Un produs Blogger.

vineri, septembrie 23, 2022

Deputata Adomnicăi a anunțat joi 22 09 2022 că Banca Mondială a agreat Legea 127/2019

73 comments

 


In emisiunea 100% moderată de Laurențiu Botin, pe Realitatea Plus, deputata  Adomnicăi Mirela a anunțat că Banca Mondială a agreat Legea nr. 127/2019 privind pensiile din sistemul public și că toate pensiile vor fi plătite din acelasi fond de pensii.

Cei care doresc s-o audă pot să urmărească emisiunea , începând cu minutul 35, AICI

Mulțumiri domnului col. Iosif pentru semnalare.

73 de comentarii:

Leon spunea...

Huhu, de la min.36..:)).
Doamna Deputat de Suceava probabil ca se intalneste mai des cu ministrul Budai, deputat de Botosani si are aceasta informatie !
Asteptam o confirmare oficiala si din partea d-lui ministru !
Mereu am sustinut si eu, pe acest blog, ca L.127/2019 este o lege buna care elimina multe din inechitatile produse de L.263/2010 !!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Inteleg ca este un lucru bun si ca e posibil si pensiile militare sa fie cooptate. Dar oare generalii cu doctorate copy paste, vor? Clocarii gulerați si mafia, MApN vor? Ciucalău, naș de famiglie mafiotă, vrea? Nevasta-sa, colonel de tablagii calcati de tren pe umeri, vrea? Șăful de trib de gușteri verzi, cu mustoacaca olărită de bulibaș-rândaș, care promitea, ca un ipocrit si peste tot, ca elimna nedreptatile la pensiile militare, vrea? Mafia politică, slugă celor enumerati de mine, cu ghenerali politici infiltrati, au aceasta dorinta si necesitate de a aplica legea aceasta?

magda spunea...

Buna ziua, ma numesc Mirela Adormicai si vreau sa va anunt ca pensiile vor.....Cine naiba ii mai crede pe astia cand ZIC ceva...eu zic ca tre' sa fim atenti bine cand fak...Budai dar si Nicolae Ciolacu apar pe sticla cu celebra fraza ,patent pesede ,,vom mari pensiile cu cel putin 10% si vom duce salariul minim la 3000 lei''.Adica,vru sa zica pesede ca nu respecta legea( care prevede altceva adica cresterea cu valoarea inflatiei plus 50% din cresterea salariului mediu brut) si nici ce spusa C.E.in referire la salariul minim european (adica marirea la 50% din 6400 lei cat ar fi acum iar artimetica zice ca 3200 e mai mult decat 3000).Daca il veti intreba pe Marcel Ciuca ,acesta ti-o trage cu un lalait imperturbabil,, in sedinta coalitiei ..aaaa. de saptamana urmatoare ...aaa..ne vom intalni iar cu ocazia ....alcatuirii bugetului... vom face si vom drege..Mariti naiba pensiile ca aveti spatiu fiscal pana la 9,4% din PIB. POFTIM? NU VRETI? AM INTELES...asteptati razboiul care ...va restarteaza? S-O CREDETI VOI/

Leo spunea...

Bună ziua ,
sunt Mirel Adomnicăi și vă scriu ca să vă confirm că pensiile militare vor fi recalculate în baza legii 127/2019 , având la bază o formulă de calcul ameliorată plus un BONUS de 20% adăugat la cuantumul rezultat .
Mai trebuie stabilită VALOAREA PUNCTULUI DE REFERINȚĂ până la data de 01.11.2022 .

Leon spunea...

Leo prietene, pai 20% reprezinta Numai OMM/SOSP, dar Gradul militar ??
Magistratii au un plus de 90%, Aviatorii civili un plus 70%,etc...pana si Ziaristii au un plus de 50%. !
Hai, mai plusează !!

Huhu Rezea spunea...

Leon
Sporul de 50% îl iau numai militarii cântâcioși, scribăreți și alți creatori de utilitate publică.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, pentru vestea asta tare, sa-ti traiasca familia din dotare, pupa-ti-as portofelul pe incheietoare, si sa ajungi ministrul Apararii Nationale in noua guvernare! Ehei, sper si eu sa obtin fro 2000 de pulei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Punctul de referinta va fi 170 sau 171

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Scuze, VRS = 75 (LEI)

Brenda spunea...

Nu țipă nimeni ce a spus acea doamna,se pare că deja se știe că și pensie MILITARE vor intra in acea,lege , foarte bine dar cu siguranță se vor face norme de aplicare așa cum au făcut și in2010., Mie îmi o convine . Ii

Huhu Rezea spunea...

Valoarea punctului de pensie in 2023 va fi cca 1745 lei.
Valoarea punctului de referința, socotit la un stagiu complet de cotizare mediu de 28 ani, va fi de cca 62 lei.
La o suma a punctajelor anuale de 100 de puncte, pensia contributivă va fi de 6 200 lei
Cuantumul pensiei va fi 6 200 +25%( spor OMM)=7 750 lei.

Leon spunea...

Deocamdata : 6 200 x 1,20 = 7 440 lei brut !

GO spunea...

@ Huhu Rezea!

1) Nu il mai aburi bre pe CFI, cu punctajele alea matusalalemice. Ii spun eu cum este treaba. Ruda mea profesor de ceva, s-a pensionat de curand pe L. 127/2019. Are peste 40 ani la catedra plus facultatea etc. care si asta este vechime parca. Pensia contributiva = 3100 lei.

2) Sugerez sa nu ii mai aburesti pe oameni cu literatura SF si sa iti revii la realitate. Pai daca astia NU actualizeaza pensiile militare din cauza ca s-ar majora, vii tu acum cu cuantumuri de 7750 pe contributiva, adica si mai mari cheltuieli pentru stat decat ar fi actualizate?

