Un produs Blogger.

sâmbătă, februarie 18, 2023

Pensiile militare sunt de mizerie pe lîngă celelalte pensii speciale

231 comments

 Afirmația din titlu aparține  realizatorului  Răzvan Dumitrescu în interviul luat userist-ului Stefan Pălărie. Desigur ...se referă la pensiile militare mai vechi, nu la pensiile din ultimii 2-3 ani care tind să se apropie de pensiile nesimțite și pentru care toate pensiile militare au fost băgate în malaxorul propagandistic al presei și politicienilor. A devenit de notorietate în opinia publică pensia de aproape 20 000 lei a generalului Ciucă, stabilită înainde de a deveni ministrul Apărării, în timp de pensiile vechilor sefi al Marelui Stat Major abia dacă ajung la 8-9000 lei

La acest  val propagandistic, sistemul militar a ieșit inadecvat cu sofismul că pensiile militare nu sunt pensii speciale și de aici insistența ca pensiile militare să rămână așa cum sunt, cu grave inechități. Cu alte cuvinte se induce ideea că pensiile militare au fost deja reformate, chit că reforma a  înseamnt stoparea creșterii pensiilor stabilite anterior anului 2015 și dublarea cuantumului celor care ies la pensie după creșterile de solde potrivit Legii 153/2017 și sporurile acordate pentru a eluda dispoziția din OUG 59/2017 care stabilea un plafon la limita mediei soldelor nete din baza de calcul. Se lasă impresia că actuala coaliție guvernamentală... dar și sistemul militar fac front comun pentru apărarea pensiei Premierului.

Sistemul pensiilor militare este în prezent inechitabil nu pentru că aceste pensii sunt denumite pensii de serviciu sau pensii speciale, ci pentru că legea care le reglementează este proastă și creează inechități care se adâncesc cu fiecare an care trece de la eliminarea actualizării pensiilor militare în anul 2017. Legea este atât de proastă încât, după 7 ani  de aplicare, sunt zeci de mii de pensionari militari care au pensiile militare în plată mai mici decât dacă pensiile lor ar fi calculate potrivit sistemului public de pensii.

Indiferent cum se numesc, pensiile pentru militari trebuie reformate, dacă nu altfel, fie și prin alinierea lor la calculul contributiv, ca să scăpăm de permanenta preocupare a propagandei de a scoate în evidență realitatea că militari nu au pensii calculate contributiv. 

Dacă tot sunt denumite pensii speciale, să se introducă un articol în Legea 223/2015, similar cu prevederile din celelalte legi care reglementează pensiile speciale, prin care să se prevadă că pensia calculată potrivit legii pensiilor militare  să nu fie mai mică decât cuantumul contributiv calculat potrivit Legii 263/2010, obligând, astfel, Casele Sectoriale de Pensii să calculeze pensiile militare și în puncte de pensie. 

In materialul înregistrat... este de interes, potrivit interesului nostru,  ce se spune de la minutul 22' până la minutul 28'.



231 de comentarii:

1 – 200 din 231   Mai noi›   Cele mai noi»
Boby spunea...

TOTUL A FOST PLANIFICAT SI DIRIJAT.CEI IESITI LA PENSII PANA IN 2017 AU FACUT SCOLILE MILITARE
SUB OBLADUIREA REGIMULUI SOCIALIST. DIN 2017 S-A FACUT DEPARTAJAREA LA PENSII PRIN STOPAREA ACESTORA PRIN OUA OLGUTA DE CEILALTI ASA ZISI CADRE MAI CURATE NEINSTRUITI DE SOCIALISTI

Paul Puiu spunea...

Huhule pensii nesimtite au obtinut doar cei care au detinut functii de conducere sau imputerniciti pe functii de conducere si concomitent au beneficiat de oscar de 50% si au avut blocat oscarul in salar in baza L 330/2010!!!Huhule comentariul tau este total deplasat si nu are legatura cu realitatea!!!! Huhule numai incerca sa creezi impresia ca toti rezervistii care au trecut in rezerva in ultimii 2-3 ani ar avea astfel de pensii pe care tu le cataloghezi nesimtite!!! Datorita unor astfel de comentarii inadecvate se creaza ura intre generatii si asta doar datorita unor cazuri de pensii ale unor rezervisti izolate care nu ar trebui generalizate!!! Huhule dupa 32 de ani de vechime efectiva in serviciu mie ca comisar sef sau colonel o pensie de 6000 de lei nu mi se pare decat decenta si nu nesimtita asa cum incerci sa iti expui parerea!!! Ar trebui sa spunem adevarul si sa recunoastem ca sunt si colonei varsovisti din generatia ta care au in prezent pensii de 5000-6000 de lei si nu cred ca le considera nesimtite!!!! Ca formator de opinie iti sugerez ca sa fii mai obiectiv cand faci astfel de afirmatii eronate si sa te edifici mai mult!! Eu inteleg ca voi varsovisti sunteti suparati ca CCR pe 23.02.2023 nu va afecta drepturile de pensie favorabil printr-o decizie in sensul actualizarii pensiilor dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii blamezi pe cei care vor scapa de plafonarea pensiilor!!!! Huhule de ce nu ii critici pe politrucii aflati la guvernare pentru ca si-au marit indemnizatiile din februarie 2023 cu 7500 de lei si pentru ca si-au acordat partidelor lor politice subventii de 20 de milioane de euro!!!Huhule de ce nu lovesti in politrucii care au abrogat actualizarea pensiilor militare prin OUG 114/2018 si lasa-i pe rezervistii ciucani ca nu ei au sustinut aceste masuri abuzive!!! Huhule trebui sa iti temperezi comentariile ca jignesti o mare categorie de rezervisti care nu au nicio o vina cu politica guvernelor PSD care au adoptat aceste masuri abuzive!!! Mai bine ai asculta ce spune Coarna pe net despre pensii si cine sunt vinovatii si cine este dusmanul rezervistilor de minim 5 ani??? Ar trebui sa expui mai corect care partid a tot reformat pensiile militare ca sa inteleaga toti cine este Ciuma Rosie!!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
https://m.facebook.com/groups/1566214290427313/permalink/1868185326896873/

Liviutatarush spunea...

Cam tarziu... Vedem ce se va mai putea drege, carpi, rezolva! Cred ca va trebui marsat pe sintagma solda de rezervist! Fie ea cu o parte contributiva si o parte sustinuta de ministerele de resort.

Caro spunea...

Romania nu trebuie sa fie originala in ceea ce priveste pensiile pentru Armata. Ar trebui aplicat ori unul din modelele tarilor NATO din UE, ori o medie a acestora. Restul, care s-au lipit si au compromis pensiile pentru Armata, treaba lor, sa mearga pe ce principiu vor.

Huhu Rezea spunea...

@PP
Comisare, te-ai prostit într-atât... că nici nu-ți mai dai seama că și pensia ta suferă de neactualizare.
Poate ai 32 de ani vechime efectivă, nu vechime în serviciu.
Este clar că s-a creat o falie între pensionarii militari care au beneficiat în ultimii 5 ani de creșterile substanțiale ale soldelor activilor și cei pensionați anterior.
Este foarte interesant cum vor reacționa după 23 02 2023 gulerații și cum vor reacționa politicienii.

nr. 1 spunea...

Nu mai confundati(la multi intentionat) marfa cu ambalajul! Nu am auzit in nici un comentariu ca o pensie de 6000-7000-8000 net pentru un grad mare, functie mare(colonel) ar fi nesimtita! Dimpotriva! Pensiile obraznice sunt cele peste 10.000-12.000-15.000 net (putine dintre ele sunt justificate de grad, functie, vechime, esalon la momentul iesirii la pensie) ! Din tabelele publicate anterior rezulta ca numai la Aparare exista peste 4600 pensii de peste 10.000 net, unele cu mult mai mari, majoritatea nejustificate de grad, functie, vechime ! Mai adaugati-le si pe cele de la Interne si veti avea o imagine mai completa! E adevarat, pensiile militare sunt ca medie, cele mai mici din tot sistemul SNAOPS , deci in multe cazuri de mizerie! Insa nu trebuie sa uitam ca unele (cele de peste 12000 lei net in principal) sunt chiar obraznice si trebuie recalibrate! Deci, analiza trebuie facuta la concret, dupa cuantumuri nu dupa ureche ca la talkshowuri! Cat priveste cuantumul mai avantajos, nu cred ca va fi acceptata ideea la pensiile obraznice! In fond, unul din principiile de baza ale PNRR este recalcularea tuturor pensiilor in plata(militare si civile) dupa acelasi algoritm !Iar cestiunea cu razboiul la granite (care posibil va fi unul de lunga durata, spun qasta generali cu functii de raspundere) nu prea tine! Nu se va pune problema ca un stat membru al Aliantei sa fie atacat! Exclus! Si cu cine sa mergem in linia 1? Cu cei care au iesit la pensie de mult(si unii au chiar pensii obraznice!!! pe criterii conjuncturale ) care au trecut binisor de 65-70 de ani sau cu cei din activitate ?

Mihai spunea...

Nu va mai faceti iluzii.
Multi propuneti dar habar nu aveti ce se intampla in sistem.
1.Pensii contribitive nu se pune problema deoarece la actuala valoare a punctului de pensie multe pensii contributive depasesc cu mult salariile in plata ( netul activilor similari) ,ceea ce contravine directivei europene.
2.Pensia contributiva plus supliment de la stat = pensie specială si se supune limitarilor prevazute prin OUg 59 sau viitoarea L4
3.S-a recurs in negocieri la varianta 45% pentru a calma cuantumurile foarte mari si pentru a include in pensia militara si pensia suplimentara ,OMM plus 1 sau 0,5% pentru ce depaseste 25% cumulat cu sporul de vechime rezultat din grupa de munca.
Astfel se inchide acuzatia ca se pierde pensia suplimentara si OMM.

Huhu Rezea spunea...

@avy
Tare habarnist ești d-ta!
Cuantumul contributiv este un drept garantat și în fața CE și dacă el este mai mare decât pensia calculată potrivit L 223/2015 plata pensiei se efectuează în întregime de la bugetul de asigurări sociale... nu de la bugetele instituțiilor militare. Dacă pensia calculată potrivit L 223/2015 este mai mare decât cea contributivă, ministerele plătesc din bugetul lor numai partea necontributivă.
Intr-o asemenea eventualitate actualul CIBS ar deveni CAS și s-ar vira la bugetul de asigurări sociale, nu netransparent , ca în prezent, la bugetul de stat.

csej spunea...

COMISARE PP@,si eu sunt colonel cu vechime efectivă de 32 ani,varșovist cum zici tu si nu am pensie calculată după legea 223/2015 de 5000-6000 lei ci pensie de 3000 lei.O fi corect ca tu ai pensie de 6000 lei și eu de 3000 lei? Am pensie de 5000 lei brut conform legii 164/2001.
Terminat-o cu etichetarea de varșovisti.Am participat la aplicații in cadrul Tratatului dela Varșovia și pot afirmă că noi ne-am făcut frați cu dracul cat sa trecem puntea.

xmax spunea...

Intre acesti guvernanti se pare ca au aparut prea multe necunoscute care le dau multe batai de cap, ajung la valori numai cu "virgula".
Fiecare vremelnic politruc incearca sa "inventeze" cite o idiotenie de OUG cu care se si lauda ca "vezi doamne" ce a inventat el!!!! Halal caracter de politicieni!!! Fara coloana vertebrala!!!
Si din pacate numarul acestora se mareste cu fiecare mandat, ajung tot felul de "impotenti profesional" in functii cheie, la diverse Comisii, unde in necunostinta de cauza isi permit sa isi bata joc de militari si politisti.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Dumneata ai ideile batute in cuie precum mos martin.
Numai ca lucrurile la zi stau si se pun pe tapet sub o cu totul alta forma.
Daca dta crezi ca se va emite o varianta prin care viitorii pensionari militari vor iesi la pensie cu cuantumuri la net mai mari decăt neturile celor in plata va inselati amarnic.
Inechitatile trebuie eliminate si se cauta solutii.
Recunoasteti macar ca prin fiscalizarea cu 41,5% a veniturilor prin legea Olgutei s-a dat o grea lovitura angajatilor cu toate majorarile pe L153 ,fiscalitate care s-a rasfrant negativ si asupra mediei netului pensiilor militare stabilite dupa 2017 stabilit cf OUG 59.
Daca mai punem la socoteala faptul ca salariul si pensia se consuma pe cumpaturi ,facturi utilitati ,etc prin care statul te mai jecmaneste de TVA 19% putem spune ca olteanca a creat un sistem prin care fiscalizarea veniturilor angajatilor se ridica la 60,5 % plus ce mai plateste patronul.
Si atunci ne miram de ce multi inca isi cauta de lucru in Vest iar pensiile militare reduse la media neturilor chiar umflate artificial cu tot felul de sporuri inventate ,oscar ,etc sunt cum sunt.

monteoru spunea...

Orice varianta este acceptabila in conditiile in care exista echitate.La functie egala,grad egal,vechime egala fara Oskar si alta inginerie pensie egala.
Nu cred ca se va renunta la ceva care sa aduca intr-un fel a contributivitate.
45% din ultimile 12 luni nu seamana a contributivitate.

Simdum spunea...

Dle Avyanic: "plus 1 sau 0,5% pentru ce depaseste 25% cumulat cu sporul de vechime rezultat din grupa de munca." Puteti detalia cum se interpreteaza ce ati scris mai sus??? Multumesc.

bogdan spunea...

In cazul in care se aplica varianta 45% pe ultimele 12 luni fara actualizare cum se aplica ? La mine iesit 2021 e relativ simplu, exista toate datele ( eu de exemplu am avut 6 luni 2020 se inlocuiesc cu datele din 2021) dar cu cei mai vechi ? dar cu cei iesiti de exemplu august 2017 cu pensie mai mare ca a mea 2021 ?
Se aplica limitarea la net si sunt caderi mari fata de brut plus OMM plus pensia suplimentara. Fara cuantum favorabil e jale .

Colonelul xxl spunea...

Lui Dorel i se pare normal ce se întâmplă cu pensiile militarilor,numai de pensia lui să nu se atingă nimeni!Să trăiești, Dorele,la mai mare!

Andreottis spunea...

Se face atata tam tam cu Oscarul asta. Dar sunt cazuri si cazuri. Eu am avut unul singur in ultimii 5 ani de activitate, si asta venit dupa 8 weekenduri consecutive, S+D lucrate cate 8-10 ore. M-a ajutat la pensie? Da, foarte mult. Trebuia sa il refuz? NU.

Mihai spunea...

Când vorbește mizeria asta userista nu se poate bana ? Pe cine interesează scuzele penibilului asta?

nr. 1 spunea...

Avy, jaloanele PNRR spun doar de alinierea la principiul contributivitatii, nu spun nimic de limitarea cuantumurilor, asta o fi inventia guleratilor si celor cu 5 cifre! In alta ordine de idei daca o sa comparam mere cu pere sau cu alune rezultatele pot fi piersici sa spanac cu stevie! Cand spunem netul activilor trebuie sa spunem de fapt netul total, cu toate sporurile actuale pe care le are similarul de acum, nu cele de prin 1990-2000 !Cuantumurile f mari trebuie nu calmate ( aveti oarece medicamente de calmare?) ci recalibrate si aduse la valori rezonabile, de bun simt ! La cuantumurile medii si multe cam modeste ce sa mai recalibrezi? La cele peste 12000-15000 net , cam ai ce recalibra! Nu-i asa? Deci, analiza pe cuantumuri nu pe balbe ca la talkshowuri!

Sorin spunea...

@avianyc
Referitor la pct 3 al comentariului dvs
-"s-a recurs în negocieri la...". Între ce părți negocieri? S-a recurs în sens de una din variante sau singura varianta? Pt toate categoriile de pensionari din L223? Sau doar pt militari?
-"ca se pierde pensia suplimentara". Legea e făcută pt viitor. Sa zicem ca se recalculează și pt actualii pensionari. Aceștia au contribuit la pensia suplimentara. Activii, doar o parte probabil. Cei care întra acum nu. Deci ultimii sunt discriminați pt ca nu au ce procente sa adauge. Cum e?
Comentariul dvs are la baza evaluări sau certitudini?

Alexandru spunea...

Huhu nu vreau să cred că faci reclamă celor de la USR și mai nou REPER, deoarece ei sunt cei care, alături de o gașcă din PNL, au lucrat și transmis la UE celebrul PNRR, cu acel deja notoriu procent de 9,4% din pib
Actualmente retorica a fost preluată și de PSD și PNL, care dau în fundul PNRR toate cele inclusiv pensiile militarilor fără a sufla nici un cuvintel despre magistrați, parlamentari, președintele consiliului județean și primari, etc

mosmartin16 spunea...

Dacă analizăm prima propunere a Băncii Mondiale, adică cea cu pensia calculată în procent de 45 % din baza de calcul constituită din soldele din ultimele 12 luni de activitate, rezultă următoarele : 1.este știut faptul că BM se raportează strict la bani, iar dacă acele 12 luni s-ar referi - exclusiv - la pensiile viitoare...cheltuielile cu pensiile militare s-ar reduce "cu viteza melcului" și "într-un timp foarte scurt"... "de ceva zeci de ani" !! Rezultă implicit că reducerea cheltuielilor cu pensiile militare - din perspectiva BM - vizează...recalcularea pensiilor aflate în plată ! Cum se va realiza aceasta ?! Voi reveni atât asupra modalității pe care cred că o vizează BM, cât și a argumentelor lor !

