Un produs Blogger.

duminică, octombrie 13, 2019

Eliminarea pensiilor speciale, obiectiv prioritar al noii majorități parlamentare

51 comments

                          







Doar veteranii, deținuții politici și cei care au luptat în teatrele  de operațiuni merită pensii speciale! 

Tot vineri spusese și Werner că unii mint când afirmă că noua majoritate  taie pensii.

 Uite cum îl faultează noua coaliție pe Iohannis.



                                      





Camera Deputaților

                  COMUNICAT DE PRESĂ


11 10 2018
primit de la preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grupul parlametnar al PMP)
Reducerea la 300 a parlamentarilor şi eliminarea pensiilor speciale - obiective ale noii majorităţi

Deputat Constantin Codreanu: "Votul de ieri, din Parlamentul României, în urma căruia a fost debarcat Guvernul Viorica Dăncilă, a confirmat reconfigurarea majorităţii parlamentare. Este o majoritate care trebuie să aducă schimbări la nivel guvernamental şi parlamentar ca argument de delimitare faţă de modul în care au guvernat şi au legiferat oponenţii. Pentru a demonstra aceste bune intenţii, în cel mai scurt timp posibil, sunt 2 semnale ce trebuie să fie date: reducerea la 300 a numărului de parlamentari şi eliminarea pensiilor speciale. Cu siguranţă, lista obiectivelor este una mult mai mare, dar vorbim, astăzi, de cele pe care trebuie să le transpunem în legislaţia naţională în mod prioritar.

Un alt obiectiv imediat al noii majorităţi parlamentare - eliminarea pensiilor speciale. Singurii care merită să aibă, în România, un statut special sunt veteranii de război care au apărat onoarea ţării noastre, militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni şi foştii deţinuţi politici care, nevinovaţi fiind, au stat zeci de ani în închisorile comuniste. În rest, toţi cetăţenii, inclusiv politicienii, trebuie să primească pensii în funcţie de contributivitate.
Au existat mai multe iniţiative legislative promovate de Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România şi Partidul Mişcarea Populară pentru eliminarea pensiilor speciale. Proiectul PMP este singurul care a trecut de votul Senatului. Vorbim de PL-x nr. 42/2019 - Proiect de Lege pentru abrogarea unor prevederi din domeniul pensiilor de serviciu, pentru modificarea art.1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, pentru abrogarea alin.(2) şi (3) ale art.11 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor, precum şi pentru modificarea art 85 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiunile militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
Le solicit colegilor parlamentari să dea dovadă de responsabilitate şi solidaritate pentru a opera aceste modificări legislative ca semnal de refacerea a legăturii dintre clasa politică şi cetăţeni. Să nu uităm niciodată că politicienii există pentru cetăţeni şi nu invers. Deputaţii, senatorii, primarii, miniştrii şi chiar preşedintele ţării, toţi sunt angajaţii cetăţenilor şi trebuie să se comporte ca atare. Vox populi, vox dei! Doar aşa putem reface România Mare!”

51 de comentarii:

Liviu PO spunea...

Consider ca acest domn nu s-a referit la "ruperea" armatei in rezerva in cel putin doua bucati:cei care au luptat in teatre si cei care nu au luptat in teatre.Daca ar asa,se frizeaza absurdul.In primul rand armatele sunt constituite,"exploatate" si intretinute pentru descurajarea razboiului .Daca am lua de bune cuvant cu cuvant spusele acestui domn, ar rezulta ca ar trebui inventate conflicte la care sa participe militarii romani pentru a putea primi pensii militare de serviciu...

Patrascioiu spunea...

Părerea unuia nu reprezintă părerea unui întreg. Contributivitate=nr total de puncte în cei 32 ani de serviciu la care se adaugă 20% OMM×75=pensie de nabab.Sa vina contributivitatea.

Iulian Mareș spunea...

Liviu Po,

Fi-mi-ar scarba de valorosul lui CV, la toate capitolele, dar mai ales la cel privind Educatia (lumina vine dintr-un lac/balta, via GRU?):

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=77&cam=2&leg=2016&pag=0



*Din supra-gatul lui nici ca putea debita ceva mai incoerent!

Dan spunea...

