Un produs Blogger.

marți, august 16, 2022

Soarta salariilor și pensiilor se decide la Ministerul Muncii până la sfârșitul anului

53 comments

Pensionarii militari cu cuantumuri apropiate de numere cu 5 cifre... sau peste se amăgesc cu citate din diverși politicieni sau ziariști care le șoptesc că pensiile militare n-ar fi pensii speciale. 

Pensiile militarilor vor intra în reforma PNRR... nu pentru că sunt militare, speciale sau de serviciu. Vor fi raționalizate pentru că sunt plătite în întregime din fonduri bugetare și au diferențe colosale de cuantum pentru situații juridice similare ale beneficiarilor.

In disperare de cauză, cei pensionați anticipat, ca inapți sau apți limitat, ignoră chiar declarațiile premierului Ciucă.

Declarația de luna trecută a lui Ciucă la Institutul de Criogenie Rm Vâlcea: 

 "La nivelul Coaliției am decis ca tot ceea ce înseamnă reglementarea salariilor și a pensiilor să constituie activitatea de analiză în interiorul grupurilor de lucru care vor lua ființă la nivelul Ministerului Muncii, din care vor face parte atât reprezentantii structurilor guvernamentale cât și reprezentanții patronatelor, sindicatelor, societatea civilă astfel încât să avem până la finalul anului ceea ce va reprezenta îndeplinirea jalonului nostru din PNRR și pentru salarii și penstru pensii.”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă la Râmnicu Vâlcea."

Pentru cei care nu cred, am rugămintea să reasculte pe viu, așa cum poate vorbi Ciucă, declaratia de la Rm Vâlcea.... de la min 27, 00.....



53 de comentarii:

Brenda spunea...

Nu mai este mult și aflăm

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu n-am sa-l ascult pe acest gangavit incult, pe acest bâlbait si agramat penibil, care l-a intrecut teribil in câcâieli si la greu cu bâl-băl, ăăă, îîî, ng-ng, uuu char si pe Ceausescu! Important e ca nu se fac calculele in clocarimea mafiotizata, cu a gheneralilor de carton sleahta, in paradeli specializată, sa ne mai șunteze inca o data, ca daca se faceau calculele in Ograzile Sectoriale eram facuti praf si pulbere la penziile brotacare de catre mafiile astea clocare!

Leon spunea...

Si ministrul Budai a confirmat ca se lucreaza in aceasta comisie si sunt asteptate si Propunerile ministerelor, in interviul de acum cateva zile cu Razvan Dumitrescu:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.capital.ro/vestea-serii-despre-pensiile-din-romania-marius-budai-a-facut-anuntul-pentru-toti-romanii.html/amp&ved=2ahUKEwjnxfednMb5AhUR8LsIHXFvCGA4ChAWegQIChAB&usg=AOvVaw0GdtWiIwfLX0XEFL0kGFyS

Cezar spunea...

Huhu..vezi Florian Ionica..fost director Rom tehnica
Zice ca s.a adoptat azi o O.G..care prevede ca.......

Paul Puiu spunea...

Se tot sustine si se vehiculează ca cei mai afectati vor cei cu pensii militare cu 5 cifre, dar cei cu 4 cifre oare nu, probabil cei cu pensii care au 5 cifre vor ramane cu 4 cifre iar cei cu 4 cifre in jos vor ramane cu ajutoare sociale!! De unde aceste informatii prețioase, oare va sustine gheneralul Ghiocel Ciucaș propunerea de a-i fi lui taiat pensia militara, eu nu prea cred!!!!!Daca gheneralul Ghiocel Ciucaș va vita sa i se taie pensia i se poate face un monument Pta Eroilor din capitala!!!!!!

Alkan spunea...

.

Huhu Rezea spunea...

Catalin
Ce umbli cu prostii?
Nu vezi că este comunicatul din 04 08 2017 când s-a adoptat OUG 59/2017?

Huhu Rezea spunea...

Stelica
De ce te miri?
Dacă a iesit anul acesta la pensie, cu toate că trecuse in rezervă prin anii 90, i s-a actualizat solda de funcție la nivelul anului 2021. Păi... numai solda de funcție corespunzătoare gradului de capitan este cca 4000 lei.

Huhu Rezea spunea...

@Puiu
Iar umbli cu șoalda ca să sperii lumea dacă se face raționalizarea pensiilor militare.
Pensiile cu 4 cifre rămân tot cu 4 cifre, numai că prima cifră va creste cu o unitate sau două.

nr. 1 spunea...

Dle Paul Puiu se cam vede ca habar nu aveti de algoritmul si bioritmul de calcul pensie militara cf L223/2015cu n+1001 modificari si completari.Multi dintre cei cu 5 cifre au garnisit f bine pct G cu tot soiul de sporuri peste sporuri ceea ce inseamna spor nu la munca , la cuantumul pensiei militare! Mai apoi, unii au actualizata solda de functie la nivel proaspat nu cu coeficienti uitati prin sertare de prin 2009 . Pentru conformitate mai cititi dvs si Ordinul M25/2016 art. 20 ca sa vedeti cum se face la unii alesi pe spranceana actualizarea cuantumului si elementelor salariale pentru functia similara!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezarică, ce oug sa se dea azi, Duminică, la oadică, chiar daca in vacantele parlamentare guvernele sunt investite sa aprobe oug-urile, insa se poate trece cu vreo una peste PNRR, pe inainte repede, daca Malaimare are o cale de fentare pentru interesele personale? Florian Ionica era bine daca ne etala si o probă palpabilă, sa fie credibilă...

Huhu Rezea spunea...

