Un produs Blogger.

miercuri, februarie 01, 2023

Excepție extrinsecă de neconstituționalitate a OUG nr. 59/2017, dosar pe rolul CCR în data de 23 02 2023

151 comments

 O excepție ridicată profesionist de userul Skoda. O public cu acordul său, nu cu @akord. 🫢

Incheierea de sesizare a CCR de către Tribunal a fost  compromisă de grefiera care a redactat-o, înlocuind în preambul și dispozitiv (oare, numai o eroare?) numărul corect al OUG 59/04 08 2017 cu nr. 58/04 /2017. diferența dintre ele, pe lângă obiectul diferit de reglementare,  fiind că pentru numărul 58 s-a cerut avizul Consiliului Consultativ pe 01 08 2017 în timp ce pentru nr. 59 s-a cerut avizul abia pe 07 08 2017.

Se va strădui, oare, CCR să identifice corect obiectul excepției de neconstituționalitate?

Fișa proiectului de lege Pl x 310/2017




151 de comentarii:

Leon spunea...

Judecatorul Raportor va constata cu siguranta ca este o eroare de scriere( 8 este langa 9, nu ?) deoarece in tot cuprinsul scrie OuG 59, si chiar daca in final a scris OuG 58/2017, spune f.clar :"privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu" in timp ce oug 58 se refera la cu totul la altceva..!!

Leo spunea...

@Leon
Autorul excepției , ca să fie sigur că jud. raportor va constata , va reține și va consemna, e bine ca să i se ceară asta din timp în scris.
Eu așa cred gîndindu-mă la principiul disponibilității cuprins în normele de drept civil.
Grefiera și juristul CPS a MAI sunt pe mână.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GG spunea...

Trebuie neapărat făcut acțiune pt.îndreptare eroare materiala,trebuia făcut pana acum.Hotararea se va lua în camera de consiliu.Cred ca a fost făcută intenționat!!!!
Nu astepfa după judecătorul raportor,nu e în măsura sa îndrepte eroarea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, treaba nu-i prea bună cand giucărica clăpăugă bătrână, uscată si rece la curmă, cu peruclă din lână de sârmă, e ținută pentru incălzire, cu giocco del tremorro într-o mână, precum osanza oii din stână, pentru o sărăcie trihirică si insignifiantă de râmă!

Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Nu fi invidios! DE ce vorbești că și tu ai pomenit în procesul în care ai chemat Guvernul la Tribunal că nu s-a obținut avizul Consiliului legislativ.

@Viorel
Așa repede uitași că doar ieri a admis CCR excepția de neconstituționalitate a unei ordonanțe numai pe critică nesolicitării avizului CES.
Nu trebuie mai multe motive pentru admiterea unei excepții extrinseci.
Despre lipsa de competență a Guvernului de a afecta un drept prin ordonanță de urgență vine din urma dosarul cu excepțiile ridicate de @Camaradul. Să sperăm că Skoda va avea câștig de cauză și nu va mai fi nevoie să asteptăm încă un an.

Huhu Rezea spunea...

Curții constituționale nu i se cere să îndrepte eroarea materială comisă în redactarea Incheierii tribunalului pentru sesizarea CCR.
CCR trebuie să identifice corect obiectul excepției de neconstituționalitate.

xmax spunea...

Un lucru este sigur: indiferent cum citim acest OUG 59/2017 (de dinainte de 2017 sau după 2017) este clar că este NOCIV. Poate nu am fost bine înteles. Nimeni nu se bucură de astfel de anomalii generate de acești vremelnici guvernanți.
Este bine ca să putem să formăm un punct de vedere, într-un număr cît mai mare, pentru a ataca pe toate căile legale acest nenorocit de OUG. Plus văd de multe ori specialiști în materie de legislație privind pensiilie militare la diverse emisiuni TV, care tac în papuci fără sa spună despre acest gunoi de OUG 59/2017 public la acele emisiuni TV unde sunt invitați. Aici este marea problemă....să nu fie un troc.
Trebuie să ne organizăm într-un grup consistent care să aibă un singur obiectiv: atacarea acestui OUG 59/2017 care este profund neconstituțional (acolo unde se arată că ART:VII pct .3 din OUG 59/2017 care a eliminat actualizarea din Art.60 din Legea 223/2015)
Un articol interesant ar fi "Limitele de care este ținut Guvernul în adoptarea ordonanțelor de urgență" publicat în 14 ianuarie 2023

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pop Iuliu spunea...

@ Huhurez
Eroarea materială se rezolva de către instanța de judecată la cererea petentului ori din oficiu, dar nu se vor sinchisi fara cerere. De regulă in camera de consiliu, este o procedură banală.

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Nu te mai da un leu fioros când tu în dosarul 4241 te-ai comportat ca un șoșoi?
Esti intervenient intimat in recursul de la ICCJ (dosar nr.2389/1/2022, cu termen pe 09 05 2023) și nu te-am auzit că intreprinzi ceva in sprijinul Curții de Conturi.
Exagerezi, am spus că punerea pe rol a dosarului @Camaradul va fi in cel mult 2 ani.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@ Viorel
Probabil ca să plătești cheltuieli de judecată pentru că nu ai renunțat înainte de comunicarea cererii de chemare în judecată.Este un proces in contencios administrativ, nu de litigii de asigurari sociale

Sf. Petru spunea...

Excepția ridicată de SKODA 4x4 la CCR va trece,în sensul admiterii. Are toate elementele necesare, chiar și cu acea scăpare de redactare din final. Lucrurile sunt clare, deja, în jurisprudența recentă a CCR (vezi Decizia nr. 50/2022 a Curții). Am solicitat în urmă cu câteva săptămâni un punct de vedere de la Consiliul Legislativ și, reiese clar din răspunsul primit că Guvernul a adoptat OUG 59/2017 înainte de a cere avizul consultativ(adresa de înaintare a proiectului de ordonanță către Consiliul Legislativ are ca dată a ieșirii documentului din Guvern ziua de 07.08.2017). Așa că.... se va face dreptate! De fapt, CCR va da cu copy-paste la textul din Decizia 50. Chiar nu identific niciun motiv plauzibil pentru care CCR să-și schimbe practica.

A spunea...

@Viorel
ca să plătești cheltuieli de judecată
Sa nu im spui ca ai tahicardie:)
Nea viorele,ia o aspirina ca face bine.
Acum la modul serios,nu mi-ar fi de mirare ca aia sa-ti fi pus gand rau.Cum te-au prins pe picior gresit cum te ard:)
Cu siguranta esti cunoscut pe holuri pe acolo la TB.:)

Sf. Petru spunea...

Pe de altă parte, dacă OUG nr.59 va fi declarată neconstituțională, acest lucru va profita cu adevărat doar celor pensionați după 17.09.2017.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viorel, zau, imi pare prea putin rau caci ca tine am procedat bine si eu, si am platit, dar cel putin m-am racorit stiind din surse ca am prea putine sanse cu clocarii, majistraturile unse si alifiile lor ascunse!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Numai tâmpenii spui!
Cum să-l amendeze dacă lui @Viorel i-a admis cererea de intervenție? În recursul de la ICCJ va fi singurul citat ca intervenient intimat alături de Curtea de Conturi.
Recursul a fost declarat atât de Curtea de Conturi cât și de CPS a MApN.Ambele sunt nemulțumite de soluția CA București.

