Un produs Blogger.

joi, februarie 25, 2021

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția privind interzicerea absolută a dreptului la asociere al militarilor

66 comments

Cadrele militare active din toate structurile de apărare ar trebui să fie recunoscătoare doamnei Weber... că s-a aplecat cu atâta rigurozitate asupra unei probleme care aproape că devenise  tabu. 
Doar SCMD a avut curajul să înfrunte dispozițiile naționale privind interdicția libertății de asociere a cadrelor militare în activitate, deși Constituția prevedea interdictia totală doar pentru asocierea cu partidele politice. A fost dat în judecată pentru desființare de nimeni altcineva decât de o structură asociativă a rezerviștilor din MApN, condusă de un jurist dogmatic ca C.Alexandru, comandor, și generalul M Iliescu+.
Nici blogul nu a insistat prea mult pe această temă, el adresăndu-se în special rezerviștilor pensionari. A găzduit, însă , opinii în acest sens, cum ar fi cele ale lui Gelu Olescu, chiar dacă el susține ca  menținerea pensiilor militare este justificată de restrângerea unor astfel de libertăți. Or, cum vom vedea, reglementările internaționale, foarte bine evidențiate de doamna Weber în sesizarea către CCR, permit libertatea de asociere  a militarilor, în anumite limite legale, limite care exclud interdicția totală a libertății de asociere, de întrunire sau de opinie. Cu sau fără pensii militare, cadrele active au dreptul la asociere.
Am convingerea că vor fi admise excepțiile de neconstituționalitate ridicate de Avocatul Poporului, chiar dacă, între timp, neobăsiștii, neomarxiștii și udemeriștii vor fi revocat-o deja pe doamna Renate Weber.  


 






66 de comentarii:

M spunea...

Analistii imediat s-au activat!

https://ziare.com/ccr/avocatul-poporului/sindicate-in-armata-analisti-militari-1664175

Unknown spunea...

o sesizare temeinică și legală,sper sa fie admisă de Ccr! ce se mai aude de pensiile militare când intră la taiere impozitare maxima sau alte măsuri de diminuare drastica a lor ? mulțumesc

GO spunea...

In sfarsit! Desi Constitutia permite militarilor inclusiv asocierea in sindicate - fiind drept fundamental garantat si militarilor ca oricarui alt cetatean, acest drept a fost interzis prin legi interne, timp de 32 ani. Din cauza acestei interdictii, militarii nu au nici sansa sa isi apere drepturile de salarizare, de pensie s.a.m.d.

Alte drepturi fundamentale interzise militarilor prin legi interne, desi Constitutia le garanteaza, sunt: dreptul de a candida (in afara asocierilor politice, deci ca independenti sau in asocieri nepolitice) pt. a ocupa functii de demnitate publica (se incalca inclusiv Art. 21 din Declaratia Universul care garanteaza liberul acces al tuturor cetatenilor la a accede in functii publice in tarile lor); dreptul de a detine sau de a administra firme (este drept universal garantat la munca - apropo de idiotii care au impus pensii contributive militarilor in 2011, fara ca militarii sa fie lasati sa contribuie la pensii si din alte activitati cum ar fi administrarea unei firme); dreptul la greva, manifestație sau protest, militarii devenind astfel complet paralizati in a-si apara drepturile profesionale si sociale; dreptul la libera exprimare, ceea ce a condus la blamarea publica a armatei de catre diversi politicieni sau de catre televiziuni, fara ca militarii activi sa poata riposta cu un cuvant; dreptul la a exprima opinii politice, in schimb ce diversi politicieni si pseudo-jurnalisti; exprima numai nerozii contra armatei.

Constituția României nu interzice militarilor decat dreptul la asociere politică, in rest fiindu-le garantat oricare alt drept precum tuturor celorlalti cetateni. Toate celelalte dispozitii contrare, din legi si alte acte normative interne, fiind asadar caduce.

Desigur, ca apare si o intrebare! Dar noi de ce am bagat capul in nisip, in a accepta interzicerea unor drepturi fundamentale, garantate în fapt, de Constitutie?

https://www.agerpres.ro/justitie/2021/02/24/avocatul-poporului-a-formulat-exceptie-de-neconstitutionalitate-privind-prevederi-din-legea-dialogului-social--667572

monteoru spunea...

Leonard sau cum iti mai zice@tu citesti dela dreapta la stanga.Asta se traduce in reflexe inverse.Tu intelegi ce vrei tu nu ce am spus sau spun eu.

Iulian Mareș spunea...

Le este frica?

anonim spunea...

da s-au activat "anal-istii"
de data asta nici o vorba despre salarii si pensii "nesimtite"...acum s-a sucit

forta asta ca marea majoritate ar vrea sa fie cu curul si-n caruta si-n teleguta.
OK fara sindicate! dar atunci sa sara cu banu'.Deocamdata "nefiind bani"
le-ar cam trebui niste "indemnuri" sindicale cu patul armei.
Ca nu se poate nici asa... si fara sindicat plus o groaza de alte constrangeri dar si fara bani.Asa ca dom Fota si altii ca dumneata "mari" fosti consilieri ai lui petrov hotarati-va cum vreti "s-o luati pe coaja"
folosim partea "hard" sau "soft"? Mie imi convine oricum! Voua?

Viorel spunea...

