Un produs Blogger.

duminică, septembrie 18, 2022

ACMRR-Argeș din SRI a ridicat un monument în memoria militarilor care au lucrat în serviciile de informații

82 comments

 UPDATE, 06 10 2022

Problema Troiței de la Pitești a fost reluată într-un mod destul de echilibrat de actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, în discursul din data 04 10 2022 de  la Universitatea Babeș-Bollyai.

"De curând, a apărut în mass-media un articol în care se vorbea despre construcția unei troițe dedicată ofițerilor de informații din toate timpurile într-un cimitir din Pitești. Cu siguranță, inițiatorul acestui demers cât și tinerii care au participat la acea inaugurare nu au auzit de experimentul Pitești, de ororile făcute de fosta Securitate în anii 50 și cred că a fost o greșeală. Eroii trebuie căutați oriunde în altă parte decât printre structurile regimului totalitar din trecut. Cu tot respectul, SRI este o instituție care își cinstește eroii săi care s-au sacrificat pentru construcția statului democratic și atât."

Este bine că directorul SRI a subliniat de la început că acel monument este dedicat lucrătorilor de informații din toate timpurile, așa cum am subliniat și eu în acest topic, chiar în zilele când toată presa vuia că Șovar de la Pitești  a ridicat troița pentru comemorarea numai a securiștilor. De aceea am prezentat și scurtul istoric al serviciilor de informații din România de la AI Cuza încoace. 

Cum să credeți domnule director că seful ACMRR Argeș,  Col(r) Șovar, și reprezentantul ACMRR Central, generalul Stoica, nu au auzit de experimentul Pitești? Au auzit, dar nu a fost intenția lor să comemoreze eroii securității, când serviciile de informații anterioare regimului comunist au dat atâtea jertfe, multe rămase și astăzi în anonimat. 

Lăsați ofițerii SRI să cinstească și memoria celor care s-au sacrificat pentru independența țării, pentru crearea statului unitar român, pentru consolidarea democrației în perioada interbelică, pentru izolarea influențelor KGB și GRU din perioada comunistă a României!


*******************************************************************

De la constituirea României Mici, în anul 1859, statul român a avut structuri informative integrate Forțelor Armate. 

În anul 1865, Marele Stat Major a creat, după modelul francez, „Secția a II-a”, considerată primul serviciu de informații al armatei române, unitate care se ocupa de culegerea și analizarea informațiilor cu caracter militar.

Incepând din anul 1892 se conturează și în Ministerul de Interne un organism de culegere de informații sub numele de Biroul Siguranței Generale.

Istoricul Cristian Troncotă a scris un volum special dedicat activităților informative din perioada Razboiului de Independență și premergătoare intrării României în Primul Război Mondial. De asemenea, sunt cunoscute operațiunile de informare desfăsurate de organele speciale ale Armatei în teritoriile care urmau să se unească  cu România.

In anul 1924, Mihail Moruzov, lucrător în  cadrul Secției a II-a a Marelui Stat Major, a reușit să convingă conducerea Armatei de necesitatea constituirii unui serviciu de informații format din civili. Noul Serviciu condus de Moruzov a purtat numele de Serviciul Secret.  

La 06 09 1940, după abdicarea regelui Carol al II-lea și instaurarea guvernului militaro-legionar, condus de Ion Antonescu, Mihail Moruzov a fost arestat, fiind  executat în închisoarea Jilava de bandele Poliției Legionare, alături de alti demnitari ai  regimului Carlist. Legionarii vicepremierului Horia Sima îl suspicionau pe Moruzov că a fost complice la executarea în închisoare a liderului legionar, Corneliu Zelea Codreanu.

Serviciul Special de Informații  a fost preluat de  celebrul om de informații Eugen Cristescu, care a deservit regimul Antonescu, până la 23 august 1944. Provenea din Siguranța Poliției, în care se remarcase în urmărirea legionarilor și comuniștilor. 

In perioada premergătoare loviturii de stat din 1944, adjunctul său lucra pe ascuns cu Bir II din cadrul Marelui Stat Major. După arestarea generalului Antonescu,  Eugen Cristescu s-a refugiat în zona Joita-Ilfov, Voinesti, Cetățeni Dâmbovița, apoi Bughea Câmpulung Muscel, unde a fost reținut o lună mai  târziu de Siguranță.  A  fost predat autorităților sovietice, împreună cu Ion Antonescu. A revenit la București în 1946, când a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului. Pedeapsa i-a fost comutată la închisoare pe viață, murind în anul 1950 în Penitenciarul Văcărești.

In declarația din dosarul de acuzare, Eugen Cristescu a scris:

 „SSI a fost un serviciu de informații al statului român, public, nu clandestin, condus de legi, norme și regulamente precise”

In august  1948 a fost desființat SSI și creată, sub conducerea consilierilor sovietici, Direcția Generală a Securității Poporului, așa zisul braț înarmat al muncitorilor conduși de PMR. 

După retragerea trupelor sovietice din România, în anul 1958, a început epurarea securității de cadrele impuse de sovietici, acțiune continuată după 1967, după venirea  lui Ceaușescu la coducerea PCR, când au fost înlăturați cei implicați  în abuzurile din perioada ministrului Alexandru Drăghici și cei care au urmat cursuri de pregătire în Uniunea Sovietică.

In anul 1964 au fost grațiați și eliberați din inchisoare toți deținuții politici condamnați de instanțe în urma dosarelor penale întocmite de Direcția Generală a Securității Statului și Procuratura Militară.

In anul 1968  securitatea a devenit organ autonom sub denumirea de Consiliul Securității Statului și a funcționat așa până în anul 1972, când a redevenit Departament în cadrul Ministerului de Interne, până la 30 decembrie 1989, dată la care a fost desființat de Frontul Salvării Naționale și generalul Iulian Vlad arestat.

In 25 martie 1990, sub conducerea lui Virgil Măgureanu, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională(CPUN) a creat actualul Serviciu Român de Informații, după ce, cu 2 luni mai înainte, fusese creat celebrul Doi și-un Sfert în cadrul Ministerului Afacerilor Interne

După cum se poate vedea din scurta prezentare, fiecare schimbare de regim din România s-a soldat cu reorganizarea serviciului de informații și arestarea conducerii sale, măsuri justificate de noile regimuri instalate de implicarea acestui organism în activități politice, în favoarea vechiului regim. 

Noile regimuri au restructurat serviciile de informații și le-au subordonat intereselor lor, de multe ori abatându-le de la principala lor menire....apărarea siguranței naționale. Chiar și după evenimentele din 1989 au fost semnalate asemenea intruziuni, dincolo de  interesele de siguranță națională.

                                                         *********

Rezerviștii SRI din Argeș au ridicat pe 14 septembrie 2022, în Cimitirul Eroilor din Pitești,  un monument închinat tuturor militarilor care de la constituirea statului român  au lucrat, în timp de pace sau de război, pentru culegerea de informații, folosind arma informației pentru a contracara amenințările la adresa națiunii române.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI) Argeș, condusă de fostul  şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar, pensionat în anul 2010.

Au fost de față cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și ale Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MApN, MAI, precum și membri ai Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria”, scrie  jurnaluldearges.ro.

Scurte intervenții în cadrul ceremoniei de dezvelire a monumentului - Troiță au avut col. (r) Sovar Dumitru, inițiatorul evenimentului,  și generalul (r) Ion Stoica din partea ACMRR București din SRI.

Au sărit ca arși anticomuniștii și antisecuriștii de serviciu din presă și politică, acuzându-i pe organizatori că evenimentul reabilitează fosta securitate... tocmai la Pitești, unde s-a petrecut Fenomenul Pitești - schingiuirea deținuților politici de către  alți deținuți.

Or, organizatorii au dedicat monumentul tuturor celor care au lucrat de-a lungul timpului în  serviciile de informații. 

Cine cunoaște istoria României nu poate să spună că numai securitatea intră în sintagma folosită de organizatori.

Dacă domnii care s-au remarcat ca anticomuniști și antisecuriști doar după căderea comuniștilor de la putere au ceva cu fosta securitate, este problema lor, dar de ce amestecă atacul, fără să distingă activitatea celor care au adus servicii țării inainte de regimul comunist?

Nu am cunoștință ca domnii contestatari ai troiței de la Pitești sau altcineva din România să fi  ridicat până pe 14 septembrie 2022 vreun monument în cinstea ofițerilor și subofițerilor de informații care au adus servicii pentru crearea României Mari și în perioada interbelică.

Dacă nu rezerviștii SRI, cine ar fi în drept să cinstească memoria celor care au lucrat în serviciile informative ale tării?



82 de comentarii:

Brenda spunea...

FOARTE corecte, și așa trebuie ,Dar sa spună Dece l-au măcelărit pe TROSCA

Stelian P. spunea...

