Un produs Blogger.

joi, februarie 11, 2021

Generalul Mircea Mocanu, Comandantul Apărării Antiaeriene în 1990, despre razboiul radioelectronic din zilele Revoluției

218 comments
Informațiile generalului Mocanu sunt de natură să înlăture variantele prezentate până în prezent de câștigătorii loviturii de stat din decembrie 1989, în privința războiului radioelectronic din decemrie 1989, la care a fost supusă România. 



" La Revoluţie, comandantul Aviaţiei Militare era generalul Iosif Rus. Părerea mea este că el a fost în cunoştinţă de cauză asupra evenimentelor din decembrie 1989. La fel, şi generalul Ionescu, şeful lui de stat major. Au fost atunci nişte lucruri... hai să le zic suspecte. 

Să începem să vorbim despre războiul radioelectronic: când noi, cei de la Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului, am văzut că se umple planşeta de ţinte, pe 22 decembrie seara, am înlemnit. De exemplu, undeva, pe autostrada BucureştiPiteşti, la un anumit kilometru, am gândit că s-a lucrat în secret la nişte depozite subterane ale Securităţii. Şi de acolo ne făcea impresia, pe planşeta generală, că ies acele simulacre de elicoptere. Iar Rus nici nu a vrut să vină în puncul de comandă. Râdea... Ştia ce se întâmplă! Ştia că e o acţiune imitată, noi nu ştiam

Puteți da mai multe detalii despre ceea ce ați numit „acțiune imitată?

În seara de 22 decembrie, s-au umplut planşetele din punctul de comandă cu date transmise de staţiile de radiolocaţie din toată ţara, cu acţiuni aeriene. Ciudate, pe alocuri; plauzibile, pe alte părţi. Fel de fel de concluzii... Am trimis oameni: „Du-te, măi, la operator, vezi ce naiba transmite!”. Veneau şi raportau: „Apar ţinte pe ecranul staţiei de radiolocaţie!”. Cine putea să facă această imitare? Sovieticii nu erau în stare. Eu ştiam ce tehnică aveau ei, ce puteau să facă şi ce nu. Ştiam amănunţit ce au făcut ei în Coreea, în Vietnam, în Afganistan; ştiam la amănunt ce au făcut ei când i-au bumbăcit americanii pe libieni. N-au făcut nimic! Atunci când americanii au atacat Libia cu avioane de pe portavioanele din Mediterană, consilierii sovietici au privit din balcoanele vilelor unde erau cazaţi. Şi toţi au fost trimişi acasă. Numai americanii, cu acele Boeing-uri care au sistemul AWACS, puteau să creeze o situaţie ca aceea cu care ne-am confruntat în decembrie 1989. De la o sută de kilometri de dincolo de graniţă, aveau în raza de acţiune toată România. Pentru mine lucrurile sunt clare. Am auzit fel de fel de explicaţii... că au fost baloane meteo sârbeşti sau maghiare. S-au găsit pe teritoriul ţării asemenea baloane, dar ele zboară, invariabil, de la vest la est, cum sunt curenţii de aer. Or, pe planşetă, noi aveam formaţii care zburau în toate părţile. La un moment dat, cum am spus, foarte multe apăreau de pe autostrada Bucureşti-Piteşti. Şi mă gândeam că poate, atunci când s-a construit această autostradă, s-au făcut nişte adăposturi subterane pentru elicoptere, cum avea Coreea de Nord şi are şi astăzi. Acolo, aerodromurile sunt sub munte şi numai pe ultimii treizeci de metri ieşi la suprafaţă. Şi asta a fost o idee, atunci... 

Am văzut fotografii ale ecranelor din acele zile... străluceau de ţinte! 

Am fost chemat la Comisia Parlamentului [pentru cercetarea evenimentelor din 1989], condusă de Valentin Gabrielescu, care se dădea mare specialist. Două ore am stat acolo, după care m-am liniştit, mi-am luat geanta şi am plecat. Gabrielescu, în calitate de preşedinte de comisie, în loc să stoarcă de la mine informaţii pe care apoi să le interpreteze, el a căutat să mă convingă că nu a existat război electronic. Două ore!

 Vă mai amintiţi ce argumente v-a prezentat?

 Spunea că operatorii staţiilor de radiolocaţie au transmis date eronate din cauza stării de emotivitate. Toţi, în toată ţara? Da. Toţi s-au emoţionat! Spuneţi dumneavoastră, ce-a fost în capul lui? 

Iar pe tovarăşu’ Sergiu Nicolaescu l-am auzit spunând la televizor că nu a fost nimic, ofiţerii de la CI umblau cu geanta cu emiţătoare în apropierea staţiilor. 

În martie 1990, la Consiliul Militar al Pactului de la Varşovia – şedinţa era Moscova – ce-mi spune omologul bulgar, generalul Blagoiev? Zice: ,,Măi, ştiu prin ce aţi trecut, a apărut şi la noi. Situaţia de la voi, din noaptea de 22 spre 23 decembrie şi din nopţile următoare, a apărut şi pe ecranele noastre. Au văzut ţinte venind de la voi, trecând Dunărea; am ridicat vânătoarea, dar nu a găsit nimic în zonă. Aţi încasat o mare plasă!”

218 comentarii:

1 – 200 din 218   Mai noi›   Cele mai noi»
GO spunea...

Asa a fost! Poate citesc si poeții-colonei strategi.

monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Ce bine ca am scăpat de rakete lansate pe elicoptere fantomă, ca asa se combat astfel de ținte, cu cele mai bune rakwte pe care le aveam...
Un El Puma cu câțiva generali legați este pus la pământ de un singur glonț, se pare/se zice, iar unii lansau la foc automat crezând ca obtin un altfel de efect!

itbuff71 spunea...

Si rusii aveau avioane de lupta electronica tip AWACS (airborne warning and control system). Omologul sovietic este Ilyushin 76 Mainstay.

Călugărul spunea...

Prin holograme create de tunuri laser aflate în sateliți poți crea orice iluzie virtuala vrei în orice azimut ! Noi cu tehnica suntem cu sute de ani în urmă! Noi acum ne batem cu iluzia peștelui guvid care nu există dar de care se moare spitale lagăre! Altă întrebare?

raul spunea...

E ușor a scrie versuri,
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.
Intrebati i pe cei care ,in data de 29 dec,'89 ,au dat ordin ca toate Jurnalele de lupta ,din 17 dec incolo,sa ajunga la esaloanele superioare ,recte Bg de RdLc,de la Ploiesti si Timisoara!Ca ce s a vazut si ce nu depinde de ..SRL ul lui ,ochiul lui si ordinul primit!Va pup!

Calinmihaib12 spunea...

..radarele..erau rusești, frec vențele erau știute și de unii și de "alții",toți: "roșii"..așa că "băieții".. cooperanți (doar: eram în"tratat") la preluarea PUTERII,nu au avut nici o problemă de..acțiune.!!

E. Cristescu spunea...

Si de ce apar amintirile astea de-abia la 30 de ani de la evenimente? Cat a stat interviul in fisetul lui Turturica? Gen. Mocanu s-a dus din 2016.

Iulian Mareș spunea...

Perfect adevărat. După 90 si denumirea s-a skimbat in Razboi Electronic. De câțiva ani la SmFA a luat fiinta o Bg pe profil. Din 2000 pana în 2014 rusii siau modernizat si dotat unitățile cu noi ekipamente, pana la nivel Cp, care are ekipamente de RdlC la sol, pe o raza de aproximativ 5Km si ekipamente de bruiaj pe purtător!

raul spunea...

Oricum ,interviul e vechi!

Dan B. spunea...

Mocanu „mănâncă borș cu polonicul”!
Cert este că au fost doborâte 8 (opt) aeronave apartinând CAvM și, la CAAT, au fost avansați la gradul următor, de general 7 (șapte) colonei din conducerea armelor constituente.
Nu cumva CAAT avea misiune de anihilare a războiului electronic, inițiat pe teritoriul național?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Este clar ca americanii ne-au facut-o, in cooperare mutuala si strategica cu rusii... Americanii s-au inteles cu rusii, Gorbaciov a fost de acord cu bruiajul sau alte actiuni, ambele tari avand interesul sa-l dea jos pe Ceausescu. De pe un Portavion multe se pot face, iar sistemul AWACS il au si pe avioane Boeing, ceea ce rusii, macar la acea vreme, nici nu visau, si ar fi mai credibil ca s-a actionat de pe un avion

Cezar spunea...

Atentie la ...bulgari
Ei au ridicat aviația si au cercetat....

Huhu Rezea spunea...

Câte avioane au doborât?
Invingătorii intotdeauna ascund adevărul despre evenimentele care i-au adus la putere.
In 22 decembrie, după debarcarea lui Ceaușescu, puterea in stat a fost preluat-o de noua conducere a Armatei. In cursul aceleiași zile au negociat puterea, la sugestia susținătorilor externi, cu grupul politic eterogen, dar predominant pro sovietic.
Asa am reusit să nemulțumim și Moscova si Occidentul.Unii pentru a căzut comunismul , alții pentru că Iliescu era perceput ca om al rușilor.

Xman spunea...

Ia sa fi fost armata respectata si nu trimisa pe la mine ,canal si agricultura...Ia sa fi fost trimisi pe cheltuiala statului ofiterii si subofiterii pana in 35 de ani in fiecare an de doua ori in concedii de 10 zile unde le trecea prin cap: din SUA pana in Noua Zeelanda...Vorbesc de perioada de dupa anii'68 cand Romania avea la picioarele ei occidentul...Ia sa fi avut sg.maj. 8,000 de lei solda si locotenentul 10,000 pe luna .Mai faceau securistii ,copii si nepotii lor praf si pulbere din tara asta?Ia sa fi facut cursuri de pregatire incepand de la nivel companie in orice armata din occident,dar si in orice armata din est,inclusiv in China...Ce deschidere formidabila ar fi fost...Ce scoala de lideri ar fi avut aceasta tara...Dar din nefericire,fereastra de oportunitate deschisa prin actul de curaj aproape sinucigas nu a fost fructificata...Huawei-ul chinezesc poate astazi s-ar fi numit IPRS Baneasa...

Leo spunea...

De citit [n acelaşi articol și aventurile din armată ale lui nicușor "pilotul".

Huhu Rezea spunea...

Vorbești ca din cărți, de parcă nu ai fi trăit acele vremuri.
Armata și agenții de influență ai străinătății au format primele guverne postcomuniste, nu securitatea. Securitatea a fost capturată și destructurată de unitățile militare... până la alegerile din mai 1990, aspect care nu s-a întâmplat în celelalte foste țări socialiste.
Invingătorii Revoluției nu au gestionat bine situația economică a țării.

Iulian Mareș spunea...

Este imposibil ca o entitate sa fi avut in ascuns pe TN un asa numar mare de El, piloti, mecanici, personal tehnic, depozit de CL, munitie, materiale consumabile...etc, capabila sa execute misiuni, iarna, Noptea, deplasandu-se si pe tracatori/defilee! Numai prostii cred asta!
Faptul ca au muscat din Fantoma de pe monitoare inseamna ca latura de razboi electronic a fost inexistenta pt acele forte!
Din cate stiu aveau capacitati de goniometrare si descoperire insa Gl. Mocanu nu ne spune cate Baze Gonio a ordonat sau daca a solicitat macar sprijinul DSS care avea ekipaje mobile, pe Au de goniometrare!
*Totusi, vreau sa-mi spuna cineva, de profesie AA, daca a auzit macar sau era o practica, o cutuma ca El sa fie combatute/lovite cu RaAA Volhov? Se facea asta la antrenament, exista ca practica?
In interviu seful CAT cam fabuleaza, Dumnezeul sa-l odihneasca!
”Ce se înţelegea prin „întregul popor”? Prin întregul popor se înţelegea: armata, trupele de securitate, gărzile patriotice, formaţiunile de luptă ale tineretului, apărarea civilă şi alte formaţiuni populare. De exemplu, când noi făceam aplicaţii, făceam scenarii.
Unei brigăzi de trupe de Securitate dintr-o localitate relativ apropiată frontierei, atunci când, să zicem, ne atacau, prin surprindere, trupele NATO, îi dădeam o fâşie de graniţă, cel puţin până când făceam mobilizarea şi
pregăteam unităţile care se formează la mobilizare să le ia locul” --macar isi mai aduce aminte cineva timpul minim de pregatire a unu R mobilizat? Mocanu cred ca a fost un bun profesionist in AA, insa se hazardeaza sa arunce in interviu propriile convingeri care nu bateau cu realitatea!
Si argumentez:
Ca sef CAT nu se ocupa direct de fasia de asigurare a frontierei, auzea la altii si-si interpreta el, o sa o zic pe-a dreapta, cu minte putina, ca mobilizarea FA incepe odata cu agresiunea ROU?! Nu a fost asa si nici nu va fi! Habar nu are generalul: ea se executa cu totul si cu totul altfel! Apoi trupele alea NATO ce atacau frontiera prin ”surprindere” (halal gandire, asa ceva se foloseste doar ca scenariu tactic la Pl si Cp) cum apareau ele in vecinii din Tratat? Cum isi realizau dispozitivul de lupta ofensiv, de nivel strategic, asa fara ca noi sa aflam? Deci Cc strategica a ROU (DSS prin inf ex si DIM si alte elemente) erau idioti?

* Nu mai comentez ca ma infierbant si las loc alora cu ”experienta in coate si genunki-stie el”
**Generalul de aviatie care m-a surprins cu faptul ca stia binisor FT si MM si caruia ii port respect este gl. Orzeata, iar cunasterea lui venea din faptul ca o perioada a fost profesor in Academie si fiecare arma si specialitate conlucra integrat la intocmirea unei aplicatii, mai ales in anul II!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
nu kiar total destructurata....Ea a fost ”asanata” de mr. Coldea, intr-o dimineata de aprilie parca, prin citirea a ordinelor de trecere in rezerva a sute de militari adevarati!
”Invingătorii Revoluției nu au gestionat bine situația economică a țării”....ei nu, dar si-au translat lor profitul, statul a ramas cu gaurile negre!

