Un produs Blogger.

Ce inseamna actualizare?

Prin actualizarea soldelor de grad si funcție nu primim toti - cei cu acelasi grad si aceeasi functie - cresteri egale. Fiecare primeste in baza de calcul doar ceea ce ii lipseste din valoarea actuala a soldelor de grad si functie pentru activi.

luni, octombrie 07, 2019

Comisia de apărare din Camera Deputaților a propus eliminarea taxării pensiilor militare mari

69 comments
Ponta și Dăncilă se duelează pentru a li se recunoaște meritele pentru propunerea de eliminare a taxării pensiilor militare din celebra lege a lui Orlando.
In comisia de aparare, prin Avizul solicitat de Biroul CD, s-a eliminat taxarea pensiilor militare, urmând să așteptăm dacă  și Comisia raportoare, respectiv Comisia de buget-finanțe, acceptă să propună plenului votarea acestei propuneri.
Așa cum am mai subliniat, este o propunere cinică, cu adresabilitate doar către cele mai mari pensii militare,   pentru că numai 1/5 din totalul pensiilor militare ar fi fost afectate de taxarea lui Orlando.
Militarii cu pensii mici și medii asteaptă abrogarea măsurilor introduse prin ordonanță de Guvernul Tudose prin care a fost stopată actualizarea pensiilor militare cu creșterile soldelor de funcție și grad prevăzute pentru militarii în activitate conform L 153/2017. 
Soldele de funcție pentru toate categoriile de militari erau la data înghețării, respectiv la 15 sept 2017, cele din luna octombrie a anului 2008, cu mici majorări în prin L 293/2015 și L 152/2017.
Actualizarea pensiilor militare așteaptă rezerviștii, domnilor Ponta și Dăncilă! 
Să vedem, au curajul Orban, Rareș, Turcan, Gorghiu și Blaga să le taie, dacă preiau guvernarea?

69 de comentarii:

avianyc spunea...

🙋‍♂️Încă o "mare realizare" pesedista.
🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣🐒🐒🐒

Huhu Rezea spunea...

Tehno-suspendatul de Hurziceni comunică:

@Huhu, vineri ,gruparea noastra a avut intrevederi cu doamna Vasilica si in urma protocolului ni s-a promis solemn ca pana la 25 octombrie ,Legea 223 redivivus!
Protocolul prevede ca daca pana pe 22 oct se va emite hotararea ceruta de noi ,vom anula mitingul din 25 octombrie si vom sarbatori ziua Armatel cu ...fasole si carnati , masa din partea guvernului si dansul din partea noastra!
Asa ca , spune-i pastorului de capre,cezarus ca din pensia marita va putea sa-si cumpere o pereche de capre si o magarita



Arfy spunea...

Este o propunere bună și constituțională! Dar, fără abrogarea din septembrie 2017... rămâne o mare dezamăgire!

Leon spunea...

T3, Comisia de Aparare din CD, are in componenta 5 deputati de la PNL, 4 deputati de la Ponta, unde Mocioalca este si Presedintele Comisiei din Septembrie 2019..!
Comisia de Aparare din Senat a introdus in Aviz, aceleasi amendamente, dar Comisia de Buget le-a respins..!
Saptamana viitoare posibil sa apara si Raportul Comisiei de Buget din CD..!

BONIFATIE spunea...



Este nesemnificativ procentul „beneficiarilor” acestui PLX.
Marea majoritate a rezerviștilor, cu pensii GREU SIMȚITE, așteaptă cu totul altceva, adică cel puțin beneficiul modificării art.59, 60 și 108 din Legea nr.223/2015, așa cum prevede un alt proiect de lege.
Comisia de apărare din C.D. nu are niciun licențiat în drept care să le sublinieze faptul că favorizarea, pe Codul fiscal, numai a unei categorii, conduce spre o excepție de neconstituționalitate.
Oricum până la votul din Parlament, dacă va trece dar nu cred, ne apucă vara viitoare și iar ne vor băga în seamă, vorba vine, că vin localele și parlamentarele.
Mai vorbim... dacă dă Domnul să mai trăim.
Noapte liniștită!

Gaby spunea...

Cum spune Bonifatie...

Importantă pentru majoritatea militarilor este problema actualizării și refacerea legii 223 prin eliminarea acelor ordonanțe...

Politicienii să ne ajute cu asta, pensii peste 10000 au puțini...

Cezar spunea...

Nu se poate...
Vă dati seama fără impozitare la ce pensii se va ajunge??
Milițienii si paznicii de pușcării.. vor rade de noi....!!
Ma Miss.. minte..nu trageți speranta

M spunea...

Cică la plen sunt două variante
- să scoată și L303, știți domniile voastre, "egalitatea de regim.... bla, bla, bla."
- sau să pice amendamentul ca la CD.

Lăsarea L303 permite o eventuală atacare la CCR unde evident că o să fie întoarsă.

raducojex spunea...

Si asta este o victorie? Da, pentru cele cateva sute de smecheri care si-au tras pensii cu 5 cifre; dar pentru marea masa a pensionarilor militari a caror dreptate umbla in continuare cu capu spart prin amarata aia de tara nu este decat un nou puseu de ura impotriva decidentilor actuali. Pur si simplu astia si-au fidelizat cateva sute de voturi si si au aruncat la gunoi cateva zeci de mii de voturi.Nu mai luam in considerare sotii, copii, etc. Dumnezeu sa-i inteleaga.

Huhu Rezea spunea...

@M
Citește mai cu atenție topicele despre deciziile CCR privind pensiile speciale.
Pentru a nu fi contestată la CCR, Orlando a scos pensiile sau componentele contributive din taxare.
Amendamentul este o cioacă introdusă pentru ca legea să pice la CCR. In spiritul egalității și nediscriminării, fiind o modificare a Codului Fiscal, ori taxezi toate componentele necontributive nete mai mari de 7000 lei, reglementate prin legi speciale, ori nu taxezi nicio componentă.
Ce ar fi insemnat ca nici impozitarea de 10% să nu se aplice uneia dintre pensiile speciale, să zicem categoriei pensiilor pentru magistrați?

reddog spunea...

Cezar

Va asigur ca "militienii" si "paznicii de puscarie" ii apreciaza pe adevaratii militar, mai putin pe cei care au tras mata de coada, au taiat frunze la caini sau au muls berbecul pe la GAZ.

