Un produs Blogger.

luni, ianuarie 18, 2021

Contabilii, ,,dictatorii" noștri

95 comments

Preluare de pe site-ul FINANCIARI 1983, un site prea cuminte, deși este bine administrat de economiști care ar putea să aducă un suflu nou de competență finanțistă în  structurile asociative ale rezerviștilor. După zicala...cui pe cui se scoate....

Plutonul 1983 al ,,Contabililor" de la Scoala Militară Sibiu

Tendințe dictatoriale la unii ofițeri financiari

NOIEMBRIE 29, 2020 LASĂ UN COMENTARIU


Da, au existat asemenea tendințe, mai mult sau mai puțin confirmate de situația concretă de la fiecare unitate. Legea compensației universale (nu există o asemenea lege) spune că orice gol, trebuie să fie umplut ! Așa că și golurile de competență, se umplu imediat cu… competență sau din nefericire, cu impostură. Dar nu asta e tema. Am remarcat de multe ori că un ofițer financiar , bine pregătit profesional și cu oarecare orizont, putea să fie împărat la el în unitate ! Cam așa era, concurența pe parte de „epoleți albi”, era extrem de slabă. Chiar dacă ofițerul de auto mișca în mod real niște lucruri, tot noi aveam întîietate, fiind mai aproape de ceea ce toată lumea înțelege : „echivalentul bănesc” !  Se învârte roata ? Perfect ! Dar… bani avem ? Avem, nu avem.. hmm,  pe acolo ! Și dacă avem ? Cine decide ?  Cine spune dacă e legal sau nu ? Să nu ziceți că „juridicul”, că oricum asta e o invenție de după 1990, să mai manânce și unii-alții o pâine ! Păi ati uitat ? Personalitate juridică era doar la minister ! Ei ? Cum rămânne cu legalitatea ? Cine se pronunța pe subiect în unitatea militară ? Păi da, ați răspuns corect, financiarul, acest „factotum”, așa cum peste ani (si peste o revolutie) avea să ajunga domnul…contabil !( priceput și bun la toate intr-o firma). Una peste alta, financiarul avea putere ! Și cum puterea  „corupe”, așa s-a ajuns la dictatură !  Ceva de genul, nimic nu mișcă în unitate, dacă nu vreau eu ! Avansări ? Nu sunt bani ! , Gradații ? Nu sunt bani ! Procurări de bunuri ? Nu sunt bani ! Și tot așa, cine să te contrazică ? Dar, dacă tu vroiai, atunci, „erau bani „!  


Am detestat toată viața manipularea, indiferent de unde ar fi venit. Cred că unii din noi, s-au jucat cu puterea, au fost mai mult sau mai puțin „dictatori „. O fi fost bine, o fi fost rău ?  


(SD pl 1) 


95 de comentarii:

Magda spunea...

Un comandant de unitate sau esalon superior,care se respecta ,cerea juridicului si financiarului solutii legale respectiv suport financiar, pentru problemele pe care le avea de solutionat.Nu sunt deacord cu dictatura financiara , decat daca comandantii militari isi urmarea doar intetesul personal si tineau de scaun pentru a nu deranja.

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Nu-ți public jignirile. Criticile ...da!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, scuze! Merita sa-i vedem la puscarie pentru sabotaje repetate si abuz in serviciu cu consecinte grave!

Burebista spunea...

Am mai întrebat pe aici dar se pare ca nu a remarcat nimeni întrebarea mea... 🤣
Ce se va întâmpla anul viitor cu salariile medicilor și ale asistentelor care sunt plătite încă din 2017 la grila 2022 și calculate la un salariu minim pe economie de 2500 lei???
Pentru ca anul viitor sigur nu va sari salariul minim pe economie de la 2300 la 2500....
Dar cei care au primit diferențe dintre salariul 2022 (coefx2500+gradatie+7.5%) și salariul de funcție 2018...
Medicii vor da banii înapoi?
La ceilalți pentru ca au primit decât jumătate din creștere nu ar avea de dat nimic înapoi... Profesorii u primit 3 sferturi din creștere și probabil nici ei nu ar avea de dat înapoi...
Gândiți-vă ca medicii și asistenții din spitale au și sporurile calculate tot la salarii 2022....

Xman spunea...

Poza asta ma face sa ma intreb: Eram si eu in stare de asemenea sporturi?

Huhu Rezea spunea...

Stai blând că pe cei majorați prin excepțiile la L 153/2017 îi va cîțui Turcan încă de anul acesta.

stef.john spunea...

Cand ai un plaman lipsa...
Cand ai atatea boli de-ti trebuie un ceaslov sa le scrii si un ceas sa le insiri...
Cand cei din jur incearca sa te ajute asa cum pot - am fost unul dintre ei si nu ma laud cu asta...
Cand sotia are si ea, la randu-i, grave probleme de sanatate...
Cand ai o varsta care este mai aproape de Imparatia Buneicuviinte decat de momentul nasterii...
Cand ... atatia de cand mai pot fi insirati...
incearca sa mai arunci din ura din suflet, din incrancenarea din privire, din rautatea din inima ...
Incearca sa fii si mai calm, si mai echilibrat, si mai decent ... ma rog, atat cat te lasa capul.
Atitudinea pozitiva, chiar in oceanul acesta de necazuri, poate face diferenta dintre ceea ce esti si ce ai putea fi - un om simplu, adevarat, decent.
Ce zici, incerci ?!
Macar pentru curatenia sufleteasca, macar in zilele de miercuri si vineri - zile de post sau macar in cel mai mic post, al Sfantului Petru.
Poate se schimba ceva si-ti merge mai bine....
Sa injuri in nestire, sa-i blestemi in nestire pe toti, sa-i ameninti pe toti, sa urli precum lupul la luna ... vai, vai, Ifrime, dar chiar este prea mult.

Iulian Mareș spunea...

Magda
Si ordonatorii de credite sunt într-o scara valorică, nu numai în mediul militar....

Iulian Mareș spunea...

