Un produs Blogger.

miercuri, ianuarie 13, 2021

Un calcul nimicitor pentru cei care mârâie împotriva revenirii militarilor la contributivitate.

87 comments

 

 Deși liberă, ursoaica se plimba ca într-o cușcă

Prin recalcularea pensiilor militarilor în anul 2016, potrivit noii legi a pensiilor militare, amendată prin OUG nr. 57/2015, înainte de a intra în vigoare, aproape  70% dintre pensiile în plată la 31 12 2015 au fost  micșorate, unele chiar și cu 40% din cuantum.  

Au rămas, însă,  în plată  cu cuantumul avut la 31 12 2015, beneficiind de dreptul câștigat in sistemul de calcul pe contributivitate, reamintit de mai multe ori de CCR în deciziile prin care a respins obiecțiunile de neconstituționalitate  ale plafonării pensiilor de serviciu militare.

Dacă se păstra modul de calcul contributiv, cuantumul pensiilor celor 70% dintre pensionarii militari, evident că numai al celor care mai sunt în viață după 6 ani, ar fi fost în prezent cu 65,42% mai mare, procent cu care a crescut valoarea punctului de pensie în anii 2016- 2020. 

O pensie contributivă de 5000 lei, la 31 12 2015, ar avea în prezent un cuantum de 8 271 lei.

Aceeași pensie de 5000 lei, de data asta pensie miltară, dar indexată cu 5% în 2016, cu 5,25% în 2017,  0 în 2018, 1,3% în 2019 și 4,6% în 2020 a ajuns la cuantumul de 5 855 lei.

Oricine poate calcula că acest militar, reintrodus în regimul pensiilor militare, sistem grav pervertit de gulerații financiaro-juridici din sistemul militar, primesțe lunar o pensie brută mai mică cu 8 271 - 5 855 = 2 416 lei.

Pierderi proporționale cu diferența dintre creșterea valorii punctului de pensie în sistemul pubilc de pensii și valoarea reală a indexărilor pensiilor militare din perioada 2016- 2020 au suferit toți cei 70% dintre pensionarii militari rămași în plată cu cuantumul mai avantajos în anul 2016.

Gulerații au reușit să discrediteze pensiile militare atât  față de vechii pensionari militari, prin discriminarea lor, cât și față de opinia publică, prin noile pensii militare, exagerat de mari, deși sunt calculate potrivit aceleiași legi a pensiilor militare. 

UPDATE

Habarniștii, cei care perorează împotriva pensiilor contributive ale militarilor, ar trebui să recitească statistica creșterilor și descreșterilor pensiilor militarilor prin revizuirea din anul 2011, statistică întocmită de @trofin, colegul lui  @moș alecu, folosind tabelele care atunci se comunicau de MApN și pe care le puteți vedea și voi, la eticheta Tabele cu pensii revizuite la MApN, blogul fiind singurul loc unde s-au mai păstrat acele statistici. Vedeți aici!

După revizuire, aproape 70 000 de pensii MApN au crescut, cu sumele menționate în statistică, și numai 7500 au scăzut.

Tabelul cu toate pensiile revizuite în 2011...AICI



87 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, atunci mie mi-au scazut pensia de la 985 lei la 605 lei, pe contributiva, ramanand cu cei 985 lei conform cuantumului avantajos, spre norocul (fals) al meu!!!. De ce? Iata si de ce: Evolutia ulterioara mi-a demonstrat ca, daca ramaneam cu cei 605 lei atunci, in timp ea avea sa se majoreze, astazi putand avea 1735 lei, si nu cei 1128 pe care o am azi pe Lg. Pensiilor Militare!!! Deci, e mai buna solutia contributivitatii, ca daca se va aplica ce se stia, pana acum, la modul simplu as lua la 1 Septembrie 1635 lei, si daca se mai aplica si Lg 270 pe 2019, iau un total de 1739 lei! Pai, nu-i 1128 lei!

Costy spunea...

Huhu, nu stiu de ce mai insisti pe chestia asta, s-a tot discutat pana s-a tocit tastatura, real, imulteste cu 20 si imparte cu 30 si vezi care este punctajul corect si apoi calcule si iar calcule...Si ce vrem sa spunem ca era corect ca la cel pensionat deja sa imparti la 20 si la cel care iesea dupa o luna sa imparti la stagiul complet de cotizare 20-30 ani, o fi corect? Intreb si eu! Nu cred ca asta e solutia corecta, corect e ca fiecare dintre noi sa fie tratat cu aceeasi masura, indiferent de anul pensionarii. Nu stiu care este acel tratament corect, dar poate il afla altii, in rest numai de bine.

Niky spunea...

Dacă s-ar respecta grupele de muncă si s-ar păstra în plată cuantumul mai avantajos cred că ar fi cel mai bine pe contributivitate! Altfel o să auzim tot timpul că nu avem drept de patrimoniu asupra pensiilor, că ne pot fi reduse oricând din cauza unor eventuale crize economice locale, regionale sau globale, etc! Avantaj clar, ce ne va da nu mai poate fi luat,ca acum! Am sta liniștiți la bătrânețe nu să riscam să murim în mizerie cu o lege ca actuala 223/2015!

Unknown spunea...

pai domnule Huhu nu ar fi normal după recalcularea pe contributivitate să rămână în plată pensia mai avantajoasă așa cum a fost și în 2015? mulțumesc pentru răspuns !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lichelele gulerate fac spumoase la botoase, daca se pune capastru desfraului declansat la modul mafiot de ei la penziile cazone! As umple bulaurile cu jieni, rosiori, andreseni si alte gunoaie, care au terfelit si batjocorit notiunea de demnitate si onoare militara, inlocuindu-le cu umilintele si furturile grosolane! O data si o data, tot trebuie sa raspunda, ori judecatorului pamantean, ori celui Suprem, Iisus Hristos, la Judecata de Apoi!

stef.john spunea...

