Un produs Blogger.

marți, ianuarie 04, 2022

Cinism și ipocrizie la AORR

41 comments

Conducerea Asociației Ofiterilor în  Rezervă din România se consideră discriminată de OUG nr. 130/2021, pentru un act de înțelegere pe care ordonanța îl face pentru amărâții de pensionari militari cu pensii mai mici de 2500 lei, acordându-le o indexare de 10%, în timp ce pensiile militare  mai mari au primit indexarea legală pentru anul 2022, de 2,6%.  Zic îmbuibații: de ce nouă ne acordați  indexarea legală iar astora cu pensii mai mici le indexați  pensiile cu 10%?

Pe aceeași logică egoistă a fost torpilat și PLx-199/2020 de cei care au salariile/soldele deja actualizate la nivelul, chiar peste, prevăzut de Legea 153/2017 pentru anul 2022. Aplicarea acelui proiect ar majora substanțial pensiile militare mici și mijlocii nu și pe cele ale lor.

Este al treilea an de când Curtea de Conturi se zbate să îndrepte erorile comise de 2 Case Sectoriale în actualizarea pensiilor din anul 2017, ca urmare a majorării soldei de funcție cu 15% prin Legea nr. 152.

CPS a MApN si-a permis să nu adauge nici măcar un leu la 99% din pensiile militare... deși majorarea era 15% a soldei de funcție în cuantum compus ... iar structurile asociative, din solidaritate cu conducerea Casei Sectoriale, nu au intreprins niciun demers în sprijinul acțiunii Curții de Conturi. Nu strica nici măcar o intervenție la Curtea de Apel București, chiar dacă ar fi fost respinsă. Ca s-o declare inadmisibilă, instanța trebuia s-o citească și afla astfel dimensiunea prejudiciului pe care CPS a MApN și CPS a SRI l-au creat la zeci de mii de pensionari militari.

CCR are numeroase decizii prin care a respins excepțiile de neconstituționalitate care au avut ca obiect modificarea legilor organice prin ordonanțe de urgența și jurisții acestor asociații continuă să ocupe timpul instituțiilor statului cu aceasta eroare de interpretare a Constituției.

Pensiile militare stabilite în ultimii 7-8 ani au cuantumul dublu sau triplu fată de cele ale camarazilor lor cu aceleași funcții, vechimi și grade, dar pensionați anterior, din cauză că pensiile nu au mai fost actualizate din iunie 2017. In loc să pună pe primul loc ACTUALIZAREA, structurile asociative ocupă agenda consultărilor cu conducerea instituțiilor militare cu diverse revendicări neimportante sau care privesc un număr restrâns de pensionari. 

Cum să invoci legea contenciosului administrativ ca baza legală pentru a cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională?



41 de comentarii:

roman sadea spunea...

Intrebare in afara temei propuse:
Aveti cunostinta, se poate primi talonul de pensie si in varianta electronica, similar civililor?

Sf. Petru spunea...

https://penitenciarepesurse.com/2022/01/04/despre-pensiile-militare/ Puteți găsi aici câteva clarificări din perspectivă constituțională cu privire la pensiile militare.

Alexandru spunea...

Jigodism😡

Leo spunea...

Deci până la urmă ce SOLICITĂ concret ?
Trebuia să-i ceară clar Renatei ca să sesizeze CCR cu o excepție de necunstituționalitate.

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ela Pop spunea...

Se pare că și la pensionarii civili sunt probleme în legătură cu ajutorul pe ianuarie 2022.Cei cu pensii de 1601-2199 lei nu primesc niciun ajutor! Deci unui civil cu pensia de 1600 i se da 600 lei in plus iar altul cu pensia de 1601 nu primește niciun ajutor . Oare nu mai sunt oameni capabili să gândească mai mult,mai logic?

Magda spunea...

macar incearca sa faca si altceva ,decat carcoteli .........

Huhu Rezea spunea...

