Un produs Blogger.

duminică, octombrie 09, 2022

Ministrul Dincu continuă să promită militarilor ceea ce nu a reușit de un an de zile: ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE

155 comments
Am apreciat intervențiile domnului ministru Dîncu de la începutul anului, apariții publice în care a demonstrat că s-a informat corect în legătură cu situația inadmisibilă creată în sistemul pensiilor militare prin ticăloșia comisă de gulerații din sistem, în anul 2017, când, prin dezinformare, au păcălit Guvernul Tudose să elimine actualizarea pensiilor militare prin OUG nr. 59/2017.   
L-au montat atunci pe însuși premierul Tudose să iasă pe televiziuni să afirme că în baza de calcul a pensiei miliare ar intra și norma de hrană. Topicul "Cine l-a mințit pe premierul Tudose că ordinul 50, norma de hrană ...este dovada ticăloșiei care continuă de 5 ani.
Sistemul, în frunte cu  fostul șef al Marelui Stat Major din perioada ticăloșiei, au făcut totul în acest an să zădărnicească intențiile ministrului civil de a înlătura, prin reintroducerea ACTUALIZARII în lege, diferențierile enorme care s-au creat între pensiile stabilite anterior intrării în vigoare a criminalei ordonanțe din anul 2017 și cele stabilite ulterior.
In ultima perioadă, cei din interiorul sistemului care se opun oricărei reforme a pensiilor militare, fie ea și prin actualizare, au reușit să-l atragă pe domnul ministru într-o falsă dispută:  dacă pensiile militare sunt sau nu pensii speciale, de parcă de asta ar depinde necesara reformă cerută  și de PNRR. 
Prin legea specială care le reglementează și prin deciziile CCR, pensiile militare sunt  pensii speciale, așa cum sunt speciale toate raporturile juridice reglementate prin legi speciale, potrivit Teoriei Generale a Dreptului.
Toate celelalte pensii speciale, cele ale magistraților, cele ale personalului navigant, cele ale grefierilor, cele ale diplomaților etc  sunt calculate atât ca pensii de serviciu, proporțional dintr-o bază de calcul, cât și contributiv, în plată rămânând cuantumul mai avantajos... in cazul în care cuantumul contributiv este mai mare. Poate și de aceea media pensiilor speciale, care au ajuns să fie o speretoare pentru  noii pensionari militari, este mai mare decât media pensiilor militare și, în orice caz,  nu au dezechilibrele enorme pe care le au cele din sistemul militar. 
Numai la pensiile militare, pentru că nu sunt calculate și în sistemul contributiv, găsim zeci de mii de pensii care au cuantumul în plată mai mic decât cuantumul cuvenit... dacă ar fi calculat și contributiv.
Domnule ministru, prin similitudine cu celelalte pensii speciale, nu s-ar pune problema ca pensiile militare să fie calculate exclusiv contributiv. 
Calculul lor proporțional, ca pensii de serviciu, dintr-o bază de calcul actualizată,  ar urma să fie însoțit și de un calcul contributiv, pentru ca nicio pensie de militar să nu fie mai mică decât corespondenta ei calculată contributiv și pentru ca să nu mai audă nimeni în viitor spunându-se că pensiile militarilor nu sunt calculate și contributiv. In plus, componenta contributivă ar reprezenta un drept câștigat, potrivit numeroaselor decizii ale CCR, și nici nu ar face obiectul intențiilor tot mai frcvente de supraimpozitare a pensiilor de serviciu.
Dacă ar exista voință, simpla ACTUALIZARE a pensiilor militare s-ar rezolva imediat, printr-o ordonanța de urgență, tot așa cum a fost emisă, intempenstiv, OUG 59/2017 prin care au fost eliminate actualizările. Nu mai este nevoie de nicio consultare cu structurile asociative, de nicio comisie interministerială, de niciun PNRR. Actualizarea nu ar presupune o modificare a formulei de calcul al cuantumului pensiei militare.
Chiar și actualizate, pensiile militare ar rămâne sub blamul că nu sunt calculate și contributiv, așa cum sunt calculate celelalte pensii de serviciu.

  Domnul ministru abordează în interviu, chiar la început,  și problema simpatiilor față de Federația Rusă,  în contextul agresiunii asupra Ucrainei, aspect dezbătut intens și pe acest blog.

155 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Simte ca indepartarea rezervelor de guvenare este compromitatoare pentru alegerile viitoare si acum face musculatiuni electorale, fumate si expirate, caci cine sa-i mai creada balivenele si minciunile fara credibilitate, dupa atatea promisiuni neonorate si atata lipsa de dreptate? Simpatiile pentru Rusia izvorasc din ideea si fapta in care rezerva a fost terfelita, batjocorita si neîndreptatita la modul porcesc si mitocanesc, aidoma comportamentului rusesc, o razbunare militara pe guvernarea de ocara, mincinoasa si lașă, ce o sa-i coste scump si foarte tare prin buletinele de votare... Hai, dle mincinos cu tupeu dubios, du-te la plimbare sau la culcare ca n-avem timp de balivernele dumitale, si chiar ca ma calci pe nervi cu stupidele bărbi, indrugate si mincinos emanate sa ne mai dai inca o data cu prosteală pe spate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am sa readuc in prim plan ideea ca doar Dl General Gabriel Oprea putea din Parlament sa readuca pe firmament sa ne scoata din faliment cu acea aplicare de actualizare la pensiile militare, si avea cu cine s-o faca si s-o aplice rapid cu relatiile personale si de partid, dar daca noi la modul stupid am ales sa votam numai gheorțăi si capete de ghițăi, acum ii vedem ca s-au dus acolo codoi doar pentru unii si pentru ei, nu si pentru noi! Avem nevoie de domnia sa, ca de oxigenul si apa care intretin viața, si pentru viitorul viitorului sa ne apere valorile cuantumurilor si permanența actualizarilor, caci pericolul de alte si alte blocari viitoare la pensiile militare nu vor dispare, asa ca jandarmul ce ne va reprezenta, prin prezența si domnia sa in Parlament permanent, ne va apara si proteja... Doar Găbiță ne-a oferit candva o portiță, a fost si va fi cu noi, ceilalti cu ei la gunoi, caci, dupa ce i-am votat, toti au fugit ca lașii de noi!

Leon spunea...

Pana vizionez interviul cu ministrul Dancu, aduc urmatoarea informatie:
"Pana in acest moment au fost evaluate 3.069.000 de dosare dintr-un total de 4.790.807 aflate în plată. Concomitent cu reevalurea pensiilor, se caută și soluții pentru a elimina inechitățile din sistem.
„În acest moment are loc și un proces de evaluare a legislaţiei astfel încât să fie identificate măsuri de natură să elimine inechităţile din sistem şi să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii”, se mai arată în mesajul instituției, potrivit dcbusiness.ro."(evz.ro)..!
PS. Oare in curtea domnului ministru Dancu se fac evaluari ??

Leo spunea...

E MIMĂ .
E de urmărit dacă în săptămâna 10 - 16 oct. , vor merge la Brussels , Budăi cu Dîncu + dottore așa cum a spus Dîncu.


Liviu spunea...

Nu Dâncu se opune aplicării unui mod de calcul după modelul magistraților. Colegii noștri...... Aceștia știu cum a fost făcută recalcularea în mandatul lui Oprea. Atunci nu mișcau în front. Primeau ordin și executarea. Așa au apărut scafandrii în toată țara. Lucrări de deminări executate de financiari, intendenți și alți "specialiști". Știu că dacă se redeschide procesul ar putea ieși la iveală "furaciunile" cu iz penal.
O zi bună!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Asta voiam si eu sa intreb. Rog un OM real din tagma clocarilor gulerati, care nu se consideră slugă si are onoare si demnitate militara, sa ne informeze despre aceasta activitate, daca exista, desi Ministerul Apararii este obligat sa ne informeze, nu cum face cu noile pensii care se acorda acum, punand noii pensionari sa semneze un acord ca nu vor dezvalui cuantumurile, tinandu-le secrete, drept pentru care la Tribunalul Bacau am deschis un proces intrucat MApN a refuzat sa-mi dea explicatiile necesare, ca raspuns la petitie. Cand un minister este intesat de mafioti, cred ca este necesar ca sa se faca o revizuire totala acolo, mai ales ca se inainteaza in grade de general oportunisti cu doctorate copy paste, dupa care si le secretizeaza pentru a nu fi verificate autenticitatea!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, se duc sa nu fie atacate pensiile speciale, cat si ale gheneralilor de paie, nu ale noastre, sterpe-n goaie!

Leon spunea...

L-am ascultat pe ministrul Dancu, in special intre min.36-39, cand s-a referit la pensiile militare de stat si am retinut ca asteapta un aviz pozitiv din partea Guvernului si finalizarea in Parlament a proiectului Pl x nr.199/2020 !
Pentru urmatoarea etapa asteapta si propunerile venite din partea Comisiei reprezentantilor asociatiilor militarilor in rezerva si retragere !
Parerea mea este ca un calcul contributiv este dificil si de durata si o rezolvare rapida si corecta, cu fondurile existente deja, ar fi Adoptarea Pl x nr.199 in CD si promulgarea lui in acest an cu aplicabilitate de la 01.12.2022..!
PS. Eu am retinut ca domnul Dancu va avea saptamana viitoare o intalnire cu reprezentantul Bancii Mondiale, aici la Bucuresti .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Liviu, Dancu e platit sa cerceteze, sa verifice si sa lamureasca problemele grave de la pensiile militare, nu sa declare pe sticlele tv verzi si uscate, pe neverificate, si preluate de la tot felul de idioti sau de la mafiile clocare si gulerate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, la urma urmelor, nu mai conteaza ce si cum vor fi calculate pensiile militare, important e sa se elimine discrepantele, discriminarile intre generatii si inechitatile strigatoare la cer! Pentru mine si altii, Plx-199 nu cred ca va rezolva corect aceste probleme, la cum arata, daca nu se fac corectii si modificari punctuale, caci iar cele de peste 20.000 lei o vor lua razna, si cele mici si medii vor ramane de rahat!

Mihai spunea...

Stiam din surse sigure ca pe la varf nu se pune problema introducerii contributivitatii.
Mai stiu tot din surse sigure ca la recalcularea pe contributiva personalul care a lucrat la statele de plata au facut greseli mari in baza de calcul ,plus perioade negasite , sterse de vreme si conditii de depozitare , etc.


Mai bine vă clatiti ochii cu elemente de civilizatie occidentala .

Curat , fara peturi, hartii ,servetele si alte mizerii aruncate pe oriunde ca la noi.

Acum doua saptamani pe aici !

https://youtube.com/shorts/ADqj6tv3ZDc?feature=share

https://youtube.com/shorts/2reKg5yZLw0?feature=share

GAZ-ul lui Cezar si curtile romanilor in majoritate de 95% nu au vazut animale atat de curate si rasfatate.

https://youtube.com/shorts/a1iYnH3B9ms?feature=share





Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/salariile-si-pensiile-la-nivel-nato-solicitare-catre-ministrul-apararii-dupa-ce-un-militar-in-retragere-a-amenintat-ca-si-da-foc_2596065.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Romantice postari, cu amintirile copilariei, de acasa?

socrates spunea...

