Un produs Blogger.

duminică, decembrie 04, 2022

Material care poate fi folosit de rezerviști pentru a formula exceptii de neconstituționalitate a OUG nr. 59/2017 privind eliminarea actualizării

179 comments
 Drd. Benke KÁROLY magistrat-asistent la Curtea Constituțională, Formator Institutul Naţional al Magistraturii.

După cum se vede, există deja decizii ale Curții Constituționale care limitează dreptul Guvernului de a emite ordonanțe sau ordonanțe de urgență care să contracareze aplicarea unei legi adoptate de Parlament, indiferent dacă legea este ordinară sau organică. Or, ordonanțele nr. 57/2015( art. 40), nr. 59/2017(art. VII) și nr. 114/2018(art. 84) au fost date de Guvern tocmai pentru a modifica reglementări care primar fuseseră prevăzute în Legea nr. 223/2015.
Soluția corectă pentru adoptarea acelor modificări ale L 223/2015, chiar dacă urgența o impunea, era  adoptarea unei legi, fie prin  asumarea răspunderii guvernului, fie în procedură de urgență, în niciun caz prin ordonanță de urgență. 
Prin cele 3 ordonanțe  Guvernul a încălcat  interdicţia alterării sau contracarării voinţei exprimate de către Parlament prin adoptarea  Legii nr. 223/2015, obligaţie ce decurge din prevederile art. 1 alin. (4) şi art. 61 alin. (1) din Constituţie.
Intregul studiu poate fi citit dând click pe titlul de mai sus.
Prezint aici doar paginile care sunt utile pentru cei peste 400 de pensionari militari care au pe rolul Curții Constituționale dosare cu excepții de neconstituționalitate a OUG nr. 59/2017

UPDATE, 03 12 2022
Limitarea dreptului Guvernului de a reglementa prin ordonanțe de urgență, pentru a deroga de la o lege sau de la o dispoziție legală adoptată de Parlament, se impune și în cazul art. IX al proiectului de Ordonanță prin care pensiile militare sunt indexate diferențiat, unele cu mai puțin de 5,1%, sub limita stabilită de art. 59 din lege. Astfel, față de deciziile CCR,  pare rezonabilă cererea domnului General Bahnăreanu ca indexarea diferențiată să pornească de la 5,1% în sus. Dacă se dorește altfel, Guvernul trebuie să-și promoveze măsura prin lege adoptată în procedură de urgență sau prin asumarea răspunderii, nu prin Ordonanță de urgență.
 























179 de comentarii:

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Exceptional! Studiem, si daca se poate, actionam! Mai multi fiind, avem mai multe sanse!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, Ai atentia distributiva nealterata la venerabila ta varsta de soim al Patriei!

Huhu Rezea spunea...

Eu nu cred că ai d-ta răbdare să studiezi un material atât de mare!🫢

Paul Puiu spunea...

Cătălin, lasa ca e suficient cat ati luat ca pensii nete, ajutoarele au fost ,,plasa” pentru atragerea in vederea părăsirii sistemului, ce nu ati inteles pana acum, doar de aia ati plecat in masa in rezerva ca va fost frica de OUG 59/2017 si L 153/2017 a lui LOV!!!!Cei care au trecut in rezerva dupa 15.09. 2017 ce sa mai revendice fata de voi, cu toate ca au ramas si fara ajutoare si fara SOSP, OMM si limitați la media salariilor brute si nete nu ca voi!!! Sa fim seriosi dupa mizeria asta de proiect marca PSD tot cei pensionati pana in 15.09.2017 sunt privelegiati!!! Nu vedeti ca Budai cu PSD-ul lui in continuare vrea sa creeze disensiuni intre rezervisti si retragere si isi bat joc!!!!!! A plecat LOV a ramas marele Budai care face in continuare jocul PSD-ului adica pe haiducii si nici valoarea minima a indexarii de 5,1% nu o acorda!!!Indexarea nu are nicio legatura cu cuantumul pensiei stabilite prin decizie, este un coeficient unic si nu diferențiat care se acorda in urma inflatiei tuturor rezervistilor si in retragere potrivit art 59 din L 223/2015!!! Acest proiect este discriminatoriu si neconstitutional si nu creeaza decat discordii intre rezervisti si retragere!!!

Leo spunea...

NU numai că studiază , dar ce e cel mai important că și acționează....
Dacă nu mă credeți , atunci să vă spună PĂDUREANUL Roșu (de la BC) și PĂDUREANUL HUO.norius (dela IS) care acum au pensii de peste 11000 lei NET .

Șoimul spunea...

Cătălin, prima instanță a hotărât corect.
Curtea de Apel a motivat că plângerea este prematură întrucât dreptul la ajutoarele legale sunt din 2011 prorogate (amânate) anual prin OUG.
Și magistrați la ieșirea la pensie aveau dreptul la șapte salarii.
Cunosc alte cazuri când unele drepturi ale funcționarilor publici au fost eliminate din anumite legi, dar drepturile avute și neacordate ,au fost câștigate în instanță.

Șoimul spunea...

Puiu, confunzi ajutoarele cu salariile compensatorii!
Un drept pe care îl ai la un moment dat nu poate fi anulat.

Boby spunea...

După cum este acum redactată și perioada 16.09.2027-31.12.2017 sunt incluși la cei din prima categorie cu toate că pensia este calculată ca la cei din a doua categorie.
Cine a gândit și redactat această ordonanță a privit doar brutul pensiilor și de aici ne-a împărțit prin act normativ în doua categorii distincte fără să privească pensia plătită efectiv pe card care la categoria a doua este plafonată la netul salariilor, fără OMM și pensie suplimentara așa cum s-a stabilit prin OUG 59
Trebuie arătat cum pensia identic ca valore plătită în decembrie 2022 la pensionari ieșiți înainte și după OUG 59 nu va mai fi egală în plată și în luna ianuarie 2023, prima categorie fiind privilegiată
Mai trebuie pus accentul unde se află diferența dintre brut, impozit, CASS și pensia în plată deoarece sigur nu în contul pensionarilor calculați începând cu 16.09.2017

RD spunea...

Domnule Huhu, hai ca in curand, poate saptamana urmatoare o sa vedeti reforma dorita de dumneavoastra (crezand ca se vor rezolva inechitatile din pensiile militare)

"Proiectul este deja scris, avem două corespondenţe cu Banca Mondială, construim adresa de înaintare către Comisia Europeană cu argumentele de la Banca Mondială, cu argumentele Ministerului Muncii, însă vreau să vă spun că, dacă atunci când eram în opoziţie am criticat foarte mult secretomania cu care s-a scris acest PNRR, eu nu am procedat la fel. Am discutat cu toate ministerele de resort, am avut chiar un memorandum în Guvern cu aprobarea unui grup de lucru, respectând independenţa fiecărui sistem în parte, pentru că trebuie să respecţi independenţa sistemului de justiţie, independenţa militarilor - apropo de asta, rămân la ideea că pensiile militare nu sunt pensii speciale - şi am construit acest proiect împreună cu toţi cei interesaţi", a declarat, joi, la România TV, Marius Budăi.

Despre pensiile militare
"Am spus şi repet: pensiile militare nu sunt pensii speciale. De altfel pensiile speciale - aşa cum se comunică la nivel public - nu există această noţiune juridică. Dacă e să discutăm despre pensiile militare, deja acestea îndeplinesc criteriile din PNRR. Nu am dorit prin această reformă pe care am găsit-o pe masă când am venit la minister, scrisă pe alocuri extrem de neprofesionist, să bulversăm niciun sistem. Trebuie să dăm independenţa fiecărui sistem şi trebuie să fim extrem de echilibraţi atunci când comunicăm", a mai spus ministrul Muncii.

Huhu Rezea spunea...

Budăi a mai "convins" CE să negocieze și 9,4% pentru pensii. Cred că se joacă cu focul. Riscă să i se spargă în cap respingerea proiectului de lege pentru Jalonul 215.
A zis CE că și pensiile militare trebuie reformate la fel ca pensiile de serviciu plătite de CNPP...așa va fi!

RD spunea...

Oricum, cu 9,4% nu vor rezolva inechitatile, ma refer la toate pensiile, nu doar speciale sau cele civile. Rezolvarea inechitatilor nu inseamna sa scazi pensii, ci sa le maresti pe cele mici/medii! Si la cate inechitati sunt mai ales la pensionarii civili.. Ar depasi cu siguranta 9,4% asa ca daca CE vrea reformarea tuturor pensiilor, trebuie sa scoata acel prag incorect pentru romani. Pus de USR ca sa fie impotriva PSD, deci tot politic, stiind ca PSD-istii tin cel mai mult cu pensionarii, datorita modului de gandire de sociali democrati! Daca nu ar mai putea mari pensiile, PSD ar scadea mult, iar USR ar creste, fiind un partid cu un electorat mai mult tanar, neiesit la pensie!

Huhu Rezea spunea...

Rezolvarea inechităților s-ar rezolva în bună măsură dacă s-ar recalcula unitar toate pensiile militare, un fel de actualizare la nivelul anului 2023, operațiune care să includă și revizuirea celor nesimțite pentru eliminarea din baza de calcul a umflăturilor.

RD spunea...

De curiozitate, ce inseamna pentru dumneavoastra 'umflaturi' in baza de calcul a acelor pensii nesimtite? Va intreb pentru ca am citit multe comentarii diferite din partea a multor persoane si sunt curios..

Huhu Rezea spunea...

Boloș le-a numit obrăznicii, adică venituri salariale introduse abuziv în cele 6 luni alese pentru baza de calcul. Extinderea bazei de calcul ar mai dilua efectul obrăzniciilor asupra cuantumului.
După o revizuire din oficiu nu mai este cazul păstrării cuantumului mai avantajos.

Paul Puiu spunea...

Huhule, actualizarea si cu revizuirea inseamna ceva din regimul comunism cand au naționalizat imobilele bogățiilor si au facut cooperativizarea luând pământul si l-au dat la țărani sau fanariot cand erau haiducii lui Șapte Cai, filmul favorit al PSD-ulii, in care se arata cum furau de la boieri ca sa dea la romanii saraci!!!! Asa ceva insa nu se va mai intampla niciodata!!!Ideea este de a îngheța pensiile militare si de a acorda pomana doar celor cu pensii la nivelul ajutoarelor sociale, asta rezulta din proiectul trenuleț, in care au ajuns sa raporteze indexarea ilegal, discriminatoriu si neconstitutional, la nivelul pensiei brute si nu nete!!! Orice fraier stie ca brutul neimpozitat e mai mare ca netul, ceea ce arata tendința de rea credinta a politrucilor PSD+PNL+UDMR fata de pensiile militare!!! Eu am spus de atatea ori ca sa fim multumiti cu pensiile militare nete actuale in plata ca de la politruci nu ne putem astepta decat la praful de pe toba!!!!! Bine daca ar fi dupa capul politrucilor m, care nu dau doi bani pe rezervisti si in retragere, reforma ar însemna diminuarea tuturor pensiilor militare si aducerea lor la nivelul ajutoarelor sociale precum si taierea foilor de drum de la clasa a 2 a pentru ca sa atraga bani la buget pentru plata pensiilor alesilor locali si parlamentari, ca ei reprezinta o parte din clientela politica!!! Adevarul e ca atunci cand ai o pensie militara si ajungi si politruc in parlament si mai iei si o indemnizatie din aia barosana care e permanent in crestere, nu te mai afecteaza prea tare ce se intampla cu pensiile militare!!!!!Asta e adevarul si realitatea, politrucii României nu isi arata afecțiune fata de armata si politie decat atunci cand ii vad la parada live sub Arcul de Triumf sau la TV, rest 0(zero) sau NADA!!!!

Vali spunea...

Absolut corect este ce scrii Paul Puiu. Inflatia este aceeasi pt toti si tocmai de aceea nu sunt justificate aceste procente diferite in defavoarea celor care au iesit la pensie dupa anul 2017 !!! Este discriminare pe fata !!!

Vali spunea...

Ne se va face recalcularea pensiilor niciodata ! Astia abia ne dau 2,5 % si noi vorbim de recalculare...

Huhu Rezea spunea...

Ti-am mai spus că m-am săturat de anticomuniști de parada care gândesc comunist.
Pensia d-tale umflată nu este dată tot de politruci?
Trebuie revenit la un moment ZERO de calcul unitar al tuturor pensiilor militare.
Văd că exista opinii că actuala ordonanță ar crea discriminări. Le amintesc oportuniștilor că discriminările deja există, dar pe ciucanii îmbuibați nu-i interesează

M spunea...

De ce dacă el zice că cei care au lucrat mai de mult au beneficiat de unele avantaje este un "comunist" iar cei care spun EXACT același lucru despre cei pensionați recent, care AU BENERFICIAT ȘI EI DE UNELE AVANTAJE sunt niște democrați, altruiști, pâinea lui Dumnezeu și grăitori de adevăr ca Ioan Gură de Aur?

