Un produs Blogger.

sâmbătă, februarie 06, 2021

Imagini rare cu Iuliu Maniu, la 10 ani după Marea Unire

66 comments
In anul 1928, când a fost realizat filmul, muriseră marii întemeietori ai Marii Uniri, Regele Ferdinand I și Ionel I.C Brătianu, ambii în anul 1927.
Discursul lui Iuliu Maniu la Adunarea Marii Uniri de la Alba Iulia, cu toate limitele lui, în care propunea o perioadă de tranziție, sub formă de autonomie, pentru teritoriile de peste munți care se alipeau Regatului Romania, ar trebui citit de toți cosmopoliții care s-au săturat de România și de mitici.
Pentru că nu mulți au avut ocazia să citească integral discursul lui Maniu, îl public AICI în  forma din Documentele Centenarului Unirii.
Iuliu Maniu a murit în 05 februarie 1953 la inchisoarea comunistă din Sighetul Marmației.



Două extrase din discurs:
Unul de recunoștință pentru Armata Română;

"Înainte de ce, inspirați de această lumină, am aduce hotărârile noastre, trebuie întâi să ne închinăm cu smerenie în fața acelora, care au făcut să putem străbate întunerecul întărit de veacuri și să ne plecăm genunchii în fața sutelor de mii de frați vitregi, care prin suferințele lor îngrozitoare au despicat norii grei, ce închideau dinaintea noastră razele luminei: înaintea scumpilor noștri frați, neînvinși soldați ai armatei române. (Aplauze îndelungate: Trăiască armata română! Trăiască soldații români!). Cuvântul cel dintâi al meu este cel al dorinței, să ne închinăm adânc înaintea marilor umbre ale soldaților români, morți pentru desrobirea noastră, și înaintea soldaților români, care și azi luptă pentru a înfăptui unirea tuturor Românilor, și înaintea marelui și gloriosului ei Căpitan Majestatea Sa Regele Ferdinand și întregei Sale Dinastii. (prelungite aplauze. Întreaga adunare se ridică în picioare și aclamă timp îndelungat: Trăiască Regele Ferdinand! Trăiască Regele României Mari! Trăiască Regina Maria!)"

Și altul, despre autonomia Transilvaniei, propunere care nu a fost introdusă în Legea ratificării Marii Uniri de la Alba Iulia, adoptată  în 29 decembrie 1919 de Adunarea Deputaților care îl avea ca președinte pe Nicolae Iorga.

"Onorată Adunare Națională! Când decretăm Unirea noastră cu Regatul Român, nu putem lăsa din vedere necesitatea unui timp de transiție, în decursul căruia va trebui să se concordeze diferențele și particularitățile diferitelor instituțiuni de drept. Schimbări radicale nu se pot înfăptui în câteva zile. Mai ales nu schimbările proiectate în administrație și justiție. Deaceea proiectul de rezoluțiune prezentat dumneavoastră prevede pentru acest scurt timp de transiție o autonomie provizorie a ținuturilor acum unite cu Regatul Român, ceeace însă nu atinge faptul necondiționatei noastre alipiri către România."

66 de comentarii:

Ieșean spunea...

Nu știam că există închisori comuniste și închisori capitaliste.Cat privește discursul toți oamenii politici au folosit același tertip:laude,laude Armatei române ca peste ani ofițerii să aibe o pensie mai mică decât a unei spalatorese de spital.Mai lăsați mă și cu Maniu!

Xman spunea...

Peste tot auzi ca perioada interbelica a fost a laptelui si a mierii pe meleagurile romanesti.Atunci cum se face ca mai toate fotografiile din acea perioada arata femei si barbati purtand costumul popular exceptional lucrat de niste maiastre in FASHION care erau femeile romance la aceea perioada, DESCULTE sau DESCULTI...Acele panarame care erau la administrarea tarii nu au putut organiza niste cursuri care sa formeze cizmari in fiecare localitate a tarii ,pentru a transforma pieile pe care le aveau din belsug in ghete de dama elegante si pantofi de barbati eleganti.Nici macar atat..Si le cereti asa zisilor continuatori ai doctrinelor "prin noi insine" si politica "usilor deschise" sa FACA CEVA pentru tara...Da sunt capabili,dar numai de ceva,ghiciti voi la ce ma refer...VAE VICTIS!

Iulian Mareș spunea...

Doar atat!

https://www.youtube.com/watch?v=cog_IH4INBs

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La inceput de februarie, Col Dr.in Istorie, Mircea Dogaru, bre, ar trebui sa intre cu o lectie de historie, dar cum ne bantuie acum un nor de praf saharian, in buzunare n-avem nici un ban si avem o guvernare de austeritate, atunci din film sa inteleagă fiecare cam ce poate...

Iulian Mareș spunea...

Comuniștii au băgat în puscarii ofițerii armatei legale iar capitaliștii refuza pensii decente si principiale, mai ales ofițerilor care au activat majoritar în socialism.

Iulian Mareș spunea...

Talpa goală simte mai bine glia...
Țăranii români au dus-o prost mereu...in orice sistem social! Totuși, parte din orășeni trebuie sa revină la munca ogorului pt asigurarea minime existențe...
Tot drept este ca acești trebuie sprijiniți, indiferent de guvernare.
Dacă am cauta o sinteza calitativa a diasporei am vedea ca f multi sunt deja muncitori agricoli care lucrează repetitiv si ritmic.

Iulian Mareș spunea...

Nu îți este frică de Likelele Inkiziției?

gheo spunea...

