Un produs Blogger.

joi, septembrie 22, 2022

N-or fi speciale pensiile militare, dar trebuie raționalizate... dacă nu sunt actualizate.

69 comments



Nu prea băgasem de seamă că în locul domnului Coarnă a venit la conducerea Sindicatului Polițiștilor un domn polițist de la Constanța, pe nume Vasile Zelca, fost comisar șef de poliție..

Domnul Coarnă se remarcase prin rigoarea cuvântului exprimat public în privința drepturilor polițiștilor în activitate sau ale rezerviștilor. 

Credeam că Sindicatul nu mai are lider, dacă a putut să facă o greșeală repetată la mai multe mitinguri, cerând ca pensiile militare să fie actualizate potrivit Legii 223/2015, adică deloc. Acum realizez că domnul Zelca nu știa(oare, acum știe) că încă din 2017 a fost eliminată ACTUALIZAREA pensiilor militare din Legea nr. 223/2015.

Zilele trecute  s-a amestecat și dânsul în ciorba politicienilor și ziariștilor habarniști, care nu știu ce este o lege specială și ce efecte are ea în dreptul român față de legea generală, să peroreze că dacă pensiile militare nu sunt speciale nici nu trebuie reformate prin raționalizare, cum cere PNRR pentru toate pensiile care sunt plătite din bani publici. 

S-a alăturat și șeful sindicatului celor care susțin păstrarea actualului cadru legislativ de reglementare a pensiilor pentru militari, cu toate că  nici oficialii din instituțiile militare nu mai pot trece sub tăcere inechitățile din sistemul pensiilor militare.

Domnul sef de sindicat nu a aflat nici că PNRR, cel care prevede trecerea pensiilor speciale  pe contributivitate, deși decât pensiile militare nu au nicio componentă contributivă, celelalte speciale fiind deja contributive, a fost negociat cu CE de fostul ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea. Ii cere actualului ministru al acelorași fonduri să nu se amestece în negocierile privind aplicarea PNRR, pentru că sediul materiei este la ministrul Muncii. 

Ministrul Boloș vorbește în dreptul lui când cere aplicarea PNRR, condiție pentru alocarea de fonduri europene pentru România.

Se face că nu știe domnul comisar șef câți polițiști profesioniști, poate chiar și dânsul, au plecat din sistem din cauza actualei legi a pensiilor militare?

Iată câtă superficialitate degajă domnul șef de sindicat într-un interviu acordat unui site din Constanța:

„Domnul Boloș să vorbească în dreptul lui! Poate face niște mecanisme prin care să atragem mai ușor fonduri. Deocamdată Ministerul Muncii are competențe pe jalonul pensiilor! Știm bine că Munca și MAI au recunoscut că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Dacă le vor cataloga așa, vom cere în toată Uniunea Europeană și în întregul sistem NATO să își regândească sistemul de pensii militare! Sediul materiei este la min. Muncii, care a luat deja punctele de vedere de la toate celelalte ministere. De 2-3 săptămâni am văzut în spațiul public discursuri care spun clar că pensiile militare nu sunt speciale. Vom vedea cum se va rezolva jalonul din decembrie 2022. Sigur vor spună public ce măsuri vor lua și în ce constă… Dar, noi afirmăm cu tărie maximă că pensiile militare nu sunt speciale! (…) Nu îi cere nimeni așa ceva (să fie tăiate pensiile militare n.r.), Bruxelles nu îi cere așa ceva! O fi purtător de cuvânt al Guvernului, al Muncii, al MAI? Când vrei să mai câștigi puncte electorale e ușor să lovești în pensiile speciale și să le pui în același punct pe toate! Ar trebui să vedem ce interdicții au polițiștii, pompierii, militarii ș.a.m.d. și atunci unii politicieni nu o să mai fie așa de vehemenți cu această ciorbă care s-a terminat de mult! Suntem destul de maturi cu toții și destul de ancorați în realitățile euro-atlantice încât să nu ne mai jucăm cu aceste cuvinte! Avem un război la graniță și fiecare ieșire a politicienilor în decor atrage valuri de pensionări și plecări din sistem și o să ne trezim cu nevoi stringente de armată, poliție, pompieri și nu vom avea cui să le dăm arme!”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.


Citește mai mult: https://tomisnews.ro/bolos-de-la-fonduri-europene-a-fluierat-in-biserica-pensiile-militare-ocupationale-toate-sunt-speciale-zelca-snppc-iesirile-astea-politicianiste-in-decor-atrag-valuri-de-plecari/ | TOMIS NEWS




 

69 de comentarii:

Viorel spunea...

Ce treabă are șeful Sindicatului Polițiștilor cu NATO ? Sigur vom vedea progrese. Domnul Coarnă a fos SUPTOFIȚER, actualul lider Vasile Zeca este COMISAR ȘEF. S-a făcut un pas mare spre dezorganizare.

Leo spunea...

Eu mă tem ca individul să nu fie TROMPETA sistemului mafiotizat , atunci când ne spune că pensiile militare să nu fie supuse PNRR și să râmînă așa cum sunt ele acum.
Este exact ideea lichelelor gulerate care fac lobby pe la politicieni ca să nu se schimbe ceva la Legea SPECIALĂ nr. 223/2015 în forma în vigoare de acum.
NU INSPIRĂ ÎNCREDERE INDIVIDUL , fie că este INCOMPETENT sau fie că este SLUGA și TROMPETA SISTEMULUI MAFIOT. De fapt la bayă ese un fost gulerat.

Brenda spunea...

Pai incercati sa îl dumiriți

mosmartin16 spunea...

Vasilică, lider de sindicat...un alt habarnist ! Băi nene, "belește ochii" în Decizia CCR nr.900 / 2020 - punctul 118 și poate o să priceapă și tărtăcuța ta câte ceva ! Scrie acolo - negru pe alb - că pensiile militare sunt speciale ! Că-ți place sau nu, că-i poți suspecta pe cei de la CCR cu interferențe politice...deciziile lor sunt obligatorii ! Poți pricepe asta ??? O spune Constituția în art.147 ! Restu's vorbe și gargară pentru cei ca tine, bre Văsălie ! Nu mai reiau aici cum e în drept vis-a-vis de legea cu caracter general și cea / cele cu caracter distinct, specific, special...că e pierdere de timp pentru IQ-ul tău de sub piciorul broaștei !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cand faci haiducie din amatorism, cu mimă si scamatorie, se numeste actorie, si trebuie sa presteze in teatru sau cinematografie, numai ca masca schimonsită si diformă nu tradeaza ca ar fi purtat uniformă si nici nu s-ar preta la scenă sau peliculă, doar in cazul cel mai rau ca figurant de bau-bau, iar lipsa de doxa chiar ca ar devoala pelicula si la ecran is-ar sfasia panza! Luati monstrul din raza vizuala sa nu mi se distruga definitiv a mea pensioară, caci cine nu stie ca buba este actalizarea trebuie dus sa repete alfabetizarea!