Aveau optiune si atunci.
Conform aceluiasi principiu, al cresterii progresive a varstei de pensionare ( tabele anexe care indica luna si anul iesirii la pensie raportat la luna si anul nasterii), puteau majora si stagiul de cotizare (de la 20 ani la 25 ani).
In schimb s-a vrut altceva si ... chiar au obtinut. Iar calculele (parerea mea) au fost anterioare modificarilor survenite la lege inainte de intrarea in vigoare.
Ca si dupa ce a intrat in vigoare au macelarit-o, asta de-acum este meritul altor ... politicieni.
Cert este ca toti au urmarit acelasi obiectiv - prezervarea drepturilor altor categorii, nu pentru militari.

Huhu Rezea spunea...

De ce te bagi in discuție dacă esti bâtă la calcule și în legislație?
Eu am prezentat calculul pensiilor militarilor dacă nu se elabora această nenorocire de lege a pensiilor militare.
Indicele de corecție a punctajulu de pensie a fost introdus tocmai pentru a compensa diferența de stagiu complet de cotizare.
Fâră actualizarea permanentă a pensiilor militare nu putem vorbi de aceeasi măsură în calculul pensiilor.
In fond, plafonarea pensiilor se poate face si după actualizare, așa cum au propus, de fapt, gulerații în Plx 199.
S-au lăcomit prea mult pentru ei.

avianyc spunea...

Huhurez mai bine ati recunoaste ca in mascarada asta din sistemele de pensii si salarizare sunteti cu musca pe caciula . Principalii vinovati sunt cei care au dus artificial SMB pe economie artificial la 5600 lei in 2020 in timp ce ati dus taxarea pe venituri la 41,5%.
Daca in privat prin 2016 un salariat mai facea 1 punct de pensie acum face intre 0.3-0.7 puncte pensie /an . Un militar activ la grad si functie de col abia daca face 2 puncte de pensie.
Daca psd juca corect si respecta legea si ar fi marit la 1 ianuarie a fiecarui an de dupa 2016 pensiile cu indexarea plus 50% din cresterea SMB pe economie azi VPpensie ar trebui sa fie aproximativ 2200 lei si nu 1775. Cine stie calcule sa calculeze sa vada si sa spună cat iese VPP in 2021 prin crestrea SMB la 5600 lei.

Calinmihaib12 spunea...

Undeva..(?):e O MARE MINCIUNĂ= CÂT..CLĂDIREA PARLAMENTULUI și a PALATULUI COTROCENI=IMPREUNĂ..!!
.pe vremea lui Băsescu:se spunea că pensiile(toate!) și salariile bugetarilor sunt: 66 % din BUGETUL de CHELTUIELI anuale.. din 2010,cheltuieli afirmate a fi cam 28 miliarde de EURO (vreo 16 miliarde: pensiile și 12 miliarde: salariile bugetarilor ..!; deci: mai rămâneau vreo 15 miliarde de EURO:din tot BUGETUL de CHELTUIELI= ~ 43 mld.€, pt. cheltuieli cu funcționarea instituțiilor statale și pentru INVESTIȚII..!!
..tot atunci:"s-au împrumututat 20 mld. €: a căror soartă..nu o prea știm:..??!
Intrebare: unde e ADEVĂRUL privind bugetul țării :ATUNCI și ACUM..?; pt. că tot timpul: SE MINTE DEȘĂNȚAT(de către TOȚI .!)cum că nu sunt bani pt.PENSII ..(și..salarii..?) și că acestea sunt plătite din "împrumuturi" externe..!!.(= O INTOXICARE PUBLICĂ..,PERPETUĂ..!!!!?)
Dacă ar fi adevărat asta,atunci se impune altă întrebare:
..care e ADEVĂRUL privind BUGETUL de VENITURI al țării..?
care ce să vezi: NICIODATĂ după '90..incoace,.. nu ajunge pt.: CHELTUIELILE MINIMALE ale unei țări(?): SALARII și PENSII..!; deci: câți bani"reușește" statul român (care se declară=astfel.., ="impotent"..?) să strângă anual la BUGET..,astfel încât să ajungă, de vreo 30 de ani, în situația asta "jalnică",în care spune indirect,..că se află..?!, în timp ce,"manipulatorii" au făcut și fac AVERI URIAȘE,au supus..justiția..și ADEVĂRUL..!

Romel spunea...

Huhule , guvernu asta nu prinde Pastele ,bre , asa ca fi nene mai optimist ! Lasa indexarea din 2016,te obsedeaza.. sau fa o plangere penala la procurorul Portocala , ne.ai zapacit cu 5 % aia pe 2016...am inteles ca vrei sa auda cei care strang surubul...;)

Gigi spunea...

Civilul care a ieşit la pensie in anul 2020,pe lânga calculul stiut pe legea 263/2010,I s-a aplicat un coeficient de corecţie de 1,41.
Dacã I s-a calculat o pensie de 2500 lei pensia bruta finalã prin aplicarea coeficientului de corecţie este de 3525 lei.
Dacã va intra din septembrie nouã lege 127,pensia I se va calcula prin formula:PMA:25=VAL.PENSIEI+COEF.DE CORECTIE+10%.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, daca tinem cont ca Pensiile civile au crescut prin majorarea VPP, pentru militari se adauga si OMM/SOSP, si Diferenta ar fi mai mare: in anul 2015, 5,0180 x 830,2 lei = 4166 lei x 1,2 = 5.000 lei.
In 2020, avem, 5,0180 x 1442 lei = 7236 lei x 1,2 = 8683 lei, mai mare fata de 8271 lei( val.din Topic) !

ifrim spunea...

Dar poate nu toți dorim trecerea pe contributivitate!Să permanentizeze optiunea terminaților de-a aplica pentru respectivul mod de calcul iar cei 30% avantajați de 223 adică disponibilizații să ne lase pe aceasta.Nu este obligatoriu să avem toți același punct de vedere.

Huhu Rezea spunea...

Greșești!
Pensia brută calculată pe contributivitate avea deja adăugată valoarea sporului OMM.
Orice creștere a valorii punctului de pensie a adus o creștere si a porului OMM>

Ein Stein spunea...

