3 august 2019

Adăugat în:

Magistraţi, citiţi ce spune CCR în Deciiza nr. 237/2019 că poate face legislativul cu pensiile voastre necontributive.

Potrivit multiplelor decizii ale CCR, pensiile de serviciu, inclusiv cele ale magistraţilor, sunt considerate drepturi câştigate numai în privinţa părţii contributive din compunerea lor. In privinţa părţii necontributive, legislativul poate să dispună, în limitele respectării drepturilor fundamentale şi posibilităţilor financiare.
Domnii magistraţi, chiar şi cei din ICCJ, au avut câteva divergenţe celebre cu Curtea Constituţională.
Măsura preconizată de guvern este de natură fiscală şi nu priveşte legile de organizare judecătorească. După cele scrise în Anexa la avizul negativ, CSM încearcă să-l intimideze pe Teodorovici cu lozinci, nu cu argumente juridice veridice.
Bine că au înţeles cum se face taxarea preconizată şi nu au luat-o pe meandrele curbelor de nivel, cum face un celebru blogger, în încercarea de a ne da lecţii de interpretare. Nu cred că s-ar fi ofuscat magistraţii, dacă taxa lui Orlando pe o pensie de magistrat de 15 000 lei se ridica la „enorma” sumă de 30 de bani.
Pentru a vedea cât de egoişti şi în afara cadrului constituţional  sunt  magistraţii cu textul servit opiniei publice pentru intimidarea lui Orlando şi Veoricăi, ei și cititorii sunt rugaţi să citească motivarea recentei Decizii nr. 237/2019(aici ), publicată  în MO nr. 632/2019, din 30 072019. Cu doar doua zile înainte de Avizul Negativ
Poate că guvernul agreșit și când le-a impozitat pensiile!

Aici, redau numai un fragment din Motivare:

33. .............Curtea, prin Decizia nr. 652 din 30 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 13 februarie 2019, paragraful 19, a amintit cele statuate în jurisprudența sa, așa cum este Decizia nr. 450 din 30 mai 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 558 din 28 iunie 2006, potrivit cărora dreptul la pensie este un drept fundamental, consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituție, dar se exercită în condițiile prevăzute de lege. Astfel, legiuitorul este liber stabilească în ce condiții și pe baza căror criterii se acordă pensia, baza de calcul și cuantumul acesteia, în raport cu situația concretă a fiecărui titular al dreptului. Nici Constituția și nici vreun instrument juridic internațional nu prevăd cuantumul pensiei de care trebuie să beneficieze diferite categorii de persoane. Acesta se stabilește prin legislația națională. Astfel, legiuitorul poate să prevadă și o limită minimă a cuantumului pensiei, precum și plafonul maxim al acesteia. 

76 comments:

Dan spunea...

CCR si ICCJ sunt doar clanuri interlope care se bat pe ciolan.

Leonard spunea...

Prin CSM , magistrații transmit și că :
"Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, subliniind şi reiterând că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justitiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală“, a transmis, CSM, citat de ziare.com.
Reprezentantii instituţiei, afirmă că, „puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limita de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectiva.
Proiectul de act normativ încalcă jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale ce a stabilit fără echivoc că independenţa justitiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor. Totodată, nu poate fi ignorat faptul că voinţa populara exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost în sensul eliminării ordonanţelor emise de puterea executivă în domeniul legilor justiţiei“, a mai transmis CSM.
Magistratii anunta şi ei că nu vor tolera situaţia. „Consiliul Superior al Magistraturii reiterează şi subliniază cu tărie şi fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului şi încălcarea independenţei acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garanţii pentru a căror protecţie şi prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun, asa cum s-a arătat în poziţiile anterior exprimate“, a mai transmis CSM. Încă din 17 iulie, CSM a afirmăt că intenţia Guvernului de a plafona pensiile speciale şi de a le impozita pe cele mai mari de 10.000 de lei este o formă mascată de eliminare a acestora. Magistratii anunţau că măsurile contravin principiului independenţei justitiei, fiind neconstituţionale şi au precizat că vor sesiza organismele internaţionale şi CCR."
CATARGUL GABIER SUS !

J spunea...

Pe cine si pentru intereseaza pensiile magistratilor?Problema este daca noi suntem considerati ca am fost contribuabili la fondul de pensii.In cazul ca nu atunci statul poate sa faca ce vrea.
In alta ordine de idei Se lucreaza pentru inlaturarea in totalitate a inechitatilor existente intre pensionarilor militari care au indeplinit aceleasi functii si care s-au pensuonat in perioade diferite de timp spune Consiliul consultativ al militarilor in rezerva si retragere din MApN.

STELIAN PALAGHEANU spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Liviu PO spunea...

In varianta propusa de guvern,individul cu pensie de 67,000 net va avea tot o pensie frumoasa de 37,100.
Orlando,fii mai radical cu grila de taxare.Daca arunci o privire pe aici iti propun urmatoarea grila de taxare:2,001/5,000-10%;5,001/8,000-20%;8,001/11,000-30%;11,001/14,000-40%;14,001/17,000-50%;17,001/20,000-60%;20,001/23,000-70%;23,001/26,000-80%;26,001/29,000-90%;>29.001-99.99%.
Trebusoara asta cu aplicabilitate si la salariile bugetarilor,pentru ca trebuie sa lasam sectorul privat sa se dezvolte.Numai daca faci asa, promit ca o voi vota pe doamna DANCILA la prezidentiale si automat vei fi si tu premier...
Noapte buna!!!
PS Individul din exemplu va mai incasa o pensie de 67,000-(300+600+900+1,200+1,500+1,800+2,100+2,400+2,700+37,896.21)=15,903.79 !!! REZONBIL ,NU-I ASA ? DIN cei 59,096.21 taxati,statul ar putea plati lunar, la doua grupe de infanterie care au luptat in Afganistan, pensii militare de stat la o medie de 3,200 de lei...

