Un produs Blogger.

joi, august 11, 2022

Decizia nr.19/2022 a ICCJ și efectele ei asupra pensiei militare de urmaș

12 comments


ICCJ a fost sesizată pentru dezlegarea unei chestiuni de dept privind interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea 263/2010 în legătură cu vârsta standard de pensionare a soțului supraviețuitor.

Intreaga Decizia  nr.19/2022 poate fi citită AICI

 Dispozitivul deciziei este următorul:

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

În numele legii

D E C I D E:

    Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia I civilă şi, în consecinţă, stabileşte că:

    În interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 şi art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaş este atât vârsta standard de pensionare din anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii.

    Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

    Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 aprilie 2022.

PREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
CORINA-ALINA CORBU

*************

Stricto-senso, decizia are aplicabilitate doar în interpretarea articolului din Legea 263. Dar... o situație similară se întâlnește și în Legea nr. 223/2015, art. 49:


Articolul 49(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puțin 15 ani și nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.(2) În cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenite soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 16(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
Și la militari operează reducerea vârstei standard dacă au lucrat în condiții de muncă: 
Art. 21, limită de vârstă cu reducerea vârstei standard.Articolul 21(1) Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării raporturilor de serviciu, îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), astfel:Vezi Legea nr. 223/2015


Observăm că soțul supraviețuitor al unui militar trebuie să indeplinească limitele de vârstă din Anexa la Legea 223/2017, nu din Anexa 5 a Legii nr. 263/2010, chiar dacă soțul supraviețuitor nu este militar.Intrebarea care se pune este:Dacă interpretarea Deciziei nr. 19/2022 a ICCJ este aplicabilă și in cazul in care sotul supravietuitor este urmaș al unui pensionar militar, beneficiar al Legii nr. 223/2015?Potrivit legislației în vigoare Casele Sectoriale nu pot acorda pensie de urmaș decât soțului care îndeplinește limitele de vârstă  cerute de art. 49 din Legea nr. 223/2017, soțul supraviețuitor neputând beneficia de vârsta standard redusă prevăzută în art. 21 din L 223/2017, decât dacă și el este tot militar.Totuși, dacă un soț supraviețuitor al unui militar îndeplinește condițiile de reducere a vârstei standard, potrivit art. 21 din Legea 223/2015, ar trebui să se adreseze instanței astfel încât să se ajungă la o interpretare similară Deciziei 19/2022 a ICCJ și în cazul pensiei militare de urmaș. Subiectul rămâne în dezbaterea cititorilor. 

12 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Limita era candva de 10 ani, acum au bagat 15 ani, si peste cativa ani un guvern idiot o sa scoata limita de tot. Noroc ca, pana atunci, politicienii pârțoiti dintre bu(r)ci, uzeristii si lăbăralii, se vor duce naibii, ca doar ei impun toate legile idioate in care sa nu se faca dreptate...

Laurentiu spunea...

Păi măcar cu pensie de urmaș să se mângâie după noi săracele consoarte ale noastre care au muncit și pentru noi. Serviciu, casă, copii, griji și nevoi, greu și vai de ele, adevărate eroine, deoarece noi eram prinși și fooootuți de armată (scriu armată cu a mic că nu merită cu A mare, armata din ziua de astăzi)!
armată care ne-a moooooit și ne-a aruncat la gunoi, cu o pensie tot de gunoi, arătată cu degetul de populime ca fiind "specială și necontributivă"!
Nu mai pot da timpul înapoi, ce-a fost nu se mai întoarce, am fost prost și slugă la armată peste 3 decenii efectiv, dar acum sfătuiesc toți tinerii să fugă ca de dracu de cariera militară!
Să se facă medici,ingineri sau orice vor, dar NU militari, că nu se merită!
Românica este acum un stat condus de mafioți, de "băieți deștepți"!
O să spuneți că bat câmpii, dar azi vă dau doar un exemplu,că tot am achitat azi gazul și energia electrică: ăștia bhăeții care s-au pus la furat românii cu energia, nu au nicio legătură cu termocentrale, hidrocentrale, centrale nucleare. Se uita la aceste obiective ca vițelul la poartă nouă. Au transpirat alții la greu pe vremea comunismului, să le facă,iar ăștia au venit la furat puși de partide si guverne.Sunt pline departamentele din energie,transporturi, mediu, industrie,agricultură,Navrom,Tarom de hahalere și incompetenți pe salarii uriașe. Sunt oamenii care cotizează la mafioții din partide.Îi dă la analfabet salariu de 30000 de euro,iși bagă în buzunar 5000 și restul la mafiotul din partid care i-a pus in brate pâinica.Îi mai face si câte un pontaj de consultanță sau expertiză la nepot,soră,soacră sau nevastă și e totul curat fără penal, fără DNA. Se fură inteligent. Dacă îi luați la verificat sunt de pe nicăieri, cu facultăți făcute pe la 45-50 de ani. Toți cu burțile, ceafa și fălcile de te apucă scârba și voma cand îi vezi!
Apropos să vă mai spun de specula care se face în domeniul energiei pentru ca proștii ca mine să plătească mult și bine? SPECULA care a fost dezincriminată, adică nu mai este sancționată ca fapta penală. Iar chestia asta au făcut-o șparlamentarii aleși de popor, popor care doarme ca boul pe coadă în timp ce hoții îi golesc buzunarele. Asta este tragedia noastră, a celor care înțelegem ce se întâmplă dar nu putem face nimic din cauza rumegătoarelor fără pic de atitudine civică care lasă copiilor și nepoților lor, o țară golită de resurse de către hoți și îndatorată. Pana la urma hoții or sa le fure urmașilor rumegatoarelor însăși Țara.
Mă mai întreb ca prostul, de ce nu se discută în CSAT situația energetică a României și să se stabilească măsuri de urgență prin care să dea peste bot tuturor șmecherilor din energie și ONG-urilor care sabotează situația energetică a țării? Generale, ție Ciucă mă adresez, când gândești niște măsuri energice? Când ai de gând să faci ordine în țară? Când ai de gând să promovezi și interesele României și românilor? Când vei începe să redai demnitatea poporului român? Când vei pune stavilă slugărniciei față de Înalta poartă? Când ve face ca serviciile de informații să acționeze în interesul securității naționale și nu să asiste tacit și fără nici o reacție la devalizarea țării???

