Un produs Blogger.

joi, ianuarie 13, 2022

Dacă se reintroduce în lege actualizarea pensiilor militare, indexarea potrivit art. 59 ar putea să și lipsească

209 comments

 


Articolele 59 și 60 din legea pensiilor militare din anul 2015 au prevăzut două posibilități de majorare într-un an a pensiilor militare, astfel încât la sfârșitul anului să rămână în plată doar cea mai favorabilă pensionarului militar.

Indexarea prevăzută în art. 59 se aplică la începutul fiecărui an, ca măsură vremelnică de acoperire a inflației, ea râmânând permanent în cuantumul pensiei, doar dacă in cursul anului nu a intervenit si o actualizare determinată de majorarea soldelor de funcție sau de grad ale activilor ori dacă actualizarea este valoric mai mică decât indexarea. Deci, cele două operațiuni sunt concurențiale valoric într-un an, rămânând permanent în cuantumul pensiei militare în plată doar cea mai mare.

O remarcă pentru situația în care majorarea soldei de funcție sau de grad nu era suficientă pentru depășirea cuantumului indexat ; rămânea în plată cuantumul indexat dar, în același timp, rămânea majorată și solda de funcție sau de grad din baza de actualizare, astfel că următoarea actualizare  a bazei de actualizare  se adauga actualizării precedente 

O deosebire esențială între cele două operațiuni este generată de modul de adresabilitate a fiecăreia dintre ele. În timp ce indexarea se adresează cuantumului brut în plată existent la 31 12 a anului precedent, indiferent dacă acel cuantum era stabilit/recalculat /revizuit/actualizat, actualizarea se adresa soldelor de funcție și de grad din compunerea bazei de calcul, bază din care se extrăgea cuantumul brut actualizat potrivit art. 60 alin (1) din L 223/2015. 

Pentru stabilirea cuantumului final al actualizării, se urma și procedura reglementată de art. 60 alin (3), respectiv compararea creșterii prin actualizare cu cresterea prin indexarea din același an. Comparația nu se face precum au procedat 2 case sectoriale,  care au comparat cuantumul actualizat potrivit art. 60 alin (1) cu cuantumul brut în plată la data actualizării, acest din urmă cuantum putând să cuprindă, pe lânga indexarea din același an, și indexări anterioare. Cele 2 case sectoriale au comparat mere cu pere.

 Pentru comparație, se inlocuia in cuantumul brut în plată de la la sfârșitul anului anterior(cuantum care cuprindea și indexarea din anul anterior) cuantumul srabilit/recalculat/actualizat cu cuantumul actualizat in anul noii actualizări, potrivit art. 60 alin (1) și se stabilea noua valoare a cuantumului pensiei după actualizare.

Dacă noua valoare era mai mare decât cuantumul în plată la data noii actualizări ... apăi... noua valoare rămânea cuantum final în plată.

Dacă noua valoare era mai mică decât cuantumul în plată la data noii actualizări, situație care corespundea doar în cazul în care creșterea prin actualizare era mai mică decât creșterea prin indexare, atunci rămânea definitiv în plată cuantumul în plată la data noii actualizări.

Schema comparării este prezentată ca Postulat al actualizării pe prima pagină a blogului.

Dacă sunt concurențiale cele 2 operațiuni, indexarea supraviețuind în timp numai dacă nu este eliminată de o actualizare mai valoroasă in cursul aceluiași an, pentru militarii pensionari ar fi mai avantajoasă reintroducerea actualizării permanente a bazei de calcul și eliminarea definitivă a indexărilor cuantumului în plată

O pagubă de câteva luni, de la începutul anului, până la data în care se legiferează creșterea soldelor de funcție și grad, generată de eliminarea indexării,  este mai mică decât absența actualizării timp de 5 ani, așa cum este în prezent.

S-a dovedit, în ultimii ani, că în sistemul militar nici nu mai sunt finanțiști capabili să facă o simplă operatie contabilă de regularizare a indexărilor și actualizărilor dintr-un an. 

 

209 comentarii:

1 – 200 din 209   Mai noi›   Cele mai noi»
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu va mai faceti griji caci se va da o alta Lege cu alte calcule, cei cu pensiile mari inghetate pe actualul cuantum cativa ani, pensiile mici si medii majorate de la un cuandum de la 2500 pensia minima obligatorie si catre in sus si cu frana adanc apasata acolo unde este limita maxima de sus a pensiilor medii. De ce? NU SUNT BANI CATIVA ANI! Cei cu pensiile mari sa schimbe doar naftalina cu una proaspata!

Leon spunea...

"..Mai concret, în 2016, prin ordonanţa 20, s-a modificat un anumit coeficient, un venit de referinţă sectorială pentru una dintre familiile ocupaţionale din Justiţie şi nu numai pentru una. Câtă vreme legea spune că, în momentul în care interviu într-o familie ocupaţională, trebuie să faci uniform acest lucru. Asta a deschis valul de procese care nu pot fi oprite decât printr-o viitoare lege. Până la viitoarea lege, însă, Ministerul Justiţiei, ca orice minister, nu poate ignora hotărâri judecătoreşti definitive. Ca dovadă că unora le mai şi scad salariile un pic. Nici hotărârile în sine nu au majorat salariile, ci pur şi simplu au făcut o corectă corelare a unei legislaţii prost gândite, prost făcute. Pentru că noi am procedat în acest fel, va face economie Ministerul Justiției", a spus Cătălin Predoiu, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3."(dcnews)..!

Calinmihaib12 spunea...

În legea 223 ORIGINARĂ, promulgată, art.28 prevede că BAZA DE CALCUL..e constituită din.."veniturile..în ca re..intră..SOLDELE LUNARE BRUTE.., MARE ATENȚIE:.."ACTUALIZATE" la data aplicării.."PROCEDURILOR" din lege (=adică: stabilire, recalculare, actualizare..!); asta presupune că dacă PENSIILE sunt ACTUALIZATE.. începând cu data de 01.01..a."x",iar la aceeași dată se prevede=LEGAL INDEXAREA=obligatorie= a pensiei..cu INFLAȚIA..,AUTOMAT, EXPLICIT și.. IMPLICIT,..SOLDA LUNARĂ BRUTĂ=TREBUIA "ACTUALIZATĂ" conf. art.28..la data de 01.01.a."x" = adică: V.R.S. e MAJORAT automat cu "%"-ul inflației și întră = astfel MAJORAT, în BAZA DE CALCUL..din art.28 care va fi UTILIZA TĂ la.."ACTUALIZAREA"= PENSIEI,conf.: art.60, alin.1,lit.a) din lege,adică:
COEFICIENTUL SOLDEI de GRAD sau de FUNCȚIE supus "ACTUALIZĂRII" din: art.60,alin.1,lit.a) = MAJORAT la NOUL COEFICIENT (cum a fost cazul în 2006 când s-a majorat COEFICIENTUL de FUNCȚIE) va fi ÎNMULȚIT cu V.R.S. MAJORAT..!; în aceasta SITUAȚIE care
a fost ÎNDEPLINITĂ(?) la data de 01.01.2016, dar cam ABUZIV s-a aplicat un VRS.."istoric" de 197,3387
lei..din:..10/2008 = NEINDEXAT, cel puțin,cred: = la PENSIILE ANTERIOARE legii 223=RECALCULATE în baza acestei legi..!; greșesc..cumva..?

Calinmihaib12 spunea...

Tehnocrat:
La LOTERIE,la ora "tragerii"..(!?)
se cunosc.."NUMERELE NEJUCATE", precum și cele jucate..!așa că teoretic,VARIANTA CÂȘTIGĂTOARE categoria I..poate fi..manipulată..!
,dar ASTA..trebuie ,cumva,probat.!

Huhu Rezea spunea...

Am mai precizat, dar o mai repet si aici.
In legea pensiilor militare au fost reglementate trei proceduri de actualizare>
1. Actualizarea prevăzută la art. 28 care se aplică numai în situația deschiderii dreptului de pensie, ceea ce inseamnă aducerea elementelor constitutive ale bazei de calcul la valoarea de la data pensionării.
2. Actualizarea reglementată greșit initial, a in art. 22, în articolele 109 și 110 ale legii care s-a aplicat în cazul recalculârii tuturor pensiilor militare în platâ la data de 31 12 2015. OUG 57/2015 a indreptat eroarea prevăzând că actualizarea se face la data recalculării, nu la data deschiderii dreptului de pensie.
-Actualizarea prevăzută de art. 60, singura care se aplica pensiilor în plată, care presupunea actualizarea soldelor de grad și funcție din baza de calcul, în acord cu majorările pentru cadrele in activitate.
Denumirea era actualizarea pensiilor militare, ceea ce presupunea majorarea nu numai a soldei de funcție in cuantum compus, cum au procedat gulerații cu actualizarea intempestivă, pentru ei, din 2017, ci si a celorlalte elemente salariale calculate procentual din solda de fucție, așa cum a fost reglementată actualizarea și în L 164/2001. Această actualizare a fost eliminață prin OUG 59/2017, imediat după ce parlamentarii i-au luat prin surprindere pe gulerați cu L 152/2017. Denumirea de actualizare a fost mutată hoțește de aceeiași gulerați pe operațiunea de indexare din art. 59.
Această ultimă actualizare trebuie reintrodusă în lege.

Latifundiarul spunea...

Vai de mama voastra.
Nu va mai saturati de calcule inutile si energii negative.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, si cine poate s-o faca legal aceasta actualizare, mai bine zis reîntoarcere la actualizare?

Nico.tnt spunea...

Ce sa facem?!? Daca nu avem bani, macar calcule sa facem! Cand nu facem calcule, mergem la Jiji si ne urcam pe stalp!:)

Calinmihaib12 spunea...

.ACTUALIZAREA din art. 28 este prevăzută IM PLICIT (și EXPLICIT) în art.109 = privind recalcularea pensiilor anterioare legii 223..!;
CITAT din legea 223:
"PENSIILE MILITARE.., modificările și completările ulterioare,"...= "" devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi,în raport cu VECHIMEA valorificată prin ultima decizie de pensie și BAZA DE CALCUL stabilită conform prevederilor art. 28, ACTUALIZATĂ conform prevederilor legale care reglementează salariza rea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi."",(cu sublinierile mele prin ghilimele și majuscule.!).
=încheiat CITATUL.
Art.109,făcând referire la art.28: cu BAZA DE CALCUL ACTUALIZATĂ.. confirmă că ce am scris în comenta riul anterior ar fi fost PERFECT LEGAL,în SITUAȚIA evocată în acel comentariu,de la ora 22:06'/13.ian., și totodată: că în legea 223..sunt 4 SITUAȚII/PROCEDURI..de "ACTUALIZARE" ..!

Huhu Rezea spunea...

Cum cine?
Laboratorul juridico-financiar din MApN< MAI care a redactat draftul pentru OUG 59/2017, draft de care a știut si Ciucă al nost', să facă bine să urgenteze noul draft pentru modificarea PLx 199/2020 pentru recalcularea, în prima fazăm și, apoi, actualizarea pensiilor militare în plată si pentru unificarea algoritmului de calcul al pensiilor militare

Calinmihaib12 spunea...

LATIFUNDIARUL(E..!):
..dacă ai "UN." ăsta,
..și dacă reflecta o
.."STARE"..REALĂ..,ea
presupune: chibzuiță,
"oarece" priceoere și IMPLICIT:.."calcule"
(in)utile și energii
..POZITIVE..!

mosmartin16 spunea...

Actualizarea implică a te raporta exclusiv la salariul minim brut pe economie ! Iar indexarea ar presupune a introduce un element suplimentar... care... efectiv ...viciază actualizarea ! Altfel spus..pe înțeles..ieși azi la pensie cu x lei...și iei 7 indexări...în 7 ani ...iar omologul tău...de peste 7 ani.. are mai puțin ca tine...din cauza celor ale tale 7 indexări ! De ar fi pe aceieași logică....oare de ce nu s-ar da indexări...și la solde/ salarii ? Concluzie : actualizare....fără indexare ! Eu o tot spun..demult !! Sănătate, oameni buni !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Latifundiar, an de an aceste calcule au devenit un calvar, cei naivi convinsi fiid si incredintati ca vor fi actualizati si majorati de catre acei gulerati, cand de fapt nu s-a intrevazut vreodata s-o vada p'a dreaptă ca dreptate nu o sa se mai faca niciodata in aceasta viata, din pacate zarurile fiind aruncate pe gheața unde a fugit puiul cu ața! Nu realizeaza profunzimea crizei globale si nationale, ca vistieriile sunt goale, de zgarciogăria Bancii Nationale si ca pur si simplu nu mai sunt parale in buzunarele goale ale natiunii romanistane, dar ce ma amuza cel mai tare e ca cei cu pensiile babane inca mai ravnesc la niste actualizari epocale, in loc sa zica bogdaproste pentru ce au frumos in contul pantecos, dar lacomia de a tine niste bani de pomana si cat mai multi la Banca sau in plapumă, caci fiind prea multi nu-s si pentru cheltuiala, si asta totusi ii face sa se zbata agitati sa fie si mai bogati, uitand ca sunt cam la ultima băsină inainte de a fi suiti pe dric in masina pentru ultima vizuină la țintirim in gradina! Si mai uita, avand aceste sume uriase, ca sunt categoriile alea codase din țivilie, fir-ar sa fie, care traiesc pe nasalie, Doamne, cu media de cam doușpce meleoane la niste vechimi ca de hamali de peste 35 de ani, dar la ei la sume de peste cinzeci sau saptezeci li se par niste laptuci si ghiveci la care trebuie adaugat si niste placinte alivenci, de parca ar trai in veci! In fine, voi fi injurat bine, dar cel putin am spus adevarul ca sunt niste limite la care nu sunt posibile abuzurile de lacomie, cand sumele acestea fudule pot ajunge si se poate face si economie, dar nu sa ravnesti la sume de bârdacă ce sa putrezeasca de pomana in Bancă!

