Un produs Blogger.

luni, octombrie 02, 2023

Asa cum procentul de indexare se aplica la media soldelor/salariilor nete din baza de calcul, impozitarea pensiilor de serviciu plafonate la netul bazei de calcul ar trebui aplicata la aceeasi baza de calcul.

12 comments

 

Piata Maria Tereza din Viena


 Subiectul va naște controverse serioase în randul celor pensionați după 15 09 2017.

La indexare, netul bazei de calcul creste, la impozitare, acelasi net ar trebui sa scada! Scade si anvelopa financiara pentru pensii din bugetul ministerelor. Nu se mai creeaza surplusuri de fonduri redistribuite la rectificarile  bugetare anuale. 

Dintr-o baza de calcul a mediei soldelor/salariilor brute de 20 000 lei ramane o medie neta de 20 000 lei - 41,5%(20 000 lei)=11 700 lei, plafon peste care nu poate trece cuantumul net al pensiei de serviciu calculate potrivit formulei procentuale de calcul.

Cuantumul brut al pensiei de serviciu calculat din baza bruta de 20 000 lei este cel mult egal cu 20 000 x 85%=17 000 lei, la militari, potrivit art. 30. din L223/2015.

Pentru ca netul cuantumului brut sa fie mai mic sau cel putin egal cu plafonul de 11 700 lei, ar trebui ca brutul cuantumului pensiei militare, definit in art. 3 al Legii 223/2015, sa fie integral impozitat si supraimpozitat cu un procent de 31,17%.

Este evident  ca o impozitare de 10% din cuantumul brut, minus deducerea de 2000 lei, si supraimpozitarea cu 20% a cuantumului brut mai mare decat salariul net pe economie nu ajunge la 31.17%, astfel ca beneficiarul pensiei egale cu cel putin baza neta de calcul de 11 700 lei  sa fie afectat cu macar un leu din pensia pe care o primeste in plata.

Pentru ca impozitarea sa fie efectiva din pensia pe care beneficiarul o primeste in plata, ar trebui ca atat impozitarea cat si supraimpozitarea sa se aplice direct la netul bazei de calcul, care este altceva decat netul pensiei militare, tot asa cum s-a gasit solutia, prin art. 84 din OUG nr.  114/2018, ca indexarea sa fie efectiva si nu fictiva, cum gresisera finantistii și juriștii din sistemul de aparare prin  Art.  VII al OUG 59/2017.

Aplicarea procentelor de impozitare la netul bazei de calcul ar micsora corespunzator plafonul pana la care poate sa urce cuantumul net al pensiei. 

(11. 700 -2000) x 10% = 970 lei

 Beneficiarul care are o pensie efectiva de 11 700 lei ar trebui sa primeasca dupa IMPOZITAREA CU 10% suma de 11 700- 970 lei= 10 730 lei . Prin grija celor care se opun reformei pensiilor militare, plafonatilor nu li se opreste niciun leu.

In caz de supraimpozitare cu 20% a cuantumului mai mare de 6000 lei, plafonul pana la care ar putea ajunge pensia  efectiva mai scade cu inca 10% ( 11 700 - 6000)  =570 lei 

Plafonul pana la care ar putea urca cuantumul net al pensiei militare ar fi, dupa impozitarea cu 10% si supraimpozitare cu 20%:

11 700 - 970 - 570 = 10 160 lei.

Sa analizam cum s-ar fi indexat acelasi cuantum in plata de 11 700 lei potrivit art. VII din OUG 59/2017 si cum s-a gasit solutia, prin art. 84 din din OUG 114/2018, ca indexarea sa fie efectiva.

Presupunem ca indexarea ar fi de 10%.

Potrivit OUG 59/2017 cuantumul brut al pensiei militare de 17 000 lei ajungea prin indexare la 17 000 +10%=18 700 lei.

Potrivit aceleiasi ordonante din 2017, beneficiarul pensiei nu primea nimic in plus, pentru ca netul calculat din  18 700 lei era limitat de plafonul netului bazei de calcul de 11 700 lei.

Noroc ca in anul 2018 indicele de inflatie cunoscut a fost negativ, altfel finantistii o bagau pe maneca cu cei pensionati dupa 15 09 2017.

Pentru anul 2019, aceiasi isteti finantisti au gasit solutia: 

-daca plafonul net al bazei de calcul compromitea indexarea, au dat art. 84 din OUG 2018 conform caruia indexarea nu se mai aplica la cuantumul brut al pensiei ci la media neta a bazei de calcul + adausurile pentru indexarile succesive.

De ce n-ar fi corecta solutia ca atat indexarea cat si impozitarea pensiilor de serviciu plafonate la media neta a bazei de calcul sa se aplice la aceasta medie neta si nu la cuantumul brut al pensiei.

Sa nu care cumva sa spuna cineva ca netul soldelor din baza de calcul este egal cu netul pensiei de serviciu,  astfel ca pensia in plata este  deja  impozitata cu 41,5%(impozit +contributii). Una este fiscalizarea soldelor/salariilor din perioada de activitate si alta este fiscalizarea pensiilor.

