Un produs Blogger.

luni, ianuarie 03, 2022

Ce nu spune media? Generalul premier a micșorat pensiile militare > 5222 lei

95 comments

 NU SI PENSIILE MILITARE STABILITE după 15 09 2017 potrivit OUG nr.59/2017


(Reluare din  21 12 2021)

După bătălii intense duse de sociologul Dîncu, uns ministru peste cătane în guvernul generalului Ciucă, șocat de constatarea că predecesorul său i-a lăsat prea multi pensionari militari cu pensii mai mici de 2500 lei, în ultima ședință de guvern s-a admis indexarea cu 10% doar a pensiilor militare mai mici de 2500 lei, restul urmând să primească indexarea legală pentru anul 2022... de 2,6%. 

Concomitent, din pensiile militare mai mari de 4000 lei, la fel ca și din pensiile din sistemul public, în care întră alte 6 categorii de pensii speciale, s-a dispus reținerea unei contribuții de asigurări sociale pentru sănătate de 10%, CASS-ul pe care Dragnea, în "lăcomia" sa, abia  îl eliminase în anul 2017. 

Creșterile și descreșterile  pensiilor militare nete, după cele 2 măsuri dispuse prin OUG nr. 130/2021, sunt sintetizate în tabelul de mai jos, cu precizarea că sunt valabile numai pentru militarii care și-au deschis drepturile de pensie înainte de 15 septembrie 2017, data intrării în vigoare  a noului algoritm de calcul al veniturilor din pensii militare, prin celebra  OUG 59/2017, rămasă în folclorul cazon sub denumirea de ordonanța LOV.... mai ales, pentru că a eliminat actualizarea pensiilor militare. 

Fără acea ordonanță, prin care gulerații din sistemul de apărare, în frunte cu actualul premier,  au stopat corelarea pensiilor militare cu creșterile soldelor de funcție, prevăzute în art. 38 al Legii nr. 153/2017, actualul ministru Dîncu nu ar mai fi fost șocat de dezechlibrele care s-au creat în ultimii 4 ani între pensiile militare vechi și cele noi.

Inițiatorii ordonanței LOV au găsit câteva artificii  financiare prin care creează surplusuri din anvelopa brută a alocațiilor pentru pensii, diferența dintre brutul fiscalizat potrivit Codului Fiscal si netul calculat potrivit noului articol nr. 60 al Legii nr. 223/2015, dar și portița prin care veniturile din pensii, odată stabilite la valoarea netului soldelor brute din baza de calcul, nu mai sunt afectate...  în veci, de dispozițiile fiscale referitoare la veniturile din pensii. Din contră, veniturile lor pot să crească... dacă se relaxează fiscalitatea ori contribuțiile vor fi din nou partajate între angajat și angajator, așa cum intenționează să procedeze finanțistul Câciu.

Când este de rău, adică fiscalizarea pensiilor militare stabilite după 15 sept. 2017,  se raportează la cuantumul brut, impozitele si contribuțiile fiind reținute din anvelopa bugetară destinată pensiilor militare, nu din veniturile din pensie ale beneficiarului.

Când este de bine, adică indexarea pensiilor militare, se raportreazâ la pensia stabilită potrivit art. 60, adică în procentul de 58,5%  din  baza de calcul brută.

Așa s-a ajuns, după cum se vede din tabelul de mai jos,  ca un militar care în anul 2021 primește o pensie brută de 15 000 lei, stabilită anterior datei de 15 sept. 2017,  să plătească în anul 2022 , după indexarea cu 2,6%,  sumele de 1 139 lei CASS și  1 225 impozit, pensia netă fiindu-i micșorată 674 lei. Spre deosebire de acesta, un alt pensionar militar care are în anul 2021 același venit din pensie de 15 000 lei, dar stabilit după Ordonanța LOV,  primește indexarea de 2,6%... dar nu plătește niciun leu CASS si impozit. Pentru acesta impozitul și CASS-ul sunt calculate din cuantumul brut și plătite de Casa Sectorială din alocația bugetară brută pentru pensii. 

Ca să vedeți cât se poate restitui din pensie la bugetul de stat al ministerului, faceți diferența dintre pensia brută( când este 100% din baza de calcul) și 58,5 % din baza de calcul  brută. Dacă pensia netă este        15 000 lei, baza de calcul brută este 25 635 lei. 

Pensia militară brută, calculată potrivit articolelor 28-30, 108 din L 223/2015 și art. 11 din L 80/1995, variază intre 65% și 102% din baza brută de calcul, ori este diferență  sau proporție din 65% pentru vechimi mai mici de 25 ani. 


SINTEZA EFECTELOR OUG 130/2021 ASUPRA VENITURILOR DIN PENSII MILITARE, ÎN ANUL 2022


95 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Nu e neconstituționala indexarea suplimentara a pensiilor mai mici față de indexarea din oficiu de 2,6% pe care au primit-o cei cu pensii mai mari de 2500 lei.
Nici instituirea unui prag pentru plata CASS din pensie nu a fost considerat neconstituțională de CCR, dacă acea contribuție se plătește numai pentru sumele care epășesc pragul.

Leon spunea...

D-lui Premier nu-i pasa, va avea o crestere de aprox.500 lei si Sotia, 130 lei !

Xpert 86 spunea...

Da, asa ar fi corect, insa exista pensionati in perioade diferite dar cu neturi diferite, adica la grad, functie si vechime egala dar cei pensionati pana in 15.09.2017 cu net mai mare si cei dupa aceasta data cu pensii mai mici!! Explicatia o stiu cei pensionati in perioada 2016-15.09.2017, care ar trebui exclusi din discutii si sa nu li se mai planga de mila ca au prins si indexari in perioada 2016-2020 care le-a marit si mai mult netul stabilit la trecerea in rezerva pana la 120%

nr. 1 spunea...