Serviciile de informatii isi omagiaza eroii in mod discret. De regula au placi comemorative in sediile lor si tot acolo isi arata aprecierea fata de faptele inaintasilor. Sa vad la un monument fosti ofiteri de securitate despre care stiu cum si cu ce mijloace si-au aparat patria (citeste PCR) e o sfidare la adresa victimelor. Nu pot fi omagiati in acelasi loc Moruzov cu Draghici sau Nicolschi.

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Cam așa, ca d-ta, glăsuiau și comuniștii despre comisarii din Siguranța și Serviciile Secrete zise burgheze pe care i-au trimis la CM... fără judecată, după ce câțiva ani, până în 1948, îi folosiseră în culegerea de informații pentru ei.

Brenda spunea...

Sigur ripostează trădătorii de țară de acum daca era fosta securitate nu se întâmpla să vândă ăștia tara,

GO spunea...

Subiect extrem de delicat. La modul personal si eu consider ca ridicarea unui astfel de monument, este extrem de inadecvata. In principiu, acest popor nu agreeaza serviciile de informatii, nici foste, nici actuale. De ce asa? Pentru ca pe scurt, tot ceea ce vedem bun, dar mai ales rau in aceasta tara, are drept complice dintotdeauna si serviciile de informatii. Iar cum romanii percep ca raul este din ce in ce mai profund, complicitatea serviciilor devine mai condamnabila. Pentru castigarea credibilitatii in randul populatiei, serviciile de informatii au nevoie de o reforma extrem de profunda, in primul rand a mentalitatii. Respectiv sa renunte la obedienta fata de politic, dar si la servilismul in fata altor natii. Iar noi vedem fix contrariul. Nu am vazut nici macar un avertisment public catre popor, al serviciilor de informatii, care sa informeze ca iata ce face politicul acolo - nu este chiar asa in regula.

Cu scuze pentru cercetasii militari din cadrul DGIA - singurii care au servit si deservesc Romania fara compromisuri pentru obtinerea informatiilor militare, dar care din nefericire pentu informatiile militare, atat in trecut, cat si astazi (cu o mica pauza in anii '90), au fost bagati nu doar alaturi la gramada in aceeasi structura, ci si in subordinea unor "păpușari" asa-zis ai informatiilor militare" de la contraspionaj. Contraspionaj care desi poarta o denumire exotica care creeaza impresia ca ar vana numai spioni si teroristi, are in realitate o activitate in armata care a fost si ramane de politie politica contra propriilor trupe. Mostenire veche de la contrainformatorii militari de pe vremea comunismului, care de fapt erau oameni ai securitatii detasati la armata, pentru politie politica contra aramatei. De atunci, pana astazi nu s-a schimbat nimic sub acest aspect.

Daca as avea posibilitatea, si pentru a eficientiza activitatea militara privind informatiile militare, eu as departaja din nou trupele de cercetare/fortele speciale, de structura de contraspionaj, in asa fel incat sa nu mai fie in aceeasi directie. As trece contraspionajul in subordinea directa a ministrului - si abia atunci ar iesi la suprafata cine funizeaza informatii real militare, si cine taie frunza la caini facand in viata de zi cu zi, doar politie politica contra trupelor proprii.

In concluzie, un astfel de monument este ca si cum s-ar ridica un altul spre slava unui partid politic sau altul. Nu este adecvat, in nicio situatie, mai ales cand face referiri si la trecut.

Huhu Rezea spunea...

@GO
Tu ar trebui să știi mai bine situația de acolo. Troița nu este ridicată într-o piață publică, pentru a-i sidera pe anticomuniștii de paradă, ci într-un cimitir aflat în administrarea MApN.

anonim spunea...

E bine ca ne mai spune si Huhurez cate ceva din fosta/actuala lui profesie
E bine ca am aflat si eu istoria in rezumat a serviciilor de informatii(cu exceptia catorva nume de rezonanta arhicunoscute)
Apreciez existenta serviciilor de informatii pentru ca sunt absolut necesare oriunde si oricand in orice Stat. Chiar si existenta lor pe vremea socialismului in Romania in special a celor de informatii externe si de c/informatii militare.E rau ca s-au intamplat si abuzuri si depasiri de atributiuni sau ilegalitati.Lasand ipocrizia de o parte as vrea sa stiu un singur stat care nu a avut derapaje in folosirea acestor servicii(unele mergand pana la schimbarea de guverne,vanzare/aprovizionare de armament ilegala , sau chiar razboaie civile)Si lista este foarte lunga asa ca exemplele nu-si au rostul.
Asadar nici Romania nu poate ramane "cu bratele incrucisate" intr-o asemenea lume indiferent de regimul politic.Si aici in acest domeniu istoria este facuta de invingatori in functie de regimul politic si ideologie
S-aveti o zi buna!
PS Inca de cand au fost primii doi oameni pe Pamant,ambii "trageau cu ochiul"unul la celalalt asteptand momentul prielnic "sa-i dea la cap" si sa-i fure vanatul:)))
Noi asa suntem si in ziua de azi.Primim "castane" peste ceafa si ramanem vesnic cu "buza umflata si stomacul gol"
Apropo:
"Lupta pentru diamantul de 500 de carate din sceptrul reginei: "Trebuie returnat imediat"
Denumit Marea Stea a Africii sau Cullinan I, diamantul a fost tăiat dintr-o bucată mai mare, extrasă din Africa de Sud în 1905, și înmânat familiei regale britanice de autoritățile colonialiste. Diamantul este montat pe un sceptru folosit de regina Elisabeta a II-a.
Apelurile pentru repatrierea Marii Stele a Africii și a altor diamante s-au intensificat după moartea reginei Elisabeta a II-a. Mulți sud-africani consideră nelegitim modul în care diamantul a ajuns în posesia casei regale a Marii Britanii, relatează CNN."
https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/lupta-pentru-diamantul-de-500-de-carate-din-sceptrul-reginei-trebuie-returnat-imediat
Diamantul,cel mai mare din lume avea initial 1306 karate
Everisto Benyera, profesor de politici africane la Universitatea Africii de Sud, a spus pentru CNN că "tranzacțiile colonialiste sunt ilegitime și imorale".

"Primirea unui diamant furat nu exonerează primitorul. Marea Stea este un diamant însângerat… Compania minieră privată, guvernul din Transvaal și Imperiul Britanic au făcut parte dintr-o rețea de colonialism", a subliniat profesorul.

PS Uff scapam de maine de stirile cu babaciunea.Ieri am vazut priveghiul descendentilor, la catafalc si rar am vazut atatea moace ipocrite aduse in acelasi loc.Nu stiu care merita mai mult un premiu Emy pentru interpretare rol:))
Cititi-le istoria nefardata!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un serviciu necesar si util acestei Cetăți, ca si monumentul pentru cei decedati, pentru ca lucratorii comemorati sa nu fie dati uitarii, drept pentru care le trasmit pe aceasta cale, celor care procedat cu cele necesare, onorurile mele cu prețuire si o felicitare! Ce, in Armata nu s-a batut si schingiuit la racanul incatriruit, prapadit, batjocorit si calcat in picioare ca nu percuta la abuzare si persecutare din partea unor cadre tortionare? Pai, numai eu cate am vazut si m-au revoltat si scarbit, pai as avea un an de povestit! Sa mai lasam aceste sofisme cu rasisme de buduar asupra unui serviciu atat de necesar, tragandu-le sub fermoar, caci Germania, Israel sau Anglia nu-si permit sa arunce anatema si vina pe aceste servicii de toata onoarea si stima! Securistii au luptat cu tradatorii, devalizatorii si infractorii, nicidecum cu cei care-si vedeau linistiti de viata, seviciu si drum! Eu si familia de ce n-am fost niciodata acolo chemati, interogati si arestati? Probleme cu cadrele fostei securitati le-au avut golanii cu legile certati, nu oamenii drepti, cinstiti si corecti! Asa ca, cinste si onoare fostei si actualei Securitati, si sa nu-i dam uitarii pe cei care au fost utili Tarii!

anonim spunea...

Slabe argumente....nici macar nu pot fi numite asa
Huhu Rezea spunea...
@GO
Tu ar trebui să știi mai bine situația de acolo. Troița nu este ridicată într-o piață publică, pentru a-i sidera pe anticomuniștii de paradă, ci într-un cimitir aflat în administrarea MApN.
18 septembrie 2022, 12:2

Oare urmeaza niste "troite" ale CIA NSA FBI KGB FSB pe teritoriul statelor respective?...ca pá aia de la Koreeni nu's cum ii cheama,fie din sud fie din nord:)))
Oricum "rezervistii" astia care sunt mai multi din "secu" decat din SRI si-au cam pus poalele in cap cu ocazia asta
Mai pe burta baieti,mai pe burta ca apa-i mica!

anonim spunea...

Mai CIF-ule ce limba aspra ai!...tocmai buna:)))

Brenda spunea...