Domnule M, Laurențiu SÎRBU mănâncă r…t. 1. „insa cred ca militarii sunt functionari cu un statut special, au niste restrictii asumate, de exemplu nu pot face politica, nu se pot reuni in sindicate. Aceste restrictii sunt recompensate cu niste drepturi speciale, precum iesirea la pensie mai devreme”. Bine măi deșteptule, vi-no tu în locul meu și o să constați că în conformitate cu Legea nr. 223/2015 în proporție de 75% din efectivele Armatei României sunt născute în anul sau după anul 1970 fapt ce duce (conform Tabelului cu Vârsta standard de pensionare din lege) ca ieșirea la pensia a acestora să fie de 60 ani. Diferența de 25% (născuți în peroada ianuarie 1958-decembrie 1969) se vor pensiona la vârsta de 56 ani și 3 luni - 59 ani și 11 luni. Care este avantajul afonule ? 2. „Pana la urma un militar cand depune jurmantul este la ordin, isi asuma viata respectiva cu aceste restrictii. A face sindicat deja mi se pare o pervertire a ideii de armata care tine de ordine, de ierarhie, de ordin - e singura institutie in care raspunzi la ordinul superiorului”. Deșteptul lui pește care comentezi din postura de beneficiar al Legii nr. 8/2006 (ziariști de rahat cu drepturi depline), te întreb chiar dacă știi, Politicienii depun jurământ ? Îl respectă ? Dacă am interdicții / restricții, tu politician cu jurământul depus pe Biblie și nu pe Drapel, ca bun creștin ce ești de ce îți încalci jurământul. Președintele, Parlamentul și Gucernul României de ce nu respectă Constituția țării. Asta este viața de zi cu zi (PROSPERĂ ȘI COȘUL MINIM GARANTAT PENTRU UN TRAI DECENT) asigurată poporului conform Constituției ? Dute și te culcă pentru că dai prin gropi. Nu mai vorbesc de pensii și salarii, până acum ați fost muți la adresa inechităților din Armată, ați prezentat doar ce va dat voie stăpânul, despre pensii Speciale și Nesimțite fără a ști realitatea. Comentează activitățile de pe maidanul din satul în care te-ai născut și lasă armata în pace.

anonim spunea...

Am sa-i spun lui Fota si altora ca el, sa nu-si mai dea cu parerea "pe marginea santului" ci sa citeasca

fragment:
O regulă prohibitivă generală este ilegală(cu atat mai mult anticonstitutionala n.m.)
Curtea(CEDO) a examinat apoi proporționalitatea ingerinței cu libertatea de asociere. Chiar dacă statul francez a instituit organisme și proceduri speciale care să se ocupe de problemele personalului militar, instanța a considerat că aceste instituții nu erau suficiente pentru a înlocui libertatea de asociere a militarilor, libertatea aceasta incluzând și dreptul de a forma și de a se afilia la sindicate. Ordinul prin care i s-a cerut lui Matelly să renunțe la funcția sa din Forum a fost dat pe baza unei interpretări destul de extinse a scopului asociației (considerând că aceasta are caracteristicile unui sindicat). Mai mult decât atât, autoritățile nu au acordat importanța cuvenită faptului că domnul Matelly a avut o atitudine adecvată, dorind să își respecte obligațiile și propunând modificarea statutului asociației.

Concluzionând, Curtea a precizat că ingerința cu drepturile domnul Matelly nu a fost justificată. Dat fiind faptul că decizia autorităților avea efectul unei interdicții absolute impuse personalului militar cu privire la afilierea la grupuri profesionale care ar putea să fie sau nu similare cu sindicatele, instanța a considerat că această regulă generală interzice formarea și afilierea la orice asociație, ceea ce aduce atingere însăși esenței libertății de asociere, astfel că se poate stabili că a existat o încălcare a articolului 11. Curtea nu a acordat despăgubiri deoarece reclamantul nu a solicitat luarea unei astfel de măsuri.

În 19 din cele 42 de state ale Consiliului Europei care au unități militare nu este prevăzut dreptul la libera asociere pentru personalul militar. În urma hotărârii din Matelly, toate aceste state ar trebui să introducă modificări legislative pentru a garanta conformitatea cu Convenția și a preveni încălcări viitoare similare."

https://www.liberties.eu/ro/stories/libertatea-de-asociere-a-personalului-militar/2493
PS Stia el G.Olescu ce vorbeste sau intuieste

Leon spunea...

Gelule, hai fi sincer si recunoaste ca d-ta ai convins-o pe Dna Renata sa sesizeze CCR!

M spunea...

@Viorel

Domnu' Viorel eu doar am constatat.

anonim spunea...

Mai nou:ciuca propune(a luat decizia,s-a gasit si terenul) construirea unui nou spital militar in giulesti.Va fi construit de armata cu banii MApN si probabil ca va fi folosit in cea mai mare parte de demnitari si oameni cu bani multi,ca doar ne-am obisnuit
2-Exista propunerea (acceptata deja) ca soldele voluntarilor profesionisti sa fie triplate.
Nu ne intereseaza dar poate(oare?) reprezinta un semnal.
PS Draga domnule Huhu
Mai am o postare ref la justitie si drepturile militarilor la asociere, referitor la un proces la CEDO ref. Franta/Mailly/jandarmi/2014
Va rog sa-l postati ca e in topic,doar n-am rascolit net-ul si mi-am consumat timpul de pomana(eventual faceti si referirea necesara la topicul pe care l-ati postat azi(da stiu ca e public si dvs l-ati gasit ca oricine altcineva:))

Leon spunea...