Trofin spunea...

În privința surselor de unde au putut proveni țintele imitate , da , generalul mănâncă borș pe săturate. Până și noi , românii, aveam preocupări în conceperea de imitatoare de ținte electronice. În rest , nu mă hazardez la comentarii.

Huhu Rezea spunea...

Armata a păstrat intactă doar securitatea externa, cea care păstra conturile comertului exterior din perioada lui Ceaușescu. Asa au apărut primii oameni de afaceri postcomunisti.
După evenimentele tragice de la Tg Mures si-au dat seama că au nevoie și de securitate internă. Ruinarea economică pornise deja.

Huhu Rezea spunea...

Ce situație groaznică!
Seful apărării AA era îngrozit de invazia de ținte pe ecranele radarelor iar seful Aviației, generalul Rus, bufnea în râs.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Huhu, cum minte Mocanu asa minte și individul destept in cap.
Dacă Mocanu credea ca pe langa autostrada Pitești se ascundeau 50 de El este idiot!
Vrei sa descriu ce înseamnă ascunderea a 50 El, muniția CL, piese de skimb...etc!
Apoi tehnicii care pregătesc El, 50 de piloți si ekipajul de bord piloți care sa zboare in orice condiții, plus ca dupa o perioada de inutilitate trebuia executat obligatoriu un zbor tehnic de 15-30 min.
In afara de asta, mereu, in operație exista o indisponibilitate tehnica ce merge pana la 30%, fapt ce ne conduce la gândul ca nu erau ascunse 50 El ci kiar 60-65 de El.

*Asa xa, nu ma interesează procedurile de identificare a țintelor, ci Rezultatul Final.
Nu ce indruga Kordak din ce își aduce aminte, ci deductiile logice! Acum înțeleg ca a devenit specialist si in Bruiaj activ...mda, ma si miram!

Iulian Mareș spunea...

Radea de prostia lui Mocanu care era ingrozit de Prima Operatie Ofensiva de nivel Strategic din Lume cu Elicoptere, in haită!
*Unde dracu realimentau atâtea El plecate din Turda, sa zicem, și care atacau un obiectiv din Craiova? La OMV? 🤣

F16 spunea...

imbecilul infatuat de maresi creda ca daca a mazgalit acateva harti cu sageti colorate se pricepe si la RAA Volhov Kub Osa etc.Gen Mocanu era o autoritate in domeniu si stia ce spune nu un parerolog idiot ca mares.Cel putin sa se abtina pt ca pe aici sunt si oameni ce cunosc in amanuntime domeniul.Scarba!

Iulian Mareș spunea...

Cui folosește teribilismul "marelui inlocuitir" un fel de beizadea actuală?

Iulian Mareș spunea...

Adica, cum au cercetat cu aviația? Nu prea înțeleg...au încercat contact vizual? Au trimis câteva MIG, mai degrabă alt tip de aeronave sa se convingă xa nu sunt El? Ok...super așa! Aveam si noi AN-2..., dar cine l-a folosit ca mijloc de Cc vizuala?

Iulian Mareș spunea...

Eu am ridicat probleme prin întrebări și activități practice!
Ai tras tu in viață ta o sageata pe harta? Știi ce e în spatele ei?
Argumentează sau iti întorci jignirile in fata.
Ma lasă rece autoritatea lui Mocanu atat timp cât minte și nu are argumente de susținere!
Poți fi de acord sau nu nici nu ma intereseaza! Cand vei trece tu iarna, la mansa unui El, iarna, noaptea munții prin trecatoare/defileu sa ma anunti!
Pana atunci fa revizie la gura și dacă poți răspunde concret nu fii un alt idiot!

Gigi spunea...

Credeţi cã dacã se vroia sã fie dat jos "Dictatoru'",nu se putea apela la mijloace mai puţin tragice? Hai sã fim serioşi cã doar nu am imbatrânit degeaba pe acest pamânt.
Complotistii,au apelat la cele mai marsave metode de a produce suferinta poporului.Acestia,sã ne aducem aminte,au organizat puncte fierbinti in întreaga ţara la care au atras armata,în scopul de ce? De a fi culpabilizatã.A fost folosita tehnica razboiului psihologic.Ne aducem aminte cate zvonuri alarmiste se succedau prin TV.Ochelaristul ãla,nu îmi mai aduc aminte cu îl chema,cu ce putere de convingere era dotat.S-a folosit diversiunea radio-electronica.Prima grija acelora care au preluat puterea,ieşiţi parca de prin stiu eu ce vagauni,gauri,direct in fruntea ţarii,profitând de poporul nevinovat,credul, dornic de democraţie,a devenit masã de manevrã,spuneam prima grija a acestor noi conducãtori a fost distrugera celor care aveau sarcina sã culeaga informaţii.
Boborul,credul,a ajutat cã in 1990 sã vinã la putere,noii dictatori,vopsiţi in alte culori.
Hai,ca ne cam meritàm soarta!

Nicola f. spunea...

Corect.

Huhu Rezea spunea...

Ochelaristul de la TV citea de pe bilețelele primite de la grupul militar care controla Televiziunea. Deci, cine conducea diversiunea?

CEZAR spunea...

@/m-Al
Aveau canistre cu motorina !
Baa..daca nu cunosti ..nu te baga..
Intreaba-l pe idiotul de Honved KiSS..Tehnocraciu ..cum l-a prins Keller ca trimitea mesaje cu actiunile Armatei
Cu porumbei calatori baaa...avea o cusca plina in hangar
Acu vrea pensie de peste 3000 Euro ! Magarul 1000 nu-i ajunge !!

CEZAR spunea...

Baaaa m-Al .
Dar astia de la Bucuresti ..aia cu studii ca si tine ce faceau ..??
A iesit vreunul ..sau pe TO..sa zica ..stati mai flexati ..beti cafeaua ...nu vine nici draku...??

CEZAR spunea...

m-Alul ....doar ascutea creioanele , mai ales pe ROSU 8 muiat in ulei !
Nu lasa nici draku hartile cu operatiuni pe mina astuia...ne trezeam ca defilam pri Piata Rosie....hi..hi..hi..

daniel spunea...

5IA23, 20DSU, Boteni '89, plansete..... Hm.

GO spunea...

Genralul bulgar rezuma tot. Asta inseamna ca am fost mereu idioti la razboiul electronic si profesionalismul serviciilor de informatii. Si asa suntem si azi ... Punctez pe lipsa de profesionalism a serviciilor de informatii. Legenda multa, mituri si stiinta ... plua.

Leo spunea...

Erau 3 coleopteri la TVR la răscoala din 89.
Unul T. Brateș altul Petre P. cunoscut ca "robotul cititor" şi altul Lupoi M. un căpitan cu compasul (masonic) + roata "zimţată" pe umăr. (era să zic la rever)

micutzul spunea...

Ce curve mari vă dați acum. Generalul Mocanu cu bunele si cu relele lui rămâne un mare specialist. Papagali ca B. vin sa arunce cu noroi fără să aiba habar ce s-a intamplat. Fiindca am avut cu adevărat specialisti. Si in Rd.Lc. și in R.A.A. si in art.aa. Fiindcă altfel se goleau depozitele de munitie si rachete. In timp scurt toate unitatile s-au prins că este razboi electronic și au actionat ca atare! Tintele false erau generate din sp. aer. din vest, de pe Marea Neagră si inclusiv de pe aerodromuri nationale din aparate apartinand unei monarhii. Sic că nu va spun care decat atat că nu e europeana😀! Și este la fel de clar că la varful armatei au fost sefi si comandanți care au cooperat cu trenajoarele. Suntem obișnuiți, nu?

Iulian Mareș spunea...

Ca sa fiu rau, ti-as spune ca nu exista "hartii cu operatiuni"! ...poate la strung...

CEZAR spunea...

Faceai cercetare cu AN-2..?? Bai ma lasi ...cu ala nu puteai nici sa stropesti lanurile de cartofi..fugeau gindaciii pina ajungea sa dea cu flit ...apoi se reintorceau...la rontait.!!
AVEAU BULGARII O FLOTA DE MIG-29 de toata frumusetea....o mai au functionala si acum
Numai Rus cu ai lui - pe ale noastre le-au dezmembrat si vindut...
Atentie ca HunGarion..are si asta daca nu le-o fi vindut ...pentru a se inoi ...

Iulian Mareș spunea...

Brate...evreu!
Planul Nistru prevedea din 68 zvonuri cu 60000 de morți...

CEZAR spunea...

CorneliunSSon ..sigur a fost portavion ..a intrat pe canalul Dunarea -M.Neagra..ca tocmai se daduse in functiune...

Iulian Mareș spunea...

Ai incurcat-o! Ai devenit țintă Kordacului, dacă îți pui întrebări și tragi concluzii logice!

Iulian Mareș spunea...

Lupoi era inginer sa zic construcții speciale..(PC)?

Huhu Rezea spunea...

Eu am încredere în ce spune @Mareș... că nu tragi cu tunul după muște.
Loviturile cu rachete după El au fost aprobate, fărâ îndoială, și de comandantul AA.
Conform codului penal din acea perioada, comanda Armatei a fost preluată de trădători, inși care nu au putut să mențină puerea câștigată în interesul României.
Victoria populației ieșite în stradă și a revoluționerilor este o glumă de operetă.

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Tu crezi prostiile declarate de Mocanu?
Rus are si el greșelile lui, dar nu trada..

GO spunea...

In decembrie 1989, in conditii de interdictie de zbor si pe timp de noapte, in zona in care eram eu, au aterizat si elicoptere. Cam la 4-5 km de unitate. Au anuntat ...localnicii. Nu stateau decat cateva minute si decolau. De presupus ca desantau oameni si/sau preluau oameni, apoi o roiau.

O astfel de actiune a fost surprinsa in plin de un cercetas de legenda in Bg. 2 VM de atunci, pe nume Hanganu Ion, avand martori toti subalternii sai. A organizat traditionalele pânde și au funcționat. A surprins o aterizare care s-a produs la nici 500 metri de poligonul B. 22 VM de la Sf. Gheorghe unde este si o zona impadurita. Raporta prin statie in timp real ce se intampla, si cerea confirmare la comandament ce sa faca, daca are stiinta de o astfel de actiune autorizata de armata romana sau nu. Raspunsul a fost NU si sa anihileze elicopterul la sol si tot ceea ce a desantat din acesta, insa pana a venit infirmarea din partea armatei, s-a dus in plua ... elicopterul. In aceeasi noapte au inceput provocarile cu foc direct asupra armatei.

Dintre toate intamplarile de atunci, inca una mi-a ramas cel mai tare intiparita in minte. Eram in dispozitiv absolut toata unitatea in dimineata zilei de 26 decembrie 1989, pe campurile din zona unitatii, imediat invecinate cu Raul Olt. Si ... mancam la gamela, Ceausescu fusese executat in ziua dinainte, intrase asa o relaxare in toti. Cand ... de undeva din zona industriala a orasului, o mitraliera de 7.62 mm (sunet inconfudabil, ca nu o vedeam) a inceput sa clantane, zburand pamantul din malul Oltului la nici 10 metri de locul in care ne ospatam. Si atentie faza! Toata unitatea eram in dispozitiv, toti securistii erau la noi sub paza inca din 22 decembrie )s-au predat la noi cu tot cu familii, mai mult pt. refugiu - sa nu fie linsati de populatia civila). Militienii fugisera de mult care pe unde, pt. ca in Sf. Gheorghe au fost complet vandalizate si jefuite de "revolutionari" si sediul militiei si al securitatii, inca din 22 decembrie.

Si totusi, in 26 decembrie, se tragea asupra noastra. Fiind bataie de mitraliere si de la vreo 1.7-2 km din zona de cladiri, era inutil sa ripostezi cu pistoale-mitraliere. Asa ca cineva caruia nu ii dau numele si care era Cdt. Cp. St. Maj, si-a amintit ca in tinerete fusese Cdt. Pl. AA. Asa ca a pus mana pe ZU-2 si a tocat terestru toata zona industriala de unde se tragea contra noastra. Mitraliera care tragea asupra noastra a amutit, era imposibil altfel. Mai stiu si altele, dar nu le spun aici.

Spun toate stea, incat cei care sustin aberatii despre armata, sa taca. In decembrie '89 a fost lovitura de stat, in acord si cooperare americano-sovietica. Cu trupe speciala atat estice, cat si vestice, infiltrate pe teritoriul romanesc. Cu bruiaj radio si de radiolocatie si tot tacamul. Precizez: imixtiune straina, cu acord total americano-sovietic.

Iulian Mareș spunea...

Cu "Bă/Fă" sa vorbești cu tac-tu si cu ma-ta!
Nu sunt sigur ca știi cine controlează TO...
Atunci eram ofițer tânăr care își punea întrebări măcar si nu lua totul de bun, fără argumentație!
Poate iti explici singur de ce s-a construit un sistem de comunicații independent, criptat, voce, date, video propriu.
Auzi, kiar așa, Timișoara avea Cdt de garnizoana un gl de la CAT?

GO spunea...

@Iulian Mareș. Cine PM e si narodul ala?

PS: PM = ...pensia mea!

CEZAR spunea...

Daca ar fi fost real si ar fi atacat asa ROIURI de elicoptere in formatie strinsa..se justifica..
O lovitura de racheta AA Volhov..nu-i obligatoriu la punct fix...
Explozia rachetei ..face toata treaba pe o raza de peste 100 m(Akord poate da cifre exacte)
Va imaginati cam ce se alegea de formatia aceia de bondari daca explodau 2 -3 rachete pe linga ei....

Leo spunea...

Era de ATAM

GO spunea...

Legat de '89, procuratura a facut greseli de ageamii. A anchetat ... ofiteri de pe functii mari. Care nu prea ieseau din birou, ci ... gandeau, planificau, cugetau. Dar care habar nu aveau ce era in realitate pe teren.