Se face referie în continuare la "rezerva armatei" !!!, CARE rezervă ?, ultimii militari simpli au fost instruiți in urma cu 15 ani, o perioadă de 1 an, dupa 15 ani de civilie ... a mai rămas in memorie incarcarea armei, unde este trăgaciul si amintirile, pentru fostele cadre militare care mai pot fi mobilizate, mai mult cunoștințe despre armata comunistă. Nu ca asta ar fi rau, dar, tehologizarea modernă presupune purtarea unui alt drl de război, putin diferit de trecutul bazat pe multimea trupelor. Tocmai de aceea nu le pasă de "rezerva armatei", uitând insa un lucru esențial, din majoritatea celor apti pentru război, majoritatea nu mai sunt "țăranii analfabeți sau semi - ...." care pot fi luati cu arcanul la oaste, au emigrat si stiu ca din păcate, in Romania mai pot apăra... drapelul national și imnul ", restul .... Slabe impulsuri pentru ai determina să lupte pentru ce ..... ?. Concluzia, nu le pasă de rezerva armatei - asa cum au facut și in perioada interbelica când arnata era prost echipată, hrănită, înzestrată, pregătită - astăzi, NE-AU adus in Romania arnăuți străini să -i păzească. Ce mai înseamnă Romania !!!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu cred ca va lipsi partea contributiva din pensiile militare, doar e stipulat in PNRR si trebuie raportat ca s-a indeplinit acest deziderat, altfel ar sari la gâții lor societatea civila si partea politca din opozitie, Ghinea fiind cu ochii pe ei ca pe butelie sa se aplice punctual, se pare ca fiind implicat politic intr-o comisie pentru aplicarea intocmai a PNRR, dupa cate stiu.

Huhu Rezea spunea...

Nici cei care au întocmit PNRR și nici cei care o țin langa că pensiile militare nu ar fi pensii speciale nu au habar că toate pensiile speciale, altele decât cele militare, sunt deja pensii contributive. De aceea sunt și plătite prin Casele Teritoriale de Pensii.
Nu contributivitatea a creat diferentierile enorme între pensiile militare ci eliminarea actualizării.

luchy19 spunea...

Vă salut. Ieri un amic de la penitenciar, subofițer , îmi arată decizia de pensionare, 7124 lei, spunându-mi cât a tras pentru orele suplimentare din ultimele 6 luni. Asta i sistemul, așa I legea. Ce să îi răspund, că eu tot subofițer, principal 30 de cascheta am ieșit în mai 2022 cu 3900 lei. Repet în 2022, știind că sunt ofițeri MAPN care au ieșit acum 6, 7 ani cu mai puțin, dar aceasta i alta discuție. Vorbim de doi subofițerii din ministere diferite....enormă diferența....dar xat a tras oentru orele suplimentare...dl. Ciucă nu plătea la MAPN cu 175 la sută sâmbetele și duminicile....

anonim spunea...

Deci au mai ramas peste 1mil 700 mii ...Hmmm termenul pare bine de tot depasit.Au mai ramas mai mult de jumatate fata de cele "rezolvate" pana acum in aproape un an sau mai mult.Si termenul dat de Budai era cel tarziu 31.12. 22...inclusiv cu angajare suplimentara a peste o mie de "specialisti" pe CIM determinat (un an).Tipic romanesc!!
Pare a avea dreptate Leo.E MIMA sau cel putin incercare de tragere de timp la maximum.De ce "tragere de timp"?? pai hai sa ne gandim "DE CE?"

Brenda spunea...

DL ,H,eu văd că dl
Dâncu ,doar speră, speră să îl sprijine guvernul pai guvernul este in tara asta,Dece nu pune pe masa de guvern acea ordonanță sa se facă actualizarea pensiilor militare cat mai urgent ,,se termina anul și o sa o ia de la cap cu promisiuni, dar văd că nu spune nimic despre indexatea pensiilor tu,,nici o vorbă, Eu nu mai cred nimi nu știu Dece o plimbă atât,

Mihai spunea...

Sunt contributive in masura in care s-a contribuit la CAS. Militarii au contribuit doar la bugetul de stat .

@ CFI
Tirol- Austria

Huhu Rezea spunea...

Avi
Tot analfabet funcțional ai rămas.
Sunt contributive prin modul de calcul. De plătit CAS... toți civilii au plătit numai după aprilie 2001.

anonim spunea...

Inca una
https://www.europafm.ro/ministrul-dincu-crede-ca-romanii-si-ar-apara-tara-in-caz-de-razboi/?fbclid=IwAR1Uu3rmS_WAbhflyUInuxbmcHoWvLMNpRMlxjuOmXAofNlEeXv3GxS9Oxg
Asa o fi cu ukrainienii dar si eu stiu sigur ca pana cand zelenski nu a inchis granitele si a decretat mobilizarea generala in aprilie se umpluse Bucurestiul de barbati in toata firea cu cefe late, tatuajele de rigoare si gipanul din dotare.Apoi au venit si urmatorii mai saracuti care s-au oprit mai prin nord.Cine nu crede sa mearga la ultimul etaj la Tower Plaza Bucuresti acolo unde sunt "preturi de preturi" si Beluga(vodca) absolut originala cu balena inscriptionata in relief pe eticheta,mai ceva ca bancnotele:)))
Deci sa nu idealizam!
De fapt nu am nimic impotriva ukrainienilor chiar au dreptate. Ma dezgusta doar propaganda asta fara nici o noima si de multe ori ridicola si gretoasa a televiziunilor care se prostitueaza pentru bani
Cred ca ati observat cu totii ca A3 a cumparat deja CNN-ul:))))

Anonimus spunea...

Promisiunea actualizarii pensiilo militare este trecuta in Fisa postului, asa ca domnul ministru a bifat inca o activitate.

Brenda spunea...

DleH, cum se face actualizarea unor pensii obținute înainte de 1989 chiar cu mult timp și cu alta legislație ,?

Huhu Rezea spunea...

Indiferent de anul ieșirii la pensie actualizarea se face la valorile la zi din L 153/2017 ale soldelor de grad și funcție.

anonim spunea...

E "constiincios" Vrea sa-si merite salariul Dancu, ca solda nu are
👍

anonim spunea...

Nu se face !:)))

csej spunea...

1)Acord nu răspunzi la intrebare?
GO ti-a tăiat popa limba?Ce faci cu intrebarea?
Avianyc nu-ti reacționează corzile vocale?Mutenia nu e o calitate.
2)Cineva ne ia de prosti.Promisiunile nu costa.Scurt si de la capăt..Numai înaintarea lui Putin in Ucraina misca pensiile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, iertati-l, va rog: Fiind aviator e aerian!
@Avyanic: Apropo de clip-urile cu vaci:
-Doctore, am dus vaca la taur si n-a ramas gestanta!
-Dar, la Borcea, n-ai incercat?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@luchy19, eu cred ca ăsta a iesit cu cuantumul deja recalculat pentru la anul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, de teama remanierii, dar mai ales ca o sa piarda voturi, Fasole Drâncu face jocuri de glezne, totul fiind regizat de la Mardel Colacu, ca la teatrul Țăndărică! Noi fiind miopi si batrani, nu vedem si sforicelile cu care este maniPULAt! Bun farseur, bun mincinos, bună caricatura de om de nimic!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Yesssssssssss!

anonim spunea...

csej
ti-am mai zis ca pricepi greu.Nici macar nu pricepi.... ca nu poti sa pricepi nimic!
deschide/porneste/cupleaza televizorul! apasa "on"

anonim spunea...

"În limba română se ascunde un secret despre natura noastră românească. Noi suntem, prin excelență, niște bătăuși. Ne place bătaia!
- Noi ne începem fiecare sărbătoare cu o bătaie, pentru că noi nu curățăm covoare, noi le batem.
- Noi nu parcurgem un drum, noi îl batem.
- Chiar și când suntem gânditori, ne bate un gând.
- Inima noastră de român nu pompează ci bate!
- Pantofii noștri nu ne rod, nu ne sunt mici sau mari, ci scurt - ne bat.
- Ca să urezi de bine cuiva îi spui: „Bată-te norocul să te bată!”.
- Când pleacă cineva îi urezi: „Cale bătută!”
- Unul dintre dansurile tradiționale din zona Moldovei este „Bătuta”.
- Laptele nostru nu-i fermentat, ci e bătut.
- Noi nu ciocănim, noi batem la ușă.
- Și vântul bate pe afară.
- În loc de ghinion, ești bătut și de soartă.
- Ca să fiu mai credibil, spun: "Să mă bată Dumnezeu!".
- În loc să vorbesc degeaba, eu îmi bat gura.
- Şi mai este și un proverb românesc: "gura bate fundul".
- Când încheiem o afacere noi batem palma.
- Dacă vezi ceva special, bate la ochi!
- Dacă faci ceva și îi spui să continue, bate fierul cât e cald!
- Avem chiar si un fel de a pregati fasolea, fasole bătută!
- Cand nu mai avem chef de ceva, nu ne mai batem capul!
Când aplaudăm, noi batem din palme!
Când vorbești mult și fără rost, noi batem apa-n piuă!
Când nu înțelegi, bați șaua să priceapă iapa!
Daca spui prostii, bați câmpii! "
Ia să nu vă mai bat eu la cap!🙄😅

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Avyanic, jur sincer ca asta i-am spus si lui Anilu, e pe stanga autostrazii Budapesta Germania! Dupa munti am cunoscut peisajul austriac.

Brenda spunea...

Care ,153,Dle,h, ăștia zic că îngheață tot în 2023

Laurentiu spunea...

Multă gargară și numai vorbe-n vânt!
Până nu vor fi scuturați, nu vor face nimic, NIMIC pentru noi!
Îi doare la 5 km în fața pluii de noi!
Ne duc cu vorba ca pe proști, ca și pe ceilalți români de fapt, iar dacă noi ridicăm tonul, ne amenință vezi Doamne cu contributivitatea. Am ajuns să ne căcăm pe noi în fața unor HOȚI și IMPOSTORI și să cerșim, poate, poate, ne-or da de 2 lei covrigi!
Toți sunt niște impostori!
Uitați-vă la calitatea joasă a majorității politicienilor români!
Este vorba de oameni precari din punct de vedere intelectual, nepregătiți pentru posturile pe care le ocupă, preocupați de aranjamente, destui dintre ei vulnerabili, corupți, prinși în jocuri de putere și de interese care contravin interesului public, chiar dacă unii au grijă să pună deasupra o glazură de vorbe alese. Mulți dintre șefii de instituții sunt din aceeași specie, selectați dintre politicieni sau după chipul și asemănarea acestora.
Există un cuvânt definitoriu pentru ceea ce se întâmplă în societatea noastră: IMPOSTURA. Aceasta a fost mereu lângă noi, acoperită adesea în haine scumpe, chiar strălucitoare, uneori cu diplome conforme, alteori seducătoare prin discurs. O perioadă, la începuturi, după '89, impostura a fost ceva mai discretă, numai că de la o vreme se află în ofensivă, s-a generalizat. Asistăm în fiecare zi la un festival al înșelătoriei, al mediocrității, incompetenței și inadecvării. Asta se vede în intervențiile publice, fie că este vorba de pupitrele oficiale, de platourile de televiziune ori de rețelele sociale. Sunt implicați aici reprezentanți ai celor mai importante instituții ale statului, de la Președinție la Guvern, ministere, consilii județene sau locale!
Și noi??? Să așteptăm ce??? De la cine???
Tâmpit să fii să crezi că impostorii, conduși de-un ciucălău vor face ceva bun pentru noi!
Eu unul, NU MAI CRED NIMIC!
Dar vine acușica iarna și poate frigul, foamea, scumpeturile și lipsurile o să-i dezghețe pe români!
Cu siguranță vor ști ce să facă.
Eu unul știu!

Marcel Orzan spunea...

Pt. avianyc:

La: ”Sunt contributive in masura in care s-a contribuit la CAS”.
Si militarii au/platesc CAS- CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE, numai ca ei nu prea stiu, ce sa mai zicem de comentatori!