Huhu Rezea spunea...

@Alexandru
Spre deosebire de câțiva comentatori de pe blog, eu nu am votat niciodată USR, dar dacă ceea ce propun ei are ca rezultat reforma pensiilor militare și înlătură inechitățile grave din sistemul pensiilor militare, bineînțeles că sunt de acord cu reforma, nu cu îmbuibații profitori ai debandadei salariale din sistemul de apărare.

Huhu Rezea spunea...

Câtă vreme nu se publică Rapoartele de consultanță ale Băncii Mondiale putem fi manipulați.
Important este ce cere Comisia Europeană pentru a acorda tranșa nr. 3 de plăți PNRR:
Revizuirea pensiilor speciale, inclusiv cele militare, prin alinierea lor la contributivitate.
Ciolacu a spus că se lipsește de funcția de premier dacă România nu primește tranșa nr. 3.

Pe Budăi l-au găsit că dacă se îmbată îl i-au hormonii pe sus și-și deranjează colegele de partid cu apeluri telefonice în toiul nopții.

Viorel spunea...

Bogdan. Fii sincer și spune-mi ce pensie ți-a băgat în luna februarie pe CARD ?

Mihai spunea...

Argumentele/ cerintele CE rezista pana cand i se vor pune in fata rezultatele simularilor facute pe contributiva care scot in evidenta pensii mai mari la net decat netul activilor similari.
Se poate apela la contributiva doar printr-o noua lege a pensiilor care sa foloseasca formule prin care pensiile militare sa nu depaseasca in coantum netul salarial al activilor.
De asteptat simularile pe 45% !!

mosmartin16 spunea...

Continuare ! 2.recalcularea nu va viza nicicum - din perspectiva consultantului BM - păstrarea cuantumului avantajos ! De ce ?! Pentru simplul motiv că în acest mod - dpdv al BM - cheltuielile cu pensiile militare, nu vor scădea ci...vor crește !! Există piedici constituționale de diminuare a unor pensii militare ? Nu ! O spune explicit CCR în Decizia nr.900 / 2020 - punctele 105, 116 și 118 ! Asta, apropo' de cei care nu pricep că ce e scris de CCR e obligatoriu ( că ne place, că nu ! ) A se vedea art.147 din Constituție...legea legilor ! Urmează punctul 3 ! Să fim sănătoși !

csej spunea...

Place sau nu unora echitatea trebuie introdusă în sistemul de pensii militare.Societatea ne-a dat noua militarilor pe timpul activității salarii mai mari daca e sa ne comparăm cu civilii si asta atrage după sine pensii mai mari.Problema este ca unii dintre noi si-au creiat legi favorabile numai pentru ei.Asta este nesimțire pentru care suferim toti.Ca se cheamă pensie sau pensie militara puțin ma intereseaza.Ai avut in activitate venituri mari ai puncte mari .Ai avut activitate îndelungată ai puncte mai multe.Astea se reflecta in mărimea pensiei.
45% din suma veniturilor pe ultimile 12 luni nu duce la ștergerea inechitatilor.65% din întreaga activitate da.Ramane la latitudinea legiuitorului sa stabileasca compunerea venitului lunar si anual.Ciuca cu pensie militara de 20000 lei și soția lui mai mult subofițer decât ofițer cu pensie de 5000 lei e culmea nesimțirii.

RD spunea...

@Alexandru, chiar dacă de multe ori nu avem aceleași păreri în legătură cu pensiile militare, eu i-am spus domnului Huhu, dacă vrea, să pună într-o nouă postare acest interviu, mai exact acele minute în care se discută de interesul nostru.
În plus nici eu nu sunt USR-ist, adică n-am votat niciodată cu acest partid și să fiu sincer, nici nu-l suport din mai multe motive.
Însă când este vorba de ceva în legătură cu pensiile militare în care sunt implicate politicieni cu putere de decizie într-un fel sau altul, voi scrie pe aici și dacă domnul Huhu, vrea să posteze e și mai bine.

Sunt de acord cu @Huhu, nu am avut niciodată publice rapoartele BM, nici în toamna anului 2022, nici în iarna lui 2023.
Am citit mereu despre ce apare în presă, însă niciodată nu am crezut 100% în vreo variantă sau alta.
Raport complet, nu o pagină său două..
Unde am văzut de acele procente? Într-un raport oficial de la BM.

Ați citit, văzut și/sau auzit vreundeva de la un politician spunând că BM a cerut 45% pe ultimele 12 luni din activitate și/sau 65% din toată perioada de activitate? Deci nu mă refer la sursele din presă!


bogdan spunea...

7081 comandant unitate

Burebista spunea...

Viorel.. Domnului Bogdan i a băgat în februarie pe card exact aceeași pensie ca și în ianuarie.. 🤣 Domnul Bogdan este pensionat în 2021 și nu a fost afectat de retinerea CAS din pensia brută în 2022, iar pensia de anul acesta nu va fi afectata de returnarea CAS. Diferențele vor fi numai la cuantumul impozitului pentru anul trecut precum și la pensia netă calculata la fel ca și la cei pensionați înainte de 15.09.2017 dar care nu se plătește pentru ca este mai mare decât media soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul indexate în 2022 și 2023...

Luc 3 spunea...

@Viorel,dupa parerea mea, Bogdan are cu mult peste 6000 lei!Cei iesiți după 2018 au pensii"barosane" ,nu se compară cu cei ieșiți înainte( nu toți au luat ajutoarele)!De exemplu pensii : subofițer 2016-4000 lei,subofițer 2020-5500 lei!Ofițeri 2016-6000 lei,ofițeri 2020-8000 lei,și tot nu sunt mulțumiți!Unii nici nu au vechimea de 25 ani serviciu!Să nu mai vorbim de cei ieșiți înainte de 2016,ofițeri cu 4000 lei pensie cu vechime în serviciu de 25 ani!Numai ACTUALIZAREA PENSIILOR va îndrepta inechitățile la pensiile militare!Să vedem pe 23 februarie ce decide CCR!Sănătoși să fim!😘

Burebista spunea...

Huhu Rezea, Comisia Europeană NU CERE NIMIC ROMÂNIEI... DOAR APROBA DIN FONDURILE PROMISE NUMAI DACĂ ROMÂNIA RESOECTA CEEA CE SINGURĂ S A ANGAJAT SĂ FACĂ PRIN PNNR... CHIAR VIORICA DANCILA ÎNTR-O EMISIUNE TV SPUNEA CA NU A VĂZUȚI NIMENI DIN GUVERN SAU DIN PARLAMENT UN DOCUMENT PRIN CARE COMISIA EUROPEANĂ CERE ROMÂNIEI SĂ FACĂ CEVA ANUME PENTRU A-I APROBA FONDURILE RESPECTIVE... NU EXISTA NICIUN DOCUMENT, ÎNȚELEGEȚI ODATĂ... CEEA CE S A VEHICULAT PRIN PRESA NU AU FOST DICIMENTE OFICIALE PRIN CARE UE SAU COMISIA EUROPEANĂ SĂ CEARĂ ROMÂNIEI SĂ FACĂ CEVA. ȘI V AM MAI SCRIS ȘI ÎN ALTA POSTARE.. FIARTE BINE, DACĂ NU SE VA PRIMI TRANSA A 3 A PROBABIL VRE O 3-4 MILIARDE DIN CARE JUMĂTATE ÎMPRUMUTURI, NU VA FI O NARE PROBLEMA PENTRU CA ORICUM BANII SE CHELTUIAU AIURE PE STUDII DE FEZABILITATE, CONSULTANTA ȘI SIFONARI PE LA PARTIDE... USR ISTII PLÂNG PENTRU CA NU MAI SUNT ȘI EU LA BUTOANE SĂ MĂNÂNCE ȘI GURA LOR CEVA DIN FONDURILE ASTEA...

Leon spunea...

"Reporterii România TV au stat de vorbă cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, care a dat asigurări că în perioada 20-26 februarie, beneficiarii voucherelor sociale pentru alimente vor primi banii pe card.

În acest interval vor fi încărcate două tranşe, iar oamenii ar urma să primească în total 500 de lei pentru a-şi cumpăra alimente."

A spunea...

Nu il interesa pe Viorel decat cat a luat sa ii dea peste nas domnului Bogdan prin faptul ca e cican si are pensie mare,mai mare ca a lui.Asta tot il racaie pe ficat.
La paralizat cand ia dat suma si a precizat si comandant de unitate😉👍

Simdum spunea...

BM a cerut un procent de 45% din venitul brut, aliniat pentru toti specialii, inclusiv magistratii, in conditiile in care nu se prea cunosc, dar se presupun ce elemente salariale SE INCLUD IN PENSIE. Ce nu se include da interpretari si abuzuri. ar elimina art 28 din 223/2015 partial.
VENITUL BRUT tre clar precizat fara posibilitati de interpretare ulterioara.
O legislatie clara elimina interpretari la cheremul cui interpreteaza.
Politrucii actuali, vor deconta greselile predecesorilor care au bagat pe agenda electorala problema pensiilor ca un element de castig electoral. acum se pregateste eliminarea min muncii dar asta nu rezolva problemele pt ca bulgarele a pornit la vale... Cine il opreste????

RD spunea...

@Burebista,

Vă contrazic! Dacă nu primești transa a 3-a, n-o vei primi nici pe cea de-a 4-a (statul) și așa mai departe, în concluzie, va fi blocat PNNR.
În plus poate că dacă la alte jaloane, mai mici ca importanță, pot fi prelungite, unele de o importanță mare, cum ar fi reforma tuturor pensiilor, nu doar cele speciale, sunt cum a zis Boloș - linie roșie! Concret, trebuie să fie făcută la timp reforma tuturor pensiilor pentru a primi acei bani.

Iar cu acest PNNR, toți politicienii au tot interesul pentru banii din acei ani. Nu doar cei din Parlamentul României, ministerele, ci și primăriile din România, care nu sunt deloc puține.

Fără banii din PNNR (bineînțeles că o parte mare de miliarde înseamnă împrumuturi, nu faci reformele și îți dă CE banii moca), nu s-ar realiza multe..

Ce ar mai promite/face politicienii în campaniile electorale?

bogdan spunea...

Pentru LUC 3

Ma bucur foarte mult pentru interesul acordat pensiei mele, ca sa fie treaba oabla 32 ani vechime serviciu, 44 cumulata, nr. pantofi 41,5.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
bogdan spunea...

Nu mai bateti campii va rog, vehiculand sume aiurea, subofiterii mei iesiti 2022 au intre 3800 lei si 4000 lei cred ca ati confundat ministerul.

mosmartin16 spunea...

3.baza de calcul a pensiilor care vor fi recalculate... va fi actualizată, iar pentru eliminarea - în totalitate ( și nu prin aplicarea de "petice" ) - a inechităților profunde existente ...ea va include solde lunare în compunerea cărora vor fi avute în vedere - pentru stabilirea pensiei - doar câteva elemente salariale, respectiv : a) cele comune tuturor militarilor, indiferent de anul trecerii în rezervă ! b) cel specific factorilor de conducere și caracteristic oricărei structuri militare de oriunde ! c) cel specific celor care și-au desfășurat activitatea în condiții de risc și pericol deosebit ! În final...sunt vreo 5 elemente salariale ! În Legea 164 / 2001 erau 6, iar în timp două dintre ele au fost incluse într-un altul !

Simdum spunea...

BM a cerut un procent de 45% din venitul brut, aliniat pentru toti specialii, inclusiv magistratii, in conditiile in care nu se prea cunosc, dar se presupun ce elemente salariale SE INCLUD IN PENSIE. Ce nu se include da interpretari si abuzuri. ar elimina art 28 din 223/2015 partial.
VENITUL BRUT tre clar precizat fara posibilitati de interpretare ulterioara.
O legislatie clara elimina interpretari la cheremul cui interpreteaza.
Politrucii actuali, vor deconta greselile predecesorilor care au bagat pe agenda electorala problema pensiilor ca un element de castig electoral. acum se pregateste eliminarea min muncii dar asta nu rezolva problemele pt ca bulgarele a pornit la vale... Cine il opreste????

bogdan spunea...

Pentru VIOREL

Nu am spus ca am fost cdt Dn. am avut alta structura dar sunt Art.Ra. vopsit in verde. La mine a fost invers, cel iesit in 2017 are mai mult ca mine in 2021. E drept ca in 2018 au cazut functiile si implicit coef. pt. ca incepand cu 01.2018 sau 2019 nu mai retin, la numire nu am mai pastrat coef. avantajos din care proveneam.

Dar daca se aplica 45% repet cei iesiti de ex. august 2017 sunt limitati la netul avut ( foarte mic pt. ca au iesit pe brut plus OMM plus suplimentara dezastru).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Budai s-a omorat singur politic, pentru ca nu a urmarit interesele celor multi si saraci,ci ale gastilor politice si veniturile cele mai mari sa creasca in plus, ignorad total institutiile de forta, caci acolo sunt acum lucrate pensiile noastre, el mereu mintind ca nu e asa!

A spunea...

@all
Uite un comandant de unitate cu coloana vertebrala.Bravo domnule Bogdan.
Ma bucur nespus ca a-ti reusit sa le explicati unora cat au pensie of si sof in 2022.Ai simpli fara sporuri ,fara Oscar.Poate asa unii inceteaza de a mai saliva la sunca altuia din fasole.
Dupa cum bine stiti asta este marul discordiei.
Domnul Luc 3,probabil vorbeste de MAI sau ANP,la ANP stiu eu sigur,da, in 2020, 5000 net sof.
La mapn,eu nu stiu scafandru in 2020 cu 5500 / sof,la aviatie...nu cunosc,presupunand ca aceste 2 specialitati sunt cele mai remunerate.

bogdan spunea...

No ce fain tocmai am aflat ,,la sigur,, citind mai sus cum o sa fie recalculata pensia mea nesimtita cu elementele tocmai ordonate.

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Orice recalculare a pensiilor militare care se va dispune prin Proiectul Jalonului 215, pentru a aplica procentul de 45%, 65% sau altul din baza de calcul, ar include obligatoriu și actualizarea soldelor de grad și funcție la nivelul anului 2023. Că nu se vor mai face după aceea actualizări ci numai indexări, asta este o altă poveste, dar toți militarii ar fi adusi la același numitor în privința soldelor de grad si funcție din baza de calcul.
Am trecut prin 4-5 recalculări și toate au pornit calculul dintr-o baza de calcul actualizată.

Simdum spunea...

SUBOFITERUL 2022 are 4000, lt col pe col din 2002 are 4500
E SUPER CORECT. IERARHIE CLASIC ROMANEASCA>>>

bogdan spunea...

Chiar credeti ca vor faulta activii atat de tare incat sa scoata ,,elementele,, care nu va convin si care probabil nu le aveti? Deocamdata abia au compensat trecerea de la 6 la 12 luni cu solda de grad si 10%. In rest nimic nu au in plus. Poate in viitor. Asa ca deocamdata suntem conectati la ei.
Sunt convins ca in maxim 2 ani vor fi alte,,elemente,, pe care nici eu nu o sa le am si o sa ma uit cu jind dar sper NU CU URA .

bogdan spunea...

Admin daca se recalculeaza si pensia mea creste nu am nici o problema in a aplauda pe cei care merita si primesc o pensie cu mult mai mare ca a mea si care acum au cuantumuri foarte mici. Dar tare cred ca unii doresc ca pensia altora sa scada indiferent de context.

Viorel spunea...

Domnule Bogdan. Nu m-ați înțeles. Am făcut o comparație între pensia dumneavoastră, a unui Col. Cdt. Dn. Art. și fostul meu Cdt., ambii având U.M. în aceeași curte. Citiți din nou comentariul.

Liviu PO spunea...

E posibil ca procentul de 45% sa fi "plecat" din laboratoarele finantistilor de la armata.Nu de alta ,dar e prea apropiat ca mod de calcul cu ceea ce-ti ramane in mana de fapt ,adica 58.5%.Probabil au plecat de la disponibilizati care se stie ca au avut vechime de 20 de ani cu tot cu scoala militara,cei mai multi dintre ei,respectiv 45% + pensia suplimentara pentru aceasta vechime e 6%,iar omm e 10% din 45+6,deci 5.1%.Suma da numai bine un 56.1% (avantaj ei cu 2.4%)Daca vor da ceva in plus pentru vechimea cumulata de peste 25 de ani, se va apropia de actuala situatie,depinde cat,probabil nu mai mult de 0.5% pe an...Trebusoara urata e ca daca scad impozitele pe solde (cibs,cas etc),pensiile chiar actualizate nu mai cresc,asa ca au clocit-o bine...Asteptam o lege noua (cu coeficienti mai generosi) pentru salarizarea opsna!!!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Simdum spunea...

45% e rezonabil daca stii ce intra in venitul brut la care in SAOPSN se adauga PS in masura in care ai contribuit si OMM care sunt adiacente legii de baza a pensiei. ideal ar fi ca pensia sa nu contina sporuri.
SOLDA DE COMANDA e instituita mult mai necesara decat OSKAR, pentru ca prin deciziile pe care le ai luat raspunzi legal, disciplinar si juridic.
Cei de sub tine executa ce ordoni tu si iti asumi neconditionat consecintele.
Iti trimiti la moarte cei pe care pretinzi ca ii comanzi
Mai raman grupele de munca le adaugam sau ce???
ca civilu de acum dupa un calcul dapaseste 68% si eu am limita 65%. E CORECT????
lui i se adauga grupele de munca, mie nu am certitudinea asta..