Atât de specialiști sunt că se adresează Avocatului Poporului ca și când s-ar adresa unei instanțe de contencios administrativ. Invocă Legea contenciosului administrativ,

Viorel spunea...

Comparativ cu petițiile înaintate de către SCMD și ANCMRR doamnei Renate Weber, Avocatului Poporului, petiția înaintată de către AORR consider a fi cea mai bine documentată și redactată cuprinzând toate problemele ce privesc pensile militare. Unii vor sări în sus (în fond asta și vor critica și nu documentul în sine adică întregul alineat 2 de la pct. 1 care începe / redau începutul: „Încălcarea principiului egelității în interiorul sistemului……etc., etc.”). Din punct de vedere moral nu este corectă critica (în interiorul propriei structuri / logica și aluzia dânșilor s-a dus spre indexarea pensiilor din viața civilă) însă din punct de vedere legal trebuie să facem comparație cu pensile din viața civilă pe Legea nr. 263/2010 unde, dacă acorzi procentul de 10% la cel care a fost tractorit (muncitor calificat o viață întreagă) cu o pensie de 2.500 lei și tot 10% la profesor sau medic cu o pensie ce pleacă de la 5.000 lei la infinit (pentru că la ei nu știm unde se opresc pensiile), nu înțeleg logica de ce nu s-a aplicat același principiu și la pensionarii militari pe Legea nr. 223/2015. Asta s-a întâmplat pentru că nu a vrut Ciucă. Are remușcări pentru (mă repet) ODIOASA Lege nr. 168/2020 în special prevederile art. 12 lit (b).
Domnule Huhu Rezea, analizând cele scrise de mine în comentariu, sigur voi primi critici de la comentatori, dar prea puțin mă interesează. Ori dai și la militari ca la civili, ori nu dai la nici unul. Anul trecut când au înghețat salariile, pensile și alocațiile, nu le-au înghețat pe priorități, ci la toți.
În plus. Vă rog să deschideți un topic cu prevederile art. 12 lit. (b) din Legea nr. 168/2020 și să le prezentați pensionarilor militar NEDREPTATEA ȘI UNDE SE DUC BANII MINISTERULUI DE POMANĂ PENTRU NIMIC (ASTA O CONSIDER MITĂ).
În cazul acesta, situația este mult mai gravă și inechitabilă decât cea prezentată de către AORR în petiție.

HALA spunea...

Și aici burduhoșii își bagă coada chiar ieri vorbea cineva despre "neterminați" acreditând ideea ca aceștia nu mai există, ei completându-si vechimea prin reangajare ca civili tot în MApN.
De fapt se urmărește același scop perfid, îngrășarea în continuare a burtosului și strivirea celui pe care l-au disponibilizat ei conservându-si funcțiile birocratice, pe care apoi le-au ocupat, de data aceasta ca civili,funcțiile transformându-se pentru acești potențați.
Disponibilizații au luat piața libera a muncii pe cont propriu, unii cu ceva cheag tot pe la stat dar majoritatea în privat.

Petrut spunea...

As dori va rog dar nu stiu cum sa atasez raspunsul (format .JPG)Avocatul Poporului la Cererea mea din Decembrie 2018 identica cu cea de mai sus ,stiu ca aveati Dle Huhu Rezea o adresa de mail ...Multumesc Col.Rez.Dr. Trofin Petrut

Huhu Rezea spunea...

Este pe dracu' documentată!
Scrisoarea este un fiasco din punct de vedere juridic și imorală față de cei cu pensii mici.
Se ofuschează la un mizilic de indexare și tac complice că de 4 ani nu se mai actualizează pensiile militare cu cresterile de 25% în 2018(acoperă în întregime CIBS-ul de 25%) plus câte 1/4 din diferența dintre 2022 și 2018 pentru anii 2019 și 2020.
Nu zic nimic că 2 ani la rând s-au suspendat cresterile soldelor/salariilor de funcție la activi.

Huhu Rezea spunea...

huhurez2013@gmail.com

HALA spunea...