La militari NU se va intampla nimic spectaculos, din cauza ca toti decidentii au sesizat ca militarii sunt cei mai docili papagali. Eventual - daca ar legifera ceva benefic petru militari, o sa bage o prevedere din aia cu taraganare in aplicare, incat cei mai multi de aici vor fi in lumea de dincolo cu 15 inainte de aplicarea beneficiilor.

Asta este treaba. Armate este o mare muta cum zic unii eufemistic, dar la fel de talamba cand este vorba despre apararea propriilor drepturi in raport cu politicienii, cu mass media, cu societatea. Militarii nu se vor scula din genunchi, decat dupa ce trec printr-un razboi. Si la acest moment, cei mai directi sunt cei din TO. In rest toti, sunt lasa-ma sa te las.

Huhu Rezea spunea...

GO
Pensia calculată contributiv nu poate fi suspendata sau eliminată nici daca beneficiarul este condamnat.Este un drept garantat și in astfel de situații.
Uita-te si tu pe decizia din perioada 2011-2015 si vezi ce suma a punctajelor ai avut. Înmulțește-o cu 62, adauga sporul OMM si vei vedea ce pensie contributivă vei avea.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Am calculat. Nu imi iese pasienta. Pur si simplu, tot pensia militara este mai mare, asa cum este ea neactualizata, cu o indexare pierduta etc. Intru practic in categoria de interese a celor pensionati mai recent, decat a celor pensionati in antichitate.

Eu propun sa abordezi lucrurile si altfel. Intram in razboi 100%, garantez. Toti maharii stiu, de aceea si fac ceea ce fac. Cu o Romanie bombardata si cu un stat zguduit din temelii, cu o economie si asa subreda pe timp de pace, daramite in razboi. Mai plateste mama sulii pensii cuiva, pot sa fie contributivele contributivelor. Pe militarii pensionati de bine de rau, o sa lea mai dea armata o conserva ceva, ca este nevoie de ei, chiar daca unii sunt in retragere. Dar de contributivi nu mai are nevoie si nu mai poarta nimeni grija lor, in situatie de criza majora, cum ar fi razboiul.

Eu va sugerez tuturor, care nu aveti o curte cu macar niste gaini prin ea, cu un puț acolo și niște lemne, sa actionati cat mai aveti vreme. Actionati ca si cum nu ati mai avea pensie deloc, nici curent, nici gaze, nici apa la conductă. Și nici internet sa stati pe blog. Că ... cam acesta va fi viitorul. Iar pronosticul demonstreaza ca toate acestea vin cand este mai rau: iarna. Sunt prea multe indicii, semnale etc. - doar sa fii orb sa nu le vezi.

Leon spunea...

Gelule, profesorul (de gimnaziu ?) are pensia calculata cf.L.263/2010( L.127 inca NU este in vigoare!): PMA =1,4 puncte +41%(Ind.corectie) = 1,974; 1,974 x 1586 = 3 130 lei brut !

Simdum spunea...

La VRPP de 62, inseamna ca civilii care se vor pensiona pe noua lege, pierd la pensie aprox 18 puncte VRPP.
Cu coef de corectie VRPP ar fi 80 si chiar mai mult. Ce o sa insemne asta???

GO spunea...

@ Leon. Profesorul este pensionat anul asta, iar eu stiam ca L. 127/2019 a intrat in vigoare de anul asta.

Ehe, daca nu a intrat nici anul asta, este clar ca o mai proroga inca vreo 15 ani. Mai ales pe criza asta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, este reala afirmatia cu aplicarea recalcularilor (câcâielile si sabotajele clocare, pe romaneste) la pensiile noastre, mai ales ca noi cunoastem marfa din clocarime! Acum iese fum din calculator sa calculez cate parastase mi se fac pana la aplicarea Legii si, dupa fumul albastrude la hoarnă, dupa metoda mierleala a la Papa Paul, rezulta ca o sa fie cam 10 parastase si doua dezgropari, a doua fiind sa-mi duca oasele la fabrica de gelatina, find in trend cu faina de gandaci! Apuca aia nascuti in anul 2020, si doar daca scapa de atomicele lui Putin!
Hai sa vedem din cacealma:
Pai, eu am 23.19478 total puncte, apoi 1.15974 punctaj mediu anual (pe asta nu l-am bagat in calcul ca nu stiu daca se baga) si in lege scrie ca punctul de referinta este 75, plus 20% majorare. Mi-ar da astfel 2.087,52 lei pensie. Sa fie bine? Dezvolt babeste: 23,19478 x 75 = 1739,6 + 20% = 2.087,52 lei virtuala pensie. Trai pe vatrai, neneacă!

Huhu Rezea spunea...

@Sindum 85 din L 127/2019
Citește și d-ta art. 85 din L 127/2019 ca sa înțelegi modul de calcul al cuantumului.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu intelegeti chestia ceanga ca nu se mai gaseste Viagra, si sa nu ne mai duca cu targa la Morga s-a bagat pentru excitat chestia asta de calculat, pentru bărzoi, ca sa ne agitam pe aici noi?!

RD spunea...

Ce se intampla in anul acesta cu nebunia pensiilor pentru ca chiar este o nebunie, trebuie tratata situatia cu 'pastile'..
Ciolacu, Ciuca, Bode, Dincu si altll au spus ca pensiile militare nu sunt speciale.
Citu, USR si altii sau alte partide au spus ca si pensiile militare sunt speciale.
Supraimpozitarea pensiilor speciale sunt doar in articolele de pe internet, nu si in practica.
Legi peste legi si asa mai departe..
Concluzia? Timpul ne va demonstra ce se va intampla..
Nu ce a spus doamna respectiva.. Pana nu vom vedea cat vom avea pensiile, vor ramane doar fel si fel de pareri, populisme, circ si asa mai departe.
Acum stim sigur ca este o nebunie!