.....privind eliminarea facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei, pentru partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie,- OUG 130/2021 Expunere de motive.
Extras din Decizia nr. 652/ 30.10.2018 a CCR : Referitor la instituirea prin lege a unui plafon al pensiei militare de stat, prin Decizia nr. 450 din 30 mai 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 558 din 28 iunie 2006, Curtea a constatat că dreptul la pensie este un drept fundamental, consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituție, dar se exercită în condițiile prevăzute de lege. Astfel, legiuitorul este liber să stabilească în ce condiții și pe baza căror criterii se acordă pensia, baza de calcul și cuantumul acesteia, în raport cu situația concretă a fiecărui titular al dreptului. Nici Constituția și nici vreun instrument juridic internațional nu prevăd cuantumul pensiei de care trebuie să beneficieze diferite categorii de persoane. Acesta se stabilește prin legislația națională. Astfel, legiuitorul poate să prevadă și o limită minimă a cuantumului pensiei, precum și plafonul maxim al acesteia.
Dragi camarazi, inainte de a posta si a formula niste idei informati-va ca surse de informare sunt destule.
Multumesc dlui Huhu pentru faptul ca ne pune la dispozitie acest blog unde ne putem informa !

nr. 1 spunea...

Desigur Decizia CCR NR. 652/30 .10.2018 poate fi utilizata de Guvern ori Parlament pentru a aduce cu picioarele pe pamant cuantumurile pensiilor magistratilor (pensie medie de peste 30.000 lei la ora actuala).Pensiile speciale ale magistratilor nu pot fi eliminate insa Decizia susmentionata spune clar:Nici Constitutia si nici vreun instrument juridic international nu prevad cuantumul pensiei de care trebuie sa beneficieze diferite categorii de persoane. Acesta se stabileste prin legislatia nationala! Mai clar de atat nu se poate!

Huhu Rezea spunea...

Mulțumesc pentru reamintirea acestor decizii ale CCR, decizii pe catre le-am analizat la timpul lor și se găsesc la eticheta CCR.
Numai că politicienilor și guvernanților le este frică să aplice magistraților reglementări salariale pe care CCR le consideră constituționale.

Huhu Rezea spunea...

Ai dreptate Stelică!
Te-ai calmat?

Leo spunea...

Nu prea crd că i-a micșorato-o și nevestesi-i.
Mai degrabă i-a micșorat-o pozitiv sau i-a mărit-o negativ ( așa se cam zice mai nou).
Au ei metodele lor certificate de gaşca de dottore a lu' red/jiganu/croitoreasa/scârbu/cipucipciripu

nr. 1 spunea...

Dle Huhu aveti dreptate, le este frica sa aplice Deciziile CCR la magistrati . La militari insa, care au avut cele mai multe restrictii si limitari de-a lungul carierei sub Drapel vad ca nu se sfiesc sa modifice pensiile dupa bunul plac. La drept cuvant, cum spunea cineva pe aici, o pensie de 1000 euro păentru un sibogiter este cam modesta daca nu chiar mediocra avand in vedere evolutiile veniturilor la liftiere, brancardieri , trombonisti samd. La fel o pensie de 1500 euro pentru un colonel e cam la fel de mediocra(limita minima). De aici art trebui plecat la o eventuala impozitare progresiva sau stabilire a limitei minime si a unui plafon maximal.

Huhu Rezea spunea...

@M
Revizuiește-ți limbajul, dacă vrei să-ți public comentariul despre Câciu.

Leo spunea...

Da prietenul nostru comun pădurean HUO norius pe la ce rând este ?

nr. 1 spunea...

Corectare: pensie medie la magistrati acum = 20.000 lei. Desigur, cum merg lucrurile e posibil ca spre final de an sa ajungem pe la 30.000 lei. Vorba ceea: nu aduce anul ce aduce ceasul!

nr. 1 spunea...

Inca o data scuze petru eventuale erori de tehnoredactare( -pentru un subofiter- si posibil sa fie si altele). O seara buna sa aveti camarazi!

Viorel spunea...

Oricum, pentru a fi armonie și plăcere, dânsa ar trebui să o aibă mai mica și dânsul mai mare. Ce te faci oare dacă este invers ? Sigur iese cu scandal poate chiar cu divorț.

akord 75 spunea...

@nr.1
si va multumim si dvs pt informatiile si comentariile argumentate pe care le postati

akord 75 spunea...

nr.1
pensie medie magistrati =20000 lei
oricum este enorma tinanad seama ca nu este decat MEDIE si mai ales ca partea contributiva NU DEPASESTE 3000 LEI(in cele mai fericite cazuri)
Deci MAX 3000LEI contributivitate iar in rest 19-24 000 lei de la buget mocangeala ....un raport pur si simplu revoltator intre cele doua elemente

https://adevarul.ro/economie/bani/nou-record-pensii-speciale-pensia-medie-magistratilor-depasit-pragul-psihologic-20000-lei-1_6135d6625163ec4271ee88eb/index.html

akord 75 spunea...

@Huhu
argument(singurul de fapt) exact,simplu si eficient
"Numai că politicienilor și guvernanților le este frică să aplice magistraților reglementări salariale pe care CCR le consideră constituționale."
PS si e bine sa-si asigure protectia magistratilor pt ca stim ce apucaturi au, si STIU SI EI

M spunea...

Nu-l publicați! 😁 Mai frumos de atât nu am cum să vorbesc despre acest individ ce amenință polițiștii care protestează cerând respectarea legii!

akord 75 spunea...

@ Viorel
Pt asta s-au inventat amantii
Unii cu burta si contul mare,ceilalti cu .....tot mare(si "vesela" cum se zice)

ED spunea...

https://casapensii.mai.gov.ro/comunicat-3/

Leo spunea...

👌👍 Vio

Nasty spunea...

Actilualizarea pensilor

iulian spunea...

Corect ! Chiar si dupa impozitarea cu 10% vor ramane cu mau mai mult decat unul (similar) pensionat dupa 15.09.2017

Brenda spunea...

Hai sa zid bine Ciuca o are mica că r gras.nevasta o are mica că sa stafidit

Huhu Rezea spunea...

iulian
Incetați să vă mai comparați cu cei pensionati în anii 2015-2017.Au și ei aceleași sporuri ca si voi. Ei nu au cresterile vostre de solde de salarii/funcții din anii 2018-2020.