A spunea...

@Viorel
Uite,iar dai dovada de lipsa de principialitate,mie nu imi plac oamenii astia,ii detest.
Sa-l lasam pe domnul Bogdan,ti-a spus ce nu vroiai sa auzi.Asta e adevarul,tu ai pensie din 2016 cat au baietii astia care au iesit de curand.Asta sa fie clar.
Eu iti spun ceea ce stiu eu,la noi,la ambarcati,adica 15% spor in plus,colegii mei au iesit in anul 2019 octombrie cu 3200-3400,MMpr.stii cat au acum?iti spun eu ,3500-3800..e ce spui?
Eu daca nu aveam oscarul,si nu l-am avut in ultimile 6 luni,pensia mea era plafonata la 3850 cu ambarcare in anul 2022.Asta este pensia cu care sa iesit de la ambarcare in 2022 mm/sof la maxim.
Acum,tu raporteaza-te la pensia ta actuala si judeca daca e bine sa fii invidios.Nu mai socotim,ti-am mai spus o data ca intre 2016 si 2022 noi 2 am incasat aceleeasi venituri.TU din pensie si EU din munca.
PS:Discutia se poate extrapola si la celelalte categorii de militari

mosmartin16 spunea...

Huhu, dar eu nu te contrazic aici ! Ceea ce am spus eu la punctul 3 anterior, la litera a) menționată...se referă la chiar acele elemente salariale actualizate în 2023 și comune, respectiv SG, SF și G ( inclusă în SF, conform anexei VI din 153 ) ! Zi faină !

Leon spunea...

@Huhu Rezea, la...
"Am trecut prin 4-5 recalculări și toate au pornit calculul dintr-o baza de calcul actualizată."
Dar aceste Recalculari si Actualizari, cu exceptia OuG.1/2011 (Revizuiri), au mentinut in plata Cuantumul avantajos (L164/2001, L241/2013, L223/2015)..!

M spunea...

Acceptarea includerii în PNRR a problemei pensiilor a fost o manevră a lui Ghinea și a lui Cîțu (mai multe ca sigur cu știința lui Iohannis).

Politicile privind reforma pensiilor sunt apanajul guvernelor naționale.

"But EU represents an useful buffer for political leaders. Within a strictly domestic arena political pressures regarding pensions reform, can come from labour groups or capital groups.
It is clear that pension reform is a highly contested policy area and there are many strong domestic actors that can block change since it could be politically unfeasible.
În the other hand EU provide a "scapegoat" mechanism that permits public officials to adopt unpopular policy options that are EU suggested or imposed.
In response for public outrage officials can point the proverbial finger to Bruxelles!"

"Dar UE reprezintă un tampon util pentru liderii politici. În cadrul unei zone de acțiune strict interne, presiunile politice privind reforma pensiilor pot veni din partea grupurilor profesionale sau a grupurilor de capital. Este clar că reforma pensiilor este un domeniu de politică extrem de contestat și există mulți actori interni puternici care pot bloca schimbarea, o schimbare care ar aduce deservicii din punct de vedere politic. Pe de altă parte, UE oferă un „țap ispășitor” care permite guvernanților să adopte opțiuni politice nepopulare care ar fi sugerate sau impuse de UE. Ca răspuns la reacția publică, oficialii pot arăta cu degetul către Bruxelles!"

The role of the European Union in the National Pension Reform
Profesor Carolyn Dudek

Eu sunt convins că guvernanții (atât cei actuali cât mai ales cei care au făcut PNRR) se bazează pe acest mecanism!
Altfel, ar putea lejer să întrebe care este baza din Tratatul de Aderare care permite Comisiei Europene să impună soluții într-un domeniu de legiferare suveran?!?!

Singurul mecanism care ar permite interferența Comisiei Europene ar fi cel legat de stabilitatea zonei euro! Dar ce să vezi? România nu este in zona euro!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
csej spunea...

Bogdanele e mare tata.Mare mare rau de tot.Eu cu ce dracul am gresit de am pensie de 3000 lei ca la data pensionarii aveam vechime 32 ani,colonel functie si grad.Ei uite asta nu pricep?Mama dracului de viață.
Numai umblati ma cu fofarlica ca v-au scazut funcțiile dar baneste le-au umflat.
Mai băiete daca la civili se vrea ca pensiile sa fie egale la același volum de muncă la militari de ce nu?
Voi insista si incurajez si pe alții să ceară la UE pensie functie de contribuție fiindca sunt convins ca asa e drept Respect pentru subofiterii Ifrim si Palagheanu .

Relu spunea...

Avand in vedere ca si in sistemul public de pensii este o mare bulibaseala si multe discrepante inter oameni care au lucrat in aceleasi conditii dar au iesit la pensie in ani diferit, tare mi-e ca vor veni cu o lege facuta pe "genunche", cum spunea Liviu Pop care e prost tare din ce am mai vazut prin interviuri si nu pricep de ce il tot cheama aia pe la tv dar asta e alta treaba, care va trensforma marea masa de pensionari militari in asistati. Sau poate asta se urmareste. Pe aici toata lumea se injura cu toata lumea , isi pun etichete unii la altii insa scapa din vedere un lucru: fiecare a iesit la pensie cand a fost bine pentru el si faptul ca un colonel are in momentul de fata o pensie mai mica decat un agent de politie nu este vina agentului ca nu a facut el legea. Si ca si la civili nu ai cum sa faci o formula magica cum incearca mosmartin asa cum nici la civili nu se poate. Asa cum o secretara nu va putea avea aceiasi pensie ca un macaragiu sau miner chiar daca au lucrat in aceiasi intreprindere, asa cum un medic de familie nu va putea avea aceiasi pensie ca un medic de spital care a facut garzi si ore si altele tot asa nu vei putea sa faci o formula sa fie impacata si capra, varza, slana, stomacul....in domeniul pensiilor militare. Asa cum la civili exista elemente comune dar diferenta o fac alte sporuri incluse in baza asa ar trebuii sa fie si la militari.

Relu spunea...

Si mai spunea cineva ca stie agent cu 5000 de la puscarie.Eu stiu cu 4500 asa cum stiu un conducator auto de la politie cu 4700 si la fel stiu agent de puscarie cu 7000 pentru ca a tinut loc de sef de birou ca fugeau ofiterii de munca aia ca era cu multa raspundere. Dupa cum spuneam, peste tot e in functie de unde ai lucrat si daca ai mai pupat si clante.

monteoru spunea...

Gata se reiau.S-a inteles ca nu merge cu dus cu presul.Va intra contributivitatea in linie dreapta.Asa cere UE si asa va fi.

Paul Puiu spunea...

Huhule:
M-am referit la vechimea mea totala in serviciu prevazuta de art 3, lit e din L 223/2015
e) vechimea în serviciu - perioada în care o persoană din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:
1. a avut calitatea de cadru militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, în activitate!!!!!
Daca vrei Huhule sau tinerete iti pot dona si tie ceva vechime ca mai am si 2 ani si din civilie pe langa cei 32 ani de vechime in serviciu!!
Ca idee am purtat gradul de comisar sef numai 8 ani dupa dobandirea gradului!!!!
Tinere Huhurez puteam pleca in pensie si 2016 ca aveam si atunci peste 25 de ani vechime in serviciu si am preferat aa mai lucrez, nu sa stau ca altii, pana in ianuarie 2020 cand am auzit ca vin vremurile grele, adica pandemia!!!!
Apropo tinere Huhurez am vechime cumulata 44 de ani, 8 luni si 16 zile fara cei doi ani din civilie pentru ca pe vremea lui Ceasca ca sa intri la scoala trebuia sa fi fost angajat in campul muncii si stii tu mai departe ce mai trebuia…….🤫
Huhule poate baga politrucii pensiile militare pe cei vrei tu: contributivitate, recalculare, etc ca pe mine oricum nu ma afecteaza ca am vechime cat China!!!! Eu nu am plecat rezerva ca altii pentru salarii compensatorii sau ajutoare la trecerea in rezerva sau pensii calculate de 102% ca mi-a placut munca!!! Am lucrat toata viata mea numai in operativ si m-am mentinut pana la 52 de ani fiind atat militar pana 2002 cat si functionar public cu statut special , adica ofiter de politie!!!! Informarea asta am facut-o ca te edifici sa intelegi ca nu stai de vorba cu Tilicari!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

RD spunea...

Secretoșii ăștia de politicieni ne-au făcut să facem fel și fel de calcule..
Dacă ei ar fi zis: în ultimul raport primit de la BM este adevărat ce s-a scris prin presă și anume că pensiile militare vor fi recalculate și valabile pentru următorii pensionari militari cu 45% din ultimele 12 luni sau 65% pe toată cariera.
Sau altfel, nu, nu este adevărat ce s-a speculat prin presă cu acele procente și felurile de calcul.
Din cauza lor nu știm nimic exact. De ce se feresc de publicarea raporturilor trimise de BM? Ei au impresia că sunt 'patronii' unei țări, pe nume România și e 'bucătaria' lor și românii nu au dreptul să cunoască ce se află acolo deși au fost plătiți din banii românilor.

Dar când erau în opoziție președiștii spuneau că de ce nu au arătat pentru dezbatere PNNR-ul? Acum, gura mică și joc de glezne.

Altceva, o eventuală recalculare cu 45%/12 luni sau 65%/toată cariera înseamnă că pensiile militare rămân 'speciale'. Păi nu se spunea că trebuie să fie elemininate?

Și am citit de curând ce a zis Țurcan în legătură cu PNNR și cu aceste cuvinte ne-a lămurit că reforma pensiilor speciale nu a fost făcută doar de Ghinea (USR), ci și de Țurcan (PNL), fiind la acel moment dat, Ministrul Muncii.

”Comisia Europeană nu acceptă măsuri de faţadă, măsuri care să mimeze rezolvarea unei probleme. Ca atare, proiectul pe care trebuie să îl propună Ministerul Muncii pe de o parte trebuie să fie constituţional şi de asemenea, ca un om care a negociat PNRR în calitatea de ministru al Muncii, acest regim al pensiilor speciale trebuie să aducă următoarele elemente: să aducă pensiile speciale cât mai aproape de contributivitate, să nu creeze alte categorii de pensii speciale şi să nu creeze discriminări între beneficiarii de pensii speciale”, a afirmat Turcan.

Știți unde a fost surpriza/țeapa pensionarilor militari cu pensii mari și foarte mari? Nu se așteptau ca CE să considere și pensiile militare ca fiind speciale deoarece ele nu au fost incluse la prima fază, așa cum a arătat jalonul 215 la început.

Așa cum scrie în jalon, fără pensiile magistraților, fiind protejate de CCR, erau până în 8000 de beneficiari de pensii 'speciale'.

Și ar fi mai multe de spus.

Cîțu și Ghinea, mai exact PNL și USR a făcut acel jalon sau au avut ideea cu aprobarea CE, nu doar USR.

Huhu Rezea spunea...

@Paul PUIU
Dacă ai atâta vechime în serviciu si funcția de comisar șef, să-i spui d-ta lu' cuțu. că ai ieșit la pensie în anul 2020 cu numai 6000 lei pensie în plată.
@Burebista, fă-i calculul comisarului ce pensie militară are.

bogdan spunea...

Pentru csej

In primul rand DA E MARE pentru ca asa o avem astia mai tineri MARE.
In al doilea rand pensia nu e mare, celelalte sunt mici.
In al treilea rand ,,BOGDANELE,, si ,,MAI BAIETE,, sunt apelative care sa le adresati ........stiti cui.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Mai e puțin și vor fi reglementate următoarele aspecte de fond : 1. Recalcularea pensiilor în plată ! 2. Actualizarea elementelor salariale din compunerea soldelor constituite în baza de calcul a pensiei ! 3. Utilizarea - în soldele componente ale bazei de calcul - a unui număr limitat de elemente salariale și care au suport de reglementare continuu de cu foarte mulți ani în urmă și până-n prezent ! Timpul va confirma ori infirma toate acestea !

Relu spunea...

Vrei sa elimini inechitatile sa nu mai aiba agentul de azi cat colonelul de acum ceva ani? Actualizezi soldele. Dar cum pnrr nu e cu marirea cheltuielilor...si ne-au bagat alde Catu si Ghinea in rahatul asta....vedem ce iese.

RD spunea...

@Relu,

CE a bagat pensiile militare in jalonul 215, nu Citu sau Ghinea.. CE a baut cate luni de zile, poate un an si dupa ce si-a revenit din 'vaccinuri' a realizat ca trebuia sa fie bagate si categoria de pensii militare.
CE ori se face ca e proasta ori ii doare-n .... de pensionarii militari si nu stie cum e in alte tari NATO!

Citu si Ghinea, PNL si USR au bagat doar celelalte 6 categorii in reforma pensiilor speciale!
Este adevarat ca daca era premier Ciuca, nu s-ar fi intamplat asa ceva, dar ce mai conteaza 'daca'?

Toto Iany spunea...

Pentru dl Puiu, nu dovediti ca sunteti militar adevarat,fara liceu militar si scoala militara sunteto ...aproape civil in haina militara . Venit de la ...strung ,deja cunostintele ...liceale erau la un nivel f scazut ,asa inceputul era lent si f lent la scoala de ofiteri .
Ati fost operativ ? Cate harti ati intocmit , dar hotarari cate ati luat ?
Comparatia cu un militar cu liceu militar , scoala militara 4 ani si ATM 5 ani mi se pare SF !
Usor cu pianul pe ... !

bogdan spunea...

Bun si daca nu se face atualizarea atunci cum se procedeaza ? Daca se face actualizarea sa inteleg ca vor creste zeci de mii de pensii ( care treuie sa creasca clar), putin probabil.

Se aplica procentul 45% ( elementele salariale nu pot fi cele comune ca in cazul actualizarii). Vine cineva aici cu o idee cum se poate face? Inainte de 2017,dupa 2017, cu mult timp inainte.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, nu-i vorba de faptul ca sunt un om inchis, ci faptul ca un proces in desfasurare nu poate fi comentat public. Am fost intrebat si pe mail de camarazi onorabili si respectati si le cer tuturor scuze ca nu pot detalia nimic. E posibil sa fie un virtual esec pentru mine initiativa unui proces, de exemplu, si astfel daca cineva m-ar copia cu bune intentii sa sufere esecul alaturi de mine, realitatea in fapt mai degraba fiind ca instantele bacauane sunt destul de legiste si riguroase si sanctioneaza aspru detalierea publica a proceselor in desfasurare, caci paraciosii Vilei de Mutilat Pensii Oracatuitoare cascand gura dupa muste verzi pe aici sa le inghita cu tot cu ,,dansii,'' apoi sa se duca ca lasii analfabeti functional cu turnat aluminiului si fontei in sala pasilor pierduti in spatiu... Nu stii ca Podgoreanul padurilor flocoase, pardon, pletoase, azi fiind doar un hoit de caine mort in șanț, te pandea pe aici si a ajuns sa te parasca in instanta cu ce comentai pe aici de ti-a distrus un proces? Roscovanul meu de la procese, se pare ca a iesit si el la pensie, insa, in afara ca era campion la trantit caciula de pamant, n-a fost o clipa si magar, desi jucand viclean si la fente, cum i se cerea cu ordin, dar la modul fair play si fara paraciuni ordinare! Cinste si onoare lui, si daca il intanlesc vreodata pe strada am sa-i strang mana cu consideratie!

Alexandru spunea...

Azi am cerut parlamentarilor UE, la toți găsiți adresa email pe site parlament, să îmi pună la dispoziție raportul BM și am trasmis un articol mai vechi aflat pe site MApN cu trimitere la salariile și pensiile militarilor
Am motive să cred că cei mai mulți manipulează, în mod special USR și reper
Un exemplu cu Ghinea ca să fie clar:
UE a blocat tranșa 2 pentru că...nu se face reforma pensiilor, atașez dovada
Am citit document în limba engleză și ce să vezi, legile la care făcea trimitere UE aveau legătură cu asiguratorii de pensii private și cu avertizorul de integritate
Deci, mai ușor cu pianul pe scări, zdrăngăne tare, dar USR și PNL au secretizat PNRR
Poate că unii uită, dar dacă nu era Oprea noi nu vedeam legea 223, iar forma inițială a legii avantaja pe toți însă USR a băgat OUG de modificare pentru că trebuiau unii să iasă la pensie (gen generăleasa de la Ministerul sănătății) iar PSD a modificat de două ori tot prin OUG
Acum indivizii se dau de ceasul morții și ne vor binele; puteți să îi credeți sau ce doriți eu nu uit ce au făcut
În schimb nu suflă o vorbă despre pensiile speciale ale Parlamentului, curtea de conturi, magistrați etc
Părerea mea

monteoru spunea...

