Un produs Blogger.

marți, ianuarie 12, 2021

Ordinul M7 /1101 2021 privind aplicarea L 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor veteranilor din teatrele de operaţii

52 comments


Instituție: Ministerul Apărării Naționale

E-mail: secretariat_general@mapn.ro

Contact: -

Link: https://dlaj.mapn.ro/

Data publicării pe site-ul institutiei: 11/12/2020

Limita pentru trimitere sugestii: 21/12/2020

Data încheierii consultării publice: 10/01/2021

Fișiere atașate propunerii:

52 de comentarii:

HALA spunea...

Huhurez, mai ai multe vrăji în tine?

anonim spunea...

se aplica si astea??
macar in parte asa ca principiu
Ia explica-le tu Kiss-ule ca poate unii au uitat sau nu vor sa vada...Stiu eu unul in mod sigur.Orice!!.. numai ce scrie mai jos sa nu fie

https://www.asociatiaromil.ro/10-articole-romil/presa/121-un-coleg-a-cautat-si-iata-ce-a-gasit

anonim spunea...

Dispozitivul de lupta in SLP este "zona de misiune" sau nu?

anonim spunea...

@HALA
de data asta Huhu e serios
vezi ca e si pe FB "in cuiul catarii" si e si aici oficial(....gov.ro)

http://e-consultare.gov.ro/w/ordinul-ministrului-apararii-nationale-privind-aprobarea-normelor-de-aplicare-in-ministerul-apararii-nationale-a-legii-nr-168%E2%81%842020-pentru-recunoasterea-meritelor-personalului-participant-la-a/

anonim spunea...

Pai stii care erau "marile drepturi ale veteranilor" ....alea care se abroga?
ti le spun eu(facand exceptie de cei din TO)?
Era scutire de 50% la impozitul anual pe casa si masina....halal ce sa zic:)))
Stiu de la o fosta Pcc (fost operator control trafic aerian in SLP vreo 10 ani) care are un asemenea carnet de veteran din 2018...Imi arata carnetul ei si zambea ironic despre "drepturile primite".Pai nu-i de ras??(repet e vorba de "calitatea" abrogata)

Xman spunea...

Erati veteran?

Iulian Mareș spunea...

Eu cred ca este bine! 1000 in plus la pensie este ceva, mai ales ca este nesupusa impozitarii, pe care eu o vad si asa dubla; pensionarului nu trebuie sa i se retina niciun impozit!
Aceasta lege se akord_eaza cu cele din NATO!

Iulian Mareș spunea...

M,

uite parte din actiunea menita sa indoaie o curajoasa stiutoare de carte (nimeni nu poate uita ca si-a castigat postul cu 9,62, cam asa ceva)

https://m.adevarul.ro/news/eveniment/procuroarea-adina-florea-sectia-speciala-data-mana-inspectiei-judiciare-plasarea-laurei-codruta-kovesi-control-judiciar-1_5ffdabfa5163ec4271dedde3/index.html

SDC spunea...

Bună ziua,
Domnule admin. revin cu rugămintea de a-mi spune părerea dvs. privind aplicarea Legii168/2020 și anume de ce la cap. 2 sunt introduse acțiuni militare-politia aeriana pe teritoriul național iar la art. 4 sunt veterani în T. O doar cei care au fost în TO. Eu nu am cunoștință ca SMFA sa fi făcut Politie Aeriana în TO sau garda cu nave. OUG 82/2006 exista titlul onorific de veteran. Întrebarea la care nu găsesc un răspuns logic,, De ce definești acțiunile militare pe teritoriul național dacă printr-o virgula la art. 4 definești doar acțiunile, misiunile în TO. MULȚUMESC!

jupderval spunea...

Rezulta foarte clar ca numai veteranii din teatrele de operatii din afara teritoriului raman cu drepturi. Ceilalti veterani nu mai au nici un drept, le-au fost anulate prin abrogarea OUG nr. 82/2006.

Leon spunea...

,,Conform acestor norme, din luna februarie 2021, veteranii teatrelor de operaţii vor primi indemnizaţii lunare, conform Legii nr. 168 din 2020, votată de Parlament în luna iulie.
Personalul care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operaţii” (are cel puţin 120 de zile cumulativ sau neîntrerupt de participare la misiuni/acţiuni militare) beneficiază de o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.,,(Monitorul Apararii si Securitatii)..!

gheo spunea...