In mod normal, cei mai informati cu evenimentele acelor vremuri nu erau comandantii, sefii si CI-istii. Ci cei care se confruntatu direct cu evenimentele: locotenenti, locotenti majori si mai rar si capitani. Adica, comandantii de subunitati mici. Si bineinteles, Tilica - soldatul, nu erau SGP pe atunci. Astia erau in dispozitiv. Subofiterii pe atunci, nu aveau functii de executie, ci administrative (cu eceptia grupurilor de cercetare). Maistrii militari nici atat, cu exceptia putinilor operatori de RdLc si de la aviatie.

Gica Contra sa stie, ca acei ofiteri cu grade mici de atunci, si cu functii de comanda, vorbim aceeasi limba. Normal ca un ofiter pe atunci cu nr. Y statul major pe atunci, sau in trupe auxiliare, habar nu avea ce se intampla pe teren. Si e aici, scepticism, imaginatie etc.

Nu, domnule! A fost o lovitura de stat ca la carte. Cu sprijin substantial extern, atat de la dusmanii actuali rusi, cat si de la pretinii actuali americani. Americanii au actionat ca factor decizional din partea statelor vestice, grupand trupe speciale si actiuni concentrate, din mai multe state europene-satelit.

Scenariul este clasic, stil interventia americana in Panama, cu usoare adaptari.

Leo spunea...

Exista o legendă ca la KM 83 (sensul spre Pitești), era un sit subteran al lui secu. Probabil , legenda a apărut că acolo pe o distanță de 4km nu existau separatoare de sens pe autostrada A1 , cu scopul de a fi o pistă pt. operațiuni de urgență. Probabil că tot secu' a lansat legenda.....
Noapte bună copii !

micutzul spunea...

@Huhu
De acord cu tine .Dar capii armatei au fugit ca dracul de tamaie de preluarea purerii. Dar au făcut-o fiindcă stiau aproape toți cine este in spatele așa zisei revoluții si stiau ca acestia nu iartă. S-a vazut in cazul Ceausescu, in cazul Milea, in cazul Guse.

Calinmihaib12 spunea...

Micutzule: "monarhia" aia era din.."orientul apropiat.."..?, din jurul ISRAELULUI..?;te întreb,pt.că: am mai spus,cândva aici, că în TIMIȘOARA, prin 23-26 dec.'89,în intersecția str. EUGEN DE SAVOIA cu str. MĂRĂȘEȘTI, mergând spre sinagogă ..era un tânăr ce părea arab, care a scos din buzunarul de la piept al unui palton gri, îmblănit, o mini-lunetă de buzunar, ne-telescopică,cu mâner ca de pistol: situat spre ocular și lungă de vreo 20 cm și privea cu ea spre hotelul TIMIȘOARA .. din direcția din care se auzeau focuri de armă..!??

raul spunea...

N-ai cu cine ,Micutzule!Toata ApAAT,era unitaea!Daca eu de la Ploiesti vad tinta pe Bacau ,si Bacaul im spune ca nu e nimic,o data ,de doua ori ,de zece ori ce se intampla?Cand stiam de ordinul ca nu mai zboara nimeni?O data ne am alertat ,apoi toata lumea s a lamurit!Restul tine de piesa de teatru ce se juca pe sus ,la MStM sa si salveze cururile sefii care se stiau vinovati cu TM ,CJ SB ,B!

anonim spunea...

Huhule nu mai lua de bune orice, ca umbli dupa...muste si ai discutii pe marginea santului
Intreaba si tu pt ce sunt destinate dracoveniile alea prin constructie,caracteristicile tehnico-tactice,posibilitati de lupta tinte destinate si multe altele.
Eu iti spun(doar) ca in cazul autoapararii sunt destinate si pot fi folosite inclusiv in trageri asupra tintelor terestre si de la suprafata apei,(cum?...poate cu alta ocazie).Iti dai seama ce "destinatii" antiaeriene poate avea.Termenul de "multirol" nu a fost inventat nici acum 2 ani nici acum 10 ani.Ca au aflat unii de abia dupa ce au iesit la pensie asta-i treaba lor
Si nu uita ca la puterea de foc, precizie, raza de actiune si eficacitate este o arma super ieftina la aproape 1.000.000$/buc
Cel mai ieftin avion de lupta depaseste usor 100 de milioane/buc.Íar cei care iti spun ca poti dobori un elicopter cu un singur glont 7,62 le spun eu ca au vazut prea multe filme cu rambo...nici sa schimbe o tasta nu i-as lasa pe astia tari in gura,dar cu doua maini pe stanga...exact ca "elitele" care ne conduc la toate nivelurile.Trebuia musai sa aiba reprezentanti de 2bani si pe aici..."specialisti in habarnism"
Ai idee cat costa o "musca" Puma?? Sau chiar daca e ieftina ce faci in caz de razboi? Lasi elicoterul sa-ti faca chisalita trupele de la sol? Pai nici o drona nu poti sa lasi ca-ti omoara 100 de stat majoristi intr-un cort si ramanem fara aia cu Cp B.cdtm Bg.Art rsa bld si avenue.Pai nu-i pacat de atatea creioane?Nu poti lasa specialistii in securitate mondiala cu doctorate tip udrea
Uite ce frumos sunt "desenati" Vom avea si noi asa ceva ca in.Mladitele deja au aparut sunt si pe aici...le suna capul exact ca pieptul
https://www.justitiarul.ro/in-tara-fara-soldati-plin-de-doctori-in-stiinte-militare/

PS se accepta si lucrari cu caracter exceptional pentru inceput(platite pe viata nu pe bucati tiparite si vandute ca orice lucrare de bun simt)

anonim spunea...

Definitoriu nu??

Construirea „situatiilor personale” in umbra functiilor atribuite nemeritat unor cvasi-intelectuali, in desconsiderarea flagranta a sarcinilor presupuse de posturile ocupate in organigrama guvernului sau institutiilor politice. Șușaniști de profesie, politicieni care-si „profesionalizeaza” amantele, rudele si, nu in ultimul rand, sponsorii, pe seama rezonantelor institutiilor militare sau de securitate nationala. Tabloul in cauza, adaugat la alte „n” exemple similare, dau imaginea clara a haosului institutional in care ne aflam. Dovada clara ca, pentru majoritatea celor care ne conduc, orizontul se prabuseste fix in spatele interesului personal! Interesanta optica in conditiile care armata a fost desfiintata peste 75% si invatamintul militar superior scoate doctori militari pe banda fara nici o justificare, fara sa tina cont ca persoanele respective nu au avut si nu au nici un fel de pregatire militara.....

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
anonim spunea...

generalul mares!!??
Ghici!

https://www.justitiarul.ro/wp-content/uploads/2015/05/ontanu.jpg

anonim spunea...

@Gigi
Brates.Idiotul Teodor Brates...sau mai stii poate nu a fost idiot.Huhu ne-ar putea lamuri cred,dar inca nu are voie de la sefii lui Brates

anonim spunea...

@daniel
exact
si Dn1(actualmente redenumit Dn3) cu 3RL incarcate in SPL 3
https://www.google.com/maps/search/Boteni+bucuresti/@44.6514179,25.6311203,223m/data=!3m1!1e3
Aici a facut un "stat majorist" niste harti cu care le-a mascat perfect.Nici nu se vad din satelit..hi,hi
O poza de toata "frumusetea" Pe tava servita.

micutzul spunea...

Desecretizez după 50 de ani. Nu mai e mult 😀 Întreabă Taromu'.

gheo spunea...

Dupa lupte "seculare" concredizate prin comentarii "pro si contra" incinse sau mai calme, trebuie trasa o concluzie, in decembrie 1989 a "castigat cine trebuia", Gorbaciov a cedat puterea americanilor /occidentali, pe occidentali nu-i durea nici in "cur" ca si astazi de poporul roman. Esenta era resursele Romaniei indiferent de natura lor dupa care salivau de ani buni de zile ca o haita de caini nemancati de saptamani intregi. Manipularea cunoscuta foarte bine in perioada comunista a fost ridicata la nivel de ARTA dupa decembrie 1989, sigur este ca "am ajuns la ziua de astazi cu toate cate le stim mai ales relele !. "Ce-i trecut, trecut ramane ... ".

Xman spunea...

Prin urmare,peste cativa ani,cei care atunci au fost locoteneti,sg.maj.,soldati si vor fi in viata,vor putea fi luati la intrebari precum tortionarii de la Rm.-Sarat,Fecioru and company...Vai de noi!

anonim spunea...

@micutzul
se mai ingrozea un prost pe aici ca s-au tras 50 rachete de toate tipurile in 48 de ore la nivelul unei tari cu o suprafata 240,000 km patrati,tara trecuta in stare de razboi cu mobilizare partiala(54 buc aveam numai noi la Bv asta pt prima faza S-au tras in total 2buc si au fost doua pt ca s-au lansat de doua Dn simultan(In mod normal dupa cum bine stiti se lanseaza 3buc la interv de 6 secs-a lansat doar una pt a intra REC in functiune si pt a se vedea manevrele antiracheta.A trecut in plin prin tinta aceasta "nu s-a sinchisit" si din acel moment s-a stiut despre ce era vorba.Si Daaa eram si cu"morcovul" ca au avut grija "maresii" de la bucale sa vopseasca totul catastrofic.Ei de fapt se gandeau unde e cea mai apropiata gura de metrou .I se pare mult??....atata prostie nici hartia asta virtuala nu suporta...Ce dracu lucrare de exceptie fac unii
Si prostii casca gura la unu' ca mares,care nici el nu stie ce vorbeste.Mai ales dupa opt-noua seara cand e manga.Se vede pt ca devine incoerent in scris.I-a vedeti cum scrie dupa ce se lasa seara.Dar nu acum ca e deja "avertizat"...peste o saptamana -doua ca uita repede si n-o sa reziste la tentatia alcoolului.Pentru ca nu mai poate sa se lase

Iulian Mareș spunea...

Când un RRaAA KUB lansează 27 de Ra, pe tinte care se identifica cu El zici ca s-au prins?
Tu asa ai fost instruit sa combați El cu RaAA de la nivel KUB in sus?

*Nimeni nu a raportat de tinte supersonice sau cu viteze specifice Av cu reacție induse pe monitoare, ci toti au văzut tinte cu viteze specifice El (200-300 Km/h, hai 350 km/h)!
Asta-i tema. Apoi cum survolat ele iarna și noaptea munții si toată tara...ulterior cum se realimentare, cum loveau țintele la sol.. etc.
Oe final, cum au decolat, de unde ekipaje (atat de multe) ce tehnici l-au pregătit de zbor pe toate odată, unde au stat ele, muniția si CL.
Cum de nu au fost văzute cand au executa zborul tehnic, necesar fiecărui El.
Poate ma lămurește cineva...
După ce primesc răspunsuri putem discuta...
Sunteți de acord ca inducerea stării de panica și debusolați a fost indus de lansări multiple fara efect ce au creat senzația de neputinta? ... Si alții au greșit, însă nu aveau mijloace tehnice de analiză de milioane de ruble, cum cuvânt unul ce evita sa-l nominalizez.

Iulian Mareș spunea...

Aterizari de El noaptea fara marcare si amenajare sumara a terenului? ...mai rar asa ceva! Sa vedem ce spune un pilot de El....?

GO spunea...

@Leonard. Nu a actionat nicio DGIA si nicio DSS. Astiau au fost victime. Or fi fost cazuri punctuale, desi nu cred.

Ti-o spune unul care in acele zile, am fost cuplat cu detasementul USLA al Securitatii. Concluzia a fost unanima: lovitura de stat cu amestec extern.

Cum ce sa actione Reteaua "R",.din momrnt ce absolut toata securitatea jud. CV era incartiruita la B. 22 VM, inca din seara zilei de 22 decembrie? Cu tot cu cadrist, USLA, copii, neveste si bunici? Au fost eliberati abia dupa 26 decembrie, cand incetase focul.

Pe 31 decembrie, am facut revelionul in cladirea fostei securitati, cu cei 5 membri ai securitatii carora li s-a admis sa ramana la sediu. La acel asa zis revelion, intr-un final, s-a detensionat atmosfera. Pe seful USLA il stiam, era singurul.in care aveam incredere, cunoscandu-ne dinainte de evenimente. Si atunci, inspectorul sef al Securitatii, ne-a spus tot. El era cel mai informat, desigur. A fost lovitura de stat. Stiau de ea cu ceva timp in urma, dar cu toate acestea ..

Iulian Mareș spunea...

Noaptea, în formație strânsă? In munți...?
Cezar...prudență.

Iulian Mareș spunea...

Atat timp cât nu ai putut raspunde la micio întrebare nu inteleg DC consumi spațiu? Numai tu si încă 2-3 cred xa statul major al unei unități din FT lucrează la raboi in cort...numai ca, o spun cu toată convingerea, astea si multe altele, nu se studiau in scoli de aplicație...
Ca poți lansa rakete AA pe orice ati dovedit-o, ca Tu.AA pot trage si terestru...hm, bascalii cazone, știu mai toti civilii.
Eu am ridicat câteva mingii la fileu..
Dati-mi voi răspunsuri...puteți?

Dacă tu faci ironii de proasta factura si eu pot face...ce să-ți scriu..ca est soldat? Ești, cum am fost și eu si Huhu, toti am fost în esența soldati...
*Tu ai înțeles bine toate întrebările mele, justificate zic eu, iar dacă poți...demonteaza-le!
Uite, de început, cum puteau fi aduse, depozitate El, muniția, CL, piese de skimb...etc, de unde atâția piloți Cls.I, ekipaje de bord, tehnici de sol, realimentare, zbor prin munți, de noapte, iarna fara comunicații radio, (nu comunicau intre ei, altfel ar fi fost interceptati, nu?), fără harti digitale, fără...fără...etc.
Întrebări simple, răspunsuri simple...