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 137 - Categorii de venituri supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE
(1) A) VENITURI DIN SALARII SAU ASIMILATE SALARIILOR, definite conform Art. 76;

ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
Norme metodologice
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate ASIMILATE SALARIILOR:
c) SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII;

Art. 138 - Cotele de CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE
Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:
a) 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;

Lege 223/2015
Art. 31. - (1) Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu COTA DE CONTRIBUȚIE INDIVIDUALĂ DE ASIGURĂRI SOCIALE. Baza lunară de calcul al contribuției individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut.

Si daca L. 223/2015 este “speciala”/derogatorie in raport cu L.263/2010, inseamna ca, conform art. 15 Legea nr. 24/2000 – th. legislativa, toate prevederile din L.263/2010 (reglementarea-cadru în materie, pastrandu-si caracterul său general obligatoriu pentru toate celelalte cazur) “nederogate” de L. 223/2015 sunt general obligatorii si pt. sist. militar/pensile militare. Adica art. 2 c) din L. 263/2010:
c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
este reglementarea-cadru în materie/general obligatorie si pt. militari pt. ca si ei PLATESC CAS si DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE.
Daca nu ar fi asa si daca contributia de 25% platita de militari nu este “contribuție fiscala”, care are ca “scop acoperirea unui risc profesional sau social” (vedeti Decizia 900 a CCR) pentru ca CCR spune ca PENSIA MILITARA E NECONTRIBUTIVA, atunci inseamna ca cei 25% retinuti militarilor “par a fi un IMPOZIT INDIRECT, întrucât obiectul său [venitul] este identic cu baza de calcul” lucru total NECONSTITUTIONAL pt. ca se incalca principiul “aşezării juste a sarcinilor fiscal” si cel al “nediscriminarii”. Pe scurt, militarul plateste 2 impozite pe venit?!. Bai ma lesi!!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

La: “Sunt contributive prin modul de calcul”. Prostii, unde scrie asta, arata-ne si noua!
Singura definitie a PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, pe langa cea din art. 2 c) L. 263/2010, este data de CCR in Decizia CCR 872/2010, care spune:
[Deşi sumele plătite cu titlu de CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE nu reprezintă un depozit la termen şi, prin urmare, nu pot da naştere vreunui drept de creanţă asupra statului sau asupra fondurilor de asigurări sociale ACESTEA ÎNDREPTĂŢESC PERSOANA CARE A REALIZAT VENITURI ŞI CARE A PLĂTIT CONTRIBUŢIA SA LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE SĂ BENEFICIEZE DE O PENSIE CARE SĂ REFLECTE NIVELUL VENITURILOR REALIZATE ÎN PERIOADA ACTIVĂ A VIEŢII.
Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
E adevarat ca astia “azi asa maine altfel”, dupa cum bate vantul politicii, dar asa e romanika, ce sa faci!

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Este interesantă remarca potrivit căreia CIBS-ul pare ca a doua impozitare a pensiilor militare... dacă merge la bugetul de stat și nu la un fond de pensii.
Deocamdată, pentru toate pensiile caracterul contributiv este dat de calculul pensie din veniturile realizate în intreaga cariera si nu din plata CAS, pentru că CAS se plătește numai din anul 2001. Mai trebuie să treacă vreo câțiva ani până când plata CAS acoperă întreaga perioadâ de activitate a pensionarilor.
Calculul pensiilor militare și în sistemul contributiv înseamnă transformarea CIBS în CAS și virarea lui la Fondul de Pensii... nu la Bugetul de Stat. Așa s-a întâmplat în anii 2011-2015.
Nu vă mai feriți de calculul contributiv , concomitent cu calculul procentual, al pensie militare, pentru că nu vă face niciun rău, nu vă afectează cu nimic pensia în plată, in sensul de a fi micșorată, ci doar v-o protejează ca drept câstigat și împotriva exceselor de impozitare.

Leon spunea...

"...Şi s-ar putea să scrie acolo 2023, punctul de pensie 1.745 de lei, să crească de la 1.586, dacă va fi acord în coaliția de guvernare”, a completat Daniel Baciu." la A3 (Capital)..!!

Magda spunea...

o evaluare realista .

anonim spunea...

http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/?option=com_content&view=article&id=46:cor-isco-

Grupa majora 0- Fortele armate
0 Forţele armate
01 Ofiţeri ai forţelor armate
011 Ofiţeri ai forţelor armate
0110 Ofiţeri ai forţelor armate

02 Subofiţeri ai forţelor armate
021 Subofiţeri ai forţelor armate
0210 Subofiţeri ai forţelor armate

03 Personal al forţelor armate, alte grade
031 Personal al forţelor armate, alte grade
0310 Personal al forţelor armate, alte grade
NOTĂ
Ocupațiile specifice grupei majore 0, denumită "Forțele armate", se aprobă în condițiile
respectării prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu
modificările și completările ulterioare, de către instituțiile aparținând sistemului de
apărare, ordine și siguranță publică.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu gestionează ocupațiile din grupa majoră 0
Forțele armate.

Huhu Rezea spunea...

Nu că s-ar putea!
Ar ajunge la 1745 lei dacă valoarea punctului de pensie ar crește cu numai 10%.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lg 153 e o morgana in contextul in care se cere de catre mafiile clocare si generalii copy paste vor derularea pe Lg 223, se stie ca urmarind sa mergem pe linia de pana acum ca doar ei sa aiba avantaje, iar ciolacii se duc la Bruxelles cu ce le-au ordonat astia, acum bagand si vartelnița cu Plx199. Pai, acum sa stam drepti si sa judecam stramb, sau invers, pe care vom merge de fapt, din toate? Nu-s cam multe in compotul asta, doar sa se evite contributivitatea ceruta de PNRR? Brenda intreaba bine, cerand lamuriri juste! Eu vreau ca golanimea oportunista sa aiba botnita pusa la nivelul de sub salariul Presedintelui, ca asa se bat campii la nivel guvernamental, asacere opozitia, asacere societatea civila si poporul, ingeneral! Gata cu desfraul, cimpalacilor! Detest USR, dar aplaud sa se aplice litera si spiritul PNRR la toate pensiile in plata, tradus sa se faca pe contributiva, sa dispara desfraul desantat si sa primesca cei cu vechimi complete ceea ce merita, nu cel cu 30 ani vechime sa fie aliniat la un jmecher cu 20 ani vechime, iesit la 45 de ani cu grad de General de paie, copy paste! Eu sa primesc cat merit, conform vechimii, gradului si daca mi se mai acorda un procent de adaugare la vechime incompleta din cauza invaliditatii, ca Stelica sau altii ca noi, dar cei care au vechimi pe bune sa nu fie degradati din drepturi in fata golanilor oportunisti si avantajati discriminator
fata de ceilalti, pe tot felul de artificii golanestii, mai ales inventate in ultimii sase ani in sanul clocarimii! Sa-i puna cu botul pe labe pe de-al de croitorese, copy paste bâlbâiți, padureni, rosieni, maciu-piciu cariciu sau table late devenite colonelese la pensie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

SUCCES, STELICA! Ciocoii trebuiesc beliți la bară! Mafia trebuie sa raspunda pentru abuzurile si crimele savarsite la pensiile militare! Pacat ca nu avem Justitie corecta in Romanistanul innapoiat, fiind vanduta intereselor mafiote si la comanda politica, pe ordine secretizate! N-am vazut nici un proces castigat pe drepturile de pensie, si atunci de ce mai sunt platiti cu ghiotura? Sa ne explice un judecator de ce castiga numai mafia si de ce se trantesc procesele in defavoarea petentilor, au curaj s-o faca cinstit? Doar sa nu aplice Legea sfanta? Jos clocarimea mafiotă!

Leo spunea...

Dîncu vs Ciucă (abreviat dottore)
https://www.huhurez.com/2022/08/soarta-salariilor-si-pensiilor-se.html

Relu spunea...

Subofiterii de genul ala sunt tot aia abonati la premii, oameni obedienti, ai puterii de obicei.In timpul activitatii au fugit de detinut, au venit cu scutiri pentru ca in ultimul an sa rupa. Aia care nu sunt inrolati au pensiile normale ca nu le da voie sa faca ore suplimentare, nu primesc 50%, nu primesc nimic in plus.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

Repet:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 137 - Categorii de venituri supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE
(1) A) VENITURI DIN SALARII SAU ASIMILATE SALARIILOR, definite conform Art. 76;
ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
Norme metodologice
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate ASIMILATE SALARIILOR:
c) SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII;

mosmartin16 spunea...

Tareee, Known ! Gluma !

Alexandru spunea...

@Laurentiu
Bună și perfect reală "analiza" dv. Doar la sfârșit s-a strecurat o eroare. Mare. N-o să se trezească niciun popor. Și știți de ce? Pentru că cineva a spus la un moment dat, având infinită dreptate: "Voi, românii, sunteți un popor imbecil de tolerant".

Brenda spunea...

Aiurea ,de încheie anul și iar promit la anul

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

Eu tot sper ca pensia mea e „protejata ca drept câstigat” tocmai de L. 223/2015, astfel:
Art. 2. - Principiile de bază ale sistemului pensiilor militare de stat sunt următoarele:
c) PRINCIPIUL IMPRESCRIPTIBILITĂŢII, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie;
d) PRINCIPIUL INCESIBILITĂŢII, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parţial;

Si vedeti ca L. 223/2015 deroga de la L. 263/2010 care spune acelasi lucru dar cu referitre la Pensia din sistemul public, deci art. 2 din L. 223/2015 se refera tocmai la PENSIA MILITARA!!
Stiu ca o sa replici cu chestia cu DREPTUL si CUANTUMUL, dar te asigur ca asa ceva nici in BurkinaFaso nu se poate intampla! Ma rog, vedem.

Si la „virarea lui la Fondul de Pensii”, te-am mai intrebat odata: unde este/exista acest Fond de Pensii? M-am uitat si la Min.Muncii si la CNPP si la CPMB, nu este, nu exista!

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Condițiile de dobândire a dreptului de pensie este garantat, dar cuantumul este garantat numai în limita componentei contributive rezultate din calcul. Așa a decis Curtea Europeană si CCR.
Cum din calcul ...pensia d-tale militară nu are stabilită o componenta contributivă, ea nu este garantată decât de obligația socială a statului de a-ți asigura un trai decent. Avantaj pentru pensionarii speciali care nu se sperie precum militarii de calculul pensiei lor și în varianta contributivă.
Dacă citești Bugetul de asigurări sociale pe ultimii ani găsești capitolele constituirii si cheltuirii fondurilor pentru asigurari sociale. Este adevărat că sunt ascunse în niște anexe pe care eu nu le-am citit

Mihai spunea...

GO este antrenat intr-o misiune speciala de capturare a lui Huhurez , monteoru si mos martin , predarea lor rusilor pentru a fi trimisi pe front cu incadrare in grupa AC.
Apoi ,dupa lasarea capturatilor la vatra are misiunea sa-i inscrie la pensie contributiva cu punctaj suplimentar la nivel conditii speciale( 50%) pentru anii de front incadrati in AC.
Bzzzz (((((((

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cititi toti ce scrie in acest linc a lui Calin, unde zice ca se se intanleste saptamana viitoare Dancu cu un reprezentat al Bancii Mondiale la Bruxelles, ca acel reprezentat FACE UN STUDIU AL PENSIILOR MILITARE DIN UE SI NATO! Stiti cate petitii am trimis noi, gașca, la Banca Mondiala, sa le spunem despre nedreptatile la pensiile militare? Cu droaia, si inca mai trimitem si acum, dar nu asa pe chielea goala, ci cu diferite copii xeroxate de decizii de pensii, care sa sublinieze discriminarile si inechitatile, pentru comparare, si au fost acceptate, nici o petitie respinsa, ca si la UE si NATO, caci au fost trimise in tandem! CREDETI CA REPREZENTANTUL BM S-A DUS ACOLO SA STUDIEZE DIN PLICTISEALA, SAU CA NU ARE CE FACE ACEL REPREZENTANT AL BM LA BRUXELLES? CE DECIDE ALA, AIA O SA FIE, CU TOATE INTERVENTIILE MAFIILOR ROMANESTI, CA ALA, EVREUL UNS CU TOATE ALIFIILE, BANCHER DIN VIȚĂ DE CATEVA GENERATII, O SA SCOATA DIN MAPA PROBE, ca nu se duce Dancu pentru pensiile mici si medii sa creasca, vedeti-va de treaba linistiti, se duce sluga pentru clocari, gusteri, papițoi, gulerati si copy paste, sa nu-si piarda privilegiile, asta sa stiti, ca la viclenia lui una zice public, alta face in ascuns pentru mafioți! Cu BM o s-o ia in mânuri elegant, daca incearca sa-l duca cu preșul! Ala are ordin sa aplice PNRR pe contributiva, la toate pensiile, si chiar a lui Hristos gornistul!

marvas66@yahoo.com spunea...

