Un produs Blogger.

sâmbătă, februarie 18, 2023

Pensiile militare sunt de mizerie pe lîngă celelalte pensii speciale

231 comments

 Afirmația din titlu aparține  realizatorului  Răzvan Dumitrescu în interviul luat userist-ului Stefan Pălărie. Desigur ...se referă la pensiile militare mai vechi, nu la pensiile din ultimii 2-3 ani care tind să se apropie de pensiile nesimțite și pentru care toate pensiile militare au fost băgate în malaxorul propagandistic al presei și politicienilor. A devenit de notorietate în opinia publică pensia de aproape 20 000 lei a generalului Ciucă, stabilită înainde de a deveni ministrul Apărării, în timp de pensiile vechilor sefi al Marelui Stat Major abia dacă ajung la 8-9000 lei

La acest  val propagandistic, sistemul militar a ieșit inadecvat cu sofismul că pensiile militare nu sunt pensii speciale și de aici insistența ca pensiile militare să rămână așa cum sunt, cu grave inechități. Cu alte cuvinte se induce ideea că pensiile militare au fost deja reformate, chit că reforma a  înseamnt stoparea creșterii pensiilor stabilite anterior anului 2015 și dublarea cuantumului celor care ies la pensie după creșterile de solde potrivit Legii 153/2017 și sporurile acordate pentru a eluda dispoziția din OUG 59/2017 care stabilea un plafon la limita mediei soldelor nete din baza de calcul. Se lasă impresia că actuala coaliție guvernamentală... dar și sistemul militar fac front comun pentru apărarea pensiei Premierului.

Sistemul pensiilor militare este în prezent inechitabil nu pentru că aceste pensii sunt denumite pensii de serviciu sau pensii speciale, ci pentru că legea care le reglementează este proastă și creează inechități care se adâncesc cu fiecare an care trece de la eliminarea actualizării pensiilor militare în anul 2017. Legea este atât de proastă încât, după 7 ani  de aplicare, sunt zeci de mii de pensionari militari care au pensiile militare în plată mai mici decât dacă pensiile lor ar fi calculate potrivit sistemului public de pensii.

Indiferent cum se numesc, pensiile pentru militari trebuie reformate, dacă nu altfel, fie și prin alinierea lor la calculul contributiv, ca să scăpăm de permanenta preocupare a propagandei de a scoate în evidență realitatea că militari nu au pensii calculate contributiv. 

Dacă tot sunt denumite pensii speciale, să se introducă un articol în Legea 223/2015, similar cu prevederile din celelalte legi care reglementează pensiile speciale, prin care să se prevadă că pensia calculată potrivit legii pensiilor militare  să nu fie mai mică decât cuantumul contributiv calculat potrivit Legii 263/2010, obligând, astfel, Casele Sectoriale de Pensii să calculeze pensiile militare și în puncte de pensie. 

In materialul înregistrat... este de interes, potrivit interesului nostru,  ce se spune de la minutul 22' până la minutul 28'.



231 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 231 din 231
RD spunea...

@Huhu,

Ma gandeam daca am trece toti exclusiv pe contributivitate, daca pensionarul militar iesit la limita de varsta (minim 25 de ani), daca s-ar raporta la 35 de ani de cotizare cat e in sistemul public si s-ar calcula tot la limita de varsta si in acest sistem, desi ar fi cu 10 ani mai putin de cotizare..

Brenda spunea...

Mult zgomot pentru nimic.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Corect, e simplu. Adica daca art. 31 din L. 223/2015 s-ar modifica si ar avea un continut, ceva de genul:
Art. 31 - (1) Contribuția de asigurări sociale datorata de asiguratii si angajatorii din sistemul pensiilor militare de stat este egală cu cotele de contribuții de asigurări sociale, potrivit legislației sistemului public de pensii.
(3) Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt prevăzute în Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Corect, ce simplu, asa ca prin magie devin pensiile militare CONTRIBUTIVE!! Adica, nu conteaza ca platesti, important unde platesti! Frumos! Competenta romaneasca, ce mai!

Simdum spunea...

O sa studiez cronologic cum e cu Bugetul de asigurari sociale si va fac o sinteza

Simdum spunea...

