Un produs Blogger.

joi, septembrie 29, 2022

Adrian Năstase despre problema teritoriilor românești din Ucraina

51 comments

 


Fără să înțeleagă probleme de politică externă, chibiții lui Putin țin isonul propagandei rusești față de agresiunea împotriva Ucrainei, justificându-și penibil alegațiile cu contenciosul teritoriilor românesti din Ucraina.

Fostul premier Năstase, specialist și profesor universitar de Drept International, oferă soluția pe care trebuie s-o urmeze România în problema fostelor teritorii românești.

"Chestiunea legată de teritoriile românești care aparțin Ucrainei trebuie afirmată, trebuie reamintită și trebuie reintrodusă pe agenda unei relații cu Ucraina. După ce se va încheia acest conflict, Ucraina va fi într-o situație delicată. (…) Sunt absolut de acord că trebuie să cunoaștem aceste lucruri, să le afirmăm și pe această bază eventual să ne prezervăm o anumită situație.”

51 de comentarii:

Stelian P. spunea...

Ce intelegeti prin "pe această bază EVENTUAL să ne prezervăm o anumită situație.”?

Lenovi spunea...

Da pe oamenii care traiesc in tinuturile respective i a intrebat cineva daca vor inapoi la patria muma? Sau o punem de o epurare etnica sa ramana doar romani acolo, ca doar avem model de urmat, steaua luminoasă , tatucul putin. Asa am avea si noi 99 % la vreun referendum

akord 75 spunea...

Nu sunt baba vanga dar stiu ce va face ukraina dupa razboi in privinta teritoriilor.
Va face "urechea toaca" pt cei care cunoasteti expresia
Ce vom face noi? ..."ce-a facut tata"...alta expresie populara
rezultatul imediat si vizibil?? Bombonel vrea din nou politica...muuuulta politica.Eu ii dau,dar nu politica:)

akord 75 spunea...

Bombonel
"Sunt absolut de acord că trebuie să cunoaștem aceste lucruri, să le afirmăm și pe această bază eventual să ne prezervăm o anumită situație.”
...parca izbeste tigai de pereti!:)

Huhu Rezea spunea...

Adică să ne protejăm drepturile într-o eventuală negociere pașnică a frontierelor cu Ucraina sau urmașele ei, negociere conform Acordului de la Helsinky din 1975.

Stelian P. spunea...


@Huhu
Sa ne reamintim:
„Ele considera ca frontierele lor pot fi modificate, în conformitate cu dreptul internaţional, prin mijloace paşnice şi prin acord. Ele au, de asemenea, dreptul de a aparţine sau nu organizaţiilor internaţionale, de a fi sau nu parte la tratate bilaterale sau multilaterale, inclusiv dreptul de a fi parte sau nu la tratate de alianta; ele au, de asemenea, dreptul la neutralitate.....
Statele participante considera inviolabile, fiecare, toate frontierele celuilalt, precum şi frontierele tuturor statelor din Europa, şi în consecinţa ele se vor abţine acum şi în viitor de la orice atentat împotriva acestor frontiere.În consecinţa, ele se vor abţine, de asemenea, de la orice cerere sau de la act de acaparare şi de uzurpare a întregului sau a unei părţi a teritoriului oricărui stat participant.....
Statele participante se vor abţine, de asemenea, fiecare, de a face din teritoriul celuilalt obiectul unei ocupaţii militare sau al altor măsuri de folosire directa sau indirecta a forţei în contradictie cu dreptul internaţional sau obiectul unei dobîndiri prin asemenea măsuri sau prin ameninţarea cu ele. Nici o ocupaţie sau dobîndire de aceasta natura nu va fi recunoscută ca legală......

Oare Ukraina in situatia actuala va fi de acord cu o renegociere a frontierelor? Daca Rusia invinge Ukraina cu cine negociem? O sa ne dea rusii teritoriile respective? Daca Ukraina ii scoate pe rusi din teritoriul lor cu cine negociem si ce anume? Si in fine care ar fi pozitia aliatilor nostri din NATO si UE fata de pozitia noastra de azi, adica EVENTUAL....?

Trofin spunea...

