Un produs Blogger.

duminică, septembrie 11, 2022

Unde, în România, se află această neconvențională statuie?

19 comments

 Această sculptură imaginară este selectată în topul celor mai spectaculoase  20 sculpturi din lume.

Este realizată de Eremia Grigorescu, fața poetului Mihail Eminescu variind în funcție anotimp, starea vremii, ora din zi sau noapte și unghiul din care este privită.




19 comentarii:

Viorel spunea...

Întrebați-l pe Cornel de câte ori l-a Salutat pe Eminescu când a trecut pe trecerea de pietoni. Puteți să o întrebați și pe Nadia dar e prea departe.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De la statuie se merge pe Bd Oituz pe trotuarul din stanga pana la prima strada cam 30 m, care face tot la stanga, se merge inainte traversand o incinta cu un parc si fantana arteziana si teren de baschet in mijloc, si se opreste in blocul meu, Q 1, Sc A, parter Apt 13, pe Str Aleea Viorelelor! Ghiciti municipiul! Statuia e la intersectia Str Tineretului cu Bd. Oituz, autor un sculptor local, decedat prin anii'90 din cauza de diabet. In zona intersectiei este Biblioteca municipala, Primaria, CEC BANK, Eon, toate ultra moderne... Cartierul meu se numeste Cvartal, strazile se numesc alei, este construit de rusi in anii 1954-1959, blocul meu in 1959...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bd Oituz se sfarsete intr-o intersectie, si se vede in fund in poza ca este poalele dealului Cuciur, cu un restaurant mare, astfel: In stanga e varianta care ocoleste orasul si te duci in final la Adjud la iesire din oras, in dreapta si inainte te duci la Brasov, in stanga si brusc inainte pe langa PECO te duci la Casin si Manastirea Casin, in final la Scutaru in codru. Ei, acolo in fund in intersectie, la poale de deal are Valerian Vreme restaurantul, administrat de un fost coleg ziarist, Cristian Bibire... Baftales!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sculptorul Eremia Grigorescu, arhitect la baza, era prieten bun cu fratele meu geaman, pictor, caci si frate-meu a cochetat cu sculptura si cooperau, Grigorescu umpland orasul cu statui, inclusiv cateva cu Nadia Comanici, una la Hotelul Trotus, in dubleta artistica. Sotia acestuia, o doamna foarte frumoasa si eleganta in tinerete, a fost toata viata secretara la Sc Generala Nr 5 ,,Ghita Mocanu-pictor,'' fiind si ea azi decedata, eu apucand-o din clasele 1-8, de la inceputul anilor '60. In scoala aveam de asemenea multe statui de-a lui Grigorescu, cred ca fiind si azi pe socluri.

Viorel spunea...

La Onești / Bacău

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va mai aduceti aminte, cei tineri si frumosi, cum ii place popii, de melosul romanesc al anilor '60?: ,,Onesti, Onesti- orasul tineretii noastre''... Nu-l canta, cumva, Sergiu Cioiu? Spre rusinea mea, i-am uitat versurile, generatia habarnista de azi nestiind o iota ca orasul lor a avut o melodie dedicata, si daca circa 10 ani de zile, ca jurnalist local nu scriam in rubrica permanenta, ,,Amintiri,'' despre toata istoria acestui oras trotusan, chiar nu se mai stia nimic din trecut, chiar si cei varstnici bucurandu-se ca le reamintesc lucruri si fapte uitate de mult, descriind fapte, oameni, realizari, obiective si maretia victorioasa a OMULUI in aceasta ecuatie urbanistica, relativ tanara, scriind chiar si despre blocul meu o o istorioara, la acea vreme avand o administratora a carei tata lucrase la ridicarea acestui bloc in 1959 si informandu-ma cu amanunte nestiute de nimeni...Sus, pe varful muntelui Perchiu, care strajieste plin de maretie orasul de la confluenta Trotusului, Casinului, Oituzului si Tazlau, raurile verilor insorite ale copilariei mele, care impreuna cu fostul lac de canotaj si agrement , Belci, formand un bazin hidrografic generos, si lacul disparand dupa ruperea barajului din 1990 a lasat in urmaterenuriarabile deosebit de roditoare pedrumulspre Bacau, deci dupa Revolutie si intr-un efort urias si sustinut, edilii de atunci, ajutati de localnici, au ridicat o cruce din fier in varful Perchiului, luminata nocturn, aidoma celei de pe varful Caraiman, o bijuterie arhitecturala, avand la baza proiectul aceluiasi arhitect-sculptor, Eremia Grigorescu, autorul statuii atipice a poetului nepereche, Eminescu....I love, Onesti, chiar daca mare nu esti!