în Legea nr. 263/2010:
Art. 2. Sistemul public se organizează şi funcţionează având ca principii de bază:
e) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; .
De ce BAS are deficit??? De ce nu se imparte la cei care adevarat au dreptul???
Art. 2. Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principii de bază:
c) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; .
Conform definiţiei din Legea nr. 263/2010, principiul contributivităţii constă
(1) în constituirea fondurilor de asigurări sociale pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, şi eu nu sunt in situatia asta

Simdum spunea...

acest fond nu e reglementat corespunzator etapei care o parcurgem. Ori facem ceva, ori ramanem inchistati intr un proiect anacronic si depasit de dragul pastrarii privilegiilor ARISTROCATIEI SI CASTEI MILITARILOR IMBUIBATI!!!

reddog spunea...

Brenda
Detaliați!
Thanks!

Huhu Rezea spunea...

@Simdum
Dacă ai probleme cu denumirea calculului contributiv,denumire convenită încă din anul 2001, spune-i algoritm de calcul al pensiilor din sistemul public.

mosmartin16 spunea...

Măi oameni buni, nu vă mai îmbătați cu speranța primirii soldelor compensatorii și care nu s-au mai dat de prin 2011 ! Normal că ar fi bine să se dea, normal că nu e ok pentru că unii au beneficiat, iar alții nu ! Numai că, din păcate, legislația în vigoare nu o mai prevede și...mai mult...dacă ar prevedea-o...aveți idee cam de ce sume de bani ar fi necesare ?! Credeți că guvernanții, în foamea lor de bani și în speranța primirii banilor prin PNRR ( sub condiționalitatea reducerii unor cheltuieli bugetare )...se gândesc la a face așa ceva ?! Dea Domnu', dar "io" - din păcate - nu cred ! Numai de bine !

Simdum spunea...

punctul de pensie e stabilit de DECICENTI, punctajul mediu lunar, anual, total e cel din cartea de munca sau ce ti da CNPP dupa 01 04 2001, in ecuatie, aleatoriu, e ce stabileste guvernul ca in rest nu mai poti schimba nimic. poate ca raportarea la un punct sau valoare, poate crea interpretari.
eu nu am avut carte de munca si cand am solicitat o am ramas fara raspuns din civilie

Un pensionar citit spunea...

Pentru CSEJ

68,68652×71,4=4904.21,unde 41,4 este valoarea de referinta incepand cu 01.01.2023

Simdum spunea...

NU MA INTERESEAZA CALCUL CONTRIBUTIV PENTRU CA EU SUNT MILITAR!!!

Simdum spunea...

Studiez contributivitatea, adiacent preocuparilor mele

Simdum spunea...

Dle HUHU Cand inevitabilul se va produce, daca, e negativ ce am scris mai sus, va asigur ca am demnitatea si onoarea de a ma declara invins!

Huhu Rezea spunea...

@Simdum
Si eu sunt militar dar nu vreau ca printr-o lege neghioabă a pensiilor militare să fiu adus sub condiția unui civil care a avut aceleași venituri și vechimi ca și mine și nici sub condiția unui neterminat care nu a lucrat în armată nici 20 de ani.

Simdum spunea...

Trebuie totusi sa admiteti ca NETERMINATI sunt si unii care ar fi vrut sa ramana recte 2002 si aveau functie de colonel si alea au fost lovite crunt, fara variante de mutare ca asa era atunci, nu ti dadea nimeni din MApN varianta. DADEAU DIN UMERI...

Liviu spunea...

Nu inteleg ceva!Unele persoane pregatite chiar nu stiu detalii de Pensiile Militare sau manipuleaza din anumite motive!A fost in emisiunea de la RTV unul din invitati Bogdan Chiriac si a zis ca daca nu se trec pensiile militare pe contributivitate alaturi de celelalte pensii speciale vom pierde toate 20 miliarde de euro!A spus ceva dubios sa nu spun aberant!A spus ca in nici o tara membra NATO militarii nu au pensii speciale!Spune ca au pensii pe contributivitate si o renta viagera ca militar!A zis ce e asa greu sa faca si la noi la fel?

Simdum spunea...

Din nefericire, cred ca fenomenul legislativ, nu poate influenta ce discutam pe blog. asta cred eu. POLITICUL DECIDE....