O lege nu trebuie sa avantajeze pe nimeni, o regula pentru toti. Schimbarea algoritmului de calcul al pensiei, in L223, este cea mai rapida solutie. Eu as prefera principiul contributivitatii. O solutie mult mai cinstita ca hotia de acum ar fi ca intreaga perioada de activitate sa fie impartita in 3 si din fiecare segment, dintre cele trei, sa se aleaga prima si ultima luna. Asa cele 6 luni vor fi mult mai reprezentative si cinstite pentru intreaga cariera, decat hotia asta de acum, si poti sa ai si oskar si spor de stampila si de importanta si toate nebuniile din lume.
Doar nu crezi ca daca unora li se va da dreptul de a alege trecerea pe legea publica algoritmul de calcul, in L223, va ramane cel de acum? Gandeste cam cat ar fi pensia medie in L223.
Zarurile au fost aruncate, se vor petrece schimbari majore, si ar trebui sa multumesti lacomiei si neamului prost al grupurilor de interese.

Calinmihaib12 spunea...

.."legionarule": e cam neclar ce spui: ..cum să te împuște..dacă voiai "..să-l ajuți"..?
..și care.."INSTITUT MILITAR"..? ..

y spunea...

Un emigrant angajat la un patron, legea obligă să fie plătit cu salariul mediu brut pe economie și la normă întreagă. În aceleași condiții de muncă, identice, un angajat autohton este plătit de măria sa patronul cu salariul minim, iar pentru că legea a fost schimbată de guvernul orban, poate acum să-i facă contract doar pe 4 ore în loc de 8 ore și, când ajunge la vârsta de pensionare, după ce este exploatat la maximum de patron, este lăsat la mila statului. Pe de-o parte patronul jupoaie de la angajat, iar apoi se plânge la stat că vrea scutiri de taxe, de impozite, le obține, iar când statul vrea să-l ajute și pe pensionar, sar ... patronii de mucava cu gura că nu le dă lor! Ce-l oprește pe patron să fie corect și să nu fie un calic? Silicoanele amantei? Bolizii copiilor? Shoppingul nevestei?
BICIUL LEGII ar trebui pus pe patronii calici și nu numai pe ei. Nu poți să justifici averea, ai făcut ilegalități? Patronul 50 de ani la pușcărie, iar averea la stat cu ea!

Iulian Mareș spunea...

Pe scurt, cum s-a întâmplat și ce ai pățit? Dacă se poate, pls!

ovidiuzid spunea...

Dar ce vechime ai? Daca nu te suoeri.

Iulian Mareș spunea...

5% + 3,8% înseamnă bani curati, legali!

ovidiuzid spunea...

Domnule tehnocrat, la calculul pensiei dupa L263 s-a luat in calcul venitul brut, au fost adaugate condițiile de munca, pe cand la L223 sau luat in calcul numai anumite sporuri, fara sa se adauge condițiile de munca. CUM ESTE CORECT?

Calinmihaib12 spunea...

Gigi:corect:PMA×nr.ani efectivi de contributie=P.T.(=punctaj total realizat),
PT.×VPR(="x" lei:din sept.2021)
= CUANTUM PENSIE BRUTĂ,
OBS.:VPR = VPP÷25 ani="y"lei, unde VPP = val. punctului de
pensie din sept.2021..!,
adică vreo 58..+.."x".lei
=..60 și ceva de lei..!
(eventual..!)

avianyc spunea...

@ Leon
Ce treaba are OMM cu VPP?
OMM doar creste odata cu cresterea VPP. In rest VPP= venit realizat/SMB.
OMM este doar inca un avantaj al militarilor fata de civili pe langa alt algoritm de calcul.
Sunt atatia necajiti in sistemul civil de pensii de-ti vine sa plângi cand le auzi povestea.

Calinmihaib12 spunea...

Ovidiuzid: ...pe legea 223, grupele de muncă sunt INCLUSE în "%" de vechime,conf.art.24 din lege..!,dar numai până la realizarea unei vechimi= în "%"=
de maxim 85 %=DE CALCUL(ART.30), din baza de calcul(art.28);
..în situația că ai vechime rela tiv mică, adică max.36 de ani,cu tot cu grupele de muncă,casa de pensii a adăugat încă max.9 % de PENSIE SUPLIMENTARĂ=până la rea lizarea a maxim:85 % DE CALCUL din baza de calcul..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Raluca Turcan-Realitatea TV: ,,Sunt probleme si discrepante si la pensiile militare si se lucreaza acum, zilele acestea, la o modalitate, o Lege care sa elimine acele discrepante ca sa se faca dreptate!'' Felicitari, Raluca Turcan! Clocarimea gulerata e in supume acum! Toti rosiorii, jienii si andresenii sunt cuprinsi de crampele constipatiilor, ingerand Dulcolax cu lazile si baxurile! Dar-ar Dumnezeu sa-i vad pe butuci si nasalie pe acesti criminali odiosi, care au umplut tribunalele cu procese, ne-au umilit, ne-au batjocorit, ne-au dezonorat, injosit si ne-au stors tone de la lacrimi ale suferintelor! Sa nu se bucure o zi de pensii, cand le-o veni si lor randul sa iasa in rezerva! Sper ca macar ACEST GUVERN, PRESAT SI DE PANDEMIE, SA POATA SA FACA DREPTATEA MULT ASTEPTATA, ALTFEL STATUL, FONDUL DE PENSII, VOR DA FALIMENT CU ACESTE PENSII ALE RUSINII SI NESIMTIRII!

avianyc spunea...

@ GIGI
O pensie de 2500 lei calculata in 2020 in mediul civil este parfum.
Inseamna ca acel angajat a realizat lunar un salariu de 1,8 SMB pe economie. Lucru rar.Nu toata lumea a fost miner subteran ,siderurgist ,etc
Ati auzit de 40 de ani munca si pensie de 1400 lei cu indicele de corectie cu tot. Este jale in sistemul civil de pensii pentru cine vrea sa vada.
Iar acum daca in privat mai realizezi 03-0.7 puncte pensie la SMB din 2021 ...........