Poate ca unii vor sa vada doar ce le convine, dar in realitate nu stim nimic sigur 100%.
Poate stim ca si noua lege va da bani in plus pentru unii si vor taia de la altii (ca de obicei).

Huhu Rezea spunea...

Pensiile militare sunt cele mai speciale pensii de serviciu pentru că sunt reglementate de o lege specială și nu au nicio componentă contributivă în calculul cuantumului lor.
Nu vă luați după ce spun politicienii si după rezerviștii cărora le place ce spun politicienii.

RD spunea...

Păi scuzați-mă dar nu e vina celor care chiar au muncit, nu au câștigat stând la birouri și dând din gură..
Nu cred eu că s-au dus oamenii care chiar au muncit și nu au ieșit cu pensii de 7000-8000-9000 lei și așa mai departe, să le spună șefilor: 'băi noi nu vrem să contribuim la pensii'..
Dar nu vă dați seama că exagerați?
Dacă ați ajuns să spuneți așa ceva, înseamnă că magistrații sunt 'prietenii' dumneavoastră.
Să separe pensia în cea cu partea de contributivitate (dacă se poate face pentru toți pensionarii militari) și restul ca recompensă dacă pot să spun așa pentru interdicțiile pe care le-au avut cât timp eram activi..
Să scazi din 4000-5000 sau mai puțin, mi se pare bătaie de joc. Și mă refer la cei care au muncit minim 25 de ani.
Timpul ne va spune ce se va întâmpla, dar cred că va fi alba cu neagra, la noroc, nu neapărat după corectitudinea celor care vor face legea pensiilor sau ce mai au în cap.

kostas spunea...

Huhu, daca la civili stagiul complet de cotizare mediu 28 de ani, la noi nu poate fi la fel, pe cata vreme la noi varsta maxima de pensionare este maxim de 60 ani nu 65 ca la civili. O sa fie eventual 25 de ani si atunci o sa difere constanta cu care se inmulteste nr. total de puncte. Va fi un pic mai mare la militari decat la civili.

CEZAR spunea...

Unii ca G.O . sau Akordeonul dezakordat..sint de inteles !
Astia sint de-adrepul timpiti ca sa nu zic IDIOTI! Apoi la vechimea lor de tot kk-tul...cum sa vrea ei contributivitate ??!!

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Nivelul mediu al stagiului complet de cotizare va fi același pentru toți pensionarii, tocmai pentru a fi eliminate diferentețele de cuamtum între cei care au aceeași sumă a punctajelor anuale.
De aceea este eliminat din lege și indicele de corecție.
Nivelul mediu al stagiului complet va fi stabilit în noua lege a pensiilor agreate de Banca Mondială, lege care ne spune deputată Adomnicăi nu diferă mult de L 127/2019, prorogată de guvernul Cîțu.

Brenda spunea...

DLE,H, credeți că este valabil și pentru militari, daca avem deja punctajul stabilit în 2010 pe legea 263 ,credeți că acela va fi valabil daca mergem și noi le lega127,. sau cum.

Huhu Rezea spunea...

Brenda
Da, pentru calcularea componentei contributive a pensiei militare râmâne valabilă acea sumă calculată potrivit L 263/2010... cu foarte mici ajustări.
Punctajele lunare și anuale se calculează la fel, prin raportarea veniturilor lunare brute la salariul mediu pe economie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dragii mei, la noi se va stabili suma de pulei ai pensiei, bag de seamă, asa cum va stabili Banca Mondială, PNRR si Directiva europeană, si nu jeneralii de ocară, pusi pe cerșeală si căpătuială, impreună cu mafia clocară, chiar daca ei vor chițcui, orăcăi, behăi si grohăi până la vomitare sa obtina iar sume colosale. Băi, de-al de Baba Cloanța Hoața, de data asta a fugit puiul cu ața, urandu-va, cu nașpa gînduri, sa v-o luați de Mălineanu in mânuri, caci numai asa ne vor ramane, printre rânduri, mai mulți bani de papa bun, ghiurghiuliuri, găuri-rozeuri bombon-ri sub brâuri si pânuri!

Brenda spunea...

Pai cu ajustări, atunci , cum

Brenda spunea...

Și mai este ceva, daca exista sau va fi un nou statut al cadrelor militare, cum vor armoniza ,acolo era alt procent pentru condiții de muncă ,in loc de 20 era 25, dar nu se mai aude nimic dacă daca este aprobat

M spunea...

Contributeala nu e rea în principiu dar cum faci să respecți lozinca vehiculată pe aici: "la vechime și funcție egală, pensie egală"?

Un onorabil militar activ în anii 70-80-90 va avea pensia semnificativ mai mare decât unul activ în zilele noastre (nu e vina nimănui, așa au fost făcute legile salarizării).

Probabil că lozinca de mai sus e relevantă doar dacă cel care o strigă este dezavantajat....

Legea 153 neaplicată pentru SNAOPSN (dar chiar și aplicată) duce la reducerea drastică a punctajelor anuale (și asta pentru un sfert sau o treime din cariera totală). Una era, de exemplu, ca SNAOPSN să treacă direct pe grila din 2022 (ca cei din sănătate) și alta e ca în 2023 să fie abia pe la mijlocul creșterilor.

Chiar și așa media coeficienților de ierarhizare este sub media celorlalte familii ocupaționale rezultând implicit și o medie mai mică a punctajelor deci a pensiilor!!!!!

Chiar daca mâine ar corecta ăștia legea 153 deja au trecut 5 ani deci 20% din cariera unui militar (care ar avea 25 de ani vechime la ieșirea la pensie). Pentru a recupera dezastrul ar trebui ca militarii să sară de la 01.01.2023 pe coeficienți de magistrați și să stea acolo minim 5 ani! Visați!!!!!

Huhu Rezea spunea...