1.Spitalul va fi construit(daca..!) pe terenurile MApN din GHENCEA !
2.Pl x nr.4/2021, a trecut de CD si a fost trimis la Senat care este Camera decizitionala ( majorarea de la 10% la 30% a veniturilor MILITARILOR VOLUNTARI !

Draculea spunea...

@akord , propunere cu skepsis, oricum se cam desfiinteste H'armata.Poate vor sa mai mulga niste banuti cu studii de-ampulea (bani grei) apoi proiecte etc si apoi vor renunta. Si apoi spitalele militare de acuma sunt bantuite doare de pirande si civili, cel putin la SMC Bucuresti, cam 1 din 7-8 este militar si totdeauna am facut galagie sa fiu tratat altfel , mutat in alt salon , mai bun, deja ma cam cunosteau. Nu mai avem nevoie de armata , ne apara fratii nostri mai mari ,care, intre noi fie vorba, nu ne-au ajutat niciodata nici macar cu un varf de ac.

ifrim spunea...

Respect Renate Weber!

Călugărul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Din 2477

Iulian Mareș spunea...

Idei au fost, însă nu s-a dorit!
Probabil ca fiecărei acțiuni îi sunt proprii niște condiții obiective socio-profesionale si economice!
Un lucru este cert: Cale de întoarcere nu mai există! Bulgarele s-a format...si se rostogolește!

Iulian Mareș spunea...

Nene,
Nu te supara si dumneata! Asa sunt tinerii ăștia, impetuosi, dornici sa arda etape...����

Iulian Mareș spunea...

In viitorul SM vor primi asistenta medicala ranitii si veteranii din teatre, precum și cei cu grad de la lt.col în sus, cu cel puțin un Oskar la activ!...������

*Adica cum nu ne-au ajutat? In WW2 ne-au dat atâtea bombe in București și V. Prahovei...mama, mama! Crezi ca o bomba de 500Kg era ieftina?

Iulian Mareș spunea...

Note respect, Reny!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trebuie sa amintesc aici, foarte clar, ca daca nu pica guvernarea Ponta, Generalul Gabriel Oprea avea deja un proiect de Lege in acest sens, fiind stipulat ca obiectiv, atat in Programul politic al UNPR, dar si ca obiectiv principal de actiune al Uniunii Militarilor si Politistilor ,,Mihai Viteazul,'' un subiect pe care l-am discutat impreuna cu Dl Gen Gabriel Oprea, deputatul Mocioalca, Dl Col Pricină si Dl Christian Ciocan, la o intrunire a Uniunii, reiterand, nu o data, aceasta necesitate in postarile mele fb, dar si pe aici, in trecut.

Iulian Mareș spunea...

Am înnebunit total...
SGGv (Secretariatul General al Guvernului) răspunde întrebărilor scrise ale unei jurnaliste că cei 4 consilieri speciali și personali ai Premierului au salarii intre 5-5500 lei, însă nu le poate face public numele întrucât <>!!!???
Să înțelegem că sunt speciali sub acoperire, din țară sau de afară?
Sau or fi dealeri de făină Tip-00?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, rachiul ti-a lasat urme adanci pe circumvolutiuni! Numai @Leonard nu-ti mai statea in garleaja! Cam 10 vieti ti-ar mai trebui sa fii in jumatatea lui! Mai da si de pomana, de la pană, de unde curge răchia tare ca urgia si care ti-a rașpincat scăfarlia! Pe vremuri erai simpatic si te aparam de grobieni, azi imi sari si mie in cap! Urata e ramolirea asta...

Mjljtar roman spunea...

Am o nelamurire...militariii rezervisti incadrati la mobilizare dupa trecerea in rezerva...,din cadrele active....nu trebuie sa beneficieze.....de o remuneratie ....pentru.....sau numai de glont in caz de neprezentare......

Cezar spunea...

Calugare
Puti a securan...cu barba
De te prind te scurtez de un cap...vorba lu Napulea ion
🤣😜😜😎😎😎

Burebista spunea...

Păi primesc pensia militară.. 🤣
Rezerviști voluntari primesc câteva sute de lei parca 300...sau mai puțin..

Burebista spunea...

Pai col Pricină nu mai este în scmd cu col. Dogaru?

Viorel spunea...

Domnule M, constatarea poate fi însoțită și de o părere. Una de la dumneavoastră, una de la mine, alta de la altcineva și uite așa rezultă un Proiect comun pe care să-l aducem la cunoștință marilor ziariști, prezentatori TV., etc., când să vorbească și când să tacă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ BUREBISTA, Pricina este alaturi de Uniune, dar domnia sa este prea ocupat cu alte probleme si vine mai rar pe la sediu, insa verva domniei sale a apus demult. Are o mosioara si ii rapeste timpul... La ultima intanlire, ca si la prima, mi-a promis ca ma va suna, sau sa-l sun eu. Sa-l sun, sa ce? Sunt satul de ciocofoanele mele in solilocviu... Si Coarna m-a rugat sa-l sun, dar sa ce si cu el?! Pensia tot asa e si va ramane, din pacate! Bine ca Av. Poporului m-a ajutat intr-o problema personala, cu Ani, scriindu-mi azi, dupa ce acum cateva zile a refuzat sa ma ajute cu pensia militara, invocand legile existente in care nu poate sa intervina.