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, asa a spus abia la sfarsit, madam Moartea Cocoselui, AMINTIND DE plx 199, si n-am inteles prea bine, fiind fascinat si prins im mrejele frmustii ei diafane, mai ales ca privita cu mare atentie parea un schelet de dinozaur cu cap de cal de la Antipa! O luna cred ca voi avea canalele de epidimită, spermatice, in greva japoneză, fata de atitudinea mea de amorez necrofil!

Calinmihaib12 spunea...

TEHNOCRAT:
1.Eu am 42 ani vechime cumulată, ceea ce înseamnă 82% de calcul din baza de calcul..!; casa de pensii: ILEGAL( adică încălcând lg.223,art.23-25 și 29..a mai "lipit":3 % (din cele 9% legale de PENSIE SUPLUMENTARĂ =până la 85 % maxim (din art.30),
apoi a efectuat recalcularea:
• Bz.C.× 85 % = P.SV.
• P.SV.+20 %(OMM)= P.SV.+ OMM=
( = P.MILITARĂ )
care apoi a fost indexată cu 5 %
2."Imbuibații"..cu vechime mai mare de "45" de ani:..AU PIERDUT PENSIA SUPLIMENTARĂ:ÎN ÎNTREGIME ,adică li s-a FURAT=pur și simplu = un drept legal,din art. 108 din lege.!(mie mi s-a FURAT: 6 % din pensia suplimentară..!)

Calinmihaib12 spunea...

AVIANYC:.din "greșeală":ai scris că VPP e împărțirea: V.L.I. la S.M.B./Ec.,ceea ce nu e așa..!
VPP-ul: îl stabilește guvernul pe baza:"legii bugetului asigurărilor sociale de stat"...(citat din legea 19/2000.),.ca %
din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea acestui buget, amintit mai sus!(și erau pomeni te limitele de: minim 37,5 % = începând cu 01.01.2008.! ..etc. ...,cu indexări anuale,conform cu inflația.. etc.

ovidiuzid spunea...

Nu inteleg ce vreti sa spuneti.
Eu am vrut sa spun ca pe L263 grupele de munca sunt incluse in calculul veniturilor iar in L223 doar la vechime. DACA ATI INTELES.

ovidiuzid spunea...

SI NU VI SE PARE NORMAL CA CEI CU VECHIME SA AIBA PENSII MAI MARI CA CEI CU VECHIME MAI MICA? CEI „DISPONIBILIZATI” (FARA VECHIME) AU LUAT O GRAMADA DE BANI CU ORDONANTA, IAU CHELTUIT SI ACUM VOR SA AIBA ACEEASI PENSIE CU CEI CU VECHIME CARE AU RAMAS IN SISTEM. SI SA MAI CUMULEZE SI PENSIA CU SALARIUL.

Leo spunea...

Stelică a mai povestit , că atunci când l-a tras de țeava AKM-ului prevăzută cu întăritorul de recul și încărcat cu cartuș de manevră pe țeavă și neasigurată ca să-l scoată din noroi , împotmolitul a tras involuntar de trăgaci . Iar asta la nici doi ani de când alt neinstruit a tras cu AG 7 în Dec. 89 la Răscoală , în interiorul unei săli de la Consiliul de Stat de pe care a decolat elicopterul lui Maluțan cu ceaușeștii producându-i probleme grave la auz și ureichi. Noroc cu curelușa căștii ..etc......
PE EI STELICĂ , PE LIVHELELE reprezentate de pădureanul HUOnorius ...

avianyc spunea...

58 ....60 reprezintă valoarea de referință pe anul 2021

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
cati pensionari militari aveau in decembrie 2015 pensia de 5000 lei, calculata pe L 263 si nu pe L-Gabi Oprea?

Iulian Mareș spunea...

Delia Budeanu nu se lasă si arunca Bomba cu Tomba de la Cotroceni, antrenandu-se din greu miercurea, marțea, luni și joi! Vineri, la prima face antrenament la ski fond, spre Sibiu!

https://playtech.ro/stiri/dana-budeanu-l-a-dat-de-gol-pe-klaus-iohannis-ce-poza-a-publicat-cu-presedintele-romaniei-pe-o-retea-de-socializare-261979

Huhu Rezea spunea...

Steliane, pe unde ati ocolit voi 120 Km în marș până la Ocnița, că distanta dintre Scoala Militară Donici din Rm Vâlcea și Ocnița nu e nici 20 de km. Asta a fost si noocul tău că ai ajuns repede la spital să te opereze doctorul Tucă.

Leon spunea...

Stelica, ai pus un 0 in plus la kilometraj !
Daca este vorba de OCNITA, .se afla la 12 km de Rm.Valcea, pe traseul Raureni-Ocnele Mari-OCNITA..!

Gabriel spunea...

Bravo,foarte bine punctat.

Huhu Rezea spunea...

Destul de multi! Poti consulta lista pensiilor mapn dupa recalculare/revizuire din 2011.
Un colonel sau un lt col cu 30 ani vechime efectiva avea 4-5 puncte de pensie, fara sporul OMM, adica avea suma punctajelor anuale de 80-100 puncte, suma valabila si in prezent pe L127/2019.

Iulian Mareș spunea...

Mai
Eu am tot spus ca omul are umor...in aceasta keie trebuie sa citiți totul!
El a fost subofițer xazarmar, adică sef depozit materiale cazarmare la o UM!
Voi știți ce sarcina aveau ei, adică compartimwntul xazarmarw? Preluat si administrau xazarma...ceea ce făceau si înainte! ��
Dacă nu ar fi si momente umoristice, ce ar mai fi în viata asta?

avianyc spunea...