Bravo,Cornel, ești un adevărat OM

Stelian P. spunea...

@Huhu
Aveti dreptate si asta e un motiv in plus ca asemenea comemorari sa nu se faca in public. Cimitirul ala e in loc public nu-i asa? Si sa nu uitam ca la monumentul ala vin si cei care depun o floare in memoria generalului Pacepa. Cinste si onoare lui si celor numiti de mine mai sus! :(

Stelian P. spunea...

PS Am uitat sa pun ghilimele dar nu merita autorul atita onoare.

Leo spunea...

Mai bine puneau monumentul vis a vis de Spitalul Militar ,într-un mic părculeț unde se găsește și MEMORIALUL DEȚINUȚILOR POLITICI. Asta ca să fie "împrieteniţi" şi prin simboluri unii cu alţii.

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Fiecare coemorează cum simte responsabilitatea fata de interesele propriei țări. Tradatorii sunt comemorați de dușmanii nației române.

Stelian P. spunea...

@Huhu
DA, impreuna la acelasi monument. Noroc ca si tradatorii pot sta impreuna cu patriotii, umar la umar.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Scuze, dar nu m-am dat niciodata in vant dupa astfel de chestiuni cu cimitire, coroane si monumente. Si nici dupa organizatii ca ANCMRR, moarte in cotet. Eu ce am avut de spus, am spus. Eu am apartinut de DGIA intr-o perioada, dar ca orice cercatas, nu am agreat niciodata maritisul cu forta al cercetarii cu contrainformatorii. Noi obtineam informatii reale pe campul de lupta, iar contrainformatorii ne spionau pe noi. Asta erau organizarea si atributiile. Si de o viata, contrainformatorii isi asuma niste merite legate de informatiile militare, ascunzandu-se inapoia cercetasilor. Nu stiu cum este exact la SRI, dar imi imaginez ca acolo tot politia politica contra populatiei primeaza, si mai putin ceea ce ar insemna sa fie munca informativa autentica.

Ca fapt divers, legat de contrainformatorii din armata. Undeva in zona anilor 2004-2005, intr-o discutie cu seful contrainformatiilor militare pe Bucuresti, si loctiitor al DGIA. Atunci eram bagati din nou in aceeasi oala, si cercetarea si contraspionajul. Ne imprietenisem chiar, era simpatic tipul, avea si un birou langa mine (avea in fiecare unitate propriul birou) in prag de pensionare. Mi-a aratat cum il asculta pe comandantul meu in direct, cu un banal aparat de radio. Eu l-am intrebat la un moment dat franc, tipul fiind mare stab al CI pe Bucuresti, daca au prins vreodata vreun spion militar. Mi-a zis ca da. Din intamplare. Unul. Cum? Nu il prinsesera CI-istii, ca ei ne spionau pe noi de fapt. Un soldat santinela la o unitate militara oarecare, a sesizat ca fotografia unul in draci unitatea. A anuntat OS, somatii etc. si l-au arestat pe individ. In final, a aparut CI-ul. Care a stabilit ca individul era atasat pe la Ambasada Egiptului, ca era si greu de stabilit, egipteanul avand actele la el. Si caruia i-au dat drumul ultrarapid, ca era si diplomat. Ca in final sa concluzioneze ca marele spion era de fapt interesat de aniste terenuri pentru imobiliare si care ulterior au fost externalizate de la armata. Si acesta a fost singurul caz de mare spionaj, rezolvat de contraspionajul militar de care avea cunostinta marele contraspion militar sef.

Asa cum mai spus, informatiile militare romanesti au o mare problema de organizare si de mentalitate. Personal, cu exceptia sectiunii cercetare a armatei (FOS), nu dau 2 bani pe sistemul de informatii din Romania. Si ca sa iti spun drept, nici altii din afara nu dau.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lasati-l, domnilor, pe tradatorul Pacepa, care acum umple groapa, fapta savarsita de el de cand era lupul cățel, si care nu a ingropat nici un roman cu gestul sau nesabuit si nebun, si vorbiți mai degraba despre treaba ca tradarea e alta, de la generalii tradatori din Șpagarlament, care la modul dement ne-au adus pe toti in faliment, Pacepa fugind cu niste hartoage-nimicuri, coduri si cifruri care intr-o zi s-au schimbat, dar generalii din Șpagarlament ne-au tradat, pensiile cu clocărimea ni le-au faultat si in picioare ne-au calcat pana in groapa ne-au bagat! Cati generali puscariabili si penali avem in politica parlamentara, asta nu ne da apa la moară? Ne gaseste trancaneala sa criticam mortii cand printre noi, viii, sunt mafiotii si hotii!

GO spunea...

Apropo! Este de notorietate faptul ca chestiunea pensiilor militare este o vulnerabilitate mare in sistemul national de aparare, nemultumirea bravei rezerve a armatei nu este de neglijat deloc. In Ucraina vedem clar ca toata rezerva a fost mobilizata.

Este si o atributie clara a serviciilor de informatii sa combata vulnerabilitatea aceasta, respectiv demoralizarea rezervei prin haruirea aceasta permanenta cu pensiile. Este un gen de hartuire care are elemente concrete de atac psiho-terorist indreptat contra armatei. Ati vazut cumva vreun reprezentant al serviciilor - nici nu mai conteaza care, sa o mentioneze public sau in alt mod, sarind la gatul politicului? Asta ca sa nu mai discutam de lucruri si mai grave, cum este pierderea vadita a suveranitatii Romaniei.

Si atunci ce tot mai preaslavim serviciile lu' Papura Voda. Sunt niste marionete doar, cu sprijinul carora politicul si-a facut de cap si comunism, iar acum se intampla la fel.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Cica cimitir aflat in administrarea M.Ap.N. Si la ce mai este relvanta chestia asta, azi in 2022? Cand militarii sunt inhumati fara serviciul militar, iar civilii cu onoruri militare? Cand militarii sunt tratati in spitale civile, deoarece nu au loc de civilii din spitalele militare. Cand tu si altii vreti pensie contributiva ca civilii, iar civilii ar vrea ca militarii.

In simbolistica asta militara, totul a ajuns o prostitutie in Romania. Si asta si cu sprijinul cert al serviciilor de informatii. Macar prin neimplicare si acceptare tacita, daca nu cumva si direct.

Huhu Rezea spunea...

@GO
Sunt sigur că cineva de la DGIA îmi asigură rating pe blog tot urmărind comentariile tele ...🤔
Așa mai află și ei din surse deschise care este starea de spirit a rezerviștilor în privința pensiilor cât și față de conflictul din Ucraina.

Mihai spunea...

Incepand de la anul statul roman plateste cf legii despagubiri urmasilor celor " aranjati" de securitate prin alte locuri de domiciliu.
Si nu sunt sume mici per total.
Poate bagam in seama articolul daca Huhurez al nostru aplica si pentru acest fenomen ca parte de scurgere a unor bani pentru pensia lui militara.
Dar cum huhu_rezistii sunt speriati ca vin rusii peste ei neintelegand de fapt ca acolo este o simpla rafuiala intre orgoliile ranite ale Rusiei si interesele globale ale Occidentului si unchiului Sam sub umbrela protectoare a NATO au gasit de cuviinta sa se dea ce nu au fost ,adica pro europeni convinsi.
Acum sunt sigur ca dupa ce Ur_sula le-a recomandat sa faca dus in doi ,sa schimbe electrocasnicele si sa treaca pe consumul de insecte vor hali orice muscă le cade in ciorba.

Huhu Rezea spunea...

@Avi
Închide gura că îți intră muștele în ea!
Stii cine a dispus domiciliul obligatoriu pentru cei care au fost Coloana a V-a a nazismului în Romănia?

anonim spunea...

CIF
Mananci "bors" ca de obicei
Pacepa cu "hartoagele" lui si cu memoria "la purtator" a distrus toata reteaua informativa a Romaniei din Occident....I-au ridicat pe baieti instant din asternuturi si tu vorbesti ca "nu au fost victime"? Pai victima a fost toata Romania chiar daca sistemul "nu era convenabil"Au scapat pe ici pe colo doar "acreditatii" oficiali
Dar cine se poate astepta sa pricepi tu lucruri atat de simple? Pacepa ramane un Tradator pentru Romania ca tara,indiferent de sistemul politic. Si culmea a Tradat pentru binele si pielea proprie nu pentru cine stie ce mari idei de dreptate si justitie sociala/nationala.Mai ales ca nu a tradat sub presiune/tortura sau cine stie ce chinuri ci doar pentru bani.Apoi a devenit si cetatean USA pentru serviciile aduse....cui te intreb eu?
Ti-am zis ca ai limba aspra ca sa-ti compenseze lipsa de creier
PS Nu stiu unde ai vazut tu toate grozaviile descrise ca soferache in armata.Eu nu am vazut macar una in trupele in care am activat.....doar cateva batai de joc ale caprarilor de ciclul II asupra bibanilor de ciclul I aspru si imediat pedepsite la aflarea lor.
Se intampla in orice armata a lumii inclusiv la "supermanii"" americani....doar tu traiesti in alta "galaxie" Vezi-ti de veniturile lunare de peste 5000 lei si in rest ciocu' mic.Esti ultimul in masura sa te vaiti,mai ales cand ulterior te dai singur de gol ca uiti "de la mana pana la gura" ce ai mintit cu o zi inainte.
Vezi ca M si/sau Mares au mare nevoie in continuare de limbi aspre.Asa au fost invatati
Succes in "activitate"!!:)))

anonim spunea...

