Un produs Blogger.

sâmbătă, octombrie 21, 2023

Schema impozitarii progresive a veniturilor lunare din pensii care au doar componenta necontributiva

9 comments

In interpretarea concordanta cu procedura de stabilire a  bazei de impozitare existenta in prezent, suma din venitul lunar  din pensie mai mare de 2000 lei, partea neimpozabila, pana la limita castigului salarial   mediu net se impoziteaza normal, ca si pana in prezent,  cu 10%.
Partea din venitul din pensie cuprinsa intre castigul salaraial mediu net si castigul salarial mediu brut se supraimpoziteaza cu 15%, ia suma ca depăseste castigul lunar mediu brut se supraimpoziteaza cu 20 %.
In cazul in care venitul din pensie este 10 000 lei, castigul salarial brut este 7 300 lei, iar castigul salarial net este 4 270 lei, suma transelor de impozitare ar fi:
(4270-2000) x 10% + (7300-4270) x 15% + (10 000-7300) x 20% =227+ 455+540=1 222 lei


 

Exista si interpretarea banditeasca a textului de lege, potrivit careia: 
-transa de impozitare de 10% este egala cu castigul mediu net, deci se majoreaza cu 2000 lei fata de prima interpretare, 
-transa de 15% este diferenta dintre castigul salarial brut si castigul salarial net, deci se pastreaza ca marime, in schimb 
-transa de 20%, aplicabila doar pensiilor de serviciu mai mari decat castigul mediu brut, se reduce cu 2000 lei.
Astfel spus, deducerea neimpozabila de 2000 lei se transfera din transa de impozitare de 10% la transa de impozitare de 15% sau, dupa caz, la cea de 20%, in beneficiul grangurilor.
Sunt mai mult ca sigur ca Metodologia de aplicarea Legii nr. 282/2023, fiind redactata de aceiasi economisti carora le-a fatat mintea sa scada deducerea neimpozabila de 2000 lei din venitul lunar din pensie, iar transele de impozitare sa le aplice pe  diferenta ramasa din venitul lunar,  va valida varianta care-i avantajeaza tot pe cei cu pensii de serviciu mai mari decat castigul  salarial mediu brut.
Potrivit acestei interpretari favorabile celor cu pensii mai mari decat castigul salarial mediu brut, suma transelor de impozitare ar fi urmatoarea:
4270 x 10% + (7300-4270) x 15% + (10 000-2000-7300) x 20%=
427 + 455+ 140=1 022 lei




Acesta este textul de lege:


9 comentarii:

Claudiu Marin spunea...


Mitica
18:49 (acum 50 de minute)
către eu

Dreptate cu capu' spart....made-n România ! Ai o pensie militară brută de 6000 lei - stabilită / recalculată până-n "ordonanța vulpiței" - ți se ia din buzunar, prin impozitarea pe praguri ! Ești de "după LOV" - cum e Ăăăăăăă, care o are brută în cuantum de 33824 lei....nu ți se ia nimic ! Mare parte din ăștia ce "fac lejile" la noi sunt ori idioți / analfabeți funcțional ori rău intenționați ! Pfff...

Claudiu Marin spunea...

Mitica
22:51 (acum 1 oră)
către eu

ÎN SINTEZĂ...SPIRALA INECHITĂȚILOR MAJORE EXISTENTE LA PENSIILE MILITARE ! Iată - în 4 pași - cum aceste inechități profunde se tot accentuează pe măsura timpului :
1. Pensia pe card - din prezent - a celui trecut în rezervă după "ordonanța roșcatei", este mai mare decât cea - tot din prezent - a omologului "lăsat la vatră" înaintea "ordonanței vulpiței" ! Aspectul îl pot demonstra - la modul concret și pornind de la declarațiile de avere ale lui "Ciucă al nost' " - atât pentru pensia sa de pe card din prezent ( el fiind trecut în rezervă în anul 2019 ), cât și pentru pensia sa de pe card - tot din prezent - în situația în care ar fi trecut în rezervă în anul 2016 !
2. La aceeași pensie pe card - prin prisma modului diferit de indexare cu rata medie anuală a inflației - cel de dinaintea lui "LOV" primește mai puțin decât cel de după ! Demonstrabil concret !
3. Prin neaplicarea - în mod ilegal - de către casele de pensii a dispozițiilor art.60 alin.(3) din Legea nr.223 / 2015 - cei de după "Volguța" primesc pe card mai mult decât ceea ce li se cuvine în mod legal ! Pentru cei care nu cred...pe lângă faptul că și acest aspect îl pot demonstra la modul concret, cu cifre...pun următoarea întrebare acestora : la o pensie pe card, stabilită la nivelul mediei soldelor nete corespunzătoare celor brute din baza de calcul...de ce mai există alin.(3) al art.60 din Legea nr.223 / 2015, dacă - după prima indexare - următoarele indexări sunt realizate tot prin aplicarea alin.(2) și nu (3), cum o prevede legea - în mod explicit și imperativ - în cazul indexărilor succesive ?!
4. Introducerea noilor praguri de impozitare - ca urmare a simulacrului de reformă a pensiilor de serviciu - are drept rezultat faptul că - cu titlu de exemplu - pensii brute de chiar 6000 lei ( stabilite / recalculate înainte de ordonanța "iubitoarei militarilor, respectiv LOV" ) scad pe card, iar cele de după - chiar și de 33824 lei ( e a lu' "Ciucă al nost' " ! ) - rămân în același cuantum pe card !
Bună țară, rea croială ! Mama ei de rânduială ! Ăia hoți, ăștia hoți ! Mama lor la toți ! Gând bun, oameni buni !

