Un produs Blogger.

vineri, septembrie 02, 2022

Actualizarea soldelor de grad, stabilirea mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă și desființarea CAR-urilor din unitățile militare

26 comments

Dintr-un document al Seccretariatului General al Guvernului , PALG Semestrul II-2022, aflăm ce proiecte de acte normative a propus MApN pe agenda de lucru a guvernului în al doilea semestru al anului.

Pe lângă proiectul de statut al cadrelor militare, deja amânat la discutare de premierul- general-, observăm că va fi aprobată în luna noiembrie o Hotărâre de Guvern pentru actualizarea cuantumului soldei de grad. Ar fi prima hotărâre de acest fel, după cunosțințele mele, dată după intrarea în vigoare a legii salarizării, L 153/2017.

Se va aproba și Regulamentul cadru privind stabilirea condițiilor de acordare a sporului pentru condițiile de muncă, document din care uzerul GO a tot citat unele prevederi în comentariile de pe acest blog.

Mai aflăm că  vor fi desființate  CAR-urile din unitățile militare, adevăratele noastre bănci populare cu dobândă redusă, la care militarii au apelat pentru a întreține familia, a școlariza copiii, a cumpăra mașini și apartamente.




26 de comentarii:

Nea Nicu spunea...

Desființarea CAR de pe lângă unitățile militare e clocită de vreo 5 ani. A fost organizată inclusiv o misiune de audit de către Direcția Audit a ministerului, deși având personalitate juridică și organe proprii de control, nu prea avea ce căuta auditul în bucătăria altora...
Constatarea a fost că unele CAR au fost luate în evidență după anul 1990 în Registrul special al Băncii Naționale, care a eliberat în acest sens certificate constatatoare.
Ulterior, prin modificarea legislației, mai ales la casele nou înființate, a fost nevoie de o hotărâre judecătorească prin care să se confirme hotărârile de constituire.
Concluzia misiunii de audit a fost că din această perspectivă, casele nu funcționează legal ! Și s- a inoculat deja ideea că nu va mai dura mult până la desființarea CAR.Si uite că trecerea timpului nu a însemnat uitarea problemei, care deja tulbură nopțile conducerii armetii...
Intr - o carieră de peste 30 de ani, am fost constant membru CAR și consider o măgărie fără egal aprobarea din pixul ministrului a desființării CAR.

M spunea...

Poate înlocuiesc CAR cu alte instituții de credit specifice.... sau de la americani copiem numai ce ne convine?


https://www.omnimilitaryloans.com/

(Care acordă împrumuturi preferențiale și pentru activi și pentru rezerviști).

Vedeți domniile voastre? Ideea de a copia un sistem din altă țară nu se face pe felii! "Îmi place salarizarea din Franța dar pensiile sa fie ca în Turcia dar statutul ca în Israel...."
Nu, domnule, vrei ca la americani? Ok! Copiezi tot!!!!!!

M spunea...

Retribuţia militarilor va creşte începând din septembrie, creşterea însemnând în medie 26%, dar ea va varia în funcţie de categoria de personal.

Aaaaaaa.... Nu vorba de România! E vorba de vecinii unguri!
De ce în unele țări partidele de dreapta au curajul să sprijine militarii iar la noi parcă suntem dușmanii lor?
Înțeleg de la USR care e de extremă stângă dar AUR și PNL ar trebui să aibă a altă abordare!

magda spunea...

Sa le desfiinteze domle daca chiar functioneaza ilegal. Sa intre in legalitate,altceva ce poti spune.Cu solda de grad este o telenovela veche...cert este ca nu mai poti cumpara nici macar o felie de branza cu marirea care s-ar putea sa fie. Cat priveste conditiile de munca,sa dea Dumnezeu sa le nimereasca....ca la luat linia de ochire se pricep multi dar naiba stie ce tintesc/

Brenda spunea...

Sondele de grad înseamnă actualizarea despre care spuneați mereu?

Ionel spunea...

DECI, nimic despre o noua lege a pensiilor militare. Discrepantele raman, indexarile se vor acorda separat celor dinainte de 2017 si separat celor de dupa ! Tot doua sisteme de calcul, functie de perioada in care ai servit un regim sau altul !? UNDE IN LUMEA ASTA MARE MAI EXISTA ASA CEVA !?

Huhu Rezea spunea...