Huhu Rezea spunea...

Mihai
Du-te pe aricolele 109 si 110 modificate prin OUG 59 că vad că citezi tot din textul initial gresit.Pai, nu tipai d-ta în 2016 dacă-ți actualiza pensia la data deschiderii dreptului de pensie , ca in art.28?

PLopelu spunea...

Domnule Huhu, cu scuzele de rigoare si dumneavoastra ati citat gresit un text de lege, l-ati si interpretat gresit. exact cum fac cei de la cps...art.28 din lege prevede actualizarea la data deschiderii drepturilor de pensie si nu a dreptului la pensie...drepturile de pensie se deschid odata cu decizia de pensie, dreptul la pensie se deschide la data trecerii in rezerva...exista o diferenta de cateva zile, pana in 30, moment in care pot aparea cresteri sau micsorari de drepturi...daca mai cititi odata art.28 cred ca o sa-mi dati dreptate...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, ne lipsesc incurajarile tale speciale despre actualizare!

PLopelu spunea...

Cand treci in rezerva, iesi in baza art.21, care stabileste dreptul la pensie, cand ti se calculeaza pensia, se calculeaza in baza art.28...doua lucruri diferite...CPS le confunda...

PLopelu spunea...

Si pentru toti cei care comenteaza despre pensiile urmasilor, despre sporuri si alte drepturi, ganditi-va doar ca si noi am contribuit ca acestia sa aiba mult mai multe raspunderi si atributii decat aveam noi cand eram activi..noi ne bucuram de un calculator si de niste raportari ce ni se pareau simplificate, doar ca le pasam subordonatilor, ceea ce parea un lucru usor...incet , incet si altii le-au pasat..e doar un mic exemplu...daca ai nevoie de un echipament, il cauti in piata, pe seap, firma acreditata, oferta de pret, ii aloci cod si abia apoi il transmiti catre logistica pentru achizitie...si asta in timp ce ai alte atributii date de fisa postului si raspunderi fata de activitatea de zi cu zi...nu mai exista depozite de materiale cu care eram invatati, nu erau lipsuri, erau produse pe stoc...acum se lucreaza in timp real cu ceea ce nu exista...trebuie sa anticipezi , sa primesti raportari cu necesarul si data expirarii, sa-ti iei masuri sa nu ramai fara piese, chiar daca trebuie sa vina din import...sa i grija si de problemele subordonatilor asupra carora democratia si-a pus amprenta; nu mai merge doar cu "ordon" si toata lumea se executa...nu cred ca ati fi vrut vreodata sa aveti un subordonat cum am fost eu, cum nici eu nu mi-am dorit cand am inceput sa am functii de comanda...dar viata nu te iarta...de aceea ii inteleg pe cei care sunt acum in activitate si nu ii invidiez...

Nico.tnt spunea...

Stat esuat. Bag de seama ca lui Iohanis ii plac militarii! Sunt buni executanti si nu prea au initiativa..deh..defect profesional!:)

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin:
(00:10'/14. ian.):
..păi tocmai scriam că atât soldele cât și VRS,la 01.01.2016 trebuia să fie "actua lizate" conf.art.28 și respectiv art. 60, al.1,lit.a),ceea ce nu s-a intamplat,cel puțin în cazul meu (pensionat în 2004):
Soldaa de FUNCȚIE plătită în pensie până în 31.12.2015, (actualizată în 2006 la= 4,30, în loc de 4,73= cum era LEGAL CUVENIT),la recalcula re a fost SCĂZUTĂ la 4,40(=4,30+0,10) iar VRS a fost 197,3387, adică valoarea din 10/2008= care nu a mai fost actualizată
conform cu majorarea prevăzută în legea 284/2010..!nici nu știu dacă a fost actualizată și la ce valoare,..sau a fost prorogată actualiza rea VRS-ului!; dar RE CALCULAREA pensiilor anterioare legii 223 s-a FĂCUTA ABUZIV, în baza unui ORDIN COMUN .ILEGAL:"31/M.25/,etc."cu VRS=197,3387 lei (ORDIN ILEGAL= pt.că încalcă art.60,al.1, lit.a) din legea bază = 223/2015..!

Calinmihaib12 spunea...

Huhu:
..fără supărare,eu am citat numai art. 109..!= ÎN VIGOARE ACUM = și din care am dat citatul..!(110 = NU mă priveste..!),
Deci: rămâne cum am scris în comentariul de mai sus,la care pot accepta ARGUMENTE "contra"= dar să fie EXACT..la obiect..!

Iulian Mareș spunea...

Foarte bun exemplul!
Indexarea a venit ca urmare a neaplicarii actualizarii! Dupa cum vedeti nici celor in activitate nu li se respecta agenda de actualizare a soldei in transele prevazute legal!
Ce sa mai vorbim, amanari, incalcari, prorogari, neactualizari, neindexari, neaplicari...toate astea au creat o degringolada generata de GUVERNE și PARLAMENT, cu aportul JUSTIȚIEI, in esenta!

Iulian Mareș spunea...

Lipsesc pentru ca nu are ARGUMENTE!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@In cazul asta, Ciucale e un calau, pentru ca a stiut, a tolerat, s-a complacut in situatie si si-a tradat camarazii, ba mai mult ca a refuzat sa insiste la guvernanti sa prezinte situatia si sa impuna masuri, ceea ce ma duce cu gandul ca a fost seful unui grup infractional organizat, cu buna stiinta actionand cu paradeli, la modul penal, dar cine sa-l cerceteze si sa-l judece in statul mafiot si corupt, cand autoritatile si magistratii concura la distrugerea statului prin acesti golani?!

Huhu Rezea spunea...

@Plopelu
Te pierzi în discutii sterile despre prepozițiile la și pe.
Aici discutăm despre cele 3 tipuri de actualizări ale pensiilor militare, respectiv actualizare la momentul deschiderii dreptului la/de pensie, actualizare la momentul recalculării și actualizare când se majorează soldele de grad și funcție ale activilor.
Primele două vizează toate elementele care compun baza de calcul, pe când uktima vizează doar solda de funcție sau de grad, care este majorată la activi, precum si elementele salariale care se determină procentual din solda de funcție.

Huhu Rezea spunea...

Mares
Cumulul de indexări a fost generat de eliminarea actualizărilor.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
exact! eu scriam mai sus: Indexarea a venit ca urmare a neaplicarii actualizarii!

Iulian Mareș spunea...

Cornelinsson,
ai avut cumva alte pareri! ...el se exprimase de mult timp ca este pentru coborarea procentului din baza de calcul!

valica spunea...

Marele General Nicolae Ciuca , a coordonat in calitate de sinistru al apararii :"Departamentul de lupta impotriva pensionarilor militari".Dovada si pozitia fata de alta figura trista in raspunsul oferit:Buna dimineata domnule general Palsoiu.Este o decizie pe care au luat-o in coalitie , este una politica, nu a mea personal.Nu vreau sa ma scuz , dar asta s-a negociat pentru a putea sa fie ajutati cei aproape 90% dintre pensionarii care au pensii sub 2500 de lei. In plus , o mare parte din pensionarii militari , cei cu pensii sub 2500 de lei si cei pina in 4000 de lei , au primit pensii marite.Masura pentru cei cu pensii peste 4000 de lei a fost inca o data una politica si DOAR PENTRU ANUL ACESTA .DECI AESTE O MASURA TRANZITORIE DE SOLIDARITATE .Cu toate acestea dac nu eram eu aici, nu se primea nici acel 2,6%.Ca atare domnule general , va rog sa le spuneti ca m-ati crescut bine si va multumesc.Am oroarea sa va salut.

CEZAR spunea...

Inca mai stam lipiti de MAI ?
Nu se intelege ca ei NU AU NEVOIE DE NICIO ACTUALIZARE? SINT ACTUALIZATI DE MULTA VREME...

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Cele 2 operațiuni au coexistat până la data 04 08 2017.
Operau concurențial. Supraviețuia cea mai favorabilă.
Eliminarea actualizării a eliminat și concurența. Eu propuneam eliminarea concurentului indexare și lăsarea concurentului ACTUALIZARE să revină în lege.

Huhu Rezea spunea...

Cezar
Greșești! Niciun decizional, fie el de la MApN, MAI sau SRI, nu e interesat de soarta actualizării pensiilor în plată câtă vreme ei sunt beneficiari ai degringoladei salariale din perioada 2010- 01 01 2018, când a intrat în vigoare L 153/2017. Nu prea le convine că anul 2022 îi aduce in limitele reglementate de L 153/2017. Si ei ar vrea să elimine L 153.
Decidenții de la MApN sunt cu atât mai puțin interesați de soarta pensionarilor mai vechi cu cât o bună parte din ei, decidenții, s-au scos cu titlul de mare veteran prin teatre străine, recompensat la pensie cu 1000 lei.

Cezar spunea...

Corect..la MApN..
La MAI.&..TOTI AU BENEFICIAT DE ACEASTA DEGRINGOLADA !
A DE VEDEA CUANTUMURILE COMPARATE....

Liviu PO spunea...

@valica Si secretul corespondentei unde e?A avut acest general acordul lui Ciuca sa-i publice raspunsul la email?Vai,cine ne-au condus...!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Corect! Aproape ca uitasem de atâția ani...
Categoric xa este benefica actualizarea!

Iulian Mareș spunea...

Sunt dispus sa cumpăr Dacii 1100, 1300, 1310 și Logan cu volan pe dreapta!

Paul Puiu spunea...

Huhu o sa se actualizeze toate pensiile militare cand se va abroga L 223/2015 si se vor recalcula toate pensiile militare pe baza principiului contributivitatii!!! Adica pe baza salariilor brute avute de fiecare in plata cand era fiecare activ se va stabili punctajul!!!! Nu se va schimba nimic din ce a fost prevazut in L 119/2010, OUG 1/2001 si L 165/2011, vor ramane acelasi conditii!!!! Nu poate fi diferit modul de calcul fata de civili!!! Tendinta este de diminuare a pensiilor mari!! Cine viseaza ca pensiile lor vor fi actualizate la nivelul celor care au trecut in rezerva in perioada 2016-15.09.2017 cand a fost cel mai avantajos cuantum net inseamna ca crede in basmele lui Ispirescu sau Andersen!!! Plx 199/2020 este un proiect clasat de mult sau perimat intrucat L 153/2017 se va abroga!!!! Atat L 153/2017 cat si L 223/2015 in acceptiunea politrucilor nu sunt sustenabile in conditiile actuale ale crizei financiare si sanitare si vor fi abrogate!!!! Asta este prevazut in obligatiile asumate de guvern in PNRR!!! Restul sunt baliverne sau povesti de adormit copii!!!! Mai bine s-ar discuta despre cum se va stabili pensiile militare prin noua metoda de calcul pe principiul contributivitatii si cu cat vor scadea pensiile militare!! Toti dorim cresterea pensiilor militare insa guvernantii sau clasa politica au alta parere sau vointa, doar de diminuare a lor😟⚫️⚫️⚫️

Leon spunea...

Poate va intereseaza proiectele de legi urmarite de MApN in acest an:
https://drpcvp.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/REL_PARLAMENT/Proiecte%20de%20acte%20normative%20aflate%20in%20procedura%20parlamentara%2006.12.2021.pdf

Cezar spunea...

Am eu sa.ti dau ..cu volanul in...spate
Se conduc si fara permis..asa ca tine

Huhu Rezea spunea...

La pensiile din sistemul public nu există indexare. Se majorează valoarea punctului de pensie sau in viitor valoarea punctului de referință:
Articolul 86
(1) Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 85 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Huhu Rezea spunea...

Prinde tot mai mult contur varianta că o viitoare lege a pensiilor militare va reglemenata un cuantum contributiv la care se va adăuga o indemnizație. Se caută criteriile care vor sta la baza diferențierii indemnizației.

Huhu Rezea spunea...

@Puiu
nu va abroga nimeni dispozițiile L 153/2017 care s-au aplicat deja timp de 5 ani.

Cezar spunea...

MaKiss
Stai blînd
Tie iti va baga si frecatul mansei la rece...in spatele hangarului...cam 75% din activitate...

Iulian Mareș spunea...

Țărane,
🤣😂 .. ai dreptul la maxim 220 cuvinte înșiruite și fără noimă!
Mai exersează!

Iulian Mareș spunea...

Un șmen?
Creșterea accelerata a prețului energiei (gaze și curent), precum și al apei, "liberalizat" anul trecut este benefic Guvernului pt că strânge mai mulți bani din TVA și redevențe!
De ce ar fi Guvernul interesat de colectarea pe plus enorm? Unul din motive ar fi ca trebuie plătite împrumuturile delirante facute de Betivul US, girate de Decuplat! De asta și a insistat mereu Decuplatul pt xa ministrul Popescu sa fie de drept ministru la energie!
Acum impune ministru la Digitalizare pe GIOCONDA/ ANISIE! Asa este el, Decuplatul, vrea mereu câte ceva...

M spunea...

Prinde tot mai mult contur varianta că o viitoare lege a pensiilor militare va reglementată un cuantum contributiv la care se va adăuga o indemnizație.

Doar mă gândesc: dacă pentru ziariști indemnizația este egală cu 50% din pensie (fără să fi avut restricții de-a lungul carierei) cât ar trebui să fie indemnizația pentru militari?
Și, legat de prima întrebare, chiar credeți că scopul ăstora e să crească pensiile militare în schelălăielile care vor apărea imediat?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, @Leo e uns cu toate alifiile clocarilor, e aproape de esenta lucrurilor, are informatii prin interpusi cumva si mai stie cate ceva din ceea ce se va intampla, si nu degeaba am afirmat asta ca ne mai poate rasufla cate ceva din toata harababura... Poate ca este si un bun intuitiv la toate astea, precum baba Vanga! Ha, ha, ha!

raul spunea...