Sunt 2 tipuri de personal medical di spitale:
1- din spitale subordonate MS.
2-din spitale subordonate UAT.
Functie de subordonare sunt diferențe sefiiase de salarizare...

Leon spunea...

Rata medie a Inflatiei anului 2020, comunicata de "Contabilii" de la INS = 2,63%..!

Gigi spunea...

Ei,vor mai da,ramâne aşa!Şi aşa, vãd cã nu sunt mulţumiţi.
Nu mai vorbesc de bugetarii,cei care lucreazã 4-5 zile pe saptamâna a câte 5-6 ore/zi,plus 4 luni vacante/an,plus meditaţii,plus,plus,plus.Nu as avea treba cu ei,dacã nu ne-ar muşca pe noi de undeva sau (Unii)ar fi bine pregatiti etc.
Deci,cã sã raspund lui@ Burebista:Nu vor da niciun ban inapoi.O stii şi d.ta destul de bine.

Leo spunea...

Este nedrept să spunem la grămadă că - Contabilii, ,,dictatorii" noștri - .
În fapt marea lor majoritate sunt cei care aveau creionul chimic după ureiche și degetele vinete de la indicgou (plonbagină cum i se zicea prin anii 80).
DAR , din grămada asta de conţopişti , se mai desprinde câte unul cu pretenţii de "econimist" făcut pe la "universitatea" Dunărea de Jos sau de Sus sau pe la Corabia sau Caracal. Şi uite așa se naşte câte unul doi maxim pe promoţie , care ajunge să croiască POLITICI financiare specifice sistemului , pe care le bagă pe gâtul politicienilor impostori şi incompetenţi care le aprobă şi le fac aplicabile. Un astfel de individ este chiar acum în sistem , e unul parcă jiganu şi căruia împreună cu alde maciu piciu , dr.luK , miss Petcu & missis scârbu + red și zanfirache au făcut hora nelegiuirilor validată de politicieni incompetenți și neinteresați.
RUȘINE contabilului jiganu, dictator și GULERAT cu putere de decizie și de influență. Să ajungă pe mâna lui Cercel și alui Pătrașcu.
Cinste masei de contabili , simpli executanți ai normelor deseori secretizate de tip financiar și urmași ai celor cu creionul chimic după ereiche și degetele vinete de plombagina..........

Polman spunea...

Turcan a grait ,,Ministrul Muncii a anunțat să schimbe sistemul care permite unui număr de 9.600 de persoane, beneficiari ai unor pensii de serviciu, să încaseze astfel de sume. Acestea sunt de zeci sau chiar de sute ori mai mari decât pensia minimă sau decât cea medie,,.Deci, se pune intrebarea:ce categorii de pensionari au participat la ,,studiu,,?.Sau i-a adunat de peste tot pe cei care depasesc limita bunului simt, in prezent? Mie personal m-i se pare o suma mare ca pensie, ce depaseste in prezent 15000 lei.Si vorbesc de cei de la stat nu de privati.

Gigi spunea...

Ha,ha,ha,chiar glumesc "contabilii" ãştia! Asta sã-i spunã lu' mutu.
Au început sã umble cu mãgãrii şi la inflaţie.Mari nenorociti!

Magda spunea...

Da Iulian Mares,vorbeam de ordonatorii secundari si tertiari de credite.Acestia sunt comandantii de esaloane centrale si unitati......

un oscar = o pensie spunea...

uite ca lui mares,pensionarul,nu i se pare deloc mare
pensionarul mares vrea pensie americana in colonia asta de sclavi,in care 50% sunt muritori de foame

ifrim spunea...

Deci mă pot apuca de calcole pentru majorarea cu rata inflației pentru anul 2022 ori o mai las pe mai târziu?

Dan 65 spunea...

Burebista, parca ai fi copil!....,prin exceptie,"salariile medicilor și ale asistentelor care sunt plătite încă din 2017 la grila 2022 și calculate la un salariu minim pe economie de 2500 lei", raman nemodificate . Vezi OUG din 31.12.2021, ora 21.07.59'. ....in anul 2022 pensiile militare nu se indexeaza cu rata medie a Inflatiei a anului 2020, comunicata de "Leon" , respectiv 2,63%..! Vezi OUG din 31.12.2021, ora 21.08.15'

Burebista spunea...

Cei 9600 sunt toți pensionarii speciali civili... Nu toți au pensii de peste 15000..🤣
Au între 4500 și 78000..🤣

Dan 65 spunea...

Alta intrebare!

Burebista spunea...

Cum așa? Îl contrazic pe Catu? Care a spus ca salariul minim pe economie brut creste cu 2,2 rara inflației și 0.8 productivitatea muncii??? Dacă inflația este 2.63 atunci salariul minim trebuia sa crească cu 3,43 %... 🤣

Burebista spunea...

Tocmai ca la anul salariul minim nu va fi 2500 lei și legal ar fi ca salariile sa li se reducă proporțional cu salariul minim brut de anul viitor dar și sa returneze sumele încasate în avans la un salariu fictiv ce nu a mai ajuns la acel nivel preconizat...

Gheorghita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Nimeni nu dă nimic înapoi din ce a obținut n baza legii.Scăderile de lefuri vor opera din momentul adoptârii legii de modificare a L 153/2017.
Dacă PSD continua guvernarea, salariul mediu ajungea la 2500 lei în 2022.
Românii au decis să fie guvernați de alianța penelist(pedelistă)/neomarsist/udemeristă. S-o ducă sănătoși până în 2024. Ce atâtea majorări... doar pentru imaginea lui Dragnia ?

Burebista spunea...

Contabilii aia de la ins ți-au comunicat personal acea rata a inflației de 2.63 pentru 2020? Pentru ca pe site ul INS nu apare nimic....

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan 65 spunea...