Continuă lupta în tribune și la televiziuni între suporterii echipei de fotbal a lui Edy Iordănescu și suporterii echipelor de fotbal din Finlanda , Bosnia - Herțegovina și Muntenegru în timp ce jucătorii de fotbal au alte probleme și opțiuni. Așa văd eu discuțiile pe teme militare și politice care se tot poartă pe acest blog. Mulți specialiști amatori și foarte puțini specialiști cu ”expertiză”.

akord 75 spunea...

@Trofin
Incercati la televiziuni!
Acolo-i "crema" :)))

GO spunea...

Bun! Sunt rusofil - dupa unii, fapt pentru care vreau inapoi de la ucraineni: Bucovina de Nord, Tinutul Hertei, Bugeac si Insula Serpilor. Fara cotite si invarteli!

Ceilalti, patriotii - inteleg ca nu vreti inapoi de la ucraineni teritoriile smulse candva. Din convingere nu le vreti inapoi, sau doar asa asa ca sa nu fiti catalogati ca rusofili? Nici voi nu stiti clar, decat ca asa este moda!

Nu de alta, dar asa de plina este gradina de patrioti din astia anti-rusi, incat ar fi in stare sa dea si restul Bucovinei - ucrainenilor, si ceva pe deasupra - poate intreaga Delta. Doar ca sa aiba eticheta de anti-rusi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Impartirea colivei se face la pomană, cu mortul in groapă si nu e jălanie in casă, cu mortul pe masă! GO, căruia nu-i pasă, dar si altii din aceeasi ,,clasă aleasă,'' asta trebuie sa inteleaga cand Ukraina acum e beteagă!

Huhu Rezea spunea...

Daca este asa de patriot, ia tu cu forta acele teritorii de la Ucraina. Asta ar presupune, în acest moment, să lupti alături de Rusia. Esti sigur că Putin cedeaza ceva daca vine până la Galati?

Stelian P. spunea...

@Olescu
Vrem teritoriile inapoi dar nu cu urlete si cu ochii cit cepele de genul "hotilor, dati-ne teritoriile inapoi! Cei care nu le vreti sunteti tradatori, meritati un glont" etc., etc. Lasa oamenii de acolo sa ceara ei alipirea, nu-i pune in situatia de a nu fi intrebati ce vor pentru ca unii ca tine cred ca au dreptul sa ameninte in numele altora. Iti amintesti ce s-a intimplat la 09.11.89? Redegistii au fugit in vest cu miile, nu au venit refegistii sa vada Germania democrata. Au urlat unii refegisti "vrem teritoriile inapoi?" Sa fim seriosi. Stiau cit ii costa reunificarea.

csej spunea...

Un asteroid se îndreaptă spre Piața Roșie cauza pentru care americanii si altii aparținând tari NATO părăsesc urgent Rusia.

GO spunea...

Special pentru "patriotii" care fie vorba intre noi, cam de pe acest forum si de la unii ca mine, ati aflat de marsaviile Ucrainei contra Romania. Va las un document oficial, emis de Parlamentul Romaniei care demonstreaza hotia Ucrainei fata de Romania, fix dupa modelul Rusiei vizavi de cele 4 regiuni ocupate. Extrase principale:

"DECLARAŢIE din 28 noiembrie 1991
a Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 decembrie 1991
EMITENT
PARLAMENTUL
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 243 din 29 noiembrie 1991

"1. Parlamentul României a luat cunoştinţa de hotărîrea autorităţilor de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independentei Republicii Ucraina.
Profund atasat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale popoarelor de a-şi hotărîri soarta, Parlamentul României saluta hotărîrea autorităţilor ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenta Republicii Ucraina.

Avînd în vedere ca acest referendum ar urma să se desfăşoare şi pe teritoriile româneşti - Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi judeţele din sudul Basarabiei -, Parlamentul României declara solemn ca aceste teritorii au fost rupte din trupul tarii, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991.

Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privinta teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodată Ucrainei şi sînt de drept ale României.

3. Parlamentul României, declara solemn ca referendumul organizat de autorităţile de la Kiev în teritoriile româneşti încorporate cu forta în cadrul fostei U.R.S.S. - respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi în judeţele din sudul Basarabiei - este nul şi neavenit, precum şi consecinţele acestuia.

