Un produs Blogger.

joi, ianuarie 07, 2021

Care ar fi valoarea de înlocuire în cazul evaluării pensiilor militare de Comisia Țurcan?(BIS)

171 comments

 

Care ar fi valoarea de înlocuire în cazul evaluării pensiilor militare de Comisia Țurcan?

    
 226 COMMENTS

 


Mulți pensionari au trecut ușor peste această declarație din Ajunul Crăciunului a noului ministru al Muncii, doamna sibiancă Raluca Țurcan:

"am solicitat echipei ministerului să îmi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masa opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate."

Militarii au fost mai atenți la scurgerea de informații privind intenția Guvernului Cîțu de a elimina indexarea pensiilor militare în anul 2021 si la încercarea penibilă a ministrului Ciucă de a adormi pensionarii cu noi promisiuni. A fost atât de convingător că, și după ce a fost publicată ordonanța în MO, vin unii și intreabă cum de a dat Cîțu ordonanță peste Comunicatul lui Ciucă al nost'.

Astăzi a și transpirat câte ceva din ce face Comisia Țurcan cu pensiile militare. A reieșit că, în recalcularea pensiilor militare pe principiul contributivității, lucrătorii țurcanei ar folosi o valoare stabilită arbitrar, valoarea pe care o denumesc valoare de înlocuire, termen preluat din evaluarea contabilă a unor bunuri pentru a stabili noua lor valoarea la data evaluarii.

Nefiind economist, pun întrebarea ...ce ar însemna valoare de înlocuire în transformarea pensiilor militare în pensii contributive? 

Știm că pensia contributivă se calculează înmulțind punctajul de pensie cu valoarea unui punct de pensie. 

Cum valoarea punctului de pensie este dată anual prin legea bugetului de stat, nu ar cam fi nimic de înlocuit. Inseamnă că domnii din comisie, desigur că și reprezentanți ai MApN, MAI și SRI, se chinuie să echivaleze în puncte de pensie soldele brute și salariile brute din intreaga carieră militară și civilă a pensionarilor militari, punctaje  stabilite prin raportarea lunară a soldei brute la salariul mediu pe economie, punctaj ajustat  in lunile lucrate în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă și în cele în care pensionarul a plâtit pensie suplimentară sau CIBS de 5%.

Are altcineva altă opinie despre ce ar reprezenta valoarea de înlocuire în evaluarea pensiilor militare?

UPDATE

Orientativ, pentru cei pensionați înainte de 01 01 2016, uitați-vă în vechea decizie de pensie și rețineți care a fost suma punctajelor anuale calculate pe algoritmul L 119/2010 și L 263/2010.

Valoarea de înlocuire suma punctajelor anuale x (valoare pct.  de pensie în 2021): 25

Veți obține astfel valoarea pensiei contributive potrivit Legii 127/2019, care intră în vigoare la 01 09 2021. 

25 este numărul mediu al stagiilor complete de cotizare... utilizat pentru stabilirea valorii de referință. Valoarea de referință va fi ceva mai mică de 75 lei

Să presupunem cu un pensionar militar a avut pe vechea decizie de pensie 90 de puncte. Este foarte greu de obținut acest punctaj.

El ar avea la aceasta dată, când valoarea punctului de pensie este de 1442 lei, o valoare de referintă de 1442/25=58 lei

Pensia contributivă ar fi :  90 x 58=5220 lei

Pensia contributivă plus spor OMM 20% = 5220 + 20% x 5220 =6264 lei

Pensia ar fi, dacă valoarea de referință era de 75 lei, 90 x 75= 6750 lei + spor OMM

171 de comentarii:

akord 75 spunea...

cred ca "s-a fumat" si subiectul asta.Urmeaza...??

Huhu Rezea spunea...

Burebista a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Whithe revolt în SUA":

Domnule Huhu Rezea, o sa va răspund aici pentru ca în topicul anterior sunt prea multe postări și se încarcă mai greu.. 🤣
În legea 127 sunt stabilite și stagii de cotizare necesare pentru obținerea pensiei precum și vârsta necesară. Art 49, art 50, raportat la art 28. Militarii și polițiștii nu sunt în lege dar probabil s ar încadra echivalent cu cei de la art 28 lit c) aviatori.. Unde stagiul necesar este 25 ani iar vârstă minima nu poate fi mai mica de 50 ani...

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/215973

Huhu Rezea spunea...

Viorel, gigi si alții care nu stiti să accesati blogul.
la primul clik pe un topik se deschid primele 200 comentarii.
După comentariul 200 apare butonul Incărcați mai multe. Comentariile după care plângeți sunt pe următoarele pagini ale topicului.
Pentru a vă veni in întâmpinare am deschis acest topic bis.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, orice calcul anticipat este de prisos: Ce e tecut pe Cuponul de pensie este sfant! Deci, numai ce primim in mână este credibil, pana atunci ne amagim cu presupuneri. Eu as lua cam 1800, dupa capul meu, zisele @Dv de odinioara sau ale lui @Leonard candva, pe contributiva, dar parca vad ca imi vine iar 585 lei, sau 640, ca la actualizare si recalculare, pentru ca asta este soarta pensiilor mici sa creasca cele mari, cum a stabilit mafia clocarimii, si pentru care le-am intocmit de cateva zile anumite actiuni de cercetare administrativa, politica si judiciara, chiar si penala, daca exista vointa sa se rezolve!

Burebista spunea...

Corect, numai ca mulți nu mai întra pe pagina principala sa vadă ca s a deschis un nou topic... Deschid doar subiectul vechi scriu acolo mesajul și... Surpriza pentru ei apare la comentarii mai jos acolo unde apar toate comentariile la rand dar ei nu mai vad și pe topic.. 🤣

Burebista spunea...

Pentru civilii care au lucrat în condiții normale, stagiul complet necesar pentru obținerea unei pensii este 35 ani și 65 varsta.
La mineri care au lucrat mai mult de 50% din timp în subteran stagiul complet e 20 ani.. Vârstă minim 45 în funcție de anul nașterii..
Pe link-ul postat de mine se găsește legea 127.

Periamu lucica spunea...

Am inteles dle H da e mai bine multumesc

avianyc spunea...

@ Burebista
Am 10 ani in aviatia civila ca si navigant, încadrare CS.
Dacă se aplica art 28 si pentru militari multi birocrați nu pupă CD si CS ( vezi Mares & co de contabili ,cadristi ,CI- popotari,si alti taietori de frunza la câini prin birouri).
Nu uitati ca in SNAOP exista si grupa AC pe care guleratii nu au diferentiat-o de grupa CS acordând acelasi spor de punctaj,respectiv 50%.
Pe contributiva grupa AC nu produce efecte secundare fata de incadratul din grupa CS decat prin vechimea cumulata si posibilitatea ieșirii mai timpurie la pensie ,ineficient pe contributiva.
Subiectul a ajuns la CCR la trecerea de pe L164 pe contributiva ,însă CCR dirijata politic a emis o decizie halucinantă in defavoarea celor incadrati pe merit in grupa AC.
In aviatia civila poti opera la manșă daca te tin puterile pana la 65 de ani,ca militar la 55 respectiv 60 erai obligat să treci in rezerva-pensie.
Dacă varsta maxima de pensionare pentru militari a fost 55 de ani și respectiv cu creștere graduală la 60 de ani ,atunci pentru a nu fi discriminări fata de civili numitorul fractiei care stabilește punctajul lunar ar trebui redus proporțional fata de civili si adecvat vârstelor de 55 respectiv 60 de ani in asa fel ca in conditii similare de venituri un civil sa nu depaseasca pensia unui militar ,caz particular -aviatorii.

gheo spunea...

Domnule H, chestia asta "contributiva" poate deveni si o realitate, poate fi si o cacealma.Daca "poate deveni realitate", de ce suntem tinuti in sah, daca este cacealma inseamna ca pensionarii militari pot avea o "activitate jurnalistica" pe net dar, important ar fi sa "stim care varianta este adeverata" altfel "iar suntem tinuti in sah" !!!. Cu stima !!!.

daniel spunea...

Oare militarului roman de ce ii este frica dupa pensionarea in baza unei legi aflate in vigoare la data respectiva? Oare decizia de pensionare nu are nicio valoare in fata politicianului roman? Pentru mine aceasta decizie este oglinda activitatii mele depusa in timpul carierei militare si trebuie respectata pana la ultimul punct sí virgula. Tovarasul politician roman doreste sa modifice legea pensiilor militare? Sa o faca, dar pe mine deja pensionar militar nu are voie sa ma afecteze. Nu are voie! Oare pensionarul militar german, francez,britanic, etc. de ce nu are aceste griji? Pentru ca in alte state pensionarul militar este respectat. Apropo Va dati seama, statul roman nu are bani sa indexeze pensiile militare cu valoarea inflatiei din.....2019. Suntem in 2021.Asta da respect.

Burebista spunea...

În alte state democratice când se produc modificări la legi ale pensiilor, acestea au efecte numai pentru viitor.....
Numai ca la ei nu prea se fac mari modificări în defavoarea pensionarilor de orice fel.... Decât la greci dacă nu ma înșel au fost ceva tăieri la pensii însă ei deja făcuseră pensiile minime din sistemul de stat la vre o 1000 euro.. 🤣
Când vor avea și la noi civilii in medie 1000 euro, nu o sa li se mai pară ceva greșit ca un militar/politist sa ia în medie 2000..

Militar de la 14 ani spunea...

Ținând cont că activii vor promova vreo eventuală nouă lege a pensiilor militare, nu cred că aceștia vor merge pe principiul contributivității. Doar dacă își bagă politicul coada. Dar vor veni cu lege copiata dintr-un stat NATO și vor rezolva problema. Bineînțeles, dacă se vor raporta la soldele și sporurile încasate, avantaj ei. Soluția ar fi pentru cei care nu sunt fani, trecerea pe contributivitate și cu ocazia asta s-ar rezolva multe probleme. Fiecare va hotărî și astfel se va crea un moment T0 prin care 20-30 de ani să nu se intervină în modul de calcul, eventual doar pentru viitor (actualii elevi de LM, studenți etc).

Viorel spunea...

Pensii, bani și minciuni.
Minciunile lui Cîțu-Mîțu prezentate de Comisia Europeană care se implică în realizarea bugetului României pa anul 2021. Cred că pentru unii DNA-ul se apropie cu pași mărunți și repezi. Ce nu a spus în Parlament nici Orban, nici Cîțu vor spune la DNA dacă există justiție în România.
Guvernul României, pus la zid: Doar Grecia a mai ajuns în situaţia asta! De ce este acuzat premierul Cîţu de minciună. „Guvernul României “va cădea, cât de curând”, afirmă un lider social-democrat, care vine în sprijinul teoriei sale cu ultimele decizii luate de Comisia Europeană cu privire la ţara noastră. Guvernul condus de Florin Cîţu are zilele numărate, consideră fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, care scrie într-un mesaj pe pagina sa de socializare că ultimul an de guvernare al liberalilor a produs dezechilibre majore în economie, iar asta va duce la măsuri dure de austeritate. În plus, din acest motiv, Comisia Europeană vrea să se implice în realizarea bugetului României pentru 2021, o situaţie în care doar Grecia s-a mai aflat”. Citiți tot comentariul de pe: https://www.capital.ro/guvernul-romaniei-pus-la-zid-doar-grecia-a-mai-ajuns-in-situatia-asta-de-ce-este-acuzat-premierul-citu-de-minciuna.html

Gigi spunea...

