Un produs Blogger.

miercuri, septembrie 28, 2022

Ce-și amintesc ucrainienii din perioada în care aveau 38 de depozite de arme nucleare?

83 comments
Manevre ale  forțelor strategice de rachete ale Forțelor Armate Ruse


Putin poate foarte bine să dea un ordin de a folosi cel puțin arme nucleare tactice, dar acest ordin s-ar putea să nu poată fi  îndeplinit, deoarece „ lanțul de executori are probleme”. Dar care ar putea fi  problemele?

Vom putea înțelege dacă, de exemplu, citim publicația de la acest link. Da, aici vorbim despre vremurile Uniunii Sovietice din anii 1980. Dar aceasta este tocmai „sarea” - atunci Kremlinul avea mai multe resurse pentru a-și menține mașina militară. Și chiar și în astfel de condiții, exista un nivel atât de revoltător de „factori” care  puteau împiedica Uniunea Sovietică să folosească arme nucleare tactice în cazul unui „război mare” împotriva NATO. Ce putem spune despre Federația Rusă modernă, unde resursele sunt  mai puține, iar dezordinea la toate nivelurile crește în fiecare zi.

De exemplu, pe teritoriul Ucrainei în perioada sovietică, existau 38 de depozite de arme nucleare, dintre care unele erau instalații industriale cu drepturi depline, iar unele erau literalmente pivnițe, adaptate la depozitat „capete speciale” pentru „Luna” OTRK și „Elbrus”. Este puțin probabil ca situația din Federația Rusă a lui Putin să fie mai bună acum. Și acest lucru este important din următorul motiv - dacă focosul nuclear nu este depozitat în condiții adecvate, la „ora X” este posibil să nu explodeze pur și simplu. În consecință, în general, sensul de a avea un „buton roșu” „cade”.

 „Procesul tehnologic” de lansare  - mai întâi focosul nuclear este „scos” din depozit, apoi este livrat prin „transport special” la locația uneia sau altei brigăzi de rachete și  "la fața locului” este „înșurubat” de rachetă.

Chiar și în timpul URSS, conducerea forțelor armate nu cunoștea procedura de utilizare a armelor nucleare tactice. De exemplu, procedura prevedea că un focos nuclear tactic putea fi „scos din depozit” pentru utilizare ulterioară numai prin ordin scris de la șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Uniunii Sovietice. Sună incredibil, dar nici măcar toți șefii sovietici ai Statului Major General nu cunoșteau această „nuanță birocratică”. Prin urmare, au fost foarte „întrebați” de ce subordonații lor nu au urmat toate instrucțiunile de „lansare  a bombei nucleare” în timpul exercițiilor.

Nu putem pretinde că în Federația Rusă modernă, armata acordă în general atenție „punctelor procedurale”. Dar rashiștilor le place foarte mult să afle între ei „cine este șeful cui” cu ajutorul matyuks-ului. Prin urmare, nu putem exclude posibilitatea ca ordinul de utilizare a armelor nucleare tactice să fie „înecat” în sediul cu mai multe etaje al conducerii armatei ruse la toate nivelurile de conducere.

Poate cel mai interesant lucru din această poveste este cea a mijloacele de livrare a focoaselor nucleare tactice către  brigăzile de rachete, înainte de utilizarea directă.

Depozitarea munițiilor nucleare din nomenclatura aviației la instalația „C” a serviciului tehnic nuclear (districtul militar Kiev)



Armata sovietică avea la dispoziție un arsenal destul de larg de acest tip de transport: 

-vagoane speciale de tip B-60 și VG-124, care erau deghizate în „vagoane poștale” și „vagoane frigorifice” și adaptate pentru conversie la un ecartament de 1435 mm; 

-mașini de depozitare de tip 9F223, similare în exterior cu kung-urile armatei standard, dar de fapt adaptate pentru depozitarea și transportul muniției nucleare; 

Opțiunea livrării „rapide” a „capetelor speciale” pe helicopterul de tip Mi-8 nu a fost, de asemenea, exclusă (deși era puțin probabil să funcționeze în realitate).

Dar - se dovedește că în timpul URSS, „disimularea” mașinii 9F223 era un lucru obișnuit.  Armata modernă a Federației Ruse nu se distinge printr-o „cultură specială” de întreținere a flotei sale de vehicule de toate tipurile . Iar fotografiile din surse deschise par să sugereze că Rusia modernă a „șters” majoritatea, dacă nu toate, „mașinile speciale” ale sale de tipurile B-60 și VG-124, pentru a le utiliza în transportul civil.

În sursele deschise, nu se menționează faptul că Federația Rusă modernă a efectuat cel puțin o dată  un antrenament cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice în ultimii 20 de ani, cu întregul ciclu - „scoaterea” din depozit și livrarea la desfășurare către  o brigadă de rachete URSS a efectuat un test similar în 1981 sub numele de cod „Uranus-81”.


83 de comentarii:

GO spunea...

Sunt amuzante disertatiile despre subiecte care ii depasesc cu mult pe cei care imagineaza dinapoia tastaturii, cum o fi nuclearele la rusi. Autobuze, vagoane, livrare, multa imaginatie si care tine foarte mult de secolul trecut.

Eu zic sa ne adaptam secolului nostru. Sa lasam bateriile de rachete cu lansare de la sol. Imaginati-va ca astazi armele nucleare - mai ales cele tactice, au ca algoritm de utilizare de baza:

- Lansarea unor rachete cu focos nuclear, dintr-un avion de lupta. Un avion de lupta rusesc, in functie de model, poate avea autonomie si de ... 12000 km (bombardierul TU-160). Iar o racheta cu focos nuclear agata de el, tot in functie de model, poate avea si aceasta o raza de cca. 5000 km. Iar de aici apar multiple combinatii.
- Lansarea unor rachete cu focos nuclear, de pe nave si de pe submarine de lupta. Si aici de la caz la caz, apar combinatii. De exemplu, de pe submarinele rusesti din M. Neagra, pot fi lansate rachete cu focos nuclear care pot acoperi o raza de 2500 km.

Revenind la bateriile de rachete nucleare sol-sol, despre care este vorba in articol. Dar ce rost mai are sa fie transportate rachete nucleare de la mii de kilometri, pentru a aproviziona bateriile de la sol. Cand de exemplu o racheta nucleara ruseasca model KH-102 (raza de cca. 4500 km), poate fi lansata dintr-un Su-34 cu autonomie de 4000 km fara a fi nevoie de realimentare avionului? Daca ne referim la Ucraina, nici macar nu este nevoie ca avionul sa intre pe teritoriul statului-tinta pentru a lovi obiectivele. Pot sa faca acest lucru de la o departare si de ... 3500 km de granitele Ucrainei.

In Ucraina vedem utilizate frecvent rachetele conventionale Kh-101, care au aceleasi caracteristici cu cele nucleare Kh-102, cu exceptia incarcaturii.

https://www.youtube.com/watch?v=Rs6WVVmWRd4&list=RDCMUCrkc7Fcm5DUUyVWisetHqNA&start_radio=1&t=287s&ab_channel=AxxMilitaryNews

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rusia, daca nu avea munitie atomica de descurajare, azi trupetii ei erau trimisi la plimbare fortat de catre trupele ucrainiene de uscat, armata rusa fiind total compromisa si distrusa de oligarhiile si mafiile de la toate nivelurile. Cel mai bine poate fi comparata, aceasta jalnică armata, cu o gloata prost echipata si inarmata, imbatranita, neinstruita, speriata si dezorganizata. Pana la butonul real de lansare sunt mai multe verigi intermediare si, Da, Doamne sa nu fie din acei ciotka care nu se ocupa cu linsul excesiv de vodka, cum din poze le vad cam la toti moaca la oha, caci se stie, chiar de la noi din batatura, ce poate face betivul la bautura, daramite niste animale indoctrinate si speriate de catusele ce le zornaie din spate sau infricoșate de moarte...

GO spunea...

CFI. Ai intrat intre victimele propagandei de razboi occidentale. Chiar asa, nu ai si tu aplicatia Telegram, sa vezi si alta fata a lucrurilor legata de razboiul Rusia-Ucraina? Gloata aia de rusi este chiar foarte bine echipata, oricum nu isi bandajeaza bocancii cu folie sa le tina talpa, asa cum am vazut la soldatii ucraineni. Imbatranita? Nici atat, mai batrani arata ai nostri activi, decat militarii rusi. Neinstruita? Hmm! Cea mai buna instruire este prin razboi. Situatie in care pe drept acum, cele mai instruite armate ale lumii au devenit cea rusa si ... ucraineana. Speriata? N-ai sa vezi speriat nici rus, nici ucrainean. Ambele natii avand acelasi sange, se cred cei mai tari din parcari.