4. Parlamentul României cere parlamentelor şi guvernelor tuturor statelor care vor recunoaşte independenta Ucrainei sa declare expres ca aceasta recunoştinţă nu se extinde asupra teritoriilor româneşti menţionate."

PREŞEDINTELE SENATULUI PREŞEDINTELE
academician ALEXANDRU ADUNĂRII DEPUTAŢILOR
BARLADEANU MARŢIAN DAN

TEXT COMPLET: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/35747

Mihai spunea...

Daca pe vremea lui Stefan cel Mare exista ONU ,Moldova si azi se invecina cu Rusia si Polonia.
Satmarul si Maramuresul istoric cu Boemia - Cehoslovacia.
Huhurez trage si el mata de coada si miaune la comandă.
Zice ca pe strada se intalneste numai cu deochiati rusofili ,el fiind european declarat .... de stanga !!!
Pe intelesul lui Huhurez si a " Ursulestilor" ;
Un individ a uns o felie de paine cu unt ,dupa care a turnat niste dulceața. Din greseala ,felia i-a cazut pe covorul cel nou,dar NU a cazut cu fata unsa in jos. Mirat ,individul i-a scris lui Murphy ca sa-l intrebe cum a fost posibil asa ceva. Dupa luni de experimente ,Murphy i-a trimis concluzia: " FELIA A FOST UNSA GRESIT" !"
Din pacate dom Huhurez in conflictul iscat intre rusi si ucrainieni Occidentul asmutit de nea Bieden a ales calea gresita.
Negocierea si bagarea in seama a cerintelor rusilor prin tratatul de la Minsk le-ar fi adus numai beneficii
Orice sanctiune aplicata Rusiei se rasfrange din greu asupra oamenilor de rand.
Si eu ies in strada mereu ,pe santier intre muncitori., calatoresc ,etc
Ieri unul mi',a zis ca si-a scos lada frigorifica din priza si urmeaza sa se rastranga intr-o camera cu familia ,altul ca are salariul pe jumatate ca soferul din primarie , altul ca nu-i ajunge pensia sa cumpere lemne,altul ca-l dor maselele si nu are bani pentru stomatolog ,etc.
Nu degeaba spusei mai adineaori precum ca sunt pasarici carora le place sa ciuguleasca mereu din palma in timp ce sunt si pasari de noapte care ziua sufera de orbul gainii.
Vara asta ,trei luni am fost pe santier ul de constructii in relatii cu muncitori ,patroni ,afaceristi ,administratie locala si politie prin 122. Fara televizor si radio ,seara frant de obosit.
Intors acasa de doua zile ,cand am dat cu ochii in televizor am avut impresia ca ma uit la casa de nebuni.
Minciuni ,ipocrizie ,incompetenta la greu pe la toti vizavi de ce se intapla in realitate intr-o zi de activitate in mijlocul oamenilor construind ceva util pentru oameni.
Mi-a venit sa vomit.
Nu mai deschid televizorul .Ma simt excelent fara balacarelili si minciunile care nu duc nicaieri.
Departe rau de realitati si de ce se intapla in lumea reala..Din pacate coruptia este atat de mare incat omul de rand nu are iesire la liman.Politisti chemati prin 112 care nu cunosteau legea si incercau sa ma convinga ca fiecare trebuie sa se descurce cumva.
De multe ori ma enervez si ma intreb dece mai exista legi deca nu le aplica si respecta nimeni.
Plus ca geme Ro de mizerie peste tot ,ce construim azi peste doi ani trebuie reparat.Dar cheltuim. Cheltuim ,de multe ori doar ca sa suga unii din greu din fondurile de la buget si europene nerambursabile.



Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asteroidul palid, cu numele de Kalinin e trimis de I.V. Stalin sa pice peste depozitul de vodca central, pentru ca de la soldat si caporal si pana la general si maresal sa bea numai apa de izvor sau de la canal, ca numai din cauza betiilor au fost calul de bataie, de pierdere a luptelor si la mana ucrainienilor, de au scapat din mana cucerirea teritoriilor!