Este normal şi firesc totodatã,ca un militar,politist,un lucrator din servicii etc,sa-l ţii in serviciu peste 55 ani,dacã a fost operativ.
Nu poţi ca unui lucrator din cei amintiti dupã ce iese la pensie,sa-i calculezi pensia cã unui civil şi aici mã refer la anii de cotizare.
In armata Romana,soldatii erau ţinuţi in activitate numai 45 de ani.Dupa aceastã vârsta erau lãsaţi la vatrã,acum nu stiu dacã este cuvantul potrivit,dar nu mai ersu ţinuţi in SERVICIUL militar.Nu cunosc dacã aveeau pensii,dar banuiesc ca le dau ceva pt.serviciile aduse imperiului.


Ein Stein spunea...

Eu nu inteleg ce va tot legati la cap cu civilul care face si drege. Lucrurile sunt foarte simple, pe L223 se modifica doar algoritmul de calcul si se elimina celelalte imbecilitati legate de calcul, conditiile de iesire la pensie, vechime, grupe, etc. sunt tot alea. Fiecare dintre noi are deja calculat numarul de puncte realizat, pentru cei care nu-l au, prin programul informatic, nu le ia mai mult de cateva secunde sa le fie calculate. Punctele alea se inmultesc cu VPR-ul, ori ala preluat din legea publica ori se calculeaza unul doar pentru beneficiarii pensiilor militare, tinand cont de CAS-ul platit in sistem. Niciun oficial nu a pomenit de abrogarea legii pensiilor militare ci doar de recalculare pe principiul contributivitatii.
Nici in L263 nu s-a pus problema ca militarii sa indeplineasca conditiile civililor. Prin modificarea algoritmului de calcul in L223 si eliminarea articolelor inutile, timpii de trecere pe contributivitate este mult redus decat daca s-ar trece pe legea publica cu aceleasi rezultate.
Faptul ca tin totul la secret e o meteahna romaneasca, lipsa de transparenta, cred eu, este din cauza ca anumite grupuri de interese vor totusi sa-si mai traga ceva, partea leului. Vor veni si o vor tranti pe masa "asta e stimati tovarasi!", fara dezbatere publica, fara posibilitatea de a face propuneri, ca la noi.
Sper ca Raluca sa se tina tare, principiul contributivitatii!

Ein Stein spunea...

Apropos, foarte important e sa se prevada ca numarul de puncte sa se calculeze doar din perioada cat ai fost militar si nu hotii cu 15 ani cascheta si restul coafeza. Asa mai scapam de apetitul de a deveni militar la batranete, doar sa prinzi pleasca cu calculul din 6 luni alese cu grija si miluite din plin de vreun binefacator cu zeci de sporuri si indemnizatii.

vasile iosif spunea...

Dle H,

Sunt date ca procesul de adoptare al Plx199 se accelereaza, forma adoptata de Comisia de Munca, cu amendamentele admise si respinse, plecând de la Camera Deputatilor catre Guvern pt.punct de vedere.
Colegii au noutati?
Cum se coreleaza actiunea cu cele anuntate de ministrul Muncii si de ministrul Apararii?
Cate aripi sunt in Guvern?

Cu stima,

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

Am mai scris pe acest subiect, în sensul că există o practică parlamentară ca proiectele de legi cu impact bugetar să fie retrimise la aviz când se schimbă guvernul.
Nu este nimic nou!
Guvernul nu va răspunde sau va da aviz negativ, cu mențiunea ca se află in etapa evaluarii pensiilor de toate categoriile. Asta, apropos de comisia interministerială condusa de Turcan.
Din cauza modului cum au votat romanii, nu ne mai aflăm în situatia ca Parlamentul să voteze legi în ciuda guvernului.

akord 75 spunea...

@Huhurezea
Parca aveati niste principii,dom Huhu? Sau renuntati la ele "uneori"
Pe de alta parte asa se exprima un colonel?(eu nu stiu ce e dar asa se recomanda).Oricum nu am gasit sa aiba nicaieri pe cineva care sa il cunoasca in viata reala.A introdus in discutie fara nici un rost si nici o logica niste jigniri scrise aiurea la adresa mea.Pe cea de-a doua pagina a topicului nu am nici o postare,nici macar una!
Nu astept scuze din partea colonelului.Stiu ca e inutil...si se mai mira unii de ce exista asemenea stare de spirit,are cine s-o creeze si s-o intretina
Publicati sau nu.Decizia va apartine

@monteoru
"Iulian Mareș
joi, ianuarie 07, 2021
Daea a fost cel mai bun ministru al agriculturii di 90 pana azi! Memoria îți joaca feste...era vorba de cormorani si nu pelicani!
Pelicani sunt toți cei care nu au înțeles Dosarul Cormoranilor, care nici măcar nu era al lui Daea ci al UE!
Vezi, mai omule cum te grăbești cu aprecierile...parca ai fi idiotule ala de pe YouTube, Șerban, ce indruga 3 silabe despre mediu..."

Raman la parerea mea aia "cu indiferenta" dar sa stiti ca asa ceva va descalifica si pe dvs nu numai pe mares.Aveti toate datele sa verificati spusele unui...(colonel??)

GO spunea...

Mai, mai terminati cu lacrimogenele! Nu intelegeti ca pana armata, politia, jandarmeria si serviciile, nu renunta sa mai fie marionete, nu se va schimba nimic decat in mai rau?

Este prostie cazona nationala sa ai drept constitutional la greva, sindicat, manifestatie, sa iti fondezi firma si sa te exprimi liber, iar ca militar/politist/jandarm etc. sa bagi capul in nisip si sa nu iti exercitiul dreptul, pt. ca in nu stiu care lege interna scrie ca iti este interzis. Iar in Constitutie iti este garantat!

Militarul/politistul/jandarmul alege practic singur, mai din prostie ca nu stie Constitutia, mai de frica sa nu fie linsat, sa incalce Constitutia si sa aiba 5-6 drepturi fundamentale mai putin decat restul cetatenilor!

Noi nu avem cu sa ii induiosam pe astia cu pensiile, cat timp nu le dam in cap cu democratia. O greva de o ora a intregului sistem de aparare, rezolva subit toate problemele legate de pensii si salarii. Aici este problema de fond.

Activii fac aceeasi eroare pe care am facut-o si noi. Noi putem sa zicem ca am fi cumva disculpati, ca de bine de rau, aveam o lege speciala de pensionare si una speciala de salarizare! Acum legile astea mai sunt o sula, din a pensiilor militare nu a mai ramas decat titlul.

🎺 Cu regret, aceasta este situația! Dacă nu devenim suficient de abili, încât să revendicăm ceva care va zgudui spectrul politic din temelii - fără posibilitatea de eschivă, fiind vorba de drepturi și libertăți fundamentale egale cu ale celorlalți cetățeni, nu vom obține nici o concesie la pensii și salarii!

De exemplu, eu nu vreau sa mai fiu discriminat fata de Raluca Turcan si sa am atributii la razboi pana implinesc 63 ani, pana cand nu are si ea aceleasi obligatii! Fiecare pe craca lui si cu pregatirea sa: eu ca ofiter ce ma pune tara sa fac, ea ca soldat ce o pun eu sa faca.

Rog sa retineti, ca politicul profita de analfabetismul functional al majoritatii dintre noi.

Daca cerem aceleasi drepturi si libertati politicului pt. militari, in loc de pensii, in 2 timpi si 3 miscari ne rezolva cu pensiile, doar sa tacem dracu' din gura!

Sa nu uitati ca singurul garant al democratiei cf. Constitutiei, si implicit al drepturilor si libertatilor fundamentale, nu este Raluca Turcan, nici CCR, nici justitia, ci armata. Asa scrie la Art. 118 (1) Constitutie. Adica, noi!

Iulian Mareș spunea...

*Regret nespus, nu sunt proprietarul YouTube...și eu făceam referire la unul tipic îngălat...
Deci dacă este adevărat ca tu ești ăla, de nu indrugai 2 vorbe..., ce vina am eu, deontologule?
Filmarea este reală și nu eu am postat-o si nici nu eu am descoperit-o! Parcă a fost trimisa de Protan crematoriu!
*Referitor la ghilimele...cum dracu de ai uitat să-ți postezi propriile expresii folosite: carton, cafele servite...
Vezi, ce se întâmplă când îți depășești condiția?..., stai liniștit ca nu postez linkul cu interviul tău, lingvistule.

GO spunea...

E nebunie mare in parlament. In afara de chestia cu matrasirea militarilor- revolutionari, PNL si USR mai au 2 proiecte. Unul scade pensiile militarilor cu 5% pt. fiecare an in PCR si cu 2% pt. fiecare an in UTC.

Iar al 2-lea proiect lasa fara pensie deloc pe militarii care si-au tradat juramantul de aparare a patriei socialiste si l-au tradat pe Ceausescu in 89.

In fine, AUR are un proiect invers, care ii trece in rezerva fara nici un drept si ii lasa fara pensie pe cei aflati deja in rezerva, care au executat misiuni sau ordine date de SUA sau in subordinea SUA, fiind acuzati de subminarea suveranitatii Romaniei si de slugarnicie neconditionata fata de partenerul care ia strategic miliarde Romaniei, din pensiile neactualizate ale militarilor.

Iar Ciuca pe mana cu Chelaru si Coarna, au bagat si ei un proiect de lege prin care scot in afara legii toate partidele parlamentare care au adoptat legi care interzic drepturile militarilor sau au asistat pasiv la interzicerea drepturilor fundamentale pt. militari, acuzand respectivele partide de fascism. Au facut gat si Orban si Ciolacu si Bulai si Kelemen, dar Ciuca le-a tras-o si le-a spus sa stea in banca lor, ca armata garanteaza democratia si daca mai fac gat, ii si aresteaza.

E o nebunie, ce sa mai! 🙂🙂🙂

Viorel spunea...

LEGIONARULE MAXX, nu știu când și în ce împrejurări ai fost rănit, dacă beneficiezi de pensie de pe urma aceasta sau nu, dar ia citește, poate te interesează năzbâtia gândită și pusă în aplicare de marelui PNL-ist Florin-Claudiu ROMAN și prezentată de Col.(Rz.)dr. Mircea DOGARU pe blogul SCMD. Auzi doar începutul (modificarea art. 8 din Legea nr. 341/2004). Nu beneficiezi de prevederile prezentei legi dacă în perioada 1945-1989 ai făcut parte din deținut funcții în structura PCR sau gărzilor patriotice. Scrie și despre militari, securitate, miliție. Aoleu Doamne, cine ne conduce. Oricum, ăsta e dus rău cu pluta, dar are o mulțime de proiecte aprobate și mai toate se referă la personal din toate structurile militare.