Huhu
Eu zic ca deja, dupa topicul postat de tine tu si ai tai, puteti trage concluziile preliminare privind starea de spirit.Bunut testul initial.
Bafta la analiza finala!....ca sa fie bine sa nu fie rau:)

Huhu Rezea spunea...

@akord
Stai să vezi mâine după ce se întorc anticomuniștii de paradă din weekend!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Era mult mai aplicat daca ai fi pus ca titlu ;
" Statuia libertății de exprimare " dezvelita in cimitir de catre ANCMRR SRI Arges.

Nu sunt prea bine documentat in chestiunea asta dar sigur este ceva similar cu ucrainienii care au partajat cu nazistii ba chiar au fost recrutati ca si gardieni ai lagarelor de exterminare naziste ,gardieni care au participat din plin la atrocitatile SS naziste.
De asa ceva nu s-au dezis nici pana azi ba inca isi reactiveaza metehnele.

@ Brenda
Parcă te mănâncă.......

ifrim spunea...

Azi nu poți traversa strada fără sa te lovești de bormbraderi,cămătari,interlopi ,proxeneți ceace pe timpul securității lui Ceao nu se ezista.Ce"face"serviciile secrete de azi?Doarme?

Outlander spunea...

"Inacceptabilul, dar inevitabil după desfăşurarea de forţe din spatele cortinei scandalului „LIDL“, s-a produs la începutul acestei săptămâni. În premieră la nivel internaţional, probabil, cel mai important minister în domeniul siguranţei naţionale, Ministerul Apărării Naţionale din România, a acceptat să-şi mute radarul amplasat pe raza comunei Cârcea doar pentru că un concern multinaţional, LIDL România, a construit ilegal un centru logistic în vecinătatea instalaţiei militare."

"În orice colţ al lumii civilizate, un minister al unei ţări cu un război în desfăşurare la graniţa sa nu ar fi acceptat niciodată să-şi afecteze capacităţile militare doar pentru a da satisfacţie unui agent economic care a încălcat grosolan legile. În România, însă, orice este posibil, cu atât mai mult cu cât este vorba de o afacere de zeci de milioane de euro…."

https://www.indiscret.ro/2022/09/14/ministerul-apararii-nationale-s-a-predat-nemtilor-de-la-lidl/

Dâncule, mai ești încă titularul, cu ȚÂFNĂ, al acestui minister aureolat cu aceeași ȚÂFNĂ?

Rămâne cum am stabilit!

Pentru Ciucă, Ciolacu, Dâncu, Bode, Budăi: tot ce îmi doriți voi mie, vă doresc și eu vouă!
Pentru aceeași de mai sus: oare cu ce sunteți mai breji decât cel care a fost ciuruit de Crăciun?


Magda spunea...

serviciile secrete au fost transformate ,legislativ, de politic in ”servicii discrete”,ale caror competente au tot fost ”reformate” ,incurajand o accentuata deprofesionalizare ,in asa fel, incat sa i poata ”deranja” cat mai putin.

Arfy spunea...

CFI, să nu ridicăm Secu mai mult decât se cuvine. Am uitat de structura militară a pcr-ului, structură mult mai dură informativ în structurile armate! Pacea, un sifonar slăbuț. A plecat cu tabela C14 sau C34... niciun șef nu cunoștea pe toți lucrătorii informativi. A primit azil politic pentru că așa făceau americanii cu orice muritor de rând. Multe scrieri copilărești despre acest personaj infect. Basme!

Gabi maresalu' spunea...

Securitatea comunista a fost o organizatie criminala care a protejat un stat criminal de proprii cetateni.
Realizarile pe "externe" si le-au pastrat pentru ei pe persoana fizica dupa 89, asa ca mai lasati-ma cu securistii patrioti....aparatori de tara si majoritatea apologeti ai lui Putin astazi......platim pensii la tortionari, gardieni, militieni si securisti, inca, acum le facem si monumente, ca au "luptat" pe frontul "tacut" pentru a-i teroriza si omora pe cei pe care trebuia sa-i protejeze....bleah
Si nu, Pacepa pe mine ca roman nu m-a tradat, a tradat Securitatea criminala si scarboasa...atat - el la randul lui fiind un securist scarbos, nu vreun erou

Brenda spunea...

Adică ce vrei sa spui, da, pot da spun și mai multe dastii că nu a ,**aranjat** decât pe cei pe care ar trebui sa ii** aranjeze** azi ,pe nemernicii ăștia care au distrus țara. Așa că nu mananca , nicăieri și nici nu mă sperii nu

anonim spunea...

@ avianyc
"Nu sunt prea bine documentat in chestiunea asta dar sigur este ceva similar cu ucrainienii care au partajat cu nazistii ba chiar au fost recrutati ca si gardieni ai lagarelor de exterminare naziste ,gardieni care au participat din plin la atrocitatile SS naziste.
De asa ceva nu s-au dezis nici pana azi ba inca isi reactiveaza metehnele."

O documentare suplimentara nu strica niciodata. Filmulete de acum 5-10 ani,deci ...?
https://www.youtube.com/watch?v=jiBXmbkwiSw
https://www.youtube.com/watch?v=5SBo0akeDMY&t=143s
https://www.youtube.com/watch?v=aXm_DyZJKZ4
https://www.youtube.com/watch?v=x5Uf7aooxvE
s a m d
Asa ceva nu vedeti la tembeliziuni si jurnalizde

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75, dansezi fără cipici sau ochinci pe carici si ghimpi de arici ascuțiți, avand răni de la țăchi si râzând tot înțăchi, de n-ai hi dă deochi! Imi place ca ai vervă si optimism de rezerva s-o nimeresti, camusca in ciorbă, mai mereu tot in bară cu freșuri de fleșuri! Succesuri!
@Outlander, trădătorii si țărănoiul cu mustoaca care comanda ca pe propria mosie Harmata, cu aceasta ,,gafă'' intentionată'' pe șpagă ar merita judecati pentru inalta tradare si la zid impuscati, dar parca vad ca peste o luna, doua vor fi decorati si avansați cu cate o stea nouă!
@Arfy, nu ridic si slavesc Securitatea mai mult decat ar merita , pentru ca a facut pentru Țară ceva, la fel ca Politia si Armata, dar nenorocitul de Pacepa nu inseamnă nimica sa-i degradeze Securitatii trecutul si imaginea, iar mortii securisti merita sa fie cu inalta onoare cinstiti, ca si toti ceilalti ingalonați, fiindu-ne camarazi si frati!

csej spunea...

Nu cunoasteti istoria adevarata a celui al 2-le război mondial.Mai cititi dar nu varianta sovietică.Au fost ucrainieni care s-au constituit intr-o armata ce a luptat împotriva URSS sub steag german dar au fost si detasamente de ucrainieni ca partizani împotriva armatei germane.Parte a ucrainienilor nu au acceptat jugul bolsevic si care nu au uitat ca Stalin i-a condamnat la foame.
Privind activitatea securității am putea să o separăm in cea din epoca lui Dej si cea din epoca Ceausescu.Prima excesiv de opresivă,a doua ceva mai permisivă.Uitam miliția.Poate nu stiti dar avea si militia activitate numita simplist"securitate".
Foști securisti deveniți după 1990 sereisti nu au gustat cu plăcere perioada in care au fost luați sub aripa protectoare a armatei.Nu căpitanul de securitate in tinerete Măgureanu este părintele Sereiului ci
amiralul DINU la acea dată șeful Direcției de informații a armatei.Imi amintesc ca era mare bucurie in randul securistilor ca ajungeau supuși unui fost de al lor.Bucurie prostească. Amiralul DINU ținea la subordonații lui si nu se baga in ograda lui nimeni.Ca tânăr locotenent prima comanda"pluton asculta comanda la mine"am adresat-o unui pl.Cc.
Am cunoscut ofițeri de securitate in epoca Ceausescu.Aveau si ei alcoolici,spagari,afemeiati etc.Se temeau de noi ca si noi de ei.Erau supravegheați de CI ca si noi.Curios ca ceistii proveneau din ofițeri MApN.Ofiter MApN,soție ofițer de securitate.Ce om puteai sa fii sa te porti urat cu femeia?Un ofițer,femeie am gasit-o într-un birou scrind cerere de trecere in rezerva.Degeaba am incercat sa o conving sa renunte.Cu titlu de curiozitate.Si cristi erau supravegheați contrainformativ.Asa era sistemul.