Caro spunea...

Din pacate, de ceva vreme, SCMD, s-a intovarasit si iesit in strada cu tot felul de structuri sindicale cu cara Armata nu are nici in clin, nici in maneca. Politisti,CFRsti si tot asa.S-a dus spiritul de casta si s-a creat un soi de adunatura din care nimeni nu mai intelege nimic.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, de-al de hando teteo mafio malagambo s-au reunit intr-un clan de can-can, toti cu pensii la borcan, ehei, toate peste 20.000 de pulei, sa-si apere interesele, si daca nu zic de actualizare sa nu fie cu mirare ca pregatesc o intrare la Bruxelles de un dres cu un fes pentru propriul interes, situatia sa ramana inghetata parlafes! Pentru noi, plini de lipsuri si nevoi, cine s-o faca pe solul sa le spuna adevarul? Cumva ăsta inhaitat cu mafia de la stat, sau Consiliul de mediere din cadrele generaliere, plini de mofturi si de stele, cu pensiile cat usile de sifoniere, in cardasie cu mafiile clocare gulerate si incorsetate in cotiere? Bleafto caras-kancio si kokar ca am ramas fără boabe in hambar si stapani fară habar!

spiritul lui Haret spunea...

Unora le vine ca o manusa legea 223/2015.Asta este hiba.Unii vor schimbarea pe ici pe colo eventual deloc in timp ce altii vor abrogare.
Putin asta e dus rau.Vrea moartea propriului popor.Rusii nu stiu ca o lovitura nucleara e cu dus intors?E sinucidere curata.Din pacate sufera intreaga planeta.Pentru asta acest individ trebuie anihilat cat mai repede.Sper ca cei pusi eventual sa puna in aplicare ordinul lui sa aiba capul pe umeri.

RD spunea...

Cei care au pensii militare (cu mici exceptii) au ajuns sa fie bataia de joc a politicienilor, a civililor si a mixului de jurnalisti (adica un mix de civili + fosti politicieni, iar in prezent jurnalisti).

Dar nu aud si eu sa vorbeasca civilii 'sfinti', la fel si jurnalistii ori politicienii sa spuna, 'stati domne ca acesti beneficiari (repet, cu mici exceptii), nu au avut voie sa faca x, y, z cat timp au fost activi, au muncit de Craciun, de Paste, de ziua nationala, de Revelion), au fost injurati, amenintati in timpul muncii..

Si acum au pretentii acesti civili, care au primit indexari in ultimii 10 ani cu mult peste cei care beneficiaza de pensiile militare.
Ei cred ca daca n-ar mai fi pensii speciale, s-ar imbogati peste noapte si ca ar avea pensiile marite cu 30-40%.

Rerzervistii de acum nu pot trai in trecut, dar pensiile de 2000-7000 (cu toate indexarile) sa fie micsorate pentru ura voastra? (civili, jurnalisti, politicieni)

Sa fie toate trecute pe contributivitate, dar nu cu micsorari.
Sau daca vor, sa le diminueze pe acele cu 5 cifre..

anonim spunea...

Eheee
atunci cand am zis ca toti "comisarasii" astia devin militari dis-de-dimineta peste noapte,odata cu sosirea postasului si decizia de pensie m-ati cam luat la suturi.
Practic postasul le face trecerea in randul cadrelor militare.
Asadar propun: fiecare postas..in raza sa de competenta
de la sat si din oras
sa mai treaca un fagas
pentru avansare pe imas
cate-un grad pe ici-colea
de la subinspector Ipingea
pan' la chestor Tinichea
ajungand toti de'alminterea
militari,militari sadea
uite-asa!!
Hai Ifrime tu preia...
ca mi-e prea greatza deja
o lamaie de mi-ai da din doftoria ta
Hai pa!!:))

PS N-am talent si pace brrrr ce nashpa a iesit!...dar msg. conteaza

Huhu Rezea spunea...

Tot se aduc privațiunile militarilor ca argument pentru păstrarea pensiilor militare ca și când denumirea și caracterul juridic al pensiei garantează și mărimea cuantumului.
Actualele pensii militare, în reglementarea L 223/2017, demonstrează că pot avea un cuantum mai mic decât dacă ar fi calculate contributiv,dacă sunt emasculate de operațiunea de ACTUALIZARE.
Pentru privațiunile din perioada de activitate militarii au avut drepturi salariale mai mari decât civilii, drepturi care s-ar materializa si in pensii contributive mai mari.
După trecerea în rezervă, militarii nu mai sunt ținuți în loc de privațiuni și pot să intre în afaceri, ca să câștige suplimentar.
Deci, soluția este majorarea soldelor activilor pentru a compensa privațiunile. Pensiile mai mari vor veni de la sine.

Simdum spunea...

Dle HUHU: daca ar fi asa cum spuneti, atunci contributivitatea se poate aplica doar dupa marirea soldelor si nicidecum retroactiv pt cele aflate in plata, intrucat solda veche nu include nicicum privatiunile pt ca in vechile legi acestea erau incluse doar in pensia de serviciu conform principiului RECUNOSTINTEI.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, pana pensiile militare vor fi emasculate de actualizare pentru majorare, deocamdata sunt ejaculate intr-o parte de la actualizare!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord, e ok cu adresa de bord si las-o asa ca e ca lumea, reflecta si spune ceva sa ințepe clocarimea si gulărimea nașpa! Brava!

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Cum adică. „Pentru privațiunile din perioada de activitate militarii au avut drepturi salariale mai mari decât civilii, drepturi care s-ar materializa si in pensii contributive mai mari”. Și cu militarii activi din perioada 01.07.2017 și până în prezent și viitor având în vedere că nu se știe când va fi aplicată legea integral, comparativ cu personalul din Sănătate și apoi din Învățământ ? Ce facem dacă ne comparăm după coeficienții de ierarhizare din Legea nr. 153/2017 raportat și la anii acordării ? Activul pierde de 2 ori (ani / coeficienți). Noi cu privațiunile, ei cu banii.

anonim spunea...