Iulian Mareș spunea...

El nu a achiziționat tehnica și sisteme de armament, lui i s-au cumpărat..

https://www.national.ro/dezvaluiri/ciuca-ciuruit-de-usr-plus-707892.html

Cezar spunea...

A la m.Al...

Iulian Mareș spunea...

Gelu,
Afirmativ!
Doar azi am aflat ca ministrul justiției, hoțul ANL, s-a răzgândit cu ieșitul la pensie al magistraților la minimum 48 de ani! Oare cum de si-a revenit? Cineva i-a spus: ti se vad frunzele morcovii din cur, moșule?!
Cum se zice în spatele blocurilor ...i-au dat muie cu lămâie.

monteoru spunea...

akord@un colonel accepta ca a savarsit o eroare.
Privind calificarea de specialist in agricultura a lui Daea am rezerve serioase.
Nu vreau sa dezvolt ca nu am intentia sa te bag in ceata.Spre stiinta ta.Am fost "beneficiar" al politicii lui Daea in agricultura.
Gigi@ adaug spuselor tale.Cu ani in urma varsta de pensionare a fost mai intai de 52 ani apoi de 55 ani.

Iulian Mareș spunea...

A zis și de GP si ecologistul din orașul Stalin ceva?
Bine ca nu se leagă de banii pt veteranii din TOpEx...căci nici nu apucasem sa-i primesc.
De aia ia de la unii ca Cezar si Oskărel...ca sa dea la băieții si fetele care au fost pe afară!

Iulian Mareș spunea...

Anii petrecuți la GAZ nu se adaugă, ci se scad!🦌🦬🐂🐄🐷🐐

Cezar spunea...

Te referi la...mercenari?

Unknown spunea...

Domnule huhu eu am doar 20 de ani în mai pentru că am avut probleme de sănătate ai m am pensionat pe legea 223... Cu noi cum rămâne ? Ce pensie mai luam?

Viorel spunea...

Domnule G. Olescu și ea, Raluca, ce știe să facă ? De fapt fece și ea ce știe în funcție de comanda pe care i-o dați.
Legat de celălalt comentariu, cu domnii Ciucă, Chelaru și Coarnă e pe bune sau mă-ciucă ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, se pare ca blestemele noastre il ajung pe Ciuca!

Iulian Mareș spunea...

VOODOO! 👌😜😉 ...ia-i făcut păpușă de ceara și ai împuns-o cu acordul?
Fa-i si lui CÎȚU!

Huhu Rezea spunea...

Vrei o pensie egală cu cel care are 25-30 ani vechime? Pe L 223 se poate, pe legea 127/2019... nu.

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, simplu și la subiect. „Șantaj la Orban: semnează sau pleacă. Orban nu a semnat! Și a plecat (preluare inversată din text)”. Acum spunem noi. Domnule ministru Ciucă, faceții în ciudă domnului Orban și acționați invers adică, interveniți unde trebuie, gândiți, emiteți, semnați, dați la aprobat / promulgat, după care plecați. Plecați cu Domnul.

un oscar = o pensie spunea...

usurel,daca ai fost cu cafeluta si ai oscar poti lua si mai mult decat unul cu 40 de ani vechime
aici a ajunj nemernicia
uite ex lui viorel,a stat la caldurica ,fara ploaie ,fara vant si are pensia mai mare decat unul care nu a avut sansa asta

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, nu eu cu woodooo, ci DNA pe contractele cu armamente: Deja e in vizorul lor, la instigarile USR-PLUS! Aia cu woodoo i-au facut-o unii lui Dragnea, de trage atatea ponoase la bulău, dar ma mir ca nu s-a prins si de Vulguța Fiola, din pricina bulirii pensiilor militare!

un oscar = o pensie spunea...

alt ex-coleg cu mine ,angajat direct civilie,(21 de ani iesit medical-cu taxa la comisie)iesit in 2017 pana la oug lov are pensia mai mare decat mine -28 de ani,cu sc.mil,iesit la termen(nu sunt neterminat viorele,asa esti si tu atunci)

monteoru spunea...

Cred ca nu e inteleasa problema.Poate nu stiti ca avem colegi care s-au descurcat si prin diferite asociatii de revolutionari ridica indemnizatie de luptator in revolutie.
Efectiv nu sunt invidios pe respectivii dar oare o fi fost un militar la vremea respectiva sa nu fie implicat in eveniment?
Va rog comentati.

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
*Atentie la 1sm!
**Ei, luna viitoare imi intra si astia...

***mercenar, ~ă [At: CALENDAR (1853), 57/16 / V: (înv) ~iu / Pl: ~i / E: fr mercenaire, lat mercenarius] 1 sm Persoană care se angajează pentru bani într-o armată străină Si: (înv) lefegiu, simbriaș. 2 sm (Fig; prt) Persoană care face orice fel de servicii în schimbul banilor sau al unor avantaje materiale. 3-4 a Care aparține mercenarilor (1, 2). 5-6 a Care se compune din mercenari (1, 2). 7 a (Prt, d. oameni) Care își vinde serviciile. 8 a (Fig; d. acțiuni, manifestări ale oamenilor) Făcut în scopul de a trage foloase materiale.
sursa: MDA2 (2010)

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
stai sa vezi ce mai urmeaza, caci nu degeaba a dorit Robotul Guvarnul lui: CEC, Hidroelectrica, Portul Constanta....
Smekeria stii care este? ...dupa 4 ani se tireaza, nu are nicio obligatie juridica, nu a semnat el, raman trepanatii care l-au ascultat!
*Kiorul a imprumutat 20 mld Euro si nu a facut nimic cu ele...i-a impartit cui trebuia, inclusiv bancilor straine!
Citzu, a supralicitat, a luat 305 mld si nu a facut nimic cu purcoiul de bani!
*Dar eu ce sa fac cu 15000 lei? ... vorba cuiva, specialistul blogului in minciuni!

Iulian Mareș spunea...

monteoru,
imi pare rau ca si-a sters filmul de pe Facebook...

https://www.huhurez.com/2020/01/vi-l-mai-amintiti-pe-don-corleone-din.html#comment-form

Iulian Mareș spunea...

repet....
Nu stie din astea!
Lui i s-au cumparat!

Iulian Mareș spunea...

Nu am auzit, sincer! Insa nu vad care este problema? Tot invidia?

Iulian Mareș spunea...

Ca sa ne lamurim....
Un sef compartiment CDC nationale (NATO/UE) este o persoana foarte importanta in structura unei unitati. De la verificare, pregatire si executia zilnica are responsabilitati uriase! Sa ridice mana cel care a avut un SSID in studiu macar! Ca sa balacarim orice si pe oricine iti trebuie multa frustrare!
Mai zic?

CEZAR spunea...

@/Viurel-paznicul de hirtii pina la 55...a fost "omul comandantului ...deci merita ...sic..!

Cezar spunea...

Daaaa...m.Alul
Era la bai in ..Congo
Intre doua impachetari cu lut..galbin...mai propovaduia si politica lu Ceasca
🤣🤣🤣😛😛😛😎😎😎

un oscar = o pensie spunea...

def mercenarului este corect aplicata celor plecati in asa-zisa misiune externa,e mai simplu si ieftin sa trimiti asa decat sa faci angajari directe de pe strada

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Nu a fost mereu la CDC...
Si dacă tu, brav fost ofițer nu înțelegi rolul CDC, eu sunt convins ca foștii tai comandanți l-au înțeles!
*Si in turma mai se găsește câte o oaie căpiată!

Joe spunea...

Cum interpretați legea 168 din 2020 și cum prognozați, veteranii, în urma serviciului de luptă permanent, vor primi mia de lei la pensie?

Luc 3 spunea...

Cadrele militare nu au voie sa beneficieze de indemnizatii de luptatori in revolutie etc.,este o lege parca din 2004,care interzice asta!Cei care iau,sper sa nu fie vreunul,fac ilegalitati!

Sorin spunea...

@marea
Am lucrat cu ssid. Am avut si acces la legatura cu nato pe computer in conditii fizice si de utilizare speciale. Confirm, pt cine vrea sa inteleaga, ca acel compartiment nu e totuna cu fostul bds si cu actualele birouri de documente clasificate din u si su.
Plus ca certificatul orniss pt documente nato nu se obtine usor.

Luc 3 spunea...

Am inteles ca pe data de 12.01.se vor intalni la sediul parlmentului,liderii asociatiilor militare,tema fiind plx199!

Leo spunea...

Mircică face ceva valuri....
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
spiritul lui Haret spunea...

Mares@ am rezerve ca Viorel a manuit SSID.Eu ce dracul sa mai zic ca desistul imi inmana documentele in plic sigilat si aveam evidenta proprie de documente.Nu erau SSID dar asa prevedeau instructiunile.Ce zici ca aveam o mapa in care avea acces numai un ofiter dela DIA si eu?Unde mai pui ca mai multi ani mi-am tocit turul pantalonilor intr-un birou in care nu aveau acces nici ceistii.Crezi ca am primit un leu in plus pt. asta?Nu.
Nu mai scoate la inaintare NATO ca te faci de ras.
Legat de ce critica Dogaru.Se refera la anularea indemnizatiilor de luptatori in revolutie la militari.Poti sa-mi spui un militar care nu a fost implicat in evenimentele din decembrie 1989?Nu si atunci dece unii sa beneficieze si altii nu?Degeaba urla Docaru in acest caz.Aici nu este vorba de invidie ci neacceptarea de manarie.Las-o dracului de treaba.Te impusti ca prostul in picior sau calci ca prostul pe minele antipersonal plantate de tine si primesti bani ca ranit in revolutie.Oare daca pe timpul sedintei de aruncare a grenadelor de mana cu soldatii unul de emotie scapa o grenada ce primeam?Daca mai eram in viata primeam o cisma in cur.Pentru asta insoteam pe tilica pe timpul executarii sedintei a 3-a eu maior pe o directie si generalul maior pe alta directie.Mergi cu o suta de soldati sa vezi cum este.Numai retin exact anul dar colonel fost comandant regiment tancuri a luat-o in cur numai ca a fost prezent cand un tilica la Centrul de instructie dela Roman s-a ranit la tragere.
Sunt catana batrana trecut prin ciur si darmon.Chiar daca sare uneori calul il inteleg si pe Cezarica.Iti tremura chilotii in fund cand stii ca TAB-urile tale trebuie sa treaca prin apa Oltul.Nu cunosc poligonul dela Timisoara dar daca e la mama gracului ia-o cu soldatii in miez de iarna pe jos ca voia nebunul sa faca economie.Nu-ti mai insir alte si alte necazuri.Ma tot impungi cu GP.A fost un loc unde nu mai putea sa ma ajunga mana cuiva.Asa ca pentru tine iti fac o cofidenta.Nea Fane m-a sfatuit sa accept un compromis iar eu nu l-am ascultat.Nu regret.Accept ca un an am taiat frunza la caini.Am vazut ca sunt si locuri unde nu faci altceva decat te aperi de muste.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Te înșeli există foarte mulți care au indemnizații de apărători ai revoluției din 1989..🤣
Sunt și unii care s au angajat în armata după ce au obținut certificate de luptător în revoluție.. La aia ce le faci le tai pentru ca su devenit militari... 🤣

Gigi spunea...