Dan B. spunea...

Având în vedere că guvernul intenționează să modifice modul de calcul pentru stabilirea codului de infectare cu SAR-COV 2 într-un areal administrativ, cu vădita intenție de agravare a stadiului existent, apreciez că revigorarea dictaturii medicale are drept principal scop restricționarea protestelor sociale din vreme de austeritate, proteste care cuprind, rând pe rând, toate categoriile socio-profesionale.
Desigur, la proteste nu participă magistrații, demnitarii personalul medical și funcționarii publici favorizați de LOV direct cu retribuția tarifară din 2022 încă din 2017-2018.
Ulterior, Jandarmeria va fi clar favorizată, comparativ cu Poliția, alt instrument de forță al Puterii necesar în această perioadă.
Și, ca de obicei, Armata va fi necesară reprimării protestelor de mare amploare, fără ca guvernanții s-o bage în seamă cu ridicolul soldelor și pensiilor militare, în vecii vecilor ....Amin!

monteoru spunea...

Inainte de 2000 In MApN exista o forma de asociere a cadrelor militare in activitate aprobata de ministrul apararii care avea asa zise libertati de te apuca rasul.
Daca mai functioneaza ne poate spune un tanar pensionar militar.
Intuiesc ca MApN va protesta vehement la initiativa Avocatului poporului.
Daca vrem sa cucerim respectul activilor trebuie sa sustinem cu orice pret ca ei sa aiba libertati.
Ifrim @ Iti precizez. Nu port discutii cu civilii decat cu zilieri si cu cei cu care am relatii comerciale.Pentru mine esti un civil ce incearca sa fenteze SNAOPSN.
Zicerile unui inteligent ma pun pe ganduri.La zicerile unui analfabet functional sunt imun. Daca creierul tau are ceva materie cenusie pricepe.

Leon spunea...

Obiective si Activitati UMPMV: "-Recunoasterea ocupatiei de „militar” ca și meserie si includerea ei in Nomenclatorul CAEN al meseriilor
-Inființarea unui sindicat pentru militarii in activitate, asa cum exista in toate tarile membre NATO"..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, multumesc pentru confirmarea ca Generalul Oprea si UMPMV au preocupari pentru infiintarea sindicatelor militare, dar si alte drepturi civile, cum au cei din NATO! Ca de obicei, mereu informat, pe faza si in cunostinta de cauza! Respect si pretuire din partea mea!

anonim spunea...

In acest caz cu av. poporului si CCR, protestele MApN au valoarea unei cepe degerate.MApN nu poate decat sa stea "pe margine" si sa priveasca...nici macar nu are vreo treaba cu institutia numita MApN,nivelul e de "drepturile omului"
Inainte de 2000 da aveti dreptate,s-a infiintat parca prin 96-97 ca o aparentza de democratizare...hi,hi s-a aflat de traznaie a fost asa un freamat s-au intocmit niste liste a fost NUMIT unul dintre loct.cdt. sa bifeze si dracovenia aia si sa trimita nu stiu ce raport bianual de activitate nu stiu cui la D unde un cine stie ce colonel se ocupa de chestiile astea si le pasa si el mai sus la cdmt...si gataaaa!!
Ce scria in hartiile nu se stie(minciuni de la un capat la altul ca sa arate ca este activitate),cert este faptul ca nimeni nu s-a intalnit cu nimeni niciodata pt ceva de genul...dupa vre-o cateva luni, uitasera cu totii ca exista iar dupa vreo 2 ani loctiitorul ala devenise foarte vesel ca i-au spus sa nu-i mai f..ta la cap cu hartoagele alea.Cum a aparut a si disparut porcaria aia fara ca macar sa intereseze pe cineva...eventual s-au mai infiintat o functie -doua de colonel pe la D si CAAT dupa care avortonul ala a disparut dar functiile au ramas bine mersi in continuare,ca acolo n-ai sa vezi restructurare in veci.Acolo sunt doar permutari de n luate cate k...trai nineaca!!Stiu eu pe cineva care stie sigur,dar omul e sensibil si nu poate sa spuna asa ceva ca are "o jena"

anonim spunea...

@Dan B
Guvernul aplica noul mod de calcul incepand chiar de maine(trebuia de azi) si o face la recomandarea UE care introduce si focarele in modul de calcul al ratei de infectare.Pana azi la noi focarele nu erau luate in calcul sub "justificarea" ridicola ca daca e focar oricum e tinut sub control si nu mai trebuie"contabilizat"...scopul la vremea aia era sa arate ca avem putine infectari de fapt ne furam singuri caciula,in cadrul unei testari nationale ff mici(nici acum nu-i mare).Acum UE(de fapt de vreo 6 luni) face presiuni mari pe tema asta ca doar si celelalte tari sunt interesate.
Deci ce spuneti dvs e doar o coincidenta careia incercati sa-i dati conotatii politice sau sindicale sau ambele dar oricum tot minciuna ramane.Chestia asta se discuta cu pro si contra inca de prin noiembrie nu din 23 feb. de la "ciondaneala politistilor cu jandarmii" deci nu de acum 24 de ore asa hodoronc-tronc dupa cum o serviti pe "piata SCMD".Daca o spuneati si p-aia ca "din cauza (ne)rezervistului busit de jandarmi s-au luat masurile astea poate va mai credeam 😄😄😄...dar asa nu pot😄😄😄

anonim spunea...

