Un produs Blogger.

joi, ianuarie 13, 2022

Dacă se reintroduce în lege actualizarea pensiilor militare, indexarea potrivit art. 59 ar putea să și lipsească

209 comments

 


Articolele 59 și 60 din legea pensiilor militare din anul 2015 au prevăzut două posibilități de majorare într-un an a pensiilor militare, astfel încât la sfârșitul anului să rămână în plată doar cea mai favorabilă pensionarului militar.

Indexarea prevăzută în art. 59 se aplică la începutul fiecărui an, ca măsură vremelnică de acoperire a inflației, ea râmânând permanent în cuantumul pensiei, doar dacă in cursul anului nu a intervenit si o actualizare determinată de majorarea soldelor de funcție sau de grad ale activilor ori dacă actualizarea este valoric mai mică decât indexarea. Deci, cele două operațiuni sunt concurențiale valoric într-un an, rămânând permanent în cuantumul pensiei militare în plată doar cea mai mare.

O remarcă pentru situația în care majorarea soldei de funcție sau de grad nu era suficientă pentru depășirea cuantumului indexat ; rămânea în plată cuantumul indexat dar, în același timp, rămânea majorată și solda de funcție sau de grad din baza de actualizare, astfel că următoarea actualizare  a bazei de actualizare  se adauga actualizării precedente 

O deosebire esențială între cele două operațiuni este generată de modul de adresabilitate a fiecăreia dintre ele. În timp ce indexarea se adresează cuantumului brut în plată existent la 31 12 a anului precedent, indiferent dacă acel cuantum era stabilit/recalculat /revizuit/actualizat, actualizarea se adresa soldelor de funcție și de grad din compunerea bazei de calcul, bază din care se extrăgea cuantumul brut actualizat potrivit art. 60 alin (1) din L 223/2015. 

Pentru stabilirea cuantumului final al actualizării, se urma și procedura reglementată de art. 60 alin (3), respectiv compararea creșterii prin actualizare cu cresterea prin indexarea din același an. Comparația nu se face precum au procedat 2 case sectoriale,  care au comparat cuantumul actualizat potrivit art. 60 alin (1) cu cuantumul brut în plată la data actualizării, acest din urmă cuantum putând să cuprindă, pe lânga indexarea din același an, și indexări anterioare. Cele 2 case sectoriale au comparat mere cu pere.

 Pentru comparație, se inlocuia in cuantumul brut în plată de la la sfârșitul anului anterior(cuantum care cuprindea și indexarea din anul anterior) cuantumul srabilit/recalculat/actualizat cu cuantumul actualizat in anul noii actualizări, potrivit art. 60 alin (1) și se stabilea noua valoare a cuantumului pensiei după actualizare.

Dacă noua valoare era mai mare decât cuantumul în plată la data noii actualizări ... apăi... noua valoare rămânea cuantum final în plată.

Dacă noua valoare era mai mică decât cuantumul în plată la data noii actualizări, situație care corespundea doar în cazul în care creșterea prin actualizare era mai mică decât creșterea prin indexare, atunci rămânea definitiv în plată cuantumul în plată la data noii actualizări.

Schema comparării este prezentată ca Postulat al actualizării pe prima pagină a blogului.

Dacă sunt concurențiale cele 2 operațiuni, indexarea supraviețuind în timp numai dacă nu este eliminată de o actualizare mai valoroasă in cursul aceluiași an, pentru militarii pensionari ar fi mai avantajoasă reintroducerea actualizării permanente a bazei de calcul și eliminarea definitivă a indexărilor cuantumului în plată

O pagubă de câteva luni, de la începutul anului, până la data în care se legiferează creșterea soldelor de funcție și grad, generată de eliminarea indexării,  este mai mică decât absența actualizării timp de 5 ani, așa cum este în prezent.

S-a dovedit, în ultimii ani, că în sistemul militar nici nu mai sunt finanțiști capabili să facă o simplă operatie contabilă de regularizare a indexărilor și actualizărilor dintr-un an. 

 

209 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 209 din 209
Huhu Rezea spunea...

Acest blog este continuatorul Blogului lui Lupuș, Plano10.
Bătrânul Walter Plano mai are unele apariții publice pe FB.
De Lupuș nu se mai știe nimic.

valica spunea...

Pensia medie mla magistrati era de 20.460 de lei iar acum dupa marirea cu 30% , a ajuns la 26547 de lei . Bravo lor ca au ministru care nu a fost impaiat.

valica spunea...

Si 1,5 milioane de euro a fost alocat echipei de fotbal Steaua din liga a 4 a.

Calinmihaib12 spunea...

..pe LEGEA 241..nu s-a calculat nimic,ci s-a restituit pensia plătită în: 12/2010.! ,pensionarilor cărora li s-a tăiat pensia prin OUG. 1/2011 = LEGEA 165/2011..!

Calinmihaib12 spunea...

Luc:
Vechimea cumulată nu contează la calculul pensiei contributive; contează: nr.de "ANI SALARIZATI": deoarece se calculează P.L. = PUNCTAJE LUNARE: ca raport între: VENITUL LUNAR BRUT și SALARIU L MEDIU LUNAR BRUT sau NET/ECONOMIE(=în funcție de anii 1977-1990),care apoi se ad ună și se face media aritmetică împărțind la 12 luni,obținându-se P.A.= punctajul anual= din TOȚI ANII cu SOLDE/SALARII;P.A.
se însumează rezultând P.T.= PUNCTAJUL TOTAL în carieră..!
În calculul P.L.= punctajului lunar intră PROCENTUAL: și
=grupele de muncă, si
PENSIA SUPLIMENTARĂ.!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
esti promotie 58?
Cand am iesit eu un inginer stagiar avea 1600! Aproape 1/2 din solda mea, insa asa era platita armata de atunci, alea erau principiile privind locul si rolul ei in societate!

Iulian Mareș spunea...

@M,
total de acord, mai ales ca politia rutiera a avertizat primaria despre stergerea zebrei si necesaitatea semaforului!
Eu am remarcat vocea strazii, voce care nu totdeauna este si cea autorizata! Daca in contact cu un Logan mai ai oareșce șanse, cand este vorba de un TAB/MLI (11-14 tone) acestea scad rapid spre 0!
In tinerete, ca sa-mi verific tehnica, in fruntea coloanei ordonam, intru-un scenariu tactic, marirea vitezei de deplasare; TAB-ul meu rula cu 80-90 km/h lejer, pe drum de țara, necirculat, aproape drept, cam pe o portiune de 13-14 Km! Era cam nebunie, dar asa sunt tinerii!

DINU spunea...

GRESITI.
NU E ASA CUM SPUNETI DVS.
INDEXAREA E UNA IAR ACTUALIZAREA E ALTCEVA.
SI NU, NU POATE SA LIPSEASCA INDEXAREA.

DINU spunea...

E a doua oara cand incerc sa public un comentariu vis-a-vis de modul TOTAL GRESIT in legatura cu abordarea de catre dvs a ACTUIALIZARII in detrimentul IMDEXARII.
Sa inteleg ca ceea ce nu e in aceeasi nota cu parerea dvs, nu publicati?

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 209 din 209   Mai noi› Cele mai noi»