Cei din AORR sunt mare majoritate beneficiari ai legii 168/2020.Dar asta nu vor să se vadă!.

M spunea...

@Viorel

Este documentată dar "andrisantul" este greșit! 😁 Fără să mai spun că fac scandal pentru că s-a aplicat legea nu pe partea în care NU s-a aplicat legea!
Iar faptul că cei cu pensii mici au luat mai mult E DE LĂUDAT nu de atacat!!!

În ceea ce privește restricțiile vieții militare, printre care și aia de a nu face parte dintr-un sindicat trebuie să ne hotărâm:
Ori zicem că este un drept suspendat și cerem compensații, ori cerem să ni se acorde acest drept și renunțăm la compensații!


Polițiștii au obținut dreptul de a avea sindicat și cu urechile mele am auzit de mai multe ori luând-o peste nas când vorbeau de "restricții".
De altfel ce rost ar avea un sindicat dacă nu ai și mijloacele de luptă sindicală (greva) și dacă liderii de sindicat pot fi ușor cumpărați de cei la putere. Avem sindicate ale rezerviștilor!!!!! Vedeți că au făcut o mare brânză? Nu își pierd ei vremea mai mult luptându-se între ei și dând comunicate aiuritoare?

Petrut spunea...

Am trimis documentul cu opinia Avocatul Poporului referitor la pensiile militare la adresa Dvs. de Email Dle. Huhu Rezea .Acum depinde de Dvs. daca doriti sa fie vazuta de toti colegii nostri.

Petrut spunea...

Da ,am gasit corect adresa Dvs. de Mail intr-una din postari...multumesc.Col Rez. Dr. Trofin Petrut

Huhu Rezea spunea...

Puștiulică, vezi-ți lungul nasului!

monteoru spunea...

Nu se critica indexarea cu 10% a celor cu pensii mici ci se critica ca nu se acorda indexarea cu 10% si celor cu pensii mai mari.Nu e corect sa sanctionezi pe cineva care are o pensie mai mare obtinuta legal.Ce este atat de greu de inteles?
Tehnocrat@ esti in eroare.Pe timpul impuscatului raportul intre cel mai mic salariu si salariul cel mai mare era pe aceeasi ramura de 1la 12.In armata raportul se facea intre solda de soldat si functia imediat sub seful Marelui Stat Major.Seful MSM si ministrul apararii erau platiti ca demnitari.Atentie ca pe acest subiect nu accept sa ma contrazici.
Privind pensia era nasol.60% din media salariilor din 5 ani cei mai buni din ultimii 10 pentru 30 ani vechime ca militar si adaugat cate 2% pentru fiecare an in plus.
La toate astea se adauga contributia la pensia suplimentara.Deci pentru 35 ani vechime efectiva ai fi primit 70 %. plus pensia suplimentara.

Leo spunea...

MAESTRE , păi seamănă cu o epistolă ,în care naratorul descrie cum îl doare măseaua , dar nu-i spune dentistului ce vrea să-i facă la măsea.
Pare că e făcută ca să se MIMEZE lupta . Ce-și mai freacă gulerații mâinile dacă chiar n-or fi pe mână cu ei ...............

Huhu Rezea spunea...

Ai o logică de gheață.
Dacă afirmi că ești nemulțumit că nu ți-a dat și ție, îmbuibatule, cât a dat celui ca pensia mică, nu înseamnă că ești pizmaș pe aștia sărmani? De ce să-ți dea și ție 10%, că să se mărească și mai mult hăul dintre pensiile mari și cele mici?
Asta face indexarea uniformă, spre deosebire de actualizare, adâncește discriminarea.

M spunea...

@Huhu Rezea

Pe principiul: "dacă el mă înjură, de ce să nu îl înjur și eu?" 😂

Sau domnia ta nu vede că unii nu au postări decât cu înjurături la adresa celor care au pensia mai mare decât a lor chiar și cu un singur leu?