Da Huhuhule asa o fi,dupa cum zici
dar mai e o chestie de kk...
Toti bulangii vorbesc doar despre" baaa am muncit 40 de ani..." si PUNCT
Doar asta e criteriul universal valabil?Nu mai conteaza altceva nimic?
femeia de serviciu=cosmonaut=submarinist=neurochirurg=bloger=40 de ani pe campiile muncii...???:))
Vezi ca imediat te "emasculez" din birouas.Asta se numeste proletcultism in toata regula...
Vezi? de asta monarhiilor le-a fost frica de comunism in toata istoria lor recenta.Sa n-ajunga sa aiba venituri de tractorist egale cu ale babei cu clase cat trenul +bou vagon
Da' shi maica ,aia are doua burti...??
Slava Lenina!!
PS Da acum tractoarele au GPS si intorc singure la cap de brazda,tin randul perfect. Numai boii aia de rusi n-au ajuns inca la nivelul asta.Stiu io ca am vazut la TV "ce prosti ie rusii" Habar n-aveti!!
Acu s-a rasculat si populimea Ce mai a luat foc de-a binelea.Aseara pe la ora 20 erau fix 1326 de arestari ca-i numarase unu de la nu-s ce TV foarte bine informata.Daca asa zic aia e musai ca asae e.INDUBITABIL!!
PS Acum precis sunt mai multi arestati decat manifestanti.Asteptam scoru'..:))stai sa vina e-mailu' cu textu' pentru prompter.Imediat ne informeaza absolut obiectiv nea Zelenski
(remarcati lipsa ghilimelelor ca nu vreau sa am de'a face cu colegii lui Huhu):)))

anonim spunea...

@ Huhu
breichin' niuz
in statutul cadrelor militare s-a facut deja un amendament prin care pistolarul 3 din gr.inf. va avea aceeasi solda de functie cu pilotul de F-16SH( da exista si modelul SH, e comanda speciala pt romanika)

...sau invers, pilotul cu pistolarul???? De fapt nici nu conteaza.Minim 40 de ani vechime sa aiba,adica cam jumate cat are Huhu:)

RD spunea...

Să nu-și mai bată joc de pensiile militare. Să scadă ei pensiile mari, nu să fie băgați în aceeași oală cu cele de sub 7000 lei (sumă ajunsă după mai multe indexări).
Sau dacă pică rău termenul de pensii militare, să le treacă pe toate pe contributivitate, dar fără bătaie de joc, adică de exemplu cea de acum de 5000 lei, să fie cu 3000 pe contributivitate pentru că așa vor unii.

GO spunea...

@ Huhu Rezea.

1) Nu privatiunile. Oamenii nu se exprima bine sau nu realizeaza in mod pragamatic, influenta privatiunilor asupra contributiei. Deci nu privatiunile, ci interzicerea neconstitutionala si complet anormala pentru orice stat de drept, impusa militarilor privind dreptul de a contribui in mod nelimitat, ca ceilalti contribuabili. Vei exemplu?

Simona Senzual, civil: are dreptul sa contribuie din activitatea de baza de profesoara; are dreptul sa contribuie si din activitatea de administrator firma; are dreptul sa contribuie si din profesia absolut legala de dansatoare de cabaret, pe care o practica dupa serviciul de baza; are dreptul sa contribuie si din indemnizatia data de partidul in care s-a inscris, si unde face oficiile de secretarl are dreptul sa candideze si sa contribuie si din activitatea de primarita, parlamentarita, de presedinta a Romaniei etc.

Militarul Ion: pai el nu are dreptul sa contribuie decat din profesia de baza de militar.

Si atunci cum mama' dracu' poate sa ceara cineva ca militarul Ion si multicontributoarea civila Simona Senzual, sa fie obligati amandoi sa aiba pensie contributiva sub pretextul egalitatii in drepturi de pensie? Dar nu si in dreptul de contributie? Asa punem noi problemele!

2) Nu privatiunile, ci discriminarea. Pai daca doamna plutonier-adjutant, pensionara contributiva, are obligatii la razboi dupa pensionare si poate fi trimisa la razboi pana implineste 63 ani (pe viitor 65 ani), atunci de ce mama dracu' nu are aceeasi obligatie si pensionara contributiva Simona Senzual si tot pana la aceeasi varsta? Fiecare pe craca ei, doamna plutonier-adjutant comanda grupa de logistica, doamna Simona Senzual face iute un stagiu militar si apoi intra soldat la doamna plutonier-adjutant. Pai nu? Doar amandoua au tratament egal. Sau facem egalitati doar in partile in care convine fiecaruia, ca in aparheid?

Astea sunt bubele, Huhu Rezea! Am dat exemplele la obiect, de pana si lui Ghinea de la USR i s-au incrucisat ochii si si-a uscat limba!

GO spunea...

Cei care doriti contributiva, desi mie nu imi convine, va sprijin din spirit de solidaritate! Doar sa imi dati si mie un semn cand va adunati si puneti de revolutia contributorilor din armata! Parca nu v-am vazut la niciun protest al militarilor si politistilor doritori de contributivitate pana acum, dar poate doar mi s-a parut!

Huhu Rezea spunea...

RD
Pe acest blog eu imi asum cererea ca și pensiile militare să fie calculate la fel ca celelalte pensii de serviciu, adică să aibă și ele stabilită o parte contributivă, garantată constituțional.
Prevederea din PNRR, introdusă de ministrul Ghinea, cu privire la trecerea tuturor pensiilor speciale pe contributivitate, nu are acoperire decât în privința pensiilor militare, pentru că toate celelalte pensii speciale/serviciu( magistrați, grefieri, aviatori civili, diplomați etc) sunt deja contributive si se plătesc de Casele de Pensii Teritoriale.
Raționalizarea acestor pensii speciale/serviciu ar însemna doar reducerea părții necontributive din cuantumul lor.
Acestea sunt adevăratele probleme juridice privind pensiile de serviciu cu care trebuie să se ducă Ciolacu și Ciucă la Bruxelles.
In privința calculului contributiv pentru toate pensiile din România se conturează soluția renunțării la stagiul complet de cotizare în calculul cuantumului, așa cum este stabilit și în L 127/2019.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, al naibii sa fiu ca si eu subscriu!

GO spunea...