Maxx, hei Maxxule, fii mai modest. Daca nu ti-ai atarnat si medalia de gat, ciocu mic! Stai la coada, sunt altii inaintea ta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@STEF JOHN: Ma repet: Ma rog zi si noapte la Dumnezeu sa vad clocarii gulerati si mafioti din Cloaca Penziilor Cazone intrati in fundurile beciurilor din Jilava! Doamne ajuta si voi pune si la cetanii cu lumanarea aprinsa, Miercurea, Vinerea si Duminica, dar in special in postul Pastelui! Cate boli am eu cu Ana, sa dea Dumnezeu si ei sa le poarte inzecit, de azi inainte, imediat ce vor iesi la pensie si pana in maxim trei saptamani de mancat pensie, ca nu le doresc sa apuce sa-si mai ridice si primele pensii! Amin.

Boby spunea...

Doamne, doamne cata prostie.Financiarul executa cat i se aloca ca ordonator de credite tertiar(la unitate)DOMNIILE VOASTRE TREBUIE SA STITI CE ESTE ORDONATOR DE CREDITE PRINCIPAL ,SECUNDAR SI TERTIAR.V-am scris cu litere mari ca sa pricepeti. Nu va bagati unde nu stiti,iar eu nu pierd timpul cu explicatii.Exista o regula ,numai ordonatorul de credite principal (Ministerul Ap.)poate aduce modificari in bugetul alocat de ministerul finantelor,CEILALTI EXECUTA SI SE INCADREAZA STRICT IN BUGETUL ALOCAT PE MARI UNITATI SI UNITATI.eXISTA (UN AUDIT INTERN SI EXTERN CARE VERIFICA RESPECTAREA CHELTUIRII BANILOR}

E. Cristescu spunea...

@gigi: Acum te-ai prins ca INS-ul "aranjeaza" inflatia? Am un prieten acolo, cifrele ies la comanda politica!

Huhu Rezea spunea...

Fii domnule atent ce citești!
Topicul este preluat de pe blogul finanțiștilor militari. Crezi că ei nu știu ce scriu?

stef.john spunea...

Un barbat in varsta de 24 de ani din judetul Teleorman a fost condamnat la 1 an si 4 luni de inchisoare cu cu suspendare pentru incitare la ura si discriminare si afisare de simboluri fasciste pe retele online de socializare. Instanta l-a obligat sa urmeze un tratament medical. Sentinta este definitiva.

Domnule Huhureza,
cred ca s-a creat o bresa.
Ar fi pacat ca pentru extremisti si netinatori de gura (taste) gen Ifrim, maxxx si cei care se mai stiu revolutionari de tipul incantatiilor, woodo, blestemelor, acuzatiilor fara creier si fara probe, sa pierdem UN BUN care ne-a luminat macar in parte, acest site.
Sau platforma de discutii, ziceti-i cum vreti.
Nimeni nu a pierdut ceva pentru ca s-a informat de aici.
Poate ca inteles macar cat poate si care sunt limitele sau ... macar regulile de purtare a unui litigiu.
De ce sa riscam pentru niste zabauci ?!
Unii dintre noi si-au gasit prieteni sau au putut face o fapta buna - uneori un sfat face mai mult decat o traista cu bani.
Incercati, in limita timpului si a disponibilitatii dumneavoastra, sa mai temperati din elanul celor care arunca cu noroi otova, fara sa aiba probe, ci doar pentru ca asa le vine scuipat la furca.
Nu cred ca este un site ignorat de ... unii...de altii...
Acum daca vor face tratament cei cativa care sar calul nu-i o problema, dar sa nu ne trateze pe toti - ar fi pacat.
Discutiile in contradictoriu pot genera progres, injuriile (pentru simplul fapt ca doar TU - cel care nu accepti opinii contrare, nu dvs. - te crezi detinatorul adevarului absolut) genereaza ura, dispret, nevoie de a raspunde oricum si ... apoi totul degenereaza.
Cu din astia, aratati mai sus, dar nu neaparat nominalizati (unii se pretind colonei si nu te poti lua de gatul lor) se rupe oistea la caruta.
Inca o data - ar fi pacat.

anonim spunea...

😂😂😂👍

Burebista spunea...

Sporul de confidențialitate a fost și este încă în snaopsn 8 %sai maxim 15 % raportat la solda de funcție 2009....
Maxim 25% este în legea 153 dar încă nu cred ca s a aplicat la activi...

un oscar = o pensie spunea...

la fel si populatia romaniei-si acum suntem tot 23 milioane locuitori
INS spune ca suntem 20 mil in tara si 3 mil in diaspora
dupa politicienii nostri suntem pe trend crescator al sporului natural

Iulian Mareș spunea...

Ăla era unul de al nostru, un Kordac!

Ein Stein spunea...

Arma Contabilitate, The Best!

anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Oskărel,
Faci dovadă că ai si cap și minte? Dai testul propus?
...asa r cu scoala asta profesională,... absolvenții de pe ultimele locuri se vor maiștri!

Iulian Mareș spunea...

Ordonatorii terțiar si secundari executa ordinul celui principal si pot face propuneri! Atat. Disciplina Fi trebuie respectata...

anonim spunea...

da si la mine a fost interdictia de a vorbi timp de 7 ani.Dar doar am semnat o hartie stampilata in care erau scrise chestii destul de nashpa...si asta a fost tot.Bani ? ce bani? care bani? nici prin "'creanga mintii" nu i-a trecut cuiva asa ceva.Ni se parea totul ca fiind ceva foarte normal...acum se dau bani si pt un partz scapat neutorizat,ca ti-ai obligat colegii sa lucreze in "conditii vatamatoare"

Viorel spunea...

