Un produs Blogger.

miercuri, august 17, 2022

Discrepanțe colosale la nivel înalt produse de legislația salarizării și a pensiilor în sistemul militar

71 comments

Un articol publicat astăzi în Jurnalul Național are ca temă principală cumulul pensiei cu salariul de la bugetul de stat, cumul de care beneficiază mai mulți politicieni, motiv pentru care proiectul de lege vizând eliminarea cumulului este tergiversat.

Citește articolul aici

Aici vom analiza doar discrepanțele dintre pensiile militare înregistrate, conform declarațiilor de avere pentru veniturile din anul 2021, de doi cunoscuți militari care perioade diferite au deținut cea mai înaltă funcție în Armată, respectiv funcția de șef al Statului Major General.

Generalul Mircia Chelaru, parlamentar AUR, fost șef al Statului Major General în anul 2000, care a ieșit la pensie fără să beneficieze de sporurile acordate în perioada degeingoladei salariale din anii 2010-2017 și fără să beneficieze de  majorarile acordate militarilor de L 153/2017, pentru că OUG 59/2017 a eliminat actualizarea pensiilor militare, a încasat în ultimul an fiscal suma de 104 088 lei cu titlul de pensie militară de stat, ceea ce reprezintă o pensie lunară de 8 674 lei , minus câteva sute de lei(cca 235 lei ) după indexarea și CASS-izarea din 2022.

Nicolae Ciucă, actualul premier, președinte al PNL, fost și el sef al Statului Major General și al SMA,  înainte de a deveni ministru al Apărării, pensionat în urmă cu 2 ani, a încasat în ultimul an fiscal de la CPS a MApN suma de  214 990 lei ceea ce reprezintă o pensie lunară de 17 916 lei, pensie netă, plus 2,6% după indexarea din 2022.

De unde credeți că provine diferența  de aproape 10 000 lei  dintre pensiile celor 2 demnitari ai Armatei Române?

Multiplicați cu zeci de mii de alte situații similare create de actuala lege a pensiilor militare și veți realiza cine este împotriva reformării acestei legii .




 


71 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

Din păcate, Ciucă e la butoane, iar "penzioara" lui de-i dodoloață...nu-l mai interesează de cea a omologului din activitate, "vinovat" doar pentru că a trecut în rezervă mai devreme ! Așteptăm PNNR-ul pentru că s-a demonstrat de atât timp că doar "strânși de ceva" se realizează ceva !

Cifff1967 spunea...

O tara de rahat.

Margarit Fernand spunea...

Sigur că presa are ceva cu militarii și toată presa, fără excepții! De ce nu vorbește si de amărâții care cu tot cumulul de-abia ajung într-o lună să se descurce? Am avut la firma unde am lucrat cu ceva timp în urmă 12 militari ( ofițeri, maiștrii și subofițeri) toți angajați paznici pe salariul minim și cu pensiile pe care le aveau ( toate erau sub 2000) ajungeau la maxim 3600 într-o lună! De ăștia nu zice nimeni nimic? Maior, paznic într-un cimitir ca să poată cumpăra medicamente pentru soția bolnavă cronic, ăsta trebuie dat afară fiindcă cumulează pensia cu salariul, cum a făcut și boc ( cu b)??? Si mai este ceva, cei plecați cu Ordonanța 7 , AU DREPTUL, în ordonanță scria clar ”cumulul pensiei cu salariu, inclusiv în instituțiile publice” , ca măsură de protecție socială!

Brenda spunea...

Pai atunci Dece sa ne miram că țipă oamenii ci îmi,??? Nu se pot controla pensiile astora. Sânt chiar nesimtite!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astia-s gusteroii de partide cu veniturile perfide, ba chiar masive, ca la elefanti gravide, fata de pensiile militare, palide si invalide si in crunte suferinte de anemie! Oare este moral sa iei doua venituri de la stat lunar si an de an, doar ca handicapt politic ii dai cu minteală in cap, pe langa dat din barba si lătrat, fara o productie de realizat pentru bugetul de stat?! Ei sunt franarii administrativi si legislativi, tinandu-ne tot pe loc, pe loc, pe loc sa rasara busuioc si micsunele sa le creasca conturile si burțile pentru a umple cu hoiturile spitalele, crematoriile si cimitirile!

Viorel spunea...

Sus = adevăratul militar, jos = adevăratul căprar fără onoare, demnitate și bun simț.

Paul Puiu spunea...

Guvernul in sedinta de azi a anunțat ca numai dezbate aprobarea majorărilor salariale pentru bugetari pentru a nu crea discriminari intre bugetari😂😂😂

Huhu Rezea spunea...

Comisare
Astăzi și toată săptămâna nu este nicio ședință de guvern.

Gheorghe Polcovnicu spunea...

Generalul Chelaru are pensie personala mai mica.
Trebuie citit si explicat continutul declaratiilor de avere.
S-ar putea sa explice tacerea fostilor mari din armata.

Leon spunea...

Ordonanta "Budai"privind Salarizarea, astazi de dimineata era pe agenda de lucru a CES, ceva mai tarziu a disparut, probabil a fost retrasa de Guvern...!!

M spunea...

1. Cu cât i-ar fi crescut lui Chelaru pensia dacă se făceau actualizările? Actualizări care nu se fac din cauza PSD!

2. Cineva spunea (dar nu știu exact dacă am reținut bine deci luați informația ca atare) că din statisticile ANAF cei cu "ale sisteme de pensii" care depun declarații de venituri ar fi de aproape 90% din domeniul privat și numai 10% au obține venituri de la stat.

3. Mărgărit Fernand are dreptate! Dacă o iei pe Tatoiu și o dai zilnic de exemplu ca "pensionară nesimțită" atunci creezi o anumită imagine despre pensionarii contributivi!

Militar de la 14 ani spunea...