@ monteoru
Sã nu uitãm faptul cã,mulţi aşa zisi revolutionari,au fost angajati prin structurile miliare prin anii '90,'91....
De aceia se explica acest fapt.

Iulian Mareș spunea...

Oskărwl mititel,
Tu ești cu capul...?
Uite ce ineptii debitezi, mai rai ca un trol: 'def mercenarului este corect aplicata celor plecati in asa-zisa misiune externa,e mai simplu si ieftin sa trimiti asa decat sa faci angajari directe de pe strada"...?
Tu înțelegi ce scrii? Sau ai picat la Pisa?
Dacă te prind băieții, te intorc pe dos, ... și te iau cu ei în MRAP, in misiune! Profesionistule...ca dacă îți fac un incident la Pm nu ești în stare să-l rezolvi...pana la Paști!

un oscar = o pensie spunea...

care baieti? mercenarii?
ai grija cu incidentele,nu mania pe Domnul,prea te hazardezi,posibil sa regreti trufia asta

avianyc spunea...

@ Huhurez
Nu cadeti in extaz propovaduind insistent contributivitatea cat timp inca nu realizati ce poate produce in sistemul de pensii in urma ”ispravilor” pesediste care au creat haos in sistemule de salarizare si pensionare.
Cand simularile care se fac momentan vor arataca pe contributivitate rezultă in unele zone bine platite pensii intre 8000 - 12000 lei pentru maistrii militari cu vechime apropiata de completa si chiar si pentru sof tehnici in respectivele domenii ,cu mult peste pensiile unor ofiteri superiori s-ar putea ca acest principiu al contributivitatii sa nu fie adoptat.
Momentan acest principiu al contributivitatii nu poate rezolva problema discriminarii intre pensionari ci poate ,in cel mai fericit caz, crea inca un set de cuantumuri avantajoase pe langa cele existente.
Așa ca doar după simularile care se vor face se va lua o decizie si se va upgrada legea care va ramane pe tapet in asa fel incat sa tempereze cuantumurile mari ,mult exagerate.
Dar pana la astea se vor lua si masuri de inlaturare a unor sporuri din salarizare care nu-și justifica menirea.
Cu toate ca, personal ,pot agrea in orice moment calculul pe contributiva ,mi-ar face placere totusi sa fiu racordat la o lege care sa ma tina actualizat cat mai la zi de venitul activului similar .
Sigur că ”fasolarii” precum ”ein stein” Cezar & Co care au primit cadou grupe de muncă pe merit sau pe munca birocratica- unde grupa de munca nu are ce cauta in portofoliul locului de muncă respectiv ,doar din vina șefilor -mari căprari ai instructie de front, abia cand erau la pensie si multi cu un picior spre vesnicie le-ar conveni contributiva , făra a avea insă la indemana capacitatea si instrumentele necesare in a vedea ce ar produce principiul contributivitatii in sistem in momentul de fata prin creerea acelor pensii foate mari ,repet 8000-12000 lei pentru anumite categorii de MM si sof tehnici cu vechime apropiata de completă. Adică ,un haos si o bulibaseala de nedescris , cu urlători prin televiziuni ca maitrul militar si sofiterul are pensie mai mare ca generalul si ofiterul superior ............

Fost parasutist spunea...

Banuiesc ca nu a mai fost alt ofiter prin armata care sa fi calcat pe una din minele pe care chiar el le plantase decat acea persoana din Buzau pe care si eu am cunoscut-o.

Iulian Mareș spunea...

Oskarel,,
Eu acum îmi dau seama cu cine ma bag în seama!
Ma, omule, tu ai mari probleme de software... tu nu înțelegi bine limba romana!
Du-te mai neica, in drumul tău...eu nu am timp sa te antrenez!
Oricum, ai timp sa te dezvolți dpv gneosologic.

Alex spunea...

Cunosc caz real.In decembrie 1989 ,ofiter cu gradul de cpt.a petrecut mai multe zile in cladirea primariei din localitate "luptand" la baioneta.Problema este ca detine acest certificat.In prezent este col.(rez.).Nu stiu prin ce modalitati l-a obtinut ,dar este revolutionar cu acte in regula.

Iulian Mareș spunea...

Cezar este cautat de ONG 22 Decembrie!
Pistolarul din Vest...

akord 75 spunea...

Viorel cred ca a manuit SSID....doar are oskar!! Poate candva cineva cumva va citi acea lucrare de exceptie.Ma intreb la care parte a politicii de securitate internationala globala se refera lucrarea scrisa de domnul plt.adj.principal(r) a carui principala teama este anularea oskar-ului.Pai sa-i fie daca a fost obtinut necinstit.Idem @mares si toti ceilalti profitori.Pt cei care au muncit corect si cinstit nu au a se teme si se bucura de respectul tuturor.Ma tem ca sunt putini,tare putini, doar stim cu totii pt ce au fost "inventate" sporuri peste sporuri care mai de care mai mincinoase toate culminand cu oskar-ul culmea furtisagului

Iulian Mareș spunea...

Numai mis externe! Nu este nimic de interpretat, de discutat da!
De discutat: cati militari participa la SvL/24 h?

Iulian Mareș spunea...

Mulțam!
Ce ne facem cu trolii care sunt și rai și mâncători de pensie de 22-20 ani?

Iulian Mareș spunea...

Acum te înțeleg! Ceea ce-mi scrii le știu de mult din experienta nea. Si eu am făcut trageri, mine, grenade, treceri cursuri de apa..etc, numai ca eu am dorit mai mult și nu sa repet ciclic aceste activități.
Privind documentele NATO, nu te manifesta căci nu ai habar. Sunt cu mult peste cele explicate de tine care purtau stampila Confidential-Personal! Nu te exprima dacă nu cunoști...
Cezar? Un băiat care a repetat ciclic aceleași operațiuni pe care nici măcar nu le-a aprofundat teoretic și practic. Debitează numai prostii..., este tipicul militarului urekist. Incearca-l tu, dar nici nivelul Cp nu-l stăpânește!
Îmi pare rău să spun asta, dar asa au fost timpurile atunci...Pline cu rabotnici...

akord 75 spunea...

Nu stiu cum e cu SSID-ul dar noi aveam fiecare cate 3-4 genti masive din piele cu documentatia strict secret NU secret iar UM incepea cu 00(2 de zero) stiti cu totii ce inseamna.....si nici nu eram in NATO ca sa avem orniss.....deh niste prosti!! Noroc ca acum s-a inventat brusc "apa calda" si ne spargem in abrevieri americanesti traduse(cica devii mult mai "cult" si da impresia de maxima importanta a personajului caragialesc)
E kiar cum va spun...ca sa nu va deoki(limba romana siluita)

CEZAR spunea...

QED....

akord 75 spunea...

mares.
Minte,minte,minte!! Un veritabil impostor
Oare e ceva ce n-a facut idiotul?("idiotul" i-am raspuns la jignirea pe care mi-a adresat-o absolut fara motiv)
Dute nene la psihiatru daca urasti pe cei care spun adevarul si te deranjeaza de la furtisagurile comise(la psiholog e deja inutil)

Periamu lucica spunea...

Au intrat pensiile de la MAI la Cekbank.....fara indexare.

Viorel spunea...

Ave Cezar (deci vă respect, nu am șoriciul gros ca dv. sau alții). Spre știința dumneavoastră ca să nu muriți de drumul lung sau grija altora. 1983-30.11.2016: Șef depozit ecipament, Merceolog, Șef B.D.S. (denumire de atunci), Administrator Cp. Log., Subofițer de stat major nivel 2 în Compartimentul S.1 Personal și Șef C.D.C. (denumirea actuală / prin cumul) Birou Organizare Mobilizare, Subofițer de Stat Major nivel 1 în Compartimentul S.1 Personal și Mobilizare. Autorizație de acces la documente clasificate nivel S.S.I.D. (Documente strict secrete de importanță deosebită). Și pentru domnul un oscar = o pensie: Comandanți = 9 în toată cariera (vă prezint pe primul 1983 și încă 2 cu inițiale și funcțiile îndeplinite în timp). Atenție Ave Cezar. Primul=Mr. Vasile APOSTOL (U.M. 01247 Galați) viitor Gl., Gl. D.S. fost șef al D.M.R.U., Gl. T.F. fost Cdt. U.N.Ap. Domnule Cezar și Oscar, considerați că aceste personalități (dacă nu aveți mintea în colțuri, după inițiale și funcții vă dați seama cine au fost sau sunt) s-au pretat la măgăriile pe care le debitați pe blog. Vorbiți din experiență dumneavoastră de zi cu zi din întreaga carieră. De fapt vă prezentați autobiografia transpusă în numele altora. Nici eu nu am fost ca dumneavoastră, nici dumneavoastră ca mine.

Cezar spunea...

Printre altele am gestionat si documentele operative..ale unitatii
Acces Cdt.U..seful de stat mj.si subsemnatul
Am primit ceva?
Da in ..mmina sa i.o dau lu m.Al
😃😃😃🤣🤣🤣😛😛😎😎

Cezar spunea...

NB
Cineva pe fir scurt ..ma informeaza
Nu garanteaza...dar daca m.Aresalul..este cel pe care l.a cunoscut el prin St
Maj... poate spune urmatoarele: filiera indirecta..clar..omul care atunci cînd venea la locul de fumat toti aruncau tigarile si dispareau
Ultima functie..loctiitor al sefului de stat major ..functie inventata pentru el..la un comadament chipurile subteran..pentru a iesi col.la pensie
Astept provincia...
Bio..bip...

Leo spunea...

Don't forget :
Pctj. TOTAL x VR + Pctj în CS x VR/4 = Cuantum Pensie după 01.09.2021
VR va fi stabilit (undeva între 60 - 75 lei)

akord 75 spunea...

In sfarsit o veste buna
In luna mai vor fi alegeri anticipate
In iunie Dragnea iese pt buna purtare si complet reabilitat
Se fac calcule ca tot el va fi si prim-ministru cu o majoritate confortabila in parlament
sursa:C.Stefanescu
In consecinta discutiile pe tema pensiilor militare vor deveni inutile iar toate problemele rezervistilor si in general ale tuturor pensionarilor, se vor rezolva incepand cel mai tarziu incepand cu luna iulie.Pana atunci mai avem timp sa ne dam cu parerea dar deja deciziile sunt luate.Principiul de baza este ca nimeni sa nu ramana nemultumit indiferent de pretentiile/dorintele avute.
Sper ca toti sa aveti o seara buna
PS http://surse.com
sau:www.surse.org
Inca nu s-a stabilit viceprim-ministrul dar sunt doua candidaturi,una feminina cealalta masculina(este posibil sa fie numiti 2 viceprim-ministri tinand cont de complexitatea guvernarii)Este posibil ca la guvernare sa intre si A.U.R. cerand ministerele asa numite"de forta" si ministerul invatamantului(asta deja e normal)

akord 75 spunea...

da au intrat! Telefonul a facut "biing"

BONIFATIE spunea...