Rezolvarea e simpla ca in UE dar imposibila in acest stat mafiot in disolutie evidenta ! Doar structurile operative ( cei care isi risca viata zilnic ) din MAI ,MApN si servicii sa primeasca pensie speciala ! Nu ca acum cand zeci de mii de birocrati asa zisi 'militari' de suport ( plimbatori inutili de hartii, contabili bucatari,numaratori de izmene rtc , un numar imens) primesc pensii speciale si grade mari(colonei,generali) pentru frecat o viata scaunul din birou !

vasile spunea...

Mulți AVENTURIERI în politica românească. Ia imaginați-vă că un senator american sau cineva din conducerea acelui stat ar ...SCOATE PE GURĂ -mă refer doar la militari, pentru restul să se procedeze EXACT cum este în țările civilizate - așa ceva?! În secumda doi s-ar opri avioanele militare americane în...aer - evident că-i o metaforă! - adică AR IEȘI UN SCANDAL MARE CÂT...LUMEA!!!

gigi 2 spunea...

Foarte bine spune acest domn.Toata lumea la fel ca in comunism.

M spunea...

@All - Ati citit PL-x nr. 42/2019?

@Dan - stiti cred ca mereu am sprijinit ideea beneficiilor acordate celor care se afla "in contact direct cu inamicul" dar puteti sa precizati de unde "Rezolvarea e simpla ca in UE"?
Eu NU AM INTALNIT aceasta "rezolvare" nicaieri in lume! Cum faci diferenta? Ce faci cu cel care a lucrat 15 ani "in operativ" si apoi, imbatranind a fost mutat la birou? Cum poti sa lupti daca nu ai mecanici care sa intretina avionul sau chiar si mancare sau combustibil?

In plus, mi s-a atras atentia de un specialist (si a trebuit sa fiu de acord cu el) ca impartirea asta adujce un prejudiciu imens coeziunii trupelor, moralului si sigurantei carierei militare.

Pentru perioadele de participare in teatrele de operatii se primesc suplimente salariale consistente (pe care eu de exemplu le vad ca putand a fi oglindite si in pensie ca procent adaugat - desi se pare ca trendul raposatei comisii Les este tocami invers).

BONIFATIE spunea...


Sunteți formidabili !!!
Toți aveți dreptate, pe bune,... mai mult sau mai puțin.
Am început să-l revalorizez și pe ex-p...etrov.

Niky spunea...

Sa primească pensie "speciala" doar pentru perioada în care au fost în teatrele de operaţii, restul perioadei doar pensie normală. Ha ha ha, cum or vrea sa faca asta nu stiu!

Iulian Mareș spunea...

Cei care au fost în TOpEx primesc statul de Veteran de Război!

Leon spunea...

https://m.jurnalul.antena3.ro/stiri/politica/scenarii-post-motiune-este-posibil-ca-guvernul-orban-sa-nu-treaca-de-votul-parlamentului-824197.html

brenda spunea...

orice lege se va aplica pe viitor in rest fabulatii nici dracu nu va mai merge catre nici o strctura daca ii tot brambureste cale lunga --------

Militar de la 14 ani spunea...

Inepție marca Băsescu.
Ăsta a fost coleg cu cei din marina militară.
Când a văzut că civilii care au făcut Institutul de Marină au 2-2500 lei pensie (să nu uităm beneficiile de navigatori, și acum, dar mai ales înainte de 1989) iar comandorii ieșiți la pensie prin 2010 aveau vreo 4000 lei (după 2010, 6-7-8000lei),a luat foc de la 2-3 sticle de whiskey supte instant.
Asta e obiectivul lui, să treacă pensiile militare pe contributivitate. Văd că are adepți și aici. Poate se va "realiza" ruga acestora. Și apoi urmează replica "rezolvat".

gigi 2 spunea...

Dl. Dan: ce te faci cu cei care au lucrat numai in conditi speciale si alte conditii si cei care au lucrat numai in birou la intendenta. cazarmare etc. Cei care au plecat in Afganistan. Irak etc au facut-o pt bani.

Leon spunea...

Iulian:
Titlul onorific de «Veteran» se acordă: personalului armatei care a participat, cel puţin 4 luni, neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare; indiferent de durata participării, pentru răniți, invalizi sau pentru cei care au afecţiuni fizice şi/sau psihice, ca urmare a acţiunilor de luptă, accidentelor, catastrofelor şi altor asemenea evenimente intervenite din cauza participării la acţiuni militare.