Brenda
Pe actualele decizii de pensie, pentru militarii pensionați înainte de 31 12 2015, pentru 68% dintre ei, există un cuantum recalculat/actualizat mai mic și un cuantum în plată, mai mare, rămas ca mai avantajos. Pentru restul cât și pentru cei pensionați după 31 12 2015, cuantumul calculat/recalculat/actualizat coincide cu cuantumul în plată.
Indexările se aplică la cuantumul în plată, iar actualizările se aplică la cuantumul calculat/recalculat/ actualizat potrivit L 223/2015.
La tine, o eventuală actualizare se aplică la cuantumul recalculat în 2016 sau actualizat în 2017 și se compară cu actualul cuantum în plată. După actualizare rămâne în plată cuantumul mai avantajos.
Toate cele de mai sus sunt valabile dacă legea pensiilor militare rezistă la reziliența PNRR.
La o eventuală recalculare, fie ea și parțială pe contributivitate, te bazezi pe suma punctajelor din decizia pe L 263/2010. Adică , jumătate din 150... câte ziceai că a avut soțul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, faceti-ma sa inteleg: Daca imi baga actualizari la pensia gaurita in 2016 si 2017, abia daca acopera gaura si pensia nu mai creste real, iar din indexari ce sa creasca? E o anomalie: Am crezut ca actualizarile pe minus dispar si se aplica aceste noi actualizari la cuantumul in plata, caci altfel tot in urma ramanem. La acualizari si recalculari am primit 580 lei si respectiv 620 lei, va dati seama ca sa se ajunga la 1241 lei intra acolo toata actualizarea noua sa acopere acele gropi pana la cuantumul actual, si lamine a fost pensia injumatatita atunci ? Si ce dreptate ar fi asta pentru cei 68%? sa nu primeasca iar nimic pentru ca banii de actualizare au umplut doar acele gauri vechi? Nu cred ca asta va fi logica eliminarii vechilor racile si inechitati, doar sa se umple gauri! Ar fi chiar un simulacru de ,,majorari,'' adica o fantoma inutila... Ar fi o dezamagire totala astfel!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In acest caz, sustin cu tarie CONTRIBUTIVITATEA, stimate, GO! De aia n-are ursul coada!

Brenda spunea...

Că întotdeauna , rămâneți special, mulțumesc ,să vedem ,oricum și acea lege 127 se va aplica târziu ,poate abia în toamna anului 2023...mă întreb Dece Ciucă nu mai spune nimic ,așa de mult se lauda până să fie ministru dar la îmbătat puterea.

Brenda spunea...

Și dacă ăștia vor face punctul de pensie mai mare decât ați spus dvs atunci ?????

Huhu Rezea spunea...

Flavius
Când cuantumul actualizat depășește cuantumul în plată indexat înseamnă că indexările succesive anterioare au fost închițite de actualizare.
Potrivit viitoarei reglementări a pensiilor, o indexare durează cât timp nu este depășită valoric de o actualizare. De aceea se spunea în Plx 199/2020 că după actualizare dispar indexările anterioare.

Viorel spunea...

Cornel. Poți să-l iei de mână pe Don Cezare și să jucați sârba în doi ca la Moldova pe CONTRIBUTIVITATE, dacă tu accepți schimbarea de sex, adică, făcând o paralelă, schimbarea din militar în rezervă în civil. Și așa suntem considerați militari în rezervă de 2 lei, atunci vom fi considerați de 2 bani. Nu o să mai poți spune că ai fost militar ci un fel de fiul ploii (miner, șofer, tractorist, dar nu apevist).

Brenda spunea...

A-și fi curioasa ce punctaj ar avea CIUCA,dacă ar trece si el pe contribuția aia !!!!?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Va multumesc frumos!

Huhu Rezea spunea...

@Brenda
În calculul prezentat, eu am mers pe varianta creșterii valorii punctului de pensie cu 10%.
Dacă VPP este mai mare sau dacă media stagiului complet de cotizare va fi mai mică de 28 ani, valoarea punctului de referință va fi mai mare de 62 lei.Si... invers....

Leon spunea...

Daca Generalul Ciuca a stans 150 puncte in toata cariera de militar, va rezulta o pensie bruta cam de 12 000 lei, dar ramane in plata cu cea de 18.000 lei primita i prezent(in varianta cu VPR de 62 lei)..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, 68% dintre rezervisti nu mai au pensie militara din 2011, lg 223 e o catasrofa pentru acestia! Ea este doar cu dedicatie pentru unii. Eu sunt un rahat in ploaie, fata de grade mari in situatia mea, tot distrusi si ei pe lg 223, calculati pe minus la actualizari si recalculari. Adica bine? De ce? Ca aveam 1000 lei in 2011 si acum, dupa 11 ani am 1241 lei? Altora li s-au dublat-triplat de la 3000 lei la 6000-7000 lei-chiar pana la 10.000 lei... La ce m-a ajutat lg 223? Camarad Maior, tot 200 lei a castigat in acest timp, abia acum are 2.500lei, la fel si un capitan, fiind zeci de mii de exemple. Lg223 e pentru Ciucălău, mafia si cativa privilegiati. Cine mai poate trai acum cu 1000 si cateva resturi de lei? Rezolvarea? CONTRIBUTIVA!

Huhu Rezea spunea...

Flavius
Pensia celor 68% este tot pensie militară, dar cuantumul ei este mai mare decât cel rezultat din recalcularea potrivit noii legi.
D-ta ai acum pensie pentru limită de vârstă cu vechime incompletă, rămasă în plată după transformarea pensiei de invaliditate în pensie pentru limită de vârstă.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Huhu Rezea spunea..."