Raspuns
Ai d-ta un fix cu LOV, dar nu ea a fost initiatoarea demersului guvernamental.Cei din sistem se vaitau pe toate canalele mass media ca raman fara buget daca actualizau si pensiile militare dupa intrarea in vigoare a L 153/2017

Claudiu Marin spunea...


Mitica
01:22 (acum 6 ore)
către eu

Nu am un fix cu LOV ! M- am raportat la ea pentru că marea majoritate a rezerviștilor o au ca "reper" al inechităților existente ! Eu știu că OUG 59 a fost semnată de Tudose ( prim ministru ) și de încă 6 miniștri, printre care și...LOV ! Ea era ministru al muncii, iar pentru partea din ordonanță ce viza militarii..responsabil era ministrul apărării de atunci, chiar dacă LOV...."apărea-n față"
Raspuns
Totul a plecat de la DGFC, care l-a ametiti pe Tutuianu ca ramane fara buget daca actualizeaza pensiile militare in continuare, dupa majorarea soldelor prin L 153/2017.
Iti dai seama cate economii a facut in cei sase ani in care a luat de la gura batranilor pensionari?

Claudiu Marin spunea...


BV
14:23 (acum 48 de minute)
către eu

Domnule Claudiu Marin. Ca de obicei. Toată stima și respectul pentru persoana dumneavoastră. Totuși. Legea nr. 223/2015 a fost emanația doamnei LOV. Ambii miniștri (MApN / Adrian Țuțuianu și MAI / Carmen Dan) se plângeau că nu au bani și vor intra în colaps. Țuțuianu avea asigurată suma necesară din cei 2%, Carmen Dan trebuia să solicite suplimentarea de la buget. Dar nu asta este problema. Au cerut o simulare DGFC privind impactul asupra bugetului sau s-a luat doar după vorbe dacă ne referim la MApN. În plus. Știm foarte clar că un ministru civil 100% la MApN nu face față dacă nu este tare în vreasc și cât de cât dornic de afirmare prin documentare, studiu, informații pe care apoi să le verifice autenticitatea, cadre militare loiale lui și nu care să-l lucreze pe la spate făcând jocul altuia / altora mergând pe idea că astăzi este, mâine nu-i și noi tot cu foștii șefi rămânem. În fond și de fapt, MApN nu este condus de Ministrul Ap. ci de Șeful SMG/SMAp. prin Departamente, Direcții, Corp, etc. CINE ERA ȘEFUL SMG/SMAp. ? DOMNUL CIUCĂ. CE A FĂCUT DOMNUL CIUCĂ PENTRU PENSIONARII MILITARI SAU ACTIVI FĂRĂ MISIUNI ÎN TO ? NIMIC! ZERO. DIN CALITATEA CELORLALTE FUNCȚII ÎNDEPLINITE = ZERO. VIRGINICA NEVINOVATĂ (ceva de genul): „Să nu uiți colonele că o să vii în genunchi să te trec pe contributivitate”. Răul de la ea a plecat din neștiință, aroganță și prostie.

Raspuns
Asta ....asa, ca sa-i scuzi pe dusmanii nostri din DFC-uri. Ce au luat de la pensionarii in plata au bagat cu varf si indesat in bazele de calcul pentru viitorii pensionari.