Tot indiferent de durata participării, titlul se poate acorda şi prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului apărării naţionale. Deşi până acum nu s-a uzitat această posibilitate, precizăm că poate fi acordat personalului care, pe timpul participării la acţiuni militare, s-a remarcat prin acte exemplare de curaj şi devotament, pe baza evenimentelor consemnate în jurnalul acţiunilor de luptă sau în ordinul de zi pe unitate.

Dan B. spunea...

Mulți tembeli și pe aici!
Tizul meu, în prostia lui, marșează pentru pensii mari doar către cei care care desfășoară activități operative și, în acest sens, îl intreb dacă are idee care specialități militare dintr-o unitate de parașutiști nu sunt obligate la salturi parașutate. Să nu uite că absența studiilor militare superioare i-a ținut pe cei mulți în loc, cum ai spune unei gospodine, „la cratiță”! Asta nu presupune a-i desconsidera, dar nu toți pot accede vârfurile pozițiilor de decizie, din cauze și motive diferite.
Pe de altă parte, se manifestă împotriva pensiilor mari ale „militarilor de suport”, neînțelegând că, fără prestația acestora, frontul moare, dacă nu-i asiguri muniția, carburantul, hrana, obiala, transportul, etc. El gândește la un nivel oarecum elevat, comparativ cu cei asimilați „coloanei vertebrale” a Armatei. Ca și această „coloană”, preopinentul tiz nu pricepe că el și respectivii mm și sof sunt victime sigure și imediate a lipsei „capului”, respectiv al factorului de decizie de până la cel mai înalt nivel.
Un alt „berbec” tot bate câmpii că ar vrea o pensie militară pe bază de contributivitate și asta abia acum, când punctul de pensie a crescut, dar și poate stagna mulți ani de acum încolo. Treaba este că bate șaua încă de pe vremea când nu mai era valabilă Legea 119/2010, cea care prevedea împărțirea punctajului total la 20 ani, nu la 35, conf Legii 263/2010.
Din toate aceste ecuații, absentează exact cei care au părăsit sistemul ca urmare a reformării (în fapt, disoluție), mereu nebăgați în seamă sau, mai bine-zis, ostracizați de colegi pentru primirea câtorva firfirici, într-o etapă în care inflația galopanta a desființat rapid plățile compensatorii.
Vă rog pe toți membri acestui grup să manifestați mai multă corectitudine față de colegii aflați în situațiile mai sus amintite, după analize obiective, la cât vă duce capul pe fiecare.
Iohannis și al său PNL se laudă că nu vor tăia pensii și salarii.
Mai să-i cred, dar mesajul este incomplet, întrucât nu am auzit că vor respecta prevederile Legii 127/2018 și ale Legii 153/2017. Așadar, este posibil ca guvernarea PNL să „înghețe” pensiile și salariile?

DOREL spunea...

Tot ce vreau sa spun e ca trebuie ca toti cei din structura ordine publica si siguranta nationala sa fim uniti, altfel.....In loc ca noi cei din armata sa ne luam de cei din politie, politie de frontiera si politie penitenciara ca sunt functionari publici cu statut special si ei nu merita pensie militara (desi ei la trecere in rezerva au grad militar), si meritam numai noi, eu cred ca trebuie sa formam un grup unit pt ca odata ce ei o vor lua pe alt drum(sa nu uitam ca au si sindicate care ii sustin ) o sa ramanem singuri si va fi foarte usor ca intre noi sa bage zanzanie ca trebuie sa aiba pensie militara numai cei care au participat in teatre de operatiuni si restul nu , si odata invrajbiti putem pierde TOTUL.
Sa nu dam pasarea din mana, adica pensia pe care o avem acum, pt cea de pe gard, adica pe pensia care ar fi pe contributivitate, ca s-ar putea sa avem surprize, mai ales ca daca nu s-a platit contributivitate pt noi se va lua venitul mediu din perioada lucrata care e mult mai mic ca salariul incasat si pana vom contesta noi in instanta si vom dovedi ce venit am avut......vom fi in ceruri!