Huhu Rezea spunea...

Din regulamentul CCR
"Autorul excepţiei de neconstituţionalitate nu poate cere, în timpul dezbaterilor din şedinţa publică ori prin notele scrise depuse la dosar, extinderea obiectului excepţiei, deoarece, potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.47/1992, Curtea Constituţională se pronunţă numai asupra dispoziţiilor legale menţionate în încheierea prin care instanţa sesizează Curtea cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate, în caz contrar sesizarea nefiind legală.

De asemenea, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, autorul excepţiei nu poate să invoce în faţa Curţii un alt temei constituţional, care nu are nicio legătură cu cel invocat în sesizare şi nici nu este o dezvoltare a acestuia, întrucât aceasta ar avea semnificaţia ridicării unei excepţii direct în faţa Curţii, eludându-se astfel prevederile art.29 din Legea nr.47/1992, ceea ce este inadmisibil."

Leon spunea...

https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/OUG-pensii-de-serviciu-02-08-2017.doc
Daca reusim sa deschidem acest link, o sa observam ca aici avem forma initiala a proiectului de Ordonanta la care CES a dat un Aviz NEFAVORABIL, bine justificat, in data de 4 august 2017.
Poate explica cineva cum Ordonanta adoptata de TUDOSE in 4 august( o zi de VINERI) este corectata exact cu Observatiile CL comunicate in data de 7 august( o zi de LUNI)..??

Cătălin spunea...

MULTI GREFIERI TREBUIE SA AJUNGA DUPA GRATII.AM TRAIT PE PROPRIA PIELE. REDACTEAZA SAU XEROXEAZA DOCUMENTE NECESARE JUDECATORULUI DE CAZ IN FUNCTIE DE ORDINELE/ "RUGAMINTILE" FACUTE DE CEI DIN "STATUL PARALEL" CARE DORESC SA-SI ASCUNDA BENOROCIRILE PE CARE LE COMIT IN DETRUMENTUL OAMENILOR CORECTI CARE ISI REVENFICA DREPTURILE LEGITIME CE LI SE CUVENEAU.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu exceptia intriseca, hai, baieti, la discoteca cu amanta din dotare, precum Organ-beutorul cel mai tare din parcare cand era la guvărnare un crai mare, de scriu astia prin ziare ca, pe cand noi fiind cu teamă mare de amendare si inchisi in arestare, ca in chirie in puscarie pe motiv de pandemie, el umbla creanga in treanca fleanca, cand la manga,cand la ceanga si beat manga cu amanta ce-i ținea trena ca zdreanța ca s-o gadile pe bani cu ranga, de i-a aflat biata-i nevasta si i-a tras o bătută de l-a lăsat cu o coastă ruptă ca altădata la amantă sa uite sa se mai duca...

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu ai citit cu atenție motivarea excepției de către @Skoda.
@Skoda aduce un argument forte în sprijinul neconstituționalitații ordonanței, pe lângă datele din Avizul Consiliului Legislativ.
Ordonanța a fost aprobată cu un titlu pe data de 04 08 2017, titulatură care este menționată și în adresele de sesizare a Consiliului Legislativ și Consiliului Econimic și Social dar și în adresa Guvernului de sesizare a Senatului. Abia pe 07 08 2017 se modifică titlul ordonanței,în Monitorul Oficial, după observația Consiliului Legislativ din aceeași zi.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Respingerea OUG 59/2017 prin legea de adoptare repune in vigoare art. 60 in forma inițială.
Un text abrogat rămâne definitiv abrogat, singura posibilitate de repunere în vigoare a unui text abrogat fiind cea când ordonanța de abrogare a fost respinsă de Parlament prin legea de adoptare, lege care se transformă în lege de respingere. Vezi art. 64 din L 24/2000.
Art. 84 din OUG 114/2018 modifică forma neconstituțională introdusă în art. 60 prin OUG 59/2017, nu forma inițială a articolului.
Dacă Parlamentul vrea să mențină în vigoare reglementările din art.84 al OUG 114/2018 trebuie să le găsească alt loc în L 223/2015.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, daca cititi proiectul initial, postat de mine mai sus, o sa vedeti ca absolut TOATE Articolele sunt modificate, inclusiv apare unul nou,ART.X !
Adica credeti ca si-a permis cineva sa modifice o Ordonanta dupa aprobarea ei in Guvern si pana la publicarea in MO !

Leon spunea...

@Huhu, daca asa este, in cursul zilei de astazi, o sa trimit Presedintelui CD, D-ul Deputat Marcel Ciolacu, rugamintea de a pune pe Ordinea de zi Pl x nr.310/2017 !

micutzul spunea...

NU ESTE O GREȘEALĂ!
@SKODA ai mare grijă că la inceput poate fi considerată o greșeală dar și in final in DECIZIA TRIBUNALULUI este exact aceeași ''greseala''! Consider că CCR dispune potrivit deciziei tribunalului -speța- !
Personal cred că URGENT trebuie să faci o intampinare scrisă la CCR pentru a lua in considerare sesizarea ta !
Felicitări!
@ Huhu
In caz că e declarată neconstitutionala se revine la situația inițială anterioară oug 59? Noi ce trebuie să facem?

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Art. X ,introdus în ordonanță, probabil, în ședinta de adoptare in Guvern din 04 08, este altă dovadă a nerespectării procedurii de adoptare a OUG 59.
In textul trimis pe 04 08 la CES art. X nu apare, pentru că s-a trimis proiectul cu care s-a intrat în ședința de Guvern.
In schimb, în textul trimis pe 07 08 2017 la Consiliul Legislativ apare art. X.

Leon spunea...

Art X este INTODUS tot de CL, vedeti finalul Avizului:
https://www.cdep.ro/proiecte/2017/300/10/0/cl391.pdf

Huhu Rezea spunea...

@Micutzul
In caz că este declarată neconstituțională OUG 59/2017, în termen de un an de la data publicării deciziei CCR in MO, formulăm acțini la completele de contencios administrativ ale tribunalelor de care aparținem, la care atașăm în copie Decizia CCR și cerem despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de ordonanță și obligarea Caselor Sectoriale să procedeze la actualizarea pensiilor militare la valorile soldelor de grad și funcție din anul 2023.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Da, Consiliul Legislativ a recomandat adăugarea art. X, articol care nu era la data de 07 08 2017 când proiectul a ajuns la CL, dar a fost introdus în aceeași zi în forma trimisă la MO.

Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Când gogomăniile pseudo-juridice pe care le debitezi sunt atât de mari nu ți le mai public.
CCR se pronunță numai pentru excepțiile și motivările din actul de sesizare al instanței. Nu se admit adăugarea de noi excepții sau alte motivări.

xmax spunea...

Nu vreau să țin cu ursul din pădure, dar daca această OUG se va declara constituțională?
Ce e de făcut? Vom accepta aceste decizii? Și vom spune "asta e"???
Păi nu fraților!!Haideți sa găsim o modalitate de atac, în caz nefavorabil! Poate găsim sprijin din partea unor juristi cu experiență care să redacteze un material iar apoi sa îl folosim în mod unitar astfel încit să reușim să sensibilizăm acesti guvernanți vremelnici!

Leo spunea...

