Un produs Blogger.

joi, septembrie 01, 2022

Oare, pentru impozitarea suplimentară, pensiile militare vor fi considerate pensii speciale?

20 comments

Din Briefing-ul de astăzi de după ședința de guvern, aflăm de la ministrul Finanțelor că se lucrează la o analiză care are în vedee o  mărire a pragului de neimpozitare a pensiilor  de la 2 000 la 3  000 lei.

De asemenea a reieșit că se are în vedere impozitarea suplimentară a pensiilor așa-zis speciale. 

Aici nu cred că domnul Ciucă va mai avea opoziție la încadrarea pensiilor militare în categoria pensiilor speciale... pentru că, așa cum mai spuneam, poate să pună Caciu o impozitare si de 41% per total pensie că nici dânsul și nici alt pensionar militar ale cărui drepturi au fost stabilite după 15 09 2017 nu plătește niciun șfant din  cuantumul primit ca pensie în plată potrivit L  223/2017, modificată prin OUG 59/20117. 

Extras din Briefing-ul din 01 01 2022.



 Reporter:

 Și mai am o întrebare pentru domnul Câciu pe o altă temă dacă îmi permiteți. Vă ceruse premierul, dacă nu mă înșel, să faceți o analiză pentru pensiile sub 3.000 de lei, o neimpozitare a acestora. Dacă e gata acea analiză, se mai lucrează la ea, știm care sunt rezultatele.... 

Adrian Câciu: 

Analiza n-a fost numai pentru pragul de neimpozitare, ci pe tot ce înseamnă posibilitatea asupra impozitării, dacă vreți, a pensiilor așa-zis speciale. Analiza este finalizată când coaliția va considera că este oportun să o discutăm și probabil că în curând, pentru că vine și jalonul din PNRR, vom avea această discuție. Mulțumesc!

20 de comentarii:

Leon spunea...

Daca se vor SupraImpozita pensiile de serviciu, inclusiv cele militare, vor fi afectate in primul rand cele aflate in plata si stabilite pana la 15.09.2017!
Eventualele modificari,cerute in PNRR, la pensiile de serviciu, nu vor fi afectate atata timp cat cuantumul net = salariul/solda Net(a) !
Apare totusi o ANOMALIE majora, deoarece Pensiile calculate pe puncte(Contributive) nu vor fi impozitate suplimentar desi prin Majorari periodice, sunt cateva sute de mii de pensii civile peste 5.000 lei!
Adica la un militar cu 5000 lei il impozitezi suplimentar iar pe un civil, nu..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu cred asa ceva ca se va intampla, pentru ca pensiile militare au spus si ei ca nu sunt speciale si ca au un regim aparte, ca in acele armate nord atlantice.

RD spunea...

Zeci de articole în 2022 despre pensiile militare.. Și nimic sigur. Păreri, zvonuri, multe minciuni.. Dar unii au restricții în munca lor (cei care au acum pensii militare), iar alții nu și de câțiva ani au pensiile mărite uneori chiar și de două ori pe an (pensiile publice). Dar dacă ar fi o chemare la un război la graniță (Doamne ferește), nu ar mai știi cum să fugă!

RD spunea...

Huhule tu ai zis că ai vrea sau ceva de genul acesta ca pensia să fie cumulată ca la magistrați. Păi dacă pensia militară e specială, cea a magistraților (cumulată), cum mai e? E super specială sau cum? Din punctul meu de vedere indiferent de ce se va întâmpla, nu se va mai rezolva problema pensiilor, indiferent de felul lor, pe contributivitate sau nu. Să calculezi pensia militară doar pe contributivitate înseamnă (hai să-i dăm fiecăruia cât vor mușchii noștri, adică mușchii parlamentarilor, coaliției). Adică de ce să impozitezi suplimentar o pensie militară de 5000 lei și alta publică de aceeași valoare, nu? Și mai ales când e vorba de o pensie militară de 5000 lei avută după un număr de indexări. Pensiile militare vor fi mereu batjocorite.

Leon spunea...