"@Brenda
Pe actualele decizii de pensie, pentru militarii pensionați înainte de 31 12 2015, pentru 68% dintre ei, există un cuantum recalculat/actualizat mai mic și un cuantum în plată, mai mare, rămas ca mai avantajos. Pentru restul cât și pentru cei pensionați după 31 12 2015, cuantumul calculat/recalculat/actualizat coincide cu cuantumul în plată.
Indexările se aplică la cuantumul în plată, iar actualizările se aplică la cuantumul calculat/recalculat/ actualizat potrivit L 223/2015.
La tine, o eventuală actualizare se aplică la cuantumul recalculat în 2016 sau actualizat în 2017 și se compară cu cu actualul cuantum în plată. După actualizare rămâne în plată cuantumul mai avantajos.
Toate cele de mai sus sunt valabile dacă legea pensiilor militare rezistă la reziliența PNRR.
La o eventuală recalculare, fie ea și parțială pe contributivitate, te bazezi pe suma punctajelor din decizia pe L 263/2010. Adică , jumătate din 150... câte ziceai că a avut soțul."

24 septembrie 2022, 10:36
Încheiat CITATUL,
HUHU:
..din ce scrii,ar rezulta că o recalcu lare în sistem contributiv a PENSIILOR MAI VECHI=ANTERIOARE L.263, (lege care a introdus..GRUPELE DE MUNCĂ MAJORATE cu HG..SECRETE..de după 2010=în pensii ..și aflate în plată ACUM..!), adică
pensiile anterioare amintite= de la lg.164..înapoi în timp.., ar trebui SĂ ÎNCEAPĂ cu..RECALCULAREA P.T.= punc tajele totale= realizate cf.L.119/2010 = OUG.1/2011=L.165/2011, prin ADUCEREA LA ZI a GRUPELOR DE MUNCĂ = cf. modifi cărilor de după 2016, pt. că, ALTFEL, S-AR RECREA MOI DISCRIMINARI FLAGRANTE , ILEGALE între generații diferite..de pensionari militari..!

@ CFIFRIM:
..din 1999..încoace, nu au fost.."mai
multe" ACTUALIZĂRI (=autentice,conform DEFINIȚIEI din legea pensiilor milita re..!) de pensii militare, ci numai..1 (UNA)..! = în 2006 = prin OG.56..!,și eventual: a 2-a = în 01.07.2017..,în cazul că..chiar i s-a aplicat vreunui
pensionar militar = care ar fi avut un cuantum anterior:STABILIT sau RECALCULAT / + INDEXAT = mai mic decât cel actualizat în baza L.223/2015..!
..În rest..au fost numai INDEXĂRI/ MAJORĂRI..cu INFLAȚIA..sau din alte motive..LICITE..!

Brenda spunea...

Ciuca 150, puncte ,de unde, acesta nu cred

Viorel spunea...

Cornel. Dacă acum 100 și ceva de ani, Cuza le-a dat militarilor o pensie MILITARĂ, pentru ce să renunțăm noi acum la ea ? Pentru că așa vor politrucii ? Iar dacă politrucii au făcut o pensie militară PROASTĂ, noi trebuie să-i obligăm să o remedieze, să fie o pensie conform muncii și sacrificiilor depuse. Vezi cazul lui Ciucă prezentat de către domnul Leon. Îi crește pensia pe contributivitate ? Nu. Îi scade și chiar fparte mult. Atunci CPS să calculeze toate pensile militare după formula folosită A LA CIUCĂ.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Ai auzit d-ta vreun pensionar special, indiferent categoria pensiei de serviciu, alta decât pensii militare, plângându-se că pensia lui este calculată și în varianta contributivă?
Nu! Cuantumul pensiilor speciale pentru limită de vârstă este mai mare decât componenta lor contributivă.
Numai în cazul pensiilor militare avem situații în care pensia în plată nu se ridică nici la nivelul cuantumului contributiv pentru limită de vârstă.
Ai primit sarcină să faci pe prostul pe acest blog?

M spunea...

Când spuneam că CCR a dat legea 223 ca fiind constituțională și nediscriminatorie fără să știe dacă cuantumul în plată respectă condiția să fie cel puțin egal cu cuantumul pensiei contributive ziceați că eu nu înțeleg deciziile CCR!!! Păi e frumos? 😁

Huhu Rezea spunea...

M
Păi dacă după recalcularea din 2016 a rămas în plată cuantumul contributiv mai avantajos, dacă cel recalculat era mai mic, nu a pus nimeni în discuție această problemă.
Abia prin eliminarea actualizării cuantumul în plată a devenit mai mic decât cel contributiv majorat cu cresterea valorii punctului de pensie.

Viorel spunea...

De la cine să primesc sarcină domnule Huhu Rezea ? De când sunt pensionar eu nu primesc sarcini sau „ordine” decât de la Rex pentru plimbarea de dimineață / seară sau când are chef. Ați mai afirmat cândva că se pune presiune pe mine să mă retrag din proces, lucru total eronat. Deși am cerut renunțarea la proces în cele 3 instanțe (Tribunal BT., CApB., ÎBCCJ), uitați că nu îmi dau voie. Vor să fiu calul de bătaie dintre cele 2 instituții (CPS / Curtea de Conturi). Cât despre prost, nici nu o fac și nici nu sunt.

Huhu Rezea spunea...

Hai să vedem și ce zice CCR despre OUG 59/2017 care a modificat art. 60 din L 223/2015!