@ Călin mihai
In acel comentariu am notat cu VPP valoarea unui punct de pensie obținut de un angajat in 2021 la un SMB/E de 5429 lei.
La un brut rar in privat de 4000 lei rezulta un punct de pensie / luna in valoare de 4000/5429 =0.7367 pu cate pensie.
Prin anul 2016 la un brut de 3500 lei in privat se obținea 1 .15 puncte pensie.
Cu un asemenea SMB/E multi privați obțin punctaje si pensii de muritori de foame chiar si pe L127.
Din pacate Huhurez nu publica comentariile care scot în evidență marsaviile pesediste decat parțial.
Spre exemplu daca in 2016 VPP despre care vorbesti era 36% din SMB in 2021 ,daca se menținea cel puțin acest procent atunci VPP in 2021 ar fi fost 5429x36% = 2100 lei.
Cam asta era daca respectau legea si mareau an de an incepand cu 2016 pensiile cu indexarea anuală plus 50% din cresterea SMB/E.
Asa l-au blocat arbitrar la 1775 lei.
Cam asta am vrut sa spun.

Huhu Rezea spunea...

Trecerea pensiilor militare pe contributivă este neconvenabilă pentru gulerații care au ieșit sau care urmează să iasă la pensie. Măsura s-ar adopta doar printr-o decizie politică, peste capul decidenților din sistemul de apărare.
Trebuie folosită această presiune pentru a forța actualizarea pensiilor militare și pentru a lua capacul de pe oala în care s-au acumulat nemulțumirile vechilor pensionari militari.
Intârzierea ar putea produce și un asemenea pocinog pentru ei

Iulian Mareș spunea...

Acum am înțeles și eu...omul a fost ranit la un exercițiu tactic, voit sau prin imprudenta de un coleg. Dacă colegul lui avea pe teava un cartus real, nu vad cum s-a produs găurirea palmei cu întăritor de recul, montat la teava armei?
Important este dacă a continuat școală sau nu?

Alex spunea...

D-le Tehnocrat,nu va suparati pe D-l Corneliu.Nu a facut altceva decat sa ne puna vigilenta la incercare.Stia clar despre ce ce este vorba dar a vrut daca suntem intr-adevar informati.😄

Iulian Mareș spunea...

Dumnezeu l-a kemat la EL și pe gl.lt. Dan Ghica-Radu, fost cdt. Bg 282 Mc si loctiitor al Șefului SMG!

*Drum lin domnule general!

Huhu Rezea spunea...

Odinnească-se în pace pe Pământ!
Doar viii pot să zboare cu gândul sau cu rachetele spre Ceruri sau spre alte planete.
Morții rămân la -1m pe Pământ și în gândurile celor care mai trăiesc.
Ce mult ne place să ne amăgim!

Michel spunea...

Etic ar fi ca odată aplictă legea cu „continuitatea“, atăt de clamată de unii, să se aplice aceeași formulă pentru toți și să nu se mai păstreze cuantumul mai avantajos.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Nik,
Nu, domnule.
Nu niște figurant temporari ajung sa dicteze legile istorice ce au dat matricea ROMÂNIEI!
România e existat și va exista prin sacrificiul celor mai de soi bărbați ai sai, în momentele cele mai grele!
Armata și Biserica sunt la temelia statului!
Ai auzit cumva xa la Mărășești sau în Munții Tatra au murit în lupta pt tara magistrații curajoși
a unei CA?

Gigi spunea...

@Avia
Civilul de care am amintit,a lucrat toatã viaţa in metalurgie.
I-am vãzut decizia.

BONIFATIE spunea...


Dacă tot vorbim și de cei care acum ne-au părăsit...
Iată cum unii dintre cei mai în vârstă colegi de-ai noștri, „ajută bugetul” plecând în „GARNIZOANA DE LA CERURI”, fără indexare.
http://resitascmd.blogspot.com/

Huhu Rezea spunea...

Domnule B....., revedeți imaginile de la mitingul din 25 10 2019!

https://www.huhurez.com/2019/10/imagini-de-la-mitingul-din-piata.html

Gabriel spunea...

Foarte bine punctat si la obiect domnule Huhurezea

Iulian Mareș spunea...

Am înțeles tot...nu-mi trebuie multe explucatii!
Dar sa știi ca glonțul se înșurubează în ghiduri pe teava, de la curata spre înainte, rotindu-se, cf balisticii interioare! Gazele care ies din teava si ctioneaza încă asupra glontului (20-30cm) sunt f periculoase din cauza presiunii si vitezei mari precum și temperaturii înalte...fac ravagii!
Ai amputată palma?

Iulian Mareș spunea...

Col.ing Jigău mai era în scoală?

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:.."în viteză"..ai scris: "Delia BUDEANU"= frumoasa reporteră a TVR-ului din anii tinereții noștri,și soția lui Radu BUDEANU, ziarist..!

Leo spunea...

După răscoala din decembrie 1989 , toate școlile militare de ofițeri au devenit peste noapte "institute".
doctore , este vorba despre Sc. militară de Ofiţeri activi de GE şi Căi Ferate de la Râmnicu Vâlcea (la intrarea în R. Vâlcea la fosta barieră). Acum nu mai există cam demultișor că s-au comasat.
Ofițerii de acolo au fost în prima linie la construcția Transfăgărășanului , Canalul DMN + Midia Năvodari + Canalele de irigații magistrale + Casa poporului + etc....

Calinmihaib12 spunea...

Avianyc:..de acord ...!
Eu am făcut observația că de fapt împărțirea VLI/SMB/Ec. dă "punctajul lunar",care,în funcție de mărimea S.M.B./Ec= poate fi supra-unitar sau sub-unitar;
Eu am avut punctaje anuale supra -unitare în toată "cariera" de cadru (între: 1,3-2,4 puncte anuale totale: adică punctul lunar+ % de grupe de muncă + % de P.supl., realizând un PUNCTAJ
TOTAL de vreo 61,.... de puncte ,pe OUG.1/2011, iar după modificarea grupelor în 2016 : "aș" realiza un PUNCTAJ TOTAL de vreo:71,..-74,.. puncte (71 de puncte ar fi prin FURTUL din VLI-uri:de către.."gulerați".!).
În prezent eu cred, suspicios, că: S.M.B./Ec e "ușor" UMFLAT.. "statistic":.tocmai cu scopul de a scădea punctajele lunare la viitorii pensionari contributivi
..!

Calinmihaib12 spunea...