Dreptate si Fratie!

Dan spunea...

Dupa lupte seculare care au durat cam doi ani si ceva, zecile de asociatii, comitete si comitzii ale rezervistilor au obtinut cu truda si sacrificii o victorie epocala: pensiie militare urmeaza a fi excluse de la impozitarea progresiva cf. unui amendament ap[robat in CD.Cei mai fericiti , incantati si extaziati au fost se pare cei cu pensii de 1000-2000-3000-4000 lei care erau speriati nevoie mare ca li se taie pensiile .Au fost chiar mult mai vocali si mai multumiti decat unii rezervistii politruci mai smecheri cu pensii grase de 8000-12000-15000 samd .Cei cu pensii mici le plangeau de mila celor cu pensii de peste 10.000 lei facand calcule peste calcule care mai de care mai matematice aratand ce „artimetica” stiu ei. Lasand un pic gluma la o parte cred ca s-au convins si cei mai optimisti rezervisti cu privire la intentiile adevarate ale sefilor asociatiilor, comitettelor si comitiilor care nu urmaresc altceva decat conservarea pensioarelor lor cu 5 cifre, sacrificand pentru aceste idealuri „marete „-izvorate din minti crete – zeci de mii de pensionari cu pensii mici si medii.Desigur, amendamentul cu pricina nu avea practic nici o sansa in plen , unde toti ar fi cerut sa fie exclusi de la impozitul progresiv si in final ar fi ramas doar mult prea oropsitul Bula sa fie impozitat. IATA DE CE SINGURA OPTIUNE PENTRU A FACE MACAR UN MINIMUM DE DREPTATE IN AMALGAMUL PENSIILOR MILITARE (unde unii au pensii fff modeste iar altii au pensii de 5 cifre-majoritatea NEMERITATE!) ESTE PARTICIPAREA MASIVA LA MITINGUL DIN 25 .10.2019- poate ultima sansa pe acest an si in perspectiva ! Indiferent de rezultatul motiunii de cenzura se impune PARTICIPAREA LA MITING!

M spunea...

@Huhurez - sau de exemplu să scutească de impozit IT-iștii sau prin odioasa oug pe cei din costrucții. L

Decizia CCR 20/2000, respectiv decizia ÎCCJ 29 din 2011 parcă sau 2012 stabilesc identitatea juridică dintre magistrați pe de o parte și militari și polițiști pe de altă parte.

Dacă vă amintiți, nu numai că am citit dar am și scris că forma adoptata la CD este susceptibilă de a cădea la CCR.
Rezolvarea ar fi ca cele două categorii cu regim juridic similar să fie ambele exceptate (sau ambele impozitate) 😁 Din surse cică varianta ar fi dorita și de opoziție.

PS - mulțumesc pentru grija pe care mi-o purtați. Cred că ceilalți scriitori de aici sunt pur și simplu geloși.

M spunea...

Erata: prima Cameră sesizată a fost Senatul. Scuze! 😁 Am îmbătrânit!

kostas spunea...

Daca trebuie sa fie egalitate juridica intre pensiile magistratilor si cele ale militarilor, de ce pensia lor se calculeaza din venituri brute si la noi din solda bruta cu exceptii de anumite sporuri? De ce la ei se ia 80% din baza de calcul si la noi 65%? De ce nu este si la ei plafonata la net ca la noi? Asta nu-i deranjeaza pe magistrati? Ii deranjeaza numai ce nu le convine lor, nu ceea ce nu-i corect. Decizia CCR din 2000 este valabila numai pentru ei?

Patrascioiu spunea...

Drigana se bucura ca pensia de cinci cifre îi rămâne intacta.Sa mai zică cineva ca PSD e partid social democrat.Așa arata dreptatea pesedista.Prost o fi cine votează PSD.

Militar de la 14 ani spunea...

Se justifică exceptarea pensiilor militare de la taxarea propusă de guvern dintr-un simplu motiv: pensia militară nu are parte contributiva și ar fi injusta taxarea ei în totalitate. Poate comisia raportoare și plenul au minte și vor accepta evidența.
Întradevăr, este un câștig pentru cei cu pensii de peste 7000 lei. Să ne bucurăm pentru ei și să nădăjduim că la o eventuală actualizare, se vor bucura și ceilalți de această facilitate.
În sfârșit, ceva vești bune pentru militari, chiar dacă beneficiarii reprezintă aproximativ 20% acum.

M spunea...

@Kostas - atacarea la CCR pe considerentul de "egalitate si nediscriminare" este extrem de greu. Nu uitati ca "pensiile speciale" sunt reglementate prin legi diferite pentru fiecare categorie in parte. Daca era o singura lege si de acolo ii privilegiai pe unii.... sa zicem.

Ce spune CCR?
Constatând că aceste elemente care diferențiază regimul de pensionare al militarilor și al magistraților de regimul general al pensiilor asigură un tratament juridic specific celor două categorii de asigurați, Curtea Constituțională reține că instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare și pentru magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii și magistrații.

Si atunci, pentru a fi consecventa cu ea insasi, CCR ar trebui sa solicite ca si impozitarea sa aiba aceelasi regim de egalitate.

Domnul Kostas ridica o problema interesanta si anume modul de calcul al pensiei. Spune domnia sa: de ce pensia lor se calculeaza din venituri brute si la noi din solda bruta cu exceptii de anumite sporuri? De ce la ei se ia 80% din baza de calcul si la noi 65%? De ce nu este si la ei plafonata la net ca la noi?

Raspuns: pentru ca noi suntem tampiti! Pentru ca magistratii si-au bagat in baza de calcul inclusiv diurna de participare la sedintele CSM iar militarii, rosi de ura unii fata de ceilalti, nu stiu cum sa scoata sporurile. Analizati proiectul CCMRR in care noi singuri cerem recalcularea fara sporuri!!!!