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Domnul Gl.lt. (r.) Virgil BĂLĂCEANU (sau cine a scris-o) a prezentat unele probleme pe care a crezut dânsul că trebuie să fie aduse la cunoștința Avocatului Poporului.
Dumneavoastră mă contrați și-mi reproșați că este un fiasco din punct de vedere juridic (probabil o fi scris-o un jurist de la DGJ a MApN) și imorală față de cei cu pensii mici. Atunci vă întreb, având în vedere că pe blog nu discutăm numai de pensii ci și de solde la activi și de alte subiecte. ESTE MORAL CE A FĂCUT Gl. Ciucă cu Legea nr. 168/2020 art. 12 în special prevederile de la litera (b) ? Este MORAL ca un Sold. plecat 120 de zile în misiune să primească anul aceste în fiecare lună o indemnizație neimpozabilă de 638 lei și care adunată la Soldă să depășească un Sof. sau M.M., bani luați fără muncă, DOAR PENTRU CĂ S-A DUS LA MAMA DRACULUI ÎNTR-O MISIUNE EȘUATĂ ? ESTE MORAL ?
Doi ani de zile ați postat subiecte, grafice, critici (harta României cu Moldova incultă pentru că nu se vaccinează / Moldova a dat cei mai deștepți oameni din țară ca procentaj) despre Pandemie / Covid, dar nu ați postat deloc deși ESTE ILEGAL ȘI IMORAL ACEST ART. 12 DIN LEGEA NR. 168/2020 LEGE DATĂ CU DEDICAȚI DE CĂTRE CIUCĂ LA FEL CUM A DAT ȘI LOV CU DEDICAȚIE LEGEA NR. 163/2017 REFERITOR LA MEDICI.

Huhu Rezea spunea...

Esti complet aiuritor, băiete!
La un asemenea nivel de reprezentare sunt impardonabile asemenea erori de abordare a problematicii pensiilor mulitare, mai ales când te adresezi unor instituții care te creditează cu prezumția de asociație de elită... documentată juridic.
Sunt câteva topice pe L 168/2020 pe care chiar d-ta ai comentat. Nu-mi reproșa mie veleitățile d-tale de uituc sau de speriat ca de bombe.

Andrei spunea...

Va rog eu frumos, daca tor sunteti doctor si fost militar, semnati-va corect "col. (r)" ;)

Leon spunea...

https://www.dcnews.ro/mapn-campanie-de-recrutare-pentru-cei-care-doresc-sa-indeplineasca-serviciul-militar-in-rezerva_852048.html
PS. Aveti mare grija , cei care NU mai gasiti Livretul Militar, pierdeti orice speranta de a deveni REZERVIST VOLUNTAR..:)).
Sau poate doriti la ISU Bucuresti-Ilfov:
https://www.dcnews.ro/angajari-isu-bucuresti-ilfov-2022-se-recruteaza-din-sursa-externa-pentru-ocuparea-a-95-de-posturi-de-servant_852055.html

roman sadea spunea...

Intrebare in afara temei propuse:
Aveti cunostinta, se poate primi talonul de pensie si in varianta electronica, similar civililor?

Trofin spunea...

Cred că pe aici se invocă nu legalitatea ci altruismul. Sesizarea pe care o face AORR nu are de a face cu altruismul , are de a face cu principiile pe care , de fiecare dată , juriștii care susțin acest blog le invocă. Dacă facem apel la altruism atunci și ministrul apărării putea să apeleze la modul cum a rezolvat problema ministrul muncii . Dar, după câte se observă , a fost mai simplu să se producă discriminare între "burtoșii" și "suplii" militari rezerviști , așa cum plastic se apreciază de către analiștii sociali strecurați printre analiștii militari de ocazie. Altruismul sau mila nu este un concept juridic și , ca atare , se rezolvă pe alte căi. Eu apreciez acțiunea AORR care este net superioară, ca formă și conținut, decât utopica scrisoare a SCMDRR. Dacă sunt erori de tehnică juridică ,nu contează , Avocatul Poporului va analiza problema ca atare și va acționa în consecință. Oare , și în acest, ne vor măcina orgoliile ?