De ce îmbuibații Varșoviști sunt buni și cei NATO-iști sunt răi?

M spunea...

Ei.... dacă a zis Boloș atunci musai că așa e! Boloș trebuie să știe, el e deștept!

Ce contează că au redus raportul dintre Solda de Funcție și Salariul Mediu Brut? Dă-i dreacu de îmbuibați! Să muncească pe gratis dacă se poate! Când un militar aduna 7 puncte medii anuale (adică avea solda de 5 ori salariul mediu brut) era bineeeeeee.... Eram îndreptățit! E dreptul meu! Fir-ați ai naibii vă luați de mine? Numai noi avem voie să vă înjurăm și să vă facem în fel și chip! Am luat "ajutoare" la trecerea în rezervă și voi nu? Tăceți dracului! Așa era legal! E dreptul meu! Voi nu aveți drepturi!
Dacă eu nu am un spor - să nu aibă nimeni de pe planetă! Pensia mea trebuie să fie cea mai mare din Univers!
Rezolvarea inechităților e simplă: să taie de la voi și să îmi dea mie! Așa a zis și Marx și Engels și Lenin!
😁

Câți activi știți voi care au ACUM solda de 30.000 de lei? Așa.... "îmbuibați" cum îi văd cei care și-au dedicat cariera înaltelor obiective ale Tratatului de la Varșovia????

Brenda spunea...

Eu H pai inflația pe 2021, este de,5,1cea din 2020 neacordată corect parcă o diferență de3 nu fac 8 dece îmi bagă mie6,5 de unde au scos acest procent și ce este acesta indexsate

DOREL spunea...

Daca cineva a lucrat suplimentar,ceea ce nu e ceva ilegal ,mai ales in lipsa asta acuta de personal,si a primit Oskarul pt intreaga lui activitate (putini la numar) ,si asta il ajuta la calculul pensiei,inseamna ca are pensia umflata????? Eu cred ca nu. A muncit pt asta. Ce ati fi dorit unii , ca in cele 6 luni alese sa-si introduca o luna concediu, 2 luni concediu medical?????? Ca altii nu ati avut sansa asta, nu s-au mai actualizat pensiile ,aici e marea problema,nu e vina celor pensionati in eltimii 3 ani ,dar sa-si doreasca unii actualizari si recalculari de dragul de a taia ....,,umflaturile " din pensia altora nu cred ca e corect! !!!!!!!

Camaradul spunea...

Dl. Huhu Rezea si stimati colegi

Am postat mai devreme un comentariu. De ce nu apare?
Il reiau. Am atacat OUG 59/2017 pe procedura la CCR, pe critica extrinseca. Materialul din titlu si alte materiale inclusiv decizii CCR relevante au fost parcurse de mine inaintea actiunii. Asteptam sa vad daca sesizeaza cineva acest aspect deosebit de important. Multi au atacat fara succes pe o motivatie intrinseca, pe discriminare, criticand gresit art.60, art.59 sau art.28-30 etc. sau altul etc.
Retineti ca Legiuitorul in virtutea vointei sale suverane poate stabili cuantumul pensiei, criteriile de acordare , modalitatea de calcul a pensiei etc. INSA DOAR PRIN LEGE, nu prin OUG.
Legea este exclusiv actul juridic emis de Parlament si publicat in Monitorul Oficial.
Mai e un aspect important, OUG-urile nu pot afecta/reglementa DREPTURILE si libertatile fundamentale.
Or, pensia este un DREPT fundamental consacrat de art.47 alin.2 din Constitutie care se exercita in CONDITIILE LEGII!(Nu al OUG!!!)
Acest lucru este confirmat de CCR in jurisprudenta sa, Decizia CCR 82/2009 si inca 2 decizii din 2008 invocate de mine in actiune.
Sunt si alte aspecte importante de procedura invocate in dosarul meu.
De ex. art. 53 din Constitutie, restrangerea unor drepturi si libertati poate fi facuta doar prin lege (nu prin OUG).Restrangerea (limitarea/plafonarea pensiei) poate fi facuta in anumite conditii si doar pentru o perioada limitata fara a afecta dreptul in esenta sa, fara eliminarea lui (in speta suprimarea totala a OMM)

Paul Puiu spunea...

https://www.gandul.ro/actualitate/ce-salarii-au-militarii-romani-acum-in-2022-cati-lei-primeste-un-soldat-un-colonel-sau-un-general-in-armata-romana-19885030
Huhule de unde ai informatiile astea asa prețioase despre pensiile celor trecuti in rezerva dupa data de 15.08.2017??? Eu m-am saturat de dezinformare si discreditare in conditiile in care adevarul este altul!!!
Huhule citeste Legea 153/3017 si vezi cand se facea intrarea in grila de salarizare din anexa VI!!!!
Potrivit prevederilor OUG 114/20 începând cu data 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție s-au majorat cu 25% din diferența dintre nivelul actual și cel prevăzut de lege pentru anul 2022.
Totodată, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, dacă legiuitorul nu a prevăzut în mod expres în cuprinsul ordonanței de urgență o altă modalitate de calcul pentru aceste drepturi!!
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat cum vor crește salariile poliţiştilor şi militarilor de la 1 ianuarie 2019, respectiv câți bani vor primi în plus aceștia în funcţie de grad şi sporuri.
Salariile militarilor din MApN, din ianuarile 2019
Salariile militarilor au crescut de la 1 ianuarie 2019
Maior
Salariul creşte cu 845 lei, urmând să ajungă la 5.019 lei. La această sumă se adaugă sporurile şi norma de hrană şi haine
Căpitan
Salariul creşte cu 864 lei de la 1 ianuarie 2019 şi va ajunge la 4.324 lei, la care se adaugă sporurile şi norma de hrană şi haine.
Locotenent gradaţie 4
Salariul creşte cu 868 lei, plus sporuri, şi va ajunge la 3.445 lei
Sublocotenent
Salariul creşte cu 836 lei, plus sporurile aferente, va ajunge la 2.958 lei.
Plutonier gradaţie 4
Salariul creşte cu 932 lei din ianuarie 2019 şi va ajunge la 3.017 lei, plus sporuri.
Sergent major
Salariul creşte cu 848 lei şi va ajunge la 2.933 lei, plus sporuri.
Sergent gradaţia 4
Salariul creşte cu 533 lei şi va ajunge la 2.618 lei, din ianuarie 2019.
Caporal gradaţia 4
Salariul creşte cu 352 lei şi va ajunge la 2.437 lei, plus sporuri.
Soldat
Salariul creşte cu 151 lei şi va ajunge la 2.236 lei, în ianuarie 2019.
Salariile poliţiştilor din MAI, din ianuarile 2019
Salariile polițiștilor au crescut de la 1 ianuarie 2019
Sergent major gradaţia 4
Salariul creşte cu 493 lei şi va ajunge la 2.578 lei, la care se adaugă toate sporurile şi norma de hrană
Plutonier major
Salariul creşte cu 727 lei, plus sporuri, şi va ajunge la 2.858 lei
Căpitan
Salariul creşte cu 948 lei şi va ajunge la 4.688 lei
Locotenet colonel
Salariul creşte cu 912 lei, plus sporuri, şi va ajunge la 4.928 lei
Agent şef adjunct grad 4
Salariul creşte cu 704 lei şi va ajunge la 2.907 lei, la care se adaugă sporuri şi norma de hrană.
Agent şef
Salariul creşte cu 638 lei şi va ajunge la 3.134 lei, la care se adaugă sporuri şi norma de hrană.
Subcomisar 2 gradaţia 4
Salariul creşte cu 965 lei şi va ajunge la 4.646 lei
Subcomisar 1 gradaţia 4
Salariul creşte cu 868 lei şi va ajunge la un slariu de 5.063 lei, plus sporuri!!
https://observatornews.ro/social/salarii-politisti-militari-crescut-ianuarie-2019-280513.html

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. Aștept răspuns la replica dată comentariului dumneavoastră din data de 01 decembrie 2022, 19:49. Trecând la Ordinea de zi, afirmația următoare este de râsu-plânsu.
„Eu am spus de atatea ori ca sa fim multumiti cu pensiile militare nete actuale in plata ca de la politruci nu ne putem astepta decat la praful de pe toba!!!!!”. Nu vă oprește nimeni să nu spuneți, dar vă rog să o faceți cu gura închisă. Acum 2 ani strigam în gura mare (vorba vine / boceam pe blog) că guvernul nesimțit ne-a înghețat pensile, salariile, alocațiile, etc. (avem și copii/salarii și nepoți/alocații). Acum v-a dat o indexare plecând de la 12,5% în jos și tot nemulțumit sunteți. Înseamnă că aveți pensia peste 10.000 lei și conform pct. (1) sau (2) și nu primiți nici un leu sau vă încadrați la pct. (1) lit. (f) și primiți 1%. Când spun „nemulțumit” mă refer exact la cele scrise de dv. Domnule Guvern, mie nu-mi trebuie nici o indexare, luați procentele de aici și dațile mai colea că nu mă ating de ele. Îmi este deajuns ceea ce am. Vreți să râdă vecinii de mine că am întins mâna după câteva procente ? Parcă vă și văd în postura regretatului Toma Caragiu jucând această piesă cu zâmbetul și ironia lui de invidiat.

M spunea...

Normal că mă revolt când văd cum aruncați cu jigniri în stânga și în dreapta!

Eu sunt exemplu de "îmbuibat" cu sporuri și Oscar dar care de la 01.01.2023 o să am pensia militară mai mică decât cea contributivă!
Pentru că voi nu înțelegeți că mai bine ai o soldă de funcție mare (comparată cu SMB, evident) cum ați/am avut prin anii 80-90, care intra liniștit în portofele lunar, decât să ai o soldă de funcție mică dar la care să se adauge sporuri pentru care chiar trebuie să faci eforturi! Acuma cei care nu au făcut eforturi că nu au vrut sau nu au putut normal că spun că ăialalți sunt niște nenorociți!
Cam așa e în viață! Cei care stau în birt sunt în realitate cei mai buni și mai capabili dar nu au avut noroc în viață!

Să fim sănătoși și să ne concentrăm pe dușmani nu să ne atacăm între noi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Extremismul desantat si de prohab a lui George Simon, ca el cu capul de pe umeri nu judeca!
https://www.stiripesurse.ro/george-simion-bate-cu-pumnul-in-masa-romania-nu-mai-trebuie-sa-finanteze-nici-macar-cu-un-leu-guvernul-de-la-chisinau_2684605.html

Paul Puiu spunea...

Viorel a-si fi dorit si eu sa am pensia neta de cinci cifre la care faci tu referire, din pacate am fost un ofiter superior onest care am acumulat la data trecerii in rezerva 31 de ani si 7 luni de vechime in serviciu cu o pensie de 4 zerouri incepand cu cifra 6 si un pic!!! Pensii de peste de 5 cifre au fost dobândite cei care au fost sefi sau împuterniciți pe functii de conducere plus Oscar, adica cei obedienti clasei politice!! Eu pot sa ma laud ca nu au facut parte din aceasta categorie!!! Asa ca pot sa ma exprim fara rețineri dupa cat am slujit patria in operativ!!! Pentru cei curioși va aduc la cunostinta ca puteam sa trec in rezerva si in 2017 pana in data de 15.09.2017 dar nu am facut-o pentru ca am preferat sa mai lucrez 3 ani pana la 52 de ani!!! Credeți-mă ca daca a-si mai fi putut a-si mai fi LUCRAT in 2-3 ani, NU STAT, dar sanatatea nu mi-a mai permis!!!! Nu am fost un avar dupa bani niciodata si nici nu voi fi, ci doar doresc sa se respecte legea si fiecare sa primeasca cat merita si a lucrat in viata sa in sistem!!! Din pacate armata si politia e plina sau a fost plina de pilosi si obedienti care creat dezechilibre intre rezervisti si in retragere raportat la cuantumul pensiilor!!! Ca si in societatea civila acest fapt nu se va schimba niciodata pentru ca coruptia, prostitutia, proxenetismul, delapidarea, furturile, tâlhăriile, evaziunea fiscala, etc existau dinaintea erei noastre si vor fi in continuare!!!

Dodo spunea...

Eu am postat vreo 7-8 si nu imi apare nici una.

M spunea...

Dl gl Bahnareanu a trimis un SMS dl prim ministru referitor la proiectul de OUG pe care îl criticam. Dl Ciuca a răspuns că sa ne adresam MApN ca inițiator al actului normativ. Cei care ne fac "zile fripte" sunt colegii noștri decidenți din MApN.Iata:..."Am onoarea sa va salut domnule prim-ministru, Va sesizez următoarea problema:
- nu se poate sa nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta de 5,1%. Diferențierea trebuie făcută între 12,5% și 5,1%. Inflația din 2022 a afectat puterea de cumpărare la toată lumea și la pensionarii militari. De majorarea pensiilor militare de stat nu mai vorbește nimeni, de actualizare nici atât. Va rog sa impuneți indexarea la toți pensionarii militari între 12,5% și 5,1%.
Cu deosebit respect,
Președinte ANCMRR Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU

.....iar răspunsul dl prim ministru este:

..."Onoarea este de partea mea domnule general! Va rog să discutați subiectul la MApN pentru ca le-am lăsat responsabilitatea sa vina cu propuneri. Este normal ca ei sa facă analiza și să vina cu propunerea cea mai buna pentru sistem.
Respect și considerație!".....