Michel spunea...

Argumentați cum au ajuns la un net de până la 120%! Cred că ați făcut o obsesie pentru 120%...

Huhu Rezea spunea...

@Micel
Xpert a vrut să scrie 102%, adică plafonul de 85% plus 20% din 85 pentru sporul OMM cls I-a.
La procentul de 120% se putea ajunge până în anul 2011, în perioada de aplicare a L 164/2001.
Da, dar în baza de calcul nu intra niciun spor.

Viorel spunea...

Xpert 86 ar trebui ca înainte de a posta un comentariu să studieze și baza legală. Ca să fiu mai concret decât domnul Huhu Rezea îi postez: Legea nr. 164/2001 Articolul 21(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda lunară bruta avută în ultima luna de activitate, care include solda de grad corespunzătoare la data trecerii în rezerva (adică 100% Expert) + Legea nr. 80/1995 Articolul 11 (3) Pensionarii militari decoraţi cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei. Rezulta o pensie de 110. 115 sau 120%. În concluzie. Nu-mi veni cu acuzații la adresa pensionarilor militari din perioada 2016-15.09.2017 precum că au fost favorizați de sistem. La acel 102% prezentat de către domnul Huhu Rezea dacă s-ar adăuga după mintea ta și indexările tot nu te depășește pe tine cu majorarea de 25% primite în anii 2018-2020.

M spunea...

@Akord 75

Aici eu nu înțeleg și poate mă lămurește cineva!
Cum dracu de au magistrații o pensie contributivă doar de 3.000 de lei? Adică o medie de vreo 2 puncte pe an? Adică vreo 7.500 de lei net pe lună?

M spunea...

@Nr. 1

Bine zice CCR că nu există lege internațională care să stabilească un minim și un maxim al pensiei.

Dar mai e un principiu definit de CJUE și anume "o așteptare îndreptățită".
Adică situația în care un individ, pe baza informațiilor avute la un moment dat, a normelor juridice în vigoare, avea o așteptare îndreptățită că va beneficia de un anumit drept și a acționat cu bună credință îndeplinind condițiile de obținere a respectivului drept.

De aceea, nicăieri în lume (cel puțin după știința mea) modificarea legislației pensiilor nu a privit pensiile in plată - vezi modificarea pensiilor militare în SUA sau UK!

Nici măcar Grecia, în perioada falimentului național nu a modificat pensiile in plată cu a modificat beneficiile conexe (a anulat 13-a, a 14-a și a 15-a pensie de exemplu).

Tot CJUE spune că o lege nou adoptată trebuie să îți permită posibilitatea de a îți adapta comportamentul la noua normă. Ori, în cazul pensiilor care se nasc post factum, după ce ai efectuat serviciul militar (vorbesc de noi) atunci ești în imposibilitate de a mai modifica ceva (adică nu poți să te întorci 30 de ani și să iei o altă carieră).
Dau exemplul modificării legislației de salarizare! Dacă nu îți convine ai instrumente destule de ajustare (inclusiv demisia).

M spunea...

"Ce nu spune media?" 😁

Într-o serie de conferințe TED s-a prezentat o întrebare:
În ultimii 50 de ani populația globului aflată în sărăcie extremă a:
1. Crescut
2. Rămas la fel
3. S-a înjumătățit.

60% au adus că a crescut sărăcia, 28% că a rămas la fel și 12% că a scăzut la jumătate.

Realitatea e că numărul celor aflați în sărăcie extremă s-a înjumătățit!!!!!

Concluzii a fost că mass-media în căutare continuă de subiecte tragice, șocante și negative au indus această percepție profund eronată!

Mai grav a fost când sondajul a fost făcut printre ziariști. Doar 7% din ei au răspuns corect.

Întrebarea pusă de cercetători a fost: cum sa ne informeze corect mass-media dacă nici ei nu au habar!

Huhu Rezea spunea...

Un exemplu tipic de ce inseamnă sa nu fii atent la ce se publică pe blog,ci... doar la agenda ta.
Păi, nu avem un topic special cu comunicatul CPS a MAI?

akord 75 spunea...

@M
Marile majorari salariale magistratii au inceput sa le primeasca incepand cu 2017.Prea putini dintre ei sunt acum pensionari
Deasemenea din tabelele de mai jos va trebui sa extrageti dvs "tonele" de sporuri aplicate pt ca in acele tabele este vorba de "venituri" lunare sau anuale(dar care venituri se aplica la pensie cu tot cu sporuri) Ca si la militari salariul lor de incadrare(S F) nu este formidabil
Si nu in ultimul rand numarul lor este mic(pe asta s-au si bazat ca argument cand au cerut asemenea configuratie a pensiilor)
De asemenea marea majoritate se afla la tribunale si judecatorii.....doar o mana de oameni in CA si ICCJ + "cei 9 care au speriat vestul" de la CC :))))
Acum ma uitam mai atent si am vazut ca la ei nu exista termenul de salariu ci doar si numai INDEMNIZATIE ceea ce inseamna ca e cam de neatins......iar in UE suntem (adica EI SUNT cam in "top de top" pe locul 1-2 pe acolo).Nu am fost prea atent ca-mi stric feng-shui-ul si ma "inervez" cu nervii:)))
PS Mai bine imi vedeam de treaba mea de amarastean militar

https://romania.europalibera.org/a/31196402.html

akord 75 spunea...

Cand vad ce scrieti nu stiu de ce imi vine sa zic "lula". Oare pt ca rimeaza?

Sebi spunea...

1000 de euro, pensie "modesta" pentru un subofiter? O seara buna, dar al cui camarad esti dumneata, de fapt?

wolf spunea...