Gigi spunea...

Îl felicit pe admin ptr.art.De ce? Pentru ca niciodata nu mi-a dat prin cap sa caut si sa ma informez cu privire la istoricul serv.secrete.👍

Citind asa,fugitiv,comentariile de până acuma,constatat la câtiva ca *ura*le-a intunecat Dumnezeu mintile! La mintea unuia sau altuia,serv.secrete sunt nmai acele departamente care se ocupau numai cu urmarirea celor care erau contra regimului si care ar fi trebuit sa-i priponeasca.
Păi,sa-mi fie iertat,la noi au fost de când s-au înfiintat lucratorii care se ocupau cu politia politica,isi urmarea adversarul politic. Nu am fost de acord si nu voi fi niciodata cu astfel de practici. Cred ca un serv.secret trebuie sa se ocupe cu alte îndeledniciri,cum ar fi distrugerea spionajului economic,terorismul etc. Din acest punct de vedere eram renumiti pe plan mondial.
Eu cred ca un monument in cistea celor care si-au dat viata in misiuni de genul asta,servind patria cu pretul vietii,care nu se stie pe unde le sunt mormântul si multe altele.
Gata,sarira unii ca la facura monument criminalilor etc,etc.Vai de capul nostru daca avem asemenea gândiri înguste si vedem numai pe m2,in loc sa gândim in ansamblu lucrurilor.
@ Brenda e mult mai patrioata ca multi de pe aici!

Stelian P. spunea...

Pentru cei care pling si azi de mila camarazilor securisti am sa le dezvalui un secret cu multe zerouri in fata. Daca (Doamne fereste!) izbucnea un conflict militar intre Tratatul de la Varsovia si NATO atunci in primele ore „independentul” Ceausescu primea un picior in cur de-i ajungeau ouale linga amigdale si altii pregatiti din timp preluau comanda suprema. Ati uitat cit de repede au aparut in 22 dec. 89 pe ecran o armata de colonei si generali scoliti la Moscova? Acei tovarasi l-au tradat doar pe Ceausescu nu si sistemul care i-a educat si pe care il doreau continuat sub conducerea luminata de la Moscova.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De aia suntem ciufuți si nu suntem ca fratii uniti, indiferent de categoria militară sau ordine socială incadrul acestei societati, pentru ca ii consideram, caniste ciufuți, pe unii dintre noi mai sluți, rai sau urati caci, daca ne-am uita in oglida, toti ne-am descoperi cate ceva urat sau o hibă altii de noi sa ne urasca sau sa râdă! Ne tragem singuri presul de sub picioare crezand ca, daca suntem cadre militare, avem patru goaie si ceilalti sunt doar glugi de paie sau fara onoare, trolii strecurati printre noi sau tradatorii rusofoni, la creieri goi, avand grija ca incaierarile si fricțiunile dintre noi sa ia amploare in toi, astfel incat sa nu existe solidaritati si prietenii intre noi si sa ne stropim cu noroi! Ce-i cu atata ura si dusmanie pe o alta categorie, fir-ar sa fie, cand am mancat impreuna din aceiasi felie amara de paine, indiferent ca au fost politisti, militari, jandarmi, pompieri sau securisti?! O, tempora la naiba, unde si-a dus surdul capra si mutul iapa, Satana, ca iar ti-ai bagat in noi coada!

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Stii d-ta multe, în calitate de consul, dar cât timp Armata era condusă de Milea si Gușă nu se putea întâmpla o asemenea lovitură.
Evenimentele din 1989 au fost posibile prin influentele Est si Vest.
Conservele GRU au scos capul abia după ce haosul se declanșase în țară.

Stelian P. spunea...

@Huhu
In cazul unui razboi iminent declansarea haosului nu era o mare problema. Colegii de la radiolocatie au vazut in dec.89 zeci de elicoptere care se indreptau spre Romania. Asta se putea intimpla si in alti ani. Preluarea frecventelor posturilor de radio (ca multe mai aveam) sau TV si transmiterea de comunicate false era floare la ureche iar haosul la el acasa. Erau si alte mijloace de a provoca haos intr-o tara in care totul era sub control iar rusii aveau toate informatiile necesare. Partea proasta era aceea ca ramineam mult timp sub comanda sovietica. Da, in 1989 au fost si multe influente din Vest.

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Influențele vestice au fost dozate cât să nu justifice o intervenție directă militară sovietică.
După preluarea puterii de către o echipă agreată de Moscova, cursul evenimentelor a fost dictat, până la alegerile din mai 1990, de strada gălăgioasă, cea care prin ONG-uri cu orientare vestică a domolit zelul de putere al conservelor care dăduseră o adevărată lovitură militară de stat, mascată de un guvern civil... dar cu mulți membri colegi de-ai d-tale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a dus rachatul ala de monstru, de-si zice singur, Ceausescu, sa pangarească cu incultura lui soclul si scopul monumentului... De ce m-as dezonora in viață, ca o paiață, sa ma inhaitez in expresii si injurii dure precum un astfel golan de mare rusine pentru intreaga natiune?! Cel putin asta o face pentru bautura si bani sa nu moara de sete si inaniție, si nu pe baza de creieri, ratiune si intuiție!

Calinmihaib12 spunea...

..încet, încet, LOVITURA DE STAT dată de "estici" și.."naturalizații" români (?),cu "secera și ciocanul"..ÎN SUFLET (dar.."capitalizați") =până în prezent
răzbate..și nu mai poate fi "ascunsă"!

csej spunea...

Huhule,OLESCU profita de lipsa ta de cunoaștere a instituției militare și îndrumă numai tîmpenii.Asculta la un fost meseriaș.Trupele de cercetare nu desfășurau activități in randul populatiei civile.A fost o greșeală enormă cand la Timișoara in decembrie 89 au fost puse sa actioneze.Nici trupele de securitate nu aveau misiuni informative.Scotocirea si nimicirea gp.cc.div reprezenta acțiuni de luptă.Olescu asta este un analfabet dpv militar.

Mel spunea...

Da pentru ăia care ne-ascultă telefoanele de 70 de ani zi și noapte, când se va face un monument (chiar în fața Palatului Telefoanelor, bașca în fața sediilor Orange și Vodafone)?!

Huhu Rezea spunea...

@Mel
Păi... n-ai înțeles ce zic unii? Ăsta de la Pitești este și pentru ei.
Acum 70 de ani aveai telefon cu manivelă. Auzeai: Alooo... Lungești, dă Măciuca pentru Crăpăturile!

Brenda spunea...

Dl,h, a răscolit un mușuroi ,încă se vede că sânt multi le acum care erau buni de trecut pe la direcția cercetări penale din Rahova, dar și-a au desfiintat- o ,știu ei dece. SePacat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

As fi incantat sa mi se asculte telefonul, sa se auda cum imi dau microfonul la aburit guvărnului-prepuțului asta scrantit si tampit!

Gigi spunea...

Iată ce a cugetat un cugetător înțelept la birtul "trei păduchi' colt cu Rahova,pe numele lui mic,Tudose,mânca -ia- si mintea lui aia care face afaceri profitabile : daca e stare de criză,atunci,să se descurce fiecare cum poate!!! Nea Ion,care nu prea are carte multă,o fi inteles din spusele acestui HagiTudose,ca trebie sa se descurce,adica sa treacă la haiducie si sa iasă la drumul mare! E si asta o varianta,nu? Tot un fel de a te descurca! Vine el măturoiul!

Outlander spunea...

@Mel
@Huhu
Să nu îi uităm și pe "acoperiții" din mass-media, care, conform OZU primit, ghidează agendele televiziunilor și site-urilor pentru inducerea senzației de frică, îndobitocirea populației, anestezierea vigilenței, pentru controlul mulțimilor.
Pentru aceștia trebuie să fie ceva "special" sau "ocupațional", funcție de ierarhia și importanța "funcției".
La vremuri noi,...tot ei!

Rămâne cum am stabilit!

Pentru Ciucă, Ciolacu, Dâncu, Bode, Budăi: tot ce îmi doriți voi mie, vă doresc și eu vouă!
Pentru aceeași de mai sus: oare cu ce sunteți mai breji decât cel care a fost ciuruit de Crăciun?

GO spunea...

@csej. Esti meseriasul ... ploii. Ca de obieci, te dai ascuns dupa tastatura. Te faci de coma efectiv. In primul rand ca ai ratat esenta. Este alta, dar nu mai conteaza, este clar ca ai aburi in cap si esti complet paralel cu armata.