Pe laga subiect!
In MO nr.0864 din 01 Septembrie 2022 s-a publicat OuG.nr. 119/01 Septembrie 2022, care prelungeste pana la 31.08.2023, plafonarea preturilor la energie !
Dar ATENTIE:
CONSUMUL LUNAR DE ENERGIE ELECTRICA NU TREBUIE SA DEPASEASCA 255 KWh pentru a ne incadra in pretul de 0,8 lei/kwh( a scazut plafonul de la 300 la 255 !)
Daca depasim cu 1 kw acest consum, vom plati toti 256 kw la pretul din Contract, de regula dublu..!!

Cezar spunea...

Tot ce trece de 4500 impzitat la sînge..ca.i civil ca.i militar nu conteaza !
NB
Vezi cît trebuie sa munceasca unul la privat..cel care aduce bani reali..si ce salariu brut trebuie sa aiba pentru a ramîne in mîna cu 4500!

DINU spunea...

NU E CONSTITUTIONAL SA IMPOZITEZI SUPLIMENTAR DOAR O CATEGORIE DE VENITURI, in concret pensiile denumite de analfabetii functionali "pensii speciale". Dar stati linistiti, in viziunea tuturor acestora in categoria "pensiilor speciale" intra si pensiile militare.
Acum e contextul razboiului, de asta incearca sa separe pensiile militare de celelalte pensii. Ptr ca altfel vor crea o stare de nemultumire in randul rezervistilor care si asa sunt nedreptatiti.
Dar Budigai a scos porumbelul din gura, parca ati publicat si pe aici: pensii calculate in baza unor legi speciali. Iar aici intra, desigur, si pensiile militare. Omul a spus ce gandeste.
Deci, ptr ca legea sa fie constitutionala trebuie SA IMPOZITEZE SUPLIMENTAR TOATE VENITURILE, nu doar o categorie.

Huhu Rezea spunea...

Dinu
Mai degrabă sunt analfabeți funcțional cei care susțin câ pensiile militare n-ar fi pensii speciale.
Interpretezi prost Constituția.
Ar fi neconstituțional ca numai anumite pensii speciae să fie impozitate suplimentar.

Brenda spunea...

O aiureală ,dar ce au cu CAR??

M spunea...

@Dinu

1. Ce înseamnă "pensie specială"?

Stabilești mai întâi cum se obține pensia "generală":
- procent contribuție anuală
- număr de ani de contribuție
- vârstă
- mod de calcul (stabilire și actualizare)

Orice derogare de la condițiile generale duce la o "pensie specială"!!!! Specială este și pensia agricultorului și a minereului și a energeticianului și a militarului și a judecătorului.

Aveți deci parțial dreptate! De ce să se stabilească impozite numai pentru unii cu pensii speciale și nu pentru toți?

2.
Dacă însă criteriul de impozitare este legat strict de modul de calcul atunci nu mai este neconstituțional! Ori, modul de calcul diferit îl au numai cei cu "legi speciale". Dacă se legau de exemplu de diminuarea vârstei de pensionare bazată pe activitatea în grupe de muncă și impozitau numai militarii!!!! Ok?

3. 😁 Și alte venituri obținute în condiții clar definibile sunt impozitate diferit (ex. veniturile din jocurile de noroc).

magda spunea...

La foamea care este( de bani desigur) de supraimpozitare nimeni nu va scapa ....mai putin cei iesiti dupa 15092017 in care se afla,ati ghicit... si poligonul..pardon poliglotul Chuca. Se mimeaza de catre nulfinantistul Cichu faptul ca se lucreaza,treptele de impozitare sunt stabilite inclusiv banii care se vor castiga... decizia este luata de mult timp. La fel ca si in cazul pensiilor civile..se asteapta doar momentul potrivit( sau nepotrivit,mai stii ce va iesi?) Cce vroiati sa zica omul ca stau degeaba...se lucreaza,se lucreaza...
Cand a zis OLD ZEGREAN ca nu poti supraimpozita doar pe unii....atat a asteptat maria sa Ciciu...este cel mai simplu reglaj al declajelor existente.Pacat ca nu ii reguleaza si pe cei de dupa 15092017...alminteri vom avea in doua tabere dusmane iar inamicul public nr.1 va fi in continuare nimeni altul decat Ciuca **** cu pesedepenele.

Gogu Pintenogu spunea...