Din toate comentariile citite rezulta un fapt fara tagada.Toate legile ,hotararile,ordinele sant ,,legale''dar nu prea am citit ca sant si incorect concepute Normal la o lege se adauga si niste norme de aplicare si atat.Si daca se poate aceasta lege sa ramana valabila cel puti 15-20 de ani facandu-se unele corectii privind indexerile.Un militar,care nu -si poate stabili solda dupa ,,oferta sau negocieri'' cu ,,comandantul''ae trebui sa cunoasca dupa un calcul aproximativ,cu cat si cand poata sa iasa la pensie anticipata,completa sau alte motive.Pentru calculul pensiei militarului,in acest caz poate fi luat in calcul nu banii primiti pe stat cu impozitul si taxele aferente,ci 1)Suma valoarilor coeficientilor acordati anual fiecarui grad purtat pe umar.2)La care se aduga valoarea coeficientilor anuali pentru fiecare functie avuta ,incluzandu-se si conditiile de risc(munca).3)Se mai adauga un bonus de loialitate,in functie de numarul de ani ,,purtat uniforma''.Nu stiu daca pentru cei in rezerva ,care pot fi chemati la armata oricand,nu ar trebui sa primeasca un ,,bonus''.Valoarea coeficientilor de grad cat si valoarea coeficientilor de functii trebuie ,,negociate''si batute in cuie, nu in bocanci.

Iulian Mareș spunea...

nr.1,
aveti mare dreptate!
Ai nostri s-au invațat cu puțin si uita ca sunt membri ai societatii, in plus de bratul lor depinde totul!
Cei care nu cred...sa cerceteze la magistrati, apoi la Regiile Autonome de Stat!

Iulian Mareș spunea...

@M,
Idiot este si faptul ca dupa ce nu stiu si mint/exagereaza, aplica voit sofisme, multe din PROSTIE, au si o agenda comandata pe bani grei!

Iulian Mareș spunea...

Deh, democratia implica costuri, iar parte din magistrati, adica doar judecatorii si personalul de sprijin, fac parte din a 3-a putere in stat! De parketari nu discut, intrucat a fost cea mai odioasa scena de vanzare/cumparare cand au fost asimilati magistratilor, atat timp cat nu sunt decat Avocati ai Statului!
Dar asa putini nu sunt, intrucat judecatorii si unitati de parket de pe langa acestea gasesti in cele mai mici orășele!
*Cand seful SMG avea coeficient 10, un procuror debutant avea 13!!!
*In plus nu au sarcini la starea de asediu, mobilizare sau razboi! Kiar nu am inteles de unde si pana unde prosteala asta ca au privatiuni asemanatoare cu militarii! Parca zici ca sunt procurorii antimafia din serialul Caracatița! Locuiesc cu familiile in cazarma carabinierilor, poarta veste antiglont, sunt rapiti....etc!
Nu stiu altii ce cred, insa eu am cunoscut sistemul si inainte de 89...ierarhia era alta: procurori, judecatori, avocati!
Kiar aveam un prieten avocat (7-8 ani mai mare) care in fiecare seara ne cauta in locul știut, unde grupul se intrunea! Niciodata nu avea bani de-o friptura..., insa la 10-12 meseni era scos si el! nu era baiat rau, insa al 2-lea costum si l-a luat prin 98! Azi, este cu totul altul!

Iulian Mareș spunea...

viorel,
gresit total! Logic este ca ceva mic intra in ceva mai mare si nu invers! :))

Iulian Mareș spunea...

@M,
este pe flux o HG sau OUG prin care cei care au pierdut la bani din pensie in ianuarie 2022 fata de decembrie 2021 pot redirectiona acesti bani catre persoane defavorizate, inclusiv mental! V-ati gandit spre cine orientati cei cam 750-800 lei?
Eu aveam 2 clienti din categoria DILIILOR, insa cred ca il voi include si pe al 3-lea!

Iulian Mareș spunea...

Ce este cu camaradul Corneliunsson?
Nu a mai postat nimic....
Știe cineva?

M spunea...

@Akord 75

Am înțeles argumentația dumneavoastră!!

Totuși, eu, un prăpădit de ofițer, am punctajul mediu anual mult peste 4 (aproape 5 adică). Cum mama naibii un judecător a strâns doar 2 puncte? Am 30 de ani de carieră deci chestia cu "sporuri începând cu 2017" nu mi se aplică nici mie!

Mă mai uitam pe fluturași și din 2012 până în 2017 eu nu am luat niciun spor în plus. Hmmmmm......

Fiica mea, o mucoasă 😂, în Sănătate are venitul lunar la nivelul Șefului StM (pe la 18.000 de lei). La dracu, mă deprim de la prima oră!!!!

nr. 1 spunea...

Dle Sebi, ne-am invatat cu putin! Cam prea putin fata de restrictiile si obligatiile vietii cazone petrecute sub Drapel zeci de ani. Cititi va rog ce a scris dl Mares la ora 06.58, informati-va cam cum e la altii(nu numai la magistrati) si mai vorbim! O zi buna sa aveti!

M spunea...

@Iulian Mareș

Eu mai am o teorie. Cum am spus sunt unul din moderatorii unui forum.
Cea mai mare teamă a guvernanților este unirea SNAOPSN și adoptarea de revendicări și acțiuni comune (de aceea cred că după mitingul "Ieși afară javră ordinară" la MAI s-a declanșat represiunea - pentru că atunci când dai afară 10.000 de oameni - practic la legiunile romane s-ar fi numit "Decimare" - este clar represiune!)

Revin, deci, ori de câte ori ajungem la un numitor comun apar unii "comentatori" care bagă bățul prin gard:
- voi sunteți fraieri, știți ce salarii/pensii babane sunt la MApN?
- cine mă, tu care ai fost la CBRN și nu ai făcut nimic toată cariera?
- ce ai făcut să meriți sporul/funcția/gradul ăla?
- pompierii sunt proștii SNAOPSN - avem cele mai puține sporuri! Să vă spun ce sporuri au MApN?

Ce am constatat e că NICIODATĂ (și asta e valabil și aici, pe huhurez.com) cei luați drept exemplu de beneficii babane nu sunt colegii de la SRI, SPP, STS, SIE. Mereu se dau exemple pe site-urile MAI de cei de la MApN și viceversa! Întâmplător? Eu zic că nu!!!!!

M spunea...

@Iulian Mareș

Se poate și mai mult sau e o limită? Adică eu cu 1.780 ce fac? Sunteți sigur că pot să dau la două sau trei persoane? 😂

Boby spunea...