Expozitia Universala de la Bucuresti din 1906 ar trebui - daca suntem romani si vrem sa nu uitam ISTORIA - sa aminteasca peste veacuri despre viata mizera a taranului roman, cel care a murit pentru glie, pentru tara dar carea fost "ultimul care a beneficiat de roadele poamantului romanesc" sau ... deloc, care, in timp ce se striga ca si acum "granarul Europei - manca terci din malai mucegait, mortalitatea infantila era pe primul loc in Europe, tubetcuiloza pelagra ereau la ele acasa, peste 50 % nu erau stapani nici pe pamantul de sub popriul bordei, analfabetismul si bolile erau la ele acasa ... etc. Nu se mai vorbeste despre articoluk celebru al la fel de celebryului N.Iorga - "Ascundeti taranul roman" - cand, romanii ardeleni veniti la expozitie au ramas uimiti cand au vazut viata mizera si saracia in care traia taranul roman din regatul Romaniei. De fapt, Maniu face parte din "clasa politica corupta a vremii pe care a criticat-o Eminescu si a satirizat-o Caragiale, cazude din care, Eminescu a fost asasinat in azilul de nebuni, ucis de "altul care a disparut imediat dupa !!! ..., nici astazi cand se declara libertatea de exprimare profesorii de LIMBA ROMANA nu vorbesc elevilor despre aceasta, iar Caragiale parasise Romania, citez: "Nu mai pot trai aici !. E prea mare duhoarea" .... Sa nu uitam "jocul duplicitar, murdar si plin de interese de PARTID !!!" purtat cu maresalul Antonrscu, al lui Maniu si ... al celorlati de dinaitea lui 23 august 1944 si dupa ..., ce naiba ........ .

Mihai spunea...

"Nu se mai vorbeste despre articolul celebru al la fel de celebrului N.Iorga - "Ascundeti taranul roman" - cand, romanii ardeleni veniti la expozitie au ramas uimiti cand au vazut viata mizera si saracia in care traia taranul roman din regatul Romaniei."

Corect ,Transilvania până la Unire a fost mult peste nivelul de sărăcie lucie din regat.
Administrația din regat dominată la fel ca si azi de hoție ,corupție a franat foarte mult dezvoltarea si incadrarea in civilizatia occidentală a acestui principat in mare parte autonom de-a lungul vremii.
Dovada ca Transilvania ,Crisana ,Banat nu au fost dominate de sărăcie lucie din regat este si numarul mare de țărani cu gospodării individuale deportați în Bărăgan sau condamnați la munca forțată la Canalul Dunăre MN.

Gigi spunea...

Întrebarea pe care trebuie sã o punem astãzi este aceea dacã mai avem aceastã clasa numita ţãranime.
Avem oameni care locuiesc la ţara şi câtiva care lucreazã pamântul.Cu timpul,în câţiva ani 10-20 de ani satele se vor depopula,iarã pamântul care este cumparat in proportie de 40% de straini,vã fi lucrat mecanizat şi prin folosirea de substante chimice aducatoare de boli.Daca avem şi înca mai mergem pe la tarà,observãm cã de la un timp de vreme ploile acide,fac ca culturile care nu sunt tratate cu aceste substante chimice sã se aleaga praful.Au apãrut daunatori noi,care in copilaria noastrã nu existau.
Stiu ca înainte,aveam de toate in gradina,totul crestea natural,dupã 1989 s-a ales praful.Sa ne aducem aminte de gustul legumelor şi fructelor copilariei,adunci mai discutãm.

In ceea ce priveşte oamenii politici ai vremurilor,ai diferitelor Epoci din istoria zbuciumata a Patriei,Eminescu şi alţi învatati ai acelor timpuri i-au descris destul de bine.Iar noi,care am fost contemporani,am fost partasi la faurirea istoriei recente,nu mai e nevoie sã ne spunã cineva cum a fost.Am trãit şi ne dãm seama cum au decurs lucrurile,numai sã fii cretin sau numai sã ai creierul spãlat sã nu poti face comparatii.
In perioada de dupà Marea Unire,au avut loc multe evenimente,în rolurile principale fiind,cine alţii, decât politicienii.E mult de vorbit,dar sã nu uitãm,anii 1907,perioada Ww2,perioada bolsevica.Sunt multe perioade care nouã ca popor nu ne face cinste.
Lichelismul,jigodismul,avarismul şi trãdarea,au dus de-a lungul anilor,în diferite etape,mult rãu ţarisoarei noastre.Este stiut faptul cã este uşor de darâmat,dar greu al dracului de construit.Ori,noi ce popor asta am fãcut,nu numai acum dupã 1989,ci de secole perioade diferite.
"Ţara bogata,pãcat cã nu are cine sã o conduca,s-au condusa de idioţi.

anonim spunea...

Un politruc ne da exemplu de un alt mare politruc, propagandist de kakao
sergiu nicolaescu, producator, regizor, scenarist, rol principal, rol secundar,director de productie si orice mai exista pe lumea asta "MARELE" sergiu nicolaescu,carpa de sters pe jos a regimului si ulterior senator pe listele FSN incepand cu 1990...mda astia gaunosi intotdeauna s-au aparat
intre ei
alt naparlit si imbuibat devenit peste noapte din sluga propagandistica "democrat"
Se apara corbii intre ei pe lesul tarii asteia

anonim spunea...

Ce N Iorga,ce Caragiale?? Nu vedeti ca ne otravesc politrucii cu sergiu nicolaescu chiar daca o fac subliminal?
De la comunism la legionarism si invers cat timp se pot imbuiba fara scrupule si fara coloana vertebrala
gunoaie!

Iulian Mareș spunea...

Tu uiți ca romanii ardeleni nici nu erau considerati națiune in Transilvania?
Uiți ce legi imbecile, făcute de austro-ungari sclavagizau nația română?
Toți au dus-o extrem de greu, jugul cand de lemn cand de fier, umilească la fel!
Dar, parca cel mai mizerabil lucru la un ocupant este sa nu te recunosc ca nație măcar si nu te lasa sa te exprimi in limba maternă!

monteoru spunea...

Xman-nu-i chiar asa.Ce zici ca existau localitati rurale unde functionau scoli de croitorie si bai comunale.Studiaza dr.Angelescu.
Dece sa le trebuiasca pantofi cand opincile erau mai comode.In jurul anului 1970 in zona de munte se purtau opinci.
Avyanuc-ghici cine erau majoritari ca arendas in Moldova anului 1907
Exagerezi.Dupa 1918 soldatii participanti la razboi si invalizii de razboi au fost impropietariti.Saracii satelor erau ca si acum,cei care faceau o caruta de copii,puturosii si betivii.Parte de vest a fost ca si acum mai bogata dar nu fiindca oamenii erau mai cu mot ci pentru ca au fost mai aproape de occident.

HALA spunea...