Lipseste o singura si cea mai importanta "mentionare", veterani de razboi din teatrele ..., "invalizi (doamne fereste) sau nu", si-au sacrificat sau pus in pericol viata pentru "interesele altora"(exista detalii reale despre interesele altora si cum au tratat participarea la reconstructii dar si cum ne-au impus sa radiem datorii uriase in numele "altora") ), "altora" ... ne vand vechiturile lor militare scoase din uz pe bani GREI pentru un popor sarac si prost" sau poate prostit de politiocienii vanduti "altora". Un popor care are "sute de ki de ciopii care se culca seara flamanzi", sute de mi de copii ROMANI care traiesc la periferia societatii moderne la nivel de secol XIX sau tara africana, nu este o gluma, foarte rar televiziunile prezinta periferia societatii umane in care traiesc si dpar daca "au vreun INTERES". Sunt vetereanii nostru dar ... "soldatii altora" !!! sa nu uitam aceste adevar rusinos pentru o natiune, domnule H..

micutzul spunea...

Ați fost peste 120 de zile in TO in afara țării? Primiți banii! Restul o ștampilă pe buca dreaptă, care atestă faptul că ți-ai sacrificat tinerețea, familia, timpul, viața in slujba patriei vesnic recunoscatoare! Ai dreptul ca la sarbatori nationale să mergi cu pantalonii in vine să vadă lumea ce ...ai fost!
Astea dacă ai activat si după 1990! Dacă ai activat doar până in anul de fracturare a armatei ....stai acasă fraiere!

Leon spunea...

L.168/2020, Art.2, spune foarte clar:
,,j) veterani din teatrele de operații - personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații în afara teritoriului statului român desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni, care îndeplinește criteriile prevăzute la art. 4 alin. (1), (2) sau (4);
k) teatru de operații/zonă de misiune - arie geografică (terestră, maritimă și/sau aeriană) în afara teritoriului statului român, în care misiunea/operația este autorizată să se desfășoare, conform mandatului încredințat de către organizația internațională/coaliția responsabilă de planificarea, implementarea, coordonarea și monitorizarea tuturor activităților operaționale din respectiva arie geografică. Pentru Ministerul Apărării Naționale, teatrele de operații/zonele de misiune se nominalizează prin ordin al ministrului apărării naționale, în funcție de gradul de risc specific al ariei geografice respective unde personalul participă la acțiuni militare, misiuni și operații.,,.
PS. Poate se supara unii colegi, dar Indemnizatia de 1.000 de lei ar trebui primita numai de Veteranii din teatrele de operatii, care sunt in rezerva/retragere, dar NU SUNT PENSIONARI MILITARI..!(parerea mea)

Leon spunea...

https://lool.ro/uploads/files/2021/01/ordinmapnm7.pdf

Tiberiu Onea spunea...

Art. 20. -
(1) Personalului căruia i s-a conferit titlul onorific de Veteran, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările și completările ulterioare, i se atribuie calitatea de Veteran din teatrele de operații și beneficiază, în continuare, de drepturile prevăzute de prezenta lege, dacă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 4.

(2) Legitimațiile care atestă titlul onorific de Veteran, eliberate personalului participant până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se preschimbă, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 4, iar termenul și modul de preschimbare a acestora se stabilesc prin dispoziție a șefului Statului Major al Apărării/directorului general al Direcției generale de informații a apărării.
Art. 12. -
(1) Personalul participant care a dobândit calitatea de "Veteran din teatrele de operații" și care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază de următoarele drepturi:

a) dreptul de a purta uniforma militară, după trecerea în rezervă sau în retragere;

b) o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate;

c) o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) lit. b) și c) se acordă beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora împuterniciți prin procură, conform metodologiei stabilite prin ordin al conducătorului instituției din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Iulian Mareș spunea...

SMFA a făcut Pol. Aer. în Tarile Baltice iar SMFN, un anumit tip de misiune în Mediterana!

Xman spunea...

Au fost niste echipaje prin Lituania daca nu ma insel,iar mai recent misiune ONU in MALI.