Domnule ștef.john, am fost ocupat și ieri și astăzi și nu am citit comentariul domnului C.F.I., totuși dumneavoastră ați folosit în cazul dânsului la începutul comentariului, 6 de „când” urmat de….
Eu vin cu întrebările: de ce și cine se face vinovat de faptul că: - are un plămân lipsă, că are atâtea boli, cei din jur încearcă (bine spus încearcă) să te ajute cu ce ? cu sfaturi (a fost uneori și ajutor material / bănesc cunosc acest lucru), soția bolnavă, are o vârstă când ar trebui să se gândească nu la viață ci plecatul la „Pătrunjelu” / considerați că la 65 de ani și un pic domnul C.F.I. este bătrân și ar trebui să plece la ceruri ? când și care mai când ?
Apoi, cine sau ce i-a cauzat ură, încrâncenare, răutate ?
Cine sau ce l-a determinat să-și piardă calmul, echilibrul, decența cum afirmați dumneavoastră ?
Oare nu neputința în fața nedreptății, a greutăților de zi cu zi care nu-și mai găsesc sfârșitul, a prăpastiei care se adâncește tot mai mult odată cu trecerea timpului (financiară, înaintare în vârstă, fără speranță că ceva bun se va întâmpla în viața dânsului, etc.) ?
Poți avea o atitudine pozitivă când „prietenul” din fața ta are un râs fals ? când îți întinde o mână plină de țepi, dar ți-a întins o mână ? Când îți promite o Lege și el îți impune o taxă ?
Apoi, ce ușor este de dat sfaturi, chiar este un copil mic pentru al învăța primii pași în viață ? Și ce ușor este să chemi divinitatea când nu te duci la biserică, nu aprinzi o lumânare, te cerți cu părinții, sora, etc. și nu vorbești cu ei ani de zile.
Domnule ștef.john, tata mi-a spus un lucru când eram tânăr și zburdalnic și veneam o data pe an în C.O. din sud în nord cum ați pomenit într-un comentariu. Redau: „Fiecare casă / familie are povestea ei”. Așa și domnul C.F.I. Și o simplă întrebare de final. În viață vă ghidați după vechiul sau noul testament ?

anonim spunea...

cat timp nu m-ati vazut pe mine va laudati degeaba😄😄😄M-a vazut Di Caprio odata si era sa dea in apoplexie de invidie,asa ca pe voi va menajez..😄😄😄

anonim spunea...

Universitatea aia secreta avea studenti? E bine ca nici ei nu trebuiau sa vorbeasca nimic din ce invatau si luau si ei 50%

anonim spunea...

Ce,nu sunt bani?? Ia-n vedeti mai jos ca au mai aparut niste "speciali" cu uniforma,norme,tot

Cine m-a pus sa ma fac militar mai leleee!!!!....
Iote aici drepturi la salvamari.....iarna oare ce salveaza din Marea Neagra ca salariu primesc lunar+bonusuri
La toate cele de mai jos se adauga si un salariu...mai mamăăăăă...
Legea nr. 5/2021
Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 27 din 11 ianuarie 2021.
Art. 12. -
(1) Personalul profesionist operativ are dreptul la:(dat la buci la turiste n-au trecut si se plateste si asta ...depinde de babetă
deci sa purcedem....

a) normă de hrană, acordată potrivit Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională și ale persoanelor private de libertate, republicată, cu modificările și completările ulterioare; personalul care beneficiază de normă de hrană nu poate beneficia și de indemnizația de hrană acordată potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare;

b) uniformă de protecție specifică și uniformă de ceremonii;

c) echipamente și materiale sanitare specifice pentru limitarea accidentelor postexpunere;

d) concediu de odihnă suplimentar de 10 zile lucrătoare/an, plătit de angajator și care se acordă pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale, urmând a fi efectuat, la cerere, într-o stațiune balneoclimaterică și de tratament pe teritoriul României, inclusiv decontarea transportului, asigurat de angajator;

e) vouchere de vacanță, bilete de tratament și recuperare;

f) indemnizații de instalare, de mutare, de delegare sau de detașare, precum și decontarea cheltuielilor de cazare și transport în țară și străinătate, în condițiile legii;

g) încadrarea activității și locurilor de muncă în condiții deosebite sau speciale, prin ordin comun al ministrului sănătății, al ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și protecției sociale;

h) asigurarea de despăgubiri în caz de accident de muncă, suportate de angajator;

i) asigurarea, în mod gratuit, de asistență medicală, medicamente, proteze/orteze, investigații medicale de înaltă performanță, vaccinuri, analize biologice periodice, efectuate o dată pe an sau când situația o impune, pentru depistarea posibilelor boli dobândite în activitate;
Onaca sa traiasca cred ca Onaca i-a facut belferi pe astia
Eeee care mai vrei armata bre? mai vrea cineva????

anonim spunea...

CFI
Le dai bani la popi!Ca lumanari de la ei cumperi la suprapret si ei abia asteapta sa le vanda.Du-le si niste coliva,colaci si paine ca sa aiba ce sa dea la porcii pe care-i taie la anu'.Le prinde bine si o sticla de vin da' sa fie de calitate ca baietii au gusturi fine si trebuie sa-i placa si preotesei(Iti recomand grasa de cotnari 750ml,46lei/sticla cu certificat DOC
Te pui tu cu BOR SRL?..nici o sansa

stef.john spunea...

OK.
Dar nu uita zicerea populara ( sau poporala,daca preferi): cu ce mana dai, cu aia primesti.
Asa ca, nu te mai plange ... si nu mai cere ceva de la vreunul dintre noi. Descurca-te cum poti ...
Oricum, daca trec prin Onesti am sa caut Valcelelor si-am sa-ti dau o cafea. promit.
Poate tete-a-tete reusesc sa te scot din pasa proasta in care ai intrat.
Sa auzim doar de sanatate !
Discutiile cu, despre, pentru tine se incheie acum si aici.
Este inutil.

Iulian Mareș spunea...

50% sunt muritori de foame...!
Posibil asa sa fie, dar știi de ce?
Pentru ca tu si cei 49,9999%ati plecat de la munca câmpului! Ți-ai forțat destinul...