Curios e ca noi discutam discutii iar cei ce fac legii le concep cum vor ei.
Bogdanele@ suntem noi egali in grad si functie dar ne deosebeste ,ca daca e sa ma gandesc la anul pensionarii ,ca iti pot fi tata.
Sper ca esti de acord ca un tanar la varsta de 20 ani si mai mult poate avea copii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, multumesc frumos pentru aprecierile tale, pline si de sperante si pe care le sper implinite! Curiosii au ciupit cu ocazia asta si o idee cam ce am facut, in mare, ca sa fie si ei inspirati! Treaba e simpla: Ma ciulesc la tot ce scrie @Onorabilul referitor la procese sau chestii legislative, nu sa-l contrez aiurea si fara bun simt, si m-am ciulit si la intrebarile tale adresate domniei sale, zise si ischiteli constructive, si astfel am aflat ce am de facut sa cer instantelor sa fiu actualizat-recalculat-in fapt corect spus revizuit! Toate panzele sus pe catarge viguroase catre stelelele de pe etichetele sticlelor de wisky si cognac, pe care le culeg bulevardierii rosii pe cracii izmenelor, fandositi cu doctorate copy paste sa-si majoreze la nesimtire penziile brotace! Sus Patria, jos mafia!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Procesul penal este secret numai în faza de urmărire penală, nu si in faza de judecata.
D-ta ai proces civil.
Dacă cererea principală nu ai însoțit-o și de o excepție de neconstituționalitate, acțiunea va fi respinsă la primul termen pentru că până la publicarea deciziei CCR în MO modificările aduse de OUg 59 art.60 din L 223/2015 se bucură de prezumția de legalitate.
Acțiune în despăgubiri sau de revizuire, fără exceptii de neconstituționalitate, se poate intenta după publicarea deciziei CCR în MO.

A spunea...

@bogdan
L4/2023 ce se afla in dezbatere e pe modelul 223/2015,aducand amendamente.
Cred ca vor pastra aceleasi elemente ale bazei de calcul.
Problema e ca trebuiesc actualizate toate pensiile pe noua lege si nu stiu daca pe cei sub 25 de ani vechime ii mai coafeaza procentul de 45 %.Daca se merge pe actualizare, toata lumea cu limita de varsta va castiga deoarece au crescut soldele de grad.Ciucanii vor castiga cateva sute de lei,varsovistii probabil isi vor dubla pensia.
Eu am dubii ,cel putin imi pare ilogic sa le creasca pe toate(a nu se intelege ca nu vreau)atat timp cat BM SI CE doresc reducerea efortului bugetar.

A spunea...

Re bogdan
Acum mi-am dat seama ca ai inceput cu Bun si daca nu se face atualizarea atunci cum se procedeaza ?
In cazul de fata trebui o alta lege noua ,ma indoiesc,L4 e pe "teava".
Am mai citit,contributivitate.NU ma bag, habar nu am cum se calculeaza si cum m-ar afecta pe mine personal.

Mai pe scurt spunea...

De la inceput legea pensiilor militare a fost intocmita astfel incat sa fie evitate plati compensatorii pentru toti cei care trebuiau sa plece din structurile cu cea mai mare incredere din partea populatiei. Platile compensatorii trebuiau sa se faca dar numai catre o parte din militari si nicidecum pentru toti. Asa ca, s-a fortat 8ntoducerea oscarurilor in calculul pensiilor. Adica, pentru una sau sase luni din ultimii 5 ani de activitate, omul primea oscar lunar pe viata. Prenisa golanilor era ca, pana va veni cineva destul de puternic sa scoata aberatia, ei vor di incasat zeci de sume compensatorii in dauna celor care nu primeau nimic. Realitatea a demonstrat ca, si astazi, smecherii stau cu mana in bugetul statului. Daca vreti sa se respecte actualizarile prevazute de lege pentru toti, trebuie scoase oscarurile. Si aici, romanii, au dovedit ca sunt de n ori mai hoti si nemernici decat toti hotii din lume. Bugetul pentru militari este suficient pentru tot filonul corect al legii. Singura buba este ca pe smecheria "oscarizatilor" trebuie sa raman tepuiti neafiliatii.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Am mai explicat cuiva zilele trecute că la trecerea pensiilor militare în sistem contributiv exlusiv legiuitorul nu este obligat să reglementeze cuantumul mai avantajos. Se aplică direct cuantumul recalculat, așa cum s-a procedat la recalcularile potrivit L 119/2010 si revizuirilor potrivit OUG nr. 1/2011, pentru că cuantumul necontributiv al pensiei militarer nu este un drept cîștigat. De fapt, CCR a respins pe acest motiv excepțiile de neconstituționalitate.
In 2016, cuantumul pensiei militarilor era drept câștigat în sistemul public și era obligatoriu să fie păstrat la recalcularea potrivit legii pensiilor militare.

RD spunea...

@bogdan,

Bogdan pana cand nu vom vedea ceva oficial, asumat de coalitie, vor ramane doar zvonuri si vorbe pot sa spun destul de goale.

45% pe ultimele 12 luni nu inseamna contributivitate!
Si nici 65% pe intreaga cariera!

Pur si simplu politicienii nu vor sa ne spuna ce rapoarte a trimis BM..

Ce zicea pe 15 februarie, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionut Stroe:

„Forma care ne-a parvenit de la Guvern a fost retrimisă Ministerului Muncii. Forma acestei legi, din păcate, există două comunicări de la Comisia Europeană, nu este una tocmai corectă. Sunt aspecte care ţin de un principiu al nediscriminării, apropo de acel procent după care se vor recalcula toate aceste pensii, cărora li se va anula acest caracater special şi se va aproba un procent”, a spus Ionuţ Stroe, în emisiunea Proiect de Țară: România, de la Prima News Tv, potrivit News.ro.

Potrivit , în raportul Băncii Mondiale se specifică clar că trebuie să existe același procent și în cazul magistraților sau personalului navigant.

„Unele sunt propuse a se calcula pe 85% din ultimile şase luni, din ultimii şase ani, altele au 65%, deci sunt procente diferite. În acel raport al Băncii Mondiale se specifică foarte clar că trebuie să existe acelaşi procent peste tot, şi la magistraţi, şi la personalul Navigant, la toţi”, a adăugat acesta.

„Există şi câteva opinii ale CCR, cum trebuie făcut acest proiect şi din punctul nostru de vedere, este o chestiune care asumată în această sesiune parlamentară poate fi promovată ca proiect de lege, îndată ce avem toate aceste chestiuni. Există o delegaţie a Băncii Mondiale care se află în România şi se întâlneşte cu toate partidele”, a mai spus Stroe.


Cum comentati? Stroe, mai este si purtator de cuvant al partidului care in acest moment da premierul coalitiei, e pe langa.. Nu spune de desfiintarea pensiilor speciale, cica este un principiu al discriminarii deoarece nu este acelasi procent de calcul pentru toate pensiile speciale, cica li se anuleaza caracterul special dupa ce vor fi recalculate cu acelasi procentaj. Serios? Unde naiba apare in proiectul facut de Budai si restul, 85% pentru ultimii 6 ani? Eu nu am vazut la vreo categorie!

Din moment ce scrie in jalon ca pensiile magistratilor sunt protejate de CCR, cum sa fie acelasi procent la toate categoriile de pensii speciale ca sa nu mai existe discriminare intre beneficiarii de pensii speciale!?

Si daca nu te intereseaza.. Si daca nu ai stiut inainte despre ce e vorba.. Doar daca citesti proiectul lui Budai trimis in Senat si cel de la BM pe care-l poate vedea Stroe, poti spune cuvinte adevarate, nu sa aberezi. Omul acesta nici nu cred ca a citit vreodata proiectul aflat in Senat si/sau raportul BM din februarie 2023.

Huhu Rezea spunea...

RD
Am menționat până mi s-a urât pe blog că nu există vreo decizie a CCR care să protejeze pensiile magistraților de recalculare, reducere până la limita cuantumului lor contributiv sau de plafonare.
Toate deciziile CCR referitoare la magistrați, începând cu celebra Decizie nr. 20/2000, interzic desființarea pensiilor speciale pentru magistrați.
Cum politicienii nu prea fac diferența dintre desființare si plafonare, de fiecare dată când se punea problema reducerii cuantumului pensiilor magistraților se venea în presă cu dezinformarea că CCR nu ar permite aceasta.
M-a mirat decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a da aviz favorabil proiectului Pe Jalonul 215 care prevede recalcularea pensiilor magistraților fără păstrarea în plată a cuantumului mai avantajos, cu condiția să nu se atingă de de componenta contributivă a pensiei lor prezente.
De ce nu s-ar putea ca și pensiile militare să fie recalculate astfel?

RD spunea...

@Huhu,

Nu m-ati inteles bine. Eu am prezentat doar ce a spus o persoana importanta pentru PNL, pana la urma este purtatorul de cuvant si ce aberatii a spus despre reforma pensiilor speciale!
Nu are cum sa fie recalculate toate pensiile speciale cu acelasi procent asa cum abereaza Stroe ca ar fi scris in raportul BM din februarie 2023 si alte prostii pe care le-a afirmat!

Aia e, ca politicienii nu stiu si/sau nu fac diferenta dintre desfiintare si plafonare!

Ar fi bine sa fie recalculate si astfel, pensiile militare, doar ca sunt atatea elemente in legatura cu reforma pensiilor din toata tara (sistemul public) incat ori nu inteleg, ori nu stiu cum sa faca acesti politicieni limitati.

Daca i-ai trece pe pensionarii militari in sistemul public, pe contributivitate, pe ce i-ai recalcula? Probabil ca pe noua lege a pensiilor, asa cum scrie in jalonul 214! Si nimeni nu stie nimic despre noua lege deoarece e tacere la nivel inalt ca in cazul reformei pensiilor speciale.

Inca un motiv pentru care nu poti avea incredere in tot ce se arunca prin presa, inclusiv cu aceste procente 45% si 65%.

Nu vedeti si voi.. Turcan zice ceva, Stroe asta altceva, Budai altceva, va aduceti de pragurile lui Ciolacu?

'În noua lege sunt prevăzute niște praguri, vor fi explicate de ministrul Muncii' si au 'murit' pragurile. Omul o dadea cu Budai deoarece habar n-avea despre ce era vorba in acel proiect.

Sa adaug:
„Veți vedea actul normativ. Va fi unul corect, predictibil. Sunt niște praguri. Va veni ministrul și va explica tot actul normativ.'

Am vazut si actul normativ, unul corect, prodictibil. Te 'doare mintea' la astia, la politicieni! Si exemplele pot continua!

MALER spunea...

Bunul Dumnezeu sa ne lumineze pe toti,sa fim sanatosi.Dragilor toti am mincat aceeasi piine,de ce trebuie sa polemizam,sa ne..unii pe altii?
D-le.ADMIN.,acesta nu e un blog de fu...,intre noi,dvs.(va urmaresc de mult timp/apreciez analizele,raspunsurile pertinente,profesioniste)ar trebui sa PUNETI STOP,acestor balacaleri intre noi(VARSOVISTI versus NATO,MAPN versus MAI,COMUNISTI versus DEMOCRATI,etc.,etc...).ASTIA care chipurile ne conduc,rid si cu dosul de noi,ca au reusit sa ne DEZBINE,plus ca cei din societatea civila urmaresc blogul si ei cum ne catalogheaza oare?
Ce MILITARI(indiferent de culoarea uniformei pe care am avut-o)sintem noi,unde e TOTI PT.UNUL,SI UNUL PT.TOTI?Cui folosesc toate astea?Ne ajuta cu ceva?Primim pensii actualizate, mai mari,fara inechitati?Sa nu uitam ca fiecare in domeniu a invatat/furat MESERIE de la VARSOVISTI(tot armata au reprezentat),MILITIENI(tot cu infractorii au luptat etc.),si vorba aia ce naste din pisica...
Haideti sa ne UNIM,sa fim constructivi,empatici,proactivi real,sa prezentam profesionist situatia(nu demult citeam o situatie data de un sindicalist POLITIE cu BRUTUL PENSIILOR??,cu un impact devastator la civili),si sa NUMAI FIM TOTI JURISTI,dupa ureche.
Avem un TEL COMUN,nu individual.
Va multumesc si iertati-ma daca v-am suparat.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, are si exceptia de neconstitutionalitate.
@Stelica, dar dati seama ca fiind intinsa pe atatea pagini nu pot sa explic aici nimic. Este un an la dispozitie de deschis procese, asa ca sa explic acum si fara Hotararea CCR? Te-am rugat de multe ori sa-mi trimiti adresa ta de mail pe ifrimcorneliu@yahoo.ro ca asa era o comunicare, nu pe aici.

Mihai spunea...

Huhurez18 feb 2023 la 20.50
Regretabil ca nu ati inteles nimic din logica restructararii pensiilor speciale prin prisma directivei europene , nicio pensie mai mare ca salariul in plata raportat la neturi.
Inca nu v- ati straduit sa intelegeti ca prin aplicarea contributivitatii la militari se creaza o anarhie ierarhica in cuantumuri in asa fel incat vor fi maistri militari cu vechime completa cu pensii mai mari decat coloneii cu vechime completa ,lt col ,lt cdor ,cpt comandori cu pensii mai mari decat coloneii si generalii ,etc.
De asemenea ,lucru demonstrat, vor fi pensii mult mai mari decat neturile salariale ale activilor similari .In concluzie ,o anarhie ierarhica si o incalcare a directivei europene.

Huhu Rezea spunea...

@avy
D-ta nu înțelegi că prin alinierea la contributivitate pensiile militare ar fi integral sau parțial drepturi câștigate, așa cum sunt toate celelalte pensii speciale.
Referirea din PNRR la alinierea pensiilor speciale la contrtibutivitate nu poate avea ca adrisant decât pensiile militare, pentru că toate celelalte pensii speciale sunt deja aliniate, partea necontributivă fiind doar un supliment, așa cum spune deseori și CCR, adăugat peste calculul contributiv.
Intr-adevăr, la multe pensii militare raportul intre partea contributivă și cea necontributivă, ar fi inversat, în sensul că prin calculul contributiv s-ar obține un cuantum mai mare decît calculul procentual dintr-o bază de calcul.
Potrivit deciziilor CCR, cuantumul pensiilor în plată nu poate fi mai mic decât cuantumul contributiv.

Mihai spunea...

@ Viorel
Si acum se merge tot incolonati si cu tot harnasamfentul in poligon
Mai mare rusinea .Injura lumea mai ales cand traficul este aglomerat.Ar fi putut gasi alte solutii ,numai ca nimeni nu sesizeaza ridicolul. Mai ales ca este si cu cantec inainte mars((((

Burebista spunea...

Huhurez, vezi ca potrivit unor ultime decizii ale ICCJ ABSOLUT TOATE CUANTUMURILE ÎN PLATĂ PROVENITE DIN PENSIE INDIFERENT CA ESTE SPECIALA, PUBLICĂ SAU MILITARĂ, SUNT PROTEJATE ȘI VOR RĂMÂNE CU CUANTUMUL AVANTAJOS ÎN CAZUL UNEI RECALCULĂRII DATORITĂ UNEI NOI LEGI... CHIAR ȘI PENSIILE CIVILE CARE ÎN PREZENT AU UN CUANTUM MARE VOR RĂMÂNE ÎN PLATĂ DACĂ PRINTR-O NOUA LEGE DE PENSIE PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII GEN 127 VOR AVEA UN CUANTUM MAI MIC...
ATUNCI CUM VINE ASTA... PENSIE MARE PE PRINCIPIUL CINTRIBUTIVITATII 263 ȘI PENSIE MICA PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII 127... CE PROTEJEAZĂ DECIZIA CCR?? CA AMBELE SUNT PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII???

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Sunt câțiva pe aici care se zbat fără măcar sa conștientizeze ca în primul rând lor le va fi mai rău dacă vreodată pensiile militare vor mai fi trecute în sistem civil pe principiul contributivitatii.. Nici nu este nevoie să i înșir aici pentru că toți cititorii îi cunosc... Numai ca ei sunt câțiva, dar care prin deoeseke, cererile și aberațiile lor fac rău restului majoritar de pensionari militari...
Bineînțeles ca aici fiind un blog se poate posta orice prostie.. Însă prostia respectiva poate induce in eroare alți pensionari de buna credință, și se poate sa le dea speranțe deșarte sau așteptări fără rezultat... Plus ca ne pot face rău tuturor reclamații și depese făcute aiurea, fără cunoașterea legii, îndreptate către instituțiile sau persoane care ar putea decide pentru noi...
ȘI ACUM PENTRU CORNELIUS FLAVIUS.. DUMNEATA PE NICIO LEGE A PENSIILOR CIVILE, SAU MILITARE DIN ROMÂNIA SAU DIN ALTĂ ȚARĂ DIN UE SAU NATO, NU VEI PRIMI O PENSIE NETĂ AŞA CUM ȚI AI DORI O.. AI PENSIE PLUS AJUTOARE MAI MULT DECÂT AI FI MERITAT PENTRU ANII ÎN CARE AI MUNCIT ȘI AI CONTRIBUIT... DA, AI AVUT UN NECAZ, UN ACCIDENT ÎN TIMPUL SERVICIULUI... DAR ACEL ACCIDENT NU A FOST CAUZAT DE FACTORI EXTERNI. ȘI CHIAR DACĂ AR FI FOST AŞA DIN 1988, DUPĂ RECUPERARE AI FI PUTUT LUCRA ALTCEVA CA DOAR NU AVEAI DE ATUNCI LA 3 ANI SAU APROAPE TOATE BOLILE DIN LUME.. LASĂ DRACU DEOESELE LA UE ȘI XAUTA SĂ-ȚI REXILVI PROBLEMA TA PERSONALA FĂRĂ SĂ DAU ÎN ALTI COKEGI, SAU CAMARAZI.. DACĂ ȘTII CE ÎNSEAMNĂ ASTA..
Abia aștept comentariile.. 🤣

RD spunea...

@Huhu,

'categoriile actuale vor fi raționalizate', pentru dumneavoastra rationalizate inseamna sa fie calculate pensiile militare si pe contributivitate si sa ramana si partea 'speciala'? Nu cumva sa fie calculate exclusiv pe contributivitate alaturi de celelalte categorii cu exceptia 'protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții'?