@Brenda
Soldele de grad pentru activi nu s-au mai actualizat din 2017.
La pensionari nu se actualizează nici solda de funcție și nici solda de grad până nu se reintroduce în legea pensiilor militare art. 60 în forma existentă până la OUG 59/2017.
Poate constată si structurile asociative că 5 ani au bătut câmpii cu fel de fel de modificări ale legii, fără să insiste pe reintroducerea actualizării. Au dat doar motiv guleraților să constate că structurile asociative nu se pot pune de acord.

Leon spunea...

In loc de 2017, citim ianuarie 2018, cand a fost o majorare cu 25%..!

M spunea...

Uite ministru care ține la oamenii lui!

”Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023, începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar şi aşa, cu norma redusă pentru profesorul stagiar, va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie"
S. Câmpeanu

Deci 12 ore/săptămână, 4 luni de vacanțe și tot vrea asigurat salariul mediu deci 4.000 de lei net!!!!
Adică muncesc de 4 ori mai puțin... asta ar însemna că dacă ar munci 40 de ore și ar avea doar 32 de zile de concediu ar ajunge undeva la 16.000 lei net pentru profesorul debutant.

Unii au înțeles că am ceva cu dascălii! ERONAT! Îi invidiez pentru capacitatea lor de persuasiune!
Ce ziceți dacă Dâncu ar spune: 12 ore de program pe săptămână pentru militari și solda minimă (soldat) să fie de 4.000 de lei net. În plus se adaugă 3 luni de concediu plătit pe an!

Brenda spunea...

Ce spun,niște cretini și imbecili

mosmartin16 spunea...

Solda de grad, dacă se va actualiza - conform legislației în vigoare - vizează doar activii, nu rezerviștii ! Ea se efectuează conform regulii de trei simplă ! Cu titlu de exemplu, pentru colonel : dacă la un salariu minim brut pe țară de 1450 lei corespundea o soldă de grad de 360 lei ( conform Legii 153 / 2017 )...a se calcula cuantumul actualizat al soldei de grad corespunzător salariului minim brut din prezent !

MIȘU spunea...

De când i-a făcut cu degetul,nea Ciucă lui Dâncu, că dacă nu se potolește cu afirmații că vă elimina discrepanțele la pensiile militare,va fi remaniat, acesta din urmă tace mâlc.
Asta înseamnă că nu sunt semne de actualizare a pensiilor în viitor; că nu vrea cel mai mare dușman al rezerviștilor, și anume plagiatorul Ciucă.
Nerușinatul!

Gigi spunea...

Da,asa a spus min, Dîncu acum câteva luni ca va elimina discrepantele la pensii! Inca nu ati priceput nici acuma dupa ani de zile ca a fost un fîs de politician? A zis ca nu la durut gura! El a zis,Ciucă ia aratat pumnul,dar din punct de vedere politic si-a atins scopul,acela că toti militarii la injurat pe Ciuca,iar el,Dîncu,a mai câstigat ceva capital electoral.Oamenii au zis:"Vedeti,bă,omul a vrut,dar nu la lasat ne norocitul de Ciucă".
Am mai spus si o mai repet: Nu este interes,cei cu pensii de neam prost trag si cu dintii sa nu se schimbe nimica! Vedeti cine a iesit acum 1-2 ani la pensie,ce functie are in prezent,dupa mai vorbim.
Stati in case,nu iesiti in strada ca va rezolva Dîncu.Ciuca nici atât! Noua lege va qpara tot interesul îmbuibatilor si va fi aplicata in ani de zile,ca si pul. X 199,in 2026 toamna!

Gigi spunea...

Sa o iau in ordine.
1.Nu vad rostul desfintarii CAR.Si prin lege!Poate,ma gândesc,ca cineva a gasit o alta modalitate de împrumut mai avantajos!

2.Actualizarea gradului profesional,prin HG.La pensionari este înghetat,dupa cum s-a aratat din 2017,prin derogare se poate dezgheta.

3.Conditii de muncă.Cei care au lucrat o viata plimbând hârtii înte birouri si numai in ultimele 6 luni detasati pe functii de conducere si implicit trecuti pe gr.speciale, A.C.dat Oskaruri,ore suplimentare etc.Pentru a prinde BC.gonflată si implicit pensie dubla fata de cei operativi,dar iesiti pina in 2016,ar trebui sa se autodenunte!😁


Leon spunea...

"-Bunico, unde mergi cu televizorul ăla?

-La biserică maica, să se spovedească, pentru că tare multe minciuni mai spune "..!

Huhu Rezea spunea...