CEZAR spunea...

marți, octombrie 08, 2019
Militar de la 14 ani spunea...bla bla...
Ai un rationament schizoid de 2 bani ! Nu se va intampla stai linistit si tu si m=Alul ..!!
------------------------------------------------
@/ Caine rosu- paznic de puscarii !!
Tocmai de aia ..eu sustin ca voi sa aveti lege separata..
1, Legea pensiilor Paznicilor de puscarii!
2.Legea pensiilor militienilor si alti gabori....
NB
De ce sa va amestecati voi cu amarastenii de colonei ..generali ..comandanti de unitati mari unitati de etc...
Voi aveti merite DEOSEBITE mai ales fatcile care intra pe filiera indirecta..sdi nici macar nu stiou ordinea gradelor militare recte ..profesionale
Grade profesionale similare gradelor si functiilor militare ..mai sa fie ...rade si magarul meu sef de stana la caprine ..sic..!!
Cat de respectul ce ni-l purtati ...
Multumim ..multrumim ..dar nu-i cazul ..cunoastem realitatea ...!!!
NB
Aveti macar decenta si pe forumurile astea militare pe unde vati infiltrat nu mai manipulati in numele Armatei...nu-i frumos !
Declinati-va identitatea..e pacat sa nu va cunoasca lumea....!!

CEZAR spunea...

@/PatrasKoiu
Nici eu nu mai votez PSD..daca mentine aceasta aberatie..sfidatoare si imorala - injusta ..mare parte 50% derivand din OSKARURI..

Dan spunea...

Vesti bune pentru mafia politrucilor kaki (birocratia militara numeroasa si inutila) adica cei cu pensii grase de peste 7000lei! Te bucuri M-ale ?

CEZAR spunea...

marți, octombrie 08, 2019
M spunea...Bla ..bla ...
------------------------------------
Eu cred ca tu nu ti-ai luat portia de zama de varza de dimineata ...
Ce sporuri sa bage la cei dinainte de 2010 care in mod CINSTIT SI CORECT ..contabilizau pe statul de plata venituri realizate DOAR DIN SOLDA DE FUNCTIE SI SI GRAD..?
Deci CORECT PROBLEMA SE PUNE ASA
SPORURI UNIVERSAL VALABILE DE CARE SA BENEFICIEZE TOT LEATUL..INTELEGI M..mare de tipar ? Nu cred..

Gigi spunea...

Pensia celor care beneficiază de legea 223/2016,este de 58,8% cnf.OUG 59\2017.09.15(net/net).
Asociațiile militare,au impus,se pare,în parlament,acest amendament care îi avantajează numai pe ei,adică,pe cei cu pensii de peste 7000lei.
Nu sunt prea departe nici eu,dar ce facem cu ceilalți camarazi?La ei nu vă gândiți?Halal camaraderie!Adio actualizare!Din cauza acestor idioți care se gândesc numai la ei!
Sper să nu treacă acest amendament!
Oricum va fi respins de CCR.
* Auzi,"milițienii și...,.să fie scoși din legea.....!?
Ce vă icomodează acest lucru? Fiecare minister are buget separat.
Se vede că încă avem gândiri de gâgă,la unii,în loc să ne concentrăm pe ce ne doare și să luptăm cu cei care își bat joc de noi și cu aceste Asociații așa zise ale militarilor care sub masca aceasta de promovare a intereselor tuturor militarilor,ei își promovează interesle lor și al grupului din care fac parte.
Guv.are motiv de scuze,acum și de satisfacție!
Una este să faci ACTUALIZARE să te coste mai mult,alta e să nu mai faci impozitare,dar să te coste mai puțin. Precum și scuzele de rigoare:
"Pai nu reprezentanții voștrii au cerut așa?".
Nu ar deranja acest amendament,dar să se înceapă de la 01.01.2020 si actualizarea cnf.art.38/l.153/2017

Alexandru spunea...

De ce sa suspendat activitatea siteu-lui xpm, care este motivul și când se reia activitatea siteu-lui? Ceea ce este bun la români se distruge asta înseamnă dictatura mafiota, as dori un răspuns!

M spunea...

Creierașul mic de cezarică încearcă și el să lege două vorbe. Vezi că îți dă sângele pe nas! 😁 Rămâi domnule la minciunile cu care ne-am obișnuit.

Cum zice el? Băi, eu nu am avut sporul X deci nimeni, niciodată să nu beneficieze de el. Cezarică poate a avut însă ceva în plus față de ala pensionat în 1995. Băi, e dreptul lui!!!! A luat Cezarică salarii compensatorii? E dreptul lui. 😁

Priviți cu seriozitate acest individ. Nu e singur! În loc să ceară mărirea pensiilor de dinainte de 2010 el cere scăderea celor de după 2010.
Înțelege dracului:
Tu ai avut SF + SG + IC + vechime = 90% din solda brută iar ăștia de acum au aceleași la 70% restul fiind acoperit de sporuri. Ce naiba?

Eu, personal, sunt undeva între cele două situații dar nu accept să se taie de la nimeni.

Pensia se acordă raportat la venitul la care ai plătit impozit.

avianyc spunea...

Ca sa nu mai bata unii câmpii ca si ”maidanezii”, clarific doar doua probleme;
1. Am spus-o si o mai repet . Guvernul daca emite ordonante ,etc cu masuri fiscale fundamentate serios acestea sunt constitutionale oricât v-ati da pe aici in stamba cu tembelisme.
Recent a fost confirmata afirmatia si de CCR.
2 Comparatia cu magistratii .
Că de ce ei pornesc de la 80 % ,ba mai vine unul că ei isi baga si diurna ,etc.
Să se înteleaga bine.
Un magistrat nu este nici seful biroului alimente ,echipament ,cdt de batalion ,sef de mag alimente ,etc este un functionar cu pregatire mult superioara ofiterilor ,sisteme de admitere in profesie bazata pe multe examene,cursuri de specialitate ,adaptare zilnica la sistemul legislativ emis de parlament etc.Unii nu au citit intr-o viata cat citeste un magistrat intr-o luna/an.
Magistratii sunt cei de care depinde fericirea sau nefericirea celor cazuti in ”păcat”. Ca atare sunt cineva in societate . Sa nu zicem că ”cei mai drepti din cetate” dar asa ar trebui sa fie.
Si acum esentialul.
Dece magistratii de la 80 % ?
Fiindca exista o directivă europeana care spune că pensia nu poate depăsi 100% din salariul brut realizat adaptata si în sistemul nostru de pensii.
Ori daca un absolvent de drept devine magistrat (absolvent al Institutului National de Magistratura) la 25 ani sa zicem , ca sa obtina o pensie conform legii de 100% din salariul mediu brut , are nevoie de 45 de ani activitate .
Asta presupune 25 ani vechime in magistratura pentru 80% din salariul brut plus 1% pentru fiecare an care depăseste 25 ani vechime.
Sa facem totalul;
25 ani varsta intrarea in magistratura + 25 ani vechime (pt 80% din SB) + 20 ani vechime ( ptru 1% peste fiecare an peste 25 ) = 100 %
Deci 25+25+20 =70 ani varsta de pensionare.
Ati vazut magistrat prin instante la 70 ani ca sa beneficieze de 100 % din salariul brut pensie ? Eu nu. De regula la 60ani pleaca cu aprox 90% din salariul brut pensie.
La militari exista trei pozitii maxime ;
85% = 10% OMM
85% + 15% OMM
85% + 20% OMM = 102 %
In legile speciale ale pensiilor de serviciu exista art care spune clar in baza directivei europene ca nicio pensie nu poate depasi 100% salariul brut realizat cf prevederilor legii si a salarizarii.
In nicio lege nu se includ in salariul brut cuantificabil la pensie diurnele ,indemnizatiile de masa ,imbracaminte ,etc si sunt mentiunile sunt prevazute in art din legi.