mosmartin16 spunea...

Onești !

mosmartin16 spunea...

E superbă ! Câtă creativitate !

Leo spunea...

La Onești.
Acasă la scriitorul, pamfletarul , eseistul, criticul de artă , istoricul ,poliglotul , și gazetarul Flavius.

Paul Puiu spunea...

Orașul Onești din Județul Bacău este gazda unuia dintre cele mai frumoase monumente din întreaga lume. Este vorba despre o statuie închinată poetului Mihai Eminescu, realizată de artistul plastic oneștean Eremia Costel Grigorescu!!!👍

Marius spunea...

Statuia se afla in Onesti,cum vii dinspre Brasov ,aproape de primarie

Leon spunea...

Pana descoperiti zona cu chipul poetului national, daca mai aveti in casa un Cub Rubik, folositi-l:
https://m.dcnews.ro/cubul-rubik-azi-folosit-la-recrutarea-spionilor-nu-a-impresionat-pe-nimeni-la-inceput-era-considerat-o-simpla-si-trecatoare-moda_886928.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, ai umflat gogoașa fara drojdie, la o floare efemera de papadie, in realitate avand preocupari literare, aici de dialog, ca orice boșorog! Multumesc pentru aprecieri, ajutandu-te Domnul! Vela mare sus si,jalonul sa ne umfle cuponul! Tuturor un bun gand ca eu am zburat la Kaufand!

csej spunea...

Spre rusinea mea in Jud.Bacau m-am limitat numai la reședința de județ.Nici nu aveam timp (R.Tc m-a "ajutat"sa pun stavilă unei avansări în functie prin incendiu din dec. 1984)Asta se cheamă ghinion vorba lui Iohan.Uite asa un ghinion te urmărește toată viața.
Ma adresez celor ce au pus centura la vârsta de 14 ani.Nu-i cazul sa-l invidiat pe Ciuca.Sa te adaptezi mediului civil activ pentru un militar e un tur de forță
.Trebuie să ai tărie de caracter nu jucărie altfel o iei razna.Sa accepti sa te înjure un nica nimeni si tu sa nu ai reacție e lucru mare.Democratie ,mama ei de democrație.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@csej, dupa revolutie, fostul meu cdt de plt din armata-artilerie-Bacau, Lt Luca, care a trecut dupa Academie de la artilerie la tancuri, a ocupat functii mari la tancuri, si inainte de pensionare Cdt Batalion-sinonim regiment. Atunci, baia o faceam sambata la voi, cu cantec sau in patru labe, cum voiau caprarii! L-am avut sef pe Luca in 1976 in colț la artilerie, 01034. Om inteligent,sever dar drept, cand ne-am revazut dupa 1990 am plans amandoi de la amintiri , deja era Maior, si cred ca a finalizat Colonel Am facut multe garzi sus la Depozitul central, pe deal spre Onesti, jos si primima era unitatea voastra, a noastra ultima pe aceeasi parte... Sanatate!

Calinmihaib12 spunea...

CFIFRIM:
..nu știu dacă greșesc,dar cred că acel cântec: "ONEȘTI..,ONEȘTI..,l-a cântat..Luigi IONESCU..,care a mai cântat și.."LALELE"..,LALELE.."?!

Huhu Rezea spunea...

Melodie de Temistocle Popa, cântată de George Bunea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calin Mihai, asa este!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cu scuze, e cuma zis @Onorabilul! Luat de val si masina de spalat care mi-a disturbatatentia!