Leon spunea...

Magistratii sunt singurii pensionari care au beneficiat de Actualizare in functie de cresterile salariale ale omologilor aflati in activitate, conform Legii nr.153/2017 si, deasemenea, nu sunt afectati de prevederile OUG.nr.59/2017, care limiteaza pensia la venitul Net.
Pensia medie a celor aprox.3700 de magistrati pensionari( fara magistratii militari) platita de la Bugetul de Stat, era in luna sept.2018 de 14.823 lei, iar in luna mai 2019 de 16.997 lei, o crestere de 15%.
Chiar daca se va retine o TAXA de 3.650 lei(900+2.750) la o pensie medie NETA de 15.500 lei, platita de la bugetul de stat, sunt cei mai putin indreptatiti sa fie atat de nemultumiti.
Ce sa mai zicem de militarii iesiti la pensie dupa 15.09.2017, care au pensia stabilita ,,net la net,, si ce este mult mai grav, cuantumul pentru SOSP nu este adaugat la pensia neta..; si apropo, colegii nostri din CCMRR n-au ridicat aceasta problema la intalnirile cu ministrul Gabriel Les !!

Patrascioiu spunea...

Stelian Palagheanu nu toti fostii comandanti de unitate au pensii astronomice.E mai grav ca sunt cu pensii astronomice fosti purtatori de mape ale sefilor.Iulian Mares stie mai bine cum se obtine o pensie astronomica.Lingusitori ai politicului sau straduit sa ne minta precum ca modificarile aduse la forma initiala a legii pensiilor militare sunt benefice.Adu-ti aminte cum umblau prin garnizoane .Aceleasi slugi ale politicului fac totul sa pierdem in instante.

Unknown spunea...

Mirea faimosul sef al politiei Caracal va iesi la pensie luni 05.08.(banuiesc ca asta se stie de catre toata lumea)Nu stiu cati cunosc ca va iesi cu 12.000 lei net...si nu cred ca a fost chestor

M spunea...

Un magistrat ipotetic care are pensia de 14.000 de lei (7000 pe contributivitate și 7000 pe legea lor) nu pierde nimic la suprataxare.
Un militar ipotetic în aceeași situație pierde consistent pentru că nouă nu ni se recunoște nici o contribuție.

Dacă cineva a lucrat toată viața pe salariul mediu are pensia în jur de 40% din actualul salariu mediu. Urmând să crească la peste 50% cu legea noua a pensiilor.
Mi se pare corect ca să nu se recunoască și nouă drept "contributivă" 40% din pensie. În definitiv "patronul" trebuia să plătească! 😁

Sorina spunea...

MAI bine ,dle H, încercați să ii determinat pe magistrați sa spuna acelasi lucru si despre pensule rexervistilor de orice culoare ,chiar mai.mult spune-i dnei Dănilă ca statul.a plătit contribuția pentruilitari ,ca militari multi au plătit chiar si.cu.sange lor in toata istoria si sa le mai spui ca s-ar fie rusine ca ne hartueste de ani buni ,sa le fie rusine ca au salarii ada de mari ,etc 8

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, admirabila pledoaria, ca unui adevarat avocat, sau jurist civil, nu clocar ingamfat si analfabet functional de la Casa Ororilor la Penzii a brotacimii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Sorina, numele celalalt, cand cereai lamuriri in numele nepotului, parca suna mai bine! Sanatate si pretuire!

Sorina spunea...

Imi pare bine ca ati preluat ca patronul.nostru este statul ,atunci si acum si in toata istoria ,contractul.facut la angajare cu toate motivele pentru care azi si ieri un om de angaja sa fie mereu la comanda si sa jure credința tarii ăștia pai stie dna Dănilă cum usi respecta aceștia contractul? Da se întrebe dacă maine pleaca toti din ar.ata sau nu mai vine nimeni.,,asa stiu ne apara ,Nato

Dan spunea...

http://www.in-cuiul-catarii.info/2019/08/02/soldat-sau-procuror-16404#comment-58075

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
nu am inteles urmatoarea afirmatie din enuntul CSM: "obligaţia de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii"
Unde este prevazuta asta?


Patrascioiu,
ca un GP_ist fara de orizont, incerci ca fraierul sa denaturezi! In primul rand eu am prima decizie pe L263! De aici poti intelege multe, dar nu mai bea tuica calda, din alambic!

Florin spunea...

Solicit cateva exemple de situatii in care s-a iesit la pensie de pe aceeasi functie cu sporuri indemmizatii similare, dar in perioade de timp diferite iar pensiile nete difera considerabil.
Multumesc,
Florin

Leon spunea...

https://www.economica.net/9-303-de-beneficiari-de-pensii-de-serviciu-la-finele-lunii-mai-2019-cnpp_171317.html

Sorina spunea...

Doamna Dănilă, am vrut sa zic ,ea sa fie informată de un militar ,sau stie ca parca tatăl ei a fost militar si de aceea nu prea are drag de voi .dar poate magistrații reușesc sa aduca si pe militari la masa discuțiilor
Dl Fifor promitea de acum 2 ani ,pe cand era in camera deputaților ca va rezolva toate problemele legate de ace oug nenorocite care au modificat 223
Asteptam sa vedem ce vor face ca aud din ce in ce mai mult ca PSD nu mai este asa de apreciat .

kostas spunea...