Ca fapt divers, iti recomand articolul lui Ion Cristoiu! Care demasca faptul ca toata mass media romana, a vandut pana acum gogosi despre actiunile armatei ruse si ale Rusiei in general, adica in loc sa furnizeze stiri reale, ne-a vandut propaganda contra Rusiei. Imi exprim convingerea ca cu putina vointa, te vei recunoaste intre victimele propagandei mediatice unidirectionale contra Rusiei.

https://www.mediafax.ro/editorialistii/ion-cristoiu-a-avut-occidentul-interesul-ca-referendumurile-din-ucraina-sa-se-desfasoare-netulburate-21196485


GO spunea...

Bun. Deci, asa cum a sesizat si Gl. (r) Badalan - aseara la o televiziune, cele 4 regiuni anexate de Rusia, au ca pondere 60% din PIB al Ucrainei. Prin urmare Rusia a castigat.

Mai departe, la rand la mutare nu mai este Ucraina, Kievul nu mai are ce sa mute. Ci, SUA. Daca SUA nu muta - in sensul sa intervina direct in razboi contra Rusiei, Rusia nu doar ca a dat mat Ucrainei, dar a dat si mult ...oral, SUA, NATO si UE. Aceasta este situatia.

Andrei spunea...

@GO
ascultând perorațiile tale proPutin și informațiile despre cât de tari sunt 0rcii în artilerie și rachete, îmi aduc aminte de niște analize despre cât de mare și tare era considerată Armata Rusiei, bazate pe aceste detalii tehnice. Ce nu au priceput mulți sunt 3 lucruri: 1. că propaganda dispare ca un fum în fața realității, 2. că tehnica aia este manevrată de niște 0rci bețive, inculte și fără de Dumnezeu, iar în ultimul rând 3. că au o conducere coruptă și incompetentă. De aceea o iau pe coajă rău de tot în Ucraina, pierderile în 7 luni fiind mai mari decât toată campania lor în Afganistan.

Cât despre propagandistul care ai devenit, este opțiunea ta, dar trebuie să știi și când treci o linie a bunului simț. Că în viață nu doar rublele contează.

Și asta aviz tuturor celor care au ajuns să vadă tot ce se întâmplă în jur prin ochelarii pensiei, adică al banilor: îmi dă 10 lei în plus, îl votez, chiar dacă e un nemernic care a furat milioane de euro. Și invers, dacă îmi ia 1 leu, huo! și toate etichetele din lume, la care săracul CFI văd că excelează, tot așa de penibil.

Să aveți seară faină și sper să treacă acest comentariu de cenzura auristo-pesedistă a proprietarului acestui blog. Până la urmă e blogul lui și libertatea de exprimare este garantată de constituție.

Huhu Rezea spunea...

In următoarele 10 zile o să constați cum ucrainienilor nici că le va păsa de referendumurile lui Putin. Vor ataca și mai vârtos.

Huhu Rezea spunea...

GO-lescule
Incă nu ai aflat că Telegram este o oficină e propagandă rusească, cam tot așa cum CNN este un post de propagandă progresistă?
Schimbă postul băiete, altfel nu te mai faci bine!

Huhu Rezea spunea...

In următoarele 10 zile o să constați cum ucrainienilor nici că le va păsa de referendumurile lui Putin. Vor ataca și mai vârtos.
Acum așteaptă să se schimbe liniile de apărare rusești cu rezerviști neinstruiți.

GO spunea...

Ai informatii false, pentru ca urmaresti exclusiv stirile inchise din Romania. Si care sunt controlate de stat. Sa o luam in ordine:

- Eu nu aberez pro Putin. Pur si simplu, sunt alfabetizat, si sunt constient ca Ucraina detine 4 teritorii romanesti, nu Putin. Ca atare, consider ca doar romanul fie incult (cel mai probabil), fie rau intentionat (cel mai putin probabil), fie rusofob (rusofobia este o boala psihica asemanatoare antisemitismului) sau pur si simplu - irational, alearga dupa Putin, in timp ce 4 teritorii romanesti sunt ocupate de ucrainenii lui Zelensky. Ai inteles, ceva? Nu iti sta in gat asa nicio manie, nicio remuscare?
- Victime: 10 000 de ucraineni si 6000 ... zic unii ca de rusi. Numai ca legat de rusi, este o smecherie. Sunt 6000 de victime din randurile celor care au luptat de partea rusilor, nu dintre rusii din F. Rusa. Pentru ca ucrainenii din Donetk si Lugansk au armate proprii cu infanterie, tancuri, tunuri etc. - si au luptat de partea rusilor, contra ucrainenilor de la Kiev. Cam ucrainenii astia din Lugansk si Donetk au dus de fapt greu luptelor contra ucrainenilor de la Kiev. Si este normal sa fi avut cele mai pierderi. Prin urmare, cei 6000 de rusi ucisi in conflict, sunt de fapt mai putini, cei mai mai multi rusi ucisi fiind de fapt tot ucraineni, dar pro-rusi, din Donetk si Lugansk.
- Legat de ...orci. Ambele natii, rusi si ucraineni, se fac reciproc ..orci. Iar eu cred ca sunt si unii si altii, deci nu gresesc nicaieri.
- Rachete si artilerie. Da, rusii au castigat cele 4 regiuni in primul rand cu artileria, iar la ceva distanta si cu rachetele. Iar ucrainenii au avut ceva succese, tot urmare a artileriei si rachetelor. Razboiul a demonstrat din plin acest lucru.
- Cand vorbesti de bun simt, eu cum sa te consider pe tine, din moment ce vad ca te doara in basca de Bucovina de Nord, Tinutul Hertei, Bugeac si Insula Serpilor? Toate smulse Romaniei de mareata RSS Ucraineana, cand se afla in cadrul URSS?

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Se vede si la tine ca nu ai informatii decat de la propaganda vestica care spala Ucraina. Despre ce rezervisti rusi neinstruiti vorbesti, cand pe pozitii au ajuns din nou veteranele trupe cecene? Coloane intregi, le arata pe Telegram.

Acei rezervisti mobilizati masiv prin toate cotloanele Rusiei si fara pregatire - ca asa zici tu, dupa mine au un alt rol. Doar ca noi nu avem informatii. Rusia se pregateste pentru un razboi de mare anvergura cu SUA si cu aliatii. Si dupa cum au demonstrat si WW 2 si alte razboaie mari, orice conflict de anvergura incepe cu activii momentului si se termina cu rezervistii. Fapt pt. care Rusia si-a scos rezervistii la pregatire.

Mai este o chestie pe care nu o stii nici tu, nici cei mai multi. Rusii ataca mereu gradual ca intensitate - in 4 valuri de oameni, echipamente etc. Primul este cel mai slab, ultimul cel mai puternic. Noi am vazut si vedem in Ucraina pana la acest moment, primul val, atat. Un prim val la contact si care este format predominant din ucrainenii pro-rusi din Donetk si Lugansk, ei reprezinta majoritatea trupelor "ruse" la contact. Rusii din F. Rusa doar ii asista cu rachete, aviatie, firte speciale etc. Nu am vazut valurile 2-4 ofensive rusesti pana acum, pentru ca fiind o operatiune speciala si nu o invazie propriu-zisa, nu au intrat in hora.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Hi, hi, hi! Cica Telegram este o oficina ruseasca. Nu, măi, este o platforma de socializare britanica, folosita si de americani si de oricine. Care este ideea de a folosi Telegram? Simplu, toate celelalte platforme cunoscute sunt americane, cum este de exemplu, arhicunoscutul grup Meta (cu FB, Messenger de FB, Whatsapp si Instagram). Iar Meta dovedeste cenzura intensa contra oricarei comunicatii care nu corespunde intereselor globaliste promovate intens de serviciile americane de informatii.
Eu insumi vad pe FB, oameni obisnuiti - multi militari, care se plang ca NU li se permite emiterea unor opinii, care promoveaza suveranitatea, care acuza SUA de expansiune, a opiniilor anti popo.nari etc. Si asa, oamenii au emigrat pe alte retele.

Ca fapt divers. eu prima data am auzit de Telegram de la o verisoara de a mea stabilita de zeci de ani in ... Suedia. Eu ii ziceam sa o sun pe Messenger sau pe Whatsapp, iar ea zicea ca foloseste Telegram.

Si apropo! Ucrainenii folosesc predominant tot Telegram, ca si rusii. De ce? Simplu, pot sa expuna tot ce vor.

In fine, nu realizezi ca majoritatea canalelor Telegram sunt particulare. Si atunci, care este oficina ruseasca?

Huhu Rezea spunea...

Nici CNN nu este televiziune de stat.
Scoate, măi, nasul din Telegram, sau mai adulmecă și alte canale de știri, că, altfel, te prostești de tot!

anonim spunea...

CFI
Frumoase poezelele tale dar raman ceea ce sunt .Doar niste "poezele" simple cuvinte puse unul langa altul
Si depspre "verigile intermediare" las-o jos ca macane.Daca ai ce spune,atunci spune, daca doar te pictisesti cauta-ti de lucru ceva mai util.Macar incepe cu vreo vaicareala ceva...:))) ca timp ai berechet

anonim spunea...

