Un produs Blogger.

luni, septembrie 26, 2022

Moldovenii cu cetățenie rusă fug de frica mobilizării pe frontul din Ucraina

18 comments
In ultimele zile se semnalează revenirea în Republica Moldova a celor care lucrau în Federația Rusă și își luaseră și cetățenie rusă, cu sau fără renunțarea la cetățenia moldovenească. Repatrierea este pusă în legătură cu recentul decret de mobilizare a rezerviștilor semnat de Putin.
Comparativ cu perioada anterioară, în ultimele zile numărul de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie a crescut de circa 4 ori, a transmis purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, pentru Deschide.MD. Astfel, autoritățile de la Chișinău au decis să intervină în vederea oferirii a unui sprijin suplimentar cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă.
 Moldovenii care dețin și pașaportul rusesc ar putea rămâne fără cetățenia R. Moldova dacă se vor înrola în armata agresorului, a anunțat astăzi Maia Sandu.

Într-un articol amplu, Radio Europa Liberă a transmis cu referire la răspunsul primit de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova că moldovenii care dețin și cetățenie rusă, se află în prezent în Rusia și au domiciliul permanent pe teritoriul Federației Ruse, sunt pasibili pentru a fi mobilizați în armata rusă, transmite Realitatea.md. 

Potrivit legislației ruse, mobilizarea îi vizează pe toți cetățenii ruși aflați în evidența comisariatelor militare cu excepția: celor eliberați de obligațiile militare; deținuților; femeilor fără o specialitate militară; celor care nu locuiesc timp îndelungat în Rusia.

Moldovenii care au pașaport rusesc, dar locuiesc în străinătate, nu pot fi supuși mobilizării în Rusia.


18 comentarii:

csej spunea...

Maiorul ala prost ce nu stie altceva decât să se laude de parca gradul lui ar fi similar cu cel de maresal o fi prin Rusia?
Dacă un maior a ajuns sa dea lecții de strategie dar care im viata lui nu a întocmit o aplicatie de stat major de nivel divizie mecanizata ne-am dus naibii.

Gygy spunea...

Care maior?

monteoru spunea...

Ce stiti voi!Asta de marau nu maior.Cu cine o fi sustinut examenul pentru a ajunge ofiter superior in primul grad sau a fost facut la apelul bocancilor(a se citi cu ocazia trecerii in rezerva)?.Sunt indivizi dusi cu capul.Unii se cred Eminescu, Napoleon ,Mircea Eliade 6etc.Nu sunt de vina ei ci Mama Natura.Inca nu a aparut Ceausescu.Bine ca nu sunt violenti.

GO spunea...

Pe canalele neoficiale Telegram (cele mai multe intretinute de persoane private) apar din ce in ce mai frecvente mesaje, privind distrugerea energetica a Ucrainei. De aceasta data, spre deosebire de primele astfel de mesaje care nu indicau un anume tip de arma posibi a fi utilizate, mai nou este indicata si metoda. Si care se refera direct la unul din factorii distructivi ai armelor nucleare: impulsul electromagnetic.

Concluzia mea fiind ca rusii pregatesc distrugerea energetica a Ucrainei, fie prin utilizarea unor arme nucleare modificate privind prevalenta factorilor distructivi, astfel incat sa primeze distrugerea retelelor electrice si a capacitatilor de stocare a energiei electrice prin crearea unor impulsuri electramgentice in lant - si mai putin distrugerea directe a populatiei si infrastructurii prin ceilalti factori (unde de soc, emisia de lumina, radiatia penetranta, contaminarea radioactiva). Sau o arma noua despre care doar am auzit vorbindu-se, respectiv arma electromagnetica - fara nimic nuclear in ea.

Ca fapt divers - poate este cineva care nu cunoaste, impulsul electromagnetic generat de exploziile nucleare, prajeste orice produce, inmagazineaza si transporta energie electrica. De la centralele producatoare de energie electrica, pana la retelele de transport, dar si orice aparat alimentat cu energie electrica - inclusiv autovehiculele si telefoanele mobile. Chestia asta inseamna ceata totala, iar in multe feluri efectele impulsului electromagnetic pot fi chiar mai devastatoare decat ale celorlalti factori distructivi ai exploziei nucleare. O tara fara dram de energie electrica, nu mai are nevoie de alti factori distructivi.

Inca o data repet, informatia circula intens pe Telegram.

GO spunea...