Gigi spunea...

Dacă e băsist e normal să aibă mintea tulbure!Ăstia gândesc numai în preajma și împreună cu mentorul lur suprem Bachus.
Noroc că au numai 4,999,999% procentaj din voturile total exprimate,adică din cei 39% care votează.
Nu stiu cum dracu trec pragul de 5% mai întotdeauna.
Ai sictir,mai idiotule,stii tu cu ce se mănâncă armata? Ai făcut măcar o zi de instrucție? Măcar să înveți să coși nasturi și izmene!
Să te iei cu LOV de mână să te prezinți la cea mai apropiată UM să vă instruiți!Asta,ca să nu vă recomand altceva!

Leon spunea...

Desi are avizele a 4 comisii, proiectul de lege Pl x 396/2019
(Taxarea pensiilor),in sedinta de maine a Comisiei de buget, nu apare pe ordinea de zi !
Probabil se asteapta finalizarea celor 3 initiative legislative ale opozitiei, de eliminare a pensiilor de serviciu..!

Dan B. spunea...


În fine, unul din target-ul meu, simțindu-se „cu musca pe căciulă” a reacționat!
A reacționat „tehnic”, adică fără substanță, doar pentru că a fost vizat, chiar și fără ca eu să nominalizez pe unul sau pe altul, excepția fiind tizul meu, care le bălmăjește de-i iese „ghiveciul” de idei.

Viorel spunea...

Viorel (Plt.adj.pr.rz. / pentru unii tablagiu)
Până să ies la pensie pe data de 30.10.2016, în ultimii 6 ani șeful meu (Mr.) a participat în perioada 2010 - 2016 la 2 misiuni, una în Congo de 1 an și una în Afganistan.
Pe perioada celor 2 misiuni întreaga activitate a biroului a fost executată de către mine (plus perioada de pregătire, lunile de concediu pentru refacere, lunile de concediu de odihnă de drept).
Având în vedere că în Legea 80 / 1995 cu modificările și completările ulterioare la art. 77 este specificat că în astfel de situații pe funcția celui detașat pentru a executa o misiune poate fi împuternicită o altă persoană, menționez fapătul că a fost împuternicit un căpitan în ambele situații care, care nu a întocmit decât un singur document pe întreaga perioadă având în vedere că nu se pricepea la probleme de personal fapt recunoscut și de către dumnealui, singurul lucru ce îl interesa era indemnizația de funcție și comandă (conform Legii 80 / 1995, împuternicirile se fac numai pe categorii de personal, Of. / Of., M.M. / M.M., Sof. / Sof. ), deci unul cu munca alții cu banii.
În astfel de situații vă întreb, cum se va calcula pensia șefului meu, al ofițerului împuternicit și a mea comparativ cu veniturile obținute ?
Pot înțelege doar situațiile din unitățile organizate, încadrate, pregătite pentru misiuni externe, dar nu pe cei care pleacă solitar și de bună voie în misiuni independente sau colective pentru a câștiga un ban în plus, altul să-i facă treaba iar el să primească și pensie de veteran.



M spunea...

@Viorel - dacă v-a deranjat atât de tare există art. 85 lit. h). E o chestie de opțiune! 😁

Viorel spunea...

Viorel
În această seară la ora 22.05, pe România TV în emisiunea domnului Victor CIUTACU, întrebat telefonic domnul Victor PONTA dacă va susține guvernul PNL, a specificat de 2 (două) ori, cu condiția ca Legea nr. 223 privind pensiile militare de stat să revină la forma inițială așa cum a fost ea elaborată.

Xpert 86 spunea...

Deputat Constantin Codreanu, se vede că nu a făcut armata sau nu că a avut nicio legătura sau contact direct cu un astfel de sistem sau profesie si nu are habar despre ce vorbește.
Proiectul lor intră în contradictie cu legislația europeană pentru acordarea pensiilor speciale militarilor și politistilor întrucât aceste tipuri de pensii speciale sau de serviciu există în toate statele.
Proiectul iniția este populist și are scopul de a-și bate jos de miltari și politisti, așa cum se întâmplă de o perioadă de timp de cei care se perindă la putere, dar oare cei pe care el îi reprezintă nu se gândesc că prin astfel de măsuri nimeni nu va mai fi atras ca lucreze în aceste aceste calități, pentru că nu îi va mai atrage nimic.
Dacă unui militar sau politist nu îi vei oferi un salar sau o soldă decentă și o pensie militară sau de serviciu pe măsura privațiunilor, eforturilor și sacrificiilor depuse, nu cred că vor exista prea mulți tineri îmbrăca o uniformă!!!!!!!!!!!!!!

