Pentru cei din Țaratul româno-bulgar al nevaccinaților

"Referitor la vaccinare! Libertatea de a decide (mă vaccinez/ nu mă vaccinez) în legătură cu sănătatea și propria viață nu înseamnă și libertatea de a crea o stare de pericol pentru sănătatea și viața altora!", transmite Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Un produs Blogger.

miercuri, ianuarie 13, 2021

Un calcul nimicitor pentru cei care mârâie împotriva revenirii militarilor la contributivitate.

104 comments

 

 Deși liberă, ursoaica se plimba ca într-o cușcă

Prin recalcularea pensiilor militarilor în anul 2016, potrivit noii legi a pensiilor militare, amendată prin OUG nr. 57/2015, înainte de a intra în vigoare, aproape  70% dintre pensiile în plată la 31 12 2015 au fost  micșorate, unele chiar și cu 40% din cuantum.  

Au rămas, însă,  în plată  cu cuantumul avut la 31 12 2015, beneficiind de dreptul câștigat in sistemul de calcul pe contributivitate, reamintit de mai multe ori de CCR în deciziile prin care a respins obiecțiunile de neconstituționalitate  ale plafonării pensiilor de serviciu militare.

Dacă se păstra modul de calcul contributiv, cuantumul pensiilor celor 70% dintre pensionarii militari, evident că numai al celor care mai sunt în viață după 6 ani, ar fi fost în prezent cu 65,42% mai mare, procent cu care a crescut valoarea punctului de pensie în anii 2016- 2020. 

O pensie contributivă de 5000 lei, la 31 12 2015, ar avea în prezent un cuantum de 8 271 lei.

Aceeași pensie de 5000 lei, de data asta pensie miltară, dar indexată cu 5% în 2016, cu 5,25% în 2017,  0 în 2018, 1,3% în 2019 și 4,6% în 2020 a ajuns la cuantumul de 5 855 lei.

Oricine poate calcula că acest militar, reintrodus în regimul pensiilor militare, sistem grav pervertit de gulerații financiaro-juridici din sistemul militar, primesțe lunar o pensie brută mai mică cu 8 271 - 5 855 = 2 416 lei.

Pierderi proporționale cu diferența dintre creșterea valorii punctului de pensie în sistemul pubilc de pensii și valoarea reală a indexărilor pensiilor militare din perioada 2016- 2020 au suferit toți cei 70% dintre pensionarii militari rămași în plată cu cuantumul mai avantajos în anul 2016.

Gulerații au reușit să discrediteze pensiile militare atât  față de vechii pensionari militari, prin discriminarea lor, cât și față de opinia publică, prin noile pensii militare, exagerat de mari, deși sunt calculate potrivit aceleiași legi a pensiilor militare. 

UPDATE

Habarniștii, cei care perorează împotriva pensiilor contributive ale militarilor, ar trebui să recitească statistica creșterilor și descreșterilor pensiilor militarilor prin revizuirea din anul 2011, statistică întocmită de @trofin, colegul lui  @moș alecu, folosind tabelele care atunci se comunicau de MApN și pe care le puteți vedea și voi, la eticheta Tabele cu pensii revizuite la MApN, blogul fiind singurul loc unde s-au mai păstrat acele statistici. Vedeți aici!

După revizuire, aproape 70 000 de pensii MApN au crescut, cu sumele menționate în statistică, și numai 7500 au scăzut.

Tabelul cu toate pensiile revizuite în 2011...AICI104 comentarii:

 1. @Onorabile, atunci mie mi-au scazut pensia de la 985 lei la 605 lei, pe contributiva, ramanand cu cei 985 lei conform cuantumului avantajos, spre norocul (fals) al meu!!!. De ce? Iata si de ce: Evolutia ulterioara mi-a demonstrat ca, daca ramaneam cu cei 605 lei atunci, in timp ea avea sa se majoreze, astazi putand avea 1735 lei, si nu cei 1128 pe care o am azi pe Lg. Pensiilor Militare!!! Deci, e mai buna solutia contributivitatii, ca daca se va aplica ce se stia, pana acum, la modul simplu as lua la 1 Septembrie 1635 lei, si daca se mai aplica si Lg 270 pe 2019, iau un total de 1739 lei! Pai, nu-i 1128 lei!

  RăspundețiȘtergere
 2. Huhu, nu stiu de ce mai insisti pe chestia asta, s-a tot discutat pana s-a tocit tastatura, real, imulteste cu 20 si imparte cu 30 si vezi care este punctajul corect si apoi calcule si iar calcule...Si ce vrem sa spunem ca era corect ca la cel pensionat deja sa imparti la 20 si la cel care iesea dupa o luna sa imparti la stagiul complet de cotizare 20-30 ani, o fi corect? Intreb si eu! Nu cred ca asta e solutia corecta, corect e ca fiecare dintre noi sa fie tratat cu aceeasi masura, indiferent de anul pensionarii. Nu stiu care este acel tratament corect, dar poate il afla altii, in rest numai de bine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveau optiune si atunci.
   Conform aceluiasi principiu, al cresterii progresive a varstei de pensionare ( tabele anexe care indica luna si anul iesirii la pensie raportat la luna si anul nasterii), puteau majora si stagiul de cotizare (de la 20 ani la 25 ani).
   In schimb s-a vrut altceva si ... chiar au obtinut. Iar calculele (parerea mea) au fost anterioare modificarilor survenite la lege inainte de intrarea in vigoare.
   Ca si dupa ce a intrat in vigoare au macelarit-o, asta de-acum este meritul altor ... politicieni.
   Cert este ca toti au urmarit acelasi obiectiv - prezervarea drepturilor altor categorii, nu pentru militari.

   Ștergere
  2. De ce te bagi in discuție dacă esti bâtă la calcule și în legislație?
   Eu am prezentat calculul pensiilor militarilor dacă nu se elabora această nenorocire de lege a pensiilor militare.
   Indicele de corecție a punctajulu de pensie a fost introdus tocmai pentru a compensa diferența de stagiu complet de cotizare.
   Fâră actualizarea permanentă a pensiilor militare nu putem vorbi de aceeasi măsură în calculul pensiilor.
   In fond, plafonarea pensiilor se poate face si după actualizare, așa cum au propus, de fapt, gulerații în Plx 199.
   S-au lăcomit prea mult pentru ei.

   Ștergere
  3. Acum în formula de calcul al pensiei minerii au 20
   Deci exista un precedent ca și la pensiile militare sa se aplice 20

   Ștergere
 3. Tot ce s-a "manarit" in obscurele laboratoare financiar-judiciare ale armatei au fost actiuni de blocare si scadere a pensiilor militare de dinainte de 2011.De cei iesiti la pensie dupa aparitia L223, 2016 au avut grija implementand tot felul de sporuri si elemente de gonflare a bazei de calcul rearanjate de OUG-uri si M.uri.Cred ca peste 80% dintre noi, cei "vechi" avem cuantumuri injumatatite fata de cat ar fi fost legal si normal.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule tehnocrat, la calculul pensiei dupa L263 s-a luat in calcul venitul brut, au fost adaugate condițiile de munca, pe cand la L223 sau luat in calcul numai anumite sporuri, fara sa se adauge condițiile de munca. CUM ESTE CORECT?

   Ștergere
 4. Dacă s-ar respecta grupele de muncă si s-ar păstra în plată cuantumul mai avantajos cred că ar fi cel mai bine pe contributivitate! Altfel o să auzim tot timpul că nu avem drept de patrimoniu asupra pensiilor, că ne pot fi reduse oricând din cauza unor eventuale crize economice locale, regionale sau globale, etc! Avantaj clar, ce ne va da nu mai poate fi luat,ca acum! Am sta liniștiți la bătrânețe nu să riscam să murim în mizerie cu o lege ca actuala 223/2015!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Etic ar fi ca odată aplictă legea cu „continuitatea“, atăt de clamată de unii, să se aplice aceeași formulă pentru toți și să nu se mai păstreze cuantumul mai avantajos.

   Ștergere
  2. Nik,
   Nu, domnule.
   Nu niște figurant temporari ajung sa dicteze legile istorice ce au dat matricea ROMÂNIEI!
   România e existat și va exista prin sacrificiul celor mai de soi bărbați ai sai, în momentele cele mai grele!
   Armata și Biserica sunt la temelia statului!
   Ai auzit cumva xa la Mărășești sau în Munții Tatra au murit în lupta pt tara magistrații curajoși
   a unei CA?

   Ștergere
 5. pai domnule Huhu nu ar fi normal după recalcularea pe contributivitate să rămână în plată pensia mai avantajoasă așa cum a fost și în 2015? mulțumesc pentru răspuns !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să se verifice fiecare pensie și modul cum s-a acordat pe REAL și unde se constată nereguli = la PUȘCĂRIE cu pensionarul ,financiarul și cadristul .GATA cu cuantumul avantajos .STOP . Ai furat acum ești prins și judecat . Auzi la ăla 78.000 lei pe când el avea dreptul la 5000 lei . Dar ești cretin la cap ca să ei atâția bani lunar .Cine dracu se crede ăsta. A judecat UNIVERSUL ,ce-a făcut ăsta .