Iuliane, s-a prorogat si L 154 /2021!Am primit instiintare ,se vor plati de la 1 ian 2023!Adica la anul si la multi ani!Magari !Macar nu mai dadeau legea!Si asa nu cred ca erau mai mult de 1000 -2000 de beneficiari!Acolo au facut economia naibii,la sumele alea infime care se plateau!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Suntem generatia cea mai oropsita si nenorocita, avand parte cu mare jale si de banditismele si vicleniile lui Ciucale Malaimare, de la care nu ne asteptam, in nici un caz, crezandu-l ca fraierii ca ne este un darz camarad, dar, ca un nărod otravitor, ne-a fost cel mai mare talhar si tradator!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, ce dreack' sa faci sa faci cu tinichelele acelea doar ca au volanul la ceala, precum birjarii cu biciusca pe scaun la brișca?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bagati la cutiutile muzicale ca, ceea ce a spus @Onorabilul, asa se va intampla la pensiile militare, asa cum ma informeaza si pe mine sursele politice si sindicale, cu accent serios si vartos pentru cresterea pensiilor de jos si stagnearea celor de sus!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, multumim frumos pentru postare! Deci sunt proiecte legislative bogate ale MApN si vad ca nu sunt citite si dezbatute de camarazi. Ar trebui ca adminul sa faca un topic cu aceste proiecte legislative sa le dezbatem si noi. SUNT PROIECTE CHIAR PE LEGEA 223/2015!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Sunt discutii in PSD si coalitie pentru reîntroducerea actualizarilor la pensii. Daca le baga la civili, automat ca si la noi

monteoru spunea...

Voi nu va-ti plictisit sa discutati discutii?Se zice precum ca cateii latra caravana trece.
Mai bine va-ti stabili un set de cereri guvernantilor si ati iesi cu ele la inaintare.

Iulian Mareș spunea...

Niște mișei...
Toți oamenii se trag din primate numai politicienii din porci....

HALA spunea...

Ce nu este clar? Codul muncii este strict legat de legea pensiilor.
Au militarii vre-o treabă cu acest cod al muncii? Nu! Și atunci cum poți să le impui aceeași lege a pensiilor? Este de noaptea minții dar încă mai sunt și printre noi oameni cu judecata întunecată care nu văd decât vechime contributivă la curul oii în GAZ, la depozitul de alimente și echipament, la birouri căldicele sau nu știu ce atelier reparații și nicinu îi doare capul de cei blestemați să nu poată rezista mai mult de 20-25 de ani la comanda unui pluton sau batalion. Nu or fi având "carte militară" dar pentru asta trebuie exterminați?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, nici asa nu se poate, pentru ca politicienii nu se uita la nici o propunere, petitie sau initiativa si fac tot ce vor ei Daca omul face talpa cand merge, ursul avand labe cum se numeste? Sa facem si noi ca ursul, din plictiseala?

Cezar spunea...

Ok
1.sa.i micsoreze pensia lu Mares !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, dar @Leon a postat ceva legal, un plan anual al MApN IN DOMENIUL LEGISLATIV! CITESTE-L!

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin:
Au fost ani(2004-10/ 2008)în care SOLDELE activilor au fost ma jorate prin "indexare a" VRS-ului de câte 2-3 ori/an:=%), iar PENSIILE: au fost = "indexate"(prin majo rarea VRS cu ACELEAȘI "%" cu care au fost calculate soldele activilor..!;tot în aceeași perioadă au fost 2 actualizăride pensii: în baza O.G. nr.56/2006:
= coefic. S.FUNCȚIE, ●Lt.Col. medic:
•S.F.= 2,90+0,29=3,19
•="%"SOLDEI DE C-DĂ.:
=35 % ↗️ 40 %.

raul spunea...

Monti,imi esti drag ,dar persisti in greseala de ani ;v-ati ,nu va-ti!🤗

Ioan P. spunea...

Paul Puiu, remarca ta cu cei ieșiți în 2016 sau 2017 nu are acoperire. Eu am ieșit în 2016, iar toți colegii mei ieșiți în 2019-2021 cu funcții mai mici, grad mai mic și vechime mult mai mica, au toți pensia mai mare!!!!

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

monteoru spunea...

Credeti ca guvernantii manifesta vreun interes la calculele voastre?
Dormiti linistiti guvernantii lucreaza pentru voi.La calcule nu va intrece nimeni dar puteti spune ce folos va aduce?

Huhu Rezea spunea...

Hala
Trăiești în lumi paralele!Dacăai lucrat într-un domeniu în careai avut venituri mari, vei avea și pe contributivitate venituri mari. Unde-i discriminarea?
Mai ales că mulți dintre noi am ttecut printr-o contributivitate si avem si acum acele pensii în plată., dar neactualizate.
Decât pensii militare neactualizate, mai bine pensii contributive! Asta-i deviza blogului!

Brenda spunea...

Da așa e bine că sa adauge și ani munciți in CIVILIE până a lucra în armată și se iau salariile și soldele pe toată perioada și sigur la cei cu vechime mică în armată câștigă .ar fi ok Pentru mine este și mai și că la vechimea și salariile soțului pe întreaga activitate nu pot decât să doresc contributivitate.Deja acum pensia mea este aceea rămasă în plată .

Leo spunea...

Ce-mi place tema.
Totuși ,
Dar, dacă NU se reintroduce în lege actualizarea pensiilor militare ?
În 2022 nu va exista actualizare și nici plx 199.
În 2023 va fi o lege fie pe contributivitate cu un spor pt. domeniile militar/polițiensc. Fie va fi o lege specială , cu o pensie max/min asociată fiecărui grad militar.
În acest moment acestea sunt varaiantele de studiu pe drafturi , dar DECIZIA POLITICĂ se va lua prin sept. oct.
De unde știu ? Nici nu vreți să știți cine este ACADEMIA GOGOL ...........

Viorel spunea...

Paul Puiu. Cred că vorbești ca să nu taci și spui nu basme de Ispirescu sau Andersen ci Povești nemuritoare de Ion Creangă. Cum poți afirma că: „in perioada 2016-15.09.2017 cand a fost cel mai avantajos cuantum net”, când eu, ieșit la pensie în noiembrie 2016 (Plt.adj.pr.=grad și funcție / 36 ani vechime în serviciu realizată – 51 de ani vechime cumulată), am o pensie mai mică cu 480 lei decât coleg cu grad / funcție identică, vechime mult mai mica, pensionat în iunie 2020 ? Poți să-mi răspunzi ? Eu la S. 1 Personal, el la C.D.C. (spruri identice). El avantaj cele 2 majorări cu 25% conform Legii nr. 153/2017. Ascult. Are perfecta dreptate Ioan P. Cei ieșiți după 15.09.2017 și au prins cele 2 majorări au cele mai mari pensii din armată.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Ca o glumă. Pentru noi se vor lua în calcul misiunile executate în țară și nu în TO. Au ce verifica în O.Z.U. Având în vedere cât de darnic a fost și mai este încă domnul Ciucă cu Legea nr. 168/2020, faptul că de aproape 6 ani de zile am fost vitregiți de niște drepturi, adăugăm și că din punct de vedere moral am fost tratați ca niște rebuturi ale armatei, domnul Ciucă ar trebui să gândească bine această lege și această indemnizație (dacă asta ar fi soluția de viitor). Dacă vor fi favorizați tot cei ce (unii pe bune, alții pe nepusă masă) s-au trezit în TO sau misiuni individuale pentru a-și întregi bugetul lor și al păgubi pe cel al pensionarilor, atunci însemnă că putem să ne mutăm cu cortul la domnul Putin poate găsim mai multă dreptate.

nr. 1 spunea...

Cred ca dl Monteoru are dreptate! La aceasta data este necesar un program de eliminare a inechitatilor coerent, pe intelesul tuturor si cu maximum 5-6 masuri nu mai multe! Dl Leon m-a ajutat si am citit acum despre proiectele de legi (initiative ) aflate in procedura parlamentara si aflate si in atentia MApN. Ca urmare, in loc sa bateti unii berbunca precum cucul lunca( de parca nu v-au ajuns mai bine de 6 ani de batut apa in piua)mai bine ati formula cateva propuneri cu sanse de reusita pe un A4 , propuneri cu care sa mearga la discutii cu dl ministru al apararii cativa rezervisti . Este clar cum spune si dl HUHU, prima varianta ar fi sa se ceara reluarea urgenta a actualizarii , chiar in etape, prima etapa la 1 martie 2022 , a doua la 30 septembrie 2022 si a treia la 1 ianuarie 2023! Ca varianta de rezerva ramane calculul pe contributeala -decat pensii militare neactualizate si inghetate bocna de atatia ani iar acum si cu oarece scaderi la petse 4000 metri altitudine mai bine CONTRIBUTEALA , desigur in genul Legii 263/2010 in vigoare la 1 ianuarie 2016.O alta masura: actualizarea soldei de grad conform salariului minim brut pe economie la 1 ianuarie 2022! Ati vazut ce diferente sunt fata de 2017, nu sunt ele mari dar sunt totusi niste cresteri , nu inghet la mal ori scaderi ca pana acum. Apoi in lucru sunt si cele 2 PLX -199 si 221! Putem cere un PLX preluand din cele 2 variantele optime pentru majoritatea rezervistilor! Acest PLX sa cuprinda si solutionarea corecta a problemei pensiei suplimentare(cupinsa in peleixuri insa avizata nefavorabil de unele compartimente ) si a stagiului de cotizare adaugat(proiect de lege pe masa Parlamentului). Si atunci ce mai vreti? Pomeni electorale?!!!!!!! Ajutoare sociale?????????Au fost date acum , in ianuarie 2022! Nu am nimic cu cei cu pensii mici insa au primit ceva totusi si 10% indexare si diferenta pana la 2200 pe ianuarie a.c. si e fff bine !E ceva , nu ? Cei cu pensii de 5 cifre au ramas aproape cu pensiile acelea destul de dragalase, scaderile sunt pe real mici si neconcludente!E ceva si la ei! Deci, unul cu pensie bruta de 10.000 lei scade cu 329 lei , la 13.000 scade cu 536 lei, la 14.000 lei scade cu 605 lei fata de decembrie 2021! E cazul oare sa fie plansi pe umeri ? Hai sa fim seriosi si corecti cum ii sta bine unuia care a slujit zeci de ani sub DRAPEL ! De aceea , la munca stimati camarazi si formulati propuneri concludente si la obiect nu traznai!

BONIFATIE spunea...


Corect, însă parcă ar fi bune și pensiile militare actualizate + indexate, după caz, ... dar decât uitate mai bine să fie primite cele contributive (care nu pot fi „uitate” că sunt mulți civili în cauză), inclusiv pentru cei care pun cratima aiurea sau când nu este necesară.

BONIFATIE spunea...

Ce se mai laudă, ăăăăăă. Auzi domnule, dacă nu era el am fi primit indexarea la mărimea celei „radiate” în anul precedent. Cam așa-i, numai că rahatul acesta de 2,6% ni s-a dat prin efectul legii, nu prin bunăvoința lui pește prăjit
Este adevărat, pe de altă parte, că dacă se opintea să ne lovească cu o nouă OUG tiranică luam iar praful de pe tobă.
A, dacă îi lovea pe cei cu pensii mari cu diferența până la 10% iar pe cei cu pensii mici cel puțin cu o indexare de vreo 25%, atunci parcă se întrezărea un dram de iertare a păcatelor. Să fim obiectivi, puținul primit de cei cu pensii mici (bine că l-au primit și pe acesta pe post de fărâmituri) are efectul unei măști care se va arunca după prima purtare pentru că nu acoperă nici un sfert din adevărata inflație, ca să fiu optimist.

Liviu PO spunea...

Firesc ar fi ca la topicuri de pensii sa se exprime doar cei cu pensii mai mici decat vaoarea cosului minim de consum pentru un trai decent(vcmdcputd).De asemenea si reprezentarea in comisii si comitete ar trebui sa fie majoritar formata din aceste persoane.Intuiesc ca si din motivul ca ne reprezinta doar persoane cu pensii mai mari decat vcmdcutd lucrurile treneaza.Sa nu le frica generarilor, ca ne-am putea reprezenta foarte bine interesele si fara ei...

HALA spunea...

Huhurez, nu te supăra dar pui problema ca sasul din deal care zicea că " decât sclav la ruși mai bine sclav la americani"!
Dar de ce pui tu doar aceste variante, când există și varianta actualizării pentru care sigur, trebuie să ne zbatem? Și crezi că pe contributivitate, gata nu trebuie să ne mai zbatem, mai ține cineva cont de sacrificiile făcute de un militar? Ți se va arunca în scârbă un procent-două, fie și cinci,ce nici măcar parțial nu vor acoperi pierderile celor majoritari de-acum înainte, care nu vor acumula mai mult de 20-25 de ani în activitate militară.
Si dacă tot zici de lumi paralele, cine e mai paralel cu realitatea, cel care afirmă supremația unitară a legilor muncii și pensiei sau cel care se prevalează doar de ultima? Nu înțelegi că a doua fără prima nu se poate? Ți-o va confirma până și un student la drept care a particpat la un curs de drept al muncii.
Să nu îmi spui ca tu ai fost singurul militar din armata română care ți-ai desfășurat activitatea după codul muncii iar noi toți ceilalți ca niște idioți, după un jurământ militar.

valy spunea...

CORECT, AR CA SĂ NU MAI COMENTEZE NIMENI, PENSIA SĂ FIE CALCULATĂ PE CONTRIBUTIVITATE LA CARE SĂ SE ADAUGE UN SPOR (CA LA ZIARIȘTI, JURIȘTI).

Leon spunea...