Încă odată, dacă mai era nevoie, se demonstrează că L164/2001 era cea mai bună lege pentru pensionarii militari. Maistrul militar sau subofițerul nu lua mai mult ca ofițerul, maiorul nu lua mai mult decât colonelul și tot așa (bineînțeles în aceleași condiții de muncă și vechime). Ajutoarele la trecerea în rezervă le luau toți.
A trebuit să vină niște oameni de nimic ca Boc, Băsescu, Anastase, Turcan, ăla de la muncă, marinarul-șef SMG (ar fi trebuit să demisioneze) care s-au urcat pe emoția proletara și au confundat fundamentul statului cu parcelele de la Luna sau primăria rock'n'roll de la Cluj.
Ăsta e motivul pentru care pensiile militare au ajuns în acest punct.
Problema nu e pensia celui cu 5 cifre ci a celui cu pensie mică.
Dacă cei ieșiți la pensie în anii '90, 2000 până prin 2010, ar fi ieșit în anii 2012 sau 2017 sau 2022, nu ar mai fi împotriva sporurilor sau indemnizațiilor acordate la pensie. De ce au fost introduse sporuri? Să nu uităm că salariile au fost reduse, ajutoarele nu s-au mai acordat iar militarii au fost băgați în același malaxor cu civilii din 2010 până în 2015. De asemenea, să nu uităm cuplul Lov-Tudose, patronat de Dragnea, care a mărit artificial salariul cu 25% pentru a reține apoi CAS 25% (șmecherie PSD). Din acest moment L223 a devenit nefuncțională (până atunci s-a operat actualizarea tuturor pensiilor conform L223) pentru cei pensionați înainte de 2017.
Ce e de făcut? O lege bună ar fi pe scheletul L164/2001, bineînțeles cu păstrarea cuantumului avantajos pentru că nimeni nu le cere celor pensionați înainte de 2010 să dea ajutoarele înapoi. Dacă nu înțeleg, să se pună în locul celor pensionați după 2010. Da, e necesară o lege nouă, pentru că discrepanțele
vor și mai mari. Netul se va mări la activi, pensia se va mări, dacă se adaugă și meritul militar plus indexările la net, cei pensionați după septembrie 2017 vor deveni niște privilegiați.

Leon spunea...

Deci, am intuit bine, Ordonanta a fost retrasa de Guvern:
".Totodată, liderii Coaliției au fost deranjați de disputa dintre bugetarii cu beneficii și cei fără, așa că au decis să retragă ordonanța momentan, să o modifice, urmând ca ea să prevadă în final doar majorarea pentru toți bugetarii, adică un sfert până la grila din 2022."

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/salariile-bugetarilor-nu-vor-mai-fi-majorate-guvernul-a-retras-
ordonanta-de-urgenta-2050793

M spunea...

https://economedia.ro/surse-guvernul-a-retras-ordonanta-prin-care-majora-cu-pana-la-50-salariile-unor-bugetari-din-cauza-ca-doar-unii-primeau-bani-in-plus-lefurile-vor-fi-majorate-pentru-toti-bugetarii-cu-diferenta-de-u.html#.Yvzx_ElDONw

Știu că e sursă USR dar îl confirmă pe Domnul Paul Puiu ca rezultat dar nu ca metodă.

Gigi spunea...

Nu,țara nu este de"rahat",ci nemernicii care au adus țara in stadiul acesta!Cei care au fost la conducerea ei din '90 si până astazi! Noi tragem semnale pe aici de 10 ani ca pensiile militare au ajuns sa fie calculate diferit in functie de anul iesirii la pensie,ci de legea din anul respectiv.
Nimeni nu a auzit sau s-a facut ca nu aude!
In functie de cum a iesit vreun boss,asa s-a modificat si legea. Numai la noi se putea modifica o lege printr-o OUG (57),inainte ca legea sa intre pe rol.Numai la noi se putea da OUG 59,ptr.a nu se aplica l.153 etc. Pai cum sa nu se creeze discrepante colosale intre pensionari când nu se respecta legi,sunt modificate de executiv,in detrimentul beneficiarilor? Separarea puterilor in Stat? Aiurea,când executivul se baga peste legislativ,modificând o lege pana a intra pe rol,votata si promulgata,este nerespectare grasa a Constitutiei de catre Executiv!Stiu,stiu,o sa spuneti ca guv.are dreptul,bla,bla,bla.E fals! Unde este Urgenta ca guv.sa modifice legi cu o luna inainte de a produce efecte?

mosmartin16 spunea...

În mare măsură de acord cu ceea ce spune "Militar de la 14 ani" !

M spunea...

Și s-a publicat în transparență decizională o nouă OUG.

http://mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMSS/Transparenta_decizionala/NF_proiect_OUG_masuri_in_domeniul_salarizarii.pdf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ordonanta pentru majorarea de la 1 Septembrie la bugetari cu 1/4 a salariilor si soldelor de functie de baza, fiind de fapt si o restanta neonorata la timp, dar oricum aceasta restanta reprezentand doar o patrime din total. Ce bine era daca se corela si cu pensiile militare! (Info ,,Stiri pe surse,'' inclusiv ordonanta).

M spunea...

@Militar de la 14 ani

👍👏👏

Ster spunea...

Discrepantele colosale se datoreaza unui fenomen simplu! Politicienii si societatea civila, dar si justitia, au sesizat ca atat militarii, cat si politistii, suntem lasi si prosti gramada. Ce sa gandeasca un politician care stie ca in baza Constitutiei, si militarii au drept GARANTAT de sindicat si de greva? Dar nu si le exercita, din cauza ca o lege interna interzice respectivele drepturi. Si mai sunt si altele!

Politicianul a sesizat slabiciunea si asa a ajuns la concluzia ca merg si mai multe bice pe curul militarilor, fara numar! Bineninteles ca toate acestea se intampla si cu exercitarea abuziva a autoritatii de catre comdandantii militari, care "ingenunchiaza" pe oricare militar sau politist ar indrazni sa pomeneasca ceea ce am mentionat.

Fiind vorba de politisti, unii se dau destepti! Daca ii intrebi de ce nu fac greva, cica le interzice statutul! Adica, fac pipi pe Art. 43 din Constitutie, care le garanteaza dreptul la greva, si prefera sa se supuna statului care incalca Constitutia! Este un exemplu care aduce aminte de polistii si de jandarmii care in pandemie distribuiau amenzi intr-o veselie, ignorand Constitutia! Iar acum jandarmii si politistii in cauza sunt obligati de CCR si de justitie, sa achite ei amenzile pe care le-au dat!