   Ștergere
  2. SCOALĂ PĂDURARULE
   te-ai războit în instanța cu mine pentru 1000 lei penssie de invaliditate????? .Să nu uiți în VECI ASTA.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 6. Lichelele gulerate fac spumoase la botoase, daca se pune capastru desfraului declansat la modul mafiot de ei la penziile cazone! As umple bulaurile cu jieni, rosiori, andreseni si alte gunoaie, care au terfelit si batjocorit notiunea de demnitate si onoare militara, inlocuindu-le cu umilintele si furturile grosolane! O data si o data, tot trebuie sa raspunda, ori judecatorului pamantean, ori celui Suprem, Iisus Hristos, la Judecata de Apoi!

  RăspundețiȘtergere
 7. Huhurez mai bine ati recunoaste ca in mascarada asta din sistemele de pensii si salarizare sunteti cu musca pe caciula . Principalii vinovati sunt cei care au dus artificial SMB pe economie artificial la 5600 lei in 2020 in timp ce ati dus taxarea pe venituri la 41,5%.
  Daca in privat prin 2016 un salariat mai facea 1 punct de pensie acum face intre 0.3-0.7 puncte pensie /an . Un militar activ la grad si functie de col abia daca face 2 puncte de pensie.
  Daca psd juca corect si respecta legea si ar fi marit la 1 ianuarie a fiecarui an de dupa 2016 pensiile cu indexarea plus 50% din cresterea SMB pe economie azi VPpensie ar trebui sa fie aproximativ 2200 lei si nu 1775. Cine stie calcule sa calculeze sa vada si sa spună cat iese VPP in 2021 prin crestrea SMB la 5600 lei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Civilul care a ieşit la pensie in anul 2020,pe lânga calculul stiut pe legea 263/2010,I s-a aplicat un coeficient de corecţie de 1,41.
   Dacã I s-a calculat o pensie de 2500 lei pensia bruta finalã prin aplicarea coeficientului de corecţie este de 3525 lei.
   Dacã va intra din septembrie nouã lege 127,pensia I se va calcula prin formula:PMA:25=VAL.PENSIEI+COEF.DE CORECTIE+10%.

   Ștergere
  2. Un emigrant angajat la un patron, legea obligă să fie plătit cu salariul mediu brut pe economie și la normă întreagă. În aceleași condiții de muncă, identice, un angajat autohton este plătit de măria sa patronul cu salariul minim, iar pentru că legea a fost schimbată de guvernul orban, poate acum să-i facă contract doar pe 4 ore în loc de 8 ore și, când ajunge la vârsta de pensionare, după ce este exploatat la maximum de patron, este lăsat la mila statului. Pe de-o parte patronul jupoaie de la angajat, iar apoi se plânge la stat că vrea scutiri de taxe, de impozite, le obține, iar când statul vrea să-l ajute și pe pensionar, sar ... patronii de mucava cu gura că nu le dă lor! Ce-l oprește pe patron să fie corect și să nu fie un calic? Silicoanele amantei? Bolizii copiilor? Shoppingul nevestei?
   BICIUL LEGII ar trebui pus pe patronii calici și nu numai pe ei. Nu poți să justifici averea, ai făcut ilegalități? Patronul 50 de ani la pușcărie, iar averea la stat cu ea!

   Ștergere
  3. @ GIGI
   O pensie de 2500 lei calculata in 2020 in mediul civil este parfum.
   Inseamna ca acel angajat a realizat lunar un salariu de 1,8 SMB pe economie. Lucru rar.Nu toata lumea a fost miner subteran ,siderurgist ,etc
   Ati auzit de 40 de ani munca si pensie de 1400 lei cu indicele de corectie cu tot. Este jale in sistemul civil de pensii pentru cine vrea sa vada.
   Iar acum daca in privat mai realizezi 03-0.7 puncte pensie la SMB din 2021 ...........

   Ștergere
  4. @Avia
   Civilul de care am amintit,a lucrat toatã viaţa in metalurgie.
   I-am vãzut decizia.

   Ștergere
 8. Undeva..(?):e O MARE MINCIUNĂ= CÂT..CLĂDIREA PARLAMENTULUI și a PALATULUI COTROCENI=IMPREUNĂ..!!
  .pe vremea lui Băsescu:se spunea că pensiile(toate!) și salariile bugetarilor sunt: 66 % din BUGETUL de CHELTUIELI anuale.. din 2010,cheltuieli afirmate a fi cam 28 miliarde de EURO (vreo 16 miliarde: pensiile și 12 miliarde: salariile bugetarilor ..!; deci: mai rămâneau vreo 15 miliarde de EURO:din tot BUGETUL de CHELTUIELI= ~ 43 mld.€, pt. cheltuieli cu funcționarea instituțiilor statale și pentru INVESTIȚII..!!
  ..tot atunci:"s-au împrumututat 20 mld. €: a căror soartă..nu o prea știm:..??!
  Intrebare: unde e ADEVĂRUL privind bugetul țării :ATUNCI și ACUM..?; pt. că tot timpul: SE MINTE DEȘĂNȚAT(de către TOȚI .!)cum că nu sunt bani pt.PENSII ..(și..salarii..?) și că acestea sunt plătite din "împrumuturi" externe..!!.(= O INTOXICARE PUBLICĂ..,PERPETUĂ..!!!!?)
  Dacă ar fi adevărat asta,atunci se impune altă întrebare:
  ..care e ADEVĂRUL privind BUGETUL de VENITURI al țării..?
  care ce să vezi: NICIODATĂ după '90..incoace,.. nu ajunge pt.: CHELTUIELILE MINIMALE ale unei țări(?): SALARII și PENSII..!; deci: câți bani"reușește" statul român (care se declară=astfel.., ="impotent"..?) să strângă anual la BUGET..,astfel încât să ajungă, de vreo 30 de ani, în situația asta "jalnică",în care spune indirect,..că se află..?!, în timp ce,"manipulatorii" au făcut și fac AVERI URIAȘE,au supus..justiția..și ADEVĂRUL..!

  RăspundețiȘtergere
 9. Huhule , guvernu asta nu prinde Pastele ,bre , asa ca fi nene mai optimist ! Lasa indexarea din 2016,te obsedeaza.. sau fa o plangere penala la procurorul Portocala , ne.ai zapacit cu 5 % aia pe 2016...am inteles ca vrei sa auda cei care strang surubul...;)

  RăspundețiȘtergere
 10. @Huhu Rezea, daca tinem cont ca Pensiile civile au crescut prin majorarea VPP, pentru militari se adauga si OMM/SOSP, si Diferenta ar fi mai mare: in anul 2015, 5,0180 x 830,2 lei = 4166 lei x 1,2 = 5.000 lei.
  In 2020, avem, 5,0180 x 1442 lei = 7236 lei x 1,2 = 8683 lei, mai mare fata de 8271 lei( val.din Topic) !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Greșești!
   Pensia brută calculată pe contributivitate avea deja adăugată valoarea sporului OMM.
   Orice creștere a valorii punctului de pensie a adus o creștere si a porului OMM>

   Ștergere
  2. @ Leon
   Ce treaba are OMM cu VPP?
   OMM doar creste odata cu cresterea VPP. In rest VPP= venit realizat/SMB.
   OMM este doar inca un avantaj al militarilor fata de civili pe langa alt algoritm de calcul.
   Sunt atatia necajiti in sistemul civil de pensii de-ti vine sa plângi cand le auzi povestea.

   Ștergere
 11. Dar poate nu toți dorim trecerea pe contributivitate!Să permanentizeze optiunea terminaților de-a aplica pentru respectivul mod de calcul iar cei 30% avantajați de 223 adică disponibilizații să ne lase pe aceasta.Nu este obligatoriu să avem toți același punct de vedere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O lege nu trebuie sa avantajeze pe nimeni, o regula pentru toti. Schimbarea algoritmului de calcul al pensiei, in L223, este cea mai rapida solutie. Eu as prefera principiul contributivitatii. O solutie mult mai cinstita ca hotia de acum ar fi ca intreaga perioada de activitate sa fie impartita in 3 si din fiecare segment, dintre cele trei, sa se aleaga prima si ultima luna. Asa cele 6 luni vor fi mult mai reprezentative si cinstite pentru intreaga cariera, decat hotia asta de acum, si poti sa ai si oskar si spor de stampila si de importanta si toate nebuniile din lume.
   Doar nu crezi ca daca unora li se va da dreptul de a alege trecerea pe legea publica algoritmul de calcul, in L223, va ramane cel de acum? Gandeste cam cat ar fi pensia medie in L223.
   Zarurile au fost aruncate, se vor petrece schimbari majore, si ar trebui sa multumesti lacomiei si neamului prost al grupurilor de interese.

   Ștergere
 12. AZI 13 IANUARIE 1991 ÎN LOCALITATEA OCNIȚA -RÂMNICU VÂLCEA am fost împușcat mișelește de către nebunul ȘTEFAN MARIUS din BOTOȘANI actualmente prin Covasna ARCUȘ , cu o armă de asalt și cu muniție de război pe timp de pace , în timp ce încercam să-l ajut să iasă dintr-o mlaștină unde animalul jegos și gras ca un porc se împotmolise .Institutul Militar a mușamalizat totul împreună cu funcții mari din MApN
  În fiecare an pregătesc răzbunarea pentru mutilarea mea , impotriva celor implicați .
  De fiecare dată cu 72 ore înainte am luat DECIZIA să mai prelungesc cu un an .
  Va veni timpul când Odată am să uit PRELUNGIREA.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe scurt, cum s-a întâmplat și ce ai pățit? Dacă se poate, pls!