+++A murit batranul bogatan, sereacul actor trist avar, dar si vesel, Alexandru Arsinel! La ce poate folosi o avere, cu bani cat sa umple caroseria unui Zis sau Zil, cand era cat pe ce sa moara intr-un azil? Nu l-am placut si apreciat niciodata, dar inima mea respectul ii poarta pentru ce a fost o data, cand se alinia la saracimea din țara asta. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l binecuvanteze in vecie!

Viorel spunea...

csej. Umbli cu vrăjeli. 28.09.2022
Premieră pentru omenire. Sonda spațială DART a lovit intenționat asteroidul Dimorphos, în această dimineață, și a fost unul de succes. Nu se știe însă dacă orbita asteroidului va fi modificată. Experimentul NASA pare desprins din filmele apocaliptice, dar specialiștii îl iau în serios pentru cazul în care Pământul va fi vreodată amenințat de un asteroid. Întreaga misiune a fost transmisă în direct pe YouTube.

GO spunea...

Cu ocazia prezentarii documentului oficial al Parlamentului Romaniei, imi exprim convingerea ca cei care ati sustinut/sustineti cauza Ucrainei in conflictul cu Rusia, sunteti de fapt cei mai mari rusofili. Banuiesc ca nu neaparat din convingere, ci pur si simplu din analfabetism functional.

Mai las inca o data link cu documentul respectiv. Din care rezulta clar mai multe lucruri, cum ar fi:

- Romania nu recunoaste anexarea teritoriilor romanesti de catre Ucraina;
- Oficialii acelor vremuri, erau si mai alfabetizati, dar si mai patrioti decat cei actuali;
- Acel Pact Ribbentrop-Molotov invocat de unii ca din cauza lui nu putem sa ne reintregim teritoriul national luandu-ne inapoi Barasabia si ce ne-au luat ucrainenii, este de fapt nul inca din 24 decembrie 1989, declarat astfel de insasi URSS, adica si de Rusia;
- Romania este in relatiile cu Ucraina, un stat agresat de Ucraina, cum este insasi Ucraina in relatiile sale cu Rusia.

Mai departe, stiti voi, strigati de zor Slava Ukrainii! Si puneti si steagul Ucrainei la fereastra! Asta inseamna de fapt, sa fii rusofil.

Militar de la 14 ani spunea...

Bine zis! Pe vremea când se mai gândea în țara asta. Față de ce avem acum, politicienii anilor '90 erau cu multe clase peste.

M spunea...

@Stelian P

Eu zic să mergem peste ei fir-ar ei ai dracului și dacă nu vor să se unească cu noi și să beneficieze de buna noastră guvernare să îi împușcăm! Sunt clar naziști și ofticoși! 😁

Serios vorbind, aveți o poziție echilibrată și de bun simț! 👍

PS - nici moldovenii, stat suveran și independent nu se înghesuie la Unirea cu noi.
Subiectul este acum ventilat cu obstinație și cu "ochii cât cepele" de agenții de influență ruși care primesc drept de propagandă pe site-urile noastre pe baza tâmpeniei numită democrație!

Lenovi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Cititorii blogului au citit acest document din februarie.
https://www.huhurez.com/2022/02/o-declaratie-parlamentului-romaniei-din.html
Si tu o tot bați în cap,răspândind propaganda rusească, pentru a spune că nimeni în România nu mai este preocupat de acele teritorii.

Viorel spunea...

avianyc. Deștept Murphy ăsta. M-ați / m-a făcut să râd vreo 10 minute de se uita Rex ca la urs neânțelegând dacă am luat-o pe arătură sau nu.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Nu prea se vede ca l-au citit!

Viorel spunea...

avianyc. Când o să dispară de la conducerea țării grupurile „de la Cluj / la fel ca varză a la Cluj”, „cel de la Craiova / Oltenia” și cel „ de pe malul Dâmboviței / plin de mafioți”, iar țara va fi condusă de un Ștefan al Moldovei cum l-ai pomenit la început, atunci legile vor fi și aplicate și respectate. Deocamdată, în mare parte sunt respectate de către clasa muncitoare și țărănime, mai puțin boierimea cărora le-ar trebui aplicate câteva cozi de furcă pe spate pentru aduceri aminte că am mers la vot, ca proștii înainte.

akord 75 spunea...