In vacanta parlamentară Guvernul nu poate da ordonante de urgență ci numai ordonante simple, așa cum este abilitat prin lege de Parlament, la sfârșitul sesiunii precedente.
Dacă totuși este urgență, Guvernul dă ordonanță de urgență dar nu o poate publica în MO decât dacă Parlamentul este convocat în sesiune de urgență pentru începerea procedurilor de adoptare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu cred ca Lg 223 va fi o istorie comparativa pentru noua calculare contributivă, din care vor lipsi sporurile, Oskarurile si toate adaugirile aducatoare de beneficii prin artificii, regasite cu precadere la gradele luate pe sprancene, cam toti beneficiarii regasindu-se cu perioade stagiare in domniile de la Aparare pe langa ,,nassirianul'' pârât, Malaimare Parpale Ciucale! Ordinul M-25 s-a dat cu dedicatie speciala oligarhilor din gașca asta nasoala si imorală, ceilalti sa ramana doar cu buza umflată si traista goala, acum venind PNRR sa schimbe toate regulile care sa aduca toate pensiile la toate beneficiile si sa scoata la crocodili artificiile. A zis clar sinistrul Budigai de o ,,REFORMA PROFUNDĂ'' mai întâi, si asta presupune o recalculare cu justa cu proportionare de incadrare in bugetul riguros de la Aparare, asa cum stipulează acea jalonare, sa ramana bani semnificativi pentru inarmare si inzestrare. Dispar, asadar, toate legile, oug-urile, artificiile, M-urile si toate prostiile care au gomflat artificial pensiile, si dupa recalulare ramanand in picioare doar cuantumurile REALE! De asta chițăie ca șobolanii in turbare toti gheneralii si clocarii din Clocăraie, impreuna cu Malaimare, vazand ca li se duc pe apa sambetei toate calculelelor de paie!

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:
..teoretic,așa e..,dar în dec.2015, dacă nu mă înșel, guv.Cioloș a "dat" OUG.57/2015, cu câteva zile înainte de vacanța parlamentară,fără ca OUG.57 să fi fost trecută prin toți "pașii" și toate etapele impuse de Constituție (art.115)..nici până..ÎN PREZENT..!

Paul Puiu spunea...

Nr. Uno, daca se abroga L 223/2015 se va abroga si Ord M25/2016 cu toata aceasta metodologie!!!! Asa ca susținerile dumitale sunt eronate totalmente!!!! Nimic nu va mai fi la fel ca data trecuta, adica asa cum s-au stabilit pensiile militare pe contributivitate in 2010!!!!

Gigi spunea...

@C.F.Ifrim Oskarurile vor ramâne in calculul pensiilor si celor care le-au avut si viitorilor pensionari,chiar daca se va trece pe contrbutivă,dar asceste Oscaruri se vor "dilua" si implicit cuantumul pensiei fata de cum a fost calculata pe actuala lege a pensiilor militare 223.
Am spus si repet,o nouă lege a noastră nu ar face altceva decât sa se traga de timp cum s a întâmplat si cu l.223,recalcularile sau întins pe 2 ani de zile.Nu ar fi mai bine ca din 2023 sa se aplice Actualizare cnf.l.153? Eliminind OUG 59 printro ord.sau lege? O varianta ar fi ce este postat aici.Art.unic......
Chiar OUG 59 spune ca din 2023 pensiile trebuiesc actualizate,numai ca nici actualilor activi nu li s-au mai marit soldele din 2021,datorita faptului că la ora asta legea 153 este trasa pe linie moarta de 2 ani.Asa ca Oskarurile nu se pierd.

Huhu Rezea spunea...

DEȘI am explicat că este un fake news linkul cu o pretinsă ordonanță de urgență de reglementare a cuantumului net al pensiilor speciale, mulți sunt neatenți și redistribuie fără să verifice.
Linkul distribuit ultima oară și de Olescu este măsluit, nu este datat, conducând spre un comunicat din 04 august 2017.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@, Gigi, Nu stim clar ce va fi in realitate, si totusi mi-e teama ca noua recalculare sa nu aiba aplicativitate in rate si cu bataie departe, in cativa ani din lipsa de bani, sau motivand cu viclenie ca mecanismele de aplicare sunt in plina elaborare si le trebuiesc doi, trei ani sa se desfasoare, Legea 153 fiind cea mai edificatoare ca exemplificare de amanare. Asta doar daca Banca Mondiala, ca o scuză, asemenea maniera de lucru o tolereaza. Eu nu ma astept la mai mult de doua, trei sutare chioare, drept sa spun ca atare, dar decat deloc, ca pana acum, mi-ar fi foarte bun la tescherea sa-mi platesc intretinerea si chiria din toata pensia. Azi am platit intretinerea pe toata luna ce a trecut si n-am dat mult: Total 186 lei, pe langa chiria 750 lei, care oricum si toate adunate nu intrece ceea ce plateam in cealalta parte. In toate astea au intrat asa: lumina, apa, gazul de aragaz si centrala, cheltuielile comune din oficiu, in care intra luminile de pe holuri si femeia de serviciu. Mi s-a zis ca am platit absolut numai ce am consumat-cheltuit si nimic ce s-ar fi risipit, exclus fiind intrucat totul este nou-ștock si nu sunt pierderi deloc! Separat, am platit la Primarie, numai pentru mine, Salubritatea, Anilu avand scutirea de handicap la asa ceva, din Iunie si pana in Decembrie dand cam 186 de lei, spunandu-mi-se politicos ca din toti chiriasii de pe hol, 21 (garsoniere) cati sunt, noi doi am consumat cel mai mult. Oricum ar fi, dar nu o sa stau nespalat ca o scarnavie, doar sa fac economie! Cumplite sunt scumpirile zilnice, care ne fac vietile si traiul silnice, si nu degeaba astept la pensie o mană cereasca, cu ceva sa mai creasca, cu cat o vrea Dumnezeu, dar sa nu mai simt ca traiesc atat de rau din punct de vedere alimentar cat si farmaceutico-medical! Bine ca ne-au dat tichetele alimentare, ridicandu-le pe toate si in majoritate pe produse de carne, congelate, ajutandu-ma foarte mult pe termen lung, si curand vor veni si celelalte la rand. E loc de mai bine, cu sau fara bucurie, numai sanatate la toti sa ne fie, cat de multă! Doamne, ajuta!

CEZAR spunea...

Scuze HUHU...un hombre cu pretentii de .."EXCELENTA " a tras un FISSSSSS..
Si ce m-a nai sapunit cind am intrebat ..frumos ..ce-i cu minunea de dumineca..!! Adica a incercat ...excelenta...de retinut ca sterge tot ...numai ce zice excelenta ramine..!!

Viorel spunea...

