Un produs Blogger.

vineri, septembrie 16, 2022

Creșterea și descreșterea ocupației rusești în Ucraina

11 comments

 


In luna septembrie a avut loc inversări dramatice pentru armatele lui Vladimir Putin din Ucraina, care au fost forțate să iasă din aproape toată provincia nordică Harkiv , la vest de râul Oskil, și pierd încet teren în jurul orașului Herson, din sud.

În nord, trupele ruse au fost forțate să se retragă precipitat, în unele cazuri „abandonând jumătate din echipament”, Ucraina capturand tancuri și depozite de arme rusești, împreună cu orașul vital Izium, vital din punct de vedere strategic.

O hartă interactivă produsă de Newsweek , pe baza datelor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), arată cât de dramatic s-au schimbat lucrurile de când Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie.

11 comentarii:

GO spunea...

Este greu sa discuti pe un blog un astfel de subiect, cat timp blogul are limite de atasare a imaginilor, videoclipurilor etc. Discutia ramane neterminata.

Pe scurt, la aceasta ora situatia este astfel. Nimic spectaculos pe frontul de est, cu exceptia regiunii Harkov, acolo unde este raul Oskol. Ucrainenii au reusit sa loveasca cu artileria inclusiv un punct de trecere frontiera cu Rusia, pe unde trec atentie ... refugiatii ucraineni in Rusia. Pentru ca sunt si din astia garla, nu tot fug in Romania si in Polonia, unii fug si in Rusia. Asa, si azi ucrainenii au scapat cateva ghiulele si pe peste granita cu Rusia, fara victime, tot in zona aceea.

In acelasi timp, tot acolo spre Oskol. Ucrainenii ataca in valuri suicidare, incercand sa impinga trupele ruse spre granita cu Rusia. De ce suicidar? Rusii nu se angajeaza la contact. Ii toaca pe ucraineni cu artileria, aviatia si rachetele de la distanta, prin foc de baraj. Am un film, filmare directa cu drona, imi care nu imi vine sa cred ce vad. Artileria rusa a facut groapa langa groapa (cratere in toata regula) - creaind un baraj de artilerie atat de dens, pe o zona atat de intinsa - campuri intregi, incat nici tantarul nu ar fi putut trece prin zona aia fara sa fie șifonat. Iar chestia asta se repeta de zile intregi.

Am inteles de pe Telegram ca Zelensky a turbat si nu mai tine cont de pierderi. Iar supozitia mea este ca ucrainenii sunt bagati in malaxor dintr-un egoism al lui Zelensky, din moment ce ii sunt tocate de catre rusi toate trupele care inainteaza spre granita rusa, iar el trimite mereu si mereu, altele, care intra in acelasi malaxor. Exact cum faceau vietnamezii cu americanii.

La centrul frontului este ca ...ula! Armata Republicii Populare Donetk este la contact efectiv cu ucrainenii. Iar aceasta este sprijinita de acea grupare rusesca speciala numita Wagner. Aici situatia este statica oarecum. Adica, gruparea Wagner a rusilor se chinuie sa mai avanseze spre centrul Ucrainei si sa intre in Bahmut-Soledar. Pe de alta parte, ucrainenii incearca sa ii penetreze pe ruso-insurgenti, cu grupuri de cercetare diversiune. Un astfel de grup a fost linsat aseara de insurgentii din R. 6 Cazaci (al R. Donetk), iar ca dovada l-au sprijinit pe un cercetas ucrainean de un copac putin impuscat in cap, si i-au pus si emblema "Z" in piept (semnul victoriei rusilor).

La sud, iar este front static si nu prea. In sensul ca rusii avanseaza ca melcul catre Krivoi Rog dinsre sud, la jonctiunea cu armata R. Donetk care avanseaza in aceeasi directie dinspre est si tot ca melcul. Iar ucrainenii tocmai au lovit cu niste rachete, cladirea administratiei din Herson (obiectiv civil - spre sa se rascoale userul "M").

IN CONCLUZIE! NU POTI SA TRAGI CONCLUZII PE BAZA EVENIMENTELOR IN DERULARE ACUM. PARE O RUTINA A OPERATIUNILOR. UCRAINEAZA ACTIONEAZA CLAR HAOTIC. RUSII EVITA CLAR CONTACTUL, PREFERAND BARAJELE DE RESPINGERE ALE ARTILERIEI. APROPO! MAI ESTE UN FACTOR CARE ESTE POSIBIL SA INFLUENTEZE CONFLICTUL DIN UCRAINA, MA REFER LA INTARZIEREA UNOR REACTII ALE RUSILOR. DE VREO 5 ZILE, IAR S-AU LUAT AZERII CU ARMENII, RAU DE TOT. TOT CU DRONE MLRS, ARTILERIE, MORTI O GRAMADA ETC.

Huhu Rezea spunea...

@GO
Ucrainienii care se refugiază acum în Rusia sunt colaboraționiștii cu trpele rusești de ocupație.
Asta este soarta trădătorilor.

GO spunea...