Leon spunea...

"Grupul parlamentar al PSD nu va da votul de învestitură pentru noul Guvern, decizia fiind luată în unanimitate în cadrul şedinţei care a avut loc luni, 14 octombrie.

PSD nu va gira un Executiv al concedierilor masive, al tăierilor de pensii şi de salarii, al scăderii nivelului de trai al românilor!
Este responsabilitatea partidelor care au iniţiat şi au votat moţiunea de cenzură să îşi asigure majoritatea necesară pentru a susţine un nou Guvern.
PNL-ul şi aliaţii săi trebuie să demonstreze românilor că ştiu să şi construiască, nu doar să distrugă.
România nu se conduce doar cu declaraţii politice sforăitoare, ci cu un program de guvernare, susţinut de o majoritate parlamentară. Le transmitem partidelor în cauză să se mobilizeze şi să-şi asume responsabilitatea pentru învestirea unui nou Executiv, având în vedere că, potrivit propriilor declaraţii, orice întârziere nu aduce decât deservicii României şi românilor."

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
scrii mata, care ai mai si lucrat la resurse umane/personal!
Atunci de ce mai pui enuntul: "menționez fapătul că a fost împuternicit un căpitan în ambele situații care....."?
Te putea imputernici pe dumneata? Care erau cerintele minimale ale functiei?
Omeneste, te inteleg ca dl. capitan nu cunostea activitatea si specificul structurii, dar de unde sa ia comandantul vostru unul specialist, fara curs? Facea licitatie in piata?
Hai, sa nu fim raii railor!

Iulian Mareș spunea...

Incepe Ponta sa faca penitenta? ...fapte, nu vorbe!

M spunea...

Este evident ca nu sunt un fan al partidului lui Petrov dar PL-x nr. 42/2019
nu abroga L223. Magistratii si militarii RAMAN conform proiectului cu pensii de serviciu.

In plus se adauga ceva la veteranii si invalizii de razboi (si vaduve) indiferent de conflictul in care au luptat.

Cu respect dar propunerile lui Constantin Codreanu SUNT BUNE!!

Leo spunea...

Întrebare .
Legea cadru nr. 153/2017 , este o lege organică sau o lege ordinară ?

CEZAR spunea...

Idiotul de Ponta a fost ..girantul mizeriei numita L=223
L-au pacalit gusatii si burtosii ..noaptea ca hotii pe sub mese la M-100
Idiotul nici nu stie ce a semnat...!!!

CEZAR spunea...

@/ mares
Astepti fapte de la un tradator care a contabilizat si el ..un 5% ??
Rau ai mai ajuns...

Gigi spunea...

M@//Dacă sunt bune,poți să-l iei acasă.Adversarii Grecilor antici spuneau:Să te ferești de greci si atunci când îți fac daruri!
Adaptând,la realitătile noaste de azi, am spune:Să te ferești de băsisti când au o inițiativă legislativă!

Leon spunea...

Leonard, Legea 153/2017 este o lege ORGANICA !

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Mai știi? Creștinii după penitență își mai revin, nu toți, dar majoritatea înțelege ceva, kiar dacă mai târziu!
*Deslușește din luările lui de poziție, repetitive, nevoia de voturi!

Leon spunea...

Indemnizațiile invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, majorate semnificativ de la 1 ianuarie 2019

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, o ordonanță de urgență care majorează semnificativ, de la 1 ianuarie 2019, valoarea indemnizațiilor prevăzute de Legea nr. 49/1991 pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război.

Documentul prevede creșterea indemnizațiilor pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate de la 259 la 1.500 lei lunar, pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar și pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, de la 196 lei la 900 lei lunar.

În cazul veteranilor de război și văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea este de la 161 lei la 600 lei lunar.