DE AICI PORNESTE TOATA TREABA, COLEGI! ARMATA SI POLITIA VOR FI VESNIC MARGINALIZATE, PANA CAND MILITARII SI POLITISTII SE VOR DEZMETICI SA ISI EXERCITE DREPTURILE GARANTATE DE CONSTITUTIE! PRIN ORICE METODA, INCLUSIV IN FORTA, IGNORAND ORICE ALTE LEGI SI DISPOZITII CONTRARE!

Ster spunea...

Extraordinar de mare discrepanta intre opiniile emanate de unii pe aici (de regula, pensionari cu state vechi) si militarii pensionati in anii mai din urma si care opineaza pe diverse grupuri de socializare.

Pe aici, se sustine contributivitatea si predomina adeptii ei, dar pe grupurile de FB si din care unele insumeaza mii de membri cu nume si date reale, majoritatea militarilor si politistilor vor pensii militare.

Ar fi interesanta o confruntare fata in fata, a ambelor tabere! Cred ca batalia de la Verdun nu a fost nimic, pe langa ce scantei ar iesi!

ifrim spunea...

Legea 164 cea mai bună!Fără niciun "pe scheletul ei"repusă în funcțiune!

Huhu Rezea spunea...

Pentru cca 80% din pensionarii militari în plată în anul 2010 Lege 119/2010, supranumită legea lui Interesul Național, a fost cea mai bună.

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Nu sunteți voi mai deștepți decât CCR ca să pălăvrăgiți că o lege nu poate fi modificată prin ordonanța de urgentă până la data intrării legii în vigoare.
Ba poate, dacă ordonanța de urgență, cum a fost OUG 57/2015, intrâ în vigoare odată cu legea.
M-am plictisit de câte ori Liga și Sindicatul au pierdut vremea cu discuții interminabile pe această temă.

tudor spunea...

Domnule,
OuG 57/2015 a intrat in vigoare la 11 Decembrie 2015, asa cum prevede L 24/2000, la publicarea in M. Of., inclusiv art. 40.
Insa art. 40, conf. rectificarii din 29 dec. 2015 s-a aplicat din 1 ian 2016.
Dar una este intrarea in vigoare a unui act normativ si alta este aplicarea acestuia.
CCR a intors aceasta mizerie facuta de Ciolos pe toate fetele si s-a facut ca nu vede aceasta ilegalitate, precum si faptul ca in conf cu art. 58 (2) din L 24/2000, pentru ca legea 223 sa fie modificata, completata,.. interventiile trebuiau sa intre in vigoare la 1 ian si nu la 11 dec. si ca actul de baza al legii nu putea sa fie schimbat la intrarea in vigoare a modificarilor, la 11 dec 2015, prin incorporarea dispozitiilor de modificare .. .. conf art 62 din aceiasi leeg, ca legea 223 exista numai de la 1 ian 2026.
O lege odata emisa, promulgata si publicata in M. Of nu poate fi inlocuita si trebuie sa intre in vigoare in forma avuta. Si de la aceiasi data poate fi modificata.
Dar desigur cu totii stim de aceasta mizerie care s-a facut probabil cu stirea celor mari astazi.

Leo spunea...

Bine i-ai mai găsit pe ăștia doi.
- Unul are meritul de a introduce barba la propiu și la figurat în armată. Un încrezut pt. cine l-a cunoscut.
- Altul a reușit să ducă pe culmi inimaginabile IMPOSTURA ACADEMICĂ și să demaște procesele tehnologice de fabricare a titlurilor de dottore la UZINELE de dotori CAROL I .
Sunt 2 monumente de RUȘINE și așa vor rămâne în istoria armatei.
AMR 2 luni !

Gigi spunea...

@H Asa a spus CCR? Putin imi pasa mie de ce a spus CCR! Au dat vreo decizie favorabilă nouă până acum?
Când au vrut sa le taie din drepturi au sarit ca arși,in schimb la noi se poate taia,ciopârti,totul e legal.OUG 57 a modificat legea 223,inainte de a intra in vigoare,este lipede ca lumina zilei.Nici acuma nu a trecut prin parlament sa devina lege.A ramas blocata la CD.De ce?

Huhu Rezea spunea...

Tudor
Ordonanța 57/2015 a prevăzut chiar ân corpul său aplicarea articolului 40, referitor la pensiile militare, de la 01 01 2016.
Era o problemă cu art. 40 doar dacă acesta intra ân vigoare odată cu toată ordonanța.
Nu încercați să găsiți nod în papură.

M spunea...

@Ster

Pe aici, se sustine contributivitatea si predomina adeptii ei, dar pe grupurile de FB si din care unele insumeaza mii de membri cu nume si date reale, majoritatea militarilor si politistilor vor pensii militare.

Noi suntem deștepți! 😁 Restul, toți, e proști!

Oricum atât s-a frământat subiectul ăsta.....

Pe un canal francez de socializare un user a pus imagini cu pompierii români dislocați în Hexagon. Mulți, foarte mulți francezi au avut cuvinte de apreciere.
O doamnă, româncă după nume, diasporeană, a început cu înjurăturile la adresa colegilor noștri de genul: "stingeți repede să ieșiți la pensiile voastre speciale că acum faceți 40 de ani" urmat evident de înjurături în franceză să fie înțelese de cei care postau pe acel canal!

Ce vreau să spun e că partidele politice (cu ajutorul masa media) au făcut din asta o problemă de viață și de moarte!

PS - frumos a fost că un francez i-a răspuns diasporencei că și pompierii francezi au "pensii speciale" pe care francezii le consideră meritate. 😁

Huhu Rezea spunea...

@GOlescule
Aici nu se susține contributivitatea ca un capriciu.
Este susținută contributivitatea ca alternativă la lipsa de interes a factorilor de decizie din sistemul de apărare pentru reluarea ACTUALIZARII pensiilor militare.
ACTUALIZAREA ar diminua actualele discrepanțe care s-au creat între pensiile neactualizate și noile pensii.