"Referitor la dispoziţiile art.3 lit.l) şi m) şi ale art.59 şi 60 din Legea nr.223/2015, introduse sau modificate prin art.VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.59/2017, Curtea a evocat Decizia nr.543 din 2 iulie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.989 din 27 octombrie 2020, constatând constituţionalitatea acestora. Astfel, Curtea a reţinut, în esenţă, că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.59/2017 a fost adoptată cu respectarea prevederilor art.115 alin.(4) din Constituţie. În acest sens a arătat că „în contextul în care o modificare legislativă de amploare, aşa cum este cea determinată de adoptarea unei noi legi-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, este susceptibilă să determine un impact bugetar semnificativ, ce reclamă adoptarea unor măsuri urgente menite să prevină apariţia unor consecinţe negative considerabile asupra bugetului de stat, aceasta poate fi privită ca o situaţie ce are caracter extraordinar, în sensul reţinut în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”.
• Referindu-se la dreptul legiuitorului de a modifica legislaţia în ceea ce priveşte modul de actualizare a pensiilor militare de stat, Curtea a precizat, în acord cu jurisprudenţa sa, că art.47 alin.(2) din Constituţie, deşi consacră dreptul la pensie, nu oferă garanţii şi cu privire la algoritmul de creştere a cuantumului acesteia în viitor. Din contră, aşa cum s-a statuat prin Decizia nr.1.140 din 4 decembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.31 din 15 ianuarie 2008, „valoarea punctului de pensie, limita maximă a cuantumului pensiei, condiţiile de recalculare şi de recorelare a pensiilor anterior stabilite, ca şi indexarea acestora, nu se pot face decât în raport cu resursele fondurilor de asigurări sociale disponibile”. De asemenea, Curtea a arătat că, întrucât se realizează periodic, indexarea pensiei se supune prevederilor în vigoare la momentul indexării, potrivit principiului tempus regit actum, astfel că nu se poate vorbi de un drept câştigat în temeiul unor reglementări anterioare, care nu mai sunt în vigoare.
• În ceea ce priveşte susţinerea referitoare la interpretarea şi calcularea eronate ale drepturilor de pensie, Curtea a precizat că nici interpretarea legii şi nici calcularea drepturilor de pensie nu ţin de competenţa Curţii Constituţionale, ci de cea a instanţelor judecătoreşti, respectiv a caselor de pensii."

Leo spunea...

La ROMÂNIA TV de la orele 18,45 se anunță o emisiune interesantă privind pensiile.
Cred că se poate corobora și cu spusele Mirelei Adomnicăi de la PSD
Eu miros că emisiunea va genera și un topic nou .

M spunea...

După eliminarea actualizării a fost sesizată CCR pe discriminare. Că cei care au sesizat sunt niște troglodiți care în loc să adune toate părerile au sărit că e discriminare, e altă poveste!

Pur și simplu CCR a zis că pensia militară poate să fie oricât dar nu mai puțin decât cuantumul ei contributiv. Întrebarea simplă: dacă nu avem toți calculat și cuantumul contributiv de unde știe CCR că se respectă acest principiu.
Cei care au calculat cuantumul contributiv și au pensia militară mai mică se înscriu în deciziile CCR?

Huhu Rezea spunea...

E treaba Legiuitorului, nu a CCR, să dispună calcularea cuantumului contributiv și în cazul pensiilor militare, așa cum este calculat și pentru toate celelalte pensii de serviu.
Noul președinte al CCR a și avertizat că deciziile CCR privind pensiile de serviciu vor fi influențate serios de condițiile socio-economice prezente.

nr. 1 spunea...

Bune precizarile dle Huhu. Deci, CCR spune f clar ca art. 47 din Constitutie consacra dreptul la pensie dar nu nu ofera garantii si cu privire la alșgoritmul de crestere a cuantumului acesteia in viitor. Din contra,valoarea pct pensie ...., conditiile de recalculare si de recorelare a pensiilor anterior stabilite ....nu se pot face decat in raport cu resursele fondurilor de asigurari sociale disponibile. Sa revenim la problema actuala. Se contureaza clar recalcularea tuturor pensiilor*inclusiv militare) dupa o noua lege si o noua formula de calcul. La pensiile militare, pe langa componenta contributiva va exista si o componenta militara . Acum, zecile de asociatii ar trebui sa lase orgoliile la o parte, sa isi uneasca eforturile si sa inainteze propuneri concrete cu componenta militara care sa reflecte cat mai corect gradul, functia, vechimea efectiva, esalonul , sporuri permanente , grupe . Sa nu fim luati iar prin surprindere!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O radiografie de la Ginecologie, Sectia Chirurgie -micșorare prin labioplastie:
A fost intrebat Budigai:
-,,Bai, cand dreackului si la sfarsitul veacului dați la cei cu penzii pana in 1600 dă lei cei 2000 dă lei, care se vehiculează pă la televiziuni păn odăi?''
La care el a tușât oleacă oțărât, innădușât si înmucușât, dandu-i un raspuns urât cu un zât:
-,,Păi, avem pe masă mai multe variante variate, si pe fața si pe spate cercetate, si o sa vedem, nepoate, in viitor care dinele se poate aplica la bobor, dar, pană facem acest legosau logo, cu stangul pe toba, noi forjăm mai departe acolo!'' Apoi, după ce șovăi pentru a se racori, dadu un șuvoi de sloboz de paie la boi:
-,,Chestii, trestii, socoteli si alte invarteli, ca mergem la negocieri cu Comiția Huropeană si Banka Mundială ca sa iasa de o invarteală la socoteala, desi asta trebuia facuta din iarna trecută, dar cine sa faca mangafaua asa, de-ampulea, in graba, cand avem atata treabă, ca la Pasti si Ignat, cand sunt atatea de inselat, amanat si furat! Mai asteptati si voi locului, boilor, ca nu mai e mult pana la pastele cailor!''
Ehe-heiii... Meșter de vorbe versat, dual si hiclean, acest fost cioban, devenit peste pensii mare tartor suveran si, din celelalte alte afirmații si declaratii, despre procentele ce la pensii o sa le puie, sus in cuie, sa nu-i dzic, puie, sau la geneză, placuța muiedeză si șuie, am inteles o tabula rasa-tâmâie!
Dar, daca era vorba de cei 2000 dă lei pentru ei, cum au vrut sa-si acorde pe șuștache, mai ieri, nici rachetele intercontinentale n-aveau sa-i intreacă la viteza de aplicare parpale in camerele decizionare de gazare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bombă tiribombă din Stiri pe surse:
Xi Jinping, prezidentul chinez, ar fi fost arestat la domiciliu de catre Armata, dupa ce a fost inlaturat de la conducerea Partidului si de la conducerea statului. Se considera a fi un zvon viabil... Cred ca se intampla in urma abuzurilor din pandemie, poate ca si relatia cu Rusia- livrari de armamente si munitii

Calinmihaib12 spunea...