Hai care il "combati" pe Avianyc?
Eu nu pot atat timp cat sunt de parere ca ne f*te grija despre oricine si orice inafara de Romania care cade in cap. Daa nu asa oricum ci in mare viteza....
Apropo ce mai face Cearls si Viscri al lui. ?
Breichin niuz
Celebrul lunetist canadian Wali s-a întors să lupte contra rușilor: „Asta este noua mea misiune în Ucraina”
Celebrul lunetist canadian Wali s-a întors să lupte contra rușilor: „Asta este noua mea misiune în Ucraina”
https://www.libertatea.ro/stiri/celebrul-lunetist-canadian-wali-s-a-intors-sa-lupte-contra-rusilor-4294848
Iar a baut asta banii!!.... daaa el nu e mercenar doamne feri! El e doar "brigadier international" Inca doua trei ture de astea si poate isi cumpara si el o casuta in Qebec.Cica s-au scumpit:)))
ce mai Wally-Gator desene animate

akord 75 spunea...

csej nu umbla cu vrajeli.N-a umblat niciodata cu asa ceva
El atat pricepe! E simplu:)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

GO. e o oboseala inutila si pe strofocate caci lucrurile nu pot fi usor schimbate, din pacate. Numai acceptul ucrainian, ONU, european si american poate satisface dreptul teritorial!

GO spunea...

@ CFI. Noroc ca nu toti romanii avem atitudine de slugi. Si nu toti conducatorii ne-au tradat. De aici porneste totul.

John spunea...

Înaintea lui Bombonel au fost alții cu adevărat patrioți și cu sânge în instalație:

Declarația Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 Decembrie 1991
Parlamentul României a luat cunoştinţa de hotărîrea autorităţilor de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independentei Republicii Ucraina.
Profund atașat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale popoarelor de a-şi hotărîri soarta, Parlamentul României saluta hotărîrea autorităţilor ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenta Republicii Ucraina.
Avînd în vedere ca acest referendum ar urma să se desfăşoare şi pe teritoriile româneşti – Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi judeţele din sudul Basarabiei -, Parlamentul României declara solemn ca aceste teritorii au fost rupte din trupul tarii, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991.
Așadar, acum 31 de ani, Parlamentul condus de Alexandru Bîrlădeanu și Dan Marțian, dominat de FSN-ul lui Ion Iliescu, a adoptat acest document senzațional, de un patriotism imposibil de imaginat astăzi, cînd toată clasa politică, împreună cu președintele Klaus Iohannis nu știu cum să se închine mai vizibil la ordinele venite din afară, care le impun să facă parte din corul susținătorilor Ucrainei, fără să crîcnescă o vorbă despre teritoriile românești alipite samavolnic de către URSS la teritoriul Ucrainei! În cor cu presa lor obedientă.
Citește întreg art.,aici:
https://www.cotidianul.ro/document-de-citit-si-recitit-de-catre-toti-patriotii-ucraineni-din-romania/

Stelian P. spunea...

@Olescu&altii
La 02.02.97 Romania a semnat „TRATAT din 2 februarie 1997cu privire la relatiile de buna vecinatate şi cooperare dintre România şi Ucraina” in care se precizeaza:
...”condamnand actele injuste ale regimurilor totalitare şi de dictatura militara, care în trecut au afectat în mod negativ relatiile dintre poporul român şi poporul ucrainean, şi convinse ca lichidarea mostenirii dureroase a trecutului se poate face doar prin dezvoltarea relatiilor prietenesti şi de cooperare dintre cele doua popoare, care nazuiesc spre edificarea unei EUROPE UNITE,....
2. Părţile contractante vor respecta, în relatiile reciproce, ca şi în relatiile cu alte state, principiile Cartei Organizaţiei Natiunilor Unite şi ale Actului final de la Helsinki: egalitatea suverana, nerecurgerea la forta sau la amenintarea cu forta, INVIOLABILITATEA FRONTIERELOR”.....
Sublinierile imi apartin.
In concluzie Declaratia prezentata obsesiv de catre tine a ajuns la RECICLE BIN (termenul corect e altul dar tu il intelegi si pe asta)
"Patriotismul" Parlamentului de acum 31 de ani serveste exclusiv intereselor Moscovei.