@Brenda, CAR trebuie desființat pentru ca militarii care au totuși un venit sigur să se împrumute la prietenii noștri care închiriază spații pe bani mulți (prin Sibiu se întâmplă) și care ne iau și pielea de pe noi fără să-și plătească obligațiile în Romanistan (sunt stăpânii noștri din UE). Să nu credeți că mă refer la Raiffeisen, ING sau alții!

M spunea...

@Gogu Pintenogu

Părerea mea e că dați vina pe cine nu trebuie! Nu Occidentul e vinovat că avem un popor de idioți!!!!

Bancorex dădea la un moment împrumuturi preferențiale pentru militari. Poporul român isterizat țipa ca din gură de șarpe. Nu vorbesc aici de modul în care se acordau împrumuturile ci de faptul că a da împrumuturi cu dobândă redusă militarilor era văzut ca o f#tere de mamă de către români.

E foarte simplu ca MApN și MAI să discute cu băncile ale și să ceară condiții mai bune în schimbul susținerii contractelor.

Probabil că știți că și acum una din băncile menționate de dumneavoastră acordă împrumuturi cu dobândă preferențială pentru rezerviști! Bine că nu știe Năsui că ar face criză!!!

Mihai spunea...

@ Leon & co Prazaria
Eu vă spusei ca prin luna ianuarie am trecut cu o locatie de la Electrica Furnizare la Hidroelectrica ,iar din martie 2022 am trecut inca o locatie unde am incalzirea pe centrala termica electrica.
Contract pe un an de zile la pret de 0,25 lei/ Kw + taxe =0,76 lei / kw indiferent de cat consumi.

Daca aplici acum pentru Hidroelectrica contractul pe un an de zile prevede 0,78lei/kw iar daca depasesti 300kw sau 255 = 0.71 lei pe kw.
Cel mai bun furnizor din Ro.
Eu va spusei,dar nu bagarati in seama.
Sunt deja la a patra factura la Hidroelectrica si sunt multumit in masura in care platesc mult mai putin ca la Electrica Furnizare.

Mihai spunea...

PS
Leon
Scuze ,⁹
0,67 lei in loc de 0,76

0,68 in loc de 0,78 lei/ kw
Peste 300/ 255 kw = 0,71 i indiferent de consum.

Gigi spunea...

Puțin îl intetereseaza pe Nea Gheorghe din Valea Larga de exemplu,pensionar militar retras la pensie pe niste coclauri de munte,cum se numeste pensia militară.El se uita cînd iî aduce postasul pensia sa vada daca i a mai crescut sau nu!
Sa se numeasca Specială,sa se impoziteze de la o anumita suma stabilita,dar sa se actualizeze pensiile.Iar dupa ce se actualizeaza, de la suma respectiva stabilită,sa platesti impozit pâna 50%.

Întrebare 1:Cui îi e frica de supraimpozitare a pensiilor mari?
Întrebare 2:Cui îi este frica de trecerea pensiilor pe contributivă?
Nu sunt adeptul calcularii pensiilor pe contrib.dar cand vad pe unii ca tin cu dintii de actuala pensie calculata pe ultimile 6 luni de activitate si mai fac si pe filosofii pe aici,cu pensie dubla,tripla fata de cel iesit inainte de 2016,parca as opta ptr.cotributiva!Nu d'aia,dar prea iti râde in nas.

Leon spunea...

@Avia, eu incerc sa ma incadrez in 250 kw, in luna august am consumat 170 kw !
PS. Oltenia sprijina masiv Ardealul cu energia ieftina furnizata de Hidroelectrica din productia hidrocentralelor de la Portile de Fier, I si II, de pe raul Olt si Lotru !
Cand ai timp, poate intrebi primarii din Sibiu si Oradea, daca au contract cu Hidroelectrica si la ce pret..:)).

Leon spunea...

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25767239-expert-banca-mondiala-oameni-identici-pensie-ani-diferiti-romania-luate-resurse-educatie-sanatate-acoperi-deficitul-pensii.htm

Leon spunea...

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25767141-care-sunt-problemele-salariile-din-sectorul-public-explicate-expert-bancii-mondiale.htm

Anton spunea...

Sa impoziteze și pensiile celor care beneficiază de drepturi de autor. Și acele pensii sunt speciale pentru ca sunt reglementate de altă lege dacat legea 263/2010.