Huhu Rezea spunea...

Se pierd în nimicuri și scapă cele mai stringente revendicări care privesc majoritatea pensionarilor.
E treaba d-tale dacă ești altruist cu mimarea, cum zice @Leo, interesului pentru problemele pensionarilor.

Viorel spunea...

ŞTIRIASTĂZI, 10:50
Marius Budăi, chemat să explice de ce au fost excluși acești pensionari de la ajutorul oferit de Guvern.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a venit cu noi precizări despre ajutorul acordat pensionarilor cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 lei.
În luna ianuarie 2022, pensionarii care primesc pensii mai mici sau egale cu 1.600 lei vor primi din partea Guvernului un ajutor ce le va crește pensia la 2.200 de lei. Cu toate acestea, pentru oamenii care au pensii cuprinse între 1601 – 2199 lei, ajutorul nu se aplică.
Fac o remarcă. ATENȚIE-AJUTOR, nu indexare / majorare. Urmează punctul culminant pentru domnul Huhu Rezea și cei ce nu înțeleg (GREȘEALA) de ce nu s-a indexat pensia cu 10% pentru toți pensionarii militari. De la BUDĂI citire: „Pragul de 1.600 de lei nu a fost ales aleatoriu. 1.600 de lei este pensia medie pe luna decembrie 2021 și ne-am dus îi a-i sprijini pe cei cu pensii până la pensia medie. Tot timpul s-a spus și s-a cerut să-i ajutăm pe cei cu pensii mici. Nu poți să faci majorare de pensii diferențiate, că atunci este neconstituțional, dar poți să intervii cu anumite măsuri de sprijin punctual, atunci când este nevoie, pentru cei de la baza de jos. Și gândiți-vă că sunt jumătate dintre pensionari, 2,45 milioane de oameni, care vor primi acest sprijin”. Deci, ce spne ministrul BUDĂI. NU POȚI SĂ FACI MAJORĂRI DE PENSII DIFERENȚIATE, CĂ ATUNCI ESTE NECONSTITUȚIONAL. La MApN ce au făcut ? https://www.botosaneanul.ro/stiri/marius-budai-chemat-sa-explice-de-ce-au-fost-exclusi-acesti-pensionari-de-la-ajutorul-oferit-de-guvern/

Huhu Rezea spunea...

Budăi spune corect că in sistemul public valoarea punctului de pensie nu poate fi majorată diferențiat

Pensiile militare nu sunt pensii contributive si nu au cuantumul garantat.
Dacă acorzi indexarea legală pentru toti pensionarii militari, poți să acorzi un surplus pensiilor mai mici, fără ca legea să incalce Constituția. Era o neconstituționalitate dacăcei peste 2500 lei nu primeau indexarea legală în timp ce ceilalți primeau 10%.
Vreți egalitate cu civilii, cereți contributivitate!

un oscar = o pensie spunea...