UN MESAJ PENTRU DOAMNA LIA OLGUȚA VASILESCU DIN PARTEA POPULAȚIEI, AUTOAREA LEGII NR. 153/2017 CU DEDICAȚIE PENTRU PERSONALUL DIN MINISTERUL SĂNĂTĂȚII („Mulțumim stimată doamnă”):
ŞTIRIASTĂZI, 11:21
SONDAJ: Medicii, mai corupți decât politicienii – CE spun oamenii despre polițiști.
Românii cred că medicii sunt mai corupți decât politicienii, arată datele ultimului eurobarometru care măsoară percepția de corupție la noi în țară.
Întrebați care sunt categoriile profesionale care se folosesc de mită şi abuzul de putere pentru câştig personal, românii au arătat cu degetul spre medici, în primul rând, apoi spre politicieni și polițiști.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/sondaj-medicii-mai-corupti-decat-politicienii-ce-spun-oamenii-despre-politisti/

Leon spunea...

Sa vedem daca ministrul Budai primeste delegatia politistilor si ce le va spune despre activitatea Comisiei pe care o coordoneaza:
https://sindicateuropol.ro/am-inceput-protestele-pe-termen-nelimitat-primul-e-la-ministerul-muncii/

nr. 1 spunea...

Dle Puiu , desigur ca L223 va intra in istorie si o data cu ea toate amendamentele si modificarile si completarile care mai de care inclusiv M25/2016 care au produs in ultimii 6 ani si jumatate numeroase inechitati si nedreptati si discriminari de toate culorile curcubeului ! Va fi elaborata(daca nu cumva asa ceva exista pe undeva in comisiile de lucru in stadiu pre-final), o noua Lege a pensiilor militare , in conformitate cu principiile consacrate in PNRR iar noua LEGE va include o noua formula de CALCUL( un nou algoritm) pentru pensiile noi si pensiile in curs de plata! Nu stiu daca va mai exista formula magica (MAGIC OH MAGIC !) a cuantumului avantajos, mai mult ca sigur ca pentru pensiile excesiv de avantajoase si laptoase asa ceva nu va mai fi !
Dle Gigi, desigur OSCAR-urile se vor regasi insa in partea contributiva (s-au platit contributii pentru ele pentru 6 luni, 12 luni ,cat timp au fost acordate)nicidecum in noua formula de calcul (asa cum e acum , contribui 6 luni si pensia ti se dubleaza iar pentru zeci de ani de contributii la pensia suplimentara iei sfaturi placute si utile daca le iei si pe acestea) , formula care va avea parametrii alesi cu atentie , in conformitate cu obiectivul privind TOTALUL cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB!

Leon spunea...

Stiati ca pe Net circula o Petitie prin care se solicita desfintarea pensiilor speciale ??:
https://www.stiripesurse.ro/scandalul-pensiilor-speciale-din-pnrr-ce-spune-augustin-zegrean-trebuie-facuta-o-lege-a-pensiilor-corecta-nu-sa-modificam-in-fiecare-saptamana-legea_2514965.html

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din " NR.1 spunea...":

"..formula care va avea parametrii alesi cu atentie , in conformitate cu obiectivul privind TOTALUL cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB!"


"16 august 2022, 10:04"
Încheiat CITATUL,

Nr.1:
Cam din întotdeauna,când s-au "elabora t" legi și alte reglementări privind cheltuieli de salarizare și pensii s-a avut,se are..și se va avea în vedere..
TOTALUL cheltuielilor respective: atât în LEGEA BUGETULUI ANUAL,cât și volens -nolens,în..PIB.!;chiar mai mult:orice cheltuială,într-un stat..ca ROMÂNIA, urmează același mod de..stabilire..!(după evaluarea veniturilor la..buget,
..și în funcție si de..VOINȚA POLITICĂ
dominantă..în stat..!).
Având în vedere cele de mai sus,se poate explica, în parte, prin multiple le și diferitele/contradictoriile.. "modificări" (?!) de legi și alte tipuri de reglementări..subsecvente.., CALITATEA..POLITICIENILOR și, mare atentie: a "GULERAȚILOR" din diferite ministere ale GUVERNELOR din ROMÂNIA, de-a lungul anilor..!
De asemenea,se poate explica..și REZULTATUL.."calității" celor de mai sus, rezultat care.."face"..ca ROMÂNIA
să fie acolo unde este ACUM: cam pe..
ultimele locuri în EUROPA, în ciuda faptului că suntem..o țară: "frumoasă"
, "bogată" în resurse și.."deșteaptă".
.și "devreme acasă"..(?)..!

Leon spunea...

https://www.gds.ro/eveniment/2022-08-16/politistii-au-protestat-in-fata-mai/

nr. 1 spunea...

Cu multumiri dlui Leon. Dl Augustin Zegrean spune foarte bine ca * trebuie facuta o lege a pensiilor corecta , nu sa modificam in fiecare saptamana legea*. Cu atat mai mult cu cat si PNRR cere o noua lege a pensiilor militare, dreapta , echitabila si corecta pentru toti nu numai pentru unii ca acum ! O lege care sa respecte art 16 din Constitutia Romaniei si art 2 din L223/2015!

Ster spunea...

Atentie! Una este ipotetica integrare a militarilor in sistemul public de pensii. Si alta este rationalizarea pensiilor militare sau in general, a pensiilor speciale. Acel PNRR - care de fapt este eteren negociabii (depinde doar de politicienii romani) nu impune nicio trecere a unei pensii speciale sau militara in sistemul public, ci numai rationalizare.

Pensiile militare vor fi rationalizate pe ici colo, dar fara sa fie trecute vreodata in sistemul public. De ce nu vor fi trecute in sistemul public? Din 2 motive. Unul tine de secret militar - trecerea pensiilor militare in sistemul public, ar insemna libera publicare a bazei de date a armatei, in conditiile in care majoritatea pensionarilor militari sunt si in rezerva armatei. Un al 2-lea motiv tine de faptul ca militarii nu pot fi trecuti in sistemul public contributiv, cat timp prin alte legi au interdictie de contributie, si din alte surse decat soldele de militari (firme etc.).

Toate informatiile converg catre o noua lege a pensiilor militare. Sa nu uitati ca militarii francezi au tot pensii militare, dar cumva si ... contributive. Numai ca modul de calcul difera fata de pensiile contributive civile. Media veniturilor semestriala x 75% din ultima solda etc.

Si atentie la grupele de munca, intrucat multi, foarte multi, veti ramane fara grupe. Adica nu mai tine cu barbi pentru conditii speciale unde este toata armata ca acum, fara ca activitatea ddesfasurata sa reflecte conditiile speciale.