Iulian Mareș spunea...

Posteaza mai jos...eu i-am amestecat din litere pt că scris ca era cel mai mare curvar...

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Ok. Parca ii spunea armament, munitii si construcții guri de foc...

Iulian Mareș spunea...

Olescu,
Zii si de nemti, francezi, unguri, bulfari care iau găzduit, rusi, rusi din R. Moldova, sirieni...cate ceva din fiecare...

Iulian Mareș spunea...

Prima data, a 2a hai xa inteleg...după aceea ce mai vrei? De ce insiști? Un R a lansat 27 de rakete ...

Iulian Mareș spunea...

Unii din acei ofițeri cu grade mici pe atunci au trudit si au ajuns mai mari! Asta de ce nu o spui? Crezi ca tinerii ăia au uitat ce au trăit?

Iulian Mareș spunea...

S..ri..a

Iulian Mareș spunea...

Analiza balistica si criminalistica a Cc situației doborârea El Puma cu gl. Macri a scris asta...de putut se poate, kuar dacă probabilitatea este mica!

Huhu Rezea spunea...

Generalii de miliție Nuță si Mihale erau in acel elicopter, nu Macri.

micutzul spunea...

Elicoptere Sikorsky, zgomot aproape zero, posibil transportate in tiruri , pe nave comerciale....

Dan B. spunea...

Mareș a expus opinii pertinente, în concordanță cu pregătirea sa profesională. Însă, dta F16, pari a fi total străin de cauză, tinând cont de elucubrațiile prezentate. Mai bine „intră în vrie” și abține-te de la comentarii în domeniul pe care nu-l cunosti. Să-ți amintesc că una dintre misiunile principale ale CAAT era cea de combatere a războiului electronic? Apropo, la F-16 schimbai anvelopele, asta aveai ca atribuție?

Calinmihaib12 spunea...

1...Macri a murit mai târziu..!
2..MICUTZU pomenea de o..monarhie ne-europeană(din "proximitate", iar"ARSIRIA" nu era..monarhie,la granițele ISRAELULUI sunt numai 2 monarhii ;dar mai era o posibilitate..,ca insul văzut: pe la orele..08-09,..să fie din zona persană, căci nu văd,obiectiv,de ce s-a dus CEAUȘESCU:..ACOLO,..ATUNCI,(făcând "escală":..la aeroport.! ,,după unele voci..!).când ARDEA CASA (fiind, totuși "relativ informat" că a venit..rândul ROMÂNIEI..,să "schimbe" regimul ..!,dar nu PUTEA să creadă..!) decât pt.a solicita ajutor, inclusiv "forțe" umane..!

Huhu Rezea spunea...

Doctore, te prinzi mai greu. Monarhia britanică tocmai ce a ieșit din UE.

Dan B. spunea...

Apropierea R 61 El, de la Boteni, de A 1, a creat „basmul” celor 50 elicoptere diversioniste.
Apoi, spre știința lui Leonard, la Km 83, pe o distanță de 4 km, nu existau separatoare de sensuri, căci acolo exista o pistă de rezervă pentru AvM, tronsonul respectiv putând fi operațional la M+1, cu întreaga logistică necesară. Ba s-a și verificat, prin aterizare și decolare, viabilitatea PDA de pe autostradă.
Iar Securitatea n-avea niciun amestec în desemnarea tronsonului de autostradă ca PDA de rezervă în planurile strategice de apărare.

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:..soldat fiind, în ..'73,am fost la Capul MIDIA, unde tunarii AA, cu tunuri AA de 100 mm trăgeau,printre altele, și asupra țintelor..marine..!
..la nevoie, la război..,poți trage: eficient.., în orice țintă vizibilă..sau chiar "acoperită"( sic!),asemeni.. tragerilor cu tancul..!("smartul"..mi-a scris..: trageri..cu.."teancul"..?!)

GO spunea...

@micutzul. Eu am fost desant pe Sikorsky, la nemti. Sunt ceva mai silențioase, e drept decat Puma si alea rusesti, dar de aici oana la zgomot aproape zero, e cale ...extrem de lunga.

Iulian Mareș spunea...

Gorbi era vândut Vestului...

Iulian Mareș spunea...

50?

Iulian Mareș spunea...

Huhu scuze...asa este!

Dan B. spunea...

Olescule,
Nu te supăra pe mine, dar fabulezi!
Aterizări nocturne de elicopter în zonă accidentată și necunoscută, fără asigurarea de zbor strict necesară?

Leo spunea...

armament-tehnică de armament-muniții

Calinmihaib12 spunea...

Huhu:..nu se referă la UK.: care e TOTUȘI:o monarhie europeană..!,ci la o monarhie ne-europeană, ATUNCI..!
..iar multe "lucruri" spuse aici,pot fi reale,ca fapte,dar adevărul "nevăzut" poate fi interpretat altfel; de ex. după arestarea lui CEAUȘESCU, "rețeaua R": dacă a acționat,a acționat la COMANDA NOII-VECHI PUTERI..!

Iulian Mareș spunea...

Despre F-69...!
Individul, prin modul de gândire asemenea unei primate retardate nu poate fi nici măcar ciocanar de fost Șoim din Bănie! Ciocănitul intensiv, ca si prasitul nu fac decât sa rupă sinapsele si asa puține...

Dan B. spunea...

@micutzul:
Ești prost sau doar idiot!
Cum adică ținte false generate din spațiul aerian, riscând autorii o eventuală doborâre?
Aeronave aflate la sol, aparținând vreunei monarhii, ar fi generat războiul electronic, fără ca apărarea imediată a aeroportului/aerodromului să nu prindă de veste, pentru combatere/anihilare?
Știi că B 707, doborât la Balotesti, a fost ținta pentru CAAT? Eu am văzut cu ochii mei resturi din racheta rusească, cu care a fost doborât.

F16 spunea...

dan.b la cele 12 raa lansate in urss si midia toate cu succes cred ca ma cam pricep la domeniu.Tu ce faceai? lustruiau pantofii vreunui infatuat cazon sau ai carai mapa? Nu-l mai pupa in cur pe javra de mares care scrie pe aici sa se distreze pe seama celor distrusi de uzura militariei si a raspunderii.Asta pt ca pari ca ne esti atat de infatiluat si imbecil ca aceasta javra.

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Taci draku ca ești bata. Tu crezi xa cercetarea înseamnă mersul târâtoare...
Am spus odată ca nu suport prosti...
Nu poți trimite aeronave cu reacție sa se ocupe de El..diferenta F.Mare intre vitezele de zbor!
Pentru asta am zis și eu de AN2, căci avea viteza comparabila...
Tu multumeste-te xa ai aflat ce tip de avion aveam si avem încă destinat Cc prin fotografiere aeriana si filmare de la mare rezoluție! Daca iti mai spun cine interpretează fotografiile cazi în cur si adormi.
*Daca te mai aud vorbind de DcPst sau Debarcat te "bat cu scândura de la pat" Stii de ce? Din 2 motive:
-esti afon 100%; (forte si mijloace, raioane, protecție, lovire, culoar de zbor, nimicire si bruiaj, mascare...si mai ales variantele de îmbarcare de care nici nu ai auzit)
-mi-a mâncat sufletul un examen scris de 6 ore, cu Pkanul Imbarcarii si Desantului unui B întărit! Sa nu mai aud...mi s-a părut mai nasol decat Planul Forțarii unei DMc!
Asa că scrie despre grupa, pluton, SSB, SSC, Garda, plantoane kiar...
O sa-i spun lui Nae ca nu te-a pregătit bine sau că ai uitat...

micutzul spunea...

Nu e vorba de Marea Britanie.
Caline Ceausescu stia de luni de zile ce urmează dar nu credea ca o sa fie tradat de institutiile de forță
Dacă era mai inteligent umplea magazinele și deschidea granitele și elibera toti detinutii politici. Declara că se retrage si permitea crearea altor partide. Ce cacat mai faceau atunci strainii?
Huhule are dreptate baiatul cu ...luneta.

CEZAR spunea...

Cele vazute de Micutzul erau varianta ...ELECTRIFICATE...:D

CEZAR spunea...

m-Ale ...vezi actiunile din Falkland....nu te mai fa de ris..!

Huhu Rezea spunea...

Inainte de 89 am circulat de câteva ori printre avioanele care stationau de o parte si de alta a autostrazii la Km 80. De altfel, pitestenii si vâlcenii nu mai spuneau la Km 80..... ci la aeroport. Erau 8 benzi de circulație, din care numai cele de la interior erau circulabile.

anonim spunea...

Cezar
-incarcatura de lupta(sub forma butoi)= 296kg de exploziv de mare putere pe baza de azida de Pb
-6000 de bile rulment (ø=10) in centrul incarcaturii
-3camasi concentrice din otel striat
-3800 kg Vmax 4,5 Mach
-2 trepte(1-motor reactiv lansare timp zbor nedirijat 4 sec, cu CS si-treapta 2 motor reactiv cu CL/ Dmax inclinata=75km in regim pasiv 90km: Hmax 32.000m
-5 declansatoare-asa numitele MID-uri(mecanism de initiere prin detonatie)
care initiau incarcatura de lupta in diferite combinatii pentru eficacitate marita pe directia tintei, a exploziei si a jetului de schije
cred ca doar cantitatea de lupta de 296 kg de exploziv de mare putere e suficienta sa spuna cam tot(Toata lumea stie ce poate face un mic calup de 100g trotil-exploziv de putere medie
Prima varianta,cea mai batrana (complex Dvina) a doborat av de spionaj U-2 pilotat de Garry Powell(1 mai 1960) la o inaltime la care Av.V nu putea intercepta-21000m

anonim spunea...

Am uitat sa spun dar oricum nu e secret
Poate avea si incarcatura termobarica sau nucleara....doamne feri!

anonim spunea...

@ GO
am citit si eu cam tot ceea ce a vb Gl Mocanu si iti cam dau dreptate...A vorbit multe din..."carti".Noroc ca cine il asculta il si credea ca nu prea avea cum sa-l contrazica.Ma rog la functia lui de Cdt CAAT trebuia sa aiba (si)alte calitati..si Negosanu (seful PCP al CAAT) si Rus Cdt Av.M erau cam pe langa subiect...Mda!! Daca atunci erau asa, oare cum sunt ASTAZI comandantii armatei romane?? Pe langa cei cativa comandanti adevarati poate cat degetele de la doua maini sa ne bazam pe alde doctorii (sutele de "doctori")in stiinte militare de tip udrea si pe cei cu lucrari de exceptie??...O fi bine ,o fi rau??:)))

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Discuta cu soldații nu cu mine despre Malvine. Degeaba vezi dacă nu înțelegi...
Pe cine vrei sa păcălești mai cititule?

Iulian Mareș spunea...

Nimeni nu poate proba ca acea rețea s-a activat și a acționat! Mai mult spre legenda si ficțiune...cumva ii vezi pe foștii CI-sti luptatori ningă? Ma bufnește rasul...unde se antrenau si cand? Ei nu știau bine cu pistolul TT, dar să lupte tip gherila urbană? Nici ofițerii DSS operativi din orașe nu aveau deprinderi;singurii care erau în masura erau USLAȘII, ȘOIMII de pe aeronavele de pasageri si niște ekipe speciale pt misiuni afară; una este să-ți gestionezi sursele si alta sa lupti efectiv ca în 50 prin munți!
Nu vreau sa deranjez pe cei câțiva adepți, însă eu nu sunt adeptul teoriei acestei Rețele, ce avea o alta menire si nu fusese pregătită practic! Daca voi ii vedeți pe prim secretarii PCR de la județe pe post de berete verzi sau seals.

https://www.go4it.ro/content/curiozitati/cat-castiga-un-luptator-seal-pe-care-us-navy-vrea-sa-il-transforme-acum-in-cyborg-16256845/

GO spunea...

@ Iulian Mareș si Dan B. Eu NU fabulez, ci voi nu stiti ... multe. In anul 1995 eram la un curs in Germania, iar in 1996 la continuarea cursului in Austria. Pe elicoptere, atentie ... cu infiltrare in dispozitiv, recuperare si evacuare.

Si acum ... surpriza! In ambele state, am avut exercitii si pe timp de noapte. Eu nu eram elicopterist, nu prea ma interesau ce fac pilotii, eu trebuia sa ma infiltrez, sa recuperez si sa evacuez. Elicopterele ma lasau la sol si ma recuperau.

Si mai departe ce PLM sa va spun? Pe timp de noapte, la numai 6 ani de la Rev. Romana, subsemnatul si colegul de curs, eram condusi noaptea, prin culoare montane, de catre piotii de elicoptere, exclusiv prin vedere in infrarosu. Si mai aveau ceva care bazaia si se aprindea alarma cand se apropiau prea mult de peretii stancosi. Retineti! In culoar in munti, noaptea! Aveau casti albe austriecii, nemtii kaki, cu viziere mari. Ei vedeau noaptea ca ziua!

Si acum! Cum mi-am dat seama? Am vrut sa fac o poza la o cruce de prin Alpi, luminata. La care, educat fiind, am cerut permisiunea la piloti si fotografiez cu aparat clasic, care avea si blit. La care ... si aici imi vine sa si rad. "- Bine ca ne-ai spus, sa nu folosesti blitul, ca ne orbesti! Daca vrei sa folosesti blitul, sa ne zici sa intrerupem filtrele!" Si apoi ne-au explicat tot. Si apoi mecanicul de bord ne-a dat o casca sa ne convingem se si cum ... Pilotezi elicopterul exact ca ziua, doar ca vezi verde ...

Asa ca domnii Mares si Dan. B. Eu discut din experiente, nu din teorii. La cursul din Germania am fost cu un ofiter SRI. Iar la cel de Austria cu un stab de la M.Ap.N. arma VM. Am martori!