Legat de tema! Sa fim noi sanatosi. Ca parca moldovenii din R. Moldova care au si cetatenie romana - si care sunt garla, nu ar fugi si din Romania daca am intra in razboi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

GO, sa punem frână ideațiilor vehiculate caci americanii n-o sa stea deoparte sa-si faca rusii de cap, caci imediat o sa le puna capac cu un atac pe masura sa-i rupa in gura! Oricum, rusii au pierdut razboiul din interior caci mii de mujici pe front le mor si au pierdut majoritatea teritoriilor, fug de inrolare sa-si gaseasca scapare in statele inconjuratoare, iar cei incorporati sunt batrani neinstruiti si neajutorati, prost instruiti, inarmati si echipati, la centrele de recrutare e hai-bai mare cu panarame si chiar cu o impuscare, sa nu mai zic ca in toate teritoriile componente abia de reusesc sa incropeasca cateva detasamente, confruntandu-se cu grave erori si cu fortele oponente...
Rusia e un stabiliment de nebuni cu creierii plini de gargauni, condusi de un schizofrenic care o sa-i reduca la jumatate numeric intr-un razboi de agresiune neacceptat, pierdut din start! Slava, Ukraina, Go homme, Rossia!

Asa arata un stat esuat si ratat, cu un presedinte bolnav la cap, ce au gasit exact ce au cautat si Dumnezeu le-a dat, cu varf si indesat, ca au atacat salbatic alt stat!

Moldovenii cu cetatenie rusa sunt din clasa sus pusă, nu de-al de terchea-berchea nichipercea care n-au ce manca si bea, cu conturi grasoaie si viloaie, masini suparate cu super balcoane si buzoaie innăclăite in silicoane, in dreapta la ,,volane,'' si vazand ca dau de dracul cu incorporatul au sters-o englezestesa ca nu cumva, Doamne, fereste, sa fie carne de tun pentru un psihopat nebun!
Mai sunt si niste taraturi tradatoare, care au ravnit dupa o autentificare prin rusificare si eu i-as baga adanc si ani grei intr-o inchisoare de reeducare pentru romanizare!Vivat Romania Mare!

Kaput kakaia niznaia vodka nazia Rossia, pasol na turbinka, olaia ciortaia made in Siberia!

GO spunea...

@ CFI. Vom vedea. Clar ca in cazul imixtiunii directe a americanilor, nici rusii nu vor sta cu mainile in san. Sa iti fie clar. Daca americanii ii lovesc pe rusi, rusul are dreptul reciproc sa loveasca direct Romania. Si o va face precis. Pentru ca suntem aliati strategici (cica) cu SUA. Ungaria, de exemplu, nu este. Si nici Italia.

Tu vezi la A3 probabil partea de propaganda occidentala contra Rusiei. Daca comuti insa pe Telegram sau pe canale rusesti sau din alte parti ale lumii, vezi si rusi care se inghesuie la mobilizare in diferite colturi ale Rusiei. Mai ceva decat cum erau cozile la benzina sau la carne pe vremuri la noi

Cat priveste fuga rusilor peste granita, a aparut si o satira in stil slav si cu poza. Poza arata cum rusii fug intr-adevar pe capete in strainatate, coloane interminabile. Numai ca sunt calare pe tancuri, straintatea fiind ... Ucraina.

PS: Mai comuta si tu de la A3, de exemplu la Al Jazeera. Si baga-ti cont si pe alte retele de socializare decat cele cu baza in SUA. Si brusc vei avea revelatii.

Militar de la 14 ani spunea...

Foarte bine. Ești cetățean rus, ai și obligații. Când iei cetățenia unui stat ai și drepturi dar și obligații. Uns peste alta, moldovenii de etnie rusă și-au luat cetățenie rusă, cum moldovenii de etnie română și-au luat cetățenie română.
Pentru @CFI: roagă-te să-și termine socotelile rușii cu ucrainenii și americanii să stea în banca lor, că noi vom fi câmpul de bătaie. În afară de câțiva bezmetici, nu știu câți își doresc un conflict în care să fim angrenați.

Huhu Rezea spunea...

@Militar de 14 ani
Ești inconstient sau nu te interesează generațiile viitoare de români, dacă poți să spui " să termine socotelile rușii cu ucrainienii" , Chiar vrei să-i vezi pe ruși lângă Galați, Baia Mare, Suceava, Botoșani?

Militar de la 14 ani spunea...

#HuhuRezea
Nu lângă. Nu vreau să-i vad ÎN Galați, Baia Mare, Botoșani etc. Asta e inconștiență.

Huhu Rezea spunea...