Viorel spunea...

Pentru a ieși din această umbră proastă aruncată asupra pensionarilor militari, ar trebui ca toți politrucii cu funcții de răspundere în frunte cu președintele țării să iasă pe toate posturile TV., să dea comunicate de presă prin care să explice prostanilor care sunt pensiile speciale și de ce se numesc speciale pentru fiecare categorie în parte. O simplă denumire de pensie specială dată de o lege specială nu înseamnă că acea pensie este specială. Când CPS a MApN prezintă o statistică (,) cu mii de pensii până în 2.000-2.500 lei, acestea nu mai pot fi numite pensii speciale ci normale / anormale având în vedere domeniul de activitate.

Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Lasă teoria chibritului despre pensiile speciale.
Pensiile militare sunt doar una si cea mai veche categorie de pensii speciale reglementate de legi speciale.
Actualele pensii militare, fie ele speciale sau nespeciale ca denumire, au nevoie urgentă de restructurare pentru diminuarea discrepanțelor dintre pensiile neactualizate si cele noi stabilite.

Ster spunea...

@Leo! Legat de generalul cu barba. Cei din sud sau din Moldova habar nu aveti! De aceea, mai bine sa denigrati! Dar militarii care am activat in Ardeal in anul 1991 (eu fix in numitul Tinut Secuiesc), stim prea bine ca Gl. Chelaru a salvat Romania de la dezmembrare. Este vorba despre evenimentele de la Tg. Mures si care reprezinta doar asa o titulatua generica a unei rebeliuni din intregul Tinut Secuiesc si care in 1990, a fost la o fractine de secunda de a se desparti de Romania!

Chelaru era locotenent-colonel atunci, șef al Cercetării (informațiilor) la Divizia 57 Blindate. Securitate nu mai exista, politia era decorativa, jandarmeria abia infiintata era la fel de decorativa.

In disperare de cauza, toata misiunea de a impiedica segregarea Tinutului Secuiesc de Romania, a fost pasata M.Ap.N. martie 1990. Iar Directia Informatii a M.Ap.N. l-a selectat pe lt.col. Chelaru cunoscut in bransa ca atipic - respectiv cu initiativa si sange in instalatie, sa organizeze contracararea actiunii de segregare a Tinutului Secuiesc. Sa nu intelegem prin Directia Informatii ca ar fi actionat CI-istii, astia erau papagali, ca si acum. Ci trupele de cercetare din cadrul Directiei Informatii. Asa ca in martie 1990, Chelaru a fost trimis de Statul Major General la Târgu Mureș, unde a organizat și condus intervenția armatei în evenimentele de acolo. In principiu, Chelaru a adunat in Tinutul Secuiesc, toate trupele de cercetare din toata armata romana. Atat pe cele subordonate Directiei Informatii, cat si pe cele nesubordonate Directiei Informatii. De la renumitul B. 404 Buzau Cc. Div. (cercetare in dispozitiv), toate companiile de cercetare in dispozitiv din tara si terminand cu ultimul pluton de cercetare. Acestora li s-au alaturat partial si trupele de vanatori de munte din zona. Patrule si patrulete pe toata raza Tinutul Secuiesc, cu misiuni unele in militar, altele in civil.

Pe scurt, Gl. Chelaru a organizat totul dupa modelul sa zicem ... cecen. Liber militarilor la bataie, fara sa se traga un singur foc de arma. Fara uz de arma, doar cu pumnii, genunchii, patul armei si cu baionetele. Sat cu sat, cartier cu cartier si oras cu oras, oriunde existau grupuri segregationiste. Si existau peste tot in numitul Tinut Secuiesc. Si in mod calculat, dupa regula anihilarii liderilor segregationisti si nucleelor din jurul acestora. Si asa s-a pus ordine in Tinutul Secuiesc! Am stat atunci in exercitii "contondente" pana la inceputul anului 1991. Pentru ca nu s-a incheiat totul in martie 1990. Aparea mereu focare peste focare, ba intr-un oras, ba in altul, ba intr-o comuna, ba in alta. Si noi trebuia sa le stingem.

Ster spunea...

@ Leo! Si ca fapt, divers! Ce s-a intamplat in 1990 la Tg. Mures, pentru militarii din Tinutul Secuiesc a fost o continuare a Revolutiei! Noi de acolo nu am resimtit ca voi in Regat si in Moldova, ca s-a incheiat Revolutia la finele lui decembrie 1989. Pentru ca noi am acolo, am avut incidente permanent si dupa ce pentru voi, Revolutia se incheiase!

La modul personal, il felicit pe Gl. Chelaru! Admit ca acum pare cam poet, rupt bine de realitate, dar in 1990, el a mentinut Romania intreaga! Ma mir sincer ca inca nu este cercetat pentru exces de zel privind mentinerea integritatii Romaniei! Dar mai este timp, doar se stie ca românii ii frig tot pe români!

(PS: Nu pot sa spun pe un blog, cu detalii cum s-a desfasurat totul, doar iti dau un amanunt ca sa realizezi ce atmosfera era. Asa ca sa divaghez putin, atunci am fost crestat cu cutitul la piciorul stang intr-o altercatie cu un grup de honvezi segregationisti. Eram in patrula, cum era atunci, cu pantalon kaki bufant (asa era la VM), nu ca ai vostri mulati pe oase. Am fost atacati efectiv cu rangi, topoare, cutite etc. I-am raspandit pe honvezi, noroc ca si eu si subalternii mei, stapaneam ceva arte martiale si nu aveam greturi de astfel de chestii. Ne taiau ca pe sarmale honvezii, daca nu am fi fost pregatiti. Sau intram in puscarie daca trageam in ei. Cel mai tare m-a enervat ca a trebuit sa stau cu pantalonul cusut cam 1 an si jumatate, pana la noua norma de echipare. Dar a trecut.)

Ster spunea...