Huhule, cred ca nu se poate, in acelasi timp, si-n caruta si-n teleguta !
Pai in aceasta Tema, odata vrem PENSII MILITARE ACTUALIZATE, si oleaca mai jos vrem PENSII CONTRIBUTIVE..!
Separa Domnule Apele..Oltului !

Magda spunea...

ai dreptate,insa , trebuie doar sa ne zbatem,fara a face demersuri active in sprijinul nostru.....

Magda spunea...

pensiile noastre, chiar calculate pe contributivitate vor fi inevitabil tratate diferit fata de toate celelalte pensii.......

Huhu Rezea spunea...

Iți vorbesc ca unul care a trecut cinci ani prin contributivitate și care a primit o pensie mai mare cu 1/3 decât pensia militară calculată potrivit L 164/2001. Doar 9000 de pensionari,cei care aveau statutul de disponibilizați sau inapți, din 90 000, câți avea CPS a MAPN în plată au primit pensie mai mică.
Si în prezent am în plată acea pensie contributivă indexată pentru că gulerații lui ĂĂĂĂĂ...ÎÎÎÎ au eliminat actualizarea.
Așa că nu-mi povesti d-ta despre Codul Muncii. CU ce mă încâlzeste pe mine denumirea pensiei calculate pe această mizerabilă lege, dacă ea este mai mică decât dacă ar fi calculată contributiv?

BONIFATIE spunea...

Am onoarea!
Nu mai cerșiți fărâmituri.
Domnilor, PROPUN SĂ FIE ABROGATĂ LEGEA NR.223/2015 ȘI SĂ FIE ÎNLOCUITĂ CU O LEGE NOUĂ care să conțină un singur articol, respectiv:
ARTICOL UNIC
Cadrele militare cu o vechime în serviciu de cel puţin 25 de ani „se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, ŞI SPORURILE AVUTE ÎN ULTIMA LUNĂ DE ACTIVITATE ÎNAINTE DE DATA PENSIONĂRII”.
Textul de LEGE A FOST PRELUAT DINTR-O LEGE REALĂ care și-a produs efecte juridice (nu a fost prorogată) și care, între timp a fost modificat.
Pentru ca legea să nu fie prorogată propun ca, până la intrarea sa în vigoare, MINISTRUL JUSTIȚIEI să facă rocadă cu MINISTRUL APĂRĂRII.
Consider că toți rezerviștii, cu și fără sporuri, vor fi mulțumiți de conținutul noii legii a pensiilor militare de stat, poate cu excepția celor puțini care vor avea o pensie brută de sub 15.000 lei dar nu mai mică de 14.000 lei.
Pentru rezerviștii cu pensii mici avem promisiunea că de la 01.09.2022 se va acorda o indexare de 20% la pensia aflată în plată.
Noapte bună, copii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, le spuneam eu ca detii iarba fiarelor despre soarta pensiilor, iar ei radeau, radeau si nu credeau, măi, măi si offf, offf cu chironul in pantof!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De citit ce a zis @Leo mai sus ca se va intampla cu pensiile militare anul asta si la anul

Huhu Rezea spunea...

Celor din sistem, cei care se împotrivesc actualizării, pentru că actualizarea nu le mai aduce nimic în plus, ei depășind limitele maxime ale legii salarizârii, să le treacă fiorii că politicul poate să procedeze ca în 2010 și o pot pâți precum disponibilizații sau inapții în perioada 2011-2013.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce a postat @Onorabilul despre contributivitate, aia, da, DREPTATE! CE SA MAI VUTEM LULEAUA CU ACTUALIZARI SAU INDEXARI LA PASTELE CAILOR, CAND CONTRIBUTIVITATEA ESTE CHEIA REZOLVARILOR, RAPID SI FARA GENOCID PENTRU FIECARE INDIVID! YESSS!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Îmi fac pavilion de expoziție auto!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@LEON, ACTUALIZAREA I-AR IMBOGATI NEPERMIS DE MULT PE CEI CU 20.000-30.000 LEI PENSII, DAR CUM ZICE @ONORABILUL AR FACE DREPTATE LA TOTI! INTERESUL ACUM E PENTRU PENSIILE MICI SI MEDII, CA SI LA CIVILI. NU-SI MAI PERMITE STATUL RISIPE LA PENSII SI SALARII. ORICUM SE VOR DESFIINTA SI PENSIILE SPECIALE CUMVA, O CER CU INSISTENTA PNRR, SOCIETATEA CIVILA, TOTI...

Iulian Mareș spunea...

Raul,
Scrie că și Cezar ti-e drag, căci devine gelos pe Monti!

Iulian Mareș spunea...

Adică sa-i mulțumim mereu...
Eu adorm cu el în gând!

Iulian Mareș spunea...

De minim 50%? Încă un Oskar?...🤣👍✌
Mor draku cei 2 "inteligenti" ai blogului!..si unul a și fost nominalizat de unicul lui simpatizant!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Pe contributivitate ar fi rarități pensii peste 10 000 lei.

monteoru spunea...

Hala ,20-25 de ani la comanda unui pluton?Esti glumet.Asta se intampla prin 1965.Comandant de batalion 20-25 ani?Prietene asta e functie mare.Ce vezi rau in ea?Pai comandantul de batalion era un zeu baiete.El mu muncea ci folosea numai ministrul munci adica dadea numai ordine.Unde mai pui ca avea ajutoare gen sef de stat major si loctiitor politic.
Dece 20-25 ani activitate militara cand acum in armata e boierie?Nu tu soldati sa le porti de grija,alarme ciuciu,exercitii de mobilizare
sunt dar lipsesc cu desavarsire.Trai nineaca.

M spunea...

Decât pensii militare neactualizate mai bine pensii militare actualizate! 😁

La asta să se permită celor care cred că le e mai bine pe contributivitate (eu fiind unul din ei) să poată aleagă!

Cine mama dracului sunt eu să impun altuia cum îi e lui mai bine?

Când ne-am angajat era o lege a pensiilor militare? Aia să se aplice tuturor celor care au executat serviciul!

Viorel spunea...

Cornel. Fii serios. Și Ciucă ți-a prezentat pe data de 19.91.2020 un Plan de măsuri la nivelul MApN. cu 22 de puncta și termen de executare 30.06.2020, semnat și ștampilat de dânsul. Ai mai auzit ceva ? Ne ia din nou de proști cu planurile lui. Poate i l-a făcut Ghinea ca și PNRR-ul.

Simdum spunea...

Propun impacarea Caprei cu Varza: cine doreste contributivitate sa treaca in sistemul public si cine vrea pensie militara de stat sa ramana cu aceasta cu riscul neactualizarii. DIXIT!!!

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/rares-bogdan-despre-desfiintarea-pensiilor-speciale-sunt-o-problema-pentru-romania-e-obligatoriu-sa-o-rezolvam_853520.html

Luc 3 spunea...

Subofițer, pensionat 2016,32 ani vechime în sistem ca subofiter,plus 2 ani școală militară,plus 2 ani lucrați în civilie,vechime cumulată 52 de ani,calcul pe CONTRIBUTIVITATE MAI MIC CU....300 LEI! Ce vechime să ai,ca pensia pe contibutivitate,să fie mai mare decat pe legea 223?

mosmartin16 spunea...

Bonificație,sunt o grămadă de "trăsnăi"...în acel articol unic !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

N-ati inteles ca Țara este in plină prabusire si este deja vanduta, fiind in faliment? Ce sa mai cerem de la ea daca a inceput sa nu mai existe? Ne aflam in plina agonie...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, pensatul mananca bulion, ca de cand el rezolva problema asta o sa-i treaca mandatul si va ramane tot asa!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

PSD s-a opus total si hotarat impotriva initiativei de a se interzice cumulul pensiei cu salariul, asa ca si asta pică!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Guvernantii au anuntat ca anul asta se vor mai majora pensiile mici, si se pare ca pensia minima se doreste a fi 1600 lei, dar trebuie sa renegocieze PNRR la Bruxeless, caci se depaseste coef. de 9,6% din PIB destinat pensiilor

Viorel spunea...

https://www.podul.ro/articol/5093/video-rares-bogdan-pnl-este-obligat-sa-anuleze-pensiile-speciale-in-afara-militarilor-si-a-magistratilor-parlamentarii-trebuie-obligati-sa-renunte-la-imunitate

HALA spunea...

Monteoru, vorbeam la modul general despre militarii "din șpan", ca să folosesc un termen civil ce definește munca pe rupte,care știm cu toții este la comandă, de la pluton până la batalion. Că azi o fi la comandă ca la echipament sau alimente, nu mai e treaba celor din rezervă.

Viorel spunea...

1. CONSTANȚA: 13 aprilie 2019: MINCIUNI PENTRU VOTURI.
Duminică a avut loc întâlnirea regională a PNL la Constanța, unde au fost prezenți și candidații la europarlamentare. Deshizătorul listei PNL la alegerile europarlamentare, Rareș Bogdan, a declarat că partidul său, în momentul în care va ajunge la guvernare, este obligat ca în primele 30 de zile să anuleze pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor, respectiv magistraților.
Totodată, Rareș Bogdan a atras atenția că parlamentarii trebuie obligați să renunțe la imunitate.
"Am cerut și voi cere cu riscul să supăr pe oricine. În primele 30 de zile de la preluarea guvernării PNL este obligat să anuleze pensiile speciale în afara militarilor care merită respectul nostru și a magistraților. Toți ceilalți 150 de mii din totalul de 177 de mii trebuie să dispară din sistemul de pensii speciale pentru că nu există în România cetățean de rang 1 și de rang 2.
Așa cum trebuie să obligăm parlamentarii să renunțe la imunitate! Drepți toți în fața lui Dumnezeu și a cetățenilor! Nu există cetățeni de rang 1 și rang 2!", a spus Rareș Bogdan.
2. SĂ-I PLÂNGEM PE PARLAMENTARI: 14 ianuarie 2022: Rareș Bogdan, despre desființarea pensiilor speciale: Sunt o problemă pentru România. E obligatoriu să o rezolvăm
„Singurele pensii pe care am reușit să le tăiem definitiv, deși acolo suntem atacați în justiție de un grup de 830 de foști parlamentari, sunt cele ale parlamentarilor. Eu consider în continuare că pensiile speciale sunt o problemă pentru România și sunt o problemă morală, etică, pentru că în mod normal trebuie să găsim formula normală, respectând și dreptul militarului, și dreptul polițistului, și dreptul magistratului, și al diplomatului, dar trebuie să găsim formula prin care să își primească fiecare om din această țară pensia, exclusiv pe bază de contributivitate și nu pe bază de drepturi speciale”.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu ma mai uit pe acte, dar tin minte cat de cat: Cand am iesit in invaliditate, in Martie 1989, aveam o solda cu putin peste 3000 lei iar pensia mi s-a fixat cam la 1830 lei si ma descurcam foarte bine cu banii. Azi ar fi trebuit sa am cam acelas cuantum la pensie, daca nu ne loveau cu potcoava acelor oug si alte mitocănii clocare. Mari nedreptati s-au mai savarsit in ultimii 5 ani, si totusi continua aceste bestii gulerate sa lupte pe branci sa ne tina potcoviti si in urmatorii ani. Tocmai de aceea il sustin cu tarie pe @Onorabilul in problema contributivitatii, pentru ca daca continuam sa cerem actualizari si indexari morganice lucrurile vor trena la nesfarsit, ani in sir, dar o data stabilit faptul de a fi toti pe contributivitate, alba sau neagra problema va fi transata rapid si pentru toata lumea, cu aplicare de cel tarziu pana la 01.01 2023, dar si cu probabilitatea ca pana la sfarsitul anului in curs. Si cu 1500 lei, daca m-as alege, n-ar fi un capat de țară, dar cel putin sa se sfarseasca calvarul si emotiile, asa stiind ca soarta mi-e pecetluita intr-un fel sau altul si m-as obisnui cu acest gand, si sa nu uitam ca Armata ar primi si niste coeficienti de indreptare-rotunjire, fiind pe un specific deosebit fata de civili, dar s-ar duce de rapa toata cloaca si infectia din clocarimea paraditoare, pierzandu-si niste privilegii total nemeritate, de sobolani de birou, sedentari si cu un comportament maniacal, finalizandu-se si procesele pe drepturi! As vrea sa-i vad la propriu cu pensiile retezate, bulite marlanesc golaneste, asa cum ei ne-au sfartecat si hingherit, ca talharii din codru! Ce-as mai ranji si hlizi, ce m-as mai distra, ce mi s-ar prelungi viata de bucurie ca-i vad pusi in genunchi, ca pe vitele de la abator in fata macelarilor, cum ne-am simtit noi in fata lor ini in sir! Asta da, dreptate, sa ne usureze suferintele, caci Dumnezeu nu bate cu parul, mai ales atunci cand o sa le fie lumea mai draga! Doamne, ajuta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, Planul mi l-a trimis pe messinger, ca o coincidenta, Lucasz Mary, care lupta pe fb nebuneste pentru drepturi: Ce golaneala, marca Ciucale Malaimare sa ne puna pumnul in gura la misto ca ne ajuta cu ceva! Mincinosul pervers! Doamne, cate promisiuni neonorate! Si, acum el e cel care a dat 2,6% indexare? Tampenii! PSD A DAT, NU EL! Laudarosul mincinos, si mai vrea pe viitor sa ajunga si in streangul Cotrocenilor, sa doarma atarnat, ca s-a saturat in cort intins pe catafalc? Cat a dormit el si in teatrele de operatii, sa fim noi sanatosi, dar si-a tras pentru odihna aia si el 1000 de lei, dupa ce si-a inventat niste batalii pe viata si pe moarte cu mustele din cortul nesimtirii!

Iulian Mareș spunea...

Padina,
:))....din compararea cuantumurilor MAI/MApN rezulta ca ei au mai multe OSKAR-uri! ...vezi? .... locul tau putea fi la un post (ajutor șef de post) în Obârșia-Cloșani!
Ți-ai greșit destinul si vina iți aparține 100%!