Măsura de majorare adoptată de Guvern este una reparatorie, având în vedere că aceste indemnizații sunt în sumă fixă, se indexează, conform legii, în funcţie de rata inflaţiei, iar valoarea lor este foarte scăzută.

În prezent, în România sunt 7.027 veterani de război, din care 103 sunt invalizi de război, 389 văduve de război și de 57.530 văduve de veterani de război, iar față de aceste persoane statul și societatea au datoria morală de a se întoarce cu recunoștința cuvenită.


Biroul presă

M spunea...

@Gigi - Leon spune că Guvernul a adoptat deja modificările.

Lovitura de teatru. Se pare ca Johannis nu îl vrea pe Orban!!!!!!! 😁

Gigi spunea...

@M
Când am spus,ce am spus,m-am referit la titlul acestui art.nu ce au votat deputații referitor la veterani,văduve etc.Aceste măsuri,întradevăr sunt f.bune!

M spunea...

@Gigi - am inteles! Titlul e un pic gresit dar nu prea! E vorba de eliminarea "pensiilor speciale" nu a celor militare. Proiectul astuia al lui Petrov nu prevede eliminarea pensiilor militare si pe cele ale magistratilor.

Viorel spunea...

Domnule “M” (probabil că acest “M” provine de la lozinca strigată împotriva P.S.D., vă caracterizează cumva ?).
Art. 85 lit. h) din Legea nr. 80 / 1995 dacă mai sunteți activ este valabil și pentru dumneavoastră, diferența este că eu am făcut intendență și finanțe, apoi curs și ani buni încadrat pe funcție de resurse umane, pe când alții ? (să nu vobim de urături și “flori de câmp”).
Domnule Iulian MAREȘ, nu știu când a-ți trecut dumneavoastră în rezervă dar țin să precizez faptul că Legea nr. 80 / 1995 cu modificările și completările ulterioare se găsește pe internet și poate fi citită de oricine vrea, diferența este să o înțeleagă.
Mă repet pentru dumneavoastră, împuternicirile se fac pe categorii de personal, Of. / Of., M.M. / M.M., Sof. / Sof.
Nu vreau să fiu și nici nu pot fi împuternicit, dar nu vreau ca altul să profite de pe urma muncii mele și să mai și râdă pe la colțuri (lucru ce sa întâmplat).
Știți cât câștigă un ofițer plecat într-o misiune în Congo pe un an ? nu știți (50.000-60.000 dolari), plus sporul de dispozitiv în procent de 100%, nu 25% adăugat la salariul din țară, faceți un calcul și vedeți cât rezultă (solda mea pe 7 ani).
Ipotetic vorbind, eu sunt ofițer și dumneavoastră subofițer, eu plec în Congo dumneavoastră rămâneți în țară și-mi executați atribuțiunile funcției, e bun așa ? vă convine ? (nu știi ce este ziua de sâmbătă, duminică, ajungi vineri acasă te cheamă O.S.U. pentru că a venit un fax cu răspuns până luni la ora 08.00, dacă îți iei concediu de odihnă când vii găsești o harababură, dar culmea, comandantul încalcă regulamentele și te cheamă din concediu indiferent unde te afli / vorbesc în știință de cauză).
Domnule Iulian MAREȘ, ca și comandant nu-mi trimit în misiuni externe ofițeri încadrați pe funcții unicat pentru că pățesc ca și Guvernul României, nu are ministru care să semneze documentele ca ordonator principal de credite, nu se dau salariile (nu a fost vinovat comandantul, a sunat Bucureștiul, unele au venit cu dedicație, mai trebuia ca faxul să conțină ziua, luna, anul nașterii și localitatea celui ce va pleca, în rest le avea pe toate).

Huhu Rezea spunea...

Observ că pe la intendență nu se prea stie conjugarea perfectului compus. Cum ați trecut prin gimnaziu?

Leo spunea...

Mulțumesc Leon pt. lămurire.
Te rog totuși , ai putea să precizezi un considerent care să sprijine faptul că L 153/2017 , este o lege ORGANICĂ ?

M spunea...