Ca atare si in concluzie diferenta o face doar salarizarea diferita si mai ”abundenta la unii fata de altii”.

Singurul scop pe care trebuie sa-l aiba in acest moment miscarile organizatiilor militare nereunite este acela de a lupta si convinge guvernul de necesitatea actualizarii in mod etapizat a bazei de calcul stabilita prin L223 si M25 la 01.01 2016 la prevederile pentru similarul activ beneficiar al noii legi a salarizarii L153.
Acesta actualizare nu ar mai presupune(ar elimina) discutii despre OG 57 ,59 ,OG 114 ,etc.

Ar fi bine sa intelegeti acest lucru si sa nu mai bateti câmpii cu prostii .
Iar d-nul Huhurez sprijinit de @Leon ar fi mult mai bine daca ”nu ar fi atat de mari specialisti in Iohanis , Câtu ,Mâțu, etc” si ”alte state spagarele ” in care intra si trandafirii roșii ci ar duce discutiile din topice spre convingerea rezervistilor de o singura necesitate actuala ,actualizare ,actualizare ,actualizare , ........
Asta ar rezolva tot.

Leon spunea...

T3, n-ai citit tema sustinuta de Huhu Rezea din 2 oct. "Actualizarea pensiilor militare, singurul slogan la mitingul din 25 octombrie"..?
Poate ne explici si de ce pensia medie la Magistrati este de 18500 lei, iar la MApN este de 3800 de lei, inclusiv Ingineri, Doctori, IT sti, etc, sau crezi ca acesti specialisti nu invata in cariera militara ?
PS. Pentru ca adusesi vorba, ce treaba are Presedintele Iohannis cu Motiunea de cenzura din Parlamentul Romaniei..?

Michel spunea...

Michel Nicolae, întreb pentru un prieten:
Domnilor vreau și eu o informație. Ce sporuri au fost introduse după anul 2010 până la aplicarea Legii 223/2015?

Huhu Rezea spunea...

@Anonim
Intreabă-l pe @mos martin de ce i-a venit lehamite să mai facă muncă voluntară pe acel site.
Uite șa o să te trezești și cu acest blog închis într-o zi! 6 ani este suficient!
Nu e nimeni obligat să suplinească informarea pe care ar trebui s-o facă instituțiile din Sistemul de apărare.
Acest blog este o alternativă la informarea oficială sau oficioasă, cum scrie și în caseta de prezentare, dar nu poate funcţiona veşnic.


M spunea...

@avianyc - cateodata ai niste postari admirabile stimabile! Nu sunt 100% de acord cu domnia ta dar ai explicat clar! Asta e la "felicitari". Doar o clarificare va rog frumos! Puteti sa precizati directiva europeana care "spune că pensia nu poate depăsi 100% din salariul brut realizat". Probabil ca este!

Al doilea, sunt de acord cu Leon ca si pe la noi mai citesc cate unii! Din pacate insa aveti dreptate ca nu prea multi!

Daca nu o sa fim uniti sa cerem sa se puna la pensii si nu sa se taie o sa primim....
Magistratii, medicii si dascalii trag toti in aceeasi directie. La noi vine cate un analfabet care urla isteric: SA SE TAIE!!!!!

Exemplu? La dascali s-a introdus sporul de "incordare neuropsihica". Parca a preda stiintele naturii la niste mucosi de 8 ani e la fel de greu cu a demina un DEI. Ma rog! Unii nu au primit (cei care nu lucreaza direct cu elevii), altii au primit. Ce credeti ca vor cei din invatamant (incercuiti raspunsul corect):
a) sa le taie sporul la aia de il au pentru ca aia dinaintea lor nu l-au avut!
b) sa le dea sporul si la aia de la secretariat ca si ei e oameni!

Ai nostri aleg raspunsul a) ai lor aleg raspunsul b). Si atunci va dau dreptate ca ei mai pun mana pe carti! 😁

Cezar spunea...

M...mare de tipar!
Faci confuzii
Pensia contributiva daaa..se raportează la veniturile impozabil!
Ai cumva pensie Contributiva.. sau fost ai intelectul limitat???

Cezar spunea...

M...mare de tipar!
Faci confuzii
Pensia contributiva daaa..se raportează la venituril impozabil!
Ai cumva pensie Contributiva.. sau ai doar intelectul limitat???😂🤣😎🤣

Gigi spunea...

@ Michel
*****După 2010,mai precis prin 2014,s-a introdus plata orelor suplimentare+plata sâmbetelor,duminicile și a sărbătorilor legale ,Care până atunci nu se punea problema de asa cea.
Din 01.01.211 s-a mărit contribuția individuală CASi de la 5% la 10,5%.
Cei care au ieșit la pensie începãnd cu l.l.2016,au avut posibilitatea să-și mărească BC(baza de calcul)lucrând cât mai multe ore suplimentare,sîmbete,duminici și sărbători legale + introducerwa Oscarului(50% din soldă),în ultimele 6 luni de activitate,cum s-a procedat si cu l.164.
Ăstea au făcut diferența,nu toți ieșiți după 2010 au beneficiat de aceste favoruri,ci numai cei din 2014 și ieșiți cu 2016.*****







Iulian Mareș spunea...