Maniu vorbea de soldatul roman, cel care nu și-ar fi trădat camarazii pentru 1000 de lei cum o face cel de azi,mai ales cel căruia ii și pute condiția de soldat, el fiind colonel sau adjutant șef ori principal. Maniu vorbea unor romani care aveau patria în suflet în ciuda putinatatii instruiri, pe când astăzi "ghermanii" vorbesc în scop dezbinatoriu urmașilor acestor țărani la fel de puțin instruiți în ciuda trecerii prin niște scoli. Urmașii acelor țărani, odată ieșiți în lume, cred prostește ca muncind sau vizitând Roma sau Viena aceasta le tine și lor da cald, uitând ca trebuie sa își păzească căldură din Vatra lor după cum le-a spus și controversatul dar bunul roman Maniu. Acest urmaș al țăranului de atunci este de o naivitate revoltătoare chiar și pentru urmașii țăranilor altor popoare. Eu personal am asistat la niște scene incredibile în Spania, unde niște țărani ardeleni, tineri și mai în vârstă își denigrau tara în fata muncitorilor spanioli printre care își găsiseră ceva de lucru, mergând pana acolo încât sa stârnească repulsia acestora, pretinzând ca ei spaniolii nu înțeleg ca acești romani au venit aici ca să aibă aceleași drepturi ca băștinașii, sa aibă salarii bune și sa iasă la pensie cu bani mulți. Muncitorii spanioli le spuneau chiar cu buna credinta ca romanii au venit acolo ca sclavi iar la pensie nu ajung ei ci spaniolii și în cel mai bun caz cei foarte putini ce vor obține asta, nu vor trai mai mult de un an doi, cum nu au trăit nici bunicii lor sclavi în anii 50-60 în Franța. Ardelenii noștri, nu și nu ba mai mult nici nu mai spuneau ca sunt din România ci din Transilvania înfuriindu-i efectiv pe ascultători care aveau problema lor sensibila cu Catalunya.
Și asemenea cazuri sunt cu miile zilnic în toate colturile lumii în care romanii se dezic de propria obârșie și se autoamagesc cum ca deja ar fi asemenea celor printre care temporar sunt acceptați. Un kurd la Roma le spunea unor romani la fel de iresponsabili sa își păzească tara pe care o au ca să nu ajungă ca ei popor fără tara dar vorbeau parca pereților, romanii nu și nu, tara lor e Italia. Ce poți sa mai zici în fata acestor țăranicare se vând în uniforma pentru 1000 de lei sau în Roma ori Madrid pentru 1000 de euro? Întreb și eu ca omul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pentru Maniu si maniști, interesul unirii a fost a fost mai mult propria imbogatire, spolierea taranului si muncitorului roman, mai multa migratie a fortelor de munca dintr-o regiune in alta si alte pamanturi de achizitionat, pentru ca toti erau boieri super bogati, iar lacomia, se stie, nu are margini. Taranul, ca mai sus zis, tot descult si rupt in cur ramanea, cu mațele goale si schiorcaind de foame, bun de inarmat la razboi si impodobit cu o tinichea tricolora cand murea insangerat, sau daca traia era manjit cu un pogon de pamant pe care-l pierdea repede, neavand cum sa-l lucreze, fiind acordat pe terenuri sterpe, in panta sau râpi. Putine case erau, ale mijlocasilor, iar cam 80% traiau in bordeie sapate in pamant, plini de pelagra, TBC si alte boli ale subnutritiei. Pentru mine, Maniu este doar o figura istorica impusa si... doar atat, mai ales cand ma gandesc la starea de iobagie prelungita in care a vietuit taranul roman, pana la venirea comunismului, in care a intrat tot ca asuprit, dar incalzit cu un carnet rosu de partid in buzunar, copiii cu juvaturi rosii la garleje si invatand in scoli primare, toate clasele scolare intr-o singura clasa, cu un invatator, eventual si un profesoras de sport la orele de matematica! Nici un drac nu poate fi mai bun decat celalalt, doar paiele, biciul si apele tulburi ce se mai schimba, ca si sucul de limba cu care vin la putere neo manistii sa-si faca avere!

Iulian Mareș spunea...

Nu prea au acoperire istorica afirmațiile din ultimul alin.
Sau, ma rog, argumentul nu rezista...si țărani săraci au fost deportați, au luat calea pușcăriile sau canalului! Conducerea alogena a ROU din anii 47-64 nu ținea cont de punctele cardinale, căci era antrenata din Ucraina, Crimeea si mai tot URSS-ul, in lupta de clasa cu muzicii, mai ales cei care nu se aluau cu proletariatului, adică sa aibă o singura avere: brațele, forta de munca!
Este total neimportant ca te-ai născut într-o regiune mai bogata sau mai oropsiți, important este să-ți depășești condiția!
Cu cât mergi mai spre Est vei constata xa oamenii sunt mai săraci si au fost/sunt si mai asupriți..

Iulian Mareș spunea...

Un fost inginer, actor, regizor ...etc: "sluga propagandistica"... =🤣😱...fără alte explicații...
Dacă mai găsesc 3 ca asta deja declar: am careu de proști!

un oscar = o pensie spunea...

colonia de sclavi -romania-este intr-un proces de disolutie bine organizat din exterior si ajutat din interior

monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Șoimul spunea...

Domnilor,va scăpat oare declarația celui mai nesimțit președinte al României, Băsescu Traian, care cu Nesimțirea caracteristică afirma la TV. că militarii care au lucrat la canal, casa pop. agricultura, mine de cărbuni etc.. să primească pensii de constr. agricultor... Cretinul,de parcă nu realizează că noi eram și militari și constructori, mineri ori agricultori.

Cezar spunea...