Onorabilul a spus mai sus că,
In caz că este declarată neconstituțională OUG 59/2017 în termen de un an de la data publicării deciziei CCR in MO, formulăm acțini la completele de contencios administrativ ale tribunalelor de care aparținem, la care atașăm în copie Decizia CCR și cerem despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de ordonanță și obligarea Caselor Sectoriale să procedeze la actualizarea pensiilor militare la valorile soldelor de grad și funcție din anul 2023.
Nu îmi sunt clare următoarele
1.Ce se întâmplă cu actualizările începând din 01.01.2019 - 2023 , avînd în vedere că Art. 184 din OUG 114 elimină încă o dată instituția actualizării.
2. Oare cei care vor ataca de acum încolo constituționalitatea OUG 59 cum a făcut Skoda sau CAMARADUL , nu ar fi bine să atece și pe OUG 114 ?
Pt. că dacă numai OUG 59 este declarată neconstituțională , atunci actualizările vor fi cele asociate numai anului 2018 , deoarece din 01.01.2019 intră in vigoare Art. 84 din OUG 114. (Cât de perfide au fost lichelele gulerate)
3. De ce nu se poate iniția acțiunea și la Tribunal pe Asigurări sociale cu obiectul cauzei ca fiind RECALCULARE PENSIE prin actualizare.
2. Ce se întâmplă

Leo spunea...

Azi , cerând eliminarea pensiilor militare din proiectul de lege L4 , practic Mercea nu voiește REFORMA PENSIILOR MILITARE.
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leo
Art. 84 din OUG nr. 114/2018 a modificat un text de lege care va fi declarat neconstituțional. OUG nr. 114 nu a modificat textul original al L 223/2015.
Chiar si o lege care aproba o ordonanță declarată neconstituțională devine și ea neconstitutională.
Cu privire la Art. 84 din OUG 114/2018 se poate ridica obiectie de neconstituționalitate dar nu pentru motivele invocate de @Skoda ci pentru motivele invocate de @Camaradul și dezvoltate în materialul " Limitele de care este ținut Guvernul în adoptarea OUG" scris de magistratul asistent al CCR, Benke Karoly, vezi https://www.huhurez.com/2023/01/limitele-de-care-esre-tinut-guvernul-in.html

Am mai precizat că excepțiile la o lege sau ordonanță pot fi ridicate la Completele de litigii de munca si asigurări sociale ale Tribunalului, împotriva Caselor Sectoriale, exceptii subsidiare la o cerere principală de calculare, recalculare, actualizre/revizuire, cât si în contencios administrativ, numai împotriva ordonanțelor simple sau de urgență, la Curțile de Apel, tot subsidiare la o cerere principală de reparare a unui prejudiciu direct sau indirect provocat de o ordonanță. La Curțile de Apel acțiunea se pornește împotriva Guvernului, nefind nevoie de procedură prealabilă și nici nu există termen de prescripție.

monteoru spunea...

Avem niste judecatori de tot rasul nu numai in domeniul litigii de munca ci in general la tot.Un prost sau proasta in cazul unei iesiri din indiviziune imi cere certificatul de deces al titularului cu toate ca in titlul de proprietate eliberat in baza legii 18/1991 se specifica negru pe alb sub semnatura prefectului ca titularul este decedat.Cu dracul au ajuns asemenea specimene judecatori e de neinteles.Rau e ca prostia nu doare.Sunt fixisti.Astia umbla cu ochelari de cai.Sincer nu ma simt lezat stiind ca in capul lor umbla ideia ca justitia trebuie sa aduca venit la bugetul de stat.Nu face calul cat samarul.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, Informatia de mai jos ajuta cu ceva, adica Plenul Senatului NU s-a intrunit in 8 august 2017 ?
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.romania-actualitati.ro/stiri/politica/senatul-si-camera-deputatilor-s-au-reunit-in-sesiune-extraordinara-id99833.html&ved=2ahUKEwi77dq6-vb8AhXOuYsKHQ9fDSIQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw1HIcTSM1S1Zd22-DhhQwBp

DINU spunea...

Este drept ca avem posibilitatea de a actiona in justitie, insa exceptand pe cei care au invocat exceptia de neconstitutionalitate, pentru toti ceilalti nu opereaza prescriptia, adica mai poti cere despagubiri din urma daca s-a depasit termenul de prescriptie de 3 ani?

Leo spunea...

Mulțumesc Onorabile,
Acum e LUMINĂ !

nr. 1 spunea...

D-le Leo, chiar credeti ca are cineva timp de toate pentru toti? Adresa la care faceti trimitere are cel putin cateva erori regretabile : nu am inteles ce inseamna de fapt pensia privata(contributia din net la pilonul 2) ??????????? Se spune oare ceva in actuala lege a pensiilor militare de pensia privata? Nu am citit nimic in acest sens! Oare chiar OMM si pensia privata???????????Ț?care oare sunt bagate ilegal in calculul pensiei militare? Citind acest text un gulerat poate trage concluzia ca in scrisoare ( nepierduta) se cere nici una nici alta ci anularea OMMM si a pensiei private-pilonul 2 !!!!!!!o fi cumva pensia suplimentara ori stagiul de cotizare adaugat?????????Si mai e ceva.......oare toti cei care au peste 12000-15000 lei salariile (soldele) in luna pensionarii de 12.000-15.000 ori 20.000 samd?????????Mira-m-as !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Senatul a fost convocat in timp util în sesiune extraordinară pentru a pune ordonanța in dezbatere.

Art. 115 din Constituție

5) Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

Huhu Rezea spunea...

Dinu
Este evident că nu poți cere despăgubiri mai vechi de trei ani înainte de data introducerii acțiunii principale in instanță.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
reddog spunea...

Rambo și Cezar au vecini care participă frecvent la astfel de maratoane.

Profesoara: De unde ai ceasul ăsta de aur Bulă?

Bulă: L-am câștigat la un maraton.

Profesoara: Câte persoane au participat?

Bulă: Trei… un polițist, proprietarul ceasului și cu mine!

bogdan spunea...

In acest topic se dezbat diferite actiuni in justitie pentru obtinerea/anularea anumitor drepturi/inechitati . In cursul timpului au fost obtinute victorii majore astfel ? Daca da se poate exemplifica pe scurt?

Paul Puiu spunea...

Art. 8, din L 24/2000 prevede:
Aliniat (1) În cazurile prevăzute de lege, în faza de elaborare a proiectelor de acte normative iniţiatorul trebuie să solicite avizul autorităţilor interesate în aplicarea acestora, în funcţie de obiectul reglementării.
Aliniat (2) După elaborarea lor şi încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum şi proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ.
Aliniat (3) Procedura de avizare şi obiectul avizului Consiliului Legislativ sunt prevăzute în legea sa organică şi în regulamentul său de organizare şi funcţionare.
Se poate constata ca ordonantele de urgenta nu se supun avizului Consiliului Legislativ, situatie valabila si in cazul OUG 57/2015, OUG 59/2017 si OUG 114/2018!!!😂😂😂
Deci dupa cum rezulta din textul art 8, al. 2 din L 24/2000, in mod obligatoriu numai ORDONANTELE se supun avizarii Consiliului Legislativ, nu si ORDONANTELE DE URGENTA!!!!😆😆😆

Din formularea „Consiliul Legislativ (…) avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații” se poate interpreta în sensul că ar trebui avizate toate proiectele de acte normative, dar Legea pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ nr. 73/1993, republicată, limitează sfera actelor supuse avizării, stabilind că acesta „analizează și avizează proiectele de legi, propunerile legislative și proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului[10]”.