Așa că domnii decidenți cu acces la inițierea actelor normative sunt cei care ne fac "zile fripte". Iar apoi a direcționat mesajul către domnii gl Jianu, Seful DGFC și Roșu Loct. Șefului DRPCVP,iată:

"Domnule general Jianu,
Domnule general Roșu,
Nu se poate sa nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta, 5,1%. Dacă doriți sa faceți diferențiere, faceți-o între 12,5% și 5,1%. Anul trecut ni s-au reținut 10% peste 4000 CASS, acum aceste praguri. Unde vreți sa ajungeți? Inflația a afectat pe toată lumea și nu se știe ce mai urmează. Nu ne spuneti nimic de jalonul 215 din PNRR, vine cu alte amputari și în loc sa fi recuperat ceva la 01.01.2023, nimic. Mai aveți timp sa rezolvați. Domnul prim-ministru spune ca este sarcina MApN și cu ce ne-am ales?
Aștept reacție.
Cu stima și considerație,
Președinte ANCMRR
Gl.lt.r. Neculai BAHNAREANU"

adi t spunea...

Domnule Huhu de ce nu mi publicati comentariul facut referitor la declaratia lui Budai potrivit careia pensiiile militare nu sunt pensii speciale si nu se vor reforma odata cu celelalte pensii speciale?Nu e de interes aceasta declaratie?Mie mi se pare ca e....va supara asa de mult gandul ca pensiile militare nu vor fi reformate?Cu respect

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. Conform legii eu trebuia să ies la pensie la 57 de ani. Am ieșit la 55 pentru că așa mi-am propus cu mulți ani în urmă, adică să fiu sănătos ca să pot ajunge la acea vârstă. În plus, asta era limita la care se ieșea înainte. Toată lumea la 55 cu excepția generalilor și cei care din lipsă de funcții erau obligați să iasă la limita de vârstă în grad, mai rar însă pentru că funcții se mai găseau prin alte garnizoane, apoi s-a mai îndulcit legislația și uite așa ajungem spre finalul carierei. În plus, chiar dacă aș fi vrut să mai stau 2 ani, nu mai rezistam din punct de vedere fizic și psihic. În rest, pensie lungă și toate cele bune.

Huhu Rezea spunea...

Ai scris de vreo 10 ori și dacă mai repeți, nu te mai public deloc. Budăi nu spusese vreo noutate și apoi nu este el calificat să decidă regimul juridic al pensiilor speciale.

Leo spunea...

Se zicea pe vremuri că "repetiția este mama învățării"
Dar nu se spunea şi că trebuie să repeţi ce este corect.
Trebuie repetat că PENSIILE MILITARE SUNT PENSII REGLEMENTATE DE O LEGE SPECIALĂ. DECI, generic vorbind SUNT PENSII SPECIALE.
Mariusică , vrea ceva voturi de la pensionarii militari , minţindu-i la fel cum face și Nicu cum că pensiile militare nu sunt speciale și că sunt reformate deja.

adi t spunea...

Multumesc pentru ca ati publicat comentariul ...am scris de mai multe ori vazand ca nu imi publicati niciunul dintre ele.....si Budai a avut misiunea de a scrie proiectul cu reformarea pensiilor speciale deci cred ca stie ce spune si ce prevede proiectul scris in curtea lui, nu?Mai avem putin de asteptat si ne vom lamuri daca pensiile militare vor fi sau nu reformate odata cu celelalte pensii speciale!Cu sincere multumiri si respect

Huhu Rezea spunea...

Sincer, credeam că ai o pensie mai mare de 7000 lei. Că ai fost un ofițer superior onest.... poți să spui doar după trecerea în rezervă.
Ai o vechime în serviciu sub 20 de ani.

M spunea...

În 2007 Ministerul Muncii definea astfel:

Sisteme de pensii neintegrate sistemului public

Legea nr.179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor cu modificările şi completările ulterioare
Legea nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată

OUG nr.221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor

Șoimul spunea...

M prietene, nu te atacă nimeni, comentam, propunem, dezbatem diverse teme care nemulțumesc mulți rezerviști.
O întrebare pentru tine totuși, când ai fost activ,cu funcție de Oskar,de ce nu ai militat pentru o soldă mărită a funcției?
Peste ani se va plânge și Ciucă, precum mulți generali rezerviști ai zilelor noastre .
Trage singur concluzia !

Outlander spunea...

@Leo
Nu este de ajuns asta cu "repetiția este mama învățării"!
Pe lângă minte mai trebuie adăugate oarece bun simț, fair-play, onestitate și mai ales niște instrucțiuni de utilizare ale acestora!

Șoimul spunea...

Brenda, ce vechime ai in sistemul militarizat?
Huhu este adminul blogului și mediator al dezbaterilor, nu lucrează nici la Parlament, nici la CPS.

Șoimul spunea...

Camarade, mult noroc și multă baftă. Dacă câștigi vom câștiga (poate) toți.
Îți voi ține pumnii!

Ein Stein spunea...

Huhurezule, cred ca "a-i" intuit bine.

Huhu Rezea spunea...

@Ein
Aș fi dorit să intuiesc mai bine, dar el insistă în a-și face rău🫢

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aceasta informare am primit-o si eu azi!

M spunea...

Da. Am încercat să o editez pentru a avea o logică. O primisem pusă otova, întrebarea și răspunsul!

Paul Puiu spunea...

Huhule, constat ca atunci cand cineva e onest cu tine, tu tot asa procedezi si interpretezi si iti expui variantele tale imaginare pe le sustii a fi valabile!!!! A-si fi vrut sa iti trimit pe email decizia mea de trecere in rezerva ca sa te edifici, ca sa incerc sa te liniștești sau sa te temperezi in comentarii si sa termini cu poveștile sau basmele tale fantasmagorice, dar vad nu are rost, pentru ca tu publici sau postezi numai ce crezi tu ca iti convine si eu nu am de ce sa ma justific in fata ta!!!! Tu si prietenii tai, gen Dezakord75, care ati trecut in rezerva pana in 15.09.2017, plângăreții, puteti vota cu cei care v-au acordat privilegiile asa cum v-ati obisnuit pana acum!!!Poate reușiți sa ii convingeți pe prietenii voștri, marii specialisti din MAN sa va acorde si actualizarea tot asa doar la cei trecuti in rezerva pana in 15.09.2017 si pe urma o sai puteti vota pe politruci cu doua maini!!!! Daca vrei sa publici comentariul e bine, daca nu putin imi pasa!!!!

Huhu Rezea spunea...

UPDATE, 03 12 2022
Limitarea dreptului Guvernului de a reglementa prin ordonanțe de urgență, pentru a deroga, de la o lege sau de la o dispoziție legală adoptată de Parlament, se impune și în cazul art IX al proiectului de Ordonanță prin care pensiile militare sunt indexate diferențiat, unele cu mai puțin de 5,1%, sub limita stabilită de art. 59 din lege. Astfel, față de deciziile CCR, pare rezonabilă cererea domnului General Bahnăreanu ca indexarea diferențiată să pornească de la 5,1% în sus. Dacă se dorește altfel, Guvernul trebuie să-și promoveze măsura prin lege adoptată în procedură de urgență sau prin asumarea răspunderii, nu prin Ordonanță de urgență.

M spunea...

Tocmai eram și eu mulțumit de o lege care afectează pensiile militare și nici asta nu vă place!!!! 😂

M spunea...

@Șoimul

Simt doar o amărăciune și o mare frustrare când văd că "ai mei" nu înțeleg!

Luați postările mele de atunci, de aici, de pe forum! Și atunci eram activ și nu prea era indicat să înjuri....

Eu am mai spus că orice acțiune naște la un moment dat o reacțiune!

"NATO-iști, îmbuibați, nesimțiți, dezmățați, mercenari" au tot fost vehiculate! Când s-a răspuns cu "Varșov-iști, comuniști" și mai știu eu cum, imediat unii s-au inflamat!

Da, e o mizerie să jignești pe cei din generațiile anterioare! Dar oare respectul nu trebuie să fie reciproc?
Dacă legea salarizării de pe vremea dumneavoastră permitea obținerea unor avantaje veți să spuneți că nu ați fi profitat?????

Oscarul pentru o lună aduce la pensie sub 3% (din care se scade impozit și cass). Gata! E o adevărată îmbogățire!
Chiar credeți că banii ăia cu se iau dumneavoastră din pensie?

Eu nu vorbesc de avantajele obținute de alții! Din toată inima le doresc sănătate și să se bucure de bătrâneți liniștite!

Închei: legea 153 a echivalat colonelul cu profesorul universitar cu 0-5 ani vechime sau medicul rezident anul 1 (sau 2).
Procurorul debutant pleacă de la un coeficient mai mare decât Șeful StM!!!!

Și noi ce spunem?
"Bă ce salariu mare are Șeful StM! Să i se taie!!!!"

Al dracului nu vezi la profesori sau la medici că se atacă între ei!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pana la aplicare, se mai schimba de cateva ori! Sa vedem ce va zice CCR! Eu zic sa dea pe linie 16% sa-i multumeasca pe toti, sa aiba ce taia jalonul 15 PNRR din alea durdulii! Da, nu se mai taie porci? O sa se taie pensii dolofane, sa nu faca beneficiarii colesteroale!

Brenda spunea...

Cum este setat că îmi acordă inflație în raport cu data pensionarii .Deci a cui ,? a întreținătorului ? sau a urmașului? Deci ce anume au aplicat la pensia in plată a urmașului.Mai mare timpenie nu se poate

Brenda spunea...

Pentru SOIMUL, ați întrebat că vechime este in sistemul militar, deci pensia este obținută in1987 cu vechime35,6 ani grupa de munca AC penultim3693a decizie de munca 70 ani vechime,punctaj obținut pe legea 263este 157,,,mai multe zecimalele.dar Adi dori să îmi spuneți ce va durea...

Brenda spunea...

Ar trebui să se țină cont că mai șanț încă pensii calculate pe legea 3)1977 cu decret, și să fiți siguri că acele pensii au fost calculate așa cum se dorește acum, mai corect chiar că nu se mai poate.

Huhu Rezea spunea...

Nu cred să mai fie rămase în plată, cu cuantum mai avantajos,acele pensii stabilite în baza Decretului din 1977 după recalcularile si actualizarile pe L 164/2001, recalcularea pe L 119/2010, recalcuarea pe L 223/2015.

Brenda spunea...

Nu vă înțeleg sau nu ați înțeles, acea pensie din 1987 a trecut prin toate legile de după 1989, și în 2010 a fost recalculată pe legea 263,cum știți și a rămas în plată pensia avantajoasă,cea Ramada după ce au trecut din nou pe ,223militara,Va întreb dacă se aplică tâmpenia aia de6,5 la ce este acum în plată adică coantumul avantajos?

Brenda spunea...

Cu scuze pentru redactare, scriu de pe telefon nu accesez corect deci pe ultima decizie de pensie scrie vechime70 de ani și punctaj157;....

Paul Puiu spunea...

PENTRU Viorel: Eu nu am calitatea de a face propuneri, adica sa le retraga cei 10% la nimeni, eu doresc DOAR sa se respecte legea ca si anul trecut cand s-a acordat indexarea de 2,6% care era coeficientul legal stabilit de INS, adica si anul aceasta sa se acorde 5,1%!!! Cei care primesc indexare prin derogare si sunt considerați discriminati sa le dea statul cat poate peste acest coeficient minim de 5,1%!!!!!! In ritmul asta in maxim 10 ani vor ajunge discriminatii sa numai fie discriminati, dar trebuie sa fie instituite si niste bareme sau conditii ca un discriminat( inapt, neterminat) sa nu ajunga sau sa depășească pe unul care are stagiul minim de 25 de ani in serviciu ca atunci vorbim de alta discriminare!!!!

Huhu Rezea spunea...

Un singur lucru au reușit propunătorii de indexări diferențiate: nu mai cârcotește niciun țugulan despre lipsa actualizărilor; se ceartă că firimiturile unuia sunt mai multe decât ale celuilalt.

Huhu Rezea spunea...

In 2016 ti-a rămas în plată cuantumul mai avantajos, al pensiei de urmaș , calculat pe L 119/2010, a lui Oprea, nu cuantumul calculat pe Decretul din 1977. Din suma punctelor anuale de 154 ...ți-a răms și d-tale vreo 77.

Brenda spunea...