Sa nu va asteptati la nimic bun din partea slinosului, pentru el si nevasta-sa e bine, ce mai conteaza ceilalti...

anonim spunea...

"Voi, românii, sunteți un popor imbecil de tolerant".
Exact cum s-a demonstrat in dec 89, la lovilutie/circoteca/deranj/dramoleta oricum numai revolutie nu
Ca ai zic unii asa e doar pt "vopsirea ciorii in porumbelul pacii" sau invers, ca tot aia e...
Cine dreak a mai vazut "revolutie" si "populara" si a "oamenilor muncii" cu sute de tinte aeriene false pe toate ecranele radarelor din RO
Si cand colo Huhu era la butoane!!:)....coledzii manevrau coloane de tancuri inexistente
Deh ! fiecare dupa "specialitate"....
Daca mai apareau si scafandrii "terolisti" prin/sub Dimbovita pe la Inter, chiar ca era cea mai tare( de fapt e mai mult canal colector decat râu:))

Mihai spunea...

@ Orzan

Domnul ~~jurist ~~Huhurez va putea lamuri in doua fraze ;
Legea 223
ART. 31
(1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie
individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda
lunară brută/salariul lunar brut.
(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia individuală la bugetul de
stat, suportată de personalul prevăzut la art. 1, nu va diminua soldele/salariile nete realizate lunar
Mai cititi cu atentie Codul fiscal pe la art 76 ,,135-138. ,impozit ,contributii ,etc sistem public de pensii - L263.
Banuiesc ca stiti si faptul ca soldele /salariile militarii prin lege sunt confidentiale si nu fac obiectul publicarii in declaratiile de avere. Ele se raporteaza doar in conditiile legii catre ANI (agentia nationala de integritate si se supun Codului fiscal cu impozitare la bugetul de stat , CIBS in conditiile art 31 /L215 la bugetul de stat CASS etc .CAS se refera doar cf codului fiscal la cei asimilati sistemului public de pensii ,impozitul este cf C fiscal valabil pentru venituri realizate din solde/salarii realizate de salariati si alte categorii de venituri.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Pai, ce-am zis, vechea placa! Daca-i spui unui englez, america, olandez, cipriot si chiar unora din zone mai putin dezvoltate chestiile astea cu dreptul si cuantumul, te scuipa ala direct in gura!
Si la treaba cu fondul de pensii, vad te-ai prins in sfarsit care a fost sensul intrebarii mele! Adica, asa scriem noi legile, cu kurul si apoi mergem la CCR sa vedem ce am scris! Adica fondul de pensii la civili insemna in BASS 3 indicatori la Venituri – contrib. angajat, contrib. angajator si transfer de la BStat si 2 indicatori la Cheltuieli – pensii si alte drepturi de asig. sociale, BASS avand peste 400 alte linii bugetare. Si ca sa vezi surpriza: si in Bugetul MApN, mai exact in Bugetul CSP, sunt exact aceiasi indicatori, intelegi!? Hai, ca e grele!

Leon spunea...

Contributiile de asigurari sociale sunt virate de Angajator la ANAF in fiecare luna !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Da și constituie venituri pentru Bugetul anual pentru asigurări sociale.
Vezi de ce nu se există să nu se găsească bani pentru pensii?

Sensei spunea...

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost, în septembrie 2022, de 9.890 (plus 11 faţă de luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 4.786, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.216 de lei, din care 19.863 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.179 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna septembrie un număr de 761 persoane. Pensia medie era de 5.788 de lei, din care 2.828 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 726 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.937 de lei (2.527 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.387 de pensionari, iar pensia medie se ridică la 11.373 de lei, din care 7.550 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 562 de persoane, media fiind de 8.465 de lei, din care 3.412 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.668 de pensionari, pensia medie fiind de 5.026 de lei, din care 2.612 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Orzan, nu zău! Cum adicatelea sunt confidentiale, bre, veniturile salarialeale ale mlitarilor? Nu cumva si pensiie militare? Adica romanul n-are voie sa stie de veniturile altui roman, adica fiind informatii publice, cand se stiu si salariile magistratilor? Sunt acolo calibre, cadenta pe minut de tragere, date balistice ale rachetelor sau cifruri? Pai, ne stiu rusii din sateliti si scuipatii pe metrul patrat, kilometrii defecati si intre noi sa nu ne stim veniturile, din banii contribuabilor, care trebuie sa stie ce se face cu taxele si impozitele jupuite din munca si sudoarea lor? Numai clocarii gulerati au viziunea asta spiritista si stalinistă, in Lege, NU! Da, e Lege din anul 2000, si mai e una, pe care am uitat-o, si care interzice secretizarea documentelor de interes public!

mosmartin16 spunea...

Avianyc...fii mai explicit ! Bzzzz...în capul cui se aude ?! Ha,ha,ha !

Leon spunea...

@Huhu, am mai prezentat un calcul pe blog si am demonstrat ca daca ANAF-ul si-ar face mai bine datoria privind incasarile Contributiilor sociale de la Angajatori( retin cei 25% de la Angajati, dar nu-i vireaza ), ar fi suficiente fonduri pentru plata pensiilor civile, fara alocari suplimentare de la Bugetul de Stat..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Orzan, cu scuze, ma adresasem lui @Avianyc, dar subiectul secretizarii veniturilor de fapt este destinat mai mult clocarilor gulerati, ca ei lucreaza pe maniera secretizarii si a hartiilor igienice!

Marcel Orzan spunea...

@Leon

Adica, cam asa stau lucrurile! In iul. 2022 s-au:
- strans contributii/CAS in val. de 9,178 mld. lei = 5,725 mil. salariati x 25% CAS x 6.413 lei SMB (date certe, ca CAS a fost calculat, retinut si virat, nu exista indoiala!!) si
- s-au platit pensii in val. de 8,309 mld. lei = 4,794 mil. pensionari sist. public x 1.733 lei pens. medie
Rezulta o furaciune de 869,47 mil. lei (doar intro luna)! Ce daca Constitutia spune:
Art. 139 - (3) Sumele reprezentând CONTRIBUŢIILE LA CONSTITUIREA UNOR FONDURI SE FOLOSESC, în condiţiile legii, NUMAI POTRIVIT DESTINAŢIEI ACESTORA.
Asa e cand ANAF-ul “strange” contributiile si “deschide acreditive” lunar catre CNPP, cum vrea muskiul dumnealui, far niciun control si nicio raspundere!!
Aviz celor ce-si doresc trecerea la “contributeala” si includerea pensiilor militare in sist. public de pensii!

Mihai spunea...

@ Marcel Orzan & Huhurez
Degeaba o scaldati legile sunt clare;

Lege 285 din 2010

Art. 5. - (1) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se majorează valoarea soldei lunare/salariului lunar, determinată potrivit prezentei legi, astfel încât majorarea cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat, stabilită prin legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice, să nu conducă la diminuarea sau creşterea venitului net realizat lunar din solde/salarii de aceste categorii de personal.

Codul Fiscal

Art. 141. - Excepţii specifice contribuţiilor de asigurări sociale
Se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale următoarele venituri:
c) veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Lege 223 din 2015 ( a pensiilor militare)

Art. 31. - (1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut, iar în situaţia în care aceasta este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţia individuală la bugetul de stat se calculează în limita acestui plafon.
___________
Alineatul (1) a fost modificat prin punctul 7. din Ordonanţă de urgenţă nr. 57/2015 începând cu 01.01.2016.

(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia individuală la bugetul de stat, suportată de personalul prevăzut la art. 1, nu va diminua soldele/salariile nete realizate lunar.
(3) Termenele de declarare şi de plată a sumelor reprezentând contribuţiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislaţia fiscală pentru declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale.

Lege 153 din 2017 - anexa VI

Art. 83. - (1) Prevederile referitoare la contribuţiile pentru asigurări sociale de stat nu se aplică personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(2) Prevederile referitoare la contribuţiile pentru asigurările de şomaj nu se aplică personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(3) Prevederile referitoare la contribuţiile privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale nu se aplică personalului militar, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalului civil.
(4) Prevederile referitoare la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate nu se aplică personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

Mihai spunea...

@ Leon
Din cate stiu in sistemul militar ,politie incasarile ,platile salariale la si de la bugetul de stat se fac prin Trezoreria statului.
In sisremul civil Ordonatorul principal al bugetului de asigurari sociale este presedintele Casei Nationale de Pensii sub controlul Ministerului Finantelor.

mosmartin16 spunea...

Ovidiu, vezi că ai uitat de pensiile de serviciu ale rezerviștilor....care și ele, alături de cele 9890...sunt tot speciale !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulică, Fiind marunți, se uită... De aia avem si pensiile inghețate...

Mihai spunea...

@ Marcel Orzan , Huhurez,Leon

In mod normal fondurile necheltuite din CAS se transfera in acelasi cont pentru anul bugetar urmator.
Nu ma mai chinui sa gasesc art din lege care spune acest lucru ,dar el exista.
Bugetul de asigurari sociale gestionat de sistemul public nu inseamna doar plata pensii , ci si plata altor categorii de asigurari prevazute de lege.
Cat timp legea spune ca fondurile necheltuite pana la 31 12. se transfera in anul bugetar urmator nu poate fi vorba de furt.
Orice alta mișcare a fondurilor necheltuite se poate face in mod legal doar la rectificarea bugetara prin ordonanta de urgenta.
Va las d'voastra placerea sa gasiti art din lege care spune ca fondurile de asigurari sociale necheltuite la sgatsiyul anului bugetar se transfera in acelasi cont in anul bugetar urmator.

Leo spunea...

Pe Terente nici nu trebuia să-l mintă cineva , atât era de incompetent și iresponsabil. Acum face valuri știind că e prieten cu Colacu și pt. că se plictisește pe la Parlamentul UE. Ar vrea să ajungă el în locul lui Dîncu știind că MFA-ul se conduce singur prin lichelele gulerate .

Huhu Rezea spunea...

In plus, niciun leu alocat pentru pensii de la bugetul de stat nu rămâne nerestituit din încasările CAS din anii următori,

Leon spunea...

@Avia, atata timp cat pentru plata pensiilor civile se mai primesc bani si de la Bugetul de Stat, iti dai seama ca nu mai ramane nimic de reportat in anul viitor !
Si sa nu uitam ca din acest fond se vireaza 3,75% la Pilonul II de pensii !
Anul trecut s-au platit pensii civile 91 mld.lei din care 4 mld. de la BS.
PS. ANAF-ul este in subordinea Ministerului de Finante, si aici intra Veniturile si pleaca Cheltuielile statului..!

Sensei spunea...