Huhu Rezea spunea...

@GOLescule
Nu-și va permite nimeni, nici măcar Ciucă, să conteste soluția pe care Banca Mondială i-o va recomanda cât de curând lui Budăi, în baza contractului de consultanță și a actului adițional pe care statul român a fost obligat să plătească un purcoi de euroi, pentru realizarea Jalonului 215 din PNRR, precondiție a finanțării de la CE.

sosaro spunea...

Bună seara,
Ar fi bine să nu mai scriem mesajele noastre cu litere mari. În afara conotației mai sus amintite, care este familiară tuturor utilizatorilor online experimentați, scrierea cu majuscule succesive ocupă mult spațiu, este foarte greu de citit și devine iritantă pentru ochi, făcând foarte dificilă înțelegerea textului astfel scris.
Scrierea cu majuscule consecutive este percepută în mediul online ca fiind expresia țipătului, a strigătului, a tonului răstit, a agresivității, iar cel care le folosește este considerat nepoliticos, agresiv, chiar violent, poate aduce etichete nedorite sau blocaje în comunicare.
Scrierea corectă înseamnă credibilitate și bună reputație profesională.
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate.

Ster spunea...

@Huhu Rezea. Te minti singur, ca de obicei. Insusi Ministerul Apararii Nationale a dezmintit oficial, prin comunicat afisat pe site-ul M.Ap.N., prin Gl. Spanu, faptul ca PNRR nu impune Romaniei nimic legat de pensiile militarilor. Toata brasoava a plecat de la USR care a citat in mod parsiv un studiu a 2 finantisti ai CE, dar trecerea pensiilor UE pe contributivitate, nu este asumata oficial de CE, prin niciun PNRR. A propus USR ca masura de reducere a cheltuielilor bugetare, iar CE a acceptat, nefiind interesata de ce si cum!

Pe de alta parte, acceptarea unei impuneri a BM catre Romania legata de politicile sociale, inseamna incalcarea suveranitatii Romaniei, a carei obligatie este sa fie aparata de insesi fortele armate!

Tu visezi frumos la L. 127/2019. In primul rand, ca nu va mai exista L. 127/2019. In al 2-lea rand, daca militarii ar fi trecuti in aceasta lege - conform cerintelor vehiculate de tine ale BM, iti scapa amanunte esentiale! TU vei avea grupa de munca conditii normale. Pt. ca o lege unica NU accepta discriminari intre categoriile de beneficiari, nici in privinta grupelor de munca. Adica, tu vei avea o pensie cu minim 1/3 mai mica decat cea pe care o ai in prezent, mai degaba cu 50%. Asta daca nu ai avut activitati de miner in subteran sau de balerina. Pentru ca la militari nu o sa mai dea legea civila ca toti sunt in conditii speciale, ci trebuie sa se plieze pe conditiile de munca civile si care cer dovezi pentru incadrarea in grupe, nu barbi! Nu in ultima instanta, daca vei trece la contributivtate, TU vei avea varsta de pensionare ca la civili, adica o sa iti scada din nou pensia aia contributiva imaginara.

Va fi o noua lege a pensiilor militare, este cert. Si care va include si prevederi privind indemnizatiile pentru veteranii de razoi si din TO. Cu o revizuire profunda a incadrarii in grupele de munca. Din cauza acestei revizuiri a grupelor de munca, TU vei fi in pierdere atat pe noua lege a pensiilor militare, cat mai ales pe ipotetica ta trecere la pensii civile. Si multi altii care vizati cai verzi pe pereti!

Si apropo! Dezemeticeste-l pe CFI. Ca nu stie pe ce lume traieste! El daca ar trece la contributivitate precum civilii, ii va scadea si mai mult amarata de pensie pe care o are acum!

Ster spunea...

@Huhu Rezea! Si nu te mai agata tu ca disperatul de cerintele BM. Este vorba de o suma de bani acordata de BM si care este de ...acat! 14 miliarde de euro, restul SI CEA MAI MARE SUMA din totalul de 40 mld. euro sunt acordati de CE.

Mai bine concentreaza-te la comunicatul INS ca sunt 145 de pensionari la 100 de copii sub 15 ani! Adica, pe viitor si inca apropiat, pensiile contributive NU vor mai avea cum sa fie achitate din fondul public de pensii - ala la care tanjesti tu, pentru ca NU are cine sa il mai sustina. Statul are obligatia sa achite pensii doar celor celor care vireaza bani direct la stat - cum face armata acum, nu si fondul public de pensii. Asa ca stupiditatea unora ca tine este imensa! Daca devii atarnat de fondul public si mai traiesti 5-10 ani, o sa dai marunt din buze, fondul public fiind falimentar.

Viorel spunea...

Domnilor comentatori pe blog. Cu regret o spun, dar unii (UNII / LA CARE NU ÎI CONVINE, SĂ MĂ CRITICE CU ARGUMENTE CĂ NU MĂ SUPĂR) dintre dumneavoastră Of., MM, Sof., SGP, civili sau ce alte grade militare mai aveți sunteți cu adevărat bătuți în cap. Mă mir cum dracu ați mai ajuns comandanți sau în funcții superioare în Armata României. Ce tot frecați pu-la cu acest așa zis-ul Oskar de ani de zile. Habar nu ați avut de el până acum 2-3 ani de zile deși acest spor se acordă de foarte mulți ani, inclusiv pe Legea nr. 284/2010, Anexa 7, art. 15. Ați dormit în bocanci și acum v-ați trezit cu ocazia vacanței de vară. De ce nu vorbiți despre:
1. Legea nr. 8/2006 unde toți muzicanții din Formațiunile de Muzici Militare (chiar dacă a fost muzicant 1 an, 5, 10 sau toată cariera militară / Muzici desființate în 2002, ei fiind încadrați pe alte funcți / alte specialități urmând diferite cursuri) beneficiază de indemnizație în cuantum de 50% din pensia în plată.
2. Legera nr. 168/2020 art. 12 lit. (b) = 120 zile misiune = indemnizație neimpozabilă 25% din salariul mediu brut pe economie până la ieșirea la pensie indiferent dacă acum ai 25-30 de ani, primești cadou această indemnizație până la vârsta de 60 de ani cân ieși la pensie (638 lei lunar / 2022 = frumos premiu lunar, nu ?). Peste 75% din militarii activi au executat cel puțin o misiune în ultimii 30 de ani (începând cu anul 1991 = Observatori, 1993 = Spitalul Militar de Campanie 50 Mogadhișu / Somalia), etc., etc.
3. Legera nr. 168/2020 art. 12 lit. (c) = 120 zile misiune = 1.000 lei indemnizație neimpozabilă la ieșirea la pensie. Peste 35-40% din pensionari au executat o misiune.
Concluzie: Nu mai mâncați ceea ce nu vă place că și așa aveți limba aspră.