La BT au intrat indexate. Ne-au pus la INDEX.😉

monteoru spunea...

Viorele dragule@sezi bland.Am controlat regimentul in echipa ,am alarmat regimentul in echipa si nu numai.Fara sa intelegi ca fac aprecieri privind Apostol ai mai avut si alti sefi. Badalan ca sef st.maj,Chebac ca cdt,Platica ca loctiitor,Haret ca sef st. maj.,Antohi pe care il ai presedinte filiala ANCMRR.
Sa nu o iei drept critica ca afirm ca ai avut un loc caldut.
Akord@ m-ai facut curios.InMApN nu am intarnit unitate militara a carui indicativ numeric incepea cu doi de zero.Poate la CI ca la ei si notele informative aveau caracter strict secret.
Privind Mares ce sa zic.Este ca in invatamant.Pentru rezultatele elevului este vinovat profesorul.

monteoru spunea...

Viorele dragule@sezi bland.Am controlat regimentul in echipa ,am alarmat regimentul in echipa si nu numai.Fara sa intelegi ca fac aprecieri privind Apostol ai mai avut si alti sefi. Badalan ca sef st.maj,Chebac ca cdt,Platica ca loctiitor,Haret ca sef st. maj.,Antohi pe care il ai presedinte filiala ANCMRR.
Sa nu o iei drept critica ca afirm ca ai avut un loc caldut.
Akord@ m-ai facut curios.InMApN nu am intarnit unitate militara a carui indicativ numeric incepea cu doi de zero.Poate la CI ca la ei si notele informative aveau caracter strict secret.
Privind Mares ce sa zic.Este ca in invatamant.Pentru rezultatele elevului este vinovat profesorul.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
HALA spunea...

Akord-75,acest individ numit Mareș, este expresia cea mai elocventa a parvenitismului agresiv despre care ți se face greata fie și numai la simpla citire a unei fraze scrise chipurile de el căci în realitate și aceasta este copiata de pe diferite site-uri. El este colonelul cizmar,care nudtie decât sa își dedice ode care ii produc trăiri orgasmice specifice curelor în uniforma.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Șerbănescu,
Nu ma impresionezi nici măcar ca ecologist...
Ce să-ți fac! Nu sunt adeptul plăcuți suedeze! Cere lui KWI!
Scrii ca un trol! Despre ce furtișaguri trolezi! Fa plângere penala sau taci, ca numai prostii debitezi!

Cezar,
Macar tu nu ai nici măcar o minima fantezie...scrii ca fraierul...în capul tău gol se inventează finctii asa, pac-pac! Ce univers restrans ai avut! Si poate că a fost mai bine așa...pana când sistemul te-a trimis la pădure, sa tai copaci!
Cum dracu aștepți tu provincia.. din Timișoara? O alta exprimare de erudit...

Iulian Mareș spunea...

Noi am avut onoarea sa te vedem flencanind 3 silabe guturale, ecologiștilor! Îți dai seama ca nu ma interesează bolile tale, atât timp cât debitezi prostii!

HALA spunea...

Monteoru, aceștia sunt derbedei nu militari, cum sa fii tu pe timpul loviturii de stat și revoluționar și militar?

Iulian Mareș spunea...

Www. Deja sunt înlăcrimați la viziunea ta cu geanta la gat...cad pe spate...nici măcar nu pricep de ce nu SSID, că erai cel mai tare curier! Ia cu flit....

Iulian Mareș spunea...

In Malta au întrat cu indexare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Au intrat pensiile militare la BCR, dar n-am ridicat-o, eu primesc veste prin SMS.

Iulian Mareș spunea...

Viorel...gl. Vasile Apostol i-am fost subordonat direct, la SMFT. Ce bărbat strașnic!

Cezar,
Dar prost ai mai fost...pt gestionarea și distrugerea doc op se plăteau ceva bănuți!
Pe tine te prosteau si te trimiteau la GAZ...
Bine îți faceau!

GO spunea...

Reverificat! Se reconfirma ca M.Ap.N. va scoate un proiect nou de lege privind pensiile militare. E 100% in genul celor care v-am mai spus, pe stil american. Cu procent fix din ultima solda pt. fiecare an de serviciu militar. Iar eu zic ca are sanse multiple sa fie implementat, intrucat proiectul pe langa faptul ca bate in cuie pensiile militare pe model NATO ca sa nu mai caraie nimeni nimic, aduce si economii substantiale. In sensul ca NU are echivalare a serviciului militar, deci zburataceste de la pensiile militare pe toti functionarii publici civili, adica pe toti politistii si penitenciaristii din sistem.

Cred ca de asta se intampla si niste chestii legate cu neindexarea, zvonurile de recalculare etc. Si cred ca de aia sta Ciuca relativ linistit, precis se intampla chestii.

Va readuc aminte ca in NATO, pensiile militare se stabilesc ca procent din ultima solda sau din media unui nr. de solde pt. fiecare an in serviciul militar. Acest procent variaza de la tara la tara, intre 2.5%-5%. Statele care au remunerata grupa de munca in activitate, au procent mai mic, cele care nu au remunerate grupa de munca in activitate au procent mai mare. Nr. de ani necesari obtinerii unei pensii militare variaza de la tara la tara, fiind cuprins intre 15-25 ani. Exista un stat NATO care a atins perferctiunea in acest sens, este Marea Britania care ofera o indemnizatie militara (tot pensie militara ii spune) si celor fara vechimea minima necesara (la britanici este 18 ani), dar numai sub forma de adaos la pensia in sistemul public, privat sau fiecare tara cum mai are sistemele.

La modul personal, cred ca va fi varianta americana de baza, adica 2.5% pt. 20 ani in serviciul militar, la care se va adauga un procent la fiecare an pt. grupele de munca. Daca Ciuca are relevatii si combina cu varianta britanica, milioane de barbati care au facut stagiul militar obligatoriu vor deveni brusc simpatizanti ai armatei, intrucat ar primi si ei la 65 ani ceva in plus la pensia lor acolo.

Nu pot da detalii exacte, intrucat sunt supersecrete. Dar eu zic ca legea va fi rapid initiata in parlament.

Huhu Rezea spunea...

Iar a dat Olescu o raită-ambuscadă prin sertarele guleraților😷

Unknown spunea...

in legea 127 spune că se păstrează valoarea avantajoasă a pensiei după recalculare e corect ? mulțumesc

Călugărul spunea...

Am râs cu lacrimi la aberațiile lui Olescu! Îmi plac glumele lui.

akord 75 spunea...

Bonifatie
buna asta cu indexarea!😅
stiti cumva,macar oskarul se indexeaza?..intreb pt un prieten

avianyc spunea...

Model J. Biden sau Tramp ?
Poti sa ne spui si noua care state au grupa de munca platita in activitate si care state mai acorda grupă de munca moca la birocrati ca la noi ?
La noi in legislatie grupa de munca este legata de locul de munca si pericolul la care este supus respectivul loc de munca. Fiecare loc de munca cu grad de pericol ,conditii vatamatoare este rasplatit si la noi cu sporuri adecvate. Nu individul se incadreaza in grupa de munca ci locul de munca figureaza ca incadrare in grupa de munca ,loc de munca din care azi face parte x ,mâine y ,la anul z ,s.a.m.d.
Cat timp in armata nu se respecta legislatia privind acordarea grupelor de munca prin comisii care sa evalueze pericolul la fiecare loc de munca cu reevaluare periodica,iar grupele s-au dat din pix, de unde conditii de pericol ,conditii vatamatoare ,etc pentru ,contabili ,cadristi ,si alti birocrati care invart hartii prin birouri.

HALA spunea...

G. OLESCU, ar fi o varianta buna și echitabila. Vor mai vocifera unii matusalemici dar aceștia ar tre ui sa aibă simt măsurii și sa mai tacă Despre marea lor contributivitate. Spun asta pentru ca de ceva timp se vehiculează tot mai mult ideea socotirii ca ani cu salariu minim pe economie pentru acei militari cărora OG/7 din 2008 le-a oferit șansa pensionarii anticipate și chiar pensionarii anticipate partiale, ei nu au dat curs inițiativei guvernamentale pentru crearea condițiilor accederii în NATO, preferând sa taie frunze la câini pe diferite posturi călduțe, stand chiar pe liste de așteptare la avansări în grad și în funcții în vederea atingerii imatusalemicului în armata pentru o pensie cu câte 45-50 de ani vechime. Cosmin Gușă a descris foarte nuanțat fenomenul și chiar a subliniat ca prin cazărmi, cu excepția comandanților de subunități și unor stat majoristi,putini purtători de uniforma pot fi considerați militari.

Anton spunea...

Domnule Olescu, dacă tot ești dumneata asa informat, ia spune pentru cei din MAI care au au ieșit la pensie și li s-a echivalat gradul profesional cu cel militar și mai au și livret militar cu toate gradele militare obținute de-a lungul carierei, ce se va întâmpla? Le anulează dispoziția de echivalare și livretul militar.? Nu cred ca va fi asa ușor.!!!

Skoda 4x4 spunea...

Vrabia malai viteazu'

Huhu Rezea spunea...

Eu zic ca neterminații din ultimii 5-6 ani să aibă simțul măsurii!
Fuga lor lașă din armată, pensii anticipate cu 15-20 ani vechime, nu are nicio legătură cu intrarea României în NATO.
Sunt tineri si mai pot munci pentru al doilea drept de pensie sau pentru adăugarea stagiilor din civilie la pensia contributivă.

avianyc spunea...

Nici Huhurez nu se lasă mai prejos numai că Olescu le-a băgat pe ale lui variante la ULTRASECRET.
Probabil sa nu le fure psd 🤣🤣🤣 prin Gusa si Ștefănescu si sa ne pomenim cu ele publicate pe acest blog de " informare" ......🤣🤣🤣🤣🤣

Leo spunea...

Cuantumal mai avantajos rămâne în plată.
Formula este pt. pensia cuvenită.
Nu e rău și este și echitabil.

Huhu Rezea spunea...

Aplicarea cuantumului avantajos este valabilă pentru recalcularea pensiilor din Legea 263/2010 potrivit modificârilor de algoritm din L 127/2019.
Nu este obligatoriu să se păstreze cuantumul mai avantajos și în recalcularea pensiilor de serviciu pentru a le transforma în pensii contributive, așa cum a decis în numeroase decizii CCR.

akord 75 spunea...

@leonard
de ce este trecut VR/4 la CS va rog?

Anton spunea...

D-nule Huhu i-mi pun aceasta problema nu in calitate de "neterminat" ci în postura unuia care are 26,6ani vechime în serviciu din care 11 ani ca militar,respectiv pana în 2002 când am fost demilitarizati.

akord 75 spunea...