Unknown spunea...

buna ziua stiti cumva daca la pensionari suma se da si retroactiv daca documentele nu sunt gata la data respectiva

Tiberiu Onea spunea...

In art.2 din Norme de aplicare în M.Ap.N a Legii nr.168/2020, găsiți tipurile de misiuni desfășurate pe teritoriul României pentru care se acordă calitatea de Veteran in teatrele de operații. Sunt 5 aliniate. Nu numai cei care au executat misiuni inafara teritoriului României sunt îndreptățiți să fie Veterani în teatrele de operații și să beneficieze de prevederile legii ci și cei care se incadrează in cele 5 aliniate din art. 2 din Norme.

SDC spunea...

Mulțumesc de răspuns, știam de Lituania numai ca atunci când FIERBE Marea Neagra nu știu care este mai important MKg. sau TO. Întreb nu dau cu parul

Leon spunea...

Gasiti raspunsul in ultimele Articole din Ordin:
https://lool.ro/uploads/files/2021/01/ordinmapnm7.pdf

jupderval spunea...

Leon,
Esti pe dinafara , ca intotdeauna.
Eu vorbeam despre cei care au facut politie aeriana timp de 5-10-15 ani si serviciul de lupta permanent si ei acorda drepturi celor care au "luptat" in MARILE RAZBOAIE DIN SOMALIA, RWANDA, ANGOLA, CONGO, COASTA DE FILDES, BURUNDI, LIBERIA, SUDAN, NEPAL, MOLDOVA, BOSNIA si lista continua. Suntem niste cretini, atata tot.

jupderval spunea...

Tiberiu,
Mai citeste odata art 4 din lege, nu are nici o treba cu cei de care spui.

Viorel spunea...

O să vă dau un caz concret și dumneavoastră trageți concluziile. Un B. urma să plece în T.O. Efectivul era incomplet din diferite motive. S-a trimis fax în teritoriu cu funcțiile disponibile, criterii de selecție, etc. Pentriu o funcție erau solicitate 2 cadre, una de bază și cealaltă de rezervă. Au plecat amândoi la selecție / pregătire. Au trecut testele și au început pregătirea (6 luni). Totul a fost în ordine (se cerea și rezervă pe motiv că, în cazul în care cel de bază avea / apărea o problemă de sănatate sau familială și nu putea pleca în misiune, B. să nu rămână descoperit pe funcția respectivă sau în cazul în care apărea un eveniment în T.O.-rănit sau decedat, rezerva să-i ia locul). A plecat cel de bază, rezerva s-a întors în unitate. Concluzia: au executat amândoi 6 luni de pregătire, unul pleacă în T.O., celălalt rămâne acasă doar cu pregătirea. Întrebare: Indemnizația de 1.000 lei o merită amândoi sau doar cel pregătit / plecat în misiune. Și nu este caz singular. Sunt zeci sau poate sute de cazuri având în vedere că tot timpul pe lângă bază se solicita și rezervă.

l3 spunea...

Citeste normele si sa vezi ca-i chiar asa. Tehnic nu s-a emis nici un ordin in ianuarie, nu s-au emis alte decizii...
Si apropo, nu mor caii cand vor cainii.(PS. Poate se supara unii colegi, dar Indemnizatia de 1.000 de lei ar trebui primita numai de Veteranii din teatrele de operatii, care sunt in rezerva/retragere, dar NU SUNT PENSIONARI MILITARI..!(parerea mea))

Alex spunea...

Daca poate detalia cineva cele cinci aliniate de la art.2 din normele de aplicare a Legii 168/2020.Este clar ca sunt prevederi ptr.cei care au participat la misiuni pe teritoriul Romaniei din 1990 incoace.Activitati de alpinism au desfasurat toti cei de la V.M .,trageri a executat toata lumea,serviciul de garda ori ce de O.S. si celelalte de pe unitate,transport munitie ....e.t.c.sunt mai multe dar am enumerat cateva.Este prevederea de 120 de zile.Cum le vor calcula ,daca va fi cazul ?

Iulian Mareș spunea...

👍🤣

Iulian Mareș spunea...

Cezar
pentru transhumanta prin Voivodina ia si el?

Iulian Mareș spunea...