@Viorel - de ce va simtiti jignit? Eu v-am dat doar o solutie! Este chestiune de optiune! In viata esti obligat sa faci mii si mii de alegeri dar sa pastrezi amaraciune atata timp pentru o alegere facuta in definitiv de domnia ta. Ati facut raport ca nu esti de acord sa indeplinesti functia respectiva? Ati cerut mutarea pe alta functie? Ati facut raport la esalonul superior? Si de la unitatea in care am fost au plecat oameni in misiuni, in crestere copil etc. Am incercat sa acoperim golurile. Cei intorsi din misiuni au venit cu o experienta extraordinara.

Deci, daca ati fost atat de oprimat puteati ORICAND sa apelati la art. 85 lit. h) din Legea nr. 80 / 1995. Nimeni nu e de neinlocuit!

Leon spunea...

Leonard,
Există trei tipuri de legi:
• legi constituţionale
• legi organice
• legi ordinare.

Legile organice sunt cele adoptate de Parlament în domeniile de importanţă vitală pentru funcţionarea statului şi care sunt strict enumerate în art.73 din Constituţie.
Legea ordinară- este adoptată de Parlament pentru a reglementa domenii sociale de importanţă mai redusă pentru care nu este necesară adoptarea unei legi organice.
Deosebirile dintre legile organice si legile ordinare sunt date de poziţia lor ierarhică şi de modalitatea lor de adoptare

Viorel spunea...

Viorel
Domnule HUHU REZEA, chiar dacă nu o să-mi publicați comentariul, cum a-ți făcut cu cel adresat ministrului Finanțelor Publice și ministrului Apărării Naționale, vă sugerez să vă uitați pe comentariile colegilor dumneavostră din ultima lună și o să constatați că unii ori nu cunosc gramatica limbii române, ori se grăbesc și comit anumite greșeli de exprimare, nu mai vorbesc de limbajul folosit în anumite situații cu jigniri la persoană, dar unora (nu toți) le este permis doar dialogul se poartă de la ofițer la ofițer și nu îi aude nimeni.
Am avut un commandant care atunci când mă duceam cu ordinal de zi la semnat îl citea de la cap la coadă și modifica orice greșeală de ortografie sau exprimare, nu mă mustra pentru că știa că eu trebuie să copii cuvânt cu cuvânt așa cum a scris domnul ofițer proiectul O.Z.U.
Ce nu știa însă domnul commandant (care a trecut prin gimnaziu), era faptul că atunci când se strica o priză acasă sau se ardea un bec, chema electricianul (P.c.c.) în zi de duminică iar luni îi dădea zi liberă după “furtuna ca a rupt firele din unitate într-o oarecare zi de duminică”.
Să vă spun cum se repartizau soldele de merit și cum era desemnat ofițer care să facă chetă în fiecare zi de salar cu cota parte pentru “marele X cu gimnaziu făcut la zi” și despre înjurăturile trase de către acesta pentru că îl punea într-o situație jenantă, să vă spun și despre premii ?
Domnule HUHU REZEA, lăsați lucrurile de nimic și citiți printer rânduri dacă este nevoie, principalul este să înțelegeși textul și să luați măsurile necesare pentru binele tuturor.
De critici suntem sătui și nu uitați, MARELE actor Vasile BIRLIC a spus: “Monseigneur se scrie, Monseigneur se spune”.
Prin gimnaziu am trecut la fel cum au trecut mulți ofițeri prin doctorate copiate la indigo și culmea prezentate comisiei în aceea-și zi și mai mult, nu erau scrise de titular ci de subordonați.
Domnule M, într-un fel aveți dreptate în altul nu și asta pentru că nu aveți de unde ști situația exacta din unitatea în care am lucrat.
Toți putem fi înlocuiți, dar a fost o perioadă de 22 de luni în care am lucrat singur (asta este doar una din cele “N” situații), unitatea pur și simplu nu avea cu cine să mă înlocuiască iar dacă îmi dădea un coleg ca ajutor eram obligat să verific după el motiv pentru care preferam să fac totul de unul singur.
Da, am solicitat să fiu numit pe altă funcție (casier la compartimentul financiar) în anul 2007, apoi în 2010 ani în care au venit state de organizare dar nu mi s-a aprobat nici de unitate nici de eșalon pe motiv că (fără lipsă de modestie) cunosc problem de resurse umane iar baza unității stă în S.1 și Compartimentul financiar - contabil (unii cică le dau funcții iar ceilalți salarii), cu toate că în ansamblu toate compartimentele își au importanța lor în bunul mers al unității.
Nu am apelat la prevederile art. 85 lit. h) din Legea nr. 80 / 1995 ci am solicitat trecerea în rezervă cu drept la pensie prin aplicarea prevederilor art. 43, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și art. 85, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, cu reducerea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă conform prevederilor art. 16 şi 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare (trecut în rezervă pe 30.10.2016, de drept pe 31.01.2019).
Sfatul dumneavoastră este foarte bun, numai să nu uitați un lucru, este foarte greu să formezi un om care să știe ce are de făcut cu ochii închiși la fiecare oră din zi sau noapte.
Văd totuși că preferați aceste schimbări ca în politică, astăzi votăm partidul “X” care guvernează prost, peste 4 ani votăm partidul “Y” care guvernează la fel sau mai rău și tot așa până la adânci bătrâneți.
Mulțumesc domnului HUHU REZEA pentru observație și domnuului M sfaturi.