Asa ca in dec' 89 - nefiind decat 6 ani diferenta fata de experienta mea in state cu mult avansate tehnologic, era posibila oricand o aterizare a unui elicopter pe timp de noapte. Ca ai nostri nu aveau la acea vreme, castile acelea destepte si senzorii care afisau distanta, este altceva! Dar strainii le aveau.

Iulian Mareș spunea...

Tu ai mai dat exemplul unui mare destept...si el studiase la Biotera...

CEZAR spunea...

Repet ..ca m-Alul nu m-a crezut
Vedeti actiunea UK in Falkland...acelasi lucru pe care-l prezinta Olescu..
Zbor de noapte in munti pe canioane sa nu fie detectati si iarna...bonus..-

Calinmihaib12 spunea...

..integrați și eventual,găsiți semnificații,.(dacă..sunt?) în contextul celor "spuse",(..sau nespuse..)aici,de către diferiți preopinenți,ceea ce spunea generalul STĂNCULESCU,în seara, noaptea: de 19 dec..'89, la rugămintea unui cunoscut..om de suflet..din spitalul militar TIMIȘOARA,adresată generalului, citez aprox.:"..să nu se mai tragă..!", iar răspunsul,..am înțeles..că a fost FERM:.."nu se va mai trage..!";..au trecut în LIBERTATE și LINIȘTE, în TIMIȘOARA: 2 zile și "X,"..ORE, adică zilele: miercuri:20 dec.-vineri:22 dec.'89,orele:cca.:18, .,după care A REÎNCEPUT=CALVARUL ..în TOATĂ ȚARA..!;de data asta: LOVITURA de STAT,"pe față", COMBINATĂ cu o NOUĂ REPRESIUNE MORTALĂ,..AMBELE PUSE LA CALE..! pt. că PUCIȘTII au prevăzut..că un POPOR,scos în stradă,odată pornit,..și "mămăliga fierbinte" explodată.."îi va stropi în față"..;= adică la "parola" strigată în stradă: chiar de VICTIME:"JOS COMUNISMUL!",(adică POPORUL din fața sediului CC din BUCUREȘTI,SEARA,la ACEEAȘI oră: ~18,..= ca în toată țara), au declanșat:.CRIMA..!=în ROMÂNIA.!

Iulian Mareș spunea...

De putut poti, însă faptul acesta nu justifica greșeală de analiza...si acțiune!

GO spunea...

Eu am spus ca nu a fost acivata nicio retea "R". CI-stul nostru o luase si razna, se baricadase in birou si ameninta ca se impusca. Credea ca o sa sa fie ... linsat de militarii obisnuiti.

Bine cumva ca am fost oarecum izolat in numitul Tinut Secuiesc! Eu cred ca acolo a fost cea mai realista imagine ale revolutiei. Cu 7 cadre militare hacuite de revolutionari. Si tacamul care v-am spus eu.

Eu am vazut bazaconiile de la TV, abia prin martie, in emisiune din reluare, dupa ce s-a stins si rebeliunea de la Tg. Mures. Nu imi venea sa cred ce idiotenii dadeau la TV. Si mai ales acum dupa 30-32 ani. Cica securistii erau teroristii, si in Tinutul Secuiesc se predasera toti la unitatile militare, cu tot cu copii si bunici. Ca sa nu fie linsati de populatie.

La Timisoara a inceput ca la carte! Cu agresarea armatei. Restul a fost cancan.

anonim spunea...

@Calinmihaib
ca tot a venit vorba de trg terestre,unul dintre cele mai eficiente tunuri at este tunul aa cal.57mm daca foloseste proiectile perforante bineinteles la fel cum pe vremuri spaima tancurilor devenisera tunurile aa 88mm (flak germane WWII) Ba erau asa de eficiente incat au fost montate ulterior pe tancul greu tiger(fostul panzer II)
Principalul avantaj la toate astea erau teava lunga si V initiala mare a proiectilului
plus ca tunul de 57mm are cadenta de tragere de o lov/sec cu lame de proiectile de cate 5 buc iar 6-8 tunuri formeaza o baterie sincronizata pe aceeasi tinta de catre o statie SOT sau CRT...dar au trecut vremurile alea.Acum sunt Phalanx,Vulcan cu 6 tevi in sistem gatling cu cadenta 6-8000 lpm si mai mult iar cu 7 tevi vestitul avenger de pe A-10 at cu 7 tevi si mai modestul socat cu 3 tevi toate cu cal de 20 sau 30 mm si cam cu toate tipurile de munitie incl. miez uraniu saracit
PS intre sutele de modele de rach at precise aproape 100%,fiabile,eficiente,usoare,usor de fabricat in cantitati mari,ieftine, de tipul "trage si uita" art at si-a cam trait traiul cam ca si tancurile greu de produs(in sensul timpului necesar) lente, scumpe greu de mutat zeci sau sute de km si deci vulnerabile inclusiv la structura CF... ca si art aa...asa cum odinioara monstrii si stapanii oceanelor, cuirasatele si crucisatoarele au "sucombat" in fata portavioanelor....deh cui pe cui se scoate si in evolutia tehnica mai ales militara

Iulian Mareș spunea...

Kordac,
Am descoperit de unde a început prostia!.... din capul tău...
Retine, măcar la 32 de ani distanta...in 89 nu a fost stare de război și nici mobilizare ci doar Alarma Parțială de Luptă...
La toate problemele ridicate de mine tu vii sa spui ca Ra avea 6000 de bile...Foarte bine și era excelent dacă avea 6500! Asta-i problema?
Si sa știi ceva..100g TNT pot sa nu facă decat o gaura cat un borcan în pământ reavan sau, dacă știi sa îl utilizezi, crapa un perete...
Dar dacă eu am devenit incomod si nu pot primi niciun răspuns... rămâne cum am stabilit!
Dacă haitele de El voiau sa treacă fara pierderi cum proceda dușmanul?
Le camufla, va inducea si mai multe tinte, va neutraliza sistemele de tragere, va bruia, bloca receptoare se bătea si cu voi, asa măcar câteva minute...lansa o raketa si lovea cabina in care stateai tu...?
Ah, uitasem erați "secretii" anilor 50 si nu știau ăștia unde aveți raioanele de tragere!
Ca fapt divers..sa ne dam si noi mari...o raketa de AG9 are cam 250 g exploziv, diametrul coafezi 70mm si perforeaza un blindaj clasic cam de 3 X Diametru, adică 21 cm. AG7 este mai blând, însă dacă un dușman, din 89 iti lansa o raketa de AG7 in cabina de conducere azi te citam de erou! Vezi, o simpla lovitura, cam 60 cm lungime...si nu mai aflam de bilele alea...
Kiar m-ai făcut sa lăcrimeaz, eroul meu potențial...

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:
1...nu cred că GORBACIOV "a fost cumpărat" de ..occidentali..!!;
a făcut ceea ce a făcut..,din convingere intimă (mai ales,dacă e adevărat că este ucrainean și că familia lui a fost persecuta tă de bolșevici..!), continuând "începutul" lui CERNENCO și ANDROPOV,cred,cu gândul să "demoleze",să "taie unghiile" .."marelui urs feroce", care controla 1/2 din EUROPA,+ + ..o grămadă de țări din lumea largă, din toate continentele..!
..cel puțin: cam așa reieșea din imaginea finală de la al nu știu ..câtelea Congres al PCUS..,din 1991,când a închis DOSARUL din fața lui,iar GESTICA și MIMICA lui..HOTĂRÂTĂ, EXPRESIVĂ,..de încheiere a unei MISIUNI GRELE (..!) = SPUNEAU TOTUL..!(cam de genul:..în sfârșit,am terminat..!).

Iulian Mareș spunea...

Olescu,
Ca se vede în nuanțe de verde cu IR o știm si noi....
Am înțeles...In 95-96 Twain instruit pt o misiune de Salvare-Evacuare in Lupra, cu El ekipat cu aparatura de navigație pe timp de noapte. Posibil sa fi avut și harti digitale! Terenul era cunoscut pt piloți, aveau buletinul meteo al zonei.
Consideri xa acel El putea zbura, Iarna, Noaptea pe Defileul Oltului? Dar 50 de El? Ca sa nu mai spun xa si piloții au clase se specializare...pe exerciții, ore de zbor, experienta...
Apoi, eu nu tiam spus ca fabulezi, eu am ridicat doar niște întrebări.
Si mentin xa un El nu poate ateriza noaptea oriunde fara recunoaștere, amenajare sumara a locului, eventual marcare. Si ekipa care trebuie evacuata, da coordonatele si la apropierea El măreață locul cu o lumânare fumigena...asta înseamnă se poate ateriza, suntem aici, nu sunt tragatori inamici in apropuere!

Iulian Mareș spunea...

Olescu,
La TM rege a fost pistolarul violent, trăgător de impuls...singur a tinut piept infiltratilor HUN...
Pe mausoleul de la Szeged scrie scurt: uciși în floarea vârstei de el, pistolarul de reflex...😜🤣

raul spunea...

Mai oameni buni ,pe 21 ,da pe 21 seara Gl Dandareanu ,prin comandantii nostri,a transmis ca o sa fie ,,bine''!Pe 22 ,a fost un pic de morcov ,pt ca nu se stia,sigur, castigatorul!Pe 23 era clar pt noi,iar pe 25,de Craciun, dupa Targoviste ,noi beam un pahar de vin ,cu dubla semnificatie,una pt victoria capitalismului si alta pt sufletul lui Ceausescu!Sa fiti iubiti!

anonim spunea...

si a vorbit si activistul de partid la ora 22:55(doar lt maj la vremea aia)
Pai cum sa nu le ia el apararea? se poate toarsi? ca de aia activistul de partid e activist ...trebuie sa domoleasca cumva pe aia suparati.Acum incepe ca popa in strana ca sa vezi ca n-a fost chiar asa ...dar de fapt ei erau baieti buni si"noi" la fel...si nici n-aveam de nici unele,ba nci pistolul nu stiam sa-l folosim blaaa,blaaa....antrenament la limba de dimineata pana seara
daca vede ca nu-i merge nici asa sare pe linia cu Garda de fier si cu "capitanul"si camasile verzi dupa care o arde cu ceva sfinti,dacii,tracii tablitele de la tartasesti centrul energetic al planetei aflat tocmai in boxa unde-si tine muraturile, tunelurile din Bucegi si alte chestii de om "fumat"...gaseste el ceva
Hai vi odata cu ultima aia functie obtinuta prin con-cur(s).. sau o mai lalai mult? Mincinosule!!

anonim spunea...

@ Olescu
CI-stul ala era prost ca noaptea.Parca mi-l inchipui
Baaa daca intrati peste mine sa ma omorati sa stiti ca eu ma impusc. Asta e de tipul logica lui mares ala cu "lucrarili iesceptionale" facute din cuvantarea tov NC la C XIV cu copipeist.Sper ca am scris corect cacu un activist de partid(mare atentie intre termenii "mdp" si "activist de partid" unde vrea mares sa ne bage pe toti la gramada ca sa fie el la adapost in multime.De asta face tot timpul "confuzia" asta intentionata

anonim spunea...

Daca ai fi doar incomod n-ar fi nici o nenorocire dar esti de-a dreptul... cu P mare
Se vede din postarea ta de "prompterist"
1 Ce naiba ai vrut sa spui comparand mere cu pere nimeni nu intelege
2 I-am raspuns lui Calinmihaib iar tu te bagi ca musca.Am scris"Calinmihaib" nu mares nici "all" nici altceva.Esti frustrat rau de tot ca nu ti se acorda atentia pe care crezi c-o meriti.Pai N-O MERITI!!
3 Nu esti incomod dar pur si simplu nu-mi pierd timpul citidu-ti tampeniile,sunt altii de citit pe aici.
4 Se vede ca in fiecare seara te activeaza alcoolul ca devii din ce in ce mai incoerent.Maine dimineata sa recitesti ce ai scris si dupa aia sa-ti dai palme daca iti revii din mahmureala
5 Pt ca esti curios ca o baba si stiu ca incepi sa calomniezi, afla ca eu acum sunt la "scarbici" si am de gasit niste tir-uri prin europa,ai caror soferi nu au respectat azi programul de condus de 8 ore.Daca ii agata politia si le verifica tahograful(nu tahometrul desteptule ca e altceva) e amenda cat "china"
6 Si pune dracu mana si prezinta care-i ala "ultimul"concurs pe care ai luat tu nu stiu ce "fonctii" Ca tot dai din clanta dar cand e sa arati ceea ce chiar tu te-ai laudat faci pe prostul...ca cica ai uitat
7 Eu mai tb sa si muncesc in general noaptea ca sa scot macar o parte din pensioiu tau de 15000 net luat de-amp...lea pe lucrari exceptionale care nu exista.
Mars!!

Iulian Mareș spunea...

Erata:
coafezi....coafa.

Iulian Mareș spunea...

WAW! ......... asa memorie si mai ales concluziile si solutiile privind orientarea viitoarelor dotari cu tehnica militara..., cred ca lucrati la ROMARM/ROMTEHNICA, dar numai in pauza de pranz!

Leo spunea...

DA , alarma parțială de luptă (Radu cel Frumos) presupunea alarmarea tuturor efectivelor active fără mobilizarea rezervei.

Ein Stein spunea...

Nu stiu daca ai observat dar domnul general are closca in piept pe care o scoate in evidenta printr-un salut impecabil. Ambalajul e bun, continutul e prost. Daca si la noi s-ar fi recunoscut ocupatia de militar, Grupa Majora:0 Fortele Armate nu am mai fi avut posibilitatea sa ne clatim si sa ne bucuram ochii cu astfel de poze. Cu domnul general Nastase nu ai?

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:(răspuns=ora:23:18) ..nu văd legătură între comenta riul meu și răspunsul de la ora afișată,care nu prea se "conec tează" cu ce am scris eu..!?
(la care comentariu sau"analiză" te referi,..căci cred că..s-au cam publicat comentariile ..
"încurcate..glumeț"(?): de model:"fermoar defect"( adică în loc de: 1=1, 2=2,..etc.,s-au publicat: comentariul 1: cu răspunsul "nepotrivit":..3..!ș.a.m.d...,cu scopul de a crea "neințelegeri".? (ora publicării e proba..!)..
..deci:la ce greșeală de analiza te referi..?