Si ca sa inchei! Intrucat Leo tot mi-a rascolit niste amintiri legate de Gl. Chelaru! Azi, la o noua incercare de segregare a Tinutului Secuiesc (va urma precis), aceasta va fi un succes. Sunt multe care s-au schimbat din 1990 pana acum. Politie exista - dar este inutila pentru altercatii conflictuale de tip segregationist. Jandarmeria nu are instruirea de a actiona contra unor grupuri masive violente - sa nu uitam ca numitul Tinutul Secuiesc cuprinde cam 2 milioane de locuitori, si nu doar o banala galerie de fotbal. Armata nu mai are voie sa intervina. Si in plus, apare o timorare a celor 3 institutii, indusa de idiotii de români din diverse partide, organizatii, dar si din procuratura/justitie. Urmare a represaliilor contra armatei - cum ca ar fi tras in 1989 contra populatiei civile, militarii, jandarmii, politistii etc., nici nu ar mai avea curaj azi sa faca uz de arma in cazul segregarii Tinutului Secuiesc.
Cu alte cuvinte, Romania va pierde acea regiune din prostia romaneasca.

Huhu Rezea spunea...

GO-ule
Mircia Chelaru povestește episodul Tg Mures aici
https://www.huhurez.com/2021/05/mircea-chelaru-despre-planul-din-1980.html.
Adrian Păunescu spunea despre Chelaru că este singurul intelectual printre militari.

CEZAR spunea...

@/OLESCU
Si Hatmanul Ardealului CE A MAI FACUT ????
Eu stiam ca Domnia sa ..a tinut spatele si fata in Ardeal...!!
NB
Dupa nefacutele facut ca sef al Armatei ..Omul cu barbi...nu mi-a mai inspirat incredere ..chiar deloc//
Tiganii..iau ...OLTENIA....nu au luat-o nici turci hi..hi...
Demisia intempensiva...ceva cu Casele GENERALILOR...cred ca-i suficient!!

CEZAR spunea...

Oops; Sorry, but the page you were trying to view does not exist.
404

FRUMOASA POVESTE...HI..HI..,

M spunea...

@Viorel

Vă mai amintiți demența cu "300 de parlamentari"? băsescu (scris cu literă mică pentru că o cârpă nu merită altceva) a (re)adus în viața politică ura viscerală, aceea ură care vrea anihilarea dușmanului și nu doar înfrângerea lui!

S-a făcut referendum, era o isterie cum e acum cu pensiile speciale. Așa, și?

Partidele au constatat că nu le e bine și au renunțat la subiect. Au renunțat apoi și televiziunile și.... Gata!

Pensiile speciale reprezintă un subiect de campanie politică.

Să vă dau un exemplu: chiar credeți că o mână de evrei erau cei care "sugeau" bugetul Germaniei și că de aia nu trăiau bine milioane și milioane de nemți arieni? A servit însă lui Hitler să ia puterea!

Mai țineți minte cum USR zicea că sunt mulți parlamentari și că dacă vin eu la putere cur reduce numărul?
Ce au făcut însă USR-iștii când au apucat puterea? Au mărit numărul de parlamentari!😁

Huhu Rezea spunea...

@GO
Ti-am cenzurat ultimul comentariu pentru că pari să-ți fi pierdut rațiunea ... doar pentru a te lăuda.
Nu e cazul să dezvălui cu lux de amănunte misiunile pe care le-ați îndeplinit voi în secuime. Nu de alta ...dar, în viitor s-ar putea să mai fie nevoie de asemenea intervenții.
Vrei cumva să-i informezi pe prietenii tăi rusofili?

GO spunea...

@Huhu Rezea. Sunt multe chestii (cele mai multe) pe care Gl. Chelaru nu la va povesti niciodata. Si este firesc. Dupa rebeliunea de la Tg. Mures, a fost detașat din partea DIA ca director al Diviziunii III de contraspionaj (cu atribuții în supravegherea activităților iredentiste) la proaspat infiintatul SRI. Asadar, Chelaru ca fost subordonat si al DIA si al SRI, si nu poate spune mai mult decat trebuie.

Daca este sa ma intrebe cineva pe mine, marginalizarea ulterioara si actuala a lui Chelaru (desi a ajuns parlamentar), se datoreaza chiar operatiunii de la Tg. Mures. Incomodeaza pe cineva care nu doreste nici integralitatea Romaniei, dar mai ales nu doreste un specialist in controlul rebeliunilor etnice. Iar acesti cineva au legatura si cu 2 directori ai SRI in care eu nu am nici cea mai mica incredere ca ar servi interesele Romaniei.

GO spunea...

@Huhu Rezea. E decizia ta. Stiu ca am divulgat niste informatii de proceduri, dar si rusii si americanii, le au in manualele lor. Nu am macanit pentru a ma lauda, nu am de ce, am eu la activ altele si mai si cu care sa ma laud, cu adevarat profesioniste. Dar vine un moment in care si "dusmanii militarilor" - astia care nu au loc de pensiile noastre, trebuie sa cunoasca ca nu suntem chiar asa de prosti precum ne cred. Porumbi, spagari, betivi, nesimtiti, care am batut-o in cap prin armata etc. Eu imi asum raspunderea ca am fost si altfel decat cum suntem descrisi. De aceea am divulgat anumite informatii. Ca tactica de autoaparare fata de cei care vor sa ne distruga. Iar dintre cei care vor sa ne distruga, eu sunt conving ca unii fac parte din ... servicii.

Rusii nu sunt prietenii mei, dar in interiorul Romaniei, cei din armata avem precis adversari mai nemernici decat rusii, de asta eu sunt constient! Nu si tu sau altii! Iar daca ii pot ostiliza pe rusi contra adversarilor armatei din interiorul Romaniei, in afara de o tactica banala de autoaparare, este si patriotism!

Armata romana nu isi va reveni pana nu trece printr-un razboi, care sa curete societatea de toate lichelele care vor acum raul armatei! Asa ca pentru mine, un conflict cu rusii este ideal sa curete in paralel si Romania de scursurile care o tradeaza la greu!

Huhu Rezea spunea...