@Huhu
Si uite asa va escalada si mai abitir pana se va ajunge la momentul in care n-o sa mai aiba importanta pentru nimeni,Americanii se cred la adapost si ca armament si ca riposta si ca distanta si chiar sunt.Ceilalti..???

Nea Nicu spunea...

GO :
" Si tacuisses, philosophus mansisses !"
Ai inceput "' să furi curent !"

anonim spunea...

@Huhu
Vezi ca asta e o mare tampenie>nimeni niciodata nu procedeaza asa,nici ultimul dintre idioti nici macar in fotbal:))) Ai inceput sa gandesti "strategic" cam ca CFI-ul
Na !! din putul gandirii.
"Acum așteaptă să se schimbe liniile de apărare rusești cu rezerviști neinstruiți."

monteoru spunea...

Dece conducerea SUA recomanda americanilor sa paraseasca teritoriul Rusiei?

Andrei spunea...

@GO

Nu mi-am putut reține un mic zambet de amărăciune citind răspunsul tău. Ce ușor sunt alții proști și tu ești alfabetizat, dar ca să îți scuzi trădarea de țară.

Păi hai să o luăm logic:

1. Propaganda la cere ne alimentăm noi, prostimea și cum realitatea e aia pe care o vopsești tu cu propagandă. Că tot zici că îți iubești țara, ne-a returnat 0rcia tezaurul furat înapoi și nu știm noi că suntem mințiți? Au plecat din teritoriile românești din Transnistria și nu știm noi? Hai, mă, pe bune?

2. 10000 ucraineni vs 6000? Pe bune? Păi cine înghite minciunele, când de fapt confirmat sunt peste 57000 de 0rc1 trimise pe lumea cealaltă. Păi dacă erau doar 6000, de ce a mobilizat Putler 300000 de rezerviști și se vorbește de 1 milion?

3. Rusofobia este o boală? Serios? Nu tovarășe, e rezultatul jafurilor, minciunii, terorii și furtului făcut în anii de după revoluția bolșevică și până acum. Sunt victimele de la Fântâna Albă, de la Sighetu Marmației, acolo unde a fost eliminată fizic elita României. E rusofobie? Nu, tăticu, e normalitate.

4. Ucrainenii sunt 0rci? Serios? Păi ei au violat

Huhu Rezea spunea...

Nu numai americanii! Eu am citit că primii au fost bulgarii care au recomandat părăsirea urgentă a Rusiei. Astăzi și românii recomandă, dar sunt mai expliciți. Cer ca românii să evite locurile cu manifestații sau aglomerări umane. Probabil sunt date că urmează mari demonstrații anti Putin sau antioccidentale.
Avertismente asemănătoare au fost in perioada premergătoare atacului rusesc in Ucraina.

Andrei spunea...

@GO

Continui. Nu ucrainenii au furat, violat și ucis, ci rușii. Gropile comune din Bucha și Izium sunt pline de ucraineni, nu de ruși. Și atunci cine sunt 0rcile? E dureros adevărul, dar sunt cei la care le ții tu partea.

Și ultimul punct, ia zi, cum iubești tu Insula Șerpilor, Herța și Basarabia? Văzându-le invadate de 0rcile putleriste? Sau intrate in UE, prospere și unde te duci de drag și fără frică, trecând niște granițe care sunt formale?

Te-ai prins? Sper că da.

anonim spunea...

Mai monteorule de ce rupi din context si te porti ca un gaga mic si... pr...vai de tine !!
Cam asta e comunicatul de la sursa primara nu de la A3/ Realitatea+(cruce) sau jiji24
Statele Unite, dar şi ţări UE, printre care și România, îşi îndeamnă cetăţenii să plece urgent din Rusia.
Ambasada SUA la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească imediat Rusia
Motive ale US Embassy
Cetăţenii Statelor Unite nu ar trebui să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia ar trebui să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale”, informează Ambasada SUA la Moscova.
Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte
...... opţiunile de a părăsi Rusia sunt ''extrem de limitate'' şi cel mai adesea nu sunt disponibile bilete de avion, dacă rezervările nu se fac din timp.
Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă pe ''cât mai repede cu putinţă''

Deci masuri preventive normale tinand cont de situatia tensionata intre cele doua tari......dar asa e cand pui botu si halesti mucii poltrucilor de la TV romanake


anonim spunea...

Estonia,Polonia,Letonia,Bulgaria,Belgia,Olanda si altele au facut acest lucru...cam toti. Romankii prin Aurescu au facut la fel dar au mai adaugat "floricele" de genul Baaa vine armaghedonul dracu v-a luat:)))
Ca asa suntem noi "Mai catolici decat Papa" ....idem gaze,electricitate,inchidere mine carbuni, privatizari etc ....se numeste praf de ma-ciuca amestecat cu ciolac(n)u si cu ingrediente de sasalau model dulap
Asa se duce RO in cap murind noi ba de grija ucrainienilor ba de grija babaciunii UK>In rest suntem tocmai bine plasati sa vina si altii in TO aici la noi ce noi sa nu devenim TO? Pai se poate...hmmm, ca sa cada bombardeaua ,aici nu cumva in alta parte...ca prostul nu e prost destul pana nu e si fudul.

GO spunea...

Greu raspuns. In mod normal, astfel de recomandari de catre ambasade, se fac atunci cand un stat urmeaza sa fie atacat. Asta stim toti. Adica, da, prima ipoteza este ca SUA vor ataca Rusia.

Explicatiile oficialilor au insa si acestea explicatii care se vor credibile. Cum ca rusii ar urma sa mobililizeze si cetatenii americani cu dubla cetatenie care locuiesc in Rusia. Adica, na ca si rusii au locuitori care au si cetatenie americana, si vezi Doamne, sa nu cumva sa ii ia rusii in armata. Bulgarii, polonezii si estonieinii, o dau pe aia sa evite locurile aglomerate:

Tinand insa cont ca mareata conducta Nord Steam 2, care leaga direct Rusia de Germania, explodeaza si aceasta de vreo 3 zile, pe alocuri pe sub Marea Baltica, lucrurile se complica.

Este greu de realizat ce se intampla. Veriga lipsa pare legata de exploziile din M. Baltica. Care vor sa demonstreze ca Rusia este atacata - clar ca nu de Ucraina, in spatii maritime internationale.

https://evz.ro/breaking-news-situatie-de-urgenta-la-moscova-statele-unite-isi-indeamna-cetatenii-sa-paraseasca-rusia.html


GO spunea...

@ Andrei. Ma plcitisesti. Tu realizezi ce spui? La realism ma refer. Pentru razboiul din Ucraina, sunt mobilizati 1,5 milioane de ucraineni. Si numai 175 000 de militari rusi aflati in Ucraina. Si tu vii cu 57000 de militari rusi ucisi in Ucraina?

Imi pui intrebari anapoda legate de Insula Serpilor si alte teritorii smulse de ucraineni! Eu vrea sa ni le dea inapoi ucrainenii, pentru ca la ei sunt aceste teritorii acum! Si vezi ca Basarabia nu este in Ucraina, ci in R. Moldova, o confunzi cu Bucovina de Nord.

Legat de cei 300 000 de noi mobilizati de catre rusi, iar in pui intrebari anapoda. In primul ca cifra oficiala este secreta, eu dupa cate vad pe Telegram, sunt mobilizati peste 1 milion. De ce? Nu pentru Ucraina, acolo s-a terminat. Ci pentru un conflict mult mai mare, cu state precum SUA/NATO si despre care sunt suficiente indicii ca va izbucni.

GO spunea...

@ Andrei. Intra pe Telegram si lasa-ma cu propaganda cu gropile comune. Ca daca imi dai o adresa, iti arat eu gropi comune in Donbas, facute de ucraineni in 2014. Sau cum ucrainenii se dau rotunzi pe Tik Tok, aratand cum gatesc acum capete de rusi la ceaun.

Huhu Rezea spunea...

GO-ule
Basarabia istorică, adică actualul Bugeac, este în Ucraina, dincolo de Tulcea, nu în R. Moldova. Si în Telegram scrie asta.....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, nu halesc absolut nimic ce este rusesc, astfel as calca un cuvant spus de tata, sau bunicul, si am inteles sa-i urasc pe toti cei care ne-au spurcat natia si pamantul stramosesc, mai ales neamul asta innapoiat si porcesc!
@Acord 75, fac si eu ceea ce stiu, de cand eram pici si scriam versuri la gagici, precum si aici aplicand ale mele inclinații, contrar la ceea ce nu pot altii, ferindu-ma de ideații si aberații, si necautand sa ies in evidenta sa obtin consideratii de la alții!

GO spunea...