Ultima/ul solda/salariu neta/net din activitate poate sa fie egal/a cu prima pensie de serviciu neimpozitata.

Aceiasi isteti finantisti nu au vrut sa gaseasca solutia si pentru sporul OMM, astfel incat acesta sa fie efectiv, nu fictiv, si pentru cei pensionati dupa 15 09 2017.


12 comentarii:

Claudiu Marin spunea...

serbanoiu bogdan
către mine
acum 58 de minuteDetalii
Kaniet filma , scz.nu am caractere slave pe tastatura ,dar sper sa intelegeti,inclusiv cei care sunt curiosi/invidiosi/orgoliosi,etc de cum voi proceda eu si altii.
Nu am vrut decat sa atrag atentia asupra unui aspect/si sa ajut in acelasi timp,o parte a pensionarilor militari(indiferent de arma),dar vad ca nu asta a fost rezultatul scontat . Vorba cuiva ,, mai bine taceai si-ti vedeai de treburile tale ", cred ca a avut MARE DREPTATE ,asa ca va doresc multa sanatate si succesuri tuturor.
Ps..asta asa, sa nu va mai tociti mintea cu,,diverse" poate acuma la final se pot face si lucruri bune,mai bune, chiar foarte bune. Sanatate tuturor.

Răspuns

Cine v-a supărat domnule?
Intervențiile dvs și ale Camaradului au fost utile in ultimul an pentru cine a avut capacitatea sa înțeleagă legislația.

Claudiu Marin spunea...

Dl. Claudiu Marin,

Nu vreau nici eu sa supar pe nimeni, insa nu e vina unora dintre colegi ca s-au pensionat dupa 2017 sub o legislatie in vigoare si nici a celor pensionati inainte de 2017 sub alta legislatie valabila atunci. Intr-adevar trebuie sa se ajunga la aplicarea acelorasi criterii pentru toti dar nu sa-i tragem in jos pe cei pensionati dupa 2017, ci sa-i ridicam pe cei dinainte de 2017.
Altfel, asta seamana a "sa moara si capra vecinului" si nu e corect.
Vinovata de aceasta situatie e clasa politica unde trebuie sa facem presiuni impreuna, nu sa ne invrajbim intre noi.

O zi buna,
Camaradul

Claudiu Marin spunea...

Camaradul

Este problema d-tale dacă ti se pare ca este corect că cei pensionati inainte de 15 09 2017 sa suporte impozitarea și supraimpozitarea din cuantumul cuvenit în plată și ceilalți sa nu plătească nimic. Prin supraimpozitare creste diferența între veniturile celor două categorii de pensionari.
Politicul este vinovat ca s-a lăsat păcălit de finantistii și juriștii sistemului pentru pauperizarea vechilor pensionari și consolidarea unor privilegii pentru ei ca viitori pensionari.Nu am vazut niciun nou pensionar intrigat ca supraimpozitarea ii afectează doar pe vechii pensionari.

Claudiu Marin spunea...


22:32 (acum 29 de minute)
către eu

Dl. Claudiu Marin,

Asta spuneam, ca pensiile celor dinainte de 2017 e necesar sa se actualizeze/ sa creasca, pentru a se apropia cat de cat de pensiile celor dupa 2017, tocmai pentru ca ulterior sa se aplice aceleasi criterii la impozitare/supraimpozitare sau ce o mai fi in viitor.
In nici un caz, apropierea aceasta sa nu se faca prin impozitarea/ supraimpozitarea netului celor dupa 2017. La ce inflatie reala avem (nu facuta din pix), pensiile tuturor se vor devalorizeaza rapid in scurt timp.

Trebuie sa facem presiuni asupra clasei politice, lobby daca e nevoie etc. ca tot vin alegerile, in niciun caz sa ne starnim unii impotriva altora.

O seara placuta,
Camaradul

Raspuns
Ai citit superficial topicul.
Nu se impoziteaza cuantumul net al pensiei militare ci media soldelor nete din perioada de activitate care intra in baza de calcul.
Cu alte cuvinte daca la indexare se majoreaza baza de calcul, nu este logic ca la impozitare sa se micsoreze aceeasi baza de calcul?
Daca si d-ta crezi ca pensia pe care o primeste in plata un ciucalan este deja impozitata, discutia este de prisos.
Mie nu-mi convine ca prin supraimpozitare de 20% sa pierd cateva sute de lei din pensie si ciucalanii, care iau in mana 10-18 000 lei pensie , nu pierd niciun leu. Ciuca se poate lauda ca a introdus supraimpozitarea pensiilor de serviciu, fara sa spuna prostimii ca pe el nu-l afecteaza masura.
De 6 ani ne rad in fata noii pensionari, cu pensii duble sau triple, si noi ne complacem in atitudini de samariteni milostivi.

Claudiu Marin spunea...

Dl.Claudiu Marin

Conform legii, baza de calcul este formata din media soldelor brute (art.28-30 din L223/2015).
Media soldelor nete de care vorbiti este egala in multe cazuri cu pensia neta, incasata efectiv (la cei cu vechime mai mare, pensia este egala cu cel mult media soldelor nete). Aceasta medie este un reper de calcul la care se raporteaza pensia neta plafonata. Astfel ca, a impozita media soldelor nete inseamna a impozita de fapt pensia neta!

