Un produs Blogger.

joi, octombrie 05, 2023

Ultimele propuneri privind impozitarea pensiilor de serviciu.

1 comments

Propuneri de amendamente dupa discutia din 28 09 2023 dintre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Justitiei si Casa Nationala de Pensii.

Propunerile nu unifica baza de impozitare a pensiilor de serviciu, fara deosebire, asa cum a cerut CCR in Decizia nr.467/2023.

Nu exista situatii, decat daca nu se vrea, in care sa nu se poata determina componenta contributiva a pensiilor de serviciu. Cu toate acestea, propunerile de amendamente discutate ii discrimineaza  la impozitare pe militarii carora, din lenea unor si interesul altora, nu li majoreaza plafoanele de supraimpozitare functie de marimea componentei contributive.

Sunt si militari cu pensii a caror componenta contributiva depaseste castigul salarial net sau brut. Ei de ce sa nu beneficieze de avantajele alin (3) propuse pentru impozitarea celorlalte pensii de serviciu? 

Doar pensionarilor militari care depasesc varsta de 65 ani li  s-ar calcula componenta contributiva a pensiei militare, componenta care in multe situatii este mai mare decat pensia militara. Acesti militari ar fi scutiti de supraimpozitare, asa cum sunt scutiti magistratii si alti speciali, daca pensia calculata contributiv este mai mare decat pensia calculata procentual din baza de calcul. Vezi alin. (2) litera  a) din propunerile de modificarea a art. 101 din. Codul Fiscal!


Citat din Decizia CCR nr. 467/2023

"160. Acordarea suplimentului suportat din bugetul de stat [în privința pensiilor de serviciu] ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu cade în sfera de protecţie constituţională a dreptului la pensie şi a dreptului de proprietate, astfel că legiuitorul este liber să acorde, să modifice sau să suprime componenta suplimentară a pensiei de serviciu, în funcţie de posibilităţile financiare ale statului. Curtea constată că marja de apreciere a legiuitorului cu privire la valoarea componentei necontributive a pensiei de serviciu sau a pensiei militare, stabilită în mod direct sau indirect (ca rezultat al aplicării unei sarcini fiscale), este foarte largă [Decizia nr.900 din 15 decembrie 2020, paragraful 136]."



Un comentariu:

Claudiu Marin spunea...




Mitica
7 oct. 2023, 23:46 (acum 7 ore)
către eu

Domnule Claudiu Marin ! Punctul 160 din Decizia 467 ( cu trimitere la decizia din 2020 ) "spune" cam așa cu privire la pensiile de serviciu / militare : poți impozita suplimentar ce e de la buget ...Direct, adică plecând de la ce e peste contributivitate la pensie ( pentru magistrați, de exemplu ) sau de la....( la militari )...ori Indirect, plecând de la un plafon aplicat la ce e de la buget ! Dezvoltați !


Raspuns
Valoarea componentei necontributive a pensiei de serviciu/militare poate fi calculata, in vederea aplicarii sarcinii fiscale , direct sau indirect de catre cel care are obligatia calculului si retinerii impozitului.
In cazul pensiilor militare partea necontributiva este calculata direct, potrivit formulei de calcul, ea confundandu-se cu intreg cuantumul pensiei, pe cand la celelalte pensii de serviciu componenta necontributiva, pretabilaq la supraimpozitare, se stabileste indirect, scazand componenta contributiva din cuantumul calculat procentual conform legii speciale pentru fiecare categoerie de speiali.
Dezvolta d-ta, daca vezi altfel lucrurile.