T3,
Prestezi din oficiu căci pro domo nu este cazul!
1-Daca tu că inginer nu ai mai citit/studiat nimic după ATh eu tot nu cred asta ci dimpotrivă!
2-Directivă sau Recomandare?
3-Sincer, mă uimești prin prezentarea spectaculoasă a profesiei de magistrat (din care procurorii nu au ce căuta) și consider că faci PR!
4-Ia mai da în cărți, magistrații au sarcini la starea de asediu, mobilizare sau război?
5-Cât timp durează și mereu când au vacanță judecătorii?
6-Dacă și George Copos a șters cu ei pe jos la CEDO, pt condamnarea la 4 ani pt Dosarul Loteria -inventat, ce zici MF se va îndrepta spre recuperarea celor 7000€ propuși dar refuzați cât va costa 1 an de pușcărie? Sau plătim tot noi, pt că judecătorii sunt inamovibili...etc?
7-Ți se pare OK că cineva sa nu răspundă pt activitatea profesională atunci când produce prejudicii? La tine așa a fost? Eu știu bine că nu!

*Eu vreau să răspundă penal toți magistrații care au dispus acordarea ilegală de imobile unor persoane fizice sau juridice!
Tu ai altă părere?
*Pune propria-ți opinie aici!

kostas spunea...

avianyc In directiva aia specificata de tine spune ca nu trebuie sa depaseasca 100%, nu ca trebuie sa aiba 100%. Deci poate sa fie la magistrati 80% sau mai putin,mai ales ca pensia lor normala este cea contributiva, iar cea speciala, dupa cum au zis si ei, este un bonus,care poate avea o anumita valoare, in functie de posibilitatile guvernului. Ce fel de bonus este ala care este de cateva ori mai mare decat pensia lor normala? Un bonus se poate considera si o anumita suma pe care sa o primeasca la iesirea la pensie,sau o suma fixa lunar, etc.La militari este alta treba deoarece exista o lege a pensiilor militare si pensiile sunt militare, nu speciale, cum au inventat unii acest termen pentru pensiile militare. Deci pensiile militare nu sunt un bonus care se acorda pe langa alta pensie, ci este pensia de drept a militarilor.

Iulian Mareș spunea...

M,
Îmi cer eu scuze pt cei câțiva soldați cu șapcă! 😱😎
Cineva le cântă: Suflet cadriu, de papugiu....😂🤣

kostas spunea...

Atuul cel cel mai mare al magistratilor este ca ei pot hotari cum sa fie pensia lor, fara sa comenteze nimeni,chiar daca e bine sau nu, dar ceea ce e in favoarea lor hotarasc intotdeauna favorabil, fiindca pot si nimeni nu poate sa zica nimic sau sa se opuna.

Gigi spunea...

@Anonim
***Nu stiu dacă ceea ce spun acum este adevărat,dar încerc să vă răspund:Blogul XPM,adminul blogului cred că se săturase să faca muncă voluntară în folosul comunității.
Să fie clar,am mai spus-o aici,nu este ușor să administrezi un Blog,mai ales când mai sunt și oameni,semeni ai noștrii care sunt cam certați cu cele mai elementare reguli de bun simț și în aceste condiții intervine moderarea.
Am mai spus fatul că,acești oameni,adm.de site trebuie respectați,nu aducându-li-se tot felul de jigniri care nu le merită.Ei,sunt eroii nostri,dar cum la noi,la români nu este respectată munca,invidia și multe alte calități negativiste îi ia locul bunelor maniere,a bunului simț,e greu ca unii să înțeleagă lucrul ăsta!
Munca făcută voluntar mai te și prin stomac!Să nu uităm lucrul ăsta
Aș avea o propunere în sensul ăsta,dar cum se găsesc mulți care ar interpreta mai bine mă abțin!
***Fără acest Blog și altele de sorginte militare am fi mai săraci și mai neinformați!Să țineti minte asta!Iar,respectul admin-lor acestor site nu ne costă nimic!

Iulian Mareș spunea...

I-auzi brâul! 😂🤣
5 minute despre ipocrizia Purului și Neprihănitului (miștocar mai este și Hoandră asta):

https://m.dcnews.ro/octavian-hondra-a-izbucnit-cand-a-auzit-ce-a-facut-iohannis-cozmin-gusa-o-faci-din-convingere-sau-ti-a-zis-cineva_697256.html

Leon spunea...

Eugen Teodorovici a spus:"Vreau să fac o referire vizavi de o declaraţie legată de pensiile speciale sau impozitarea pensiilor speciale. Văd un lider de partid care spune că s-a scos o prostie introdusă de mine la Senat, cu această impozitare a pensiilor. Desigur, s-a învăţat de-a lungul timpului să vorbească despre lucruri care nu sunt nici măcar adevărate. Vreau să vă spun că prin acest amendament introdus de domnia sa în această lege face practic ca această lege să fie neconstituţională. Probabil că acest lucru s-a dorit, să se facă ca această lege să devină neconstituţională. Noi când am propus, că este vorba de o echipă de la Senat care a lucrat la acest proiect de act normativ, practic a fost bine făcut, documentat, cu studii şi analize făcute de Academia Română, deci bine fundamentat şi neatacabil la CCR. Prin această propunere populistă, se lasă această lege în afara cadrului legal şi nu poate fi aplicată", a precizat Teodorovici în şedinţa Comisiei de buget din Camera Deputaţilor.

Ulterior, Teodorovici a confirmat că se referă la modificarea anunţată de Victor Ponta referitoare la neimpozitarea pensiilor militarilor.

totoiany48@gmail.com spunea...

Dle avianice ,mai putina lauda cu studiile magistratilor ,comparativ cu cele ale militarilor . Studii la ,,Spiru Haret,, cu ...x si 0 ? O lege insusita iti permite sa retii usor ...minusculele modificari aparute . Legile in justitie ,cele importante se aplica dupa ...multi ani . Credeti ca eu am sustinut mai putine examene decat un pseudomagistrat ? Patru ani scoala militara si 5 ani ATM ?

Leo spunea...