M spunea...

"Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan."

Comisia europeană a cerut României să vină cu propuneri pentru reducerea cheltuielilor bugetare! De ce? Pentru că România a celor bani și din împrumuturi, garantate de UE, și ăia voiau să fie siguri că dăm banii înapoi!!!

La fel ca Băsescu care a preferat să taie cu 25% salariile și pensiile (lucru care nu a fost cerut specific de BM), Ghinea Slinosul și cu Cîțu și-au dat seama că e un moment bun să dea o lovitură politică și au băgat asta cu reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale dar și cu cele ordinare. Ce voiați? Să impoziteze multinaționalele? 😁

Înjurăm degeaba UE! Mizeria a fost propusă și susținută de București!

Vă pun o întrebare: luăm împrumutul prin PNRR. Cu el depășim 50% datorie externă! Evident!
Ce prevede Legea responsabilității fiscal-bugetare?
Vă spun eu: înghețarea cheltuielilor, mai precis a salariilor bugetarilor! În an electoral?!?
Super tare!

Simdum spunea...

De fapt cred ca DOMNITORUL CUZA VODA, l a precedat pe Bismark cu pensiile unul in domeniul general (Bismark) si celalalt pentru militari (CUZA VODA). Dar si ALEX the great in vremi de mult trecute, platea pensii celor care scapau inainte de omor si era rezon. Ca asa erau vremile. de la KWI nu cereti ca dupa un somn de frumusete de trei ani, urmeaza al patrulea in care da vina pe un melc ca nu l a trezit...

A spunea...

@PALLASS
Nu ma pricep eu dar am vazut la grei cum o fac.LA ce iese,abia astept comentariul ....
pe L263 contributivitate-1105
Pe L127.deci civila -1546
Sper ca nu am spus vre-o prostie,imi cer scuze,am vrut doar sa ajut.
ps:de ce OMM o laie,am vazut 18 ani?

Simdum spunea...

suma punctajelor anuale ale salariatului contributiv nu se poate modifica. Daca L127 va inlocui 263, intervine VRPP. totul e ok pana la indice. Acum ce valoare va avea VRPP???
nu ca vreau eu asta, dar valoarea initiala va spune daca pensiile civile scad, se mentin sau cresc.... AM GRESIT UNDEVA????
LA o valoare sub 82,48 a VRPP, pensiile civililor scad!!!
daca eu am gresit din calcule, accept variante si injuraturi

RD spunea...

Fostul premier Victor Ponta a comentat pe marginea PNRR, respectiv pensiile militarilor, care au fost declarate la Bruxelles drept pensii speciale.


„PNRR-ul, așa cum a fost el nenegociat de PNR și USR… România a acceptat niște condiții, dar domnul Iohannis nu a scos niciun cuvânt despre ce ar fi bine pentru România: cât din PIB ar trebui să fie pensiile, de exemplu.

Ce mi se pare grav legat de pensii… Iohannis a avut opt prim-miniștri până acum, urmează al nouălea (n.r. – Marcel Ciolacu, PSD). E prima dată sub conducerea lui Nicolae Ciucă, beneficiar de pensie militară, când în documentele de la UE, pensiile militare sunt pensii speciale. Și-au băgat singuri o grenadă în pantalon, nu știu cum vor face. Cred că pensiile militare nu trebuie tăiate, nu sunt speciale”, a declarat Victor Ponta.

Fostul premier a mai avertizat că economia României e „în pioneze”, din moment ce companiile străine au ajuns să dețină monopolul în aproape toate domeniile de activitate.
„Pe Iohannis nu-l mai interesează deloc să negocieze. Nu-l văd să se bată pentru România, pentru PNRR. Domnul Ciolacu nu poate să negocieze, nu are calitatea, domnul Ciucă pleacă în mai.

Noi nu mai avem economie românească, ce s-a mai făcut firmă românească ori se vinde – l-am văzut faimosul Ștefan Mandachi, ori se duce în faliment.

Aștept prin schimbarea din mai să avem o altă politică economică, altfel nu văd nicio luminiță de la căpatul tunelului, se prăbușește tunelul peste noi”, a mai declarat Victor Ponta la România TV.

