea spunea...

@Jupderval
Nu se înțelege nimic pentru ca ai scris cu majuscule!
Stii că esti taaaare isteț!
Ia adună acum procentele care trebuiau acordate conform legii, inclusiv 0 pe anul 2018, și compară cu suma procentelor acordate de guvern în perioada 01 01 2017-09219 și vezi care ar fi diferenta la 1000 lei pensie la 01 01 2017.
Eu prefer majorare 40% la 01 09 2020 în loc de 4,6% din ianuarie 2020.

jupderval spunea...

LEON
Daca castigul mediu brut dat de INS nu este relevant, spune-mi si mie ce salariu mediu brut este folosit la stabilirea p.p ( punct de pensie)( pp= venitul brut / salariul mediu brut). Prin mutarea contributiilor de la angajator la angajat s-a urmatit exact micsorarea valorii punctului de pensie. Toti salariatii au pierdut prin aceasta manevra 6-7 % din valoarea punctului de pensie, si daca vrei trecem din nou la calcule.

jupderval spunea...

HUH,
Eu fac calculul incluzand si anul 2017, si orice an care vrei mataluta, dar daca iese tot pe minus dai o masa la restaurant pe 25 octombrie.

Leo spunea...

Înseamnă că dacă apelul a fost anulat ca tardiv la CJ , atunci hotărârea din primă instanţă a devenit definitivă. ESTE O PRIMĂ BREŞĂ , deoarece consecințele generate de acesstă hotărâre definitivă prin anularea apelului ca tardiv formulat a stauat că la unii este într+un fel îar la alţii este exact pe dos având acelaşi obiect o cauză.
SUS FANIONUL !
Urmează și DECIZIILE CCR

Huhu Rezea spunea...

@jup
Ai și pierdut!
Valoarea punctului de pensie este în sept 2019 de 1265 lei/
Ce valoare ar fi avut dacă se aplicau numai creșterile anuale prevăzute de legea pensiilor, raportate la indicele de inflație? Ceva mai mică!
871, 7 lei în 2016 +5,25% în 2017+0 în 2018 +1,3 în 2019 = 920 lei lunar
Cît ai pierde maestre lunar?

Leon spunea...

@jupderval, mai aduna te rog si cele 12 luni(07.2017-06.2018) cand pensionarul a primit IN AVANS inca 9% in iulie 2017..!
Si ca sa incheiem acest subiect, PSD&ALDE au crescut VPP cu 45% in aproape 3 ani de guvernare, de la 871.7 lei la 1265 lei, iar Inflatia a fost: 1,3% in 2017 + 4,6% in 2018+ 4%(probabil..) in 2019..!

Leon spunea...

PENSII NAŢIONALE

Calculul pensiei pentru limită de vârstă


Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile legii se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Sentinta rămasă definitivă este opozabilă doar Insp de Jandarmi, care mai are la îndemână contestatia la executare, dacă jandarmul în activitate apelează la un executor judecătoresc.
În rest, decizia poate fi folosita ca soluție contrara intr-un eventual RIL.
Nu știu sa fie la CCR vreun dosar privind salarizarea militarilor.

jupderval spunea...

Inchideti subiectul fiindca va e frica de calculele pe care le faceti, am trait permanent in minciuna, in ultimii 30 ani, si acum va este frica de adevar.Adevarul este ca trebuia sa traim cel putin la fel ca Polonia, Cehia, in schimb traim mai rau si decat Bulgaria.

avianyc spunea...

@ jupderval
Cu domnii Huhurez si @ Leon puteti sa puneti problema si in felul urmator;
In mod normal pana la epoca Boc L 263 prevedea ca punctul de pensie sa reprezinte maxim 45% din SMB (salariul mediu brut pe economie).
In epoca Boc acesta prevedere s-a eliminat odata cu adoptare L284 ( adica art din L263 s-a abrogat si nici in L 284 nu a mai fost prevazut ).
Totusi au uitat sa-l scoata daca nu ma insel din OG 1 ,referitoare la recalcularea pensiilor militare pe legea contributivitatii.
Acolo spune ca punctul de pensie trebuie sa fie maxim 45% din SMB ,lucru pentru care militeaza si se zbat azi organizatiile pensionarilor civili.

Iata ce face psd incepand cu 2016- 2019 si despre care stimabilii domni Huhurez si Leon nu fac vorbire:
2016- SMB = 2681 lei , punct pensie = 871,7 lei
Adica punctul de pensie in 2016 reprezenta 32,5139 % din SMB

2019 - SMB =5163 lei , punct pensie 1100 lei / 1265 lei din sebtembrie2019
Adica in 2019 punctul de pensie reprezintă doar 21,3054 lei /24.5012 lei din SMB pe economia care duduie si are cea mai mare rata de crestere.

Ca sa echilibreze cumva au preconizat urmatoarea etapa de crestere a punctului de pensie de la 1265 lei la 1765 lei . Sa-i ajute domnul sa o si faca. Asta ar insemna aproprierea in oarecare masura si nu se stie pentru cat timp a punctului de pensie la 45% din SMB pe economie estimat pentru 2022.

La pensiile militare nu mai fac vorbire ca se stie destul de bine cum stau lucrurile.
Trebuie tinut cont ca si legea civila prevede eliminarea creterii cu 50% din creserea SMB incepand cu 2030.