   Ștergere
  2. În data de duminică 12.01.1991 Comandantul companiei unde eram însumat în rânurile Institutului militar de Geniu ,Construcții și Căi ferate Panait Donici Râmnicu Vălcea ,a dat învoire ca un cretin la toată Compania de 5 clase întrucât a doua zi la ora 04.00 urma să efectuăm o aplicație la 120 km impotriva Companiei de Maiștri Militari tot din carul institutului . Elevul de 18 ani Ștefan Marius adus la Școală de Măsa prin intermediul Sefului de Stat major al Institutului Lt.col POPESCU ,la băgat la Geniu .Acesta era un golan în cadrul companiei știind că avea și relații la MApN .În , învoire s-a îmbătat la Casa Armatei și a încercat să se ia de sula mea fără motiv . Nu i-am dat importanță subsemnatul fiind Militar instruit în Garda națională UM 01026 București ,Revolutie la activ în CC,pistolar 3 și trăgător PSAL .Am auzit numai că acesta m-a amenințat că în marșul de a doua zi mă v-a împușca. Nici prin cap nu mi-a trecut că acesta vorbea serios sau la băutură nefiind nici un conflict .Dar jegosului cred că nu-i plăcea de poziția mea în cadrul companiei .
   A doua zi pe dat de 13 .01.1991 când s-a dat desfășurarea pentru luptă după 120 km ,unde Compania de maiștii militari deschisese focul asupra noastră ,animalul avea introdus pe țeavă un cartuș de război de la o ședință de tragere anterioară . El nu era din pluton cu mine ci era din Plutonul Geniu unde în momentul desfășurării a ajuns în dreapta mea .Ofițerii au rămas pe un drum să servească o tărie cu Comandantul de batalion dat fiind că era frig fiind și 13 ianuarie ,lăsând nesupravegheați 5 plutoane cu muniție de manevră care aceasta sub 50 cm te disfigurează ,care trăgeau toți în direcția Companiei de maiștrii militari . Berbecul ăsta de Ștefan era mahmur și cred că și băutură la el și a căzut într-o mlaștină care era semiînghețată strigînd ajutor. Zona era accidentată și tot felul de bălării unde un Locotenent pe nume IANA imi dă ordin să-l scot de acolo .
   Din toată compania numai 2 eram cu stagiul militar efectuat restul erau cu liceu militar iar majoritatea din viața civilă de 18 ani de viață cu caș la gură .Boul a uitat că avea cartuș de război pe țeavă pus numai de el știut în ce scop , și -am cerut să întindă arma ca să prind de ea ,că nu mai puteam înaita spre el întrucât mă scufundam și eu. Fiind în pantă m-am prins cu mâna stângă de niște crengi de salcâm și cu măna dreaptă mă întreptam spre el dar fără să mă uit la el sau la arma lui ,privirea fiindu-mi îndreptată spre salcămul de care urma să ne scoată afară .Nu am ajuns încă la arma lui ,mai era vreo cîțiva cm și la un moment dat am auzit o explozie .Cănd am întors capul palma îmi era spartă iar sîngele îmi curgea din Scurta de postav. Eram singurul din Companie care avea întăritor de recul la armă ,numai a mea mergea la foc automat ,dar arma lui efectuase două focuri . Avănd ochiul director pe stînga trag cu arma numai cu măna stângă . Am întors pistolul mitraliră și am vrut să-l descarc în capul boului întrucât îmi dădusem seama că ,cariera mea militară se terminase atunci .Dacă nu participasem în Revoluția din 1989 ,îi făceam capul zob 100 %,eu nu aveam atunci nici o regulă în viață. Degeaba ofițerii strigau ca animalele la mine nu mai prezentau nici o valoare ,erau dușmani acum toți .Mi-a atras imediat atenția sângele mult căzut pe zăpada albă și știam că am numai 7,7 litri și eram și la 120 km pe un cămp de Vălcea ,fără asistență medicală ,mașină nimic . Le-am cerut la ofițeri să dispară din fața mea de drojderi că îi pot împușca pe toți . Știau de la dosar ce trecut militar am așa că s-au conformat . Am aruncat tot harnașamentul de pe mine ,două ranite că leșinase unul și-i duceam și echipamentul lui ,pături ,costume chimice etc. am rupt cordelele de la completul chimic și mi-am făcut un garou la măna dreaptă .Arma a plecat cu mine întrucât trebuia să opresc o mașină iar fără armă nu aveam garanția că oprea cineva .Am început să aleg așa cum am învățat întrucât făcusem atletism .

   Ștergere
  3. Alergam calm fără să mă gîndesc la mână .În sosea am deschis foc în lateral și a oprit un Oltcit. Tipul și-a dat seama unde trebuie să meargă eu ocupăndu-mă de mână .Am aruncat baioneta pe geam că era o tîmpenie .Să am baionetă și să nu pot tăia nimic cu ea .Mi-a dat șoferul o lamă de bărbierit și mi-am tăiat măneca la scurtă și veston care erau îmbiate în sânge . am ajuns pănă la cot și tot curgea sânge .Cu ce dracu a tras ăstă tot spuneam .Nu avea nici o logică .Cartușul de manevră la distanța aia rupea carnea ,flacăra ardea și oprea hemoragia dar acolo se întîmplase altceva. Am pus totul înapoi și am legat toată măna aproape de umăr și mi-am băgat palma în sân întrucât nu o mai simțeam era înghețată și se înegrea. I-am cerut șoferului o oglindă iar el a rupt-o pe cea din plafonul mașinii și mi-a dat-o să văd dacă nu sunt lovit și în față .Când m-am uitat în oglindă m-a bufnit râsul .Râdeam iar șoferul râdea și el .I-am spus că scăpasem din revoluție și m-a împușcat un prost pe un câmp ,DAR TOT FRUMOS AM RĂMAS. Râdea șoferul care intrase în curtea spitalului unde deodată răsul mi-a fost spulberat .Când m-am uitat în oglidă am constat co aproape de umăr scuta era găurită . Deci animalul m-a împușcat cu glonț .
   M-a operat un doctor ȚUCA ,bătut în cap că nu m-a întrebat nimic de sânge ,iar cu o trasfuzie de sînge pozitiv mă omora prostul ,euavând RH NEGATIV . În timp ce am văzut perfuzia de sânge am scos-o imediat dat deja băgase niște sânge în mine infectat odată cu Virusul B și C ,dar organismul nu a acceptat șăngele și m-a umplut de bube din cap până în picioare la 2 dimineața am fost transferat la un alt spital de boli infecțioase cu tot cu armă ,era prietena mea acum.
   După 5 zile vine un Căpitan STAMATOIUL DORU ,DE LA CATEDRA DE TACTICĂ GENERALĂ care a fost pus să cerceteze cazul .A venit la mine și m-a întrebat numai atât .A VRUT SĂ TRAGĂ ?? DA SAU NU .semnează aici și îmi înaitează o coală de hărtie .
   Căpitane ,băiatul asta care m-a împușcat nu este sănătos la cap ,are pile pe Șeful de stat major al institutului ,în minister și îl doare în cur de și de mine și de voi .acest nebun m-a împușcat cu un glonț și i-am arătat hainele .
   Căpitane jur pe viața mea că dacă mușamalizezi cazul și nu mă transferi la SMC București imediat vă jupoi de vii ,armata pentru mine s-a terminat .

   Ștergere
  4. Căpitanul m-a amenințat cu felul cum vorbesc și cu absolvirea mea și plecat a fost luându-mi hainele ca să ascundă urma glonțului ,pistolul mitraliera a rămas la mine ,nu-l interesa arma.
   Am fugit din Spital si am intrat cu arma peste Col ANTON BĂRLEANU comndantul institutului ca să vadă cum arată un viitor cadru militar .Moșneagu era să facă atac de inimă ,a crezut că sunt terorist .În pijamale , plin de bube ,nebărbierit ,cu un bandaj șla mănă dintr-un cearșaf ,etc. Pentru prima data Anton Bărleanu a văzut cum arată o armă de asalt înterptată spre el și încărcată .Mi-a aprobat imediat să merg la SMC București iar cînd am ajuns la bucurești sunase să nu mă interneze și să revin altă dată . Mi-am dat seama că aceștia sunt puși rău împotriva mea .
   Mi-am zis că voi termina școala și după aia îi voi vâna pe fiecare .
   Cel care a greșit cel mai tare Nu a fost cel care m-a împușcat și Căpitanul Stamatoiu care a mușamalizat și m-a făcut să îndur atâta durere de pomană contribuind la invaliditatea permanentă .Se putea face ceva dacă eram operat de specialiști și nu de cârpaci .
   Acum ce a pățit Căpitanul Stamatioul dacă s-a jucat cu focul .
   Priviți data când este înregistrat Dosarul 3622/99/2017 unde il chem pe acesta la Interogatoriu și ce face el în aceeași zi.
   r. unic (nr. format vechi) : 3622/99/2017
   Data inregistrarii 03.05.2017
   Data ultimei modificari: 30.06.2018
   Sectie: Secţia I civilă
   Materie: Asigurări sociale
   Obiect: asigurări sociale
   Stadiu procesual: Fond