Simdum spunea...

suma punctajelor anuale ale salariatului contributiv nu se poate modifica. Daca L127 va inlocui 263, intervine VRPP. totul e ok pana la indice. Acum ce valoare va avea VRPP???
nu ca vreau eu asta, dar valoarea initiala va spune daca pensiile civile scad, se mentin sau cresc.... AM GRESIT UNDEVA????
LA o valoare sub 82,48 a VRPP, pensiile civililor scad!!!
daca eu am gresit din calcule, accept variante si injuraturi

Simdum spunea...

daca trec fraierii decidenti pe contributiva, pensia mea militara, ii dau in judecata pe motive care le stiu si nu le spun ca poate niste avocati castiga bani de la cei care spera, dar nu stiu ce... Eu mi am invatat lectia ca pierzi pe procedura, nu pe fond si o sa fiu mai atent

RD spunea...

Azi, in Senat (printre altele):

Avizele Comisiei pentru constituționalitate, prin care stabileşte competenţa de dezbatere de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, a:
- propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii şi a Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat (B35/2023).

https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25135



Simdum spunea...

valoarea punctului de pensie e doar simbol pentru indexare cum vrea governu ca in rest e eclipsat de alti indicatori si de aia ma distreaza cum unii colegi isi fac contributiva cu valoarea punctului de penzie. SA nu dea cifrele pe afara....

Simdum spunea...

Interventia brutala a statului in pensia suplimentara s a legalizat prin L19/2000 si incepand cu 01 04 2001 PS a devenit CAS de 5%, culmea scazuta din solda bruta si nu adaugata la brut fara a afecta netul. (Pensia suplimentara avea rolul de a completa financiar in timpul vietii active, cuantumul pensiei).
In 2011 cand s a majorat CAS la militari la 10,5% CAS, legea a specificat clar ca se mareste brutu, fara a afecta netul.
La fel au procedat in 01 01 2018 cu modif art 138 CF adaugand la brut si neafectand netul.
Din prima majorare de 25% prevazuta de 153/2017, s au dus in alinierea CAS cu civilii.
Pacatul originar a fost in 1999 ca era foame mare de parale, dupa cate marmota a invelit ciocolata si PS a devenit germenul CAS actual. END OF STORY!!!
Din 2018 militarul are CAS retinut sau CIBS.
Culmea este ca fie CAS civil, fie CIBS militar, ambele se duc in BUGETUL CONSOLIDAT AL STATULUI, dupa care, anual prin Legea BUGETULUI din pusculita consolidata se impart paralele si unde e deficit se carpeste sacu.
Nu e legatura nici intrinseca nici extrinseca intre contributii si Buget Asigurari Sociale.
Daca vrei buget separat il creezi si acolo se varza toate contributiile legate de munca si din total stanga scazi dreapta aduni si iti bagi ceva in bugetu ala, dar barem stii cum stai. Poate asta vroia sa spuna si ZEGREAN, ca practic Governu decide ce si cum e cu penziile.
Si astfel poti delimita clar cei care au pensie adevarata, de ajutoare sociale cu numar fara numar.
si uite asa putem continua pana putrezeste coada de la ciocan si calul a murit de batranete si calaretul mai are 2 ani pana la penzie...

RD spunea...

Haideti sa va mai dau sa vedeti/auzi ce declara azi doamna Oana Florea, parlamentar PSD, care nu prea stie despre jalonul 215, dar totusi a fost trimisa de partid sa participe la acest interviu de la DC NEWS:

34:20 - 45:00 este perioada care ne intereseaza (si) pe noi, beneficiarii de pensii militare!

Relu spunea...

Fondul de pensii a fost excedentar pana au inceput sa dea pomenile, a se citi ajutoarele putorilor care nu vor sa munceasca pentru ca gasesc un doctor care contra cost le da o adeverinta ca au "toate boaleli pamantului", din el. A fost excedentar pana la "protectia sociala".

Alkan spunea...

https://www.stiripesurse.ro/raport-al-bancii-mondiale-pe-subiectul-pensiilor-speciale-guvernul-are-o-mare-problema_2803405.html

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 231 din 231   Mai noi› Cele mai noi»