Magistratii trebuie sa inteleaga ca nu li se ia nimic. Brutul ramane acelasi. Nu spuneau ei ca militarii beneficiaza corect de OMM si pensii suplimentare, care se adauga la brut. E bine, d-lor magistrati cand beneficiezi la brut de un drept,dar nu-l ai la net? Ce nu-i corect? La brut aveti pensia cat salariul.

M spunea...

Adicatalea, domnule Leon, supraimpozitarea ne afecteaza doar pe noi si pe magistrati.

Leon spunea...

http://www.monitoruljuridic.ro/act/ordin-nr-m-138-din-9-iulie-2019-pentru-modificarea-i-completarea-ordinului-ministrului-ap-r-rii-na-ionale-nr-m-132-2012-nbsp-privind-acordarea-gradelor-i-naintarea-n-gradul-urm-tor-pe-timp-de-216179.html

Patrascioiu spunea...

Stelian Palagheanu nu toti fostii comandanti de unitate au pensii astronomice.E mai grav ca sunt cu pensii astronomice fosti purtatori de mape ale sefilor.Iulian Mares stie mai bine cum se obtine o pensie astronomica.Lingusitori ai politicului sau straduit sa ne minta precum ca modificarile aduse la forma initiala a legii pensiilor militare sunt benefice.Adu-ti aminte cum umblau prin garnizoane .Aceleasi slugi ale politicului fac totul sa pierdem in instante.

Leon spunea...

@M, daca as avea 10.000 lei pensie Neta, sa-mi opreasca o Taxa de 900 de lei, nu m-as simti afectat,...tot mi-ar intra pe Card 9.100 de lei/luna..!
"Norocul" meu este ca aceasta suma o primesc in 75 de zile !!

Leon spunea...

Totuşi, la referendum nu a fost vorba despre pensii nesimţite
4 august 2019 Sorin Avram 4CSM-ul a sărit doi metri de fund în sus, dar nu pentru că un procuror sau un judecător a frânt destine sau a băgat oameni în mormânt fără ca aceştia să fie vinovaţi. CSM-ul a sărit doi metri de fund în sus fiindcă Guvernul vrea să umble la pensiile de-a dreptul nesimţite ale judecătorilor şi procurorilor şi a dat aviz negativ acestui proiect. Consiliul Superior al Magistraturii explică, cu cuvinte frumoase, luate din dicţionarele politically correct, „că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei Justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de articolul 1 alineatul 3 din Legea fundamentală”.

Cu cuvinte frumoase, dar şi nervoase, CSM-ul bate din picior că Guvernul vrea să le umble la independenţă: „Ignorând aceste garanţii constituţionale şi opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectivă“.

În bătălia cu Guvernul pentru banii lor nesimţit de mulţi, reprezentanţii judecătorilor şi ai procurorilor, care n-au spus nici pâs atunci când un alt guvern a tăiat salariile amărâte ale românilor de rând cu 25%, iau ca scut poporul. Poporul chemat le referendumul organizat pentru ca PNL şi USR să câştige europarlamentarele, spunând că nu poate fi ignorat faptul că voinţa populară exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost în sensul eliminării ordonanţelor emise de puterea executivă în domeniul legilor Justiţiei.

Totuşi, niciuna dintre întrebările puse de Klaus Iohannis la referendum nu a fost: „Sunteţi de acord ca judecătorii şi procurorii să aibă pensii nesimţite?

STELIAN PALAGHEANU spunea...

@ Patrascioiu
Nu mă refer la comandanții de unitați militare ci la cei din MINISTER care își fac singuri lefurile ,atribuțiunile ,pensiile, tot.
Ieri m-am întalnit cu un maior în rezervă (locuiește în bloc cu mine) care a fost odata seful meu de birou ,acum este paznic .Un ofițer jos palaria .L-a dat afară din armata chiar generalul Milea din DT1 , că un soldat a strigat Hai liberare în 1985 din mașina care îi ducea la diverse activitați .Pai Milea dacă s-a împuscat a facut bine .Cum să dai afara un ofițer pentru acest lucru și fară să se cerceteze nimic. A fost reactivat dupa revoluție .
Mi-a zis că un coleg de scoala militara din Minister cu aceeasi vechime și funcție mai mică decat maiorul ,i-au facut o pensie de 11.000 lei și maiorului cu funcție de Lt.col,cazarmar 3.300 lei.
Deci nu cei din unitațile militare sunt cauza mafiei cu pensii burdușite și cei din Minister.Cum este VÂNATORUL VÂNAT, Aurica Geamantan etc.......

Gigi spunea...

Ce grijulii sînt aceștia cu pensiile și salariile lor!
În schimb,noi,beneficiari ai Legii penșiilor Militare,ciumpăvită de atâtea OUG-uri și combătute cu atâtea acțiuni în instanță,stăm la mâna lor facându-se că nu văd porcăriile făcute de guvernanți.
La ei,se poate!La noi,nu!
Sunt curios să văd până unde ajung nesătuii ăștia cu pensiile și salariile lor din adm.locală și magistrați.Tare curios sunt!Avaritatea, nu are limită!
În timp ce din privat primesc cam 2000lei Brut/Net.
Măcar această măsură cu taxarea pensiilor(de ce și nu a salariilor?)să se treacă și la actualizarea pensiilor militare că și la magistrați,dar mira-ma-și!

avianyc spunea...

@ Leon,@ M
"case closed" ,vorba unui contemporan !

Xpert 86 spunea...

magistratii sunt o rasa superioara carora li se cuvin până la moarte toate privilegiile, deoarece au tras pe politisti ca să iasă ei în față cu rezultatele

M spunea...