   Părţi
   Nume Calitate parte
   PALAGHEANU IONEL STELIAN Reclamant
   CASA DE PENSII SECTORIALĂ Pârât
   MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE Pârât
   Și reversul medaliei
   03.05.2017
   FOTO: ACCIDENT MORTAL la BUDEȘTI – VÂLCEA
   Lumea handbalului vâlcean este de ieri în doliu, după tragicul deces al președintelui Asociației Județene de Handbal, Doru Stamatoiu (60 ani). Acesta s-a stins din viață într-un accident rutier petrecut în localitatea Budești, lângă Râmnicu Vâlcea. Aflat la volanul autoturismului său, un Logan, Doru Stamatoiu a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens, unde a fost lovit de un tir.
   UPDATE: Bărbatul care a murit în această după-amiază într-un tragic accident de circulaţie pe DN 7, pe raza localităţii Budeşti, este Doru Stămătoiu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal Vâlcea. Acesta avea 60 de ani şi de curând preluase această funcţie, fiind unul dintre cei mai apreciaţi arbitri de handbal din Vâlcea. Doru Stămătoiu a murit pe loc în urma impactului cu un tir, el intrând o contrasens şi izbindu-se frontal de mastodont. Încă nu se ştie care sunt cauzele producerii accidentului şi de ce a intrat pe contrasens, însă se bănuieşte că o cauză medicală l-ar fi determinat să piardă controlul volanului.
   Înmormântarea va avea loc sâmbătă, ora 12:00, în satul Capul Dealului, comuna Brăneşti, judeţul Gorj. Cortegiul va trece azi şi pe la Institutul Militar Panait Donici, dar şi pe la Sala Sporturilor Traian (ora 13:00).

   Ștergere
  5. Stelică a mai povestit , că atunci când l-a tras de țeava AKM-ului prevăzută cu întăritorul de recul și încărcat cu cartuș de manevră pe țeavă și neasigurată ca să-l scoată din noroi , împotmolitul a tras involuntar de trăgaci . Iar asta la nici doi ani de când alt neinstruit a tras cu AG 7 în Dec. 89 la Răscoală , în interiorul unei săli de la Consiliul de Stat de pe care a decolat elicopterul lui Maluțan cu ceaușeștii producându-i probleme grave la auz și ureichi. Noroc cu curelușa căștii ..etc......
   PE EI STELICĂ , PE LIVHELELE reprezentate de pădureanul HUOnorius ...

   Ștergere
  6. Steliane, pe unde ati ocolit voi 120 Km în marș până la Ocnița, că distanta dintre Scoala Militară Donici din Rm Vâlcea și Ocnița nu e nici 20 de km. Asta a fost si noocul tău că ai ajuns repede la spital să te opereze doctorul Tucă.

   Ștergere
  7. Stelica, ai pus un 0 in plus la kilometraj !
   Daca este vorba de OCNITA, .se afla la 12 km de Rm.Valcea, pe traseul Raureni-Ocnele Mari-OCNITA..!

   Ștergere
  8. CORECT.BRAVO
   Imi place sa văd militari care observă orice detaliu.
   Anumit am trecut 120 km sa vad dacă cineva observă.
   In cadrul sistemului de pregatire marsurile in Anul I sunt de 20 km pe distanta lungi si scurte .Am sa consemnez din OZU ce minitie sa folosit .

   Ștergere
  9. Viața asta este o TÂRFĂ ,dar de fiecare dată trebuie să fii atnt la detalii .
   Stamatoiul deși a distrus toate documentele i înscrisurile Nu a fost atent la un mic DETALIU .OZU .Tot așa cum și Paduraru sau Curtea de Apel Nu au fost atenți la DETALII. Și cele mai mici detalii scot în evidența ADEVĂRUL și mafia .
   Unitatea militară 02490 S Pitești . Adresa nr.A/575 din 06.06.2014
   La Cererea dv ...................vă comunicăm cate în urma restudierii documentelor arhivistice ..........create de UM 01784 Rm Vâlcea în perioada 1991-1992 astfel
   1.) Conform OZU nr.182/17.09.1991 se însumează în efectivele institutului militar elev Palagheanu Stelian Compania 6 ,Plutonul 262,Batalionul 2.
   2.)Conform OZU nr.3/07.01.1992 în conformitate cu programul de învățământ în ziua de 13.01.1992 elevii din Batalionul 2 execută marș pe distanțe mici și medii astfel
   - Plutonul 262 execută marș pe distanța de 20km.
   Pentru mascara focului se alocă cantități de materiale și muniție de manevră
   -1 buc grenadă incendiară
   -1 buc grenadă fumigenă fum roșu
   -20 buc petarde unice de artilerie
   -100 buc cartușe manevră 7,62mm lung
   -20 buc cartușe semnalizare 26mm
   -100 buc cartușe manevră 7,62mm scurt.
   Vizita medicală în vederea marșului seva face în data de 10.01.1991/14.00
   NOTĂ Nu sunt nominalizati elevi care să aibă restricții să nu participe la marș
   1.)Conform OZU nr.8/14.01.1992 - începând cu data de 14.01.1992 elevul Palagheanu s din Compania a 6 -a se internează în Spitalul municipal Rm.Vâlcea
   2.)Conform OZU nr.21/31.01.1992 -începând cu data de 03.02.1992 elevul Palagheanu S din Compania a 6 -a se internează în SMC București.
   bază =BI nr.14/03.02.1992
   3.)Conform OZU nr.22/03.02.1992 - revine la OZU nr.21/31.01.1992 elevul Palagheanu S din Compania a 6 -a se internează în Spitalul Municipal Rm Vălcea începând cu data de 03.02.1992
   bază =BI nr.14/03.02.1992
   4.)Conform OZU nr.27/10.02.1992 - elevul Palagheanu S din Compania a 6 -a se înapoiază din Spitalul NR.2 Rm Vălcea și se alocă la drepturi de hrană caldă.
   5.)Conform OZU nr.51/13.03.1992 -pe daata de 16.03.1992 se internează în SMC București - elevul fruntaș Palagheanu S din Compania a 6 -se scoate de la drepturi
   bază BI nr.28/16.03.1992
   6.)Conform OZU nr.53/17.03.1992 -pe data de 17.03.1992 se înapoiază din SMC București - elevul fruntaș Palagheanu S din Compania a 6 -se scoate de la drepturi
   bază BE nr.28/16.03.1992
   Nu au fost identificate înscrisuri privind
   - diagnosticul la internare sau externare din instituțiile mai sus menționate
   -medicația aferentă
   -numarul ordinului de serviciu pentru deplasare la SMC București
   -precizăi ale medicului institutului militar
   -internări la infirmeria instituției militare de unitate
   -înregistrarea cu evenimente deosebite în timpul școlii militare
   -alte înscrisuri care să ducă la concluzia producerii unui accident prin împușcare
   Semnează Șeful UM 02490 S PITEȘTI
   Col.dr. Marius ȘTEFAN.
   Sărind peste aspectul că pe comandant îl cheamă exact ca pe cel care m-a împușcat se observă ce mafie a făcut coducerea Institutului militar pentru ascunderea unui eveniment prin împușcare .
   Consemnari în OZU că plec la SMC București dar dracii fac revenire că mă internez în Spitalul din Rm vălcea care ulterior mă externez din alt spital din Rm Vălcea cu Nr.2 . Mă internez elev peste tot apoi mă internez și mă externez de la SMC București în aceeazi zi ca elev fruntaș .
   În Evidențele Institutului militar nici o urmă nimic iar în Aprecierea de Serviciu scrie că am fost bolnav la cur.
   Așa te mutilează mafia și se ascunde tot numai ca fiecare să-și apere pielea .Iar când voi pune gheara pe tine oare ce vei spune ???
   Normal NU mai ai ce spune întrucât nu mai intereseză pe nimeni .
   Asta nu a Înțeles nici conducerea Institutului militar ,nici Stamatoiu ,Nici comandanții direcți ,nici Paduraru , nici Curtea de Apel ,nici CPS nici MApN . Că odată ce m-ai mutilat,am îndurat dureri insuportabile de pomană și ți-ai bătut joc NU IERT PE NIMENI ÎN VECI ,VIN DUPĂ TINE ȘI ÎN VIS indiferent care mi-o fi soarta .