Da aveti dreptate eu am în plată cuantumul avantajos și îmi revin acele 77 puncte că urmași dar când se face o abordare la pensie se referă la pensia întreținătorului, eu v-am rugat să îmi spuneți la ce aplică indexarea la pensia în plată cu acel cuantum avantajos deoarece celelate indexării așa au fost dat acum nu știu dece de referă la data stabilirii pensiei!!!!??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Țugulanului ii ranjea proteza cand haplea majorari, pe cand cei 68% distrusi la pensii salivau in loc de actualizari sau indexari, unii neprimind nici o actualizare din 2011, ca mine, deamramas cu pensia de 1200 lei, ceilalti din2016, ba chiar n-am avut unii dreptul nici la indexari din cauza ca am fost recalculati si acualizati in2016 pe minus, dar țugulanul doar ranjea si isi halea satisfacut majorarile, fara sa comenteze ceva in apararea celui cu pensia inghetata din 2011 sau 2016! Acum, pentru cativa firfirei la indexari țugulanul-șobolanul chițăie cu gelozie si invidie la rahatul astade indexare egala cu zero in recesiune, ca de ce n-are si el 12%, la pensia aia căcălău de mare si actualizata si indexata la zi? Atitudine de miorlait pomanagiu bulangiu...

Huhu Rezea spunea...

Ti-am mai spus că recalculările si actualizările ulterioare, pănă in anul 2017, la d-ta nu au adus un cuantum mai mare decât cel al pensiei de invaliditate din anul 2011. Nu mai repeta că nu și s-a actualizat pensia din 2011.

Huhu Rezea spunea...

Se aplică la brutul pe care îl ai înscris pe cuponul din luna decembrie.

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. După cum ați dat de înțeles, pensia dumneavoastră este între 6-7.000 lei. Conform pct. (1) lit. (d) din Proiectul de Ordonanță, vi se indexează pensia cu 5,2% și nu 5,1% cum prevede legea. Și atunci vă întreb (ăsta este și motivul pentru care v-am tot răspuns la comentarii), care este motivul pentru care insistați să se aplice indexarea conform legii pentru că nu vă înțeleg raționamentul ?

Huhu Rezea spunea...

Eu am incadrat demersul lui Bahnăreanu in limitele deciziilor CCR... scoase în evidență de acest studiu al unui magistrat CCR. Văd că puțini sunt interesați de problemele teoretice privind pensiile militare.

Brenda spunea...

Va salut cu recunoștință și va mulțumesc în nume propriu pentru răbdarea pe care o aveti, dar aveti o mare dreptate..... ACTUALIZAREA

Burebista spunea...

Huhurez, prin această indexare nu se elimina nimic... Dacă calculezi cei observa ca indexarile la cei pensionați înainte de 31.12.2017 sunt în jurul a 250 lei net aproape la toate pensiile... La ceilalți pensionati după 1 ianuarie 2018 sunt în jurul a 75 lei pana la 58 lei..
Cum se elimina inechitatile ce se tot vehiculează pe aici cu colonelul ce are pensie de 3000 net egala cu a unui caporal pensionat în 2022??? Colonelului cu pensia de 3000 brut îi dau 375 lei brut... Îl ajunge pe colonelul cu 6500 - 7000 net???
Dar va avea o satisfacție imensa ca l a depășit pe caporalul care va avea 3075 net.. 🤣 😱 😎 😇

Burebista spunea...

Abia aștept sa declare CCR neconstituționale toate aceste oug uri care au modificat legea 223 și nu au fost încă transformate în legi de parlament... Voi avea de primit începând cu luna mai 2019 câte 2500 lei net pentru fiecare lună pana în prezent.. 🤣 Maldive, Tailanda, Tenerife și Cancun scrie pe mine.. 🤣

Burebista spunea...

Greșit domnule Viorel. Domnul Paul Puiu se încadrează la a doua categorie în care sunt și eu.. A celor pensionați după 1 ianuarie 2018...
Dacă va primi indexarea raportat la netul în plată ( deși nu cred) va primi 1,5% sau 1,3%....
Daca se va lua în considerare indexarea la brut domnul Paul va primi 0 lei pentru ca pensia brută depășește 10000...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Situatia reala e ca s-a dat mai mult la cei saraci, sa supravietuiasca, nu sa se imbogateasca si sa fie invidiosi pe o indexare amarata la pensii amarate asta intrece orice bun simt, de parca saracii si-au tras singuri aceasta indexare si nu a acordat-o statul pe criterii de solidaritate sociala, majoritatea avand nesanse din cauze invalidante. Saptamana trecuta, Col Dogaru a exemplificat situatia unui plutonier adjutant batran si foarte bolnav cu pensie de doar fix 650 lei: Dupa mintea unora ar fi de acord sa i se faca amaratului ala injectia letala, numai ca pensia lor, de peste 5000, sa primeasca cei 12,5% caci nu-i intereseaza dramatismul celor din jur, bolnavi si saraci, ca oameni sanatosi nepasandu-le, si numai cand da peste ei o boala grava si netratabila incep sa inteleaga si drama amaratilor cu pensiile foarte mici. Doar asa sa se invete minte, imbolnavindu-se si ei ireversibil, si nu din constiinta ca merita si saracii o sansa de supravietuire cu o picatura de sprijin social? Nici nu mai conteaza modurile cu actualizarile si recalcularile, care si asa s-au facut pe principii mafiote, gulerate cum le-au vrut muschiul clocar, si fiind pe deasupra si 19.500 de dosare de pensionare falsificate si se refuza revizuirea lor, chiar Col Dogaru confirmand acest lucru, si poate ca astia cu falsuri in propriile dosare de pensii sunt si mai gatosi in situatia asta cu indexarile, care le stau in garleje. Dar poate da Dumnezeu sa se faca o revizuire generala la toate pensiile militare, sa fie descoperiti, si atunci o sa vedem pe unde or sa scoata ei camasile alea murdare, mai ales sa si returneze sumele alea incasate necuvenit! Fie roata si patrata, se intoarce ea o data!

Huhu Rezea spunea...

Unde vezi d-ta cuantumul brut la alin(2)?
Pensia la care se aplică indexarea este pensia netă în plată pe cuponul de pensie, aia din care nu plătește nici impozit și nici CASS. Pensia brută la LOV-iști este ceva fictiv... ce nu se există, calculată doar pentru situațiile în care ar fi mai mică decât 58,5% din baza de calcul.

Viorel spunea...

Scuze atunci. Am crezut că domnul Paul Puiu este din generația noastră, a celor comuniști, că doar am fost membru de partid cu cotizația la zi, vorba unui istoric în viață.

Huhu Rezea spunea...

Nu iei nimic din urmă. Deciziile CCR se aplică numai în viitor. Doar cei care au contestat la CCR ori au acțiuni pendinte primesc de la data sesizării instanțelor.

Paul Puiu spunea...

Ptr Viorel: eu din cate POATE ai inteles pana acum nu doresc decat sa ne fie acordate drepturile ce ni se cuvin prin lege si nu ajutoare, derogări si prorogari cum vor unii!!! Din cate rezulta din informatiile apărute in spațiul public tot cei mai nemultumiti sunt rezervistii si in retragere de la MAN care prin tot felul de intervenții au incercat sa influențeze sau reusit sa influențeze pe marii experti de la casa de pensii ca sa inițieze tot felul de artificii financiar contabile, care nu au legatura cu legalitatea, ca sa le mareasca lor veniturile din pensii!!! M-a intreb cat de lipsiți de scrupule, josnici si perfizi pot fi unii dintre rezervisti si in retragere din MAN care isi folosesc influenta in detrimentul celorlalti camarazi pentru a obtine ei niste venituri mai mari in mod ilegal decat ceilalti cum e acuma in cazul indexarii!!!! Stilul asta de furt calificat sau haiducesc, adoptat de politruci, de a lua de la altii si a da la altii, trebuie sa dispară si fiecare sa se mulțumească cu cat linse cuvine potrivit prevederilor legale raportate la drepturile pe care fiecare le-au avut la data trecerii in rezerva!!!! Metaforic vorbind Viorele, ca sa ma imprumut de la tine si sa ma exprim in aceiasi termeni ca tine, ce ar fi daca am solicita actualizarea tuturor pensiilor militare la nivelul salariilor activilor si sa le impunem tuturor acestor beneficiari ca sa procedeze la restituirea ajutoarelor pe care le-au încasat pentru ca sa ramana cu pensiile actualizate !!!!!!Din cate constat sunt multi care vor sa obtina cat mai mult la pensie, dar uita ce au reprezentat si cat au lucrat si au însemnat in sistem!!!

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea

Cu ce au greșit cei începând cu 16.09.2017 dacă totul a fost gândit și aplicat de către clasa aleasă?
Dacă diferența de la netul rezultat din pensia bruta, pana la pensia în plată rămâne STATULUI, nu este normal să fim toți indexati egal pentru pensia în plată?
Ca și soluție eu văd doar ce v-am întrebat (dacă considerați oportun) nu aderand că vei fi exclus

Cezar spunea...

@/Viurel..majurul cu Oskar meritat de la C.I.
Bag seama ca tu dormi in bocanci pe acest blog😅🤣🤣🤣
Pune un catel ..sa te tina la curent cu problemele importante

Alexandru spunea...

Camarade, această acțiune a dumneavoastră, lăudabilă de altfel, nu era necesară dacă se menținea forma inițială a legii 223, pentru că atunci se pleca de la 80/ și nu puteai depăși media veniturilor brute din perioada aleasă
Niște șmecheri de prin ministerele de forță și servicii au dorit să iasă la pensie cu tot felul de sporuri și beneficii extrasalariale, gen Oscar cum le numește lumea pe aici, și uitați la câte nedreptate se ajunge
Apropo, pe vechea reglementare a pensiilor militare sporul numit Oscar nu intra în calculul pensiei, asta pentru cei care uită repede
Tot de atunci a început și oprodiul public, cei care au ieșit la pensie la 40 ani etc, cu pensii nesimțite cum vorbește lumea
Vă doresc mult succes în lupta dumneavoastră cu sistemul, dar ...nu știu ce să spun cunoscând sistemul fff bine
Dece sunt sceptic pentru că observ că nimeni nu vorbește despre incompatibilitatea judecătorilor în stabilirea propriilor salarii și pensii, iar cine merge prin instanțe judecătorești știe ce vorbesc, ceea ce pentru mine înseamnă că există o înțelegere între magistrați și putere ceva de genul
Luați voi dar nu dați și altora, valabil și pentru civili nu numai pentru militari că tot observat o groază de discriminați pe aici

Huhu, mă bucur că până la urmă ați înțeles sensul celor spuse de subsemnatul și ați postat acest articol de folos cred multora având astfel de acțiuni pe rol
Nu de alta dar poate se supără judecătorii că se umblă la statutul lor și mai scapă unii oameni gen Camaradul și le sunt admise acțiunile

Huhu Rezea spunea...

Hai cu ACTUALIZAREA care să înghită amărâtele astea de indexări, fie ele și diferențiate!
Scoateți Plx 199 de prin sertarele Secretariatului General al Guvernului, unde așteaptă reavizul cerut de Sovăială.

Brenda spunea...

Ciuca ăsta al vostru o sa moară blestemat, iar că îi este frică că moare nepărăsit, e posibil că nu o să-l mai țină pământul cat de slinos este Să îi fie rușine că nu își respectă tot ce a promis până să fie pe scaunul de prim ministru

Șoimul spunea...