Daaa...de capre nu zici nimic?
Lapte brînză.. iezi..tarane .. merg cu jipanul să verific stîna
Etilistule....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Monteoru, viziuni sanatoase, bune sfaturi, dar cam tarziu pentru generatia noastra, care ne taraim ultimile zile agitandu-ne pentru pensii, in loc ca acestea sa ne linsteasca aceste ultime zile... Tinerii, nici nu vor sa mai auda de pamant si viata la tara, ba chiar de toata Romania, ducandu-se cale de sapte poste mai departe de granite si stabilindu-se pe acolo, murindu-ne incet, incet satele si traditiile. Pe cine am votat cu mana noastra, ăia au distrus Romania, din temelii. Nu mai e mult si sacalii europeni o vor sfasia in bucati, neexistand cine s-o mai apere! Stanga politica a ramas ancorata in niste jeguri care au compromis-o, tinandu-i pe langa casa partidelor ca pe porcii de prasila, si de aia s-au auto daramat, dreapta s-a inhaitat cu leprele #Rezist si sorosistii europeni, asa ca alegatorul ramane acasa, in loc sa mai iasa la vot, ba inca votandu-i pe cei care mereu i-au praduit, nedandu-le nicicand nimic, dar votandu-i din razbunare pe stanga ca au taraganat mereu aplicarea promisiunilor legiferate cu mare pompă proletara, pana au picat in cap de la guvernare si acum liberalii nu le mai aplica deloc acele promisiuni sforaitoare, iar pe cei din sistemele militarizate i-au zdrobit porceste, fara mila, si nici acum nu dau doi bani macar sa repare din opozitie ce le-au stricat. Ehei, le bagase in cap Dragnea ca vor ramane eterni si ca prostii ii vor vota mereu orbeste, dar uite ca nu-i asa! Ce-i de facut? Nimic. Doar sa murim incet si cat mai tarziu ca sa vedem cu ochii nostrii cum i-am votat cu osardie pe cei care vor destrama Romania, caci asta se va intampla sub dictatura liberala! Pamantul? Cat de curand Israelul si Olanda se vor muta in noua tara si fosta, Romania, CA AGRICULTORII CEI MAI TARI DE PE PLANETA, si poate ca se va numi in viitor, REPUBLICA, SAU REGATUL, EDEN! Pamant lucrat cu sclavii autohtoni, poate din nou cu botnite si șfichiul bicelor pe schinări, ca pe timpul lui Maniu si al manistilor, niste tovarasi STALINISTI MAI DEMOCRATI, CARE NU S-AU SFIIT SA-I IMITE PE SOVIETICI, DOVEDIND-O CU HARNICIE IN 1907, 1929, 1933...

Iulian Mareș spunea...

Polițiștii l-au făcut javra ordibara, iar pensionarii militari i-au băgat carne în gură la Constanța, București, Focșani si Iași...

Leon spunea...

@Gigi, cum naiba reusea Nea Nicu sa asigure mancarea pentru 22 milioane de romani si sa exporte masiv pe valuta,...si chiar daca in ultimii ani alimentele de baza erau cartelate, n-am auzit sa fi murit cineva de foame,.. iar acum mai mult de jumatate din ce consumam le aducem din import ?
Ne-am batut joc de Taranul Roman mai mereu, desi cu el ne-am cucerit Independenta in 1877, i-am batut pe Nemti in cele 2 razboaie Mondiale, tot ei au fost transformati in Muncitori care au impanzit Uzinele Industriei Romanesti...!
Anul trecut mai erau in plata 590.333 de pensionari care au lucrat si in Agricultura dintre care NUMAI AGRICULTORI un numar de 265.297 cu o Pensie MEDIE de 588 lei/luna si probabil rotunjita la nivelul Pensiei minime de 800 de lei..!
Deci Taranul Roman a muncit toata viata, zi lumina, cu o pensie de mizerie are si astazi sapa in mana, iar un Magistrat cu 8 ore de munca, la 60 de ani iese la pensie cu 20-30.000 lei/luna..!!

GO spunea...

In concluzie, la cele prezentate de mine, ar fi trebuit facuta o selectie la sange, a beneficiarilor L. 168/2020. Respectiv, sa beneficieze de compensatii financiare doar acei militari care pe timpul misiunilor, fie ele externe sau interne, au fost angajati efectiv in lupta. Si nu sunt mai mult de 5% dintre veteranii din teatre. Plus un maxim de 0,5% dintre cei din tara.

Dau alt exemplu. Ofiter de finante sau CI-ist, au de relatii publice, ori juristi ajunsi in Afganistan. Pt. bani, adaugandu-li-se posturi artificiale si atipice unei misiuni de lupta. Pt. ca daca nu stiti, fiecare misiune a avut ca umplutura si aatfel de personajem Dar ei nu au iesit niciodata din camp sau din baza la o patrula ceva, la o angajare de lupta etc. Astia beau bere, jucau table si cam atat! Si acum sunt mari ... veterani. Si ei nu stiu sa tina o pusca in mana.

monteoru spunea...

CEZAR-Padina.Fara capre.Nu vreau SA PUT CA TINE.E bun laptele si branza.Am ciobani priceputi in zona chiar daca nu au trecut prin sefie de GAZ ca tine.
Prefer taran ca mine nu caprar ca tine.

taran ca mine decat caprar ca tine.

monteoru spunea...

Niciodata nu-i tarziu.Decat sa fugi vara ca sobolanul din oras mai bine stai la tara.De capre sa te feresti ca sa nu mirosi a hoit precum Cezar-Padina.

anonim spunea...

@Olescu
Pt cei din tara (max 0,5%) legea impune ceva conditii de genul celor spuse de tine,desi si 0,5% pana in 400 oameni li se par cam multi.
Pt "externi" cam cine vrea cei care fac hartiile si le semneaza intre doua vizite si trei escale...
legea a fost facuta pentru ei dar ca deobicei se aplica si altora.Cam ca legile din justitie, ca sa scape cativa au trebuit sa elibereze zeci de mii de puscariasi ca si tentativa de dezincriminare a abuzului in serviciu ca si multe altele facute pt cativa dar aplicabile multor altora
Asa ca nu au facut ei legea cu gandul la tine sau la hankook.Au facut-o cu gandul la ei.Faptul ca ati "cazut pe solutie" e doar o intamplare.Daca le pica o alta oportunitate mai rentabila o aplicau pe aia fii sigur..si atunci ramaneai pe dinafara si erau "introbagati" altii.Nu-i nimic mai cauta ei si alte "solutii"...mares are de primit pe viitor

anonim spunea...

@olescu
am uitat sa te intreb esentialul cand spui
"ar fi trebuit facuta o selectie la sange, a beneficiarilor L. 168/2020."
Pai cine sa faca selectia aia? Nu vezi ca au facut-o deja?...exact "cum trebuie"
Acum o sa urmeze ca bonus injuraturile civililor la care TOTI vom fi "beneficiari" ...stai un pic sa afle presa si sa vezi "tocshouri" dupa aia😄😄😄

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, foarte corect! Caprele miros a pârci, ca in *haremurile* zoofililor turci!

Iulian Mareș spunea...