CITAT spunea din "Viorel spunea..."...

"Cornel. Dacă acum 100 și ceva de ani, Cuza le-a dat militarilor o pensie MILITARĂ, pentru ce să renunțăm noi acum la ea ? Pentru că așa vor politrucii ? Iar dacă politrucii au făcut o pensie militară PROASTĂ, noi trebuie să-i obligăm să o remedieze, să fie o pensie conform muncii și sacrificiilor depuse. Vezi cazul lui Ciucă prezentat de către domnul Leon. Îi crește pensia pe contributivitate ? Nu. Îi scade și chiar fparte mult. Atunci CPS să calculeze toate pensile militare după formula folosită A LA CIUCĂ. "

"24 septembrie 2022, 16:18 "
Încheiat CITATUL,

Viorel:
Dacă parlamentul ar dezbate și vota RESPINGEREA: OUG. 57/2015 și OUG. 59/2017, teoretic, L.223 ar trebui să revină la forma inițială, promulgată.!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT spunea din "Viorel spunea..."...

"Cornel. Dacă acum 100 și ceva de ani, Cuza le-a dat militarilor o pensie MILITARĂ, pentru ce să renunțăm noi acum la ea ? Pentru că așa vor politrucii ? Iar dacă politrucii au făcut o pensie militară PROASTĂ, noi trebuie să-i obligăm să o remedieze, să fie o pensie conform muncii și sacrificiilor depuse. Vezi cazul lui Ciucă prezentat de către domnul Leon. Îi crește pensia pe contributivitate ? Nu. Îi scade și chiar fparte mult. Atunci CPS să calculeze toate pensile militare după formula folosită A LA CIUCĂ. "

"24 septembrie 2022, 16:18 "
Încheiat CITATUL,

Viorel:
Dacă parlamentul ar dezbate și vota RESPINGEREA: OUG. 57/2015 și OUG. 59/2017, teoretic, L.223 ar trebui să revină la forma inițială, promulgată.!

Viorel spunea...

Domnule Călin. Cine să propună și cine să voteze abrogarea OUG 57 și 59 ? Prima emisă în Guvernarea Cioloș, a 2-a de Mihai Tudose. Ce ar însemna acum în special cu OUG 59 prin abrogarea ei, să-și dea PSD-iștii cu tesla în coaie. Eu le-aș da cu barosul la toți (și peste trișcă, bineânțeles). A trecut cincinalul în 4 ani și jumătate, gata, vă ajunge cât ne-ați jecmănit. Dar cine ne aude dacă luptătorul din Nasiriyac nu are ochi ca să ne vadă și urechi ca să ne audă.

RD spunea...

Având în vedere că suntem colegi de pensie militară, îmi permit (și sper să nu vă supărați) să vă întreb pe fiecare-n parte, atunci când ați avut pensia de serviciu pe contributivitate în sistemul pensiilor publice, cu cât a scăzut, crescut sau dacă a fost la fel ca înainte (știu că e aproape imposibil)?
Mulțumesc!

RD spunea...

Am uitat să specific că mă refeream la procente deoarece cu banii de atunci puteau cumpăra mai multe fiind prețurile mai mici.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Nu trebuie să mai întrebi!
Ai atâtea topice pe blog despre aceste tranziții de la pensii militare la contributivitate și invers.
In 2011, cca 80% dintre pensiile militare recalculate pe L 119/2010 au crescut, iar la revenirea la pensiile militare, potrivit L 223/2015, cca 68% din pensii au scăzut, rămânând în plată cuantumul contributiv mai avantajos, cuantum existent în plată și astăzi, dar indexat potrivit legii pensiilor militare.

Leo spunea...

La contestarea OUG 57 , art.VII, ar fi trebuit accentuat pe pe 2 aspecte.
1. Prin art. VII nu respectă normele de tehnică legislativă și, implicit, dispozițiile art. 1 alin. (5) din Constituție - (5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie, - în sensul că prin dispoziţiile Art. VII din OUG 59/2017 nu respectă prevederile Art. 2. litera b) din Legea nr. 223/2015 (Art. 2. litera b = principiul egalităţii prin care se asigură TUTUROR participanţilor un tratament NEDISCRIMINATORIU etc...)
2. Alt aspect de neconstituționalitate ar fi putut fi ridicat acela că nu EXISTA URGENȚĂ pt. criteriul de emitere al Art. VII din OUG 59/2017 , deoarece dispozițiile Art. VII , prin Art. X al aceleiași OUG 59/2017 au fost prorogate la aplicare la data de 15.09.2017 de la data intrării în vigoare a OUG 59 07.08.2017)




Leo spunea...

Pe 24 sept. la RO TV orele aprox 18,50 , Budăi a spus că sunt 3 variante de proiecte de lege ale legislației asociate pensiilor pe care Guv. le va propune Comisiei UE.
On vera , zise orbul.......

Leo spunea...

Via Vâscu suge sevă (VSS)............
https://www.facebook.com/groups/1686473368235919/posts/3215697795313461/

Leon spunea...

Si a mai zis ministrul Budai:
"Reforma pensiilor nu vizează doar pensiile speciale, ci tot sistemul de pensii: va fi o formulă nouă de calcul, va fi modificată vârsta de pensionare și vor fi noi criterii de indexare.

Indexarea pensiilor va fi în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB. Posibilitățile de pensionare anticipată vor fi reduse semnificativ și vor fi introduse stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani. Va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035, conform RomâniaTv."!

Huhu Rezea spunea...