@Viorel
Majorarea nu este 25%,este 1/4 din diferența 2018-2022 când trebuia să se încheie implementarea majorărilor conf. Legii 153
S-a primit 1/4 în 2019 și 1/4 în 2020
2021 și 2022 sunt în așteptare
Așa că nu este corect majorare de 25% ci 1/4 timp de 4 ani din salariul de plecare(2018)și unde trebuia să se ajungă la finalizarea din 2022 care de 2 ani este amânată. Per total la net salariu era ceva de 115-175 lei funcție de vechime
Am prezentat 2 cazuri concrete,și nu se dorește de administrator calcul la zi pentru comparație pensionar 2016(brut salar 3992) vis a vis de pensionar 2021(brut salar 7244)
Cel din 2021 avea pensie în 2021 brut mai mare de 7244 iar net pe card 7244x0,585=4238
Faceți calcul pentru cel din 2016 cât avea brut și net pe card în 2021
Ambii la moment pensionare au grad, funcție, coeficient, ore de noapte, s. d. la fel. Cel din 2021 primește în plus spor studii superioare
Mulțumesc și vreau să comentam corect făcând comparații cu cifre concrete în fata
Faceți și actualizare salariu la cel din 2016 pentru salariu brut realizat în 2021 care trebuie sa fie mai mic de 7244 neavând spor studii superioare sa vedeți ce net pe card i se cuvine actualizat conf. modificării prin OUG 59

monteoru spunea...

In spiritul adevarului.Pensia calculata conform legii 223/2015 a unui colonel pensionat in anul 2000 este mai mica decat a unui subofiter pensionat in 2015.Asa-i trebuie colonelului daca nu a invatat carte.Ai dracului golani care au croit actuala lege au stiut ei ce fac cand au introdus soparla"la data deschiderii drepturilor de pensie".
Pai nas Floreo se potrivesc soldele din 2000 cu cele din 2015? Javrele nu nu s-au multumit numai cu atat dar au umblat si la coeficientii de dispozitiv (15 in loc de 25) si indemnizatia de comanda(6 in loc de 45).Probabil ca s-au gandit ca celor batrani nu le mai trebuie bani decat pentru lumanari.Javrelor lasa ca va vine randul.
Pe 60% dintre actualii pensionari numai legea contributivitatii si 164/2001 ii mai scoate din rahat.

ED spunea...

Este interesant cum cohorte de militari, de toate ministerele/directiile/serviciile (7 la numar), nu constata de ce o iau in buci sistematic de la politic, justitie etc.

Păi, stimati colegi! Din cauza noastra o luam in buci. Stiti de ce? Pt. ca timp de zeci de ani cat am fost in activitate, dar si acum la pensie, noi nu am sesizat pe nimeni ca politicul si justitia, incalca in mod permanent, Constitutia, privind drepturile si libertatile militarilor. Ca daca am fi facut-o sau daca o facem, lucrurile s-ar intoarce radical in favoarea militarilor.

Dau doar un exempplu! Dreptul la apartenenta sindicala este garantat de constitutie, inclusiv militarilor. Nu mai zic de Art. 11 din Conventia Europeana. Garantat inseamna sa ti-l exerciti cumva, macar putin, in parte, dar sa il exerciti. Iar la noi - pac, niste legi de vremea lui Pazvante Chioru' si care incalca flagrant ceea ce ne garanteaza constitutia, interzic dreptul la apartenenta sindicala garantat de constitutie si militarilor. Istetii care or sa sustina ca Constitutia poate restrange niste drepturi, sa se abtina. Restrangere nu inseamna interzicere totala. Adica, restrangi dreptul la sindicat, dar nu incat sa il anulezi complet. Pe de alta parte, tot conform constitutiei, nu poate fi impusa o restrangere de drepturi doar militarilor, ci in mod nediscriminatoriu, adica ori tuturor cetatenilor, ori niciunuia. La fel si cu celelalte interdictii de drepturi si libertati!

Asa ca stimati colegi! Cum vreti dumneavoastra sa ne bage in seama la pensii cineva din politica, din moment ce noi nu doar ca nu am fost/nu suntem in stare sa pretindem respectarea constitutiei privind drepturile garantate si militarilor? Dar nici macar nu am pomenit de acest lucru, politicului! Aici este buba!

Ca va spun eu drept! Daca se va gasi acea asociere de militari care sa bage pumnul in gat politicului, cerand respectarea drepturilor si libertatilor si pt. militari - cum in scrie in constitutie, nimic in plus, lucrurile se vor schimba subit si in privinta pensiilor. Asa, am macanit si chitaim in orb de ani de zile.

Huhu Rezea spunea...

Esti tot atat de capos în comentarii pe cat esti constant în refuzul de a-ți atribui un nume in contul google. Nu te mai public.

ED spunea...

Legat de cele afirmate anterior, si intrucat am sesizat ca sunteti unii pasionati de justitie, procese, respectarea constitutiei etc. Hai, dati-le in barba sa se sature. Vedeti ca mai sunt si alte drepturi garantate de constitutie militarilor, dar care sunt interzise prin legi interne (de fondare firma, libera exprimare, greva/manifestatie, chiar si de a candida).

Hai, loviti-i cum stiti, cei care aveti har juridic, prin Av. Poporului, CCR, in instanta etc. Poftim! Nu doar Constitutia garanteaza dreptul la sindicat militarilor. Dar intareste si CEDO acest drept! Si cum dreptul international european primeaza contra legilor interne, restul este cancan.

ED spunea...

"Informare importantă, spre deruta si stupefactia tuturor celor care asupresc armata. Rog sa fie distribuita in oricare alt grup de militari, la care aveti acces. Conform unor decizii ale CEDO - ascunse temeinic opiniei publice din România și mai ales militarilor, personalului militar din statele europene, nu i se poate interzice prin legi interne, dreptul de apartenență sindicală.

Deciziile sunt pronuntate în cazul Matelly contra Franței (Decizia din 02.10.2014 în cauza 10609/10) și în cazul Adefdromil contra Franței (Decizia din 02.10.2014 în cauza 32191/09).