In jalonul 214 legat de pensiile din sistemul public scrie ca 'va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității', adica toate categoriile cu exceptia specialilor magistrati care sunt calculati si pe contributivitate si pe partea 'speciala'.

M spunea...

@Huhurez

la multe pensii militare raportul intre partea contributivă și cea necontributivă, ar fi inversat.

Și dacă nu se mai reduce vârsta și perioada contributivă?

Potrivit deciziilor CCR, cuantumul pensiilor în plată nu poate fi mai mic decât cuantumul contributiv.

Dacă sunteți convins de ce nu dați în judecată?
Eu am întrebat acum 3 ani (de fapt cred că ăsta e motivul pentru care am postat prima dată aici): "cum știe statul român că ne dau pensii mai mari decât cuantumul contributiv dacă nu apare pe talon această valoare, actualizată și calculată la zi?"

Dacă pensia pe legea 223 este mai mică decât cea calculată contributiv nu este o discriminare?

Burebista spunea...

Și încă ceva Huhu Rezea... Nu ai scris aici câte puncte totale ai avut înainte de 223... Asa ca să facem o simulare, cam cât o sa fie pensia ta civila pe 127... Total puncte / 35 ani contribuții... Pentru ca 90% dintre pensionarii civili se pensionează după 35 ani de contribuții și obligatoriu 65 ani... Bărbați.. Ca doar nu ești femeie 👩.. Legea Oprea a zburat împreună cu puiul și cu tot cu ață.. 🤣

Simdum spunea...

Alinierea la contributivitate a pensiileor militare, oare ce inseamna??, E OBLIGATORIU, E LEGAL sau tine de legislatia nationala, sau de fite sau de faptul ca ROMANIA nu mai e SUVERANA SI INDEPENDENTA??? Ce mai cauta acum Rezerva Armatei intr un sistem putred?? RENUNTAM LA ARMATA NATIONALA SI CUMPERI BLANA URSULUI DIN PADURE!!! GEN AFGANISTAN!!!!

Simdum spunea...

35 de ani contributie nu are nimeni in tara asta!!! 01.04.2001-01.03.2023 Vedeti cat ai contribuit si legea spune ca contributia tre sa fie reala si continua. Cum ai contribuit??? la fel ca nesimtitul de militar. Banii s au varsat la BUGETUL CONSOLIDAT AL STATULUI, dupa care din BUGETUL DE STAT se directioneaza o suma catre Bugetul de asigurari sociale care, de regula e pe deficit. Haisa descoperim aerul biblic, marea resetare fara mers pe jos si teoria iubirii versus teoria relativitatii restranse...

RD spunea...

@Burebista,

Domnul Flavius este invidios pe beneficiarii de pensii militare care au cuantumul mult mai mare decat al lui si-o baga pe aia cu oscarurile si altele, dar in realitate treaba e alta.

A, daca ar fi muncit 25 de ani efectiv si ar fi iesit la limita de varsta cu pensie de serviciu si acum e prea mica, l-as fi inteles, dar la dansul nu e cazul. Cum ar fi cei care au muncit minim 25 de ani efectiv si au o pensie mai mica decat altii iesiti mai tarziu la pensie dar cu grade inferioare.

Din mai multe motive, ura si invidia este in randul beneficiarilor militari. Unii au dreptate si se simt neindreptatiti, altii din ura si invidie asa cum am mai spus.

Sunt total de acord cu tine Burebista, bine punctat, as fi vrut sa scriu de mai mult timp, insa imi era ca o sa sara in ajutorul dansului, anumiti pensionari militari, dar citind ce ati scris dumneavoastra, v-am aprobat si am simtit sa postez despre asa ceva.

Domnul Flavius, ura si invidia nu va face mai bun si nici pensia nu v-ar creste asa cum v-ati dori!

Simdum spunea...

am inceput demersurile catre DMRU MApN sa mi dea contractul de munca semnat de mine conform Codului muncii, daca am avut asa ceva. Ce fac in rest e treaba mea...

A spunea...

@ viorel
Cine dracu mi-a facut rost de pacostea asta.
Dom' majur,citeste domne tot si poate realizezi despre ce e vorba in discutie.
Tu personal ai ceva cu mine? Te bantui noaptea sau ce?
Roaga pe cineva calificat de pe blog sa-ti faca toata prezentarea.
Imi dai impresia ca uneori o faci la misto insa la cata straduita ai depus sa-mi arati L80 gandul ma duce la altceva...
PS:
nu știi citești, iar dacă nu înțelegi întrebi.
Daca ai facut asa toata viata fa-o si acum la batranete.

Simdum spunea...

Burebista: daca a avut grupa se pensioneaza mai devreme. 65 nu e panaceu universal si mai au si indice de corectie cf 170 de 1,41 si le iese penzia mai mult de 655, DAR ASTA E PENTRU CEI CARE STIU SA CALCULEZE...

Huhu Rezea spunea...

Burebista
Nu vorbi asemenea prosti, ca nu va spune niciodată CCR că suplimentul care se acorda pensiilor speciale peste partea calculată contributiv este drept cîștigat și intangibil sau că pensiile militare sunt drepturi câștigate.
Poți să citezi imaginara decizie CCR?
Unde ti-ai pierdut logica?
Pai, la recalcularea pensiilor civile pe noua Lege 127/2019 se recalculează un cuantum contributiv și rezulta alt cuantum tot contributiv? Nu este normal să se aplice cel mai mare dintre ele? Nu se cpmpară un cuantum contributiv cu unul necontributiv.
Pe când la tine, cuantumul actual, fiind total calculat necontributiv, la o eventuală recalculare poate fi micșorat pentru că nu reprezintă drept câștigat.

Am mai spus dar nu ai fost atent. La cei 40 de ani vechime efectivă, inclusiv stagiile lucrate după pensionare, pensia calculată in actualele puncte de pensie ale L 263/2010 ar fi dublă față de pensia calculată pe 223 și indexată până in prezent.
Ești de o îndărătnicie colosală dacă nu te străduiești să citești cum se vor calcula pensiile contributive potrivit L. 127/2019. cu modificările care i se vor aduce.
Ca să înlăture inechitățile actuale și coeficientul de corecție va conta suma punctajelor anuale. Acea sumă nu se va mai împărți la 35 ani stagiu complet de cotizare ci. se va înmulți cu un punct de referința care urmează a fi stabilit după ultimele simulări.

Simdum spunea...

UN PENSIONAR MILITAR INAINTE DE 01.04.2001 NU ARE NICI UN ELEMENT DE CONTRIBUTIVITATE IN SOLDA BRUTA!!! Cum se regleaza inechitatea???

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Simdum
Dacă te încumeți să comentezi pe acest blog eu îți recomand să te documentezi mai întâi, nu să arunci vorbe de clacă.
Incepi prin a afla ce înseamnă calculul contributiv al pensiei, calcul care s-a aplicat în România, după modelul german, începând cu aprilie 2001, prin L 19/2000. Până la acea dată nimeni în România, civil sau militar, nu a plătit individual un leu contribuție pentru a beneficia de dreptul de pensie.
Calculul se face în funcție de veniturile salariale brute din întreaga perioada lucrată, nu din. 6 luni.
Timp de 5 ani,2011-2015, militarii au primit pensii in sistemul public, calculate în puncte de pensie, si au avut pensii mai mari decât cele calculate potrivit anterioarei și următoarei legi a pensiilor militare. Eram și atunci țară NATO, dar nu se alerga spre pensie după 15-20 de ani de muncă.

RD spunea...

Daca nu ar fi intervenit atatea OUG-uri, legea lui 'Oprea' nu era rea, cu actualizari la cresterea activului + indexari ca la civili. Dar s-a stricat legea dupa o perioada scurta.

Simdum spunea...

VALOAREA DE REFERINTA A PCT DE PENSIE TRE SA FIE MINIM 82,48 CA SA NU SCADA PENZIILE CIVILILOR CARE SE PENSIONEAZA IN 2023. DE AIA IN 2023 INDICELE DE CORECTIE SE PASTREAZA LA 1,41 CA DIN CALCULE LEGALE IESE 1,23.
DESPRE CE VORBIM??? MINCIUNI ADEVARATE SAU COPII SPUN LUCRURI TRAZNITE????
ZEGREAN DE LA CCR CRED CA ARE VIZIUNE SI PREVEDERE CAND SPUNE CE SPUNE DE SOLDA MILITARULUI.
mAI PUN O BOMBOANA PE COIVA....
FORMULA DIN PLX 199 REZOLVA MULTE PROBLEME SI POATE FI ATAT DE SIMPLU IMBUNATATITA CA SA RASPUNDA ALINIERII LA CONTRIBUTIVITATE PENTRU PENSIILE MILITARE.
Formula de impozitare de 41.5, rezolva elegant multe probleme si nu te trimite intr un trecut incert si posibil contestat.
a te raporta la trecuta contributivitate e anacronica, cinica si de prost gust. Daca avea efecte pozitive, in mod sigur continua, dar timpul a demonstrat ca e neproductiv.
L 223 a incercat sa dreaga busuiocul, dar a iesit un dezastru previzibil, care nu se vrea rezolvat.

RD spunea...

@Huhu, 25 de ani in sistemul militar (limita de varsta) si sa zic 40 de ani cumulat, se considera ca e iesire la limita de varsta in sistemul public in sensul ca depaseste 35 de ani, iar in sistemul public de pensii limtia de varsta inseamna 35 de ani cotizare? Intreb pentru ca nu sunt sigur! Si apoi, ce importanta are vechimea cumulata, asa cum am dat exemplul de mai sus, 40 de ani. Avand experienta dumneavoastra din trecut cu trecerea pe contributivitate si fiind informat, ma gandesc ca imi puteti da un raspuns sigur. Multumesc!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Simdum spunea...

DLE HUHU: am itrebat fara vorbe de claca:cum se procedeaza cu un militar care inainte de 01.04.2001 nu a contribuit la vreun fond de pensii. NU INCERCATI SA MA ABURITI!!!raspundeti altceva care nu ma satisface!!! intrebarea mea e foarte clara si precisa. Multumesc.

Simdum spunea...

Legea 19 din 2000 nu mi se aplica mie ca militar. hai sa etapizam corect trecutul...

Burebista spunea...

Huhurez.. Nu ma crede ca nu înțeleg, ce citesc, sau ce scriu câteodată.. Eu vreau sa scrii sau sa postezi CÂTE PUNCTE DE PENSIE TOTALE AI ACUMULAT.. TU.. ÎN TOATĂ ACTIVITATEA... PUNCTELE ALEA PE CARE NU LE RECUNOȘTI..

Simdum spunea...

dle Huhu eu am intrebat cum se procedeaza cu cei care nu au contribuit inainte de 01.04.2001 si sunt pensionari ca si cel dupa 01.01.2018 - spre exemplu. Multumesc
placa ce o sustineti o stiu, dar pentru mine scartaie...
vreau o solutie nu idei preconcepute.
daca nu va convine subiectul, atunci cum vedeti alinierea la contributivitate???

Simdum spunea...

Dle HUHU, dati timpul inapoi si vedeti din ce se compunea solda bruta a militarului in 01.04.2001 si aceeasi solda in 01.01 2018. poate ma veti intelege ca contabiliceste e o diferenta...ca politrucii te fura la drepturi e altceva, asa cum i au furat si pe civili cu legea19/2000. admirabil i a furat pe civili cu contributivitatea si nu au avut scandal mizand pe nestiinta...

Simdum spunea...

Dle HUHU: daca eu incerc sa va scot din tiparele dvs, imi spuneti ca arunc vorbe de claca???
In mod sigur nu o sa ma descurajati in a spune ce vreau sa exprim chiar daca contabil vorbind nu vorbim aceeasi limba ca fiecare e unic in felul lui.
NU DETIN ADEVARUL ABSOLUT si nici nu vreau dar cel putin ma exprim daca imi este permis.

Simdum spunea...

modelul german e a lu BISMARK si ii spune PASS as you go (PAIG) de prin 1870 si se bazeaza pe solidaritatea intre generatii, detalii cel care munceste plateste penzia celui care are acest drept.
daca va veti uita in trecut in 1864 cuza a facut legea penziilor pentru militari ofiteri, ca in martie 1865 a extins legea si pt subofiteri
Modelu ala dainuieste, dar nu trebuie decat adaptat si atat.
in sistemul militar atat de hulit de ce nu se vrea trecerea pe pensii ocupationale ca infrastructura exista???
doar principiul meu de claca, impiedica ACTIUNEA????

Leo spunea...

Sindum
Se procedează exact cum s-a procedat atunci când pe vrema lui GĂBIȚĂ s-au recalculat pensiile militare pe sistemul legii contributive 263/2010. Pe acele Decizii sunt toate calculele de punctaje lunare , anuale și inclusiv PUNCTAJUL TOTAL care poate fi utilizat pt. noua Lege a pensiilor din sist. public care este vizată de JALONUL 214 din PNRR și pt. care Bunelul zice că este geamăna lui Legii 127

bogdan spunea...

Daca este cum spune cineva aici si anume ca in cazul contributivitatii vor fi pensii mai mari decat soldele (DAR NU AR FI PROBLEME NU ? ASTA AR FI ECHITABIL NU ?.....) asta pica din start.

BUEWBISTA ai dreptate in multi vorbeste ura nu dreptatea ( si nu in ultimul rand timpul liber avut de zeci de ani de pensie)

Daca pensia mea va scadea ( nu am copii nu am nepoti) ma duc in fata ministerului si dau foc celor doua livrete militare ( da, am doua asa sa fie destule). Nu rezolv nimic dar macar ma dezlipesc de ,,GURA SOBEI,, Stiu...inscrisuri oficiale...amenda. platesc.
Pentru actiuni in justitie nu am loc si nu am pregatirea necesara , oricum vad ca sunt pline de sorti de izbanda.
Admin ce nu am vazut si nu stiu este daca anumitye indemnuri gen ,,HAI SA PROTESTAM,, ....ETC. sunt permise pe blog sa nu gresesc.

CEZAR spunea...

Un PAFARIST INTREABA "

DLE HUHU: am itrebat fara vorbe de claca:cum se procedeaza cu un militar care inainte de 01.04.2001 nu a contribuit la vreun fond de pensii,,,,,

PAFARISTULE ..HUhu..ii plictisit sa-ti mai raspunda...la citi prostovani a tot raspuns pina acum...
Iti raspund eu..
NIMENI NICI CIVILI NICI MILITARI NU AU PLATIT CONTRIBUTII PENTRU PENSII...INDIVIDUAL PINA PRIN 2001..PARCA
DOCUMENTEAZA-te ...!! nu numai latra ...!

CEZAR spunea...


Blogger Simdum spunea...

FORMULA DIN PLX 199 REZOLVA MULTE PROBLEME SI POATE FI ATAT DE SIMPLU IMBUNATATITA CA SA RASPUNDA ALINIERII LA CONTRIBUTIVITATE PENTRU PENSIILE MILITARE

ASA_I...AE FI CEA MAI BUNA LEGE A PENSIILOR MILITARE !!

VEZI CINE S_A OPUS SI PROBABIL SE OPUNE >>>>


bogdan spunea...

Si SIMDUM are dreptate si BUREBISTA are dreptate si ADMIN are dreptate....mai sa fie si EU am dreptate. Atunci ce ( era sa scriu ce facem de parca noi facem ceva cu adevarat) se va intampla ?

csej spunea...

SINDUM@ mai omule esti precum cei de pe strada care întrebați ceva tin cu tot dinadinsul să răspundă ca le e rusine sa recunoasca ca nu stiu.
Citeste decretul lui Ceausescu privin pensiile civile.Vezi ca acolo scrie ca pentru civili contributia pentru pensie intră în sarcina întreprinderilor.Deci Huhu are dreptate.Real nu a contribuit nimeni cu bani din buzunar pentru pensie.
Vechimea cumulată in cazul contributivitatii nu are nici o treaba.Ca elemente de calcul se iau salariul,salariu anual mediu brut pe economie,vechimea efectiva,grupa de munca,contributia pt.pensia suplimentara ,OMM.
Legea 127/2015 inseamna produsul intre nr.total de puncte pentru toata activitatea si valoare fixa stabilită de legiuitor.
Sper ca m-am făcut înțeles.
Ca sa nu mai afirmați prostii privind legea 1/2011 luați tabelul publicat de MApN.La nevoie apelați la mărinimie lui Huhu.
Nu se poate merge la infinit cu valoare pensie functie de anul deschiderii drepturilor de pensie.Asta generează permanent deosebiri.Maine ,poimâine tu vei avea pensie mai mica decat egalul tau.

kostas spunea...

Da, M, ce nu-ti vine sa crezi ca foarte multi au in plata pensia militara pe L223, care este mult mai mica decat ar avea pe contributivitate? In 2016, daca aveai 1 leu in plus la pensia pe 223 fata de cea contributiva, CSP iti dadea pensia pe 223. Iti dai seama ca toti acestia au ajuns cu pensiile de rahat, fiindca pe contributivitate li s-ar fi dublat? Huhu are dreptate. Eu tot in situatia asta sunt. Pana in 2016 aveam o pensie contributiva destul de buna, fiind iesit la pensie cu vechime completa, pensia fiind calculata dupa legea 263, fara smecheria lui Oprea cu impartirea la 20. In 2016 la recalculare pe 223, pensia militare a iesit mult mai mare decat contributiva si CSP mi-a dat-o pe ce calculata dupa 223. Acum, pensia mea este mult mai mica decat cea contributiva, daca nu exista legea 223. Si sunt foarte multi in situatia asta. Si atunci de ce nu este corect ca pensiile noastre sa fie calculate si pe contibutivitate? Nimeni nu ar mai avea pensia mai mica decat contributiva. Dar guvernantii stiu ca foarte multe ar creste si de aceea nu vor. Prefera sa ramane asa, bagand tot felul de motive, pentru a putea sa-si bata joc de pensiile noastre cum vor, sa le inghete cand vor, sa le indexeze cum vor muschii lor. Ce, le cad galoanele militarilor daca au calculata pensia si contributiv?

bogdan spunea...