Profesoraș, vezi că mâine poimâine putem să auzim că și în Dobrogea organizează Putin un referendum lipicios, dacă o tot ardem cu narative rusești, pentru a crea un curent anti NATO și anti UE.
Doar stii că până prin 1888 Dobrogea aparținea Imperiului Tarist.

Dacă e nevoie, chiar și pentru Dobrogea, nu mă dau în lături să merg pe front.Pot să trag cu rachete, pot să trag cu mitraliera.

reddog spunea...

Rambo zicea că a depus armele deci nu are cu ce să tragă.
Cezar trage speranțe cu peleixul ăla.
Poate ne face o bucurie Ciuca Nasirianul și îi mobilizează pe amândoi.

Mihai spunea...

Unor " pasarici" le place sa ciuguleasca mereu din palma.
Altele precum ..... sunt carnivore si predispuse sa vaneze doar noaptea ,ziua avand orbul gainii. Adica ziua vad lucrurile tocmai pe dos fata de realitate.
Si mai sunt unele pasarici ,agreate pe acest blog si de UE gen " Ciocanitoarea" ,mare iubitoare de gandaci ,insecte ,viermi ,etc.
Pacat ca Parlamentul European si " guvernul măuu" s- au umplut pana la refuz de un stol de " ciocanitori" care nu pot fi combatute decat cu aspiratia unui turboreactor .
Lasati rusii si ucrainienii sa-si duca meciul dupa cum stiu ei mai bine.
Mergeti mai bine printre oameni ,prin piete ,pe santiere si o sa vedeti ca nimeni nu vorbeste deste acest meci care schimba visul politicianului occidental de a trai in huzur si aroganță prin diverse tertipuri de " sugere de resurse " din Rusia. Ucraina si de la cei considerati lumra a doua sau a treia.
Lumea vorbeste doar despre ,scumpiri ,despre facturi , despre salariile din privat vizavi de cele din primarii ,despre coruptia de la toate nivelurile ,despre multe lipsuri care ii apasa.
Poate unii nu stiu ca o masina de 10m cubi s-a facut 30- 35 milioane lei , ca sa nu vorbesc ce facturi primesc cei care se incalzesc pe curent .
Si injuraturi la greu pentru jmecherii care ne conduc si care din pacate nu si-au murdarit pantofii vreodata pè ulita satului ,nnu au mirosit vreodata brazda de pamant intoarsa pentru semanatura de primavara .
Unde putem ajunge cu asemenea specimene care din incompetenta de a produce ceva util pentru tara infuleca tot ce le pun in farfurie "ursulestii" europeni plini de interese ascunse prin tara nimanui cum a ajuns Romania. In mod sigur in sant sau in tr-o mocirla in care porcii se simt in largul lor.

Sorin spunea...

Dobrogea de Nord devine parte a Regatului României după recunoașterea independenței și cedarea Basarabiei de Sud către Imperiul Țarist, prin decizia Congresului de la Berlin (1878).

Anterior Congresului de la Berlin, Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) prevedea cedarea Dobrogei la sud de o linie Rasova-Agigea de către Imperiul Otoman către Bulgaria, cu toate că populația acestei părți a Dobrogei cuprindea o majoritate relativă de musulmani (turci, tătari și cerchezi). Dar la Congresul de la Berlin, emisarul francez a insistat ca frontiera cu Bulgaria să pornească de la Dunăre imediat în aval de orașul Silistra pentru a ajunge la mare între cătunele de pescari Ofidaki (azi Vama-Veche) și Limanaki (azi, Durankulak în Bulgaria) ca să cuprindă populația compact românească din satele dunărene situate între Silistra și Rasova, și din jurul portului Mangalia. Dobrogea de Sud, (Cadrilaterul), locuit de asemenea în majoritate de turci și de tătari, a revenit Bulgariei.
Wikipedia.

Leon spunea...

@Avia, trimite-mi si mie 10 m.c.de lemn de foc(esenta tare) cu 30 mil.lei(vechi).
In zona mea 1 m.c. se vinde cu 650 lei..!!

Huhu Rezea spunea...

„Părăsiți imediat Rusia!”. Ambasada Statelor Unite la Moscova, anunț alarmant pentru cetățenii americani

Huhu Rezea spunea...

Profesoraș
Eu am zis altfel?
Cine a zis că rusii ne-au luat ce era al nostru(Bugeacul) și ne-au dat ce nu era al lor(Dobrogea)?

Leo spunea...

Să-i trimiți la gară la Moțăței , că le așteptă acolo cu un convoi de 10 căruțe , de la planul de mobilizare
Să-i trimiți și lemn de esență de căpșun , nu numai de arin și prun.