Se poate observa că proiectele de ordine având caracter normativ, proiectele de instrucțiuni și de alte asemenea acte cu caracter normativ ale conducătorilor ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale de specialitate sau ale autorităților administrative autonome, care se emit pe baza și în executarea legilor, a hotărârilor și a ordonanțelor Guvernului, nu sunt supuse avizării. Singura excepție o constituie unele acte ale Consiliului Concurenței, deoarece în art. 28 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată se prevede că: „Proiectele de regulamente și instrucțiuni, precum și modificările acestora necesită avizul Consiliului Legislativ”.

Referitor la soluția restrângerii domeniului proiectelor de acte normative supuse avizării Consiliului Legislativ, în doctrină s-a precizat că: „Neatribuirea unei asemenea competențe, prin lege, Consiliului Legislativ, reprezintă un risc în asigurarea caracterului unitar al legislației, mai ales în cazurile în care celelalte autorități ale administrației publice de stat pot încălca, prin acte normative proprii, ordinea constituțională”[11]. De asemenea, s-a considerat că s-ar impune modificarea legii de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ, introducându-se obligativitatea solicitării avizului și în cadrul actelor normative ale organelor administrației publice centrale, nimic neputând „justifica excluderea acestora de la aviz, atât timp cât actele normative ierarhic superioare acestora sunt supuse avizului consultativ al Consiliului Legislativ” [12].

O altă categorie de acte normative care nu este supusă controlului exercitat prin avizul Consiliului Legislativ este reprezentată de proiectele de lege de aprobare sau, după caz, de respingere a ordonanțelor, atât simple, cât și de urgență, adoptate de Guvern.

reddog spunea...

Viorel
Și la unii militari e valabil.
Au ajuns militari pentru că așa a vrut tata și mama.
Rambo și Cezar sunt exemple elocvente.
Ei vroiau sa devină tractoriști.

Relu spunea...

@monteoru: sunt destui judecatori angajati ca si in alte parti din sursa externa, fara pregatire multa in munca de judecator.Sunt multi fosti juristi care nu prea au avut cine stie ce activitate juridica si care vorba cuiva s-au dus "cu buletinul si cu pixul", dau un examen care este mai usor decat alea de la INM si sunt definitivi in timp ce altii fac niste ani de INM si stagiatura plus niste examene destul de grele. Cat despre acte suntem tara care a ridicat birocratia la cer.
@Viorel: sunt destui judecatori fara neamuri in magistratura nu e cazul sa generalizam.

xmax spunea...

Paul Puiu: Dacă așa stau lucrurile că NU ESTE NEVOIE o consultare a Consiliului Legislativ prinvind un OUG fie el OUG 59/2017 sau oricare altul, atunci lucrurile se schimbă
De studiat si link-ul https://www.juridice.ro/673368/consideratii-privind-avizele-emise-de-consiliul-legislativ.html

xmax spunea...

Totuși dacă analizăm textul:

"44. Curtea Constituțională a apreciat că din conţinutul prevederilor constituţionale şi legale mai sus arătate se desprinde ca fiind evidentă obligaţia Guvernului ca, înainte de a adopta o ordonanţă de urgenţă, să solicite avizul Consiliului Legislativ. Nerespectarea acestei obligaţii duce la neconstituţionalitatea actului normativ adoptat.
45. Ca urmare a solicitării adresate, Consiliul Legislativ, în îndeplinirea atribuţiilor sale constituţionale ce privesc asigurarea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii, are posibilitatea de a-şi exprima opinia cu privire la: legalitatea măsurilor preconizate; concordanţa reglementării propuse cu Constituţia, cu legile-cadru în domeniu, cu reglementările Uniunii Europene şi cu actele internaţionale la care România este parte, iar în cazul proiectelor de lege şi al propunerilor legislative, natura legii şi care este prima Cameră ce urmează a fi sesizată; asigurarea corectitudinii şi clarităţii exprimării juridice, înlăturarea contradicţiilor sau necorelărilor din cuprinsul proiectului de act normativ, asigurarea caracterului complet al prevederilor sale, respectarea normelor de tehnică legislativă, precum şi a limbajului normativ; prezentarea implicaţiilor noii reglementări asupra legislaţiei în vigoare, prin identificarea dispoziţiilor legale care, având acelaşi obiect de reglementare, urmează să fie abrogate, modificate sau unificate, precum şi prin evitarea reglementării unor aspecte identice în
acte normative diferite [art.3 alin.(3) din Legea nr.73/1993]."

se poate studia link-ul https://www.huhurez.com/2023/01/consiliul-consultativ-confirma-ca.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa dau o pata de culoare topicului cu o preocupare mai domestica, si anume una... literara: Azi am avut onoarea si bucuria de a primi acasa vizita prolificului scriitor onestean, C.tin Covatariu, avand in palmares douzeci si cinci de romane scrise, cat si altele in lucru, catorva facandu-le recenziile in ziarul la care am fost redactor editorialist si pamfletar, pe parcursul mai multor ani si participand la cateva lansari de carte ale domniei sale pe plan local. A fost sincer cu mine, spunandu-mi ca nu voia sa ma deranjeze pentru o noua recenzie a ultimei aparitii, romanul, ,,Haripa,'' recenzie si carte ce doreste sa le prezinte intr-o lansare din cadrul Universitatii-Iasi, stiind ca am probleme de sanatate si familiale, astfel apeland la un profesor universitar onestean cat si la cativa profesori de literatura, fiind refuzat pe motive de nepricepere sau lipsa de timp si de aceea, disperat in cauza, a apelat in ultima instanta la serviciile mele, pe care le-am acceptat si refuzand categoric sa-i incasez onorariul de prestatie, mai ales ca ne leaga o veche prietenie si fiindu-mi vecin de cartier, de la fereastra mea vazandu-i clar, peste drum, ferestrele apartamentului domniei sale, ca varsta fiind bine sarit de 80 de ani dar aratand de fapt ca la 60! Cartea trebuie s-o citesc si s-o recenzez pana pe data de 15 Ian, tot in aceasta luna trebuind sa fie prezentata la Universitatea din Iasi. Dece m-am destainuit cu asta, desi nu doream sa maistie nimeni, in afara de Anilu? Pentru ca va voi anunta ziua si ora lansarii de la Iasi, in timp util, caci fiind nauc de la insomniile prelungite si oboseala, am uitat aceasta data, iar camarazii din Iasi sau imprejurimi, care vor sa participe la lansarea romanului il pot intreba, fara nici un impediment sau rezerva pe scriitorul C. Covatariu despre mine orice ar dori ca sa se convinga de faptul ca sunt un om sincer si cinstit, si in tot ce am scris despre mine pe acest blog nu am strecurat nici o minciuna care sa va duca in eroare! Scuze, @Onorabile, pentru acest mic popas domestic si prea putin important din oceanul de probleme despre pensiile militare, multumindu-va anticipat pentru publicarea acestor randuri!

reddog spunea...