Cu berea mai ușor...
Acum tu vrei xa timp de 2 ani, 20 de oameni sa studieze toate insembarile zilnice din Jurnalele Acțiunilor Militare?
In baza nu erau pericole? La un Briefing un ofițer ANA a impuscat 5-6 aliati!
Lasai casca, vesta si arma din mână sau nu? Erau atacuri cu Ra in baza? Câți nu au fost răniți...

Iulian Mareș spunea...

Dacă ai condițiile de oraș...gaze, centrala termica, baie, aer condiționat...drum asfaltat, supermarket...

GO spunea...

@ akord-75. Raspund aici la faza cu prezenta militarilor straini pe teritoriul Romaniei. Din cauza ca s-au intins prea mult comentariile la postul cu invazia din Cehoslovacia si pierdem sirul.

Asadar, este vorba de suveranitate. Pe care Romania NU o mai are, de ani buni de zile. Cand ii aut pe Maior etc. cu valorile euro-atlantice, si vad secvente din Romanul "Ion" cu ..Ion sluga ... Asa suntem noi acum.

In mod normal, daca mai marii Romaniei ar fi avut vreun respect fata de popor, ar fi trebuit ca stationarea trupelor straine pe teritoriul Romaniei, sa fie validata exclusiv prin ... referendum. Nu prin decizie politica, politicienii fiind cum ii vedem - nici nu se mai scund, unii valeti ai UE, altii ai SUA etc.

Asdar, din motivul de respect fata de popor, eu unul NU sunt de acord cu prezenta trupelor straine pe teritoriul Romaniei, fara validarea acestui fapt de catre popor, prin referendum.

Iar ca militar de aceasta data, sunt totalmente impotriva asa zisului parteneriat strategic cu SUA. Pt. ca nu sunt idiot. Se vad limpede cele 2 componente ale parteneriatului:

- folosirea Romaniei pe post de avanpost militar contra F. Ruse, adica de cobai al SUA in divergentele lor cu F. Rusa. Ceea ce ne-a facut tinta sigura in caz de conflict cu F. Rusa. Si atentie, in conditiile in care NU exista realmente nicio protectie din partea SUA a Romaniei in caz de conflict armat cu F. Rusa. Cred ca esti de acord, ca chestiile alea cu 3 avioane americane care mimeaza ca apara Romania dinspre M. Neagra si 40 de tancuri M1, sunt frectii de adormit opinia credula, in fata unui conflict armat autentic. De aceea, concluzionez ca acest parteneriat este extrem de periculos d.p.d.v. militar pt. Romania. Asadar, strategia militara NU o vad. Decat in folosul exclusiv al SUA.

- apoi, legat de aceeasi parteneriat strategic cu SUA. De aceasta data, discutam economic. In urma cu mai multi ani, citeam ca SUA au DONAT altui partener strategic si cae este Pakistanul, armamente si tehnologie in valoare de ... 3 miliarde de dolari. DONAT! Da, merita un asa parteneriat. Numai ca pe Romania care este saraca moarta, o pun SUA sa cumpere tot. Si atunci, care PLM mai este strategia? Traiasca Pakistanul!

monteoru spunea...

Olescule@Initial pentru asemenea misiuni se cam umbla la pile,cunostinte,relatii.Ulterior baietii se cam codeau sa mearga.Noi am stat in decembrie 1989 cu morcovul in fund pe teritoriul national dar ei pe alte meleaguri.

anonim spunea...

Ha! e tot cu politicieni.Asta da tupeu
https://m.ziare.com/adrian-nastase/adrian-nastase-contesta-la-ccr-dreptul-lui-klaus-iohannis-de-a-i-retrage-ordinul-steaua-romaniei-din-motivele-penale-1660889

GO spunea...

Mai apare ceva ce ma amuza, pe postul cu invazia Cehoslaovaciei. Cu acelasi laser cu care i-a speriat Ceausescu pe rusi.

Chestia asta este un mit. Si stiu radacinile. Romania a importat in acea perioada, renumitul complex antitanc portativ 9K 111-M (cu care ma mandresc ca am tras si eu, treaba grea, daca nu esti antrenat intens la simulator, pierzi minim 9 din 10 lovituri) cu nume de cod FAGOT. Am tras cu FAGOT in Pol. Cincu, cand eram locotenent la Sibiu, aveam 3 bucati in dotare. Pt. un exercitiu demonstrativ pt. straini, ca nu prapadea nimeni loviturile pt. antrenamentele obisnuite ale armatei, erau cica ... prea scumpe. Ca fapt divers. cand pleaca racheta (este dirijata cu fir si infrarosu), are o viteza atat de mica si o traiectorie atat de alambicata, incat daca esti tintas bun, poti sa o dai jos cu piatra sau cu prastia.

Asa! Iar atunci s-au facut niste teste pe niste machete de tanc undeva in zona unui poligon din Iasi, care intr-adevar era aproape de granita cu URSS. Loviturile reale au efect de cumul, adica se lipesc cateva fractiuni de secunda de blindaj, timp in care fac o gaura ceva mai mare de grosimea unui ac (iogara este deja prea groasa) urmare a temperaturii degajate. Iar prin acel orificiu merge mai departe tot jetul cumulativei, prajind efectiv tot ce este in tanc, plus explozia creata etc.

FAGOT era secret. Iar niste spectatori care au asistat cine stie cum la teste, au ajuns la concluzia ca acel complet AT este arma cu ... laser. Dar nu era decat ceea ce v-am spus. Mai departe, stiti cum e, altul infloreste si s-a creat mitul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Gelu Olescu, interesanta poveste cu fagotul! Cred ca asta a si fost, combinatia fosfor si potasiu, nu fascicol laser!

GO spunea...

@ monteoru. Legat de ce afirmi, nu contest. S-a plecat in misiuni, astfel:
- in prima faza, asta inseamna ca pana prin anii 2004-2005, s-a creat structuri ad-hoc. Deci, nu pleca subunitatea sau unitatea "X" compacta, ci se crea o structura de la zero. Incadrata cu cine dorea sa participe si de regula cu cine avea si spate/recomandari/pile . De regula, nu inseamna ca intotdeauna. Acum, eu ce sa spun? Nu exista reclamatii, nu exista suspsiciuni ... Este?
- Insa, in anii 2004-2005, a venit un ordin anexa la contractele individuale pe care le aveam. Si care ne impunea ca parte a contractului, obligativitatea de a participa la misiuni extrene, compact, alaturi de unitatea din care faceam parte. Si cam asa s-a intamplat. Unitatile pleaca compact si doar In rare cazuri, in care un militar NU poate pleca in misiune din motive obiective (apt lilmitat, de exemplu sau nu trece vizita medicala obligatorie inainte de plecarea in misiune), acesta este inlocuit de altii din alte unitati.