Leon spunea...

Huhu Rezea, majoritatea pensionarilor militari au si sotiile pensii civile !
Acum 5-6 ani într-adevăr, la decesul pensionarului militar, femeile urmase renuntau la pensia proprie si obtineau pensie militara, 50% din cea a titularului !
Dar acum, cele mai multe urmase NU solicita pensie de urmas, din simplu motiv ca pensia civila este mai mare decat pensia de urmas, deoarece in ultimii 5 ani pensiile militare au crescut NUMAI cu 8,8% iar cele civile cu 65% !
Cred ca multe beneficiare de pensie de urmas au renuntat deja la pensia militara si au revenit la pensia civila !
Facem un calcul simplu:
In 2017, avem o pensie de urmas de 1500 lei(50% din 3000) si in prezent este de 1632 lei, in 2017 a renuntat la pensia civila de 1200 lei, iar in acest an ar fi ajuns la 1980 lei, mai mare cu 350 lei decat ce primeste in prezent !
Revenind la Tema, si in prezent Femeile pot beneficia de reducerea varstei de pensionare datorita grupelor de munca; mai mult chiar in L.127 o anumita reducere se aplica si pentru cresterea copiilor..!
Asa ca,. .TOATA LUMEA SA TRAIASCA, NUMAI NOI SA NU MURIM..!!

monteoru spunea...

Leon da si nu prea.Cand cazarma noastra era tara noastra sotiile ofiterilor nu prea le gaseai angajate.Pe cale de consecinta pensie este dar lipseste cu desavarsire.

Brenda spunea...

Deci renunțând la pensie civilă proprie ,care la mine era destul de bună, trecând la pensia întreținătorului, am lăsat contribuția,deci ,înseamnă că jumătate din pensia mea de urmăsi militară are si componentă contributivă,dar șanț destulet pensii de urmași date unor doamne care au stat gros acasă toată viața și primește tot 50% din pensia întreținătorului ,.ESTE DREPT, ,,EU ZIC CA NU ,,CUM ESTE DECI

Constantiniu Florin spunea...

Felicitari, pentru toate cuvintele frumoase spuse D-le Rambo. Nu sunt aviator dar cele mai sus scrise iti readuc nostalgia vietii frumoase, grele, acum hulita de multi....viata de militar. As lua-o de la capat daca as fi din nou tanar. Cu deosebit respect si drag pentru toti.

CEZAR spunea...

@/ Motanelul KKcios !
Asta fac acum si fetele de 17 ani si nu se mai rahatesc atita pe ele !
Povesteste tu cum ai aterizat cu MI-8 ( supranumit si tractorul cu helice ) pe un portavion in Pacific..
NB
Legat de asa zisa aviatie militara romana - eu spun doua chestii hai trei:
1..NU AM INTRAT CU EA IN NATO (macar mig 29 de aveam )
2.In aproape 30 de ani de cariera militara ..NU AM AVUT NICIODATA ACOPERIRE AERIANA
3.CEA MAI MARE CONSUMATOARE DE RESURSE IN ARMATA ROMANA...COMPLET MOCA!
Asa ca povestirile tale siropoase mergi si le publica pe unde posteaza fetitele de gradinita !

Leon spunea...

Saptamana trecuta, venind de la Dragasani, am trecut prin fata fostului Regiment de Aviatie din Craiova !
Va spun sicer, m-a cutremurat privelistea, un utilaj darama si ultima cladire, celelalte erau toate la pamant...!!
Sunt din ce in ce mai convins de spusele Imparatului Napoleon Bonaparte:
" TARA CARE NU ESTE IN STARE SA-SI INGRIJEASCA ARMATA PROPRIE, VA PLATI O ARMATA DE OCUPATIE"(citat din memorie!)..!!!

Leo spunea...

T 2 să scrii câte o carte despre
"VIAŢA DE NĂSTUREL"
şi alta cu
"VIAŢA LA 1200 m "
Iar recenziile să le publici pe "PĂSĂRICA.RO" pt. a fi preluată şi de concurenţă...

Leo spunea...

Dragă T2 , ești extrem de suspicios.
Nu ironizez nimic. Dimpotrivă. Am apreciat talentul tău narativ care-mi place.
Îți mai amintești de rândurile scrise de tine VIAȚĂ DE NĂSTUREL ? ( amintiri din LM Stef. cel Mare ).
La fel și cu recentele rânduri.
La asta m-am referit....

Cazarmarul spunea...

Pentru ca vrea sa știe un prieten și vad ca aici sunt câțiva oameni foarte documentați, am și eu o întrebare (sau chiar doua) ... Beneficiază de pensie de urmaș al unui fost militar o consoarta care, la data pensionarii nu "exista în decorul militarului", dar s-au căsătorit imediat după pensionare și au fost împreună 15 ani? Sau trebuiau sa fie căsătoriți în momentul pensionarii?

Cazarmarul spunea...

Ar putea sa îmi spună cineva?