La ele nu se stie partea contributiva.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Nu numai ca in mod firesc ,orice datorie trebuie restituita daca exista excedent la fondul de asigurari sociale , dar anul urmator statul poate contribui de la buget cu o suma mult mai mare decat anul precedent daca fondul de asigurari sociale nu acopera intreaga plaja de plati in urma indexarilor ,majorarilor, etc. Sume pe care probabil statul nu le mai recuperează cat timp la fond nu exista excedent. si de regula nu prea exista acel excedent ca statul sa-și recupereze contributia de la buget.

anonim spunea...

Poate va gasiti timp sa cititi acest articol si poate vedeti niste analogii in istoria care "se tot repeta"....sau greselile repetate.Sunt convins ca n-o sa regretati lectura.
Eu stiam doar versiunea onorabila.
"Cum au condus politicienii și generalii România în Primul Război Mondial. „Reprezentanții la vârf ai românilor sunt insuportabili. Indivizi fără caracter. Nu-i unul într-adevăr demn să comande. Guvernul – deplorabil, sentimentul datoriei – o necunoscută“

https://colectionaruldeistorie.ro/cum-au-condus-politicienii-si-generalii-romania-in-primul-razboi-mondial-reprezentantii-la-varf-ai-romanilor-sunt-insuportabili-indivizi-fara-caracter-nu-i-unul-intr-adevar-demn-sa-comande/

mosmartin16 spunea...

Ovidiu, pensiile militare sunt tot speciale ! Întradevăr ele sunt calculate in prezent după alt algoritm decât cel pentru contributivitate, dar asta nu înseamnă că nu-s speciale !

nr. 1 spunea...

Asa cum a precizat recent si dl Ministru Bolos, nici pensiile militare si nici cele ale magistratilor nu vor scapa de REFORMA CUANTUMULUI LOR! Deci, ca sunt speciale sau ocupationale sau de serviciu bla bla bla nu prea mai conteaza in ecuatie! Conteaza cuantumul ! Cuantumul lor este in unele cazuri exagerat de avantajos ! De aceea e necesara o evaluare la obiect cu precadere a pensiilor peste 10.000 lei pentru a se vedea in ce masura gradul avut la pensionare, functiile detinute in ultimii ani, vechimea efectiva in Armata justifica acele cuantumuri! Vor fi surprize surprize! Desigur, unele sunt corect calculate si justificate, majoritatea insa ..........vor fi supuse REFORMEI ! Asa ar fi CORRECT si Echitabil!

mosmartin16 spunea...

Corect nr.1 !

Marcel Orzan spunea...

Pt. avianyc:

Ok, atunci care e scopul, rolul, motivatia, constitutionalitatea calcularii, retinerii si virarii celor 25% din solda la militari. Lumineaza-ne tu. Daca nu e CAS, atunci ce e? Impozit sau ce? Si de ce sunt militarii mai fraieri de platesc 2 impozite? Ia spune!

Marcel Orzan spunea...

Tot pt. avianyc:

Si toate prevederile invocate de tine - Lege 285 din 2010, Codul fiscal, Lege 223 din 2015, Lege 153 din 2017 - anexa VI nu ne spun altceva decat ca CAS platit de militari nu se vireaza la BASS/ANAF, asa cum se intampla la civili, ci merge la Bugetul MApN/parte a BStat. Nu spune ca sunt scutiti! Pai, daca sunt scutiti, de ce mai platesc, asta e problema! Sa mearga vreun ametit de activ la CCR sa intrebe de ce plateste daca "pensia lui e necontributiva", care e scopul celor 25% platiti!?! Intelegi?

Paul Puiu spunea...

In conditiile actuale cea mai viabila solutie este doar actualizarea pensiilor militare!!!! O recalculare pe contributivitate a pensiilor militare va afecta un mare numar de rezervisti, asa cum s-a intamplat in 2011 si de aceea cea mai buna varianta este tot L 223/2015!!! Stiu ca ofensez pe unii care au reusit performanta sa lucreze pana la limita maxima de varsta, dar nu toti au avut functii caldute ca sa se poata mentine si de aceasta trebuie tinut cont!! Eu spun ca e bine sa fim multumiti cu avem in prezent si cu ce ne va mai oferi statul in urma indexarii si daca se adopta si actualizarea totul va fi bine!!!! Sa terminam odata cu contributivitatea ca nu au avut militarii sau politistii salariile mari ale magistratilor sau ale aviatorilor!!!!!

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Voi scrie aici ceva care nu va conveni multor militari.
Art.31 din lege privind plata CIBS către bugetul de stat este asigurarea pentru dobândirea unui drept de pensie militară și se coroborează cu art. 1 din L 223/2015.
Cu alte cuvinte, acordarea dreptului de pensie este condiționată prin lege de plata CIBS.
Neplata CIBS-ului ca și neplata CAS-ului elimină dreptul de pensie.
De aceea tot subliniez că va veni vremea când militarii care plătesc 25% din solda lunară timp mai îndelungat nu se vor mai injosi să primească o pensie mai mică sau egală cu a celor neterminați sau cu a celor care nu au plătit CIBS sau au plătit numai 5%.
Mulți au mentalitatea că, dacă au fost militari, statul trebuie să le asigure pensie egală cu toți cei care au deținut/dețin aceleași funcții și grade ca și ei.
Va veni vremea când pensia militară va depinde și de cât ai livrat CIBS pentru a-ți asigura un drept de pensie.

gigi 2 spunea...

Corect nr.1

Leon spunea...

La un calcul sumar putem observa ca aprox.33% din bugetul pensiilor militare este asigurat de militarii activi prin plata CIBS de 25%, si daca mai adaugam si Impozitul de 10% platit de militari si de pensionarii militari, acest procent cred ca depaseste 40%!

Marcel Orzan spunea...

Huhu:

Ma rog, stiu ce zici, dar care e diferenta fata de civili. De ce la aia plata CAS25% le face pensia inatacabila si la militari care platesc tot 25% Nu! Care e explicatia, nu e discriminare! Bine, cum vreti voi contributionistii! Si la aia cu cat ai platit 25% contributie: cunosc caz, in familie, pensionat in mai 2001 (deci a platit CAS 25% doar 37 zile) si are pensie contributiva, desi a muncit 39 ani si a platit CAS doar 37 zile, protejata de toate instantele!!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Leon:

Pai eu ce zic! Si in armata, cu derogarile L. 223/2015 privind virarea CIBS LA BS si plata pensiilor de la BS, se respecta prevederile Legii cadru a pensionarii – L.263/2010, adica si in armata e valabil/aplicabil:
Art. 2
c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe BAZA CONTRIBUȚIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE ȘI JURIDICE PARTICIPANTE la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
Ce e asa greu?!

Viorel spunea...

nr. 1. Deci, după varianta dumneavoastră ar trebui să înceapă o nouă emisiune Surprize-Surprize, unde ca prezentatoare în locul Andreei Marin, păcat că nu poate fi numită Laura Codruța Kovesi. Din cei aflați în justiția românească, nu prea avem pe cine alege.

nr. 1 spunea...

Dle P.P. nu o mai tot dati cotita cu multumirea cu ce e in prezent si cu contributivitatea! Astea sunt zabaterile celor cu pensii smecherite de 5 cifre care practic si teoretic nu prea se justifica , la gradul avut la pensionare, functiile detinute, vechimea ca militar si care vad cum parul PNRR -Reforma pensiilor militare se apropie de funie ! De ce va faceti ca nu intelegeti ca nu va fi calcul 100% pe contributivitate deoarece componenta contributiva va fi completata cu o componenta cu specific clar militar, componenta destul de consistenta dupa simulari si dupa ceea ce s-a spus ! ?????

trofin spunea...

Simpatică chestie, noi vrem să ne mărească pensiile iar el ne primite că nu le tăie .

Viorel spunea...

nr. 1: „componenta destul de consistenta dupa simulari si dupa ceea ce s-a spus ! ?????”. Păi dumneavoastră vă luați după simulări ? Astea sunt niște înșelătorii. Chia duminică am văzut un meci din Superliga României și un jucător a luat cartonaș galben pentru simulare, adică inducerea în erore a arbitrului. Bună, nu ? Hahaha. Mai glumim până în 2024.

RD spunea...

Cine vă garantează că va fi o componentă cu specific militar destul de consistentă?

Huhu Rezea spunea...

Garanția va fi că nu vor mai exista pensii militare sub valoarea cuantumului contributiv.
Oricum, suma celor două componente nu trebuie să depășească baza de calcul actualizată.

Alexandru spunea...

@nr. 1 &co
Uite că eu sunt unul care o are de 4 cifre iar prima e mai mică decât 5. Și o vreau în continuare militară, așa cum o fi ea. Pentru că eu n-am pupat niciodată în cur pe nimeni pentru mai mulți bani, nici măcar înaintea pensionării. Asta pentru că eu am fost militar și așa vreau să rămân. Ce naiba, militar cu pensie calculată ca la civili (sau nu știu ce hibrid inventat de unii pe aici?!). Să ne împărțim odată în două: militari cu capul sus sau licurici după interes, sau după cum bate vântul. Sănătate!

anonim spunea...

S-ar parea ca apar prioritati pentru alte plati....odata si odata am spus ca vine scadenta.Si daca acum nu...? sa zicem ca e intoxicare a rusilor dar tot va veni candva.E inevitabil precum apusul
https://cuvantulnatiunii.ro/2022/10/09/claudia-marcu-informatii-naucitoare-ue-trebuie-sa-plateasca-miliarde-de-euro-pentru-armele-sua-date-in-leasing-ucrainei/?fbclid=IwAR2N7eBXgCFaYvQnsJqpQxtGz0x5AXhjeJezginT9orMsO-RDxpWDPN6TDo
Cam ciudat leasingul asta dar s-a mai facut si in WWII cu regele "Georgi al-VI-lea"si a continuat babaciunea din UK

nr. 1 spunea...

Desigur, nimic nu poate fi garantat in momentul de fata. In acelasi timp se cunoaste acum ca la pensiile militare sunt numeroase inechitati si nedreptati si discriminari care trebuie indreptate, unele pensii sunt exagerat de avantajoase (pentru posibilitatile financiare ale statului roman). Asadar, cu sau fara PNRR situatia aceasta trebuia corectata. Acum a venit momentul iar modul in care se va face corectia depinde evident de mai multe elemente si de propunerile care vor fi facute de ministerele de resort. Nu este normal ca la aceeasi situatie juridica unii sa aiba pensii de 3 ori mai mari! Nu este normal ca unii sa beneficieze de contributiile depuse la fondul pentru pensia suplimentara iar altii nu ! Mai ales ca pensia suplimentara poate fi echivalata cu un pilon separat de pensie iar banii achitati in contul pensiei suplimentare erau chiar din solda fiecarui cotizant, solda in care statul roman nu a bagat nici un leu in plus. Acum, cand activii platesc impozite si taxe in valoare de cca 48,5% trebuie sa mentionam ca atunci cand s-a luat acea decizie , brutul soldelor a crescut cu diferenta de plata iar netul a ramas neschimbat! Deci , persoana in cauza a ramas cu netul neatins! La pensia suplimentara nu a fost asa: din brutul nemajorat cu nici macar un leu , persoana in cauza a suportat toate contributiile legate de fondul pentru pensia suplimentara! Tot asa se pune problema la stagiu de cotizare adaugat, alt pilon de pensie pentru care un rezervist a cotizat ani buni cu speranta ca va obtine un surplus la pensie. Si s-a trezit ca dupa ani buni de cotizatie la fondul pentru pensiile civile nu primeste nici un leu in plus la pensie ceea ce cred ca e unicat in NATO si UE! Cam asa se pune problema , sa speram ca PNRR va face ORDINE!

Andrei spunea...