Legat de primul punct? Aia cu pilele, recomadarile, traficul de influenta etc. Dar hai sa fim seriosi ... Ca asta a fost o meteahna veche a armatei. Si in comunism si acum. Ma refer la promovarea pe functii? Iti trebuia spate sau nu? Tot prin aceasta metoda s-a facut si restucturarea. Ma refer la etapa in forta, de dupa anul 2002 (cand iti diminua functia, nu te mai lasa pe o functie inferioara gradului, daca vroiai sa mai ramai plecai la 400 km. Iar dupa anul 2005, nu mai ofereau nici macar varianta asta). Si asa s-a facut si restructurarea, adica a ramas cine a avut spate.

Asa ca ne mai miram de altele?

anonim spunea...

Sa tragem o concluzie pe scurt Gelule.
Titlul este de "Parteneriat strategic" iar in interior gasim:
Continutul si relatiile sunt "Stapan si sluga"
...sluga care nu are decat "dreptul" de a executa neconditionat cererile stapanului

GO spunea...

Si ca sa inchei, zic eu in mod realist. Ce se intampla cu regimul de pensionare a militarilor români, este ceva nu doar tipic românesc, ci și tipic militar românesc. Păi, uitați-vă doar la opiniile din acest blog. Unul vrea pensie militară dupa D. 217/1977, altul dupa L. 164/2001, altul contributivă - dar musai să fie la 20 ani stagiu, unii îl laudă pe Oprea că a adăugat la unii câțiva firfirei la pensie, alții îl înjură că le-a tăiat jumătate de pensie s.a.m.d. Unul se crede important că a activat în SPL, altul că a fost 6 luni în Bosnia. Așadar, balamucul este complet!

La toate acestea, eu am o cu totul altă mâhnire! Întro-zi, neavând ce face, am însumat numărul militarilor pensionați care se plâng de bloguri, pe gruprui de FB s.a.m.a. Mi-a dat că ar fi vreo 120000. Unii poate sunt în mai multe grupuri, nu conteaza, bocetul militarilor români după pensii este vizibil pe internet. Adică, pe tot mapamondul! Inclusi la rusi, chinezi, iranieni, nu numai la "partenerii" americani.

Și acum, eu mă întreb! Dar in orice tara, rufele privind problemele din sistemul militar, se spala in familie. Nu veti gasi militari ai altor natiuni, bocind pe FB dupa pensii. Din motive lesne de inteles. Doar in Romania gasim!

Si atunci! Acuz de subminarea autoritatii armatei si in mod implict a statului, pe toti liderii militari si din servicii. Ce PLM generali si colonei sunt astia, fie ei din MApN, SRI s.a.m.d. care tot o zguduie cu Romania oaza de siguranta si stabilitate, partenet de incredere etc., cand aproape toti militarii din rezerva armatei romane, plang pe FB dupa pensii si acuza opresiuni privind regimul de pensionare? Aceeasi acuzatie se adreseaza in egala masura si maretului comandant suprem si CSAT, precum si parlamentarilor din comisiile de aparare. Toti acestia, au facut si fac armata romana si in mod implicit statul roman, de ...acat! Bocetul militarilor pensionati reprezinta exclusiv efectul indolentei si incompetentei, precum si a relei vointe a celor mentionati. Cum sa iti permiti, mai ca stat, si pretind democrat, si pretins membru de nadejde al NATO, sa ai 120000 militari, schelalaind pe FB si pe bloguri dupa pensii!?

Istoria si schimbarea regimurilor fiind ciclice, poate vom prindem unii dintre noi si acel moment cand cei vinovati de rusinea abatura asupra armatei romane, vor da socoteala. Pt. ca va urma si o socoteala, in mod cert.

Laleaua neagră spunea...

Mare patrihoț acest Maniu... Probabil când a spionat pentru Englezi a făcut-o de placere....

raul spunea...

👌👌👍👍!!

GO spunea...

E exact cum am spus. La impact, este creata o temperatura imensa care topeste blindajul, facand un orificiu cu diametrul cat un ac. Apoi, prin orificu este degajata toata incarcatura rachetei, in interiorul tancului. Temperatura imensa, plus presiunea, tot interiorul tancului este carbonizat prin implozie. Evident ca se scurge si ceva fier in jurul orificiului, de zici ca e topit cu laser. Asa actioneaza FAGOT.

GO spunea...

@ Iulian Mareș. Explica rolul finantistului in baza. Sau al ofiterului si subofiterului de resurse. Sau al CI-istului! Deci, astia nu partipau la o banala aplicatie in Romanie cu trupe, ramanand in unitate sa nu se murdareasca pe pantofii cu gaurele. Dar au aparut subit ca vajnici luptatori in Afganistan.

Hai, ca stii ca asa este! Romanii umflau structura de comanda, doar sa castige si respectivii niste dolari. Iar misiuni de lupta ... plua!

anonim spunea...

@Olescu
ma refer la ultimele doua fraze
Ai perfecta dreptate dar ce zici tu am patit-o personal inca din 2000 ref la functie si nu numai eu ci inclusiv Cdt-ii de Dn(4)si sefii de st maj tot st.maj al R din care faceam parte)Au ramas practic "neatinsi" cdt R sef st maj R loct cdt R dar si ei coborati din functii "la maxim" in "minim" fara nici o implicatie financiara bineinteles....funtia mea a cazut brusc in cap din lt.col in cpt."Distractia" a venit dupa 7-8 luni cand "maresii" au trimis ordinul de desfiintare..nici o restructurare,reorganizare...nimic!! Direct desfiintare.Nu stiu de ce banuiesc doar dar trupele de art AA,Raa si Av au fost printre primele daramate....oare din cauza ca inglobau tehnologie si erau scumpe si trebuiau cumparate altele tot cu tehnologie dar si mai scumpe? Nu stiu ca nu sunt "strateg financiar" dar interese financiare sigur au fost
De ce sa vinzi jde mii de mtr si zeci/sute de tancuri cand poti vinde un complex doua de rachete cu infrastructura de informatie aeriana necesara si-a iesit banu ca varf si indesat.E un principiu pe care-l aplicam si acum oarecum asemanator bagat pe gatul fraierilor romani.Vindem padurile si apoi cumparam mobila de la Ikea
Indiferent de bransa militara sau civila comertul e acelasi doar ca profitul in domeniul militar e insutit mai mare..."parteneri strategici" nu-i asa??
...si prostanii se bazeaza pe articolul 5, hă hă!!...rade basescu

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si, vazand Iohannis dezastrul si morții din ,,Guvărnul mău, acum tace, tace, tace in mod criminal si iresponsabil...