Ster spunea...

@Huhu Rezea! Iata ce spune oficial MApN! Si au verificat baietii, au scos cei de la DGIA tot! De ce NU dai articolul pe blog cap de afis? Iti sta in gat ca iti demasca si tie minciunile?

"În ultimele două luni, subiectul pensiilor militare a revenit, cum se întâmplă deja, ciclic, în ultimii 10-12 ani, în atenția opiniei publice. De data aceasta, focul dezbaterilor s-a reaprins de la reforma pensiilor asumată în PNRR, în care s-ar fi angajat și includerea pensiilor militare în rândul celor speciale (fapt dovedit deja ca fiind un fals) și de la o pretinsă comunicare oficială dinspre Comisia Europeană către guvernul de la București cum că musai pensiile militare trebuie considerate speciale și aduse la ordin în câmpul contributivității (iarăși fals, pentru că nu există o astfel de poziție exprimată oficial de la Bruxelles, ci doar un studiu din categoria European Economy discussion Papers, studiu intitulat „Special Pensions in the EU”. Lucrarea cu pricina este întocmită de doi angajați ai Directoratului General pentru Economie și Finanțe al Comisiei Europene. O puteți găsi fie căutând pe Google după titlul lucrării, fie accesând acest link: https://economy-finance.ec.europa.eu/publicattions/special-pensions-eu_en. Chiar vă îndemn să o citiți. La începutul acestei lucrări, se specifică foarte clar că opiniile exprimate în studiu sunt doar ale autorilor și nu reprezintă punctul oficial de vedere al Comisiei. Ar fi interesant de văzut cum a ajuns această lucrare să fie prezentată în presa din România drept o atenționare oficială de la Bruxelles, deși nu este chiar greu de înțeles motivația din spatele unei asemenea mistificări".

http://presamil.ro/pensiile-militare-nato-si-ue-este-romania-un-caz-special/?fbclid=IwAR2WBxv71S5044xCsk00YDroqEz2FJ4QecgRybSo4VUf4ljS8RN8aDDIqx4

Viorel spunea...

Am uitat un lucru. Cele 2 miliarde date de către MApN în 2019 la americani, erau parte din banii noștri furați din pensii la Actualizarea din 2017 ca să aibă domnul ministru al Ap. în anul 2020 bani pentru a pune în aplicare Legea nr. 168/2020 cu aplicare din februarie. Acolo s-au dus banii din Actualizarea EȘUATĂ, PROGRAMATĂ, CALCULATĂ de cei cu mintea creață.

Huhu Rezea spunea...

@GOlescule
Te faci de râs. Un editorial în Obositorul militar, chiar semnat de Spinu, poate fi cel mult un document oficios, în niciun caz nu este un Comunicat oficial al MAPN.
A fost răsdiscutat pe blog ca exemplu de manipulare si dezinformare.

Leon spunea...

Gelule, nu-ti fa iluzii desarte, Legea 127/2019 va intra in vigoare in 2023 probabil cu ceva modificari minore:
"..De când am format această coaliție politică care susţine Guvernul, că noi şi în consultanţa pe care o derulăm cu Banca Mondială plecăm de la legea 127, pentru că este o lege bună.."(Marius BUDAI) !
Daca citeai si Anexele 1-4 din aceasta lege poate observai ca sunt o gramada de Activitati incadrate la Conditii speciale de munca !

kostas spunea...

Ster, ce le mai stii tu pe toate! Oi fi si tu vreun Oracol sau baba Vanga. Vad ca stii si cum va fi legea si grupele de munca si tot ce va fi. Vezi sa nu-ti ia mintea foc de atatea informatii pe care le ai.

nr. 1 spunea...

Dle Ster , cred ca e momentul sa cititi cu atentie tot ce aveti de gand sa postati si abia apoi sa apasati pe tasta cu pricina . Va legati de CFI, aiurea in tramvai ! In primul rand CFI nu poate trece in contributivitate precum civilii sa va fie clar deoarece nu a fost civil a slujit (cat a slujit) sub Drapel! Deci, exista o posibilitate sa treaca (alaturi de alti militari) la o lege precum a fost L263/2010 cu un capitol separat pentru militari! Apoi, sa judecam : la ora actuala unul care nu a muncit si nu a contribuit ia pensie de 1000 lei! Din 2023 se preconizeaza ca unul care a muncit si a contribuit minimum 10 ani va lua 40% din Smbrut pe economie deci putin peste 10000 lei iar pentru fiecare an in plus va primi un procent! CCFI care a slujit sub Drapel peste 10 ani cat poate lua? Mai putin ca unul care nu a muncit si nu a contribuit? Deveniti ridicol! Cu grupele de munca , luati lectii de la dl Leon , v-a recomandat si bibliografie! tori tobosarii si flautistii si trombonistii au grupe peste grupe doar cei ce au slujit sub Drapel sa fie fiii ploii? Deveniti si mai ridicol, pe zi ce trece! Cu privire la riscurile meseriei ca tot o tineti langa danga cu TO bla bla bla. Meseria de militar(e adevarat nu e clasificata acum dar e o meserie in fond si la urma urmei) implica riscuri mari si foarte mari pentru toti cei ce au slujit, slujesc si vor sluji sub Drapel, indiferent ca participa in TO sau nu! Poate va amintiti dle asater catastrofa de la Tuzla din 5 iulie 2010 si cea din 3 martie a.c. de la M Kogalniceanu cu elicopterul avand la bord 8 persoane(din ce imi amintesc) si nu toti erau piloti ori personal navigant ! Erau militari, au primit ordin sa se imbarce in elicopterul respectiv pentru a indeplini o misiune si au executat ordinul dle Ster! Tragedia a indoliat o tara intreaga ! Si in ce priveste activitatea ca rezervist ori in retragere, fiti convins dle Ster ca intr-o situatie dura(cum a fost cea din 20 august 1968 spre exemplu) toti cei capabili sa tina in mana o arma vor fi chemati sub arme(in primul rand cei in rezerva si chiar in retragere cu o stare de sanatate cat de cat buna) nu numai unii de prin diferite tabele! Sper ca ati inteles !