Interesant ca pe acest blog, desi toti sunt pensionari militari, nu prea vad multi ingrijorati ca pot fi scosi din pensie oricand si trimisi pe front. Eu unul preva aceasta probabilitate, in proportie de 100%.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

GO, Ma simt si eu neimpacat si ofuscat in ceea ce priveste acest dezolant de mimă de bravadă cu iesitul in strada, SI AI PERFECTA DREPTATE, si felicitari pentru aderarea, din solidaritate, la contributivitate! Stimă!

mosmartin16 spunea...

Huhu, chiar dacă mi-am spus părerea - în repetate rânduri - vis-a-vis de modalitatea de rezolvare a inechităților existente la pensiile militare de stat, trebuie să afirm și faptul că, întradevăr - prin prisma deciziilor CCR - singurul cuantum garantat în plată al pensiilor e cel rezultat din contributivitate ! Iar cum pensiile militare actuale nu au componenta contributivă...cuantumul lor poate "dormi" ani la rândul, cum s-a și intâmplat ! Au dat doar ceva firimituri ( a se citi indexări ) ! Dacă se va trece pe contributivitate și în cazul pensiilor militare ( dar și cu o componentă de la bugetul de stat )...măcar se poate spune că există și în cazul rezerviștilor o garanție constituțională ! Om vedea ! Să dea Cel de Sus înțelepciune celor care decid !

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "HuhuRezea spunea..."

"•Pentru privațiunile din perioada de activitate militarii ❓au avut drepturi salariale mai mari decât civilii,❓ drepturi care s-ar materializa si in pensii contributive mai mari.

•❓După trecerea în rezervă, militarii nu mai sunt ținuți în loc de privațiuni și pot să intre în afaceri, ca să câștige suplimentar.❓

•❗Deci, soluția este majorarea soldelor activilor pentru a compensa privațiunile. Pensiile mai mari vor veni de la sine.❗❗ "

"22 septembrie 2022, 20:35"
Încheiat CITATUL,

HUHU:
În timpul activității (cel putin=în perioada cât am fost eu activ..!) militarii aveau în plus, față de civili..,SOLDA DE GRAD..; SOLDA DE FUNCȚIE de "LT.COLONEL, MEDIC SPECIALIST" din STATUL DE ORGANIZARE
a UM. era, în anii de după 1993= MAI MICĂ decât a unui medic specialist civil (cam 2,8 milioane ROL/3,2 mln.
lei ROL).
Prin anii '80, o SOLDĂ de "început de carieră" a unui medic militar era mai mare decât a colegului civil cam cu raportul = < ~ 1,3..!
În schimb cariera (ca "salariat"reali zator de "PUNCTAJ LUNAR"= la pensia de tip contributiv) a unui medic militar
era cu câțiva ani mai scurtă..,pt.că și vârsta de pensionare era (și este și în prezent..!) MAI MICĂ decât a civililor..!
La celelalte funcții militare nu știu care era diferența..la funcții..
comparabile cu cele ale civililor, dar cei în cauză, cunoscători pot,eventual
avea vreo opinie, în acest sens..!
E o diferență MARE sau MICĂ, COMPENSA TOARE..sau..NU a PRIVAȚIUNILOR impuse,
rămâne la.."evaluarea" fiecăruia..!

RD spunea...

Huhu,
Cred ca asa ar fi cel mai corect si la pensiile militare: pensia sa contina partea de contributivitate + o parte de apreciere sau cum vrea lumea sa-i spuna pentru sacrificiile pe care le-a facut in timpul de activitate.
Dar nu pot fi de acord, indiferent de ce ar spune unul sau altul, sa fie cu o eventuala trecere pe contributivitate (de exemplu ca la magistrati) cu o pensie mai mica decat cea de acum pentru cei ce detin in prezent pensii pana-n 7000 lei.

Dar daca ar fi (Doamne fereste) o chemare la razboi, civilii, cei care n-au habar si si-au facut o obsesie asupra militarilor, ar spune: pai sa mearga activii si rezervistii la razboi, nu noi!

mosmartin16 spunea...

GO, cu acel 100%..."m-ai dat pe spate" ! Ha,ha,ha ! Intră România în război și implicit NATO și nu știm noi ??! Ha,ha,ha ! "Luminează-ne"...dar...cu informații concrete și nu cu scenarii, presupuneri și deducții, că astea le poate face fiecare în felul lui !

Calinmihaib12 spunea...

HUHU: P.S.:

Ce face MILITARUL..după pensionare, e treaba lui, DAR NU ARE NICI O LEGĂ TURĂ CU..DREPTURILE LUI LEGALE (!) DE PENSIE (în situatia că nu mai dorește
sau nu mai poate să lucreze =în scopul realizării unei pensii civile..!)

RD spunea...

Sunt mirat că deși am citit sute de comentarii pe rețelele sociale leagte de pensii/pensii speciale, multe știri din partea multor siteuri și am văzut pe la televizor, nimeni nu a scris care este adevărul în spatele jalonului pentru pensiile speciale și a procentului de 9,4% din PIB.
USR (în mod special Ghinea) a inclus acele lucruri legate de pensii în PNRR pentru a da o palmă sau mai multe PSD-ului..
USR și PNL (în frunte cu Cîțu la acel moment), știau că majoritatea voturilor vin din partea pensionarilor și cu acel 9,4% n-o să poți mări și peste 5 ani sau mai mulți. Bine că nu mă refer la o mărire de 2.6% cum au primit pensionarii militari în acest an (peste suma de 2500 lei).
Așa că au făcut un PNRR 'frumos' pe partea de pensii cu dedicație pentru PSD.
Cu toții știm că pe primul loc pentru politicieni și partide este ca lor să le fie foarte bine (nu doar bine), apoi oamenii pentru că de la ei vin voturile.
De ce au exclus magistrații? De frică, că nu va aproba CCR. Păi ori eliminăm toate pensiile speciale ori nu?
USR a intrat în Parlamentul României în 2016. Au trecut aproape 6 ani de atunci. Și ce au făcut? Păi 5 ani și ceva de circ prin Parlamentul României, de vorbe cu facem și dregem, cu sloganul jos pensiile pentru că pică bine la cetățeni, cu proteste și.. Cam atât! Au rezolvat PNNR-ul în câteva luni petrecute la guvernare și au plecat ca lașii. Mai aveau și pretenții să dea prim-ministru.
Și iar joaca lor (a politicienilor) pe seama cetățenilor.

Calinmihaib12 spunea...