Militar de la 14 ani spunea...

Egal cu 0. Vezi tratatul de la Minsk și îți vei da seama cât respectă Ucraina tratatele. Sau litigiul câștigat de România? Sa mai zic de șicanele aplicate României de către această Ucraină?

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Exagerezi și d-ta în sens invers.
Păi ...nu este nicio contradicție între Declarația Parlamentului României din 1991 și conținutul Tratatului cu Ucraina din 1997, dacă diplomația noastră a reușit să introducă în Tratat problema lichidării moștenirii dureroase în spiritul Acordului de la Helsinki .

Textul complet al art. 2 din Tratat este:
2. Părţile contractante vor respecta, în relatiile reciproce, ca şi în relatiile cu alte state, principiile Cartei Organizaţiei Natiunilor Unite şi ale Actului final de la Helsinki: egalitatea suverana, nerecurgerea la forta sau la amenintarea cu forta, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritoriala a statelor, reglementarea pasnica a diferendelor, neamestecul în treburile interne, respectarea drepturilor omului, egalitatea în drepturi şi dreptul popoarelor de a dispune de ele insele, cooperarea dintre state şi indeplinirea cu buna-credinta a obligaţiilor asumate conform dreptului international.

Principiul inviolabilității frontierelor se intregește cu principiul rezolvării pe cale pașnică a diferendelor, diferende care pot fi și în legătură cu frontierele.
Analfabții funcțional în diplomație înțeleg că dacă România a consemnat in tratat inviolabilitatea frontierelor... asta ar presupune că i-ar fi interzis să ceară pe cale pasnică, nu cu forță, rezolvarea contenciosului teritorial cu Ucraina.
Uniunea Sovietică s-a opus inițial la Helsinki adoptării principiului rezolvării pe cale pașnică a diferendelor.
Introducerea acelui principiu, a obținut cu greu consensul în timpul negocierilor de la Helsinki, dar a fost și un succes al diplomației din România anilor 1975.

Andrei spunea...

@GO & gașca de rusofili

Nu e nicio diferență, văd, între "vrem pensii", cu "vrem teritorii". Ni se cuvin? Nu contează. Ce facem dacă le avem? Nici asta nu contează...

O atitudine egocentrică și periculoasă.

Să acuzi de rusofilie pe cei care sprijină Ucraina, stat independent, recunoscut de tratatele internaționale, inclusiv de România, ca fiind stat suveran și care are tot dreptul la toate teritoriile sale, este o formă de alienare morală, dintre cele mai periculoase, tocmai pentru că se deformează realitatea.

Olescu vrea doar teritoriile "românești" care sunt înglobate de Ucraina, dar ce să vezi, nimic despre tezaur. De ce oare? Că așa e agenda politică a 0rc1lor.

Ne acuză că suntem manipulați, deși el se adapă DOAR de la o oficină pro-rusă, telegram, de unde se "alfabetizeaza" intensiv cu propaganda 0rc1lor. Inteligent, ce să zic.

Iar mai nou scoate de la sertar un document de pe vremea când România era condusă de un alt rusofil, IliOlescu, scuzați Iliescu, deși știe că ultimul document semnat de România este cel valabil, respectiv tratatul din 1997 cu Ucraina pentru ca Romania să poată intra in UE și în NATO. Bine că nu a adus în discuție și Declarația lui Horea, Cloșca și Crișan, că poate revendicam și Ungaria.

Așadar Olescu și gașca lui de trepanați putinisti de conjunctură se folosesc de jumătăți de adevăr convenabile, ignorând restul, doar pentru a justifica o acțiune de agresiune, un rapt teritorial, abuzurile, crimele de război și genocidul făcute de 0rc1le care îi finanțează serviciile jegoase, împotriva unui stat independent și suveran.

Iar la final, nu pot să nu observ expresiile de genul "Biden i-a împins pe europeni contra lui Putler", ori "America e de vină" indiferent cum, justificând un antieuropenism agreat de mulți de pe aici, precum și idioțenia "suveranității" invocate de AUR, partid dirijat de la Modcova, suveranitate, ce să vezi, dorită de adepții 0rc1lor sau de dragnistii pesedei care ar dori să domnească prin furt și corupție, peste o țară de mâna a treia.