   Ștergere
  10. Pentru LEGIONARU MAXX.
   R.G. 1 / 2016 - Regulamentul de ordine interioară în unitate. Reguli de redactare a O.Z.U. (art. 44 / Anexa nr. 4).
   1. Ordinul de zi pe unitate se elaborează în fiecare zi lucrătoare și este semnat de către comandantul unității militare, locțiitorul comandantului și șeful de stat major.
   2. Proiectele ordinului de zi pe unitate pe fiecare capitol se redactează de către o persoană stabilită de comandantul sau șeful unității militare din cadrul fiecărui modul, într-un carnet concept sau, în cazul în care volumul informațiilor este mare, pe suport magnetic.
   3. La comandamentele de mari unități și instituții militare, ordinul de zi pe unitate este scris sau tehnoredactat de către o persoană din modulul personal, la eșaloanele superioare marilor unități, precum și la structurile centrale ale Ministerului Apărării Naționale de către o persoană din birourile/secțiile secretariat, iar la comandamentele care nu au astfel de birouri/secții de către cel care ține evidența personalului.
   4. Persoanele stabilite de comandantul unității militare iau la cunoștință de conținutul ordinului de zi pe unitate sub semnătură și răspund de comunicarea lui, în părțile de interes, întregului personal din subordine.
   Notă: Stelică, O.Z.U. se redactează cum scrie și la pct. 3 de către o persoană din cadrul Compartimentului S.1 Personal la nivel de U.M. iar la celelalte eșaloane în sus de către…citește conținutul pct. 3.
   În O.Z.U. (și aici mare atenție STELICĂ) în afară de servicii care sunt conform planificării și afișării acestora pe graficul afișat în loc vizibil pe holul de la camera O.S.U. tot conținutul O.Z.U. exprimă (cuvânt cu cuvânt) conținutul Proiectelor O.Z.U. întocmite de Șefii de compartimente, S.U., Formațiuni, Serviciul medical, etc. Nu ai cum, voie și nici bază legală ca să treci tu de la personal ceva „din burtă”. După cum observi din Extrasul O.Z.U. prezentat de tine (doar ca ex.) internări= bază B.I.; externări=bază B.E. Fiecare rând sau capitol ce exprimă o acțiune, activitate, etc., trebuie să fie urmat de baza legală.
   Cei care te-au lucrat au fost: - șeful tău direct în complicitate cu medicul unității, locțiitor sau șef de stat major cel care-și punea semnătura cu vizat (cunoaște și este informat de conținut) și ultimul comandantul unității care aprobă toate proiectele așa cum sunt redactate sau face corecturi după care acestea se transmit la Compartimentului S.1 Personal pentru a fi înscrise în O.Z.U.
   Capitolul unde este menționat: Nu au fost identificate înscrisuri privind…..urmând cele scrise, este tot o lucrătură a celor menționați mai sus care au omis cu intenție să întocmească Proiecte O.Z.U. ce urmau să fie înscrise în O.Z.U. pentru că-și băteau cuie în talpă.
   Indiferent ce prostie (să spunem) scrie vreun Șef de compartimen…..etc., atât timp cât are avizul (am uitat, inclusive avizul Șefului Structurii de Securitate / aceste structure au apărut de când am intrat în NATO) tuturor și aprobarea comandantului, ești obligat să-l scrii în O.Z.U., cuvânt cu cuvânt și nimic mai mult. O părăsire de garnizoană cu un nr. de mașină proprietate personal scris greșit, urmată-părăsirea de un accident= Eveniment deosebit plus consecințele (nu te-ai deplasat cu mașina specificată în O.Z.U.).

   Ștergere
 13. .."legionarule": e cam neclar ce spui: ..cum să te împuște..dacă voiai "..să-l ajuți"..?
  ..și care.."INSTITUT MILITAR"..? ..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Mai
   Eu am tot spus ca omul are umor...in aceasta keie trebuie sa citiți totul!
   El a fost subofițer xazarmar, adică sef depozit materiale cazarmare la o UM!
   Voi știți ce sarcina aveau ei, adică compartimwntul xazarmarw? Preluat si administrau xazarma...ceea ce făceau si înainte! ��
   Dacă nu ar fi si momente umoristice, ce ar mai fi în viata asta?

   Ștergere
  3. Acum am înțeles și eu...omul a fost ranit la un exercițiu tactic, voit sau prin imprudenta de un coleg. Dacă colegul lui avea pe teava un cartus real, nu vad cum s-a produs găurirea palmei cu întăritor de recul, montat la teava armei?
   Important este dacă a continuat școală sau nu?

   Ștergere
  4. @ iulian Mareș
   Am făcut precizarea că din toată Compania numai EU am avut întăritor de recul la armă . Sub acest aspect numai arma mea trăgea la foc automat cu muniție de manevră .
   Arma lui a efectuat două focuri după care s-a oprit ,ceea ce rezultă că pe țeavă a avut un cartuș de război care a alimentat automat arma cu un cartuș de manevră pe care la tras și pe acela ,apoi arma s-a oprit întrucât trebuia alimentată după fiecare apăsare pe trăgaci .
   Nu am spus că mi-a găurit parma și mi-a spart-o adică mi-a făcut-o varză .
   La 2-3 cm de gura țevii gazele arse ,suflul exploziei care au ca scop realimentarea armei ies pe țeavă datorită lipsei glonțului .
   Datorită poziției înclinate între mineși acesta față de teren, în momentul când acesta stătea cu degetul pe trăgaci și a apăsat pe acesta , glonțul a părăsit țeava și a plecat direct fără să se producă mișcarea de rotației mare datorită ghinturilor din țeavă ,mi-a intrat prin mușchiul policelui drept și mi-a deschis mâna până la cot ieșind prin veston .Încărcătura odată explodată a produs realimentarea cu un cartuș de manevră care și acesta într-o fracțiune de secundă s-a descărcat dar neavând glonț toate gazele ,sulful exploziei și flacăra au ieșit pe gura țevii din lipsa glonțului .A doua explozie a făcut ravagii în mână ,a rupt-o până la oase . Mâna mea a fost paralelă cu arma lui și datorită poziției înclinată nu m-a lovit în față .

   Ștergere
  5. Am înțeles tot...nu-mi trebuie multe explucatii!
   Dar sa știi ca glonțul se înșurubează în ghiduri pe teava, de la curata spre înainte, rotindu-se, cf balisticii interioare! Gazele care ies din teava si ctioneaza încă asupra glontului (20-30cm) sunt f periculoase din cauza presiunii si vitezei mari precum și temperaturii înalte...fac ravagii!
   Ai amputată palma?

   Ștergere
  6. Col.ing Jigău mai era în scoală?

   Ștergere
  7. După răscoala din decembrie 1989 , toate școlile militare de ofițeri au devenit peste noapte "institute".
   doctore , este vorba despre Sc. militară de Ofiţeri activi de GE şi Căi Ferate de la Râmnicu Vâlcea (la intrarea în R. Vâlcea la fosta barieră). Acum nu mai există cam demultișor că s-au comasat.
   Ofițerii de acolo au fost în prima linie la construcția Transfăgărășanului , Canalul DMN + Midia Năvodari + Canalele de irigații magistrale + Casa poporului + etc....

   Ștergere
  8. Cred că seful Scolii era col Teodorescu pe vremea impuscării accidentale a lui Stelian la Ocnele Mari.
   B-i Stelică, bine că nu ați apucat timpurilor cand s-au prăbușit fostele saline subterane umplute cu apă si motorină.
   @Leonard, bariera de la Vâlcea a rămas de poveste Acum este acolo un pasaj de aproape 1 km. Privești de la înălțime cladirile unitații militare în timp ce mergi la Recea.

   Ștergere
  9. Institut militar a fost 3-4 ani parcă după care s-a tranformat în EOD -geniu și pregătea geniști pentru Străinătate,Bosnia etc.
   Comandant a fost Col ANTON BÂRLEANU l-a făcut general de ministrul SPIROIUL exact în anul care m-a executat . La urmat apoi Teodorescu în 1993 apoi ȚĂRDEA .
   Am 4 intervenții chirurgicale făcute pe banii mei la Cluj și Iași de cei mai buni doctori chirurgi plasticieni din Țară .
   Am 1,5 metri de operații ,transplante de piele și mușchi ,jumătate din mână nu a simt ,este moartă ,zone musculare lipsă pe antebraț .Policele drept mort, muchii din palmă dipsăruți cu tot cu ce aveau prin ei ,nervi ,flexoare ,tendoane ,vase ,etc
   Ultima operație a fost ca să-mi facă mâna dreaptă o armă .Nimeni nu m-a dat pănă acum la Skanderbeg .Mi-am antrenat bratul din 1992 păna in prezent .Dacă lovesc cu brațul drept nu are șanse cred că nimeni să scape din prima lovitură .Am avut o sală de sport în Crossmaglen și am lovit un sac de box în full contact și mi-am rupt mâna de la încheietură fără să simt nimic.
   Mai scap farfurii din mănă ,scule etc .Odată am dat să bat un cui și am scăpat ciocanul la unul pe mașină de la etajul 6 ,nu mi-a mai trebuit ciocanul așa că l-am lăsat pierdut . hahahahahahaha
   Nu mi-e ciudă că am fost împușcat ci pentru că am fost TRĂDAT de militari .Când îmi vede cineva antebrațul nu crede că am fost împușcat și zice= AȚI FOST MUȘCAT DE UN CÂINE ????NU ,DE UN URS .
   Dacă merg de la Iași la București și încep povestirile ăla se aruncă din tren pe la Buzău.