@Cornelius, tu bateai campii cand ziceai ca marirea anuntata a pensiilor cuprinde si pensiile militare. Nu? te confund? sau caut comentariul?

Negritoiu spunea...

Domnule PP,
Daca nu au avut salarii mari,cum explicati pensiile cu 5 cifre? Pe cine va afecta? Pe cei care nu au vechimea completa ca si cadru militar,pe pilosii( pe sistemul)angajati din civilie si plasati pe functii la care un militar de cariera nu are acces,pe cei care au beneficiat de tot felul de sporuri in ultimile sase luni de activitate.Acestia sunt cei care plang si se opun,prin tot felul de tertipuri, recalcularii pensiilor pe sistemul contributivitatii! Considerati ca este normal ca un valoarea unui spor temporar(de ex. OSCAR) sa se reflecte in cuantumul pensiei pentru activitatea complecta a unui cadru militar(cu adevarat militar)

magda spunea...

Ca tot vorbira unii de pensiile peste 10.000 de lei....Rationalizarea pensiilor militare dar si a celor civile trebuie sa plece 1.de la eliminarea din bazele de calcul a sporului de doctorat.Este un spor care nu are nici o treaba cu nimic.Cercetarea doctorala trebuie sa plece de la premise sincere,oneste si nu de imbuibare personala.Oricum ,,dotorii'' si-au luat banii in activitate iar daca maraie inseamna ca de fapt ei doar aia si-au dorit de fapt adica o pensie grasuta.2.Pasul urmator si absolut necesar, actualizarea pensiilor .Ultimul pas poate fi un calcul hibrid al drepturilor de pensie sau orice alta alta varianta care sa conduca la o pensie care sa nu depaseasca venitul realizat dar ACTUALIZAT al rezervistului.Adica pe scurt,cele doua oug care au siluit pensiile militare directia Glina astfel incat la grade,functii si vechimi egale ,pensii aproximativ egale.

Negritoiu spunea...

Domnule PP,
Voit sau nu,faceti o confuzie. Ii bagati in aceeasi oala pe cei disponibilizati(cu ocazia intrarii Romaniei in NATO) cu cei care au obtinut venituri mari intr-o perioada scurta de timp. Este normal ca valoarea unui OSCAR primit in ultimile sase luni de activitate sa determine cuantumul unei pensii pentru 25 de ani de activitate? La fel si cu celelalte sporuri:daca sunt temporare sa nu se ia in calcul sau sa fie incluse in calculul tuturor pensiilor. Referitor la" eu spun ca e bine sa fim multumiti cu. . . " , credeti-ma ca nu va inteleg:suntem niste milogi care asteptam pomana de la stat sau suntem cetateni ai acestei tari care ne-am facut datoria fata de tara,conform juramantului depus. P.S. Credeti ca domnului Ciuca ii va scadea drastic pensia daca i se va calcula latura contributiva? Eu cred ca nu, deoarece a avut venituri peste salariu mediu pe economie in intreaga activitate. Nu e valabil si pentru doamna Cristina.

csej spunea...

Putleristilor voi deja sunteti cu arme și bagaje în armata rusă.

csej spunea...

CORECT!

Marcel Orzan spunea...

Tot pt. Leon:

O dovada in plus pt cele de mai sus si pt. faptul ca cei de dinainte mai stiau un pic de carte fata de nalucii din zilele nostre! Ia uitati ce frumos zicea Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat:
Art. 78 - (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contributia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat, PENTRU PRESTATIILE PREVĂZUTE LA ART. 4.
(3) Cota de CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ este de 5% . Baza lunară de calcul pentru care se va determina contributia individuală o reprezintă solda lunară brută.
Adica baietii contribuiau CIBS (drept subiectiv de creanta) pt.:
Art. 4. - In sistemul pensiilor militare de stat si asigurarilor sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale se acorda urmatoarele prestatii:
a) pensii militare de stat;
b) alte drepturi de asigurari sociale stabilite prin legi sau prin hotarari ale Guvernului, pe baza dispozitiilor legale aplicabile in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Deci nu plateau asa an’sulea, de pomana! Asa si acum cu L. 223/2015, da’ prea s-au inmultit habarnistii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Magda, eu am ajuns si in instante cu rahaturile de doctorate! Mi-a scris inclusiv Dl Cioroianu, Directorul Biblotecii Nationale, cat si de la UniversitateaCraiova Dl Rector ca am dreptul sa le studiez dar, personal consider ca n-am studiile universitare, pregatirea, competenta si suportul financiar s-o fac, totusi sunt ong-uri cu care pot sa colaborez, sa iau legatura sa-i stranga de coa...rne! Judecatorii tin cu dintii sa-i protejeze in instante. Sper sa iau legatura cu dna Șercan sa bata tare in doctoratele MApN, si am cu ce s-o informez. Vreau sa atac doctoratele din Casa de Pensii Sectoriala, acolo fiind cancerul si buba neagra, pe urma celelalte! Am niste clienti proaspeti, o croitoreasa,cum e Alba ca cioara din Cracovia si sapte pitici analfabeti, niste prapadiți de padureni, rosieni, maciu-piciu kakariciu si alte scule la bascule, care la ,,doctorate'' trebuiesc castrati cu foarfeca! Le dau eu lor sa ma mai ameninte ca toata viata o sa-mi ramana pensia inghetata, ca eu lucrez incet si bine, si cand le-o fi lor lumea mai draga! Azi iar i-am dat in judecata pe o speța ,,draga'' lor, ca la caine a linge sare, la timpul potrivit voi spune ce si cum! Eu, apoi Stelica de la Iasi si Mr Avocat Dan Bazavan ce îi mai taram prin instante pe clocarii gulerati, in rest toti au obosit, desi sunt sanatosi!

RD spunea...

Garanția este că nu vor mai exista pensii militare sub valoarea cuantumului contributiv, aveți dreptate. Adică majoritatea vor fi scăzute spre deosebire de sumele de acum. Și nu mă refer (doar) la cele cu 5 cifre. Inclusiv la sumele de 6-7 mii lei. Am înțeles că doar cei cu pensiille militare de acum cu sub 4000 lei vor avea probabil creșteri. Dar din punctul meu de vedere majoritatea ar fi scăzute.. Bine că inflația nu este și pentru pensionarii militari. Și așa nu prea vin multe voturi de la ei. Ci de la cele aproximativ 6 milioane de pensionari de la casa publică de pensii.

anonim spunea...

@Caudius Flavius si obligatoriu IFRIM (ca-mi place mie alaturarea celor trei nume)
te citez"Sper sa iau legatura cu dna Șercan sa bata tare in doctoratele MApN, si am cu ce s-o informez. ..."
Auzi Bai asta! Nu te mai kk pe tine tu care ai scris in tot universul.Ii scriai si lui Dumnezeu daca ar fi avut o adresa
Uite aici pentru orice prost.Poti incepe cu un mesaj pe mess daca ti-e teama ca iti pute
https://www.facebook.com/emilia.sercan
pressone.ro/autor/emiliasercan
patreon.com/user?u=78974446
Hai baga-te in seama dar cand te faci de kkt nu ne face si pe noi
Iti trebuie sa citesti mult mai mult decat retetele babesti si etichetele de slibovita ca sa deschizi gura in fata femeii
Hai umfla-te ca broasca!!
Lector univ. dr. Emilia Șercan
Departamentul de Jurnalism, FJSC
Doctor în Ştiinţele Comunicării (Universitatea din București, 2013), Master la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea Bucureşti, 2010), Licență în Ştiinţele Comunicării şi Jurnalism (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu, 2003)

E-mail: emilia.sercan@fjsc.ro

(*N.B.)Toate datele de mai sus sunt publice

Liviutatarush spunea...

De la 1 ianuarie, ala cu 63.000 pensie mai ia cel putin 10%, adica 6300 de lei!!! WTF? 23 de puncte de pensie in toata perioada lucrata? IMPOSIBIL!!!
Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în Ro­mânia a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022 şi a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF. Pensio­narii cu cele mai mari 100 de pensii contri­butive încasează, lunar, între 20.000 şi 60.000 de lei pe lună. Spre compa­ra­ţie, pensia medie a celor 5 milioane de pen­sio­nari din România a fost de 1.771 de lei în ianuarie 2022.

În baza de date a instituţiei noastre nu există prevăzută codificarea locului de muncă, a meseriei sau a funcţiei unei persoane care îşi deschide un drept de pensie. Din verificări efectuate prin sondaj, domeniile (în care au lucrat pensionarii cu cele mai mari 100 de pensii - n.red.) sunt: sistemul bancar, companii şi multinaţionale”, au transmis reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice. Conform legii pensiilor aflate în vigoare (Legea 263/2010), pensia se calculează în funcţie de 4 indicatori: numărul total de puncte de pensie realizate, stagiul complet de cotizare, indicele de corecţie şi valoarea punctului de pensie. La pensia de 60.000 de lei, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, are circa 30 de puncte de pensie pe cupon. Aceasta înseamnă că, pe parcursul vieţii active, a avut salariul de 20-30 de ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie. Ca să obţină o pensie de 60.000 de lei pe lu­nă în prezent, un angajat ar fi trebuit să lu­creze, de exemplu, timp de 40 de ani din 1982 pâ­nă în prezent cu un salariu lunar de aproa­pe 72.000 de lei în 1989, 47.000 de lei în 2009 şi 128.000 de lei în 2019, adică să fi avut per­manent de 23 de ori salariul mai mare decât sala­riul mediu brut pe economie. Este aproa­pe imposibil de obţinut o astfel de pensie pe bază de contributivitate”, a explicat Lucia Stan, expert în calculul pensiilor în cadrul companiei Permanent Assistance.

Alexandru spunea...

@Huhu
Este foarte corectă observația făcută cu privire la perioada contributivă, sau mai pe înțelesul tuturor la numărul anilor de vechime efectivă în muncă numai că puțini vor să recunoască acest aspect
Un exemplu concret pentru că observ mereu aceeași persoane care o iau pe arătură și se consideră nedreptățiți
Legea civila obligă salariați să aibă cel puțin 35 ani muncă efectivă în timp ce legea militară doar 25 ani muncă.
Din start vorbim de o diferență de 10 ani de muncă efectivă, însă din corelare 35 ani cu vârsta nu poți ieși anticipat fără penalizare decât cu minim 5 ani anterior împlinirii vârstei standard și fără să poți cumula alte drepturi astfel încât se ajunge să poți beneficia de pensie undeva în jurul vârstei de 60 ani.
La noi avem colegi care se pensionează la 47 ani, cu cazuri notorii la 40 ani și ulterior angajați prin ministere, dar tot ne plângem
Cred că este timpul să fiți mai realiști și să vă plângeți mai puțin dar să contribuiți mai mult dacă doriți pensie mare
Apropo, colegi civili cu funcție mare de șef secție sau director după 38 ani vechime efectivă în muncă și grupa II de muncă au pensii de 3-3,5 mii lei, în timp ce alții cu 25 ani din sistem au pensie de 5-6 mii pentru subofițeri!!!
Poate vă mai gândiți când scrieți toate aberațiile

Viorel spunea...

Cornel. L-ai uitat pe maestrul istoric Dogaru.

Viorel spunea...