GO:
(22:56'/22.09.2022)

Pensionarii militari..ÎN RETRAGERE nu vor fi..reactivați și trimiși pe front
..pt. că au depășit "vârsta""..! ; în plus pot avea și diferite.."inaptitudi ni medicale..care îi țin departe de..
front..!

Stelian P. spunea...

GO spunea...

"Interesant ca pe acest blog, desi toti sunt pensionari militari, nu prea vad multi ingrijorati ca pot fi scosi din pensie oricand si trimisi pe front. Eu unul preva aceasta probabilitate, in proportie de 100%".

Bucura-te si pregateste-ti ranita de 40 kg. O sa ai ocazia sa-ti maresti substantial pensia. Probabil ca multi dintre pensionarii de pe blog sunt in retragere.

Mihai spunea...

La 6500 lei = SMB pe economie ,baza pentru calcului punctajului lunar / anual nici macar civililor nu le mai arde de contributivitate.
Contemporanii din campul muncii vor fi pensionarii saraci de maine.
Matusalemicilor ,este un fenomen normal ca activii sa nu va bage in seama la asa propuneri la asa salarii si SMB pe economie.
Luati pe loc repaos ,se pare ca ati obosit.
Actualizare pensii in raport cu salarizarea activilor = solutia corecta pentru militari.

Marcel Orzan spunea...

Poate se baga cineva, mosmartin16 poate sau Huhu Rezea, sa ne lamureasca ce reprezinta cei 25% platiti/retinuti ativilor conform Art. 31 - (1) din Legea 223/2015. Daca CCR ne spune, in mod general si obligatoriu, ca “în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI, întregul cuantum fiind suportat de la bugetul de stat” - Decizia 900/2020, insemna ca aceasta contributie nu este “Contributie de asigurari sociale”/“contribuție fiscala”, care are ca “scop acoperirea unui risc profesional sau social”. Atunci ce reprezinta aceasta suma retinuta, cum se explica, unde se duc acesti bani si de ce?!
Daca citim pct. 75-85 din aceiasi Decizie 900/2020 o sa vedeti ca ne putem intreba ceva de genul: daca contributia de 25% platita de militari nu este “contribuție fiscala”, care are ca “scop acoperirea unui risc profesional sau social” pentru ca ca voi CCR spuneti ca PENSIA MILITARA E NECONTRIBUTIVA, atunci inseamna ca cei 25% retinuti militarilor “par a fi un IMPOZIT INDIRECT, întrucât obiectul său [venitul] este identic cu baza de calcul” lucru total NECONSTITUTIONAL pt. ca se incalca principiul “aşezării juste a sarcinilor fiscale” si pe cel al “nediscriminarii”. Pe scurt, militarul plateste 2 impozite pe venit!!?? Nu stiu ce sa zic.

Huhu Rezea spunea...

@Calin
După ce ai ieșit la pensie nu mai ai privațiuni.
Pentru cele din perioada activității ai fost compensat/ar trebui să fi fost compensat prin solde mai mari care se reflectă și în mărimea pensiei.

@RD
Eliminarea pensiilor de serviciu nu se poate face decât într-un singur fel: calculul lor numai în sistem contributiv.
La celelalte pensii de serviciu, altele decât cele militare, calculul contributiv este deja făcut. Nu trebuie decât eliminată sau redusă, în cazul magistraților, partea necontributivă.
Si pensiile militare stabilite până la data de 31 12 2015 au calculată suma punctajelor anuale contributive. Mai trebuie înmulțită cu valoarea punctului de referință care se va stabili în sistemul public de pensii...tot prin PNRR

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Iar confundăm stabilirea dreptului de pensie cu calculul cuantumului pensiei.
Atât civilii cât și militarii plătesc 25% din veniturile salariale pentru a-și asigura dreptul la pensie.
25% este contribuția de asigurare. Ea merge la Fondul de pensii, în cazul civililor și la bugetul de sat, în cazul militarilor.
Calculul cuantumului pensiei se face în mod diferit:
-contributiv, pentru civili
-procentual dintr-o bază de calcul, pentru pensiile de serviciu ale militarilor
-procentual și contributiv, pentru pensiile de serviciu, altele decât cele militare.

Arfy spunea...

GO, pe ce front? Vorbești prostii! Se vede că n-ai mai citit o filă din documentele de mobilizare! Nu mai împrăștia baliverne că și așa sunt destui de bulversați unii cu calculele și forma pensiilor viitoare!

kostas spunea...

Pensiile militare trebuie calculate si pe legea pe contributivitate si pe legea militara, la brut.Pentru cuantumul pensiei trebuie aplicata una din variantele:
1) Pensia pe contributivitate + 50% din aceasta.
2) Pensia pe contributivitate + 50% din diferenta dintre pensia pe legea militara si legea pe contributivitate.
In ambele cazuri ar exista o parte a pensiei care s-ar numi bonus si ar face diferenta celor care au avut restrictii pe timpul vietii, fata de civili. Exact la fel ar trebui calculate si pensiile magistratilor, in functie de pensia lor pe contributivitate si pensia lor speciala.

Unknown spunea...

Am onoarea să vă salut. Pt dl. dr. Călin Mihai:Pe lângă „plusurile” militarilor față de civili, enumerate de dv., aș mai adăuga: vechimea în muncă (6% din trei în trei ani, până la „vechimea a 7-a”, 7x 6 = 42%!), o sumă anuală pentru „ținută” (sau echivalentul în echipament), norma lunară de hrană; anii de studii (2,3,5 ani) suportați de stat; asistență medicală (plus medicamente) gratuită. N-am vrut să creez disconfort ci să spun adevărul. Sănătate și numai bine.

Marcel Orzan spunea...

Ok, m-ai lamurit.Rog sa ma ajuti cu datele de contact ale “Fondului de pensii” la civili, ca ma chinui si nu prea gasesc. Vreau sa fac o cerere si nu stiu cum sa fac. Merci

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Fondul de Pensii este administrat de Casa Națională de Pensii
https://www.cnpp.ro/home
Dacă vrei să obții o adeverintă de stagii de cotizare lucrate în civilie, te prezinți personal cu CI la Biroul de stagii cotizare, care există la Casele Teritoriale de Pensii. Mai precis te prezinți la Casa teritorială din județul in care a funcționat angajatorul.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Reza:
Si eu care credeam ca e adevarat ce spune de CCR in Decizia CCR 872/2010:
[Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
Mai gresesc si ei, ce sa facem

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ok, mersi, stiam. Dar MApN prin CSP are/ administreaza un Fond de pensii militare?