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Domnule Burebista: Legea nr. 157/2020 Anexa VI, art. 15 (după art. 15 urmează art. 15 cu 1): „(1) Personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare, precum și personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională care ocupă o funcție cu acces la informații clasificate din clasa secret de stat beneficiază de un spor la salariul de bază/solda de funcție de până la 25%, în condițiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite.(2) Categoriile de personal și mărimea concretă a sporului prevăzut la alin. (1) se stabilesc în funcție de locul de muncă și certificatul/avizul de securitate deținut, obținut potrivit legii, precum și de nivelul de secretizare al informațiilor la care persoana are acces”.
Pentru cei care-mi criticau Sporul de confidențialitate. Tot personalul din structurile mai sus menționate dețin Aviz / Certificat de Securitate și primesc un spor în spor în funcție de nivelul de acces la aceste documente.
Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 662 din 27 iulie 2020.
În vigoare de la 30 iulie 2020

Dan 65 spunea...

Cetateni: noapte buna va doresc!

Gigi spunea...

E.Crstescu@ Hei şi d-ta,mã mai prind şi eu câteodata,mai târziu ce-i drept,dar mã
prind.

Iulian Mareș spunea...

Cum au dispărut sacii cu gunoi din sectorul 1?
Niște puștani au lipit pe ei etichete cu înscrisul VOTURI!
Noaptea, au venit USR-istii si iau luat pe toți acasă!... 🤣😂😁

Viorel spunea...

„Doamne, vino Doamne, Să vezi ce-a mai rămas din oameni”: 2 categorii: cei aduși în pragul disperării, cei cărora li se răpește până și „Credința” acest dar dat de Dumnezeu și cei „Bogați, Deștepți și Ironici” care datorită fățărniciei îi aduc pe primii în situația prezentată, persoane care, atunci când se uită în oglindă vede omul nobil și nu pe cel ipocrit care este de fapt.

anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Xpert 86 spunea...

Azi s-a publicat in monitorul oficial motivarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea L153/2017!! Urmarea deciziei CCR bugetatii vor fi platiti din ianuarie 2021 pe vechea lege 285/2010 cu salariile si sporurile dinaintea intrarii in vigoare a L 153/2017 a lui Olguta!!! De asta au sustinut PNL-listii ca vor adopta o noua lege a salarizarii!! Daca sindicatele sau asociatiile ar fi atacat OUG 59/2017 care s-a adoptat ilegal ca si legea salarizarii sustinanduse numai ca nu a fost respectat procesul legislativ acuma nu mai erau atatea discutii!!! In curand cand vor vedea motivarea pentru legea salarizarii vor aparea mari revolte mai ales a bugetarilor de lux favorizati de psd!!!!

Burebista spunea...

Și eu va repet ca la muritorii de rand din ministere sporul de confidențialitate este la același procent ca în 2009 de maxim 15 % dar marea majoritate au 8 %... O fi lege dar nu se aplică pentru ca ministerele nu au modificat condițiile de acordare... Sau poate au modificat doar la forurile superioare...
Oricum prin oug urile anuale gen 114 sporurile au rămas la nivelul 2018...și prin 263 la nivelul 2020 adică tot la nivel 2018...

Iulian Mareș spunea...

M,
O fi vorba de dl. profesor Troncota si/sau Corvin Lupu; in aceste 2 situatii se explica!
*Angajament de mutenie (3-5 ani) semnau/semneaza nu orice nimeni in drum, ci doar cei care au avut acces la documentele operative, in integralitatea lor!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
iti propun o dezbatere pe o tema actuala... Deskiderea unui nou contract cu un furnizor de energie electrica. Avantaje, dezavantaje. Preturi si capcane ascunse. Exemple concrete si oferte de evitat! Cele mai serioase companii! Documente necesare unui nou contract, on line!

Huhu Rezea spunea...

Eu am cont de ani de zile la CEZ Oltenia, primesc facturile prin e-mail și le plătesc online.
Pe aceeași cale am primit in luna decembrie oferta CEZ pentru piata concurențială pe care am acceptat-o tot online.
Recomand celor din Oltenia să procedeze la fel.

CEZAR spunea...

De tot risul!!
Civili..licentiati ASE...sunt mai buni !!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am telefonat la medicul de familie si m-am inscris pentru vaccin. Voia sa ma trimita, ca si CMZ, la Bacau sau la Moinesti sa ma vaccinez, pana cand la Onesti se organizeaza localul de vaccinare, si le-am zis ca eu nu risc sa ma plimb cu microbuze pentru un rahat de vaccin, ci doar in Onesti si numai la orele amiezii, drept pentru care m-au trecut la catastif in asteptare pentru centrul de vaccinare ce se va deschide. Am sa-l fac, si poate ca iese si un vaccin mai bun ca Pfitzr, pana atunci. Oricum, eu ies foarte rar din casa, sunt precaut, am dezinfectantul dupa mine cand ies pe usa si nu ma apropii de alte persoane. Am fost asigurat ca in curand se vor da drumul si la vaccinarile din Onesti.

anonim spunea...

@Viorel
Imi place sinceritatea dvs.V-ati autoincadrat singur,mai ales ca "persoanele vede"

CEZAR spunea...

Am gestionat o perioada documentele operative ale U.
Trebuia sa ai angajament SCRIS in lada blindata...si accesul era foarte strict;Comandant - sef Stat Major si subsemnatul ..(adica ala care facea toata treaba)
O situaie draguta ! Erai verificat INOPINANT de catre Specialistul de la A...
Pleaca seful de stat M ,,in concediu si ramine inlocuitor (asa a vrut el loctiitorul cu cel mai mare grad -automobilistul)
Pica zbirul de la A in control
Bineinteles ca ma cheama din poligonul de tragere...ei nu se apropiau de fisetele blindate !
Vin ofticat si inghetat.. si pus pe fapte mari !!!
In sala respectiva..Ofiterul controlor..Inlocukitorul sefului de Stat major..si ..si..CIstul ..pe rit nou--ofiterul cu protectia contrainformativa..bla bla ..
Nu se atinsesera de sigilii ....
Ii iau la puricat..
Ofiterul de la A..colonel...
Va rog delegatia de control...(nici nu se gindisera sa i-o ceara)..si incep sa o ling
Data..unitatea controlata..Cartea de identitate..legitimatia de serviciu...BUUUNNN...!
Deja simteam ca ma priveste cu caldura in ochi....
Ma intorc spre ai mei...si le spun gingas..va rog sa parasiti sala....hi..hi..hi..
Moama..ramine blocat inlocuitorul..si face spume cum ..eu reprezint...bla bla ..
Tot susurind si zimbind strimb
Aveti declaratie pe propia raspundere in lada inregistrata? Eu desigur stiam ca nu are....
Nu...pai...???...
Ofiterul cu protectia nu are acces la documente...
Va rog...faceti cite o cafea...
Organul in control ..era in extaz...
Am fost de pomina ..dar mi-am facut si doi dusmani...hi..hi..hi....

anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GO spunea...