Iulian Mareș spunea...

monteoru,
povestea cu Cdt. B./R. este asa un fel de spectacol, acum este cu totul alta povestea: Cdt. B./Bg. este o funcție foarte complicata si daca nu reușești sa
pleci in sus in 4 ani, mergi la pensie tata!

Iulian Mareș spunea...

Este o mare vrajeala povestea cu legea pensiilor cu inserții contributive!
In SNAOPSN veniturile din solde/salarii sunt piramidale, in concordanta cu gradul si functia; exceptiile intaresc regula!
La civuli, un absolvent de facultate poate fi incadrat cu 3000$/luna, din prima zi de munca!

Leo spunea...

Nu vehime trebuie , ci punctaj TOTAL mare.
Poți să ai 20 de ani vechime cu 80 de puncte

monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
monteoru spunea...

Luc 3 tataam vazut vechimea in sistem dar pun pariu ca nu stii cum se calculeaza o pensie pe contributivitate.

monteoru spunea...

Calcule si iar calcule fara nici un folos.Uite ca gresesc.Singurul care are castig din aceste calcule e Huhu Rezea.Bravos natiune!Uite un om care munceste nu pe gratis.
Mai baieti de baieti intrati in politica cat nu e prea tarziu.Partidele noi aparute va asteapta cu bratele deschise.Singura meserie care aduce bani din taiatul frunzei la caini e cea de politruc.S-ar putea sa aveti succes.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca politistii au dublu la toate, fata de militari, plus ca scolile lor, raportat fata de militari, se rezuma la niste licee ca gâsca prin apa, sau 10 clase elementare șprințare si semianalfabetare, insa ceea ce fac ei este de strigat la cer. Spagile fac parte din vietile lor, de grețoaiele, mofturile, pretentiile si aerele de superioritate nici nu mai discut, fiind apanaje cocalare de proasta factura, coruptia in Politie este generalizata si endemică, isi fac repede viloaie si isi cumpara bolizi de lux din bani pe care nu i-ar justifica, daca s-ar face niste anchete serioase la averile lor, si ies la pensie cu conturi bancare si averi colosale, insa pensiile sunt serios avantajate fata de militari. Sa nu fiu ocarât: Zilnic vedem in mass media ce fac ei, ce se intampla si zilele acestea de s-a revoltat toata Romania si suntem satui de faptele lor de ,,vitejie!'' Solutia? Scolarizarea temeinica, eliminarea gunoaielor, intrarea in Politie pe criterii selective serioase, proba de scris fiind cruciala caci multi nu stiu sa scrie, controlul anual al averilor, abaterile sanctionate drastic su desfacerea contractului de munca, si nu mutarea pe functii mai mari cum se obisnuieste... Ii vad cu lanturi la picioare la demonstratii si mi se face sila de lacomia lor nejustificata. Ministrul de Interne trebuie pus un calau, nu o momaie de pus la canepa, altfel infractionalitatea se va generaliza ca in Chicago al anilor '30, mai infractori decat infractorii fiind insasi politistii! Au batut si au ucis, au strivit oameni in trafic, s-au drogat si au mers beti la volan unii, au impuscat fara noimă, au dat amenzi ca niste calai la toti amaratii, au furat, talharit si fel de fel de infractiuni savarsite si cer ceea ce nu merita sa aiba! Nu toti, dar numarul foarte mare de astfel de infractori in uniforma fac regula si imaginea, respectiv opinia publica negativa. Nu-i normal, nu-i bine si pe deasupra sunt in traista cu militarii. Ei, traista asta comuna trebuie desfiintata si separate apele! Nu-i asa?!

HALA spunea...

Huhurez
Vrei nu vrei, trebuie să accepți faptul că orice lege a pensiilor are ca punct de plecare legea muncii,asa cum și face legea 263 care este până la urmă continuarea codului muncii care are zeci și zeci de articole cu obligații și drepturi atât pentru angajat cât și pentru angajator referitoare la problema pensiilor.
Numai că în " codul muncii" militar după care am funcționat cel puțin eu, exista un singur articol:-"Jur să....... să respect legile și regulamentele militare, ordinile comandanților și șefilor mei, atât în timp de pace cât șiîn timp de război!". În virtutea acestui "cod al muncii" militar eram ținut la cazarmă sau aplicații, munci industriale, inundații și altele de către orice șef și oricâte ore și zile dorea el,pe aceiași bani fără drept de a murmura măcar împotriva "codului muncii" kaki sau albastru petrol.
Cân am întrat în sistem, mi s-a spus de acest "cod al muncii" dar și de legea pensiilor militare. Cumva ție ți s-a spus despre alte legi? Nu cred!
Deși veniturile mele ca activ erau mult superioare "pulimii", ca să folosesc un termen cazon al naviganților si nu mă pot dezice de aceasta, nu voi accepta reducerea pensiei pe contributivitate cu amenințarea că pe lege militară voi fi furat și mai mult.
Si asta chiar dacă și pe contributivitate se vor găsi artificii prin care câteva pensii să fie astronomice ca să se justifice marile beneficii ale contributivului, asa cum s_au s-au găsit și pe celalte legi.
Că Dogaru o tot ține langa cu scrisori deschise și procese de rahat, fără a iniția adevăratul proces al dreptului militar, este o altă poveste.



Huhu Rezea spunea...

D-ta și mulți alți rezerviști speriați ca de bombe de calculul contributiv al pensiilor pentru militari, acceptați, pentru toate privațiunile din cariera militară, să primiți o pensie care doar cu numele este pensie militară, în conținut ea fiind mai mică decât dacă ar fi calculatâ contributiv... pentru cei care si-au urmat cariera până la limita de vârstă. Așa am ajuns după cinci ani de înghețare a pensiilor militare.

BONIFATIE spunea...



Domnule MM16!
Bănuiesc că ați sesizat gluma sau hazul de necaz. În temeiul acestui articol (verificați-l în legea nemodificată) pensionarii speciali beneficiază de o pensie medie de peste 20.000 lei/lună.
Așa, conform trăsnăilor din textul de lege.

CEZAR spunea...

OFF TOPIC
CU CE SE MAI OCUPA PAZNICII DE PUSCARII...care vor lua pensie militara mai mare decit militarii si vor deveni ..MILITARI!

Adevărul
13 ianuarie la 21:30 ·
Condamnat pe 17 decembrie 2021 la trei ani cu suspendare, un agent de la penitenciarul din Giurgiu a primit peste 34.000 de lei din partea unui deținut. Judecătorii l-au pus pe gardian nu doar să vireze mita în conturile statului, dar și să plătească 6.000 de lei pentru țigările pe care le-a primit gratis zilnic de la deținuți. (via Libertatea)

nr. 1 spunea...

Iata un motiv temeinic pentru a solicita ca si la militari( asa cum este la magistrati) toate pensiile in plata sa fie calculate atat cf. legii actuale a pensiilor militare cat si potrivit contributelii pentru a se face o evaluare corecta a situatiei , cu cartile pe masa ! Si ar fi foarte corect! Creste punctul de pensie , creste si pensia pe contributivitate! Iar criteriul de baza sa fie: pensia militara minima sa fie pentru fiecare pensionar in parte = pensia pe contributeala! De aici sa se porneasca! Ce e asa de greu?

HALA spunea...

Huhurez, tocmai asta ți-am spus că pentru sacrificiile făcute merităm o pensie militară și pentru care trebuie luptat să nu fie doar cu numele iar cuantumul să fie mai mic decât pe contributivă.
Cine îți garantează ție că "contributiva", prin faptul însuși de a fi numită așa, va reflecta aceste sacrificii, cumva politicienii făcători de lege? Dar nu avem experiențe suficiente, nu pot ei aduce modificări ulterioare unei contributive mieroase inițial cum au adus și pe 223,până au făcut_o praf?
În occidentul unde trăiesc de ani buni, există zicala potrivit căreia dreptul se păzește cu parul. De ce naiba numai noi militarii români, în noianul de nedreaptăți și samavolnicii mioritice mai căutăm comoditatea încă, o lege a abandonării la futu-i mă-sa, în grija gloatei?
Cumva pentru că nu știm sau nu vrem a "ține parul" în mână?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, Miauuu, unde-i branza sa mi-o iauuu? Cand mancam rahat din politică, in ziare, mai scoteam niste amarate de sutare, dar atat m-am acrit de acest rahat puturos ca mi se intoarce stomacul pe dos, si nici pe 1.000 de euroi nu m-as mai intoarce inapoi la strigoi, mai ales ca, o data intrati la butoane acesti vulpoi, si-au batut joc de noi!

wolf spunea...

Domnilor Latifundiarul are dreptate.,,Calculelele si criticile la ,,amendamentele''aduse actualei legi a pensiilor militare sant tardive si inutile.E nevoie de o alta lege a pensiilor militarilor si despre care se tot vorbeste.Au aparut tot felul de initiative ale unor asociatii militare pentru strans semnaturi in scopul de ,,actualizare''a actualei legi prin invocarea a jdemii de ordine si hotarari,oscaruri si alte ,,amendamente''Odata ce aceasta lege e bramburita,peticita si carpita ea trebuie schimbata de la a la z.si care sa tina in asa fel incat cel care incepe cariera militara sa stie cu aproximatie care sant coeficientii ,,participanti''la calculul pensiei lui cand ii va veni vremea.Si e simplu gradul ,functia si vechimea cu conditiile de risc raman aceleasi, la care trebuie sa se adauge numai indexarile.Nu vad la nimeni dand o sugestie cam cum ar trebui sa fie calculul pensiei.Oricum nu ne asculta nimeni,dar cel putin poate citeste vreunul care tine calul pe la vreun legiuitor si ii spteste la ureche.Am inteles ca s-a format o comisie formata din reprezentanti ai pensionarilor care sa discute cu legiuitorii viitoarea lege.Inainte de a merge la cafea si stixuri pentru discutii,bine ar fi sa faca cunoscut si ce vor sa sustina.Nu de altceva dar nu e normal sa te ,,activezi''la 50 de ani cu grad de ofiter,si la 6o sa iesi la pensie cu calculul venitului de pe ultimele 6 luni de activitate.Daca ar fi numai asta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Wooow! Trei ani cu suspendare! Pai, de aia nici nu se pot stopa astfel de acte de coruptie! La americani avea sa ia cel putin 20 de ani de bulau pentru asta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-o faca si la noi ca la magistrati, dar magistratii vor sa avem ca ei? CCR repede va sari si va zice ca nu e constitutional! Din noua judecatori, cinci au si pensii la CCR, din alea haladite, plus salariu si de aia nici nu se va scoate cumulul salariului cu pensia ca ei hotarasc, si de aia PSD nici nu s-a mai incurcat cu o actiune de eliminare legala a cumulului.

Huhu Rezea spunea...

Calculul unui cuantum contributiv la care să se adauge o indemnizație specială pentru privațiuni militare este foarte greu de acceptat pentru decidenții din sistem, pentru că un oskar sau oricare alt drept sau spor primit pe ultima sută de metri a carierei nu intră integral în baza de calcul a pensiei: se diluează în suma punctajelor anuale.
Avantajul de a avea pensia militară calculată si contributiv este că partea contributivă este drept câstigat potrivit deciziilor CCR.
Ar fi și un câștig pentru bugetele instituțiilor militare... prin degrevarea lor de plata componentei contributive a pensiilor militare. Din bugetul lor s-ar plăti numai surplusul peste partea contributivă.
CIBS-ul plătit în prezent de cadrele active ar deveni CAS și ar merge la Fondul de pensii, nu ar avea o destinație neconoscută... ca in prezent.
Ar inceta și ingineriile financiare care asigură în prezeent surplusuri la bugetele instituțiilor militare sub lozinca pensiilor militare care nu pot depăși netul soldelor care intră în baza de calcul.

HALA spunea...

Nr.1.ori minți ori greșești. La magistrați sunt două pensii, una pe contributivitate și alta pe specială.
Ai tu două pensii?

nr. 1 spunea...

Tocmai de aceea pe lista de probleme care sa fie discutate cu factorii de decizie , reprezentantii rezervistilor sa aiba la nr. 1 acest obiectiv: calculul pensiei ca si la magistrati-si pe contributeala si pe L223/2015 cu nu7meroasele modificari si completari! In mod normal, ar trebui si in acest caz aplicata formula magica privind cuantumul mai avantajos! Adicatelea la unii mai smecheri se poate , datele oficiale spun ca peste 65% dintre pensiile in plata de acum sunt calculate pe alte legi nu pe L223/2015 cu abramburelile ei ! Faceti un simplu calcul, cat era punctul de pensie la 1 ianuarie 2016 si cat e acum!!!!!!A cam crescut si e foarte bine! Si atunci? Nu cumva e discriminare? Sa nu spuneti ca pensiile in plata nu au urmarit punctul de pensie! Pentru ca nu exista aceasta prevedere pe care multi o propun acum si care este una fff buna!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, dar nu mai vedem noi actualizari in veci, cei 5 ani austeri fiind un exemplu ca nu se mai vrea

monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Hala
Magistrații au o singură pensie reglementată numai în 6-7 articole din Statutul magistraților.
Numai că această pensie este atât de mare încât depășește și de câteva ori componenta calculată și comntributiv, conform L 263/2010. Creșterea părții contributive prin majorarea valorii punctului de pensie determină scăderea părții necontributive, astfel că totalul pensiei nu se modifică.

Șoimul spunea...

Calculează cu noua valoare a P P și vezi că pensia va fi mai mare!

Leon spunea...

In 2021, procentul de la BASS este de 6% si de la BS este de 94%, deci raportul este de 1 la 15..!

Simdum spunea...