Ster spunea...

@Nr.1. Ce am spus eu si ce intelegi tu? Esti foarte incoerent! Noile conditiile pentru grupele de munca la armata/politie se pliaza dupa un criteriu simplu: ca fiecare militar/politist sa faca dovada concreta a indeplinirii ANUAL a conditiilor in vederea incadrarii intr-o grupa de munca sau alta. Adica, nu va mai fi asa la generic, ca acum! Ca ai fost sef birou si acum ai conditii SPECIALE, dar luat la puricat NU poti demonstra ca ti-ai desfasurat activitatea ca sef birou intr-un loc cu "factori de risc ridicat, generati de specificul activităţii militare, cu repercusiuni grave şi ireversibile asupra sănătăţii şi/sau capacităţii de acţiune".


Vrei exemple? Mergem pe actuala HG 1294/2001. Unde te incadrezi "pe bune"? Este ca in majoritatea anilor de munca, te incadrezi la conditii normale, si pe aici pe colo, maxim la DEOSEBITE?

a) Locurile de muncă şi activităţile cu condiţii DEOSEBITE sunt cele care implica existenta unor factori de risc generati de specificul activităţii militare, cu repercusiuni asupra sănătăţii şi/sau capacităţii de acţiune a cadrelor militare.

b) Locurile de muncă şi activităţile cu condiţii SPECIALE sunt cele care implica existenta unor factori de risc ridicat, generati de specificul activităţii militare, cu repercusiuni grave şi ireversibile asupra sănătăţii şi/sau capacităţii de acţiune a cadrelor militare.

c) Locurile de muncă şi activităţile cu ALTE condiţii sunt cele care implica pericol permanent de vătămare corporală grava, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii - captivitate, terorism, rapiri, luari ca ostateci ori alte asemenea situaţii - şi pentru care nu se pot lua măsuri de prevenire sau de protecţie.

Care este problema cu Tuzla? Nici macar nu ai inteles ce inseamna grupele de munca. Nu functia de pilot iti da dreptul la incadrarea in grupa de munca, ci activitatea de ... pilotaj. Pentru ca poti fi pilot fara sa pilotezi, dar si medic/infanterist care transportat pe elicopter automat devii personal ... aeronavigant. Asa cum in TO, oricine intra in grupa ALTE conditii, indiferent de specializare, ceea ce este foarte firesc.

PS: Apropo, eu fac parte dintr-un val unde pentru a-mi demonstra incadrarea in grupe de munca, eu cand m-am pensionat a trebuit sa solicit adeverinte la fiecare unitate din multe prin care am bantuit! Adeverinte in care, AN DE AN, erau nominalizate activitatile care imi dadeau dreptul sa ma incadrez intr-o grupa de munca sau alta. Exemplu: pentru anul cutare - cand eram cercetas si am efectuat salturi cu parasuta, unitatea unde faceam salturile mi-a eliberat adeverinta pe baza OZU din arhiva unitatii, care certifica faptul. Si asa am fost incadrat in ael an in ALTE conditii. La fel pentru alpinism, TO etc. Am un dosar de astfel de adeverinte, de la primul an de cariera, pana la ultimul. Asa trebuie sa fie pentru fiecare militar in partea, ca prea ati ajuns unii generic in tot felul de grupe de munca - in speta in SPECIALE, dar care nu indepliniti conditiile concrete pt. incadrarea in acele grupe. Gata, acum se termina maritisul.

nr. 1 spunea...

Dle Ster, ca sa vorbesc pre limba dvs. Stiti dvs. cantecul: fost-ai lele cat ai fost padurar si sef de post. Acum dle Ster nu mai sunteti nici padurar,nici sef de post , nici cercetas, nici parasutist, sunteti un simplu pensionar militar( gradul va defineste nu functiile avute )cu amintiri din copilarie ! Nu mai efectuati salturi cu parasuta , nu mai faceti cercetare, nu mai sunteti in pericol de pierdere a libertatii , rapiri ,luari de ostatici, captivitati bla bla bla. Pentru toate acestea ati fost platit pe timpul cat ati fost activ iar pe noua lege care va fi elaborata toate aceste sume vor intra la calculul pensiei dvs. (nu stiu acum cum stati si pe ce picior de plai dansati). In rest cu grupele v-am recomandat si acum va rog studiati bibliografia recomandata de dl Leon cu activitatile incadrate la conditii speciale si nu numai ! O seara buna si multa sanatate si aveti mare grija sa nu fiti rapit ori luat ostatic.

Ster spunea...

@nr. 1. Deocamdata sunt militar in rezerva, si spre deosbire de tine (si altii de pe aici) sunt constient ca pot fi concentrat oricand pana implinesc 63 ani (65 ani dupa noul proiect de lege). Nu exista fost militar, cat timp esti inca in rezerva. A fi in rezerva este doar o situatie temporara, care poate fi intrerupta oricand.

In alta ordine de idei, eu m-am exemplificat pe mine, doar ca sa intelegi cum va fi cu noile grupe de munca.

Si ai mari probleme de intelegere a grupelor de munca. Acestea NU se platesc in activitate, nici la civili, nici la militari, ci exclusiv la pensie. Minerii de exemplu, au cuantumul cuvenit al pensiei, majorat cu ... 50% urmare a incadrarii in activitate in grupa de munca conditii speciale. Intelegi? Desi este un sistem parsiv, este mai economic pentru stat sa plateasca grupa de munca la pensie, si NU si in activitate! De aceea, in activitate, nU exista grupa de munca remunerata!

nr. 1 spunea...

