Un produs Blogger.

luni, octombrie 09, 2023

Motivele formale pentru care CCR amana de un an declararea ca neconstitutiona a OUG nr. 59/2017, in ansamblul sau,

7 comments

 ...prin care Guvernul Tudose a fost îndemnat de MApN, SRI si MAI sa elimine, neconstitutional, dreptul pensionarilor militari de a le fi actualizate pensiile de fiecare data cand se majorează soldele de grad și functie ale personalului militar în activitate. 

Boșii din sistemul de aparare au motivat ca actualizarea pensiilor batranilor pensionari militari secatuieste bugetul institutiilor militare.

De atunci  au trecut 6 ani si s-au perindat la putere guverne de orientari diferite, dar niciunul nu are curajul sa inlature o discriminare majora a vechilor pensionari militari.

Nici CCR nu are dispozitia de inlatura neconstitutionalitatea comisa in anii 2017 si 2018. amanand neconvingator pronuntarea intr-o speta in care de cateva ori a dat decizii de neconstituționalitate, în ansamblu, a unei ordonanțe, pentru ca Guvernul a omis sa solicite avizul Consiliului Legislativ inainte de adoptarea ei.

Tergiversarea pronuntarii,  este a 6-7 amanare, a creat impresia in randul pensionarilor militari ca judecatorii  CCR au găsit un motiv de a negocia cu  Guvernul propriile pensii de serviciu.

Întelegem ca declararea ca neconstitutionala a OUG 59/2017 are consecințe considerabile pentru bugetele institutiilor militare, mai ales ca aceeasi soarta va avea si Art. 84 din OUG nr. 114/2018, articol prin care niste pseudo-juristi au sperat sa acopere viciile de procedura în adoptarea OUG 59/2017, dar nu pensionarii militari s-au jucat de-a pensiile in România ultimilor ani.

Din lista dosarelor in care CCR tot amană pronuntarea, vedem ca au fost pensionari care înca din anul 2019 au reclamat viciul de procedura in adoptarea OUG 59/2017, dar CCR si-a permis sa nu introduca acele dosare pe ordinea de zi timp de 3 ani. De parca nu ar fi fost suficienta tergiversarea, acum amană pronuntarea. Ne putem astepta la si mai rau: redeschiderea dezbaterilor potrivit art. 58 alin (4) din L47/1992.






7 comentarii:

Claudiu Marin spunea...

BV

către mine
acum 3 minuteDetalii
„Înțelegem că declararea ca neconstituțională a OUG 59/2017 are consecințe considerabile pentru bugetele instituțiilor militare”.

După cum am mai afirmat, banii furați din pensile noastre s-au dus:

- La rectificarea bugetară din 2019, au fost cedate de bunăvoie și nesilit de nimeni (ministrul Ap.N / N.C.) = 2 (două) miliarde la americani, plătind anticipat (când țara se împrumuta lună de lună pe dobânzii dezavantajoase) parte din sistemul de rachete Patriot.

„Cele 7 sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.”

- La rectificarea bugetară din 2020, au fost cedate de bunăvoie și nesilit de nimeni ( de același ministru al Ap.N / N.C.) = 2 (două) miliarde (1 miliard s-a dus la fondul de rezervă al primului ministru Orban și 1 miliard a fost împărțit pe la alte minister / structure: STS soldă dublă în luna decembrie pentru că au participat la alegeri / participi 3 zile și ești plătit pe o lună întreagă, o parte la MAI pentru salarii și pensii / de ce nu le-au ajuns banii ? nu au solicitat de ajuns ? iar cu restul, știe political ce a făcut).

Cine vrea să se documenteze găsește N materiale postate în presa online de la acea vreme.

Facă borș, cum zice românul, dar eu nu pot accepta să se facă borș pe banii mei cedați cu ușurință de către MApN. Dar îmi pun întrebarea! Pot face ceva ?

Claudiu Marin spunea...

Stelian Palagheanu
22:45 (acum 7 minute)
către eu

PE DATA DE 14 .11.2023 TOTI CEI NOMINALIZATI SĂ FIE PREZENTI IN FATA CURTII CCR CA SĂ-ȘI SUSTINA CAUZA SAU SĂ -SI RETRAGA ACTIUNILE IMEDIAT CA LAȘI .
LA RĂBOI NU MERG ARMELE SINGURE IAR VOI STATI ASCUNSI ÎN BOSCHETI .
LA RĂZBOI DACĂ SUNTETI MILTARI BABELOR PUTUROASE .
NU VA BAGA NIMENI ÎN TRAISTA
IESITI LA LUPTA DACĂ AVETI SÂNGE ÎN .... ,SAU VA TREMURĂ IZMENELE PE VOI LA CURUL AVOCATILOR INCOMPETENTI .
CE AȘTEPTAȚI ??????????? BUNBOANA DE PE COLIVĂ?????

Raspuns
Daca d-ta aveai un avocat nu faceai atatea gafe procedurale in instante. N-or cunoaste avocatii legislatia pensiilor, dar procedura stiu.

Claudiu Marin spunea...

Stelian Palagheanu
lun., 9 oct., 23:53 (acum 8 ore)
către eu

Nu am făcut nici o gafa procedurala .
Instantele au greșit.
Chiar azi am înaintat Tribunalului sa urgenteze înaintarea Completării Încheierii și cu OUG 114 / 2018, ART.84.ALIN 2 , CA SA FIU SI EU PREZENT IN DATA DE 14.11.2023 IN FATA CCR .
CINE DRACU SUNT ASTIA DE LA CCR ???? SUNT BATUTI IN CUIE DE SCAUNELE ALEA ???