GO spunea...

Na, ca am gasit ceva si pe YT legat de FAGOT! Vad ca este de actualitate si acum, i variante modenizate. Nu stiu ce incarcatura are, ca ziceau ai nostri ca se autodistruge daca incearca sa dezasambleze loviturile sa cerceteze ce este inauntri. Dar secretul nu este compunerea incarcaturii cumulative, ci capul cu camp electromagnetic care perforeaza blindajul.

1) Aici FAGOT pulverizand M1 in Yemen. Ca in conserva a intrat. https://www.youtube.com/watch?v=KMwbBT42vMM

2) Aici polonezii la instructie cu FAGOT. Vezi ce traiectorie dubioasa are racheta. Nu stiu de ce au mai pus filmul polonezii, ca au dat toate loviturile in pamant in fata tintei. Trebuie mii de ore de simulator sa lovesti tinta cu FAGOT. https://www.youtube.com/watch?v=IBv5_LoaNGk

GO spunea...

@ akord-75. Este mult prea evident. Si asta pe fondul unei tradari atent pregatite a politicului romanesc. Ca in Africa. Toti presedintii si factorii de decizie politici, sunt pe statele CIA. Asa e si la noi!

anonim spunea...

@CFI
uite bo$$ citeste ca le-ai facut un pic cam "varza"

https://ro.wikipedia.org/wiki/HEAT
https://rum.mentorbizlist.com/3927146-cumulative-jet-description-characteristics-features-interesting-facts

y spunea...

Peste un veac, dacă această țară va mai exista, nu vă gândiți că la fel, urmașii urmașilor noștri, ne vor judeca și pe noi?!!

„Delegatia CNR, compusă din Ştefan Cicio-Pop, Enea Grapini, Vasile Goldiş, Iosif Jumanca şi Ghiţă Crişan, înclină spre găsirea unui „modus vivendi” cu guvernul de la Budapesta, pentru a evita vărsările de sânge, mai ales că, în estul Ardealului, secuii se înarmau masiv. În acele momente de cumpănă pentru naţiunea română, când liderii PNR păreau gata să ajungă la un compromis cu autorităţile maghiare, Maniu se repede ca un uliu de la Viena, afirmând clar în faţa lui Jaszi:„Naţiunea română pretinde independenţa sa de stat şi nu admite ca acest drept să fie întunecat prin soluţii provizorii”, iar la întrebarea ministrului maghiar, „În definitiv, ce vor românii?”, Maniu răspunde tranşant şi definitiv:„Despărţirea totală”.
[...]
Simptomatic pentru moralitatea lui Maniu şi înaltul său spirit de dreptate este că atunci când va deveni prim-ministru al României, în 1928, va introduce o lege prin care tuturor foştilor funcţionari austro-ungari, statul roman se obliga să le plătească integral pensiile, ca şi când ar fi lucrat toată viaţa pentru România.”
https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/iuliu-maniu-morala-si-politica

y spunea...

Este o analiză foarte pertinentă, deși comprimată la maximum.
Nu se poate sări și peste ajutorul anual (din câte știu) militar gratuit și la fel de generos, dacă nu chiar mai mare, acordat de sua, israelului.

y spunea...

Practic, un partid (sau o coaliție de partide, așa cum se numește în termeni moderni această clică) CU PARTICIPAREA DIRECTĂ a capilor militari activi, s-a autoerijat în acuzatori, juriu, judecători și călăi și au condamnat fără niciun proces, in corpore, o întreagă clasă. Azi a venit rândul armatei, a celei anterioare anului 1989. Ieri a fost securitatea, mâine ... să urmeze oare omul alb, heterosexual, familist, ortodox și conservator??? Dar când va înceta existența nato??? Pentru că totul este un uriaș mozaic, iar piesele par a fi puse la întâmplare, nu reușim să ne dăm seama. Sau poate totul este doar o închipuire.
Oare o parte a ceea ce se întâmplă să aibă legătură cu raportul de mai jos?:
http://old.presidency.ro/static/rapoarte/Raport_final_CPADCR.pdf
Foarte interesant numărul de pagini al documentului.

y spunea...

Acum, că ne dăm noi în cap (aș spune pe bună dreptate, a se vedea observația) unul la altul pe bloguri, este una și, este cu intenție creată această falie.
Dar aștept să aud ce explicații i se vor da unui civil ieșit la ... 60 de ani la pensie, cu 30 – 35 de ani vechime și cu o pensie medie de 1500 – 2000 de ron; cum un rezervist, primește pe lângă pensia „specială” (și mă feresc să spun „nesimțită”, dar termenul va fi folosit) și o sumă de 1000 ron neimpozabili, și ieșit mai tânăr la pensie, pentru doar 3 (trei) luni de activitate.
Dacă și un singur jurist, sau un rezervist cu o pensie foarte mare va fi găsit și dat ca exemplu că mai ia încă 1000 de ron ... atunci să vedeți comentarii la tv. Vă mai amintiți cred, că în 2010, toată discuția cu „pensiile militare nesimțite” a plecat de la un singur exemplu, parcă, nu-i așa?

P.S. Cum este – dacă se poate spune așa – mai bine: să îți vezi inamicul la față, sau să nu știi de unde vine glonțul, atunci când ești atacat de teroriști? Și cel puțin în decembrie 1989, au existat.