Chestia e destul de simpla.
Dar și complicata.
Avem mulți militari pe aici gen Che Guevara sau Stalin.
Dar și alți luptători care au ca motto "Ne mai da ceva?"
Deh, natura umană...
Rambo și Cezar ii reparau pe toți.
Nici Huhu și Moș Martin nu sunt de ignorat.
Practic daca erau la butoane nu rămânea niciunul nereparat. 😁
Moș Alecu i-ar fi reparat pe toți mai puțin pe Huhu

Sf. Petru spunea...

pt. Paul Puiu
Huhule, prea mulți prostovani pe acest site, mai cenzurează-i puțin! Paul Puiu, citește, te rog, art.9 al.(2) din Legea nr.24/2000 și poate te liniștești putin! S-au măcar ce ți-a dat mură-n gură HUHU, respectiv Decizia nr.50/2020 a CCR.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Fii atent că 15 ianuarie a trecut🫢

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu scuze, @Onorabile, dar chiar ca sunt năuc rau de tot, uitand ca de fapt ma refeream la Februarie, deci sa rectific cu aceasta luna, nu Ianuarie!

bogdan spunea...

PENTRU VIOREL

Eu intrebam ce s/a concretizat din propunerile plecate de aici din acest mediu nu ma refeream la sesizarile facute de magistrati.

Relu spunea...

@Viorel: depinde cum au formulat cererea aia. Poate acel maistru a fost mai bine consiliat decat colonelul. Pana nu pui dosarele unul langa altul nu ai de unde sti ce si cum e, dar daca sunt identice nu e normal si corect.

Leon spunea...

Pe site-ul CCR este afisata Lista ptr.23 februarie !

Leon spunea...

@Bogdan, ai scapat !
La poz.204 apare OuG.59/2017, nu OuG.58..!

Huhu Rezea spunea...

Este posibil ca în toate dosarele în care apare menționată numai OUG 59, fără articol, să fie vorba de excepții extrinseci.

Leo spunea...

@Onorabile sau @Leon
Vă rog puneți un link către FIȘA LEGISLATIVĂ a oug 59/2017 unde să găsim toate documentele parcursului de emitere.

xmax spunea...

Pe site la CCR pentru data de 23.02.2023 apare începînd cu pozitia 204 toate dosarele pe rol în ceea ce priveste neconstituționalitatea OUG 59/2017 (și nu sunt puține!!!!)

Skoda 4x4 spunea...

Sa speram ca vom avea noroc :)))

Skoda 4x4 spunea...

Ce mai pot sa adauga dupa ce am consultat lista este faptul ca toate cele din zona BV,HR,CV,DJ sunt identice cu al meu.

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect%3Fidp%3D16499&ved=2ahUKEwiErKW_-Pj8AhUJiYsKHR8pDwcQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw1BQOiw5PXE2IUpgnkOteEA

Huhu Rezea spunea...

Mai este și OUG nr. 57/04 08 2017 care a fost trimisă cu aceeași adresa nr. 183/07 08 2017 spre aviz la Consiliul Legislativ.
Vezi
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L207LG.PD

Leo spunea...

MULȚUMESC ,
Am găsit chiar pe topic.

Leo spunea...

Ultimul link pt. oug 57 mie îmi dă eroare.
Onorabile , ce însemană EXTRINSEC și INTRINSEC în acest context al excepției de neconst?

Huhu Rezea spunea...

Leo
Extrinsec-referitoare la condițiile de formă, la procedura de adoptare
Intrinseci-referitoare la conținutul ordonantei,

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Apasă aici!
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L207LG.PDF

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Relu spunea...

Atunci e o problema.

A spunea...

@Viorel
2 februarie 2023 la 21:27
A fost o gluma 100%
Mi-ar parea rau desigur sa platesti cheltuieli de judecata si cred ca nu se va intampla asa ceva.Eu sunt varza la art.din CIP,CPC..bla...pentru mine e o insiruire de cifre si litere aleatorie pe care nu le pricep,a,cand devine interesant,caut si ma informez,desigur:)
Sa inteleg intrutotul ,ar trebui sa ma apuc sa invat coduri ,proceduri..etc...NU ma pasioneaza,si nici nu ma pasionat vreodata.Sunteti voi aici si pentru mine este arhisuficient.
PS:
Te stimez pentru ceea ce faci .
Am o rugaminte,daca nu iti place ceea ce se intampla acum(statutul de pensionar MAPN) ,aici pe forum cat si cum a fost cat ai fost activ,NU mai recomanda cariera de militar in MAPN (@ discutia cu Leon).Sper sa nu se arunce in mine cu injurii,asta e ,mi-o asum.

Simdum spunea...

Scenariu in 23.02 la CCR: amana pronuntarea pane dupa 10.04.2023. La 01.04.2023 intra in vigoare noua lege a penziilor de serviciu. OUG 59/2017 ramane fara obiect....

Skoda 4x4 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Skoda
Ce înțelegi prin a închide topicul?
Ieri și astăzi acest topic a fost accesat de peste 11 000 de ori.
Documentul rămâne aici cât timp va fi platforma Blogger. Te vor pomeni și peste 10 ani cei care vor avea nevoie să redacteze o excepție despre viitoarele ordonanțe de urgență.A fost deja copiat de cei care vor formula cereri în despăgubiri după ce Decizia CCR va fi publicată în MO:
Vor apăsa doar eticheta "Excepții" de pe prima pagină și vor selecta ușor articolul.
Pe acest blog nu ne propunem să să discutăm numai scorțos academic. Deviza blogului este destindere prin informare.
In cei 10 ani de existență a blogului, nu-ți mai spun de câte ori s-au certat și apoi s-au împăcat militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, sri-știi, securiștii,penitenciariștii, ca să nu mai vorbesc de disputele ofițeri-subofițeri.

Leon spunea...

@Bogdan, ai promis ca pe 23 februarie vei fi primul care ne anunti Decizia CCR..!!

Huhu Rezea spunea...

@Simdum
De unde ai tras concluzia că noul proiect de lege lasă fără obiect OUG 59/2017?
@Leon
Tot noi vom observa primii daca a fost admisă excepția

Skoda 4x4 spunea...


Dl. H , ma bucura faptul daca macar cativa cititori ai blogului dintre cei 11.000 (cei afectati de OUG.59 in special ) ar deschide actiune in justitie (si nu carcoteli/impunsaturi,etc.) avand ca inspiratie materialul publicat ,pana la data pronuntarii CCR - asta daca se admite neconstitutionalitatea OUG.59.

Huhu Rezea spunea...

Skoda
In cele 3 zile acest topic a fost citit de cca 5000 utilizatori cu o durata medie de 4 minute a unei deschideri de pagină.
Crezi că este puțin dacă 4-5000 de pensionari militari din întreaga țară știu deja cum să acționeze în caz că ordonanța este declarată neconstituțională?

Skoda 4x4 spunea...


Cred ca vor fi blocate instantele:))) Sa va auda Cel de Sus :)))

Xbatman spunea...

Bună dimineața
Domnule H sau @skoda...îmi spuneți unde este acel document privind formularea excepției de neconstituționalitate a OUG 59/2017 pentru a putea formula și noi cereri?

Vă mulțumim

Huhu Rezea spunea...

@Unk
Ce sursa de inspiratie mai bună poate să fie decât Incheierea Tribunalului prin care este sesizată CCR cu excepția pe care reclamantul a formulat-o în cererea subsidiară cererii principale de actualizare a pensiei militare?

RD spunea...

