Un produs Blogger.

miercuri, mai 05, 2021

Istoricul american Keith Hitchins, prieten al României, a murit

28 comments

Ascultați-l cât de bine vorbea în românește!

 

Reputatul istoric american Keith Hitchins, unul dintre cei mai buni specialiști străini în istoria României, a murit la vârsta de 89 de ani, anunță Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. 

Specialist în istoria României şi a Europei de Sud-Est, profesor universitar la University of Illinois, membru de onoare al Academiei Române din 1991, profesorul Hitchins a luat contact cu România în 1960, ca bursier Fullbirght, întreprinzând ulterior numeroase vizite de studiu și călătorii documentare în România.


Keith Hitchins s-a născut la 2 aprilie 1931 la Schenectady, în statul New York, Statele Unite. A devenit doctor al Universităţii Harvard în 1964 cu o teză despre istoria mişcării politice a românilor din Transilvania din secolul al XVIII-lea şi până la Revoluţia de la 1848. Și-a dedicat apoi cea mai mare parte a carierei cunoaşterii şi cercetării istoriei şi culturii române. 

Keith Hitchins a fost unul dintre primii studenți americani veniți în România după al Doilea Război Mondial, în 1960, prin intermediul programului de schimb academic devenit ulterior programul Fulbright. Keith Hitchins a fost profesor universitar la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign, unde a predat istoria încă din 1967.

Profesorul Keith Hitchins a pus în centrul celei mai mari părți a cercetărilor sale problema emancipării etnice şi religioase a românilor din Transilvania de-a lungul secolelor al XVIII-lea, al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. 
Acestei problematici profesorul Hitchins i-a dedicat numeroase studii și cărți: The Romanian National Movement in Transylvania, 1780 – 1849 (Harvard University Press, 1969), Orthodoxy and Nationality:Andrei Şaguna and the Rumanians of Transylvania, 1846 – 1873 (Harvard University Press, 1977), The Idea of Nation. The Romanians of Transylvania, 1691 – 1849 (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1985), A Nation Discovered: Romanian Intellectuals in Transylvania and the Idea of Nation, 1700 – 1848 şi A Nation Affirmed: The Romanian National Movement in Transylvania, 1860 – 1914 (ambele apărute la Editura Enciclopedică, 1999). 
De asemenea, cele două volume de sinteză a istoriei moderne a românilor şi a României, publicate de Oxford University Press (1994 şi 1996) şi traduse în limba română la Editura Humanitas (România, 1866-1947 şi Românii, 1774 – 1866, în 1996 și 1998), sunt printre cele mai intens utilizate sinteze de istorie chiar şi în România. 
Se poate afirma că aceste lucrări au contribuit, probabil cel mai mult, de la Nicolae Iorga încoace, la cunoaşterea istoriei româneşti pe plan internaţional, în mediile academice anglofone.

28 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
foarte interesanta si sustinuta introducerea. Cel mai tare mi-a placut la modul real: ”problema emancipării etnice şi religioase a românilor din Transilvania de-a lungul secolelor al XVIII-lea, al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea.”
Astept ceva postari din partea unui ”jurist” sau ”economist”.
Tipul kiar a fost tare, intrucat si-a ales un domeniu bine tintit de analiza: ”Keith Hitchins este profesor de istorie la University of Illinois, fiind specializat in istoria Romaniei si Ungariei, monarhia Habsburgilor si istoria Asiei Centrale.”
Celor care doresc sa citeasca cate ceva:

https://www.librariadelfin.ro/carte/scurta-istorie-a-romaniei-keith-hitchins--i8439?gclid=Cj0KCQjw4cOEBhDMARIsAA3XDRhydEQLCPO8iqp_vkA0y31QdKRCj_XZ5AfeWYYwuYMlfKXWm4LYIoMaAhQqEALw_wcB

reddog spunea...