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Deciziile CCR au statuat că sunt garantate numai cuantumurile calculate contributiv. DEci, toate pensiile civile au cuantumul garantat, iar pensiile de serviciu, altele decât cele militare, au garantată doar componenta contributivă din cuantum.
Doar pensiile militare nu au cuantumul garantat, pentru că nu sunt calculate și în varianta contributivă.

Din bugetul de 2% din PIB, MApN alocă fonduri pentru plata pensiilor militare. Nu este transparentă folosirea CIBS-ului și nici adiferenței dintre cuantumul fiscalizat și cuantumul net stabilit de art. 60 pentru pensiile stabilite după 15 09 2017.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Cum zici, da’ esti de acord ca e ciudat, daca nu mai mult, ca civilul care plateste 25% CAS are “pensie CONTRIBUTIVA” si militarul care plateste si el 25% CAS are “pensie NECONTRIBUTIVA”!! Ma rog, ciudat.
Si mai ciudat e ca singura definitie a PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII este data de Legea 263/2010, lege erga omnes cum spuneai tu:
Art. 2 - c) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUŢIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
aceste aspecte fiind aplicabile si in MapN sp.ex, pt. ca fondurile de asigurări sociale militare se constituie baza contribuţiilor de 25% datorate de militari şi alocarile Statutlui Roman prin bugetul MApN (persoana juridica/angajatorul militarului). E grele!

Nea Nicu spunea...

Dacă vrei să obții o adeverință cu stagiile de cotizare, poți merge la ORICARE Casă de Pensii.
Nu " la cea unde a funcționat angajatorul", adică te duci la Ploiesti dacă ai lucrat la Brazi și locuiești în Brașov.
Există un sistem unic, nu are nicio treabă sediul social.
Doar la deschiderea dreptului de pensie se depun documentele pe principiul teritorial, respectiv al județului de reședință.
Adeverința se eliberează pe loc și nu costă nimic.

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Legea specială a pensiilor militare derogă de la L 263/2010.
Pentru celelalte pensii de serviciu, numai partea care reglementează componenta necontributivă deroga de la L 263/2010.
Pensiile de serviciu pentru limită de vârstă, altele decât cele militare, au cuantumul mai mare decât partea contributivă garantată. Așa că o diminuare a părții necontributive nu afectează garanția constituțională.
La pensiile militare, avem foarte multe care au cuantumul, calculat potrivit legii speciale, mai mic și decât dacă ar fi calculat contributiv, în special pensii stabilite înainte de anul 2015.

M spunea...

@Kostas

"Pensia pe contributivitate + 50% din aceasta" ne-ar asimila ziariștilor, balerinilor, maneliștilor. Cu tot respectul pentru aceste profesii care ne aduc atâta bucurie dar eu cred că parcă ar fi o diferență!!!!

Al doilea, orice "bonus" înseamnă tot "pensie specială"!!!! După cum vedeți pensiile speciale ale eurodeputaților sau alte ziariștilor nu interesează pe nimeni! De aceea eu spun că e o problemă de propagandă, politică sau nu, și nu o problemă de principiu sau de cuantum!

mosmartin16 spunea...

Orzan, ți-a explicat Huhu pe îndelete ce e cu acel 25 % ! Sper că ai înțeles ! Multă sănătate !

Huhu Rezea spunea...

@Nea Nicu
Când am recalculat eu pensia pe L 263/2010 pentru stagiile ulterioare am plătit vreo 15 lei pentru adeverință la Casa Teritorială.
Nu plătești dacă ești pensionar civil. Mie imi trebuia să trimit adeverința la Casa Sectorială.

RD spunea...

Gata domnilor, a spus Cionoiu, senator PSD:

❗️Ministrul MIPE, Marcel Boloș va cere clarificări la Comisia Europeană pentru a permite pensiile speciale, deoarece nu este de acord cu eliminarea acestora.

⚠️ PSD nu susține această acțiune a ministrului Boloș! Vom susține la Comisia Europeană pensiile pe contributivitate, nu pensiile speciale.
PSD cere eliminarea acelui plafon de 9,4% din PIB pentru pensii, introdus absolut aberant de fosta guvernare de dreapta, ceea ce ar echivala cu înghețarea pensiilor până în anul 2070.
Asta am susținut și vom susține la Bruxelles.

Deci pensiile militare vor scădea, inflația e doar pentru civili.

micutzul spunea...

Ha!
Toți ați plecat după fenta lu' Huhu!
Păi ce spune rău omu'?
Orice pensie militară pe contributivitate este înșelătorie și oricand orice pulitician poate să spună '' Aaaa....pensiile militare nu pot fi bazate pe contributeala că nu au contribuit....''!
In this case să se calculeze la brut și norma de hrană și orele suplimentare , sarbatorile etc. ca și cum am fi primit banii.
Că dacă tot facem șmecherii atunci să le facem până la capat, nu?

Nea Nicu spunea...

Este adevărat, până acum 2-3 ani se percepea o taxă pentru eliberarea adeverinței cu stagiile de cotizare realizate în sistemul public.
Acum nu mai plătește NIMENI.
Eu am solicitat acum un an și ceva adeverința respectivă de la Casa de Pensii din sectorul 3 și nu am plătit nimic.
Și nu primesc pensie din sistemul public .
Încă odată, nu există nici o condiționare . Cerere și actul de identitate, atât.

Huhu Rezea spunea...

@micuțule
Au trecut 10 ani și tot nu ai înțeles cum se calculează pensiile militarilor, ce înseamnă calculul contributiv, ce reprezintă CAS, ce reprezintă CIBS.

GO spunea...

@ Calinmihaib12. Am inteles. Pe aici inseamna ca sunteti majoritatea cu deviza la pensii inainte si la razboi deloc. Ma retrag inttre cei in rezerva, ca pe noi ne freaca razboiul la acest moment.

Huhu Rezea spunea...

GO
Cine dracu' ar putea să conteze pe tine, mai ales într-o confruntare cu Rusia? Stai liniștit că nu te "freacă" niciun razboi.

Viorel spunea...