@Leon - să fie la toată lumea! 😁
Spuneam că dacă și la noi s-ar considera contributivitatea atunci o serie de rezerviști cu pensii peste 7000 de lei nu ar mai fi jumuliți de PSD.
Am vorbit cu un fost pilot (civil) cu o pensie de 13.500 lei la care partea contributivă e de 6.700 lei. Deci partea de la buget este sub 7.000 de lei și râdea de militari "și f#tuți și cu banii luați. "

Leonard spunea...

Da , tatăl lui madam dănilă a fost plut. maj.
A avut copillărie grea , monoparentală iar asta se vede................

avianyc spunea...

@ Leon
Hai sa intelegem mai bine fenomenul.

https://m.adevarul.ro/news/politica/iordache-primarii-trebuie-pensii-speciale-cap-1_5ca4ae0d445219c57e0b5e5c/index.html?fbclid=IwAR05H0DNojtUSdvg2o1qUVwRNqgnxk1P8Y2WniIrlYHddbqG0-ifVqvs4Ig

Cine a dat in 2004 un copy/paste dupa modelul L164 pentru L303/304 a magistratii care recent dobandisera inamovibilitate?
Cine spuse ca in L 153 a salarizarii unitare primii in grila vor fi magistratii ca asa este peste tot in lume?
Apoi in ordine ,administratia de nivel inalt ,patriarhul,sanatatea ,invatamantul .,etc.
La armata cand i-o veni randul.
Iti aduci aminte cand olga voia sa faca norma de hrana a militarilor dubla decat a civililor care primesc bonuri de masa?
Nu zise olguta ca seful armatei va fi in linie cu patriahul?
Numai ca a incurcat cifrele.
Pana cand o mai tineti intinsa ca vinovati ar fi oameni care inca nu au pupat si probabil nu vor pupa guvernarea?
Inca nu v-ati invatat lectia?
Si asta-i un fel de inceput al efectelor lafaielii bugetare - un fel de troc in schimbul voturilor ,fara eficienta vizibila.
Militarii primii sacrificati de regimurile de dupa 89.
Dupa ce i-ai luat in brate pe magistrati ,este foarte greu sa-i dai jos dintre sânii familiei.

avianyc spunea...

Având timp la dispozitii mă dadui la citit ce mai scriu unii si altii despre niste lucruri destul de clare in fapt.
Neavând acces de ani buni la hârtogăria lui ”mos” ca să verific , din auzite pe aci reiese că ”mos Alecu” a emis o ”axiomă” prin care spune ca doar cei cu peste 15300 vor fi afectati (((((((
Fire-ar dreak de ABAC ,ori a ruginit de tot ,ori a căzut mosul în cap ((((???))))

brenda spunea...

Am botezat-madam danila. ha ha

Leon spunea...

@T3, lasa Domnule in pace pe politicieni, nu vezi ca sunt toti la fel..?
PS. Urmaresc acum la Tv, meciul de fotbal dintre Sibiu si Craiova care se joaca la Tg.Mures. Cand o sa joace Craiova pe un teren modern in Sibiu, sa nu uiti sa-mi rezervi si mie un loc in tribua oficiala..:)).

avianyc spunea...

@ Leon
Mi-am notat in agendă.
Bine-ar fi sa fie terminata autostrada aia mult promisă ca sa eviti aglomeratia (((((
Despre politicieni la fel zic si eu.
Toti o apa si- un pamant = mizerie.

Patrascioiu spunea...

Mares Iulian@ las-o jos ca măcăne.Cum putea un rahat ca tine sa ajungă pe legea 263 la o pensie cu 5 cifre?
Stelian Palagheanu @privind Milea nu te contrazic."Eroul"întâi Îți lua gatul după care cerceta dacă ești vinovat.I-am suportat din plin "omenia"atât a lui cât și a lui Olteanu .Decembrie 1984 rămâne întipărit pentru totdeauna în memoria mea.
Florin@tocmai ca diferența consta în nr. sporurilor și valoarea lor ceeace influențează mărimea pensiei.Noroc cu cuantumul cel mai avantajos.Crezi ca acest Consiliu consultativ al militarilor în rezerva și retragere în cadrul MAPN se lupta degeaba pt.înlăturarea inechitatilor existente intre pensionarii militari care au îndeplinit aceleași funcții și care s-au pensionat în perioade de timp?

Dan spunea...

https://dc360.ro/prioritate-a-ministerului-justitiei-mai-multi-bani-pentru-mancarea-detinutilor-norma-de-hrana-data-detinutilor-va-creste-impactul-financiar-asupra-bugetului-de-stat-va-fi-in-acest-an-de-1-108-000-d/

Iulian Mareș spunea...

Patrascioiu

Mie îmi și pare rău de tine, dar îmi dau seama că pe lângă botanist ești și redus mintal! Dar kiar rău, la nivel de maimuțoi bătrân!
6 cifre mă, și începe cu 9!
Tantalaule, tu nici pensie nu meriti ci ajutor pt retardați! 😂🤔😱

Aurica spunea...

Leonard -referitor la tatal primului ministru: mai bine tata plut. maj decat un ageamiu ca tine.

Liviu PO spunea...