Sa-i fie binecuvantata memoria!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Merită o statuie ridicată in fata unei institutii de Istorie aplicata, sau o institutie de cultură cu un epitaf pe măsură, pentru ca acest istoric, cu o mare afinitate pentru istoria romaneasca, sa dainuiasca cu pretuire si neuitare in in constiintele celor din Romania Mare, tara care i-a fost la inimă dragă, ca o a doua mamă, ca o a doua Țară! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l binecuvanteze, in vesnicie, pentru dragostea sa de romani si Istoria Romaniei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca aceste flori foarte rare ale institutiilor istorice si de culturalizare, care se sting ca stejarii in picioare, ramanand eterni inscrisi pe ale natiunii temelii si altare de independenta statala si autodeterminare, care au scris Istorie cu daruire, iubire si jertfe pentru Romania Mare, ce sa spunem de aceasta guvernare, cu insecte otravitoare din insectarele lăbărale, care ne duc Tara spre ruinare si pierzanie, cand au ajuns sa elimine eroii neamului romanesc din Istorie, ca sa ni-i scoată din memoria colectivă din ordinul ocultelor si perciunatilor ridicati din gunoaie si din mocirlă sa-i pună Tarii capac cu coliva la cap, pandemia fiind momentul oportun sa ne fac pe toti praf, sa ne scindeze si sa ne duca in sclavie, transformand tara in a doua distrusă Yugoslavie! Avem nevoie acum, mai mult ca oricand, de patrioti dintre oameni de rand, de istorici vocali si venali, de oameni de cultura universala, de oameni ca si Keith Hitchins, din orice tara din arena mondiala sa ne sustina independenta nationala in vatra geto dacică consfintita si in Istoria Universala, caci guvernarea actuala este interesata mai mult de combinezoanele cu care studentii nevaccinati sa se imbrace la cursurile universitare, ca niste draci mascati, sau cum sa te înfunde in buscarie, ca pe talharii ordinari, daca-i discriminezi sau te uiti urat la bombonarii bobonari! Patrioti ca Ceausescu sau Dej erau comunisti si analfabeti botă, dar ne-au scos de sub tutela sovietică, ce se dorea stapana patriarhală, redandu-ne suveranitatea natională; Paunescu si Vadim etichetati descreierati si nebuni, dar erau patriotii cei mai buni cu mare respecti pentru inaintasii strabuni, Șoșoacă e declarata indezirabilă, si atunci cine sa ne apere suvernitatea natională, in fata coalitiei userist liberală, care a adus Tara in stare falimentară si cand toti Generalii Armatei Romane sunt vanduti si slugi guvernării, au teschereaua plină cu argintii lui Iuda, ranița full din pomană si au constiinta pustie si goală?

Leo spunea...

Flavius, cea mai reușită instituție "istorică si de culturalizare" a MFA , va rămâne veşnic "La doi colonei" şi la "Pufoaica ruptă".
RESTUL E MIMĂ

raul spunea...

Corect spus Cornele!Merita o statuie pt ce a facut pt noi ,intr-o perioada cand nimeni nu ne mai baga in seama!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, si deci si la ,,Izmenele reci,'' in dozul Garii la Braila, lasată cu mila la gardul Marii Unitati, rezervată pentru brotacii insetati, neavand zcaune si bănci, ca cineva in zomn sa chice, eu i-am dzis... La Varice!'' Unde esti tu, Ceașcă draga, sa ne joferii iar pe targa, bine merci, pana la Taxi, dupa ce varicele, ca dracele, se umpleau cu toate beuturile precum vermuturile, berile si rapiile, dar si gustarici cu mici, cu hamsii afumate, ciorbe de burta si gratare cu plătici? Azi, mai cam carici cu jorici aceste placeri cu lipici de odinioară, care ne tineau, alaturi de femele, tari in ghioagă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, trebuie sa fim arzoi, tari in cioc ca niste barzoi, mai ales impotriva acelor ciripoi, sau Jenerali de paie, care doar se mandresc cu niste țoale, medalii, insigne si medalioane, dar si pensii militare nemeritate, pentru ca nu au demonstrat-o in razboaie si in nici o imprejurare aceasta calitate, nici sa-i sprijine pe cei cu grade si pensii terfelite si batjocorite, pe cand penziile lor anual au fost cu viclenie si pe furiș actualizate si marite, nici sa ia atitudine fata de guvernarile care vor duce Romania la falimentare si destramare, risipindu-se in cele patru zari granitile de la Romania Mare! Noi i-am facut Jenerali, prin sacrificiile si munca noastra de hamali sa ajunga ei pe cai mari si, atunci, unde le este recunostinta pentru eforturile risipite sa aiba ei acum visele, pensiile si buzunarele implinite?! Sau, vin strainii sa ne dovedeasca acte de curaj si patriotism statal, avand grija sa ne promoveze Istoria la modul national si international, iar ai nostrii jenerali sunt indiferenti ca nimic sa-i doara de popor si Tara, de parca ar avea legate de garleje chietre de moara, daramite sa le mai arda de a mea sau a ta pensioara de ocara! Vivacitatea, vocalitatea si atitudinea ofensiva si colectiva poate sa-i determine sa mai ia labele de pe pomeni si colivă si sa ni se alature in luptă, sa avem si noi o viață sau o pensie mai buna, cat si sa-si apere cu demnitate glia strabuna, pentru care, candva au mimat la modul nerusinat cand au ,,jurat'' s-o apere cu arma in mana si sangele varsat!