Claudiu Marin spunea...

Mitica
19:15 (acum 1 oră)
către eu

Seara bună, domnule Claudiu ! Dacă, considerați de interes : Cine are răspunsul - cu bun simț, aplicat, concret și fără divagații - la întrebarea din finalul celor care urmează a fi menționate ?! Așadar, în alin.(3) al art.60 din Legea nr.223 / 2015 ( modificat prin art.84 punctul 2 din OUG nr.114 / 2018 ) se precizează - în mod explicit - faptul că, în cazul indexărilor succesive ( n.n. - deci începând cu a doua ), cuantumul maxim acordat al pensiei este cel care implică suma rezultată din aplicarea ratei inflației asupra mediei SOLDELOR NETE la care se adaugă suma care reprezintă INTERVENȚIA RATEI INFLAȚIEI ÎN OPERAȚIUNILE DE INDEXARE ANTERIOARE. Pentru o înțelegere facilă, să luăm un exemplu simplu, limitat la numai două indexări și aflat pe următoarele coordonate : 1. Pensie stabilită în anul 2021 ; 2. Media soldelor brute din baza de calcul a pensiei : 10000 lei ; 3. Media soldelor nete = 5850 lei ( 41,5% reprezintă CIBS, CASS și impozitul ) ; 4. Pensia brută = 10200 lei ( 85% din baza de calcul și 20% OMM ) ; 5. Pensia netă = 9380 lei ( urmare a deducerii impozitului ) ; 6. Pensia netă în plată = 5850 lei ( stabilită la nivelul soldelor nete ). Prin prisma primei indexări, cea din 2022 ( 2,6% ) și...atenție, a raportării la aliniatul (2), nu (3) susmenționat ( acesta din urmă fiind incident exclusiv indexărilor succesive ), rezultă următorul cuantum net acordat și în plată al pensiei : 2,6% x 5850 ( media soldelor nete ) + 5850 = 152 + 5850 = 6002 lei. Din perspectiva următoarei indexări ( 5,1% în anul curent ) și a aliniatului (3) susmenționat ( exclusiv aplicabil la indexările succesive, deci începând cu a doua indexare )...cuantumul acordat al pensiei nete în plată este următorul : 5,1% ( rata inflației ) x 5850 ( MEDIA SOLDELOR NETE corespunzătoare celor brute din baza de calcul ) + 5850 ( media soldelor nete ) + ( 6002 - 5850 ), adică INTERVENȚIA RATEI INFLAȚIEI ÎN PRIMA OPERAȚIUNE DE INDEXARE = 298 + 5850 + 152 = 6300 lei. Iată întrebarea : de ce casa de pensii nu aplică dispozițiile alin.(3) la această a doua indexare ( cum o prevede expres legea, in cazul indexărilor succesive ), ci... tot alin.(2), adică : 5,1% × 6002 + 6002, rezultând astfel un cuantum mai mare, respectiv de 6308 lei ?! Faceți calcule la câteva pensii trecute - nu numai prin două indexări, ca în exemplul luat - ci, prin toate indexările incidente ( 1,3%, 4,6%, 2,6%, 5,1% și indexarea suplimentară ( conform OUG nr.168 / 2022 ) ), pensii cu cuantumuri și superioare celui din exemplul luat și veți constata cum se amplifică vizibil diferența dintre cuantumul legal cuvenit al pensiei nete în plată și cel rezultat prin prisma neaplicării - de către casa de pensii - a dispozițiilor imperative ale alin.( 3) susmenționat in cazul indexărilor succesive ( deci începând cu a doua indexare ) ! Ulterior, raportați-vă la zecile de mii de treceri în rezervă și care sunt incidente indexărilor prevăzute în art.84 din OUG nr.114 / 2018 și estimați rezultatul ! Gând bun oameni buni !

Claudiu Marin spunea...

Mitica
Nu ai precizat care casa sectoriala aplica gresit indexarile succesive reglementate de art. 84 din OUG 114/2018, respectiv indexeaza si indexarile din anii anteriori?
Regula generala este ca indexarea se aplica la cuantumul net definit de OUG 59 numai in situatia foarte rara cand acesta este mai mic decat media neta a soldelor din baza de calcul.
In restul situatiilor indexarea se aplica numai la media neta a soldelor, la valoarea ultimei indexari adunandu-se valorile indexarilor anterioare aplicate la aceeasi medie neta a soldelor din baza. de calcul.

Claudiu Marin spunea...

Mitica
mar., 10 oct., 23:14 (acum 8 ore)
către eu

Cazuri cu indexări făcute ilegal - ca în exemplul dat - cunosc foarte multe ( la modul concret ) ! Am cunoștință despre aceasta - deocamdată - în ceea ce privește două case sectoriale ( MApN și MAI ) ! Cred că problema e chiar...fenomen ! E jale de-i așa ! Seara cu bine !

Claudiu Marin spunea...


Mitica
mar., 10 oct., 23:25 (acum 8 ore)
către eu

P.s. Domnule Claudiu, dacă vă edificați și dvs. ( poate din cunoașterea unor cazuri concrete )...că așa se întâmplă ...consider că n-ar fi contraindicat să creați și un topic pe temă ! S-ar putea să descoperim un întreg "mușuroi" cu indexări făcute anapoda, mai bine zis ilegal ! Noapte cu bine !

Raspuns
In astfel de cazuri, cand greseala este in favoarea pensionarului, nu sunt vaiete, da' nu se stie daca nu vine un control care sa dispuna recuperarea sumelor platite necuvenit.
Un topic cu un asemenea subiect ar fi necesar in luna decembrie, cand se vorbeste despre indexareape anul 2024.