M, nu voi spune niciodată să reducă drepturile pensionarilor, dar acuz mulți colegi arunci când îi plâng de milă gen.Chelaru și alți gen.care au fost în funcții de conducere și nu au îndreptat inechitățile.
Aveți dreptate când comparați coeficienți dar, armata era condusă de gen.pe care ,ce să vezi, le plang de milă tot cei care au pensii sub limita sărăciei.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Având în vedere comentariul postat de dumneavoastră, cu respect vă întreb ce se poate sau se va întâmpla în acest caz având în vedere Decizia dată și concluziile la care a ajuns acum CCR. Se va contrazice pe propria Decizie ? Mai poate fi constitutional art. 11/OU nr. 90/2017 ?
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 90 din 6 decembrie 2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.
Articolul 11(1) În anul 2018 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în situația încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
Decizia nr. 403/2019 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 11 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.
(1)Pe rol se află soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 11 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, excepție ridicată de Budeanu Viorel în dosarul nr. 2.744/40/2017.
CURTEA CONSTITUȚIONALĂ În numele legii D E C I D E:
Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Budeanu Viorel în dosarul nr. 2.744/40/2017 a Curții de Apel Suceava - Secția I civilă și constată că dispozițiile art. 11 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sumele pentru plata cheltuielile la energie eu nu le voi consuma sau sa beneficiez de ele, ca si milioane de pensionari, fiind o smecherie mafiota cu tupeu politic, electoral, pentru ca, mai ales eu, daca nu platesc la zi, in acea luna sumele, imediat mi se aplica evacuarea din bloc, fiind pe chirie si patronul nu admite o zi de intarziere, asa facand toti cei pe chirie, asa facand mai toti pensionarii corecti si grijulii, care prefera sa moara de foame sau sa nu-si cumpere medicamente decat sa aiba restante la utilitati, sa nu ramana fara case si platesc facturile luna de luna, la zi. Nu mai bine bagau acesti bani in pensii majorate caci se pierd naibii toti acesti bani? Mai da 500 lei in Ianuarie si 500 lei in Octombrie, ori 500 lei poate sa acopere atatea luni de platit facturi in sezonul rece si preturile care cresc zilnic? Eu ies la cumparaturi cu 100 lei si nu ma aleg mai cu nimic in sacosa din acesti bani, ca daca am luat 1 kg carne vita, 1 paine si cateva lulele s-a dus sutarul si luna are 30-31 zile, si medicamentele care dadeam in vara cel putin 600 lei, acum trebuie sa dai cel putin 1000 lei in Decembrie sa le cumperi, caci nu poti sta fara testere de glicemie, aspacardin, vit. D, calciu, destocalm, passiflora, liv 52, supradin, esentiale, silimarina, unguente reumatism si varice, laxative, omeran, triferment, nospa, antibiotice repetitive post covid, siropuri de tuse pentru sechele dupa covid, plus medicamentele compensate pe retetele de la multiplele boli, dar partial compensate, cum ar fi detralexul, sau betasercul, exemplificand doua, si cei care iau asa ceva stiind ce scumpe sunt, si am vorbit doar pentru Ana, caci si eu iau altele sau tot astea si alti bani cheltuiti cu mine, si se urla pe aici ca am primit 12,5% indexare la 1241 lei pensie, fara sa stie ca in loc sa luam 3 pastile pe zi luam cate 1 sau 1 la doua zile ca sa ne ajunga banii sa ne hranim, eu renuntand total la multe ca sa-i ajunga lui Ana, sa nu o pierd, dar aia cu pensii cu multe zerouri si sanatosi tun, cu conturi serioase in banci din economii de surplus si suficienta financiara tipa tare ca un sarac ca mine primeste 12,5% si nu ia si el, care de fapt e un rahat la drama scumpirilor si inflatiei uriase!

Boby spunea...

Susțin actualizarea iar pensia în plată să nu depășească netul salariilor dintr-o perioada de cel puțin 12 luni, poate așa vom scăpa și de etichetarea "pensii nesimtite"

Huhu Rezea spunea...

Viorele
CCR se pronunță numai pe criticile pe care le-ai formulat în excepțiile ridicate în instanța, Tribunal sau Curtea de Apel.
Nu îi este permis să se pronunțe din oficiu asupra constituționalității unei dispoziții legale.
De altfel, in majoritatea deciziilor se spune că față de criticile formulate, legea este constituțională. Față de alte critici formulate ulterior aceeași lege poate fi neconstituțională.
D-ta nu ai criticat acea ordonanță sub aspectul lipsei de competență a Guvernului de a modifica dispoziții aprobate de Parlament prin ordonanțe de urgență, invocând textele din Constituție si deciziile CCR menționate de magistratul asistent în studiul prezentat mai sus.

Negritoiu spunea...

Domnule CFI,
Vorbiti la suparare si va inteleg foarte bine. Dar ar fi cazul sa se separe adevaratii pensionari de cei care primesc ajutoare disimulate sub forma de pensii. Este corect ca dta. care ai avut nesansa sa te inbolnavesti (accidentezi) in timp ce iti indeplineai sarcinile profesionale,sa fi pus in aceeasi categorie cu unul care nu a ridicat un pai in viata lui dar primeste ajutoare care,insumate,depasesc cuantumul pensiei dvs.? Sa le dea clasa politica(ca de aici porneste tot raul) ajutoare si pomeni dar nu din fondul de pensii. Eventual , din banii alocati partidelor! Vor sa faca politica? Sa faca din banii lor. Legat de indexare: Inflatia afecteaza pe toata lumea,deci indexarea (procentuala sau in suma fixa) ar trebui sa fie aceeasi! Celor cu pensii mici(atentie:pensii, nu venituri) sa li se acorde ajutoare Permanente nu oazionale.

Huhu Rezea spunea...

Si cu cei care au pensii mici pentru că nu sunt actualizate de 5 ani ...ce propuneți? Dacă nu se face actualizare, vi se pare corect să li se indexeze pensiile la fel ca îmbuibaților ciucani?

RD spunea...

Voi tot insistați cu actualizarea, dar nu puneți înainte varianta că poate n-o să mai aibă loc? Nu spun niciodată, dar șanse mici ca să se mai întâmple vreodată! De ce spun așa ceva!? Pentru că ar beneficia majoritatea pensionarilor militari, adică bani, adică politicienii nu vor așa ceva. Și mai bine pentru ei să dea firimituri de indexări, cui și cum vor politicienii, adică într-un mod diferit.

Viorel spunea...

Da. Aveți dreptate. Nu am criticat competența Guvernului de a emite OU sau OUG pentru că nu am știut și deși am citit conținutul topicului nu am sesizat că trebuia în criticile mele să mă axez pe acest lucru fapt precizat de dv., ci am pus accentul pe conținutu art. din OU.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hai cu ACTUALIZAREA!

Huhu Rezea spunea...

Nu-i adevărat ce spui că beneficiază toți de întreaga actualizare. Fiecare primește doar ce n-a primit ca pensionar sau ca activ din creșterile soldelor de funcție reglementate de L 153/ 2017 până în prezent.
Nu se poate acum vorbi de înlăturare a inechităților din sistem dacă nu se pornește de la MOMENTUL T 0, adică dacă nu se recalculează toate pensiile militare după același algoritm.
Cum am mai spus, dacă se face recalculare în 2023, în viitor se poate renunța la actualizarea permanenta, fiind suficientă numai indexarea, pentru că nici soldele activilor nu mai pot crește decât funcție de creșterea salariului minim pe economie. Asta i-a ars serios la lingurică pe gulerați.

Alexandru spunea...

Domn Flavius, iar începi să plângi că nu îți convine suma de bani, nu mai înțeleg
Dacă nu primești statul și colegii din sistemul de apărare sunt vinovați, dacă primești tot ei sunt de vină că dumneavoastră sunteți chiriaș????
Domnul să vă mai înțeleagă mentalitatea
Mai ales că medicamentele, excepție suplimentele alimentare, și tratamentul pentru diabet sunt gratuite deoarece dumneavoastră plătiți cota parte și ulterior sunt decontate de unitatea militară, conform legii deci????
Haideți vă rugăm articolul cred că vorbește despre altceva

Huhu are dreptate aici și același lucru susțin, trebuie să existe un moment T0
Suplimentar susțin revenirea la forma inițială a legii 223, adică maximum veniturilor brute din perioada aleasă
Eventual completată cu o vechime efectivă minimă de 25-35 ani, astfel încât să evităm cazurilor celor care în activitate aveau un salariu de 4 mii lei ca și exemplu și au ieșit cu pensie de 5-6 mii lei. Cazul dat este real nu închipuit și posibil prin introducerea de Oscar, ore noapte și sporuri pentru muncă în sărbători legale/sâmbătă și duminică
🤔🤔🤔

RD spunea...

Nu mi se pare deloc normal să se recalculeze pensiile militare la fel. Ce vină are 'x' care a ieșit pe 'legea lui Oprea' cu 80%+ și OMM inclus pentru 6 luni brute? Ce vină are omul 'y' care a luat în trecut salarii compensatorii? Și ce vină are pensionarul care a ieșit pe LOV să zic în 2022 și are o anumită pensie tot pe 6 luni, dar cu 65%? Și acum să se recalculeze toți pensionarii militari (peste 150.000) pentru 12 luni. Serios? Dacă se va modifica și sistemul pensiilor militare ar trebui să se aplice pentru cei din viitor, cu 30 de ani vechime pentru limita de vârstă și 12 luni pe ultimii 5 ani (așa cum se aude, nu cum vreau). Nu vă gândiți doar la ce vă este mai bine vouă (cei care nu țin cont ca cuantumul favorabil să rămână în plată).

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. Vă dau dreptate că Legea nr. 223/2015 și Legea nr. 153/2017 și alte OU, OUG sunt emanația neghiobilor din DGJ și DGFC din cadrul MApN în cârdășie cu unii politicieni sau miniștri din guvern, care au trimis Proiectele de Lege spre aprobare la Senat și Camera deputaților apoi în Parlament. „Puterea” de a schimba aceste legi, OU, OUG, HG a stat și stă în mâna dumneavoastră, a celor din MAI. Indiferent ce propuneri ar trimite cei de la MApN spre clasa politică, dv. trebuie să acționați la fel ca ei și aici mă refer la politicieni. Cu hoții te comporți ca hoțul, cu tâlharul, deasemeni. Adică. Atunci când ei nu respectă voința noastră, cerințele noastre legitime, cei din MAI trebuie să meargă la ȘANTAJ pentru că DEȚIN INFORMAȚIA. Adică, ce hoție / golăneală a făcut senatorul X, deputatul Y, în ce postură a fost prins Z, tot ceea ce un senator sau deputat a făcut prin încălcarea legii care îi poate atrage judecare și condamnarea, tebuie „ȘANTAJAT” ca în comisia din care face parte să voteze PRO dorințelor noastre și nu a lor sau guleraților, cei cu influiență să facă lobi în Parlament pentru a trece Proiectul de lege. Altfel, în România Socialistă nimic nu se mai poate face decât cu parul sau cu amenințarea. Într-un stat mafiot, aplicăm măsuri mafiote.

Huhu Rezea spunea...

Doar cei neterminați se tem de recalculări!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, propunerile Dv m-au uns la inima, formidabil de bine, dar si foarte multi vor fi de acord cu asa ceva! Ne explicati si despre cei carora nu le convin? Poate ca si cei 19.500 cu dosarele de pensii falsificate, doar ca sa le iasa pensiile gomflate, asta e frica lor mare, cat si cei oskăriți, premiați si manjiti in ultimile sase luni, inainte de iesirea la pensie, la stilul mafiot de cumetrii si spăgării... Deja aud pocnete de ranze explodate de furii!

RD spunea...

Am peste 25 de ani vechime în serviciu (am ieșit la limită de vârstă), dar în România.. Eu am mai scris că din punctul meu de vedere vor fi reformate pensiile militare, ce și cum voi afla la momentul potrivit (sau mai bine zis anunțat de politicieni).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Negritoiu, lipsa aplicarii actualizarii a facut ca pensia mea sa ramana inghetata ani in sir, si deci plafonata mica. Nici pensia minima de 1450 lei n-au vrut s-o aplice, tot datorita clocarilor, care au manipulat subteran politicul sa nu se aplice pensiilor mici din armata.

Alexandru spunea...

RD, eu nu mă tem de ceea ce propuneți chiar dacă în primele rânduri spuneți taman invers
Adică ce vină am eu că am beneficiat de salariile compensatorii, Oscar, etc, așa era legea
Iar dacă va fi să se modifice, modificarea legii să privească doar pe cei care ies la pensie în viitor
Glumiți sau cum, nu de alta dar parcă susțineți zilele trecute pe aici să beneficiați de actualizarea pensiei la salariul celor activi în anul 2022
Corect este momentul T0 pentru toți, indiferent de data ieșirii la pensie prin folosirea acelorași valori, ținând cont de grad funcție etc binenteles, dar și ținând cont de vechimea efectivă avută de minimum 30 ani și o perioadă de 12 luni la alegere cum spuneți. Se poate și din toată activitatea dacă doriți nu este bai
Anterior spun și eu ceva asemănător în comentariu prin revenirea la forma inițială a legii 223, așa că dă Doamne

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Alexandru, explica-mi si mie: Eu, cu pensia mea de 1200 lei sunt problema pensiilor militare, sau cei cu pensiile peste 15.000 lei si pana la aproape 70.000 lei, cu droaia, fara de numar la cat de multe sunt, halind prin furt din drepturile pensiilor mici, depasind de multe ori ultimul salariu in plata cat si salariul Presedintelui, cu doctorate copy paste, cu grade de generali, nemeritate pe baza acestor falsuri?!

RD spunea...

Nu glumesc deloc, așa consider că este corect. Nu am mai avut pensia actualizată din 2017, dar nu este corect să se recalculeze pe 12 luni la 65%. Unde ar fi rezolvarea inechităților? Să piardă unii și să câștige alții? Cuantumul avantajos trebuie să rămână în plată. Ori cel după o eventuală recalculare, ori cel dinainte de recalculare, ce este mai bine pentru beneficiar.
Fiecare iși vede interesul și mi se pare normal, dar nu-mi plac falsitățile că se elimină inechitățile prin recalcularea tuturor pensilor militare (fără cuantumul avantajos în plată), deoarece automat unii ar pierde, iar alții ar câștiga.