Chestia este veche. Am asistat o data, la cel mai inalt nivel, cum se fac bugetele. Atunci am realizat ca asa zisii ordonatori principali, sunt doar ... marionete.

Chestia era cam asa! Capii finantelor din ministere (toate) erau chemati la Ministerul Finantelor. Deci, nu ministrii, nu seful SMG.

La Ministerul Finantelor se primeste ordinul politic. "- Voi, la M.Ap.N., aveti bugetul asta. Din care platiti contractele astea ... Pt. salarii aveti suma asta. Iar restul il impartiti cum vreti!" Si ce este mai important: "Stiu ca nu va ajunge, asa ca vedeti de pe unde mai taiati si trimiteti propuneri de ordonante pt. ajustare!"

Clar ca acel rest oferit MAN este insuficient si pt. carburanti, si pt. actualizarea sau indexarea pensiilor, si pt. exercitiile tactice.

Iar odata reintorsi la MApN, finantistii, incep sa imparta 2 paie la 3 magari. Si cum paiele nu ajung, trimit propuneri la MF cu taieri. Asa este de peste 20 ani.

ACUM! ATENTIE Legat de pensii, de cand cu 2% alocati MApN, armata ar avea bani si de actualizari si de indexari de pensii!

Da! Dar doar armata are 2%. Nu si MAI, nici celelalte inca 5 ministere servicii. Hai, ca serviciile s-ar mai descurca poate, avand pensionari putini, dar MAI are mai mulri ca MApN.

Si cum nu se poate ca cei din MApN sa plateasca pensii actualizate, iar MAI nu - legea fiind aceeasi, atunci ordonanta anuleaza actualizarea la toti!

BAI, FRATILOR! INTELEGETI FAZA? DACA NU SE REVIZUIESTE LEGEA 223/2015, IN SENSUL CA SA RAMANA MAI PUTINI BENEFICIARI AI PENSIILOR MILITARE DE STAT, O VOM MUSCA MEREU! DOAR MApN are buget suficient pt. plata pensiilor actualizate, statul fiind obligat de NATO sa asigure 2% din PIB, DOAR PTM APARARE. NU SI PT. POLITIE, PENITENCIARE! DE AICI APAR PROBLEMELE!

Trebuie revizuita L. 223/2015, incat sa ramana beneficiari ai pensiilor militare doar militarii! Altfel o sa oracaim mult si bine dupa actualizari si indexari, ca MAI nu are 2% din PIB sa poata plati si actualizarile la toti pensionarii MAI. Si de aia stam toti oe loc!

Aurel spunea...

Discutabilă competența asa zișilor finanțiști și contabili pregătiți prin școală militară de ofiteri.
În MAI până în anii 90 când și-au completat studiile în învățământul superior și școala a fost transformată în academie se recurgea la încadrarea de absolvenți de studii superioare civile ,finanțe -contabilitate ,cibernetica .
De multe ori absolvenții finanțiști din școală militară erau încadrați la absolvire in MAI că și comandanți de pluton ,neavând drept de expertiză în cercetari pe domeniul economic ,penal ,etc.Acestea se făceau si certificau prin absolvenți de studii superioare civile în domeniu.
După 74 ,prin trecerea la învățământul militar de 3 ani școlile militare nu echivalau ca și competența cu facultățile civile de profil ,nici macar cu facultățile / institutele de subingineri.
O mare prostie la fel că cea cu trecerea la liceul în două trepte de școlarizare.

CEZAR spunea...

Incep sa fiu de Akord cu ptiu..ptiu..Hooolescu..!
Cu specificatia ca astia ..functionarii publici au si pensiile mult mai mari decit ai de la MFA..datorita Grijii lui Gabita...si sporuri fara numar !

Xpert 86 spunea...

Olescu nu fi egoist, ca nu dai de la tine pensiile pentru ceilalti!!!Lasa ca o sa le ajunga banii ca bugetarii revin la vechea salarizare din L 284/2010 pentru ca legea 153/2017 a fost declarata neconstitutionala!! Acuma vom putea cere si noi cei iesiti in pensie dupa 15.09.2017 acordarea salariilor compensatorii daca legea lui Olguta si Goarna e neconstitutionala in ansamblul ei!!!

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Oferta din decembrie nu este xa cea din ianuarie, după intervenția ministrului!
CEZ a fost cumpărat de australieni. Unde găsesc oferta lor? Un link....
Eu ma gândeam la Hidroelectrica, naționalist fiind! Daca o vinde Cîțu?

Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

90% adevar!

*Koarda-69 știe el mai bine...de la Protan!

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
Prinde esența... sa gândești pozitiv! Tu înțelegi ce vrea sa spună?
Adica sa fii bucuros că totuși ai/are o pensie amarata..., ca așa trebuie sa fie viata amaratilor, sa simtă xa trăiesc!
Un nou se răscoală pe un banc, altul este mulțumit cu ce are, în sfârșit nu mai zic decât: "lume multa, putini oameni!"
*Aia din Senat va trimitea sa munciti pe 2 lei, altul sa mâncați rădăcini...ati uitat ...ra-ti ai dracu de plante! Si alea târâtoare!
De ce mor 50% de foame? Pentru ca cei 50% au plecat de la munca câmpului...

Iulian Mareș spunea...

Si dacă-i mai "legi la gat" și tablița cu înscrisul Antisemit, ajungi de îl scoți din manuale!

Iulian Mareș spunea...

Kordac,
Ai jip pe șorici?!