@dan
Ce mananca acesti oameni de 3.97 lei /minim si 5.82 lei / maxim pe zi?
Ar trebui sa manance trei mese si doua gustari,nu-i asa?
Daca imparti 5.82/3.4,considerand ca o gustare e doar 0.2 dintr-o masa, rezulta ca le "platesi" o masa de 1.71 lei maxim si 1.16 lei minim ...
Se presupune ca acesti oameni trebuie reeducati.Pentru asta trebuie sa participe la niste cursuri si eventual la munca in atelierele puscariei.Ma intreb:au capacitatea fizica si mentala necesara cu o asemenea alimentatie sa desfasoare o activitate in mod normal?
Arhitectura institutiilor statului trebuie rescrisa...,pentru ca vrem ,nu vrem, traim in mileniul trei si nu putem "tortura" prin infometare niste oameni...,mai ales ca tortura este interzisa si prin Constitutie, chiar si pentru cei ce au gresit la un moment dat in viata si trebuie sa plateasca societatii pentru greseala lor.

Dan spunea...

Liviu Po. Sumele pentru puscariasi_( hoti violatori criminali) sunt mult mai mari. 5 lei pe zi e doar in spitale lagarele de exterminare in masa ( bacterii si nazocomiale)

J spunea...

Liviu Po vrei sa spui ca dupa ce ma fura etc mai trebuie sa-l si platesc?
Sa stii ca la puscarie se educa ca nu degeaba se spune ca puscaria reprezinta o facultate.E de interes cum ai gandi cand ai fi victima al unui individ certat cu legea.Ela Pop spunea...

Liviu Po detinutii au norme calorice nicidecum valorice de 5,82 lei.pe vremea cand lucram eu norma calorica avea o valoare ce depasea 35 lei/ zi.Acum e mult mai mare ,fiindca pretul alimentelor a crescut.Detinutilor li se asigura caloriile zilnice stabilite prin lege indiferent cat costa in lei.In plus daca lucreaza li se acorda suplimente de hrana .

Ela Pop spunea...

Au 3 mese fara gustari!

Dan spunea...

Liviu Po Sti cum a scazut cu 94% criminalitatea in China? In afara de pedeapsa cu moartea pentru criminali si pentru cei care fura peste 32000 euro ( in echivalent yeni) de la stat. Au o singura regula! Nu muncesti in puscarie nu mananci ! De 8 ani nu mai au in China doritori de puscarie gratuita ca la noi unde totul e gratis chiar si tigarile (ca au drepturi nu?) ) .Ca bautura ,telefoane au la greu.Plus acces zilnic in supermarketul inchisorii cu cumparaturi in limita a 4000 lunar!

Leon spunea...

Se pare ca al nostru ministru de Finante, speriat probabil de avizul negativ dat de CSM, a zis astazi, in direct, la Radio Romania Actualitati(orele 8.30), ca in sedinta de guvern se va decide, daca aceasta Ordonanta de Taxare a pensiilor de serviciu va fi aprobata si apoi publicata in MO, sau va fi transformata in PROIECT DE LEGE si va ajunge in dezbatere parlamentara..!

CEZAR spunea...

Apoi- cred ca in dezbatere parlamentara ar fi foarte bine...!
1 S-ar mai ridica pragul - la impozitari desigur
2 Ar deveni lege organica si nimeni nu ar mai carai ...
3. Poate ca odata cu aprobarea in plen se ..deblocheaza si L-223 cu toate bunataturile ...dar urmand ca pensia maxima sa fie limitata ..pe grade si functii( coeficienti )..la fel sporurile
Cred ca asa ar fi rezolvate toate nedreptatile..
Hai Veoricaaa.....!!!!

Liviu PO spunea...

@cezar
Ce spui,daca ai fi fost militar in USArmy si aveai acum o pensie de 50% (dupa legea veche cu 2.5% pentru anul de serviciu)din 8,073.90 (pt.O4) dolari pe luna, ar fi fost bine?
https://www.militaryfactory.com/military_pay_scale.asp
Bine si in USA,dar bine si in RO cu 4.2647*8,073.90/2=17,216 !!!
Si asta fara impozite si taxe cu asigurare medicala, fara spagi in spitale, inclusa toata viata!!!
Si fara sa te faca nimeni special sau mai rau cum zicea BOC!!!
Si cu soldele pentru activi (baza de calcul pentru pensii) updatate (actualizate) cu ceva mai mult decat inflatia in fiecare an!!!https://www.militaryfactory.com/military-pay-charts.asp
Hai, ca parca-ti vine sa face palanca griul prin Dobrogea si sa nu opresti tancul cand te someaza proprietarul!!!
Salariul unui O4 a crescut de la 5,528.40 dolari in 2003 la suma aratata mai sus ,respectiv 8,073.90 dolari in 16 ani ,iar inflatia in aceasta perioada a fost de
30 % in intervalul 2003/2019 https://www.thebalance.com/u-s-inflation-rate-history-by-year-and-forecast-3306093,iar dupa cum observi cresterea salariilor a fost de 46.04% (8,073.90/5,528.40).Daca ei nu actualizeaza,ar insemna ca pensia celui din 2003 sa fie mai mica decat a celui din 2019..Daca la noi politicienii pot argumenta ca nu ne actualizeaza pensiile prin faptul ca generatiile mai vechi nu au fost in teatrele de operatii,fapt neobligatoriu pana la schimbarea prevederilor din legea 80,la ei nu se poate invoca asa ceva si,probabil au si actualizarea pensiilor cu cele ale activilor...
QED
VAE VICTIS!

Leon spunea...