Ovidiuzid:am scris din start ca grupele de muncă: pe lg.223,sunt incluse în vechime = ca % de calcul din BAZA DE CALCUL..!
..ți se pare că nu am ințeles si restul..?= adică faptul că pe legea 263..grupele de muncă: procente(%) devenite coeficienți (=fracții zecimale): se adună la punctajul lunar( ca și în legea 19/2000, legea 165/2011=OUG.1 din 2011..),+/- % de pensie suplimentară ( devenite și acestea coeficienți=freacții zecimale).

Huhu Rezea spunea...

Cred că seful Scolii era col Teodorescu pe vremea impuscării accidentale a lui Stelian la Ocnele Mari.
B-i Stelică, bine că nu ați apucat timpurilor cand s-au prăbușit fostele saline subterane umplute cu apă si motorină.
@Leonard, bariera de la Vâlcea a rămas de poveste Acum este acolo un pasaj de aproape 1 km. Privești de la înălțime cladirile unitații militare în timp ce mergi la Recea.

Viorel spunea...

Pentru LEGIONARU MAXX.
R.G. 1 / 2016 - Regulamentul de ordine interioară în unitate. Reguli de redactare a O.Z.U. (art. 44 / Anexa nr. 4).
1. Ordinul de zi pe unitate se elaborează în fiecare zi lucrătoare și este semnat de către comandantul unității militare, locțiitorul comandantului și șeful de stat major.
2. Proiectele ordinului de zi pe unitate pe fiecare capitol se redactează de către o persoană stabilită de comandantul sau șeful unității militare din cadrul fiecărui modul, într-un carnet concept sau, în cazul în care volumul informațiilor este mare, pe suport magnetic.
3. La comandamentele de mari unități și instituții militare, ordinul de zi pe unitate este scris sau tehnoredactat de către o persoană din modulul personal, la eșaloanele superioare marilor unități, precum și la structurile centrale ale Ministerului Apărării Naționale de către o persoană din birourile/secțiile secretariat, iar la comandamentele care nu au astfel de birouri/secții de către cel care ține evidența personalului.
4. Persoanele stabilite de comandantul unității militare iau la cunoștință de conținutul ordinului de zi pe unitate sub semnătură și răspund de comunicarea lui, în părțile de interes, întregului personal din subordine.
Notă: Stelică, O.Z.U. se redactează cum scrie și la pct. 3 de către o persoană din cadrul Compartimentului S.1 Personal la nivel de U.M. iar la celelalte eșaloane în sus de către…citește conținutul pct. 3.
În O.Z.U. (și aici mare atenție STELICĂ) în afară de servicii care sunt conform planificării și afișării acestora pe graficul afișat în loc vizibil pe holul de la camera O.S.U. tot conținutul O.Z.U. exprimă (cuvânt cu cuvânt) conținutul Proiectelor O.Z.U. întocmite de Șefii de compartimente, S.U., Formațiuni, Serviciul medical, etc. Nu ai cum, voie și nici bază legală ca să treci tu de la personal ceva „din burtă”. După cum observi din Extrasul O.Z.U. prezentat de tine (doar ca ex.) internări= bază B.I.; externări=bază B.E. Fiecare rând sau capitol ce exprimă o acțiune, activitate, etc., trebuie să fie urmat de baza legală.
Cei care te-au lucrat au fost: - șeful tău direct în complicitate cu medicul unității, locțiitor sau șef de stat major cel care-și punea semnătura cu vizat (cunoaște și este informat de conținut) și ultimul comandantul unității care aprobă toate proiectele așa cum sunt redactate sau face corecturi după care acestea se transmit la Compartimentului S.1 Personal pentru a fi înscrise în O.Z.U.
Capitolul unde este menționat: Nu au fost identificate înscrisuri privind…..urmând cele scrise, este tot o lucrătură a celor menționați mai sus care au omis cu intenție să întocmească Proiecte O.Z.U. ce urmau să fie înscrise în O.Z.U. pentru că-și băteau cuie în talpă.
Indiferent ce prostie (să spunem) scrie vreun Șef de compartimen…..etc., atât timp cât are avizul (am uitat, inclusive avizul Șefului Structurii de Securitate / aceste structure au apărut de când am intrat în NATO) tuturor și aprobarea comandantului, ești obligat să-l scrii în O.Z.U., cuvânt cu cuvânt și nimic mai mult. O părăsire de garnizoană cu un nr. de mașină proprietate personal scris greșit, urmată-părăsirea de un accident= Eveniment deosebit plus consecințele (nu te-ai deplasat cu mașina specificată în O.Z.U.).

Nicola f. spunea...

xxx

Nicola f. spunea...

Domnule Huhu. Toată stima pt.toate comentariile pertinente, arumentate/pe „lege”. Referitor la „contributivitate” versus 223/2015. Cazul meu: colonel, rezervă la 52 ani, , vechime cumulată= 68 ani, 5 l, 29 z (68); p.militară 223/=4472 + SOSP 20%= 84...total 5366. Pe „contributivitate: 1- nr. total pct realizate = 138.41407, 2-punctajul mediu anual = 6.92070x830.20 (cât era punctul de pensie la acea dată)=6882. rezultă un plus de 1516 ron, iar dacă nu aveam sosp, ar fi de 2410. Sănătate multă...doresc să nu intru în dialog cu „cârcotași”!

Huhu Rezea spunea...

Pensia dvs contributivă ar fi în prezent de 6,92 x 1442 lei= 9 979 lei + 1995 lei spor OMM.
Domnule Nicola, Legea 223/2015, lege strâmbă, a putut să apară și pentru că peste 80% dintre pensionarii militari, mulțumiți cu pensie primită pe calculul L 119/2010, a lui Gabriel Oprea, au preferat să tacă, fără să se implice în dezbaterile cu netrerminații din 2015 și cu mult mai mulții neterminati de după 2015, care și-au dat o lege a pensiilor militare pentru leneși. Cum au prins o funcție bine plătită, cum și-au luat clasare de apt limitat, pentru a putea cere pensie anticipată parțială, pensie egală, după ultimele plafonări, cu pensia celui aflat pe aceeași funcție... dar cu o vechime de 30 ani.
Poate face cineva o analiză privind motivele medicale pentru care s-au pensionat anticipat parțial mii de militari în ultimii 5 ani.
Concluzia ar fi că structurile militare au fost populate numai cu personal bolnav.
Este ceva de neînchipuit pentru un neterminat, cu pensie anticipată parțiala de peste 10 000 lei, să gândească un Punctaj Mediu Anual 7, adică suma a punctajelor anuale de 138,41
Pe legea 127/2019, la valoarea de referință de 1442 : 25= 58 lei, ați avea o pensie de 138, 41 x 58 =8028 plus 20% spor OMM


Lupul spunea...