Sa ne concentram un pic chiar daca nu suntem noi la inaltimea unor luptatatori de o valoare inestimabila de pe aici. 1. As vrea sa vad un exemplu clar in ultimii 30 si ceva de ani in care un rezervist sa fi fost concentrat pentru a fi trimis pe un front macar ca in vechime pe Frontul Transfagarasnului , pe Frontul Metroului, pe Frontul Casei Poporului, pe Frontul Sistemelor de irigatii, pe Frontul barajului de la Raul Mare Retezat , Lotru-Ciunget , pe Frontul CCDMN samd. Cat ar costa acum, cu preturile , haosul si abrambureala actuala toate aceste Fronturi ?
2. Cu grupele de munca. Analizati cu atentia cuvenita spre exemplu macar Anexa 4 din L129/2017 si trageti concluziile ce se impun. Daca toti cei de la nr crt. 1-10 beneficiaza de conditii speciale (si e foarte bine in fond si la urma urmei, no komment ) , oare militarii care au slujit, slujesc si vor sluji sub Drapel , cu depunerea unui Juramant sacru nu merita si ei macar un special? Despre alte conditii-acestea sunt rezervate si pe real , e clar ca nu multi pot beneficia de ele insa daca un solist de muzica populara , opera si opereta , un clovn, un jongler samd beneficiaza de speciale un militar trebuie musai sa aiba normale ? Suntem noi oare normali? Vorba unora de pe la Vacanta Mare.....Desigur spre exemplu si un cantaret -cantareata de muzica populara ori dansator poate fi rapit la o nunta , fiind confundat cu mireasa , poate fi luat ostatic, poate fi tinut captiv prin limuzine tunate pana la plata unei recompense grase , cu alte cuvinte s-ar incadra clar la ALTE CONDITII......insa ........nici viata de militar nu e chiar asa roza incat nici la speciale sa nu aiba acces Direct !

Huhu Rezea spunea...

@nr.1
Pentru generațiile mai tinere, care cer sporuri pentru ca lucrează cu fonduri europene sau pentru ca aplica programul PNRR, ar cam trebui să explici că acele fronturi erau de muncă nu de exerciții și manevre.

nr. 1 spunea...

Da, acele Fronturi erau de munca, multe in conditii grele( comanda plutoane de lucratori in mina la adancimi de sute de m in subteran ori pe alte santiere ale Economiei Nationale, cu mari raspunderi , transport si instalare stalpi de inalta tensiune peste prapastii in munti, etc) iar cei ce erau acolo nu erau scutiti de participarea la alarme, aplicatii, poligoane , instructie militara propriu-zisa. Nu a fost chemata alta armie care sa apere Patria Mama in 1968, nu am auzit ca la inundatiile catastrofale din 1970 si 1975 (produse de raurile mari ale Romaniei nu de niste paraie ) , la cutremurul catastrofal din 1977 , la inzapeziri, sa vina altii sa ne faca treaba, Armata a fost tot timpul prezenta si si-a indeplinit si planul de instructie, fiind alaturi de Biserica foarte stimata de popor ! Ceea ce iese in evidenta este si faptul ca zecile de asociatii si ligi si sindicate nu sunt interesate sa evidentieze clar si la obiect aceste lucruri si sa ii puna la respect pe cei care denigreaza activitatea de ieri , de azi si de maine a Armatei!

Unknown spunea...

Am consultat recent pe net câteva tabele privind pensiile milit din armata SUA cât și modul de calcul al acestora atât al subof in rezervă ce reprezintă grosul și coloana vertebrala a armatei cât și a junior oficers(lt.cpt)dar și senior of(maior,col.etc)Lăsând la o parte pensiile generalilor am observat că raportul este cam de 1/3 La vechime completă subof încasează între 2000-2300$ pensie iar col in aceeași situație nu depășește 6000-6500 $ Raportandu ne la Romania diferența este enormă (tot cu vechime completă)raportul depășește 1/8 adică de la subof cu câteva sute lei pensie un col cu funcții peste funcții de comanda are dacă este pensionat recent aproape pe la 9000 lei uneori depășește și se aproprie de pensia unui gen Cum de sa ajuns in situația asta? pe care sigur au sesizat o și cei din UE și din PNRR Va spun eu Spre deosebire de subofițeri care nu puteau obține ca mărire de salariu necesare pt cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani cf L223/2015 doar solda de merit acordată la 20% din efective și eventual 2-3 subof din toată unitatea cu jand anului/ polițistul anului/ milit anului doar pe 6 luni cu condiția să ai vițeii mari și grași pt șefu să te propună...In schimb nu exista vreun ofițer cu gândul de pensionare din unit să nu-și dea unui altuia solda de merit,sporul de comandă 30/50% plus titluri de excelență anual etc... Să nu mai vb de ore băgate cu nemiluita la plată (75%)în weekend când erau stabiliți de permanență la domiciliu iar ei erau bine merci acasă lângă telefon,soție și copii... In armata SUA nu există asemenea mizerii Chiar aveți impresia că ăia sunt proști și noi deștepți?Vorbesc in cunoștință de cauză Am fost subof peste 26 ani cu o pensie nesimțită de 3200 lei conf d nului Boc și Ghinea slinosul...Sper ca până la 31 dec să se facă dreptate odată

M spunea...

@Unknown

Privind diferența dintre pensiile subofițerilor și ofițerilor am mai discutat aici. Eu ziceam că dacă soldatul are coeficientul 1 și generalul 4 (și ceva) atunci și raportul dintre pensii ar trebui să fie de maxim 1 la 4.
Evident am dat exemplul soldatului dar în cazul subofițerilor raportul ar fi mult mai apropiat.

În rest, cu respect vă fac un calcul simplu!

SUA
Subofițer 2300
Ofițer 6500
Deci raportul e 2,82

România
Subofițer 3200
Ofițer 9000
Deci raportul e 2,81

În primul caz, ăla american, vi se pare ok, în al doilea, fiind românesc, vi se pare inacceptabil! Așa e când vine vorba de propria persoană!

Datele sunt ale dumneavoastră iar raportul dintre pensia subofițerului și a ofițerului ESTE STRICT EGAL CU CEL DIN AMERICA!

Unknown spunea...