Huhu Rezea spunea...

Cei care au trecut prin mai multe recalculări știu că după recalculare rămâne în plată cuantumul mai avantajos, dar este blocat până este depășit de cuantumul recalculat indexat în anii următori.
Dacă la recalculare se constată că pensia veche este calculată fraudulos, se face revizuirea pentru comparare cu cuantumul recalculat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, asta s-a intamplat si cu mine, sa inteleaga si ceilalti

Viorel spunea...

Dragă domnule ministru al Ap. Pentru a nu ajunge în situați să fiți demis (nu să vă dați demisia), vă rog ca un umil fost slujitor al patriei, actualmente pensionar militar, să binevoiți a da ordin subordonaților din cadrul DGJ și DGFC să trimită guvernului Proiectele cu propunerile solicitate de acesta. În bunătatea dumneavoastră, poate interveniți pe lângă domnul prim ministru, un bun cunoscător al situațiilor dezastruoase privnd pensile militare, să aprobe trecerea în regim de urgență (la fel ca la dezastre / catastrofe naturale) la racalcularea / actualizarea acestor pensii îmbătrânite de vreme. Sper să nu vă apuce sărbătorile de Crăciun ale anului 2023.

Alexandru spunea...

RD, dacă citiți legea 223 forma publicată în monitorul oficial veți observa că se pleca de la 80% fără să se depășească media veniturilor brute din perioada aleasă, așa că...
Credeți că de pomană au ales magistrați această parte???
Pe de altă parte dacă se va raporta lumea la o perioadă de 30 ani muncă efectivă propusă de dumneavoastră nu aveți cum să câștigați
În același timp, recalcularea presupune și riscul scăderii pensiei mai ales că CCR, în înțelepciunea ei, spune că pensia poate scădea deci hotărâți ce vă doriți, nu de alta dar este posibil să și primiți
Și uite așa nu va mai crește cheltuiela cu pensiile militarilor chiar dacă vor fi actualizate și indexate

Laurentiu spunea...

Actualizare, pensii conform muncii prestate, vise stimați camarazi, vise!
De la nevertebrate aflate la putere, din 89' încoace, toți și-au bătut pwoola de noi!
Politicieni care obțin bani, bunuri, funcții, putere prin fraudă, corupție, trafic de influență, înșelătorie, adică prin călcarea de cele mai multe ori grosolană a legilor, ceea ce nu necesită multă inteligență, ci multă, multă ticăloșie.
Așa că, de la ticăloșii care sunt acum la butoane, să nu vă așteptați la ceva bun, la recunoaștere pentru ceea ce ați fost și ați făcut pentru țară, fiecare acolo unde și-a desfășurat munca, atât timp cât a fost activ!
Ticăloșii doar de frică, vor face ceva și pentru noi, doar de frică!

Viorel spunea...

RD. Având în vedere că zi de zi clasa politică se joacă cu viața românilor iar în jocul lor nu există remiză (ca la șah), tot timpul va exista un învingător și un învins, pentru că așa văd ei politica din democrație.

Viorel spunea...

Alexandru. Atenție! Trebuie revenit la momentul MTO și nu TO. Vorbești prostii Alexandre. Comisia Europeană și Banca Mondială spun că procentul de pensie să fie de 65%. Tu vrei să se revină la forma inițială a Legii nr. 223/2015. Atunci citește prevederile art. 29: 25 ani=80% din baza de calcul + 1% pentru fiecare an care depășește vechimea fără a depăși venitul brut realizat. La ce procent ajungi Alexandre ? Prin modificarea legii prin OUG ai plecat de la 65% și ai staționat la 85%. Ei vor să te aducă și mai jos iar tu vrei de la 80% în sus până la 100% sau chir și peste ca și laptele când dă în foc.

Boby spunea...

RD
Greșiți cu acel procent de 65 %, adevărul este că cei ieșiți pe "Lov" au în plată netul salariilor din cele 6 luni(brutul salariului x 0,585=net salariu=PENSIE ÎN PLATĂ(58,5%).
Diferența dintre brutul pensiei și pensia plătită, adică procentul de 41,5% rămâne la STAT (MINISTERE) nu la pensionar

Dodo spunea...

Domnule Huhu. Va intreb ...cine ar avea de castigat in urma actualizarii ....cei dinainte de 15.09.2017....sau cei dupa? Ce credeti?

Huhu Rezea spunea...

Nu ce cred eu, ci ce ar stabili legea. Ar beneficia de actualizare sau de recalculare inclusiv cei pensionati în 2018-2019 care nu au primit majorările din anii următori.

Șoimul spunea...

P.P, gândești limitat, dacă legea prevedea acordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă, acestea trebuiau acordate.(citește cum, câte și cine beneficiau de acesta)
Tu, la 20 de ani vechime se pare că nu ai apucat să aprofundezi legislația militare!

Dodo spunea...

Multumesc pt raspuns. Sa speram ca va fi bine.

Șoimul spunea...

Brenda, neâmpărtășit.
Nu prea ți-au plăcut popii și nici biserica se pare!

Boby spunea...

Dodo
Scuze că intervin eu, dar cei calculați până la 15.09.2017 nu realizează se va preciza faptul ca PENSIA ÎN PLATĂ NU POATE DEPĂȘII NETUL SALARIILOR (PENSIE ÎN PLATĂ 58,5 %)

Huhu Rezea spunea...

Neîmpărtășit!

RD spunea...

@Alexandru, eu nu am propus nimic, doar asa ceva am citit pe mai multe site-uri, ca s-ar calcula pe 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, cu 65% din brut si 30 de ani de munca in serviciu pentru limita de varsta. Nu stiu daca au ales magistrati, ci mai degraba politicienii care au decis sa aiba si ei pensie de serviciu cu acele avantaje.. Pana la urma nu magistratii fac legile, ci politicienii!
In ultimul deceniu s-au reformat intr-un fel sau altul pensiile militare. Inainte de 'lega lui Oprea' din 2015 cand au fost recalculate si adaugate in sistemul pensiilor publice. Apoi trecerea la 'legea lui Oprea'.. Si in sfarsit de la 15.09.2017, modificarea prin 'LOV'. Sunt singurele pensii din Romania care in ultimii 10 ani au fost schimbate intr-un fel sau altul.

@Viorel, pai normal ca ei se pot juca cu pensiile militare, cand sunt undeva pe la 150.000 de beneficiari spre deosebire de peste 4,5 milioane de pensionari din sistemul public. 150.000 vs 4,5 milioane de pensionari, de voturi!
Corect, dar in cazul pensiilor miliare, exista castigatori (anumiti beneficiari) si pierzatori (restul de beneficiari) pe spatele politicienilor!

Alexandru spunea...

Viorel, blocarea la maxim media veniturilor brute nu înseamnă că nu plătești taxe și impozite legale, iar netul rezultat nu va fi deosebit de mare oricât de multă vechime ai adică peste 30 ani spre exemplu
În acest mod nu se poate ca media netă să fie cu mult mai mare decât salariul avut, cum a fost până la modificarea legii și care a făcut că unii să aibă pensii foarte mari
Un exemplu pentru a înțelege, real de altfel
Ofițer ieșit în anul 2016 cu Oscar are brut vreo 9900 și netul vreo 8550 lei, ceva de genul
Omul nu a deținut funcție de comandă ca să fim înțeleși
RD are dreptate când spune că cei ieșiti după 15.09.2017 au mai puțin și vin iar cu exemplu concret
Brut 11500 conform calcul, plafonat la 85% înseamnă cam 10300 și net vreo 7 mii. Diferența dintre ei este de vreo 1800 lei la net
Am dat exemplu pentru același grad și funcție, cu indexare aferentă 2022, diferența dintre ei fiind doar moment ieșire la pensie
Numiți momentul cum doriți dumneavoastră, MT0 sau T0 etc el trebuie să existe chiar dacă unora nu ne place, așa a fost și în cazul pensie civilă și poate după intrarea în vigoare integral a legii 127 veți observa multe plânsete din partea celor care nu au muncit prea mult dar vor pensie minimă

Flavius ești om inteligent și sunt convins că înțelegi perfect ce am comentat și nu spun nimic de cei 1200 lei ai dumneavoastră, ci altceva

Marcell spunea...

@Laurentiu
Foarte corect. Dacă și președintele Chinei a cedat, după niște proteste masive, relaxând restricțiile antiCovid, clar e o soluție de luat în seamă, dacă nu și unica, în cazul nostru. Altfel, "lupta" dusă pe bloguri e ca apa aia care trece. Bolovanii rămân.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

bugetul.ro/seful-finantelor-adrian-caciu-aceasta-crestere-de-125-n-a-fost-scoasa-din-joben-si-a-existat-un-calcul-in-spate-pe-care-nu-l-am-spus-prezentat-in-spatiul-public/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si asta este o opinie de camarad la pensiile militare: https://www.facebook.com/100013582150494/posts/pfbid022d69bPVdScqniNW1fifNfqyrbYTW7pVU6uJbzLT76YhenWvfyN7rn7hMY5ntiv8Ll/?sfnsn=mo

Șoimul spunea...

Cred că recalcularea și stabilirea Nr de puncte pentru orice militar ar face ordine în stabilirea pensiilor militare.
De asemenea instituțiile nu s-ar mai confrunta cu deficite de efective.

Huhu Rezea spunea...

RD
Cam acelea vor fi modificările și la pensiile militare dacă birocrații CE vor pune piciorul în prag dorinței sistemului de a scoate pensiile militare din jalonul 215.

Paul Puiu spunea...

Nu prin acordarea indexarii diferențiate vor fi inlaturate inechitățile existente intre pensiile militare!!! Indexarea diferentiata este un abuz al clasei politice si nu o reparație!!!Indexarea nu reprezinta o crestere a pensiilor, ci reprezinta doar un procent unic care se acorda urmarea calculului din urma inflatiei stabilit de INS si nu diferentiat cum vor cei din clasa politica numai in cazul pensiilor militare si nu altor categorii de pensii!!!!

Viorel spunea...

Corect și la subiect comentariul lui Marcel Decu.

Relu spunea...

@Huhu: ce consideri calculat fraudulos la un om care 25 de ani sau mai bine a lucrat la tura ? Faptul ca si-a primit plata pentru sambetele si sarbatorile lucrate? Au fost impozitate ca atare si sunt luate in calcul si la civili la calculul pensiei. Asa cum este si normal in lumea civilizata spre care tindem. Faptul ca in unele ministere nu se platesc nu e vina celorlalti.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Budai, Romania tv:
-Maine avem discutii despre reforma pensiilor speciale cu Banca Mondiala si UE;
-Discutam cu ei ca sa se respcte unele decizii ale CCR si caracteristici la unele pensii speciale (ale magistratilor);
-Vor scadea cheltuielile si cu pensiile militare, si acolo se lucreaza, nu pot sa spun ce se intampla in alte ministere;
-Nici o pensie din Romania nu va mai depasi ultimul salariu avut in plata;
-Reformele la pensii se vor incadrate pe Lg 127

Viorel spunea...

Domnule Alexandru. Îmi exprim părerea doar la partea de final a comentariului pentru că m-am și cred că / ne-am plictisit de fel de fel de exemple. Prin momentul MTO am vrut să vă testez puțin dacă sunteși la current cu realitatea societății din trecut, nu mai întreb de prezent. Vă prezint „comedia MTO”:
„Ce este MTO, termenul care I-A DAT DE FURCĂ lui Ponta la ÎNTÂLNIREA cu Băsescu”.
https://www.libertatea.ro/stiri/ce-este-mto-termenul-care-i-a-dat-de-furca-lui-ponta-la-intalnirea-cu-basescu-1047249

Viorel spunea...

Îmi place de Eugen Tomac. Un politician dezghețat și înfipt. Cred că este bună inițiativa propusă de el. Eu procedam altfel. Aș face niște controale la toate societățile austriece, le găseam / inventam niște nereguli șii tocam cu amenzi din lună în lună, în special la societatea care ne-a furat pădurile neamului românesc, și ne fură încă.

marvas66@yahoo.com spunea...

Auziți ce zice un general... că plătim 1000 de dolari pentru fiecare militar străin care staționează in Romania pentru instruirea trupelor noastre... Pai daca noi nu mai avem ofițeri in armata noastră, avem doar păcălici, cine sa instruiască soldații adevărați, doar instructorii adevărați care au pregătit armata Ucrainei să lupte cu al doilea colos mondial... Am inebunit daca am crezut vreodată că iaitul nostru a avut în subordine directă mai mult de 25% competenți... Un prost nu accepta in jurul lui oameni inteligenți... De ce credeți că îl acceptă Iohannis și ciolacu pe ciuca? De ce l-au acceptat Orban, câțu și pnl-ul pe ciuca? Pentru că este preșul la intrarea în cocina de porci...