Artileristul de Bârlad, Maciu Biluță, care se hănește ca un un vâsc parazit din paginile acestui blog, nu a înteles nici după cinci ani de la intrarea în vigoare a L 153/2017 că majorarile soldelor de funcție în cuantum compus conform art. 38 trebuiau să conducă în anul 2022 la suprapunerea valorii acestui element salarial cu valoarea soldei de funcție în cuantum unitar din anul 2022, calculat după formula cf x sme(salariul minim pe economie), estimat de legiuitor în 2017 a fi 2500 lei în anul 2022. In anul 2023 se vor păstra coeficienții de funcție din tabelul din Anexa VI, Capit. I din L 153 si valoarea salariului minim va fi cea stabilită de guvern prin legea bugetului pentru anul 2023.
Orice majorare a soldelor de funcție din anii 2019-2022 a avut ca referințe de calcul
valoarea soldei de funție din anul 2022( cf x 2500 lei) și valoarea soldei de funcție în cuantum compus din anul 2018, adică valoarea soldei de funcție din anul 2017 majorată cu 25% în anul 2018.

Brenda spunea...

Și ce URMEAZĂ

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*Trebuie remaniat pentru super plagiat si atitudinea de ingâmfat îngălat doar prim sinistrul Ciucălău Ceasrău Piazărea, nu altcineva. Daca satul nu si-ar avea prostii si de-al de terchea-berchea si mucea, care curgandu-le mucii isi taraie crucea si oghiala, cainii pe cine ar mai latra?! Ha?
**CAR-ul nostru țigănesc, imi amintesc, intr-un cerc intim, firesc cu ad-hoc si mutuală intelegerea, mai bine ne satisfacea necesitatea de a acumula niste sume bunicele sa faci ceva cu ele, si chiar fiind detasat ma achitam de comision, prin Comandantul meu de Divizion, Mr. Petre Cezar, un onestean de zahar, un artilerist-rachetist sadea, domnia sa fiind ,,contabilul''si organizatorul, stapanind bine calculele si ,,contorul,'' noi fiind de o corectitudine exemplara sa nu ne facem de ocara, acest sistem neoficial fiind adoptat mutual, in cercuri, sfere si esaloane, de la Sergent Major si Locotenent pana la Adjutant si Colonel, de la Baterie, Divizion sau Detasament si pana la Comandament, nefiind nici o restrictie si nici un fel de impediment, fiind un sistem curat si foarte corect! CAR-ul de stat e un rachat nezaharat care sta in garlejele celor care, de atata stat si mentă de frecat s-au gandit ei ca e bun de lichidat! Eu, pe activi ii sfatuiesc s-o ia pe ala țiganesc ca-i mai haca si di colea, nu supăra pulimea care formează șăfimea si dobitocimea, si, ce are sula cu prefectura, cand altul ar vrea a ma impiedica, cand dă fapt muschiul mău face ce vrea si cand vrea? Ha?
***Actualizarea soldelor de grad a fost sabotata in mod retrograd de incompetenta sindicatelor habarniste, super garnisite cu veleitati daogariste, elitiste si vetuste, total paralele cu legile si care permanent au ignorat apelurile huhureziene sa se intervina cu actiunile in ceea ce privesc actualizarile printr-o intervenție noua la oug 59, dar ei strofocandu-se in fel de fel de maruntisuri si alte cereri cu plusuri de i-au iritat si enervat pe cei din Guvern, CD si Senat, si nici azi habarnistii nu realizeaza ca doar daca pensiile se actualizeaza se creaza premizele sa creasca cuantumul la toate pensiile, implicit si soldele cu functile. Nu-i așa, bre?! E?
**** Aceasta actualizare n-ar hi mai mai mare, si n-ar aduce mai mult si oareșcare trabă mare decat ai putea sa-ti cumperi pe praful scumpirilor catre stele si Soare doar o colivie, cu o oareșce îmbombonare, un colacel si o lumanare mai mare, sa aiba loc de unde sa se indoaie, in sus sau in jos, la ceanga ori la manga sau la ceanga parpales, conform ceasului pe care fieșcare si l-a ales sa execute ordinul militar de deces! Yes?

Huhu Rezea spunea...

@Nea Nicu
Mulțumim pentru informațiile despre cauzele desființării CAR.

Brenda spunea...

Cum desființează ,ce fac cei care au împrumuturi și cotizații ?

Anton spunea...

Sa se înființeze IFN (instituție nebancara financiara) pe lângă marile unități.

Alkan spunea...