Semne, altele! Privind iminenta izbucnirii unui conflict direct SUA/NATO-Rusia.

https://www.hotnews.ro/stiri-international-25816365-nord-stream-mai-mult-jumatate-din-gaz-scurs-deja-spune-danemarca.htm

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Userul Andrei se refera la ... Basarabia. Nu la ce zici tu cu Basarabia istorică. De fapt, nici exista ca nume oficial pentru Bugeac, nici Basarabia istorica, nici alta Basarabie. Termenul de Basarabia istorica - este data de niste istorici de la noi, pentru a evidentia cumva ca a facut parte din Basarabia candva, dar numele Bugeac este consacrat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu inalte consideratii, dar unii va intreceti in aberații! Las auditoriul, saracul, sa descopere ce poate la unii sa-i duca stramb capul! Ader la un latin reper: ,,Plenus venter non student libenter'' - O burtă plina nu iubeste studiul!

Andrei spunea...

@GO

Evident că Basarabia e R. Moldova, dar cine a furat-o in 1940? Aud. Iar tu te auzi cât de penibil spui că noi suntem dezinformați iar tu te "adapi" doar din Telegram, canal rusofil?

Când aveai blogul te-am admirat pentru modul concis în care analizai lucrurile. Acum ce se întâmplă este , fără să te jignesc, ca și cum ți-a luat Dumnezeu mințile.

GO spunea...

Cei care inca nu sunteti constienti despre faptul ca mass media din Romania a primit dispozitii sa spele creierele romanilor, prin omiterea a ceea ce se intampla in lume legat de razboiul Rusia-Ucraina!

Rog sa imi aratati si mie unde au dat la noi la stiri, despre mitingul de azi cu 70 000 de oameni de la Praga împotriva politicii anti-ruse a oficialilor cehi. Participanții au cerut guvernului ceh sa nu îi mai susțină pe naziștii ucraineni (denumiți Banderas - adepții fostului politician nazist Bandera) și să reia importurile de energie din Federația Rusă. Prim-ministrul ceh Petr Fiala, i-a acuzat pe cei 70 000 de concetăţeni protestari, de ... extremism. Este al doilea miting de amploare din Cehia, in ultimele 3 saptamani.

Element ajutator! Duminica au avut loc mai multe mitinguri si in Polonia tot pe aceeasi tema.

Dar nimic, măi, la știrile din România, deoarece Romania are ordin de la SUA ca nu cumva să i se deștepte populația si sa vada cum procedeaza si alte popoare!

https://www.reuters.com/world/europe/thousands-czechs-protest-governments-handling-energy-crisis-2022-09-28/

Brenda spunea...

Că îi ia dracu

anonim spunea...

@ GO
Ba mai pardon!
NU sunt ape maritime INTERNATIONALE. Sunt ape teritoriale ale unor state NATO cu super tehnologii militare si bla,bla textele textele arhicunoscute.Locul exploziilor se afla de-a lungul apelor Poloniei,Estoniei Letoniei chiar si Suediei.Mare tupeu pe rusii aia ca nimeni absolut nimeni nu are reusit sa-i detecteze:))))) Priviti si voi harta si formativa o parere.Dar nu de la Tv ca aia nu zic o vorbulita....cred ca rusii au avut scafandrii foarte buni care au venit inot cu cate 100-200 kg de TNT in spinare (pt fiecare conducta ca cica sunt iremediabul distruse zice ,jiji24.Inca nu a aflat nimeni nimic dar stie jiji ca sunt iremediabil pierdute:)))) O fi fost Prelingeanu in inspectie ca eu n-am vazut picior de reporter pe front(reporter romanake) in 7 luni de zile....dar ei stiu tot,inclusiv ce gandeste Putin si Soigu in fiecare secunda.Zici ca vorbeste Putin cu ei non-stop pe mobil)
Asadar conductele trec prin apele teritoriale ale tarior astora si rusii n-au fost detectati.Dar daca n-au fost rusii?? Si-au distrus singuri sursa de bani? Eu in locul lor daca eram hotarat doar inchideam niste robinete/valve etc si gata...simplu nu? Da ei nuuu s-au dus inot sa le distruga cu explozibil.
Las ca-i bine! Americanii o sa creasca pretul la GNL (ala pe care il iau ieftin de la"democratiile" arabe.
Apropo cat mai e cursul lui dolarache??? Sa va spun eu cat e azi A mai crescut cu vreo 0,13 dupa explozia "provocata" de rusi ieri noapte fata de euro bineinteles.Euro stationeaza precum cotele apelor Dunarii
Io v-am zis ca astia sunt mana-n mana.Americanii poti sa-i pui si pe pereti in biserica precum sfintii arhangheli.Ce se facea planeta asta fara ei.
breichin nius
Se duc discutii puternice pt deschderea de urgenta a unor noi fabrici lockheed martin in europa .Si romanika e in discutii....Au comenzi deja mult prea mari pe planeta, fata de posibilitatile de productie.Si Bayraktaru' mai deschide o fabrica in Polonia(tot comenzi mari) in afara de aia planificata in Ukraina(cica e cam periculos pe acolo si e posibil sa se renunte).Piata cere deci i se ofera!....bogatii devin si mai bogati!!
Ce bine e sa stii sa faci marketing?
Razboiul=cea mai buna afacere(cu conditia s-o mierleasca altii,iar distrugeri idem)Dar noi ramanem la dolari! schimbati baieti schimbati inca mai creste:))))

mosmartin16 spunea...

Go -ule ! Spui tu că prima ipoteză e că SUA vor ataca Rusia ! Waw...ești "strateg și analist nomber one" ! E "știre" de breaking news ! Ha,ha,ha, ha ! Realizezi că ești..."de pe altă planetă" ?? Ai trei variante : 1.fie te culci ! 2. fie stai departe de pălincă pentru a nu te tenta ! 3.fie uită-te în oglindă și dă-ți palme !! Cred că ești campion în "enormități" !! "Felicitări" !!! Fii sănătos și să-ți dea Dumnezeu minte, că de ea avem nevoie toți !

anonim spunea...

GO
Textul vorbeste de mai putin de 10.000 de demonstranti fata de 70.000 in 3 septembrie.Ai incurcat "borcanele"
"...was estimated at "lower tens of thousands" by the police, compared to 70,000 on Sept. 3."
Dar e zis de... "by the police" .....asa caaaa:)))
Or fi avand si ei un Lucica Bode bmveistu..? sau macar vre-un "dulap"?...ca ma-ciuca nu au in mod sigur .Aaaa... iiiii... e uniq-ul(ca in film)

GO spunea...

@ Andrei. Ma intrebi cine a furat Basarabia? Tu o sa zici ca rusii, iar eu o sa iti raspund ca ... sovieticii. Sau ai uitat ca si ucrainenii erau tot sovietici, frati cu rusii, in cadrul URSS? Cunosti componenta fostei URSS? Stii ca RSS Ucraineana a fost republica cofondatoare a URSS, alaturi de Rusia? Stii ca Romania in cursul WW 2, a fost calcata efectiv de armatele ucrainene din cadrul URSS - numite Frontul II Ucrainean si Frontul III ucrainean?

Asta nu stii tu. Tu alergi dupa rusi si ii invinuiesti exclusiv pe rusi. Nu vezi ca ti-au spalat astia creierul, incat sa nu mai stii ca Ucraina a fost si in cadruL URSS si a smuls si teritorii Romaniei, ca republica in cadrul URSS? Eu te inteleg perfect cu invinuirea rusilor, dar nu pricep deloc de ce le pui palma la ucraineni. Bai, frate! Cele 4 teritorii romanesti furate de URSS candva, au ajuns fix la RSS Ucraineana. Nu la Rusia, nici la Georgia. Si tu vrei sa iti pui cearsaful in cap si sa ii scoti neprihaniti pe ucraineni? Ai aflat ca Stefan cel Mare s-a batut cu turcii la Cetatea Alba? Unde este Cetatea Alba acum, in Rusia sau in Ucraina? In Ucraina este. Ai aflat ca Eminescu a locuit la Cernauti. Unde este Cernauti acum, in Rusia sau in Ucraina? Tot in Ucraina este. Si tu vrei acum sa alergam dupa Putin la Moscova, trecand prin teritoriile romanesti ocupate de ucraineni si sa ne prefacem ca nu vedem?

Cea mai mare eroare a ta este ... rusofobia. De aceea nici nu vezi terotoriile romanesti ocupate de Ucraina. Daca noi avem conducatori milogi, efectiv mie imi pare bine ca le-o trag rusii la ucraineni. Sa vada si ucrainenii cum este sa ramana fara teritorii, asa cum ne-au lasat si ei pe noi.

GO spunea...

Niciunul nu avem informatii sa stim cu precizie ce si cum. In cazul in care nu se confirma ipoteza mea, inseamna ca SUA accepta ca au luat ...UE de la Rusia si cu asta basta. Inseaman ca toata implicarea SUA in Ucraina a fost pierdere de vreme, bani si de imagine. Pentru ca la asta duce varianta ta. Ti se pare plauzibila varianta ta?

Stelian P. spunea...