Dragă MAESTRE,
S-a mai întâmplat de 2 ori să "suspenzi" acțiunea şi tot de atâtea ori s-o reiei.
Eu nu am uitat că ai mai zis , că acest blog va dăinui dincolo de tălică.
Eu "miros" ,că de abea de acum încolo începe să se învioreze activitatea deoarece vin vremuri vesele. Printre ele se numără şi cele aproape 60 de dosare de la ccr precum şi vremurile celor 3 reprize de alegeri. Concluzionând , tare mi-e teamă că ești condamnat să întărești infrastructura de informare și de LUPTĂ ÎMPOTRIVA LICHELELOR GULERATE din MFA.

hankook spunea...

@Michel
Eu am cunostinta de 2 sporuri care au fost introduse dupa 2010 pana la inceperea aplicarii legii 223 : sporul de informatii ( se acorda personalului subunitatilor de cc si personalului din S/G/j 2) si sporul pentru lucrari de exceptii ( oscarul blamat!)...pentru o perioada scurta a mai fost acordat si sporul pentru continuitatea conducerii.

Huhu Rezea spunea...

M
Singura similitudine între pensiile militare şi cele ale magistraţilor este că ambele sunt pensii de serviciu stabilite prin legi speciale, derogaatorii de la legea cadru a pensiilor din sistemul public.
In rest sunt numai deosebiri şi nici vorbă să aibă acelaşi regim juridic.
Decizia nr. 20/2000, pe care novicii o tot invocă inadecvat, a fost dată în contextul în care pensiile magistraţilor, reglementate pentru prima dată în anul 1999, au fost contestate la CCR.
Atât iniţiatorul legii, cât şi CCR s-au folosit de Legea 164/2001, singura lege care reglementa pe atunci pensii derogatorii de la Legea pensiilor din sistemul public, pentru a demonstra o situaţie profesională asemănătoare cu a militarilor, pentru a legifera, iar CCR pentru a respinge excepţia de neconstituţionalitate.
Ambele categorii profesionale au pensii de serviciu , dar este o absurditate să spui că pensiile lor au acelaşi regim juridic.
Impozitele şi taxele nu intră în categoria drepturilor. Ele sunt obligaţii care depind de politicile guvernamentale.




M spunea...

@Huhurez - daca va amintiti eu tot insist pe tripleta: statut - salarizare - pensie.
In Decizia 20/2000 avantajoasa este recunoasterea statutului militar restrictiv similar celui al magistratilor.

Din observatiile mele am tras concluzia ca a nu ne "lipi" de alte categorii profesionale in obtinerea drepturilor este o greseala. Personal sunt impotriva amestecului in pensiile militare a politistilor dar impreuna a fost mai usor sa ne impunem punctele de vedere.

In Codul Fiscal sunt sute si sute de exceptii deci exceptarea de la suprataxare a pensiilor militare nu ar fi ceva deosebit. Din ce am auzit o varianta ar fi exceptarea noastra si a magistratilor pentru ca Legea sa treaca. Astept un punct de vedere de la Finante cu privire la partea contributiva a pensiilor militare. La ultima discutie pur-si-simplu nu stiau ca noi nu avem evidentiata "partea contributiva" a pensiei.

Misto e ca lasand Legea asa, cu suprataxare si pe L223, chiar ca este neconstitutionala.

M spunea...

@Huhu Rezea - introducerea pct 10 la art. 134 din Plx 396/2019 cica se refera exact la militari. Cum? Nu prea imi e clar! In mintea celor de la finante, CPS o sa calculeze la fiecare pensionar militar partea contributiva si daca o sa mai fim in viata o sa dea banii inapoi! Acum insa sa vedem dupa care lege!

Gheorghe Polcovnicu spunea...

Magistratii au pensii de magistrati inca din 1997, nu din 1999.
Decizia 20 din 2000 a CCR nu a fost din cauza ca acele pensii ar fi fost contestate la CCR! Acea decizie a fost deoarece Basescu dorea (prin proiectul viitoarei legi 19 din 2000) sa treaca pe magistrati la sistemul public de pensii!

Huhu Rezea spunea...

@M
In primul rând este incorect să îți însusești limbajul celor din opoziție. Legea privește taxarea pensiilor de serviciu mari, dar nu este suprataxare.
Ai deja pe blog reacția ministrului de Finanțe.
Citește ce a spus Teodorovici astăzi în Comisia de finanțțe banci, referitoare la gafa celor care au propus eliminarea pensiilor militare de la impozitare. Ai comentariul lui @Leon mai sus.
Dacă citești Decizia CCR nr. 20/2000, este invers. Despre magistrați se spune că au restricții profesionale apropiate de cele ale militarilor șide aceea merită și ei pensii de serviciu.
Algoritmul de calcul al pensiilor militare este complet necontributiv, chiar și pentru stagiile contributive cuprinse în vechimea cumulată.

Huhu Rezea spunea...

@Polcovnicu
Așa este, dar precizările d-tale nu schimbă abordarea privind asemănările și deosebirile dintre pensiile militare și cele ale magistraților.
Legea 19/2000 privind pensiile din sistemul public a fost dată în timpul Guvernului Isărescu în care băse era doar un ministru oponent la autostrăzi.

BONIFATIE spunea...


Cam așa-i d-le HUHU!
Văzând ultima frază din postarea anterioară a dvs., îmi permit să dezvolt existența unor astfel de situații...
Legiuitorul nu a luat în considerare toate situațiile posibile înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.223/2015, omițând să cuantifice la pensie partea contributivă a miliarilor care, muncind, au fost inițial civili, apoi militari, pensionari și iar lucrători în „civilie”, înainte și după ianuarie 2016.
Este adevărat că la art.109 alin.(4), respectiv la art.110 alin.(3) din Legea nr.223/2015 s-a prevăzut că „Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin.(3), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii”, însă este o problemă cu interpretarea modului în care se face valorificarea stagiilor de cotizare anterioare calității de militar (cele contributive pentru că stagiile asimilate sunt rezolvate).
Vechimea privind aceste stagii a fost cuprinsă în vechimea totală/cumulată cu ocazia recalculării pensiei miliare de stat dar valorificarea stagiilor de cotizare este o altă problemă. Cred că era mai bine să se găsească un algoritm de calcul care să aibă în vedere și cuantificarea acestor stagii contributive adăugate la pensia necontributivă. Se pare că a fost mai ușor să se „trimită” partea contributivă pentru a fi valorificată pe Legea nr.263/2010. Vă voi informa despre modul de soluționare a unei astfel de spețe de către C.N.P.P..
Cu respect ,



Leon spunea...