Ein Stein spunea...

Eu nu zic ca nu se poate zbura/ateriza noaptea dar sunt nedumerit de ce un desant de cativa insi ar fi fost debarcat langa o unitate militara aflata in dispozitiv de lupta. Sa faca ce? Sa-i sperie pe ostasi?

Iulian Mareș spunea...

Sunt f multi istorici care susțin ca revoluțiile sunt în fapt sau incep cu o lovitura de stat...

micutzul spunea...

Olescu are dreptate cu elicopterele ziua si noaptea. La TM veneau cand se lumina la 08 desantau combinezoane negre pe sfori si faceau schimbul seara cand se ingana ziua cu noaptea.
Mares nici nu sti ce pot face tunurile aa in trageri terestre nu neaparat blindate greu. 100, 57, 37, 30 mm.

Huhu Rezea spunea...

O revoltă nefinalizată prin lovitură de stat râmâne în istorie ca o răscoală sau o răzmeriță. Nu știu de ce corifeii evenimentelor din 1989 de la noi se tem să recunoască lovitura de stat, începută printr-o lovitură militară de stat... stass, pe data de 22 decembrie orele 11,00.

anonim spunea...

"ascensiunea si stralucirea" revolutiei de la Buzau....plin de hoti,activisti,oportunisti, pupincuristi si alti "isti" La fel ca la Bucuresti dar cu rechini "locali"+ prostimea necesara pentru figuratie>Mares deja era ascuns si se gandea la noua "cariera" in armata.Un birou,cafea, caldurica, program fix si muuulta plictiseala.Modest omul!L-au facut astia colonel fara ca macar sa stie de ce,ca el era "ficus" pe acolo:)))

"Misterele Revoluţiei: Morţii cu morţii, profitorii cu profitorii"

Citeste mai mult: /adevarul.ro/news/societate/misterele-revolutiei-mortii-mortii-profitorii--profitorii-1_50ad36c57c42d5a66390dc46/index.html

anonim spunea...

Noapte buna!! imi trebuie somn

Nicola f. spunea...

Vă salut, domnule OLESCU. Eram în unitate....nu-mi dau seama cine sunteți după „conspirativ”...Cdt. era mr. Zah...am stat în unitate până în 13 ian....în seara de 23.12, când ne-am retras de pe „perimetru” (aprox. ora 18,00) militarii în trmen, de frică, au început să tragă...eram cu cpt.Bartoș- locțiitor pentru servicii,în „fântâna arteziană” din centrul unității...l-am ruaat să ordone militarilor în termen să nu mai tragă...a strigat la ei, dar degeaba...să nu credeți că vorbesc „din cărți” eram prieten cu mr. Antonescu, mm Păcuraru, lt.maj. Popa- transmisionist, frații Ion și Octavian.., cpt. Pintea- artilerie, Râpeanu- artilerie, lt.maj. Hanganu, fostul cdt. mr.Florescu Ion- ulterior șef de stat major la Brigada Brașov (cdt. generalul Florea), cpt. Ciorășteanu - trecut în rezervă din cauza „evenimentului DRAPELUL”(știți la ce mă refer...,când a fost „mazilit” și col. Ciută) lt.maj Rugină Marinică.. și nu în ultimul rând lt.maj. Boariu Ctin- transmisionist, în ultima perioadă C.I.-stul unității, singurul ofițer din jud. Covasna condamnat la ani grei de închisoare ( a fost împușcat un civil Păiuș...). Nu fac alte afirmații/nu-mi permit să vă contrazic....chiar dacă o anumită „percepție” este diferită...încercați permutări ale celor 7 litere (nicola f) și veți afla adevăratul meu nume!

Iulian Mareș spunea...

Atunci de ce nu sta în Rusia? Rusii asa îl considwra...eu ce sa zic? Pot sa-i contrazic?

Iulian Mareș spunea...

Kordac,
Ia-ti pastilele...nu te jena.
Pt tine ca executant: cum îți explicat tu apariția a 50-60 El (după viteza și altitudinea la care zburau) asa, din senin? In afara de acele zile te-ai mai antrenat măcar odată sa lansezi Ra Volhov in El? Sunt 2 întrebări simple...
Am scris de mai multe ori, însă Huhu a cenzurat.
Pot posta orice, ca de asta am nume și prenume, cu o conditie: dacă nu este asa cum susții am prwtentia ca tu sa faci gestul lui Decebal, in direct, pe Facebook.
Asa scăpăm...eu demonstrez tu dispari! Ai curaj?

Iulian Mareș spunea...

Nici măcar contextul militar in care ai acționat nu lai înțeles, draga Kordak! Confunzi starea de război cu mobilizarea si alarma parțială de luptă! Scuzabil...au trecut anii, însă nu poți recunoaște confuzia enormă...

Huhu Rezea spunea...

@Cioflan
Olescu este numele real al elitistului de la VM.

Iulian Mareș spunea...

Kordak,
Ai si o tumore la cap, căci creierul lipsește...?
Anticomunistule! Mai rău decât Caramitru si Dinescu la un loc...!
Grețos!

Iulian Mareș spunea...

Am scris asa...de putut poti trage cu orice in orice, însă atunci când se deskide focul cu sisteme mai performante se executa o analiza gen: nu trag cu Ar 82 împotriva Tc si cu ditamai Ra Volhov in elicoptere, nu se justifica decat într-o f mixa masura! Elicoptwrele se combat cu Tu AA, Ra individuale Strela, Mitraliere cal. 14,5 si 12,7, 7,62 si am auzit/citit cu AG-7!
Ra AA Volhov este f precisa, lovește tinta la distante mari si nu se justifica sa o lansezi in El! Atunci, in aeronave inamice, cu reacție, la mari înălțimi cu ce mai lupti? Cu "termobarica" din capul unuia?
Si acum ca sa înțeleagă ei care nu știu, sa ne gândim ce ar putea face o haită de 50 El?
Pai rolul lor este sa:
-sprijine progresia FT
-asigura un aliniament ATc, intervenind ca RzAT a unei Mu, ca resursa de Av;
-lovirea unor grupari de forte terestre in Rn de dispunere sau pe căile de comunicații, la pct obligate de trecere, pentru introducerea acestora in operație..
-atacul pt neutralizarea PC si/sau Rz
-interzicerea/întârzierea introducerii in lupta a Rz inamicului
-participarea la asigurarea aliniamentul de C/atac
-curierat
-coordonarea și efectele focului Art si Ra sol-sol
-medevac
-recunoasteri
-conducere din PC aerian
-introducerea gr Cc in dispozitivul inamic
-transport desant pst sau debarcat
-extractia grupurilor din dispozitivul inamic
-salvare-evacuare prin lupta (Ex. Pilot supersonic care s-a catapultat la 40-50 km in spatele liniei frontului)
...poate am mai uitat xate ceva....
Ah...uitasem, rolul principal al El este de a fi tinta sigura pt RaAA de tip Volhov pana la cele ale sistemului S00!
..nu recitesc, scriu fara oțeluri, de pe mobil și cei care sunt în domeniu inteleg...

micutzul spunea...

Și măgarul tehnocrat căra branza....

Iulian Mareș spunea...

Nu neg capacitatea acelor Tu.
Am doi colegi din B.Cc Pst.Buzau,/al MStM care au fost în zona... Erau cdt de grupuri nu cobora nimeni pe coarda/troliu...
Erau unii infiltrate dar nu cu El. Dacă erau El, puteau scapa de Cezar? Nuuu! Le punea jos.. ca în Somalia: Elicopter la pământ!

Iulian Mareș spunea...

🤣🤩👍

Iulian Mareș spunea...

Cel mai sigur...vesnic!

Iulian Mareș spunea...

Boala grea...se vede!

Iulian Mareș spunea...

Sistemul S 500

Leo spunea...

La Furnicoși NU era unitate de VM. Acolo la Furnicoși era depozit de CL pt. aviație.
La Curtea de Argeș era BG. 4 VM Posada înfiinţată după evenimentele din 1968 + 1 B VM =B 32 VM.

Iulian Mareș spunea...

Cat de mintos poti fi scriind de activisti pcr-isti la 32 de ani de la skimbarea de direcție?
Dacă te mai duce si mintea nu numai picioarele, știind ca eu mam pensionat in 2015 descreierat sa fii și tot iti dai singur seama ca îmi atribui niște lucruri de care nu puteam beneficia.
Dar, propriu bolșevicilor mahalagioaica si școală putina, denigreze ca tyta pe aceeași tema.Acum sa nu înțelegi ca apartenenta la 18-19 ani la PCR era ceva rău pt xa aceștia erau cei mai sarguinciosi elevi la invatatura, nu scarambeii!
Insa xand ajungi membru pcr la 27-28 de ani am dreptul sa cred ca i s-a făcut cuiva mila de tine...
Puțin din generația mea nu au fost pcr-isti, însă nu au sărit de cât si au plecat pe motivepersonale, cel mai adesea slaba performanta...
Kasa ce scriu unii despre Buzău ca la orașul Stalin a fost la fel...
...aștept gestul lui Decebal.

GO spunea...

Precizez din nou ca nu am fost si nu sunt interesat de elicopteristi, ca specialitate in sine. Mie mi se parea normal atunci ca zburau in culoar, noaptea. Da, pe V. Oltului se poate zbura extrem de lejer in culoar. Imagineaz-ti ca in Alpi vedeam cu ochiul liber peretii stancosi, in lumina lunii, deci elicopterul zbura extrem de aproape de obstacole, incat aveam impresia in orice moment ca ne zdrobim. Tot zborul in sine era un suspans.

In afara de castile in IR, nu stiu daca ai retinut ceea ce am precizat. Elicopterele nemtesti si austriece aveau niste senzori care dadeau distantele laterale si jos fata de obstacole, in orice moment. Cam ca senzorii de parcare la masinile de azi, dar nu stiu exact pe ce princpiu functionau - cred ca radar, masurau distantele cu laser, habar nu am. Cand ajungeau la o distanta - nu stiu care putea fi distanta, de pericol, bazaia o alarma de te zgaraia pe creier, se aprindea si o lampa intermitent: 3 culori - verde era OK, galben atentie, rosu atunci bazaia continuu era distanta mica de versant. Mie mi se parea ca era sub 20-25 metri pe rosu. Traseul fiind fluctuant in culoar, aproape tot timpul zornaia alarma aia rosie.

Dar daca pilotii aveau sau nu harti digitale, eu nu am de unde sa stiu, nu era specialitatea mea si nu am intrebat. Oricum, ca faza - daca te pricepi la elicoptere - eu am precizat ca nu constitui specialitatea mea, pt. mine fiind doar un mijloc de transport, acele elicoptere aveau pilot si copilot, plus mecanic de bord. Sikorsky UH-60 (una din variante, am inteles ca sunt zeci de variante ale aceluiasi model) era sigur si in Germania si in Austria.

Am martori. Dar am si crucea luminata fotografiata noaptea din elicopter, desi a iesit cam prost calitativ, avand un aparat foto neperformant.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

BRAVO MAESTRE !
de aceea eu îi spun mereu RĂSCOALA din 89......

Iulian Mareș spunea...

Doctore
Nu am dorit sa par..."natoist" cum folosesc unii ceea ce ii depășește, însă iti declar numai dumitale: azi, acel proxes de analiza și decizie, este mental și trebuie executat rapid, însă el se planifica din timp, pe baza datelor si posibilitatilor de informatii si se numește Akizitia si Selecția Tintelor; tintele se lovesc cu mijloace proprii sau cerute xa sprijin, functie de gradul de pericol pe care îl reprezinta! Ex. PC/D.Mc. este prioritar fata de Rz CBRN

Iulian Mareș spunea...

Leonard...ea are tot Gogol-ul in spate!

Iulian Mareș spunea...

Olescu
Nu sunt expert, însă eu nu zic ceva aiurea.
Cati m in fata vezi cu aparatura de VEDERE PE TIMP DE NOAPTE, IR? 100 m? La 250 km/ora cu ceva curenti de aer specifici muntelui, eviți un perete de stanca?
Eu cred ca ceea ce ați făcut voi era într-un teren de instrucție arhicunoscut si amenajat!
Crezi ca piloții aia erau peste ai noștri? Un pilot/El SOCAT nu cred xa se încumetă la asa ceva.
Tu ai aproba asa ceva? Eu, spun sigur ca nu! Mai ales N!

Huhu Rezea spunea...

Fiind terminată printr-o lovitură militară de stat a depășit stadiul de răscoală.
Rascoală a fost aia din 1907 înăbușită în sânge.

CEZAR spunea...

m-Ale ..hai ca poate pe asta ai vazut-o..
Capturarea lui Bin Laden...cum s-a facut ..ziua cu soare si fara vint..??
Noaptea omule cu trei elicoptere din alea mari cu ..de seamana cu un autocar cu doua rotoare..portante...
NB
ar fi cazul sa cam inchei problema cu Akord
Chiar crezi ca el lansa ..sau a lansat asa de capul lui..?
Sa fim seriosi ...Vezi cui se subordona prin MStM...si intreaba-l pe ala
Akord nu vrea sa zica ...

GO spunea...

@ nicola f. Va salut si eu! Stiti ce sunt acelea ABI? Le-tii vazut in acele zile? Unde? Acesta este un test de verificare, sunt obligat sa il fac.

GO spunea...

@Ein Stein. Scopul debarcariilor NU a fost sa ii sperie pe ostasi. A fost un singur obiectiv: sa tina unitatile militare cat mai stranse intr-un dispozitiv (compact), incat acestea sa nu efectueze controale, perchezitii, infiltrari in multimile din oras. Pt. ca ar fi detectat ... militari straini din fortele speciale. Cu toate acestea, au fost detectate cateva duzini de dubiosi - relatau marturiile aclor vremuri, carora ulterior le-a dat drumul, cine le-a dat.