@Orescu
"Dar nimic, măi, la știrile din România, deoarece Romania are ordin de la SUA ca nu cumva să i se deștepte populația si sa vada cum procedeaza si alte popoare!"

https://www.bursa.ro/mii-de-cehi-au-protestat-la-praga-impotriva-modului-in-care-guvernul-gestioneaza-criza-energiei-63428748
https://www.mediafax.ro/externe/cehii-protesteaza-din-nou-fata-de-gestionarea-crizei-energetice-si-apartenenta-la-ue-si-nato-21198649
https://www.stiripesurse.ro/video--mii-de-cehi-au-protestat-la-praga-impotriva-modului-in-care-guvernul-gestioneaza-preturile-in-crestere-la-energie_2579175.html

E mai multe, mai, dar cauta si pe alte surse nu numai pe Telegram.

Andrei spunea...

Da, mă, Gelule, comunicatul ăla era doar pentru Steaven Seagal. Te-ai prins, așa e.

Andrei spunea...

Vai. Și -au sabotat rușii conducta să dea vina pe americani și a apărut propagandistul Gelu să prezică armaghedonu. Inteligent și alfabetizat, ce să zic. Numai că uiți, tovarășe, că în 2014-2018 0rcile au atacat conductele din Georvia6? Tot americanii au fost și acolo?

Dar uite ce zice un inginer. Cică metanul, la o concentrație in aer de 15-20% devine exploziv la orice reacție cu o încărcare electrostatică din aer. Iar rușii ar fi băgat aer să scoată metanul din conductă pentru că nici pe ăla nu mai doreau să îl de-a rușilor. Câteva sute de milioane de metri cubi.

Și așa si-au explodat ca prostii țevile. Și evident că alții sunt de vină, că ce știu rușii să facă celai bine? Propagandă.

Iar în România prin AUR și Olescu, desigur. Plus Șoșoacă. Bună întovărășire ți-ai ales, camarade.

Andrei spunea...

De ce scafandri cu 200 kg in spate când ce e pe conductă e cu mult mai exploziv? Ca să pară acțiune externă?

Andrei spunea...

Circulă o glumă bună pe net (nu pe Telegram, evident):
- Putler: Șoigu, cum stăm cu mobilizarea?
- Șoigu: Peste 260.000 ...
- Putler: ...Super...
- Șoigu: ... Au părăsit deja țara.

Andrei spunea...

@GO

SUA au luat UE de la Rusia? Vai mama ei de sminteală. De când UE era a Rusiei și dacă au luat-o, unde au dus-o?

Vezi tu, nu toată omenirea gândește precum muscalii, ce mai luăm, ce mai furăm? Un ceas, un frigider, o mașină de spălat, Ucraina, Transnistria. Că nu le mai ajunge.

Andrei spunea...

@Huhurez

Corect. Ucraina contraatacă în continuare. Au și de ce.

https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25816401-cat-mare-puternica-este-adevarat-armata-rusiei.htm

Andrei spunea...

Kirill, soldat rus pe bază de contract:

„Dacă e să fiu sincer, toți vor muri acolo. Vor fi mutilați și uciși. Asta nu e o armată antrenată! Eu, de exemplu, am servit [ca soldat pe bază de contract] pentru o perioadă lungă de timp, apoi am ales să merg eu însumi [pe frontul din Ucraina] – și tot m-am trezit nepregătit. Chiar din prima zi, mi-am dat seama că am făcut cea mai mare greșeală din viața mea.

Când am decis să merg în Ucraina, eram un patriot convins. Credeam că acolo existau formațiuni naziste de un anumit fel, cum ar fi Sectorul de Dreapta, [Batalionul] Aidar, [Batalionul] Azov. Mă uitasem la o grămadă de filme [rusești] precum Solțepiok și Opolcenoșka. În plus, toate canalele Telegram și TV erau concepute pentru a ne pompa [acele lucruri în] creiere.

Dar chiar și în timp ce încă eram conduși peste graniță în Ural, mi-am dat seama că noi eram ocupanții, noi eram fasciștii. Eu […] stăteam pe bancheta camionului și priveam scenele care treceau. Ce lăsam în urmă. Toate acele sate distruse din Harkov. Mi-am dat seama că, de fapt, distrugeam o țară. Împreună cu populația sa civilă.

Treceai printr-un sat și copiii ieșeau în fugă pe șosea și făceau gesturi (obscene) după tine (…). Pur și simplu nu puteam să înțeleg asta. Lumea era cu susul în jos; mă simțeam gol pe dinăuntru. Îți dai seama că toată viața ta de până atunci a fost o ficțiune. Un balon de săpun."

Articolul îl găsiți preluat din DeutcheWelle pe G4Media.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mare-i Gradina Zoologica in zona patologică, atata timp cat borhotesc budanele cu drojdiile, duhănind cramele si beciurile, ard focurile, fumega cosurile, clocotesc cazanele si se tulbură creierii! In crame si beciuri se intra cu lumanarea in mână, si daca se stinge senină inseamna ca e lipsa de oxigen si te poti intoxica cu bioxid de carbon la bușonul de biberon! Aerisiti mai intai beciurile, si dupa aia umpleti-va biberoanele, sau adapati-va cu furtunurile direct din gaurile in care intra cepurile ca sa puteti grabi betiile si amețelile, ca apoi sa aveti timp sa va postati inepțiile! Hai, noroc, oricare neneacă, care dormi în cramă cu căpățâna pe bârdacă!

Huhu Rezea spunea...

Din elită natoistă, pe blogul său, în urmă cu 7-8 ani, GO a devenit o mârțoagă a propagandei rusești. Iși disimulează convingerile sau misiunea sub ipocrizia că moare după teritoriile românești din Ucraina.
Nu l-aș mai publica, dar și pe stradă sau printre cunoștințe întâlnesc indivizi atinși de flama iresponsabilității față de interesele prezente și viitoare ale României. Asemenea inși nu trebuie ignorați. Sunt somnul în care se adâncesc mulți români.

"Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani"...... spunea Andrei Mureșan în versurile care au devenit Imn al României.

Somniferele sunt Telegram, Ortodox Info și alte oficine de propagandă rusească.

Huhu Rezea spunea...

Serbane, liniile se schimbă la hochei nu la fotbal. Rușii sunt buni la hochei!

M spunea...

O întrebare strict tehnică (adică dacă se poate ar fi bun un răspuns tehnic, juridic dar nu emoțional):
Cum determini că un teritoriu aparține României?

De exemplu Nordul Bucovinei?!

Te bazezi pe principiul "cui ia aparținut în ultimul sfert de secol" de exemplu?
Te bazezi pe principiul că acolo trăiesc și români? Trebuie să fie majoritari? Ești gata să aplici același principiu și invers?

PS evident mă refer la "un teritoriu" care nu aparține țării noastre acum conform Cartei ONU și tratatelor internaționale!!!!

Huhu Rezea spunea...

@M
Principiul autodeterminării naționale, proclamat de Wilson, președintele american, a stat la baza constituirii sau extinderii statelor naționale de după Primul Război Mondial, prin dezmembrarea celor trei mari imperii: austro-ungar, țarist și otoman. Așa au apărut state ca Austria, Ungaria, Cehoslovacia, Regatul sârbilor și croaților și România extinsă, toate ca tampon între Germania și Rusia.
Provincia Bucovina locuită majoritar de români, care în perioada 1778-1918 a fost răpită de Austro-Ungaria de la Principatul Moldova, a fost recunoscută de marile puteri ca parte a României pe baza principiului naționalităților si a dorinței românilor de acolo de a se uni cu Regatul România.
Stiai că Suceava, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei nu au participat la Mica Unire din 1859, pentru că nu faceau parte din Principatul Moldova ci din provincia Bucovina a Austro-Ungariei?

GO spunea...

Intrebare de naivi. Nu poate sa existe raspuns tehnic bun, ci doar un raspuns moral adecvat. Este ca si cum ai intreba, cum determini acum ca regiunile Herson, Donetk, Lugansk si Zaporpojie apartin ... Ucrainei? Pentru ca de ieri tocmai au fost incorporate cu forta F. Ruse, fiind smulse de la Ucraina, adica la acest moment sunt regiuni rusesti, si nu mai sunt ucrainene? Asadar, cui apartin? Ucrainei sau Rusiei?

Exact asa este si cu cele 4 regiuni romanesti Bucovina de Nord, Tinutul Hertei, Bugeac si Insula Serpilor? Cui apartin, fiind smulse de la Romania de RSS Ucraineana - azi R. Ucraina, tot cu forta? Romaniei sau Ucrainei?

Pentru ca daca raspunzi ca cele 4 regiuni ucrainene smulse de rusi Ucrainei - apartin Ucrainei, automat admiti si ca cele 4 regiuni smulse Romaniei de RSS Ucraineana, apartin Romaniei. Daca raspunzi ca cele 4 regiuni smulse de rusi Ucrainei - acum apartin Rusiei, atunci obligatoriu admiti si ca cele 4 regiuni smulse Romaniei de RSS Ucraineana, apartin Ucrainei.