Huhu Rezea are dreptate !.
Decizia nr.20/2000 a CCR se refera la sesizarea de neconstitutionalitate a art.41 alin.(2) din Legea privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si a dispozitiilor art.198 din aceeasi lege prin care a fost abrogat art.103 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca , republicata.
In proiectul de lege PL 199/1998 (dupa promulgare devine Legea nr.19/2000..) magistratii erau suparati ca la art.198 din proiect se prevedea ABROGAREA art.103 din L.92/1992, republicata in MO. nr.259/1997( se refera la dreptul la pensie al magistratilor cu o vechime de cel putin 25 de ani,..) dar prevederile Decretului nr.214/1977 (privind pensiile militare de stat,..) NU ESTE ABROGAT de acelasi articol.(Art.198).
Si de aici apare toata pledoraria magistratilor, inclusiv cei din CCR, ca au aceleasi restrictii ca si militarii si merita in continuare pensie de serviciu, la fel ca militarii..! Deci magistratii s-au ,,lipit,,de militari si nu invers..!

Militar de la 14 ani spunea...

Clarificare pentru sporul lucrări excepție, în cazul celor care spun că s-a acordat după 2010.
Sporul se acordă din 2000 printr-un HG cu 0 în față, care împreună cu HG de acordare a sporurilor (acel Fi3, pentru cunoscători) constituiau baza aplicării L138/99.
Adevărat e că populimea nu avea acces. Era 5% aplicat personalului dar beneficiau numai cei de la categorie de forță în sus.

Din 2008 au început să beneficieze si comandanții de unități (dar nu toți) și cei din unitățile subordonate departamentelor și direcțiilor centrale.
Pentru populimea de la unități subordonate categoriilor de forțe, sporul a început să se acorde, treptat, cam din 2015 (un rol important în accesarea sporului pentru subordonați îl avea comandatul).
Odată cu apariția legii salarizării în data 2017, s-a intrat cu aplicarea sporului de până la 50%(poate fi și 15%, 30%, 41%...) la 5 % din totalul posturilor din statul de organizare.
Ca să știe cei care nu au beneficiat și de ce!
Deci, sunt pensionari din 2000 care au acest spor, nu numai după 2010.

M spunea...

1. PSD după plecarea lui Ponta a luat numai decizii împotriva militarilor. Cat timp Olguța o să fie în PSD și nu votez cu ei.
2. Am să îi spun suprataxare pentru că după impozit (taxă) se mai plătește o taxă. Din calculele făcute cei mai afectați sunt militarii și magistrații. Primii pentru că nu li se recunoaște contribuția la bugetul de stat și al doilea pentru că partea necontributivă este foarte mare.
3. Eu spuneam că plecând de la decizia CCR și noi trebuie să repetăm elementele din motivare în favoarea noastră.
4. O întrebare : dacă pensia mea calculată pe contributivitate e mai mare decât cea militară primesc ceva? 😁

Huhu Rezea spunea...

@M
Intrebarea corectă este dacă mai primesti pensia militară în plată... după ce Rareș te va ....civiliza-
Dacă ai uitat, îți reamintesc că pensia necontributivă nu este un drept câștigat, potrivit deciziilor CCR și CEDO.

Gheorghe Polcovnicu spunea...

Pentru Militar de la 14 ani
Legea 138 din 1999 fara nici un 0 in fata:
Art. 38. -
(1) Cadrele militare și salariații civili, care execută, în domenii specifice ministerelor și instituțiilor prevăzute la art. 1, lucrări de excepție și misiuni speciale, apreciate ca atare de către conducătorii acestora, beneficiază de un spor de până la 50% din solda lunară, respectiv din salariul de bază. Procentul și perioada pentru care se acordă se stabilesc, în mod individual, prin ordin al ministrului sau al conducătorului instituției centrale.

(2) Sporul prevăzut la alin. (1) poate fi acordat pentru cel mult 5% din numărul total de posturi prevăzute în statele de organizare

M spunea...

@Leon - corect! Deci magistratii s-au, lipit, de militari si nu invers..! Si acum e cazul sa facem si noi invers! Sa ne lipim de cei care au puterea!

@Huhu Rezea - decat sa ma tot injure niste camarazi (asa cum vad ca e la moda pe aici) mai bine sa taie Rares Bogdan pensiile militare. Se termina discutiile cu sporurile. Mai tare ma doare cand ma injura un camarad decat cand un politician imi face o nedreptate. De la politicieni oricum ma astept la ce e mai rau! Ia cititi postarile unuia ca Patrascoiu si vedeti daca au vreo legatura cu camaraderia, cu onoarea militara sau macar cu bunul-simt!

Gheorghe Polcovnicu spunea...

Pentru M
Pensii stabilite ca procent din ultimele venituri au avut, mai intii (din 1997), magistratii...Abia din 2001 au avut astfel de pensii si militarii!
Cine s-a lipit de cine?

avianyc spunea...

@ Leon
Salariile mari ale magistratilor = prețul libertății .Adevarat,pentru unii ghinion.
Salariile mari si pensiile/indemnizatiile din administratia publica = pretul votului
Relatii suplimentare la "CONACUL" din buricul Baniei🤣🙋‍♂️

Leon spunea...

@Gheorhge, citeste dle Decretul nr 214/1977, privind pensiile militare de stat, cu valabilitate pana la abrogarea lui in aprilie 2001 de Legea nr.164..!

Michel spunea...

Michel
Mulțumesc pentru precizările făcute. Totuși se impun unele clarificări:
@Gigi
Plata orelor suplimentare a fost compensată, în Armată, cu timp liber sau, în majoritatea cazurilor, cu nimic.Așa că aceasta argumentație cu creșterea bazei de calcul pentru pensie nu ține, poate în alte ministere.
Privind Oscarul, care văd că este mărul dicordiei pensionarilor militari, s-a acordat pentru maxim 5% din personal, iar la eșaloanele inferioare, se ridica la maximum 35%, ceea ce ar fi ridicat baza de calcul cu câteva sute de lei. În concluzie, din punctul meu de vedere, nu acestea au dus la discrepanțele mari dintre pensiile militare.
@hankook
Sporul pentru informații a fost reacordat pentru personalul care încadrau structurile respective, în 2014-2015, până atunci fiind suspendat.
Cu respect

Militar de la 14 ani spunea...