pompierul civil,
nu jigneste nimeni
dar este strigator la cer unde s-a ajuns
la subofiteri pensiile sunt duble intre 2 omologi
iar la ofiteri deja este incredibil sunt diferente de 3-4 ori intre 2 fosti colegi cu aceeasi situatie juridica
in sit. mea am fosti colegi cu 2.500 (iesit prin 2005)si altul cu 6.200 lei(iesit in 2020),toti trei am lucrat in acelasi loc,ai realizat ca ultimul are oskar???ce naiba mai comentezi aici?
tu esti in pozitia aia de smecher (pensie de 5 cifre) si decretezi ,ca un imbuibat,sa se dea domne la toti,sa le creasca la toti,desi se stie ca este imposibil sa se mai dea ceva cand voi ati sarit calul grosolan.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E o situatie de pura moralitate, pe care eu nu ma incumet s-o critic pe deselate intrucat nu-mi aduce nici o dreptate, dar poate fi un insectar detaliat despre modul in care poate gandi un soldat infometat si dotat macar cu gradul de Jeneral sau Admiral, caci asta ne mai lipsea la gandirea de căprari să mai avem si Maresali cu pachești la bracinari si strigand in gura mare ca sunt supusi la infometari si discriminari! Si daca tonul face nuanța, uite ca bogatilor nu li s-a rupt dinții-n clanță sa-si ceară cu vehemență din cașcaveaua săracilor partea leului si pentru cea a bogaților, dar bucata impricinată, cât o ață deșelată, n-o mai lasa cioara din cioc scăpată, ca altadată, cand se facea numai in desaga lor picată si, prin urmare, nici la buzunare nu vor avea aceasta adaugare, care putea totusi fi data si la cei cu peste 2,5 miare pana la 4 miare ca sa fie o reala reasezare la pensiile medii, militare. Cred ca a sosit vremea sa consideram si pensiile de 4000 lei la fel de lesinate ca si cele de 1000-2000 lei, dat fiind ca nu prea ai ce sa mai faci nici cu ei...

HALA spunea...

Dar egalitatea de tratament este un co cept juridic?
Și dacă este, AORR-ul cum îl înțelege din perspectiva legii 168/2020?

Laleaua neagră spunea...

Va fi un program pilot cu taloanele pe imeil intai se va incepe cu pensionari de la CAP si cei di mediu rural

un oscar = o pensie spunea...

da ,pe mail
si la spatiul alocat sumei isi trece fiecare cum crede de cuviinta
de ex mares oscar nu e multumit cu ce are si vrea dublu
sa ii aprobam 2?

IonelM spunea...

Pe site-el csp a MAI este functionala o aplicatie din luna aprilie 2021, unde veti putea gasi datele esentiale privind decizia, sumele de bani primite in ultimii 3 ani si sumele retinute, talonul de pensie in format digital. Pentru a va crea un cont aveti nevoie de codul imprimat in partea de jos a talonului de pensie fizic

Leon spunea...

Am mai scris zilele trecute:
1. CNPP inca NU trimite electronic Taloanele de pensie, se lucreaza la logistica.
2. La MApN, deasemenea se doreste acest lucru, dar nu este finalizata logistica !
S-avem putintica rabdare domnilor !

Ovidiu spunea...

Probabil invoca legea contenciosului administrativ pentru ca Avocatul poporului, in urma sesizarii AORR, sa dea in judecata pe aceasta lege. L. 544 prevede la art. 1, alin. (3), cine poate sesiza instanta:
"Avocatul Poporului, în urma controlului realizat, potrivit legii sale organice, dacă apreciază că ilegalitatea actului sau refuzul autorității administrative de a-și realiza atribuțiile legale nu poate fi înlăturat decât prin justiție, poate sesiza instanța competentă de contencios administrativ de la domiciliul petentului. Petiționarul dobândește de drept calitatea de reclamant, urmând a fi citat în această calitate. Dacă petiționarul nu își însușește acțiunea formulată de Avocatul Poporului la primul termen de judecată, instanța de contencios administrativ anulează cererea.

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu
Avocatul Poporului este singura instituție care poate contesta o ordonanța de urgenta la CCR.
Calea Contenciosului administrativ poate fi urmata de Av Poporului în cazul altor acte normative inferioare legilor.
O persoană lezata in drepturile sale printr-o Ordonanță de urgrnță se poate adresa instantei de contencios administrativ cu condiție ca al doilea capăt de cerere să fie exceptia de neconstuționalitate a dispozitiei de ordonanță care i-a încălcat dreptul, excepție care va fi inaintată de instanță către CCR. După decizia CCR instanta de contencios se va pronunta în privința cererii principale.
Deci, solicitarea AORR este ca AV P să sesizeze CCR nu instanta de contencios administrativ.

Petrut spunea...

Am inteles..,multumesc