@Dan B
Cat de ridicola este pensia dvs?...intreb pt un prieten
N-am zis mica,n-am zis insuficienta.Am folosit exact termenul dvs

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mda, Dle cult si intelijent, Monteoru, stiu ca stii sa ambalezi tractoru' cand e calat motoru': E grele sa te pui cu analfabetii cand trebuie sa le culegi castravetii, dimineata pe nemancate si nepișate, ca sa ai provizii pe saturate!

Xman spunea...

Rugile ti-au fost ascultate!In afara de tine nu a mai fost nimeni atat de vehement pe tema asta.Doamne ajuta!Poate iti vor fi ascultate si celelalte rugi...

Xman spunea...

Cel mai mult pentru a se infaptui acest lucru ,sa nu uitam ,a facut bravul locotenent Alexandru.A fost batjocorit in toate felurile si nu stiu daca cineva chiar pe acest blog i-a luat apararea...Dupa ce sindicatele vor fi libere in armata,singurul care are dreptul sa fie intaiul presedinte de sindicat pe MAN este domnia sa...Atunci sa te vezi!

Andrei spunea...

Ai dreptate, cu mici diferente: dupa 4 luni (nu 6), la finalul ciclului de baza, cei mai buni militari erau repartizati la GAZ, erau ofiteri in fata oilor si vacilor; al de se credea buhai mai mare avea, desigur, grad mai mare.
Ce mai conteaza cum stau treburile acum, bine ca nu te-ai schimbat dumneata.

Huhu Rezea spunea...

Cum ar putea un militar cu scaun la cap să ia apărarea unui pucist de tipul celor care au dat lovituri militare în Turcia după anul 1960?
Demersul Avocatului Poporului exclude implicarea militarilor în politică.

M spunea...

Ma intrebam, chiar pe acest forum, de ce daca politistii nu au aceleasi drepturi suspendate ca si militarii (dadeam atunci exemplu dreptul la asociere in sindicate) mai se considera "oprimati constitutional" si indreptatiti la pensii militare?

Acum doar ridic problema: daca lipsa drepturilor constitutionale constituie baza solicitarii unui tratament preferential in calculul pensiei, acordarea acestor drepturi nu inseamna implicit si eliminarea compensatiilor?

O sa mai zica: vreti un al doilea job? OK! Luati-va! Dar sa nu interfereze cu programul!
Vreti sa aveti firme? Succes!
Ce mai ramane suspendat? Dreptul la greva? Luati de aici 5% in plus la salariu!
Vreti implicare in politica? Numai ca persoana fizica, fara implicarea institutiei, in nici un fel!
Am uitat ceva?

M spunea...

@Militar roman

A fost pe undeva o propunere ca militarii in rezerva sa primeasca pensie contributiva + OMM + solda de rezervist

Iulian Mareș spunea...

Domnule Andrei,
Acestui faimos razes, acum legionar ”francez” îi place sa fabuleze saptamanal, daca nu zilnic!
Are si el necazurile lui si daca nu ar fi hâtru atunci ar ”muri”!
Deh, un mare luptator, arma cazarmare, care a avut un accident teribil in scoala militara!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Ti se pare ca loviturile militare din Turcia au adus progres sau regres?
Uita-te la esecul ultimei! Stii ce a adus? Inclusiv scoaterea tabloulurilor cu Parintele Turciei Moderne!

Iulian Mareș spunea...

Am fost unul din ei....si am fost cel care a oprit extractia lui de catre niste baieti, pt ca era in uniforma Armatei Romaniei!

GO spunea...

Abia acum am sesizat ca sunt pomenit in postare. Am retinut faptul ca am sustinut "ca menținerea pensiilor militare este justificată de restrângerea unor astfel de libertăți".

Iar Huhu Rez, zice "Or, cum vom vedea, reglementările internaționale, foarte bine evidențiate de doamna Weber în sesizarea către CCR, permit libertatea de asociere a militarilor, în anumite limite legale, limite care exclud interdicția totală a libertății de asociere, de întrunire sau de opinie. Cu sau fără pensii militare, cadrele active au dreptul la asociere".

Imi detaliez putin abordarea. Pe care i-am spus-o si lui Fota! Nu are de-a face cu abordarea juridica!

Oricat am sapa in constitutiile si legile lumii, in statele democratice, NU vom gasi prevederi care sa interzica militarilor, drepturile si libertatile fundamnetale, asa cum minte FOTA. Nici in SUA, nici in UK, nici in Germania etc. Culmea ca nici in Constitutia Romaniei (cu exceptia dreptului de afiliere politica), dar pe care legiuitorii au facut pipi, bagand interdictiile in legi interne.

Si atunci, ce se intampla? Intrucat rar gasim in statele lumii democratice, militari care sa candideze, sa faca greva etc. Desi NU le este interzis prin nicio lege. Ei, aici este problema!