Stagiul complet de cotizare al domnului a fost 20. În cazul meu a fost 30. Am iesit la pensie după 30 de ani in serviciu și vechime cumulată 54 de ani. Am solicitat conform art.122 din legea 223 sa-mi fie calculata pensia pe ambele legi (223 si 263) și diferența dintre ele a fost de doar 14 lei. In acest moment, datorită creșterii punctului de pensie, pensia mea contribuție ar fi mai mare cu mai mult de 1000 Ron.

Burebista spunea...

Pentru ca domnul Nicola este mai în vârstă a avut norocul ca punctajul de 138, 4 sa se împartă numai la 20 ani contribuții, rezultând punctajul mediu de 6.9...
Un colonel născut mai târziu sa zicem ianuarie 70 probabil ca la aceeași vechime nici măcar nu ar fi adunat atâtea puncte pentru ca raportul dintre salariul activilor și salariul mediu brut pe economie este mult mai mic decât în anii 80,90, dar sa spunem ca ar fi adunat tot 138, 4 puncte... Însă celui pensionat în prezent i s ar fi împărțit la 30 și ar fi avut punctaj mediu doar 4.61....
Cum este? Mai este corectă contributivitate pentru toți??
Pentru ca acum un colonel sa adune 138,4 puncte la 34 ani vechime cu tot cu școala ar însemna să aibă 4.07 media anuală, deci 2,5 +50%+9%.
Salariu mediu brut 2020 (5400 lei) x2,5 =13500 salariul brut.. 7897 net. Numai ca sunt putini colonei care ajung la 13500 brut... Și oricum ca să ajungi la o medie de 4 ar fi trebuit sa ai salariu mult mai mare ca și colonel pentru ca nu ai avut același salariu și când erai locotenent sau căpitan etc.. Ca să ajungi la media 4 plecând de la 1,5 primul salariu însemna că ai fi avut ca colonel 3,5 x salariu mediu brut (1.5+3.5=5/2=2.5 punctaj mediu..
3,5x5400 = 18900 brut salariu colonel 11056 net și 1,5x5400= 8100 brut / 4700 net căpitan...

Nicola f. spunea...

Corect! Toată stima. Vedeți, foarte puțini au mai lucrat „la stat” după pensionarea anticipată....au preferat să-și facă mici joburi, fără a mai contribui la fondul de pensie. Eu am stat pensionar două zile, după aceea am lucrat, e drept, la stat până la vârsta de 65 ani și am și pensie civilă. Dacă sunt neclarități, pot veni cu detalii. Toată stima, sănătate multă.

Leon spunea...

Ati procedat foarte bine ca ati cerut calculul pensiei in ambele variante !
Nu toti militarii au bifat ambele variante, si n-au procedat bine, dovada ca si pensiile calculate pe L.263/2010 ajungeau la un cuantum apropiat de cel stabilit pe L.223/2015...!

Leon spunea...

@Bure, P.S. nu este 9%, cf.Art.168 din L.263/2010, sunt alte procente, min.13%, max.22%. Deasemenea PMA are un Indice de Corectie, de exemplu in 2020(si in prezent) este de 1,41.
Parerea mea este ca Militarii si Politistii NU vor fi trecuti din nou pe CONTRIBUTIVITATE

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Iarăși faci abstracție că diferențele de stagiu complet de cotizare în calculul pensiilor pe L 263/2010 au fost atenuate de prin indicii anuali de corecție a punctajelor.
@Nicola
Nu este nicio neclaritate. In situația dumitale se afla 70% dintre cei recalculați 1n 2016 și păgubiți prin L 223/2015.
Cu punctajul obținut pe L 119/2010 ai lăsat cu gura căscată noua generație de pensionari care a rupt porțile unitțților cu clasare medicală de apt limitat și cu pensii anticipate parțiale duble decât pensia dumitale.

Burebista spunea...

Huhu Rezea... Chiar și cu indicele de corecție 1,41 aplicat la punctajul celui născut în ianuarie 71 tot nu îl ajunge fin urma... 4,61 + 41% = 6,5.....
6,5 puncte este mai mic decât 6,92....
Totusi cel pensionat în prezent dar născut în 1970 ianuarie nu a prins solde atâta de mari pentru ca să ajungă la un punctaj mediu anual în toate cariera de 4....

Burebista spunea...

Tocmai asta spun și eu a-ți fi câștigat mai mult dacă același punctaj al dumneavoastră s ar fi împărțit la 20 ani contribuții...

Burebista spunea...

S ar putea sa fi ieșit la pensie chiar în 2016... Când nu ți se calcula din oficiu, ci doar dacă cereai... Nici la cei pensionați înainte de 1 ianuarie 2016 nu li sa mai calculat nimic pe 263 pentru ca ei deja erau plătiți pe 263...🤣
Lor li s a calculat diar pe 223 și sa comparat cu oensia în plată...
La dumnul 🐺 Lup.. I s a calculat în ambele variante și a fost pusa în plată pensia mai mare..

avianyc spunea...

Sa fim rationali. Și prin aplicarea legii 153 care a urcat artificial SMB/E la 5429 lei/2020 un col cu vechime abia ar mai reusi sa fac 2 pp.
Probabil in ritmul asta ar mai face 100 de puncte in 40 de ani !!!!!!!!

Lupul spunea...

Am iesit in decembrie 2018 și este real tot ce am spus.

Nicola f. spunea...

Corect....au venit deciziile pe ambele variante.....și nici nu am cerut acest aspect!

Nicola f. spunea...