Legat de afirmatia ta, este in mod indubitabil, a unui plapumar. Atat in 1989 - la revolutie, cat si la "calmarea" iredentistilor de la Tg. Mures din 1990, trupele de cercetare au desfasurat activitati intense in randul populatiei civile. Si azi se intampla la fel, in orice armata, nu doar la noi. Nici nu ai cum sa detectezi si mai aels sa neutralizezi elemente ostile infiltrate in randul populatiei civile, si mai ales cand acestea sunt si inarmate, daca nu te infiltrezi in randul populatiei. Si mai ales cand populatia este si agitata. In 1990 cel putin, istetule, toata cercetarea din A1, A2 si A4 a actionat in randul populatiei civile, pentru "calmarea" rebeliunii din zona secuiasca. Am participat si eu atunci, iar comandantul operatiunii a fost Lt.col. Chelaru Mircia, desemnat de SMG, la recomandarea si din partea DGIA, sa conduca restabilirea situatiei.

Habar nu ai, dar dai cu clanta! Eu stiu, cand esti plop, taci, nu mai esti si fudul.

GO spunea...

@csej. Si apropo, se vede ca ai facut armata ascuns printr-un birou. Daca te intereseaza, in '89 la revolutie am activat cateva zile si alaturi de USLA. Sari in aer, este? Sari degeaba! Voi aveati o revolutie a voastra in regat si in Moldova, noi in secuime ne-am evacuat familiile sa nu fie linsate de "revolutionarii honvezi". Si apoi am ramas la bataie. 3 luni si jumatate am stat in alarma si nu am intrat in casa. Revolutia in secuime a inceput cu linsarea a 7 cadre din MAI, ceea ce tu nu stii. Asa ca noi am intrat intr-o alta situatie decat in restul tarii, o situatie in care si armata a fost agresata efectiv. Acolo revolutie a fost confiscata de o miscare paralela, creata pe fond de tensiuni etnice, care a avut ca scop final declararea independentei numitului Tinut Secuiesc. De aceea, noi cei din zona secuiasca am intrat intr-o alta situatie.

Si pentru ca ma irita sa ma tachineze orice plapumar, eu iti spun franc ca sunt unul dintre ofiterii care a contribuit din plin in 1990, la mentinerea integritatii Romaniei. Ce ati facut voi in restul Romaniei, este treaba voastra. Dar macar, tineti-va clanta cand puneti etichete generale.

Gigi spunea...

@GO da aveti dreptate.In zonele amintite in 90 a fost mare razmerită,au murit multe cadre ale M.I.Unul dintre ei schingiuit,nu mai spun cum ca mi-e groază.Am văzut locul unde a fost o omorât un of.al politiei române,in chinuri groaznice.Tg.secuiesc se numeste oraselul respectiv.Sediul politiei(militiei) era ars din temelii!Asa au inteles "revolutionarii" in majoritatea lor"pui de d(r)aci sa se razbune.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se stie ca suntem din marea familie din aparare, ordine publica si siguranta nationala si unii o dau pe aia nasola impotriva la o anumita categorie, maine vor sari pe politisti, jandarmi, pompieri, tanchisti, artileristi sau alta categorie-frăție ce li se par a fi sa fie facute arșice si praștie si trebuiesc calcate in picioareindezonoare, ca doar in cap au o chiftea si atata ii duc mintea aia dusă razna, in loc sa ne batem impreună pentru drepturi, prestigii si reputatii impreuna, ca fratii!...

Ionel spunea...

O precizare referitor la "Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI) Argeș, condusă de fostul şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar, pensionat în anul 2010." Col (r) Dumitru Sovar nu a fost niciodata seful SRI Arges. Dar asta are mai putina importanta. Ma contrariaza faptul ca un fost cerecetas intr-o unitate de elita a DGIA poate spune ca " erau urmariti de contrainformatori " !? Contrainformatiile ca domeniu este la fel de sensibil ca si contraspionajul, are de-a face cu profesionisti in marea lor majoritate, de o parte si de alta, si are o importanta majora in orice structura informativa a unei tari. Inteleg ca unul ca Marius Oprea sa prezinte evenimentul in nota lui obisnuita, desi este un om care a trait mai mult de 80 % din activitatea profesionale de pe urma documentelor securitatii, dar imi lasa un gust amar nele opinii aiurea ale unor rezervisti inserate la comentarii....

GO spunea...

Ar trebui schimbata tema, este cam anosta. Mai relaxez eu atmosfera.

Sper ca ati aflat de tupeul bolsevic al unui consilier de-al presedintelui ucrainean, fata de Romania. Legat de faptul ca Andrei Marga si care este o somitate in Romania, a avut tupeul sa pomeneasca de faptul ca Ucraine detine teritorii romanesti din vremea cand era mareata republica sovietica. Iar consilierul ucrainean l-a luat la ... stanga. Ba mai mult, ucraineanul a sugerat ca Andrei Marga sa fie anchetat penal (nu se stie de cine) - dar va dati ce democratie exista in Ucraina.

Halucinanta dar deloc suprinzatoare este si pozitia oficiala a partii romane, exprimata de MAE, care si-a ridicat popoul in sus, a bagat capul in nisip, sustinand ca Andrei Marga. Încurajează și propagă cica ... narativele emise de Rusia. Nesimtire si tradare curata, sa nu ai curaj in propria ta tara sa te exprimi liber, si sa evoci istoria propriului popor.

Site-uri de referinta:

- https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25796157-andrei-marga-spune-afirmatiile-sale-corespund-adevarului-istoric-acuza-propaganda-azi-ucraina-este-granite-nefiresti.htm
- https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/consilier-al-lui-zelenski-despre-andrei-marga-2206161.html
- https://www.monitorulcj.ro/politica-administratie/102635-mae-reactie-dura-la-declaratiile-facute-de-andrei-marga-preia-incurajeaza-si-propaga-narativele-rusiei

Alkan spunea...

O măsură justa privind aplicarea ratei inflației la indexarea pensiilor propusa de un partid de dreapta.

https://m.ziare.com/pensii/violeta-alexandru-forta-dreptei-proiect-crestere-pensii-1762013

spiritul lui Haret spunea...

Go vezi ca esti prost?Vrei sa-i dau telefon lui Parfene si sa te fac de ras?Termina cu minciunile.Renunta sa te mai dai drept erou.Tu ai fost un amarat de pion pe o tabla de sah.Un neica nimeni.Nimic mai mult.Ma fac de ras ca stau sa discut cu tine.

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Nu-l cunosc pe domnul colonel Șovar, dar am scris ce a apărut în presă. Cert este președinte al ACMRR Argeș.
Poate în cuvântările de la Pitești a fost amintită istoria serviciilor de informații din România. Dacă nu au facut-o au greșit. Contestatarii spun în presă ca monumentul ar fi ridicat în memoria securității, dar nu citează nimic din cuvântări.

Unknown spunea...

Putem admite că generalul Militaru a trădat? Trădarea sa a fost descoperită și documentată de cei de la contrainformații militare.Daca nu au murit in Drumul Taberei,ii trecem la categoria securiști împuțiți,abuzivi,....Cred că generalizarea nu este benefica! De acord: analizăm cazurile,cei care au comis abuzuri,fapte penale trași la răspundere. Am convingerea că au existat ofițeri de informații loiali poporului român,României.

spiritul lui Haret spunea...

Ionele persoana la care te referi minte cu nerusinare.Nu a facut parte niciodata dintr-o unitate subordonata direct DGIA.Spre convingere discuta cu cei din filiala Curtea de Arges a SCMD.

GO spunea...

Huhu Rezea! Sa nu uiti sa abordezi si declaratia Pentagonului. Cea ca acum exista o probabilitate extrem de mare, ca Rusia sa utilizeze armale nucleare si/sau chimice, tactice Cu afectarea nu doar a Ucrainei, ci si a unor state precum ... România si Polonia.

Stirea a fost data de Romania TV, aseara la miezul noptii, cand poporul dormea in izmene.

Curios - apropo de serviciile de informatii din Romania si presa care vegheaza ca poporul romana sa nu afle nimic, ca nu cumva sa intre in panica si sa isi ia masuri de prevedere - ca stirea de la iezul noptii din noaptea trecuta, NU a fost preluata de nicio publicatie, azi pe lumina. Sau nu regasesc eu, desi sap bine cand caut.

Abia undeva la o publicatie din R. Moldova am gasit ceva strecurat pe subiect. Si mai jos. Acum reia tema Ciutacu.

https://www.libertatea.ro/stiri/putin-tot-mai-frustrat-dupa-infrangerile-umilitoare-din-harkov-sua-se-tem-ca-rusia-ar-putea-bombarda-centrele-de-aprovizionare-din-romania-si-polonia-4281728

https://www.zdg.md/stiri/stiri-externe/sua-anunta-ca-elaboreaza-un-plan-in-cazul-in-care-rusia-va-folosi-arme-nucleare-in-ucraina/

GO spunea...