Cumulativ nu înseamnă repeta RPG, ci 10+12+14+8....=120 zile!

Iulian Mareș spunea...

Intwleg ce vrei sa spui de masurile luate împotriva aeronavelor care se apropie de Zona de Informare, deci de coloana de aer aferentă ROU si NATO, in același timp, întrucât spațiul aerian național este integrat Alianței, de la aderare.
Cf ordinului aceste misiuni nu fac obiectul.
Cred xa știți cine are comanda operativă a acestor misiuni si serviciu de luptă!

Iulian Mareș spunea...

Xman,
Nu ekipaje ce aeronave, piloti, tehnici, logistica, paza și Centru de conducere operații si trafic aerian. Dacă nu ma înșel 4 aeronave...

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
anonim spunea...

Offf
repet pt a 3-a oara este caz concret ce am postat si anterior

"Stiu de la o fosta Pcc (fost operator control trafic aerian in SLP vreo 10 ani) care are un asemenea carnet de veteran din 2018...Imi arata carnetul ei si zambea ironic despre "drepturile primite"
Este un caz concret a unei foste subordonate(pcc cum am mai zis) cu care m-am intalnit in 2019 si la care s-a aplicat art.4 alin 3... le redau pe toate mai jos
repet atentie la alineatul 3!!
L168
Art. 4
Legea 168/2020 M.Of. 715 din 08-aug-2020
pag. 1 8/10/2020
(1) Personalul participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii desfăşurate în teatre de operaţii/zone de misiuni, cel puţin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, are calitatea de "Veteran din teatrele de operaţii".
(2) Răniţilor, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului participant care a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice li se atribuie calitatea de "Veteran din teatrele de operaţii", indiferent de durata participării la acţiuni militare, misiuni şi
operaţii desfăşurate în teatre de operaţii/zone de misiuni.
(3) Calitatea prevăzută la alin. (1) şi (2) se conferă potrivit ordinului conducătorului instituţiei din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Si acum intrebarea
Daca femeia nu a lucrat decat in tara si doar in SLP cum a fost obtinuta legitimatia?
Nu cumva prin faptul ca UM era cu "calitatea conferita de conducatorul institutiei??
Ca acolo pot fi trecute multe alte misiuni si unitati in afara celor din TO ci de pe teritoriul national precum......
Pentru aplicarea dispoziţiilor art. 2 lit. b) şi k), art. 4 alin. (3), art. 5 alin. (2), art. 7 alin. (1), (3) şi (9), art. 8 alin. (1) lit. a) şi d), alin. (2), (4) şi (8), art. 9 alin. (8), art. 12 alin. (2), art. 16 alin. (4) şi (5), art. 17 alin. (3), art. 18 alin. (1) lit. g) şi alin. (7), art. 21 alin. (3) şi art. 27 alin. (3) din Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român

art 2(b)...."precum şi alte misiuni cu potenţial ridicat de risc, stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale, desfăşurate începând cu anul 1990 pe teritoriul statului român;"
....iar aici referitor la art2(b) din lege, in normele de aplicare sunt prevazute deja "o tona" de misiuni si situatii
Altfel nu se explica de ce doamna P.E. are legitimatie inca din 2019.Aveti dvs alta explicatie coroborata cu alte articole?

Iulian Mareș spunea...

M,
Stau 2 ani continuu/misiune? Nu sunt rotiți la 6 luni de alte contingente naționale sau străine? Știu ca după o misiune de 6 luni se trece, in general, la refacerea capacității actionale de luptă!

Aurica spunea...

Aveti dreptate !Multi nu cunosc notiunea de teatre de operatii/zone de misiuni, nu stiu ca acestea sunt numai in afara tertoriului national si sunt mentionate in anexa din lege!

avianyc spunea...

Prin aceasta asa zisa lege s-a reglementat de fapt ;
- pensii pe stil Tratatul de la Varșovia pentru cei care au pus umarul la faurirea unei Romanii independente ,multilateral dezvoltate,..........
- pensii pe stil NATO pentru ...............

Daca as fi veteran al celui de-al doilea razboi mondial as refuza acea bataie de joc de indemnizatie de veteran sau urmaș.
Sigur pe langa cei indreptatiti se vor afilia si multi jmecheri bine situatii in pile si relatii.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Cu siguranta,..de la PNL..:))

y spunea...