Am și eu două întrebări pentru pensionarii militari:

1. Ați auzit cumva de vreun OUG 6 care are legătură cu pensiile militare?

2. Pentru pensionarii militari din MAI care au cont pe casa de pensii sectorială, vă apare în cont la taloane lângă OG59 și OG6?

Skoda 4x4 spunea...

RD
Nu apare decat OUG.59 ,asta 6 la ce se refera ?eu stiam ca e vb.despre pensia minima la civili. Detalii???

Brenda spunea...

De unde ați scos aceasta informație?

Simdum spunea...

@HUHU: Noua lege va prevedea ca baza de calcul a pensiei din cele 12 luni sa nu depaseasca netul activului, ceea ce prevede si OUG 59 (poate vor fi ceva nuante noi, dar nu cred). Gresesc undeva??? imi asum rationamentul cam general...

C.L. spunea...

RD
1. Nu;
2. Da.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorel
La o cărută de oale e suficientă o singură măciucă.
Ce spui d-ta este altă excepție care vizează numai dispoziția din Ordonanță care modifică art. 60 din L 223 și îl modifică astfel încât il înlocuieste total.
Spre deosebire de excepția ridicată de @Skoda 4x4 , înteleg că și de alți pensionari MAI, care compromite întreaga OUG 59/2017, excepția pe care o invoci d-ta ar
declara neconstituțional numai preambulul art. VII punctul 3, eliminarea actualizării prin ordonanță, restul ordonanței, inclusiv noul articol 60, nefiind afectate de admiterea unei astfel de excepții.
Eliminarea actualizării prin ordonanță încalcă nu numai art. 1 alin.(4) din Constituție ci si art. 61 alin.(1)- Parlamentul este unica autoritate legiuitoare- precum și art. 115 alin.(6)- prin ordonanțele de Guvern nu pot fi afectate drepturile constituționale, dreptul de pensie fiind unul dintre ele.

RD spunea...

@Skoda 4 x 4, ciudat pentru că și lui @C.L. îi apare în cont 'OG.6' lângă 'OG.59'.

@Brenda, nu am scos-o. Aștept să confirme și mai mulți pensionări militari din MAI care au cont pe casa de pensii sectorială dacă în cont la taloane după OG.59 și OG.6.

#C.L. și ce aveți în jos la OG.6? 0 încadrat de două linii mai îngroșate?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@RD

OUG 6 din 2009 cu modificări și actualizări.

Articolul 2
(1) Beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

RD spunea...

@Skoda 4 x 4, verifică-ți contul de MAI, nu ai și tu în dreapta lui OG.59, OG.6? Păi ce detalii să dau? A apărut din februarie și e pentru toate taloanele din ultimii 3 ani. Sub OG.6 apare 0.

Leo spunea...

Cineva mi-a zis că încalcăpe și art. 1 (5) pe lângă ce a zis Onorabilul Art. 1 (4) + art. 61 (1), pt. că nu le poți încălca pe cele două prevederi fără a încălca Constituția. E ca și cum cineva ar viola-o fără a penetra-o ....

RD spunea...

Mulțumesc @M. Ciudat deoarece până acum nu a fost introdus așa ceva pe platforma MAI. Era doar OG.59.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
In excepția invocată de Viorel, motivația cea mai tare este încîlcarea art. 115 alin.(6) din Constituție, așa cum ne-a dat mură în gură magistratul asistent Benke Karoly în studiul Limitele de care este ținut guvernul în emiterea ordonanțelor.

C.L. spunea...

RD
Pe coloana OG6 este trecuta cifra 0.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Leo
Până se judeca dosarul vostru în instanță, pe excepția privind lipsa avizului Consiliului Legislativ CCR se va pronunța deja pe 23 02 2023. Instanța nu va mai putea sesiza din nou CCR cu aceeași excepție.
Atentie, nu tot art. VII din OUG 59/2017 elimină actualizarea pensiilor militare, ci numai punct 3 iar din acesta numai preambulul, în care Guvernul își permite să decidă că el modifică art. 60 privind actualizarea, drept derivat din dreptul de pensie.
De câte ori trebuie să repet că nu avem treabă cu conținutul modificării prin punctul 3 al Art. VII, ci numai cu introducerea modificării în locul actualizării.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
O altă gafă făcută de mulți, in special de cei de la LAPDM, dar și alte structuri asociative, este cea în legătură cu art. 115 alin.(1) din Constituție. Acolo este vorba de ordonanțe de guvern, adică de ordonanțe simple emise în baza unei legi de abilitare, în timpul vacanțelor parlamentare. Prin astfel de ordonanțe guvernul nu poate modifica legi organice. Deci, la art. 115 ali.(1) nu este vorba de ORdonanțe de Urgență.
Ordonanțele de urgență sunt reglementate în Constituție la alin. (4) al art 115.
CCR s-a pronunțat de mai multe ori că legile organice pot fi modificate prin ordonanțe de urgentă dacă nu privesc domeniile interzise de Constituție in art.115 alin (6)
Spune-i avocatului să nu invoce art. 115 alin.(1) ci art. 115 alin. (6)

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Skoda 4x4 spunea...


Buna seara tuturor :

dl.H. vedeti acum de ce am fost suparat?
Nu mai intru in amanunte , concluzia o trage fiecare asa cum crede.
Nu toti sunt/suntem juristi, sau cu pregatire in domeniu ,dar la ce aberatii( asa zis
juridice) ......
se vehiculeaza de multi urmaritori ai blogului ,nu vom castiga lupta asta niciodata.
Cu stima , si o seara placuta tuturor cititorilor .

Ps..mai vb.dupa 23.02.2023

xmax spunea...

@RD
Da asa este OG6 cu valoare zero.
Probabil sunt pensii care au cuantumul sub 2000 lei iar pentru acele pensii sunt alocate acele valori ca si ajutoare

M spunea...

@RD

Periodic se fac actualizări ale informațiilor publicate pe site în funcție de modificările legislative și de solicitările primite.
Trebuie să înțelegeți că baza de date conține mult mai multe informații, din ele fiind selectate cele care prezintă interes pentru fiecare utilizator.

E posibil ca beneficiarii OG 59 să fi dorit să vadă care este suma pe care o primesc conform acestei reglementări.

Eu nici nu am remarcat! 😁👍

Leo spunea...

Da Onorabile,
Așa vom face
Este faza de documentare acum.
MULȚUMIM MULT.
NU NE LĂSĂM !

Huhu Rezea spunea...

@ RD și @M
Doar puțin mai sus am spus că OG nu este același lucru cu OUG.
OG nr. 6 din 2009 este OUG nr. 6/2009 și reglementează indemnizațiile sociale pentru pensionari.

Leon spunea...

Programul este program, dar ar trebui scris acolo,OuG 6/2009 si OuG 59/ 2017.
Într-adevăr sunt peste 6 000 de pensii minime(indemnizatii sociale) din SNAOP, si acolo se trece Cuantumul de 1250 lei, valabil pentru acest an.. !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Huhu Rezea

Am mai spus că ai ceva cu mine! Chiar nu crezi că știi care e diferența dintre una și alta?

Postarea mea de la ora 17:34!
Zic că este vorba de OUG 6 din 2009


Dar pe tabelul de la MAI apare "OG.6"
Stimatul coleg a întrebat ce dracu e aia "OG.6". I-am răspuns că e OUG 6 din 2009 i-am dat și articolul la care cred că se referă, apoi am explicat de ce a apărut rubrica "OG.6".