Negrițoiu. De ce nu faci referire și la cei cu soldă de comandă pentru că, acel Sof., M.M., Of. (nu vorbim de Gl. pentru că ăștia au tot timpul prin natuara gradului / funcției) nu au beneficiat de această soldă de la terminarea Școlii Militare / Academiei și până la trecerea în rezervă. A fost temporară în funcție de funcțiile pe care le-au îndeplinit.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Las-o moarta, ca eu cand apelam la EmiliaSercan sa intre peste doctoratele plagiate peniste indivizi pe care ii am eu in vizor de la MApN, cand deja intrase tare in Ciuca, DOAR PE MOTIVUL CA ,,E UN ANALFABET CARE S-A COCOTAT IN ACESTA INALTA FUNCTIE,'' tu abia realizai despre aceste actiuni. Numai ca ea are obiective tinta foarte bine alese, venite de la cei care o coordoneaza, ca nu e de capul ei, si nu se coboara la gunoaiele si izoaiele de doi bani, cu epoleti auriti din armata. Si stiu ce vorbesc, dar sunt niste ong-uri ce ii vor pe toti deposedati de doctorate. Oricum, viitorul acestor analfabeti functional, cu patalamale falsificate, este foarte incert si scurt, pregatindu-se ca acestea sa nu mai fie platite, si atunci nu se vor mai cheltui bani cu verificarile lor. Stiu eu mai multe, dar sa i le spun lui Akord de la acordeon? Ca ce chiele? Fa si tu ceva bun pentru camarazii tai, in afara doar sa-i articulezi din cuvinte de bascalie si dominat de lasitate pentru curajul lor de a face totusi ceva, de a avea initiative de luptatori pentru drepturi! Doar zâdărăști coteii pe aici, vârând bățul prin gard... Asta o faceam cand eram la grădi(niță)! Hai, mai iesi si tu din tiparele alea infantile...

anonim spunea...

Tocmai au prezentat un soldat mobilizat ukrainian luat prizonier de ceceni.Este din tinutul Herta din Cernauti il cheama Marian, nu retin numele de familie ...parca Maruschak.Era biene sarit de 40 de ani mai spre cinzeci asa.Nu mi-am dat seama ca era slaaab si uscativ
I s-a vorbit foarte frumos(deh propaganda) omul a zis ca are 2 copii o fata de 19 ani si un baiat de 20 de ani. Dar era foarte calm....si se vedea ca e om sarman,mai rau ca sarmanii nostri
Ma rog este cetatean ukrainian si a fost dus la razboi sa-si apere tara,Ukraina
Discutia intre el si cecen a fost numai in rusa.Cuvant cu cuvant(Al dreac, cecen arata mai blondiu si mai caucazian decat nordicii...si cam durduliu-adica la fata mai rotund.Nici urma de trasaturi mongoloide)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, e pacat sa vorbim in ajunul Sf Parascheva despre tăntălăi, pardon, saraci cu duhul!

Leo spunea...

Caldă de la Mircică , unde se pare că pe la jumătatea epistolei atacă gazeta exact după formula vîscu suge sevă..........
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Leon spunea...

Daca sunt salarii mici in civilie, cum avem in iulie 2022, 90 110 pensii civile mai mari de 5 000 lei ?
Stiati ca in perioada Dec.2017- Ian.2022, pensiile civile au crescut cu 60% cu mult peste INFLATIA de 19% ?
Iar tot in aceasta perioada, Pensiile militare au crescut cu mai putin de 20% ??
Stiati ca in prezent sunt peste 6 000 de pensii militare la nivelul de 1 000 de lei ??

Huhu Rezea spunea...

Mircică se comportă exact ca analfabeții funcțiomnali care mai comentează pe acest blog. Spre deosebire de aceștia, el chiar nu înțelege că nu cerem calculul pensiei pentru militari numai în varianta contributivă ci calculul pensie militare și în varianta contributivă, pentru ca și pensiile militare să aibă o componentă din cuantum cu statut de drept câștigat și care să fie protejată de intențiile tot mai evidente de supraimpozitare a pensiilor speciale.
Si în acel articol, în care spune că bufnițele ar fi cu puterea, Mircea se doveste că nu s-a obosit să înțeleagă algoritmul de calcul potrivit L 127/2019; continuă să confunde pensiile contributive cu ajutoarele sociale.

Sorin spunea...

@Alexandru, este posibil sa fie persoane, ieșite de curând la pensie deci au 32 de ani lucrati in economia de piață, cu 23, 30 puncte de pensie și punctaj peste 900. N-as putea spune unde au lucrat dar știu ca azi exista persoane, între 40 și 50 de ani, patroni sau cu funcții de conducere în companii private, care au salariul lunar de 15.000 și mai mult de euro. Probabil ca nu sunt mulți, dar sunt.

Leo spunea...

Pare că face jocul LICHELELOR GULERATE tot susținând Legea 223/2015 în forma inițială ( o formă utopică de fapt)

Huhu Rezea spunea...

Păi... forma inițială a proiectului legii 223/2015, formă pe care SCMD a introdus-o în dezbatere pe ușa din dos a Senatului, excludea recalcuarea pensiilor militare stabilite înainte de anul 2011. Recalcularea s-a introdus prin amendamente parlamentare, dar pe proiectul introdus în Parlament de Guvernul Ponta. Proiectul SCMD zace și acum în nelucrare prin sertarele parlamentare.
Ajutoarele și sumele compensatorii la trecerea în rezervă, chiar și cele suspendate la acordare, au fost eliminate definitiv prin L 153/2017.
Suspendarea ulterioară de ajutoare nu se referă la ajutoarele acordate militarilor prin art. 20 al Anexei la L 284/2010. Legea acorda și altor categorii de salariați ajutoare la pensionare. Acelea sunt suspendate prin legile ulterioare L 153/2017.

raul spunea...

Aproape toti minerii si siderurgistii au peste 3-4000 de lei si multi au 4-5000 ,asa ca nu va mai mirati!In ultimii ani cu masurile luate pt grupele de munca le-a crescut in draci!Si ies si ei ca si noi la varste mai ...fragede!Pe ei ii compatimeste lumea si pe noi ne injura!Asta e!

Leon spunea...

Proiectul SCMD privind pensiile militare este RESPINS DEFINITIV de CD in plenul din 08.06.2016(Pl x 586/2015):
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect%3Fidp%3D14789&ved=2ahUKEwjXpqvMzdf6AhVhhf0HHYvQAswQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw0s-FOnfSAN12XhML5-zWSN

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Batranul Polcovnic bolsevic ar trebui sa-si ia sugatoarele, pompele, ventuzele si aspiratoarele si sa ne lase, ca la cate cotizatii a tot halit, pana a dat in diabet de ghiftuire, ii ajunge! Cele mai proaste si neinspirate propuneri, procese initiate aiurea si actiuni sindicale ratate ne-au dezvaluit ca este sluga guvernantilor, executant al unor ordine de impotrivire, nu alaturi de cotizanti, fiind sustinut numai de o mana de sugative absorbante, toti cu gusile in falduri generoase! Go, aut, exit!

M spunea...

@Alexandru

Și cu toate astea cam toată planeta dă pensii "speciale" militarilor!

La fel ca alți neo-marxiști mergeți pe a analiza excepțiile! Și eu pot să își pensia unui director de bancă și să știm că pensiile civile sunt nesimțite! 😁

Să vă spun un secret: nu suntem toți egali! Fata mea, medic la urgență, o mucoasă 😁, câștigă mai mult decât Șeful StM. Așa! Și?
Exact, unde ai vrea să fim egali? La salariu? La statut? La drepturi/obligații? La nivel de studii? La pericol? Sau doar la pensie?

Soluția ar fi: un salariu unic și o pensie unică! Toți egali! Salariu de 3.000 lei indiferent daca ești medic sau strungar, general sau soldat!
Pensie, la fel, unică: 1.700 lei.

Ce zici? E destul de comunist pentru tine?
De la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi!

anonim spunea...

CFI
Pai tu ai spus asta zapaucule!!
"Sper sa iau legatura cu dna Șercan sa bata tare in doctoratele MApN, si am cu ce s-o informez. ..."
Esti de tot ....te-ai sucit de ieri pe azi!!
...si ce urmeaza ai spus tot tu.Cu ce pregatire faci asta bai manivela?
"Vreau sa atac doctoratele din Casa de Pensii Sectoriala, acolo fiind cancerul si buba neagra, pe urma celelalte! Am niste clienti proaspeti, o croitoreasa,cum e Alba ca cioara din Cracovia si sapte pitici analfabeti,"

Papagalule!! Chiar nu te vezi ca esti dus? S-a umflat taratza in tine domnu' "controlor" de doctorate ?
Cum demonstrezi ca alea sunt plagiate cand tu esti total "nefunctional"? Mai bine ti-ai lua bilet "acolo in fund la taxatoare"
Arogantule!

anonim spunea...

@Leon
La o simpla privire pensiile alea de "peste 5000" din civilie reprezinta un amarat de 1,7% din totalul pensionarilor civili....cum ramane cu restul de 98.3%? Asta ca sa fim corecti si pentru imaginea de ansamblu.
ca daca CFI va primi pensie de 300lei net(sa zicem),noi toti ceilalti vom fi in culmea fericirii, vom avea pensii pensii enorme,iar Huhu si vreo cativa vor avea pensii cu mai multe zerouri decat nr de km pana la luna:)))
Si totul in baza principiului proportionalitatii:))))
Deci lui CFI sa ii dorim o pensie cat mai mare. @Viorel mai deschide un cont in dolari,nu de altceva dar ca sa-ti fie mai usor de numarat cand faci interogarea soldului.Sa aiba loc toate cifrele alea pe ecran!!:)))
Isi stabileste el CFI-ul pensia si noi avem de profitat....apoi CFI va fi din nou nemultumit si tooot asa.
La cat mai mult CFI-ule!!
PS Macar acum CFI o sa-mi dea dreptate .Uffff!!....parca totusi nu e prea putin 3000? Io cred c-ar "merge " si 5000,ce mare branza?

anonim spunea...

@Raul
Media pensiilor in cuantumul cel mai mare se inregistreaza in Hunedoara
"Cele mai mari pensii din România, plătite din bugetul asigurărilor sociale, s-au încasat, în primul trimestru al acestui an în judeţul Hunedoara, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică"(sunt inclusi toti pensionarii nu numai siderurgistii si minerii)
1875 lei net la nivel an 2020.....urmeaza Resita si Galati
1504 lei Bucuresti an 2020
cele mai mici pensii?? nici nu le mai spun .Banuiesc ca stiti pe unde sunt ca judete
PS Suntem in 2022 asa ca faceti corectiile necesare

Leon spunea...

@Akord, inseamna ca asa este corect, pensiile militare sa ramana inghetate in continuare ( indexate uneori cu Rata medie a inflatiei !) si cele civile sa fie majorate pana se egalizeaza cuantumurile cu cei care au stat la ordin peste 30 de ani !
PS. Si la MApN sunt 75% pensii sub 5 000 lei, dintre care aproae 4% egale cu 1000 lei !

marvas66@yahoo.com spunea...

Parca nu as fi stiut cat de prost si pe interes este Dancu ... acum e de partea rusiei, ca dobitocul de GO... Golanie pe fata, tradatorii tarii stau in fruntea guvernului si vor cu orice pret o orgie cu putin... o preoteasca pe sub furoul lui putin... Niste jigodii prezidate de mutu si avizate de slinosu'...

Leon spunea...

@Akord, avem noutati, nu 10%, nu 11,91%, noi vrem majorarea pensiilor cu ...26%..!!
https://jurnalul.ro/stiri/observator/proteste-ale-pensionarilor-la-geamul-premierului-ciuca-protestatarii-solicita-majorarea-pensiilor-cu-26-911789.html

Vali spunea...

Salut camarazilor !
Astia sunt nebuni fratilor ! Nu vezi, nu auzi pe nicaieri ce se intampla cu marirea pensiilor militarilor...MUCLES TATA ! Mai exista rezerva armiei romane ? Asta este respectul asazisilor politicieni pentru oastea tarii ?

nr. 1 spunea...