Domnule GO. La război să plece politicienii și guvernanții de după 1989. Atunci eram iubiți.
„Armata e cu noi”. Acum suntem huliți și jecmăniți. Se încropesc vreo 3 Batalioane Operative tip TO. Cu cele pe care le mai avem și cu pensionarii care beneficiază de Legea nr. 168/2020 are cu ce se apăra România în caz de răzbel. Noi ceilalți (ce nu am fost în TO și nu avem experiență și beneficii), stăm la crâșmă sau la o cafea pe marginea șanțului. Să vadă și politrucul cum e să alergi cu ranița de 40 Kg în spate (vorba unui luptător de pe blog).

GO spunea...

@ Viorel. In practica nu va fi asa. Ni se vor oferi 2 alternative scurte: puscaria sau pe front. Si intrucat cunosc extraordinar de bine sistemul securistic din Romania, in cazul cadrelor militare care refuza frontul, vor da si lege sa le taie pensiile.

Eu consider ca cel mai adecvat este sa te inrolezi, sa te vezi cu arma in mana, si abia apoi sa te intorci contra sistemului securistic.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Cf. modelului rusesc care nu a disparut nici pe daparte din sistemul securistico-juridico-totalitar din care ai facut si tu parte, toate cadrele militare cu varsta pana la 63 ani, vor fi mobilizati. Eu garantez. De fapt pana la 65 sau chiar mai mult, fie grabesc astia adoptarea legii cu 65 ani, fie baga o ordonanta cu ce varsta vor ei.

Cat priveste persoana mea, sugerez sa iti vezi de pensia ta. Voi lupta cu bucurie contra rusilor si a oricui, dar mai intai asa avea o vorba cu unii de pe la noi. Si stiu ca multi gandesc la fel ca mine. Avantajul meu fata de tine este ca voi avea cel putin 600-700 in subordine. Si care stiu ca gandesc tot ca mine.

Tu sa te ocupi in continuare de pensii, ca te prinde rolul. Eventual poti fi si util societatii, spaland morti de exemplu.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Nea Nicu spunea..."

"Este adevărat, până acum 2-3 ani se percepea o taxă pentru eliberarea adeverinței cu stagiile de cotizare realizate în sistemul public.
Acum nu mai plătește NIMENI.
Eu am solicitat acum un an și ceva adeverința respectivă de la Casa de Pensii din sectorul 3 și nu am plătit nimic.
Și nu primesc pensie din sistemul public .
Încă odată, nu există nici o condiționare . Cerere și actul de identitate, atât.

23 septembrie 2022, 16:03"
Încheiat CITATUL,

Nea NICU
L. 263/2010, art.50, modificat, scrie că CNPP/casele teritoriale de pensii certifică,LA CEREREA asiguraților din "sistemul public de pensii"(fără militari), stagiul de cotizare realizat..!(înainte de OUG 103/2017= care a modificat art.50.., certifica rea se făcea GRATUIT, DIN OFICIU, o dată la 2 ani..!, și CONTRA COST..la CEREREA asiguratului..!,în afara certificării..obligatorii= din oficiu, amintită..!).
Casele de pensii sectoriale.. nu au o reglementare expresă..privind modul de certificare a stagiului de cotizare.. după anul 2017, dar ele procedează în virtutea.."inerției",conform reglemen tării din..L.263,art.50 modificat,așa cum ați scris mai sus..!

mosmartin16 spunea...

GO, nu-i țin partea nicicum lui Huhu, dar mă întreb cum de-ți permite să-l faci "spălător de morți" pe blogul lui ??!! Oare putem spune tot ce ne vine la gură fără nicio autocenzurare a vorbelor urâte și care nu trebuie spuse ?! În final e vorba de capacitatea fiecăruia de a se controla și de..."cei 7 anișori de la căsuța celor care ne-au dat viață" ! Gând bun și minte multă, că toți avem nevoie de ele !

mosmartin16 spunea...

GO, a început războiul cu România stat beligerant și implicit NATO și nu știm și noi ?! Ha,ha,ha ! Dacă ai lupta "cu plăcere" ( cum o spui ) contra rușilor...mergi dom'le voluntar mâine dimineață prin zona Zaporoje ! Iar asta până a îți arăta patriotismul aici...apărându-ți țara, care...din fericire...nu va fi atacată de ruși pen' că suntem alături de alte câteva zeci de state într-o alianță de securitate cum nu am fost niciodată în istorie ! Sănătate și înțelepciune !

GO spunea...

@ mosmartin16. Inseamna ca nu vezi gravitatea situatiei in care suntem. La acest moment se infaptuiesc 4 referendumuri in 4 regiune (foste) ucrainene, ocupate de rusi. Pentru alipirea la F. Rusa. Regiunile sunt Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie.

Care este șpilul? F. Rusa conform doctrinei proprii, unul dintre cazurile pentru carec isi aroga dreptul de utilizare a armelor nucleare, este atacarea propriului teritoriu de catre un tert stat. Adica, odata integrate in F. Rusa cele 4 teritorii ucrainene, Rusia isi aroga dreptul sa riposteze nuclear la orice incercare a trupelor ucrainene si ale ... aliatilor Ucrainei - printre care si Romania.

Acum, imagineaza-ti situatia. O astfel de miscare termina clar nu numai orice incercare armata a Ucrainei de a-si mai redobandi teritoriile. Dar loveste in plin SUA, NATO si pe oricine mai sprijina Ucraina. Pur si simplu, Rusia da ... UE tuturor, nu doar ucrainenilor.

Iar ca militar istet, tinand cont de imensele investitii financiare, dar mai ales de exercitiul de imagine militara realizat de SUA si de aliati, ar trebui sa realizezi ca la o riposta nucleara a Rusiei contra Ucrainei, SUA vor riposta simetric. Iar Romania este avanpostul SUA la aceasta faza, adica victima sigura.

Huhu Rezea spunea...

Referendumurile nu schimbă cu nimic situația din teren.Ucrainienii nu se vor da înapoi să-și elibereze teritoriile ocupate cu forța armatei de ruși.
Trupa rusă nu poate fi motivată în plus de aceste referendumuri.Tot pentru o cauză nedreaptă este aruncată în luptă.
Ce o să facă Putin?
O să numere acum teriitoriile pierdute?

mosmartin16 spunea...

GO, ești într-o mare eroare ! Nu o mai ține langa cu războiul nuclear ! Acolo e doar propagandă, intimidare și factor psihologic ! Chiar și Putin a spus că într-un conflict nuclear nu există învingători ! O să vezi în zilele care vin după acest "referendum corect cu țeava armei în preajmă" și alipirea teritoriilor ce aparțin Ucrainei...că ucrainienii vor continua ofensiva cu și mai mare înverșunare și nu se va da nicio bombiță nucleară...așa cum o tot susții cu "clarviziunea ta de mare strateg" ! Fii sănătos și așteaptă puțin să vezi cât de mult ești în eroare !