Claudiu Marin spunea...

maax maax
15:14 (acum 9 minute)
către eu

Bună ziuă,
Ar fi interesant sa publicați și un model comparativ de calcul al impozitului între vechile prevederi și noile prevederi pentru pensii brute în cuantum de pana la 5000 lei.Am văzut ca sunt postate doar variante pentru pensii cu sume mai mari sau egale cu 10000 lei.
Ceva de genul ....5000 lei impozitul este acum de 300 lei după noile prevederi cam cât este?
Și încă ceva ...cred ca suntem perdanți acestei legi ...grefierii au crescut la 80% și mai mult de atât cred ca orice creștere a venitului brut / net pe economie va scădea valoarea pensiilor noastre dacă calculul ompozitului se va raporta la acest indicator.
Mulțumesc

Raspuns
Cred ca fiecare militar are minimele cunostinte matematice gimnaziale incat sa calculeze un procent dintr-o suma.
O pensie militara bruta de 5000 lei dupa 01 01 2024 va avea o parte impozabila de 4000 lei. Fiind mai mica decat valoarea castigului mediu net, de cca 4200 lei, partea impozabila va fi impozitata in intregime cu 10%, deci ca si in prezent.
Doar o pensie bruta care va avea partea impozabila mai mare decat castigul mediu net va fi impozitata cu 15% sau, dupa caz, cu 20%.

Claudiu Marin spunea...

BV
16:23 (acum 1 oră)
către eu

1. „Ce au luat de la pensionarii in plata au bagat cu varf si indesat in bazele de calcul pentru viitorii pensionari”. Nu. Banii i-a dat domnul Ciucă de bună voie și nesilit de nimeni la rectificările bugetare din 2019 (două miliarde în avans la americani) și 2020 (două miliarde: unul la fondul de rezervă al prim-ministrului Orban / unul împărțit la MAI pentru salarii și pensii, la STS = două solde în luna decembrie pentru organizarea alegerilor (altă golăneală: 1-3 zile cât au durat alegerile = două sode).

2. Anul acesta și în viitor, ce se dă la indexare se ia la supraimpozitare. Pensionarul va câștiga punguța cu doi bani din partea domnilor Ciolacu și Ciucă.

Claudiu Marin spunea...

Intrebare pentru Mitica
Tot insisti cu comentarii despre aplicarea gresita de o anumiata Casa Sectoriala a indexarii pensiilor potrivit art 84 din OUG 114/2018.
Asa este, dar nu spui care este Casa Sectoriala?
Nu am vazut vreo luarea de pozitie cu privire la noua formulare a supraimpozitarii pensiilor de serviciu, in care dracu' si-a bagat coada in favoarea pensiilor de serviciu cu cuantum mare, transferand deducerea neimpozabila de 2000 lei din cuantum de la transa de impozit de 10% la transa cea mai mare, fie 15%, fie. 20%.
Normal era ca transa de 10% sa se aplice la partea din cuantum egala cu castigul salarial mediu net sau cu partea contributiva din care se deduceau 2000 lei neimpozabili.
Transa de 15% se aplica la partea din cuantumul brut cuprins intre castigul salarial net si castigul salarial brut, si 20% se aplica la partea din cuantumul brut mai mare decat castigul salarial mediu brut.
Smecherii cu pensii mari au inventat o formula contrara chiar si recomandarilor FMI privind impozitul progresiv, potrivita carora transele de impozitare se raporteaza la intreg cuantumul brut, nu la partea impozabila.
Nici impozitarea progresiva a salariilor existenta pana in anul 2005 nu a fost aplicata atat de partinitor cu veniturile cele mai mari.


Claudiu Marin spunea...

Mitica
a spusƶ;

E vorba de Casa de pensii a MApN și MAI ! La cea a SRI, încă nu am făcut verificări ! Cât privește pragurile de impozitare, voi reveni ! Seară faină !

Claudiu Marin spunea...

Gheorghe Polcovnicu
10:14 (acum 5 ore)
către eu

Buna ziua,

Daca domnul Mitica poate prezenta dovezi scrise cu greselile facute de "Casa de pensii a MApN si MAI" poate fi credibil!
Sa nu fie doar o intelegere strict personala a ideii de aplicare gresita a indexarilor!

Cu stima,
Gh.Polcovnicu

Raspuns

Nu e vorba de opinia lu Mitica ci de aplicarea gresita de catre Casele Sectoriale a art.84 din OUG 114/2018. Textul de lege permite la indexarile succesive majorarea netul bazei de calcul de la momentul stabilirii pensiei si insumarea sumelor din indexarile anterioare la pensia in plata initiala.