Scorbinschi Savel spunea...

Sunt bucuros ca a-m gasit acest blog de unde aflu multe lucruri pe care nu le stiam!
Urmaresc cu mare interes cuvintele eruditilor comentatori Iulian Mares si Cornelius Flavius Ifrim!
Din cuvintele lor se vede ca au fost colegi cu grade si functii mari in esaloane foarte mari ale armatei, unde a-u muncit, ca egali in functii, cunostinte si indatoriri, pentru apararea tarii.
Acum sunt amindoi pensionari si spre lauda lor i-si inpartasesc vastele cunostinte si celor care na-u avut ocazia sa afle lucruri la care numai cei doi aveau acces.
Este de minunare cit de cunoscatori sint cei doi s-in toate alte cite se pun in discutie.
Din toate spusele lor se vede cit de multa carte au in capurile lor, si cit de bine stiu ei s-asi arate stiinta.
N-ui frumos din partea celor care i-i critica pe ce-i doi...
Ce-i car-ei critica pe cei doi sunt invidiosi pe cunostintele celor doi, si nu ne lasa sa aflam cit m-ai multe de la ce-i doi.

Cezar spunea...

Asa.i...asa.i..au fost..pe același nivel...si le.a intrat turba in cap
De aia..au capurile
pline de stiinta

anonim spunea...

recunosc s-imi fak m-ea culpea.I-o sint principal-ul vinovat.Korekt??
Ka la-m critikat pă 1-ul care ie generalissim...altii zik ca i-e maresalissim da i-o nu cred...ca ie gradu prea mare.L-o fii avansat...???
Pă CFI ie greu s-al critici ca e prea mult...:))

Leo spunea...

Raul .
Eu l-am cunoscut bine pe Raul Mandu . Ești cumva el ?

Liviu PO spunea...

'dr. Oana Mihaela Secară, medic primar al Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh dr. Luca ” Onești (suport Covid).'
Cum se face ca in Onesti,alaturi de Nadia sunt atat de multi oameni speciali?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Raul, pentru aprecieri multumesc respectuos! Ador foarte mult oamenii educati si de bun simt!
@Cele de ridiculizare, de mai jos, sunt o ,,incantare'' pentru asistenta care le vor da note de ingropare la purtare, frumox, luxos si vartos, tragand pielea pe dos, ca la mănușa de box!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezarică Cezărea, mai iesi din urdă si cașcavea ca a venit primavara, bace, si ia-o pe bulihoace, cum ar hi leurda cu foștoloace si floace, sa ai si tu mintea dibace printre caprinele dalace!

anonim spunea...

Nu se spune "capuri" se spune "capulete/capuleti" ca capuri nare singulare

anonim spunea...

CFI-uleeee io n-am inteles-o p'asta:
"Avem nevoie acum, mai mult ca oricand, de patrioti dintre oameni de rand, de istorici vocali si venali..."
Cum adica "venali"? s-au n-ai gasit alta rima?? "venal" e nasol,dar nasol rau de tot:))
Eu stiu unul venal dar ala acum e "pă pensie" pe aici deci "nu se pune"...eee a fost el mai demult ,se stie.

Iulian Mareș spunea...

Ultimul Suveranist în viață, Liviu DRAGNEA, este "în lanțuri, în fundul ocnelor de sare", pt nici 5000 €, în timp ce garantul Guvernului de imbecili sta și asculta cumulează pt 357000€!
Ce justiție...!