Sinteza pe scurt. statul francez a încercat să se disimuleze de faptul că prin legislația națională, se pot impune interdicții de exercitare a unor drepturi pentru anumite persoane. Justițiarii statului francez au încercat o "șmecherie" care este practică curentă și în justiția din România. Astfel, jurisții francezi au susținut (la fel ca ai noștri) că statul francez de fapt a "restrâns" dintr-o serie de alte drepturi de asociere, doar pe cel de apartenență sindicală, pe care legislația franceză (la fel ca și cea românească) l-a interzis definitiv și total. Juriștii pretextând că militarilor le-au rămas celelalte drepturi de asociere, deși dreptul la apartenență sindicală este menționat ca drept fundament distinct la Art. 11 din Convenție.

Judecătorii CEDO nu s-au lăsat însă duși cu preșul, stabilind că prevederile Art. 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (care se referă la dreptul de asociere sindicală) nu permite nici o derogare de la libertatea de asociere sindicală, nici măcar pentru militari. Ceea ce este corect, toți cetățenii fiind egali în drepturi. Astfel, statul francez a pierdut procesul la CEDO. Prin urmare, personalul militar din oricare stat european care a aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului - inclusiv din România, are drept de apartenență sindicală. Drept care este de fapt, garantat militarilor români și de Constituția României. Judecatorii CEDO au precizat ca se pot impune eventual "restrictionări" cu privire la "modurile de actiune si expresie" ale sindicatelor din armată, dar în nici un caz nu poate fi interzisă total apartenența militarilor la un sindicat.

CEZAR spunea...

Spune-i lu "Mares Double OSKAR"...&....

ED spunea...

@ M. Esti vioi, dar slab pregatit. Citeste bine ce am scris despre acele drepturi si libertati GARANTATE de constitutie si militarilor. Dar interzise prin legi interne. Asta este cheia reusitei de actiune a militarilor.

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea,
Eu am făcut toate actualizările, dar nu cunosc de ce nu apare
Poate trebuie ceva completat (membru, abonat.....)
Am totul actualizat dar nu îmi permite când public sa am alta obtiune
Mulțumesc pentru înțelegere!

CEZAR spunea...

Doaaaamneeee ..da-i Doaaamneee...BARBIERESTE-L..PE "MARES DOUBLE OSKAR " cu inca o ZECIUIALAAAA si pe marele "m" cu inca 30,1 % caci el vrea mai mult.....:D

ED spunea...

Va dati seama, cat de slabi si de duplicitari am fost in activtate? Cum sa ai mai, ca militar, drept la sindicat GARANTAT de constitutie? Si sa nu ti-l exerciti? Iar apoi sa macani ca iti sunt incalcate drepturi de salarizare si de de pensie! Ba mai mult! Sa mai existe si sefi care sa te pedepseasca disciplinar, daca incerci sa iti exerciti un drept constitutional garantat de constitutie!

Va dati seama in ce hal am fost si suntem?

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ED spunea...

Dupa detaliile furnizate de Marin Neacsu despre intalnirea de la finele anului trecut, dintre asociatiile de rezervisti si reprezentantii MApN, seful DGIA prezent (in mod aparent bizar) la intalnire, a afirmat franc ca va trece in rezerva in curand. Deorece va fi adoptata din toamna o noua lege care ii va defavoriza pe militari. Presupun ca este vorba despre cerinta PNRR. Si presupun ca seful informatiilor stia ce spune. Daca nici el, atunci cine?!

La acest moment, intrucat pastrez inca legaturi cu militarii activi din unitatile in care am activat, confirm ca incepand cu data de 2 ianuarie, sunt valuri de militari care se pensioneaza. Element care are legatura mai mult ca sigur cu afirmatiile sefului DGIA.

In rest, privind militarii deja pensionati cand va intra in vigoare noua lege. Nu pot presupune decat ca in cel mai bun caz, vor ramane cu actualele cuantumuri in plata, fara a mai fi indexate vreodata. Desi nu este exclusa nici taierea efectiva a cuantumurilor, asa cum s-a mai intamplat in 2011.

M spunea...

Ești neinformat dar Avocatul Poporului a atacat deja Articolul 4 din Legea nr. 62/2011 (prin februarie anul trecut)
Ia vezi ce a zis CCR!!!

ED spunea...

Eu nu am sa inteleg niciodata neroziile celor care vor sa introduca contributivitatea la militari. Din cauza ca militarii nici macar nu sunt lasati sa contribuie liber, ci doar din salariile achitate de armata. Ce exemplu sa dau? Marioara barmanita, poate contribui si din salariul ei de barmanita. Dar si din salariul de la un al 2-lea job legal, cum ar fi acela de stripteusa. Asta inseamna o pensie contributiva ... mai mare. Pe cand doamnei locotent/capitan/agent, ii este interzis sa contribuie si din jobul de ... stripteosa. Care desi este perfect legal, cica nu este ... demn pentru barmanita, nu si pentru femeile-militar. Si asa doamna locotent/capitan/agent este silita sa aiba o oensie contributiva ... mai mica!

La fel in cazul firmelor! Domnul profesor contribuie din activitatea de profesor. Dar poate sa isi faca si o firma de vandut pantofi si sa contribuie mai mult la pensie. Si asa domnul profesor va avea o pensie contributiva mai mare. Decat domnul colonel/plutonier adjutant caruia ii este interzis sa isi faca si el o firma de pantofi sa poate contribui mai mult. Si asa domnul colonel/plutonier adjutant va avea o pensie contributiva mai mica. In afara de faptul ca i s-a interzis si dreptul constitutional la alt job, in conditiile in care dreptul la munca este ... neingradit.

Multe contradictii, stupiditati si nedreptati. Din care razbate totusi asa un aer discriminatoriu, cu tente de fascism, la adresa militarilor. Mult prea vizibil, dar si ostentativ.

M spunea...

Nu te mai forța că îți dă sângele pe nas!