Leo spunea...

DA Leon ,
Ştiam aceste aspecte , dar nu găsesc indiciul că L 153 ar fi o lege ORGANICĂ.
Mai degrabă şi după ce ai spus tălică "Legea ordinară- este adoptată de Parlament pentru a reglementa domenii sociale de importanţă mai redusă pentru care nu este necesară adoptarea unei legi organice" , aceast[ lege 153 pare a fi mai degrab[ ORDINAR{ dec\t ORGANIC{ cum ai spus prima oară

Leon spunea...

"Președintele AFDPR ne-a dezvăluit că Guvernul Dăncilă le-a majorat indemnizațiile foștilor deținuți politic cu 75%, de la 400 la 700 de lei (pentru fiecare an de suferință), de la 1 august 2019.

„Da, asta e culmea! Până în 2014, pentru un an de detenție primeam 200 de lei, dar nota bene: la un moment dat, pensia mea de inginer, cumulat cu reparația de la deținuți nu făcea cât indemnizația unui revoluționar cu rol determinant, categoria nou-creată după 25 de ani, care ia în mână 2.810 lei pe lună.

În 2014, Ponta ne-a dublat de la 200 la 400 de lei și acum, de la 1 august, de la 400 la 700 de lei – 75%”, a precizat Octav Bjoza, pentru Bugetul.ro.

Leon spunea...

Leonard, cauta proiectul de lege Pl x nr.209/2017, dai clic pe L 111/08.05.2017( inregistrare Senat) si o sa vezi "Caracterul legii: ORGANIC "; cred ca Biroul Permanent al Senatului stabileste caracterul unui proiect de lege, fiind prima camera sesizata..!
.

Huhu Rezea spunea...

"Leonard
Ce indiciu mai vrei în legătură cu caracterul organic al legilor privind salarizarea şi pensiile, dacă nici art.73 lit p) din Constituţie nu te convinge?

p) regimul general privind raporturile de muncă, sindicatele, patronatele şi protecţia socială;

Legea salarizării reglementează raporturile de muncă, de-aia este organică!

Leo spunea...

Mulțumesc MAESTRE !
Iartă-mi ignoranţa

M spunea...

@Viorel - pot simpatiza cu Dumneavaostra pana la un anumit punct. Am trecut prin situatii similare si va inteleg. Asta inseamna "greutatile si privatiunile serviciului militar".

La randul Dumneavoastra va rog sa intelegeti ca este o perioada TRECUTA, ati luat deciziile cele mai bune pe baza informatiilor si posibilitatilor din acel moment!

Nu traiti cu amaraciunea asta. Sunteti ardelean, de buna seama, deci mai molcom si mai asezat! Subofiterii reprezinta coloana vertebrala a unei armate iar Dumneavoastra dovediti acest lucru. La fel cum stiti unii ofiteri sunt convins ca stiti si zeci de cazuri de subofiteri mediocri sau mai rau.

Sa va mancati pensia cat mai mult si sa lasati amaraciunea in spate! Romanii ar trebui sa va multumeasca pentru serviciul Dumneavoastra!

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
Ca sa te aseze pe stat, ca incadrat casier, asta in situatia in care functia era de sof, trebuie sa fii confirmat in arma Fi de catre Direcţia generală management resurse umane, in baza unui curs de profil!