Concluzia unui expert al Băncii Mondiale

https://evz.ro/oameni-identici-pensionati-in-ani-diferiti-au-venituri-distincte-concluziile-unui-expert-de-la-banca-mondiala.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rusinică puțintică pentru respectul țevii de armă la găurică, daca ei vor sa-mi masoare sporul de incadrare in munci de tras la rame si fiare inainte de inmormantare! Pai, cat era cand aveam 30 de ani, de indoiam tot ce in mânuri prindeam, si cat este acum, cand pe 15 Octombrie fac 67 de ani si sporul, măi tată, se masoara in cate noduri mi-o fac, precum la cravată?! Bai, de-alde astia de la MFA, multe caca-maca va mai fată mintea cand pe voi nu va mai trimit, ca pe noi, la recoltat de păpușoi sau prin toate cotloanele, tarlalele, canalele, șantierele si minele cu carbunele, ca daca aveati mintea ocupata acum nu se mai scremea mereu gestată si fătată cu cate o porcarie amploaiată de gafă! Vorba @Onorabilului, spusă ca replica G.O.-ului, in precedentul topic, ca cine sa mai stea chitit si ostoit sa rasfoiasca zeci de mii de dosare sa recalculeze grupele de incadrare?, asa ca o sa ramana pironite alea care au fost pigulite, calculite, stabilite si ștampulite, ca daca s-ar rasfoi toate din nou, si ele trebuiesc terminate la furou in birou musai pt. PNRR pana in Anul Nou, s-ar crea o harababura si-o tevatura, care sa tina inca o legislatură, si la final ar iesi o muratură sa ne rupă dinții din gură ! Bai, alde clocari si alti barbari, pe noi cu pică, râcă si fără frică din politică, cand vă mai vin astfel de fătăciuni cu gărgăuni in greierii aia ai vostrii lipsiti de rațiuni si deșteptăciuni, aprideti un rug mare cat Catedrala Notre Damme, catre Soare rasare, si altoiți-vă aceste idei traznite de urâciuni si inselăciuni pe incinsii carbuni, si daca rezista la atata efort si ,,confort'' atunci trimiteti-le la export, la borcane ca de compot, sa va treaca de zât si urât, dar nu ni le mai varati noua pe gat! Doar atat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dupa ce Mălaimare Ciucalaie Laie Bucălaie va iesi spălat din baie, si MFA va termina toate operatiunile speciale, pe care topicul in titlu le-a facut onorabil prezentarile, atunci sa strige sus si tare să li se zgâlțâie toate balamalele:
-EVRIKA, EVRIKA! HARAȘO BALȘAIA NAȘÂIA KAKAIA! ZDRASTUITI NATAȘA, SLAVA ALIOȘA, SLAVA UKRAINA CĂ DUPA LUPTE SECULARE, CU COPY PASTE IN ANALE, NASSIRICE SI APRIGE PRIN NISIPURILE ASIATICE AM DESCOPERIT INTR-UN CORT DINTR-UN FORT PUNCTUL ,,G'' ÎNTRE PLAURI LA UN MORT!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din: "Alkan spunea...

"Concluzia unui expert al Băncii Mondiale "

https://evz.ro/oameni-identici-pensionati-in-ani-diferiti-au-venituri-distincte-concluziile-unui-expert-de-la-banca-mondiala.html

3 septembrie 2022, 10:33 "

Încheiat CITATUL,

Alkan:
..E normal ca 2 pensionari "identici" socio-profesionali, dar pensionați în ani diferiți..având VENITURI/=BAZE DE CALCUL diferite= stabilite pe legi de salarizare DIFERITE, să aibă și pensii le diferite= chiar stabilite în baza aceleași legi de pensie (=același algo ritm de calcul)..!
De aceea,în legile de pensie sunt art icole care prevăd..ACTUALIZAREA BAZEI DE CALCUL,dar chiar și așa vor apare, inerent, DIFERENȚE DE CUANTUM al pensi ilor amintite, diferențe cauzate de.. diferențele de salarizare apărute în timp la acești FOȘTI ACTIVI "IDENTICI" (socio-profesional) = dar salarizați diferit=pe legi de salarizare diferite , așa cum scriam mai sus..!

Leon spunea...

Guvernul si-a propus ca in aceasta luna sa aprobe proiectul de lege privind Statutul Cadrelor militare, iar Parlamentul sa-l transforme in Lege in luna Octombrie:
https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/09/ANEXA-15.pdf