Serviciul de Informații al Armatei este vinovat de compromiterea lui Mircea Chelaru tocmai când era șef al Statului Major General, în anul 2000:
A doua zi după conferința de presă, în care anunța pericolul enclavizării Olteniei, prin crearea Republici Romme de la Strehaia, președintele Constantinescu l-a obligat să-și depună demisia.

Generalul Mircea Chelaru:
”La vremea respectiva (octombrie 2000) aveam informatii precise despre enclavizarea sudului Olteniei, si nu numai, de comunitati compacte de rromi, cu implicarea unor structuri de tip mafiot. Pe vreme de pace, rolul armatei e acela de a produce starea de descurajare a unor potentiali agresori. Tocmai in acest sens am convocat acea conferinta de presa, pentru a descuraja, pentru a atrage atentia acelor structuri ca se stie despre ele si ca exista modalitati de anihilare a lor. Demisia mea a fost legata de acea declaratie. Regret ca am avut dreptate. Fenomenul enclavizarii e real. Oltenia urma sa se desprinda oficial de Romania in decembrie 2000, iar Strehaia urma sa devina capitala enclavei. Din cate stiu, nu s-a renuntat inca la acest plan. In Romania s-au facut si se fac greseli politice ce intra in categoria erorilor istorice care, tare ma tem, nu se vor putea spala decat cu sange”.

M spunea...

@Cezar

Oops; Sorry, but the page you were trying to view does not exist.
404

FRUMOASA POVESTE...HI..HI..,


Șterge bă deșteptule ultimul punct din link! Doamne, Dumnezeule ce fraier! Cum ai învățat să respiri? Unul ca tine își permite să discute cu mine? Să nu te mai prind că mi te adresezi!

Ia încearcă asta:

https://www.huhurez.com/2021/05/mircea-chelaru-despre-planul-din-1980.html

M spunea...

@Huhurez

Nu e cazul să dezvălui cu lux de amănunte misiunile pe care le-ați îndeplinit ...

👍

Stelian P. spunea...

@Huhu
Nu inteleg care e vina Serviciului de Informații al Armatei. Presedintele putea sa afle despre conferinta (intentia) respectiva si din alte surse si pina la urma chiar din presa.

Ster spunea...

@Huhu Rezea. Este eroare chestia cu Strehaia este doar o cioaca declarativa. O a 2-a eroare a ta este ca nu serviciul armatei i-a facut lucrarea. Ci axa SUA-Israel. Serviciul armatei, ca si SRI, doar au tradat, mai exact liderii lor, care cam de atunci au preferat ca si acum, sa execute ordinele politice care contravin intereselor Romaniei. Si pot demonstra! Chelaru ca si persoana a fost si este patriot sau nationalist, tot aia, depinde doar nuantarea. A fost dintotdeauna. Stapanilor Romaniei nu le convine existenta liderilor patrioti si nationalisti, ci doar a marionetelor aservite unor terte state. Asta stii si tu. Chelaru nu a fost de acord in 1999-2000, cu folosirea teritoriului romanesc pentru bombardarea de catre SUA, a Serbiei? Asta stii? Nu! Noi - unii dintre noi, da! Atunci a aparut primul conflict serios intre Chelaru si diversi politicieni romani - racolati de SUA! Si asa ca sa il mazileasca pe Chelaru, au inventat faza cu caldararii din Strehaia si republica lu' Gore Lautaru'. Acesta este doar un pretext.

In 2000 la sfarsit, Chelaru si-a inaintat la presiune, demisia din sef al SMG. El insa era pe lista neagra a stapanilor Romaniei de mai multa vreme pt. ca nu agrea ingenuncherea Romaniei. Evenimentele imediat ulterioare - din anul 2001, au demonstrat ca si altceva deranja la el, nefiind suficient pretextul cu interlopii din Strehaia ca sa scape SUA-Israel de Chelaru. Chelaru era fan Antonescu si nu se ferea. Motiv pentru care in 2001 (cand era director al Centrului de Studii Strategice de Securitate), a fost bagat la ordinul axei SUA-Israel-Constantinescu, in consiliul de judecata al armatei pt. o gaselnita legata de reabilitarea lui Antonescu. La data de 1 iunie 2001, generalul Chelaru a participat la comemorarea a 55 de ani de la moartea mareșalului Ion Antonescu, ceremonie unde a fost dezvelit un bust de bronz și marmură al mareșalului și la care a fost prezent și președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Restul a fost cancan! A intervenit Israel via Ellie Wiesel etc.

Atunci era sef SMG Gl. Popescu, despre care unii zic ca ce si cum ar fi fost mare vertical. De fapt, Popescu a fost prima unealta din fruntea armatei romane, aservit complet politic unui presedinte la randul sau obedient unei puteri straine (SUA - se stie). El a executat ordinului lui Constantinescu sa il scoata in decor complet pe Chelaru. Care a demisionat complet din armata, presat la maxim, in 2001, imediat dupa faza cu bustul lui Antonescu!

Asadar, Chelaru a ajuns pe lista neagra a SUA pentru faza cu Serbia, si pe lista neagra a Israelului pt. faza cu Antonescu! Restul a fost doar scenarita! Iata ce zice Chelaru in scrisoarea sa de demisie din armata din 2001"

"În ultima perioadă, mai exact începând cu anul 1996, am constatat cu mâhnire o depreciere gravă a stării Armatei Române, față de care s-au formulat o succesiune de soluții declarative, cu puternic mesaj politic, dar fără acoperire în plan pragmatic, operațional. (...) Încercările subsemnatului de a readuce în prim-plan valorile de tradiție, și, în principal, mentalul credinței în victorie, s-au izbit de toate aceste vicisitudini impardonabile. Prin toată ființa mea m-am opus, în stilul care-mi caracterizează personalitatea, unor asemenea stări de fapt, prin metode cvasiradicale, care, din păcate, nu au avut efectul preconizat. Evenimentele din octombrie 2000 care m-au determinat să-mi ofer demisia din funcția de șef al Statului-Major General au fost SECUNDATE de incriminări insinuante, perfid ticluite, cu trimiteri sugerate la consecințe grave, care m-au găsit fără resursa logică și psihică de a le înțelege și a le mai contracara din interiorul instituției, ca militar activ."