Pentru colegii care, probabil nu cunosc. Dacă lucrați/ați lucrat după 01.01.2016 în viața civilă, la împlinirea vărstei de 65 de ani puteți solicita și pensie civilă, indiferent de stagiu efectuat după 01.01.2016 (ex. și un an). Anii anteriori acestei date au fost „prinși” în pensia militară! Există un zvon că - printr-o lege viitoare - și acești ani de activitate în viața civilă (anterior datei de 31.12.2015) se pot valorifica într-o lege civilă...dar sunt numai zvonuri!

VICTOR spunea...

Acum în formula de calcul al pensiei minerii au 20
Deci exista un precedent ca și la pensiile militare sa se aplice 20

VICTOR spunea...

Art.1105
. - Militarii, poliţiştii şi
funcţionarii publici cu statut special
din sistemul administraţiei
penitenciare, care au contribuit la
sistemul public de pensii după
trecerea în rezervă şi ale căror stagii
de cotizare pentru aceste perioade au
fost valorificate la casele de pensii
sectoriale, conform prevederilor
Legii nr.263/2010 privind sistemul
unitar de pensii publice, cu
modificările şi completările
ulterioare, la cerere, pot opta pentru
această perioadă, pentru transferul
punctajelor medii anuale şi a
vechimii acumulate până la 31
decembrie 2015 în sistemul public la
casele de pensii teritoriale.”

VICTOR spunea...

MApN și MAI nu susține
art. 1105
.
În urma recalculării
pensiilor militare de stat,
pentru 68% din
beneficiarii drepturilor de
pensie s-a menținut în
plată cuantumul avantajos,
stabilit potrivit
prevederilor Legii nr.
263/2010 privind sistemul
unitar de pensii publice. În
consecință, operațiunea de
excludere a stagiilor de
cotizare realizate de
pensionarii militari în
sistemul public de pensii
va conduce în mod logic
la diminuarea
cuantumurilor pensiilor
militare aflate în plată.
Pensiile dobândite ulterior
în sistemul public de
pensii vor avea un
cuantum inferior celui calculat de casele de
pensii sectoriale, întrucât
modul de calcul este
defavorabil militarilor.
Mecanismul propus se
bazează pe reluarea
procesului complex de
recalculare a tuturor
pensiilor solicitanților,
implicând operațiuni
fictive ce vor genera lipsă
de credibilitate și implicit
litigii.

Huhu Rezea spunea...

Argumentul cu care gulerații au respins acest amendament este o prostie pentru care ar trebui sancționați... dacă am avea niște miniștri cunoscători ai legislației.
Extragerea stagiilor civile realizate anterior datei de 01 01 2016 se face doar în măsura în care ele prisosesc în calculul pensiei militare, după depășirea plafonării de 85%. Pensia militară nu s-ar micșora cu niciun bănuț.

Leon spunea...

Huhule, ori ELIMINI Toate stagiile civile, ori nu le mai elimini deloc !
Daca apare o modificare ( ceruta de @Avia..!) plecand de la procentul de 65%, iar cel de la 85% il duci la 100%..?

Huhu Rezea spunea...

Stagiile civile fără de care nu se putea deschide dreptul de pensie militară nu mai pot fi eliminate din start din calculul pensiei militare.
Nimeni nu va cere eliminarea stagiilor civile care completează procentul maxim de pensie de 85%... ca să nu-și micșreze pensia.

Margarit Fernand spunea...

Cei mai mulți văd că de fapt doresc să scadă pensiile unora și nu-și fac deloc griji pentru ale lor, culminând cu acest ovidiuzid care are ceva cu cei care cumulează pensia cu salariul. Oare știe el ce înseamnă să te scoli la 6 dimineața si să te duci la un serviciu unde directorul, un psd-ist de 35 de ani, face ceva pe gradele tale de ofițer superior și te freacă cum vrea el? Asta înseamnă să cumulezi pensia cu salariul și pe deasupra îți mai oprește și contribuțiile de care nu te folosești...ce vină am eu că la desființarea unității mi s-a oferit functie la 150 km de casă unde nu puteam merge??? Niciuna și pentru asta unul ca el spune că sunt neterminat ( și nu prea sunt că am 21 ani mapn și 16 civilie)și că vezi doamne cumulez pensia cu salariul, ăsta e pdl-ist, sau ce?

Burebista spunea...

Dar cei care depășesc procentul de 85: numai cu vechimea militară în serviciu + sporul pentru grupe ce fac? Dacă cei care au vechime civilă și-o pot extrage sa ia o pensie civilă atunci și militarii care au vechime cumulata numai militară peste 85 % sa primească pensii mai mari...
Numai dacă vechimea efectivă militară + cea civila și școală fără sporul pentru grupe ar depăși 39 ani, atunci ar putea fi extras ce depășește...
Trebuiau sa se gândească în 2016 pana la recalcularea pe 223 cei care aveau aceste vechimii mari sa ceara cps sa nu fie luate în considerare la noul calcul al pensiei pe 223 dar asta numai cei care au câștigat la recalculare pe legea 223 nu și cei care au rămas în plată cu cuantumul avantajos pe 263...
De multe ori doar sporul pentru pensia suplimentara cei 9% au dus procentul peste 85...

I. David spunea...

Ce trist am ajuns atâția militari de diferite generații cu atâtea restricții și sacrificii personale pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sa se ocupe Țurcan de noi, femeia asta nu a muncit o zi în viața ei, uitați-va pe CV ei, este numită politic de când i-au ieșit tuleiele in zona pubiană, doamne ce vremuri trăim. 27 de ani de serviciu grupa 1, aștept să-mi taie pensia Țurcan și puțoiul ăla de Robert Sigheartau care nici armata obligatorie nu a făcut-o.

Nicola f. spunea...

Da...eu am cumulat pensia cu salariul din 01.01.2006 (52 ani) până în 01.03.2019 (65 ani), cu excepția perioadei din 01.01.2010 până în 01.11.2014 când am avut pensia „suspendată” pe motiv de cumul, eu optând să lucrez, chiar dacă pensia începea cu cifra 4.!