Uite aici materialul complet:

https://avp.ro/wp-content/uploads/2021/02/Exc-art-4-Lg-62-2011-art-29-alin-1-lit-e-Lg-80-1995.pdf

Iulian Mareș spunea...

@M,
Cu toată dragostea,
după cum vedeți mai jos, avem client și primul venit trebuie servit!
...kiar daca-i diliu...! 🤣😂🤪

M spunea...

@Iulian Mareș

La procurori cel mai mult îmi plac comunicatele:
1. Ori prezintă ca și cum faptele ar fi și fost dovedite și validate de un judecător gen "inculpatul a luat mită 200 de lei de la denunțătorul ..."
2. Ori prezintă ca și cum ar fi realizarea lor exclusivă gen "procurorii DIICOT au destructurat o rețea de trafic de droguri" deși la caz au lucrat zeci de polițiști din acoperire care s-au infiltrat în rețeaua criminală cu riscul vieții pentru a documenta infracțiunea.
Când totul e gata și ăia sunt aduși cu cătușe la parchet iese și procurorul să spună cum i-a prins el singur singurel! 😂

Iulian Mareș spunea...

Nene,
Nu îi face pe plac unui tălâmb!
Lasă că veți vedea ce va baga în sac PLx-ul mult râvnit de inocenți!

Iulian Mareș spunea...

Numai un mare sindicat pe ramura, SNAOPSN, activi și pensionari, va rezolva orice problema!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Il lași sa fure identități?
Ești părtaș...

*Oricum nu plătesc secretarii neangajati, pe motiv ca nu poți angaja persoane cu deranj la mansarda! Nu te lasă legea...

surferulargintiu spunea...

Magistratilor nu li se va retine 10% CASS, din pensiile ce depasesc 4000 de lei panala media de 21000 de lei, si pentru care ar trebui sa plateasca numai in medie 1700 de lei ! Curat murdar, Coane Fanica!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Dacă nu-ți pui o poză, orice, în contul google eu nu pot să vă deosebesc.

Cezar spunea...

@/Mares Double Oskar
Poti pune ..linistit o maimuta..🤣🤣🤣
Nimeni nu te va mai copia...😛😜🤪😝🤑

M spunea...

Cu scuze ca am sters comentariul. M-am decis sa nu mai raspund la provocarile celui care se numeste ED.

Huhu Rezea spunea...

După vorbe te asemeni cu vechiul potecar Gourcha...

ifrim spunea...

Gelule,Gelule te deconspirași tocmai din Donbas!

Cezar spunea...

Domnul general-ED
Asa- de aia Maria..are o pensie de 1200 lei..daca o are iar.capitaneasa care îi rupe ata cu gura colonelului dupa ce i.a cusut nasturul la ..pantalon...are 6000...7000..lei

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂

M spunea...

Pe B1 doamna Dr. Monica Pop propune ca pensiile speciale să fie donate pentru teste Covid! 😂

Sigur, nu și niște salarii de doctori!

M spunea...

@Iulian Mareș

Dacă credeți că serviciile nu vor impune o conducere care să fie complet subordonată puterii....

Eu am relaționat cu sindicatele din poliție. E durere!!

Cezar spunea...

@/ Domnul general - ED
Vezi ca anumiti tovarasi de pe blog te confunda cu panarama aia de HOOOO..LESCU..🤣🤣🤣
Ce fraieri..ala era un ..idiot...un panglikar fata de dumneavoastra
Totusi mai acoperiti unele expresii cu cetina de brad....ca pute rau🤣🤣🤣

M spunea...

@wolf

Eu nu îmi doresc decât un singur lucru: stabilitate!!

Să știe orice militar, activ sau în rezervă cât o să fie solda/pensia și anul ăsta și peste 10 ani.
Mare, mică nu contează!

Eu m-am săturat de veșnica "reformă". Las-o dracului 20 de ani! Aplici legea așa cum este!

akord 75 spunea...

Olescu,Olescu al nost' !!:))

akord 75 spunea...

"PE MARGINEA COMENTARIILOR MELE CU REA CREDINȚĂ ."
:)))
PS scuze: era sageata de la soarece pe butonul "publicati" cand am dat "intra":)

Huhu Rezea spunea...

†raducere din Tailandeză
Timp de trei zile am fost un războinic puternic și am jurat la ușa cortului, iar acum cer mila Stăpânului.

Iulian Mareș spunea...

Eu auzisem prin targ ca unei legi bune nu-i trebuie norme de aplicare! dar, ma rog, nu am expertiza in stiinte juridice!

Iulian Mareș spunea...

La 4 ianuarie 2022, 10:21 a postat cel mai luptator subofiter(?) cazarmar HOȚ de identitati; asa se fac glumele ...

https://obiectiv-sm.ro/2019/12/16/un-barbat-s-a-ales-fara-un-deget-si-cu-mana-gaurita-din-cauza-petardelor/

Iulian Mareș spunea...

@M,
Afirmativ 100%! La inceput asa va fi, pt ca este un pionierat, paine alba de mancat! Cu timpul se vor autoexclude!
Am citit mai multe materiale, articole, declaratii privind eficienta SIS interbelic! Cel mai bine i-a mers cand s-a implicat politic cat mai putin si in structurile centrale erau detasati ofiteri din B2/Ministerului de razboi!

Iulian Mareș spunea...

ED,
este o intreaga teorie pe aacest subiect periculos si alunecos!
Eu astept ca statul meu sa recunoasca aceste drepturi sau sa le compenseze peste magistrati (hotarele romaniei au fost, sunt si vor fi garantate de Fortele Armate si nu de Magistrati-primii ce isi pun curul intr-un elicopter la o eventuala evacuare)!
De ce nu vreau CEDO? pentru ca in Tratatul de aderare nu s-a semntat supunerea tarii unei entitati suprastatale, fie ea si CEDO! Sa fim seriosi, noi, polonezii, ungurii si cehii nu cedam usor Diktatului asupra Constitutiei Naționale, kiar de se va numi al Patrulea Reich!
*Stai sa vezi primele dosare ale Parketului european din tarile consacrate!
**Care mai este Unitatea in Diversitate?