Vorba imnului, "Deșteaptă-te române". Dar nu trezire, ci o deșteptare, o înțelegere mai bună a toxicității și nemerniciei unor putleriști gen Olescu, care ne vor adormiți în minciuna de pe Telegram, cântându-ne propagandă ca să adormim.

Și cică ne vor binele. Vai. Păi când rușii ne vor ceva, e bine să fim vigilenți. Că altfel ni-l iau.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Doi juristi, trei pareri :))
Eu inteleg ca daca am acceptat inviolabilitatea frontierelor atunci nu mai e cazul sa ridicam din nou problema (mai ales azi) cind ukrainienii lupta cu sacrificii uriase sa-si apere frontierele. Problema insulei Serpilor a fost acceptata de ambele parti si a fost supusa arbitrajului international. Alte probleme teritoriale nu au fost mentionate. Nu exclud ca pot aparea, de exemplu, ca urmare a aluviunilor de pe Dunare care modifica malurile deci si traseul frontierei dar de aici pina la cererea de teritorii populate e cale lunga si mai bine de evitat.

Huhu Rezea spunea...

Este mare realizare că România a reușit să convingă Ucraina să recunoască în Tratat dorința ambelor părți de a lichida pe cale pașnică moștenirea dureroasă a trecutului.
Afirmarea pașnică a unui drept teritorial nu contravine principiului inviolabilității frontierelor. Doar folosirea forței ar încălca principiul.
Cum ar spune Adrian Năstase, prin Tratat România și-a prezervat un drept istoric.
In acest context trebuie privită și recenta declarație a fostului ministru de Externe, Andrei Marga.

Huhu Rezea spunea...

Aveți pe prima pagină a blogului link-ul cu harta interactivă a frontului din Ucraina. Ucrainienii se apropie de Donetk.

Leo spunea...

Acum "ARDE" nu teritoriile Românești , ci plagiatorii din Guvernul României dintre care unul și-a dat demisia. Mai sunt doi cunoscuți dintre care unul este primul în arta blocării verificării plagiatelor.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Faceti un mic efort de imaginatie si dati timpul inainte pina la momentul cind razboiul se termina. Ukraina trece la reconstructie si firmele romanesti isi ofera asistenta. Ce o sa spuneti atunci daca ukrainienii o sa ne spuna:
"Va multumim frumos pentru ajutor dar noi preferam sa-i primim in tara pe cei care ne-au ajutat si mai putin pe cei care ne-au ajutat dar si-au si PREZERVAT niste drepturi asupra teritoriilor noastre!"
E posibil? Noi raminem cu prezervarea si le multumim lui Nastase si Marga.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, ii tremura coloții in gur croitoresei si simandicoasei adusă șnur de la Cracovia de paharnica Lola Fiola; le mai tremura mârlanilor, padurenilor, jiganilor, rosienilor, maciu piciu pupincuriciu si tuturor jeneralilor copy paste din Oaste, in frunte cu măliga moale, Laie Ciucălaie... La ceanga parpales cu cine i-a numit si ales sa ne faca vietile un calvar si un stres!

Huhu Rezea spunea...

O victorie ucrainiană impotriva Rusiei este posibil să aducă și un asemenea comportament din partea Ucrainei, dar nici varianta confruntării belicoase cu Ucraina, propovăduită iresponsabil de filoruși, nu ne este favorabilă.
După conflict, statul ucrainian va avea nevoie de garanții internaționale pentru a supraviețui. Aici vor trebui să acționeze efectele actiunii de prezervare a drepturilor noastre asupra teritoriilor din Ucraina.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am observat o chestie tare la rezervele militare: Cand moare un om de mare caracter si merituos, ei ii aduc cu droaia omagii la modul pios si respectuos, dar cand caracterul acestuia a fost cat se poate dă jegos si cărpănos, nu se inghesuie sa-l jăluie si sa vorghească de el cat mai frumos, preferand sa taca decat sa se prefaca! Bravo, onorabili camarazi, de mare onoare, ca va pastrati caracterele sever militare si stiti sa triati pe cine sa respectati si sa onorati cand sunt decedati!