Observație:
1. Era mai bine dacă suma se acorda doar invalizilor și urmașilor celor decedați, ar fi fost de înțeles. Nu ar fi trebuit introduși rezerviștii sănătoși și ÎN NICIUN caz cei care încă mai sunt în activitate. Dar este părerea mea.
2. De ce în lege, nu au fost introduși și militarii în termen care executau SERVICIUL PERMANENT DE GARDĂ, care era o misiune de luptă, din câte mai știu! Dar trupele de grăniceri?
3. Ce înseamnă, cum se definește TEATRU de OPERAȚII? A fost teritoriul românesc considerat teatru de operații? Când și, de ce nu și în 1989? Poate nu găsesc exprimarea corectă, dar dacă în 1989, un stat (sau mai multe) au considerat românia ca fiind un „teatru de operații”, nu se poate aplica legea și pentru acea perioadă a revoluției?

y spunea...

https://www.b1.ro/stiri/politica/iohannis-ai-ajuns-sluga-americanilor-presedintele-romaniei-decat-a-rusilor-tot-e-mai-bine-asa-138328.html

Iulian Mareș spunea...

Olescu, eu stiu asaȘ
-La inceput plecau valizele cu $ in TOpEx si finantistii isi faceau treaba...
-Ulterior au fost banii pe card, iar Fi faceau platile pt hranire, cazare 9daca era cazul) alte keltuieli...
-rolul ofiterului de Sig. Mil nu trebuie neglijat, cam face parte din masurile de asigurarea de lupta
-de of.resurse umane...nu am stiinta, recunosc!

Iulian Mareș spunea...

Olescu,
In primul rand parlamentul legifereaza pt ca le-ai dat puterea democratiei reprezentative.
In al 2 lea rand a fost referendum de aderare in NATO! Vrei pt orice? Nu se poate....
Tertzio, esti sigur ca doar ”3 avioane americane care mimeaza ca apara Romania dinspre M. Neagra si 40 de tancuri M1, sunt frectii de adormit opinia credula, in fata unui conflict armat autentic.” Eu stiu cu totul altceva....mai ales odata cu Criza din Crimeea!

Ah, ca se putea mult mai mult....OK, aici iti dau dreptate, insa noi singuri am cerut! Intelegi pozitia de plecare?

Iulian Mareș spunea...

Ma tem ca da! sau si AG-9!

Iulian Mareș spunea...

Pot fi puse si pe tehnica...

Iulian Mareș spunea...

Y,
deja se fac temenele pt comunitatea LGBT?
Si aici sunt cativa reprezentanti LGBT, de se tot ling si mangaie prin postari...

Iulian Mareș spunea...

Si cu placere...tinea ascunsa statia radio

HALA spunea...

G. OLESCU mai trebuie câte o intrebare:-Cum îți permiți tu colonele sa primești mita de 25% sau 1000 de lei ca medicul și procurorul fără fără de inima românească și sa mai și dai lecții de moralitate pe blogurile militarilor? Când duci la gura bucata de pâine cumpărată cu prețul tradarii camarazilor, colonele Mareș, nu îți tremura mana?
Cu ce autoritate morala mai vorbiți voi trădătorii din armata despre plăgile din societate când voi inși-va sunteți o plaga?

GO spunea...

@Iulian Mareș. Sunt extrem de sigur. Iata, iti pun cateva intrebari de baraj. Rusii au baze la numai 500 km departare de Constanta peste M. Neagra. Si la numai 400 KM in Crimeea.

Intrebari? Ai idee, macar vaga, cate .... divizii de mecanizate au rusii pe granita cu Ucraina? Dar ce insumeaza ...armata aerului cu tot cu fortele aero-spatiale, numai din raionul Krasnodar, adica la numai 5 minute de zbor hiperbalisic de M. Kogalniceanu, lq 7 minute de Deveselu si 9 minute de Bucuresti? Atentie, am folosit termenul divizii si armata a aerului, referenindu-ma doar la trupele rusesti din zona M. Negre.

Si atunci? In conditiile in care rusii pot lovi terestru si aerian, orice obiectiv din Romania in termen de minute, fa raportul fortelor. Baza aia Kogalniceanu si Deveselu, sunt spulberate in nici o jumatate de ora de la inceperea unui conflict. Nu ai cum sa interceptezi sute si mii de rachete de peste M. Neagra, eventual cateva zeci. Cu 3 escadrile din aviatia noastra si a americanilor stationata la noi, dobori poate cateva zeci de Su-27 care sunt mai proaste calitativ (daca apuca sa decoleze), dar ... ce faci cu restul de sute de Suhoi care au nevoie de o ora sa ajunga deasupa Bucurestiului?

Pt. ca rusii merg pe numar ca si inainte. De aceea am spus ca cu 3 avioane americane nu se face primavara. Si nici cu 40 tancuri M1. Plus ca baza MK si Scutul de la Deveselu sunt prost amplasate. Nici nu se putea mai prost, decat in teren deschis. Parca intentionat au fost puse acolo, sa fie distruse din prima.

PS: Nu am cerut noi singuri. Ci doar ni s-a facut scenariul ca am fi cerut noi. Au cerut niste politicieni carora mai intai americanii le-au asigurat accesul la functiile din stat.

gheo spunea...

Introduceti intro analiza "jocurile politice ale diverselor clanuri ale boierimii din principatele romane din secolele trecute de dinainte de 1900", cum se vindeau si cumparau tronurile principatelor, cum se cumparau /vindeau si tradau clanurile boieresti intre ele si ele catre inalta poarta otomana si imperiile vecine ... etc., faceti o analogie la actuala stare si vedeti cum am ajuns, "vasalii occidentului si nu numai, slugi docile si aservite prin politicienii muncinocsi si corupti pana-n maduva oaselor, care conduc Romania secolului XXI". Cum am ramas DOAR cu amintirile istoriei regatului lui Burebista si Decebal, in rest ... ne-am vandut unii pe altii si la un loc cui a dat mai mult. Apoi vedeti cum au ajuns in "ultimii 500 de ani, un cnezat din jurul Moscovei un imperiu, cum o hoarda de navalitori turcici sa stearga numele imperiului bizantin ... etc., NOI, cu ce ne laudam ???.

Laleaua neagră spunea...

O lichea care a spionat pt Englezi....

y spunea...

Nu vi se pare că mia de lei aruncată de ciucă și guvernanți, seamănă izbitor de tare cu ... suta de lei a lui Ceaușescu din decembrie 1989?
Și deosebirea este că cei de atunci nu au primit mărul otrăvit?