Tehnic vorbind, eliminand toate chichitele secundare - cum zici tu, este un principiu unanim acceptat privind granitele, cf. caruia orice stat trebuie sa isi inscrie granitele declarate oficial la ONU. Iar adunarea generala a ONU recunoaste prin vot sau nu, granitele acelui stat. Insa, desi declararea granitelor este obligatorie, nu exista sanctiuni pentru statele care nu o fac. Atentia, una este independenta, alta sunt granitele. Iar Ucraina desi si-a declarat independenta in 1992, NU si-a declarat si granitele. De ce? Este evident ca Ucraina risca (!) ca 4 state din jurul Ucrainei, nu ii vor recunoaste granitele niciodata, deoarece Ucraina detine teritorii smulse cu forta statelor respective (Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania), din vremea cand URSS era mareata republica in cadrul URSS.

Dintre chichitele secundare privind granitele. ONU accepta tratatele incheiate intre diversele state privind granitele. Asfel, in 1997, Romania a incheiat un tratatat cu Ucraina, prin care Romania - la modul aparent, recunoaste granitele Ucrainei, adica renunta la cele 4 teritorii smulse de RSS Ucraineana, Romaniei. De ce la modul aparent? Deoarece, in virtutea art. 27 din tratat, tratatul s-a incheiat doar pe ... 10 ani, cu posibilitate de prelungire din 5 in 5 ani, daca nici una din parti nu denunta tratatul. Ce inseamna acest fapt? Ca politicienii romani din 1997 NU recunosc definitiv smulgerea celor 4 teritorii romanesti de catre Ucraina, ci au dat un timp rezonabil Ucrainei sa reintoarca de buna voie si nesilita de nimeni, cele 4 teritorii romanesti. Iar pentru Ucraina nesimtita, cei 31 ani scursi de la obtinerea independentei, nu reprezinta un termen rezonabil pentru a reintoarce teritoriile romanesti smulse Romaniei. Pe de alta parte, azi avem alti politicieni decat in 1997 - pe de o parte analfabeti functionali care habar nu au de acest tratat. Pe de alta parte, tradatori ai intereselor romanesti, din moment cu NU denunta tratatul de 1997.

Tratatul - vezi neaparat Art. 27 din tratat poate fi citit mai jos.

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/50921

GO spunea...

Cunosc placa. Stiu ca sunt element ostil oranduirii pentru ca urmaresc si alte surse media decat cele agreate de stat, A3 si Digi 24. Cum si pre vremea comunismului eram ostil oranduirii, deoarec ascultam Europa Libera. Ce este amuzant la tine, dar si trist, este ca tu crezi ca Telegram este un post rusesc de televiziune. Faza este ca este doar o aplicatie media, folosita intens si de ucraineni. Sau de britanici. De exemplu, canalul British Intelligence care furnizeaza majoritatea informatiilor preluate cu copy paste si de mass media romaneasca - informatii care preaslavesc actiunile militare ucrainene, este un canal... Telegram.

GO spunea...

@akord 75. Nu sunt specialist in granite maritime, stiu ca sunt nici reguli complexe. De exemplu, M. Neagra are si ape internationale, desi este inconjurata numai de state riverane. Nu ma indoiesc ca la M. Baltica este la fel, adica are si ape internationale. M-am uitat pe traseul conductelor, si pe cea mai mare lungime, acest traseu merge fix pe mijlocul suprafetei de delimitare, ca atare - trece precis si prin ape internationale.

Pe de alta parte, am dreptate! Presa germana precizeaza clar ca exploziile au avut loc adanc catre Europa, in ape internationale ... riverane teritoriului Danemracei, este o insula acolo Bornholm. Asadar, exploziile au avut loc intre un stat NATO si unul non-NATO, in ape internationale riverane unui stat NATO.

Cat priveste supozitiile militare, atat partile europene, cat si rusii, acuza sabotajul. Sabotaj este clar, sunt 2 conducte Nord Stream si ambele au explodat si ambele in aceeasi zona a insulei Bornholm.

Rusii sunt suspicionati in mass media romaneasca, iar rusii acuza clar SUA!
mai este ceva care doar nemtii au avut curaj sa expuna public, dintre toate statele NATO, si bineinteles ca in Romania nu se transmite informatia.

Asadar:
- în urmă cu doar două zile inainte de declansarea exploziilor, experții au înregistrat o activitate crescută a dronelor de origine necunoscută pe platoul continental norvegian, stat NATO
- la începutul lunii august, publicatiile tot germane remarcau activitatea navelor americane tocmai în zona în care s-a produs accidentul. Mai mult, acolo, lângă insula Bornholm, sistemele automate de identificare a navelor au fost dezactivate din anumite motive de către americani.

Mai jos, harta cu traseul conductelor si zona exploziilor. Acum o ora s-a dat ca suedezii au descoperit si a 4-a spartura, de aceasta data in zona economica exclusiva a Suediei.

https://romania.europalibera.org/a/revista-presei-stiri-internationale-romania-28-septembrie/32055393.html

GO spunea...

@ HH. Stai linistit, nu te voi mai perturba. Am avut o perioada de covalescenta si trebuia sa imi omor timpul. Asa ca ti-am animat putin blogul. Ti-am mai crescut putin ratingul, ca erati doar doi: tu si CFI. Tu emanai juridice cu pensiile, iar CFI zicea ... da, da!

Oricum, imi exprim convingerea ca ai avut macar revelatia sa admiti ca opiniile spuse franc de mine, nu sunt nici pe departe singulare, apartin unor segmente largi din societate. Izolarea pe un blog cu 2-3 insi care sa iti tina isonul, inseamna doar fuga de realitate.

Stelian P. spunea...

@Olescu
Si daca Parlamentul denunta tratatul cu Ukraina ce se intimpla? Se grabesc ukrainienii sa ne dea teritoriile alea? Daca nu vor sa ni le dea ce facem, ne aliem cu rusii?

Stelian P. spunea...

@Olescu
Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie INREGISTRATA în Londra, Regatul Unit, și INFIINTATA de antreprenorul RUS Pavel Durov. Versiuni ale aplicației sunt disponibile pentru Android, iOS, Windows Phone, Windows NT, macOS și Linux. Wikipedia

Huhu Rezea spunea...

Gelule, dincolo de dispute, mă bucur că ai depășit perioada de covalescență. Ieși la scuturat de nuci!

GO spunea...

Nicidecum. Ideea era ca ai nostri ar fi trebui sa termine cu pupaturile in ...ururile ucrainenilor, mai ales in aceasta perioada. Incat ucrainenii sa realizeze ca au probleme, nu doar ca rusii, ci si cu altii. Probleme facute chiar de ei, de ucraineni. Put si simplu, acest razboi era/este momentul ideal in care politicienii romani ar trebui sa adopte pozitia rece a Ungariei, privind relatiile cu Ucraina.

Militar de la 14 ani spunea...

Multă naivitate din partea majorității dar mai ales multă manipulare în privința conflictului ruso-ucrainean. Serviciile își fac datoria iar trompetele reușesc să-și facă formație, culmea, dintre cei care-și dau viața pentru țară, care țară, prin aleșii ei, îi batjocoresc pe mai vechii pensionari militari.
De când ne știm ca nație, am ales tabere greșite. Oare asta o fi aia bună? Pe timp de pace e ok. Timpul/istoria vor decide. Să nu uităm că în spatele Rusiei se află China, poate India și mai toată Africa sau America de Sud. Nici cu țările NATO nu e totul ok, vezi Turcia, Ungaria și poate chiar Germania, care au fost loviți puternic de "găurirea" gazoductului și sunt într-un conflict mocnit cu Polonia.
Pe de altă parte, e greu să te informezi de la media aservită ordinelor occidentale. Diferența față de media din comunism era că atunci scriai despre conducătorul iubit, dar poporul era deștept (cam 80% după părerea mea) și știa că adevărul este altul. Acum, aceeași medie democrată, manipulează de zor, fără nicio verificare a surselor sau după ce scrie câte un neica-nimeni pe FB, Twitter, Telegram, dar poporul numai e deștept, ci prostit, încât numai poate discerne adevărul (aici cred că procentul e de 60-70%).
Românii n-or fi ei educați (știe dom' profesor de la Cotroceni) dar nu sunt dobitoci! Dezinformarea e una din primele arme.

GO spunea...

Apropo de amintirile ucrainenilor. Eu v-am mai zis ca urmaresc sute, mii de imagini, transmise direct de pe campul de lupta. Cu video - sunt cele mai relevante.

Am dat de un videoclip, cu 3 blindate ucrainene distruse de rusi, undeva intr-o zona noroiasa si unul care parea doar abandonat. Erau in coloana. Si atentie!

- 2 Husky TSV MRAP britanic (MXT-MVA modificat), relativ recente ca fabricatie - arse complet;
- o mașina de luptă a infanteriei tip BVP M-80A produsă în fosta Iugoslavie pe vremea bunicilor - intacta, singura intacta, asta a fost precis abandonata dupa ce rusii le-au bubuit pe celelalte 3;
- o mașina de luptă model YPR-765 de producție americană (variantă a lui M1131A) produsa tot in secolul trecut, cu senilele zburate, relativ intreaga.