Camaradul spunea...

dl. Huhu Rezea,

1.Spuneam ca nu ma afectează art.40 din HG 57/2015 din perspectiva faptului ca în decizia mea de pensie si pensia este calculata doar in baza Legii 223/2015 și OUG 59/2017, pe care tocmai am atacat-o la CCR impreuna cu Decizia nr.16/2021 a ICCJ (RIL admis).
Coborârea plafonului de calcul la 65% de art.40 din HG 57/2015 (cea mai importanta modificare de la care se pleacă în prezent) s-ar fi realizat oricum în contextul PNNR și reformei impuse de la Bruxelles. De aceea și Banca Mondiala subliniază în raportul prezentat ca în domeniul militar s-au realizat deja reformele necesare referitoare la pensii.

2.Cu privire la art.84 din OUG 114/2018, acesta completează ceea ce s-a introdus prin OUG 59/2017 în Legea 223/2017. Dacă principalul cade la CCR (OUG 59/2017 care a introdus art.59 și 60) secundarul (adica art.84 din OUG 114/2018) care completează art.59 si 60 modificate de OUG 59/2017 rămâne fără obiect (ce sa mai completeze?!)

3.Faptul ca as putea fi singurul din cele 460 dosare la CCR (sau câte or fi) care a atacat OUG 59/2017 pe lipsa deprocedura precum și din alte considerente de motivatie extrinseca e un lucru bun, deciziile pronunțate pana în prezent nu-mi sunt opozabile iar jurisprudenta CCR se modifica știți bine in functie de situatiile noi aparute. Deciziile de care vorbiti priveau alte aspecte, in general de continut, critica intrinseca a unor articole sau prevederi din OUG 59/2017. Asa cum am subliniat anterior, aceasta este o cale gresita, intrucat Legiuitorul poate, in virtutea voinei sale suverane, sa stabileasca cuantumul pensiei, criteriile de acordare, modul de calcul etc.etc., INSA DOAR PRIN LEGE.
Atata timp cât OUG nu este cenzurata/aprobata de Parlament, acest act normativ nu este egalul LEGII (chiar dacă poate modifica inițial în domeniul rezervat legilor organice și ordinare) așteptand aprobarea Parlamentului, ca unica autoritate legiuitoare. După ce OUG este aprobat de Parlament printr-o lege
de aprobare, practic OUG este recunoscuta ca lege, egalul legii și este "inglobata" în legea de aprobare.
Ma bucur măcar ca s-a înțeles in final ca pentru a avea cat de cât șanse la CCR e nevoie sa atacați OUG neaprobate de Parlament pe procedura și critica extrinseca (lipsa avizelor obligatorii, lipsa aprobării Parlamentului etc.)
Fiți mai optimist, chiar dacă evenimentele din ultimii ani v-au făcut mai sceptic!
Sănătate tuturor!

Paul Puiu spunea...

Felicitări!
Mai mult decât atât, la Realitatea TV a spus în această seară clar și răspicat Ministrul Finanțelor CĂ prevederile, procentele diferențiate, etc din textul acestei Ordonanțe : "ACEASTA A FOST PROPUNEREA AȘA CUM A FOST PROPUSĂ DIN SECTOR ( DE LA CASA DE PENSII A MApN, MAI, SRI). Așadar problema este la dragii noștri colegi, nu la Guvern, nu la civili. Dacă nu bombardați cu scrisori, petiții, telefoane, audiențe,... orice modalitate legală, acum, până nu o aplică, în ianuarie ne vom sfâșia ca proștii, manipulați și dezbinați, intarâtați pervers și ticălos,... tocmai de cretinătățile PROPUSE tocmai de dragii noștri colegi ( DGFC - uri și cele 3 CPS).
Parcă au fost puși să facă orice le stă în putință IMPOTRIVA colegilor lor (.. mai în vârstă, mă rog). Și prosteala ține. Nimeni nu îi pune în realitate și cifre pe avortonii ce se perindă pe sticlă ( cei mai indrituiți fiind chiar cei menționați). Adică, de ex, în timp ce judecătorul apără pensiile judecătorilor, cimpanzeii de la noi nu sunt în stare să rupă minciuna și dezinformarea de la TV, cu o singură afirmație ( cifre din bugetul de stat pe anul 2022, nu manipulare), anume că cei 180.000 de pensionari din sistemul OP, Ap și Sig au repartizate cheltuieli pt pensii de 0,6 % buget.
Adică atâta cât "evaporă" la 3 ministere civile, într-o săptămână, 6 "băieți deștepți", pt infrastructură și netaxare frauduloasă multinaționale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Marva66, dar oare de ce mai fac atârnații Romanistanului ghenerali pe banda rulanta si cu droaia, cu solde uriase? Doar sa-i indoape cu bani nemeritati? Pai, vedeti, oameni buni, ce inseamna doctoratele astea copiaterusinos, caci dupa avansare in aceste grade nemeritate ei raman tot lemn Tanase si tămâie, de ne pot bate cu arcuri si sulite si tarile bananiere intr-o confruntare armata?!

akord 75 spunea...

Mie mi se pare cam ciudata vechimea asta in serviciu de "cel putin 30 de ani"
Oare SGV-ii ce parere or avea? Sunt convins ca la "biurou" e ok cu 30 ani
...dar in transee sau la instructie?
Sau mai bine dam afara din armata tot ce are gradul de la soldat pana la plutonier maj. si aducem cateva zeci de mii de scaune si birouri cu tot ce trebuie tel de serviciu, laptop, masina si eventual secretara Probabil ca vor mai trebui construite cateva mii de cladiri ca sa incapa toti dar "per general" ar fi o armata "fezabila".Sa tot fi in armata CEL PUTIN 30 de ani
Incepi repede pe la 18 si la minim 48 "te scoti" la pensie...dar tot mai ramane o restanta de vreo 12 ani pana la 65. 😄
Incrancenatilor !
Ca si asa vad ca aveti "idei"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fratiilor, Eu zica sa lase granitele deschise la bananieri, ba chiar sa-i invite din Bulgaria la drumetii in Austria, dandu-le si harti cu traseele cele mai bune privind traversarea Ungariei pana la austrieci, via si vis a vis pe la pomana cu shaorma lui Țanca Uraganu, ca sa nu cheltuim bani de hrana cu ei, actiuni facute in fratie si de buna vecinatate cu bulgarii, tot asa prigoniti si ei, ca si noi, sa nu intram in Spatiul Schingiuit!
PS: Adevarul este in petrolul de la Marea Neagra, pe care vor sa fie stapani si zicandu-ne franj ca daca il cedam lor ne permit intrarea in Shengen! Luati di colea:
https://www.stiripesurse.ro/austria-romania-santaj_2686920.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se umfla tarata in sindicate si da pe afara? Ia cititi acilea:
stiripesurse.ro/amenintat-cu-plangere-penala-marius-budai-le-raspunde-sindicalistilor-este-decizia-guvernului-politica-fiscala-tine-de-apanajul-guvernul_2687395.html

akord 75 spunea...

Relu
Eu v-am zis ca la plata in activitate si la drepturi sunteti civili iar la pensie musai "militari"...daaa voi militienii nuuu si nuuuu!
smecheri astia bo$$, smecheri cu curu'n doua luntri
Ma rog nu-i o noutate!

akord 75 spunea...

@Dodo
Asta-i principala preocupare a dvs?

akord 75 spunea...

Scuze Dodo
In loc de "actualizare" am citit "indexare" in postarea dvs>Adica am citit bine doar ca ma gandeam la indexare tot citind postarile altora
Va rog sa ma scuzati

RD spunea...

Inseamna ca proiectul cu reforma pensiilor speciale va fi prezentat dupa ce BM si UE isi vor da acordul!
Mai e putin si vom vedea ce se va intampla.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu am batut recordul de petitii cu nedreptatile si discriminarile intre generatii,etc, la pensiile militare, pestetot intern, UE, NATO si World Bank, si nu stiu daca onor si postatorii de pe aici s-au silit pe aici, neavand de gand s-o las mai moale si in urmatoarele zile, dar numarul mic de petitii nu au influentele asteptate ca cele ca o invazie privind numarul urias de trimiteri, care pot influenta cu ceva! Cu mainile in sân cum stam, asa o sa avem! Dupa 31 Decembrie, ADIOS GRINGOS! Ce ne este scris, in frunte ne e pus!

Florin spunea...

"Cimpanzeii de la noi" executa niste ordine de la cel ce este sluga americanilor. Cât de tâmpit poți fi că-ți este teama sa nu mori neimpartasit mai mult decât faptul ca ești trădător de tara, ca ai provocat atâta suferinta poporului tău pentru binele fundului tău și al nevestei tale. Fariseu în comanda masonilor si nu doar a lor...

akord 75 spunea...

comentariul ca comentariul(incerc sa copiez un comisar saf dar cred ca 𝘷𝘢-𝘵𝘪 prins) 😄
Postarile (comentariile) care urmeza 𝘷𝘢𝘳(acelasi comisar) surprinde .

reddog spunea...

Akord75
Domnu' cu rachetele
Va referiți la sistemul VAR din fotbal?
Că sistemul asta ne mai surprinde uneori. 😁

akord 75 spunea...

@CFI
Citeste asta ca n-am curaj sa o dau si altora.Mi-e prea rusine!
https://www.facebook.com/groups/1998169120450231/?multi_permalinks=3330323610568102&notif_id=1669741684451878&notif_t=group_highlights&ref=notif

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. S-au pus cu toții de acord, în special cei de la cele 3 CPS pentru a nu cădea de proști ca și cu Actualizarea din 2017 care, deși aveau (zic ei / Curtea de Conturi zice că nu) metodologia de aplicare semnată și parafată, au interpretat-o cum au vrut mușchii lor. Oricum, pentru cee ace ne-au făcut nouă, tot proști rămân.

Viorel spunea...

Perfect adevărat. Dar ce te faci cu acei mari Cdt. BIMc. sau alt fel de Cdț. Mai micuți care nu au uitat de vechile obiceiuri (proaste) șii consider din start (doar când aude dcă este MM sau Sof.) că e PROȘTI ()vorba olteanului.

akord 75 spunea...

reddog
domnu cu lesa
da si nu si nu numai ca va-ti 😄 incurcat rau in gramatica Ati fost comisar sef?
...la bulau? ...ca stiu io pa unu...acu e DITAMAI colonelul dar vorbeste ca un gâgă.E d'ala tanar un produs nefunctional al democratiei de cumetrie 😄

Viorel spunea...

Respectă ca să fii respectat. Respectul se câștigă nu se aplică după legi sau regulamente. Tocmai cei „doxați” de legi și regulamente, găsesc acele chichițe / portițe avocățești în cadrul legilor și le încalcă după bunul plac.

Boby spunea...

Cătălin, nu îmi aduc aminte ca eu să te jignesc și cred că există o problemă dacă nu poți înțelege ce am scris că se intenționeaz ca nicio pensie să nu depășească netul salariului
Am făcut comentariul deoarece am văzut ca se vehiculează procente diferite, cel mai mic fiind de 65 %, ori netul salariului este 58,5% din total brut
Susțin actualizarea și calcul unitar pentru a se înțelege că nu toți care s-au pensionat începând cu 16.09.2017 sunt privilegiați la pensia în plată care este egala cu netul salariilor(ca procent fiind 58,5%)iar restul de 41,5 %rămâne la STAT
Aceștia au pierdut și plata OMM și procentul de pensie suplimentară
Nu se accepta de către decidenți aceasta actualizare pe motiv ca toate calculele referitoare la sumele alocate pentru pensii se referă la brutul acestora și nu la suma în plata(din contul pensionarului) motiv pentru care reprezinta mărirea fondului alocat pensiilor
Acesta este și motivul prevederii cu doua categorii pentru indexare, deoarece până în 2017 brutul pensiilor este mic în comparație cu brutul celor de după 01.01.2018 când au intervenit măriri pe Legea 153, plus trecerea către angajat a contribuțiilor
Cred că nu exista corespondenta între ministerele care achita pensiile și cel de finanțe pentru a se înțelege ca de la prima categorie statul reține impozit și CASS, iar de la cei din a doua categorie statul retine impozit, CASS, plus diferența dintre netul calculat pentru brutul pensiei și pensia în plată care în cazul meu este mai mica decât 58,5 % din acel brut al pensiei.

Viorel spunea...

akord 75. În grădina lui Ion, se vede cine-i patron. „DITAMAI colonelul dar vorbește ca un gâgă”. Deocamdată, GÂGĂ a fost în grădina noastră. Acum joacă în deplasare. Nu este chiar tânăr, dar sigur este UN PRODUS NEFUNCȚIONAL AL DEMOCRAȚIEI DE CUMETRIE.

reddog spunea...

Tot un fel de șef dar nu comisar.
Agent.
Pe lângă șef și principal. 😁

Relu spunea...