Se apropie de pensie generatia care a primit salariul ,,IN MANA,,. Lasa vreau in mana bani mai multi iar in cartea de munca trece salarul minim ca....pana la pensie ehheee.

Brusc acesti cetateni mai mult sau mai putin scoliti, zgandariti de tot felul de ,,vomitaturi,, aruncate in spatiul public inclusiv de stimati colegi ai nostri scuzati cuvantul,,colegi,, afost scapat, deci acesti cetateni brusc au descoperit ca au pensii de mizerie si ca ce sa vezi....exista pensii militare, UUAAAAUUUU

Sunt intr/o zona minierea, eram tanar ofiter absolvent va dau cuvantul meu luam cu sotia alimente pe ,,CAIET,,. si multe altele pe care le stiti foarte bine. Acesti cetateni cu maxim scoala profesionala primeau salarii de cel putin trei ori mai mare decat solda mea. In timp unitatile miniere au fost desfiintate au primit compensatorii grase etc. Au fost desfiintate si U.M. bocceluta in spate si mana baiete ( nu la plati compensatorii ) navetist de ziua a 7-a.

Unitatile miniere aici au prins din nou avant tinerii frumosi si liberi reangajati si acum ies la pensie la 55 de ani cu minim 4000/4500 lei ( vorbim de muncitori).
Aceasta generatie urla la unison DESFIINTATI PENSIILE MILITARE si datorita domnilor care.....urla ca si .... .

Bunica mea spunea ,,Glas de caine nu se aude in cer,, Nu stiu ce sa mai spun. Poate se aude daca se latra tare de tot , daca tot au timp.

IATA CE SPUN DRAGII USR-isti ai vostri

,,Nu e o problemă cu cei care au 2.000 lei pensie militară.
Premierul are o pensie specială de 18.000 lei pe lună” https://ziare.com/pensii-speciale/eliminare-pensii-speciale-lege-ccr-1789600?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

DECI VOI CARE AVETI 2000/3000 acolo trebuie sa ramaneti iar ceilalti sa coboare.

INTELEGETI ODATA CA NU SE VOR DUBLA PENSIILE VOASTRE CUM CREDETI. Pe bune ? Vedeti sa creasca zeci de mii de pensii. ? Poate nu dar va bucura sa scada cateva mii.

bogdan spunea...

ADMIN te rog frumos sa ne spui daca formularea ,,UN JEGOS DE OFITER,, fara a fi precizata persoana careia i se adreseaza este corect in a fi utilizata.

Asa, putem spune toti JEGOSII DE SUBOFITERI, JEGOSII DE MILITARI ANGAJATI.

DACA ESTE UN BLOG DESTINAT SUBOFITERILOR SA STIM SI NOI JEGOSII DE OFITERI SA NE RETRAGEM IN JEGUL SI MIZERIA NOASTRA.

kostas spunea...

Mosmartine, mai lasa-ne in pace cu ideile dumitale ca baza de calcul sa fie formata numai din 2,3,4 elemente cum zici dumneata. Civilii se bat si pentru 5, 10 lei la pensie si dumneata vrei sa micsorezi baza de calcul, sa nu fie incluse sporurile care le-au difrentiat munca militarilor pe timpul carierei? Vrei ca pensiile sa fie egale pentru toti. Dar pe timpul carierei, se compara munca unuia de birou cu munca unuia care avea misiuni de zbor, misiuni pe mare, pe Dunare cu navele, misiuni de scufundare, misiuni in poligoane? Dumneata o dai intr-una cu elemente comune la pensie. Las-o mai moale. In al doilea rand, elemente mai putine inseamna baza de calcul mai mica, net mai mic, pensii mai mici, mai ales cu calculul, care se vehiculeaza sa incepa de la 45% din baza de calcul. Foarte multi care nu au vechime efectiva completa nu vor ajunge nici macar la 58,5% Asa vezi dumneata rezolvarea inechitatilor? Eu am mai explicat o data de unde vin inechitatile. Daca nu ai citit, cauta postarea si informeaza-te.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Si eu zic la fel.
Echitabil este să introducă în baza de calcul a pensiei militare valoarea soldei brute lunare pentru care militarul plătește CIBS potrivit art. 31 din L 223/2015.

Mihai spunea...

Dece nu se pot trece pensiile militare pe contributiva?
Spunea alde dnul Huhurez intr-un comentariu referitor la magistrati despre avizul consiliului legislativ dat pe L4;
Adica magistatii sunt de acord cu pensie 58,5% din venituri ;
Zice Huhurez;
"Sunt de acord ca și la ei pensia în plată să nu fie mai mare de 58,%5 din baza de calcul netă din 12 luni."
12 ianuarie 2023 la 10:25

Pai atunci la ce mai sustinti contributiva dnule Huhurez?

Pai mai desteptilor care nu pricepeti nimic din logica directivei europene impuse prin L4 si tot o _uteti inainte cu bunaciunea contributivei ,ce faceti in cazul in care cuantumurile pe contributiva recalculate ies mai mari decat 58,5% din media veniturilor pe ultimele 12 luni ???
Asta ca sa vedeti cat sunteti de incuiati in idei partizane ,promovand ceva care nu se poate aplica nici pensiilor militare nici celor ale magistratilor ,respectiv calculul pe contributiva.

S-au chiar sunteti in stare sa credeti ca pe viitor cineva va da pensii actualizate mai mari decat 58,5% din venituri???
Probabil sunt si din astia rupti de realitati care si-ar dori pensii mai mari decat neturile activilor similari in functie.

Huhu Rezea spunea...

RD
Pe L 164/2001 luai pensie militară întreagă dacă aveai vechime efectivă 30 de ani și apoi a scăzut la 25 ani.
Pe L 263/2010 trebuia să ai cât mai multe stagii anuale pentru a crește suma punctajelor anuale.
Pe L. 223/2015 trebuie să fii prost ca să lucrezi mai mult de 20 de ani; ori 20,ori 30 de ani lucrați, tot aceeași pensie militară iei. Numai că... planează permanent amenințarea alinierii la calculul contributiv.
Dacă gulerații aveau minte și propuneau în L 223/2015, în loc de reglementarea din art. 122, cu dreptul de opțiune timp de 5 ani, că pensia militară se calculează și în cuantum contributiv, în plată rămânând cuantumul mai mare, nimeni nu mai cârtea acum că pensiile militare nu sunt aliniate la contributivitate. Nu au făcut economii atunci, pentru că la 68% dintre pensionari nu au putut să le micșoreze cuantumul contributiv, datorită deciziilor CCR care garantează acel cuantum. Acum este prea târziu și s-ar putea, ca să primească rata 3 PNRR, să reglementeze calcul contributiv exclusiv al pensiei pentru militari, calcul dezastruos pentru cei care s-au pensionat anticipat sau au fost disponibilizați.

@Simdum,
Îmi place că ai început să te documentezi.

19 februarie 2023 la 09:43

Nemo spunea...

Legea 223 permitea calculul pensiei pe contributivitate.De ce nu au trecut in termenul legal la pensie civila si au ales pensia militara?

bogdan spunea...

CE FRUMOS

U.E. cumpara arme si munitii din fondurile comune pentru Ucraina. Ii incurca cel 3 miliarde din Jalonul 3. ( declaratie la Digi)

Orban - Europa in razboi cu Rusia ( declaratie la Digi..)

Moldova - risc foarte mare de destabilizare ( declaratia la Digi)

Romania - Sa dispara dracului pensiile militare ( declaratia INTREGULUI POPOR)

Huhu Rezea spunea...

@Avy
Tu ești încuiat rău de tot dacă tot nu se prinde de tine informația că pensiile magistraților și ale celorlalte pensii speciale sunt deja calculate și în puncte de pensie și că rămâne în plată cuantumul contributiv dacă, la magistrați, plafonul de 58,5% este mai mic decât cuantumul calculat contributiv.
Iați dracu' pânza de păianjen de pe ochi și citește ca lumea proiectul legii, în partea cu pensiile pentru magistrați.
In art. III alin (5) scrie:
(5) Recalcularea prevăzută la alin. (1) nu poate aduce atingere drepturilor de pensie stabilite pe baza principiului contributivității potrivit legislației sistemului public de pensii.

Să nu mai aud niciun troll al guleraților spunând pe blog că pensiile magistraților și ale celorlalte pensii speciale nu sunt deja aliniate la contributivitate. Pe cupoanele lor sunt scrise și punctajele din sistemul public de pensii.
De altfel, nici slinosul Ghinea nu știa asta când a redactat Jalonul 215, astfel că acea recomandare rămâne valabilă numai pentru pensiile militare.

bogdan spunea...

Admin, te pricepi mai bine si ceilalti care cunosteti aceste calcule, este totusi adevarat ca pe contributivitate pot fi pensii mai mari decat netul activilor ? Acum sau in viitor .

Este simplu da sau nu. Si atunci banuim ce se va intampla.

Leon spunea...

@Avia, magistratii si in prezent au cam 10% din pensia lunara calculata pe puncte!
Dar Pensia de serviciu bruta depaseste cu mult veniturile din activitate !
L 4/2023, îi aduce si pe ei la o pensie neta de 58,5% din media a 12 luni, la fel ca la celelalte categorii de pensii de serviciu din OuG 59, indiferent de formula de calcul a pensiei de serviciu( 80% la magistrati, 65% la ceilalti) !
Huhu sustine ca si militarii sa intre in randul lumii, adica un calcul pe contributivitate si altul pe L 223/L 4, ramanand in plata valoarea cea mai mare!
Parerea mea este ca nu vor fi multe pensii in plata pe contributivitate, chiar pe Formula din L 127/2019 !

Mihai spunea...

@ Huhurez
La veniturile magistratilor 58,5% este insignifiant ,de asta au si acceptat stiind ca pensiile contributive nu ating poate nici 50% din venituri darmite 58,5% chiar daca ar cotiza la CAS cu maximul prevazut de lege.
La militari lucrurile stau insa cu totul alfel.
Fiscalizarea cu 41,5% din venitul brut face ca netul militarilor activi sa fie cu mult sub netul magistratilor.
Iar in atare situatie multe din contumurile pensionarilor militari cu vechime completa recalculate pe contributiva L127 depasesc netul in plata al activilor similari.
Ori nu cred ca activii se vor simti confortabil sa fie salarizati cu un net mai mic decat al pensionarului fost similar in functie.
De asemenea nu cred ca multi ofiteri superiori vor accepta sa fie depasiti la cuantum de maistri militari sau de of de grad inferior prin calculul contributiv.
Pensiile civile rezulta din salarizari realizate dupa sistemul socialist urmat dupa 91 de salarizari in baza contractelor individuale de munca,contracte colective ,contracte de ramura ,drepturi de autor ,etc.
Un pensionar civil poate sa aiba o pensie cumulata din doua ,trei contracte de munca pentru care a achitat CAS pe cand militarii nu au aceasta posibilitate.
Ca militarii sa depaseasca aceasta injosire trebuie sa aiba pensiile calculate dupa o formula care sa mentina cuantumurile in corelatie cu soldele activilor similari in grad si functie.

M spunea...

@Kostas

Da, M, ce nu-ti vine sa crezi ca foarte multi au in plata pensia militara pe L223, care este mult mai mica decat ar avea pe contributivitate?
Nu mai citez ce ai zis mai departe....

Vă sfătuiesc să citiți întâi ce scriu eu și apoi să mă combateți! Nu credeți că așa ar fi onest?

Vă dau un singur exemplu, de pe această pagină, și aștept scuze!

"cum știe statul român că ne dau pensii mai mari decât cuantumul contributiv dacă nu apare pe talon această valoare, actualizată și calculată la zi?"

Spre deosebire de unii de pe aici care și-au descoperit vocația de dumnezei stăpâni pe viețile altora eu când am trebuie mailuri nu am cerut decât evidențierea calculului contributiv pe taloanele pensiilor militare. Ce cer eu nu taie la nimeni dar clarifică situația!

Ok?

Acum revin cu întrebările mele la care niciunul dintre domniile voastre nu vrea să răspundă:

1. De ce nu sunteți de acord ca, dacă considerați că pensia contributivă este mai buna decât cea militară, să aveți dreptul să faceți cerere și să treceți pe contributivă?
De ce vreți neapărat să îi obligați pe toți? Nu dumneavoastră personal, ci mulți din generația dumneavoastră!

2. Dacă în urma calculării contributive vor fi pensii de două ori mai mari (la același grad, funcție și vechime) o să acceptați să vă taie VOUĂ pensiile pentru a rezolva "inechitățile"?

3. Huhurez aproxima că 50% dintre pensionarii militari au avea de câștigat prin trecerea pe contributivitate! Asta înseamnă că 50% ar avea de pierdut. De ce jumatea dumneavoastră este mai importantă decât cealaltă? Ce facem cu activii care ar avea de pierdut 100%?

reddog spunea...

Salve Camarazi!
Se mai aude ceva de acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii?
Mulțumesc!

mosmartin16 spunea...

Kostas, înainte de a fi "nervos"... de ce nu cauți să analizezi mai mult și să pricepi ?! Păi dacă pentru o funcție de colonel - pe o variantă din documentația mea - iese o pensie netă de circa 11000 lei din acea bază de calcul... nu e bine ??! Iar asta cu pensii egale ai scos-o din "puțu' gândirii" ?! Tu ai habar câte variabile intră în discuție și fac, ca pensiile să nu fie nicicum egale ...cum greșit o spui ?! A da, pensii egale doar în situația în care au avut același grad, același coeficient al soldei de funcție, aceeași gradație, același procent pentru solda de comandă, același procent pentru OMM, același procent pentru spor de pericol deosebit, aceeași vechime, aceleași condiții de muncă, etc., toate aceste elemente actualizate !! Pricepi ?! Altfel...eliminarea - în totalitate - a inechităților profunde rămăne și în gura ta...doar o lozincă ! Azi sunt un hectar de sporuri în activitate, iar în urmă cu destui ani... erau unu'- două ! Cum actualizezi elementele salariale ale cuiva care a avut un singur spor și care a fost "geamăn"... prin prisma celor enumerate mai sus...cu cineva trecut în rezervă azi ?! Și pentru a nu fi în eroare - ca și M, care mă "gratula" cândva cu un apelativ, dar mă bucur că s-a liniștit - o astfel de situație nu are nicio legătură cu mine din perspectiva vârstei ! Io am 59 de ani, nu sunt nicicum "ofticat", am pensie bună...doar că doresc echitate...indiferent când te-ai născut ! Capisci ? Sănătos !

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Am vorbit zilele astea cu cineva din CNPP, si ca sa ghicesti cu cine, spun doar ca sunt nascut in jud. Vaslui, si am aflat ca nu exista niciun rudiment macar de ideie cu trecerea pensiilor militare pe contributeala si integrarea militarilor din nou in sistemul public, subliniind ca toti din CNPP ar fi impotriva, mai ales ca bilantul contributii incasate/pensii platite de la/pentru militari ar fi dezastruos pt. BASS, mai ales cu limitarea lu’ ghinea.porc.usr de 9,3 %. A zis ca nu intelege ce e cu noi militarii (de suntem atat de prosti, am inteles eu!) si de ce nu luptam ca in noul proiect din parlament sa introducem RECALCULAREA care ar implica automat si ACTUALIZAREA.
Ma rog, specialisti si specialisti.

A spunea...

@ Viorel
Calcul pensie cu 65% din B.C. (cf.art 29 lit a /L223/2015)
Pensie anticipata cu 20 ani vechime efectiva-30 ani vechime cumulata(presupunem 20 ani la speciale -6luni/1an):
Baza de calcul 65%-----penalizare 1% pentru fiecare an pana limita de varsta (cf.art 29 lit b ,alin2 /L223/2015):BC= 60%
CIBS-6% -Cf. Art 108 /L223/2015
OMM- 15%-cf. Legea nr. 80/1995 Art. 11
10%-procent suplimentar ( cf.art 29 lit b ,alin1 /L223/2015 ) pentru 30 ani vechime cumulata
Calcul :60%+10%+6%+15%=91%------------plafonat la 85% conf.art 30 din L223/2015= pensie actuala in plata
__________________________________________________________________________________
Calcul pensie cu 45% din B.C. (cf.art 29 lit a /L223/2015)/L4/2023
Pensie anticipata cu 20 ani vechime efectiva-30 ani vechime cumulata(presupunem 20 ani la speciale -6luni/1an):
Baza de calcul 45%-----penalizare 1% pentru fiecare an pana limita de varsta (cf.art 29 lit b ,alin2 /L223/2015):BC= 40%
CIBS-6% -Cf. Art 108 /L223/2015
OMM- 15%-cf. Legea nr. 80/1995 Art. 11
_____________________________________________________________________________________
Calcul :40%+10%+6%+15%=71%
Prin urmare,pensia celor ce nu au iesit la limita de varsta sau cu o vechime efectiva (incluzand si asimilarea)in speta sa atinga 25 in serviciu pensiile vor scadea
Baza de calcul va fi cu 85%-71%=14%mai mica decat cea actuala ,implicit pensia in plata ce se deduce in continuare prin aplicare aprocentelor cf legii va fi mai MICA
PS:
Nu iti mai calculez pentru cei cu pensie la limita de varsta,nu are rost in privinta ta.