@ spritul lui Haret. Iar ma musti de ...ur? Bai, spritare, tu nu ai inteles pana acum ca la ... Cur. de Ag. (asa se spune popular), am fost in tranzit? Si ca aia era doar una din 6 ... unitati cu indicative diferite, din 5 orase diferite, prin care am bantuit. Nu iti dau eu tie indicii ce si unde, dar am fost comandant structura cercetare organizata pe ... grupuri. Si orice structura de cercetare organizata pe grupuri in tarisoara asta se subordoneaza DGIA. Daca iti declini identitatea, dar frumos asa cu peptu' in fata, iti spun si unde exact. Hai, curaj!

GO spunea...

@spritu lu' Haret. Bai, ce iti place sa mananci ...acat cu roaba! Atat ti-a sapat alcoolul creierii, ca tu intelegi nici acum ca eu nu am fost ofiter legat de fusta mamei ca tine si ca P... ala, si am schimbat 6 unitati in 5 orase? Tu ai ramas cramponat pe Cur. de Arges, ca ai aflat tu nu stiu ce, de nu stiu unde... Chiar eu am spus, ca am curajul raspunderii nu ca tine! Am trecut si pe acolo, o unitate oarecare de tranzit din provincie, pe unde treci si fugi mai departe.

Bai, sprit? Ia zi, pune-ti neuronii la contributie! Si spune tu, cum era posibil ca eu de la Ag. - unde nici nu eram de fapt atunci, sa o extrag in decembrie 1989, pe sotia si cei 3 copii minori ai celui din imagine? Ca sa scape de linsajul revolutionarilor honvezi? Pentru ca eu am extras-o, pentru barbatu-sau nu am mai putut sa fac din pacate, nimic! Si tu ma iei cu P ... de la Arges. Apropo, aia comandata de P...a fost cel mai slab comandament de brigada prin care am trecut vreodata. De aia s-a ales si praful.

Huhu Rezea spunea...

GO
De ce vorbești de presa românească dacă n-o urmărești?
Astazi toată ziua m-au plictist televiziunile de știri cu presupunerea că Putin, enervat de contraofensiva ucrainiană, se va răzbuna pe vecinii Ucrainei care permit tranzitarea de arme și muniții spre Ucraina.
Este doar un scenariu imaginat, dar posibil, fără să existe informații certe în acest sens.
Dar, tot astăzi este dat și avertismentul SUA pentru Putin în cazul în care va internaționaliza conflictul. Până în prezent țările NATO au promis că nu vor interveni direct în conflictul din Ucraina.

GO spunea...

@sprit' lui Haret. Ca vad ca tot ma tachinezi, ma ataci!! Damblaua prostului scapat pe forumuri. Toti se refera la tema, mai baga eventual o gluam etc, doar tu te te referi la alti useri!

Habar nu am cine esti ... Dar daca mie imi zici de P..., ehe!! Intre noi doi sunt minim 20 ani diferenta. Inseamna ca tu ai fost coleg cu acel P..., fata de care eu sunt la 20 promotii distanta. Si mai bine povesteste-ne daca tot ti-e drag de el, cum voi 2 ati terminat in promotiile alea proletare cu Cehoslovacia, cand v-a luat de la tractoare si v-a facut ofiteri. Ca asa vorbea lumea la Ag. E adevarat ca ati fost facuti aia cu Cehoslovacia, ofiteri la 6 luni sau la 2 ani?! Nu ca ar conta, dar se vede?!Mentalitate de caporali, nu stiati sa scrieti corect gramatical, plus multe la care ma abtin eu acum.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In timp ce dezbatem subiecte banale, mafiile clocare si unii jenerali de paie, cu doctorate copy paste, baga tainic sule in coaste cadavrelor politice sa nu se implice prea tare in pensiile militare, dorind sa nu ne incadram Programului PNRR, sa ramanem independenti intre aceleasi repere severe, strict militare pe Legea 223, inghetate la modul actual de calculare, fara nici o majorare sau micsorare ca sa nu le fie afectate lor cuantumurile uriase in care si-au bagat veniturile efemere, oskarurile, coeficienți pe motive aiuritoare, si sporurile din dotare din ultimile 6 luni sedentare, pe care ,,neica nimeni'' nu le are, decat sleahta asta sugatoare si mafiile clocare, si chiar daca s-ar majora sa se dea si celor cu peste 20.000 majorarea asijderea si nimic altceva, iar pensiile medii si mici sa ramana la nivelul de kanci-karici. Nu-i o stire oficiala, ci doar o banuiala izvorata dintr-un zvon zburator pe la urechile unui binevoitor, deosebit de ciulitor la pavilion in orice cotlon pe unde se clocesc, uneltesc si urzesc aceste actiuni cu iz mafiot si banditesc, fiind scapate si auzite de ciuleala unde se afla mangafaua cu ciocanelul si nicovala, si nu e mare lucru sa ne trezim ca timpul sa ne demonstreze si sa ne etaleze un fapt implinit ca toti ne-au parasit, sa fim exclusi din PNRR si cutrele de la ograzile teritoriale sa continue aceleasi actiuni mascate sub perdele de fum de pana acum! Comisia aceea de mediere, de fapt un instrument de fentare, a fost creata ca atentia sa ne abata si sa nu fie concentrata pe urzelile subterane sa fim exclusi din PNRR si sa nu se mai faca o alta recalculare sau o noua lege. Va e limpede? L-ati mai auzit iesind la o declaratie publica pe mafiotul de la Hapararea ruinată, cu mustoacaca de bulibasa, olarită? A fost prins de urechi si acum tinut in pozitie de drepti la dispozitia gheneralilor de paie si a mafiilor clocare, si ce i se ordona, aia face si tace! Stati ciuliti si nelinistiti si la orice sa fiti pregatiti, ca eu numai cred ca ne mai asteapta, ca in 2011, un nou careu de asi cu popa in coada, pensiile sa ne mai cresca, decat poate in noada de sub coadă!

GO spunea...

@ Spritu' lu' Haret! Ia si link-ul de completare pt. raspunsul meu de la 21.11. Vezi sa nu te ia cu lesin, gingasule. Eu am fost in evenimente atunci, fix pe unde a fost asasinatul acela. Au fost mai multe asasinate, 7 mai exact. Cum de inca de nu mi-a facut fisa, cum de nu ai aflat, tu care le stii pe toate? Care iti este versiunea acum?

https://www.curentul.info/actualitate/in-memoriam-agache-aurel-colonel-post-mortem/

Viorel spunea...

Cornel. Programul PNRR este un fel de pielea p..ii pentru România. O păcăleală a la UE (M..E). Jumătate din bani se duc pentru monitorizarea, asistența tehnică și consultanța modului în care se implementează proiectele PNRR în România (mafia lucrează). Citeam într-un material cum marele Ghinea afirma precum că, IRIGAȚIILE nu sunt băgate în PNRR. De ce domnule Ghinea ? Plouă zilnic în România ca și în Anglia și băltește solul de apă, putrezesc plantele la rădăcină și mor ? Da de ce nu ai omis și PENSIILE ? Cine ți-a impus să le introduci în PNRR dacă UE nu ți-a cerut așa ceva iar alte țări nici nu au pomenit de acest lucru ? De șme, nu ?

GO spunea...

Mda! Vedeam pe Telegram zilele trecute, niste exprimari prin care diversi etnici rusi se intrebau, cand trece Putin la razboi adevarat si distruge centrele energetice ucrainene. Si isi exprimau nemultumirea ca tot o taraganeaza atat.

Acum vad la CNN faptul ca rusii au bombardat in seara aceasta, centrala nucleara de la Nikolaev. Este destul de aproape de noi, pe langa Odesa. Asa se leaga avertismentul americanilor si spusele rusilor.

Este clar ca Putin nu a glumit si urmeaza o faza noua si foarte crunta. Si foarte rapida. Intr-o Ucraina lasata fara energie electrica, practic moare si orice rezistenta armata, iar sprijinul occidental cu armamente etc., devine complet inutil. Acesta este momentul de impas decisiv. Ori NATO lasa Ucraina sa sucombeze, castiga rusii si cu asta basta, ori NATO intra in razboi direct cu Rusia.

Gabi maresalu' spunea...

”Este strigător la cer că au acest tupeu de a-şi ridica un monument în cinstea lor. Care cinste? Că au omorât oameni, că au schingiuit, că au deportat oameni, că i-au strămutat, că au făcut crime abominabile? Un regim odios, sute de mii de de oameni deportaţi, strămutaţi. (.) Au vrut să arate că ei şi-au făcut datoria faţă de ţară. Care datorie? Că au nenorocit nişte oameni, i-au băgat în închisori? Cea mai grea închisoare a fost tot în judeţul meu, reeducarea prin tortură. Este incredibil, când de Paşti îi împărtăşeau cu urină, înfometaţi şi bătuţi, să spună că nu mai cred în Dumnezeu, că au avut relaţii cu mama lor”, a comentat preşedintele AFDPR

nr. 1 spunea...