Mai este o faza legata de razboiul din Ucraina. La care "conservatorii" sigur nu va asteptati. V-am spus ca eu urmaresc zeci de canale Telegram, Signal etc. Care este faza?

Simpatizantii rusilor din toata Ucraina, transmit direct pe canelele de socializare, pozitiile obiectivelor ucrainene de lovit. Dau coordonatele exacte (orice smartphone ne da coordonatelele), baga eventual si o poza sau o captura de harta si restul este treaba artileriei, aviatiei si rachetelor. Mai nou, si simpatizantii ucrainenilor din teritoriile ocupate de rusi, desi mult mai putini, fac acelasi lucru, adica transmit ucrainenilor pozitiile rusilor. Astfel de informari sunt rutina de cand a inceput razboiul. Sigur fac chestia asta si prin SMS, pe Messenger, Tik Tok, WeChat, Whatsapp etc. Trece Serghei - cioban ucrainean cu oile pe langa unitatea ucraineana care avanseza voios in Herson, isi scoate Huaweiul din buzunar, vede ce coordonate are unitatea ucraineana si pac, baza un SMS sau un mesaj pe Telegram. Rusul vede coordonatele, le baga in calculator, mai trage un gat de vodca, si trage unde i-a zis ciobanul Serghei. Cam asta este filmul.

Si atunci, se mai mira unii de ce nu le iese pasienta nici ucrainenilor, nici rusilor, ca la manual. Ei, iata de ce nu iese. Poti sa fii in pijama si la un sprit langa tun, instalatia de racheta sau in avion, daca ai coordonatele exacte ale unui obiectiv, il lovesti precis.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rossia kakaia balșaia cu ghiotra, fiind ca un scarbavnic de bărzoi madular creste si descreste la cantar, ca un buzunar de găgănar, dupa ce l-a halit oparit la gratar, si in functie de cum e giugiulit la oițe, olițe si mițe in acea coaliție cu mancatorii căcărez de constipatul de orez babarez, chinez, sau cum le fuflă intre mucus din bucus Lukasenko si a lui ceaclauz Belarus cand Ucraina da Rossia in marșalier pe pozitia retrasă, flască-moartă cu cate o rachetoaică sau boambă la moacă, mai acătării in pragul serii, sa le sară muștarii! Nia, Rossia ciotka kakaia, hakana de la ciortăi votka, care se bea numai in Kamciatka, si luati-o pe papa kaka cu ghiotura ca să vi se zcoale cioata, macar sa amagească rânjâta aia de balalaika răscrăcănata dijghinata, cat plapuma, de la Moskova la Alma Ata!

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Este problema lor. Sensul colaborationism este destul de vag. De regula, cine nu colaboreaza cu puterea in exercitiu, este catalogat colaborationist si tradator. Cand se schimba puterea, se inverseaza si definitia, colaborationisti si tradatori fiind ceilalti.

Eu de exemplu, consider colaborationist si tradator, pe oricine colaboreaza cu o putere straina, care determina pierderea sau prejudicierea suveranitatii Romaniei. Adica, pe toti cei care conduc acum Romania.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@G.O, de ce in acest idealism fixist dzici ca Zelenski e un egoist, ma rog, daca este erou, puternic ca un buldog si apara patria si nația sa de barbaria la alde Putina cu schizofrenia si Rossia kakaina?

GO spunea...

@ CFI. Eu tot incerc sa iti explic, dar tu nu te asculti decat pe tine. Tu nu intelegi ca o parte dintre ucraineni, multi sau putini, nu stim cati sunt, nu mai doresc sa faca parte din Ucraina? Nu doresc sa se subordoneze vestului? Fapt pt. care 2 regiuni si-au declarat independenta (Donetk si Lugansk), iar alte vreo 4 (Herson acum baga referendum) au aceeasi intentie? Pe ucrainenii astia de ce nu ii apara Zelensky, eroul? Si care apropo, actor fiind se pupa cu un alt actor fix pe gura, transmitand ... ce? De aia fug o parte din ucraineni de Zelensky si lupta contra lui.

GO spunea...

Cam cum imi iau stirile despre razboiul ruso-ucrainean? Nu dau 2 bani pe informatiile din mass media romaneasca, care sunt toate pe stil OTV. Nu functioneaza sa intelegi frontul, decat cu harta in fata. De exemplu:

"Bătălia pentru Herson. Situația în secțiunile Posad-Pokrovsky și Aleksandrovsky
la data de 16 septembrie 2022, orele 17.45

După-amiaza, Forțele Armate ale Ucrainei au făcut o nouă încercare de a rupe apărarea Forțelor Armate ale F. Ruse, în zona din apropierea satului Pravdino. Trupele ucrainene au constituit in acest scop, un grup de asalt, format din șase vehicule de luptă de infanterie si din trei tancuri.

Trupele ruse de parasutisti aflate in aparare, au întâmpinat cu foc sustinut forțele aflate in ofensiva, ale trupelor ucrainene. Mai multe mijloace de foc ucrainene au reușit să invaluie pozițiile trupelor ruse, incercand sa ajunga in spatele acestora, insa au fost blocate de rezervele trupele ruse din adancime, care au actionat in timp oportun.