A spunea...

@viorel
SA SCOATEM SABIILE
Majurule,CFI a scris acum ceva timp ca unii chiar doresc a fi catalogati ca TABLAGII.Eu spun sa reflectezi bine la vorbele lui avand in vedere ca esti promotie 1983.Daca dupa 19 ani la Personal tu esti praf,ma gandesc cu ce te-ai ocupat?Spre deosebire de matale,aia de la ambarcat nu au rupt bocancii prin tarana ci au invatat nu 2ani ci 3ani.
App,NU am purtat niciodata bocanci,asta pentru tine ,sa nu mai punem semnul egal intre noi doi(din pdv –ul tau). Daca te uiti bine in L80/1995 ,matale ca sof. bun cunoscator al legilor si regulamentelor militare ar cam fi trebui sa prestezi un salut in caz ca ne intersectam traictoriile.(pentru ceilalti ce fac parte din categoria sof,precizez ca NU am nimic cu categoria ci doar raspund acestui adj. plin de ura si invidie,o jivina de la Personal ce si acum se crede buricul pamantului cum se credea in timpul activitatii.)
Despre faptul ca apa curge la deal,in conceptia ta,mah,eu de specialitate navigatie crezi ca reusesc sa ii explic fenomentul mareei in zonele lagunare unuia ca tine?
Conceptia ta despre cei mai tineri,asta, de bibani afoni,e un cretinism izvorat din comunism.In mintea ta de PCR-ist sovin nu exista nimeni si nimic mai bun dupa tine.Perceptia ta de superioritate absoluta e ramasa ancorata in trecutul comunist.Expresie de „BOCANC”,vorba CFI-iului aia cu TABLAGII.Te observ de ceva vreme , deprinderile de pupincurist capatate in activitate le aplici cu maiestrie si pe acest blog.
Ai o dulceata otravitoare in vorbe,o amabilitate falsa ,incat daca eram in locul unor „grei” ce posteaza aici iti retezam petlitele demult Pana si prostiile de „poezele” ce le postezi ,agramate si fara noima nu fac decat sa „linga” egoul celor ce intradevar „poezesc” in adevaratul sens al cuvantului.
Gandirea perversa si plina de invidie te face sa actionezi din instinct „atacad” tot ce e nou venit pe blog pentru ati impune „prestigiosul respect”. In nemernicia gandirii tale tu cataloghezi oamenii dupa anul absolvirii,in speta,cu cat esti mai spre 2000 cu atat esti mai prost si incult.E tarziu sa te apuci sa te schimbi,asa ai fost banuiesc toata viata si acum la peste 60 de ani lucrurile par pentru tine firesti.
Respecta daca vrei sa fii respectat,fii om, indiferent daca discutiile se poarta intre aceeasi categorii de militari.TU,doar cu corpul ofiterilor esti docil dupa cum observ.Cum afli ca a fost ofiter superior imediat iti schimbi discursul si intonatia.Exemplul cel mai recent si elocvent e cel cu Bogdan.Cand ai aflat ca a fost Cdt. de UM,din vultur hulpav pregatit de atac te-ai transformat intr-un motan tarcat ce sforaie sa –si arate fata de stapan respectul (fals de altfel in realitate).Folosesti tehnici de abatere a atentiei asupra discursului de tot rahatul nefiind in stare sa porti o discutie cap coada de pe pozitii egale.
Nu am nimic cu prezenta pe pe blog,ar fi si culmea,dar nu mai erija in mare cunoscator cand de fapt esti „poet”Faptul ca toata viata ta,dupa cum spui,daca nu ai stiu, ai citit si daca nu ai inteles ,ai intrebat consider ca e un lucru onest.Nu ai fost un autodidact consacrat dar nu e o crima,insa,nu iti da dreptul de a arunca cu invective asupra celor mai tineri(eu am 50),propavaduind conceptia ta cretina pe acest blog in privinta noastra.

Sensei spunea...

O componenta contributiva si o componenta care sa compenseze restrictiile din activitate si obligatiile la razboi ca militar in rezerva. Cea mai corecta solutie si nimeni nu va mai avea ce comenta la adresa pensionarilor militari.

Nemo spunea...

Legea 223 a permis trecere pe contrbutivitate.Daca era mai bine pe contributivitate de ce nu ati facut pasul?

Sensei spunea...


O PROPUNERE FOARTE BUNA FACUTA DE HUHU REZEA
Dacă tot sunt denumite pensii speciale, să se introducă un articol în Legea 223/2015, similar cu prevederile din celelalte legi care reglementează pensiile speciale, prin care să se prevadă că pensia calculată potrivit legii pensiilor militare să nu fie mai mică decât cuantumul contributiv calculat potrivit Legii 263/2010, obligând, astfel, Casele Sectoriale de Pensii să calculeze pensiile militare și în puncte de pensie.

bogdan spunea...

Este interesant cum se preiau comentarii de pe acest blog si se posteaza pe forumuri pe FB.Clar doar cele care proslavesc contributivitatea.

Negritoiu spunea...

Mos Martine,
Subsc se pareriu la cele postate de kostas la 9,40. Ai acaparat blogul cu ideile tale nastrusnice emanate din nerealizarile personale. Varsta inaintata ar fi trebuit sa te faca mai intelept si mai bun dar,din pacate,ai devenit''un mos'' ranchiunos care nu stie decat sa se uite,plin de pisma,in ograda vecinului. In toata activitatea ta n-ai fost in stare sa depasesti nivelul elementelor comune si acum ai pretentia ca toti sa fie tratati la fel. In conditiile in care soldele de functie sunt aceleasi,nu ti se pare corect ca riscul specialitatii sa fie diferentiat prin sporuri? Poti compara pe unul care se ocupa cu probleme administrative cu cel care-si risca sanatatea si viata in indeplinirea sarcinilor profesionale? Ai nenumarate exemple de aparate de zbor prabusite,de politisti agresati fizic,de genisti morti cand dezamorsau dispozitive plasate de teroristi,de pompieri morti la interventii,s.a.m.d. Nu le cunosti,sau le-ai uitat? Sunt de acord ca s-a exagerat mult cu natura acestora dar asta nu inseamna sa le inlaturam pe toate. Nu vad ca protestezi impotriva procentelor de 45%,65% sau cat naiba or mai fi! Astea nu te deranjeaza? Sau totul este sa scada pensiile celorlalti daca a ta nu poate creste! Mos Martine,da dovada de intelepciune si arata ca nu ai inbatranit degeaba. Sa avem o zi buna cu totii !

mosmartin16 spunea...

Kostas, ia vezi tu din ce era compusă baza de calcul a pensiei prin prisma Legii 164, lege care a fost în vigoare vreo 10 ani ! Apoi, raportează-te la acele componente, dar prin prisma legislației prezente a salarizării ( 153 ) ! Documentează-te, apoi..."mai lasă-ne", vorba ta !🤣 Fii sănatos !

Julian spunea...

Buna ziua colegi ...!
Ma uit cu stupoare cum ne jignim unii pe altii cum suntem unii mai ,, varsovisti decat naotisti si ciucani'', uitam insa ca toti am servit patria la un moment dat unii pensionati cu 15 ani vechime in serviciu altii cu 20 ani vechime in serviciu altii cu 25 ani vechime in serviciu si chiar si peste 30 ani vechime in serviciu. Ceea ce se va intampla este logic simplu si de bun simt . Ne vor aseza in banca pe fiecare dupa cat am lucrat in armata asta .

Marcell spunea...

@Nemo
Bună asta 🤭. Pentru că ieșea mai mică, de aceea. Îmi amintesc, anul trecut, când am ieșit, că mi-a dat de grijă dna. de la personal să pun bifa respectivă "unde trebuie" pentru că altfel n-o să-mi placă, o să fie mai mică. Dar unii pe aici o țin una și bună, Batman, Batman.😀
Lăsați că ne face CCR dreptate și o să ne crească binișor celor ieșiți după 15.09.2017😀. Glumesc, desigur. Doar așa, să-și bage unii gheara-n gât ceva mai adânc😀. Lăsați că vine marea lege ce va face dreptatea supremă. Doar că unii, în continuare, vor rămâne nemulțumiți. Să avem puțintică răbdare.

Cezar spunea...

@/ Kostas..ba prostul esti Tu🤣😂🤣😂
Asta pentru ca nu esti capabil sa faci diferenta intre salariu..solda..plata a muncii si Pensie
Ai dat mai multe gauri in beton..ai fost platit mai bine!
Pensia..vezi dex..este cu totul altceva
NB
In Armata _ Normal ar fi sa se faca o singura diferentiere:
1.Trupele care se pregatesc pentru a duce lupta !
2.Trupele..putorile..care traiesc bine..pe spatele acestora
Punct!0

bogdan spunea...

Mda ....am fost suparat degeaba....nu merita, nu merita de loc pentru ca nu am pe cine sa fiu suparat.

bogdan spunea...

MARCELL

Nu spune de doua ori poate va fi mai mare pentru ca inca suntem cuplati la activi si singurii limitati la net (cei dupa 2017). Crezi ca o sa le spuna cdt. B X Cercetare Montana sau cdt. Y Bg. lansatoare Himmars stii din luna z veti lua pensie pe contributivitate . Pentru asta soldele activi;lor trebuie sa fie DUBLE.

mosmartin16 spunea...

Negrițoiule, e musai să te documentezi...apoi să vorbești ! "Cetește" și o să pricepi...măcar ceva acolo ! Asta cu faptul că aș fi sau nu de acord cu acel 45 % din ce "puț al gândirii" ai scos-o ?!🤣 A spune ceva despre ceva nu înseamnă a fi de acord neapărat cu acel ceva ! Cât despre ale tale aprecieri despre persoană...sunt doar dovada frustrărilor tale ! Așa fac cei care nu vin cu propuneri concrete...critică orice ! Nu contează argumentele la ei ! Uită-te la ce i-am răspuns lui kostaș în primul răspuns și spune concret ce e eronat acolo ?! În rest..."mă leși bre"...ofuscatule ?!🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

Negrițoiu, uită-te și în al doilea răspuns pe care i l-am dat lui kostaș și spune concret ce e greșit acolo ?! Da' concret, fără a divaga ori a o lua pe de-alături ! Concret, punctual, nu bla,bla,bla și povești nemuritoare !🤣 Sănătos și minte multă, că toți avem nevoie !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leon
Mă dezamăgești!
Ti-am demonstrat că pensia mea dacă ar fi calculată contributiv ar fi mai cu ceva mai mare decât pensia în plată, indexată, rămasă în plată după mizeria de L 223/2015 și dublă față de pensia recalculată în 2016 și indexată ulterior, în condițiile în care valoarea punctului de pensie a crescut de 830 lei în anul la 1785 lei în prezent, dar și stagiul complet a urcat de la 20 la 35. Dacă ar fi calculată potrivit L 127/2019, cu punctul de referința stabilit prin împărțirea valorii punctului de pensie la stagiul mediu de 30 ani, ar fi mai mare cu 1000 lei față de cea prezentă.
Situația aceasta ar fi valabilă pentru toți cei 68% care au mai rămas în în plată cu cuantumul contributiv după recalcularea din 2016.

RD spunea...

@Huhu,

Cred că corect ar fi ca în urma unei recalculări în sistemul public, cei care au ieșit la limită de vârstă conform legii actuale ale pensiilor militare 223/2015 (25 de ani), să fie la fel la 35 de ani în sistemul public. Să se considere limită de vârstă și acolo.

Oamenii au ieșit conform legii de care au beneficiat.
Și la celelalte legi așa cum ați scris. E ca și cum i-ai pune pe oameni să se întoarcă la serviciu pentru că au ieșit mai devreme la pensie, deși așa scrie în legea din care a beneficiat sau că au muncit doar 25 de ani..

Huhu Rezea spunea...

Avy
Tot este bine că aflași și d-ta că magistrații au deja pensiile aliniate la calculul contributiv al cuantumului. Oricât ar reduce guvernanții în viitor procentul de calcul al pensiei... nu se vor putea atinge de cuantumul contributiv calculat în puncte de pensie
Un articol similar ar trebui introdus și în legea pensiilor militare, poate chiar la nr. 122, și nu ar mai cârti nimeni că pensiile militarilor nu sunt aliniate la contributivitate.
Instituțiile militare și-ar reduce cheltuielile cu pensiile militare prin achitarea integrală de la bugetul asigurărilor sociale a pensiilor care rămân în plată cu cuantumul contributiv și a componentei contributive, la implinirea limitei de vârstă, pentru cei care au cuantumul procentual mai mare, iar CIBS-ul plătit de activi ar deveni CAS vărsat la bugetul de asigurări sociale, nu la bugetul de stat.

Simdum spunea...

Dle HUHU: eu tot ma documentez de vro 14 ani despre subiect, dar nu tin sa ies in evidenta, doar cand ma umplu de furie si dau pe afara ca sa ma descarc. Asta nu inseamna ca o sa renunt la a calcula variante care poate ma feresc de DEMENTA sau alte alea. Fiecare face ce vrea cu mintea lui. Credeti ca multi au citit o lege a pensiilor din scoarta in scoarta??? Eu va garantez ca 90% nu au facut treaba asta.Multumesc!!!

Huhu Rezea spunea...

RD
O aliniere a pensiilor militare la contributivitate nu ar schimba cu nimic condițiile de acordare a pensiei militare și nici calculul procentual dintr-o baza de calcul.
Punctajul contributiv potrivit L 263/2010 se calculează în prezent împărțind suma punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare de 35 ani. Chiar și eu mi-am recalculat cuantumul contributiv actual luând în calcul stagiul de 35 ani, deși la momentul anului 2011 a fost de 20 de ani.
Calculul contributiv pe viitoarea L 127/2019, modificată prin PNRR, nu se mai face împărțind suma punctajelor anuale la 35 ci prin înmulțirea acelei sume cu un punct de referință care variază anual funcție de creșterea valorii punctului de pensie.

reddog spunea...

Iar se încinge lupta interarme. 😁
Arma penitenciare pledează pentru armonie, unitate, camaraderie și echitate.
Și pentru acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii.
Asta e primul pas pentru îndreptarea inechităților.
Cei care spun altceva nu vor cu adevărat îndreptarea inechităților.


Huhu Rezea spunea...

@Simdum
Ai dreptate! Sunt și șefi de structuri asociative care deși spun că reprezintă interesele pensionarilor militari nu au citit legea pensiilor din scoarță în scoarță, ce să mai vorbim de literatura de specialitate.
Te asigur că toți cei care urmăresc permanent acest blog din 2015 încoace, și sunt cam 6-7 mii lunar, au trecut ușor, ușor, concomitent cu articolele de actualitate publicate, cam prin toată legea.
Rolul blogului este de a informa cu ceea ce instituțiile ascund și de a reaminti permanent legislația în vigoare.
Mereu apar cititori și comentatori noi pentru care explicațiile trebuie reluate de la început, ceea ce devine plictisitor pentru vechii cititori.

Simdum spunea...

CAND BUMERANGUL TE LOVESTE IN CAP< CREZAND CA I ESTE DESTINAT ALTUIA!!!
Asa e acum cand a venit vremea decontului greselilor trecutului ca, nu i asa, greselile de dimineata se platesc seara, sau arc peste timp.
De unde va aparea omul ala providential care sa rezolve problema politrucilor mioritici???
Porcii astia (sau politrucii), au solutia, dar actiunea deranjeaza pe cei mari si nu se doreste deranj.
Asa ca daca primiti indemnuri, vedeti pe cine urmati...

Simdum spunea...

Multumesc tare mult si poate voi fi mai increzator in blogul dumneavoastra. Eu vreau sa ajut nu sa bag strambe.

Simdum spunea...

https://www.bugetul.ro/augustin-zegrean-a-izbucnit-pensiile-militare-nu-sunt-pensii-sunt-solde-ei-nu-au-un-loc-fix-se-muta-dintr-o-parte-in-alta-daca-vine-razboiul-se-duc-in-razboi-daca-nu-vine-il-asteapta/?fbclid=IwAR2LHGXi16nznmA43YThBN4zlE_WFeKgDgl3pyGsCdjLkzEXV2vQCqWOF3s

mosmartin16 spunea...

Pentru cei care...abia acum..."descoperă roata" !🤣 Dacă în PNRR sunt incluse la pensiile speciale și cele militare ( și care reprezintă circa 90 % din cheltuielile bugetare )...cunoașteți vreo formulă magică de reducere a cheltuielilor cu aceste pensii speciale ( cerută în PNRR )...în afară de diminuarea unora dintre ele ?! Nicicum că asta ar fi de dorit...dar aveți vreo formulă magică a babei Vanga, a Minervei, a iluzioniștilor sau magicienilor ?!🤣 Aștept încă un răspuns - argumentat, pe cifre - cum că o pensie netă maximă de colonel de vreo 11000 și care ar putea rezulta, ar fi prea mică în raport de realitățile economice prezente ale României și nu de derapajele, abuzurile și ilegalitățile comise de găștile de infractori ( aproape toți ) ce-și spun partide ! Iar cuantumurile nete care pot rezulta sub acel 11000 ( repet, raportându-ne aici la funcția corespunzătoare gradului de colonel ) sunt - în funcție de o gamă largă de variabile - destule,încât să priceapă oricine că nu poate fi nicicum vorba de egalitarism, cum aiurea înțeleg unii de pe aici ! Duminică faină, oameni buni !

reddog spunea...