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
la unii vina o poarta zărul la alții poșirca, din alcool metilic sau din pufoaica ținută în hazna/closet sau pasta pestilențioasă de la Protan.
Savel are glume in program!
Roaga-l pe betivul_XXX să-i explice pluralul substantivul cap, întrucât el pare sigurul lingvist!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Liviu Po, Dna Doctor Oana Mihaela Secara este chiar speciala, pentru ca isi cunoaste foarte bine profesia medicala, cat despre ceilalti, care nu sunt mai prejos, unii bagă cutitul pană la os pentru un fleac de casă pierdut in instanță, altii pe sub o scară mai trag pe-o nara, mai o contrabandă in bandă cu havane si duhane, si alte mizilicuri care se intampla intr-o doară si fapt in intreaga țară, si ea fiind tot specială, eu fiind doar un sandoca cu perversa de Targu Ocna in barbă la molo, fiind de fapt nascut cu totul intamplător acolo! Vedeti cum prezenta mea de ,,combat'' poate sa scoata pe acest blog pe unii camarazi din anonimat, care de mult, sau nicioadata nu au mai postat?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un prinț din Levant un mistret a vanat, dar fiara cu colțul de argint l-a atacat si ucis, devenind din vanător un vanat proscris ca nu si-a indeplinit visul ca pe mistreț cu un glonț sa-l fi ucis... Un print austriac, la braconat, cel mai are urs l-a vanat, o comoara cinegetica inestimabila, infuriind intreaga opinia publică din țară, dar Prim Sinstrul declara ca fost doar o simpla intamplare, oarecare, si ca ursul cel mai mare nu ar fi fost chiar asa de mare, doar sa-l acopere pe derbedeul infractor aflat la braconat, mai ales ca este ruda cu prezidentul austriac, dar si cu golanul care ne-a lasat fara nici un copac si este prieten la catarama cu al nostru spanzurat in Inaltul prepeleac! Ce increngatura de famiglii mafiote de infractori, care vin in țara nimănui la vanat si sustras ale noastre seculare comori, si ce revolta in inimile noastre de patrioti ca nu-i putem pedepsi pe acesti mafioti si hoți, intrucat nu mai avem timp de asemenea nevoi caci mai degraba il risipim sa ne hăituim si sfasiem intre noi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu, ca eu, ca asa m-a lasat Dummnezeu cu un of ca n-am avut in viata noroc pentru ca port 42 la pantof, dar camaradul, @Iulian, taman cred ca nu a deranjat cu nimic sa merite sa fie tratat ironic tocmai de cei care poarta aceleasi grade si merite militare, sau inferioare, sa ne fie cu iertare, si mai ales ca tot ce posteaza cu banat este argumentat, fiind de apreciat ca, desi are suficiente venituri si satisfactii personale, a ramas sa lupte alaturi de noi pentru pensiile militare, ceea ce nu fac si ceilalti din varfurile ierarhiilor militare, si in loc sa i se pretuiasca stradaniile camaraderesti unii dintre noi il iau in barci aiuresti si mistocaresti, neserioase si insidioase sa atraga critici veroase, doar din pura invidie si gelozie personala ca asa li se scoală, asa cum si @Tehnocrat are in spate un conglomerat, sinistru adunat doar sa-i dea lovituri sa-l vada blocat sau plecat pentru ca e sincer si isi declara opiniile personale, la fel ca oricare, mai ales ca pensia din dotare nu reflecta recunostinta Armatei pentru activitatile ce se cer pentru un pilot de elicopter! N-ar trebui ca sa dovedim, mai degraba, ca am lucrat cu totii la Armata, si nu pe santiere, la roabă?

Cezar spunea...

Sînt doi impostori , grobieni ..

Iulian Mareș spunea...

Padina,
În afara de a fi un inept de nivelul unei oi, tu nu numai pensie primești degeaba ci și solda ai halit la fel.
Lăsând în urma putinii ani de muncă, mulți de pensie, am înțeles de ce te-au lăsat la vatră, pe lângă faptul că nimic din ceea ce trebuia sa știi tu nu ai cunoscut, tu ai refuzat sa mergi 2 ani la completare de studii!
Asa este, bravule erou?

*Aștept sa mai debitezi inepții din aplicații, sa mai rad și eu... poate revoluționeze Serviciul de Arbitraj!
**Dacă tu spui de un fost pilot pe MI8 că este impostor eu trag concluzia cea mai clara: pe tine nu un psiholog trebuie sa te investigheze ci un psihiatru! Zău așa!

raul spunea...

Imi pare rau ,Leo ,dar nu sunt respectivul!Sa fii iubit!

y spunea...

De ce? Mie îmi plac aceste mici „ciondăneli”, chiar păstrând limitele unei relative decențe, mai dau un pic de culoare acestor discuții serioase și încrâncenate despre pensii și alte subiecte.
P.S. Partea cu „apărarea țării” chiar m-a dat pe spate :)

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Venal înseamnă un alcoolic XXX, care suge vena?

y spunea...

Se reface imperiul austro-ungar, ziceți?