Daca tot sunt unii tari pe calcule luati de aici teme de calcul si uitati pentru totdeauna de contributeala lu BOC POC:
https://www.pensiata.ro/wp-content/uploads/2019/01/Exemplu-calcul-pensie.pdf
https://www.pensiata.ro/stiri-si-informatii-despre-pensii/indice-de-corectie-pentru-anul-2021/
Daca tot vreti contributivitate incercati se intelegeti cum se calculeaza acum o pensie civila!!!
Pe asea trebuie marjat ca altfel ne f#ut astia la bani fara numar...!!!

spiritul lui Haret spunea...

Pe 2 februarie 2022 politistii ies in strada.Numai asa guvernanti,putere si opozitie vad ca existam.
Cine este mai in varsta isi aminteste ca circula in MApN prin 1972-1973 un documentar cu o aplicatie la ursul dela rasarit.Sovieticii astia majoritari rusi nu prea sunt sanatosi la cap.Sa PARASUREZI BLINDATE si mai apoi sa te urci in ele e ceva de SF.Retineti ca era in jurul anului 1970.
Mares@Astazi muncesc politistii,jandarmii ,cei din SRI,SIE,SPP.Armata taie frunza la caini.E bine totusi ca armata e in somaj tehnic.

Huhu Rezea spunea...

Wolf
Legenda Meșterului Manole.
Ce construim ziua dărâmăm noaptea.
In esența, noi nu cerem abrogarea L 223/2015 ci doar eliminarea inechităților pe care le-a produs înghețarea pensiilor militare la nivelul anului 2017.
In lipsa reluarii ACTUALIZĂRII, aici se propune ca alternativă calculul contributiv al cuantumului pensiei pentru militari și adăugarea unei indemnizații speciale.

Leon spunea...

Sa nu exageram !
La Magistrati, de exemplu, NU se mai adauga la Pensie procentul de 10-15-20% ptr.SOSP( la ei Ordinul Meritul Judiciar)
Sunt curios ce modificari poate aduce ministrul Predoiu la stabilirea pensiilor magistratilor, probabil ca le va fi LIMITATA PENSIA NET LA NET , ca si la celelalte Pensii de Serviciu..!
Si cu siguranta, daca si Militarii vor trece pe Contributivitate( ceea ce eu NU cred) , atunci va fi Formula de calcul din L.127/2019 ..!

luchy19 spunea...

În cazul indexării cuantumurilor pensiilor militare de stat potrivit celor menționate mai sus, pentru pensiile stabilite conform art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 – pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei –, prevederile art. 60 alin. (2) și (3) din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
Adică nu se mărește nici cu cei 2,6 ?

Huhu Rezea spunea...

Intâmplarea cu tribul cu clopul pe capete este reală, dar s-a întâmplat la Capela, Vâlcea, pe vremea când libienii învățau mecanică la liceul fostului UZUC, iar palestinienii se pregăteau genistic la Panait Donici, acolo unde un soldat neinstruit i-a făcut gaură în palmă lui @Stelică.

nr. 1 spunea...

Pentru dl unknown-cititi si OUG 114/2014 si vedeti ca (3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din
aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor
lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la
care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din
operațiunile de indexare anterioare.
(4) Dispozițiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător."

Leon spunea...

Din Bugetil MApN pe anul 2021, aprox.2 mld.lei n-au fost cheltuite si se vor returna la Min.Finantelor :
"Dintre cheltuielile curente, cele mai multe plăţi, de aproape 6,5 miliarde, reprezentând 32,6%, s-au făcut pentru personal: plata drepturilor salariale, a contribuţiilor sociale, a diferitelor indemnizaţii, se arată în document.

Pentru asistenţă socială au fost cheltuiţi peste 4,1 miliarde de lei, 20,6%, reprezentând, în principal, plata pensiilor militare şi a altor indemnizaţii pentru veterani.

Peste 2 miliarde (10%) au fost cheltuite pentru bunuri şi servicii: utilităţi, comunicaţii, internet, reparaţii curente la clădiri etc.

Peste 1 miliard de lei au fost cheltuiţi pentru activităţi medicale, sportive, culturale şi învăţământ.

Este important de observat că aproape 5,9 miliarde de lei, 29,5% din totalul cheltuielilor, au fost alocaţi pentru achiziţia de tehnică nouă şi plata TVA-ului la echipamentele cumpărate deja"

M spunea...

@Viorel

Rareș Bogdan plimbă aceleași idei de stânga atunci când îi convin!
"Eu consider în continuare că pensiile speciale sunt o problemă pentru România și sunt o problemă morală, etică."


Este însă moral ca unii să aibă drepturi constituționale suspendate?

Este etic ca la același nivel de studii un doctor să ia 9.000 de euro?

Este etic ca pentru unii, ca să facă alea 40 de ore pe săptămână de muncă, să se ia în considerare "pregătirea individuală"?

Este moral ca unii să aibă 4 luni de concedii pe an?

Este etic ca să poți lua șpagă din formă de "meditații" niciodată pedepsite?

Există o libertate în alegerea carierei atât în funcție de aptitudini, de interese, dar și de beneficii!!!!!
Nimeni nu l-a oprit pe fratele meu să fie militar! A ales altă carieră!!

Este acum moral și etic ca să atace avantajele carierei mele fără a lua în considerare pe de-o parte faptul că EL a optat pentru altceva dar și faptul că anterior avantajelor eu am avut o serie de dezavantaje?

nr. 1 spunea...

Privind calculul pe contributeala: am tot mentionat , sa fie facut cf Legii 263/2010 in vigoare la 1 ianuarie 2016! La magistrati din ce s-a publicat oficial , exista cuantumul contributiv, de regula f mic in comparatie cu cel final(in plata) , media la magistrati a depasit la ora actuala 20.000 lei cam de 5 ori mai mare ca la militari care au de-a lungul carierei cele mai multe restrictii! La pensiile militare in plata: unele sunt calculate pe L223/2015 ultramodificata, altele pe L263/2010 , altele pe L 241/2013, altele pe L164/2001 samd , nu stiu exact cam pe cate legi sunt calculate, deci un haos legislativ greu de controlat.

E. Cristescu spunea...

@Unknown: S-a marit.

monteoru spunea...

Se zice ca speranta moare ultima.Dar sa tot speri ca se va intampla si tu sa faci calcule peste calcule sa vezi ce ar fi daca ar fi denota ....Trageti voi concluzia.Treaba este ca unora,activi dar si in rezerva le vine ca o manusa legea 223/2015 .Nu veti vedea pe cei la care ma refer ca vor o modificare sau abrogare a legii 223/2015 de frica ca li se va umbla la portofel.Asadar efortul de schimbare va fi a celor pagubiti.
Razboi fraticid.Avantaj politicul.
Politicul va opera schimbare daca prinde voturi.Votul inseamna buzunarul plin in schimbul taiatului frunza la caini.
Tehnocrat vorbeste de Chelaru.Stimabile Chelaru sta pe o creanga nesigura de unde la el si ciocul mic.Vrem nu vrem e puscarias fara Beci Domnesc.
Cat sunteti inca in putere pt. suplimentare venituri locul e in politica.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La ora 17.45 vorbeste ministru Muncii la Romania tv despre pensii. Eu stiu ca anul asta se mai dau la civili, celor pana in 1600 lei, inca 200 lei, si poate ca si la Armata, daca nu se opune Ciucale Malaimare, apoi PSD calca acceleratia pentru definitivarea Legii pensiilor, precis bagandu-ne si pe noi in asociere sa ne rezolve, poate ca in paralel si separat de politisti ca toate o data sa intre in functionare cat mai raăpid, au zis. Generalii si clocarii gulerati au acum cod rosu cu alarma Alexandru Cel Bun sau Stefan Cel Mare sa nu-si piarda privilegiile si ling clantaurile ministeriale si a lui Ciucale sa se salveze, dar de data asta ghioga e grea rau de tot pe scafarliile lor, societatea si politicul dorind dreptate! Ce mai scâncete, ce mai vaiete, ce mai bocete si jale pe capetele Jeneralilor de paie si a gastilor clocare ca li se ia tainul din copaie si-i lasa cu durligele goale, jaluindu-se ca ne-au sabotat si distrus de pomana intrucat acum vor ramane in zula goala!
Sa le ia si chilotii la toti hotii si mafioții, ehei, ca sa mai radem si noi de ei!

reddog spunea...

Hal de banc.
Tipa seamana cu Magda si Ion pare sa fie tehnocrat.
Si medicul aduce cu Huhureaza.
Este vorba de faimoasa trupa de comando care planuieste un atac surpriza impotriva guleratilor.
Pot veni in comando si Catalin (ala cu satanistii) si un oskar=o pensie.
Ultimii par sa fie din aia cu garda inversa, sunt cam dubiosi.


Spune-mi ce simptome ai, domnișoară.

- Am grețuri, somnolență, frisoane...

- E Covid-19.

- Dumneavoastră îi spuneți cum vreți. Dar îl cheamă Ion, îl iubesc și vreau să păstrez copilul.

Iulian Mareș spunea...

Greșești! Dacă ei l-ar nu-mi pe Cezar tractorist de brazdă ți-ar conveni?

Viorel spunea...

Dacă ar mai trăi Eminescu ar constata cu mâhnire că ce și-a dorit el pentru România nu a fost decât un vis. S-a dus și fala și mândria. Ne-au îngenuncheat, umilit, sărăcit și învrăjbit. Oare cine ?
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Vis de răzbunare negru ca mormântul
Spada ta de sânge duşman fumegând,
Şi deasupra idrei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

Laurentiu spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.capital.ro/premierul-nicolae-ciuca-luat-in-vizor-un-fost-purtator-de-cuvant-al-sts-a-rabufnit-stii-de-ce-te-injur-pe-tine-si-doar-pe-tine-ciuca.html/amp&ved=2ahUKEwiRzLfp4bP1AhVa57sIHZDuAVIQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw1eSyJ-qJ0RqzF0Lxx4Wt5d
Cred că-i zice de bine fata, distinsului domn prim. Ce spuneți?

M spunea...

Cheltuielile MApN pentru activi și pensionari:

6,5 miliarde, reprezentând 32,6%, s-au făcut pentru personal: plata drepturilor salariale, a contribuţiilor sociale, a diferitelor indemnizaţii, se arată în document.

Pentru asistenţă socială au fost cheltuiţi peste 4,1 miliarde de lei, 20,6%, reprezentând, în principal, plata pensiilor militare şi a altor indemnizaţii pentru veterani.

kostas spunea...

Vad ca tot o dati cu impartirea la 30 sau 35, in cazul in care prin absurd o sa trecem la pensii pe contributivitate. Nu va fi nici o impartire. In noua lege pe care o vor da pentru civili nu va mai fi nici o impartire. Numarul total de puncte acumulate se vor inmulti cu o constanta, valabila pentru toata lumea. Adica doi pensionari care acumuleaza 50 puncte, unul a iesit acum 20 ani si unul anul asta, amandoi vor avea aceeasi pensie: 50 de puncte se vor inmulti cu constanta. Fara indici de corectie, doar cu stagiu minim de cotizare, de 15 ani.Asta-i esenta si scopul noii legi, sa dispara inechitatile care s-au facut prin impartirea diferentiata, cum e acum. Conform noii legi nu mai conteaza anul iesirii la pensie ci conteaza sa ai salarii lunare cat mai mari si ani de munca cat mai multi, ca sa-ti iasa puncte cat mai multe.

mosmartin16 spunea...

Chiar de nu e legat de subiect ! Azi...de ziua Poetului nepereche...iata ce spunea...in 1877... „Mi-e rușine să fiu român,,!
Rog cititi pana la capat s-apoi pronuntati-va !

„Am spus-o într-un rând că ceea ce ne inspiră durerea cea mai mare și o adevărată teamă de viitorul acestei țări nu sunt pe atâta oamenii generației actuale pe cât tinerii noștri, cari vor stăpâni în viitor soarta nației lor. Lucrarea continuă a instituțiilor prea liberale au consistat la spiritele tinere în dărâmarea oricării autorități dumnezeiești și omenești, într-o încredere oarbă în propria persoană neînsemnată, în nerespectarea oricărui superior. Ușurința cu care tinerii la noi discută oameni și lucruri, espresiile de cari se servesc, suficiența și lipsa de naivitate e un semn că avem a face cu oameni îmbătrâniți înainte de vreme, cărora le-am putea prezice de pe acuma lipsă de statornicie și impotență morală. Aceasta-i pedeapsa ce ne-o dă Dumnezeu pentru că am făcut din școli numai unelte în care se îngrămădește învățarea unei mulțimi de cunoștinți, fără să fi îngrijit deloc pentru creșterea inimei și caracterului, căci niciodată tăria unui popor n-au stat în instrucție și numai în instrucție, ci totdeauna în creștere. O cunoștință, mai ales în școalele secundare, care nu are rol educativ e o cunoștință stearpă și nefolositoare”.

„Cauza principală a căderii meseriașilor români au fost introducerea pripită a egalității sociale în România, care nu trebuie confundată cu egalitatea înaintea legii. Egalitatea n-au însemnat la noi prefacerea claselor de sus în clase muncitoare – cu o muncă superioară se-nțelege –, ci „boierirea” claselor de jos, infectarea acestora cu rușinea de muncă și bolirea de deprinderea claselor vechi de-a câștiga mult prin muncă puțină. Progeniturei meseriașilor români, care învățase două buchi, i-au fost rușine de-a se mai ocupa cu meseriile părinților, ci s-a prefăcut toată în amploaiați și în persoane ce fac politică înaltă, pun toate țările Europei la cale și aspiră de-a deveni miniștri, o glorie ușor de ajuns la noi, unde mai nu e om îndestul de mărginit pentru a nu putea deveni deputat sau ministru sau orișice”.