Mulțumesc pentru comentariu Recunosc că pt mine poate fi să zicem acceptabil raportul de pensie că sunt pensionat recent în Mai 2017 dar eu mă refeream la cei mulți camarazi care au ieșit la pensie cu mulți ani înaintea mea La același grad (ultimul de subof)funcție și vechime care au o jum din pensia mea actuală Să nu mai vb de of că și acolo dif sunt enorme....Eu militez să fie aduse la același nivel privind funcția gradul vechimea înainte de alte măriri (ex indexări) indiferent de anul ieșirii la pensie Cam același lucru face acum Budăi cu pensiile civile După marea recalculare a pensiilor civile care zice el se va încheia în curând de ex un ing de la CFR pensionat acum 20 ani va avea aceeași pensie ca unul ieșit la pensie anul trecut Ii putem forța doar prin votul din 2024 Noi nu suntem conștienți ce forță avem doar daca suntem uniți După cum spun ziarele și presa ticăloșită care nu iubesc armata suntem circa 150 000 pensionari militari din toate structurile Dacă adăugăm și pe cei activi care îi așteaptă aceeași soartă la pensionare plus familiile care ne sunt alături și la bine și la greu ajungem ușor la peste 300-400 000 voturi!! Numai așa îi putem forța pe politicieni să respecte contractul pe care l am făcut cu țara...pe care o iubesc și acum chiar cu prețul vieții...

Huhu Rezea spunea...

Necunoscut
Dă-ți un nume dacă vrei să mai apară comentariile viitoare.Sunt prea multi necunoscuti pentru a avea un dialog coerent pe blog.

Unknown spunea...

Sunt "Rezervistul" Am mai postat sporadic cu acest nume dar acum nu găsesc la trimitere rubrica pt nume Mă scuzați dar poate mă ajutați dv d nule Huhu

M spunea...

@Unknown

Mă îndoiesc că Budăi chiar crede asta!

Ce se întâmplă?

Într-o viață de om prioritățile societății se schimbă. Asta face ca raportul dintre ceva fix, extern, să zicem salariul mediu, și salariul pe care îl obține o anumită profesie să varieze în timp.
Apar deci punctaje diferite. Un doctor care a lucrat înainte de legea 153 va avea obligatoriu un punctaj și deci o pensie mai mică decât unul care a lucrat după introducerea legii 153. Fata mea câștigă mai mult decât Șeful MStM iar mama ei nu lua nici jumate din solda mea....

În cazul nostru legarea pensiei de solda celui activ a fost un blestem și o binecuvântare. Binecuvântare pentru că am fi avut o creștere sigură și importantă dar un blestem pentru că asta oprea posibilitatea de motivare financiară a celor activi (cheltuiala se dubla pentru că dacă creșteau solda de funcție a plutonierului activ cu 100 de lei trebuia să o crească și a celui în rezervă tot cu o sută de lei).

În primul rând nu prea ne este clar nu atât ce vrem ci cum vrem (exclud aici exaltații cu creierele nefuncționale).
Ce vrem este o reașezare mai echitabilă a pensiilor. Cum facem asta e altă poveste! 😁

Domnia ta, ca și mine (sper să nu vă jignesc spunând asta) am prins vremuri de turbulențe majore în societate, vremuri în care meseria noastră a fost apreciată mai mult sau mai puțin. Asta a dus la diferențe de apreciere din partea societății, deci diferențe de salarizare deci diferențe de pensie.

Da, suntem o forță dar au grijă să fim suficient de divizați pentru a deveni neglijabili. La ultimele alegeri partidul lui Ponta a permis de exemplu rezolvarea inechităților dintre pensiile militare! Poporul militar a votat masiv cu USR care și-a trecut în program desființarea pensiilor militare (și care are în general o atitudine împotriva Armatei României și a militarilor români).
Acum văd că mulți au trecut de partea extremei drepte autonumindu-se .... ciudat ... "naționaliști". Poate suntem masochiști nu naționaliști?!😁

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "M. spunea..."

"@Unknown

Privind diferența dintre pensiile subofițerilor și ofițerilor......
.........
SUA
Subofițer 2300
Ofițer 6500
Deci raportul e 2,82

România
Subofițer 3200
Ofițer 9000
Deci raportul e 2,81

În primul caz, ăla american, vi se pare ok, în al doilea, fiind românesc, vi se pare inacceptabil! Așa e când vine vorba de propria persoană!

Datele sunt ale dumneavoastră iar raportul dintre pensia subofițerului și a ofițerului ESTE STRICT EGAL CU CEL DIN AMERICA!

24 august 2022, 21:46"
ÎNCHEIAT CITATUL,
....................................
M:
Nu calculul este problema, ci "datele"
..în sine..!
Câți ofițeri români au pensii de 9.000 de lei din TOTAL NR. PENSII DE OFIȚERI
aflați în plată..?; aceeași întrebare e valabilă și în cazul SUBOFIȚERILOR și MAIȘTRILOR MILITARI..!
Pe de altă parte,trebuie cunoscută și PUTEREA de CUMPĂRARE = comparativă a respectivelor pensii..americane și respectiv..române, pt. a putea evalua corect și relevant..APARENTA "egalita te" de "rapoarte"..prezentate..!
De ex.: PENSIA BRUTĂ= în cazul meu:
COL./Funcție: de LT.COLONEL MEDIC= în legea 164/2001,RECALCULAT pe L.223,cu toate indexările din anii 2016-2022 e
5.098 lei (cuantum ERONAT=FURAT DELIBE RAT..!), dar chiar si dacă ar fi fost stabilită CORECT LEGAL, tot nu ar fi.. ajuns la 7.000 de lei..!

Leon spunea...

La MApN, raportul la Pensia Medie Bruta, Ofiter/Subofiter este de 1,63 (5351/3282 lei)!

nr. 1 spunea...

F corect dle Leon , asa trebuie comentat , pe baza de documente concrete oficiale nu pe presupuneri! Completez: cea mai mare pensie subof. MApN =12.728 lei, cea mai mare pensie of. MApN =31.780 lei(fara magistrati). Acum, se pune problema : avem fff multe de pensii la ofiteri MApN de 3000-4500 lei , maximum 5500-6000(fosti comandanti de U si MU , iesiti la pensie cu cca 20 de ani in urma) si f multi subof. care au pensii de peste 6000-7000 lei, pensionati de curand! Apoi, la MI, media pensiilor la ofiteri= 7251 lei, iar la subof. MI , media =4540 lei. Deci, media pensiilor subof.MI este mai mare decat media pensiilor la MApN ! In conditiile i8n care militarii au cele mai multe restrictii si ciuntiri de drepturi ! Iata de ce este necesara o REFORMA reala a pensiilor militare, in cadrul PNRR sau in orice alt cadru , o noua LEGE a pensiilor militare, corecta si drepata pentru toti participantii! Ceea ce avem acum este o PARODIE , situatie ce nu mai poate fi acceptata!