   Ștergere
 14. Gigi:corect:PMA×nr.ani efectivi de contributie=P.T.(=punctaj total realizat),
  PT.×VPR(="x" lei:din sept.2021)
  = CUANTUM PENSIE BRUTĂ,
  OBS.:VPR = VPP÷25 ani="y"lei, unde VPP = val. punctului de
  pensie din sept.2021..!,
  adică vreo 58..+.."x".lei
  =..60 și ceva de lei..!
  (eventual..!)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 58 ....60 reprezintă valoarea de referință pe anul 2021

   Ștergere
 15. Ovidiuzid: ...pe legea 223, grupele de muncă sunt INCLUSE în "%" de vechime,conf.art.24 din lege..!,dar numai până la realizarea unei vechimi= în "%"=
  de maxim 85 %=DE CALCUL(ART.30), din baza de calcul(art.28);
  ..în situația că ai vechime rela tiv mică, adică max.36 de ani,cu tot cu grupele de muncă,casa de pensii a adăugat încă max.9 % de PENSIE SUPLIMENTARĂ=până la rea lizarea a maxim:85 % DE CALCUL din baza de calcul..!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu inteleg ce vreti sa spuneti.
   Eu am vrut sa spun ca pe L263 grupele de munca sunt incluse in calculul veniturilor iar in L223 doar la vechime. DACA ATI INTELES.

   Ștergere
 16. Raluca Turcan-Realitatea TV: ,,Sunt probleme si discrepante si la pensiile militare si se lucreaza acum, zilele acestea, la o modalitate, o Lege care sa elimine acele discrepante ca sa se faca dreptate!'' Felicitari, Raluca Turcan! Clocarimea gulerata e in supume acum! Toti rosiorii, jienii si andresenii sunt cuprinsi de crampele constipatiilor, ingerand Dulcolax cu lazile si baxurile! Dar-ar Dumnezeu sa-i vad pe butuci si nasalie pe acesti criminali odiosi, care au umplut tribunalele cu procese, ne-au umilit, ne-au batjocorit, ne-au dezonorat, injosit si ne-au stors tone de la lacrimi ale suferintelor! Sa nu se bucure o zi de pensii, cand le-o veni si lor randul sa iasa in rezerva! Sper ca macar ACEST GUVERN, PRESAT SI DE PANDEMIE, SA POATA SA FACA DREPTATEA MULT ASTEPTATA, ALTFEL STATUL, FONDUL DE PENSII, VOR DA FALIMENT CU ACESTE PENSII ALE RUSINII SI NESIMTIRII!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dimpotriva , a spus ca se lucreaza in continuare la PLX-199, tu la ce televizor te-ai uitat?

   Ștergere
  2. Bravo,foarte bine punctat.

   Ștergere
  3. D-le Tehnocrat,nu va suparati pe D-l Corneliu.Nu a facut altceva decat sa ne puna vigilenta la incercare.Stia clar despre ce ce este vorba dar a vrut daca suntem intr-adevar informati.😄

   Ștergere
 17. @ovidiuzid Legea 223 s-a facut in scopul repararii celor disponibilizati, cei care pe L263 au avut un total punctaj mic si o medie anuala la fel de mica(ani putini lucrati pe functii mici cu solde mai mici) de ea au beneficiat si IMBUIBATII (termen ce semnifica opus NETERMINATILOR)si s-a ajuns ca cei cu vechimi mari sa aiba pensii uriase, disproportionale cu cei disponibilizati. Apoi OUG 57 a mai ciuntit niste elemente din baza de calcul si s-a ajuns la un fel de tort cu muraturi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. SI NU VI SE PARE NORMAL CA CEI CU VECHIME SA AIBA PENSII MAI MARI CA CEI CU VECHIME MAI MICA? CEI „DISPONIBILIZATI” (FARA VECHIME) AU LUAT O GRAMADA DE BANI CU ORDONANTA, IAU CHELTUIT SI ACUM VOR SA AIBA ACEEASI PENSIE CU CEI CU VECHIME CARE AU RAMAS IN SISTEM. SI SA MAI CUMULEZE SI PENSIA CU SALARIUL.

   Ștergere
 18. @Tehnocrat, asa a spus abia la sfarsit, madam Moartea Cocoselui, AMINTIND DE plx 199, si n-am inteles prea bine, fiind fascinat si prins im mrejele frmustii ei diafane, mai ales ca privita cu mare atentie parea un schelet de dinozaur cu cap de cal de la Antipa! O luna cred ca voi avea canalele de epidimită, spermatice, in greva japoneză, fata de atitudinea mea de amorez necrofil!

  RăspundețiȘtergere
 19. TEHNOCRAT:
  1.Eu am 42 ani vechime cumulată, ceea ce înseamnă 82% de calcul din baza de calcul..!; casa de pensii: ILEGAL( adică încălcând lg.223,art.23-25 și 29..a mai "lipit":3 % (din cele 9% legale de PENSIE SUPLUMENTARĂ =până la 85 % maxim (din art.30),
  apoi a efectuat recalcularea:
  • Bz.C.× 85 % = P.SV.
  • P.SV.+20 %(OMM)= P.SV.+ OMM=
  ( = P.MILITARĂ )
  care apoi a fost indexată cu 5 %
  2."Imbuibații"..cu vechime mai mare de "45" de ani:..AU PIERDUT PENSIA SUPLIMENTARĂ:ÎN ÎNTREGIME ,adică li s-a FURAT=pur și simplu = un drept legal,din art. 108 din lege.!(mie mi s-a FURAT: 6 % din pensia suplimentară..!)

  RăspundețiȘtergere
 20. AVIANYC:.din "greșeală":ai scris că VPP e împărțirea: V.L.I. la S.M.B./Ec.,ceea ce nu e așa..!
  VPP-ul: îl stabilește guvernul pe baza:"legii bugetului asigurărilor sociale de stat"...(citat din legea 19/2000.),.ca %
  din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea acestui buget, amintit mai sus!(și erau pomeni te limitele de: minim 37,5 % = începând cu 01.01.2008.! ..etc. ...,cu indexări anuale,conform cu inflația.. etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Călin mihai
   In acel comentariu am notat cu VPP valoarea unui punct de pensie obținut de un angajat in 2021 la un SMB/E de 5429 lei.
   La un brut rar in privat de 4000 lei rezulta un punct de pensie / luna in valoare de 4000/5429 =0.7367 pu cate pensie.
   Prin anul 2016 la un brut de 3500 lei in privat se obținea 1 .15 puncte pensie.
   Cu un asemenea SMB/E multi privați obțin punctaje si pensii de muritori de foame chiar si pe L127.
   Din pacate Huhurez nu publica comentariile care scot în evidență marsaviile pesediste decat parțial.
   Spre exemplu daca in 2016 VPP despre care vorbesti era 36% din SMB in 2021 ,daca se menținea cel puțin acest procent atunci VPP in 2021 ar fi fost 5429x36% = 2100 lei.
   Cam asta era daca respectau legea si mareau an de an incepand cu 2016 pensiile cu indexarea anuală plus 50% din cresterea SMB/E.
   Asa l-au blocat arbitrar la 1775 lei.
   Cam asta am vrut sa spun.

   Ștergere
 21. Huhu,
  cati pensionari militari aveau in decembrie 2015 pensia de 5000 lei, calculata pe L 263 si nu pe L-Gabi Oprea?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Destul de multi! Poti consulta lista pensiilor mapn dupa recalculare/revizuire din 2011.
   Un colonel sau un lt col cu 30 ani vechime efectiva avea 4-5 puncte de pensie, fara sporul OMM, adica avea suma punctajelor anuale de 80-100 puncte, suma valabila si in prezent pe L127/2019.

   Ștergere
 22. Delia Budeanu nu se lasă si arunca Bomba cu Tomba de la Cotroceni, antrenandu-se din greu miercurea, marțea, luni și joi! Vineri, la prima face antrenament la ski fond, spre Sibiu!

  https://playtech.ro/stiri/dana-budeanu-l-a-dat-de-gol-pe-klaus-iohannis-ce-poza-a-publicat-cu-presedintele-romaniei-pe-o-retea-de-socializare-261979

  RăspundețiȘtergere
 23. @ovidiuzid, diferentele de cuantumuri nu sunt date numai de anumite legi ci sunt determinate ,in cea mai mare parte de perioada iesirii la pensie. Kapii armatei si cu politihotii au stabilit tot felul de masuri care sa-i favorizeze pe pensionarii "curati" -cei neintinati cu perioada de dinainte de '89, cu tot felul de sporuri , inventii de medalii cu bani, ina asa fel incat mercenarii sa aibe totul iar cei vechi sa dispara cat mai repede din sistem -sa fie umiliti, stresati si pauperizati!
  Concluzia , de noi nu le mai este teama iar pe mercenari ii gratuleaza de frica sa nu se intoarca impotriva lor.Asa procedeaza si cu politistii si magistrahotii!
  Da este ilegal, imoral si nedrept ceea ce se intampla , dar ce putem face decat sa ne rasculam zgomotos si agresiv?