Pentru cei care se afundă în comentarii neîntemeiate la adresa CCR în privința pensiilor magistraților.
Incă din anul 2000 CCR a apucat să spună că dreptul de pensie pentru magistrați ar emana din preverderile Constituției, interpretare exagerată, așa cum a opinat și Avocatul Poporului, pentru că Constituția lasă stabilirea drepturilor magistraților în competența legii.
Ulterior, CCR a dat zeci de decizii prin care a precizat că garantarea dreptului de/la pensie, în general, privește numai condițiile de pensionare potrivit legislației anterioare , nu și cuantumul pensiei, valoarea punctului de pensie, modalitățile de indexare sau actualizare a pensiilor. Este dreptul legiuitorului să reglementeze aceste componente derivând din dreptul de pensie, potrivit principiului de drept tempus regit actum - timpul guvernează actul juridic, inclusiv legea.
Special, pentru pensiile de serviciu, fără să excludă pensiile magistraților, tot CCR spune în zeci de decizii, cu deosebire în cele în care au fost respinse excepțiile la legea pensiilor militare, că garanția cuantumului se referă numai la componentă contributivă a pensiilor de serviciu, nu și la componenta necontributivă, care poate fi reusă prin stabilirea unui plafon maxim
Așadar, este vina politicienilor că se fac că nu înțeleg deciziile CCR, preferând, de frică procurorilor și judecătorilor,să confunde dreptul de pensie de serviciu pentru magistrați cu cuantumul pensiilor pentru magistrați.
Insuși Zegrean a spus că nimeni, nici CEDO, nu garantează cuantumul pensiilor magistraților, decât în limita componentei lor contributive.

Am pretenția la cei care comentează pe acest blog să nu mai comită și ei acestaă confuzie între dreptul de pensie și cuantumul pensiei.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Huhu Rezea spunea...":

" Pentru cei care se afundă în comentarii neîntemeiate la adresa CCR în privința pensiilor magistraților.
Incă din anul 2000 CCR a apucat să spună că dreptul de pensie pentru magistrați ar emana din preverderile Constituției, ❓interpretare exagerată❓, așa cum a opinat și Avocatul Poporului, pentru că Constituția lasă stabilirea drepturilor magistraților în competența legii.❗
⁉️Ulterior, CCR a dat zeci de decizii prin care a precizat că garantarea dreptului de/la pensie, în general, privește numai condițiile de pensionare potrivit legislației anterioare , nu și cuantumul pensiei, valoarea punctului de pensie, modalitățile de indexare sau actualizare a pensiilor.⁉️Este dreptul legiuitorului să reglementeze aceste componente derivând din dreptul de pensie, potrivit principiului de drept tempus regit actum - timpul guvernează actul juridic, inclusiv legea.
Special, pentru pensiile de serviciu, fără să excludă pensiile magistraților, tot CCR spune în zeci de decizii, cu deosebire în cele în care au fost respinse excepțiile la legea pensiilor militare, că garanția cuantumului se referă numai la ⁉️componentă contributivă a pensiilor de serviciu⁉️, nu și la ⁉️componenta necontributivă⁉️, care poate fi reusă prin stabilirea unui plafon maxim
Așadar, ⁉️este vina politicienilor că se fac că nu înțeleg deciziile CCR, ⁉️preferând, de frică procurorilor și judecătorilor,să confunde dreptul de pensie de serviciu pentru magistrați cu cuantumul pensiilor pentru magistrați.
⁉️Insuși Zegrean a spus că nimeni,nici CEDO,nu garantează cuantumul pensiilor magistraților, decât în limita componentei lor contributive.⁉️
Am pretenția la cei care comentează pe acest blog să nu mai comită și ei acestaă confuzie între dreptul de pensie și cuantumul pensiei."
"26 septembrie 2022,16:03 "

Încheiat CITATUL,

HUHU:
Argumentația pare convingătoare,dar sunt necesare câteva nuanțări și lămuriri ale unor pasaje, cel puțin cele cuprinse între diferitele semne.
.ROȘII..:
1. Interpretarea CCR din 2000..nu e
"exagerată", ci de-a dreptul FALSĂ.., și..repetată în timp, în alte decizii: ca de ex. în DECIZIA nr. 873/2010..!
2.Nu scrie nicăieri în Constituție "că este GARANTAT dreptul LA CUANTUMUL pensiilor contributive"..!, "chichița" asta fiind adăugată de..CCR..și la comanda CELOR interesați SĂ TULBURE APELE..în zona asta= a drepturilor financiare..cetățenești..!
3. Nicăieri în Constituție nu se face DISTINCȚIE între tipurile:de cuantumu ri "contributive"/"non-contributive"
ale pensiilor,atât din sistemul public (inclusiv și cele ale "militarilor"= atunci când au fost incluși în acest sistem:după anii 2010..încoace..), dar
mai ales atunci când..peste tot: în mass-media și prin alte părți: se tot "pălăvrăgește"..despre "pensiile de serviciu" (sintagmă folosită numai la
anumite profesii din zonele: 0PSNAJ..,
FINANȚE "PUBLICE..",CCt..., cam cele prevăzute în Lg.119/2010..!).
De regulă PENSIILE DE SERVICIU sunt
de tip: "PROCENTUAL", nu "CONTRIBUTIV" ..!,iar când devin.."contributive", NU mai sunt pensii "de serviciu", ci pensii din sistemul public..!
4. Chestia cu "frica " politicienilor e..rizibilă, glumeață..!

Leo spunea...

Un oficial al Comisiei UE a spus f. recent , că PNRR-ul cu realizarea Jalonului 15 este monitorizată îndeaproape de UE.
Altfel spus , se pare că nu vor exista negocieri pt. REFORMA 6 din PNRR.
Vestea le-a băgat mințile-n cap celor de la București care în urmă cu 2 -3 săptămâni formau zilnic echipe iluzorii de politicieni negociatori pe acolo.