Realizator: Da, vom mai discuta, sunt sigur, după ce va avea loc această rectificare bugetară de care vorbeam, dar o curiozitate cred, împărtășită de toți ascultătorii noștri, apropo de cea mai mare pensie plătită în România, aproape 74 de mii de lei. Nu înțeleg care au fost calculele, algoritmul care a dus. Mi se pare o sumă enormă, n-am nimic cu omul care o primește, evident. Dar cum s-a ajuns la această sumă?
Eugen Teodorovici: Da, noi am făcut la final, să știți că am venit și cu o propunere și sperăm să decidem în Guvern ca și acest lucru, pentru un act normativ, un proiect, fie de lege, nu contează acum forma, ci să luăm o decizie la nivelul guvernării, pentru că, într-adevăr, cea mai mare pensie în plata din România este undeva la... în lei, 74 de mii și ceva, cam 15.000 de euro și credem că nu este, totuși, /.../ este mai mult o formă de justiție socială, să spunem așa, sau echitate socială, pentru că mai ales în pensii pentru care nu s-a contribuit cu nimic, să zic așa, de către persoana respectivă. Nu e o pensie pe principiul contributivității, ceea ce este incorect față de ceilalți mulți, foarte mulți pensionari care au contribuit și care au pensii, să spunem așa, destul de... la un nivel destul de scăzut și atunci un astfel de act este, zic eu, obligatoriu mai mult moral și de îndreptare a unor inechități, să spunem. Și în acest sens e un mecanism propus la finanțe, se va discuta în guvern și vom vedea exact forma în care va pleca mai departe în economie, fie într-o ordonanță, fie într-un proiect de lege care merge în Parlament, unde sunt deja două inițiative de acest fel și atunci parlamentarii vor avea ocazia, mai ales cei care au strigat foarte mult pe acest subiect să și dovedească prin fapte, printr-o decizie în Parlament, că lucrurile pot fi îndreptate.

Viorel spunea...

Domnilor colegi pensionari din cadrul M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., etc., sunt un simplu Plt.adj.pr.(Rz.) care mi-am desfășurat activitatea ca și cadru militar timp de 36 ani, 4 luni și 4 zile, având o vechime cumulată de 50 ani, 3 luni și 25 zile (pensionat la limită de vârstă 30.11.2016 / 54 ani și 10 luni, vârsta standard de pensionare 57 ani / 31.01.2019).
Ultiimii 19 ani și 7 luni până să ies la pensie mi-am desfășurat activitatea la Compartimentul S. 1- Personal.
Am văzut și auzit multe la viața mea, citesc ceea ce scrieți zi de zi și an de an și nu înțeleg de ce vă certați, jigniți, contraziceți cu și fără argumente concrete, parcă nu am fi toți în aceea-și situație și din acela-și sistem (Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională).
Când nu am știut ceva am citit, când nu am înțeles am întrebat.
Vă întreb acum spre știința mea, de ce nu solicitați Domnului ministru al Finanțelor Publice Eugen - Orlando TEODOROVICI să ridice plafonul de impozitare cu 10% de la 2.000 lei la 3.000 lei ?
Este singura modalitate prin care noi pensionarii militar mai putem primi anul acesta pe lângă cei 1,3%, o mărire de la 1 - 100 lei la pensie.
Pentru Casa Națională de Pensii Publice nu ar fi un efort prea mare având în vedere că pensile bazate pe principiul contributivității în procent de 70, 80% nu depășesc 2.000-3.000 lei.
Nici pentru Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N., M.A.I., S.R.I. nu ar fi un efort deosebit (1 – 100 lei x nr. pensii peste 2.000 lei = x lei), având în vedere că în comparație cu pensile bazate pe principiul contributivității ale noastre aproape stau pe loc și vor rămâne în continuare la mâna guvernului și a celor ce ne reprezintă în discuțiile cu guvernul și care indiferent dacă a fost vorba despre pensii sau salarii au votat și susținut partea politică.
Puțin anul acesta, poate mai mult la anul, mai bine atât decât deloc.
În rest, despre taxe și impozite lăsați guvernanții să-și bată capul pentru că ei au promis multe înaintea jocului dar au schimbat regulamentul.
Domniile voastre aveți grijă la vot, votul este singura noastră putere.
Vă mulțumesc, cu stimă și respect.

Sorina spunea...

Citiți comunicatul asociației dlui Gropan este important.

Civil spunea...

@Liviu:
Citez: "Daca la noi politicienii pot argumenta ca nu ne actualizeaza pensiile prin faptul ca generatiile mai vechi nu au fost in teatrele de operatii,fapt neobligatoriu pana la schimbarea prevederilor din legea 80,la ei nu se poate invoca asa ceva si,probabil au si actualizarea pensiilor cu cele ale activilor."

Dar, acum, câți militari merg în teatrele de operații?
Contabilii, șefii de birouri cu diverse treburi, în general funcționarii cu statut forțat de militari, toți aceștia merg în teatre de operații sau merg la teatru ca civilii?

Apropo, ...,
Coarnă dă pe goarnă urmatoarea afirmație:
Citat aproximativ : "Nemernicul de ministru de interne a dat ordin ca toată funcționărimea din MAI să se îmbrace în uniformă".
Ce comentez eu la una ca asta:
1. N-ar fi rău ca cei care au grade de agent, comisar, etc să mai poarte și uniforma la serviciu. Se jenează dumnealor și de aceea nu poartă uniforma?
2. N-ar fi deloc rău ca funcțiile de contabil, informatician, doctor și multe altele(am enumerat numai o mică parte din funcțiile posibile) sa fie transformate în funcții civile. Deci fără uniforme pentru functionărime și personal auxiliar.
S-ar face o economie mare în bugetul MAI iar din acești bani s-ar putea plăti mai mulți polițisti în uniformă care să apere ordinea publică.

Vă rog să nu ma blamați pentru că scriu exact ce gândesc.
Poate ar fi bine ca toți comentatorii blogului să facă la fel.

M spunea...