Militarii din statele democrate NU fac uz de drepturile si libertatile lor, prin acord TACIT, si NU pt. faptul ca le este interzis ceva. Acordul TACIT presupune ca in schimbul neexercitarii de catre militari, de buna voie si nesiliti de nimeni, a anumitor drepturi si libertati de altfel garantate si acestora, clasa politica ofera ceva compensatoriu in schimb. De regula, niste legi/prevederi speciale de salarizare pt. militari si niste legi/prevederi speciale de pensionare pt. militari. Cu alte cuvinte, in statele democratice, intre militari si clasa politica, functioneaza un consens reciproc de bun-simt! Daca bun-simtul clasei politice NU ar functiona (cum este la noi), imediat acei militari din statele democrate pot apela imediat la exercitarea drepturilor si libertatilor fundamentale.

Iar la noi, problema este foarte grava! Nu doar ca NU functioneaza bunul-simt al clasei politice, dar clasa politica a interzis pur si simplu, militarilor, si exercitarea drepturilor fundamentale care sa atraga atentia clasei politice ca face numai prostii. Da domnule, militarilor romani, o lege speciala de salarizare si pensii militare reale (nu ca surogatele de acum). militarilor romani, si in veci acei militari nu o sa isi mai aduca aminte de drepturile fundamentale la sindicat, greva, firma etc. Dar NU merge si cu ..ula in ..ur, si cu capul in rai!

Asa ca in conditiile in care acest echilibru a fost stricat in Romania, de casa politica si nu de catre militari, se intampla ceea ce este firesc! Militarii isi revendica drepturile si libertatile fundamentale, egale, cu ale oricarui cetatean. Si in primul rand, egale cu ale idiotilor, care NU au inteles prin bun-simt ca orice ACCEPTARE a interzicerii unor drepturi si libertati, are un pret!

Calinmihaib12 spunea...

..ultimul puci din TURCIA.. despre care toată presa scria că "a esuat", a "eșuat" numai în ochii " proștilor care vor să creadă.."asta"..!
TV RUSSIA TODAY..titra ATUNCI
..pe banda colorată de jos:mare atentie: între ghilimele: "FAILED" COUP în TURKEY..,ceea ce arată faptul,că în realitate, LOVITURA de STAT a REUȘIT..!,(în viziunea RUȘILOR),că se schimbase "paradigma"..atotputer niciei (=la vedere..!) = a armatei turce în viața publică.!
ARMATA turcă a fost "garantul" politicii..și a "modernizării" cât de cât a Turciei secolului XX..!(cel puțin: așa spun unii "analiști"..!?).

Andrei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Olescu,
Unira le este frica si sa citească articolul din Constitutie prin care armata are responsabilități de garantare a democrației...

Iulian Mareș spunea...

Gruparea fundamentalista musulmana întărită după puciul armat nereușit, reprezentata de Erdogan, ti se pare ca duce Turcia, prin masurile religioase, spre Lumea Bună, spre progres sau mai reped creaza un pol musulman regional?
*implementarea ideologiei laice in dauna fundamentalismul musulman a fost asigurat în si prin armata turca, kiar dacă noua ni se pare anormal ca armata sa aibă atâta putere. In Egipt, acum câțiva ani, armata a invalidat alegerile pt ca Frații Musulmani câștigaseră. Si bine au făcut...
Coloneii si generalii turci, școliți afara, cel mai adesea în US au impregnat Turciei idei laice, progresul, deskiderea, dezvoltarea.
Deocamdată, Erdogan conduce ca un sultan medieval, iar politica externa a lui este un mare fâș...

M spunea...

La MM sunt trei variante de lucru pe interzicerea cumulului pensie+salariu la stat.
1. Cu excepții (evident categoriile veșnic preferate ale guvernanților respectiv sănătate și educație la care se adaugă mai nou și artă)
2. Permis numai dacă pensia este sub 2000 de lei.
3. Fără excepții.

Nu știu dacă e de interes dar am zis să zic! 😁

Andrei spunea...

M-a derutat numele de scena. Credeam, initial, ca este vreun Rambo X uitat prin Afganistan. Nu a durat mult sa ma lamuresc. Apropo, trebuie sa-i dau o veste: Dl. St., fostii colegi de la Iasi au fost emotionati sa afle ca va amintiti de ei. Sunt dispusi sa va demonstreze ca au ani de studii si peste liceu. Isi amintesc cu nostalgie de dv, va asteapta cu drag.

Andrei spunea...

Acordarea unui "tratament preferential" in calculul pensiei sau in timpul activitatii nu rezida din existenta sau lipsa unor drepturi, ci din specificul activitatii. Un criteriu este disponibilitatea 24/24 h. Altul il constitue riscurile asimilate activitatilor militarilor, chiar si pe timp de pace: aplicatii, trageri, evenimente stradale in cazul MAI. Criteriul fundamental este determinat de continutul Juramantului Militar: "Jur sa-mi apar tara chiar cu pretul vietii!" Niciun demnitar (presedinte, ministru, parlamentar) nu are aceasta mentiune in textul juramantului pe care il depune. Ei jura sa-si daruiasca puterea si priceperea ..., sa respecte ..., sa apere ... , "chiar cu pretul vietii" nu exista. Daca nu isi respecta juramantul, raspund in fata lui Dumnezeu: "Asa sa-mi ajute Dumnezeu!", caci colegii parlamentari au grija sa nu aprobe trimiterea lor in judecata, iar presedintele are imunitate in perioada mandatului.
De retinut ca si la noi au existat compensatii, ca in orice tara normala, numai ca au fost eliminate, treptat. Vor reveni, probabil, daca Putin isi mai incordeaza muschii. Si atunci, la presiunea NATO.