Viorel spunea...

Domnule Burebista, nu știu la ce spor de confidențialitate vă referiți dumneavoastră, însă, deși știam mi-am sunat Casierul (pentru a verifica în statul de plată) de la fosta U.M. de la care am trecut în rezervă. Nivelul unității=U.M. Spor pentru confidențialitate (acces la documente lcasificate):
- Of., M.M., Sof., Soldat gradat profesionist și Personal civil contractual = Certificat / Aviz de acces la documente clasificate nivel S.Sv. (Secret de serviciu) = 10%;
- Of., M.M., Sof. = Certificat / Aviz de acces la documente clasificate nivel S. (Secret / Au acces la O.Z.U. sau alte documente cu character Secret) = 12%;
- Of., M.M., Sof. = Certificat / Aviz de acces la documente clasificate = S.S. (Strict Secret / Au acces la documente O.M. sau Operative sau alte documente cu character Strict Secret) = 14%.
Nu există personal încadrat și aici mă refer la cea mai mică (,) categorie respectiv P.c.c. care să nu aibă cel puțin S.Sv. Economista (este o doamnă) care ține locul când este cazul Contabilului șef și Medicul unității care are acces la O.Z.U. au Certificat / Aviz de acces la documente clasificate nivel S. (Secret) = 12%.

Viorel spunea...

Domnule M, comentariul dumneavoastră trebuia scris cu litere mari ca să-l vadă și domnul un oscar = o pensie și domnul Cezar, să vadă și dânșii cum la un salar de 13.000 lei se mai adaugă un spor de 10.000 lei și alte venituri până se ajunge la 29.000 lei și vorbim de o Universitate civilă, nu despre un obiectiv militar, un laborator de cercetare (civil sau militar), despre o invenți, inovație și despre care nu trebuie să afle „Inamicul”. Ei nici nu știu ce minuni se întâmplă în viața civilă. Nu citesc, nu se informează despre sporuri, indemnizații, plocoane primite de alte categorii socioprofesionale ca să poată face o comparație între noi și ei dar atacă mereu colegii din propriul sistem active și pensionari. Până și între M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., etc. sunt diferențe și pe bună dreptate, fiecare cu specificul și atribuțiunile lui. Dar între civili (bugetari) și noi este o „egalitate perfectă” exact ca și modul de aplicare a Legii nr. 153/2017 „unde s-a stabilit clar că există principii și că nimeni nu este sau va fi defavorizat cu mici excepții, adică medicii find mai săraci le dăm valoarea salariului din 2022 în 2018, la profesori începem cu 2020 în 2 tranșe ianuarie-septembrie nefinalizată, etc., iar voi prostimea din M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., etc. la stână și la toamnă”.

anonim spunea...

@Olescu
Da ref la cei 2% ai dreptate dar cred ca au grija sa comande arme asa incat sa acopere cat mai mult din procentul de 2%.De asta ii si banuiesc pe amerloci ca sustin cu atata tarie acest 2%,mai mult pentru asigurarea vanzarilor lor
Din cate stiu(multi,de fapt majoritatea din NATO) Germania in special, NICIODATA nu a contribuit cu 2%.Ba chiar cei care au ajuns la 2% pot fi considerati exceptii.Si Trump facea presiuni pe tema asta,se stie de ce. Au folosit banii pt ei pt dezoltare,ceea ce nu i-a impiedicat sub nici o forma ca la ei soldele si pensiile militare sa fie mai mari(si nu ma refer la bogatii Europei ci pe aici pe la vecini)...Da stiu in suma absoluta e mare diferenta dar principiul ramane
germania=1,23%...se gasesc pe net tot felul de art. pe aceasta tema
art preluat din DW
https://www.dw.com/ro/nato-cheltuielile-militare-ale-germaniei-sunt-prea-sc%C4%83zute/a-47921300
iar de aici reiese interesul in vanzarile de arme
https://www.dw.com/ro/nato-cheltuielile-militare-ale-germaniei-sunt-prea-sc%C4%83zute/a-47921300

Andrei spunea...

Oameni saracuti.... Este vorba de Legea pentru modificarea și completarea respectivei legi, asa ca nu mai spuneti prostii.

Andrei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
anonim spunea...

Deci cu riscul a ....hm stiu eu...
NU e obligatoriu ca orice finantist sau magazioner incl de CL sa fie cu uniforma functie si grad.Se decurca si un civil dupa cum reiese si...se cam stie
Exista si exceptia referitoare la armament /munitii/explozivi dar cam atat...
Imi aduc aminte ca pe vremuri aveam in unitate subof "responsabil" cu "magazia alimente" si culmea maistru militar principal bucatar...asa erau vremurile, acum avem contopisti in uniforma si cu civili in subordine kk-lău...sunt mai multi pe "ramura" in timp ce efectivele si tehnica s-au redus de zeci de ori.Asta nu eu am facut-o ci "coledzii" unor colonei de prin "bucale".Cred ca s-a "conceput" mult pana la atingerea unor asemenea rezultate...ca pe hartie e usor si simplu

anonim spunea...

@CEZAR
Kiar asa..?

Viorel spunea...

Domnule akord-75, nu ține, nu se leagă, nu mă caracterizează. Faptul că ați ripostat la un comentariu care nu va fost dedicat, denotă că trăiți și simțiți nevoia de a vă exteriorize, de a scoate în relief „calitățile” dumneavoastră, „Bogați, Deștepți și Ironici”. Nu mi-ați răspuns la două comentarii mai vechi:
1. Cum e cu Lt.maj. (gagicar / afirmația dv.) U.T.C.-ist și totuși judecat de Comitetul de partid din R. și nu de Organizația U.T.C., cu pedeapsa dată dar care diferă de cea din statut (cam aduce a lăudăroșenie / gagică și minciunică / pedeapsă).
2. Vă redau din comentariul dv. în timp ce mergeați în control cu Comisii mixte „Si eram pe vremea aia doar un parlit de cpt, revoltat de ceea ce vedeam si auzeam....ca LMDC-ul ma invatase cu totul altceva”. (deci, curat ca lacrima, imaculat și alb ca și zăpada, DAR REVOLTAT, REVOLTAT PE DRACU, PE CINE REVOLTAT, PE ȘEFII DV.? ȘI CARE ERA MOTIVUL CĂ ERAȚI REVOLTAT, CĂLCAU CUMVA STRÂMB PE PRINCIPIILE DV. ?) Și o întrebare. Ca tânăr Cpt. le-ați urmat exemplul sau v-ați impus un alt mod de viață.

raul spunea...