„Dar domnilor!... Mi-e rușine să fiu român! Dar ce fel de român! Român care vrea a-și fi însușit monopolul, privilegiul patriotismului și-a naționalităței – așa român de paradă mi-e rușine să fiu. Naționalitatea trebuie să fie simțită cu inima, și nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte și se respectă adânc, se pronunță arareori! Hebreii cei vechi n-aveau voie să pronunțe numele Dumnezeului lor! Iubesc poporul românesc fără a iubi pe semidocții și superficialitățile sale”.

Unknown spunea...

Foarte corect punctul de vedere, asa va fi o sa vedeti!

wolf spunea...

Corect,propuneri concrete care sa fie cunoscute,analizate ,insusite si prezentate convingator de o singura comisie ,nu de tot felul de grupuri asociativ-militare.In prealabil cea ce se propune sa fie cunoscut de majoritatea pensionarilor interesati.Am citit ceva despre presari ca au ceva in plus ca un fel de bonus.Iar pentru cei care au fost in T.O.,tot respectul,dar tarisoara le-a fost recunoscatoare si a infiintat titlul de veteran,care, dupa cate stiu, persoana respectiva are oarece scutiri de impozit si ei stiu foarte bine.Cei care au luptatin economia nationala,la Transfagarasan,Canal,etc au optinut ceva in plus la solda si atat.Nu este de obraz camaradesc sa spui ca unul a fost la GAZ si altul a stat toata ziua calare pe tun sau in avion.Cu tot respectul eu raman la ideia ca pensia sa reflecte toata activitatea militarului materializata in,gradele avute,functiile indeplinite,si conditiile de risc-munca.Va salut,loialitatea fata de institutie,15-20-25-30-etc ani.

monteoru spunea...

Socoteli si iar socoteli.Sunt bune si astea ca facem gimnastica mintii.Daca pe rebus dam bani socotelile sunt gratuite.
Sa stiti ca Iohan,Ciuca,membri guvernului si parlamentarii nu pot sa doarma de socotelile noastre.Mai bine va pregatiti sufleteste sa primiti facturile la electricitate si gaze.Atentie ca s-ar putea sa vrem sa-l inviem pe Ceausescu .
Ciuca prin raspunsul dat fostului sau comandant recunoaste involuntar ca in PNL este un CARLIG DE RUFE.
@Anonimule.Eu unul nu cred.Sa ne spuna Mares si M care primesc pensie pe 223/2015 daca li s-a marit cu 2,6 %.

monteoru spunea...

DACA VRETI SA VEDETI CINE NE DISTRUGE la energie intrati pe OPCOM.

Huhu Rezea spunea...

Rostul blogului a fost și este de a face cunoscute dispozițiile legale
și inițiativele legislative în domeniul pensiilor militare de cât mai mulți rezerviști care, la rândul lor, să poată exprima opinii publice, cenzurate numai de bunul simț.
Cuiul cătării a luat la țintă blogul și zice că nu va mai rezista mult timp. Obsesiile lui despre securiști îl fac să uite că blogul a luat apărare site-lui său când fusese suspendat pentru răspândirea de materiale care zadărniceau lupta cu pandemia.

Huhu Rezea spunea...

👍🏻

Leon spunea...

Conteaza si Grupele de munca, majoreaza punctajul lunar cu 25% si/sau 50%..!!

Huhu Rezea spunea...

Cei pensionați înainte de 01 01 2016 au deja calculate punctajele anuale în care sunt incluse si condițiile de muncă si pensia suplimentară. Conform L 223 ar fi trebuit să le aibă la dosarul de pensie și cei pensionați pănă la 31 12 2020.

Leon spunea...

"..Cuiul cătării a luat la țintă blogul și zice că nu va mai rezista mult timp." !
Cred ca se referea la blogul personal, nu vedeti ca are numai cativa Comentatori si putine Comentarii ?

Iulian Mareș spunea...

Ești sigur ca asa se va calcula?
Nu auzi ca legea o va face personal plătit de noi de la Banca Mondiala?
Aterizati sau amerizati în real!...

Iulian Mareș spunea...

Adica ii era rușine sa fie un roman gen Rareș Bogdan și încă câțiva derbedei de pe la UE ce solicita sancționarea ROU pt că încă mai prevalează propria CONSTITUTIE!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
La ce te-ai gândit când ti-ao ales acest nume de Admin și mai mult, însoțit de imaginea păsării cu același nume?
Te-ai gândit la același lucru real din domeniul *operațiilor speciale?

Șoimul spunea...

@tehnocrat, este posibil să ne mai umilească, dar îi sugeram lui Luc să calculeze acum nr de puncte cu valoarea P P actuală.
Părerea mea este că având pensia calculată pe puncte ai predictibilitate și susținerea pensionarilor civili.

Leon spunea...

Pentru cei pensionati inainte de 01.01.2016, punctajele trebuie revizuite ( in crestere) pentru grupele de munca mai favorabile cf.M 123 din 2015..!!

Șoimul spunea...

Au dat celor din justiție să-și mărească salariile și pensiile.
Militarii rezerviști așteaptă de 11 ani drepturile prevăzute în legi!

Iulian Mareș spunea...

Am auzit vorbind pe cel mai prost dintre romani! S-o credeam ca am văzut destui...
Unui om i se ia interviu la înmormântarea fetitei ucisa pe trecerea de pietoni:
-Cine credeți ca se face vinovat de aceasta tragedie?
-Comandantul politiei, care l-a trimis sa ducă acele hârtii!
Nu discut variantele, faptele ci gândirea de Om prost. Adică Comandantul trebuia sa nu-l pună sa facă nimic, să stea cu mâna pe ... genunchi toată ziua. Și după 20 de ani sa urle pe aici, precum X, Y
*Categoric, comportamentul lui nu a fost omenesc, în primul rând și poate graba de a îmbracă tipi indoielnici în uniformă implica riscuri...
Acțiunea lui mi s-a părut identică cu a unui braconier de rinoceri dintr-o rezervație din savană.
Extracția lui de la locul accidentului nu se va lăsa fără urmări! Idem declarațiile de presa penibile...auzi, mergea sa verifice măștile copiilor la întrarea în școală!...sunteți nebuni? Poate mergea sa dea teza la matematica...

Huhu Rezea spunea...

Nu știu exact ce a gândit creatorul site-ului.
Eu l-am preluat când deja avea o oarecare notorietate.
Notorietatea în rândul cititorilor țintă se formează în câțiva ani, așa că nu avea niciun rost să schimb numele. Mai ales că mi s-a părut inedit.
In mod sigur, numele are legătură cu vechile povestiri ale oaspeților mânăstirilor brâncovenești.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, taman cucuvoaia cu ochi mari si solo insemnă gineala la nasolo! Acum, ca am dzis, decodifica ce am scris!

M spunea...

Eminescu a fost totuși un conservator.

Cu internaționalismul se ocupă stânga! Dacă nu rețineți altfel amintiți-vă cine cânta Internaționala! 😁

Și mie îmi e rușine că sunt român! De fapt zic mereu cu jumate de gură când sunt întrebat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Din cauza bolilor lui Ana si trebuind s-o supraveghez, dar mai ales ca face panica si n-am cu cine s-o las uneori, ies foarte rar din casa si cumpar paine de Covasna de 1 kg la 5 lei, ca ține mult in tipla si iau cate 2 o data, si s-a facut si aia acum 7 lei. Azi am dat 14 lei pe 2 paini! Toate felurile de paine s-au scumpit, nu mai e de trait! Dar si toate celelalte s-au scumpit in avalansa. Ce inseamna 10% majorare? Un rachat, dar daca erau liberalii nici pe astia nu-i luam! Felicitari, PSD!

Leo spunea...

Genist este și un mare cercetător da depozitul de vaccinuri preclit IC.

Huhu Rezea spunea...

Chimia explozibililor și chimia vaccinurilor... tot un drac...

M spunea...

@Palas

Vor apărea alte inechități pentru că punctajul obținut de un colonel al anului 2022 va fi la jumate față de punctajul obținut de un colonel, pe aceeași funcție, în 1990.

Ce e atât de greu de înțeles? Cu cât ai prins mai mult în anii 70-2000 cu atât mai bine e pe contributivitate!

Am mai spus că eu am, ca și locotenent, un punctaj mediu anual egal ca cel când eram colonel. Asta pentru că treptat grila de salarizare în SNAOPSN a fost din ce în ce mai jos. Astfel, coroborat cu faptul că s-a ridicat SMB a scăzut punctajul la pensie!

Sunt în situația fericită în care îmi e bine și pe contributivitate dar spuneți-mi câți locotenenți de acum au solda (fără ord. 50 sau echipament) de 10.000 lei ca să facă peste 4 puncte cum făceam eu?

Așa cum cei ieșiți în ultimii ani nu vor renunțarea la L223 pentru că ar pierde, așa și "bătrânii" ar vrea întoarcerea la contributivitate pentru că ar câștiga!

În funcție de perioada când a fost activ fiecare se plasează într-una din categorii!!!!!

De aceea eu pot doar sa propun că cei care cred că e mai bine pentru ei pe contributivitate să li se permită asta! Fără însă a îi nenorocii pe actualii activi sau pe cei pensionați în ultimii ani, sau pe cei inapți medical, sau pe disponibilizați etc.

Mai lăsați-mă să mai strâng ceva ură în mine pentru că mai am ceva empatie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Budai ne asigura cu protectia sociala a celor saraci, ii au in vizor, nu poate promite o data fixa de majorare, sigur se va mai face anul asta, insa se lucreaza la solutii de rezolvare. Vor lua si masuri de eliminare a inechitatilor la pensii, dupa discutii la Comisia europeana legat de PNRR si dupa capastrul slinosului, Ghinea. Mai votati USR si PNL, daca va plac autoflagelarile masochiste pentru niste fleacuri de orgasme spasmodice si aiuristice!

M spunea...

@monteoru

Einstein spunea că „Să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții rezultate diferite” este definiția nebuniei.

Nu vedeți că noi cu fiecare partid care vine la putere ne punem speranțe?

Războiul dintre noi e pe placul tuturor!

M spunea...

@monteoru

Mie mi-a scăzut pensia! Dar dacă țara e în nevoie -atunci să facem un sacrificiu!

Îmi recuperez banii trimițând la decontare rețetele (pe care până acum nu le decontam) și mergând, cu trimitere, la cele mai scumpe clinici private! 😂

M spunea...

@Laurentiu

In 15 ani ajunsă colonel fiind încadrată din sursă externă?

Cred că e ultima care ar avea dreptul să vorbească!

In plus minte că a fost purtător de cuvânt (mai are ceva minciuni prin CV).

E vorba de credibilitate! Doamna.... Nu prea are!

Huhu Rezea spunea...

@ M Crezi că pentru anii cand eram locitenenți noi am avut punctajul anual mai mare de 1? Nu domnule, solda brută de locotenet abia atingea salariul mediu pe economie.

Calinmihaib12 spunea...

C.F.IFRIM:
(19:14'/15.ian.):
..În Timișoara,o pâine..cât de cât.. "mâncabilă",e:..9,20 lei/kg.,.și..mai sunt .și..PREȚURI și mai MARI/1 kg...!!;
O explicație:pe bursa americană,TONA de GRÂU oscilează în jurul a 800 de $..!,
după ce PRACTIC: față de 2020=vara, prețul S-A DUBLAT..!,iar guvernul ROMÂNIEI= ÎI
..PROTEJEAZĂ ..PE "EXPORTATORII"DE GRÂU ȘI DE "ORICE ALTCEVA"
,= pt. "producătorii" de:.."VALUTĂ"(= pt... "BUZUNARELE PROPRII".
.și ale.."COMISIONARI LOR"de la "butoanele" POLITICO-ECONOMICE..!
De..ACEEA..,precum și din "alte motive"..
"DĂȘTEPȚII"..de la putere,de 32 de ani,
NU VOR SĂ INTRĂM în..
.."zona"..EURO..!,pt.
că NU AR MAI PUTEA "JONGLA"cu "BANII".. rezultați,din cele scrise mai sus și din..CEI rezultați
din DIFERENȚELE de CURS VALUTAR: la rândul LUI.."JONGLAT" ..după.."pohta ce-am pohtit".!, adică: "ÎI doare ÎN..CUR.!"..de poporul = populația= ROMÂNIEI..!

M spunea...

@Huhu Rezea

Eu mă bazez pe situația mea și pe a celor din generația mea, pe încă una pe care o am disponibilă (pensionat în anii 90) și pe postările prietenului meu avianyc care dădea exemple din propria sa carieră!

Actualii activi trăiesc vremurile triste ale legii făcute de Olguța.

Vă rog un singur lucru! Luați coeficienții din legea 153 ai unui colonel și comparați-i cu cei ai unui profesor universitar și ai unui medic (toți cu 25 ani vechime).

Apoi faceți același lucru pe legea salarizării nr. 284/2010 parcă!!!!

Suntem la baza piramidei salariale și atunci pensiile calculate preferențial fac o egalizare (venituri din perioada activă + venituri din pensie)

Calinmihaib12 spunea...

Huhu:
Poți să ne spui dacă: "PENSIA CONTRIBUTIVĂ RĂMASĂ în PLATĂ".,ți- a fost actualizată: LA DATA STABILIRII.. cu acel.."indice de corecție": ="1,xx".., din art.170 din legea 263/2010, SAU e.. REZULTATUL SIMPLU al adunării PUNCTAJELOR ANUALE,împărțit la STAGIUL COMPLET de COTIZARE de: "2x"..de ani, luat în calcul, cf...cu data pensionă rii = din tabelul din legea 223..??, ADICĂ:
1.=P.B.= PMA×ic×VPP
SAU:
2.=p.B.= PMA×...VPP
..??
(..ce se "întâmplă"(?).. .cu textul=..e o formă de CENZURĂ..!)

Calinmihaib12 spunea...