IMPOSIBIL!! Ramane mares fara oskar? fara lucrarea de exceptie facuta copy/paste pe site-ul "referate.ro"...este cea mai mare nedreptate sa lasi asemenea umeras de haina militara fara "truda fruntii lui(cu neuronul aferent)"
In rest e ok e echitabil si poate se umbla un pic si pe la sporurile de scaun tapitat.Si nu e vorba de cei care au ajuns acolo dupa cariera si pregatirea necesara in teren(chiar olescu de pilda) ci doar de cei pe care "prietenul" lui varu' lui unchiu' i-au "parasutat" in sistem ca "specialist de clasa" cls a I-a la expresorul de cafea:)
@olescu
fac si eu ca Leana..."dovada,dovada!!":)
@Huhu
Dvs tineti cu "ursul"?? sau ce? Cine a zis ca daca aveti 800 de ani in armata nu vi se da punctajul respectiv si pe cale de consecinta pensia respectiva....cred ca mares s-a dedublat si de mult am impresia asta dar am zis ca,nuuu,nu se poate!! Uite ca se poate bag "sama"...probabil de aici si "impartialitatea" dvs(observati ghilimelele)

Ein Stein spunea...

La americani ca si la celelalte tari NATO calculul pensiei se face din "base pay", solda de functie de la noi si nu din ultima solda, care e alta gasca in alta traista. Daca calculul se face din ultima solda nu e decat o hotie si mai mare. Daca s-ar face ca la americani sau ailalti avem o problema, mare, soldele noastre, de functie, "base pay", au fost calculate cu VRS de vreo 200 lei. Daca ai o solda de functie cu coeficient 4 inmultit cu VRS apoi 50% din asta la care mai adaugi procentele respective ai sanse mari sa ajungi la o pensie bruta de vreo 700-800 lei. Deci pica si varianta asta.
Eu cred ca anexa minune a lui Ciuca va reprezenta baza de calcul pentru pensie, si am scris despre asta in comentariile anterioare.
Oricare ar fi schimbarea e binevenita, ca e contributivitate ca e alta copiata de la o tara NATO, hotia de acum nu mai poate continua.
Acum sa vezi dracia dracului ca astia care erau total impotriva contributivitatii acum o sa fie total pentru ea, in cazul ca o noua lege a pensiilor militare, pe baze cinstite, isi va face aparitia. Sa traim cu speranta si sa speram de asemenea ca contopistilor nu li se va permite sa-si bage coada. Si L223 initial parea o lege OK dau au avut grija de au transformat-o intr-un gunoi doar pentru a-si satisface lacomia.

Ein Stein spunea...

@Anton
Daca tot ti s-a echivalat gradul profesional cu ala militar, poti te rog sa spui ce specialitate militara ai si ce pregatire in acea specialitate?

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Nu sunt asa sigur ca se va pastra cuantumul avantajos....

Huhu Rezea spunea...

Anton
M-am referit la alegația lui @Hala.
Olescu este cunoscut printre cititori, încă de când administra un site, ca susținător al separării pensionarilor MApN de cei din celelalte structuri ale forrțelor armate.
De mai bine de 70 de ani toți au același statut militar.

Iulian Mareș spunea...

Se indexează doar paznicilor de la Protan! Sa fii...sănătos?

Iulian Mareș spunea...

Se tirează si KWI?

GO spunea...

@Anton. Echivalarea din pix a gradului civil de politist cu un grad militar, NU suplineste vechimea in SERVICIUL MILITAR. Si Kovesi avea parca grad militar la un moment dat, cu vechime zero in SERVICIUL MILITAR.

Or, criteriul de acordare a unei pensii militare este vechimea in SERVICIUL MILITAR! Nu conteaza ca ati fost politist. Daca sunteti generatie mai veche si aveti 20 ani in SERVICIUL MILITAR - politia fiind SERVICIU MILITAR PANA IN 2002, pensie militara lunga! Daca mai aveti si 10 ani in serviciul politienesc, se adauga la cea din SERVICIUL MILITAR. Iar unul intrat in servicul politienesc civil dupa 2002, neavand nici o zi in servicul militar, se va indrepta frumos si cum este normal catre orice pensie mai putin una militara. Nu este nimic complicat.

akord 75 spunea...

@Huhu
americanca aia impuscata era veteran(pt ei) cu 14 ani vechime in armata SUA in fortele aeriene(nu pilot)din care 2 ani(4 desfasurari in Afganista cu armata aerului) in TO.Pt dvs era doar o neterminata.In schimb la noi cu 4 luni vechime in TO esti veteran iar cu 20 de ani vechime pe teritoriu national esti neterminat...Hmm, ciudata "logica"...si-o lalaie pe aici tot felul de umerase de haine militare cu sporuri CS la veioza

"Femeia era Ashli Babbitt, care a fost militar timp de 14 ani şi a efectuat patru desfăşurări cu armata aerului americană", potrivit canalului de televiziune KUSI care a discutat cu soţul ei."
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24524944-cine-era-femeia-ucisa-capitoliu-partizana-lui-trump-fost-militar-locuind-california.htm

Asta nu inseamna ca vechimea e rea.Nu, e foarte buna! dar nici nu insemna ca daca iesi la pensie la 60 de ani dupa o viata de lins dosare esti "mai militar" decat cel cu 20 de ani.De fapt asta cu veteran dupa 20 de ani a pornit inca de pe vremea romanilor...alte conditii,alte lupte,alte,alte dar nu pot sa vad un "militar" de talia lui iulian nici la mansa ca,Kiss,nici in coarda ca olescu nici macar ca altii care trebuie sa aiba reactii in cateva secunde ce fac diferenta intre viata si moarte.Dupa 8 "ture" in desertul ashuluk si nu mai stiu cate la Capu' Midia chiar stiu ce vorbesc.In asemenea situatii nici dracu nu se mai gandeste la cocoratii patrie sau patriotism,se gandeste doar cum sa ramana in viata si atunci meseria bine invatata isi spune cuvantul.Daca nu? ramane nu! ramai doar ca "desteptii teoreticieni" "bun la abatorizare" Vorbele mari si gaunoase sunt bune dar nu tin pe nimeni in viata ci le folosesc doar cei care manipuleaza(ingamfarea si aerele de superioritate la fel, dar ce folos cand tartacuta-i goala iar usile le deschizi cu ...capul,mainile fiind ocupate

GO spunea...

@ Huhu Rezea! Cum sa aiba militarii si politistii acelasi statut militar!??? Nu, l-au avut pana in 2002. De atunci, daca citesti statutul politistului, vei vedea ca in primul rand scrie functionar public CIVIL. Iar penitenciaristii parca au trecut la civili in 2004.

GO spunea...

@ Ein Stein. La americani sunt 2 sisteme paralele. La fiecare in functie de anul intrarii in armata. Cei intrati pana in 1981 calculul este pe baza ultimei solde. Cei intrati dupa 1981, calculul este pe baza mediei a 36 solde. La fiecare se respecta contractul semnat la intrarea in armata.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Nu exista fuga lasa din armata. In vremea cand ai iesit tu, plecat daca doreai. Va lasa pe functii inferioare, chestii din astea. In vremea cand am iesit eu insa, ti se reducea functia si ti se spunea franc ca nu mai exista una corespunzatoare gradului in toata Romania. Adica,baiete, ori somaj, ori te pensionezi.

avianyc spunea...

@ ein stein
Daca te muți mai in deal ca sa prinzi mai bine A3 poti afla ca si la MAI exista planuri de mobilizare iar Departamentul mobilizare din MAI colaborează prin birourile din teritoriu cu CMJ,CMZ pentru încadrare în planurile de mobilizare din timp de pace.

Iulian Mareș spunea...

Hala,
ca scrii prostii de câteva zile...pot înțelege. Hai să-ți explic cum a fost cu OUG7: ...eu aveam cam 35 de ai si eram proaspat CDt.B/Bg, ceea ce tu si toți clanțăii nu ati reușit pt că nu îndeplineați condițiile. Lumea militară se stima rapid...nu mai puteai ocupa o functie bună fără studii superioare, ceea ce este normal.Am avut mulți subordonati cărora le rupeam în fata raportele si ii rugam sa se mai gândească...aveau familii, copii, si ceva în comun: ...nu erau mintosi!
Unii, câțiva, m-au ascultat, însă cei mai mulți erau electrizati de banii ce urmau!
Din cei pe care ii cunosc si au ieșit cu OUG 7 eu nu pot nominaliza o mare valoare! Dar nu dețin eu adevărul absolut...poate tu?

Viorel spunea...

Domnule monteoru, toată stima și respectul pentru dumneavoastră. Înseamnă că ați avut un grad și o funcție deosebită. Da domnul Gl. Bădălan a fost dar la eșalon, respectiv Divizia 8 Brăila, Col. Chebac-Cdt., Mr. Plătică Ilie Vidovici revoluționar la Primăria Galați-demisie=senator, Col. Haret-personal A.2, nu știu la ca Antohi vă referiți de la ANCMRR-nu-l cunosc.
Domnule monteoru, am făcut prima treaptă de Liceu Economic și de Drept Administrativ iar treapta a doua de Liceu de Alimentație Publică din Iași (în viața civilă puteam să fiu economist, merceolog, contabil / agricultură sau industrie; sau bucătar, ospătar, patisier, șef de sală restaurant, etc.). Ce armă / specialitate militară trebuia să-mi aleg (la întocmirea dosarului m-a întrebat despre studii civile și în ce domeniu am lucrat), artilerist, auto, infanterie, tancuri ? Nu, mi-am ales arma intendență care avea 2 specialități, intendență și finanțe, mai mult eram repartizați / îndrumați în funcți de studiile din viața civilă. Da, recunosc, uneori am avut și un loc călduț. De curiozitate, puteți să-mi spuneți media temperaturii și viteza vântului din Poligonul Mălina indiferent de anotimp ? Asta referitor la locul călduț. Sigur ați fost pe acolo. La MARELE EXERCIȚIU DE MOBILIZARE (avioane, elicoptere, generali din minister și toată țara, forțarea Dunării, trebuia să vină și nea Nicu dar i-a fost frică ) din iulie 1984 când am echipat (eu în calitate de șef deposit echipament și Plt.Cp. / S.U.) iar Of. au instruit peste 5.000 de rezerviști din Combinatul Siderurgic Galați.
Despre Aplicația multiplă plecând pe roti din Galați cu tabere de noapte pe traseu timp de 2 săptămâni, cu destinație finală Roman unde a avut loc și bilanțul în prezența ministrului Stănculescu vă aduceți aminte ? Frumoase vremuri în natură.
La Soveja vara și iarna în tabere și aplicații. Vorba ardelenului, tulai doamne ce frumos mai era.

monteoru spunea...

Stein@ iti spun eu in locul lui Anton.Exista specialitatea politie.Iti detaliez.In MApN exista subunitati de politie militara.
Vorbim in necunostinta de cauza.Daca la razboi IPJ se militarizeaza si de aici tot tacamul.Nu cunosc doar presupun.Vezi ce atributii au la ei compartimentul de resurse umane.Cred ca ne bagam in lucruri in care ne rupem urechile.
Olescule@daca nu se confirma pun pariu ca vei fi fortat sa pleci din Curtea de Arges pe la Vidraru.Pregateste-ti limuzina.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Eu nu inteleg ce te deranjeaza de tot folosesti cuvantul neterminati.