@M,@Viorel,@Burebista si altii:Am mai postat despre castigurile din Universitati ,sa vedeti ce salarii imense au domnii!Uitati-va ,cand aveti timp pe Declaratiile de avere ale lor si o sa va cruciti!Dupa ,rascoliti curicula scolara sa vedeti care ore conduc!O sa se planga ca ei coordoneaza lucrari de licenta ,de masterat etc ,dar tot nu ies la ..norma!Pe vremuri stiu ca se spunea ca un profesor universitar era echivalentul unui colonel!Vai de curul nostru,ce -am ajuns!Cand mi-aduc aminte ca tanar locotenent ,aveam salariul cu o mie de lei mai mare ca nasa care lucra la Radio ,deci propagandista cum se zicea pe vremuri si ca nasu ,mare redactor pe la Informatia Bucurestiului !Si acum rade o prietena ,fosta educatoare ,ca se apropie, la mustata, de pensia mea!

anonim spunea...

"Contribuţia de 2% din PIB la bugetul Alianţei Nord-Atlantice şi-a pierdut relevanţa, consideră ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, propunând în schimb ca Berlinul să asigure 10% din capabilităţile militare NATO.
Alianţa Nord-Atlantică le cere statelor membre să majoreze contribuţiile bugetare în domeniul apărării până la nivelul de 2% din PIB. Administraţia Donald Trump a somat în mai multe rânduri ţările membre NATO, în principal Germania şi Franţa, să majoreze contribuţiile bugetare. Guvernul Angela Merkel a transmis înaintea
crizei pandemiei că va atinge un nivel al bugetului apărării de 1,5% din PIB până în 2024."
https://www.mediafax.ro/externe/germania-10-din-capabilitatile-nato-19429553
Deci mult sub 2% pana in 2024.Acum sunt sub 1,5.Mai vedem pana atunci ca au mai zis asa ceva.


anonim spunea...

Oare ce inseamna "cel mai inalt nivel" pt domnul Olescu? Pt mine inseamna ceva.Pt el o fi altfel sau altceva?
Am intrebat doar."Safii" dekorati cu oskar sunt rugati sa se abtina de la definitie.Stiu ca ei fak un copi/peist si gata "lukrarea de exceptie"Un oskar ajunge.Oare se poate obtine si al doilea daca se'ncordeaza putin ?? cred ca da ca doar nu sunt limitate nici in timp nici la numar....Akademician il facem...:))

Cezar spunea...

Acoperă toata granița de rasarit cu planuri si hîrtii
😛😛🤣🤣😎😎
🤣🤣🤣😛😛😛😎😎😎

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Ai nota 14!
Exista niște..unii, care au îmbătrânit urât si prost! Gargara malagambistă are picioare scurte!
..dacă lt.maj. fiind nu te fac membru PCR când alții erau din Liceul militar sa Scoala militară? Si asta la o UM de RaAA, buricul luptei armate!
Nu numai ciudat ci și putred...!
Asta este...fiecare își mistificare trecutul așa cum îl duce capul...

Ein Stein spunea...

Trebuia sa defileze cu creionul chimic la ureche nu cu arme. Bine ca nu s-a ranit vreunul in timpul defilarii.

Ein Stein spunea...

Rezolvarea e recunoasterea ocupatie de militar, asa cum e in toate tarile lumii, Grupa Majora 0: Fortele Armate. Asta lamureste cine e militar si cine nu, evident ca se lupta pe viata si pe moarte ca lucrurile sa ramana asa. Un COR cu 10 grupe ocupationale este obligatoriu prin directiva europeana insa mafia e destul de puternica si influenta ca sa se ignore obligativitatea. Repet Romania este singura tara din lume, SINGURA, care nu recunoaste ocupatia de militar, altfel cum s-ar lipi de notiunea de militar tot felul de functionari, militari doar la pensie. Insasi ideea este stranie, militar doar la pensie. Pe de alta parte nici din partea armatei nu exista un interes spre recunoasterea ocupatiei, dovada este puzderia de indivizi imbracati in toale militare, intrati pe usa din dos. Grupa Majora 0 precizeaza ca nu pot intra in aceasta categorie decat cei care au urmat forme de invatamant militar. Ca si in cazul celorlalte ocupatii, exemplu inginer, nu poti fi inginer daca nu ai urmat o forma de invatamant specifica, ca militar se poate. Lipsa grupei in cauza da dreptul oricui sa intre in aceasta categorie profesionala de aici si inflatia de militari doar la pensie sau de colonele de psihologie sau peisagistica.
Gruparile de interese trebuiesc destructurate. Nu e alta solutie.

Ein Stein spunea...

Daca maine s-ar schimba algoritmul de calcul, identic cu al tarilor alealalte NATO, din grad/functie, vechime, nu am absolut niciun dubiu ca functionarimea militara doar la pensie s-ar rasuci imediat. Vor fi comentarii, ce treaba au ei cu armata, cu militarii, ei sunt functionari speciali si vor o lege a lor. Pensia medie la armata, adica la militari, e cea mai mica din prostia numita sistemul ntional aparare...... Celelalte lipitori, militari doar la pensie, profita din plin de ticalosia compensarii veniturilor cu puzderie de sporuri, evident cele mai mici sporuri la armata. Sa vezi pensii babane pentru cei care au "prins" pleasca cu COVID-ul. Ticalosia asta trebuie sa inceteze. Pensii militare doar pentru militari, ceilalti sa-si vada de drumul lor.