În altă rubrică apare scris "REST" probabil "Rest de plată". Hai împușcă-mă că nu i-am dat definiția din dicționar.

M spunea...

@Leon

Programul e un tabel informativ nu un act care produce efecte juridice. Dacă vor scrie pe taloanele de pensie "OG.6" atunci devine grav. Aici e vorba un tabelaș mititel care trebuie să "intre" și pe ecranul PC dar și pe cel de telefon.
Apropo la MApN cum e scris? 😂

Huhu Rezea spunea...

Eu am vrut să subliniez pentru toată lumea, nu numai pentru d-ta, ca OG nu este același lucru cu OUG.
Si nu vrau să mai aud pe nimeni pe acest blog spunînd că legile organice nu pot fi modificate prin OUG. Constituția spune că legile organice nu pot fi modificate prin OG-uri.

A spunea...

@M
altă rubrică apare scris "REST" probabil "Rest de plată".
Sau probabil e in Shakespeare-iana,ca deh suntem poligloti no?:):):)
Poate MAI-ul le face urari fostilor si online,de ce sa o asimilam ca si o greseala ,poate fi ceva mult mai subtil:)
PS:LA ce va impungeti pentru o mizerie?

Leon spunea...

MApN asteapta legea:
Pl x nr.178/2022..!
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect%3Fcam%3D2%26idp%3D19943%26tot%3D1&ved=2ahUKEwjclPr33Pz8AhUBxYsKHfMVB6gQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw1BloQuZz4hZ901ZPwA5MLS

RD spunea...

@Huhu, am scris exact cum apare la MAI.. Văzând că la OUG 59 este scris OG.59, am crezut că și la OG.6 înseamnă tot OUG6. Acum nu e vina mea că la OUG 59 e scris OG.59, iar la OG.6 ar fi în realitate pentru OG6 nu OUG6.
Unde a greșit casa de pensii sectorială MAI, am făcut-o și eu.

@M,

Păi remarci fără să vrei când știi că înainte era doar OG.59, iar apoi adăugat OG.6..

La ăștia trebuie să întrebi la orice modificare pe care o fac din cauza neîncrederii.

@xmad, ajutoarele sunt și pentru cei care au cuantumul de 3000 lei.

@Leon, ai dreptate, ar trebui să scrie cum e realitatea, de exemplu OUG 59 la OG.59 cum e acum pe site.

Leon spunea...

@Bogdan, este corectata eroarea:
"1801D/2021 O.U.G. nr.59/2017"

M spunea...

@Huhu Rezea

OG nu e OUG și nici L. 😁👍

@RD

Corect! Eu pur și simplu nu mă uit decât la cât e "Rest". 😁

@Adrian

😁 Și asta se poate.
Ne împungem? Asta e nimic!

Nu știu cum e cu taloanele de pensie online la MApN dar eu apreciez în primul rând inițiativa CPS MAI și sunt mai îngăduitor din fire cu cineva care încearcă măcar să "tragă căruța înainte".

Oricum topicul era altul și ne-am întins....

Leon spunea...

Sa-l vedem pe Marcel Ciolacu, la ora 21 pe A 3, ce ne mai povesteste despre pensiile "ocupationale" ale militarilor si poate aflam ceva despre proiectul de OuG privind Restituirea CASS..!

xmax spunea...

Cine mai știe ceva despre legea 157/2017 care trebuia să se fi încheiat în 2022 în ianuarie, cu acordarea acelor pătrimi?
Sau mai exact cei care au ieșit în pensie după ianuarie 2022 și care nu au prins acele pătrimi, cum vor putea obține acele valori reflectate în cuantumul pensiei, dat fiind faptul că legea spunea clar să fie implementată pînă în ianuarie 2022??

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
xmax spunea...

@viorel
Se pare ca nu este istorie legea 153/2017
vezi link-ul
https://www.snppc.ro/06-02-2023-comunicat-poli-i-tii-nu-agreeaz-o-nou-lege-a-salariz-rii-dac-actuala-nu-se-aplic-integral-bd11137

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai f. spunea...

xmax...si crezi ca se poate aplica si celor iesiti in 2022 ?

xmax spunea...

Și care ar fi soluția??
Sa îi lăsăm în pace??

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Xbatman spunea...

Bună ziua
Domnilor H sau @Skoda4x4 se poate vă rog să îmi trimiteți un draft model de contestare OUG59/2017 pentru a deschide acțiune? Mai am câțiva colegi care doresc și ei acest lucru...
Vă mulțumim
Adresa de mail este bifată pentru răspuns

Leo spunea...

Stelică , în loc să-l cerți pe anonim , mai bine l-ai ajuta dîndu-i pe adresa de e.mai ce are și el nevoie.
Sunt rari cei ce vor să lupte și cinste lor. FELICITĂRI anonimule.
Iar dacă nimeni nu te ajută Anonimule , atunci scri-ei lui FLAVIUS cel grabnic ajutător , că el e deja la masa de lucru și ȘTIE TOT CE ȘI CUM...............
SUS LUPTA !

Huhu Rezea spunea...

Cea mai bună cale de urmat pentru a formula o excepție extrinsecă este inspirarea chiar din Incheierea de sesizare a CCR de către tribunal din acest topic. De aceea l-am si rugat pe Skoda să fie de acord cu publicarea Incheierii.
Mă supără pretenția de a publica o cerere de sesizare a instanței pentru a fi copiată si transmisa altei instante.oater Ar fi cel mai mare deserviciu pentru justiție si justitiabili. Nicio cauză nu poate fi identică cu alta.
Sunt suficiente indicațiile privind obiectul si motivarea excepțiilor pentru ca fiecare să le adapteze la situația lui.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Stelica
Ai percepții complet greșite într-un domeniu în care nu ai studii de specialitate. Esti atât de inconștient încât te hazardezi în acțiuni similare cu cele ale unui ins care crede ca zboară dacă se aruncă în gol de pe o stâncă.

Leo spunea...

@ Viorel
Sunt doi anonimi.
Unul RĂU care ne bârfește la greu pe vâscu suge sevă şi
Altul BUN care este cel ce cere ajutor. Eu garantez pt. acest anonim.
TOTUȘI , ca să-l ajutăm trebuie să-și dea un nume de scenă , eu propun GHINDĂ adică exact fructul copacului unde vîscu suge seva.
Deci , GHINDĂ ca să promești ajutor , botează-te după care contactează-l pe VIOREL sau pe FLAVIUS . Pe Stelică nu-l contacta că pe el te poți sprijini ca pe un picior rupt și bandajat.

Xbatman spunea...