%Luchy 19, Relu: Vedeti dvs. de aceea e fff important ce a subliniat dl. ministru Bolos ca pensiile trebuie analizate si judecate dupa cuantum , desigur si dupa modul in care au fost stabilite dar in primul rand e vorba la PNRR de Reforma Cuantumului , nu trebuie procedat ca la sindicat din auzite si din amintiri de cand eram copii ! Pai bine fratilor , media pensiilor la subofiteri MI este de 4540 lei iar la subof. M.Ap.N este de 3282 lei , o diferenta consistenta! La ofiteri diferenta este si mai placuta vazului pentru MI: ofiteri MI =7251 lei, ofiteri M.Ap.N = 5351 lei! Si o buna parte dintre aceste inechitati si nedreptati sunt datorate inegalabilei , inestimabilei , inefabilei , inexorabilei , inexplicabilei , inexprimabilei , inextricabilei si inevitabilei legi dreapta si echitabila pentru toti beneficiarii ei, stiti dvs. care !ASA DA DREPTATE! DREPTATE PANA LA CAPAT !

Huhu Rezea spunea...

D-ta poți să scrii ceva despre Dincu fâră să repeți ca un papagal ce zice propaganda? Cum să spui că Dincu este rusofil doar pentru că îndeamnă părțile în conflct să înceapă negocieri care să conducă la încetarea războiului?

Dromihete spunea...

Se va face o noua lege a pensiilor militare care va elimina inechitatile si care sa multumeasca pe toata lumea ,aveti incredere si nu va pierdeti credinta

marvas66@yahoo.com spunea...

Se face de 6 ani... coca... pana la coptura o sa mai dureze inca 10 ani... putem muri linistiti atata timp cat unsurosul o sa ramana in politica...

marvas66@yahoo.com spunea...

Budai a spus ca o sa creasca pensiile civile cu minim 10% in 2023... papagalul de dancu, in afara de a bate apa-n piua, ce a zis de indexarea pensiilor militare? Pe el il intereseaza propaganda prorusa din care obtine audienta si probabil beneficii...

anonim spunea...

Dromihete
Da da desigur asta facem de ani de zile.Suntem increzatori
Dar timpul nu prea mai are rabdare

anonim spunea...

Deci "e bine" ca am aflat.Ma aflu SUB MEDIA/subofiteri MApN....inclusiv cu brutul.Ce bine e sa fii agent sef ... si functionar public.
De asta se pun MAI-stii contra la orice, inclusiv si mai ales fostul "comisar sef"ca acum e ditamai colonelul P...Puiu.Ca le convine sa ajunga "militari bibani la pensie" de ce nu.... colonei vopsiti! .Hai sa-i dam un R sub comanda ca tot e razboi si oricum sustine ca el a tras cu aceleasi arme ca cei din armata:)))) Asta "asasineaza" instant tot regimentul
Eu mai am inca un pic si ajung in corpul SGV cu pensia. Sunt sigur ca unii(si inca multi) si de pe acolo m-au depasit...deja ma simt mai tanar:)) ca asa e la tinerete.Esti sarac!.
Nici cand eram lt. nu eram asa "sireac"

Relu spunea...

Pentru ca la MI se iau in calcul si noptile si sambetele sau sarbatorile legale si orele suplimentare.Si de moment ce sunt sporuri permanente ca si la civili ar trebui sa se ia in calcul in continuare.

Burebista spunea...

Media pensiilor militare din MAI și MApN este diferită pentru ca la MAI + Penitenciare, la fel ca și SRI, STS 95% din pensiile în plată sunt la limită de vârstă cu vechime completă .. În schimb la MApN în jur de 40% dintre pensiile în plată au fost stabilite inițial ca anticipate parțial odată cu disponibilizările pentru întrarea în NATO și chiar dacă au fost recalculate pe 223 au cuantumuri mici...

anonim spunea...

Burebista nu-i adevarat! Nu mai pierd timpul pe aici dar am decizia initiala"la limita de varsta"si toti o au exact la fel.La vechimi iti dau dreptate dar nu e la toti asa.Militia nu a trebuit sa-si reduca efectivele cu 75% ca armata...crezi ca au plecat de nebuni? Nu domnule le-a trantit lacatul pe poarta si gata + promisiuni garla...La politie erau toti bine mersi.Ba si aia care vroiau sa plece nu li se aproba....ca dracu
Pari cam tinerel!

anonim spunea...

Mie asa de bine "mi-a recalculat-o" ca din mica pensia a devenit si mai mica. Cu 44 de lei atunci dar "principiul conteaza"A fost prima data cand dintr-un sir de recalculari si revizuiri pensia mi-a scazut.....si am un morman de hartii de astea.Adica pe toate.

M spunea...

@Leon

Statistica este corectă numai dacă folosești aceeași indicatori!

Adică iei un număr de civili care au lucrat in grupa 1 de muncă, au avut sporuri, același nivel de pregătire etc.
Deci să zicem compari pensia pentru un subofițer cu un maistru minier! S-ar putea să iasă mai prost subofițerul!!!!!!

La fel de bine dacă ai compara pensiile celor care au lucrat in bănci, sau ale medicilor (sunt multe domenii "speciale") cu media națională a pensiilor normal că vor fi diferențe!

Numai lucrul în grupa 1 justifică 50% din punctaj, nu?

Paul Puiu spunea...

Akord75 oare cine e vinovat ca sa desfiintat stagiul militar si numai exista militarii in termen si circa 50% din cadrele din MAN au ramas fara obiectul muncii???Unii ca tine care au lucrat prin comandamentul statului major, brigazilor sau vreun batalion de instrucție nu stiu ce inseamna operativ in munca de politie, de ce crezi ca nu rezista politistii sa se mentina in serviciu pana la limita maxima de varsta prevazuta pentru a trece in rezerva???Daca ai fi lucrat tu ca ofiter sau subofiter in MAN cat lucreaza un politist pe functie de executie in operativ nu si mai fi facut astfel de comentarii tendențioase la adresa politistilor!!! Se vede ca esti din vechea garda cand erai suporterul Stelei cu mentalitate de APV-ist convins!!!!

M spunea...

E o lungă listă a personalităților politice din lumea asta care au îndemnat la negocieri. De fapt orice război se termină mereu prin negocieri finalizate cu Tratate de pace!
Afirmațiile lui Dâncu s-au suprapus însă peste declarațiile lui Marga, complet inacceptabile.

Oricum, cred că e clar pentru toți, Ucraina așa cum era ea înainte de 2014 nu o să mai fie niciodată. Rusia nu are cum să se retragă fără să intre în disoluție!

anonim spunea...

PP
"de ce crezi ca nu rezista politistii sa se mentina in serviciu pana la limita maxima de varsta prevazuta"
Raspunsul e mult mai simplu:"Pentru ca intre timp vilele se construiesc deja.Te duc la Stefanesti /Arges sa vezi vile de "comisari" cand vrei, sau mai ales cele alor politistilor de frontiera foarte "operativi" de altfel...TOATE facute strict "din salariu"Apropo voi de ce nu aveti solda?:)))
civili ahtiati dupa bani conditii favorabile si pensionare rapida +plus sindicat care sa le apere drepturile
ca altfel de ce e coada la examene cu toti tatuatii si despletitele care parca atunci s-au dat jos din pat..."Ma lesi" comisare?
Ca n-o gasesti pe aici nici pe Elodia nici pe celelalte doua fete...Ce dracu imi spui "povesti nemuritoare" cand e suficient sa iesi in strada si ii vezi pe oamenii lui "Nea Lucica"

Huhu Rezea spunea...

Poliția s-a deprofesionalizat rău, rău!
Dar rău!
Am avut recent un eveniment și am rămas uimit cât de diletanți și dezinteresați sunt în rezolvarea unor sesizări cărora un șef de post, altădată, le dădea de cap în câteva ore.

Huhu Rezea spunea...

Declarațiile lui Marga sunt pertinente si se suprapun peste alte declarații interne si internaționale care insistă pentru încetarea războiului prin negocieri. Ucraina ar trebui să accepte că părți din Lugansk și Donetz, locuite majoritar de separatiși ruși, nu pot fi obligate să rămână la Ucraina, după cum și teritoriile românești nu mai pot să rămână în granițele Ucrainei.
Nu are ce să mai caute Rusia în Herson și Zaporoje, iar Crimeea rămâne de disputat și de clarificat prin referendum organizat sub egida ONU.
Este o tâmpenie să spui că sunt filoruși cei care îndeamnă la negocieri de pace

Paul Puiu spunea...

Akord75, l-ai uitat de pe lista pe gheneralul Ciuca al vostru de la MAN care i-a umplut de respect pe toti rezervistii si in retrage atat ca fost ministru MAN cat si ca prim ministru si o gramada de alti ghenerali din MAN pe care nu ma mai obosesc sa -i enumăr!!! Aproape toti sunt din generația ta din aia care va ocupația cu instrucția la PTAP a gărzilor patriotice, in afara de militarii in termen si pe care ii invatati mira de ochire!!!!

anonim spunea...

P....Puiu
Nu vorbi daca nu stii. Nu sunt eu vinovat despre cum a ajuns Ciuca general .Este biban pe langa mine in profesie, ca promotie,dar biban nu gluma. Pe cale de consecinta dumneata esti icra(o icră)
Si pentru ca esti "doxat" da-mi exemplul unui stat care din functionari publici scoate la pensie militari de cariera...unul singur!!(ma refer strict la functionarii publici numiti politisti.Ceilalti oricum sunt militari si in activitate. Cum e tara sunt si legile!!
Asta ca sa-ti dai seama ce struto-camila sunteti.Doar tupeul jegos e la voi fara de margini
Hai da-mi exemplul ala si demonstreaza ca nu suntem noi Ro singurii idioti din lume pe tema asta.Desi mi-e teama ca.....DA!

anonim spunea...

exprimare de civil "...ii invatati mira de ochire!!!" Civil domne civil!
Ca aia care vad transportoare blindate pe roti si zic : Uite ba trece tancu'!

anonim spunea...

@Sacalul
Daca nu te-ai facut A.S.P..... vezi?
Asta e un grad civilo-functionaresc....Pe la vreo 55 de ani se transforma in grad militar plt adj pr ...ca libelula cand iese din pupa:)))) sau puteai fi colonel-civil... de pilda

Viorel spunea...

Ciucă îl bagă în ședință pe Dîncu pentru o declarație „ieșită din rând”: Îl aștept să revină în țară. Premierul Nicolae Ciucă afirmă că îl așteaptă pe Vasile Dîncu să revină în țară pentru a avea „o discuție cât se poate de deschisă” (DE CE NU AVEȚI O DISCUȚIE DESCHISĂ PE PROBLEMA PENSIILOR DOMNULE CIUCĂ ? VĂ DOARE BURTA ? L-AȚI PUS MINISTRU DE APROAPE UN AN ȘI NU ARE POSIBILITATEA SĂ-ȘI PUNĂ ÎN PRACTICĂ PROMISIUNILE DIN DECLARAȚIILE ȘI ÎNTÂLNIRILE CU MILITARII ACTIVI ȘI PENSIONARI) despre declarațiile potrivit cărora o șansă a păcii în acest moment poate să fie o negociere cu Rusia. Vă întreb. Întâlnirile de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina ce au avut loc în anumite locații (țări) nu au avut ca scop DIALOGUL, ADICĂ TOT NIȘTE NEGOCIERI ? Sau nu mai înțelegem sensul cuvintelor. Vă stă ca un ghimpe și vreți să-l schimbați pentru a nu scoate la suprafață neregulile din minister, care în cazul în care nu erați prim ministru le știa tot poporul militar ? https://www.mediafax.ro/social/ciuca-il-baga-in-sedinta-dincu-pentru-o-declaratie-iesita-din-rand-il-astept-sa-revina-in-tara-21238298