In alta video, am vazut o faimoasa masina tot britanica Pinzgauer Vector 718 6x6 ... blindata cica, facuta ciur de infanteristi.

Concluziile le puteti trage singuri! A mea este ca jucariile blindate occidentale, nu sunt adecvate pentru razboaie reale, ci eventual pentru proteste de strada.

Stelian P. spunea...

@Olescu
Pozitia rece a Ungariei este identica cu pozitia unui catelus care umbla cu coada sus printre dulai.

anonim spunea...

@Andrei
Pentru ca pe conducta la concentratia de gaz de peste 90% gazul metan este inert. Pt ardere ii trebuie obligatoriu oxigenul din aer>Rusii livreaza gaz metan si este masurata concentratia lui la beneficiar in vederea platii.Amestecul cu aer si mercaptan se face ulterior de catre distribuitorul beneficiarului
PS Hai norocAndrei= Mares=M !
Indiferent de "nume" stilul te da de gol asa cum il da de gol si pe olescu atunci cand isi zice "ster" de pilda(sau inca doua -trei feluri)Sunt anumite expresii de care nimeni nu poate scapa fac parte din fiinta noastra...sau scapi o perioada scurta,dar doar scriind cu mare atentie.Nu se merita! E chinuitor
Mai indreptati si voi sira spinarii ce naiba! Chiar in halu' asta ?....
Traisca Romania!
O prefer fata de slava ukraina si alte bulshituri de astea
Esti un pic obositor cu atatea "identitati"

GO spunea...

@ Stelian P. Da, si care este relevanta? Aplicatia Telegram se supune legilor britanice, nu conteaza etnia dezvoltatorului. Ca asa si compania cea mai mare de la noi RDS/Digi, are ca jupan un etnic ... maghiar. Dar este inregistrata in Romania si se supune legilor romanesti.

Nu inteleg care este problema cu acest Telegram, este doar o aplicatie, care NU cenzureaza ceea ce cenzureaza aplicatiile afiliate META cu sediul in SUA. Daca eu corespondez cu propria familie prin Telegram si nu prin Whatsapp, care este problema? Ca nu ma monitorizeaza americanii, ci britanicii?

Merge si pe Windows Web - pe laptop/PC, doar ca este ca la Whatsapp. Trebuie inregistrata pe nr. de telefon.

Apropo! Asa ca discutie! Am multitudine de cunostinte si in crestere care folosesc Telegram si Signal, in semn de protest fata de platforma Meta. Meta care detine in afara de Whatsapp si platforma Facebook, si unde americanii lui Zuckenberg nu te lasa sa ai atitudini patriotice, nationaliste, cum nu te lasa sa iti manifest nici dezacordul fata de incurajarea de catre platforma FB a incisivitatii LeGeBeT.Qi. Incearca! Pe FB daca acuzi SUA de ceva - sa zicem de invazia Afganistanului sau Israelul de crimele din Fasia Ghaza cu bombardamentele lor contra palestinienilor, pac esti blocat! La fel si pe Whatsapp! Sub pretextul incalcarii ... politicilor platformei. Chiar asa am ajuns?

Ca de spionat, sa fie clar! Orice platforma de socializare are acces la toate datele clientilor. Dar macar sa ma lase sa exprim liber ceea ce vreau!

GO spunea...

Sa fie sanatoasa toata lumea. Asa o sa fac. Acum este sezonul nucilor. Si al prunelor, dar prune nu mai adun decat eventual albe pentru dulceata, ca pentru tuica, nici nu beau alcool, nici nu mai am butoaie libere. Nici spatiu de depozitare pentru butoaie, nici nu cumpara nimeni sau doar asa cu taraita. Si am facut-o si palinca pentru economie de spatiu si tot nu am spatiu. Asa ca pur si simplu, am abandonat prunele. Asta e, suntem in 2022, lumea bea whisky.

anonim spunea...

@GO
Aici as fi mai rezervat cand spui ca
"Inseaman ca toata implicarea SUA in Ucraina a fost pierdere de vreme, bani si de imagine."
Cand e vorba de bani si de resurse sa ne gandim un pic mai mult.
Oare ce sunt razboaiele?... care este scopul lor?
Acumularea de... si... de... si de... si sa nu uitam de influenta politica.In unele tari se iau bucati din ele cu armele.In altele se ia totul cu conducere politica cu tot. si cu pace 100%Asta-i cea mai "smechera"metoda din toate
Sa va fac o aluzie??...ref tratat Varsovia sau NATO?? ca-i tot un drac
Interesul!!! ....restul sentimentalisme ieftine si propaganda platita de la TVR 1,(ca exemplu), inainte si dupa 1989.Sediul a ramas acelasi...
Echivalentul "Scanteia" intors la 180 de grade, nu-l gasesc ...."ca ie mai multe acum" si mi-e frica sa nu gresesc hi,hi,,,,metodele si banii sunt,evident, mult mai multe/multi .Scopul? acelasi!

anonim spunea...

@ Huhu
Nu e bine cum gandesti in stilul "Cine nu e cu noi e impotriva noastra" Ti-au ramas racile din trecut se vede.Acum ori interzici la publicare(asta ai mai facut-o) ori infiintezi direct niste lagare pentru "elementele dusmanoase"
Ori ne "aliniem" ori nu! .Apuca-te de treaba!!!:))))
Nici macar nu-ti dai seama ca discutiile astea in contradictoriu iti aduc bunastare...hi,hi.Ce faci omori gaina cu oua de aur?

Stelian P. spunea...

@Olescu
Telegram se supune legilor britanice in ce priveste formalitatile de inregistrare. In ce priveste functionarea ei se supune legilor tarii in care este folosita. Tare m-as mira sa vad in Rusia comentarii despre agresiunea rusa in Ukraina si despre faptul ca "operatiunea..." este in realitate razboi in toata regula. Nu de alta dar atunci Ukraina ar fi in drept sa atace Rusia inclusiv in noile ei teritorii "eliberate".

anonim spunea...

@Stelian P
Ca sa fim corecti nu orbeti...:)
De ce Pavel Durov nu este pe lista persoanelor sanctionate de UE,SUA & co?
2- Stiai ca Pavel Durov s-a nascut in Italia si apoi a fugit din Rusia?
3-Ceva din biografia "putinistului" Durov. In link gasiti mai multe
Activitate profesională
În anul 2006, Durov a lansat VKontakte (mai târziu cunoscută și ca VK), o rețea de socializare inspirată de Facebook.[12]

Durov are o istorie îndelungată de ciocniri cu autoritățile rusești. În 2011, a fost presat de o grupă operativă lângă casa sa din Sankt Petersburg, după ce autoritățile îi ceruseră să șteargă profilurile politicienilor din opoziție.[12][13] Pe 16 aprilie 2014, Durov a refuzat în mod public[14][15] să divulge serviciilor secrete rusești informații cu caracter personal despre protestatarii ucraineni și să blocheze profilul lui Aleksei Navalnîi,[16] calificând aceste solicitări ca ilegale. Aceste acțiuni, după cum susține Durov[17][18], au dus la demiterea sa din postul de director general al companiei V Kontakte, la 21 aprilie 2014. Aceasta s-a întâmplat ca urmare a unei cereri de demisie atribuită lui Durov de către consiliul de administrație, existența căreia Durov o neagă.[16][17] Durov susține că în spatele acestor evenimente s-ar afla apropiații președintelui rus Vladimir Putin.[17][18]

În acel an, Durov a părăsit Rusia, fără vreo dorință de a se întoarce, menționând că „la moment, țara este incompatibilă cu anterprenoriatul în IT”.[16]

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pavel_Durov

Huhu Rezea spunea...

Observații de pe front ale unui specialist militar:
"armata UKR nu va forta neaparat raul Oskyl, ci va dezvolta ofensiva de la Sud la Nord , dinspre Kramatork, inaintand pe malul stang al raului, fortand rușii sa lupte cu frontul rasturnat!!Iata ca se intampla, concludent!Asa se si rezolva problema, ca sa eviti pierderile inutile....

Leo spunea...

Dar de ce nu mai bei alcool ?
Te-ai pocăit ?

Stelian P. spunea...

@acord75
Nu stiam nimic despre Durov si tocmai de aceea nu am spus despre el decit ca e rus, nimic altceva.
Stiu foarte bine ca internetul e cenzurat diferit in functie de tara in care te afli dar daca folosesti un VPN poti evita (uneori) cenzura. In urma cu citiva ani eram intr-o tara indepartata si foloseam VPN care se activa imediat ce porneam laptopul. Eram conectat cu un server din Romania. Dupa vreo 2 zile am primit un avertisment ca VPN e interzis in tara respectiva iar consecintele erau nasoale. L-am deconectat si in urmatoarele zile am constatat ca stirile erau altele decit cele cu care eram obisnuit iar unele aplicatii nu functionau. Ajuns acasa m-am conectat din nou la VPN si am folosit servere din diferite tari cautind aceleasi stiri. Rezultatele erau diferite. Am constatat ca rezultatele erau foarte "periate" in tari ca China sau Rusia dar si in SUA. Concluzia este totusi ca in Romania internetul este mult mai liber decit la altii asa ca nu am motive sa nu cred ca informatiile pe care le accesez la diferite agentii de stiri straine sunt mai false decit cele primite de la agentiile rusesti. Concret, TASS are aceleasi stiri indiferent din ce tara le accesez.