Militar de la 14 ani spunea...

Foarte bună prezentare, pe alocuri puțin exagerată. Nu sunt de acord cu politica Rusiei, la fel cum nu sunt de acord cu politica Ucrainei, care 90% adoptă aceeași politică de persiflare, nerespectarea tratatelor, șicanare etc. Ar trebui să ne vedem mai mult de interesele noastre, nu ale altora. Nu tot ceea ce ni se comandă de UE, USA, UK este în interesul nostru, la fel cum e și cu Rusia.
Așa că, "Deșteaptă-te române" e valabil în ambele sensuri, mai ales când propaganda mediei tâmpește românul și nu numai, la fel cum a făcut-o și pe timpul pandemiei.
PS: Un punct mare pentru Putin este că ne-a scăpat de pandemie începând cu 24 februarie. Așteptăm un alt descreierat să ne scape de război (vezi criza apei, încălzirea globală, asteroizii, Taiwan etc.)

akord 75 spunea...

Stelian P
Ehee idealistule .N-o sa aiba loc firmele romanesti in ukraina.Iti faci iluzii
Si chiar daca vor fi romanii pe la ceva maruntisuri abia atunci ai sa vezi cat de "romanesti"sunt.Esti amuzant!.Acolo o sa fie batalia granzilor si te trezesti si mataluta cu steagul ala cu multe stelute.L-ai pus degeaba,ca tot n-ai inteles nimic despre "cum e cu banu' "
Ti-am mai explicat odata cum e cu afacerea de tip razboi
PS vor participa si romani bineinteles
O sa fie nevoie de necalificati, fierari betonisti, caratori cu carca motostivuitoristi...etc.Si astia cred ca se gasesc greu ca sunt cam imprastiati.Muncesc deja pt dezvoltarea altor tari.Cat despre CEO si Boardul firmelor "romanesti" ai sa vezi atunci cine face parte din ele.Cred ca nici Umbrarescu n-o sa aiba loc cat se da el mare si tare.Fata de altii e "puiut"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rusia anexand azi provinciile ucrainiene, de departe Putin le ofera rusilor circ si ucrainienilor bombe si moarte! Pe cine poate sa bucure asemenea fapte, decat pe niste capete infierbantate?!

Militar de la 14 ani spunea...

Stai liniștit. Firmele vor fi occidentale, în cel mai bun caz noi vom da niște muncitori plătiți ca într-o țară de mâna a treia. Numai zic că vom plăti bani pentru reconstrucția Ucrainei. Nu vom câștiga nimic pentru că nu contăm. Mulțumim Iohannis, Câțu, Orban, R Bogdan etc. pentru halul în care ați adus țara asta.

GO spunea...

@ Stelian P. Ti-a raspuns @akord 75 la fix. Adica, noua ne fac autostrazi italienii si austriecii, iar tu vrei ca firmele romanesti sa reconstruiasca Ucraina? Care firme? Ai nostri sunt eventual simpli subcontractori la marile firme.

GO spunea...

Pe sub pamant, pe unde vin? Ca pe harta RYBAR - canal Telegram de unde isi iau frecvent informatii si sursele militare occidentale, nu se vede nici un avans al ucrainenilor in cele 4 regiuni luate de Rusia. Ba din contra, nu stiu ce au facut rusii azi noapte la Nikolaev, ca numai flacari se vedeau in zona aia.

Stelian P. spunea...

acord75, militar...
Sincer sa fiu nici nu-mi fac iluzii. Cind doi fosti inalti demnitari ai statului roman vorbesc despre revendicari teritoriale (unul chiar spune fara jena ca e un cutit in spatele vecinilor) e normal sa nu cistigam nimic.

Elisav spunea...

Am rezolvat toate problemele cu pensiile și cu soldele. Vom rezolva după cum se vede și cu teritoriile românești anexate la Ucraina. După care ne îndreptăm spre Bulgaria.

Huhu Rezea spunea...

Ce legătura are informarea în legătură cu eventualele pericole care amenință România cu pensiile militare?