@akord: restrictiile sunt aceleasi la militari, la politisti, puscarie, la pompieri la, jandarmi si la servicii nu mai spun. Decat sa arunci litere aiurea si din frustrare, cred, mai bine te informezi sau daca nu ai timp sa citesti statutul cadrelor respective cauta pe cineva din domeniul respectiv si iti va povesti. Stiu cadre si de la politie si de la puscarie care au fost sanctionati ca au parasit garnizoana inainte de a semna seful desi aveau niste probleme urgente iar seful fusese anuntat. Dar aceste amanunte nu intereseaza, intereseaza dezinformarea si aerele de superioritate.

LEONARD68 spunea...

D-le Huhu.. Am o rugămintre la dvs. Puneți pe site un model (eu am compus unul, dar nu știu cât de bun este...) de solicitare către Ministerul finanțelor, prin care să cerem modificarea prevederilor proiectului de OUG trenuleț, inclusiv prin redirecționare la MApN; MAI; SRI; SIE; SPP. Dacă din cei 180 mii rezerviști militari, trimit măcar 5% acest memoriu/petiție, poate vom avea vreo șansă. Multumesc.

reddog spunea...

Modificare în ce sens?
Conform acestui proiect pensiile de până la 7000 de lei se indexează chiar mai mult (5,2 in loc de 5,1)
Sunt loviți (dar nu așa de tare( cei cu pensii între 7000 și 10000.
Astea oricum sunt considerate de foarte multi pensii mari.
Și mai sunt loviți (total) cei cu pensii peste 10000
Pai nu tipă multi că astea sunt pensii nesimțite?
Încurcate sunt Căile Domnului și mințile micuților cu echitatea și dreptatea în guriță. 😁

reddog spunea...

De fapt care e marea supărare?
Că aia mai amărășteni iau un pic mai mult?

Boby spunea...

reddog,
de ce faci trimitere doar la ce se prevede la alin. 1 și nu mergi mai departe la alin. 2 care zice:
-până în 3000 lei indexarea este de 2,5%(la cei de la alin. 1 indexarea la aceștia 12,5 %)

-3001 lei -4400 lei, alin.2 indexare 2,5%(cei din alin. 1 indexare 8,5%)

-4401 lei - 5800 lei, alin. 2 indexare 1,9 %(cei din alin. 1 indexare 6,5%)

-5801 lei-7200 lei, alin. 2 indexare 1,5%(cei de la alin. 1 indexare 5,2 %)

-7201 lei - 8600 lei, alin. 2 indexare 1,3%(cei de la alin. 1 indexare 4,4%)

-8601 lei -10000 lei alin. 2 indexare 1%(cei de la alin. 1 indexare 5,5%)

Nu este vizibil cum doar cei de la alin. 1 au indexare pozitiva peste 5,1%,
iar toți cei de la alin. 2 sunt pe minus pentru inflația de 5,1 %

Pensii egale în plata în luna decembrie 2022 indexate egal și egale în plată și în luna ianuarie 2023

reddog spunea...

Boby
De ce credeți că au gândit diferit cele două alineate?

Huhu Rezea spunea...

@câine roșu
A motivat Ciciu. S-a dorit o mică reparație pentru pensiile militare stabilite înainte de 2018, dar ciucanii nu vor să primească.

akord 75 spunea...

@Viorel
Intotdeauna "te bagi ca shtrampu"
Daca ai probleme la mansarda trateaza-te la psiholog.Vorbeste cand esti intrebat,si trage mai putin la masea acolo la Sugi-tzeava
Ar trebui sa intri in pamant de rusine ...cu tot cu "oskar".Nu-l uita pe buda(i) moldoveanu' care vorbeste....lemne

akord 75 spunea...

@ domnul din "casa cu o mie de usi"
"Pe lângă șef și principal. "
Macar asta e meritata 😄.Alte cuvinte sunt de prisos
dar daca se inventeaza gradul de "comisar saf principal"....ce va faceti?
....ca unii ar cam vrea 😄

reddog spunea...

Huhu
Vroiam sa vad părerea lui Boby.
Pare că se pricepe la cifre și calcule. 😁

akord 75 spunea...

Asta da "caracter" de moldovean
"...controale la toate societățile austriece, le găseam / INVENTAM niște nereguli șii tocam cu amenzi".De gramatica nu mai zic....are oskar !😄 si oricum la el analfabetismul e o normalitate

akord 75 spunea...

@boby
domnul din casa cu o mie de usi are dreptate.
Dvs ar trebui ca dincolo de procente sa vedeti exact la ce brut se aplica ACELE procente.Apoi mai vorbim daca doriti
PS Stiti foarte bine ca procentele nu inseamna nimic fara valoarea fata de care se raporteaza.Ma dezamagiti!

Boby spunea...

reddog,
din cauza brutului pensiilor.
Trebuia privită pensia în plată care sunt egale în decembrie 2022,indexate egal și egale în plată și în ianuarie 2023
Cei până la 15.09.2017 le este reținut impozit și CASS, iar la cei începând cu 16.09.2017 le este reținut impozit, CASS și diferența de la netul brutului până la pensia în plată

reddog spunea...

Akord75
Există și gradul de chestor principal de poliție/penitenciare.
E sub cel de șef
La agenți le-au băgat pe ambele la ultimul grad de agent.
Eu pot spune că am ieșit în glorie, aveam epoletul ca trecerea de pietoni. 💪😁✌️

Boby spunea...

Domnul Cîciu nu este corect informat de csp-uri
Dacă în ordonanță se făcea trimitere pentru perioada 16.09.2017-31.12.2017 putea motiva repararea inechitatilor
Cei din perioada 01.01.2016-15.09.2017 au primit în plată pensii de până la 102% din brut, iar 16.09.2017 - 31.12.2017 au primit în plată pensii de 58,5% din brutul salariului
102% = 58,5% ?

Viorel spunea...

akord 75. Mă bag în discuții de orice fel ca să batem recordul la comentarii anul acesta. Apoi, poate ne bagă în seamă cine trebuie și la sfârșit pentru că îmi sunteți simpatic. În plus. Probleme cu mansarda are mai toată lumea, de ce aș fi eu o excepție în condițiile în care aproape 36 de ani am stat în stres iar din 2016 și până în prezent mă stresează clasa politică și domnul prim ministru care a băgat divorț de noi. Cât despre tescovină, v-o las dumneavoastră (după comentarii, se vede că zilele acestea ați tras la măsea), pentru că de peste 20 de ani nu am pus alcool în gură cu 2 excepții. În 2018 am avut nuntă cu băiatul cel mare în aprilie și cu cel mic în septembrie. Atunci am băut câte un pahar de șampanie și bere fără alcool. De rușine, în pământ ar trebui să intre Gl. care a furat banii de război și-a cumpărat teren și și-a ridicat o vilă, ma este și unul cu studii superioare și doctorate, ăla din cântecul Bădălău băiatul mamii, etc. Un Oskar muncit, este bine venit. Să se facă odată recalcularea / actualizarea pensiilor militare pentru a nu vă mai stresa cu Osckarul meu, al lui X sau Y.

Burebista spunea...

Boby, cei pensionați în 2016 au primit 102% din brut + indexarea de 5%....
Cei pensionați între 1 iulie 2017 și 15.09.2017 au primit 102% din baza de calcul brută în care fusese majorată solda de funcţie cu 15% + indexarea de 5,25 %..... Cei pensionați după 15.09.2017 pana la sfârșitul anului au pensiile cele mai mici... Cei din 2018 un picuț mai mari cu câteva zeci de lei față de cei mai năpăstuiți... În 2019 au fprins 1 tranșă din majorarea salariilor, în 2020 2 transe, în 2022 2 transe și un sfert... Cei de la anu mai recuperează jumătate din cât mai era de primit pana la grila 153....
Eu am ieșit în 2019 și cu cele 2 indexari de 4,6% și 2,6% în continuare am pensia în plată mai mică decât a câtorva colegi ieșiți la pensie în 2016 sau 2017..cu același grad, funcție, salariu sau sporuri...( cei cu oskar au cu aproape 7-800 mai mult.decat mine) Și acum diferența va creste din nou în favoarea lor pentru ca vor primi 5,2% iar eu 1,9%.... Adică cei pensionați înainte de 15.09.2017 vor primi aproximativ 270 lei net în plus iar ceilalți pensionați după 1 ianuarie 2018 vor primi aproximativ 75 lei...
Caciu habar nu are despre cum se calculează pensiile militare în prezent și cum s au calculat înainte de 15.09.2017...
O pensie netă în plată de 3000 lei are aceeași valoare indiferent de anul pensionarii... Ajutorarea cor cu pensiile mici trebuie să se facă prin ajutoare și nu orin indexare diferențiată.
Eliminarea inechitatilor trebuie sa se facă prin actualizare, recalculare sau printr-o alta lege sau modificare a legii 223 gen Plx 199.

Huhu Rezea spunea...

Burebisto
Mai tacă-ți fleanca! Ți-e târșală să spui că în spatele pensiei d-tale nete stă în spate mai puțină vechime în serviciu și că din ea nu plătești în veci impozit și CASS.

Boby spunea...

Burebista,
sunt pensionar din 2021 și cokeg pensionat în 2016 are acum pensia în plată mai mare cu aproximativ 100 lei cu toate ca eu am și sporul pentru studii superioare
Nu intervenea nici la începutul anului când se afirma că noi nu avem impozit și CASS, nici acum dacă nu vedeam cum se încearcă a se impune că este reparare inechitati prin împărțirea pe doua categorii
Dacă doar perioada 16.09.2017-31.12.2017 era privilegiata se putea afirma de reparare, dar acum practic nu este reparare, mai mult o mărire mai mare a inechitatilor
Indexarea o faci pentru inflație și păstrarea puterii de cumpărare, nu pentru inechitati la modul de calcul
Pensii egale în plată decembrie 2022, indexate egal și egale în plată ianuarie 2023

Burebista spunea...

Tarsala???? Vechime în serviciu 27 ani 10 luni, vechime în muncă 29 ani 10 luni, vechime cumulată 42 ani și 4 luni... Pensie suplimentară 9%,, Omm 25 ani 20%.... Mai vrei Huhu Rezea?

Boby spunea...

Burebista,
Din calculul meu pe cifrele din cupon, se indexează atât pensia în plată cât și pensia brută
Dacă înmulțesc brutul pensiei din cupon cu 0.585 rezultatul este mai mare decât pensia în plată și cred ca trebuie sa privim indexarea la brutul pensiei și este puțin peste 1

Burebista spunea...

Boby, norma ca este mai mare 58,5% din brutul pensiei decât ceea ce primești în plată. Pentru ca pensia în plată este 58,5% din brutul egal cu baza de calcul. Pensia brută este 102% din baza de calcul.
La pensiile stabilite după 15.09.2017 se indexează brutul pensiei dar și baza de calcul din care s a stabilit pensia cu același procent. Apoi pensia în plată este stabilita ca procent de 58,5% din baza de calcul indexata.
De aceea eu spon ca specialiștii din Mapn mai mult ca sigur vor aplica indexarile la brut și automat la netul plafonat va fi același procent mic pentru ca buturile pensiilor militare stabilite după 1 ianuarie 2018 este mult mai mare. De aceea o pensie brută de 10200 dar care are în plată o pensie netă de 5850 lei nu va primi nimic la indexare...
În schimb simikarul pensionat înainte de 15.09.2017 care are în prezent tot 5850 net în plată va primi vre o 270 lei...

Boby spunea...

Deci, cei din alin. 2 al ordonanței, dacă brutul din cupon este egal sau mai mare decât 10.001 lei adio indexare la pensia în plată care este sigur mai mica de 5850 lei
Alin 1 cu pensie în plata de 5851 lei primește indrxare
Alin. 2 cu pensie în plată mai mica de 5850 lei nu primește indrxare
Atunci, tu guvern de ce nu ai făcut indexare la pensia în plată dacă tot ai făcut referire până la pensia de 10.000 lei?

Mihai f. spunea...

Am ieșit la pensie acum câteva zile ,citesc postările despre aceste demersuri ale dvs ,as dori daca se fac la comun sau cineva poate să mă sfătuiască ...as face și eu un așa demers.si inca o întrebare ...despre acordarea meritului militar ?mă doare sa am acest titlu și să fie doar de decor .i l- as trimite președintelui că un cadou de pensionare .

Huhu Rezea spunea...

Cum să nu fie valorificat sporul OMM? Este , dar se pierde în diferența dintre netul fictiv și netul real. Așa cum se pierde impozitul si CASS.

Huhu Rezea spunea...

Ii spusesem lui. Cornel că orice inexactitate sau exagerare scade din credibilitatea unui demers petițional.
Chestia că un cuantum calculat înainte de 15 09 2017 ar fi de 3-4 ori mai mic decât unul calculat dupămn acea dată. este o exagerare.

Mihai f. spunea...

Mulțumesc...sunt inca novice ..mă gândeam la forma lui pura din LG 80 acordat suplimentar pensiei.