Bună seara
Sunt acel @anonim care a cerut ajutorul și NU mi-e rușine să îmi dau și numele real, in special pt @SOLDATUL...care poate are nevoie de copy&paste (în cazul în care știe ce reprezintă această combinație de taste la un calculator) .
Deci numele meu este Adrian Mosora și vreau să îl informez pe domnul .....anonim@SOLDATUL că pe vremea când intra dânsul în drept administrativ adică anul 1991, eu eram sătul deja de asamblat calculatoare PC și poate că am contribuit și eu puțin prin meseria mea la faptul că dânsul poate ....comenta....acum aici pe astfel de rețele sociale, sau poate chiar eu am asamblat PC-ul pe care dânsul și-a editat lucrările de .... licență...masterat....doctorat. Și.Ca și o completare.... în domeniul IT....domnule @SOLDATUL....cam greu cu "te duci ca la școală la copiat".... cu siguranță la ce ați făcut dumneavoastră a mers...de aici v-a venit și ideea aceasta. Am solicitat ajutor și sprijin pentru a contesta o nedreptate care n-i s-a făcut multora și da, nu am studii juridice ca și dumneavoastră de aceea am întrebat dacă pot obține un "draft"....asta înseamnă, dacă nu înțelegeți, e un model care va suferi modificări, măcar numele și prenumele ;).
Având în vedere cele postate și de domnul @Viorel, eu nu am nici cea mai mică problemă de a-mi face cunoscut și numele și adresa de e-mail.... adrian.mosora@gmail.com pentru cine dorește să mai adauge la contestarea acestei Ordonanțe cel puțin 5 persoane, chiar dacă, MAESTRUL ne asigură că nu vom câștiga....sau mai bine renunțăm din start domnule @SOLDATUL?
Vă mulțumesc oricare este rezultatul acestui mesaj al meu și vă asigur că este ultimul meu mesaj scris pe acest topic
Vă doresc o seară liniștită și multă sănătate și succes în acțiunile INIȚIATE

Xbatman spunea...

Bună seara
Sunt acel @anonim care a cerut ajutorul și NU mi-e rușine să îmi dau și numele real, in special pt @SOLDATUL...care poate are nevoie de copy&paste (în cazul în care știe ce reprezintă această combinație de taste la un calculator) .
Deci numele meu este Adrian Mosora și vreau să îl informez pe domnul .....anonim@SOLDATUL că pe vremea când intra dânsul în drept administrativ adică anul 1991, eu eram sătul deja de asamblat calculatoare PC și poate că am contribuit și eu puțin prin meseria mea la faptul că dânsul poate ....comenta....acum aici pe astfel de rețele sociale, sau poate chiar eu am asamblat PC-ul pe care dânsul și-a editat lucrările de .... licență...masterat....doctorat. Și.Ca și o completare.... în domeniul IT....domnule @SOLDATUL....cam greu cu "te duci ca la școală la copiat".... cu siguranță la ce ați făcut dumneavoastră a mers...de aici v-a venit și ideea aceasta. Am solicitat ajutor și sprijin pentru a contesta o nedreptate care n-i s-a făcut multora și da, nu am studii juridice ca și dumneavoastră de aceea am întrebat dacă pot obține un "draft"....asta înseamnă, dacă nu înțelegeți, e un model care va suferi modificări, măcar numele și prenumele ;).
Având în vedere cele postate și de domnul @Viorel, eu nu am nici cea mai mică problemă de a-mi face cunoscut și numele și adresa de e-mail.... adrian.mosora@gmail.com pentru cine dorește să mai adauge la contestarea acestei Ordonanțe cel puțin 5 persoane, chiar dacă, MAESTRUL ne asigură că nu vom câștiga....sau mai bine renunțăm din start domnule @SOLDATUL?
Vă mulțumesc oricare este rezultatul acestui mesaj al meu și vă asigur că este ultimul meu mesaj scris pe acest topic
Vă doresc o seară liniștită și multă sănătate și succes în acțiunile INIȚIATE

Huhu Rezea spunea...

@Necunoscut
CE IT-ist ești d-ta dacă nu poți intra în contul Google personal în care să-ți atribui un nume, nu nespărat cel real, ci pentru a te deosebi de ați necunoscuți?
Pe a cest blog nu se vinde pește. Vindem undițe de pescuit.

reddog spunea...

Rambo și Cezar ar cumpăra niste plase de pescuit nu undițe.
Deja joaca in alta liga și gândesc în stil mare.
Daca aude Mos Alecu că pe aici se vând și undițe iar ia foc.
Contorul se învârte și Onorabilul Maestru vinde undițe....

Xbatman spunea...

Pentru ce să-mi atribui alt nume? Era o solicitare pertinentă, nu am făcut nici un fel de alte observații sau comentarii....nu am considerat că e așa un "deranj"... Cu ce e mai deosebit "@anonim sau @necunoscut, decât orice alt nume care nu e real de aici?
Nu înțeleg deranjul dumneavoastră, dar nu e nici o pb
Mulțumesc

xmax spunea...

Pentru domnul @Soldatul
Nu am știut ca pe acest blog trebuie sa fim chiar asa de incisivi... Mai ales ca o persoana cere un sprijin privind un document "draft" nu copy-paste.
Sunt convins ca sunt multe persoane de buna credință care vor da un răspuns pertinent favorabil astfel incit "draftul" sa fie utilizat eficient în instanta.
Achiesez la unitate și la echipa.
Nu toți suntem juriști sau economiști sau ingineri sau "specialiști în de toate"

Huhu Rezea spunea...

Necunoscut
Crezi că păcălești instanțele cu acțiuni stass, copiate?
Nu te mai public dacă nu-ți dai un nume! Au revoir!

xmax spunea...

Domnule H
Parerea mea este ca acest "unknown" sau "anonim" reprezinta un sir de caractere la fel ca si "Soldatul" sau "rd" sau "skoda 4x4" si multi altii inclusiv "xmax".
Important este ca sa existe o unitate in gindire si atunci cind cineva cere un sprijin sa i se acorde. Este parerea mea!!
Nu cred ca cineva vrea sa apeleze la "copy-paste" in acest subiect.
In plus prin acest blog se pot construi actiuni comune care sa ne fie de real folos la toti drept pentru care am spus ca achiesez la unitate si echipa
Succesul ne apartine in mod exclusiv.

Xbatman spunea...

@H
Am cerut să pot avea un punct de plecare....revin cu ....copiatul-poate îl folosesc alții..cu acel draft sau model care îl primeam, rugam un avocat sau o persoană cu studii juridice să modificăm documentul astfel încât, sub o altă formă, să prezentăm instanței practic același conținut care SIGUR o au toate solicitările făcute de alți colegi... că bănuiesc că nu au cerut bețe de pescuit

Huhu Rezea spunea...

@Xmax
Pe acest blog, în cei 10 ani, pe lângă informarea privind procesul de legiferare, s-a semnalat aplicarea greșită a legislației din domeniul pensiilor speciale și cum anume se poate acționa pe cale administrativă sau juridică pentru respectarea drepturilor.
Niciodată nu am permis difuzarea unor modele de acțiuni, cereri sau plângeri stass cu care să fie inundate instituțiile sistemului de apărare sau instanțele.
De multe ori a trebuit să repet de câteva ori că s-a greșit în aplicarea legii, pentru că exista convingerea puternic înrădăcinate în rândul rezerviștilor că în sistemul militar nu se poate greși, pentru ca rezerviștii să demareze acțiuni în instanțe.
Hai să lăsăm avocații să-și exercite meseria cum știu ei cel mai bine!
Contează foarte mult să știi ce să-i ceri avocatului angajat să-ți asigure asistența juridică în instanță.

Huhu Rezea spunea...

@Xbatman
Nu vrei să înțelegi deloc că modul cum a formulat Tribunalul sesizarea către CCR este mai mai de folos decât oricare model de sesizare a instanței.

Xbatman spunea...

@H
Mulțumesc mult pentru sfat
O să i spun avocatului să țină cont de sfatul dumneavoastră
O seară plăcută vă doresc tuturor