  RăspundețiȘtergere
 24. Trecerea pensiilor militare pe contributivă este neconvenabilă pentru gulerații care au ieșit sau care urmează să iasă la pensie. Măsura s-ar adopta doar printr-o decizie politică, peste capul decidenților din sistemul de apărare.
  Trebuie folosită această presiune pentru a forța actualizarea pensiilor militare și pentru a lua capacul de pe oala în care s-au acumulat nemulțumirile vechilor pensionari militari.
  Intârzierea ar putea produce și un asemenea pocinog pentru ei

  RăspundețiȘtergere
 25. Dumnezeu l-a kemat la EL și pe gl.lt. Dan Ghica-Radu, fost cdt. Bg 282 Mc si loctiitor al Șefului SMG!

  *Drum lin domnule general!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Odinnească-se în pace pe Pământ!
   Doar viii pot să zboare cu gândul sau cu rachetele spre Ceruri sau spre alte planete.
   Morții rămân la -1m pe Pământ și în gândurile celor care mai trăiesc.
   Ce mult ne place să ne amăgim!

   Ștergere
 26. Nu exista rai sau iad dupa moarte ci doar in inchipuirea unor oameni iar sufletul este o intruchipare a faptelor savarsite de trup si cu cat are mai multe pacate cu atata devine mai greu si dupa moarte se va sedimenta in adancurile bantuite de ce-i mai rau si cu cat este mai curat va urca mai sus unde va intalni tot ce ravneste gandirea umana. Altii spun ca se va apropia mai mult de Dumnezeul suprem.
  Nu va impacientati, toti vom afla daca e ceva dincolo sau nu. :))))))) Interesant este ca daca universul s-ar baza pe legi fizice, atunci el ar trebui sa aibe un cap si o coada , pentru ca din nimic nu apare nimic, oricat ar intoarce astia legile. Intotdeauna trebuie sa fi existat ceva inainte, evident si dupa.O lege a fizicii spune ca nimic nu se pierde, doar se transforma. Este posibil ca universul (sau universurile daca-s mai multe) sa nu fie decat un "simulator" care sa testeze sufletele, caracterele. In acest caz are logica aparitia universului din nimic si terminarea sa in nimic. Ramane singura varianta posibila.

  RăspundețiȘtergere

 27. Dacă tot vorbim și de cei care acum ne-au părăsit...
  Iată cum unii dintre cei mai în vârstă colegi de-ai noștri, „ajută bugetul” plecând în „GARNIZOANA DE LA CERURI”, fără indexare.
  http://resitascmd.blogspot.com/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule B....., revedeți imaginile de la mitingul din 25 10 2019!

   https://www.huhurez.com/2019/10/imagini-de-la-mitingul-din-piata.html

   Ștergere
 28. Iulian MAREȘ:.."în viteză"..ai scris: "Delia BUDEANU"= frumoasa reporteră a TVR-ului din anii tinereții noștri,și soția lui Radu BUDEANU, ziarist..!

  RăspundețiȘtergere
 29. Avianyc:..de acord ...!
  Eu am făcut observația că de fapt împărțirea VLI/SMB/Ec. dă "punctajul lunar",care,în funcție de mărimea S.M.B./Ec= poate fi supra-unitar sau sub-unitar;
  Eu am avut punctaje anuale supra -unitare în toată "cariera" de cadru (între: 1,3-2,4 puncte anuale totale: adică punctul lunar+ % de grupe de muncă + % de P.supl., realizând un PUNCTAJ
  TOTAL de vreo 61,.... de puncte ,pe OUG.1/2011, iar după modificarea grupelor în 2016 : "aș" realiza un PUNCTAJ TOTAL de vreo:71,..-74,.. puncte (71 de puncte ar fi prin FURTUL din VLI-uri:de către.."gulerați".!).
  În prezent eu cred, suspicios, că: S.M.B./Ec e "ușor" UMFLAT.. "statistic":.tocmai cu scopul de a scădea punctajele lunare la viitorii pensionari contributivi
  ..!

  RăspundețiȘtergere
 30. Ovidiuzid:am scris din start ca grupele de muncă: pe lg.223,sunt incluse în vechime = ca % de calcul din BAZA DE CALCUL..!
  ..ți se pare că nu am ințeles si restul..?= adică faptul că pe legea 263..grupele de muncă: procente(%) devenite coeficienți (=fracții zecimale): se adună la punctajul lunar( ca și în legea 19/2000, legea 165/2011=OUG.1 din 2011..),+/- % de pensie suplimentară ( devenite și acestea coeficienți=freacții zecimale).

  RăspundețiȘtergere
 31. Domnule Huhu. Toată stima pt.toate comentariile pertinente, arumentate/pe „lege”. Referitor la „contributivitate” versus 223/2015. Cazul meu: colonel, rezervă la 52 ani, , vechime cumulată= 68 ani, 5 l, 29 z (68); p.militară 223/=4472 + SOSP 20%= 84...total 5366. Pe „contributivitate: 1- nr. total pct realizate = 138.41407, 2-punctajul mediu anual = 6.92070x830.20 (cât era punctul de pensie la acea dată)=6882. rezultă un plus de 1516 ron, iar dacă nu aveam sosp, ar fi de 2410. Sănătate multă...doresc să nu intru în dialog cu „cârcotași”!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pensia dvs contributivă ar fi în prezent de 6,92 x 1442 lei= 9 979 lei + 1995 lei spor OMM.
   Domnule Nicola, Legea 223/2015, lege strâmbă, a putut să apară și pentru că peste 80% dintre pensionarii militari, mulțumiți cu pensie primită pe calculul L 119/2010, a lui Gabriel Oprea, au preferat să tacă, fără să se implice în dezbaterile cu netrerminații din 2015 și cu mult mai mulții neterminati de după 2015, care și-au dat o lege a pensiilor militare pentru leneși. Cum au prins o funcție bine plătită, cum și-au luat clasare de apt limitat, pentru a putea cere pensie anticipată parțială, pensie egală, după ultimele plafonări, cu pensia celui aflat pe aceeași funcție... dar cu o vechime de 30 ani.
   Poate face cineva o analiză privind motivele medicale pentru care s-au pensionat anticipat parțial mii de militari în ultimii 5 ani.
   Concluzia ar fi că structurile militare au fost populate numai cu personal bolnav.
   Este ceva de neînchipuit pentru un neterminat, cu pensie anticipată parțiala de peste 10 000 lei, să gândească un Punctaj Mediu Anual 7, adică suma a punctajelor anuale de 138,41
   Pe legea 127/2019, la valoarea de referință de 1442 : 25= 58 lei, ați avea o pensie de 138, 41 x 58 =8028 plus 20% spor OMM


   Ștergere
  2. Pentru ca domnul Nicola este mai în vârstă a avut norocul ca punctajul de 138, 4 sa se împartă numai la 20 ani contribuții, rezultând punctajul mediu de 6.9...
   Un colonel născut mai târziu sa zicem ianuarie 70 probabil ca la aceeași vechime nici măcar nu ar fi adunat atâtea puncte pentru ca raportul dintre salariul activilor și salariul mediu brut pe economie este mult mai mic decât în anii 80,90, dar sa spunem ca ar fi adunat tot 138, 4 puncte... Însă celui pensionat în prezent i s ar fi împărțit la 30 și ar fi avut punctaj mediu doar 4.61....
   Cum este? Mai este corectă contributivitate pentru toți??
   Pentru ca acum un colonel sa adune 138,4 puncte la 34 ani vechime cu tot cu școala ar însemna să aibă 4.07 media anuală, deci 2,5 +50%+9%.
   Salariu mediu brut 2020 (5400 lei) x2,5 =13500 salariul brut.. 7897 net. Numai ca sunt putini colonei care ajung la 13500 brut... Și oricum ca să ajungi la o medie de 4 ar fi trebuit sa ai salariu mult mai mare ca și colonel pentru ca nu ai avut același salariu și când erai locotenent sau căpitan etc.. Ca să ajungi la media 4 plecând de la 1,5 primul salariu însemna că ai fi avut ca colonel 3,5 x salariu mediu brut (1.5+3.5=5/2=2.5 punctaj mediu..
   3,5x5400 = 18900 brut salariu colonel 11056 net și 1,5x5400= 8100 brut / 4700 net căpitan...

   Ștergere
  3. Corect! Toată stima. Vedeți, foarte puțini au mai lucrat „la stat” după pensionarea anticipată....au preferat să-și facă mici joburi, fără a mai contribui la fondul de pensie. Eu am stat pensionar două zile, după aceea am lucrat, e drept, la stat până la vârsta de 65 ani și am și pensie civilă. Dacă sunt neclarități, pot veni cu detalii. Toată stima, sănătate multă.

   Ștergere
  4. @Bure, P.S. nu este 9%, cf.Art.168 din L.263/2010, sunt alte procente, min.13%, max.22%. Deasemenea PMA are un Indice de Corectie, de exemplu in 2020(si in prezent) este de 1,41.
   Parerea mea este ca Militarii si Politistii NU vor fi trecuti din nou pe CONTRIBUTIVITATE

   Ștergere
  5. @Burebista
   Iarăși faci abstracție că diferențele de stagiu complet de cotizare în calculul pensiilor pe L 263/2010 au fost atenuate de prin indicii anuali de corecție a punctajelor.
   @Nicola
   Nu este nicio neclaritate. In situația dumitale se afla 70% dintre cei recalculați 1n 2016 și păgubiți prin L 223/2015.
   Cu punctajul obținut pe L 119/2010 ai lăsat cu gura căscată noua generație de pensionari care a rupt porțile unitțților cu clasare medicală de apt limitat și cu pensii anticipate parțiale duble decât pensia dumitale.