Poftim! Dupa sistemul american, eu sunt neterminat cu 20 ani efectiv. Am pensie 2,5%x20= 50% pensie din solda. Tu ca terminat ai 40 ani vechime si ai 2,5%x40ani=100% pensie din solda! La care se adauga grupa in care a fost fiecare

Pe tine ce te deranjeaza? Ca tu ai pensie 100% cat solda, si eu 50%? Sau ce mai exact?! Fiecare primeste dupa vechimea in serviciu. Mai corect de atat, ce sa mai fie?!

Iulian Mareș spunea...

Corleon bezmetic,...
Habar nu ai ce înseamnă Oskar. DC? De prost.
Ai nelămuriri, cere la minister...
Ca nu ai tu, crapi de invidie..., însă nu te-ai întrebat DC ei si eu nu?
Pt că ai diploma de prost data de Cezar...
In locul lui Huhu eu ți-aș da peste râtul spurcat de la găini în putrefacție....PROTAN,..cu expresiile pe care le foloseai la adresa Adminului acum 2-3 ani, când postai tot ca fraierul pe Elira?
Dacă ești retardat îți reamintesc eu...ecologist de 3 silabe!

Gigi spunea...

Am spus încà de atunci când dl. prezident a promulgat Legea 127,a pensiilor civile,cã nu se va aplica niciodatã,aşa cum a fost promulgata.
Vedem,acum,care este VPP 1442 lei in loc de 1750 lei,în septembrie a.c.1875 lei.Va aduc aminte cã VPP este foarte important in stabilirea VR,care ar trebui calculat in septembrie 2021 la 75 lei.Greu de atins anul acesta( VPP=1875 lei),care este anul intrãrii in vigoare a legii 127.
De asemenea,am mai spus,cã Plx 199 nu se putea duce la bun sfârsit a celor 3(trei)Etape,datoritã unor schimbari de"macaz"în anii ce vor urma.Vedeti inghetarea aplicãrii l.153,care trebuia anul acesta cã salariul sã creasca cu 1/4 din crestera etapizata 2019- 2022.Foarte important pt.noi pensionarii deoarece, cnf.prev.plx 199 la terminarea de aplicat in integralitate a l.153,depindea punerea in aplicare a ETAPEI a 2-a.Cea mai imporantã,care se intindea pe 2 ani.
Acum,vom vedea ce ganduri mai are stapanirea cu noi,pentru cã vãd/vedem acum formarea de Comisii şi alte asemenea metode binecunoscute pt.a se trage de timp,dar şi mai grav am înţeles cã in aceste Comisii fac parte şi cunoscutii"guleraţi"care au fãcut praf legea 223/2015,aducand-o in stare de neaplicare.
Vom vedea ce ne rezervá viitorul.

avianyc spunea...

Olescule ,ca sa-ti aplici viziunile trebuie sa fi schimbat salarizarea pe model american de pe vremea lui Dr. Petru Groza.

GO spunea...

Dar. Si cu asta inchei, ca apoi Turcana face prea mult rating! Asa din comentarii rezulta ca sunt unii si nu putini, care nici de-ai dracu' nu vor pensii militare ca in NATO. Si atunci ne intrebam de ce ne frig astia cu politica! Pai normal, daca unul le sopteste o nazbatie, altul altceva, i-am derutat complet.

Eu totusi sper, ca bazaconia asa cum o denumeste nu stiu cine, sa fie implementata de Ciuca si sa isi spele pacatele. V-am mai spus, bazaconia am invatat-o la un curs prezidat de americani. Am certificat, i-l dau lui Huhu Rez sa il afiseze. Si acum, la ... 16 ani de la acel curs (care se face periodic si astazi), ma gandesc ca si americanii pierd vremea si banii cu acel curs, si ai nostri. Adica, i-am prostit iar pe toti si am facut-o romaneste! Se aici ni se si trage!

Nu ma pricep la politica, dar daca as fi in locul lui Ciuca, as reusi sa implementez treaba! Si elegant, cu 2.5% si la soldatii obligati candva si poate si pe viitor, sa execute acel stagiu militar obligatoriu. Mai, noi suntem cadre! Pe majoritate ne doare in pelican de chinurile indurate de acei ostasi, eu vad. Au fost luati cu arcanul. Daca englezii sunt in stare sa ofere ceva si celor cu mai putin de 18 ani in seriviciu, nu sunt prosti, ci plini de tact.

Dar, deh! Politistul putoi intrat dupa 2002 vrea si el pensie militara, desi nu a fost o zi in serviciul militar. Altul nu vrea asa ca la americani, ca este smecher si vrea pensie militara, dar cumva sa cuprinda si vechimea ca civil. Mai apare maistrul care behiculeaza pe aici pensie cu 4000 mai mare ca ai lui Ciuca, si el nu vrea militara, ca cine a fost platit la norma, nu pt. grad, functie si altele. Si chestii din astea!

Tot ce pot sa mai spun este ca trebuie schimbat ceva, radical chiar, si sigur se va schimba ceva. Cum? Vom vedea. La urma urmei, din generatia lui Ciuca sunt si eu, si majoritatea din sistem stiu bine ca e adevarat ce spun.

GO spunea...

Dar toata lumea stie ca am emigrat in Donbas si cumulez pensia din armata romana cu solda de ofiter in armata rusa. Tu inca nu ai aflat?

Gigi spunea...

Aţi terminat cu legea pensiilor militare,cu plx-urile,OUG etc,acum aţi început cã are ãla livret albastru,iar alalalt kaki.
Când vãd asemenea gandiri de....mãi cã îmi vine sã spun o vorbã de duh.
Cu toate cã nu agreez contributivitatea,aşa din principiu,chiar as vrea acum sa se calculeze pe acest sistem.Personal nu pierd nimic,ba chiar as câştiga,dar sã nu vã mai aud cã unii sunt mai militari decât alţii.
Ce dracu,Doamne iartã,încurcã treaba asta? Fiecare min.are bugetul lui,ia de la un minister sã dea la altul?
Asta va. Ute pe unii acum.Iati zapacit drakului şi pe politicieni cu prostiile voastre.
Parca sunteţi nişte copii de gradinita.

Anton spunea...

Așa este D-le Monteoru, în dispoziție scrie că "cu data trecerii în rezerva i se echivalează gradul profesional cu cel militar de plutonier adjutant șef în rezervă, specialitatea poliție".

akord 75 spunea...

@Anton
In mod clar trebuie aplicat principiul pt dvs si ceilalti
"Legea dispune pt viitor,cu exceptia..."bla,bla(neinteresant mai departe)Nici macar nu e o noutate.Asta trebuie sa fie de fapt o normalitate de care se vede ca au uitat cam toti guvernantii.Cel care iese la pensie a doua zi dupa intrarea in vigoare a legii stie ce trebuie sa faca.Asa s-a intamplat, incepand cu L164 si ulterior cu celelalte si uite dupa 20 de ani a iesit un mare kkt plus "bonus" zecile de prevederi care spunea "prin derogare de la.." "cu exceptia..." si te aruncau intr-un articol si apoi in altul si asta in cel de al 3-lea "coroborat" cu inca 3-4 de nici "mama juristilor" nu le mai descurca.Si toate din legi diferite ca sa-ti faca viata cu adevarat insuportabila
vinovatu/vinovatii?? tot felul de umerase de haine militare si sticle de lapte cu cascheta cu rude sus-puse pe filiera telefoanelor "intre bordeluri"
Cam asta-i situatia din pacate.Acum trag toti de ciolan precum lupii d'un cal mort....Oare FSN,FDSN,PSDR, PSD sau PNT,PNTCD,PD,PDL,PL,PNL si alte combinatii toxice, prin reprezentantii lor de aici aud??
Lipseste un singur lucru si cel mai important: ROMANIA

Xman spunea...

La americanii s-a cam schimbat legea.Sunt numai 2% pe an...S-a bagat in schimbul celor 0.5% un fel de pensie suplimentara la care participa cu cote parti din solde atat viitorul pensionar cat si ministerul apararii,iar la trecerea in rezerva fara drept de pensie primesc acesti bani,iar la pensionari vor primi un bonus lunar.Totusi in opinia mea e o pierdere mare...La 20 de ani pierzi 10% si primesti ceva iluzoriu...Ce mai,sunt probleme si in paradisul armatelor...

akord 75 spunea...

@mares
Eu nu am oskar pt un motiv care ma scuteste de scarba militarilor.Nu exista atunci si foarte bine ca nu era inventat de libidinosii actuali...si nici nu discut cu umerase de haine militare
Existau doar CN,CD,CS si AC inca de pe vremea lui ceasca.Fiind-le greu sa-ti dea si tie conditii vatamatoare ca te arzi cu apa fierbinte de la expresor au inventat "oskar" domnuleeee Di Caprio.Sau esti tot cu fierbatorul bagat in cada pe Banu Manta?? Nu conteaza! tot vatamatoare sunt
PS Si ai grija la metrou sa nu-ti scrantesti vreo glezna...macar pana inventeaza astia un spor de "scara rulanta" Stii ca e pericol maxim pt cei rozalii care au "carnaciorii" aia numiti degete, ca la 1m50 si 120kg mai usor te sarim decat sa te ocolim:)
Noapte buna si sa nu dormi pe stanga!(ma refer la corp nu la sosea).Daca ma suni iti si desenez
te saluta un idiot(crezi tu)

raul spunea...

Oameni buni ,mai puneti mana pe o carte,mai scrieti niste memorii pt nepoti,mai uitati-va la niste documentare ,mai ascultati un Queen,Pink Floyd !Potoloti-va ca o sa crapati naibii si o sa va manance nevestele pensiile cu altii!

stef.john spunea...

Viitoarele cadre militare pe care i-am instruit - corect era viitoarele cadre militare pe care LE-AM instruit,
... si v-a trebui sa mai faceti inca o scoala - corect era VA trebui sa mai faceti inca o scoala.
... v-a vedea furia mea de militar - corect VA vedea furia mea de militar.
Te rog sa repeti.
Tu, in halul asta, ai fost sef de promotie ?!
Pai aia care au fost cu tine cum au terminat scoala, ca nu puteau trece nici macar de clasa a III-a primara.
Sau in scoala aia pe care ai facut-o v-a dat note( sa nu scrii cumva VA DAT NOTE ) dupa cum intelegeati sa urlati AM INTELES.
Vai, mama noastra !!!
Dar nu-i grav. Am intalnit si am avut colegi mult mai ... decat tine. In general cei ( sa nu scrii CE-I) din judetele cu genii, Botosani si Suceava.

akord 75 spunea...

Olescu
Da!

akord 75 spunea...

@raul
eu am avut o zi misto azi,inclusiv pe blogul asta impartial(!??)
memorii nu prea ne bagam sa scriem ca e unu' care isi scrie acum a doua "lucrare de excelenta"..Ce, nu se vede??