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "GO spunea..."

@ Calinmihaib12. Am inteles. Pe aici inseamna ca sunteti majoritatea cu deviza la pensii inainte si la razboi deloc. Ma retrag inttre cei in rezerva, ca pe noi ne freaca razboiul la acest moment."

"23 septembrie 2022, 16:27"
ÎNCHEIAT CITATUL,

GO:
.."unde dai și unde crapă"..! (atenția și "logica"..?!!); eu am scris, mare atenție..pensionar..în RETRAGERE (cu MAJUSCULE..!) ceea ce înseamnă..că depășind vârsta de REZERVIST,"RETRASUL " = în legislația actuală.. privind mobilizarea, nu mai este "rechemat", mobilizat..în armată, cred că nici măcar ca voluntar..!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din: "Unknown spunea.."

"Am onoarea să vă salut. Pt dl. dr. Călin Mihai:Pe lângă „plusurile” militarilor față de civili, enumerate de dv., aș mai adăuga: vechimea în muncă (6% din trei în trei ani, până la „vechimea a 7-a”, 7x 6 = 42%!), o sumă anuală pentru „ținută” (sau echivalentul în echipament), norma lunară de hrană; anii de studii (2,3,5 ani) suportați de stat; asistență medicală (plus medicamente) gratuită. N-am vrut să creez disconfort ci să spun adevărul. Sănătate și numai bine.

23 septembrie 2022, 09:31

Încheiat CITATUL,

UNKNOWN:
..În raportul ăla dintre SOLDA militară și un SALARIUL CIVIL nu includem SUMELE care NU INTRĂ în BAZA DE CALCUL a PENSIEI CONTRIBUTIVE (și chiar nici în cea PROCENTUALĂ.. cum e L. 223/2015, adică:
=NORMELE de Hrană și Echipament..!
=anii de studiu= ca STAGIU ASIMILAT ,
non-contributiv direct = de către
asigurat, și care actualmente,la
pensiile contributive, în calculul
PUNCTAJULUI LUNAR,are o pondere mică
..(=0,25 puncte lunare!), spre deose
bire, de ex., de legea 119/2010 și
OUG. 1/2011, unde: la militari,
PUNCTAJUL LUNAR era minim = 1 punct
lunar..!,iar la civili și la
militari= când erau calculați pe
legea 263, adică până în 2016, punc
tajul lunar era =0,25 puncte lunare
..!
=Civilii = au și ei spor de vechime
procentiual,care întra în baza de
calcul(venitul lunar brut realizat).
Și mai e un aspect: la militari,în sistemul contributiv,GRADAȚIILE nu au fost tot timpul 6 % / 1 gradație, ci: înainte de legea 138/1999, O GRADAȚIE era..5 %,=reflectată astfel în venitul lunar, bază de calcul..contributiv al cuantumului= ceva mai redus=al pensiei ..!; de aceea am scris că raportul între o pensie militară și una civilă
,la funcții oarecum echivalente..,era cam 1,3/1..! (cel puțin în cazul medicilor..!).
În rest..,SĂNĂTATE, căci nu e nici un
deranj și sau/disconfort, ci un schimb de opinii, care, dacă sunt greșite,pot fi corectate prin..comentarii..!

Unknown spunea...

Pt d nul Go sunt Rezervistul Te rog să nu-l mai jignești pe dnul Huhu cu trimiterea la spălat de morți cu căprăria cu faptul că în caz de mobilizare toți cei 700 pe care îi vei avea în subordine să le ordoni tu cum vrei dispoziții aberante care le știm cu toții(culcaturi, târâșuri ,arest etc)Pe timp de pace da dar îți spun rapid o istorioară de război povestită de bunicul meu(care între timp sa dus la domnul)In 1941 a fost încorporat soldat la o unitate de grăniceri de la Giurgiu și trimis cu toată armata a 4 sa cucerească Odessa operațiune coordon strict de Armata Rom chiar dacă eram prieteni cu nemții lui Hitler Chiar a fost cucerită cu greu după câteva luni In compania lor era condusă de un ofițer de carieră rău foarte rău Se purta josnic cu trupaii chinuia toată ziua cât și noaptea de nu-i lăsa să doarmă le dădea sarcini greu de îndeplinit Pe unii îi și bătea cu nuiaua Profita de faptul că bietii oameni unii din ei analfabeți sau cu max 4 clase țărani de la rural majoritatea Aceștia sau săturat și într-o zi aflați în tranșee la ordinul de atac ofițerul respectiv a urcat primul scară sperând să-l urmeze trupa Plutonul respectiv condus de un sergent au descărcat armele în spatele lui omorandu l Ce anchetă pe front,ce analiză balistică ?Sa încropit rapid o curte marțială pe câmp unde a fost adus cam zece soldați și sergentul o masă și câțiva ofițeri printre care și șeful un colonel român și au fost întrebați toți de ce ofițerul nu are nici un glonț de la inamic in piept ci le are pe toate in spate...Sergentul care a fost desemnat să vorbească a spus așa "D le colonel când sa dat ordinul de atac cpt in loc să pună scara pe peretele tranșeei îndreptată spre inamic a pus-o invers,a urcat și a fugit ...Colonelul apoi ia întrebat pe toți soldații"Arătați cu mâinile în ce direcție a plecat ofițerul lor Toți au ridicat mâinile într-o direcție spunând in cor Spre București spre Romania...Concluzie"Curtea Marțială declară clasat dosarul,fugă din fața inamicului lașitate, lăsarea fără comandă a ostașilor la ordinul de atac gloanțele din spate provin de la inamic când a fugit"La final col zice"Ce nenorocit să facă asta chiar dacă trăia rănit fiind îl legam de stâlp cu tot cu targă..."Așa că d le dragă Go mai ușor cu căprăria pe timp de război că multe polițe se plătesc Fi sigur că același lucru se întâmplă și in Ucraina...de ambele părți

Dodo spunea...

Asa e. Atunci sa ii vad daca mai au curajul sa se tot lege de militari. Tot felul de nestiutori si mai putin informati. La depunerea juramantului militar si statul a depus un juramant fata de noi....sa nu uite! Au promis ca o sa ne ofere pensii demne...