Huhu:(11:51'/15.ian.)
Wolf:(10:36'/15.ian.)
"Situația".."actualizării" PENSIILOR MILI TARE..ar putea fi.. REZOLVATĂ..RELATIV SIMPLU,(=o variantă)
de către.."LEGIUITOR"
,prin..DEZBATEREA și APROBAREA/RESPINGEREA OUG-urilor EMISE= ABUZIV, NECONSTITUȚIO NAL(=indiferent de DECIZIILE = ABSOLUT ABUZIVE..ale CCR-ului de PARTID= "EXECUTOR" al DECIZIILOR COMANDI TARLUI de partid), de către PUTERE("EXECUTI VĂ"..= vorba vine.., căci sunt..TOȚI și TOATE =..UNA și aceea și PUTERE..="emanată" .."după o LOVITURĂ DE STAT SÂNGEROASĂ.. = BOLȘEVICĂ (..!)=în "cooperrare"cu Westul "ÎNROȘIT"/sau NU.!!.
..că place sau nu.., ĂSTA..E ADEVĂRUL CRUD ..!
NOTĂ:..CCR a încălcat Constituția: art.115, alin. 1-8.!..și TERME NELE din articol..și ale BUNULUI SIMȚ: co mun,moral..și chiar
LEGAL..!!

Huhu Rezea spunea...

@M
Ca să nu mai pui așa problema, te-am rugat și spui , dar n-ai răspuns, cum dracu' a ajuns Ciucă la o bază brută de calcul de peste 30 000 lei cu acel minuscul coeficient de funcție de numai 4,37?

Huhu Rezea spunea...

Călin
Nicio pensie militară recalculată sau revizuită în anul 2011 nu a primit indicii de corecție prevăzuți de L 263.

Calinmihaib12 spunea...

..majorarea VPP= ESTEtot o indexare,cf.legii pensiilor civile +..
=INFLAȚIA= REALĂ.. "MASCATĂ"..!
Nici un stat..nu face "CADOURI"..la pensii, atât timp cât"țipă pe toate drumurile"..că NU ARE BANI DE PENSII
..!

Iulian Mareș spunea...

Leon,
da, la ei se iau in calcul veniturile din ultima luna! Oare cate sunt?
Stii cat ia un magistrat din buuresti pt ca imparte dreptatea la CA Constanta?

Iulian Mareș spunea...

monteoru,
acum si mata...pierzi, castigi ...Negustor te numesti! Cobori scarile urcand, urci urcusul coborand...asta este! Doar ti-am mai spus: sunt pentru puscarie politica preventiva: vara/1 luna la stug, iarna/1 luna la Rahova!
Uite asa, sa facem penitență! Nu ma intreba de pacate, ca toti le avem...!

Iulian Mareș spunea...

Palagheanu,
aici ai spus cel mai mare adevar: ”CEREȚI ALINIEREA LA ACTIVI ÎNTRUCÂT MILITARUL ESTE LA ORDIN PÂNĂ LA SCOATEREA DIN EVIDENȚĂ SAU MOARTE.”

Iulian Mareș spunea...

Guvernul și institutiile statului care se dedulcesc la venituri mai mari prin TVA si dividente! De ce? ...pentru a acoperi imprumuturile delirante ale actualului Președinte al Senatului! Ăsta imprumuta singur? Sunt prezumții rezonabile ca lua bani la semnatura si distribuia din ei pe orizontala si verticala!

Iulian Mareș spunea...

@Huhu Rezea,
...dar ti-am raspuns eu....exact ca si Coldea, Opriș, Predoiu si cum va avea si Pahonțu!

Iulian Mareș spunea...

De ce nu a primit indicii de corectie? Este legal?

DINU spunea...

NU.
Indexarea NU POATE si NU TREBUIE sa lipseasc.
Un titlu mai nepotrivit nici ca se putea. Nu faceti decat sa dati idei nepotrivit unor indivizi care de abia asteapta sa mai taie cate ceva. Ma mir ca nu ati realizat asta.

M spunea...

@Iulian Mareș

Unul care omoară un copil NU are absolut nici o scuză! Ar trebui să nu mai iasă din pușcărie vreodată!!!!!
Am câteva observații:
1. "Extragerea" de la locul accidentului se practică în majoritatea țărilor. În SUA de exemplu prima mașină care ajunge la locul accidentului ridică arma polițistului și apoi îl duc imediat la recoltarea de probe biologice, după care așteaptă în mașină să îi vină avocatul.
2. Faptul că fetițele au traversat în fugă NU are nici o relevanță!!!!
3. Noi, când plecam cu garda de intervenție, mereu ordonam pornirea atât a luminilor cât și a sirenelor (sirenele trebuiesc pornite numai atunci când NU se respectă regulile de prioritate. În rest, luminile sunt suficiente. Cel puțin așa îmi amintesc).
Aveam însă nenumărate plângeri din partea celor care locuiesc în zonă care erau deranjați de sunetul sirenelor.
4. Tot ieri 2 cadre didactice au fost arestate pentru abuzuri sexuale asupra unor eleve!!!! Mie mi se pare extrem de grav - a fost însă o știre care nu a făcut vâlvă!
Un TIR a zdrobit o mașină făcând TREI victime. Iar nu a părut interesant!!

5. E și vina Poliției care nu comunică la fiecare accident și profesia celui care a făcut accidentul. Cică ar fi discriminare! Credeți că ziariștii, profesorii, medicii sau instalatorii NU fac accidente?
6. În același timp (acum 4 zile) în SUA o mașină de Poliție (care se ducea la un incendiu) a ucis o fetiță TOT de 12 ani.
https://eu.desmoinesregister.com/story/news/crime-and-courts/2022/01/12/red-oak-iowa-vana-marie-redd-going-store-killed-police-car/9188814002/

Polițistul vinovat a fost suspendat din funcție și e cercetat de colegii lui!
Shit happens! 😢

7. TREBUIE să revenim la legea care spune că angajarea în traversare, chiar și pe trecerea de pietoni, să se facă DUPĂ asigurare, iar traversarea să înceapă DUPĂ ce traficul s-a oprit! În plus putem să prevedem ca prioritatea pentru pietoni să fie absolută DUPĂ ce au trecut de mijlocul drumului (adică pentru a elibera strada).


PS - NU am comentat pentru că știți cât de sensibil sunt în ceea ce privește copiii și nu voiam să fiu prea agresiv.

Viorel spunea...

DE ASTA AR TREBUI SĂ NE FIE RUȘINE CĂ SUNTEM ROMÂNI. CE AM AVUT DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC ÎN 1989 ȘI CE AM FI PUTUT AVEA ACUM FĂRĂ A DISTRUGE, VINDE, CI PRINT RETEHNOLOGIZAREPENTRU. CÂTĂ DREPTATE ARE George COȘBUC în poezia Noi crem pământ. Am tăcut, tacem , am acceptat și acceptăm tot ce au vrut străinii prin slugile lor politice din România.
Flămând şi gol, făr-adăpost,
Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut,
Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut
Şi câine eu ţi-am fost!
Ciocoi pribeag, adus de vânt,
De ai cu iadul legământ
Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
Şi ham de cai, şi jug de boi
Dar vrem pământ!

O coajă de mălai de ieri
De-o vezi la noi tu ne-o apuci.
Băieţii tu-n război ni-i duci,
Pe fete ni le ceri.
Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt:
Nici milă n-ai, nici crezământ!
Flămânzi copiii-n drum ne mor
Şi ne sfârşim de mila lor -
Dar toate le-am trăi uşor
De-ar fi pământ!

De-avem un cimitir în sat
Ni-l faceţi lan, noi, boi în jug.
Şi-n urma lacomului plug
Ies oase şi-i păcat!
Sunt oase dintr-al nostru os:
Dar ce vă pasă! Voi ne-aţi scos
Din case goi, în ger şi-n vânt,
Ne-aţi scos şi morţii din mormânt; -
O, pentru morţi şi-al lor prinos
Noi vrem pământ!

Şi-am vrea şi noi, şi noi să ştim
Că ni-or sta oasele-ntr-un loc,
Că nu-şi vor bate-ai voştri joc
De noi, dacă murim.
Orfani şi cei ce dragi ne sunt
De-ar vrea să plângă pe-un mormânt,
Ei n-or şti-n care şanţ zăcem,
Căci nici pentr-un mormânt n-avem
Pământ - şi noi creştini suntem!
Şi vrem pământ!

N-avem nici vreme de-nchinat.
Căci vremea ni-e în mâni la voi;
Avem un suflet încă-n noi
Şi parcă l-aţi uitat!
Aţi pus cu toţii jurământ
Să n-avem drepturi şi cuvânt;
Bătăi şi chinuri, când ţipăm,
Obezi şi lanţ când ne mişcăm,
Şi plumb când istoviţi strigăm
Că vrem pământ!

Voi ce-aveţi îngropat aici?
Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi
Noi mame şi surori şi fraţi!
În lături, venetici!
Pământul nostru-i scump şi sfânt,
Că el ni-e leagăn şi mormânt;
Cu sânge cald l-am apărat,
Şi câte ape l-au udat
Sunt numai lacrimi ce-am vărsat -
Noi vrem pământ!

N-avem puteri şi chip de-acum
Să mai trăim cerşind mereu,
Că prea ne schingiuiesc cum vreu
Stăpâni luaţi din drum!
Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
Nici în mormânt!


Viorel spunea...

Domnule M. Aveți perfecta dreptate. UNII SUNT ADEVĂRAȚI DOBITOCI ȘI INCONȘTIENȚI.
Poliţistul din Buzău prins drogat la prostituate a comis-o din nou. S-a urcat la volan şi a pornit o cursă nebună pe şosea
De Redactia Observator la 16.01.2022, 09:19
Poliţistul din Buzău care a mers îmbracat în uniformă şi drogat la o prostituată n-a putut sta departe de belele prea mult timp. După doar trei nopţi, tânărul a provocat un accident grav, în urma căruia trei maşini au fost făcute praf. A refuzat apoi testarea cu etilotestul, iar martorii spun că ar fi fost beat criţă şi abia s-ar fi ţinut pe picioare.
Poliţistul din Buzău prins drogat la prostituate a comis-o din nou. S-a urcat la volan şi a pornit o cursă nebună pe şosea.

wolf spunea...

Magda,e si normal ca pensiile militare sa fie tratate diferit fata de celelate categorii de pensionari.Vorba ceea ,fiecare cu barosul lui.Problema deocamdata ,care trebuie rezolvata, e in interiorul ,,dispozitivului militar''Aici valoarea ,,cunoscutelor'' din ecuatie trebuie tratate echitabil nu egal pentru fiecare apevist.Si repet,valoarea pensiei trebuie calculata dupa valoarea ,,contributiei''data de grade/an avute in intreaga cariera,functii indeplinite,conditii si riscuri ale functiilor si loialitatea fata de institutie,15-20-25-etc ani.Armata e armata nu are norme materiale de cuantificat.Doamne fereste sa fim platiti la numarul de morti si distrugeri din confruntari armate.

Viorel spunea...

Dumnule tehocrat. Sper să nu se supere domnul Huhu Rezea pe mine și-l rog să posteze și această poezie în versiunea original și cea actuală. Știu că iubiți aceast cântec, în special versurile și că vă aduc în memorie amintiri plăcute din străbuni lăsate.
Versiunea originală[modificare | modificare sursă]
Treceți batalioane române, Carpații
La arme cu frunze și flori
V-așteaptă izbânda, v-așteaptă și frații
Cu inima la trecători

Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă
Nădejdea e numai la noi
Sărută-ți copile părinții și frații
Și-apoi să mergem la război

‘Nainte! ‘Nainte cu sabia-n mână,
Hotarul nedrept să-l zdrobim
Să trecem Carpații, ne trebuie Ardealul
De-o fi să ne-ngropăm de vii.
Versiunea actuală[modificare | modificare sursă]
Un cântec istoric ne-aduce aminte
Că frații în veci vor fi frați!!
Un cântec de luptă bătrân ca Unirea
Voi compatrioți ascultați:

Treceți batalioane române Carpații
La arme cu frunze și flori,
V-așteaptă izbânda, v-așteaptă și frații
Cu inima la trecători.

Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă
Nădejdea e numai la noi!
Sărută-ți copile părintii și frații
Și-apoi să mergem la război

'Nainte, 'nainte spre Marea Unire,
Hotarul nedrept să-l zdrobim.
Să trecem Carpații, ne trebuie Ardealul
De-o fi să ne-ngropăm de vii.

Nu săbii făcură Unirea, ci inimi!
Spre Alba cu toții mergeam;
Toți oamenii țării semnau întregirea
Voința întregului neam

Cu toții eram regimente române
Moldova, Muntenia, Ardeal
Fireasca unire cu patria mumă
Ne-a fost cel mai drept ideal

Aceasta-i povestea Ardealului nostru
Și-a neamului nostru viteaz,
Istoria-ntreagă cu lupte și jertfe
Trăiește-n unirea de azi!

Dreptatea și pacea veghează Carpații
Și țara e frunze și flori,
A noastră izbânda, ai noștri sunt frații;
Trăiască în veci trei culori!

Vrem liniște-n țară și pace în lume,
Dar dacă-ar veni vreun blestem,
Carpații și frații sări-vor ca unul
Urmând comandantul suprem!

Treceți batalioane române Carpații
La arme cu frunze și flori,
V-așteaptă izbânda, v-așteaptă și frații
Cu inima la trecători.

Leo spunea...

Plano (DUMNEZEU să-l ierte) a făcut breșa.
Huhurez a lărgit-o.
Mai este ceva și toponimie + zoologie deoareceîn arealu pădurilor de la Horezu trăiește o specie de hurez specifică. Pe acolo mai sunt și niște iepuri uriași de care fug urșii când se întâlnesc. Iar la nord către pădurile de la Rânca ( după releu) se găsește și cocoșul de munte care a dat acum un secol și loggo-ul ceramicii de horezu.
Să vă feriți de acel cocoș că vă lasă fără OĂ........

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 209   Mai noi› Cele mai noi»