Leon spunea...

Pai cam la fel a fost si in 2010..!

M spunea...

@Leon

Credeați că a venit vreun deștept nou?😂
Problema e că în 2010 era partidul unic iar acum sunt 3 partide și nu cad pe aceeași variantă. Mai mult, și în cadrul PNL sunt lideri care vor într-un fel iar alții altfel.

M spunea...

@Andrei

Ziceți bine dar ziceți pentru noi, ăștia care oricum știm. Pentru a lua o decizie e nevoie de susținerea populară. In ceea ce privește militarii e un pic mai greu pentru că se bucură (încă) de încrederea populației. Și atunci faci/scoți în față elemente ce ar putea schimba asta:
1. Cea mai mare pensie din România e a unui fost comandant de penitenciar pentru că se combină pensia militară cu cea a magistraților,
2. Numirea lui Alexe, cea pensionată la 42 de ani cu o pensie de 13.000 lei,
3. Uite că le dam drepturi militarilor.... De exemplu pot să își facă sindicat,
4. Am scos pensiile parlamentarilor dar 97% din banii de pensii speciale se duc la militari.

Etc.

PS - câtă vreme nu avem presa de partea noastră suntem mâncați. Azi, un dascăl a decis că e ok să arate că preda lecția in chiloți și că e normal să îi ducă unei eleve: ” când te vad nu mă pot abține".

Dacă era militar/polițist lua foc mass-media. Până acum erau demisii... Așa?

Andrei spunea...

Adevarat. Chestiunea este ca presa este ori aservita, ori controlata de Putere sau de grupurile de influenta din jurul ei. Marile tunuri nu se dau prin majorari sau reduceri de salarii/pensii in MApN si MAI, se stie. Cu toate acestea, trebuie recunoscut faptul ca sunt exemple, in principal din MAI, cu pensionati la varste fragede, grade si pensii mari si reangajati pe functii si salarii la fel de mari. In privinta asta, MAI influenteaza negativ si imaginea MApN. Pe de alta parte, toate cadrele din MApN recunsoc faptul ca aproape toate majorarile de salarii sau alte beneficii materiale se datoreaza celor de la MAI, acestia fiind mai aproape de nevoile Puterii si au stiut cum sa mai ciupeasca cate ceva.
Revenind la presa. In primul rand presa MApN si MAI trebuie sa promoveze imaginea si interesele militarilor, ori acest lucru nu se intampla. Daca ascultam "Ora Armatei", este lapte si miere, lacrimi de bucurie ca cei de-acasa intra in direct cu cei din TO, succese peste succese la antrenamente si aplicatii, nimic despre problemele sociale. Presa scrisa, la fel. Limbaj de lemn, sabloane, sa fie bine. Este un principiu foarte clar: mai intai sa faci tu, iar cand ai ajuns la limita posibilitatilor sa ceri de la altii. Ati vazut fotografia veteranului de 90 si ceva de ani de la 1 Decembrie 2020? Era in uniforma, chircit pe un scaunel, probabil adormit, fara sa fie cineva in preajma lui pentru asistenta. (https://amateescu.blogspot.com/2020/12/rau-am-ajuns-un-veteran-participant-la.html) Presa a cerut un punct de vedere biroului de presa al MApN, iar raspunsul a fost "G-ral in tragere X a venit impreuna cu Danaila. Organizatorii au avut in vedere respectarea stricta a masurilor de distantare..(bla bla)". Adica, nu l-am chemat noi, nu ne intereseaza. Asta in conditiile in care cu un an inainte se loveau cu caramida in piept ca "veteranii sunt stalpii tarii noastre" (https://www.activenews.ro/stiri/Veteran-de-razboi-umilit-de-Ziua-Nationala-a-Romaniei-159107). Este greu ca ministrii celor doua ministere sa stabileasca protocoale de colaborare macar cu TVR? Macar o ora pe saptamana in care sa prezinte realitati din activitatea militarilor, din viata cotidiana, cum vin de-acasa, se pregatesc, pleaca la interventii etc, dar nu regii facute de personaje gen "fantoma alba". Sunt documentare pe posturi straine, seriale despre diverse unitati, politie rutiera, jandarmerie, vamesi, graniceri. Nu trebuie inventat nimic, se pot lua idei de-acolo. Se pot face interviuri si cu sotii, parinti de militari, in care sa vorbeasca despre problemele pe care le au acestia, cum li se da locuinta de serviciu dar este complet nemobilata, cum nu au serviciu in noua garnizoana in care a fost mutat sotul, cum e cu copiii mutati de colo colo etc. Dar asa? Ce sa faca presa comerciala? Sa-i traga de maneca pe cei de la conducere, haideti sa va promovam interesele? Pai nu au audienta mai mare daca-l prezinta de comisarul ala de statea in genunchi in fata sefilor? Sau pe ala de la jandarmi, cu subordonata amanta, care-si arata parul de pe piept pe facebook?Normal ca Alexe este subiect de senzatie. Sunt convins ca este subiect de senzatie inclusiv in randul militarilor care nici nu viseaza banii aia la 60 de ani, ce sa mai vorbim de 42 de ani. Si tot ar mai fi. Fapt este ca ministrii sunt pusi pentru a servi, in primul rand, sau mai bine zis, exclusiv, interesele partidelor. Opinia mea personala este ca, totusi, Ciuca a mai miscat cate ceva, si la inzestrare, si la drepturi banesti (veteranii). De vazut ce si cat va putea face cu salarii/pensii. Din pacate, este si perioada asta tampita.