Dle Viorel in primul rand va recomand sa fiti un pic mai atent cu expresiile pe care le postati pe acest blog destinat celor ce au slujit sub Drapel. Cu PNRR sunteti intr-o grava eroare .PNRR va introduce o noua formula de calcul pentru pensiile noi si pentru cele in plata iar actualele pensii speciale (cele definite de CCR ) vor fi rationalizate- cu precadere cele de 5 cifre vor fi recalibrate . Reforma pensiilor in cadrul PNRR vizeaza tot sistemul de pensii si civile si militare si speciale si ocupationale si de serviciu .Alinierea pensiilor militare la principiul contributivitatii (daca se va face deoarece sunt mai multe variante de reformare a pensiilor militare unde exista acum extrem de multe inechitati si nedreptati , unde f multi smecheri au pensii de 5 cifre nemeritate, asta nu inseamna insa ca toate pensiile de 5 cifre sunt smecherite) se va face ca la magistrati -o componenta contributiva care va creste cand creste punctul de pensie la civili si o componenta militara care va evidentia atat gradul si functia avuta in ultimele 12 luni de activitate cat si vechimea efectiva ca militar , sporuri legate direct de indeplinirea atributiilor functiei si ceva legat de grupele de munca ). Termen - 31.12.2022-finalizarea noilor legi-pentru civili si pentru restul lumii. 31.03.2023 -intrarea in vigoare a noilor legi!

Stelian P. spunea...

"Intr-o Ucraina lasata fara energie electrica, practic moare si orice rezistenta armata, iar sprijinul occidental cu armamente etc., devine complet inutil."

FAN-TAS-TIC!!! Cred ca ukrainienii pot deja de azi sa ceara capitularea iar americanii sa-si retraga toate armele cit mai au timp. Cum naiba nu s-a gindit niciun general la chestia asta? Banuiesc ca rusii aflati in Ukraina au energie electrica la discretie ca intreruperile nu-i afecteaza si pe ei.

Viorel spunea...

nr. 1. La ce anume te referi când afirmi că trebuie să fiu mai atent cu expresiile (care expresii ?). În plus, și eu am fost cadru militar timp de 35 ani, 2 luni și 10 zile (e mult ? e puțin ?). Eu sub ce am slujit ? Sub Stejarul lui Ștefan sau Gorunul lui Iancu, Horea ? Alo, nr. 1! Nu PNRR-ul introduce o nouă formulă de calcul ci politicienii așa cum vor mușchii lor. PNRR-ul este un simplu document unde, dacă o să citiți la jalonul 115 nu este trecut nimic despre baza sau formula de calcul a pensiilor civile sau militare. Pe dumitale te interesează pensile în comentariul meu, dar nu ai pomenit nimic de sumele fabuloase care se duc pe consultanță. Un mic exemplu ca să vă treziți: „Consultanță de 25 milioane de euro din PNRR pentru un proiect de 5 milioane de euro”. A fost sesizat Corpul de Control. https://www.mediafax.ro/social/consultanta-de-25-de-milioane-de-euro-din-pnrr-pentru-un-proiect-de-5-milioane-de-euro-a-fost-sesizat-corpul-de-control-20528794
Vi se pare normal domnule lider ? Cum să fie bani pentru rezolvarea inechităților dacă se fură cu sacul. Mai citiți și analizați când vreți să criticați. Mai concret ca să înțelegeți. Dațile în cap la cei care fură ca să fie bani să vă ridice și dv. și altora pensia spre 5 cifre, nu prin diminuarea lor, ci prin creșterea celor mici și mijlocii spre la anul și la mai mare.

CEZAR spunea...

@ VIUREL..tu ai slujit sub masa.....
Sa-ti intre bine in cap No.1 are deplina dreptate !!
"""Cu PNRR sunteti intr-o grava eroare .PNRR va introduce o noua formula de calcul pentru pensiile noi si pentru cele in plata iar actualele pensii speciale (cele definite de CCR ) vor fi rationalizate- cu precadere cele de 5 cifre vor fi recalibrate . Reforma pensiilor in cadrul PNRR vizeaza tot sistemul de pensii si civile si militare si speciale si ocupationale si de serviciu .Alinierea pensiilor militare la principiul contributivitatii (daca se va face deoarece sunt mai multe variante de reformare a pensiilor militare unde exista acum extrem de multe inechitati si nedreptati , unde f multi smecheri au pensii de 5 cifre nemeritate, asta nu inseamna insa ca toate pensiile de 5 cifre sunt smecherite) se va face ca la magistrati -o componenta contributiva care va creste cand creste punctul de pensie la civili si o componenta militara care va evidentia atat gradul si functia avuta in ultimele 12 luni de activitate cat si vechimea efectiva ca militar , sporuri...""""

Viorel spunea...

Don Cezare mânca-ți-aș pensia și tu mie nasul cel cu o nară. Scrie ofițerule un comentariu cap- coadă și nu mai copia ceea ce zice unul sau altul sau nu le ai cu aritmetica limbii române. Eu am slujit țara iar tu sub ptrafirul preotului militar. O să vezi tu pensie militară ca la magistrați atunci când o zbura TAB-ul de la revoluție (cel împușcat cu 7 gloanțe) pe deasupra Timișoarei. Spui numai prostii. Chiar sunt atât de proști acești golani care ne-au furat din pensii ani de zile să-ți dea ție Mr. Padina „pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării” cum au magistrații conform Legii nr. 303 / 2004 ? Zii ceva despre Societățile și ONG-urile lui Aurică Geamantan, cel ce a gândit PNRR și despre sumele încasate din consultanță. Caută pe google și găsești material berechet pe această speță sau nu știi să cauți sau să citești. Auzi. Pentru un proiect de 5 milioane euro, ceri 25 milioane consultanță. Hoție pe față. Zii Padina.

Cezar spunea...

@/ Viurel..majurul de la C.I.
Se zvoneste ca "Orca putin"..contraataca cu batalioanele de cadristi si paznicii de la DS!
Acum vom vedea ce ai facut tu prin Armata..sîc!

Viorel spunea...

Don Cezare. Eu am fost Locțiitor pentru logistică apoi Șef S. 4 Logistică prin schimbarea denumirii, având în subordine și GAZ-ul condus de expertul în agricultură și zootehnie Padina Floricel.

Viorel spunea...

Don Cezare. V-am rugat de nenumărate ori să vă postați cuantumul pensiei în plată ca să fac o comparație între dv. marele Cdt.BIMc și mine Viorel majurul de la CI, ca să vedem cine râde de cine. Sau vă este rușine de pensia în plată acordată în baza funcțiilor avute și vechimii în muncă ? Ulterior vă postez și eu cuantumul pensiei mele.

Huhu Rezea spunea...

UPDATE, 06 10 2022

Problema Troiței de la Pitești a fost reluată într-un mod destul de echilibrat de actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, în discursul din data 04 10 2022 de la Universitatea Babeș-Bollyai.

"De curând, a apărut în mass-media un articol în care se vorbea despre construcția unei troițe dedicată ofițerilor de informații din toate timpurile într-un cimitir din Pitești. Cu siguranță, inițiatorul acestui demers cât și tinerii care au participat la acea inaugurare nu au auzit de experimentul Pitești, de ororile făcute de fosta Securitate în anii 50 și cred că a fost o greșeală. Eroii trebuie căutați oriunde în altă parte decât printre structurile regimului totalitar din trecut. Cu tot respectul, SRI este o instituție care își cinstește eroii săi care s-au sacrificat pentru construcția statului democratic și atât."

Este bine că directorul SRI a subliniat de la început că acel monument este dedicat lucrătorilor de informații din toate timpurile, așa cum am subliniat și eu în acest topic, chiar în zilele când toată presa vuia că Șovar de la Pitești a ridicat troița pentru comemorarea numai a securiștilor. De aceea am prezentat și scurtul istoric al serviciilor de informații din România de la AI Cuza încoace.

Cum să credeți domnule director că seful ACMRR Argeș, Col(r) Șovar, și reprezentantul ACMRR Central, generalul Stoica, nu au auzit de experimentul Pitești? Au auzit, dar nu a fost intenția lor să comemoreze eroii securității, când serviciile de informații anterioare regimului comunist au dat atâtea jertfe, multe rămase și astăzi în anonimat.

Lăsați ofițerii SRI să cinstească și memoria celor care s-au sacrificat pentru independența țării, pentru crearea statului unitar român, pentru consolidarea democrației în perioada interbelică, pentru izolarea influențelor KGB și GRU din perioada comunistă a României!

Leo spunea...

Ne spune Helvic mimând nemulțumirea cum că că este o greșeală construcția respectivă.
Păi dacă este o greșeală , de ce nu dă o dispoziție pt. desființarea construcției , sau să scrie pe ea , că este dedicată eroilor de după aglomeraţia din dec. 1989 ?
E MIMĂ !