@Liviu PO - corect!!!! 😁
Și încă ceva, schimbările la pensii nu îi afectează pe cei deja pensionați (și, de cele mai multe ori, nici pe cei în ultimii ani de activitate)

Ela Pop spunea...

Leon@ posesorul pensiei astronomice din Arges Gh.Balasoiu a fost comandant de penitenciar la Colibasi si procuror la CA.Pe statul de plata se cumulau cele doua salarii,in 2005 cand a iesit la pensie a primit 80℅ din ultima luna lucrata .Intr_un interviu acesta recunoaste ca in acea ultima luna au intrat pe langa salarii si deconturi deplasari,concediu neefectuat ,premii,bani pt haine si alte cheltuieli care au umflat totalul .pensia initiala a fost 30000 lei apoi a tot crescut prin recalculari,indexari etc

Unknown spunea...

@civil
la pct 2 al dvs va pot da o explicatie nu numai rezonabila ci chiar reala
Cunosc politist,agent...(nu pot da gradul profesional complet) care prefera sa cheltuie banii de echipament in cu totul alte scopuri(alcoolul nu este chiar ultimul pe lista).Mai mult:Daca intr-o buna zi toti politistii vor fi chemati la sediu cu echipamentul complet va asigur ca
sefii vor avea mari surprize.S-a mai incercat cu ani in urma un simulacru de hai sa zicem"revista de front" si a iesit durereee!!.Acum se feresc ca dracu de tamaie de asa ceva ca "zboara" tocmai seful care are asemenea idei "cretze"...ca doar nu-si bate singur cuie in talpa.Fericit Mirea ala de la Caracal,care incepand de astazi(05.08) este tanar pensionar cu o pensie de 12.000 lei(gurile rele spun ca asta-i net-ul):).....cei care nu stiti veti ramane cu gura cascata cum am ramas si eu cand am aflat sambata despre asta si nu credeam,dar azi luni m-am convins.Oare o fi o functie asa de mare "sef politie Caracal"??

Unknown spunea...

@civil
Ma scuzati: ma refer la pct 1 scris de dvs,nu pct 2,pe care de altfel il consider f. corect

Iulian Mareș spunea...

Civil,
Înainte de a-ți pune întrebări răutăcioase te invit sa deskizi linkul, și dacă nu ai înțeles ceva eu îți mai explic...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/National_Support_Element

M spunea...

@Civil - pct 2?
Pai dacă să zicem cei de la informatică ar fi plătiți ca informaticieni nu ca ofițeri ar crăpa fierea în cei din operativ. Salarii de mii de euro? Scutire de impozite? Stat în birouri?

Doctorii deja vor să renunțe la grade să fie plătiți pe grila din sănătate. La fel psihologii.
Fără regulamente militare? Fără serviciu la ordin?
În multe țări NATO cei de care am vorbești refuză să fie militari. Să fim sinceri, salariul unui militar/polițist este sub al unui "professional" în toate țările civilizate.

Acum vezi mizeria rezist? Minciuna, golaneala și scârna revarsata de aceste animale? "Unknown" știe deja pensia ăluia, mai mult, știe el ca e netul. Ordinar!! Cum dracu "s-a convins" el când nici măcar nu s-au strâns toate documentele în dosarul de pensionare și ăla încă predă funcția? Lăturile rezist aruncate pe oamenii în uniformă! Niște trepanați! Dușmanii militarilor sunt cei din rezist, îmi e din ce în ce mai clar, deși i-am simpatizat inițial.

Iulian Mareș spunea...

Drăghici,
Este o pensie calculată corect!
Exista o măsură corectă/legală prin care i se poate anula omului pensia? Care ar fi?
Și ești sigur că beau banii pt ekipament? Dar alocația copiilor? Ești sigur tu? Trăiești cu vreo unul?
Cred că te hazardezi prin exagerare și generalizare, fără o rezervă de inventar, cât jmai obiectivă!

Iulian Mareș spunea...

Civil/Draghici

Ai scis asta: "Vă rog să nu ma blamați pentru că scriu exact ce gândesc."
Cu empatie eu adaug: Gandesti ceea ce scrii!

Iulian Mareș spunea...

M,
Că să stabilim un limbaj comun: o singură structura din MApN este abilitată sa creeze/dezvolte produse software, ceilalți sunt experți, utilizatori, urmăresc securitatea informațiilor utilizate, crează rețele, consiliază akizitii, își desfășoară activitatea în structurile de comunicații și informatică, informează, sesizează disfuncționalități, oferă soluții...etc!

Iulian Mareș spunea...

Iată ce fac vecinii noștri:

https://m.defenseromania.ro/serbia-spune-ca-nato-i-ar-fi-distrus-for-ele-aeriene_598257.html

*Important este finalul!

Civil spunea...

@m:
"Doctorii deja vor să renunțe la grade să fie plătiți pe grila din sănătate. La fel psihologii."

Ma scuzati, dumneavoastra pe ce lume traiti? Doctorii MAI sunt platiti cu salariile alea mari DEJA. In plus au si avantajele gradelor. Credeti ca sunt mai fraieri ca doctorii civili?
Repet, pe ce lume traiti?
Informaticienii din MAI si MApN civili au salarii mici(spre decente) dar nu la nivelul la care ganditi(ma incumet sa ghicesc ~4000). La aceste salarii ajung daca nu au grade si functii de conducere.
Pe ce lume traiti?

Psihologii de la noi de la unitate AU CERUT activarea, oare de ce? (Vedeti anunturi roaf.ro!)
Sunt dumnealor fraieri?
Repet, pe ce lume traiti?