GO spunea...

@ akord 75. Desi eu nu am autorizare ca translator decat pentru limba germana, sugerez sa iti revizuiesti cunostintele de limba engleza. "lower tens of thousands" = nu inseamna mai putin de 10 000, ci ... cateva zeci de mii. Iar traducerea completa devine " (un numar de participanti) estimat de catre politie la cateva zeci de mii, comparativ cu cel de 70 000 din 3 septembrie".

Eu zic ca atunci cand zici "mai putini de 10 000", in traducere vine "less than ten thousand" si nu ""lower tenS of thousands". TEN = zece, TENS = zeci.

tenS OF thousandS = zeci de mii, ten thousand(s) = zece mii

In plus ca eu am dat trimitere la Reuters, ca sa nu dau la Telegram unde scrie negru pe alb 70 000.

M spunea...

@Huhu Rezea

Principiul autodeterminării naționale, proclamat de Wilson, președintele american, a stat la baza constituirii sau extinderii statelor naționale de după Primul Război Mondial...

Bun!

În februarie 1918, pe principiul autodeterminării naționale, Adunarea Populară Bucovineană, întrunită la Cernăuți, a decis aderarea Bucovinei de Nord la Republica Populară Ucraineană.
România nu a acceptat această decizie și a continuat ocuparea ilegală a Bucovinei de Nord până 28 iunie 1940 când s-a retras ca urmare a unui ultimatum.
Bucovina de Nord a fost anexată URSS și apoi transferată către RSS Ucraineană.
În perioada interbelică autoritățile române au urmat o politică agresivă și sistematică de românizare a populației slave locale, care a creat mari nemulțumiri.
Prin decizia Sovietului Suprem al URSS din 7 iulie 1940, Bucovina de Nord, Ținutul Hotinului au fost integrate în Regiunea Cernăuți la care a fost anexat și Ținutul Herței, ce nu făcea parte din solicitările Moscovei (a fost ocupat din eroare de Armata Sovietică) și care avea o populație predominant românească (90%)


Revista de istorie "Rusin" 2012

Fără patimă, dacă Adunarea Populară Bucovineană, întrunită la Cernăuți, a decis, în 1918, aderarea Bucovinei de Nord la Republica Populară Ucraineană ce facem?

M spunea...

Păi au trecut deja râul Oskyl și execută o frumoasă manevră de învăluire pentru eliberarea Liman-ului. 😁 Bine.... Bine.... Rușii nu se vor retrage ci "în semn de bunăvoință vor lăsa orășelul respectiv executând o manevră strategică pentru protejarea populației civile" 😁
Fug naziștii ruși mâncând pământul!

Huhu Rezea spunea...

Dincolo de disputele din interiorul fostei provincii austriece care purta denumirea de Ducatul Bucovina, important este ce s-a consemnat în Tratatul de Pace de după Primul Război Mondial.
Republica Populară a Ucrainei Occidentale a fost o construcție efemeră a Puterilor Centrale constituită în fostele teritorii austrietice locuite și de ucrainieni . Ea s-a evaporat imediat după ce puterile Centrale și-au recunoscut înfrângerea.
Această Ucraină Occidentală a fost ocupată de Republica Populară Ucrainiană constituită după Revoluția din Octombrie, republica constitutivă ulterior a URSS.
Tratatul de pace cu Austria s-a încheiat la Saint-Germain-en-Laye, la 10 septembrie 1919. Referitor la Bucovina, conform articolului 59 din tratat, "Austria renunță în ceea ce o privește, în favoarea României, la toate drepturile și titlurile asupra părții fostului Ducat al Bucovinei cuprinsă dincoace de fruntariile României , astfel cum vor fi fixate ulterior de principalele puteri aliate și asociate", iar conform articolului 60, România consimțea la înscrierea într-un tratat cu principalele puteri aliate și asociate că "vor ocroti în România interesele locuitorilor ce se deosebesc prin rasă, limbă sau religie de majoritatea populației."

GO spunea...

@ Leo. Nu m-am pocait. Dar imi place sa cad lumea treaz. Nu ca altora de pe aici.

GO spunea...

?! Cum de le sud la nord? Adica, dinspre Mariupol? Ca sudul este deja ocupat!

M spunea...

@Huhu Rezea

Sper că nu mă bănuiți de simpatii ruse! 😁

Eu v-am citat cum văd rușii chestiunea.

Austria (indiferent cum s-a numit) a recunoscut constant, istoric, dreptul României asupra sudului Bucovinei dar tot constant a delimitat nordul ca fiind ocupat preponderent de slavi și deci natural mai aproape de Ucraina.

Dacă însă dăm întâietate autodeterminării de ce nu acceptăm faptul că cei din Bucovina de Nord au ales Ucraina?

E un curent numit "realpolitik" definit ca fiind politica sau diplomația bazată în principal pe considerentele circumstanțelor date, mai degrabă decât pe noțiuni ideologice explicite sau premise morale și etice.
Nu prea sunt adeptul acestui sistem de gândire dar trebuie să privim cu realism lucrurile!
Un război? Exclus!
Să de-a singuri înapoi teritoriile prin negocieri? Exclus!

Varianta logică ar fi o discuție privind drepturile minorității române în contextul aderării Ucrainei la UE și o politică asemănătoare celei duse de Ungaria în Harghita, Covasna și Mureș.

😁 Oricum îmi place cum rușii au descoperit de vreo 7 luni drepturile românilor asupra Bucovinei de Nord. Au avut aproape 50 de ani cât a fost URSS să "rezolve" problema!
Să așteptăm un război între Putin și guvernatorul Băncii Centrale Ruse ca să își amintească rusnacii de Tezaur?

M spunea...

Wow! "Marele strateg" Olescu a descoperit că la război mai trag și ăilalți!

Se bucură ca un mujic care a descoperit semințele prăjite că ai lui au reușit să distrugă ceva!

Vă da-ți seama ce rar se întâmplă și cât de disperat e să găsească ceva de laudă despre "a doua armată a lumii"?!?!?

Vedeți pe vreunul dintre noi, patrioții români neafectați de virusul trădării de Patrie, că postăm date despre hodoroagele rusești care au crăpat pe câmpiile ucrainene? Nu, domnilor! Noi nu avem sarcini de la dușman și nu ne-am vândut pe rublele murdare ale trădării!

PS - încă 18 HIMARS sunt pe drum! 😁 Rușii, mincinoși cum îi știu raportaseră deja că ai distrus mai multe decât aveau ucrainenii!!!
Parșivii de ucraineni au făcut machete de placaj și se pișau pe ruși de râs când vedeau cum le aruncă ăia în aer irosind ultimile rachete "deștepte"! 😂

Concluzia? Rușii sunt și proști și aroganți..... Așa ca și cei care îi iubesc!

GO spunea...

@M. Mai, chihuahua retardat! La caporali ca tine, trebuie sa ii desenez. Ideea era ca am luat teapa si noi, cumparand tot felul de blindate occidentale, si care in Ucraina se dezintegreaza precum ouale sparte. Sau mai direct: trebuia sa ne tinem de industria noastra de aparare, macar carcasele sa le producem noi. Imaginile video pe care le-am vazut sunt clare, razboiul face proba. Bombardament rusesc de artilerie pe coloana ucraineana, un TAB ucrainean de fabricatie iugoslava intreg (care seamana teribil cu TAB-urile noastre), 2 blindate britanice si unul american sunt tandari. De aici ce rezulta in mintea ta ingusta? Vezi ceea ce stim toti ofiterii de cariera? Ca blindatele occidentale de fabricatie recenta, nu sunt testate decat eventual in batalii cu oierii talibani inarmati cu coase si furci, dar nu rezista unui conflict adevarat. Insa aia ca tine vedeti doar ca au ... aer conditionat si navigatie. Asta era ideea! Adica sa invatam si noi ca nu to ce zboara in materie de armamente dinspre vest, trebuie sa si inghitim!

PS: Lasa tu armata pentru profesionisti. Si baga musai niste lectii de gramatica clasa a IV-a, capitolul cratime. Nu de alta, dar in exprimarea ta "Vă da-ți seama ...", ai o greseala de analfabet in adevaratul sens al cuvantului.

Stelian P. spunea...

@Olescu
Lasa criticile despre gramatica si uita-te la ce postezi tu:
"La caporali ca tine, trebuie sa ii desenez".

Leon spunea...

https://m.defenseromania.ro/gen-r-balaceanu-rezistenta-ucrainei-lectie-pentru-romania-am-recrutat-peste-800-de-oameni-anul-acesta-cresterea-efectivelor-armatei-si-legea-pregatirii-populatiei-pentru-aparare_618475.html