În timpul bătăliei, parașutiștii rusi au reușit să distrugă toate vehiculele de luptă ale infanteriei inamice, precum si un tanc. După pierderea mijloacelor de foc mentionate, trupele ucrainene au început să se retragă, intrand insa sub focul artilerie și aviatiei ruse.

În acest moment, luptători ai trupelor ruse, in cooperare cu elicopterele in sprijin, urmaesc si neutralizeaza grupurile de luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei, care nu reusit sa se retragă din zona Pravdino".

Concluzia? Eu al nu stiu catelea val ucrainean ofensiv, trimis pe post de kamikaze in acea zona. Si tot aceeasi greseala o fac. Impresia mea este ca ucrainenii nu mai au ofiteri de comanda sau sunt facuti unii de curand voluntari de pe strada, care habar nu au cum sa lupte.

Harta in link (engleza): https://i.ibb.co/D4VZjTF/16-09-en.jpg

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

GO,Exemplul cu reginile rusificate nu poate sa-ti dea dreptate, cat despre tradatorii ucrainieni, si aia rusificati, suntinsignifianti pe langa zecile de milioane de patarioti!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "GO spunea..."
Asta este soarta trădătorilor.

16 septembrie 2022, 17:06

GO spunea...

Mai este o faza legata de razboiul din Ucraina. La care "conservatorii" sigur nu va asteptati.⁉️ V-am spus ca eu urmaresc zeci de canale Telegram, Signal etc. Care este faza?⁉️

Simpatizantii rusilor din toata Ucraina, transmit direct pe canelele de socializare, pozitiile obiectivelor ucrainene de lovit. Dau coordonatele exacte (orice smartphone ne da coordonatelele), baga eventual si o poza sau o captura de harta si restul este treaba artileriei, aviatiei si rachetelor. Mai nou, si simpatizantii ucrainenilor din teritoriile ocupate de rusi, desi mult mai putini, fac acelasi lucru, adica transmit ucrainenilor pozitiile rusilor. Astfel de informari sunt rutina de cand a inceput razboiul. Sigur fac chestia asta si prin SMS, pe Messenger, Tik Tok, WeChat, Whatsapp etc. Trece Serghei - cioban ucrainean cu oile pe langa unitatea ucraineana care avanseza voios in Herson, isi scoate Huaweiul din buzunar, vede ce coordonate are unitatea ucraineana si pac, baza un SMS sau un mesaj pe Telegram. Rusul vede coordonatele, le baga in calculator, mai trage un gat de vodca, si trage unde i-a zis ciobanul Serghei. Cam asta este filmul.

Si atunci, se mai mira unii de ce nu le iese pasienta nici ucrainenilor, nici rusilor, ca la manual. Ei, iata de ce nu iese. Poti sa fii in pijama si la un sprit langa tun, instalatia de racheta sau in avion, daca ai coordonatele exacte ale unui obiectiv, il lovesti precis.

"16 septembrie 2022, 17:17"
Încheiat CITATUL,

GO:
1."TELEGRAM" + "SIGNAL" sunt "OFICINE" RUSEȘTI,indiferent unde își au"sediul" și.."punctele de lucru"..!!
2.din ce scrii, cu.."ciobanii-spioni" ruso-ucrainieni și telefoanele..HUAWEI
,chiar dacă ar fi adevărat(?!) ar fi.. "de gâgă", și..VAI ȘI AMAR de armatele care se "bazează..și acționează așa.. cum scrii..!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "GO spunea..."

"..Eu de exemplu, consider colaborationist si tradator, pe oricine colaboreaza cu o putere straina, care determina pierderea sau prejudicierea⁉️ suveranitatii ⁉️Romaniei. Adica, pe toti cei care conduc acum Romania. "

"16 septembrie 2022, 17:25 ",
Încheiat CITATUL,

GO:
.."sună"..patriotard..ceea ce vrei să pari (!), pt. că te faci că NU vrei să vezi REALITATEA: într-o LUME GLOBAL IZATĂ..,nu poți trăi IZOLAT..,ca țară cu aspirații de..o viață mai bună (pt.
..toți..!) ALTFEL..decăt integrându-te
în această lume, aici, pe TERA..!; asta presupune..inclusiv "intrarea".. reală,în INTEGRALITATEA noastră, a ROMÂNIEI, în STRUCTURALITATEA EUROPEI
și a tuturor structurilor, utile scopului final, simplu, urmărit, și amintit mai sus(..!), ceea ce implică.
.și un unume grad de..CEDARE de PRERO GATIVE de SUVERANITATE [chiar menționa te în CONSTITUȚIE..,care, nu-i așa..?, a fost votată de o majoritate de peste ~ 54 % (!)].
Sigur,e discutabil:"ce","cum" și"cât" au negociat "aleșii" românilor CEDAREA de suveranitate a țării,în raport cu..
"BENEFICIILE"..realizate/sau NU, și.. "până când"..?!