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Eu mă refeream la cine i-a strecurat sefului Statului Major General gulguta cu enclavizarea Olteniei de către mafia rromă?
SrI nu putea da crezare unei asemenea amenințări și dacă, prin absurd, ar fi promovat o asemenea informație nu seful Statul Major ar fi fost destinatarul.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Daca seful SMG a inghitit o asemenea galusca si a sarit ca ars in loc sa puna mina pe telefon si sa ceara informatii de la celelalte servicii de care Romania nu duce lipsa atunci ma tem ca nu e in toate facultatile mintale. Daca adaugam si cariera politica de traseist (dat afara dintr-un partid dar membru in trei sau patru) si condamnarea penala definitiva pentru mine nu e un exemplu.
Basmul asta cu tara tiganilor (harta aia adusa de superspionii romani) circula din 1990.

Huhu Rezea spunea...

@Stelian👍🏻

Leon spunea...

@M, iata ca sunt si Pompieri militari care prind SUTA de ani:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://totalimpact.ro/2022/08/14/gest-impresionant-al-isu-teleormani-surpriza-pentru-un-veteran-de-razboi-care-a-implinit-100-de-ani-batranul-a-fost-pompier-si-locuieste-in-teleorman-foto/amp/&ved=2ahUKEwj2hpmVs9D5AhXHN-wKHRt3BkoQFnoECDcQAQ&usg=AOvVaw2HhzDHYjLw9qCt5PzVW6Sj

Huhu Rezea spunea...

„A fost o decizie luată în coaliție. Nu e vorba de bani și nu e vorba neapărat de majorări, o să reiau puțin trecutul: Am făcut legea bugetului de stat, am venit că dăm pentru zona bugetară doar pentru două familii ocupaționale, sănătate și educație, și că pentru celelalte familii ocupaționale, în funcție de cum evoluează execuția bugetară, veniturile statului, vom încerca la jumătatea anului să venim cu noi măsuri. S-a venit cu această propunere ca toate familiile ocupaționale care aveau o diferență de grilă până în 2022 să primească acest 1/4 și în direcția aceasta mergem, cred că ordonanța va fi aprobată săptămâna viitoare”, a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern, Adrian Câciu.

ANALIST spunea...

Întrebându l de inechitati pe fostul șef serv.financiar al casei de pensii MAI, mi a spus că noi ce am iesit mai devreme la pensie,nu am prins sporurile de fidelitate si confidențialitate,ca sa nu mai vb.de oskar. I am zis (noi fiind prieteni ) pai bine ma noi n am fost fideli ? este expresia jurământului militar.
Zice : Ba voi ati fost mai fideli ca noi,dar asta este.Asa ca ce sa mai vorbim.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din: "STER spunea...

"A fost dintotdeauna. Stapanilor Romaniei nu le convine existenta liderilor patrioti si nationalisti, ci doar a ❗marionetelor aservite unor ❓❓terte❓❓ state.❗ Asta stii si tu. Chelaru nu.."


Încheiat CITATUL,

STER:
..Întrebare..[întrebătoare(..!)]:
Care e a "3"-a țară..?? (primele 2
le știu DINAINTE de 1990..!).

Leon spunea...

Continuare :
"Restul de măsuri privind SPORURILE au rămas să fie analizate separat pentru că avem în analiză la Ministerul Muncii reforma salarizării unitare, reforma administrației, sunt mai multe reforme pe PNRR, și să se intervină totuși cu o abordare integrată, corelată la nivel de întreg aparat bugetar pentru a nu crea noi inechități”, a precizat ministrul CACIU.

Conform acestuia, sporurile „sunt mai sensibile câteodată decât salariul de bază pentru că pot crea prin diferențe între ministere noi inechități”.

M spunea...

@Leon

👨‍🚒 Frumos că nu au uitat cei activi.

În timpul războiului mondial Pompierii făceau parte din structurile Armatei Române (se separaseră în 1929 de Artilerie) dar administrativ depindeau de Ministerul de Interne.

Plănuiesc și eu să ajung la 100 de ani sa moară dușmanii mei! Te invit atunci, camarade, să bem o țuică împreună! 😁

Leon spunea...

@M, eu nu vreau sa moara dusmanii mei, vreau sa "moara" de ciuda ca nu le dam sa guste din palinca mea de caise fabricata in anii 2020...:))).

M spunea...

@Leon

Dacă nu am fost clar - eu vreau sa moară de bătrânețe!

Iar cu pălinca... Dacă ai așa ceva atunci dumnevoastră cinstiți masa cu licoarea respectivă! 😁

CEZAR spunea...

TULUMBARE din DEALUL SPIRII..daca te-a batut soarele in cap si ti-a afectat unicul neuron ..intra la umbra..nu te mai lua de oameni
Demult nu te mai bag in szeamka ..PUTI PREA URIT....

M spunea...

@Cezar

Ți-am zis să nu mi te mai adresezi!
Te iei de alții dar nu vezi cât ești de prost!

Ha, ha, ha! "page you were trying to view does not exist." Fraiereeeeeeeeeee!

Vezi că te caută ăia de i-ai bătut la Revoluție!

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Poți să fii vehement în comentarii... dar cuviincios?

Viorel spunea...

Da maestre, numai că uneeori prostia altora care te afectează sau induce în eroare te scoate din sărite. Cu excepția jignirilor la adresa personajului respectiv, cred că (,) comentariul meu este destul de realist. Deci, să nu frece menta cu noi că nu suntem căzuți din cireș.

Calinmihaib12 spunea...