   Ștergere
  6. Huhu Rezea... Chiar și cu indicele de corecție 1,41 aplicat la punctajul celui născut în ianuarie 71 tot nu îl ajunge fin urma... 4,61 + 41% = 6,5.....
   6,5 puncte este mai mic decât 6,92....
   Totusi cel pensionat în prezent dar născut în 1970 ianuarie nu a prins solde atâta de mari pentru ca să ajungă la un punctaj mediu anual în toate cariera de 4....

   Ștergere
  7. Sa fim rationali. Și prin aplicarea legii 153 care a urcat artificial SMB/E la 5429 lei/2020 un col cu vechime abia ar mai reusi sa fac 2 pp.
   Probabil in ritmul asta ar mai face 100 de puncte in 40 de ani !!!!!!!!

   Ștergere
 32. Stagiul complet de cotizare al domnului a fost 20. În cazul meu a fost 30. Am iesit la pensie după 30 de ani in serviciu și vechime cumulată 54 de ani. Am solicitat conform art.122 din legea 223 sa-mi fie calculata pensia pe ambele legi (223 si 263) și diferența dintre ele a fost de doar 14 lei. In acest moment, datorită creșterii punctului de pensie, pensia mea contribuție ar fi mai mare cu mai mult de 1000 Ron.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ati procedat foarte bine ca ati cerut calculul pensiei in ambele variante !
   Nu toti militarii au bifat ambele variante, si n-au procedat bine, dovada ca si pensiile calculate pe L.263/2010 ajungeau la un cuantum apropiat de cel stabilit pe L.223/2015...!

   Ștergere
  2. Tocmai asta spun și eu a-ți fi câștigat mai mult dacă același punctaj al dumneavoastră s ar fi împărțit la 20 ani contribuții...

   Ștergere
 33. @Lupul, ati solicitat o "lula"
  1.Nu v-ar fi luat nimeni in seama
  2.La recalcularile pe L223 din 2016 la toata lumea au venit decizii cu ambele variante
  3.Sumele au iesit ,aproximativ egale, deoarece s-a aplicat OUG-57 si M25 art 11-18.
  Asa ca "nu va mai dati "rotund"cica lupul nu poate intoarce capulllll.Stiam si un banc cu Lupu...l

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. S ar putea sa fi ieșit la pensie chiar în 2016... Când nu ți se calcula din oficiu, ci doar dacă cereai... Nici la cei pensionați înainte de 1 ianuarie 2016 nu li sa mai calculat nimic pe 263 pentru ca ei deja erau plătiți pe 263...🤣
   Lor li s a calculat diar pe 223 și sa comparat cu oensia în plată...
   La dumnul 🐺 Lup.. I s a calculat în ambele variante și a fost pusa în plată pensia mai mare..

   Ștergere
  2. Corect....au venit deciziile pe ambele variante.....și nici nu am cerut acest aspect!

   Ștergere
 34. Am iesit in decembrie 2018 și este real tot ce am spus.

  RăspundețiȘtergere
 35. Pentru colegii care, probabil nu cunosc. Dacă lucrați/ați lucrat după 01.01.2016 în viața civilă, la împlinirea vărstei de 65 de ani puteți solicita și pensie civilă, indiferent de stagiu efectuat după 01.01.2016 (ex. și un an). Anii anteriori acestei date au fost „prinși” în pensia militară! Există un zvon că - printr-o lege viitoare - și acești ani de activitate în viața civilă (anterior datei de 31.12.2015) se pot valorifica într-o lege civilă...dar sunt numai zvonuri!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Art.1105
   . - Militarii, poliţiştii şi
   funcţionarii publici cu statut special
   din sistemul administraţiei
   penitenciare, care au contribuit la
   sistemul public de pensii după
   trecerea în rezervă şi ale căror stagii
   de cotizare pentru aceste perioade au
   fost valorificate la casele de pensii
   sectoriale, conform prevederilor
   Legii nr.263/2010 privind sistemul
   unitar de pensii publice, cu
   modificările şi completările
   ulterioare, la cerere, pot opta pentru
   această perioadă, pentru transferul
   punctajelor medii anuale şi a
   vechimii acumulate până la 31
   decembrie 2015 în sistemul public la
   casele de pensii teritoriale.”

   Ștergere
  2. MApN și MAI nu susține
   art. 1105
   .
   În urma recalculării
   pensiilor militare de stat,
   pentru 68% din
   beneficiarii drepturilor de
   pensie s-a menținut în
   plată cuantumul avantajos,
   stabilit potrivit
   prevederilor Legii nr.
   263/2010 privind sistemul
   unitar de pensii publice. În
   consecință, operațiunea de
   excludere a stagiilor de
   cotizare realizate de
   pensionarii militari în
   sistemul public de pensii
   va conduce în mod logic
   la diminuarea
   cuantumurilor pensiilor
   militare aflate în plată.
   Pensiile dobândite ulterior
   în sistemul public de
   pensii vor avea un
   cuantum inferior celui calculat de casele de
   pensii sectoriale, întrucât
   modul de calcul este
   defavorabil militarilor.
   Mecanismul propus se
   bazează pe reluarea
   procesului complex de
   recalculare a tuturor
   pensiilor solicitanților,
   implicând operațiuni
   fictive ce vor genera lipsă
   de credibilitate și implicit
   litigii.

   Ștergere
  3. Argumentul cu care gulerații au respins acest amendament este o prostie pentru care ar trebui sancționați... dacă am avea niște miniștri cunoscători ai legislației.
   Extragerea stagiilor civile realizate anterior datei de 01 01 2016 se face doar în măsura în care ele prisosesc în calculul pensiei militare, după depășirea plafonării de 85%. Pensia militară nu s-ar micșora cu niciun bănuț.

   Ștergere
  4. Huhule, ori ELIMINI Toate stagiile civile, ori nu le mai elimini deloc !
   Daca apare o modificare ( ceruta de @Avia..!) plecand de la procentul de 65%, iar cel de la 85% il duci la 100%..?

   Ștergere
  5. Stagiile civile fără de care nu se putea deschide dreptul de pensie militară nu mai pot fi eliminate din start din calculul pensiei militare.
   Nimeni nu va cere eliminarea stagiilor civile care completează procentul maxim de pensie de 85%... ca să nu-și micșreze pensia.

   Ștergere
  6. Dar cei care depășesc procentul de 85: numai cu vechimea militară în serviciu + sporul pentru grupe ce fac? Dacă cei care au vechime civilă și-o pot extrage sa ia o pensie civilă atunci și militarii care au vechime cumulata numai militară peste 85 % sa primească pensii mai mari...
   Numai dacă vechimea efectivă militară + cea civila și școală fără sporul pentru grupe ar depăși 39 ani, atunci ar putea fi extras ce depășește...
   Trebuiau sa se gândească în 2016 pana la recalcularea pe 223 cei care aveau aceste vechimii mari sa ceara cps sa nu fie luate în considerare la noul calcul al pensiei pe 223 dar asta numai cei care au câștigat la recalculare pe legea 223 nu și cei care au rămas în plată cu cuantumul avantajos pe 263...
   De multe ori doar sporul pentru pensia suplimentara cei 9% au dus procentul peste 85...

   Ștergere
 36. Cei mai mulți văd că de fapt doresc să scadă pensiile unora și nu-și fac deloc griji pentru ale lor, culminând cu acest ovidiuzid care are ceva cu cei care cumulează pensia cu salariul. Oare știe el ce înseamnă să te scoli la 6 dimineața si să te duci la un serviciu unde directorul, un psd-ist de 35 de ani, face ceva pe gradele tale de ofițer superior și te freacă cum vrea el? Asta înseamnă să cumulezi pensia cu salariul și pe deasupra îți mai oprește și contribuțiile de care nu te folosești...ce vină am eu că la desființarea unității mi s-a oferit functie la 150 km de casă unde nu puteam merge??? Niciuna și pentru asta unul ca el spune că sunt neterminat ( și nu prea sunt că am 21 ani mapn și 16 civilie)și că vezi doamne cumulez pensia cu salariul, ăsta e pdl-ist, sau ce?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da...eu am cumulat pensia cu salariul din 01.01.2006 (52 ani) până în 01.03.2019 (65 ani), cu excepția perioadei din 01.01.2010 până în 01.11.2014 când am avut pensia „suspendată” pe motiv de cumul, eu optând să lucrez, chiar dacă pensia începea cu cifra 4.!

   Ștergere
 37. Ce trist am ajuns atâția militari de diferite generații cu atâtea restricții și sacrificii personale pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sa se ocupe Țurcan de noi, femeia asta nu a muncit o zi în viața ei, uitați-va pe CV ei, este numită politic de când i-au ieșit tuleiele in zona pubiană, doamne ce vremuri trăim. 27 de ani de serviciu grupa 1, aștept să-mi taie pensia Țurcan și puțoiul ăla de Robert Sigheartau care nici armata obligatorie nu a făcut-o.

  RăspundețiȘtergere