Ein Stein spunea...

@Olescu
Nu sunt doua ci vreo patru si in toate modelele se foloseste "base pay", inclusiv pentru modelul "High 36 Retirement System" "...You get 50% of your average highest 36 months base pay if you retire with 20 years of service....". Ideea de baza e ca daca vrem un model de pensii ca la americani trebuie sa-l folosim asa cum e el, orice inventie romaneasca, adaugata la lege, nu face altceva decat sa formeze grupuri de interese. Nu are rost sa mai eliminam L223, schimbam doar perioada de 6 luni cu 36 si gata scandalul. Dar este oare in spiritul reglementarilor americane sau a altor tari din NATO?
Trebuie sa ne hotaram ce vrem si sa ne asumam ce am facut cu cariera noastra.

Ein Stein spunea...

O problema, mare, daca exista intentia de a face o noua lege a pensiilor militare, si am tot batut moneda pe asta, daca ocupatia de militar nu e recunoscuta toate bunele intentii vor ramane doar intentii. Romania e singura tara din lume care nu are reglementata ocupatia de militar, de aici si tot felul de echivalari dubioase intre diferite sisteme de aparare si ordine. Eu nu inteleg de ce unui politist, la pensie, i se echivaleaza gradul profesional cu o asazis specialitate militara iar unui militar nu i se echivaleaza cu o specialitate din politie? Fortele Armate - Grupa Majora:0 trebuie sa existe in Clasificatorul Ocupatiilor.

Iulian Mareș spunea...

Akoarde-69,
de la mine pt tine:

https://www.huhurez.com/2020/01/vi-l-mai-amintiti-pe-don-corleone-din.html#comment-form

Ein Stein spunea...

Iata ce prevede Grupa Majora:0

"Members of the armed forces are those personnel who are currently serving in the armed forces, including auxiliary services, whether on a voluntary or compulsory basis, and who are not free to accept civilian employment. Included are regular members of the army, navy, air force and other military services, as well as conscripts enroled for military training or other service for a specified period, depending on national requirements. Excluded are persons in civilian employment of government establishments concerned with defence issues ; police (other than military police); customs inspectors and members of border or other armed civilian services; persons who have been temporarily with drawn from civilian life for a short period of military training or retraining, according to national requirements, and members of military reserves not currently on active service. Reference to a skill level has not been used in defining the scope of this major group."

Deci sunt excluse cu precizie persoanele care nu au o specialitate militara definita in clasificator, exemplu: politistul este exclus de a fi echivalat cu un militar. Insa interesele si presiunea sunt prea mari pentru ca ocupatia de militar sa fie definita, slabe sperante pentru o lege onesta, chiar daca Ciuca se straduieste.

Ein Stein spunea...

@monteoru
Nu exista asa ceva. Politia militara e una, Politia e alta. Trebuie sa intelegi ca o specialitate se obtine in urma unei forme de invatamant specifice. Daca, sa zicem, patronul unei firme de constructii echivaleaza unor zidari specialitatea lor cu inginer de constructii sau inginerul de constructii cu judecator, e normal sau legal? Trebuie sa intram si noi in logica internationala, militar nu este decat ala care este definit in Grupa Majora:0 Fortele Armate. Daca militarizezi o institutie nu insemana ca aia dintr-o data s-au transformat in militari, vezi exemplul, recent, cu Institutul Victor Babes.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
eu te-am avertizat privind calitatea morala a celui din UAT Stalin....
Revin, cu exemplul 2!

”akord-75
sâmbătă, ianuarie 09, 2021
@raul
eu am avut o zi misto azi,inclusiv pe blogul asta impartial(!??)
memorii nu prea ne bagam sa scriem ca e unu' care isi scrie acum a doua "lucrare de excelenta"..Ce, nu se vede??”

*mai trebuie sa explic insemnatatea !/? din afirmatia 1. Subiectul logic este ironia ecologistului!
**Daca ai descarcat filmul cu interviul ecologistului, te rog sa mi-l trimiti, pt ca el si l-a retras: s-a convins ca 3 silabe si 4 onomatopee nu tin loc de graiul articulat, omenesc nu al extraterestrilor!

Ein Stein spunea...

@avianyc
Iti garantez ca si la CFR exista planuri de mobilizare.

Ein Stein spunea...

@avianyc
Mare mafiot mai esti, pana mai acu cateva zile erai cu cotributivitatea in gura, cinste, onoare, corectitudine, principii, dreapta, liberali, etc. Acu nu mai e bine ca au unii maistri militari 8000 - 12000 lei pe contributiva. Ia spune tu cum e bine? Mai e buna contributivitatea?
Antena 3 este cel mai bun si cinstit post de televiziune din Europa si pe locul doi dupa CNN, din lume. Antena 3 da in vileag hotiile mafiei galbene. Si Ghita TV la fel e.
Jos ciuma galbena si prefacutii!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
"Militarii în rezervă vor fi vaccinaţi voluntar după 15 ianuarie. MApN pregăteşte vaccinarea personalului eligibil"

https://m.mediafax.ro/social/mapn-pregateste-vaccinarea-personalului-eligibil-pentru-etapa-a-ii-a-19858664

BatistaPeTambal spunea...

@G. Olescu: Ideea cu pensia calculata pe baza soldei din ultima luna lucrata e ... interesanta. Ca de obicei, am si eu ceva intrebari:
Ce solda primesc cei care au avut concediu (medical) in ultima luna? Fara sporuri?
Dar cei care, nestiind ca se va modifica astfel legea, au iesit pe 15 ale lunii? Vor lua jumatate de solda?

BatistaPeTambal spunea...

@Hala: Gusa, smecherul cu legaturi in est, spune ca de obicei adevaruri partiale. Sunt multe unitati in care colonei sau maistri batrani sunt mai militari decat maiorul adus din civilie alaltaieri si numit comandant. Sa analizam - fara legatura: cam ce merite va fi avut medicul militar Valeriu Gheorghita de e colonel plin la 38 de ani? A descoperit vaccinul pentru cancer?

Iulian Mareș spunea...

Azi noapte ambasadorul ROU în US a convocat la resedinta sa pe toți membrii guvernului american și si-a exprimat îngrijorarea în legătură cu pașii înapoi făcuți de democrația americană!
Totodată i-a încurajat "că atât timp cât pe clădirile înalte nu sunt lunetiști" democrația nu este în impas, însă investitorii români vor cere garanții guvernamentale și vor fi mai prudenți!
La sfarsit membrii administrației au primit câte un clip după modelul ciobănesc din Marginimea Sibiului!

F16 spunea...

PAROL

Gigi spunea...

Au fost convocati ministrii USA? Iar aceştia au rãspuns la chemare ambasadorului român? Sau s-a prezentat soferii acestora?😀

un oscar = o pensie spunea...

eee,uite ca asta ne mai lipsea,pruteanule

stef.john spunea...

Nu o fac pe gramaticul, dar maxx are un amplomb fantastic la snoave, o imaginatie deosebita.
La ce-i ajuta sa ne tot repete ca a fost sef de promotie ?!
Seful carei promotii ?!
Vor fi fiind vreo 12 intr-o clasa/pluton care au insemnat intreaga promotie, iar daca el doar atat poate imi inchipui cum ... erau ceilalti.
Nimic creier, probabil.
Asa ca este mai eficient sa povestesti, la lasi impresia ca ai gresit din graba decat sa-mi tot explici ce sef de promotie ai fost sau la ce brigada din gard ai activat.
Farmecul stilului narativ este mai mare decat cunostintele care, sa recunoastem, tind catre zero.
Acesta-i motivul pentru care este mai bine cu pianul, incet, pe scari.
Nu de alta, dar acum intelegem cam cat ii duce capul (adica deloc) pe unii subofiteri. NU PE TOTI - FEREASCA SFANTUL !
Imi inchipui cum aratau actele lui de control ... ha,ha,ha...
Ceva de genul : VAM controlat si V-A trebui sa V-A schimbati atitudinea daca VE-TI vrea sa nu CADE-TI in abatere... ha,ha,ha...

Iulian Mareș spunea...

Ești pervers?
Treci și cu stânga!

Iulian Mareș spunea...

Oskarel,
Pruteanu și nu pruteanu!
*faci parte din secta Soveranii, căci numai ăia își scriu numele cu litere mici!

Iulian Mareș spunea...

Nu a descoperit nimic...posibil xa a mers la 6 ani la școală sau a prins o avansare înainte de termen!
Am văzut general la 38 de ani.
Varsta pe care o are un ofițer cand este avansat la termen la gradul de col este 38-40 ani!

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Titularii! Secretarii de stat!
A șters pe jos al nostru cu ei...

Iulian Mareș spunea...

Este reședința de vară, pentru transhumanta geto-vlahă și protoromână!

Calinmihaib12 spunea...

..Bună glumă..!👍

Simdum spunea...

Daca se trece la contributivitate, atunci la datele vechi cu PMA, ar trebui recalculate perioadele in care incepand cu 01.04. 2016, s au schimbat pentru anumite perioade conditiile normale cu conditii deosebite, sau speciale, sau alte conditii, ceea ce ar majora mai mult sau mai putin punctajul total obtinut in activitate. Eu oricum, daca primesc acelasi punctaj este primul lucru pe care il contest.

Leo spunea...

Condițiile valorificate în decizia de recalculare rămân neschimbate dacă nu ai primit FIȘA cu locuriel de muncă și condițiile......Această Fișă , dacă există pt. tine , o găsești la CMJ-ul de care aparții

Simdum spunea...

Leonard, cred ca nu ai inteles ce am vrut eu sa spun, am FISA primita la inceputul anului 2016 dupa care s au schimbat datele incepand cu 01.04.2016, date care difera fata de 2012 cand am fost trecuti pe contributivitate, fata de 2012 s au schimbat perioade din conditii deosebite in conditii speciale, cel putin in cazul meu, caz in care PMA din 2012, devine mai mic. Poate intelegi....Multumesc.

Leon spunea...

In Deciziile de Recalculare si Actualizare(L.223/2015) aveti deja trecuta vechimea pentru noile Grupe de munca acordate de M 123/23.12.2015, mai mare ca cea din Decizia cf.L.263/2010( presupun ca ati trimis noua Fisa la CPS) !
La o eventuala Recalculare (contributiva) vor fi trecute si noile grupe, daca intre timp NU se revine la Grupele din M 116/2002..!

stef.john spunea...

Ati facut cerere sa va alegeti perioada de 6 luni ?!
L.223 a intrat in vigoare la 01.01.2016.
Daca ati formulat cerere si s-a emis un nou S.V.R.L. si o noua Fisa cu locurile de munca care dau dreptul .... x... sa beneficieze de conditii...
Poate in acel moment s-a produs modificarea.
Verificati la C.M.J. dar ... parerea mea este ca deja e tardiva orice incercare.
Mai ales daca nu ati contestat decizia de pensie.
In acelasi timp ar fi trebuit ca la emiterea deciziei de actualizare sa aveti o vechime diferita de cea initiala. Cele mai multe sunt mai mari.