Iulian Mareș spunea...

Neacșu nu a mai transmis asigurari de la Ciucă, ca de obicei?

Iulian Mareș spunea...

🤣🤣🤣,
Hoțul de identități! Eu nu am comentat cu rea credinta ci te-am intrebat daca ai activat la suprema arma combatanta, cu recul in palma, cazarmare, dupa ce tot tu ai povestit cum ti-a fost skilodita mana si ai fost clasat in ultimul an de INSTITUT, adica anul 2?
Apoi,...tot povestind aiurea despre ce mari sefi ai dus tu in instanta...pe motiv (scaderea ilicita de pacurina, var, ciment, material lemnos, electrozi si prize cu senzor de miscare-cam asa ceva) cum de tu nu ai raspuns penal ca sef depozit ci doar cel ce semnau la Avizat, De acord, Aprob? In parcursul carierei am auzit de asa ceva, insa mereu primul si cel mai condamnat era Șeful de Depozit, cum este si firesc! dar, ma rog, poate tu stii altfel, fiind INIȚIAT in tainele Administratiei si Științe juridice!
Parerea mea sincera: Ai mintit lejer!
La fel cum ai mințit ca juristul desemnat de MApN pt procesele tale, a prezentat in instanta copy-paste din discutii pe blog! Huhu ti-a cerut de 2-3 ori sa faci publica dovada, insa ai trecut lejer de subiect!
Personal nu am nimic cu tine, regret intamplarea nefericita cu mana -daca este reala-, insa fiecare trebuie sa nu fabuleze mai mult decat lungul nasului!

*Cred ca ti-am acordat prea multa importanta, din pdv al meu poti sustine ca ai fost si șeful Directii Domenii si Infrastructura! Sanatate, caci de asta ai nevoie omule!

Iulian Mareș spunea...

Nu inteleg...puteti detalia putin?

Iulian Mareș spunea...

Cred ca doamna Moniș Popp sufera de cataracta si va trebui sa se auto opereze! Ea pe sine!
*Aceasta dumă scoasă este din cauza citostaticelor.....

wolf spunea...

Domnu Iulian,este adevarat ca unei legi nu-i trebuie norma de aplicare dar ,vedeti dumneavoastra,legea pensiilor militare a cunoscut ,,suficiente amendamente''incat a reusit sa bulverseze intreaga comunitate a pensionarilor militari.O lege bine facuta,e greu sa poata fi contestata .Ea poata fi actualizata dupa ,parerea mea,numai prin norme de aplicare,avand in vedere dinamica fluctuatiilor de mariri si scaderi a remuneratiei,a taxelor contributiilor,CAS-uri,solidaritati,Si, ma rog,de ce un militar pensionar cu statut de rezervist sa nu primeasca un bonus la pensie pana la ,,retragere''supunandu-se acelorasi conditii pentru ceea ce vor sa faca astazi cu ,,voluntarii''.Acest fapt face ca fostul militar,acum pensionar,sa participe la ,,convocari'',nu pentru perceptii si invatari,ci pentru actualizarea cunostintelor si mentinerea deprinderilor deja formate. convocari .Trebuie avut in vedere in primul rand ca soda militarului nu se negociaza cu comandantul.Eu stiu,ca ,sa zicem,solda de grad este aceiasi pentru toti din structurile de forta ale statului.Tot odata reprezinta si solda minima si unica pe armata al gradelor respective.De exemplu solda pentru gradul de capitan din trupele de uscat este aceasi cu solda capitanului din aviatie,marina ,servicii etc.De aici,logic,ar trebui ca toti pensionarii militari care au purtat acelasi numar de ani gradele respective sa aiba aceasi ,,contributie ''pentru pensie .Aici exista si egalitate si echitate si sentimentul de ,,fratia armelor''.Ceea ce ar trebui sa faca diferenta intre pensionarii purtatori ai aceluiasi grad cu un numar de ani egal sant functiile si conditiile de risc avute dealungul carierei.Dupa acea se adauga si un procent egalitar dat in functie de numarul de ani de serviciu si al recompenselor prezidentiale, numai in ordine si medalii.

Huhu Rezea spunea...

O lege este urmată de norme de aplicare doar în limitele stabilite de respectiva lege. Normele nu pot modifica legea.
DE exemplu, L 223/2015 are 2 norme de aplicare, respectiv Ordinele comune M-24/2016 si M-25/2016 care detaliază procedurile de intocmire a dosarului de pensie si cele privind recalcularea si actualizarea pensiilor militare, proceduri delegate de însăși legea pensiilor militare.
Deși textul inițial al legii prevedea că Normrle de aplicare vor fi emise prin HG, OUG 57/2015 a completat art. 122 cu o prevedere potrivit căreia normrle de aplicare pot fi reglementate prin Ordin comun al instituțiilor militare.
Așa au făcut ele praf actualizarea pensiilor militare, căreia i-au rezervat doar câteva rânduri în Anexa Ordinului M25/2016. Incă de pe atunci îi puseseră gând rău. Legea 152/2017 i-a luat pe nepregătite pe gulerații noștri și fiecare Casă Sectorială a actualizat pensiile militare după cât de profesioniști sau antirezerviști au fost conducătorii lor.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mircea13 spunea...

Dar va plangeti
















Cel mai corct este actualizarea pensiilor ,nu va mai legatii de pensile sub 2500 ,nesimtitilor - sa avem si noi la grade si functi egale pensile care le aveti voi .

Leo spunea...

PSD -ul nu vrea aplicarea majorării salariilor/pensiilor la magistrați. Ministrul finanțelor a spus că el nu știa de acel ordin al lui Predoiu și că nu este prinsă ăn bugetul pt. 2022 această majorare. PSD-ul vrea discuții în zilele următoare cu pnl și udmr pt. a găsi soluții împotriva acelor majorări din ordinul lui Predoiu dat pe ascuns în ultima zi a anului 2021.
ĂĂĂ..ÎÎÎ.. nu are nici o opinie pt. că este nesemnificativ și depășit. Pălăria e prea mare pt. el iar zilele îi sunt numărate pe funcție.