Mergeti pe acesata pista si asa ii veti ”bate măr ” pe domnii Huhurez si Leon care sustin partinic o politica inselatoare practicata in privinta pensionarilor ,numind ”avansurile ” beneficii si grija de pensionari.Aiurea !!!
Dânsii si nici propaganda psd nu introduc in calcul raportarea la SMB pe acest interval înandins pentru a scoate in evidenta bunaciunile psdiste vizavi de pensionarii civili.
Daca ar face aceasta raportare ar trage in mod sigur concluzia ca de fapt psd stia ca prin ducerea SMB la un nivel inalt trebuie obligatoriu sa compenseze pensionirii prin ridicarea in afara prevederilor legale a punctului de pensie cu majorari in avans , apoi in devans (septembrie anul in curs) fata de prevederile de indexare + 50% din ...... de 01.01 cf legii.
Daca nu faceau acesta jmecherie numita de ei beneficii si grija netarmurită pentru pensionarii civili ,legal punctul de pensie ar fi fost în 2019 cam pe la 1000 lei adica cam 19.3685 % din SMB.
Ca atare sub diverse pretexte psd a vorbit inselator in privinta majorarilor in avans ,ei avand obligatia legala si morala fata de pensionarii civili sa mentina punctul de pensie cat mai aproape de 45% din SMB sau cel putin 32,5139% fata de 2016.
Asta tinand cont de scumpirea nivelul de trai pe anumite paliere care se reflecta zi de zi in viata ,alimentatia ,medicatia ,utilitatile, etc pensionarului ,lucruri care nu se reflecta in inflatie fiind compensate de alte ingrediente care au dus la crestere economica .
@ Leon ,dibati la urmarirea legislatiei va poate da si art care inca mai prevede ca punctul de pensie sa fie 45% din SMB pentru civili.
Daca nu aplicau obligatoriu aceste masuri prin cresterea accelerata a SMB pensionarii civili erau supusi unui genocid gradual incepand cu 2017 .........

Leo spunea...

MEASTRE ,
Nu este la CCR vreun dosar privind salarizarea militarilor , dar mi-a spus prietenul av. de IF , că situațiile personalului din poliție , operează si la nivelul militarilor MFA și MAI și Servicii , pe baza principiului legal al egalității, principiu prin care “se asigură tuturor participanților la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu” (art 2 lit b din Legea nr 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat) , dar mai ales pe baza faptului că există același cadru normativ la nivel de LEGE de stabilire al salarizării (soldelor /salariilor) precum și al pensiilor din cadrul familiei ocupaționale : Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, cadru normativ , care este reglementat de aceleasi legi de salarizare si de pensionare care face să existe o identitate juridică simetrică de aplicare a legilor din cadrul familiei ocupaționale: Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
Asa că fi vesel și optimist ,că dacă se va reyolva la poliţişti , impacteayă şi pe militari.
PS
Ai văyut ce caracter murdar şi-a devoalat daddy , prin turnarea savantei cum că ar fi făcut ilegalități cu salariile unei consiliere. Ce-mi place când se mănâncă între ei ca șobolanii ( vorba pisicuțului)cei de la F&M.

jupderval spunea...

avianyc,
Multumesc. Acum suntem 2

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Am publicat o grămadă de decizii de realculare și actualizare și mulți nici n-au observat ca militarii cu aceiași coeficienți de ierarhizare în anul 2009 au cuantumul compus al soldei de functie inegal, el depinzând de sporurile care au fost adăugate la Solda de functie originala, cea din 2009, conform OUG nr. 1/2010 și L285/2010.Abia în 2022 soldele de functie vor fi din nou unitare și egale pentru același coeficient de salarizare.
Eu am acum coeficient 4,70 dar cuantumul compus al soldei de functie corespunzător gradului de colonel este diferit de cuantumul altor colonei cu același coeficient.
Astea sunt legile și nu le pot modifica Hg-urile.
Alta ieșire din hatiș decât L153 nu exista.

Leon spunea...

Pentru T3, Art 80 Calculul pensiilor | Lege 19/2000
Pensii - Calculul pensiilor -
Art. 80. -
(1) Valoarea unui punct de pensie reprezintă cel puțin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, și se aprobă prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Dupa cum sti, Legea 19/2000 a fost ABROGATA de Legea nr.263/2010, guvernarea PDL, Basescu-Boc-Oprea..!
PS. Mi-a promis Ludovique ca revine neaparat la acest articol !

Leo spunea...

Foarte corect ai spus Amabilule,
Numai - Alta ieșire din hatiș decât L 153 nu exista - mai trebuie adăugat în condițiile ca ca și OUG-urile 59 și 114 să fie corectate printro lege de adoptare a lor sau măcar să câștigăm cel puțin unul din cei 62 de "magnifici" la CCR aditerea excep'iei de neconstitu'ionalitate privind art. 7 sau art 84 din cele 2 OUG-uri. Adică să se restabilească legătura între legea 153 şi legea 223 . Una fără alta "e pustiu"...."Ţ
De asta Ţi-am spus s[ fi vesel Şi optimist , deoarece sunt câteva dosare "BETON" la CCR , vorba lui Flavius...

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Activii sunt deja scoși din hatiș de L153.
Dosarele cu abolirea actualizării de la CCR cred ca vor fi admise toate. Dacă suspendarea actualizării a fost considerata neconstituțională în Parlament, sa speram ca eliminarea actualizarii chiar va fi declarata neconstituţională de CCR.
În sens contrar CCR ar putea apela la principiul de drept Tempus regit actum.

Leo spunea...

Dragul nostru MAESTRU ,
AŞA SĂ FIE !
PS
Şi când te gândeşti că voiai să-ţi iei concediu, tocmai acum când vin vremuri tare vesele și cu o mare nevoie de INFORMARE......