Răspuns
Nu, domnule, media neta a soldelor din activitate este doar un plafon spre care tinde pensia care i se cuvine în plata unui ciucalan.Ultima lui solda neta ca activ poate să fie egala cu prima pensie plafonata si neimpozitata. Are un mare avantaj,potrivit legilor neghioabe,ca el nu va plăti niciodată impozit din pensia stabilita.
Potrivit acelorași legi fără cap era ca pensiile ciucalanilor sa nu fie niciodată indexate.Daca au reparat eroarea prin Art.84 din OUG 114/2018, de ce n-ar repara-o și pentru impozitare, stabilind aceeași baza de impozitare ca baza de la indexare.
Mai este puțin si-i cainesti pe ciucalani ca plătesc nu numai impozit ci și contributii din pensii.
Nu, domnule, 41,5 reprezintă fiscalizare pe baza bruta de calcul, nu pe cuantumul pensiei
Acest plafon pentru pensiile de după 2017 are aceeași semnificație juridica precum plafonul de 85% instituit în calcul procentual.

Claudiu Marin spunea...


Palagheanu a spus

AZI LA CCR SE VA DECLARA.NECONSTITUTIONAL CUMULUL PENSIEI CU SALARUL LA STAT
GATA CU GOLANIILE SA EI SI PENSIE SI SALAR IAR INDIVIDUL ESTE PROST DE BUBUIE .

Claudiu Marin spunea...

STELIAN
CCR amanat pronuntarea in dosarul cumulului pensiei cu salariul pentru poimâine.

Claudiu Marin spunea...

Palagheanu
a spus

O singura zi la mijloc nu i mare SCOFALA .
Deși ICCJ se zbate din răsputeri, NU ESTE PENTRU PRIMA DATA CAND CCR ÎI DE PESTE BOT ICCJ .
Cea mai tare faza a fost când CCR A luat la șuturi pe ICCJ în sensul ca să nu mai folosească în procese JURISPRUNDENTA CCR SI SA TREACA SA JUDECA CAUZELE , INTRUCAT DE ASTA SUNT INSTANȚEI DE JUDECATA .
SA JUDECE SI SA NU TOT BAGE IN LOC DE JUDECATA , JURUSPRUNDENTA CCR .

ATENȚIE
NU ESXISTA NICI O LEGEA CARE SA DEA DREPTUL CA UN INDIVID SA CUMULEZE PENSIA CU SALARIUL.
CONCLUZIA PE CARE MERG 100% IN ACEASTA SPEȚĂ.

ORI ESTI PENSIONAR ORI ESTI BUN DE MUNCA, NU POTI FI IN DOUA LOCURI DEODATA.

Cumul de pensie cu salariul în mediu privat a existat mereu CCR nu poate sa oblige statul să plătească și pensie și salariu aceleiasi persoane.

Claudiu Marin spunea...


Barabasa Vasile
10:54 (acum 37 de minute)
către eu

LEGEA 164/2001 Art. 26. - (1) Persoanele care beneficiază de pensie militară de serviciu pot fi încadrate în muncă, pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, după caz, inclusiv în sectorul public, beneficiind de drepturile salariale corespunzătoare funcţiei în care sunt încadrate, inclusiv de sporul de vechime corespunzător vechimii în muncă, dobândite până la data pensionării.

Claudiu Marin spunea...


Stelian Palagheanu
16:14 (acum 32 de minute)
către eu

Legea 164/2001 este abrogata și acea legea se referea când ai o pensie militara cu o vechime completa
Nu ieși cu ordonanta mafiota și golaneasca nr.7 pe care eu ii consider pe toti trădători întrucât sau vândut dușmanului pentru sacoșă de lovele .
Pe urma jagardele cu 10 ani armata și 10 civilii sau întors a doua zi pe aceeași funcție întrucât GOLANUL DE LA BUTOANE DIN SISTEM A FACUT FUNCTIA ALTUI GOLAN CIVILA .
UITE ASA JEGUL A AJUNS SA AIBA PENSIE MILITARA , A LUAT O TRAISTA DE BANI , A MAI SATAT INCA PANA LA LUAT DRACU PE ACELASI SCAUN PE BANII STATULUI .
JOS MAFIA DIN ROMANIA CU BORFASII DE LA BUTOANE SI DIN SISTEM .
NU VA CONVINE VENITI LA MINE CA VA LUCREZ EU RANGA .

Claudiu Marin spunea...

Pt. Palagheanu:
La "ATENȚIE
NU ESXISTA NICI O LEGEA CARE SA DEA DREPTUL CA UN INDIVID SA CUMULEZE PENSIA CU SALARIUL".
https://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/protectie_sociala/pensii/9_Cumul_pensia_cu_salariul_2022.pdf

MihaiF35

Claudiu Marin spunea...

Barabasa Vasile
10:39 (acum 3 ore)
către eu


LEGE Nr. 223/2015 din 24 iulie 2015
privind pensiile militare de stat

ART. 76
(1) În sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;