M spunea...

@Andrei

Corect!

In ce privește presa al promovat ideea (luată din SUA) ca "știrile pe surse" să fie date numai presei binevoitoare, mai ales din dosarele de mare interes.

Aveți dreptate și că MApN se bucură de o presă mai bună decât MAI. Un exemplu recent e dosarul băiatului lui Ilie Dumitrescu, filat în timp ce vindea droguri împreună cu un militar, caporal la o unitate de lângă București, atât de prost încât a venit la tranzacție în uniformă. Dacă era de la MAI altfel urla presa. Așa, numai în treacăt a fost spus!

Sau idiotul ăla de Stan, polițistul pedofil, care a pupat niste copii în lift. A luat 20 de ani cu executare. Un dascăl care a făcut sex cu o elevă și a lăsat-o gravidă a luat 2 ani cu suspendare. Eu zic că e cel puțin la fel de grav! Douăzeci de ani pentru amândoi era mult mai corect.

Eu apăr orice om în uniformă acuzat, până se dovedește clar că e vinovat, fie că era Vergil Chițac, fie ăla de la Gerota (și s-a dovedit că am avut dreptate).

Apelul meu e: lasă că ne mușcă destui de cur, hai să nu ne mai atacăm între noi!!!!

Despre Alexe, ca să închei, să citiți comentariile celor din MAI care o știu!!!! Nu o mai spală toată Dunărea!!😁

Leon spunea...

@M, pentu corectitudine, in 2010 era tot o coalitie toxica: PDL&UDMR&UNPR !
PS.Acum,PNL&UDMR&USR+ !

M spunea...

@Leon

Asa este. Dar parca asta e mai toxica pentru ca daca in 2010 PDL era cel care hotara acum practic e la paritate cu USR (care desi are mai putine procente e mai agresiv). Gresesc?

Leon spunea...

Raluca zice ca vor fi exceptii:
"Ea a precizat că proiectul prevede anumite măsuri, astfel încât să nu conducă la blocarea unor domenii esențiale."..!

M spunea...

@Leon

Domnul Hader, sindicalistul din educație zicea acum câteva zile cum se vede el săptămânal cu Țurcan și discută proiectele de legi.
Ne mirăm că mai toate legile iau în calcul pretențiile dascălilor?

Sunt 4 mari familii ocupaționale bugetare: educație, sănătate, administrație și SNAOPSN. Dacă exceptezi două din ele....

Mă tem de jocul tip Olguța! Întâi zicea: "acceptați coeficienți de ierarhizarea mai mici că oricum recuperați prin calculul pensiei militare!"
După ce s-a făcut legea salarizării, a început să zbiere că avem pensii nesimțite.

Parcă văd așa și la Țurcan:
"nu vă lăsăm să cumulați pensia cu salariul că aveți pensii calculate preferențial!"
După ce acceptăm gălușca vine și spune:"băi, dar de ce să aveți pensii calculate altfel decât pe contributivitate?"

Mă uitam la un documentar despre venirea la putere a lui Hitler. Printre primele decrete date a fost interzicerea ocupării unei funcții bugetare de către evrei. Hmmmm!!!!!
Suntem "evrei" într-o dictatură de extremă dreapta?

HALA spunea...

În cultura catolica occidentala, slujbele religioase încep cu un act de penitenta, prin care comunitatea își recunoaște păcatele și de trei ori consecutiv își asuma public consecintele acestora asupra stării sale. Dacă s-ar face asa ceva și în cultura ortodoxa,comunitatea românească ar striga ca tot ceea ce i se întâmplă rău este din cauza ba a rușilor,ba a ungurilor, ba a americanilor numai din cauza lor, nu. Militarii armatei noastre, mai ales rezervistii, nu numai ca nu ar face excepție de la aceasta trista realitate a culturii răsăritene dar ar da vina pana și pe spatiul intergalactic, numai pe ei înșiși, nu.

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:..mie mi-era CLAR încă de ATUNCI..că "lovitura de stat" clamată de ERDOGAN ca fiind împotriva..LUI,"organizată de..armată"..și..chipurile "eșuată", în realitate a fost o LOVITURA DE STAT organizată de acele "forțe islamiste" și.. "izolaționiste"..cu ERDOGAN în frunte, exact împotriva ARMATEI TURCE și a..SOCIETĂȚII CIVILE TURCE. .!,ceea ce si RUȘII de la "RUSSIA TODAY-TV" au subliniat prin "..."= ghilimele le puse la titlul de pe bandă: "FAILED" COUP în TURKEY ,,pt.că aproape toate agențiile de presă au căzut în capcană afirmând că armata ar fi eșuat în actiunea "inițiată" de ea..împotriva lui ERDOGAN,premierul..?!??..!= ceea ce era = evident un fake-news.. ATUNCI..!
..ceva asemănător "pare" că se întâmplă și în..ARMENIA: între "forțele" premierului și armată., ..dar..mai în surdină. .AICI..în "presa" de la la noi..! ; și nu e PREA CLAR cine din.."vecinii" lor.."= trag sforile..!!

Calinmihaib12 spunea...

Acum, la ora 17:00,B.1 - TV.,..se vorbește de pensii militare..!