Au creat impresia ca ar fi atacate unitatile militare, tot din motivul prezentat de mine.

Deci, ne-au legat de maini sa NU actionam printre multimi. Asa ei isi faceau damblaua liber cu schimbarea puterii. De aceea, in acele unitati care si-au trimis cum necum, militarii in cercetate printre multimi, s-au produs lucruri diferite fata de situatiile statice.

GO spunea...

@ Iulian Mares. Eu ti-am explicat strict experientele traite.

Insa, eu zic ca si sa iti revezi cunostintele. Pt. ca de exemplu, de cand cu scandalul SMURD de acum vreo cativa ani, cand a fost accidentul cu camionul militar pe Bran - si elicopterele nu zburau noptea, ei uita ca acum zboara si noaptea. Explicatiile de atunci, a fost ca se putea tehnic, dar din exces de zel privind preventia accidentelor, nu se efectuau zborurilor noaptea. Si ale SRI zboara noaptea, doar am coleg inca activ care imi trimite bezele cand survoleaza noaptea.

Concluzia care este? Se putea demult si la noi, dar procedurile interziceau. Ca din cauza obiective (lipsa dotarilor) sau subiective, nu am de unde sa stiu.

Eu zic sa iti revezi totusi cunostintele scriptice despre actiunea elicopterelor. Nu bat cu realitatea, ci exprima doar proceduri depasite de vremuri.

Leon spunea...

@Olescu, ...AUtomobile Blindate pentru Infanterie, facute la Automecanica MORENI pentru Trupele de Securitate, pe sasiul M 241 de la ARO Campulung..!

CEZAR spunea...

Ce fraieri sinteti cind faceti referire la Reteau R
Ca deobicei m=Alul straluceste ..de fraier ce este !
Un pont !
Nu era alcatuita din cadre sau oameni cu functii...cunoscuti
Erau sub acoperire totala...
Nenea strungarul de la Steagul Rosu ...sa zicem..era in realitate Colonelul X..si rezident R..
Si tot asa...fiecare cu loc de munca ce ii asigura acoperirea....casa conspirativa..materiale armament ..etc...
Nu-i gaseai in nici-o evidenta...a Statulu...normal
Nu aveti imaginatie....

GO spunea...

@ Iulian Mareș. Zici de acei curenti. Pare normal ce spui. Dar te intreb si eu acum? Tu ai zburat vreodata in munti? Ziua, noaptea, nu conteaza? Si daca da, te-a luat taras vreun curent? Eu am suportat pe viu acesti curenti. Intr-adevar, la o recuperare pe troliu, nu prea reusea sa se tina elicopterul la punct fix - dadea sa se roteasca, si l-a si luat o pala in momentul in care s-a ridicat (cu mine taras pe cablu), dar s-a redresat si cum a ambalat moatoarele s-a ridicat prin ascensiune. Da, dar dezechilibrarea s-a produs prin mentinere ... la punct fix.

Acum eu cred ca depinde si de elicopter. Sikorsky UH-60 se zgaltaia din toate balamalele in curenti - este real, dar nu se lasa tarat asa cum zici tu. Probabil ca la elicopterele mici se poate intampla si ce zici tu.

Nu cred ca pilotii lor erau peste ai nostri. Ci elicopterele si dotarea lor speciala.

PS: Nu stiu daca acel teren era arhicunoscut sau nu. Ca doar nu era al armatei romane, sa stiu astfel de detalii. Si in plus, hai sa fim ostasi. Noi ca romani, trebuie sa actionam neaparat in lupta, doar cand NU exista niciun risc? Da, este cam tipic pt. anumite mentalitati. Ei, dar nu toate armatele gandesc la fel. Mai si risti la razboi? Nu?

Leon spunea...

Corectie: pentru Interventie ( Nu, pentru Infanterie..)..!!

Huhu Rezea spunea...

Trupele de securitate nu aveau ABI-uri.
Doar USLA din București și grupele antiteroriste județene aveau ABI. La Covasna, probabil că unitatea lui Olescu a confiscat și ABI-ul grupei antiteroriste a securității județene.

Iulian Mareș spunea...

Am fost pasager in El de câteva ori, dar numai ziua si in conditii meteo normale.
Ma tem ca nu s-au modificat regulamentele de zbor in ultimii 6 ani! MI-8 este un El puternic...ar fi cazul să-și dea un pdv si un pilot.. V K., de exemplu

Leo spunea...

De pe Amaradia ?

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Foarte aproape. Da, de la USLA CV. Dar nu le-a confiscat nimeni. Dupa cum am precizat de atatea ori, securistii din CV s-au predat la noi inca din dupa-amiaza zilei de 22 decembrie. Cu tot cu familii, armament, copii, neveste si bunici. Pt. a NU fi linsati de populatia civila - incitata si dirijata, radea tot ce prindea securist sau militian. Asta a fost diferenta intre numitul Tinut Secuiesc si restul tarii. La revolutie, in numitul Tinut Secuiesc, eram o mana de români, impotriva careia intreaga populatie devenise ostila. Asa ca de voie, de nevoie, ne-am unificat.

Mai departe, ABI-urile au fost folosite in folos propriu, de echipe mixte cercetare-USLA.

USLA nu avea cine stie ce armament, in afara de aceste ABI cu mitraliere de 7.62 mm. Pistoale-mitraliera cu pat rabatabil pe care le au aveau si vanatorii. Si niste pistoale Stecikin si Makarov, pe care armata nu le avea in dotare.

PS: Am si o amintire hazlie. In 26 am intrat pt. prima data intr-o cladire, iesit fiind din 21 seara. Adica in propria cancelarie. Pana atunci, nu inchisesm un ochi si am stat numai afara. Nici nu stiu cum am rezistat atatea nopti si zile, fara somn, devenisem ca un robot.

Bun si intru in cancelarie, unde aveam toti ofiterii paturi suprapuse. Ma urc in pat si am intrat instant intr-un somn ca de moarte. Nu dormisem o jumatate de ora, cand m-am trezit tusind, incetosat, inlacrimat etc. Ma ustura pe piept si nu aveam aer. Iar vreo 2 colegi se hlizeau de mama focului din usa. Ce se intamplase? In acea cancelarie dormise inspectorul-sef al securitatii, cu familia sa. Cat noi eram in misiuni. Iar la plecare, nevasta-sa isi uitase sub perna, un ..spray lacrimogen. Iar un coleg de-al meu in patul caruia dormise nevasta aluia, a dat cu spay-ul prin camera, crezand ca este deodorant. Mi-am revenit, m-am spalat etc. Dar atunci am realizat, ca daca vroiau, baietii aia odata cazati in unitate, puteau sa o rada din interior. Asta a fost!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Dacă în capul tău strungari era șeful unei rezidente cu misiuni in teritoriul vremelnic ocupat, pt asta a fost constituita Reateaua R, unde se pregatea, xand si cu ce?
Si marmota cum învelea ciocolata?
*Cartile de aventuri se citesc in copilărie, maxim adolescenta...

*Privind intervenția pt eliminarea lui Laden...doar 1El a aterizat, într-o intersecție, in conditii normale, N. Ti-a spus tie cineva ca locul de aterizare, pe asfalt, nu a fost marcat cumva?
Apoi ia in calcul cea mai puternica armata din lume, cu cea mai buna tehnica și avionica xat si anul cand s-a petrecut asta...fata de 89! Știi ca au avut pierderi? 1 El si seals-ii din el. Cat crezi ca s-au pregătit la o maneta, scara reala?
Ei au spus-o, însă si uitat...
Stiau totul din casa...
Solicita unui El privat sa te ducă N, prin munți și sa si aterizeze inte-o potenta...nu costa mult ora la un băiat ca rine...

Insa problema mea nu este zborul unui El ci de ce sa tragi cu o Ra AA Volhov?

GO spunea...

@ Iulian Mares. Vezi mai jos. Cam aia faceam eu. Doar ca nu era actiune Medevac, ci de infiltrare si recuperare. Vezi ca e o actiune in troliu. Cauta si tu pe YT. Arata diverse si culmea ca toate elicopterele astea sunt Sikorski 60. Ca le spune AH, HH nu conteaza ... au 60 in coada.

Pe mine ma suprinde ca armata are asemenea interdictie, iar SMURD si SRI nu au. Inseamna ca e altceva la mijloc: proceduri constipate (armata fiind campioana la eschivarea evenimentelor deosebite,mai bine nu face, decat sa riste). Sau elicopterele armatei, in afara de motoare nu au nicio facilitate pt. zborul pe timp de noapte.

Poftim! Noaptea! Fara amenajare raion de recuperare

https://www.youtube.com/watch?v=RCs8i2DWe0s

CEZAR spunea...

KiSS=asta-i din reteaua R...categoric...!!
m-Alul ii era sef de celula....
Este evident ,,,urmariti...cum duc subiectele importante in derizoriu!!

GO spunea...

Bai, baiete! Oi fi fost tu elicopterist! Dar nu confunda tractorul pe care zburai tu in 1900 toaman cand carai stalpi de lumina sau imprastiai ierbicid la CAP, cu un elicopter adevarat care executa o misiune de lupta.

Vezi mai jos in PLM, seamana in mare parte cu ce am vazut si folosit eu.

https://www.youtube.com/watch?v=RCs8i2DWe0s

Dan B. spunea...

@Huhu:

Bați câmpii cu grație!
Locul cu pricina nicicând nu a fost împânzit ce logistica, ci doar cu 1-2 elicoptere de transport, o cisternă, un camion, echipă tehnică și echipaje de miliție destinate opririi circulației pe timpul aterizării/decolării de pe tronsonul de autostradă.
Iar „filmul” ăsta a „rulat”, cred eu, doar de două ori, cu avioane diferite, provenind de la unități diferite.
Așadar, este basm cu benzile circulabile, căci PDA are, de regulă, o lătime considerabil mai mare decât autostrada.

Calinmihaib12 spunea...

..dacă în: 22 dec.'89, după moartea ministrului MILEA, la ora 11,xx a început: "o lovitură de stat"(= pe față = la vedere ..!!,căci TOT ce a fost înainte: între 13-15 dec.la IAȘI și chiar în TIMIȘOARA: au fost ETAPE de început..,de provocare,de scoate re în stradă a populației, de creare a unei situații de "explo zie socială" și "haos social": stări necesare destabilizării regimului existent pt. preluarea PUTERII de către PUCIȘTI...!,sub numele "drag"( atenție la etimo logia cuvântului..!)..PUCIȘTILOR
de: "revoluție" (SOCIALISTĂ..!), atunci, la ora: 18,xx,.. a fost ori o "contra-revoluție"= cu aceeași "autori"(..!,= vorba vine),ori: REAL: o preluare a PUTERII: de asta dată: prin VIOLENȚĂ..MORTALĂ,.pt.că poporul VOIA MAI MULT decât erau dispuși :..EI, PUCIȘTII să .."dea"(..!), având PLANURI prin care au anticipat această eventualitate a.."necesității"..controlului voinței populare= prin VIOLENȚĂ .?!!( eufemistic..exprimat,în realitate:și "crud" exprimat: UN PLAN: DE-A DREPTUL CRIMINAL..!)

Dan B. spunea...

@Olescu:

Nici după 1990, elicopterele nu au aterizat în teren accidentat, noaptea, decât pe platforme amenajate și luminate.
Și, crede-mă, știu ce zic, căci nu prea au existat aplicatii ale TU sau MM la care să nu fi participat Aviație în sprijin, în baza conceptiei la care am colaborat.
Nici la aplicația organizată de A 1 (1991 sau 1992) cu MU și U subordonate (incl de VM de la Curtea de Arges), nu am efectuat recuperări de parașutisti (ai CpCcAd de la A 1) în alte condiții decât ZCMN și numai din puncte stabilite anterior de mine cu pilotul de elicopter și cu cdt CCc.

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ: comentariul ăla
"șugubaăț".. a fost "plasat" la locul nepotrivit,pt.că eu nu am făcut "analize greșite" despre folosirea turnului AA de 100 mm împotriva țintelor terestre( eu fiind medic..),ci am relatat ce știam: atât de la tunarii AA, din tinerețea mea,cât și de la tanchistii de pe tancul T-55,cu tun de 100 mm,care trage asupra țintelor la vedere,cât și asupra țintelor "acoperite"=din spatele obstacolelor terestre..!( am fost la astfel de trageri,în aplicații..!)

anonim spunea...

ein stein
...fara plete latzoase si nespalate, nu am!!😄

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:..realizezi ca dacă situația lui GORBACIOV e cea descrisă în comentariul meu, fiind "demolatorul" URSS, și fiind urmașul unor părinți ucrainieni "prigoniți" de regimul sovietic,cum ar putea " "sta" în..RUSSIA..??

GO spunea...

@Dan B. Da, stiu. In Romania. Eu am realizat faza asta abia dupa anii 2000. Eu am descris ce am facut practic in alte state, nu in Romania. Asta inseamna ca conceptia noastra privind utilizarea elicopterelor, a fost limitata ... artifical. Sau elicopterele utilizate erau depasite d.p.d.v. tehnologic. Altceva eu ce sa zic? Am descris exact ce am facut in 2 state vestice. Am martori, am poze etc.

Dar acum, iti pun o intrebare! Ca tot am citit ca la SMURD s-a dat liber la zbor, noaptea. SRI zboara precis, Voi aveati NVG in 1990? Daca da, le-ati utilizat vreodata? Pt. ca eu asa am auzit, ca ar fi existat in dotare, dar nu le foloseati. Care este adevarul? (NVG sunt chestiile alea de pe ochi, cu care vezi in IR)

https://www.youtube.com/watch?v=RCs8i2DWe0s

Huhu Rezea spunea...

Câți ani aveai Buzatule în anul 1972? Stai jos țâncule!