Huhu
Eu sunt pe blog din 2015 când eram activ.
Acum sunt super activ dar sunt pensionar. 💪
La început nu prea postam doar studiam fauna. 😁
Acum sunt la Marea Moarta cu picioarele in apa și beau o bere🍺
Salutări camarazilor de la celelalte arme.
Un gând special pentru camarada Anaconda de la arma ochiu' și timpanu'! ❤️

Simdum spunea...

DACA ASTA MINTE< MINT SI EU. POATE ARE PROBLEME LA OCHI< DAR MINTEA LUI CRED CA INCA FUNCTIONEAZA:
Zegrean: Pensiile nu se bazează pe contributivitate
Augustin Zegrean a mai susținut că degeaba vorbește lumea de acordarea de pensii pe principiul contributivității. Pensiile nu mai sunt contribuitive, ci sunt atât cât decide Guvernul.

„Tot aud că toată lumea spune că pensia trebuie să fie contributivă. Dacă eu vă spun că nu are nicio legătură contribuția cu punctul de pensie, ce-mi răspundeți? Punctul de pensie e stabilit anual de Guvern, nu contează cât a contribuit fiecare.


Pensia nu mai e contributivă, pensia e cât vrea Guvernul prin punctul de pensie. Valoarea punctului de pensie nu are nicio legătură cu contribuția cetățenilor. Dacă contribui mult sau puțin, tot dracu ăla-i!”, a afirmat Zegrean, conform b1tv.ro

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Simdum spunea...

Militarul nu are contract de munca si nu e salariat.
Militarul nu are salariu pentru munca de 8 ore.
Militarul are solda pentru ca e in slujba natiunii.
Militarul are prin Constitutia Romaniei si prin Statutul cadrelor militare interdictii si incompatibilitati, care restrang drepturi fundamentale de la care alte categorii sociale nu au restrangeri.
Militarul e jolly joker la inundatii, zapada si calamitati, du te fraiere ca ai primit ORDIN!!!
Militarul face ce NATIUNEA SI NORODUL nu face!!
Militarul e obligat ca 24 de ore zi de zi an de an sa fie la dispozitia NATIUNII, CIVILUL dupa 8 ore isi lasa basca la scarbici si il doare undeva...
Mai adaugati ce vreti

Mihai spunea...

@ Huhurez
Multam ca mi-ai reamintit ce stiam.
Si aviatorii civili au aceiasi schema.
La sfarsit de an trec in 65 si chiar trebuie sa depun actele pentru perioada de la Blue Air necontabilizata in pensia militara.
Sa vi se indeplineasca visul. Numai asa va veti convinge pe viu de anarhia ierarhica creata de contributiva in ansamblul pensiilor militare. Apoi sa vezi paruieli intre categoriile de cadre ,grade si functii.
Numai de bine de la aviatorii avantajati de contributiva .

CEZAR spunea...



@ VIUREL majurul cu Oskar de la C.I...citeste cu atentie ! Te-a zugravit aproape perfect....


A spunea...
@viorel
SA SCOATEM SABIILE
Majurule,CFI a scris ac........

Huhu Rezea spunea...

@Zimdum
Zegrean cît este el de fost președinte CCR, face o gravă greșeală.
Confundă punctul de pensie cu valoarea punctului de pensie.
Numărul punctelor de pensie ale unui pensionar se stabilește unitar pentru toți asigurații prin împărțirea salariilor/soldelor brute(nu contribuția plătită, domnule Zegrean) din întreaga perioadă de activitate, lunar, la valoarea salariuliui mediu pe economie din fiecare an lucrat.
Valoarea unui punct de pensie se stabilețte, intr-adevăr, anual de Guvern.
Dacă ar avea ceva abilități contabile , Zegrean ar înțelege că prin creșterea valorii punctului de pensie Guvernul actualizează anual pensiile civile.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Si cum ar trebui sa sune acest presupus art. 122 din L. 223/2015 care sa reglementeze „alinierea pensiilor militare la contributivitate”, „achitarea integrală de la BASS a cuantumului contributiv al pensiilor militare” si „transformarea CIBS-ul plătit de activi in CAS vărsat la bugetul de asigurări sociale, nu la bugetul de stat”? Nu prea merge asa usor cum crezi!

reddog spunea...

Viorel
Eu sunt pentru îndreptarea inechităților dar astea trebuie făcute cronologic.
Că tot o ard unii cu echitatea.
Nu prea merge așa cum vor unii care scriu kilometri de cearceafuri și tot felul de calcule și sunt (chipurile) cu echitatea în guriță.
Prima data trebuie acordate ajutoarele și soldele compensatorii.
Apoi urmează celelalte.
Noi știm că unii de pe aici se consideră genii de la arma pixul și abacul sau genii în drept dar nu s-a întâlnit hoțul cu milițianul. 😁

ifrim spunea...

Și pensiile contributive pot fi reduse prin măsuri fiscal bugetare stabilite prin lege.Nu știu de ce o lălăie cu impozitarea progresivă,se fac că pulouă cu pensiile ziariștilor care sunt tot speciale,au majoritate parlamentară lejeră dar nu reduc nr.acestora la 300...

Simdum spunea...


Lege 263, art. 170
(1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.
formula e o tarica mai sofisticata, dar nu spune iarasi niciunde daca din calcul tot de ei impus iti iese un coeficient mai mic, NU, il pastreaza pentru anul anterior ca pentru anul asta iesea 1,23 in loc de 1,41. Variabilele din calcul sunt SMBE de acum 2 ani si inflatia de acum 5 ani si calculati
de i ce nu pot beneficia si eu de mana asta cereasca??? daca trec pe contributiva???

ACUM E O TAMPENIE LEGISLATIVA SI POLITICA< CARE TREBUIE TRANSATA!!! SUCCESURI MAXIME si sa va bucurati de rezultate!!!!

Nemo spunea...

Art. 122: „Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care la data deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.”

Nemo spunea...

Conform art 122 din legea 223/2015 ati avut 5 ani la dispozitie sa optati pentru pensia contributiva.

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Articolul 122 din L 223/2015 ar putea să sune așa:

"Cuantumul stabilit/recalculat/actualizat potrivit prezentei legi nu poate aduce atingere drepturilor de pensie stabilite pe baza principiului contributivității potrivit legislației sistemului public de pensii"

Cât despre CIBS sau CAS acestea pot fi reglementate de art. 31 din L 223/2015 și prin Codul Fiscal.
Vezi ce simplu ar fi!

Mihai spunea...

Cu scuze ,
dom Huhurez trebuie sa va corectati putin in privinta spuselor lui Zegraean.
Omul spune un lucru corect in privinta influentei contributiei la CAS sau CIBS in cuantumul pensiei .
Poti sa contribui si cu 100% din venit la CAS sau CIBS cat timp formulele de calcul ale pensiilor nu tin cont de valoarea contributiei.
S-a cotizat pentru acelasi cuantum al pensiei la CAS sau CIBS in ordine cu 10,5% apoi cu 25% fara niciun efect aspra coantumului.
La asta se referea Zegrean.
El greseste atunci cand spune ca militarii nu platesc contributii.
In alta ordine ,se pare ca va convin ispravile Ursulei !!

RD spunea...

@Huhu, ați zis:

'O aliniere a pensiilor militare la contributivitate nu ar schimba cu nimic conditiile de acordare a pensiilor militare si nici calculul procentual dintr-o baza de calcul.'

Puteți detalia vă rog la ce ați afirmat aici? Adică am niște idei, dar nu sunt sigur.. Vreți să spuneți că s-ar ieși la limită de vârstă tot la 25, nu la 35 așa cum e la restul cetățenilor?
Și cum adică nu s-ar schimba nici calculul procentual dintr-o bază de calcul?
Pentru că nu ar mai fi cum e acum cu 65% din ultimele 6 luni, trecând pe contributivitate.
Mulțumesc!

Simdum spunea...

Numarul punctelor de pensie nu pot fi variabile de orice factor pe care l ai dori. Sunt clari si precisi in Cartea de munca pana in #!.03.2001 si daca ai copie stii daca te duce bibilica ce si cum sa calculezi.
Dupa 01.04.2001 cine vrea isi deschide cont pe WWWW.cnpp.ro si are la zi ce a cotizat

Alexandru spunea...

Ptr Simdum: Degeaba, mafioții penali,politici și analfabeți, in frunte cu dictatorii UE,se șterge la c..r cu militarii. Daca am fost fraieri, așa ne trebuie!

Simdum spunea...

ZEGREAN tintea altceva:: bugetul de asigurari sociale anual stabilit de guvern votat de parlament nu are nici o legatura cu pumctul de pensii si cu contributiva, e o suma care se suplimenteaza anual din bugetul de stat cand e deficit si e deficit ca nu ai forta de munca activa suficienta
A ti vazut vreun guvern care sa va dea cifre exacte cum stam cu pensiile???
toti le rostogolesc, pana crapa bulgarele...

Huhu Rezea spunea...

@Simdum
.Noua L 127/2019 care va fi modificată prin PNRR până în luna aprilie va elimina indicele de corecție, pentru că în calculul cuantumului va conta suma punctajelor anuale nu stagiile complete variabile care au creat diferențieri de cuantum.
@Nemo
In 2016 când s-a aplicat L 223 valoarea unui punct de pensie era de numai 830 lei iar azi este 1785 lei.
In anii următori, serviciile financiare, de lene, nu au mai stabilit si cuantumul contributiv, profitînd de lipsa de informare a militarului activ în domeniul pensiilor militare. Obligația era valabilă până la 31 12 2020. Lenea a fost acoperită de o simplă formalitate prin care militarul a optat pentru calculul procentual, fără să i se prezinte respectivul calcul.
La dosarul de pensie al celor care si-au deschis dreptul de pensie până la 31 12 2020 trebuie să existe calculul contributiv complet.
Socotitorii ar mai avea de muncă pentru calculul contributiv doar pentru cei care s-au pensionat începând cu 01 01 2021.

Burebista spunea...

Nemo, posibilitatea a existat pentru cei care și-au deschis drepturile de pensie între 1 ianuarie 2016 și 1 ianuarie 2021 însă putini au ales sa li se facă calculul pe legea 263. Dacă prin absurd după calculerea pensiei conform formulei din 263 ar fi ieșit un cuantum al pensiei mai mare, acel cuantum ar fi devenit pensie militară de stat în cuantum brut și ar fi fost indexat la fel ca toate pensiile militare nu ar fi rămas pe legea civilă. Ba chiar mai mult după 15.09.2017 pensia netă în plată ar fi fost la fel plafonata la nivelul mediei soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul pe legea 223. Pentru ca s ar fi calculat în ambele variante OBLIGATORIU.

Simdum spunea...

A fi informat
A sti
A vrea
A putea
A lupta
A progresa
A realiza
WAW!!!

Simdum spunea...

ZEGREAN tintea altceva:: bugetul de asigurari sociale anual stabilit de guvern votat de parlament nu are nici o legatura cu pumctul de pensii si cu contributiva, e o suma care se suplimenteaza anual din bugetul de stat cand e deficit si e deficit ca nu ai forta de munca activa suficienta
A ti vazut vreun guvern care sa va dea cifre exacte cum stam cu pensiile???
toti le rostogolesc, pana crapa bulgarele...
Cine vrea sa se imbete cu apa rece nu are decat...

Huhu Rezea spunea...

RD
Pensia militară se va calcula în continuare conform legii pensiilor militare în vigoare iar pentru calculul contributiv nu este nevoie decât de o prevedere, cum am prcizat mai sus, în art. 122.
Nu mai trebuie detaliat calculul contributiv , în puncte de pensie, el fiind cel din legea cadru a pensiilor din sistemul public, L 263/2010.
La fel și cu condițiile de pensionare.
Numai că, așa cum este la magistrați, plată componentei contributive se va face de la bugetul de asigurări sociale numai după ajungerea la limita de vârstă standard din legea civilă. Până atunci, întreaga pensia a magistraților este plătită de Minsterul Jusțiției. La militari, până la ajungerea la limita standard de pensionare, întreaga pensie ar urma să fie plătită de la la bugetele instituțiilor militare.

csej spunea...

A@ Usor taica.Nu te burzului.Lui Viorel poti sa-i zici "nene" ca e mai in varsta decat tine chiar dacă e subofițer.
Mie daca e sa ma introduc în propoziție poti sa mi te adresezi cu tata.Retine ca in 1968 eram locotenent iar in 1979 examinăm viitorii ofițeri.
Se intampla in viata ca elevul să depășească profesorul.Asta înseamnă că ii e permis sa-l ia cu "ma"?.Tine de obraz.Stii cine zice omului "ma" si rahatului "domnule?
Punctaj total=68,68652
68,68652÷35=1,962472
1,962472×1725 =3385
3385x20%=677
3385+677=4062 pensie
Dacă se aplica o varianta a legii 127/2019
68,68652×X=!


Huhu Rezea spunea...

@Simdum
Fondul de pensii a fost mulți ani excedentar dar a fost folosit de guverne pentru cheltuieli bugetare curente.
In plus, fondul pentru pensii suplimentare a fost naționalizat în anul 1999 de un Guvern al Convenției Democrate, premier, Radu Vasile, ministru de finanțe, Traian Remeș.
Cunoscătorii spun că transferurile de la bugetul de stat la bugetul de asigurări sociale se recuperează în anii următori din încasările CAS.

reddog spunea...

Colonele, colonele Huhu o sa vii in genunchi la mine! 😁

Huhu Rezea spunea...

@Iceparu
Continuarea calculului pe L 127:
68,68652 x 60 = 4 121 lei
4125 + 20%x 4125= 4 950 lei

monteoru spunea...

Continuare:
sub pensia in plata aflata pe legea 164/2001 la care s-au aplicat indexarile cu inflata.
Daca se aplica stagiul de cotizare de 20 ani se schimba in bine datele problemei.
68,68652÷20=3,43433
3,43433×1725=5924
5924×20%=1185
5924+1185=7109

Leon spunea...

Huhule stiai ca timp de 2 ani,in 2016 si 2017, militarii activi au avut CIBS limitat la 5 salarii medii pe economie(OuG.57/2015) si a fost suportat de la BS(alin. eliminat de art.VI din OuG.nr.82/2017) ?
"2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia individuală la bugetul de stat, suportată de personalul prevăzut la art. 1, nu va diminua soldele/salariile nete realizate lunar.( Art.31 Lg.223/2015)"!!

A spunea...

@Csej
Ok,am prins-o tatutu,referindu-ma strict la persoana dvs.Faptul ca m-am adresat cu "mah" consider ca nu e un derapaj atat de grav tinand cont ca respectivul mi se adreseaza in nenumarate feluri.
Chiar daca v-ati supara, eu NU pot sa imi cer scuze pentru acest fapt,clar,ar fi fara noima.
O fi omul mai in varsta insa respectul e reciproc.Atat timp cat ma simpt respectat NU am de ce sa nu respect indiferent de pozitia sociala sau varsta.
cine zice omului "ma" si rahatului "domnule? Da,moldovenii,nu e cazul la mine!Stiam problematica dar cu VACA si CUTIA DE CONSERVA.Chestie traita pe viu,in scoala militara ,respectivul spunea la conserva -"dansa" si la prietena "fa"
Intuiesc ca calculul reprezinta pensia dvs pe contributiva.(daca nu,imi cer scuze pentru ceea ce urmeaza sa scriu)
Daca calculul dvs. pe contributiva va aduce la 4062,de la 3000 am inteles din discutii,tu tatutu, colonel batran .Eu ,vrej de fasole,as putea spera la 2500.Mie cam asa mi-ar da fara sa mai calculez(nu am datele)
La dvs. nu stiu daca e multumitor sau nu,consider ca nu,dar la mine....ce spuneti?Intru la "speciale" in 3 ani. Noi sof/mm asistati sociali,de SGP nu mai pomenesc pentru ca i-as baga in strategia de incluziune sociala ,pai nu?
Raportandu-ne discutiile de pe blog,considerati ca multi dintre noi am fi incantati de acest principiu?Dupa cum spunea Bogdan ceva mai sus,muncitor cu 4500 si colonel cu 4062.Am dat exemplul sa nu fac comparatie cu ceea ce as primi eu,parea hilar.

Simdum spunea...


DE ce nu se vrea crearea BUGETULUI DE ASIGURARI SOCIALE< PE REAL CA DACA VREI POTI, unde se varsa toate contributiile de asig sociale??? ca BAS exista dar e hotarat de guvern???
si contributia civilului dupa cate am inteles sa duce in bugetul consolidat, fa tu stat si fa i cont separat si atunci vezi ce colectezi.
actualele aborbari ale contributatii o duc in balarii
sunt tare curios cine scoate cartoful si da solutia...
ORICAT AI CONTRIBUI, FORMULA DE CALCUL O STABILESTE GUVERNUL IN CARDASIE CU PARLAMENTUL. Si atat governu cat si parlamentul aburesc lumea tacuta

M spunea...

In 2016 când s-a aplicat L 223 valoarea unui punct de pensie era de numai 830 lei iar azi este 1785 lei.

Deci, dacă se aplica indexarea pensiilor militare cu același procent ca și cea a punctului de pensie, acum aveam pensiile dublate!

Înțelegeți de ce eu tot insist că mai bine indexarea corectă decât iluzoria actualizare cu soldele activilor!

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 231   Mai noi› Cele mai noi»