@Asta am zis și eu. În schimb, orice lege are norme de aplicare printr-un HG. A fost un HG normal de aplicare a legii (acel Fi3) și un HG secret pentru aplicarea acelui articol cu oscarul. Acces la HG 0.... au avut doar cei care lucrau până la nivelul categoriei de forțe, inclusiv.

Gheorghe Polcovnicu spunea...

Pentru Leon
Legea 164 din 2001 a introdus (dupa ce magistratii aveau inca din 1997) calculul pensiei ca procent din ultima solda!
Decretul 214 din 1977 era o copie fidela a legii 3 din 1977, legea pensiilor pentru toata populatia Romaniei. Singura calitate militara a decretului 214 era ca militarii puteau iesi la pensie la o virsta cu 2 ani mai mica decit restul populatiei; modul de calcul a pensiei fiind identic!

Gigi spunea...

Michel@
Da.Se acorda celor 5%,dar când persoana respectivă mai avea 6 luni până la pensie îi era acordat oscarul prin metoda bine cunoscută.Nu are rost să mai precizez,o stii și d-ta prea bine,eu nu cred că nu o stii!
Acum,să nu crezi că îmi pare rău sau că sunt frustrat din pricina asta,nu.Am vrut să scot în evidență faptul că cei ieșiți pe legea civilă 263 nu au avut această posibilitate să umfle ultimile 6 luni,datorită faptului că se calcula punctajul pe toată activitatea,nu numai pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.
Să mai arăt cum unii erau mutați pe funcții mai bine plătite în ultimile 6 luni? Nici p'asta n-o știi?

M spunea...

@Gigi
1. de aceea io zic ca e mai bine pe contributivitate. Ii nenoroceste pe unii dar macar sa faca ciocu' mic!
2. Sporul respectiv e din 1999. Deci timp de 20 de ani. O fi fost pentru 5% dar in cei 20 de ani oare cati au luat. Fiecare avea 10 posibilitati de a avea COMPLET 6 luni cu sporul respectiv. Sa zicem la maxim: 5% primele 6 luni si alte 5% urmatoarele 6 luni. Inmultit cu 5 ani inseamna MAXIM 50%. Sigur ca nu sunt atatia dar sa zicem ca sunt jumate.
3. ORICE spor poate fi contestat. De ce "specialist de clasa"? De ce "plimbator de caine"? Principiul e simplu: cine nu a avut un spor il contesta! Desi ar fi putut sa il aiba sau a avut altele. Vi se pare corect?
4. In toate structurile se dadea extrem de greu compensare in bani a orelor muncite in plus.
5. Mutarea in functii mai bine platite se practica peste tot in lume. Se poate rezolva usor marind numarul de luni in care se face media.
6. Abia astept sa vina PNL la putere sa abroge dracului L223 si sa ne treaca pe contributivitate. Sa vezi atunci lacrimi la cei care acum sunt doar nemultumiti!

Gigi spunea...

@ M
Trecerea la contributivitate este foarte simplu,mai ales că cei ieșiți înaite de 2016 au/avem punctajele calculate.
Dar,întreb:cei ieșiți începând cu 2016 vor dori acest lucru? Ei,aveau posibilitatea să opteze,dar îmi pare că nu a dori nimeni!De ce?Raspunsul este lesne de înțeles.

La pnct.4 & 5/ Orele suplimentare,
S&D,SL,nu se plăteau până în 2014.
Da.se poate rezolva,dar când?
Pentru ca să nu fie discuții se putea calcula BC luîndu-se de bază ultimii 5 ani,de exemplu.

Pnct.6/PNL(PD),nu au nicio sansă să guverneze,numai dacă PR & ALDE intră cu ei.Dar,nu se vor înțelege în această formulă niciodată.
După cum am înțeles,se fortează ajungerea la alegeri anticipate.
Vom trăi si vom vedea!

M spunea...

@Gigi
Se putea opta pentru contributivitate dar L223, in forma ei initiala, era mai buna. Prin "inghetarea Olguta" cuantumul pe contributivitate continua sa creasca iar pe L223 sta pe loc.

Pana am iesit eu la pensie plata SDSL cred ca era sub 1%. In general se dadea "timp liber corespunzator". Nu e mare lucru ca la art. 28 din L223 sa se adauge inca o litera (daca din calcuile rezulta ca s-a profitat de aceasta prevedere). Eu nu am prins nicio plata a orelor suplimentare.

Cata vreme întregul cuantum al pensiei militare se plătește de la bugetul de stat noi nu avem un "cuantum asigurat", sub care pensia nu poate sa scada, spre deosebire de toti ceilalti. Cititi Decizia CCR 784 din 29 noiembrie 2018 (care a mai fost invocata pe aici)
Aceasta situatie ne afecteaza grav si in cazul suprataxarii lui Teodorovici. Daca si pensiile noastre ar avea o parte contributiva si una necontributiva atunci colegii nostri cu pensii intre 7000 si 11.000 de lei nu ar fi supraimpozitati.
De fapt supraimpozitarea lui Teodorovici se adreseaza in primul rand militarilor care vor fi cei mai loviti ca si numar si magistratilor care vor fi cei mai loviti ca si cuantum. Este razbunarea Olgutei dusa catre final dupa macelul facut la legea salarizarii. Se va inchide razbunarea Olgutei daca cozile de topor din CCMRR vor avea castig de cauza.
Olguta nu e complet proasta. A insistat ca 30% din solda sa fie reprezentata de sporuri si apoi a lansat ideea ca sporurile sa fie scoase din baza de calcul a pensiei. La civili a facut invers. A introdus al 13-lea salariu, prime, bonusuri etc. iar acolo unde nu au documente au luat 10% in plus de baza. Haideti ca si un copil intelege!!!!

Gigi spunea...

Da,asa este!Din păcate am fost executați de niște idioți în frunte cu LOV.
Singura variantă este,cum am mai spus,Actulizarea din 2020,dacă se vrea!Dar,după cum observăm,suntem executati și de aceste asociații xare trag numai pt.un grup restrâns,nu pt.toți.






Leon spunea...

La Pl x nr.396/2019, au fost postate pe siteul CD inca 3 avize, doua NEGATIVE si unul Favorabil..!

Tudor18 spunea...

@Huhu
Să înțeleg că @mosmartin administrează acel blog?