Iulian Mareș spunea...

A depășit de mult nivelul asta...cam peste drum de Moll Afi Cotroceni!

Ein Stein spunea...

Olescule zona respectiva Covasna, Sf Gheorghe, este practic imposibil sa aduci un desant cu elicopterele, straine. Zona respectiva e in inima tarii la mare distanta de granite. Sa duci un desant de 10 soldati complet echipati pune la mare incercare autonomia unui elicopter iar zona muntoasa pe care trebuie sa o survoleze face practic imposibila o astfel de misiune, nu mai vorbesc de distanta foarte mare in teren inamic si aterizari in locatii necunoscute, noaptea. Si apoi care ar fi fost rostul unei astfel de misiuni? Sa tina sub presiune unnitatile militare? Fii serios. "Teroristii" actionau numai noaptea, perchezitiile, controale, etc. se faceau ziua. Daca au fost intr-adevar desanturi, si nu ma indoiesc ca ai vazut tu ceva, nu puteau sa vina decat din interiorul tarii. Misiunea aia de a tine sub presiune unitatile aflate in dispozitv de lupta, daca a existat asa ceva, nu poate fi decat conceptia unui creiere militienesc.
Imi aduc aminte de un alt plan complet prostesc, atunci cand au venit minerii la Bucuresti, celebra batalie de la Costesti cand militienii s-au grupat intr-o vale iar minerii i-au atacat, ca la Posada, de pe dealuri. Pare acelasi geniu militar care a conceput desantul minune din Covasna.

Iulian Mareș spunea...

Hai sa te incit...

"Prof. Corvin Lupu: Militarii sovietici care au acționat în decembrie 1989 au locuit în unități militare ale MApN, MI și SRI. În aceste condiții, nici nu se putea ca România să nu se prăbușească total și să ajungă o colonie jefuită de străini"

A scris 3 carti excelente...
Mai multe ....

https://m.activenews.ro/cultura-istorie/Prof.-Corvin-Lupu-Militarii-sovietici-care-au-actionat-in-decembrie-1989-au-locuit-in-unitati-militare-ale-MApN-MI-si-SRI.-In-aceste-conditii-nici-nu-se-putea-ca-Romania-sa-nu-se-prabuseasca-total-si-sa-ajunga-o-colonie-jefuita-de-straini-154205

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
anonim spunea...

Mares inainte de a continua cu vesnicele tale idiotenii teoretice pune mana si invata diferenta dintre modul de vedere pe timp de noapte in IR care era cam pe vreme cand dadeai examene "la limbi" pt postul de UTC-ist sef si actualele ALR moderne pe care orice pifan care se respecta o poarta pe casca .Isi bate capul olescu sa-ti explice ce e una si ce e alta si tu ramai ce-ai fost o viata "capvid"
Si ALR-ul(i se mai spune si ALP) e operational de vreo 35-40 de ani
Pensionarea ta si lipsa "planurilor" tale a salvat viata a sute de oameni in caz de razboi si a economisit sute de milioane de $.Din acest p.d.v. pensia ta e binemeritata....au scapat aia din minister de un "bolovan"
Cel mai amuzant a fost cand ii explicai tu lui G O despre IR si ce multe cunosti tu...dar habar nu ai ca astea sunt exponate de muzeu deja ..asa cam ca tine.Un dinozaur ratacit intr-un mall.
Tristule!!

anonim spunea...

pentru ca e departe!
Tristule!
Si pentru ca daca se apropie transforma 100"maresii" in kaka.De aia!!
Intrebare de om prost
PS Logica de "maresiii"
De ce sa tragi cu o arma cu luneta intr-un inamic cu o grenada in mana la 1500m...ca doar n-are ce-ti face.
Vezi ca inca n-ai postat cursurile "maresiii".E a sasea zi de cand minti

anonim spunea...

Mares
Eu stiu de ce au avut pierderi si cate pierderi...si care a fost cauza in amanunt.Un idiot american nu ca tine nu a tinut cont de un lucru esential.Am zis ca nu era ca tine pt ca ala era american.In rest ati fost la fel.

CEZAR spunea...

Asa a primit ordin....

Ein Stein spunea...

@akord
Auzi, cred ca nu vad bine. Baretele alea din partea stanga a ambalajului, primele trei, nu cumva reprezinta OMM 1,2,3? Astea cand dracu le-a primit? Ori a fost ofiter sub acoperire peste 25 de ani ori le poarta ilegal. Care o fi adevarul?
Dar cu domnul general Puiu nu ai poze?

Iulian Mareș spunea...

Inteligenta, era vorba de 89! Nu mai ai tinere de minte...eu de 89 vorbeam.
Raman surprins xat de guvid ești...de la somn! Tu, ca specie nu ma interesezi...te confunzi cu scursura alcoolistilor stradali.
Ati lansat ca fraierii rakete nu numai în El inexistente...dar si total inadecvat. Asta era problema...
In rest, ca ai văzut ekipamente de vedere pe timp de noapte montate pe casca de kevlar..da, ai văzut la TV, pt că prin 98 cand te-au ejectat puține structuri aveau asa ceva...
La cele 6000 de bile ti le-ai pus și pe ale tale devenind bun de jug? Dihonia dintre Av si AA v-a adus ceva bun?

Nicola f. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
F16 spunea...

parol

GO spunea...

@ Nicola f. Normal ca anumite perceptii pot fi diferite. In functie de ceea ce a facut fiecare sau nu a facut. Dar si de locatia in care a fost efectiv.
Cu Dupac pot sa jut ca dormit cu sotia, in propria mea cancelarie. Nu stiu daca toata perioada de incartituire, sau cateva zile. Nu imi aduc aminte in ruptul capului de vreun Mr. Antonescu. Stiu cine ar putea fi - dar are alt nume, inclusiv subordonatul sau de etnie maghiara. Nici de civil impuscat nu imi aduc aminte, desi parca as fi auzit ceva. Dar sigur stiu de soldat care s-a impuscat singur, manuind arma imprudent.

Eu am fost extrem de mobil in acele zile, dintr-o parte in alta. Din 27 mi-au dat ca misiune, protectia sediul secu. Cu tot cu 5 securisti, singurii admisi sa vina zilnic la serviciu. Veneau incognito, pt. a nu fi recunoscuti de populatie. In ianaurie, cum necum au aflat "revolutionarii" ca Dupac era in sediu. Si s-a adunat instant o multime furioasa, care ii cerea capul. Aici nu pot povesti tot, dar un amanunt tot zic. Dupac a plecat spre sfarsitul lui ianuarie, fiind mutat in zona sa (Craiova). Pe securisti i-a schimbat intre ei, intre localitati, pt. a nu mai fi vanati de populatie. La plecare, Dupac m-a intrebat ce cadou sa imi faca, intrucat in ianuarie, i-am salvat viata! In sensul ca nu am permis sa fie linsat de revolutionari. Mi-a si facut oferta: TV color, bani etc. Nu am dorit nimic. Dar am insistat. Asa ca ... pt. ca tot nu purta uniforma, dar o avea in dormitor (avea dormitor in sediul secu), i-am cerut ...centura. Pt. ca mie mi-o palmasera in unitate, si aveam una de imprumut. Mi-a dat centura, pe care o am si azi. Este ca cele de armata, dar nu se inchide direct pe catarama, ci pe gaica metalica.

Asa! Ce sa va mai zic? La sediul ala al secu, m-am trezit cu sotia Mr. Agache de la MAI, linsat la Tg. Secuiesc. Era insotita si de 2 copii minori. Avea o cerere catre armata, iar eu eram repezentul legal. Dorea sa isi inmormanteze sotul aflat la morga din Sf. Gheorghe, crestineste! Si nu putea sa il ridice ca nu dadea Procuratura BV nu stiu ce avize, si nu avea nici cu ce sa il transporte la Bacau. Situatie rezolvata, cam greu.

In fine! Adresa mea de e-mail este gelu.olescu@gmail.com. Nu imi ascund numele, nu are niciun sens.

GO spunea...

@ Nicola f. Ma bucur ca confirmati ca in zona secuiasca, nu au existat disensiuni intre cei din M.Ap.N., Securitate si MAI. Nici nu avea cum, eram niste români izolati in mijlocul unei populatii ostile, trebuia sa tinem unii de altii ca sa supravietuim. Legat de Cdt. USLA, eram colegi dinainte de revolutie, la acelasi club de arte martiale. Nu doar profesionist, ci si un tip de comitet.

In fine, divaghez un pic si imi mentin ideea, ca toate cadrele militare (azi si SGP) din numitul Tinut Secuiesc, ar trebui recompensate de statul român, indiferent de epoca in care au activat acolo. Eu unul, desi nu am activat decat 3 ani in acea zona, ii consider de departe ca fiind cei mai bravi ostasi ai acestei tari! Dar ce sa ne facem cu oltenii si moldovenii de la Bucuresti, care cred ca armata este peste tot ca la Caracal. Numai bine!

GO spunea...

@ Ein Stein. Gata, tata, da-l in puii mei de desant! Ca acum au desantat politicii pe noi, de ne sugruma.

Asa ca ar trebui sa ne punem cap la cap, experientele si sa gasim metoda adecvata sa iesim din tavaleala. Nu tine cu VRS, justitie, Pl-x 199 si lamentari pe FB. De aceea, eu am tinut cumva nu sa ma dau rotund, ci sa va aduc aminte ca de fapt suntem in stare si de alte lucruri. Trebuie sa iesim la bataie, ne obliga astia. Altfel, lumanari scrie pe noi.

Iulian Mareș spunea...

Ceva trebuie sa se întâmple...dacă nici CSM nu îi mai suporta...!

anonim spunea...

@Ein
in seara asta am super oferta
doi la pret de unul
https://www.rador.ro/2015/05/04/portret-anghel-iordanescu-implineste-65-de-ani/
https://sptfm.ro/2014/12/18/ilie-nastase-si-anghel-iordanescu-atacati-de-un-colonel-al-armatei-ca-militar-de-cariera-nu-pot-accepta-batjocorirea-gradului-de-general/

si unul bonus (asta este nefunctional)
https://www.qmagazine.ro/mapn-gabriel-oprea-a-primit-gradul-de-general-de-brigada-indeplinind-doua-din-cele-trei-conditii-prevazute-de-lege/

PS cum s-ar zice :sportivii la carciuma cu chelnerul

Imi lipseste majoreta colonel dar pe asta o vezi pe aici in fiecare zi cum isi pune poalele in cap facand "harti" pe toti peretii

raul spunea...

Ma amuzati!Va dati mai multa importanta decat ati avut!Ati fost niste figuranti intr-o piesa!Pierderi au fost unde comandantii au fost niste prosti sau ...securisti ,adica implicati in scenariu dar nu cu mai mult de rangul de nebuni,pe tabla de sah,unde maestrul era altul care isi apara scaunul zgaltait de ce facuse in perioada premergatoare datei de 22!Unde comandantii au fost destepti si ...curati ,a fost liniste .pace si prietenie !Pacat de cei pierduti si nevinovati!Sa fiti iubiti!

anonim spunea...

@mares
eu uitasem de comunisti( a se citi ACTIVISTI de partid ca tine) si alte prostii de genul dar o sapt intreaga ai f**ut blogul asta laudandu-te cum erai devenit tu scretar UTC pana in 1989 (si mai precis iti spun eu,pana la 25 dec 1989).Nic nu m-a interesat subiectul vreodata dar si tu esti c***va c**velor militare oriunde te duci si in tot ceea ce faci.Si mai ai un talent: Tot incerci sa invrajbesti pe unii impotriva altora "talent" tipic de secretar pcr/utc.Face exceptie pana acum doar Huhu care nu v-a mai trebui sa-si mai spele niciodata scula cat timp esti tu pe aici
In rest esti mai gaunos ca ontanu,mai prost ca nastase si mai tupeist decat becali si mai tigan decat iliescu, stii tu ala cazut "in dizgratie"
Repet a 7-a zi si a 10-oara Cand ne spui si noua care a fost examenul ala luat prin concurs si ce cuprinde lucrarea ta "exceptionala"(asa in cateva randuri) Tu ne-ai "amenintat" ca le faci publice ca sa cadem toti pe spate de admiratie,dar nu ti le-a cerut nimeni.
Si acum ce faci? Ramai de mincinos???

anonim spunea...

@Cezar
Normal!! activistii se ajuta intre ei....cand nu mai poate unul imediat sare celalat..cu limba.Doar atat stiu sa faca
@olescu
Ce te miri? Cara si el butoaie cu ulei de motor.Ce vroiai sa care desant sau humvee-uri?? Pai unii sunt nepretuiti ca sunt oameni,celelalte sunt destul de scumpe..asa ca a ramas la butoaie.Eu il puneam sa le care in carca,goale,nu cheltuiam resurse de aviatie 😄😄😄.Pt 10 butoaie..."dastepti" foc baietii astia .probabil ca nu stiau cat costa ora de zbor pe vremea aia...auzi cara butoaie. Baaaa mai bine te faceai sacagiu specializarea uleiuri😄😄😄

anonim spunea...

Olescule explica-i prostului ca imaginea din film nu are nimic comun cu IR cum stie el de pe vremea lu' bunica-sa din statu' major unde sunt ei acolo cei mai la zi cu toate cele
Explica-i ca ale este un amplificator de lumina reziduala(lumina noptii) ca nu exista intuneric absolut.Ba da exista!.. in capul lui mares(cu m mic)Sa nu mai vorbeasca de IR ca ma apuca toti dracii cand vad atata prostie la unul care se lauda ca ii bate pe rusi singur
mares hai ma odata cu ce-ai promis mincinosule!

anonim spunea...

De asta ti-au zis pilotii aia ca bine ca n-ai facut poza cu blitzu'.Ii orbeai instant pt vreo 5-10 secunde.Era normal dupa aia sa te bata cu elicea de la elicopter😄

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 218   Mai noi› Cele mai noi»