Pensia gen.M.CHELARU= dacă e stabilită pe legea 164/2001 = e relativ simplu de evaluat..EVOLUȚIA ei în timp:
=PENSIA BRUTĂ=..stabilită,
=X INDEXĂRI: 01/2004= 1.258.426,8
(ale VRS) 03/2004= 1.510.000
10/2004= 1.600.600
01/2005= 1.658.222
10/2005= 172,8648
02/2006= 180,6437
09/2006= 189,6759
04/2008= 193,4694
10/2008= 197,3387
(deci pensia stabilită X indexări cu:
"%" reprezentând diferențele dintre
VRS-urile de mai sus..!),
= ACTUALIZĂRI: 12/2006=
(S.F.,S.C-dă..= OG.56/2006)
= MAJORARE "VECHIME NECESARĂ: 10/2008
de la: 30 de ani ↘️ 25ani=pt.60 % de
calcul..din baza de calcul
=RECALCULARE: 01.01.2011..'12,
=.."+/-" lg. 214/ 2013..?
=RECALCULARE + INDEX.: 01.01.2016..,
+ INDEX.: 01.01.2017..,
=INDEXARE...: 01.07.2017:
(cu 15 % X C.C.A.-SF.-REC.)
=RĂMAS cu PENSIA ÎN PLATĂ la 30.06.
2017
Dacă are pensia stabilită pe ALTE REGLEMENTĂRI,este altă discuție, dar pensia aia de: ~ 8.000 de lei e cam cât solda din activitate..!
(în 1979= un..Prof.Dr. Gl.Mr.= MEDIC CHIRURG (la Spitalul de Urgență "FLORE ASCA" avea SOLDA ~ 8.000 de lei..).

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "ANALIST spunea..."

"Întrebându l de inechitati pe fostul șef serv.financiar al casei de pensii MAI, mi a spus că noi ce am iesit mai devreme la pensie,nu am prins sporurile de fidelitate si confidențialitate,ca sa nu mai vb.de oskar. I am zis (noi fiind prieteni ) pai bine ma noi n am fost fideli ? este expresia jurământului militar.
Zice : Ba voi ati fost mai fideli ca noi,dar asta este.Asa ca ce sa mai vorbim. "

"18 august 2022, 18:31"

ÎNCHEIAT CITATUL ,

ANALIST:
.."Problema" e că sporurile "alea" de
"fidelitate" și "confidențialitate" NU SUNT PREVĂZUTE..în NICI O LEGE de SALA RIZARE și/sau de PENSIE a MILITARILOR
din ultimii..23 de ani..! (a nu se confunda SPORUL DE CIFRU cu sporul de "confidențialitate"= inexistent, asa cum scriam mai sus).

Huhu Rezea spunea...

Am primit pe e-mail:

"generalul Kelaru era in conflict deskis, dar estompat cu doi generali din Strehaia, care aveau priza la PSD, iar acestia cam monopolizasera curentul de idei!
Unul din ei luase optiuni economice prin deskiderea unei fabrici de confectii militare la Strehaia!
....cei doi, ce fusesera pe cai mari si inca mai erau....: Dumitru Iliescu/SPP si Dumitru Cioflina!
Povestea cu bantustanul Oltenia era doar asa, o alegorie ...cei doi nominalizati, aveau enclave de cadre in structurile apartinatoare care inca le executau ordinele, contand pe o noua revenire la butoane...."

Pop Iuliu spunea...

@Calinmihai
Sporul de fidelitate a fost acordat doar polițiștilor după ce au fost demilitarizati;
Sporul de “confidențialitate” este in fapt sporul pentru acces la informații clasificate si este in funcție de nivelul de acces acordat prin autorizație - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228399

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Pop Iuliu spunea..."
(22.08.2022/11:46')
@Calinmihai
Sporul de fidelitate a fost acordat doar polițiștilor după ce au fost demilitarizati;
Sporul de “confidențialitate” este in fapt sporul pentru acces la informații clasificate si este in funcție de nivelul de acces acordat prin autorizație - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228399

22 august 2022, 11:46 "
Încheiat CITATUL,

POP Iuliu:
1. Ar fi fost bine să scrii numele ACTULUI/-LOR LEGAL/-E în baza căruia / cărora au fost acordate acele sporuri și nu să-mi repeți..ceea ce am scris,
și..ți s-a părut "că nu aș fi știut ce
sunt ele..?" (nu te supăra..!).

2.Eu știu ce sunt acele "sporuri" care au fost trecute ȘI în documentele emis e de M.Ap.N. ( ARHIVA..PITEȘTI, CMZ/J-uri,și chiar UUM deținătoare de STATE DE PLATĂ și alte documente stocable în arhive..)..!
Problema e că cei care am avut certi ficate de autorizare ORNIS și care prin FUNCȚIA îndeplinită am lucrat cu documente..de acel tip..,nu am primit acele sporri..de "confidențialitate"și .."fidelitate".. pt.că ele NU ERAU PRE VĂZUTE de LEGILE DE SALARIZARE ȘI PEN SII MILITARE = aplicabile..în TOATE STRUCTURILE MILITARE, nu numai la MAI ..!;(mai mult: acele sporuri nu erau trecute nici în legislația "civilă"
corespunzătoare din ultimii.?..zeci de ani..!).

Simdum spunea...

eu daca aveam acces la STRICT SECRET nu aveam spor. Controlam DOCUMENTE OPERATIVE care erau STRICT SECRET DE IMPORTANTA DEOSEBITA si daca un bou avea acces, eu NU. Si daca le punea in aplicare eu nu stiam ce pune in aplicare pentru ca nu aveam acces, dar stiam ce nu trebuia sa stiu....

Simdum spunea...

Cand se punea in aplicare PLANUL DE MOBILIZARE al unei unitati militare se trecea prin pasii aia SSID pe care eu ii cunosteam indirect, nu prin INSTRUCTIUNI SSID sau documente operative, ca nu aveam acces, dar munceam si raspundeam pentru asta!!!

Simdum spunea...

Eu am trait vremea in care SMG mi a mobilizat un B.I.Mo si Cp. Log , la 3 am. Cu resurse materiale si mijloace din economia nationala care mai era. Cand declansezi o operatiune ( nu operatie) totul merge in flux ca altfel incurci logistica, o directie clara de sustinere a trupelor. Dupa 24 de ore in care mi au adus resursele, s au predat ca nu au gresit ei... A RAMAS CA IN TREN

Leon spunea...

In sedinta de astazi, CES are pe Ordinea de zi si Ordonanta de Urgenta privind salarizarea bugetarilor, prin care se acorda 1/4 din diferenta !