Precizez, fara statutul de militar respectivii ar fi mai prost platiti, e de remarcat. Asta pe de o parte.
Pe de alta, s-ar face o economie.

Daca nu sunteti de acord, va rog dati exemple relevante pentru afirmatia dumneavoastra din structura MAI sau MApN!!!

Cu #rezist ai dreptate.

@Mares,
O noua lege a pensiilor care sa prevada si acest aspect.
Intrebari rautacioase? Intrebari normale, da. Poate nu ne convin dar sunt intrebari cu logica.

Civil spunea...

@Mares:
Citat: "Și ești sigur că beau banii pt ekipament? Dar alocația copiilor? Ești sigur tu? Trăiești cu vreo unul?
Cred că te hazardezi prin exagerare și generalizare, fără o rezervă de inventar, cât jmai obiectivă!
"

Dumneavoastra exgerati si generalizati pripit.
Uneori dezinformati(chestia cu bautul banilor pentru echipament si alocatia copiilor este o inventie de-a dvs.) Poate altcineva a afirmat chestiile astea, eu nu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Gropan si Gache vor in comisia de mediere sa ne ingroape! Avea dreptate @Dan ce spunea! UNPR are un General in comisia juridica sa ne sprijine, caci in comisia astor 2 se pare ca pensiile medii, mici si foarte mici nu au nici o importanta, fiind prea putini omenosi in comisie sa ne sprijine.Acum, Gropan vrea o Federatie sindicala sa-l srijine pe el si pe Gache sa intre in Parlament pe spinarea PSD, asa cum le-a promis Dragnea, daca ne șunteaza pe toti, ne tergiverseaza si amana pana la pastele cailor, caci aceasta comsie are scopul ascuns sa intinda ața cau mai mult posibil, pana peste 2022, celor medii soi mici sa le-o puna in brațe cu manjeli de majun pe coaja de măligă, si da intanliri pe la ,,hotele'' cu rezervistii fraieresteni, primul la Craiova, duminica, celo care pun botul la prostiile lor! Toti stiu ca in comisia de mediere pensiile mici si medii nu au nici o valoare in ochii astor doi, decat cele absolut numai peste 10.000 lei, fiindu-le frica de faptul ca daca cresc cele mici si medii nu le mai raman lor. O porcarie strigatoare la cer!

Iulian Mareș spunea...

Drăghici,
Eu parcă la tine am citit-o!
Oricum când vei avea expertiza necesară în domeniul resursei umane, managementul carierei militare și financiar să-mi dai de știre pt reluarea temei!
Până atunci se pronunță și decid alții și nu-ți cer sfatul nici ție și nici mie!
Ideile aparțin ..., știi tu cui!

*De antrenament îți propun spre analiza tema unui studiu de caz: "Cariera salariaților civili in mediul militar dinamic și pulsatoriu regional, în perspectiva perioadei 2020-2030, certitudini și perspective!"

M spunea...

Domnule Civil, eu spun ca sunt multe tâmpenii în salarizare.
Când eram activ am încercat să încadram direct niște IT-iști. Practic toți cei care au venit erau din treimea inferioară a absolvenților. Asta pentru că un IT-ist bun primește 1500 de euro din start. Cei care au venit erau slabi rău de tot și nu a luat nimeni nici măcar 4. Acum ce faci? Rămâi fără IT-ist sau cobori baremul până la intră un prost și îți bați apoi capul cu el?

În acest caz o salarizare corectă, la nivelul unei companii, este imposibilă pe grila SNAOPSN. Îi mai păcălești cu o uniformă, cu o pensie militară (deși la 25 de ani nimeni nu se gândește la pensie)

Trofin spunea...

Am vazut ca in proiectul de ordonanta privind masurile fiscale , publicat pe pagina Ministerului Finantelor Publice , a disparut subiectul taxarii pensiilor speciale . Banuiesc ca ai nostrii guvernanti s-au speriat de modul cum au interpretat multi dintre pensionarii cu pensii de serviciu definitia "venitului lunar taxabil " la art. 134-2 alin.(1) si au decis sa retraga propunerea legislativa pentru a clarifica ceea ce in mod eronat au inteles unii . Definitia poate fi corectata modificand art. 134-2 alin.(1) prin renuntarea la nominalizarea aici a sumei netaxabile de 7000 lei fiindca este introdusa la art. 134-3 alin(2).

Dan spunea...

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/teodorovici-amana-impozitarea-pensiilor-speciale-1169722

brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Civil spunea...

In context se scrie "experienta" nu "expertiza".
NU dau sfaturi celor care le stiu pe toate.
Interesant, poti sa-ti ceri sfatul tie insusi? Intrebare retorica.

Nu ma pretez la un dialog inutil.

Cu stima.

Iulian Mareș spunea...

Draghici

poti sa ai experienta cu carul daca nu ai si expertiza = Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute! Adica poti repeta ca .... lucru la infinit, asteptand efecte diferite!

https://dexonline.ro/definitie/expertiză

* asa ca poti merge singur pe drum, ca sa nu fie drumul plictisit si neumblat!

brenda spunea...

Spuneti daca se mai vorbeste si despre actualizarea pensiilo

Iulian Mareș spunea...

Brenda
Se vorbește, cum sa nu!
Întreabă Gh. Dincă de tine mereu...

M spunea...

Pe cât facem pariu că dacă PSD găsește un artificiu să taxeze, impoziteze, zeciuiască etc. pensiile, inclusiv ale magistraților, se răsucește și CCR-ul?

Sorina spunea...

Esti o persoana speciala ,dle Marea, unde esti? Hai sa ne vedem sa nu ma găsească acela .pa.