Un produs Blogger.

duminică, februarie 19, 2023

Art. 84 din OUG nr. 114/2018, fiind dispoziție modificatoare și de completare a textelor introduse de OUG 59/2017 în Legea nr. 223/2015, este și el lovit de neconstituționalitate

204 comments

Topic dedicat domnului  sindicalist Emil Pascuț, contestatar al acestui blog.


Soluția este deja dată de Curtea Constituțională și a fost teoretizată chiar de un magistrat al Curții Constituționale.
Relevant pentru interacțiunea dintre OUG nr. 59/2017, care va fi declarată neconstituțională, și art. 84 punctul 2 din OUG nr. 114/2018 este punctul 6 din materialul documentar publicat de magistratul asistent al CCR, domnul Benke Károly, material intitulat "Limitele de care este ținut Guvernul în adoptarea ordonanțelor de urgență potrivit jurisprudenței Curții Constituționale"
Limita dezvoltată la punctul 6 al materialului documentar este rezumată astfel de autor:

- interdicţia confirmării/ reluării unor soluţii legislative
neconstituţionale intrinseci sau extrinseci prin acte de modificare sau completare, în caz contrar, neconstituţionalitatea lovind şi actul succesiv de confirmare.



 31 "În decizia menţionată, Curtea a constatat neconstituţionalitatea acelor prevederi din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2008 care au reaşezat sistemul de calcul al salariului în domeniul învăţământului prin includerea unor sporuri în salariul de bază, deşi Guvernul nu avea o abilitare legală în acest sens. Modificările nesemnificative aduse prin ordonanţele de urgenţă succesive, care, practic, reluau textul neconstituţional, sunt şi ele lovite de acelaşi viciu de neconstituţionalitate, întrucât, în acest caz, ordonanţele de urgenţă sunt acte de modificare, şi nu principale, astfel încât se aplică principiul de sorginte latină accesorium sequitur principale." 
***************************************

Pentru studiul întregului material, cei care nu aveți încredere în soluțiile juridice găzduite de acest blog ....și nu numai ei,   dați click AICI.
Materialul a fost publicat pe blog pe data de 02 12 2022 la sugestia userului @Mircea, și el cu dosar pe rol la CCR,  excepție intrinsecă numai pe art.VII, pct. 3 din OUG 59/2017,  în sensul că Guvernul nu poate afecta prin ordonanță de urgență un drept reglementat de Parlament. Constat că după 2 luni de la publicare, materialul este foarte puțin cunoscut în mediul rezerviștilor militari, ba se și continuă a se vehicula băbisme cu iz de contrapropagandă guleristă, pentru perpetuarea actualei forme discriminatorii a legii care reglementează pensiile militare. Studiul preluat de pe site-ul CCR l-am publicat sub titlul"Material care poate fi folosit de rezerviști pentru a ridica exceptii de neconstituționalitate a OUG nr. 59/2017 privind eliminarea actualizării"
  

Extras din considerentele CCR în Decizia nr. 983/2009:
"Curtea reţine că nici modificarea sau completarea dispoziţiei legale criticate de către legiuitorul ordinar sau delegat nu poate acoperi neconstituţionalitatea constatată de către Curtea Constituţională, actele normative succesive de modificare sau completare fiind lovite de acelaşi viciu de neconstituţionalitate în măsura în care confirmă soluţia legislativă declarată neconstituţională din punct de vedere intrinsec sau extrinsec. O atare soluţie se impune şi pentru că viciul de neconstituţionalitate stabilit de instanţa de contencios constituţional trebuie eliminat, şi nu perpetuat prin actele normative succesive de modificare şi completare."


204 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 204 din 204
Huhu Rezea spunea...

Foarte biNE! Si așa.... nu v-am mai publicat comentariile în care vă jigniți.

mosmartin16 spunea...

Esența variantei propuse de mine e următoarea : 1. Recalcularea tuturor pensiilor militare în plată, cu - bineînțeles - actualizarea elementelor salariale din baza de calcul ! 2. Constituirea bazei de calcul numai din acele elemente definitorii și constant reglementate în decursul timpului ( indiferent de legile care au fost în vigoare la un moment dat ) ! 3. Aplicarea cadrului normativ existent cu doar unele modificări / completări necesare ( și pe care nu le-am menționat, decât partial ) ! Prin toate acestea ar rezulta atât eliminarea inechitătilor prezente, cât și pensii mai mult decât decente și diferențiate !

mosmartin16 spunea...

Burebista, eu am avut "premiu de excelență" ! Așadar ești în eroare ! O zi bună !

akord 75 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 204 din 204   Mai noi› Cele mai noi»