„ACŢIUNI MILITARE, misiuni ... ”?
3 luni alarmă de luptă la revoluție, alarmele de luptă din timpul mineriadelor din 1990, 1991, 1 lună la mineriada din 1999 .... astea la ce intră? La „servesc patria”?

Iulian Mareș spunea...

M,
este si din cauza efectului Dunning-Kruger, cand incompetentii se supraapreciaza!
În celebrul cotidian britanic, The Times, într-un articol cu titlul „De ce votăm (încă) incompetenţi?”, răspunsul este chiar unul dintre argumentele pe care îl oferă psihologii pentru efectul Dunning-Kruger: „Pentru că incompetenţa poate da încredere, iar încrederea este convingătoare. Cei incompetenţi se suprapareciază, cei competenţi au tendinţa de a se subaprecia. A fi inteligent poate crea impresia de ezitare, ceea ce riscă să nu convingă electorii.”
Problema acestei lumi este că oamenii inteligenţi sunt plini de îndoieli, în timp ce cei mai proşti sunt plini de încredere, în toate împrejurările.
Am gasit intr-un comentariu ceva f tare: ”În antichitate, Aristotel, observând lumea şi meditând asupra ei, era convins că „Ignorantul afirmă, savantul se îndoieşte, iar înţeleptul reflectează”.
Confucius, la rândul lui, cu patru secole î.Hr., considera că „Adevărata cunoaştere este a-ţi şti dimensiunea ignoranţei”.
Charles Darwin, în secolul al XIX-lea, remarca, dezamăgit, că „Ignoranţa generează mai des încredere decât cunoştinţele.”

Iulian Mareș spunea...

M,
Multam! Stiam cate ceva, intrucat eram la curent cu solicitarea MAI de transport aerian a detasamentelor si materialelor MAI, cu C-130 Hercules!
DPV al meu, si militarii MAI/SPP ar trebui sa beneficieze de prevederile acestui act normativ!

Iulian Mareș spunea...

Ca teritoriul National (TN) sa faca obiectul unui T.Op./Zona de Misiune trebuia sa fie decretata una din stari: asediu, mobilizare, de razboi!

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
de mai, sunt ai tai, sibienii, la butoane! Baga si ei un ban in plus cui merita!

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
te rog sa nu mai contrazici una persoana dedicata, intrucat sufera de Efectul Dunning-Kruger!

SDC spunea...

Cunosc dl. Mareș, am dat și eu cu sapa prin Politia Aeriana. Eu ma refeream la ansamblul acțiunilor din Marea Neagra. Amintiți-vă ce se intampla cand întra o nava NATO în Marea Neagra sau când trebuia în 2 ore sa creați culoar de zbor pentru diferite misiuni, printre care și repatrierea. Oamenii aceștia erau veterani onorifici. Nu am nimic cu cei care au fost în TO, dar hai sa nu facem din ei RAMBO iar pe ceilalți sa ii desconsideram.Asta s-a făcut cu Legea 168/2020, definești acțiunile militare pe teritoriul tarii iar la drepturi doar TO. Știți prea bine ca unii veneau dintr-o misiune externa doar cu gandul sa plece iar. La supraveghere aeriana stăteai în fata tubului, ecranului 12-18 ore, când stăteai 8 era sărbătoare. În rest sănătate tuturor

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexcta spunea...

Aceasta lege este o Rușine. Cum dracului sa faci ceva pentru un individ care s-a plimbat prin TO si sa-i dai m....e unuia care a făcut 20-30 de ani de Serviciu de Lupta?

Alexcta spunea...

(4) Calitatea de "Veteran din teatrele de operații" se poate acorda prin hotărâre a Guvernului, la propunerea conducătorului instituției din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, și personalului care, pe timpul participării la acțiuni militare, misiuni și operații în teatre de operații/zone de misiuni, s-a remarcat prin acte exemplare de curaj și devotament, indiferent de durata participării, pe baza evenimentelor consemnate în jurnalul acțiunilor militare sau în ordinul de zi pe unitate.

Alexcta spunea...

Mă întreb dacă acest ordin a fost dat în condiții de legalitate?

sds spunea...

Chiar este adevarat...